FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 5 mei 2024

F1: Uitslag Grand Prix van Miami

Lando Norris heeft de Grand Prix van Miami op zijn naam geschreven. De McLaren-coureur profiteerde optimaal van een safetycar en boekte zo zijn eerste zege uit zijn Formule 1-carrière. Max Verstappen eindigde op ruime afstand als tweede, voor Charles Leclerc.

Verstappen startte vanaf poleposition met Leclerc naast zich. Verstappen was goed weg en stuurde de eerste bocht in, daarachter verremde Sergio Perez zich en miste zijn teamgenoot maar net. Leclerc behield de tweede positie voor Oscar Piastri en Carlos Sainz. Perez viel terug naar plek vijf. Nico Hülkenberg schoof de beide Mercedessen voorbij, terwijl in het achterveld de beide Alpines met elkaar in de clinch lagen.

Piastri voerde de druk op Leclerc flink op en pakte na vier ronden de tweede positie van de Monegask over. Daarachter passeerde Lewis Hamilton Hülkenberg voor plek zeven, maar de Brit verremde zich even later en moest de positie weer teruggeven. Enkele ronden later was Hamilton er wel voorbij, even later gevolgd door George Russell.

De verschillen bleven vooraan beperkt waardoor de spanning hoog bleef en de stops uitkomst moesten bieden. Perez was na zeventien ronden de eerste van de toppers die stopte. De Mexicaan kwam op plek tien weer naar buiten, enkele ronden later was het de beurt aan Leclerc.

Verstappen reed in de chicane het paaltje uit de grond, waarna er een virtuele safety car volgde. Enkele rijders in het achterveld profiteerden hiervan door hun stop te maken. Vooraan profiteerde niemand, maar Verstappen besloot na 23 ronden wel om zijn mediums in te ruilen waarbij hij vlak voor Leclerc weer naar buiten kwam. Het gaf de leiding aan de nog niet gestopte Piastri, voor Sainz en Norris die bevrijd van Perez het tempo opschroefde.

Na de stop van Piastri en Sainz ging Norris aan de leiding voor Verstappen en Leclerc die hiermee virtueel een positie opschoof. Er kwam een safety car naar buiten nadat Logan Sargeant en Kevin Magnussen elkaar hard raakten. De safety car pikte echter de op plek twee rijdende Verstappen op in plaats van Norris die hiermee een gratis stop had. Het duurde hierdoor lang dat het veld achter de leider Norris aan kon sluiten. Verstappen lag tweede, voor Leclerc, Piastri, Sainz, Perez, Yuki Tsunoda, Hamilton, Russell en Esteban Ocon.

Norris bracht het veld na 32 ronden weer op gang, waarbij Verstappen het even bij de Brit probeerde maar net tekort kwam. Norris trok een gaatje met de Nederlander die Leclerc in zijn spiegels wist. Daarachter streden Piastri en Sainz om plek vier. Sainz won na een aanvaring dit gevecht, waarna ook Perez en Hamilton de Australiër passeerden. Hij moest daarna naar binnen voor een nieuwe voorvleugel vanwege schade.

Verstappen moest Norris langzaam maar zeker laten gaan, maar had niets te duchten van Leclerc. Daarachter waren op de hele baan gevechten zoals tussen Ocon en Alonso om plek negen waarbij het duo de hele baan gebruikte. Uiteindelijk ging Alonso met de Aston Martin zijn oud-teamgenoot wel voorbij.

Na 57 ronden boekte Norris na een ijzersterke race zijn eerste overwinning uit zijn Formule 1-loopbaan, voor kampioenschapsleider Verstappen en Leclerc. Plek vier was voor Sainz, voor Perez, Hamilton, Tsunoda, Russell, Alonso en Ocon.

Nederland in top 5 persvrijheid

Hoera voor Nederland! In de ranking van de World Press Freedom Index, zijn er slechts drie landen die beter presteren. Met plek 4 staat Nederland ook 2 plaatsen hoger dan vorig jaar.

Persvrijheid is een hoeksteen van een goed functionerende democratie. Naar het oordeel van Reporters Without Borders, dat 180 landen beoordeelde, scoren alleen Noorwegen, Denemarken en Zweden beter dan ons land.

Van de 180 landen zijn er slechts 8 landen die het oordeel "goed" krijgen. Al deze landen zijn Europees. Helemaal onderaan vinden we Eritrea, Syrië en Afghanistan. Ook de landen Iran, Noord Korea en China zijn, weinig verrassend, in de onderste regionen van de ranglijst te vinden. De Verenigde Staten zijn op positie 55 te vinden, in een lijst van 180 landen helemaal niet slecht, echter wel met het oordeel "problematisch".

Politiek de grootste bedreiging
Van de vijf indicatoren die aan de score ten grondslag liggen, is de indicator politieke context gemiddeld genomen het meeste gedaald. Door Reporters Without Borders worden politieke actoren dan ook als de belangrijkste bedreigers van de persvrijheid gezien. De andere indicatoren zijn juridisch kader, economische context, sociaal-culturele context en veiligheid.

Uitslag Feyenoord - PEC Zwolle

Feyenoord heeft in de Eredivisie een simpele zege geboekt op PEC Zwolle. In de Kuip werd het 5-0.

Voor beide ploegen stond er weinig meer op het spel en dat was in de eerste helft te merken. Het spel was traag en slordig al leek Feyenoord in de openingsfase wel al op voorsprong te komen. Een kopbal van Hanco bleek uiteindelijk echter net niet over de lijn. Na een half uur kwam de thuisploeg wel op voorsprong, Ueda maakte de openingstreffer. Even later werd het 2-0 toen een schot van Timber via Ivanusec in het doel belandde.

Na rust kreeg Ueda de kans om zijn tweede treffer van de avond te maken maar keeper Schendelaar keerde zijn penalty. Een tweede penalty was wel raak, de ingevallen Gimenez scoorde met zijn eerste balcontact. In de slotfase zorgde Gimenez en Geertruide voor een eindstand van 5-0.

Feyenoord

5 - 0

PEC Zwolle

 33' Ueda
 41' Ivanusec
 67' Gimenez(pen)
 80' Geertruida
 82' Gimenez
   
 
 Gele kaart: Stengs, (Feyenoord), El Azzouzi, (PEC Zwolle)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Nagtegaal
Bijzonderheden: Ueda mist pen.(49)
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Geertruida
Trauner
Beelen
Hancko (López/65)
Stengs (Lingr/ 76)
Zerrouki
Timber (v.d.Belt/65)
Paixão
Ueda (Gimenez/65)
Ivanusec (Jahanbakhsh/57)
  Schendelaar
v.Polen
Kersten
Mac Nulty
v.d.Haar
Reijnders (v.d.Berg/62)
El Azzouzi
Velanas
Krastev
v.d.Water (Vellios/77)
Thy

NBA: Timberwolves starten halve finales met winst tegen Nuggets

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is de tweede ronde van de playoffs van start gegaan. Zaterdagavond stond er één wedstrijd op het programma: de Denver Nuggets en Minnesota Timberwolves begonnen aan hun halve finale van de Western Conference.

De Timberwolves begonnen met een ijzersterke run, maar de regerend kampioenen uit Denver kwamen terug en maakten er weer een spannende wedstrijd van. Met 71-73 na het derde kwart stond het nagenoeg gelijk en ook in het vierde kwart was het lange tijd spannend.

In de slotminuten sloegen de Timberwolves echter toe: onder leiding van Anthony Edwards, goed voor 43 punten, pakte Minnesota een kleine voorsprong. Dat bouwden ze uit en met 99-106 begonnen de Timberwolves de serie met een overwinning.

Speelschema
Maandag 6 mei, 19.30u (01.30u NL) - Eastern Conference Semifinals, game 1; New York Knicks - Indiana Pacers
Maandag 6 mei, 22.00u (04.00u NL) - Western Conference Semifinals, game 1; Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves (0-1)

Fun met Funda #293: veel mogelijkheden in Strijen

Na het mini-appartement in de hoofdstad van vorige keer, hebben we deze keer weer een echt huis in beeld. Of een bouwperceel wat nog even schoongeveegd moet worden. We gaan naar het Zuid-Hollandse Strijen, waar deze woning te koop wordt aangeboden.

Gelegen onder aan een dijk en aan het water, is dit misschien wel het mooiste hoekje van nieuwbouwplan Land van Essche. Het vrijstaande huis zelf is gebouwd in de jaren vijftig van de vorige eeuw, met de voor die tijd kenmerkende uitstraling.

Wat waarschijnlijk het interessantste is, is het ruime perceel van meer dan 1.500m2. Dit maakt de plek aan de rand van het dorp Strijen ook een interessante optie voor sloop en nieuwbouw, zodat je iets neer kunt zetten naar je eigen smaak. Op deze plek en met zo'n ruim perceel kun je veel kanten op.

Voor net geen zes ton kun je je hier helemaal uitleven. Óf met de sloophamer, óf met je beste klus skills.

NHL: Bruins na overtime in game 7 langs Maple Leafs in playoffs

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is zaterdagavond de zevende van de acht best-of-sevenseries in de eerste playoffronde beslist. Er stond één wedstrijd op het programma: de Boston Bruins ontvingen de Toronto Maple Leafs voor hun zevende en beslissende wedstrijd.

In de eerste periode waren het vooral de Bruins die op doel schoten, wat de Leafs in de tweede periode ruimschoots goed konden maken. Dat alles leverde echter niks op, tot halverwege de derde periode: William Nylander kreeg de puck voor zijn stick en schoot handig raak voor 0-1.

De stilte in het stadion was van korte duur, want amper een minuut later schoot Hampus Lindholm behendig binnen voor de 1-1. Overtime moest uitkomst bieden en binnen twee minuten was het raak: David Pastrnak schoot binnen en zette de TD Garden in vuur en vlam, de Bruins gaan naar de volgende ronde.

Speelschema
Zondag 5 mei, 19.30u (01.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 7; Dallas Stars - Vegas Golden Knights (3-3)

3x3-basketballers naar Olympische Spelen, vrouwen naar laatste kans

In het Japanse Utsunomiya is het tweede olympisch kwalificatietoernooi voor de 3x3-basketballers afgewerkt. Zowel de Nederlandse mannen als de vrouwen kwamen in actie op het toernooi, waar alleen de winnaar zich voor de Olympische Spelen van Parijs zou plaatsen.

Mannen
Jan Driessen, Arvin Slagter, Worthy de Jong en Dimeo van der Horst openden hun toernooi met een 21-16 overwinning op Puerto Rico, waarna Litouwen met 21-18 aan de kant werd geschoven. Kwalificatie voor de halve finales zag er daarmee al goed uit en na een 22-15 zege op Brazilië was dat definitief binnen.

In de halve finales stond de ploeg zondag tegenover Mongolië, dat stevig aan werd gepakt: 21-11, met zeven punten van zowel De Jong als Van der Horst. In de finale wachtte Litouwen nog eens, dit keer met een olympisch startbewijs als inzet, en ook nu was het raak: Van der Horst en De Jong scoorden beiden zes punten en Nederland pakte met 19-15 het startbewijs voor Parijs.

Vrouwen
Nederland trad aan met Loyce Bettonvil, Janis Boonstra, Noortje Driessen en Zöe Slagter en opende met een wedstrijd tegen Australië. Daarin sleepte Boonstra er met een geweldig afstandsschot een verlenging uit, waarin zij ook degene was die met eenzelfde worp de winst binnen wist te slepen: 18-16.

Daarna ging het echter fout: Canada was met 22-9 veel te sterk. Nederland schoof Kenia met 21-7 weliswaar soepel opzij, de magere score tegen Canada zorgde ervoor dat zowel Canada als Australië boven Nederland eindigde in de groep en dat het voor de Oranjedames dus klaar was. Australië zou uiteindelijk het olympisch startbewijs pakken, door Canada met 19-16 te verslaan.

De Nederlandse vrouwen hebben nu nog één kans. Van 16 tot en met 19 mei wordt in het Hongaarse Debrecen het grootste OKT gespeeld, met zestien deelnemende teams. De top-3 van dat toernooi voegt zich bij Frankrijk, China, de VS, Azerbeidzjan en Australië op het olympisch toernooi in Parijs.

Olympisch ticket voor gemengde 4x400m-ploeg en 4x100m-vrouwen

In de Bahamiaanse hoofdstad Nassau zijn zaterdagavond de World Relays van start gegaan. Dat zijn doorgaans de officieuze wereldkampioenschappen voor estafettes in de atletiek, maar in dit geval belangrijker: bijna alle startbewijzen voor de Olympische Spelen in Parijs op de estafettes zijn in Nassau te verdienen. Zaterdagavond gingen er startbewijzen naar alle landen die in hun heat in de top-2 eindigden, alle landen die dat niet deden mogen zondagavond in de herkansing en ook daar wordt een plek in de top-2 gevraagd.

4x400m gemengd
Nederland kwam in actie in de eerste heat van het eerste evenement van de avond en dat ging gelijk bijzonder goed: Isayah Boers begon prima, Lieke Klaver was uitermate sterk en bracht Nederland naar plek twee. Isaya Klein Ikkink behield die positie met een keurige race en Femke Bol maakte het met grote overtuiging af: winst in 3:12,16 minuten, ruim voor de Dominicaanse Republiek.

Jamaica en de Bahama's grepen naast een direct startbewijs, terwijl de overige zes olympische tickets in de eerste ronde naar de Verenigde Staten, Nigeria, Ierland, België, Polen en Frankrijk gingen.

4x100m vrouwen
N'Ketia Seedo startte degelijk, Marije van Hunenstijn en Minke Bisschops brachten de ploeg naar voren en met een uitstekende 100 meter sleepte Tasa Jiya het olympisch ticket binnen: 42,88 seconden was voldoende voor plek twee, ruim achter de 42,33 van de Britse ploeg.

Duitsland, Australië, Polen, Canada, Frankrijk en de VS pakten de overige tickets voor de Spelen - Jamaica greep er met een vijfde plek in de heats ruim naast, maar zou het in de tweede ronde alsnog moeten halen.

4x100m mannen
Xavi Mo-Ajok, Taymir Burnet, Hensley Paulina en Churandy Martina liepen geen slechte race, maar zoals min of meer te verwachten viel lukte directe plaatsing niet: vijfde in 38,87 seconden, waarbij met name het finishen achter Thailand een beetje een domper was.

Canada en Jamaica pakten in de heat van Nederland de olympische tickets, de overige startbewijzen gingen naar de VS, Italië, Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan en China.

4x400m vrouwen
Nederland liep zonder Klaver en Bol, die op de gemengde estafette het startbewijs voor de Spelen binnen sleepten. Eveline Saalberg, Myrte van der Schoot, Lisanne de Witte en een wederom indrukwekkende Cathelijn Peeters kwamen net wat tekort: derde in 3:28,10 minuten, zo'n één en twee seconden achter respectievelijk Italië en Canada.

Zelfs zonder Klaver en Bol zou het in de herkansingen voor Nederland overigens prima moeten lukken om de Spelen te halen, maar normaliter zou in elk geval één van de twee toploopsters zich zondagavond bij het team moeten voegen. Ierland, Groot-Brittannië, Polen, Frankrijk, de Verenigde Staten en Noorwegen wisten zich al voor de Spelen te plaatsen.

4x400m mannen
Nieuwe Nederlandse aanwinst Eugene Omalla opende prima voor de ploeg, waarna Terrence Agard, Ramsey Angela en Liemarvin Bonevacia goed mee konden strijden. Het was echter nét niet goed genoeg: met 3:03,02 minuten eindigde Nederland op de vierde plek, achter Italië, Groot-Brittannië en Qatar, waardoor de ploeg de Spelen via de herkansingen moet zien te halen - dat zou normaliter wel moeten lukken.

Japan, Duitsland, België, Nigeria, Botswana en Zuid-Afrika pakten de overige zes op zaterdagavond beschikbare tickets voor de Spelen.

Uitslag AZ - FC Twente

AZ heeft de strijd om de derde plaats weer spannend gemaakt. In eigen huis wonnen de Alkmaarders met 2-1 van FC Twente, waardoor het verschil nog maar twee punten is, met nog twee wedstrijden te gaan.

Voorafgaand aan het duel tussen AZ en FC Twente was het verschil vijf punten en bij winst van Twente zouden ze al zeker zijn van plaatsing in de voorrondes voor de Champions League. De ploeg van Joseph Oosting kwam na vijf minuten al op voorsprong in Alkmaar. Sem Steijn opende de score vanuit een rebound nadat eerst Mathew Ryan redding had gebracht op een schot van Naci Ünüvar. Na de openingstreffer kreeg FC Twente in de eerste helft kansen op meer doelpunten, maar het bleef 0-1.

Na de pauze had AZ nog geen minuut nodig om alsnog de gelijkmaker te maken. Ook Ruben van Bommel scoorde vanuit een rebound. Met nog 25 minuten te gaan kwam de thuisploeg ook op voorsprong na een glijpartij van Alec Van Hoorenbeeck, die de bal als laatste man in de verdediging kreeg en weggleed. Vangelis Pavlidis profiteerde daar optimaal van en zette de 2-1 op het scorebord. In het restant van de wedstrijd drong FC Twente nog wel aan in Alkmaar maar het bleef 2-1.

Door de zege is het verschil tussen AZ en FC Twente nog maar twee punten in het voordeel van FC Twente.

Pogacar wint eerste rit in Giro d'Italia en neemt leiderstrui over van Narváez

Tadej Pogacar heeft de tweede etappe in de Giro gewonnen. Vlak voor de slotklim kwam de Sloveen ten val, zonder schade, en hij kon snel weer aansluiten, zou op 4,5 kilometer aanvallen en winnen met een kleine halve minuut voorsprong op Daniel Martinez en Geraint Thomas.

De tweede etappe was gemaakt voor de klimmers met aankomst op Orapa, een klim van bijna twaalf kilometer, waarvan de laatste zeven kilometer zwaar zijn. Vroeg in de rit kregen vijf Italianen de ruimte van het peloton. De voorsprong van de kopgroep ging richting de vijf minuten, waar vooral INEOS Grenadiers de controle pakte in het peloton.

In de laatste veertig kilometer lagen er verschillende beklimmingen onderweg en daar viel de kopgroep uiteen. Andrea Piccolo was de sterkste vooraan en de Italiaan begon met een voorsprong aan de slotklim. Aan de voet van Santuario di Oropa reed Tadej Pogacar opeens lek en kwam daarbij ook ten val, maar kreeg snel een andere fiets en kon snel weer aansluiten in het peloton.

Piccolo werd snel bijgehaald, waarna Pogacar op 4,5 kilometer zijn aanval opende. Alleen Ben O'Connor kon even het wiel van Pogacar volgen, waarna de Australiër moest afhaken. Pogacar reed zo onbedreigd naar zijn eerste ritzege in de Giro d'Italia. In de achtergrond sprintte Daniel Martinez naar de tweede plaats voor Geraint Thomas.

Pogacar is ook de nieuwe leider in de Ronde van Italië. Daarin heeft hij na twee etappes al een voorsprong van 45 seconden op Thomas en Martinez.

Uitslag FC Volendam - Ajax

Het zat er al een tijdje aan te komen maar nu is het definitief. FC Volendam zal volgend seizoen uit gaan komen in de Keuken Kampioen Divisie. Het verloor vandaag met 1-4 van Ajax waardoor degradatie een feit is.

Het was niet te zien dat de Volendammers vochten voor hun laatste kans, al was er ook bij Ajax weinig passie te bespeuren. Het waren echter de  bezoekers die na een half uur op voorsprong kwamen dankzij een geplaatst schot van Taylor. Na rust begon Volendam wel goed en was dichtbij een doelpunt door Johnson, zijn lobje over Rulli belandde op de paal.

Volendam kon de goede start geen vervolg geven en zo kabbelde de wedstrijd voort. Toen Akpom na een uur spelen de 0-2 maakte was de wedstrijd wel beslist. Brobbey en Taylor zorgden voor de 0-3 en 0-4 waarna Benamar de eer redde voor de thuisploeg en de eindstand op 1-4 bepaalde.

FC Volendam

1 - 4

AFC Ajax

 80' Benamar    25' Taylor
 59' Akpom
 70' Brobbey
 77' Taylor
 
 
Stadion: Kras Stadion, Volendam
Toeschouwers: 7.000
Arbiter: Bos
 
Opstelling:   Opstelling:
Backhaus
Plat
Mirani (Benamar/76)
Flint
Cox
Twigt
De Haan (Nazih/66)
Le Roux (Mau-Asam/82)
Booth
Vivaldo (Buur/66)
Johnson (Douiri/76
  Rulli
Rensch
Sutalo
Kaplan
Hato
Henderson (S.Vos/81)
Taylor
Mannsverk (v.d.Boomen/72)
Akpom (Rijkhoff/88)
Brobbey (Fitz-Jim/81)
Godts (Berghuis/ 72)

Uitslag FC Utrecht - Vitesse

FC Utrecht behoudt dankzij een magere overwinning op Vitesse (1-0) zicht op de vijfde plaats in de eredivisie, die plek geeft recht op de voorrondes Europa League.

In de eerste helft tussen FC Utrecht en Vitesse kregen de Arnhemmers meerdere kansen op de openingstreffer, maar mede door een prachtige redding van Vasilios Barkas stond het bij rust nog 0-0 tussen de beide ploegen.

FC Utrecht-trainer Ron Jans was duidelijk niet tevreden en bracht bij rust vers bloed in het veld. Victor Jensen was een van de invallers en drie minuten nadat de Deen in het veld stond schoot hij op prachtige wijze FC Utrecht op voorsprong. Die klap kwam Vitesse niet meer te boven en bleef het 1-0 in de Galgenwaard.

FC Utrecht behoudt door de zege zicht houden op de vijfde plaats, die recht geeft op de voorronde Europa League. Vitesse was na de puntenmindering al lange tijd zeker van degradatie, maar is door het verlies ook de ploeg met minste punten in de historie van de eredivisie. Tot dit jaar was het RBC met negen punten, maar door de nederlaag kan Vitesse nog maar op maximaal acht punten komen.

Uitslag Heracles - RKC

RKC heeft een belangrijke uitoverwinning geboekt in de strijd tegen degradatie. In het uitduel tegen Heracles Almelo wonnen de Waalwijkers met maar liefst 0-5 en gaan daarmee Excelsior voorbij in de stand.

Heracles Almelo had aan één punt genoeg tegen RKC om zichzelf vandaag veilig te spelen, maar de thuiswedstrijd tegen de Waalwijkers verliep dramatisch voor Heracles. Na zeven minuten keek de ploeg van Erwin van de Looi al tegen een achterstand aan, na een doelpunt van David Min. Op slag van rust werd het ook nog 0-2 voor RKC dankzij Juriën Gaari.

Na rust verliep het voor Heracles nog minder dan in de eerste helft. Min maakte halfweg de tweede helft zijn tweede van de middag en de 0-3 voor RKC. Tien minuten voor tijd werd het 0-4 dankzij Shawn Adewoye. Twee minuten na de 0-4 wist Min zijn derde te scoren na een te korte terugspeelbal van Jetro Willems en werd het uiteindelijk 0-5 in Almelo.

PSV pakt 25ste landstitel na winst op Sparta

PSV is voor de 25ste keer landskampioen geworden. De Eindhovenaren wonnen met 4-2 van Sparta en zijn daarmee niet meer te achterhalen voor Feyenoord.

PSV speelde in de kampioenswedstrijd tegen Sparta niet goed. De Eindhovenaren keken na acht minuten voetbal tegen een achterstand aan, na een doelpunt van Methino. Lang kon Sparta de voorsprong niet vasthouden, want tien minuten na de openingsgoal was het alweer gelijk na een eigen doelpunt van Saïd Bakari.

De gelijkmaker zorgde voor opluchting en nadat Johan Bakayoko PSV op voorsprong zette leek het kampioenschap definitief binnen, al kwam Sparta langszij na een doelpunt van Olivier Boscagli.

Na rust oogde PSV nerveus maar dankzij een slimme vrije trap van Joey Veerman zorgde Boscagli voor een nieuwe voorsprong en nadat Jordan Teze op een voorzet van invaller Ricardo Pepi de 4-2 scoorde was het definitief dat PSV voor de 25ste de landstitel binnen heeft.

Alpaca’s kunnen iets heel bijzonders met hun penis

Weinig dieren hebben zo’n vriendelijke snuit als de alpaca. Maar dat is niet het enige wat het dier bijzonder maakt. Het mannetje is namelijk ook het enige zoogdier ter wereld dat direct de baarmoeder insemineert tijdens het paren. Dat ontdekten biologen van het Amerikaanse Mount Holyoke College toen ze de voortplantingsorganen van verschillende vrouwtjesalpaca’s bestudeerden vlak nadat ze waren geslacht. Daaruit bleek dat de mannetjesalpaca zijn penis helemaal tot in de baarmoeder duwt om het vrouwtje te bevruchten.

Lange, dunne penis
Eerder zagen fokkers van de dieren al dat het mannetje zijn geslachtsdeel wel erg ver bij het vrouwtje naar binnen stoot. Ook wisten ze wel dat het dier een bijzonder lange en dunne penis heeft, een zogenoemd fibro-elastisch exemplaar. Er zijn twee soorten: de muscovasculaire penis zoals de mens die heeft, maar bijvoorbeeld ook een paard en een kat. Die heeft veel bloedtoevoer nodig om een erectie te krijgen. Bij een fibro-elastische penis, die je vindt bij een stier, ram of varken (en dus de alpaca) is veel minder bloedtoevoer nodig en die wordt bij een erectie vooral veel langer.

De penis van de alpaca is nog extra bijzonder: hij heeft een harde top van kraakbeen en ziet er bijna een beetje uit als een speer. De alpaca brengt zo het sperma direct in de baarmoeder van het vrouwtje, in plaats van eerst in de vagina, zoals andere mannetjeszoogdieren doen.

Bloedende baarmoeder

Tot die conclusie kwamen de onderzoekers toen ze naar een alpacaboerderij togen waar de dieren gefokt worden voor hun vlees. Ze ontleedden diverse vrouwtjes die werden gedood vlak nadat ze gepaard hadden met een mannetje. Daarbij ontdekten ze dat de alpaca’s hevig bloedden bij diverse delen van het voortplantingsstelsel, van het maagdenvlies tot de baarmoederhals en de baarmoeder zelf. Ze vonden hetzelfde bij alle andere vrouwtjes die recentelijk hadden gepaard. En voor de extra bevestiging: vrouwtjes bij wie niet onlangs een mannetje was langs geweest, bloedden helemaal niet.

Meer kans op bevruchting
Dit is volgens de onderzoekers het bewijs dat mannetjes hun penis helemaal tot in de baarmoeder stoten tijdens het paren. De vrouwtjes vinden dat vermoedelijk niet zo prettig. Het harde stoten met de scherpe penis leidt namelijk niet alleen tot bloedingen, maar ook tot ontstekingen in de voortplantingsorganen. Dat is echter wel goed voor de kans van slagen. De manier waarop de alpaca’s paren vergroot de kansen op een succesvolle bevruchting en zwangerschap. De ontstekingen zouden zelfs helpen om het bevruchte eitje in de baarmoederwand te implanteren.

Meivakantie valt in het water: 'campinggasten drijven hun tent uit'

"Het is dramatisch. Een groot gedeelte van de camping staat blank", aldus een ontdane kampeerder. Stevige regenbuien hadden geen enkele genade met vakantiegangers op een camping in Voorthuizen. Campinggasten balen flink van de regen. 

Volgens campingeigenaar Van Ommen is het letterlijk dweilen met de kraan open. "Zodra water wordt weggepompt, stroomt het weer in rap tempo vol." Sloten, beken en het riool zijn overvol, waardoor waterafvoer lastig is en toiletten slecht doorspoelen. "Het rioolwater stroomt over het terrein omdat we op een laag punt zitten." De eigenaar wil de camping toekomstbestendiger maken voor extreme neerslag.


Oekraïne overweegt te onderhandelen met Rusland

Oekraïne staat onder toenemende druk van het oprukkende Rusland en wordt geconfronteerd met tekorten aan munitie en troepen, waardoor het steeds moeilijker wordt om stand te houden.

De plaatsvervangend directeur van de Militaire Inlichtingendienst erkent dat Oekraïne deze strijd niet op militaire wijze kan beëindigen en dat daarvoor diplomatieke oplossingen nodig zijn. Ook de woordvoerder van president Zelenskyy hint op mogelijke onderhandelingen door een opening te laten voor gesprekken.

Zuid-Brazilië getroffen door ergste overstromingen in 80 jaar

Zware regenval in de zuidelijke Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul heeft aan 39 mensen het leven gekost en nog eens 68 mensen worden vermist, aldus de civiele bescherming van de deelstaat vrijdag.

Het was de vierde milieuramp in een jaar tijd, na overstromingen in juli, september en november 2023 waarbij in totaal 75 mensen omkwamen.

De overstromingen in het hele land overtroffen die van een historische zondvloed in 1941, volgens de Braziliaanse Geologische Dienst. In sommige steden is het waterpeil het hoogste sinds het begin van de metingen, bijna 150 jaar geleden, aldus de dienst.

Donderdag stortte een dam bij een waterkrachtcentrale tussen de steden Bento Goncalves en Cotipora gedeeltelijk in waardoor hele steden in de vallei van de rivier de Taquari, zoals Lajeado en Estrela, werden volledig overspoeld door water. In de stad Feliz, 80 kilometer van de hoofdstad Porto Alegre, vaagde een enorm gezwollen rivier een brug weg die de stad verbond met de naburige stad Linha Nova.

Overal in de staat waren elektriciteit, communicatie en water uitgevallen. Meer dan 24.000 mensen moesten hun huizen verlaten, volgens het agentschap voor civiele bescherming.

Zonder internet, telefoon of elektriciteit hadden de inwoners moeite om hun familieleden in andere staten te informeren. Helikopters vlogen voortdurend over de steden terwijl gestrande gezinnen met kinderen op de daken op redding wachtten.

BBB'er Tuinman: 'formatie gaat lukken'

Volgende week begint de laatste week van de formatie. Op 15 mei moeten informateurs Dijkgraaf en Van Zwol hun eindrapport indienen. Het is nog onduidelijk of er daadwerkelijk een coalitie kan worden gevormd met de vier onderhandelende partijen BBB, PVV, VVD en NSC. Volgens Tuinman wordt er intensief gewerkt aan de vorming van een nieuw kabinet. "Ze zijn momenteel druk bezig met onderhandelen."

Aangezien er een akkoord op hoofdlijnen moet komen, is het niet nodig om alles tot in detail vast te leggen. Toch dienen de partijen het eens te worden over de belangrijkste onderwerpen. "We zoeken naar oplossingen. Niet alles hoeft tot in het extreme georganiseerd te worden", zei Tuinman.

Het verloop van de peilingen vanaf januari 2021 tot nu:

Wereldwijd verbod op sigarettenfilters dichterbij

Een internationaal verdrag om een einde aan plasticvervuiling te maken brengt ook een algeheel verbod op sigarettenfilters dichterbij.

Tijdens een internationaal overleg onder auspiciën van de Verenigde Naties, zijn landen vorige week dichterbij een lijst gekomen van plastics die verboden moeten worden om de vervuiling door deze producten wereldwijd tegen te gaan. Sigarettenfilters staan boven aan de lijst. Elk jaar belanden er zo’n 4,5 biljoen peuken in het zwerfvuil en dat is desastreus voor het milieu. Filters geven rokers het idee dat ze sigaretten minder schadelijk maken, maar het is aangetoond dat dat niet zo is. De plastic filters, die ook nog eens giftige residuen van de tabaksrook bevatten, vormen een ernstige bedreiging voor het milieu. Verschillende landen, waaronder Peru, Panama en Zwitserland hebben tijdens de vierde bijeenkomst van de Intergovernmental Negotiating Committee (INC-4) in Ottawa gepleit voor een verbod op sigarettenfilters. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie riep tijdens de bijeenkomst hiertoe op. Een internationaal verdrag om het milieu tegen zwerfplastic te beschermen, zou ervoor kunnen zorgen dat de misleidende filters overal moeten verdwijnen.

“Het is essentieel om te onthouden dat we geen toestemming van de industrie nodig hebben om aan een gezond milieu te werken, vrij van biljoenen sigarettenpeuken en ander schadelijk plastic. We moeten ons recht op een gezond milieu opeisen, en regeringen hebben een plicht, zowel ethisch als juridisch, om daarin te voorzien”, stelde Laurent Huber, directeur van Action on Smoking and Health (ASH).
Lees meer bij PR Newswire.

Random Pics van de Dag #1266

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Giro: Etappe 2 - Klimmen op de berg van Dumoulin

De eerste etappe van de Giro d'Italia leverde alvast géén zege op voor Tadej Pogacar, hij kan dus verslagen worden. Jhonatan Narvaez pakte de winst en daarmee de eerste roze trui, die mag de Ecuadoriaan vandaag gelijk gaan verdedigen in nog een lastige rit.

De heren starten zondag in San Francesco Al Campo, waarna de eerste bijna negentig kilometer grotendeels vlak verlopen. In het tweede deel van de 161 kilometer lange etappe gaat het juist continu op en af, met als klapper uiteindelijk de bijna twaalf kilometer lange slotklim aan ruim zes procent.

Die klim leidt het peloton naar het Santuario di Oropa, bekend terrein voor Nederlandse fans: Tom Dumoulin verstevigde er zijn leidende positie door in 2017 in de roze trui de winst te pakken, uiteindelijk zou hij die Giro natuurlijk ook winnen. De start staat vandaag even na één uur op de planning, zo rond een uur of vijf wordt men bij de finish verwacht.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: buiig, later droger

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vanochtend is het zwaar bewolkt en vooral in het noorden valt er nog enige tijd regen. Elders is het droog en komt steeds vaker de zon tevoorschijn. De wind komt voornamelijk uit een westelijke richting en is overwegend matig.

Vanmiddag blijft het in het noordoosten nog lang bewolkt en daar kan nog een bui voorkomen. Ook in het oosten kan nog een enkele bui ontstaan. Elders blijft het droog en en zijn er perioden met zon. De maximumtemperatuur ligt rond 12°C in het noorden en plaatselijk 18°C in het zuiden. De wind gaat uit west tot noordwest waaien en is matig, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig.

Vanavond zijn er opklaringen. In het oosten is er nog kans op een enkele bui. In het zuiden raakt het bewolkt. De aanvankelijk matige wind uit het westen wordt zwak en veranderlijk.

Vannacht kan er in het noorden mist ontstaan. Het is vrijwel overal droog. Er staat weinig wind. De minimumtemperaturen liggen tussen 3°C in het noorden en 11°C in het zuiden.  (Bron: KNMI)

Tot morgen!

                   


De koeien staan met het lenteweer weer in de wei! (Foto: Pukeko)
De koeien staan met het lenteweer weer in de wei! ((Archief)foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Aanvullende verzekering raakt verder uit de gratie

De aanvullende verzekering raakt beetje bij beetje uit de gratie bij de Nederlander. Koos in 2006 nog 93 procent van de bevolking voor een aanvullende verzekering, in 2024 is dat gedaald naar 81,5 procent, blijkt uit cijfers van Vektis.

Beetje bij beetje daalt het percentage aanvullend verzekerden. Opvallende trendbreuk was er in 2021 toen het percentage steeg van 83,2 procent naar 84,9 procent. Vooral collectief verzekerden kiezen voor een aanvullende verzekering. Meer hierover bij Skipr.

De invloed van AI op verkiezingen

2024 markeert niet alleen een gang naar de stembus door miljarden mensen wereldwijd, maar ook een verdergaande ontwikkeling en gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Deskundigen beschouwen dit als een interessante combinatie, aangezien AI-tools al worden ingezet in verkiezingscampagnes zonder dat daar duidelijke regelgeving voor is vastgelegd.

In deze aflevering van de Nieuwsuur-serie "Ophef" werpen we een blik op deze tools en de voorwaarden die bedrijven zelf hebben opgesteld. We zijn afgereisd naar Indonesië, waar verkiezingsteams AI dit jaar al veelvuldig hebben gebruikt, met opmerkelijk effectieve campagnes als gevolg.

Daarnaast hebben we in Nederland onderzocht hoe ver deze AI-tools gaan. Nieuwsuur ontdekte dat ze verder gaan dan wat hun eigen regels toelaten.

Hoe zorgwekkend is dit? Kan kunstmatige intelligentie onze verkiezingen beïnvloeden? Zijn we wel voldoende voorbereid op de combinatie van AI in dit verkiezingsjaar?

Waarom je hersenen krimpen als je te veel piekert

We piekeren allemaal weleens waardoor we 's nachts wakker liggen. Maar naast het verstoren van een belangrijke goede nachtrust heeft langdurig piekeren nog veel ernstiger gevolgen. Het laat je brein krimpen. En voordat je hierover begint te piekeren; Charlotte Sleurs, hersenwetenschapper van Tilburg University, vertelt wat er gebeurt en wat je ertegen kan doen.

00:00 Waarom krimpt je brein bij piekeren?
00:14 Wat gebeurt er in onze hersenen als er (te veel) cortisol is?
01:12 Wat voor rol spelen beschermende eiwitten in ons brein?
01:39 Het effect van opstapeling van afvalstoffen.
01:58 Wat krimpt er in je brein bij te veel piekeren?
02:18 Wat kan je doen tegen te veel piekeren?

Met dank aan de Universiteit van Nederland.

Is het 'groene beleid' oorzaak van opmars extreem-rechts in Duitsland?

Extreemrechts is in opmars in Duitsland en de anti-immigrantenpartij Alternative für Deutschland (AfD) is in verschillende deelstaten de populairste partij geworden. Immigratie en het gevoel economisch achter te blijven zijn de drijvende factoren achter de stijgende populariteit van AfD, maar ook de Groene partij en het klimaatbeleid van de Duitse regering hebben de burgers kwaad gemaakt. The Guardian reisde naar Görlitz, aan de Duitse grens met Polen, om uit te zoeken in hoeverre het groene beleid van Duitsland extreem rechts aanwakkert.

Hoofdstukken:
00:00 - Intro
00:44 - Görlitz en Saksen zijn een extreemrechts bolwerk
01:25 - Wat vinden de mensen in Görlitz van de Groene Partij en klimaatverandering?
02:32 - Een extreemrechtse bijeenkomst in Görlitz - De Vrije Saksen en de AfD
05:11 - Aanvallen op de Groenen, Robert Habeck en Ricarda Lang
05:34 - 'We hebben doodsbedreigingen gehad' - aanvallen op de Groenen in Görlitz
07:29 - Interview met Sebastian Wippel, AfD
09:14 - Een vrijdag voor de toekomst-protest in München

F1: Verstappen grijpt ook poleposition voor hoofdrace in Miami

Max Verstappen heeft de poleposition gegrepen voor de Formule 1 Grand Prix van Miami. De Nederlander kwam in de Amerikaanse stad onder lastige omstandigheden tot een tijd van 1.27,241 waarmee hij nipt sneller was dan de Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz. Het was voor de Nederlander al weer de zevende poleposition op rij.

Na de sprintrace van eerder op de dag moest er nu gekwalificeerd worden voor de hoofdrace. Daniel Ricciardo deed het in de sprint uitstekend met een vierde positie, maar vloog er nu al in het eerste gedeelte uit. Dat gold ook voor Kevin Magnussen, een andere hoofdrolspeler eerder op de dag. Ook Valtteri Bottas, Logan Sargeant en Guanyu Zhou waren na de eerste sessie klaar.

In deel twee was het opnieuw spannend wie naar het volgende deel zou gaan. De meeste coureurs hadden twee runs nodig waarbij het opviel dat Aston Martin het tempo niet had om door te gaan naar het laatste deel. Lance Stroll (elfde) en Fernando Alonso (vijftiende) konden vroegtijdig uitstappen. Dat gold ook voor Pierre Gasly, Esteban Ocon en Alexander Albon.

Verstappen zette in Q3 met een tijd van 1.27,241 meteen de toon, gevolgd door Leclerc en Sainz. In de tweede run verbeterde dit trio hun tijden niet meer, maar achter hen deden Sergio Perez en Lando Norris dit wel. Oscar Piastri greep de zesde positie, voor George Russell, Lewis Hamilton, Nico Hülkenberg en Yuki Tsunoda.

NHL: Canucks door, Stars en Golden Knights naar beslissingswedstrijd

Ook in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL stonden vrijdagavond weer twee playoffwedstrijden op het programma. Eén van die wedstrijden zorgde voor een beslissing in de best-of-sevenserie, de andere zorgde ervoor dat er een zevende wedstrijd gespeeld moet worden.

Nashville Predators - Vancouver Canucks (2-3)
Het was niet de meest enerverende wedstrijd ooit, Nashville leek vooral voorzichtig te zijn met de op matchpoint staande Canucks. In de eerste én tweede periode leverde dat voor beide teams op, maar met ruim anderhalve minuut te spelen werd het dan toch beslist: Pius Suter schoot namens de Canucks raak en schoot Vancouver zo naar de volgende playoffronde.

Vegas Golden Knights - Dallas Stars (2-3)
Ook in Vegas leverden de eerste twee periodes geen goal op, maar halverwege periode drie was het dan toch raak voor de Golden Knights: Noah Hanifin brak de ban met de openingstreffer. De Stars probeerden de serie te beslissen, maar een empty netter van Mark Stone in de slotminuut bezorgde Vegas de 2-0 zege, waardoor de ploegen naar een beslissende zevende wedstrijd gaan.

Speelschema
Zondag 5 mei, 19.30u (01.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 7; Dallas Stars - Vegas Golden Knights (3-3)

Laatste reviews en specials
review
Doctor Who - Boom: suspense en maatschappijkritiek vormen samen een boeiend geheel
special
VrijMiBabes #210 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1278
special
Random Pics van de Dag #1277
special
Random Pics van de Dag #1276
special
Random Pics van de Dag #1275
©FOK.nl e.a.