FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 24 april 2024

Uitslag FC Twente - Almere City

FC Twente heeft woensdagavond met 3-1 gewonnen van Almere City FC en doet daarmee goede zaken voor een ticket voor de voorrondes van de Champions League.

FC Twente was tegen Almere City de betere ploeg en binnen de tien minuten kwam de thuisploeg ook op voorsprong. Mathias Kjølø kreeg na een hoekschop alle tijd en schoot fraai binnen. FC Twente controleerde de wedstrijd en had weinig moeite met de tegenstander en vlak na rust viel de verdiende 2-0 van Sem Steijn.

Na de 2-0 leek de wedstrijd beslist in Enschede en FC Twente had kansen op meer doelpunten, maar het was Almere City dat de spanning terugbracht in de wedstrijd. Kornelius Norman zorgde voor de fraaie aansluitingstreffer. Tien minuten na de 2-1 besliste Daan Rots de wedstrijd door de 3-1 te maken en door de zege staat de ploeg van Joseph Oosting stevig op de derde plaats. Die plaats geeft recht op de voorrondes van de Champions League.

Google investeert ¤600 miljoen in nieuw datacenter in Groningen

Google gaat 600 miljoen euro in de bouw van een nieuw datacenter op bedrijventerrein Westpoort in Groningen investeren. Dit wordt het vierde datacenter van het bedrijf in Nederland. Tot nu toe heeft Google 3,8 miljard euro in Nederland geïnvesteerd, zo maakte het bedrijf bekend.

Google beschikt in de provincie Groningen al over een groot datacentre in de Eemshaven. Bij Winschoten en ten westen van de stad Groningen zijn dependances. Zulke complexen staan erom bekend dat ze relatief veel stroom verbruiken.

Volgens het bedrijf is het nieuwe datacenter nodig om aan “de groeiende vraag naar onze AI- en cloudservices” te kunnen voldoen. “We investeren in lokale projecten voor groene energie, waarmee we groene energie naar het lokale elektriciteitsnet kunnen brengen”, stelt het Amerikaanse techbedrijf.

Google heeft datacenter nodig voor clouddiensten en AI
“Organisaties en overheden in Nederland maken steeds vaker de overstap naar de cloud. In de afgelopen vijf jaar is het gebruik van cloud computing onder bedrijven in Nederland bijna verdubbeld. De groeiende vraag is de reden waarom Google investeert in een digitale infrastructuur die de toegang tot informatie voor iedereen helpt vergroten”, staat in een persverklaring.

Google maakte eerder dit jaar bekend dat de datacenters gaan draaien op windenergie uit de Noordzee. Het techbedrijf had daarover een deal gesloten met samenwerkingsverbanden van Eneco en Shell. Zij leveren de elektriciteit voor de gebouwen van het techbedrijf.

Google heeft ook al datacenters in Denemarken, Finland, België en Ierland. In dat laatste land is ook het Europese hoofdkantoor van Google.

Russen rukken op aan de frontlinie bij Chasiv Yar

Russische troepen rukken op naar de Oost-Oekraïense stad Chasiv Yar, zo'n 20.000 tot 25.000 Russische manschappen proberen Chasiv Yar en omliggende nederzettingen te belegeren.

Chasiv Yar ligt in de oblast Donetsk, ongeveer 10 kilometer ten westen van Bakhmut en 50 kilometer ten noorden van Avdiivka, steden die Rusland respectievelijk in mei 2023 en februari 2024 veroverde. Het telde voor de oorlog ongeveer 13.000 inwoners, maar is grotendeels verwoest door de gevechten en de meeste inwoners zijn gevluch naar elders. De situatie rond de stad is moeilijk, maar de stad is volledig onder controle van Oekraïense verdedigingstroepen. Er is geen Russisch leger in de stad aanwezig, volgens een woordvoerder van het Oekraïense leger..

Russische troepen  beschouwen de verovering van Chasiv Yar als cruciaal voor verdere opmars naar Kostiantynivka, Kramatorsk en Sloviansk.

Hoofdstukken:
0:00 Chasiv Yar
0:32 Strategisch belang
2:15 Grootste uitdaging

Koninklijke knollen veroorzaken tumult in centrum Londen

Vanochtend zijn meerdere paarden in het centrum van Londen op hol geslagen. Op beelden die circuleren op social media is te zien hoe de dieren galoperen door de straten rond Aldwych. De politie van Londen heeft inmiddels alle paarden weten te vangen.

Een woordvoerder van het leger heeft aan Britse media gemeld dat minstens vier mensen gewond zijn geraakt in het tumult.

De paarden behoren tot de stallen van het Britse koningshuis en zouden ontsnapt zijn tijdens een oefening in de wijk Belgravia. Volgens de woordvoerder waren er in totaal vijf paarden betrokken. Op foto's en video's zijn twee van de paarden te zien, waarvan er één gewond is en onder het bloed zit. In blinde paniek renden de dieren tegen taxi's en een bus.

Nederland behaalt tweede plaats bij EK Meeuwschreeuwen

In het Belgische Adinkerke heeft een deelnemer uit Portugal het Europees Kampioenschap meeuwengeluiden gewonnen. Er waren twintig deelnemers die meededen aan de wedstrijd. De deelnemers kwamen voornamelijk uit België en Nederland, maar ook uit Portugal en Italië.

Elk jurylid geeft twintig punten. Het juist imiteren van het meeuwengekrijs is goed voor vijftien punten, terwijl de overige vijf punten worden toegekend voor de imitatie van het gedrag van de meeuw. De winnaar is een Portugees, de tweede plaats gaat naar een Nederlander en de derde plaats is voor een Belgse.

Het succes van de competitie in Adinkerke is te danken aan het wereldwijd delen van video's op internet. Dit jaar was er ook een deelneemster uit de Verenigde Staten, maar zij viel mocht niet mee doen aan de competitie omdat het een Europees Kampioenschap betreft.

Dubbelslag Godon in Ronde van Romandië

Dorian Godon kende een topdag in de Ronde van Romandië. De Fransman van Decathlon AG2R La Mondiale was de snelste in de eerste etappe van de Zwitserse rittenkoers en neemt door de bonificatieseconden ook de leiderstrui over van Maikel Zijlaard.

De eerste rit in lijn in de Ronde van Romandië was een etappe van 165 kilometer met enkele hellingen. Lange tijd reed er een kopgroep van zes vooruit die een voorsprong van drie minuten nam. In het peloton werd er snel gereden en met nog iets minder dan honderd kilometer te gaan moest geletruidrager Maikel Zijlaard afhaken in het peloton door het stevige tempo Lidl-Trek.

Op een van de hellingen trok Jan Christen eens stevig door. Het Zwitserse talent kreeg Richard Carapaz en David Gaudu met zich mee, maar het drietal lieten zich al snel weer inlopen. Door de actie was de voorsprong van de kopgroep geslonken tot één minuut en na een aanval van Julian Alaphilippe op negen kilometer werd de kopgroep gegrepen. Ook Alaphlippe slaagde niet en we kregen een sprint van een uitgedund peloton.

Dorian Godon leek de sprint aan te trekken voor zijn ploeggenoot Andrea Vendrame, maar de Fransman kwam zelf als eerste over de finish en is door de bonificatieseconden ook de leider in de Ronde van Romandië. Donderdag is de eerste van de twee bergritten in de Zwitserse rittenkoers.

Results powered by FirstCycling.com

Aantal kinderen met kinkhoest in week verdubbeld

Huisartsen hebben vorige week weer fors meer jonge kinderen met kinkhoest gezien. Gezondheidsinstituut Nivel meldt dat de dalende trend van de twee weken ervoor niet heeft doorgezet. Integendeel: het aantal kinderen van 0 tot 4 jaar bij wie kinkhoest werd geconstateerd, steeg van 18 naar 36 gevallen per 100.000 kinderen.

Sinds februari verspreidt de bacterie die kinkhoest veroorzaakt zich snel. Het aantal besmettingen is met meer dan 5300 nu al het hoogst sinds 2019, maar het totale aantal besmettingen in dat jaar (6361) zal in het huidige tempo snel worden overtroffen. Meer hierover bij Skipr

NASCAR-coureur Reddick wint na zware finishcrash op Talladega Superspeedway

Voor de liefhebber van laagvliegen op vier wielen keren we nog even terug naar de zondagavond: op de Talladega Superspeedway stond de GEICO 500 op het programma, de tiende race van het jaar in de NASCAR Cup Series en verreden op The Home of the Big One - de enorme snelheden zorgen vaak voor forse crashes.

Michael McDowell vertrok vanaf poleposition, naast Austin Cindric en voor Todd Gilliland, Kyle Busch, Austin Dillon, Martin Truex, Joey Logano, Chris Buescher, Chase Elliott en Christopher Bell. Op een schuivertje van Denny Hamlin in de pitstraat na verliep stage één vrij rustig, met stagewinst voor Cindric en met Elliott, William Byron, Ryan Blaney en Busch ook in de top-5.

Ook de tweede stage verliep opvallend ordentelijk, dit keer was de stagewinst voor Logano, met Cindric, de op de laatste plaats gestartte Kyle Larson, Dillon en Ross Chastain in de top-5. Niet lang na de herstart ging het dan voor het eerst mis: onder meer Bell, Chase Briscoe en Justin Haley kwamen flink in de problemen en liepen de nodige schade op.

Niet iedereen kwam een pitstop maken tijdens de caution, waardoor de boel weer even door elkaar werd geschud: Josh Berry en Noah Gragson reden zo ineens voorop. Ruim dertig ronden voor het einde kwam een eerste group coureurs, met name Toyota's, de in principe laatste pitstop maken, maar kort daarna ging het in die groep flink fout: Bubba Wallace en Erik Jones raakten in de clinch en gingen hard de muur in, ook Hamlin en John Hunter Nemechek waren er bij betrokken.

Met Tyler Reddick en Truex voorop konden we door en ook McDowell en Brad Keselowski kwamen zich in de slotfase voorin melden. McDowell was ijzersterk en leek op weg naar de winst, maar tóch ging het fout: Keselowski tikte de blokkerende McDowell met de finish in zicht in de rondte en zo schoof ineens Reddick door naar de overwinning, voor Keselowski en Gragson, terwijl achter hen zwaar gecrashed werd.

Halsema wil nog niet vooruitlopen op aanpak blokkades Koningsdag

Het blijft nog onduidelijk hoe de driehoek (burgemeester, politie en justitie) op Koningsdag omgaat met de aangekondigde blokkades van Extinction Rebellion en pro-Palestina-activisten. Burgemeester Halsema zei tijdens de gemeenteraadsvergadering dat ze er 'niet uitgebreid over wil discussiëren'.

VVD-fractievoorzitter Daan Wijnants zei 'echt boos' over de aankondigingen te zijn."Over zoveel onverantwoord gedrag van demonstranten die op Koningsdag, de dag dat onze zwaar overbelaste politie het toch al zo druk heeft met de veiligheid van de vele honderdduizenden bezoekers die naar Amsterdam komen, om dan nog even vrolijk de A10 te blokkeren. Maar niet alleen dat. Ook pro-Palestijnse groeperingen die aankondigen ook wegen te gaan blokkeren." Hij wilde weten hoe ervoor gezorgd wordt dat de blokkades verhinderd worden. 

"Laat ik beginnen met de algemene uitspraak, demonstreren is een grondrecht, demonstraties dienen wij als overheid te faciliteren, ook op Koningsdag, dat is daar geen uitzondering op", antwoordde Halsema. "Het klopt wel natuurlijk dat Koningsdag de drukste dag van het jaar is. Dat het een dag is waarin de politie ook overbelast is, overal in de stad aanwezig is. En dat wij eerder ons ook uitgelaten hebben over het blokkeren van de A10."

Ze wees op de verklaring die de driehoek gisteren verspreidde, waarin onder meer stond dat een blokkade van de A10 Zuid gevolgen heeft voor de veiligheid van honderdduizenden bezoekers. "We hebben er ook op gewezen dat dit kan leiden tot situaties in de stad waarbij minder politie aanwezig kan zijn vanwege de A10. Of het omgekeerde het geval kan zijn: dat de blokkade op de A10 langer zou kunnen duren omdat de politie elders in de stad nodig is."

Maar verder wilde ze er weinig over kwijt. "Op welke wijze wij dat precies zullen gaan doen is toch echt aan de operatie en niet om hier van tevoren al uitgebreid over te bediscussiëren in de gemeenteraad."

Het geven van gebiedsverboden aan de demonstranten die eerder met auto's de A10 blokkeerden, zoals Wijnants voorstelde, vindt ze te ver gaan. "Want je moet namelijk kunnen onderbouwen dat het aannemelijk is dat specifiek deze mensen dat weer gaan doen, en daar zijn nu geen aanwijzingen voor."

De blokkade van de A10 Zuid vindt als het aan Extinction Rebellion ligt opnieuw om 12.00 uur plaats. Waar en wanneer de 'pro-Palestinademonstranten' starten met het blokkeren van een weg is niet duidelijk. 

Amerikaanse Senaat akkoord met hulp aan Oekraïne, Israël en Taiwan

Het Amerikaanse Congres heeft een hulppakket ter waarde van miljarden voor Oekraïne goedgekeurd. Het pakket, dat ook steun voor Israël en Taiwan omvat, kreeg brede steun in de Senaat. De Amerikaanse president Biden moet het wetsvoorstel nu ondertekenen, waarna de eerste wapens aan Oekraïne worden geleverd.

In het weekend had het Huis van Afgevaardigden de buitenlandse hulp na maanden van dwarsliggen eindelijk goedgekeurd. De handtekening van president Biden is nu nodig om de hulp in werking te laten treden. Biden heeft aangekondigd snel te zullen tekenen.

Volgens de Amerikaanse regering zal de levering van wapens en uitrusting aan Oekraïne deze week beginnen. In totaal wordt er 61 miljard dollar uitgetrokken voor Kyiv. In totaal omvat het pakket een omvang van 95 miljard dollar.

De Oekraïense president Zelenskyy bedankte de Senaat na de beslissing. Deze stemming versterkt volgens Zelenskyy de rol van Amerika als baken van democratie en pionier van de vrije wereld.

BNR-correspondent Chris Colijn benadrukt dat het pakket dringend nodig is gezien de situatie op het slagveld. "De Russen zetten hun offensief keihard voort en zijn van plan om in de komende twee maanden een groot offensief te starten."

"De Oekraïners hebben erg lang moeten wachten en veel moeite moeten doen om dit pakket te verkrijgen," aldus Colijn vanuit Oekraïne. Volgens persbureau Reuters willen de Amerikanen onder andere geavanceerde raketten voor de luchtverdediging naar Oekraïne te sturen via dit pakket. Daarnaast zal er snel munitie voor op het slagveld, zoals antitankmunitie en artilleriemunitie naar Oekraïne worden gestuurd. Volgens Colijn gaan de Russen momenteel keihard door en staat er ook een groot offensief gepland in de komende twee maanden. Daar bereidt Oekraïne zich op voor. 

Openbaar Ministerie eist 22 jaar cel en tbs voor kruisboogschutter in Almelo

Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep 22 jaar gevangenisstraf en tbs voor een 31-jarige man uit Almelo. Hij wordt ervan verdacht in september 2021 twee vrouwen te hebben gedood, vervolgens zou hij met een kruisboog hebben gedreigd en geschoten op twee andere slachtoffers.

Het OM eiste ook in eerste aanleg 22 jaar gevangenisstraf en tbs. De rechtbank veroordeelde de verdachte tot tbs met dwangverpleging. Daartegen het ging OM in hoger beroep.

Gitzwarte dag
Op 17 september 2021 drong de man binnen in de woning van zijn 70-jarige onderbuurvrouw in een flat in Almelo. Om binnen te komen stak hij met een mes meerdere malen in op de voordeur. De buurvrouw werd op dat moment verzorgd door een verpleegster, ook was een familielid van de vrouw aanwezig. Eenmaal binnen stak de verdachte meerdere malen in op de onderbuurvrouw en haar familielid. Zij overleden ter plaatse.

De verpleegkundige ging naar het balkon om 112 te bellen en viel even later naar beneden. Terwijl de vrouw zwaargewond op de grond lag, schoot de verdachte op haar met een kruisboog. Met datzelfde wapen schoot de verdachte ook op een toegesnelde politieagent. Een lid van de Dienst Speciale Interventies (DSI) werd met de kruisboog bedreigd, maar kon uiteindelijk de verdachte met zijn dienstwapen uitschakelen.

Hoger beroep
In hoger beroep stond de advocaat-generaal uitgebreid stil bij de heftige gebeurtenissen die dag: “Vrijdag 17 september 2021 is voor veel mensen een gitzwarte dag. Een dag die heel veel impact heeft op het leven van de nabestaanden en de slachtoffers in deze zaak. Uit het dossier komt naar voren dat verdachte ogenschijnlijk uit het niets twee vrouwen gewelddadig van het leven heeft beroofd en geprobeerd heeft nog twee mensen van het leven te beroven. Het 'waarom?' is nog steeds niet beantwoord. Verdachte laat ons zitten met veel vragen. Hij geeft aan zich veel niet meer te kunnen herinneren, maar hier kunnen duidelijke vraagtekens bij geplaatst worden.”

Voorbedachte rade
Uit onderzoek blijkt dat verdachte psychotisch was toen hij de feiten pleegde. De verdachte gebruikte in die periode ook drugs, wat mogelijk de psychotische toestand kan hebben beïnvloed. Het OM stelt dat de verdachte zowel voor als tijdens het doden van de vrouwen de gelegenheid had om na te denken over de betekenis en de gevolgen van zijn daden. Omdat het OM er van uit gaat dat de psychose het handelen met voorbedachten rade niet in de weg staat, kan wat betreft het OM twee keer moord, tweemaal poging tot moord en een bedreiging bewezen worden verklaard.

Toerekeningsvatbaar
Het OM vindt dat verdachte behandeling nodig heeft in de vorm van tbs. Maar volgens het OM was de man tijdens zijn daden, anders dan de rechtbank eerder oordeelde, niet volledig ontoerekeningsvatbaar. Het OM erkent dat er bij de man wel sprake is van een stoornis die van invloed was op de strafbare feiten, maar dit maakt niet dat de feiten niet aan de verdachte kunnen worden toegerekend. Na het bestuderen van deze zaak, het horen van diverse deskundigen en het bestuderen van andere, deels vergelijkbare zaken, vindt het OM dat verdachte hooguit verminderd toerekeningsvatbaar is. De advocaat-generaal tijdens het hoger beroep: “Dat betekent dat hij strafrechtelijk verantwoordelijk kan en moet worden gehouden voor de gruwelijke feiten en de gevolgen daarvan. Naast de tbs dient een gevangenisstraf te worden opgelegd.”

Wetgeving verkoopverbod tabak en vapes supermarkten afgerond

De wetgeving die nodig is om het verbod op de verkoop van tabak en vapes in supermarkten juridisch goed te regelen is afgerond. Publicatie in het Staatsblad van het laatste onderdeel heeft op 15 april 2024 plaatsgevonden. Dat betekent dat het verbod definitief ingaat op 1 juli 2024. Dat schrijft staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) vandaag aan de Tweede Kamer.

Flinke afname verkooppunten
Staatssecretaris Van Ooijen: “De rookvrije generatie komt met het verkoopverbod in supermarkten weer een belangrijke stap dichterbij omdat beginnen met roken door jongeren moeilijker wordt. Stoppen met roken en het volhouden daarvan wordt makkelijker. Per saldo betekent deze maatregel dat het aantal verkooppunten van rookwaren in Nederland flink afneemt van zo’n 10.000 naar circa 4.400. En dat is heel goed nieuws als je bedenkt dat roken in Nederland nog steeds leidt tot zo’n 19.000 doden en heel veel ziekte en persoonlijk leed. Elk jaar weer.

Stapsgewijs naar alleen tabaksverkoop in speciaalzaken
In 2023 is het online verkoopverbod ingevoerd voor tabaksproducten en vapes. Dit jaar komt het verkoopverbod in supermarkten daar bovenop. In 2030 komt er een einde aan tabaksverkoop bij benzinepompen. Sigaretten mogen dan alleen nog maar in speciaalzaken en zogenaamde gemakswinkels worden verkocht. Vanaf 2032 mogen alleen tabaksspeciaalzaken nog tabak verkopen.

Eindhovenaar knipt vingertoppen af van ontvoerde man: 14 jaar cel

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 37-jarige man uit Eindhoven veroordeeld voor ontvoering, marteling en grootschalige handel in harddrugs en vuurwapens. Hij knipte onder meer vingertoppen af van het slachtoffer en sloeg met een hamer op zijn voeten. De man krijgt een gevangenisstraf van 14 jaar.

De verdachte zat in april 2021 in een busje dat 's nachts in Eindhoven werd gecontroleerd vanwege de toen geldende avondklok. De politie trof in het voertuig onder meer een doorgeladen shotgun aan en besloot daarop ook het appartement van de verdachte te doorzoeken. In de parkeerkelder van het complex stonden drie auto's die door de verdachte werden gebruikt als opslag voor harddrugs en vuurwapens. Door de politie werden forse hoeveelheden amfetamine, MDMA en metamfetamine in de stashauto's aangetroffen en daarnaast ook veel (automatische) wapens en handgranaten.

Na deze vondst startte de politie een onderzoek en werden verschillende cryptoaccounts van de verdachte ontsleuteld. Hieruit bleek dat hij zich tussen maart en mei 2021 bezighield met de handel in en het bezit van allerlei soorten harddrugs en van automatische vuurwapens, handvuurwapens, wapenonderdelen en munitie.

Marteling
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de verdachte betrokken was bij een ontvoering en marteling van een man waarvan het vermoeden bestond dat hij drugs uit één van de stashauto's had gestolen. Het slachtoffer werd in juni 2020 vanuit België naar Nederland gelokt. Vervolgens werd hij ontvoerd en in een garage in Eindhoven geblinddoekt en vastgebonden met een tiewrap. Van de man werden daarna onder meer twee vingertoppen afgeknipt en werd met een hamer op zijn voeten geslagen.

Laconiek, mensonterend en sadistisch
De gruwelijke geweldshandelingen waren voor het slachtoffer een uiterst schokkende en beangstigende ervaring die hij niet snel zal vergeten. Met name zijn afgeknipte vingertoppen blijven hem dagelijks herinneren aan de vernederende, pijnlijke en angstige gebeurtenissen die hij moest ondergaan. De laconieke, mensonterende en sadistische wijze waarop het slachtoffer is gemarteld, vindt de rechtbank schokkend.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er ook rekening mee dat de verdachte een grote speler was en vrijwel voortdurend harddrugs en vuurwapens kon (laten) leveren. Dit veroorzaakt grote gevaren. Er zijn regelmatig vuurwapenincidenten, vaak ook met dodelijke afloop, en daaraan ligt niet zelden een drugsconflict ten grondslag. Het kenmerkt de hardheid en de grilligheden waarmee deze handel gepaard gaat, waarbij het maken van winst belangrijker is dan het welzijn van anderen.

Grote zorgen
Het baart de rechtbank grote zorgen hoe de verdachte in de cryptoaccounts over vuurwapens communiceerde. Hij leverde geladen vuurwapens zonder vragen te stellen wat de koper daarmee van plan was. Dat er doden zouden kunnen vallen nam hij blijkbaar op de koop toe. Ook wist de verdachte dat er bij de door hem geleverde harddrugs onjuiste combinaties waren gebruikt, waardoor er een aanzienlijke kans bestond dat de gebruikers zouden overlijden. Toch ging hij gewoon door met zijn drugshandel.

Gelet op de aard en ernst van de delicten en het sterk ondermijnende karakter daarvan, legt de rechtbank een celstraf op van 14 jaar. Daarbij weegt de rechtbank, anders dan de officier van justitie, mee dat de verdachte niet eerder tot een lange gevangenisstraf is veroordeeld.

Ook controversiële opties nodig voor klimaatneutraal Nederland in 2050

Het is technisch haalbaar: Nederland klimaatneutraal in 2050, inclusief de hier getankte bunkerbrandstof voor lucht- en zeescheepvaart. In nieuw onderzoek rekent het PBL ruim dertig techno-economische trajecten door naar een klimaatneutraal Nederland met een vergelijkbare economische structuur als nu. Het uitstellen of op voorhand uitsluiten van opties maakt het bereiken van klimaatneutraliteit in Nederland in 2050 bijna of zelfs helemaal onmogelijk. Het is geen kwestie van of-of, maar van en-en. Gezien de onzekere beschikbaarheid van energiebronnen en technieken zijn alle bouwstenen nuttig en nodig, ook controversiëlere opties zoals de inzet van biogrondstoffen, afvang en opslag van CO2 (CCS) en aanpassingen in de landbouw en het landelijk gebied.

Overschakelen op elektriciteit waar mogelijk
Elektriciteit is het werkpaard van de klimaattransitie. In kostenoptimale wegen naar een klimaatneutraal Nederland in 2050 groeit de elektriciteitsproductie met een factor drie tot vijf. Ruim de helft van de energie zal direct of indirect komen van zonne-, wind- en kernenergie. Energetisch is het logisch om waar mogelijk elektriciteit te gebruiken in plaats van fossiele brandstoffen. Maar de lucht- en zeescheepvaart zijn niet te elektrificeren: hier blijft koolstof nodig als grondstof voor bunkerbrandstofproductie, evenals in de chemische industrie. Hier worden biogrondstoffen (3 tot 6 keer zoveel als nu) en waterstof de noodzakelijke vervangers van de huidige fossiele energiedragers.

Biomassa met CCS bij elektriciteitsproductie ligt niet voor de hand
Bij de inzet van biogrondstoffen met afvang en opslag van CO2 (BECCS) wordt vaak gedacht aan afvang van CO2-uitstoot bij biomassacentrales voor elektriciteitsopwekking. Deze optie ligt echter niet voor de hand. De schaarste aan duurzame biogrondstoffen vraagt om hoogwaardigere inzet dan directe verbranding voor regelbare elektriciteitsproductie. Hiervoor bestaan andere bronnen, terwijl voor de productie van geavanceerde biobrandstoffen voor lucht- en scheepvaart geen alternatieven bestaan. Bij de productie van deze bunkerbrandstoffen ontstaat bovendien een relatief zuivere stroom CO2 uit volcontinu draaiende fabrieken. Afvang van deze bijna pure CO2 is veel energiezuiniger en goedkoper dan afvang uit rookgassen van biomassacentrales met een vele malen lagere concentratie CO2, die bovendien slechts sporadisch zullen draaien om piekvraag op te vangen.

Beschikbaarheid biogrondstoffen en waterstof zijn bottlenecks
De voorziening van duurzame biogrondstoffen en groene waterstof (uit hernieuwbare elektriciteit) zal moeten verveelvoudigen. Opschaling van productie en logistiek op korte termijn is urgent. Maar in de periode tot 2050 zullen deze onmisbare vervangers van fossiele brandstoffen hoe dan ook schaars blijven. De schaarste leidt tot hoge prijzen, waardoor elektrische alternatieven, waar mogelijk, aantrekkelijker zullen zijn. Voor groene waterstof zal waarschijnlijk een internationale markt ontstaan. Door zelf meer opwekkingscapaciteit voor hernieuwbare elektriciteit aan te leggen en elektrolysers voor waterstofproductie te bouwen wordt Nederland daarvan minder afhankelijk. Maar dat vergt ook meer arbeid en materialen, die mogelijk ook schaars zullen zijn. Deze randvoorwaarden zijn niet specifiek onderzocht. Als de beschikbaarheid van biogrondstoffen en waterstof tegenvalt, wordt klimaatneutraliteit in Nederland in 2050 door veranderingen in de inzet van energie en grondstoffen flink duurder of zelfs onmogelijk. Dan is klimaatneutraliteit alleen haalbaar door meer CO2-opslag of een andere leefstijl waarbij fors minder energie en grondstoffen worden gebruikt.

Klimaatneutraal in 2050 betekent niet noodzakelijk fossielvrij
Een klimaatneutraal Nederland in 2050 hoeft niet fossielvrij te zijn. In de meeste doorgerekende kostenoptimale trajecten wordt nog een beetje fossiele brandstof gebruikt, waarvan de uitstoot gecompenseerd wordt binnen Nederland. Het volledig stoppen met fossiele brandstoffen vraagt om specifiek beleid en vergroot de vraag naar schaarse biogrondstoffen en waterstof. Minder brandstofvraag en meer duurzame warmte maken Nederland wel minder kwetsbaar voor tegenvallende beschikbaarheid van biogrondstoffen en waterstof. Om fossiele grondstoffen voor plasticproductie te vervangen is hoogwaardig hergebruik van plastics cruciaal, vanwege de beperkte beschikbaarheid van biogrondstoffen. Ook wordt door hergebruik de uitstoot van CO2 die anders bij verbanding van de plastics vrij zou komen beperkt en uitgesteld.

Negatieve emissies noodzakelijk
Om klimaatneutraliteit binnen onze landsgrenzen te bereiken zijn negatieve emissies noodzakelijk: afvang en opslag van CO2 uit biogrondstof (BECCS) om moeilijk vermijdbare emissies in onder meer de landbouw te compenseren. In de trajecten wordt gerekend met jaarlijks 20 tot 50 megaton CCS in 2050 [op een geschatte totale opslagcapaciteit onder de Noordzee van 1700 megaton]. Hiermee worden restemissies door onder meer landbouw en landgebruik, resterende inzet van fossiele brandstof en afvalverbranding gecompenseerd. De restemissies uit het landelijk gebied zouden alleen verdwijnen bij een krimp van de veestapel met meer dan driekwart samen met grootschalige bosaanleg, iets wat geen onderdeel was van de onderzochte trajecten

Integrale blik is van groot belang
Het is van groot belang om het energie- en grondstoffensysteem integraal te beschouwen. Zo lijkt het vanuit de gebouwde omgeving geredeneerd aantrekkelijk om te wachten op groen gas of groene waterstof, waarvoor weinig aanpassingen aan woningen nodig zijn. Maar de schaarste aan duurzame gassen zal groot zijn door vraag uit sectoren waar geen alternatieven bestaan. Dat zal de prijs waarschijnlijk zo ver opdrijven dat eventuele kostenvoordelen voor de gebouwde omgeving zullen verdampen en warmtenetten en warmtepompen toch de aantrekkelijkste opties worden. Tegelijk kan het elimineren van ook de laatste beetjes emissie van een sector duurder zijn dan compensatie ervan elders. Het is goed om daar bij het stellen van sectorale doelen rekening mee te houden.

Klimaatneutraliteit vergt beleidsversnelling
De doorgerekende trajecten veronderstellen een lineaire afname van de emissies tussen het wettelijk doel van 55% reductie in 2030 en klimaatneutraliteit in 2050. Hiermee wordt in 2040 bijna 80 procent reductie bereikt. De Europese Commissie heeft in februari een Europees doel van 90 procent emissiereductie in 2040 voorgesteld. Wat dat precies voor Nederland zou betekenen is nog onduidelijk. Veel van de doorgerekende trajecten zijn in lijn met bestaand Europees beleid. Voor de periode na 2030 zal in alle gevallen nog veel aanvullend beleid nodig zijn om tot de benodigde opschaling te komen. Het is daarbij van belang dat er snel duidelijk beleid komt voor negatieve emissies. Die vallen nog buiten het emissiehandelssysteem ETS, waardoor het afvangen van CO2 uit biogrondstof niet wordt beloond en projecten voor toekomstige afvang en opslag van biogene emissies niet van de grond komen.

FOK! Wat een weer: onstuimig weer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en komen er buien voor. Vooral in de oostelijke helft zijn dat soms felle buien met plaatselijk hagel en onweer. Zeer lokaal kan het door hagel kortdurend glad worden. De wind komt uit het noordwesten en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt en komen er talrijke buien voor, vooral in het oosten en noordoosten plaatselijk met hagel en onweer. De middagtemperatuur ligt rond 9°C. De noordwestenwind blijft matig, langs de kust vrij krachtig tot krachtig.

Vanavond is er af en toe zon en komen er enkele buien voor. De wind uit noordwest is matig, langs de kust vrij krachtig tot krachtig. Geleidelijk neemt de wind wat af.

Vannacht komt er hier en daar een bui voor. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 2°C plaatselijk landinwaarts tot 5°C langs de kust. Boven land staat er weinig wind. Langs de kust staat er een matige wind uit een noordwestelijke richting. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

                   

De herfst is goed zichtbaar inmiddels. (Foto: aloa)
De lente zet nog niet echt door, het lijkt wel herfst vandaag. ((Archief)foto: aloa)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1255

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1264
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
review
Dragon's Dogma II
special
Random Pics van de Dag #1262
©FOK.nl e.a.