FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 20 april 2024

Huis van Afgevaardigden akkoord met miljarden hulp aan Oekraïne

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft na lang dwarsliggen een nieuw steunpakket aan Oekraïne goedgekeurd. Met stemmen van Republikeinen en Democraten keurden wetgevers in Washington het pakket met een waarde van zo'n 61 miljard dollar goed om Oekraïne te steunen in de oorlog tegen Rusland.

Het project gaat nu naar de Senaat, waar de goedkeuring als zeker wordt beschouwd. De Amerikaanse president Biden moet het wetsvoorstel vervolgens ondertekenen, zodat het in werking kan treden. Hij heeft aangekondigd dit zeer snel te zullen afhandelen. 

Het nieuwe hulppakket voor Oekraïne maakt deel uit van een wetsvoorstel dat uit meerdere onderdelen bestaat en ook 26 miljard dollar steun voor Israël en 8 miljard dollar voor Taiwan en de Indo-Pacific omvat. Verder omvat het ook maatregelen voor de nationale veiligheid.

NBA: Heat en Pelicans completeren playoffs, titelstrijd gaat beginnen

Het veld van zestien playoffteams in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is definitief bekend. Vrijdagavond werden in de Eastern en Western Conference de laatste wedstrijden gespeeld in het playintoernooi, met in beide conferences het achtste en laatste playoffticket als inzet.

Miami Heat - Chicago Bulls (Eastern Conference)
De Bulls begonnen prima in de eerste minuten, maar nog voor het eerste kwart halverwege was nam Miami de boel stevig in handen. Na het eerste kwart stonden ze met 34-17 ruim voor, waarna de Bulls eigenlijk geen moment meer echt in de buurt kwamen: ze kwamen niet dichter bij Miami dan een punt of tien halverwege het derde kwart, waarna de Heat het verschil weer uit kon breiden. Onder leiding van Tyler Herro, goed voor 24 punten, 10 rebounds en 9 assists, pakte Miami met 112-91 de winst, zij mogen vanaf zondag aantreden tegen de Boston Celtics.

New Orleans Pelicans - Sacramento Kings (Western Conference)
De Pelicans moesten het doen zonder superster Zion Williamson, die een hamstringblessure opliep in de vorige wedstrijd, maar toch ging het prima in New Orleans. Na een 22-24 eerste kwart namen de Pelicans in Q2 het heft in handen (32-21) en dat gat wisten ze min of meer constant vast te houden. Nog even leken de Kings in de laatste minuten in de buurt te komen, maar de Pelicans hielden stand en onder leiding van Brandon Ingram (24 punten) en Jonas Valanciunas (19 punten, 12 rebounds) plaatsten de Pelicans zich met 105-98 voor de eerste playoffronde, waarin ze vanaf zondag tegenover de Oklahoma City Thunder staan.

Speelschema
Zaterdag 20 april, 13.00u (19.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 1; Cleveland Cavaliers - Orlando Magic
Zaterdag 20 april, 15.30u (21.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 1; Minnesota Timberwolves - Phoenix Suns
Zaterdag 20 april, 18.00u (00.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 1; New York Knicks - Philadelphia 76ers
Zaterdag 20 april, 20.30u (02.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 1; Denver Nuggets - Los Angeles Lakers

Zondag 21 april, 13.00u (19.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 1; Boston Celtics - Miami Heat
Zondag 21 april, 15.30u (21.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 1; Los Angeles Clippers - Dallas Mavericks
Zondag 21 april, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 1; Milwaukee Bucks - Indiana Pacers
Zondag 21 april, 21.30u (03.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 1; Oklahoma City Thunder - New Orleans Pelicans

Duplantis springt weer wereldrecord met polsstok, Tsegay razendsnel op 1500m

In het Chinese Xiamen is zaterdag het nieuwe seizoen in de Diamond League afgetrapt, waarmee het outdoorseizoen in de atletiek nu écht begonnen is. Er werd op de nodige onderdelen al prima gepresteerd, met twee echte uitschieters: een van 's werelds snelste tijden ooit op de 1500m en een wereldrecord bij het polsstokhoogspringen.

400m vrouwen
De Dominicaanse topfavoriete Marileidy Paulino maakte het gelijk waar: met 50,08 seconden pakte ze de winst, hoewel de Poolse Natalia Kaczmarek in de laatste meters met 50,29 seconden nog erg dicht in de buurt kwam. Het podium werd gecompleteerd door de Amerikaanse Britton Wilson in 51,26 seconden.

Kogelstoten vrouwen
Voor eigen publiek kwam de Chinese legende Gong Lijiao in haar tweede poging tot 19,72 meter en dat bleek genoeg voor de winst. De verrassende Nieuw-Zeelandse Maddison-Lee Wesche verbeterde haar persoonlijk record met één centimeter tot 19,63 meter en die ene centimeter bleek haar de winst te bezorgen: plek drie was met 19,62 meter voor de Amerikaanse Chase Jackson. Jessica Schilder kwam er nog niet aan te pas en werd met 18,60 meter negende.

Hoogspringen mannen
Het niveau was nog niet echt geweldig, slechts twee mannen wisten de 2,27 meter te bedwingen. Shelby McEwen deed dat in één keer en dat bracht de Amerikaan de winst, voor de Qatarees Mutaz Essa Barshim, die wel foutloos tot die hoogte kwam, maar er daarna drie pogingen voor nodig had. Plek drie ging met 2,24 meter naar de Nieuw-Zeelander Hamish Kerr.

100m horden vrouwen
Een mooie race, waarin Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico nét de snelste was: ze finishte in 12,45 seconden, vier honderdsten voor de Bahamaanse Devynne Charlton. De derde plek ging in een fraai Frans record van 12,55 seconden naar Cyrena Samba-Mayela.

Polsstokhoogspringen mannen
Er stond geen enkele maat op Armand Duplantis, die na drie geslaagde pogingen de winst al binnen had met 6,00 meter. Hij liet de lat op 6,24 meter leggen voor een nieuw wereldrecord en die ging ook in één keer goed, de Zweed deed weer een schepje bovenop zijn eigen record. De Amerikaan Sam Kendricks werd tweede met 5,82 meter, voor de prima derde plek van de Chinees Huang Bokai (5,72m).

Discuswerpen vrouwen
Olympisch kampioene Valarie Allman gooide de discus in poging vier naar 69,73 meter en deed daar een poging later nog zeven centimeter bij. Dat leverde haar de winst op, voor de 68,83 meter van de Cubaanse Yaime Perez, die vorige week met 73,09 meter nog de beste worp sinds de jaren tachtig liet noteren. Plek drie in Xiamen was voor thuisfavoriete Bin Feng met 67,07 meter.

5000m mannen
Onder leiding van Nicholas Kipkorir bleef het veld lange tijd bij elkaar, tot Lamecha Girma in de slotronde gas gaf. De Ethiopiër had de beste versnelling en liep naar de winst in een alleszins degelijke 12:58,96 minuten. Kipkorir hield stand voor plek twee in 12:59,78 minuten, voor de voor Bahrein uitkomende Birhanu Balew (13:00,47).

200m vrouwen
Ook hier een mooie strijd die pas in de laatste meters beslist werd. De winst was toch wel verrassend voor de Australische Torrie Lewis in 22,96 seconden, waarmee ze de Amerikaanse toppers voor wist te blijven. Sha'Carri Richardson werd in 22,99 seconden tweede, voor Tamara Clark (23,01) en Anavia Battle (23,02).

800m mannen
Zoals wel vaker pakte de Canadees Marco Arop vroeg de leiding, maar zoals ook wel vaker kreeg hij het in de slotmeters bijzonder lastig. Toch had hij nét genoeg over om in 1:43,61 minuten de winst te pakken, vijf honderdsten voor de Keniaan Wycliffe Kinyamal. De derde plek ging in 1:43,88 naar Tshepiso Masalela uit Botswana.

Hinkstapspringen mannen
Al in zijn eerste poging kwam de Portugees Pedro Pablo Pichardo na bijna een jaar blessureleed tot 17,38 meter. Dat zou uiteindelijk zelfs al genoeg blijken voor de zege, hoewel hij de wedstrijd nog afsloot met een betere poging: 17,51 meter. Plek twee ging met 17,12 meter naar de Burkinees Hugues Fabrice Zango, voor de 16,82 meter van de beste Chinees van de dag, Su Wen.

3000m steeplechase vrouwen
Op wereldrecordhoudster Beatrice Chepkoech stond geen maat: ze pakte al vroeg de leiding, liet de rest achter en won in een meer dan uitstekende 8:55,40 minuten, tien tellen boven haar wereldrecord. Haar Keniaanse landgenote Faith Cherotich werd in 9:05,49 tweede, voor de 9:12,99 van de Oegandese Peruth Chemutai.

110m horden mannen
Met lichte tegenwind was het de Amerikaan Daniel Roberts die de winst pakte en dat deed hij in 13,11 seconden in een beste wereldjaarprestatie. Zijn landgenoot Cordell Tinch pakte in 13,16 seconden de tweede plek, één honderdste van een seconde voor de Japanner Shunsuke Izumiya.

1500m vrouwen
Ethiopië domineerde niet verrassend en het was Gudaf Tsegay die er met kop en schouders bovenuit stak. Met een snaarstrak tempo en een uitstekend uitschot snelde ze naar een van de beste tijden ooit in 3:50,30 minuten, slechts een ruime seconde boven het wereldrecord. Birke Haylom werd in 3:53,22 tweede, voor Worknesh Mesele (3:57,61).

100m mannen
Christian Coleman en Fred Kerley vochten een mooie strijd uit, waarbij Coleman de winst pakte: 10,13 seconden tegen de 10,17 van Kerley. Achter de twee Amerikanen ging de derde plek naar de Jamaicaan Ackeem Blake, die in 10,20 seconden finishte.

NHL: Playoffs gaan beginnen, zestien teams strijden om Stanley Cup

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zit het reguliere seizoen er weer op. Alle 32 teams hebben 82 wedstrijden achter de rug, waarbij zestien teams zich wisten te plaatsen voor de playoffs: de top-3 uit alle vier divisions en de nummers zeven en acht uit de twee conferences.

Eastern Conference - Atlantic Division
De Florida Panthers pakten de divisietitel, maar dat gebeurde pas in de laatste speelronden: de Panthers eindigden met vier zeges op rij, de Boston Bruins verloren hun laatste twee duels, waardoor de Panthers met 110 punten bovenaan kwamen te staan. De Bruins volgden met één punt minder, voor de Toronto Maple Leafs, die ondanks vier opeenvolgende nederlagen aan het eind met 102 punten nog vier punten over hielden ten opzichte van de Tampa Bay Lightning, die op basis van hun positie in de conference wel de playoffs haalden.

Eastern Conference - Metropolitan Division
De divisietitel ging met 114 punten naar de New York Rangers, drie punten meer dan de Carolina Hurricanes. Het gat achter hen was vrij fors en het waren de New York Islanders die met 94 punten de derde plek pakten. Met 91 punten was plek vier voor de Washington Capitals, die met drie opeenvolgende zeges over de Pittsburgh Penguins heen wipten en zich op basis van hun plek in de conference ook voor de playoffs plaatsten.

Western Conference - Central Division
De meest indrukwekkende run kwam van de Winnipeg Jets, die afsloten met maar liefst acht opeenvolgende zeges. Het leverde hen met 110 punten de tweede plek op, drie punten achter de Dallas Stars en drie punten vóór de Colorado Avalanche. De Nashville Predators eindigden met 99 punten, maar dat was wel genoeg voor een van de wildcardplaatsen via hun plek in de conference.

Western Conference - Pacific Division
Een Canadees 1-2'tje in de eindstand: de Vancouver Canucks pakten met 109 punten de divisietitel, vijf punten meer dan de Edmonton Oilers. Met 99 punten plaatsten ook de Los Angeles Kings zich voor het postseason, maar de Vegas Golden Knights (98) hoefden ook niet al te hard te balen: zij kregen het laatste wildcardticket dankzij hun positie in de conference.

Topspelers
In het reguliere seizoen was Auston Matthews van de Maple Leafs de topscorer, goed voor 69 treffers, twaalf meer dan Panthers-speler Sam Reinhart. De meeste assists kwamen op naam van Connor McDavid van de Oilers en Lightning-ster Nikita Kucherov, beiden goed voor maar liefst honderd stuks. Met zijn 44 goals kwam Kucherov zo op 144 punten, Nathan MacKinnon van de Avalanche had er 140 (51+89) en McDavid 132 (32+100).

Onder de goalies was Panthers-doelman Anthony Stolarz de grote ster van het reguliere seizoen: met slechts 2,03 goals werd hij gemiddeld het minst gepasseerd van allemaal en hij wist 92,5 procent van de doelpogingen tegen te houden, ook meer dan wie dan ook. Alexandar Georgiev pakte de meeste zeges, hij hielp de Avalanche 38 keer richting de winst.

Speelschema
Zaterdagavond 20 april, 17.00u (23.00u NL) - Eastern Conference, 1st round; Carolina Hurricanes - New York Islanders
Zaterdagavond 20 april, 20.00u (02.00u NL) - Eastern Conference, 1st round; Boston Bruins - Toronto Maple Leafs

Zondagavond 21 april, 12.30u (18.30u NL) - Eastern Conference, 1st round; Florida Panthers - Tampa Bay Lightning
Zondagavond 21 april, 15.00u (21.00u NL) - Eastern Conference, 1st round; New York Rangers - Washington Capitals
Zondagavond 21 april, 19.00u (01.00u NL) - Western Conference, 1st round; Winnipeg Jets - Colorado Avalanche
Zondagavond 21 april, 22.00u (04.00u NL) - Western Conference, 1st round; Vancouver Canucks - Nashville Predators

Maandagavond 22 april, 21.30u (03.30u NL) - Western Conference, 1st round; Dallas Stars - Vegas Golden Knights
Maandagavond 22 april, 22.00u (04.00u NL) - Western Conference, 1st round; Edmonton Oilers - Los Angeles Kings

Kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoeken of het huidige kader van het demonstratierecht nog voldoende aansluit bij de actuele ontwikkelingen. Aanleiding hiervoor is het toenemende aantal protestacties waarbij demonstranten vaak bewust de grenzen van het recht opzoeken of overschrijden of waarbij andere grondrechten of de nationale veiligheid in het gedrang kunnen komen. Minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid lieten dit vrijdag weten aan de Tweede Kamer. De ministers zijn voornemens dit onderzoek via het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) uit te laten voeren.

Minister De Jonge: “Iedereen moet kunnen demonstreren. Ik sta voor het demonstratierecht, zonder kan een democratie niet bestaan. Het demonstratierecht geeft iedereen de ruimte om de eigen boodschap met kracht over het voetlicht te brengen, maar biedt geen vrijbrief om doelbewust de regels te overtreden en de belangen van anderen aan te tasten. Als we hiervoor wegkijken, lopen we het risico dat het draagvlak voor het demonstratierecht onder druk komt te staan. Er is nu weinig ruimte om een belangenafweging te maken tussen het demonstratierecht en andere grondrechten, waardoor de indruk ontstaat dat grondrechten van de één belangrijker zijn dan die van de ander.’’

Minister Yeşilgöz: “Vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstreren zijn belangrijke grondrechten. Daar staat het kabinet pal voor. We zien dat het overgrote deel van de demonstraties goed verloopt, dankzij de inzet van het lokale gezag en de demonstranten zelf. In de afgelopen periode zien we echter in toenemende mate protesten waarbij de grenzen van de wet worden opgezocht en worden overschreden. Dat is niet alleen schadelijk, het vraagt ook een grote inzet van politieagenten die niet in de wijken hun belangrijke werk kunnen doen”

Bij het onderzoek worden de instanties betrokken die zich dagelijks inzetten om demonstraties mogelijk te maken en veilig te laten verlopen: de burgemeesters, het OM en de politie. Het onderzoek richt zich op twee soorten situaties: acties waarbij demonstranten de grenzen van de wet bewust opzoeken of zelfs overschrijden en demonstraties waarbij andere grondrechten of de nationale veiligheid in het geding kunnen komen.

Demonstraties en het overtreden van de wet
Bepaalde groepen demonstranten overtreden steeds vaker bewust de wet. Vaak met als doel om zoveel mogelijk aandacht te krijgen en beleid hiermee te beïnvloeden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het blokkeren van een snelweg, het bezetten van delen van vliegvelden of het veroorzaken van gevaarlijke verkeerssituaties door brandstichting op of langs snelwegen. Dit leidt tot problemen, zo kunnen automobilisten het ziekenhuis niet bereiken of zorgen obstakels op de weg voor gevaarlijke situaties.

Bovendien vraagt het zoveel politie-inzet dat agenten uit het hele land moeten komen en niet voor andere overtredingen of misdrijven kunnen worden ingezet. De toename van dit soort demonstraties zien we ook in andere landen. Daarom willen we onderzoeken hoe andere landen deze demonstraties aanpakken, bijvoorbeeld door te kijken naar welke bevoegdheden (lokale en nationale) bestuurders en instanties daar hebben om demonstraties beheersbaar te houden, welke mogelijkheden andere landen hebben om op te treden tegen wetsovertredingen en welke waarborgen voor de bescherming van het demonstratierecht zij hebben.

Demonstraties versus andere grondrechten en de nationale veiligheid
Ook zijn er acties waarbij demonstranten niet direct regels overtreden, maar die wel op gespannen voet kunnen staan met de grondrechten van anderen. Bijvoorbeeld als het gaat om protesten bij woningen van politici of bij abortusklinieken. Zulke handelingen leiden mogelijk tot spanning met het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Het lokale gezag kan een demonstratie nu beperken als dat noodzakelijk is in het belang van de verkeersveiligheid, de volksgezondheid of om wanordelijkheden te bestrijden of te voorkomen. Andere grondrechten kunnen daarbij maar beperkt worden meegewogen. Het onderzoek brengt in kaart hoe andere landen omgaan met demonstraties waarbij mogelijk grondrechten van anderen in het gedrang komen en welke mogelijkheden er zijn voor het lokale gezag om te handelen en een belangenafweging te maken.

Demonstraties kunnen in het uiterste geval ook gevolgen hebben voor de nationale veiligheid. Bij de door de burgemeester van Arnhem verboden koranschending, vanwege de vrees voor wanordelijkheden, werd ook gewezen op de mogelijke impact van een dergelijke schending op de nationale veiligheid. In het onderzoek wordt daarom ook bekeken hoe andere landen omgaan met nationale veiligheid als grond voor eventuele beperkingen van demonstraties. Bij dit onderzoek vormt de Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) het uitgangspunt.

Een van de verworvenheden van het Nederlandse constitutionele recht is dat het de overheid niet is toegestaan zich preventief te bemoeien met de inhoud van uitingen. Aan dit uitgangspunt wil het kabinet op geen enkele wijze tornen. Als uitgangspunt blijft tevens gelden dat handelingen van mensen of instellingen in het buitenland tegen (voorgenomen) demonstraties in Nederland nooit direct mogen leiden tot beperkingen aan rechten en vrijheden in Nederland, zoals het recht op demonstratie en het recht op vrije meningsuiting.

Mike Pence: Rusland zal de NAVO aanvallen als Oekraïne valt

Voormalig vicepresident van de Verenigde Staten Mike Pence denkt dat Rusland de NAVO zal aanvallen als ze de overwinning op Oekraïne binnenhalen, hierdoor zouden andere autoritaire regimes zoals China worden aangemoedigd.

Pence riep Republikeinse en Democratische beleidsmakers op om de verdediging van Oekraïne te financieren, net als die van Israël en Taiwan.

"Als Vladimir Poetin in staat zou zijn om Oekraïne onder de voet te lopen... denk ik dat het niet lang zou duren voordat we de grens overschrijden die onze mannen en vrouwen zouden moeten gaan bevechten onder Artikel Vijf," zei hij.

Vandaag stemt het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over 61 miljard dollar steun voor Oekraïne. Ongeveer 23 miljard dollar hiervan is bedoeld om de militaire voorraad van de VS te vergroten. Het geld gaat indirect naar Oekraïne, omdat de VS het land gewoonlijk materieel uit eigen voorraden levert. De rest is bestemd voor verdere militaire steun en financiële hulp. De financiële hulp wordt uitbetaald in de vorm van een lening.

In het voorstel staat ook dat de Amerikaanse president Biden Oekraïne "zo snel mogelijk" gaat voorzien van langeafstandsraketsystemen van het type ATACMS. Oekraïne hoopt al lange tijd op dit wapensysteem.

De hulp wordt al maanden geblokkeerd door de Republikeinse oppositie. Zij hebben de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Na het Huis van Afgevaardigden moet ook de Senaat over het wetsvoorstel stemmen. De Democratische Partij domineert hier.

Wie of wat is de Iraanse Revolutionaire Garde?

De Iraanse Revolutionaire Garde beschikt over een legermacht, luchtmacht en marine. Het was deze organisatie die vele drones en raketten naar Israël heeft gelanceerd. Desondanks betreft dit niet het reguliere nationale leger. 

De Iraanse Revolutionaire Garde, ook bekend als de Pasdaran, is een elite-militaire en paramilitaire organisatie die direct loyaal is aan de hoogste religieuze leider van Iran, de Opperste Leider. De Pasdaran fungeert als een soort 'beschermende' macht die belast is met het beschermen van de islamitische revolutie en het regime in Iran. Ze hebben een aanzienlijke invloed op zowel de binnenlandse als de buitenlandse politiek van het land.

NOS op 3 legt uit:

0:00 De ruggengraat van het regime
01:28 Het begin van de Revolutionaire Garde
03:26 De twee legers van Iran
05:51 Iran en Israël, aartsvijanden
09:54 Outro

Pro-Palestijnse bewegingen: 'Geen plannen voor demonstratie rond Dam op 4 mei'

Pro-Palestijnse bewegingen zijn niet van plan om de Nationale Dodenherdenking op de Dam te Amsterdam op 4 mei te verstoren. Eerder werden door onder meer de politie en Amsterdamse gemeente zorgen geuit over een mogelijke protestactie, maar vanuit belangengroepen klinkt vooral: "Ongepast, ongehoord en absoluut niet aan de orde." Zo meldt AT5.

De twee minuten stilte gedurende de Nationale Herdenking op de Dam zouden kunnen worden verstoord, stellen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de politie. Uit een analyse van vrijdag blijkt dat er een kans bestaat op spontane protestacties of demonstraties, vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas. De driehoek neemt daarom extra maatregelen.

De verstoring kan om zowel een eenmansactie als een georganiseerd protest gaan. Maar Pro-Palestijnse organisaties zeggen tegen AT5 dat dat laatste 'complete nonsens' is.

"Dit zijn ideeën die geeneens in ons hoofd opkomen", zegt Karlijn Schipper van XR Justice Now! "Tuurlijk spreken wij ons op welke manier dan ook uit tegen de genocide in Gaza en de bezetting van Israël, maar dit is nonsens."

Ongepast
Ook Stichting Plant een Olijfboom speelt niet met het idee. Esther van der Most: "Wij laten zeker onze stem horen, maar op ons moment. Dodenherdenking is daarvoor niet ons moment. Niet gepast en denk ook dat verschillende zaken los van elkaar op verschillende momenten aandacht verdienen. Dat hoeft niet allemaal tegelijk. De oproep blijft wel: stop de genocide."

"Niet gepast is een understatement", vervolgt Robert Soeterik van het Nederlands Palestina Komitee. "Een bijeenkomst om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken: natuurlijk staan we daarachter. Ik spreek heel veel Pro-Palestijnse bewegingen en geen haar op ons hoofd om 4 mei plat te leggen. Alleen het idee al."

Kwaad daglicht
Op dit moment is één demonstratie bij de gemeente aangemeld. Welke boodschap zij willen verkondigen, is niet bekend en wil de gemeente niet kwijt. Soeterik verbaast zich hierover: "Als hier niet snel duidelijkheid over bestaat, ga ik een stap verder. Want dit is schimmig."

"Misschien dat mensen proberen om de reputatie van de Palestinabeweging te schaden. Ik sluit dus niet uit dat er mensen zijn die proberen ons (Palestijnse actiegroepen) in een kwaad daglicht te zetten."

F1: Verstappen grijpt ook poleposition in China

Max Verstappen heeft de poleposition gegrepen voor de Formule 1 Grand Prix van China. Na de zege in de sprintrace was de Nederlander in de kwalificatie voor de hoofdrace met een tijd van 1.33,660 de snelste, waarmee hij de honderste poleposition voor Red Bull Racing pakte. Teamgenoot Sergio Perez eindigde op plek twee, voor Fernando Alonso met de Aston Martin.

Al aan het begin van de kwalificatie bleek dat de baan fors sneller werd, zodat bijna alle coureurs een tweede run nodig hadden om zeker te weten dat ze door konden gaan naar het volgende gedeelte. Een foutje werd afgestraft en zo werd nummer twee van de sprintrace Lewis Hamilton snel uitgeschakeld. Datzelfde gold voor thuisrijder Guanyu Zhou, Kevin Magnussen, Yuki Tsunoda en Logan Sargeant die nog een spin maakte.

In Q2 zette Verstappen de toon waarna vlak achter hem Carlos Sainz bij het opkomen van het rechte stuk van start/finish net buiten de baan kwam en met de Ferrari de muur raakte. De schade was beperkt en hij kon op eigen kracht de pits bereiken. Na de rode vlag was het dringen om in de top tien te eindigen. Nadat de vlag gevallen was bleek dat Lance Stroll, Daniel Ricciardo, Esteban Ocon, Alexander Albon en Pierre Gasly uit konden stappen.

Verstappen reed in het laatste gedeelte met een 1.33,977 direct naar de snelste tijd gevolgd door Alonso en Perez. De Nederlander liet met een 1.33,660 zien dat het nog sneller kon, waarmee hij zijn zesde poleposition op rij pakte en de honderdste voor Red Bull Racing. Het was stuivertje wisselen voor plek twee waarbij Perez aan het langste eind trok, voor Alonso, Lando Norris, Oscar Piastri, Charles Leclerc, Sainz, George Russell, Nico Hülkenberg en Valtteri Bottas.

Verstappen zegeviert in sprintrace China

Max Verstappen heeft de sprintrace tijdens het Formule 1-weekend in China op zijn naam geschreven. De Nederlander startte vanaf de vierde positie en reed eenvoudig naar de kop, waarbij hij na negentien ronden eindigde voor Lewis Hamilton en Sergio Perez.

Na de natte sprintkwalificatie was het Lando Norris die vanaf de eerste plek vertrok, maar het was Hamilton die beter weg was en als eerste de eerste bocht in dook. Norris probeerde buitenom terug te slaan, maar kwam op het vuile gedeelte en viel terug naar de zevende positie. Verstappen lag derde, maar had Carlos Sainz in zijn nek zitten, mede doordat de batterij bij de Red Bull niet goed oplaadde. Een andere instelling in het systeem loste de situatie op, waarna de Nederlander aan een inhaalrace kon beginnen.

Verstappen haalde in de zevende ronde Fernando Alonso in en twee ronden later Hamilton om in de negentien ronden durende wedstrijd eenvoudig de zege te pakken. Hamilton kon de tweede plek makkelijk vasthouden, maar daarachter woedde een stevige strijd. Alonso verdedigde zich stevig ten opzichte van Sainz en moest dit bekopen met een lekke band, een uitvalbeurt, tien seconden straf en drie punten op zijn licentie. Perez profiteerde door de derde positie te pakken, voor Charles Leclerc, Sainz, Norris, Oscar Piastri en George Russell. Thuisrijder Guanyu Zhou eindigde net buiten de punten als negende.

FOK! Wat een weer: veel buien in het oosten

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt. Er komen enkele buien voor, met name in de oostelijke helft van het land. De wind komt uit een noordelijke richting en is matig, aan de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanmiddag is er af en toe zon en trekken er enkele buien over het land, waarbij in het oosten ook hagel mogelijk is. De maximumtemperatuur ligt rond 10°C. De wind komt uit het noordwesten en is boven land matig, aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig, windkracht 6.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt. Er kan eerst nog een enkele bui vallen, maar geleidelijk wordt het overwegend droog. De wind komt uit het noordwesten en is matig, aan de kust en op het IJsselmeer af en toe krachtig, windkracht 6.

Komende nacht trekken buien van noord naar zuid over het land. Dieper landinwaarts is bij de buien ook wat natte sneeuw mogelijk. Na de buien kan in het noorden en oosten plaatselijk mist ontstaan. Het koelt af naar plaatselijk -2°C in het noordoosten tot 6°C in de kustgebieden. De noordelijke wind is langs de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5-6, elders zwak tot matig.

Tot morgen!

                   

De Japanse tuin in Hasselt (BE) ligt er weer mooi bij (Foto: Pukeko)
De Japanse tuin in Hasselt (BE) ligt er weer mooi bij (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1253

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1264
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
review
Dragon's Dogma II
special
Random Pics van de Dag #1262
review
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.