Nederland in top 5 persvrijheid

Hoera voor Nederland! In de ranking van de World Press Freedom Index, zijn er slechts drie landen die beter presteren. Met plek 4 staat Nederland ook 2 plaatsen hoger dan vorig jaar.

Persvrijheid is een hoeksteen van een goed functionerende democratie. Naar het oordeel van Reporters Without Borders, dat 180 landen beoordeelde, scoren alleen Noorwegen, Denemarken en Zweden beter dan ons land.

Van de 180 landen zijn er slechts 8 landen die het oordeel "goed" krijgen. Al deze landen zijn Europees. Helemaal onderaan vinden we Eritrea, Syrië en Afghanistan. Ook de landen Iran, Noord Korea en China zijn, weinig verrassend, in de onderste regionen van de ranglijst te vinden. De Verenigde Staten zijn op positie 55 te vinden, in een lijst van 180 landen helemaal niet slecht, echter wel met het oordeel "problematisch".

Politiek de grootste bedreiging
Van de vijf indicatoren die aan de score ten grondslag liggen, is de indicator politieke context gemiddeld genomen het meeste gedaald. Door Reporters Without Borders worden politieke actoren dan ook als de belangrijkste bedreigers van de persvrijheid gezien. De andere indicatoren zijn juridisch kader, economische context, sociaal-culturele context en veiligheid.