Zuid-Brazilië getroffen door ergste overstromingen in 80 jaar

Zware regenval in de zuidelijke Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul heeft aan 39 mensen het leven gekost en nog eens 68 mensen worden vermist, aldus de civiele bescherming van de deelstaat vrijdag.

Het was de vierde milieuramp in een jaar tijd, na overstromingen in juli, september en november 2023 waarbij in totaal 75 mensen omkwamen.

De overstromingen in het hele land overtroffen die van een historische zondvloed in 1941, volgens de Braziliaanse Geologische Dienst. In sommige steden is het waterpeil het hoogste sinds het begin van de metingen, bijna 150 jaar geleden, aldus de dienst.

Donderdag stortte een dam bij een waterkrachtcentrale tussen de steden Bento Goncalves en Cotipora gedeeltelijk in waardoor hele steden in de vallei van de rivier de Taquari, zoals Lajeado en Estrela, werden volledig overspoeld door water. In de stad Feliz, 80 kilometer van de hoofdstad Porto Alegre, vaagde een enorm gezwollen rivier een brug weg die de stad verbond met de naburige stad Linha Nova.

Overal in de staat waren elektriciteit, communicatie en water uitgevallen. Meer dan 24.000 mensen moesten hun huizen verlaten, volgens het agentschap voor civiele bescherming.

Zonder internet, telefoon of elektriciteit hadden de inwoners moeite om hun familieleden in andere staten te informeren. Helikopters vlogen voortdurend over de steden terwijl gestrande gezinnen met kinderen op de daken op redding wachtten.