FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 30 maart 2024

Roeiers Cambridge winnen Boat Race, Bennema verliest met Oxford

In Londen was het zaterdag weer zover: de 169e editie van The Boat Race, de jaarlijkse roeiwedstrijd tussen de teams van de universiteiten van Oxford en Cambridge. Op de River Thames werd flink gestreden, hoewel van echte spanning uiteindelijk helaas geen sprake was.

Mannen
Cambridge begon uitstekend en na een eerste stuk waarin het nog even gelijk op ging namen ze een voorsprong. Jelmer Bennema en zijn teamgenoten in de boot van Oxford wisten niet het ritme te vinden om echt bij te blijven, hoewel er aan het einde nog een beetje hoop gloorde: Cambridge's man op slag, Matt Edge, was volledig kapot en wist nog net het ritme aan te houden, maar er zat geen enkele kracht meer in zijn slagen. De overige zeven mannen roeiden echter sterk genoeg door en Cambridge pakte de overwinning met 3,5 lengtes voorsprong, waardoor de voorsprong werd vergroot naar 87-81.

Vrouwen
Oxford startte bijzonder snel, maar Cambridge vond het ritme en kwam beetje bij beetje terug. Halverwege werd er even flink geknokt voor de positie in het water, wat door Cambridge gewonnen werd. De lichtblauwen namen een voorsprong en gaven dat niet meer weg, de zevende opeenvolgende overwinning voor Cambridge was een feit, ondanks hevig protest van de stuurman van Oxford.

Uitslag AZ - Vitesse

Voor Vitesse begint het er steeds somberder uit te zien. Het leed vandaag een kansloze nederlaag tegen AZ, dat met de 2-0 overwinning zijn vijfde zege in zes duels  boekte.

In de eerste helft was AZ oppermachtig maar ondanks legio kansen werd er niet gescoord. Onder meer Pavlidis, Van Bommel en Mijnans konden de mogelijkheden niet benutten. Vitesse loerde op de counter maar kon alleen via Hadj-Moussa af en toe dreigend worden.

Na rust was AZ wel trefzeker. De Wit kopte zijn ploeg uit een hoekschop op voorsprong en het was Pavlidis die de voorsprong verdubbelde. Vitesse zette daarna nog wel even aan maar dit bleek al snel zonder resultaat.

AZ

2 - 0

Vitesse

 53' D.de Wit
 64' Pavlidis
   
 
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: ?
Arbiter: v.d.Laan
 
Opstelling:   Opstelling:
Ryan
Sugawara
Goes
Bazoer
Moller Wolfe (M.de Wit/87)
Mijnans (Poku/90 2)
Belic (Dantas/80)
D.de Wit
Clasie (Dekker/86)
v.Bommel (v.Brederode/46)
Pavlidis
  Room
Arcus
Isimat-Mirin
Hendriks
Cornelisse
Aaronson
Tielemans
v.Ginkel
Hadj-Moussa
Buitink (Visser/ 71)
Boutrah (Mazilu/81)

Uitslag RKC - sc Heerenveen

RKC heeft een puntje overgehouden aan het duel tegen sc Heerenveen. In Waalwijk werd het tussen de beide ploegen 1-1 en door dat puntje staan de Waalwijkers op een veilige vijftiende plaats.

sc Heerenveen begon in Waalwijk het beste aan de wedstrijd. Vroeg in de wedstrijd kregen de Friezen een aantal kansen om de score te openen, maar de aanvallers gingen er slordig mee om en bij rust was het nog 0-0. RKC kwam minder in het spel voor, maar via David Min kreeg het een goede kans, maar ook hij ging slordig om met zijn kans.

Direct in de tweede helft was het wel raak voor Heerenveen. Pelle van Amersfoort kopte een voorzet van Osame Sahraoui binnen. Na de 0-1 werd RKC wat meer dreigend en dat zorgde een kwartier na de openingstreffer voor de gelijkmaker. Kevin Felida zorgde voor de 1-1 nadat zijn afstandsschot van richting werd veranderd.

In de slotfase kwamen beide ploegen niet meer tot scoren en hield RKC één belangrijk punt over aan het duel tegen de Friezen. Doordat ene punt staat RKC op de veilige vijftiende plaats met nog zeven wedstrijden te gaan.

Uitslag Go Ahead Eagles - Excelsior

Go Ahead Eagles heeft zaterdagavond eenvoudig gewonnen van Excelsior. In de Adelaarshorst won de ploeg van Rene Hake met 3-0.

In de eerste veertig minuten van het duel tussen Go Ahead Eagles en Excelsior was er weinig te beleven en de 1-0 van de thuisploeg in de 41ste minuut kwam dan ook vanuit het niets. Willum Willumsson zorgde voor het openingsdoelpunt nadat de bal voor zijn voeten kwam na een afgeweken schot van Bobby Adekanye.

In de tweede helft was Go Ahead Eagles sterker dan Excelsior. Vroeg in de tweede helft voorkwam Excelsior-doelman Stijn van Gassel nog de 2-0, maar nadat het duel even werd stilgelegd vanwege vuurwerk liep de thuisploeg alsnog uit naar een ruime overwinning dankzij doelpunten van Gerrit Nauber en Evert Linthorst. Vlak voor de 3-0 was een doelpunt van Excelsior nog afgekeurd vanwege buitenspel.

Kiplimo en Chebet verdedigen wereldtitels veldlopen in heet Belgrado

In het Servische Belgrado is zaterdag het wereldkampioenschap veldlopen gehouden. Het was al bijzonder warm in de Servische hoofdstad, waar het kwik richting het einde van de wedstrijddag al bijna richting de dertig graden ging. Nederlandse deelname was er in Belgrado niet.

Vrouwen
Kenia domineerde en in de slotronde bestond de kopgroep alleen nog uit Keniaanse loopsters. Die maakten er een sprint van en daarbij was titelverdedigster Beatrice Chebet de snelste: ze rondde de ongeveer tien kilometer af in 31 minuten en 5 seconden, een paar tellen sneller dan Lilian Rengeruk en Margaret Kipkemboi.

Mannen
De kopgroep in de slotronde was wat groter en gevarieerder dan bij de vrouwen, maar uiteindelijk won ook bij de mannen de titelverdediger: Jacob Kiplimo uit Oeganda was in de slotfase veel te sterk en snelde naar het goud in 28:09 minuten. Zilver ging naar de Ethiopiër Berihu Aregawi, voor Benson Kiplangat uit Kenia.

Teams
Met een 1-2-3-4-5'tje ging het teamgoud - bepaald door het optellen van de individuele resultaten - bij de vrouwen uiteraard naar Kenia, voor Ethiopië en Oeganda. De Keniaanse mannen pakten eveneens de titel, voor Oeganda en Ethiopië. In de gemengde estafette pakte Kenia eveneens goud, voor Ethiopië en Groot-Brittannië.

Günther wint spannende eerste ePrix in Tokyo, Frijns 9e

In Tokyo is zaterdag de vijfde ePrix van het Formule E-seizoen verreden. Het leverde een fraaie race op, waarin niemand echt weg wist te komen en er tot in de laatste bochten werd geknokt om de podiumposities.

Oliver Rowland zette zijn Nissan op poleposition, naast de Maserati van Maximilian Günther. Edoardo Mortara van Mahindra en de verrassende ERT-coureur Sergio Sette Câmara vertrokken vanaf de tweede rij, voor Andretti-coureur Jake Dennis, Pascal Wehrlein namens Porsche, Nico Müller (Abt), Antonio Felix da Costa (Porsche), Mitch Evans (Jaguar) en Robin Frijns in de Envision - Nyck de Vries startte met zijn Mahindra vanaf plek twaalf.

Rowland kende een prima start en pakte de leiding, maar moest wel Mortara van zich af houden. Günther schoof aan op plek drie, voor Dennis, Sette Câmara, Wehrlein, Da Costa en Frijns. Rowland pakte na tien ronden zijn eerste Attack Mode en behield de leiding, Mortara leverde bij het activeren een plekje in bij Günther. Die pakte kort daarna zelfs de leiding: Rowland activeerde gelijk zijn tweede Attack Mode en kwam vlak achter Günther terecht.

Bij de Attack Mode-activaties kwam Rowland weer terug naar de leiding, maar Günther, Mortara en Da Costa zaten er vlak achter. Niet veel later ging Mitch Evans de muur in, waardoor de safety car de baan op kwam. Met ruim tien ronden te gaan konden we weer door en na een paar ronden opende Günther met succes de aanval op Rowland.

Tot in de laatste ronde werd er hevig gevochten om de podiumplaatsen, inclusief de leiding, maar Günther wist het nét vol te houden en pakte de winst, voor Rowland en de in de slotronden zeer sterk opgekomen Dennis. Da Costa werd vierde, voor Wehrlein, die de leiding in het kampioenschap overneemt, Mortara, Müller, Nick Cassidy en Frijns, die in het gedrang zijn voorvleugel kwijt was geraakt - De Vries finishte niet.

Uitslag Sparta - Fortuna Sittard

Sparta Rotterdam heeft zaterdagavond met duidelijke cijfers gewonnen van Fortuna Sittard. Op het eigen Kasteel wonnen de Rotterdammers met 4-0.

Net iets voor het half uur kwam Sparta in eigen huis op voorsprong. Arno Verschueren kopte raak uit een hoekschop van Pelle Clement en dat zou ook de ruststand zijn in Rotterdam. In de tweede helft had de thuisploeg de wedstrijd onder controle en na iets meer dan tien minuten verdubbelde Tobias Lauritsen de score.

In de slotfase van de wedstrijd liep Sparta nog uit naar een 4-0 overwinning. Lauritsen maakte zijn tweede van de avond na een fout van Fortuna-verdediger Rodrigo Guth. Invaller Camiel Neghli zette in de extra tijd de eindstand op het scorebord.

Grand Slam-brons judoka Jaring, blessure Polling in Antalya

In het Turkse Antalya wordt dit weekeinde weer gestreden in een Grand Slam-toernooi in het judo. De eerste twee dagen zijn inmiddels achter de rug en dat leverde Nederland welgeteld één bronzen medaille op, verder gaat het nog niet echt lekker.

Vrouwen -48kg
De finale was in rap tempo voorbij: het thuispubliek wilde juichen voor Sila Ersin, maar de Turkse kreeg al snel een waza-ari om de oren van de Japanse drievoudig regerend wereldkampioene Natsumi Tsunoda, die vervolgens haar arm te grazen nam en het afmaakte. De Mongolische Narantsetseg Ganbaatar, die in de achtste finales van Amber Gersjes won, pakte brons met een zege op de Braziliaanse Natasha Ferreira. Het andere brons ging naar Abiba Abuzhakynova uit Kazachstan, die van de Russische Sabina Giliazova won.

Vrouwen -52kg
De finale duurde niet zo lang: grootheid Uta Abe uit Japan had welgeteld zeven seconden nodig om de Britse Chelsie Giles op de rug te leggen. Het brons ging naar de Kroatische Ana Puljiz en naar Ayumi Leiva Sanchez uit Spanje, die van respectievelijk Odette Giuffrida (Italië) en Sita Kadamboeva (Oezbekistan) wonnen.

Vrouwen -57kg
Christa Deguchi uit Canada nam het in de finale op tegen de Braziliaanse Jessica Lima, wat pas beslist werd in de golden score: Lima maakte een foutje en Deguchi gooide haar plat op de rug. De Turkmeense Maysa Pardayeva zag Qi Cai uit China gediskwalificeerd worden in de strijd om brons, wegens een val op het hoofd, de Française Faiza Mokdar klopte Seija Ballhaus uit Duitsland voor het andere brons.

Vrouwen -63kg
Kim Ji-su ging er in de finale met de winst vandoor, nadat de Russische Dali Liluashvili tegen haar derde straf aan liep. In een Kroatisch onderonsje om brons was Katarina Kristo te sterk voor Iva Oberan, terwijl de Japanse Miku Takaichi de Oostenrijkse Magdalena Krssakova klopte in de strijd om het andere brons.

Vrouwen -70kg
Kim Polling ging er in de kwartfinales uit tegen Tais Pina uit Portugal, maar plaatste zich via een zege op de Braziliaanse Luana Carvalho wel voor de strijd om brons. Polling verrekte echter een spiertje tegen Carvalho en besloot niet voor brons te vechten, waardoor dat naar de Russische Madina Taimazova ging - het andere brons was voor de Japanse Ai Tsunoda Roustant, die in ronde twee Hilde Jager versloeg en die de Australische Aoife Coughlan klopte voor brons. Pina verloor vervolgens de finale van de Oostenrijkse Michaela Polleres.

Mannen -60kg
Twee Nederlanders schopten het allebei tot de halve finales, maar daarin verloren Tornike Tsjakadoea en Emiel Jaring van respectievelijk de Fransman Luka Mkheidze en de Rus Ayub Bliev. Ze mochten beiden op voor brons en voor Jaring leverde dat succes op: hij klopte de Mongoliër Tsogt-Ochir Byambajav, nadat Tsjakadoea van de Turk Salih Yildiz verloor. In de finale wist Bliev in de golden score af te rekenen met Mkheidze.

Mannen -66kg
In de finale stond Nurali Emomali uit Tadzjikistan tegenover de Japanse grootheid Hifumi Abe en die was een flinke maat te groot: de olympisch en viervoudig wereldkampioen legde Emomali simpel op de rug voor ippon. De Fransman Walide Khyar pakte met een mooie ippon tegen David Garcia Torne uit Spanje brons, het andere brons was voor de Tadzjiek Obid Dzhebov, die thuisfavoriet Muhammed Demirel versloeg.

Mannen -73kg
Rashid Mammadaliyev won in de tweede ronde van Koen Heg, waarna de Azeri het tot de finale schopte. Daarin kwam hij op voorsprong tegen Adil Osmanov, maar de Moldaviër wist hem op heerlijke wijze op de rug te gooien en pakte de winst. Shakhram Akhadov uit Oezbekistan won voor brons van de Tadzjiek Abubakr Sherov, terwijl thuisjudoka Umalt Demirel het andere brons won met een zege op de Italiaan Manuel Parlati.

Mannen -81kg
Frank de Wit werd in de tweede ronde uitgeschakeld door João Fernando uit Portugal, die met een zege op de Rus David Karapetyan brons pakte - het andere brons was voor Guilherme Schmidt uit Brazilië, na winst op de Italiaan Antonio Esposito. De finale leverde een titel op voor Takanori Nagase: de Japanner rekende diep in de golden score af met François Gauthier Drapeau uit Canada.

Uitslag N.E.C. - PSV

PSV heeft voor het eerst dit seizoen een nederlaag geleden in de Eredivisie. In Nijmegen ging de koploper met 3-1 onderuit tegen N.E.C.

PSV begon nog wel prima aan het duel. Nadat Babayo eerst nog een grote kans miste scoorde hij na twintig minuten wel de openingstreffer. Ook in de rest van de eerst helft waren de bezoekers de betere ploeg maar vlak voor rust kwam N.E.C. toch langszij, na een overtreding van Veerman scoorde Schöne uit een penalty de gelijkmaker.

Vlak na rust kwam N.E.C. zelfs op voorsprong toen Sano uit de rebound de 2-1 maakte. Een paar minuten later Sow na een voorzet van Perreira zelfs voor de 3-1 voor de thuisclub. Het niveau van PSV zakte diep weg en zelfs een aansluitingstreffer leek er geen moment in te zitten tot het toch nog een een penalty kreeg. De inzet van De Jong werd echter gekeerd door Cillessen die daarmee voor het eerst in zijn loopbaan in de Eredivisie een strafschop stopte. 

N.E.C. Nijmegen

3 - 1

PSV

 43' Schöne(pen)
 49' Sano
 63' Sow
   20' Bakayoko
 
 Gele kaart: , Ramalho,Veerman, (PSV)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.540
Arbiter: Nijhuis
Bijzonderheden: De Jong mist pen.(81)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
v.Rooij (Pereira/53)
Sandler
Nuytinck
Verdonk
Hoedemakers
Sano
Schöne (Olden Larsen/62)
González (Ross/90 3)
Sow
Baas
  Benitez
Teze
Ramalho (Mauro Júnior/59)
Boscagli
Dest
Schouten
Til (Pepi/59)
Veerman
Bakayoko
De Jong
Lozano (Tillman/46)

Nieuwe standen van het F1-kampioenschap na ronde 3 van 24

Ronde drie van dit seizoen is afgelopen zondag al verreden, wegens drukte ben ik vergeten de nieuwe tussenstanden met jullie te delen en hoe het programma voor ronde vier in Japan eruit ziet. Hieronder de nieuwe tussenstanden van het rijders- en het constructeurskampioenschap. Verder onder dit bericht vind je het schema voor ronde vier in het F1-kampioenschap.

Tussenstand coureurs na ronde 3/24:

  Coureur Nationaliteit Team Punten
1 Max Verstappen NED Red Bull Racing Honda RBPT 51
2 Charles Leclerc MON Ferrari 47
3 Sergio Perez MEX Red Bull Racing Honda RBPT 46
4 Carlos Sainz ESP Ferrari 40
5 Oscar Piastri AUS McLaren 28
6 Lando Norris GBR McLaren 27
7 George Russell GBR Mercedes 18
8 Fernando Alonso ESP Aston Martin Aramco Mercedes 16
9 Lance Stroll CAN Aston Martin Aramco Mercedes 9
10 Lewis Hamilton GBR Mercedes 8
11 Yuki Tsunoda JPN RB Honda RBPT 6
12 Oliver Bearman GBR Ferrari 6
13 Nico Hulkenberg GER Haas Ferrari 3
14 Kevin Magnussen DEN Haas Ferrari 1
15 Alexander Albon THA Williams Mercedes 0
16 Zhou Guanyu CHN Kick Sauber Ferrari 0
17 Daniel Ricciardo AUS RB Honda RBPT 0
18 Esteban Ocon FRA Alpine Renault 0
19 Pierre Gasly FRA Alpine Renault 0
20 Valtteri Bottas FIN Kick Sauber 0
21 Logan Sargeant USA Williams Mercedes 0

Tussenstand constructeurs na ronde 3/24:

  Team Punten
1 Red Bull Racing Honda RBPT 97
2 Ferrari 93
3 McLaren Mercedes 55
4 Mercedes 26
5 Aston Martin Aramco Mercedes 25
6 RB Honda RBPT 6
7 Haas Ferrari 4
8 Williams Mercedes 0
9 Kick Sauber Ferrari 0
10 Alpine Renault 0

Programma: Ronde 4/24 - Formula 1 MSC Cruises Japanese Grand Prix 2024 - Suzuka

We verlaten Australië en vliegen richting Japan voor de vierde ronde van het Formule 1-wereldkampioenschap. De thuisrace van Yuki Tsunoda staat op het programma in het weekend van 5, 6 en 7 april 2024. Hieronder het volledige programma met de Nederlandse starttijden.

Datum Tijd Sessie Live
05 april 2024 04:30-06:30 Eerste vrije training F1TV/Viaplay
05 april 2024 08:00-09:00 Tweede vrije training F1TV/Viaplay
06 april 2024 04:30-05:30 Derde vrije training F1TV/Viaplay
06 april 2024 08:00-09:00 Kwalificatie F1TV/Viaplay
07 april 2024 07:00 Grand Prix F1TV/Viaplay

'Ziggo heeft vanaf 2025 de F1 tv-rechten'

Volgens enkele bronnen heeft Ziggo de strijd om de F1 tv-rechten gewonnen en mag vanaf 2025 de koningsklasse weer uitzenden. Met deze overwinning raakt ViaPlay de rechten na drie seizoenen kwijt.

De strijd ging niet alleen tussen Ziggo en ViaPlay, ook Canal+ en RTL deden een poging de rechten in handen te krijgen.

Ziggo heeft met de terugkeer van de Formule 1 alle belangrijke raceklasses tot hun beschikking. De mediagigant heeft nu MotoGP, IndyCar, Formule E, Porsche Supercup, NASCAR, Amerikaanse endurancewedstrijden uit IMSA, waaronder de 24 van Daytona en de 12 uur van Sebring.

Verwacht wordt dat Ziggo binnenkort met een officiëel bericht naar buiten komt.

NBA: Celtics domineren, strijd om playofftickets vooral spannend in het westen

Ook in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA beginnen de playoffs in de buurt te komen. De teams hebben 73 tot 75 wedstrijden gespeeld, wat betekent dat elk team nog minder dan tien wedstrijden te gaan heeft in het reguliere seizoen van 82 wedstrijden per team, ook hier de hoogste tijd om te kijken hoe de vlaggen erbij hangen dus!

Eastern Conference
In tegenstelling tot in de NHL, gaan de playoffplekken in de NBA volledig op basis van de conferences in plaats van de divisions. In het oosten domineren de Boston Celtics: van de 73 wedstrijden hebben ze er maar liefst 57 gewonnen, de Milwaukee Bucks volgen met 'slechts' 46 overwinningen. De Cleveland Cavaliers (45) en New York Knicks (44) staan er ook prima bij, de top-6 - waar de directe tickets vergeven worden - wordt gecompleteerd door de 42 zeges van de Orlando Magic en Indiana Pacers. Vijf teams maken verder nog kans en strijden vermoedelijk om de vier beschikbare plaatsen voor het playintoernooi: de Miami Heat (40), Philadelphia 76ers (39), Chicago Bulls (35), Atlanta Hawks (34) en Brooklyn Nets (29).

Western Conference
In het westen zit het allemaal wat dichter bij elkaar, met 51 overwinningen voor de Minnesota Timberwolves, Oklahoma City Thunder én de regerend kampioenen, de Denver Nuggets - de Nuggets deden dat in 74 wedstrijden, één meer dan de andere twee teams. De Los Angeles Clippers (46), New Orleans Pelicans (45) en Dallas Mavericks (44) staan ook in de top-6, maar de verschillen zijn klein: de Phoenix Suns (43), Sacramento Kings (42) en Los Angeles Lakers (41) volgen. Verder strijden ook de Golden State Warriors (39) en Houston Rockets (38) nog om een plek in het postseason, wat voor hen in principe via het playintoernooi zal moeten gebeuren.

30% van Tweede Kamerleden geven bijbanen en privébelangen niet juist op

De bijbanen en persoonlijke belangen van Tweede Kamerleden zijn een terugkerend discussiepunt. De Tweede Kamer heeft haar eigen regels opgesteld en een register gecreëerd om duidelijkheid te verschaffen over deze nevenbelangen. Echter, het register functioneert niet zoals beoogd.

Nieuwsuur heeft onderzocht welke banen en belangen Kamerleden naast hun werk in het parlement bekleden. Hoewel het hebben van nevenfuncties is toegestaan, dienen parlementariërs hier transparant en volledig over te zijn. Dit blijkt echter niet altijd het geval te zijn. Bijna één op de drie Kamerleden bleek hun belangen niet correct te hebben opgegeven.

Zelf de openbare registers bekijken kan hier.

Zangeres Lizzo is roddels en achterklap zat: 'Ik stop'

Zingen kan ze, maar muzikante Lizzo is de roddels en achterklap, maar vooral grappen over haar voloptueuze uiterlijk helemaal zat. De Amerikaanse laat haar fans in shock raken met twee simpele woorden: "Ik stop".

De Amerikaanse muzikante Lizzo heeft laten doorschemeren dat ze stopt met de muziekbusiness. Dit blijkt uit een post op haar Instagram account op zaterdagavond, die eindigt met de woorden: "Ik stop ermee". Een van de redenen die de 35-jarige rapper, zangeres en fluitiste opgaf was dat ze het zat was dat er met haar gesold werd in haar leven en op het internet.

"Het enige wat ik wil doen is muziek maken, mensen gelukkig maken en helpen om van de wereld een betere plek te maken dan ik hem vond", schreef ze. Maar ze moet zich constant verdedigen tegen leugens die over haar verteld worden. Bovendien maken mensen haar belachelijk vanwege haar uiterlijk.

De artieste, wiens echte naam Melissa Jefferson is, wordt echter ook geconfronteerd met beschuldigingen. Afgelopen zomer spanden drie danseressen een rechtszaak aan tegen Lizzo in Los Angeles. Ze beweren dat de werkomgeving bij Lizzo's concerten wordt gekenmerkt door een "oversekste sfeer" en dat er incidenten van discriminatie en seksuele intimidatie zijn geweest.

"Normaal gesproken reageer ik niet op valse beschuldigingen, maar deze zijn zo ongeloofwaardig en te schandalig om er niet op te reageren," schreef Lizzo destijds op Instagram. "Deze gehypte verhalen komen van voormalige werknemers die al publiekelijk hebben toegegeven dat ze te horen kregen dat hun gedrag ongepast en onprofessioneel was." Lizzo schreef dat ze niets serieuzer neemt dan respect voor vrouwen. De beschuldigingen hadden haar veel pijn gedaan.

NHL: Playoffs naderen, vijf teams al zeker van plek in postseason

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL beginnen de playoffs langzamerhand in de buurt te komen. De teams hebben tussen de 71 en 74 wedstrijden achter de rug van de uiteindelijke 82 die er op de planning staan in het reguliere seizoen, tijd om eens te kijken hoe het er voor staat met het oog op het postseason.

Eastern Conference - Atlantic Division
De Boston Bruins staan op 99 punten, de Florida Panthers op 97, beiden zijn daarmee al zeker van de playoffs. De strijd om het derde directe ticket gaat met name tussen de Toronto Maple Leafs en de Tampa Bay Lightning: 91 tegen 87 punten uit evenveel wedstrijden. Met 79 punten maken de Detroit Red Wings ook nog wel een kansje, maar die is niet zo heel groot meer.

Eastern Conference - Metropoliton Division
De top-2 is duidelijk: de New York Rangers (102 punten) en de Carolina Hurricanes (99 punten) zijn al zeker van de playoffs. De Philadelphia Flyers en Washington Capitals strijden met 82 en 81 punten om plek drie, maar de Caps hebben wel twee wedstrijden minder gespeeld. Dat geldt ook voor de New York Islanders, die met 77 punten ook zeker nog kans maken. Voor de vorig seizoen nog zo sterke New Jersey Devils wordt het lastig, zij staan vijfde met 76 punten en twee wedstrijden meer dan de Caps en Islanders. De Pittsburgh Penguins plaatsten zich vorig jaar voor het eerst in bijna twee decennia niet en gaan dat nu herhalen.

Central Conference - Central Division
De Dallas Stars zijn met 101 punten al zeker van de playoffs, maar ook voor de Colorado Avalanche (98), Winnipeg Jets (94) en Nashville Predators (90) kan het bijna niet meer fout gaan - er zijn weliswaar drie rechtstreekse tickets te verdelen, de beste twee niet-geplaatste teams van de conference mogen ook de playoffs in. De St Louis Blues staan met 82 punten ver achter.

Central Conference - Pacific Division
Voor de hele top-4 ziet het er uitstekend uit: de Vancouver Vanucks leiden met 98 punten, voor de Edmonton Oilers, die met twee wedstrijden minder op 92 punten staan, voor de Vegas Golden Knights (88) en de Los Angeles Kings (87) - de Seattle Kraken volgt met 73 punten en maakt eigenlijk geen kans meer.

Politie neemt auto's Extinction Rebellion in beslag, blokkade A10 niet gelukt

De activisten van Extinction Rebellion is het niet gelukt om de A10 bij Amsterdam te blokkeren. De demonstranten waren van plan om rond 12.00 uur de snelweg voor de derde keer te bezetten, maar krijgen dat niet voor elkaar. De auto's van de activisten die de snelweg een stuk terug moesten blokkeren zijn weggesleept door de politie, dat bevestigt een woordvoerder aan AT5. XR laat zelf weten via Telegram dat door 'onvoorziene omstandigheden' de actie niet is gelukt. Zo meldt AT5

Op een video is te zien dat drie takelwagens van de politie langs de activisten rijden met de vijf auto's die bij de afslag eerder de snelweg moesten blokkeren, zodat het voor de activisten veilig zou zijn om de drukke ring te betreden. Een woordvoerder van de politie bevestigt het dat het gaat om de voertuigen van de klimaatactivisten. 

Volgens een AT5-verslaggever ter plaatse gaan de meeste activisten naar de aangewezen demonstratieplek beneden bij het oude hoofdkantoor van de ING. Via Telegram laat Extinction Rebellion weten dat het 'vanwege onvoorziene omstandigheden niet is gelukt om de A10 te blokkeren'. De groep stelt aan de demonstranten voor om het voor vandaag hierbij te houden en niet meer de snelweg op te gaan. "Ga iets doen waar je blij van wordt."

Twee keer eerder
Het lukte de driehoek (burgemeester, politie en justitie) de voorgaande twee keer niet om de blokkade te voorkomen, hoewel de burgemeester de A10 als demonstratieplek had verboden. Volgens de driehoek was het ook eigenlijk niet mogelijk om daadwerkelijk te voorkomen dat de demonstranten de snelweg konden betreden. Ook deze blokkade is door de driehoek verboden.

De eerste blokkade vond op 30 december plaats, de tweede blokkade was op 24 februari. Het duurde beide keren enkele uren voordat de politie een einde maakte aan de blokkade van de snelweg. Demonstranten werden in bussen gezet en in Noord afgezet. Gegevens van de aangehouden demonstranten werden, op een aantal activisten na die een stuk verderop de snelweg als eerst blokkeerden, niet opgeschreven en ze kregen ook geen boete.

Extinction Rebellion plaatste onderstaand bericht op hun website:

Ongeoorloofde vrijheidsbeperking maakt vooraf aangekondigde blokkade onmogelijk
Op zaterdag 30 maart 2024 heeft de gemeente Amsterdam de bewegingsvrijheid, en daarmee het demonstratierecht, ernstig ingeperkt. Honderden rebellen, waaronder XR Musicians en de brassband, werden op verschillende plekken ingesloten door de politie. Zelfs bruggen zijn opengezet om rebellen tegen te houden. Extinction Rebellion veroordeelt deze ongekende vrijheidsbeperking zonder gegronde reden. De inperking noodzaakt de beweging te overwegen de A10 een volgende keer onaangekondigd te blokkeren. Extinction Rebellion blijft doorgaan tot ING stopt met alle financiering van, en dienstverlening aan, de fossiele industrie.

Advocaat Willem Jebbink: “Als de politie potentiële demonstranten in een afgesloten gebied vasthoudt, is dat onrechtmatig. Voor dergelijke vrijheidsbeperking bestaat geen wettelijke basis.”

Woordvoerder Tessel Hofstede: “ING verstrekt iedere dag 20 miljoen fossiele financiering en wil daar nog 16 jaar mee doorgaan, ondanks dat 2023 is het heetste jaar ooit gemeten is, met 1,45 graad boven het pre-industriële niveau.[1] Dat de Nederlandse overheid ervoor kiest om de bewegingsvrijheid van rebellen die opkomen voor het leven op aarde zo ernstig in te perken, en daarmee hun demonstratierecht, is een grof schandaal. Extinction Rebellion zal zich beraden op verdere stappen. Mogelijk betekent dit dat volgende blokkades niet vooraf zullen worden aangekondigd.”

In een democratische rechtsstaat past het een overheid niet de bewegingsvrijheid van haar burgers op deze ernstige manier in te perken. Er was ook geen enkele reden om het te doen. De eerste twee A10-blokkades, op 30 december 2023 en 24 februari 2024, verliepen veilig en verantwoord, ondanks de weigering van de gemeente Amsterdam om de weg af te zetten en zo de demonstratie te faciliteren.

Het dichtbijgelegen VUMC heeft geen hinder ondervonden van de eerste twee blokkades en voor het overige verkeer bleef de overlast beperkt. Dit betekent dat de gemeente dit soort demonstraties niet alleen moet faciliteren, met het oog op het demonstratierecht, maar dat dat ook makkelijk kan.[2] Eerder was dit stuk van de A10 acht dagen dicht vanwege werkzaamheden.[3] Ook zal in 2025 15 kilometer van de A10 afgesloten worden voor de viering van het 750 jarig bestaan van Amsterdam.[4]

De ruim 80 muzikanten van XR Musicians zouden het slotkoor van Bachs Matthäus Passion op de A10 spelen. Met het verdriet dat in deze muziek klinkt, zouden het koor en orkest stilstaan bij de vele soorten die zijn uitgestorven door de klimaatontwrichting. Door de aandacht te vestigen op wat onherroepelijk verloren is, wilden zij duidelijk maken dat er geen tijd te verliezen is. “Als hoboïste van het Noord Nederlands Orkest heb ik twee weken lang de Matthäus Passion gespeeld in verschillende concertzalen,” zei Justine Gerretsen, een paar dagen voor de aangekondigde blokkade. “Tot slot van deze concertreeks speel ik met XR Musicians het slotkoor op de A10. Het koor zingt ‘Wir setzen uns mit Tränen nieder’. Nu, op deze plek, huilen we omdat we ons gigantisch zorgen maken over de toekomst van het leven op deze planeet.”

Niet alleen was 2023 het heetste jaar ooit gemeten, er zijn ook een aantal afschrikwekkende records verbroken. De niveaus van broeikasgassen in de atmosfeer zijn nog nooit zo hoog geweest en hetzelfde geldt voor oppervlaktetemperaturen, oceaanwarmte en -verzuring, zeespiegelstijging.[1] Ook is de hoeveelheid ijs nooit eerder zoveel afgenomen als in 2023. De afgelopen jaren zijn mensen overal ter wereld en vooral in het Mondiale Zuiden geconfronteerd met ongekende klimaatrampen.

ING trekt zich niets aan van de rampen die het mede veroorzaakt en volhardt in zijn vernietigende fossiele beleid. Sinds het Klimaatakkoord van Parijs in 2015, dat de grootvervuiler zegt te onderschrijven, heeft de bank de klimaat- en ecologische crisis met bijna 60 miljard euro gefinancierd. Volgens internationale onderzoeksorganisatie BankTrack 2022 ging het nog steeds om 5,2 miljard dollar[5]. ING is daarmee de grootste fossiele geldschieter van Nederland. De bank jaagt de klimaat- en ecologische crisis iedere dag verder aan en vormt een bedreiging voor veiligheid, welzijn en volksgezondheid overal ter wereld.

Bronnen

[1] https://news.un.org/en/story/2024/03/1147716

[2] https://www.parool.nl/columns-opinie/opinie-hoezo-kan-een-feest-op-de-a10-wel-maar-een-demonstratie-door-extinction-rebellion-niet~b50e544e/

[3] https://www.rwsverkeersinfo.nl/nieuws/werkzaamheden-a10-zuid-8-dagen-verkeershinder-verwacht/

[4] https://amsterdam750.nl/groot-feest-op-de-ring-a10/

[5] [3] https://www.bankingonclimatechaos.org/


Gijzeling in Ede beëindigd, man met bivakmuts gearresteerd

Op dit moment is er een gijzeling gaande in cafe Petticoat in Ede, zo bevestigen de gemeente en de politie zojuist. Het centrum van de stad is afgesloten en 150 woningen zijn geëvacueerd.

Update 12.46 uur: De gijzeling in het café in Ede is ten einde. Dat wordt bevestigd door de politie en ook door de woordvoerder van de burgemeester van Ede.

Update 12.38: Zojuist is een vierde persoon naar buiten gekomen. Hierna kwam een vijfde persoon naar buiten die een bivakmuts droeg, deze is aangehouden door de politie. Mogelijk is hiermee de gijzeling beeindigd, maar dat is nog niet duidelijk.

Update 12.10 uur: Rond 11.15 uur hebben drie gegijzelden het pand verlaten, het lijkt te gaan om drie medewerkers van het café. De gijzeling is hiermee nog niet voorbij, maar hoeveel mensen zich nog in het café bevinden is onduidelijk.


Eerdere berichtgeving: Er zijn 'meerdere personen' gegijzeld, maar het exacte aantal is nog onbekend. Sinds vanochtend is er al een grote hoeveelheid agenten aanwezig in het centrum.

Er is sprake van een persoon die een bedreiging vormt voor zichzelf en anderen. Uit veiligheidsoverwegingen is er een oproep gedaan aan mensen in de omgeving om binnen te blijven. Of de persoon gewapend is of niet, is niet duidelijk, maar de situatie wordt als ernstig beschouwd. Op dit moment wenst de politie geen verdere details over het incident te delen.

Louis Gossett jr. (87) overleden

De Amerikaanse acteur Louis Gossett Jr. is op 29 maart overleden in Santa Monica, Californië, maar er is geen doodsoorzaak gegeven. Hij is vooral bekend van zijn rol als de stoere instructeur Sergeant Foley die het Richard Gere moeilijk maakt in An Officer and a Gentleman en natuurlijk als Colonel 'Chappy' in de Iron Eagle films.

Voor de rol in An Officer and A Gentleman ontving hij een Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol. Hij werd ook de eerste zwarte man die die prijs won, en de derde zwarte acteur die in het algemeen een Oscar won. Tijdens zijn lange carrière won hij ook een Emmy voor zijn rol in de serie Roots.

Decennialange carrière
De acteur, bekend om zijn decennialange carrière, onthulde afgelopen jaar dat hij een potentiële professionele basketbalcarrière bij de New York Knicks heeft opgegeven toen hij besloot naar Hollywood te gaan.

Gossett Jr. maakte zijn podiumdebuut op 17-jarige leeftijd in een schoolproductie van You Can't Take It With You. Hij volgde acteerlessen, terwijl hij met een blessure buitenspel stond bij het basketbalteam.

Ondanks bekoelde relatie stuurt Biden wapens naar Israël

De betrekkingen tussen Joe Biden en Benjamin Netanyahu zijn momenteel bekoeld. Ondanks druk van Washington geeft de Israëlische regeringsleider de plannen voor een Rafah-offensief niet op. Dit heeft echter geen invloed op de beloofde wapenleveranties door de VS.

Ondanks Amerikaanse zorgen over het geplande grondoffensief van Israël tegen de met vluchtelingen gevulde stad Rafah in de Gazastrook, blijft Washington miljarden dollars aan wapenhulp leveren aan zijn bondgenoot, aldus een krantenbericht. Volgens de "Washington Post", die zich baseert op ongenoemde functionarissen in het Pentagon en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft de regering van Biden in de afgelopen dagen "stilletjes" toestemming gegeven voor het leveren van bommen en gevechtsvliegtuigen aan Israël, ondanks de gespannen relaties tussen de twee landen. Het zou gaan om bommen van 2000 pond (ongeveer 907 kg) van het type MK84.

Dit toont aan dat de Amerikaanse regering wapenoverdrachten niet ziet als een middel om invloed uit te oefenen op de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, aldus het bericht. Een dergelijk middel is taboe voor Washington, schreef de Amerikaanse krant. De relatie tussen Biden en Netanyahu is momenteel slecht. Een Israëlische delegatie zou eigenlijk deze week naar Washington afreizen. Amerikaanse vertegenwoordigers wilden hun zorgen uiten over het grondoffensief in Rafah - en alternatieven presenteren. Netanyahu annuleerde de reis echter nadat de VN-Veiligheidsraad maandag een resolutie aannam, zonder tegenstand van de VS, waardoor de internationale druk op Israël werd verhoogd.

De gespannen relaties hebben Biden er echter niet van weerhouden om wapens en militaire uitrusting naar Israël te blijven sturen, schreef de krant. Vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering blijven Biden's belofte aan Israël herhalen om het land onvoorwaardelijk te blijven steunen in de oorlog tegen het islamistische Hamas.

Vorige week keurde het ministerie van Buitenlandse Zaken onder andere de levering van 25 F-35A gevechtsvliegtuigen goed. Dit was al goedgekeurd door het Congres in 2008, wat betekent dat het ministerie niet verplicht was om een nieuwe kennisgeving te doen. De MK84 en MK82 bommen waarvoor deze week toestemming kwam, zijn al jaren geleden goedgekeurd door het Congres, maar zijn nog niet geleverd, zei het ministerie.

Volgens de Amerikaanse regering wordt er momenteel gewerkt aan een nieuwe datum voor een bezoek van een Israëlische delegatie aan Washington. "We werken aan een datum", zei woordvoerster Karine Jean-Pierre van het Witte Huis enkele dagen geleden. Het kantoor van Netanyahu had ingestemd met het verzetten van de afspraak. Desgevraagd legde het kantoor van Netanyahu uit dat de regeringsleider geen toestemming had gegeven voor het vertrek van de delegatie naar de VS. Er werd echter niet ontkend dat er gesprekken werden gevoerd.

Overlast door car meeting in Cuijk

In het Brabantse dorp Cuijk leek er vrijdagavond wel een Duitse invasie gaande. Als gevolg van een illegale car meeting stond het verkeer er lange tijd vast door de vele bezoekers.

Opvallend veel bezoekers reden in auto's met Duitse kentekenplaten. Volgens de politie waren er duizenden auto's, wat overlast veroorzaakte. In het Duitse Kleef werd de groep eerder al weggestuurd door de politie.

In Cuijk hield de politie, ondersteund door agenten uit andere plaatsen en een politiehelikopter, een oogje in het zeil. De meeste mensen waren na middernacht weer weg, waardoor de politie ook weer kon afschalen. Er zijn geen aanhoudingen verricht of boetes uitgedeeld.

Bij een car meeting worden veelal flink opgepimpte bolides geshowed. De misdragingen van bestuurders die ook de prestaties en stuurmanskunsten willen tonen veroorzaken daarbij echter overlast.

FOK! Wat een weer: meeste zon in het oosten

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend valt vooral in het westen en noorden af en toe regen, elders is het droog. Verder is er veel bewolking, alleen in het oosten is de zon af en toe te zien. Er is weinig wind.

Vanmiddag is er vrij veel bewolking en vooral in het westen valt er af en toe regen. In het oosten is de zon af en toe te zien maar daar kan in de loop van de middag een bui tot ontwikkeling komen, daarbij is ook onweer mogelijk. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 9°C in het westen tot plaatselijk 18°C langs de oostgrens. De wind is zwak tot matig en komt uit uiteenlopende richtingen.

Vanavond zijn er opklaringen en kan er eerst nog een bui voorkomen. De zuidwestelijke wind is eerst matig tot vrij krachtig en neemt van het zuiden uit geleidelijk af.

Komende nacht is het droog. Plaatselijk kan mist ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 4°C plaatselijk in het westen tot 8°C in het noordoosten. Er staat amper wind.

Tot morgen!

                   

Ook in Frankrijk was kans op een bui (Foto: Professionele-idioot)
Ook in Frankrijk was kans op een bui (Foto: Professionele-idioot)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1232

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.