FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 19 maart 2024

Biatlete Vittozzi pakt eerste eindzege in World Cup, vijfde eindzege dominante Bø

In het Canadese Canmore is het World Cup-seizoen voor de biatleten tot een einde gekomen. Op de laatste dag stond er voor de vrouwen en mannen nog één wedstrijd op het programma, de massastart, met alleen de top-25 van het World Cup-klassement en de vijf beste niet-geplaatste biatleten van het weekeinde.

Vrouwen
Vooraf was de opdracht voor Ingrid Landmark Tandrevold wat betreft de eindzege in de World Cup duidelijk: de Noorse móest in de top-2 eindigen en dan ook nog hopen dat de Italiaanse Lisa Vittozzi ergens onderin het veld zou eindigen. De kansen waren er zeker, want Vittozzi schoot bijzonder matig en liep het grootste deel van de wedstrijd redelijk achterin het veld, maar Tandrevold kon niet profiteren: in de eerste, derde en vierde schietbeurt liet ze telkens een schijf staan, ze moest het doen met plek acht en dus won Vittozzi, die als 21e finishte, het World Cup-klassement.

Ondertussen werd er natuurlijk ook gestreden om de dagzege, waarbij de Française Julia Simon halverwege de kopgroep vormde met landgenote Lou Jeanmonnot, de Noorse Juni Arnekleiv en Janina Hettich-Walz uit Duitsland. Bij schietbeurt drie vielen Simon en Arnekleiv met beiden twee missers af, Jeanmonnot en Hettich-Walz gingen door en doken na één misser bij de laatste schietbeurt bijna gelijk de slotronde in.

Daarin was de Française simpelweg te sterk en dus pakte Jeanmonnot de winst, waarmee ze door de matige prestaties van Tandrevold en Vittozzi overigens nog in de buurt kwam van de eindzege in de World Cup. Hettich-Walz pakte een mooie tweede plek, voor het eerste World Cup-podium ooit van de jonge Française Gilonne Guigonnat, die twintig keer raak schoot.

Mannen
Bij de mannen was het klassement al lang beslist in het voordeel van Johannes Thingnes Bø, die ook de slotwedstrijd niet spannend maakte. Na de twee liggende schietbeurten lag de Noor een handvol seconden voor op landgenoot Vetle Sjåstad Christiansen, maar daarna liep hij in rap tempo weg en met alleen zijn twintigste en laatste schot die mis ging kon hij van de slotronde een veredelde cooldown maken. Op driekwart minuut was plek twee voor landgenoot Johannes Dale en zijn twee missers, twintig seconden voor de Fransman Emilien Jacquelin, die op zijn beurt met drie missers afrekende met Tommaso Giacomel uit Italië.

Dubbelslag voor Pogacar in Ronde van Catalonië

Tadej Pogacar heeft de tweede etappe in de Ronde van Catalonië gewonnen. In de eerste bergrit in de Catalaanse rittenkoers won de 25-jarige Sloveen met meer dan één minuut voorsprong op Mikel Landa. Pogacar is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

In de tweede etappe zou er al na zeven kilometer een kopgroep ontstaan. Zes renners kregen de ruimte van het peloton, waarna plots Tadej Pogacar samen met zijn landgenoot Domen Novak in de tegenaanval ging. Lang duurde dat plaagstootje niet, want na vijf kilometer liet het Sloveense duo zich weer inlopen.

Nadat Pogacar was ingelopen nam zijn ploeg de controle in het peloton over van de ploeg van leider Nick Schultz, richting de slotklim naar Valter. Een klim van bijna twaalf kilometer met een stijgingspercentage van 7,5%. Op de klim was Pogacar de sterkste. De Sloveen ging op zeven kilometer van de finish in de aanval en zou met meer dan één minuut winnen. In de achtergrond was er wel strijd voor de tweede plaats. Daar zou Mikel Landa uiteindelijk de sterkste zijn voor Aleksandr Vlasov.

Results powered by FirstCycling.com

Skiester Gut-Behrami na acht jaar weer 's werelds beste, Haugan pakt eerste World Cup-zege

In het Oostenrijkse Saalbach-Hinterglemm worden de World Cup-finales in het alpineskiën gehouden. Komend weekeinde staan de snelheidsdisciplines op het programma, de afgelopen dagen werd het seizoen al afgesloten op de technische disciplines.

Reuzenslalom mannen
Marco Odermatt won de eerste negen reuzenslaloms van het seizoen allemaal en stond ook in Saalbach na één run aan de leiding, maar de Zwitser maakte een zeldzame fout en finishte niet in run twee. Zijn landgenoot Loïc Meillard ging er zo met de overwinning vandoor, voor de fraaie tweede plek van Joan Verdu uit Andorra (+0,71). De Zwitser Thomas Tumler completeerde op 0,79 seconden het podium in Saalbach, voor thuisskiër Stefan Brennsteiner. Het eindklassement op de reuzenslalom was al lang en breed beslist in Odermatt's voordeel.

Slalom mannen
Timon Haugan had na de eerste run de leiding in handen en in de tweede manche wist de Noor het keurig af te maken, waarmee zijn allereerste World Cup-zege een feit was. Thuisfavoriet Manuel Feller, al zeker van de eindzege in het slalomklassement, werd op 0,40 seconden tweede, vier honderdste voor de Duitser Linus Strasser.

Reuzenslalom vrouwen
In theorie kon Federica Brignone de reuzenslalombokaal nog winnen, maar dan moest ze winnen én hopen dat Lara Gut-Behrami buiten de top-15 zou eindigen. Winnen deed Brignone met overmacht, maar Gut-Behrami nam geen risico en werd tiende, wat dus voldoende was voor de reuzenslalombokaal én de eindzege algemene World Cup, die de Zwitserse zo na acht jaar voor de tweede keer won. In Saalbach was plek twee op de reuzenslalom op 1,36 seconden van Brignone voor de Nieuw-Zeelandse Alice Robinson, voor Thea Louise Stjernesund uit Noorwegen (+1,67).

Slalom vrouwen
Anna Swenn Larsson was na de openingsrun de leidster, maar de Zweedse kon het net niet helemaal afmaken. De van een blessure teruggekeerde Amerikaanse Mikaela Shiffrin stond op plek twee, maar pakte met een uitstekende tweede run de overwinning en was daarmee ook zeker van haar achtste eindzege in het slalomklassement. De Noorse Mina Fürst Holtmann werd op 0,54 seconden knap tweede, komend van plek acht, terwijl Swenn Larsson nog wel de derde plek pakte (+0,63).

Derdelanders behouden recht tijdelijke bescherming net als alle andere ontheemden uit Oekraïne

De Vreemdelingenkamer van Roermond oordeelt, net als vorig jaar, dat als aan een individuele derdelander eenmaal tijdelijke bescherming is verleend, deze derdelander dezelfde rechten en plichten heeft als alle andere ontheemden die tijdelijke bescherming krijgen en dat hun tijdelijke bescherming net zo lang duurt.

Eerdere uitspraak
Vorig jaar heeft deze Vreemdelingenkamer Roermond geoordeeld dat de staatssecretaris niet bevoegd was om zelf het recht op tijdelijke bescherming te beëindigen van ontheemden die, op het moment dat de oorlog uitbrak, een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne hadden om bijvoorbeeld te werken of te studeren. Zie dit eerdere nieuwsbericht.

De staatssecretaris mocht de regeling ruimhartiger toepassen dan verplicht was op grond van het Europese recht en die keuze mag de staatssecretaris ook weer terugdraaien. Dat heeft hij ook gedaan door aan derdelanders met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne, die zich na 19 juli 2022 in Nederland meldden, geen tijdelijke bescherming meer te bieden. Maar dat terugdraaien heeft geen gevolgen voor de derdelanders aan wie al tijdelijke bescherming was verleend.

Raad van State
De Raad van State heeft deze uitspraken en beoordeling van de Vreemdelingenkamer Roermond bevestigd op 17 januari 2024: de staatssecretaris mag de tijdelijke bescherming niet zelf beëindigen. Maar de Raad van State heeft in de uitspraken van 17 januari 2024 ook overwogen dat de verlenging van de tijdelijke bescherming op 23 oktober 2023 door de Raad van de EU (het Verlengingsbesluit) niet geldt voor de derdelanders die een tijdelijke verblijfsvergunning hadden in Oekraïne. Volgens de Raad van State betekent dit dat het recht van deze derdelanders op tijdelijke bescherming van rechtswege is geëindigd op 4 maart 2024.

Vreemdelingenkamer Roermond
In de uitspraken die de rechtbank vorig jaar heeft gedaan, heeft de rechtbank het Verlengingsbesluit niet kunnen betrekken, omdat de Raad van de EU dat besluit toen nog niet had genomen. De rechtbank moet in de 3 zaken, die nu aan haar zijn voorgelegd, zelf beoordelen of het Verlengingsbesluit ook geldt voor de derdelanders met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne.

De rechtbank komt na een analyse van de bewoordingen van het Verlengingsbesluit, de systematiek van de tijdelijke beschermingsregeling en de doelstelling van de tijdelijke bescherming en de verlenging hiervan tot een andere conclusie dan de Raad van State.

De rechtbank motiveert in haar uitspraken van vandaag waarom zij tot de conclusie komt dat deze derdelanders hun recht op tijdelijke bescherming net zo lang behouden als alle andere ontheemden uit Oekraïne.

Gevolgen uitspraak
Deze uitspraak heeft uitsluitend betrekking op ontheemden die een tijdelijk verblijfsrecht hadden in Oekraïne toen de oorlog uitbrak en die zich voor 19 juli 2022 in Nederland hebben laten inschrijven in de basisregistratie personen en aan wie door verweerder reeds tijdelijke bescherming is verleend.

Deze derdelanders behouden hun recht op tijdelijke bescherming net zo lang als alle andere ontheemden uit Oekraïne aan wie tijdelijke bescherming is verleend.

De Vreemdelingenkamer Roermond realiseert zich dat de gevolgen van deze uitspraak door de staatssecretaris en door derden (maatschappelijk) als onwenselijk kunnen worden ervaren.

De rechtbank moet ook altijd nadenken over de gevolgen van haar uitspraken. Dit gaat echter niet zo ver dat, indien de juridische gevolgen van politieke keuzes niet of niet voldoende zijn onderkend, de rechtbank deze gevolgen teniet moet doen. De rechtbank moet het geschil tussen partijen beslechten en verricht daarbij in deze procedure een juridische analyse van het Unierecht en doet op grond daarvan de uitspraak die zij rechtens juist en rechtvaardig acht. Dit is namelijk de essentie van haar rechtsprekende taak.

EV-hacking: zo gemakkelijk is het elektriciteitsnet te saboteren

Opladers voor elektrische voertuigen zijn onvoldoende beveiligd waardoor gevoelige gegevens kunnen worden blootgelegd, Wi-Fi-netwerken uit de lucht kunnen worden gehaald en in het ergste geval het elektriciteitsnet worden platgelegd.

De huidige elektrische voertuigen hebben meer coderegels dan een modern passagiersvliegtuig, waardoor ze steeds kwetsbaarder worden voor cyberaanvallen. WSJ onthult hoe EV-opladers kunnen worden gehackt en wat er nodig is om de snelgroeiende EV-infrastructuur in de wereld wereld te beschermen tegen cybercriminelen.

Hoofdstukken:

 0:00 Kwetsbaarheden in EV-opladers 

 0:44 Hoe een EV-oplader te hacken

 4:06 Gevolgen voor het elektriciteitsnet

 6:49 Cybersecurity

F1: Programma ronde 3/24: De Australische Grand Prix

Het is raceweek! Komend weekend staat de derde ronde van het Formule 1-seizoen op de kalender en dit keer dalen wij af naar het land van de kangoeroes, de thuisrace van Daniel Ricciardo én Oscar Piastri. De vorige twee wedstrijden werden in Bahrein en Saudi-Arabië verreden en gedomineerd door de Red Bull-coureurs Max Verstappen en Sergio Perez.

Hieronder een overzicht van het programma in Melbourne:

Datum Tijd Sessie Live
22 maart 2024 02:30-03:30 Eerste vrije training F1TV/Viaplay
22 maart 2024 06:00-07:00 Tweede vrije training F1TV/Viaplay
23 maart 2024 02:30-03:30 Derde vrije training F1TV/Viaplay
23 maart 2024 06:00-07:00 Kwalificatie F1TV/Viaplay
24 maart 2024 05:00 Grand Prix F1TV/Viaplay

Tip: Vergeet niet op tijd je team aan te passen in de altijd zo leuke FOK! F1 Manager!

'Google hielp Obama en Clinton aan stemmen en censureerde hun tegenstanders'

Google heeft Democratische kandidaten geholpen stemmen te winnen bij de laatste vier presidentsverkiezingen terwijl Republikeinse kandidaten werden genegeerd, aldus een rechtse mediawaakhond.

Het Media Research Center publiceerde een rapport waarin werd beweerd dat er sinds 2008 sprake is van ‘verkiezingsinmenging’ door de zoekmachine. Google werd ervan beschuldigd "zijn macht te hebben misbruikt om de meest liberale kandidaten naar de verkiezingsoverwinning te helpen".

Google heeft de beweringen van MRC ontkend. 

FOK! Wat een weer: bewolkt maar droog

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het bewolkt en is het vrijwel overal droog. Aan het einde van de ochtend kan plaatselijk de zon al even doorbreken. Er staat een zwakke tot matige wind uit een zuidelijke richting.

Vanmiddag is het op de meeste plaatsen droog met perioden met zon. Het is zacht. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 12°C op de Waddeneilanden tot plaatselijk 17°C in het zuiden. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is matig.

Vanavond neemt vooral in de noordwestelijke helft de bewolking toe en langs de noordwestkust kan plaatselijk wat regen vallen. Er staat weinig wind.

Komende nacht kan er in het noorden af en toe wat lichte regen of motregen vallen. Elders zijn is het droog en in het zuiden kan mogelijk mist ontstaan. De minima liggen rond 8°C. Er is weinig wind, alleen in het noordelijk kustgebied staat een matige wind uit het zuidwesten.

Tot morgen!

                   

Brekende bewolking boven de Oostvaardersplassen (Foto: Ouwesok)
Brekende bewolking boven de Oostvaardersplassen (Foto: Ouwesok) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

'Ouders' staan terecht voor mishandeling kinderen

 “Soms zijn er geen woorden die je meer kunt toevoegen aan wat er al ligt. Dit is zo’n zaak”, zo begint de officier van justitie van de week haar requisitoir. Voor de rechtbank in Den Haag staan een 43-jarige moeder en 49-jarige stiefvader terecht, die verdacht worden van het stelselmatig mishandelen van hun kinderen over een periode van 4,5 jaar. “Kinderen hebben het recht op een veilig thuis, een thuis waar je kunt lachen en niet bang hoeft te zijn”, aldus de officier van justitie.

Het is donderdag 3 augustus 2023 als de oma van een van de slachtoffers een berichtje krijgt. Het is haar 14-jarige kleindochter die stuurt: “Oma, bel de politie. Alsjeblieft. Ik wou mijn telefoon niet geven. En ze gingen me slaan en alles.” Korte tijd later arriveren agenten bij de woning van het slachtoffer in Den Haag. De agenten horen het meisje aan die geëmotioneerd vertelt dat ze door haar moeder en stiefvader is geslagen en geschopt. Ze legt uit dat zij en haar zusje al jaren slachtoffer zijn en dat het elke dag “steeds erger wordt”.

Onderzoek
Deze verklaring vormt onder meer de start van een strafrechtelijk onderzoek. De politie hoort de kinderen van het gezin, maar ook hun familie, de schoolmedewerkers, hulpverleners, de wijkagent en de buren. Uit het onderzoek komt naar voren dat de twee oudste kinderen van het gezin fysiek worden mishandeld.

Zo zegt een van de kinderen tegen de politie dat haar moeder haar knijpt, schopt en soms met haar haren over de grond trekt. Ze legt uit dat ze soms zoveel pijn heeft, dat ze niet meer kan lopen en mee kan doen met de gym op school.

Uit forensisch onderzoek blijkt dan ook dat de kinderen letsel hebben opgelopen, als gevolg van de mishandeling. Tijdens de rechtszaak worden er foto’s getoond, waarop te zien is dat de kinderen een gezwollen lip, een bloedneus en een dikke tong hebben. De moeder en stiefvader ontkennen daarvoor verantwoordelijk te zijn.

Opzettelijke benadeling van de lichamelijke en geestelijke gezondheid
Volgens de officier van justitie is er bij alle vier de kinderen sprake van opzettelijke benadeling van de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Zo werden de kinderen uitgescholden en denigrerend toegesproken en zei de moeder tegen een van haar kinderen: “dat zij wilde dat zij haar nooit had gemaakt en dat zij nooit op deze wereld was gekomen” en “je moet je bek houden en niet zo bijdehand doen. Wij zijn hier de baas en jij bent helemaal onderaan de ladder."

Uit getuigenverklaringen blijkt verder dat de kinderen getuigen waren van huiselijk geweld, dat ze te weinig te eten kregen en er geen fatsoenlijke bedden waren. Als een van de kinderen uiteindelijk de moed heeft om melding te doen, hoort ze thuis van haar stiefvader: "Als er nog één keer gemeld wordt, dan krijgen jullie echt problemen. En dan kan je maar beter wensen dat de politie jullie voor altijd meeneemt.”

Volgens de officier van justitie is er sprake van “een patroon van gedragingen waarbij het signaal aan het kind steeds één is van een afwijzing: dat zij er niet toe doet. Met als gevolg de benadeling van de lichamelijke en geestelijke gezondheid.”

Eis
“De dochters krijgen van alles de schuld”, aldus de officier van justitie. “Dit is de wereld op z’n kop.” Het OM eist dan ook tegen de vader een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Tegen de moeder was de eis 100 uur werkstraf en ook twee maanden cel voorwaardelijk.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Philip Morris steunt supermarkten bij openen tabakszaken

Tabaksfabrikant Philip Morris International (PMI) helpt supermarkteigenaren om aparte tabakswinkels te openen voordat per 1 juli de verkoop van rookwaren in de supermarkten verboden wordt. Volgens supermarktvakblad Distrifood worden de supermarktondernemers zowel financieel als materieel geholpen. Zo komt de inrichting van de tabakswinkels voor rekening van PMI en krijgen ondernemers hulp van PMI-medewerkers die in de zaak de rookalternatieven van de tabaksfabrikant verkopen.

Distrifood sprak een eigenaar van een gemakszaak die zegt: “Stel dat je een tabaksspeciaalzaak begint dan is het een behoorlijke investering om alle kasten, kassasystemen en dergelijke te regelen. Ik denk dat dat al gauw een tonnetje of meer kost. Philip Morris verkoopt hun concept nu een beetje als: hier heb je een hele mooie winkel, je hoeft alleen je voorraad te regelen en je kunt beginnen.”

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit laat weten te gaan onderzoeken of hier sprake is van ongeoorloofde promotie door de tabaksfabrikant.

PMI-medewerker twee jaar in de zaak
Volgens een ondernemer zou PMI winkeliers vijfjarige contracten bieden: “Ik geloof dat er zelfs contracten met ondernemers zijn dat de eerste twee jaar elke dag iemand van Philip Morris in de winkels is om Iqos te verkopen. Die staat er dan bij als een soort agent.”

De samenwerking zou met name winkels van de Tabac & Gifts-formule betreffen, die ooit is ontstaan uit een samenwerking tussen tabaksgroothandel Heemraad en een aantal zelfstandige winkels. Heemraad is inmiddels opgegaan in de groothandel Foox. Voorzitter van het bestuur van Tabac & Gifts is Erdal Erer, samen met Martin Klop eigenaar van een tabakswinkel aan de Oude Binnenweg in Rotterdam, die recent is omgebouwd tot een nieuwe ‘toekomstgerichte tabakszaak’. Een foto op internet van het interieur van de zaak laat zien hoe daar een hele wand is ingericht voor Iqos en de Heets-sigaretten die daarin worden opgewarmd.

Al 100 Tabac & Gifts-winkels
Tabac & Gifts vierde op 1 maart dat de 100e winkel van de formule werd geopend. Soms betreft dat tabaksspeciaalzaken, zoals de winkel aan de Oude Binnenweg, in andere gevallen zijn het gemakszaken, waar dus ook andere artikelen dan alleen rookwaren, loten en kranten worden verkocht. Desmond Terlien van Tabac & Gifts meldde eind vorig jaar op LinkedIn dat de formule 23 nieuwe winkels heeft geopend en dat 13 winkels zijn overgestapt naar de formule. In januari kwamen er weer vier winkels bij.

Van Vuure Retail Group
Een andere opkomende keten die met PMI samenwerkt is de Van Vuure Retail Group uit Noord-Holland van ondernemer Jeffrey van Vuure. Het familiebedrijf heeft nu zeven winkels en tegen Distrifood zegt Van Vuure er nog vijf in de maak te hebben. PMI is zijn belangrijkste partner, zegt hij, waar de groep de helft van de omzet uithaalt. Van Vuure is helemaal overtuigd van het streven van PMI om rokers van de sigaret af te helpen. “We verkopen alleen maar troep eigenlijk, tabak en loterijen, en daar zit heel weinig marge op. Dus waarom doe je dat eigenlijk, zou je zeggen. Doordat wij in de winkels rookvrije alternatieven laten zien en voelen, kunnen we klanten beter voorlichten over bewustere alternatieven.”

Ondernemers praten PMI na
Dezelfde teksten werden al vaker gehoord van andere ondernemers. Eigenaar Ed de Greef van Plus De Greef in Almere, die een aparte ‘toekomstgerichte tabakszaak’ opende, vertelde aan Foodclicks dat met een nieuw assortiment rookvrije producten het team van zijn Tabac & Gifts-winkel nu klaarstaat om volwassen rokers goed te informeren over alternatieven. Albert Heijn-franchiser Cees van der Poel uit Hendrik-Ido-Ambacht gebruikte dezelfde woorden over zijn tabakszaak, waar rokers niet alleen sneller geholpen worden dan in de supermarkt, maar ook terecht kunnen “voor informatie over rookvrije alternatieven die een betere keuze zijn dan het doorroken van sigaretten of shag”, aldus het lokale Weekblad De Brug.

Is het reclame gericht op consument?
Tegenover Distrifood wil een bestuurder van Tabac & Gifts die anoniem wil blijven ‘bevestigen noch ontkrachten’ dat de formule met PMI samenwerkt. “We hebben jarenlang samengewerkt met alle tabaksfabrikanten, tot er een uitspraak van de rechter was dat dat niet meer mocht. Maar onlangs heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald dat je business-to-business gewoon afspraken mag maken.”

Die uitspraak gaf een eindoordeel in een zaak waarin de NVWA al in 2019 tabaksfabrikanten boetes oplegde voor verkoopbonussen die tabaksfabrikanten aan tabakswinkeliers, supermarkten en tankstations uitkeerden. Nadat de rechtbank Rotterdam oordeelde dat hier inderdaad sprake was van ongeoorloofde reclame, stelde het CBb nu dat het reclameverbod te ruim was uitgelegd. “Er is pas sprake van reclame als de afspraken direct of indirect zijn gericht op enige vorm van communicatie naar de consument, met als doel het tabaksgebruik bij de consument aan te wakkeren”, aldus het persbericht.

De NVWA moet nu met deze uitspraak in de hand oordelen of de steun van PMI aan ondernemers die nieuwe tabakszaken willen openen al dan niet gericht is op communicatie naar de consument.

Tabaksindustrie verstevigt greep op verkoop
Het nieuws over PMI’s bemoeienis met de Tabac & Gifts-formule en de vaststelling dat Primera, dat mede eigendom is van British American Tobacco, met bijna 550 winkels in juli de grootste tabaksketen van Nederland zal zijn, laat zien hoe de tabaksindustrie haar greep op de tabaksverkoop versterkt nu de supermarkten de tabaksverkoop moeten opgeven.

Random Pics van de Dag #1221

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Artsen: 'Ernstige hinder van windturbines'

Een groep medici vindt dat de overheid de mogelijke gezondheidsrisico’s van windturbines op land niet serieus neemt. Ze zien de negatieve gevolgen van de windmolens in hun praktijk, schrijft het AD.

Volgens de medici ervaart ‘een flink deel’ van de omwonenden ‘ernstige hinder’ door het constante geraas van de draaiende turbines en het laagfrequente geluid dat ze produceren. “De slapeloosheid leidt tot stress, boosheid, vermoeidheid en verhoogde niveaus van irritatie en alertheid”, vertelt Cornelis Pet, huisarts in het Groningse Meeden. “Ik zie ruzies, depressies en suïcidale neigingen. Maar ondanks alle noodkreten aan de politiek, verbetert er niets.” Lees verder bij Skipr

Onderhandelingen wapenstilstand en vrijlaten gijzelaars: Mossad-baas in Qatar

In Qatar zijn nieuwe onderhandelingen begonnen over een staakt-het-vuren in Gaza en de vrijlating van gijzelaars. De Israëlische tv-zender N12 meldde dat het hoofd van de buitenlandse geheime dienst Mossad, David Barnea, een ontmoeting had met bemiddelaars in het emiraat.

Het Israëlische oorlogskabinet heeft zondagavond laat het vertrek van een delegatie onder leiding van Barneas naar de Golfstaat goedgekeurd. In de hoofdstad Doha proberen bemiddelaars Qatar, Egypte en de VS de onlangs vastgelopen gesprekken over een tijdelijk staakt-het-vuren en een uitwisseling van Israëlische gijzelaars voor Palestijnse gevangenen op gang te helpen.

Hamas presenteerde recent een nieuw voorstel aan bemiddelaars. Daarin eist Hamas niet langer dat Israël de oorlog beëindigt voordat de eerste gijzelaars worden uitgewisseld. Hamas kwam met het nieuwe voorstel dichter bij de inhoud van een meerfasenplan dat de bemiddelaars enkele weken geleden hadden voorgesteld en dat is aanvaard door Israël. Omdat Hamas nu enkele stappen heeft gezet, is Israël klaar om voor het eerst in twee weken deel te nemen aan de indirecte bemiddelingsgesprekken in Qatar.

Trump krap bij kas, kan boete van 450 miljoen dollar niet betalen

In februari werd Donald Trump in New York veroordeeld tot een boete van $450 miljoen wegens fraude. Nu maakten zijn advocaten bekend dat Trump niet kan betalen. Het grote bedrag moet volgende week worden betaald.

Trump kan momenteel de betaling van de boete wegens fraude van ruim 450 miljoen dollar niet garanderen, aldus zijn advocaten. Ondanks grote inspanningen en onderhandelingen met zo'n dertig bedrijven is het nog niet gelukt een dergelijke garantie bij elkaar te bedelen, zo blijkt uit een brief van zijn juridische team aan de verantwoordelijke rechtbank in New York.

De advocaten vroegen de rechtbank daarom om ofwel de boete, die over een week zou moeten worden afgedragen, op te schorten, ofwel in eerste instantie een garantstelling van 100 miljoen dollar te aanvaarden. De verantwoordelijke rechter heeft hier nog niet op gereageerd. 

In februari werd Trump, die in november herkozen wil worden tot president van de VS, in het fraudeproces veroordeeld tot een boete van ruim 350 miljoen dollar. Met rente bedraagt het totaalbedrag ruim 450 miljoen dollar. De uitspraak van de rechter houdt ook in dat de vastgoedondernemer drie jaar lang geen bedrijf mag runnen in de staat New York. Trump is hiertegen in beroep gegaan. In de civiele rechtszaak werden Trump, zijn zonen en werknemers ervan beschuldigd jarenlang de waarde van de Trump-organisatie op papier te hebben opgeschroefd om goedkopere leningen en verzekeringscontracten te verkrijgen.    

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.