FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 11 oktober 2023

Random Pics van de Dag #1067

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Cinematische Lords of the Fallen launchtrailer toont Soulslike-actie

Lords of the Fallen komt op 13 oktober uit voor PS5, Xbox Series X en pc. Hoog tijd dus voor de launchtrailer om nog even iedereen lekker te maken voor de game.

Deze Unreal Engine 5 game is dus een Soulslike die veel inspiratie heeft genomen van de games van From Software. Verder is het ook een reboot van de game met dezelfde naam uit 2014, maar in essentie is het een volledig nieuw spel. Uniek aan dit spel is dat je tijdens het spelen altijd een speciale lantaarn omhoog kunt houden die de wereld van de doden toont.

NFL: Nieuwe vernedering Patriots, Eagles naar 5-0

De vijfde speelweek van de NFL is achter de rug en voordat week nummer zes begint kijken we nog weer even terug op twee wedstrijden. Dit keer kijken we daarbij naar een ploeg die nog altijd ongeslagen is en naar een voormalige topploeg waar alles totaal fout loopt. Overigens zijn we bij FOK!sport nog altijd op zoek naar een enthousiaste NFL-redacteur, met zin en tijd om in elk geval eens per week verslag te doen van de wedstrijden, laat het vooral weten als je daar zin in hebt!

Los Angeles Rams - Philadelphia Eagles
De Eagles zijn uitstekend bezig en wonnen hun eerste vier wedstrijden, een touchdown pass van Jalen Hurts op Dallas Goedert bracht ze al snel op voorsprong in LA. Rams-quarterback Matthew Stafford leverde echter een touchdown pass af bij Tutu Atwell en in Q2 bij Puka Nacua voor 14-10 - Jake Elliott had tussendoor een field goal gescoord.

In de laatste seconde van de eerste helft bracht Hurts de bal nog de endzone in om de Eagles met een touchdown weer op voorsprong te krijgen, waarna Q3 voor beide teams niks opleverde. In Q4 scoorde Elliott twee field goals vanaf 26 yards en dat hielp de Eagles naar de 14-23 zege en een 5-0 record dit seizoen.

New England Patriots - New Orleans Saints
In week vier verloren de Patriots bij de Dallas Cowboys met 3-38, de grootste nederlaag in de meer dan twee decennia onder coach Bill Belichik. Thuis tegen de Saints moest dat ongedaan gemaakt worden, maar dat liep niet helemáál volgens plan: Tyrann Mathieu opende de score met een 27-yard interception return voor de Saints, in Q2 scoorde Alvin Kamara een rushing touchdown en wist Derek Carr ploeggenoot Chris Olave te bedienen: 0-21.

In het derde kwart leek de storm voor de Patriots een beetje te gaan liggen, het bleef bij een 54-yard field goal van Blake Grupe, maar in Q4 was het opnieuw raak: Carr bediende dit keer Foster Moreau voor een touchdown. Met krap zes minuten te gaan trapte Grupe nog eens raak vanaf 53 yards en daar bleef het bij: 0-34, de tweede vernedering op rij voor Belichik en de Patriots.

Uitslagen NFL week 5
Washington Commanders - Chicago Bears 20-40
Buffalo Bills - Jacksonville Jaguars 20-25
Atlanta Falcons - Houston Texans 21-19
Detroit Lions - Carolina Panthers 42-24
Indianapolis Colts - Tennessee Titans 23-16
Miami Dolphins - New York Giants 31-16
New England Patriots - New Orleans Saints 0-34
Pittsburgh Steelers - Baltimore Ravens 17-10
Los Angeles Rams - Philadelphia Eagles 14-23
Arizona Cardinals - Cincinnati Bengals 20-34
Denver Broncos - New York Jets 21-31
Minnesota Vikings - Kansas City Chiefs 20-27
San Francisco 49ers - Dallas Cowboys 42-10
Las Vegas Raiders - Green Bay Packers 17-13

Het houden van bijen dankzij social media populair onder de jeugd

Bijen houden is helemaal in. Het aantal jonge imkers stijgt explosief. Het is een omslag: jarenlang werd het bijen houden gezien als een hobby voor gepensioneerden. Een hobby die langzaam aan het uitsterven was.

De nieuwe generatie imkers doen veel dingen anders dan hun voorgangers. Neem influencer Quentin, die met zijn TikTok-kanaal 'Beesteez' meer dan een miljoen volgers bereikt. Met video’s van zijn bijenkorf laat 'Beesteez' zien hoeveel passie hij in het verzorgen van zijn bijen steekt. En dan is er nog imker Stephanie Eden. Zij wilde haar bijenkorf gebruiken om het behoud van de natuur en insecten te bevorderen. Maar tijdens het opzetten van haar bijenkorf is ze ook zichzelf tegengekomen.

'Heerlijk bier uit afvalwater'

Met behulp van een start-up voor schone technologie heeft Devil’s Canyon brouwerij een bier gemaakt met water afkomstig uit douches, wasmachines en badkamer wastafels van een appartementencomplex in San Francisco. Het afvalwater dat door je riool gaat, uitgezonderd dat uit je toilet, wordt in de VS grijs water genoemd. Het bevat verschillende vuil en chemicaliën, maar heeft geen contact gehad met ontlasting of urine.

Grijs water kan worden verwerkt tot drinkwater. Dit zou helpen bij het aanpakken van wereldwijde watertekorten en droogtes veroorzaakt door klimaatverandering.

“Mensen vinden de gedachte aan hergebruik van water vies en denken dat gerecycled water van lagere kwaliteit is dan kraanwater”, zegt Aaron Tartakovsky, CEO van Epic Cleantec. Aarons bedrijf bouwt en installeert waterzuiveringsinstallaties op locatie die bewezen hebben de waterbehoefte (en daarmee de rekeningen) met wel 95 procent te verminderen.

Hij benaderde Devil’s Canyon brouwerij, gevestigd net buiten San Francisco, om met hem samen te werken aan het bier uit afvalwaterproject. “Toen Aaron ons voor het eerst benaderde, waren we een beetje terughoudend en vroegen we ons af of mensen dat wel wilden”, legt Chris Garrett, eigenaar van de brouwerij, uit.

“Maar hoe langer we er over nadachten klonk het steeds zinniger. We hebben een tekort aan water en we moeten een manier vinden om dat in het dagelijks leven op te vangen, zelfs in dingen zoals bier.”  Het kost ongeveer 7 liter water om slechts één liter bier te produceren. In een toekomst waarin water schaars is, kan bier dat ook worden.

Voor het project ‘Epic OneWater Brew’ hebben Epic Cleantec en Devil’s Canyon-brouwerij een waterzuiveringsinstallatie geïnstalleerd in de kelder van een 40 verdiepingen tellend appartementencomplex in San Francisco. “We verzamelen eigenlijk ongeveer 28.400 liter grijs water per dag in het gebouw, dat we behandelen, door een geavanceerd zuiveringsproces laten gaan en vervolgens omzetten in schoon en her te gebruiken water”, legt Aaron uit.

Het idee achter het project was om het publiek bewust te maken van het 'ongebruikte' potentieel van waterbronnen die op het eerste gezicht misschien onsmakelijk lijken. Het bier smaakt heerlijk volgens Aaron: “Het smaakt naar een lekker, fris Kölsch biertje (hoge gisting)."

Unity bevestigt vertrek van CEO na ophef over nieuw verdienmodel

Game-enginemaker Unity heeft aangekondigt dat, John Riccitiello, CEO, president en raadbestuurslid van het bedrijf per direct vertrekt. Dat maakte het bedrijf onlangs bekend. De topman, die eerder ook al CEO en president van EA was, vertrekt kort nadat er massale kritiek werd geuit door de publieke ontwikkelaarsgemeenschap over een nieuw in te voeren prijzenmodel.

John Riccitiello
In het statement wordt er gesproken over een "transition of leadship". Oud-topman van IBM, James M. Whitehurst, gaat de werkzaamheden van John Riccitiello als interim-CEO en president waarnemen. Terwijl Roelof Botha, lead independent director, nu benoemd is tot nieuwe voorzitter. John Riccitiello zal Unity blijven adviseren om bij te dragen aan een soepele overgang.

"Het is een voorrecht geweest om bijna tien jaar leiding te geven aan Unity en onze medewerkers, klanten, ontwikkelaars en partners te dienen, die allemaal hebben bijgedragen aan de groei van het bedrijf", aldus Riccitiello. "Ik kijk ernaar uit om Unity door deze overgang heen te begeleiden en het toekomstige succes van het bedrijf te volgen."

Riccitiello was sinds 2013 in dienst bij Unity en sinds 2014 de CEO/president van het bedrijf. Unity noemt verder geen reden voor zijn vertrek. Zijn vertrek komt weken nadat het bedrijf een enorme stortvloed aan negatieve reacties kreeg uit de ontwikkelaarsgemeenschap door de controversiële plannen van het nieuwe verdienmodel aan te kondigen voor zijn populaire game-engine, die het gedeeltelijk terugdraaide na de verontwaardiging.

Roelof Botha had nog wel het volgende te zeggen over Riccitiello: "John heeft Unity de afgelopen 10 jaar door een ongelooflijke groei geleid. Hij heeft ons geholpen bij de overgang van een eeuwigdurende licentie naar een abonnementsmodel, heeft ontwikkelaars in staat gesteld geld te verdienen, heeft andere gamediensten ontwikkeld om onze community van ontwikkelaars te bedienen, heeft ons door een beursgang geloodst en ons gepositioneerd als pionier in de ontwikkelaarsgemeenschap. Unity zou niet zijn waar het nu is zonder de impact van zijn bijdragen. Ik blijf enthousiast over de toekomst van Unity."

In de tussentijd wordt door het raad van bestuur de zoektocht naar een nieuwe vaste CEO voor die rol vervolgd.

EU eist harder optreden van X (voorheen Twitter) tegen desinformatie

In een brief aan Elon Musk dringt EU-commissaris Breton aan op strenger optreden tegen illegale inhoud op de korteberichtendienst X. Op het platform geposte beelden van de aanvallen op Israël zouden in werkelijkheid uit videogames afkomstig zijn.

De aanvallen op Israël zijn ook een hot onderwerp op sociale netwerken – maar er wordt ook nepnieuws over de aanvallen verspreid via de portalen. Juist vanwege deze beschuldiging levert de EU nu kritiek op het platform X, voorheen Twitter.

Dinsdagavond publiceerde Thierry Breton, EU-commissaris verantwoordelijk voor de interne markt en diensten, een brief over de onlinedienst X - gericht aan de eigenaar van het platform, de Amerikaanse miljardair Elon Musk. Daarin hekelde Breton dat X werd gebruikt om “illegale inhoud en desinformatie” over de oorlog tegen Israël in de EU te verspreiden. 

Naarmate de brief vorderde, werd Breton veel strenger van toon, waarbij hij ‘gewelddadige en terroristische inhoud’ aan de kaak stelde die ‘lijkt te circuleren’ op X. Breton citeerde bijvoorbeeld afbeeldingen die verband hielden met oorlog, maar oorspronkelijk uit videogames zouden komen.

Afbeeldingen tonen fragmenten uit computerspellen 
Zo concludeert ook ARD-correspondent Nils Dampz over dit soort valse informatie: artikelen die als ‘breaking news’ worden bestempeld maar een fragment uit het computerspel ‘Arma3’ laten zien. Er werd dit weekend ook een video gepost door verschillende accounts waarop naar brandende huizen te zien waren, gecombineerd met kritische teksten over Israël. De video laat echter drie jaar oude beelden zien uit Algerije.

De EU heeft de regelgeving voor desinformatie aangescherpt
Breton riep Musk op om strenger op te treden tegen dit soort desinformatie en benadrukte de verplichting voor exploitanten van sociale netwerken om illegale en gemanipuleerde inhoud te verwijderen.

In dit verband verwees de EU-commissaris ook naar de Digital Services Act, die eind augustus in werking trad . De daarin opgenomen regelgeving draagt exploitanten van grote internetportals als X, maar ook Facebook, Apple, Amazon, Google en TikTok op om harder op te treden tegen haat, haatzaaiende uitlatingen en nepnieuws. Daartoe is de verplichting ingevoerd dat gebruikers van de diensten de mogelijkheid krijgen vermoedelijke illegale inhoud te melden.

Musk houdt zich van de domme
Aan het einde van zijn brief vroeg Breton aan Musk om binnen 24 uur te reageren op de beschuldigingen en eisen. En Musks antwoord kwam: hij vroeg de EU-commissaris om de overtredingen op te sommen “zodat het publiek ze kan zien”.

En ook op Bretons repliek dat Musk zich zeer bewust is van “misinformatie en verheerlijking van geweld” vroeg de eigenaar van X waar het precies over ging.

Musk ontving zelf al kritiek vlak na de aanvallen op Israël, omdat hij op zijn eigen X-profiel twee accounts had aanbevolen om op de hoogte te blijven van de oorlogsontwikkelingen, aldus Nils Dampz. Deze twee door Musk aangeprezen accounts staan echter bekend om het verspreiden van antisemitische en/of valse informatie.

X: Al actie ondernomen tegen tienduizenden posts
Ongeveer een jaar geleden heeft Musk de berichtendienst Twitter overgenomen en later hernoemd naar “X”. De overname ging gepaard met een grote ontslagronde in het bedrijf - en met kritiek dat er ook flink is bezuinigd op de afdelingen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid op het platform. Ondertussen worden deze bedrijfsonderdelen echter weer uitgebreid, zoals Lind Yaccarino, de door Musk aangestelde CEO van X, heeft meegedeeld.

Op het eigen bedrijfsaccount, dat informeert over maatregelen om veiligheid en transparantie op X te waarborgen, hebben de exploitanten van de online dienst meegedeeld dat “escalatieteams” al zijn opgetreden tegen tienduizenden berichten die onder andere gewelddadige uitlatingen bevatten of opriepen tot haatdragend gedrag. Bovendien zijn nieuw aangemaakte accounts van gebruikers die vermoedelijk banden hebben met de radicaalislamitische Hamas verwijderd.

Studieschuld opgelopen tot 28 miljard euro

De totale studieschuld van huidige en oud-studenten was begin 2023 opgelopen tot 28,2 miljard euro. Dat is een toename van 1,7 miljard euro ten opzichte van het jaar ervoor. De studieschuld loopt elk jaar op en is meer dan verdubbeld sinds de invoering van het leenstelsel in 2015. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In studiejaar 2023-2024 komt een einde aan het leenstelsel. De regering heeft besloten om de basisbeurs voor studenten in het hoger onderwijs weer in te voeren.

Meer hoge studieschulden
Begin 2023 hadden ruim 1,6 miljoen mensen een studieschuld. Na een jarenlange stijging is het aantal sinds 2021 nagenoeg gelijk gebleven.

Ruim 330 duizend mensen hadden in 2023 een studieschuld van meer dan 30 duizend euro. Dat zijn er 26 duizend meer dan in 2022 en 215 duizend meer dan in 2015. Ruim 120 duizend mensen hadden een studieschuld van meer dan 50 duizend euro, en 1,8 duizend van hen hadden meer dan een ton schuld. Voor de helft van de mensen met een studieschuld is de schuld lager dan 10 duizend euro; 4 procent had minder dan 500 euro schuld.

Gemiddelde studieschuld blijft toenemen
Ook in 2023 was de gemiddelde studieschuld weer hoger dan het jaar ervoor. Sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 is de gemiddelde studieschuld toegenomen met 4,7 duizend euro tot 17,1 duizend euro begin dit jaar.

Hoogste studieschuld onder 25- tot 30-jarigen
De gemiddelde studieschuld van jongeren tot 25 jaar is begin 2023 gelijk gebleven. Jongeren tot 20 jaar hadden een studieschuld van gemiddeld 2,4 duizend euro. Zij studeren vaak nog, en bouwen meestal nog schuld op. In de leeftijdscategorie 20 tot 25 jaar is bijna drie kwart nog student, en bouwt dus nog schulden op. De gemiddelde schuld van 20- tot 25-jarigen was 13,9 duizend euro.

In de hogere leeftijdsgroepen is de gemiddelde studieschuld gestegen. Mensen tussen de 25 en 30 jaar hadden de grootste studieschuld. Zij zijn doorgaans wel al klaar met hun studie en lossen in de meeste gevallen af. Hun studieschuld bedroeg begin 2023 gemiddeld 22,9 duizend euro. 30-plussers hadden een studieschuld van gemiddeld 18,5 duizend euro.

NASCAR-coureur Allmendinger wint op ROVAL, acht coureurs strijden om titel

Voor de NASCAR-liefhebber gaan we nog even terug naar de zondagavond. Op de Charlotte ROVAL, de combinatie van de road course en de oval aldaar, werd de derde en laatste race verreden in de Round of 12, de tweede en voorlaatste playoffronde.

Poleposition was voor Tyler Reddick, met Christopher Bell naast hem - Daniel Suarez, Kyle Busch, AJ Allmendinger, Joey Logano en Chase Elliott volgden. De eerste stage verliep grotendeels redelijk rustig en werd op dominante wijze gewonnen door Reddick, voor de sterk naar voren gekomen Bubba Wallace, Ross Chastain, Martin Truex en Bell.

Bell en Elliott begonnen bij de herstart voorop, Reddick was tijdens de pitstopserie teruggevallen tot buiten de top-20. Een aanvaring tussen Corey LaJoie en Josh Bilicki zorgde in de tweede stage voor een caution, en daarmee was de stage ook klaar: Elliott pakte de stagewinst na een gewonnen duel met Bell, met Denny Hamlin, Reddick en Kyle Larson ook in de top-5.

We konden weer door met Busch, Ty Gibbs en Allmendinger voorop, waarna road course-specialist Allmendinger zich snel naar de leiding werkte. Dat was een probleem voor Busch, die móest winnen om door te mogen naar de volgende en laatste volledige playoffronde. Hamlin was al zeker van die ronde en dat was maar goed ook: hij spinde en kreeg rechtsachter een flinke tik, waarmee zijn kans op een goed resultaat verkeken was.

Allmendinger had de leiding weer, maar al snel ging het opnieuw fout met onder meer Erik Jones en Michael McDowell: flink wat schade én een caution. Met 28 ronden te gaan volgde een nieuwe poging met wederom Allmendinger, Gibbs en nu ook Byron en Busch vooraan. Een paar ronden later zat Wallace met een probleem: een aanvaring tussen Suarez en Austin Cindric leverde ook hem een duw en wat schade op, waardoor zijn kansen in de playoffs flink verkleinden.

Een tik van Bell op Suarez, een beetje wraak voor een eerdere aanvaring, eindigde met Suarez tegen de muur: caution. Ook nu hadden Allmendinger en Gibbs de leiding bij de herstart, maar Busch schoof gelijk op naar plek twee. Na een paar bochten was de volgende caution echter alweer een feit, want de auto van Ricky Stenhouse Jr stond stevig in de fik - hij klom er zelf gelukkig wel opmerkelijk rustig uit.

Met tien ronden te gana volgde weer een nieuwe poging, wederom behield Allmendinger de leiding en dit keer ging Byron voorbij aan Busch. Allemdinger bleef de touwtjes in handen houden, hoewel Byron alles probeerde om een aanval op te zetten. Busch moest de twee toch echt laten gaan, waarmee zijn kans op de titel ook beetje bij beetje aan de horizon verdween.

Byron slaagde er niet in om een echte aanval te plaatsen op Allmendinger, die zo zijn derde Cup Series-zege boekte, voor Byron en Busch. Voor Busch was dat niet genoeg, net als Wallace, Ross Chastain en Brad Keselowski ligt hij uit de playoffs. Byron, Truex, Hamlin, Larson, Bell, Reddick, Chris Buescher en Ryan Blaney zijn de acht coureurs die nog strijden om de titel.

FOK! Wat een weer: regen vanaf het noorden

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend begint in de zuidoostelijke helft met zon, in de rest van het land raakt het bewolkt. Het blijft droog. De wind is matig, aan de kust krachtig, windkracht 6, en komt uit het zuidwesten.

Vanmiddag gaat het in noorden en noordwesten af en toe regenen. In het midden en zuiden blijft het nog zo goed als droog en in het zuiden is ook de zon af en toe te zien. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 17°C in het noordwesten tot 23°C in het zuidoosten. De zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig, windkracht 6. Aan de noordwestkust kan de wind even hard worden, windkracht 7.

Vanavond raakt het overal bewolkt. De regen breidt zich langzaam uit en vooral in het noorden kan het soms flink doorregenen. Alleen in het zuiden en zuidoosten blijft het tot het einde van de avond droog. De wind komt uit zuidwest en is matig, in het noorden vrij krachtig en aan zee af en toe krachtig. In het Waddengebied draait de wind naar noordwest.

Komende nacht regent het van tijd tot tijd. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 9°C in het noorden tot 14°C in het zuiden. De wind neemt sterk af.

Tot morgen! 

                   

 

Zonsondergang in Noord-Spanje (Foto: DJMO)
Zonsondergang in Noord-Spanje (Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Meer dan 3 miljoen verkeersovertredingen in tweede tertiaal 2023

In het tweede tertiaal van 2023 (mei t/m augustus) zijn 3.139.438 verkeersovertredingen geconstateerd op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv). Dat is een stijging van 6,9% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Toen werden 2.937.812 verkeersboetes opgelegd. De stijging is met name te verklaren door toenemende drukte op de wegen. Daarbij zijn er meer boetes opgelegd voor te hard rijden, handheld telefoongebruik en het niet voldoen aan de helmplicht.

Het aantal verkeersovertredingen geconstateerd met digitale handhavingsmiddelen is licht gestegen van 2.766.195 in 2022 in de maanden mei t/m augustus naar 2.937.129 in de diezelfde periode van 2023. Digitale handhavingsmiddelen zijn bijvoorbeeld flitspalen en trajectcontrolesystemen. Het aantal staande houdingen is dit jaar ook hoger dan vorig jaar. Het aantal verkeersboetes na een staande houding bedroeg in het tweede tertiaal van dit jaar 202.309 tegen 171.617 in dezelfde periode in 2022.

Snelheidsovertredingen
De meeste verkeersboetes werden opgelegd voor te hard rijden: 2.509.571 in het tweede tertiaal van 2023, tegen 2.370.783 in dezelfde periode een jaar eerder. Het merendeel van deze verkeersovertredingen werd geconstateerd met digitale handhavingsmiddelen op kenteken. In de maanden mei t/m augustus van 2023 zijn 1.299.223 snelheidsovertredingen geconstateerd met behulp van een flitspaal (een stijging van 17,4%), 420.084 met mobiele radarsets, een daling van 2,5%. Ook zijn er 728.708 overtredingen geconstateerd bij trajectcontroles, een daling van 7,4%.

De grote stijging bij de flitspalen ten opzichte van vorig jaar is te verklaren door de inzet van de flexflitser sinds november 2022. Inmiddels zijn er bijna 30 flexflitsers die door het hele land worden ingezet, dit aantal blijft de komende jaren groeien. De daling bij de trajectcontroles is voornamelijk te zien bij de trajectcontrolesystemen op N-wegen, die sinds 2020 actief zijn. Nu deze controles er een tijdje staan, houden bestuurders zich beter aan de maximumsnelheid, wat de verkeersveiligheid ten goede komt.

Stijging boetes gebruik mobiele telefoon, overtreden van de helmplicht en fietsverlichting
De categorie ‘overigen’ (waaronder het overtreden van de helmplicht, handheld telefoongebruik en het niet voeren van fietsverlichting vallen), vertoont opvallende stijgingen. In totaal zijn in dit tertiaal van 2023 402.283 boetes opgelegd in deze categorie, tegen 344.993 in dezelfde periode vorig jaar. In de maanden mei t/m augustus van 2023 zijn 30.547 boetes opgelegd voor het overtreden van de helmplicht, tegen 13.380 boetes in dezelfde periode een jaar eerder. De invoering van de helmplicht snorfiets (1 januari 2023) verklaart het hogere aantal boetes in dit tertiaal. In het tweede tertiaal van dit jaar zijn weer meer overtredingen geconstateerd voor handheld telefoongebruik ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Werd vorig jaar bij 66.150 mensen gezien dat zij als bestuurder een mobiele telefoon in hun hand hielden, dit jaar was dat het geval bij 72.609 mensen. Voor het ontbreken van goede en veilige fietsverlichting zijn in het tweede tertiaal dit jaar 5.965 boetes opgelegd, tegen 3.996 boetes in dezelfde periode in 2022.

Buitenlandse verkeersovertreders
In het tweede tertiaal van 2023 zijn 359.110 verkeersboetes naar een buitenlandse verkeersovertreder verstuurd. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de 358.108 boetes in dezelfde periode in 2022.

* Het viermaandelijks overzicht van de verkeersboetes op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv) wordt samengesteld door het ministerie van Justitie en Veiligheid, politie, het CJIB en het Openbaar Ministerie.

'Kamerleden woest op Johan Derksen over uitspraak Israël en eisen excuses'

Johan Derksen zei maandag in de uitzending van Vandaag Inside na de beestachtige inval van Hamas dat 'de Joden het er een beetje naar gemaakt hebben'. Dat is verkeerd gevallen bij een groot aantal van de Tweede Kamerleden.

Derksen sprak schande over het absurde en brute geweld van Hamas het afgelopen weekend, maar was van mening dat Israël zijn handen ook niet in onschuld kon wassen. Hij snapte niet dat er Israëlische vlaggen werden gehesen op overheidsgebouwen terwijl Israël al jaren de Palestijnen onderdrukt en we een grote Palestijnse gemeenschap in ons land hebben. Burgemeester Aboutaleb had het in Rotterdam goed aangepakt door de Rotterdamse vlag halfstok te hangen, aldus Derksen.

'Universiteit Brussel maakt eerste duurzame handtas van paddenstoelenleer'

Als eerste ter wereld hebben onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel een duurzame handtas ontworpen van mycelium, de wortelvormige schimmeldraden van paddenstoelen. Paddenstoelenleer is al eerder gemaakt, maar het resultaat toendertijd was niet bevredigend. Het is nu de eerste keer dat het paddestoelenleer zo duurzaam en stevig is dat er een handtas van gemaakt kon worden. Door massaal paddestoelen te kweken zou het paddestoelenleer een waardige vervanger worden van dierlijk of synthetisch leer.

29 partijen leveren kandidatenlijst in voor Tweede Kamerverkiezingen 2023

29 partijen hebben een kandidatenlijst ingeleverd voor de Tweede Kamerverkiezing van 22 november 2023. De Kiesraad heeft de kandidatenlijsten onderzocht en bij 15 partijen verzuimen vastgesteld. Partijen hebben nu twee dagen de tijd om de verzuimen te herstellen. Op vrijdag 13 oktober om 17.00 uur beslist de Kiesraad in een openbare zitting over de geldigheid van de kandidatenlijsten. Ook worden dan de lijsten genummerd. 

Van de 29 partijen die een lijst inleverden hebben er 13 geen zetel behaald bij de vorige Tweede Kamerverkiezing, in 2021. 

Bij de Tweede Kamerverkiezing van 2021 leverden 41 partijen een kandidatenlijst in, 37 partijen namen vervolgens deel aan de verkiezing.

Geldigheid kandidatenlijsten

Vrijdag 13 oktober om 17.00 uur beslist de Kiesraad in een openbare zitting over de geldigheid van de kandidatenlijsten, de vermelde kandidaten en vermelde partijnamen. Ook nummert de Kiesraad de kandidatenlijsten. De openbare zitting vindt plaats in de Wttewaall van Stoetwegenzaal in de Tweede Kamer. Belangstellenden kunnen de zitting bijwonen. Een geldig identiteitsbewijs is verplicht. De zitting is ook te volgen via een livestream. Het proces-verbaal van de zitting met daarin de kandidatenlijsten wordt na afloop gepubliceerd op de website van de Kiesraad.

Ingeleverde kandidatenlijsten

De volgende partijen (op alfabetische volgorde) leverden een kandidatenlijst in:

1. BBB

2. BIJ1

3. Blanco (Sterenborg, G.)

4. BVNL / Groep Van Haga

5. CDA

6. ChristenUnie

7. DENK

8. D66

9. Forum voor Democratie

10. GROENLINKS / Partij van de Arbeid (PvdA)

11. JA21

12. JEZUS LEEFT

13. LEF - Voor de Nieuwe Generatie

14. LP (Libertaire Partij)

15. Nederland met een PLAN

16. Nieuw Sociaal Contract

17. PartijvdSport

18. Partij voor de Dieren

19. Partij voor Ontwikkeling

20. Piratenpartij - De Groenen

21. Politieke Partij voor Basisinkomen

22. PVV (Partij voor de Vrijheid)

23. Samen voor Nederland

24. SP (Socialistische Partij)

25. Splinter

26. Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)

27. Volt

28. VVD

29. 50PLUS

Op woensdag 11 oktober wordt het proces-verbaal van het onderzoek gepubliceerd op www.kiesraad.nl. Hierin staat welke partijen een lijst hebben ingeleverd en welke verzuimen zijn geconstateerd.

Stalvloer niet emissiearm, Raad van State haalt streep door vergunning

Maandag haalde de Raad van State bij 9 veehouders een streep door de vergunning van een emissiearme stalvloer. Boer Jeroen is één van hen.

Persbericht Raad van State over deze uitspaken:

Negen uitspraken over natuurvergunningen voor veehouderijen in Overijssel
Vandaag (4 oktober 2023) heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State negen uitspraken gedaan over natuurvergunningen die het college van gedeputeerde staten van Overijssel heeft verleend aan veehouderijen in de provincie. Het gaat in zeven van de negen zaken om de verlening van een vergunning voor emissiearme stallen.

Onzeker of emissiearme melkveestallen doen wat ze beloven
Hierover heeft de Afdeling bestuursrechtspraak zich al uitgesproken in de uitspraak van 7 september 2022. Zij kwam toen tot het oordeel dat bij het verlenen van nieuwe natuurvergunningen voor emissiearme stallen met het type A1.13 en A1.28 geen gebruik meer mag worden gemaakt van de tot dan toe gebruikte emissiefactoren, omdat onzeker is of de emissiearme melkveestallen in de praktijk doen wat ze beloven. Melkveehouderijen met dit type stal kunnen alleen een natuurvergunning krijgen als uit een zogenoemde passende beoordeling blijkt dat de natuur geen schade oploopt.

Emissiearme stallen voor varkens en pluimvee
Met de uitspraken van vandaag bevestigt de Afdeling bestuursrechtspraak nog eens dit oordeel. In vier van de zeven uitspraken gaat het ook om emissiearme stallen van het type waar het in de uitspraak van 7 september 2022 ook om ging (202203797/1, 202203799/1, 202203800/1 en 202203805/1). Maar in drie uitspraken van vandaag trekt de Afdeling bestuursrechtspraak dit oordeel door naar emissiearme stallen voor varkens met stalsysteem D3.2.7.1.1. en emissiearme stallen voor pluimvee met stalsysteem E5.11 (202203794/1, 202203801/1 en 202203803/1). Dat betekent dus dat ook met de toepassing van de emissiefactoren voor deze stalsystemen de uitstoot uit deze stallen niet met de vereiste zekerheid kan worden vastgesteld, omdat deze emissiefactoren de werkelijke stikstofuitstoot waarschijnlijk onderschatten.

Koeien in de wei
In drie uitspraken van vandaag gaat het om een natuurvergunning voor een melkveehouderij die zijn koeien niet alleen in de stal maar ook in de wei laat staan. In haar eerdere uitspraak van 12 oktober 2022 over het weiden van vee oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak: “Het weiden van koeien heeft geen negatieve gevolgen voor de natuur als de toename van stikstofuitstoot van koeien in de wei weggestreept kan worden tegen een afname van de stikstofuitstoot doordat minder stalmest wordt uitgereden. Als wegstrepen ofwel ‘intern salderen’ mogelijk is, zijn significante gevolgen van het weiden van koeien voor beschermde natuur uitgesloten. Als dat niet kan worden aangetoond, zal de provincie op basis van een nadere beoordeling de stikstofuitstoot van het beweiden in kaart moeten brengen.” Ook dit oordeel bevestigt de Afdeling bestuursrechtspraak in de drie uitspraken van vandaag (202203795/1, 202203796/1 en 202203805/1).

Strenge Europese natuurbeschermingsregels
De Afdeling bestuursrechtspraak realiseert zich dat de uitspraken van vandaag het verlenen van een natuurvergunning voor veehouderijen bemoeilijkt en vertraagt, maar de strenge Europese natuurbeschermingsregels waaraan Nederland zich heeft gebonden, laten een andere uitkomst niet toe. Het is daarom belangrijk dat het aangekondigde onderzoek naar de effectiviteit van emissiearme stallen snel duidelijkheid biedt.

Inflatie daalt naar 0,2 procent in september

Consumentengoederen en -diensten waren in september 0,2 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. In augustus was de inflatie 3,0 procent. De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. Daarnaast geeft de CPI ook inzicht in de ontwikkeling van de prijzen ten opzichte van de vorige maand. De prijzen daalden in september 2023 met 0,4 procent ten opzichte van augustus 2023.

De prijsontwikkeling van energie heeft al geruime tijd een grote invloed op het verloop van de inflatie. Het CBS maakt naast het algemene inflatiecijfer ook elke maand het inflatiecijfer bekend waar de prijsontwikkelingen van energie en motorbrandstoffen zijn uitgehaald. In september was de inflatie zonder energie en motorbrandstoffen 5,5 procent. In augustus was dat 6,4 procent.

Inflatie daalt door prijsontwikkeling energie
Vooral de prijsontwikkeling van energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming) zorgde voor een daling van de inflatie. In september was energie ruim 57 procent goedkoper dan in september vorig jaar. In augustus waren de prijzen bijna 47 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De prijsontwikkeling van energie heeft al geruime tijd een grote invloed op het verloop van de inflatie. Dit komt met name door de hoge prijzen vorig jaar. In de tweede helft van 2022 namen de energieprijzen in de CPI fors toe. Mede daardoor werd er in die periode een hele hoge inflatie gemeten. De prijzen van energie in de CPI zijn nu een stuk lager dan in 2022. Omdat de inflatie wordt gemeten als de ontwikkeling van de prijzen ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar, valt de inflatie nu lager uit.

Voor het meten en verwerken van de energieprijzen in de CPI gebruikt het CBS vanaf juni 2023 een nieuwe methode. Op 30 juni publiceerde het CBS een achtergrondartikel waarin het in meer detail uitlegt wat de overstap betekent voor de CPI, de inflatie en het gebruik van de CPI voor indexeringsdoeleinden.

Motorbrandstoffen duurder
De prijsontwikkeling van motorbrandstoffen had een verhogend effect op de ontwikkeling van de inflatie. In september waren motorbrandstoffen 5,5 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In augustus waren motorbrandstoffen nog 0,6 procent goedkoper dan in augustus 2022. In september 2023 kostte een liter benzine gemiddeld 2,12 euro, een liter diesel 1,91 euro. In augustus was dit respectievelijk 2,08 euro en 1,82 euro per liter.

Prijsontwikkelingen op korte termijn
Het CBS publiceert elke maand over de inflatie: de ontwikkeling van de CPI ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dit cijfer zegt echter niets over het maandelijkse verloop van de prijzen binnen een periode van twaalf maanden. De CPI geeft dat inzicht wel. De prijzen voor consumenten daalden in september 2023 met 0,4 procent ten opzichte van augustus. Het prijspeil was in de afgelopen twaalf maanden het hoogst in oktober 2022.

Een kanttekening bij een vergelijking tussen verschillende maanden in het jaar is dat rekening moet worden gehouden met de invloed van het seizoen. Zo zijn bijvoorbeeld vliegtickets in vakantiemaanden duurder dan in maanden buiten het vakantieseizoen. De prijzen zijn dan tijdelijk hoger, maar dit is geen structurele prijsstijging. Door deze seizoensinvloeden zijn ontwikkelingen maand op maand vaak volatieler dan ontwikkelingen jaar op jaar.

Inflatie eurozone daalt
Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in september 0,3 procent goedkoper dan vorig jaar. In augustus waren de prijzen nog 3,4 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. De inflatie in de eurozone daalde van 5,2 procent in augustus naar 4,3 procent in september.

Verschil CPI en HICP
Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP in tegenstelling tot de CPI geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren. Dit is echter niet het enige verschil. In een publicatie worden deze verschillen verder toegelicht.

Dashboard consumentenprijzen
Het dashboard consumentenprijzen toont de inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) en voor een aantal groepen consumentengoederen en -diensten. Meer prijsindicatoren zijn te vinden in het prijzendashboard. De persoonlijke inflatiecalculator geeft inzicht in de ontwikkeling van de consumentenprijzen voor een individueel consumptieprofiel.

Random Pics van de Dag #1066

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Jarenlange fraude met zorggeld: OM eist onvoorwaardelijke celstraffen

Tegen drie verdachten van grootschalige zorgfraude, een stel van 65 en 60 jaar en een vrouw van 32, eiste het Openbaar Ministerie vandaag in de rechtbank in Zutphen onvoorwaardelijke gevangenisstraffen. Het OM eiste tevens boetes tegen de Stichting Woongroep Keijenborg (SWK) waarvoor de drie verdachten werkten en de B.V. Tootas, die door de 65-jarige werd gebruikt om geld wit te wassen. Tegen de Stichting en de B.V. werden boetes van 50.000 geëist. “De feiten in het proces-verbaal geven een ontluisterend beeld van wat zich op de Keijenborg heeft afgespeeld”, sprak de officier van justitie in de rechtszaal. “Jarenlang is ongegeneerd misbruik gemaakt van zeer kwetsbare mensen die van hen afhankelijk waren.”

Het OM startte in 2018 een strafrechtelijk onderzoek na zorgelijke signalen over begeleid wonen bij de Stichting Woongroep Keijenborg. Zo zouden cliënten nauwelijks begeleiding krijgen en geen zeggenschap hebben over hun eigen geld.

De 65-jarige verdachte uit de gemeente Bronckhorst was één van de twee oprichters van SWK. Hij beschikte over alle bankrekeningen met inlogcodes, bankpassen met pincodes én over de digitale handtekeningen van zowel de zorgverleners als de budgethouders. De gebruikte digitale handtekening waren allemaal door verdachte zelf gemaakt. “Hij declareerde facturen die hij namens anderen ondertekende en voorzag zichzelf via de B.V. Tootas maandelijks van een riant salaris. Van levering van zorg was nauwelijks sprake”, betoogde de officier. “Sterker nog, externe dagbesteding, klinische opnames of ambulante zorg voor cliënten werden ontraden om te voorkomen dat een deel van het budget ergens anders terecht zou komen. Het ging verdachten volstrekt niet om het welzijn van de cliënten. Het ging enkel en alleen om de poen.” Tegen hem eiste het OM 30 maanden cel.

De 60-jarige mede-oprichtster van SWK en de 32-jarige voorzitter van de woongroep (ze zijn moeder en dochter) hoorden allebei een gevangenisstraf van 24 maanden tegen zich eisen. Ze onderhielden het contact met de cliënten en de zorgbureaus. Zij schermden feitelijk de 65-jarige af van de buitenwereld zodat zijn centrale rol werd verdoezeld. Zij wisten dat het geld van misdrijf afkomstig was en hebben daarvan gebruik gemaakt. Zo konden zij beschikken over verschillende gehuurde panden, waaronder ook het vakantiehuis in Spanje.

De drie verdachten hoorden ook een beroepsverbod van 5 jaar tegen zich geëist: “Ze hebben zich gezamenlijk op uiterst geraffineerde wijze en op grote schaal schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte. Ze slaagden erin om voor de inspectie of de familie de schone schijn op te houden. Ondertussen was sprake van schrijnende, soms mensonterende situaties”, aldus de officier van justitie die dit met voorbeelden uit getuigenverklaringen onderbouwde: “Eén van de meest schrijnende situaties is die van een cliënt die de laatste jaren van zijn leven niet eens meer een eigen kamer kreeg. Hij lag overdag op een matras in de woonkamer en ’s nachts in een kantoor van het personeel. De benodigde sondevoeding werd hem bij tijd en wijle met geweld toegediend, zijn incontinentieluier was steeds te vol en hij werd verschoond waar iedereen bij was. Ook was er een echtpaar dat vol vertrouwen hun financiële administratie in handen van verdachten had gesteld. Zonder toestemming werd ruim 40.000 euro gepind, zogenaamd voor voeding. In totaal werd in 2017 ruim 740.000 euro ten onrechte ontvangen door de SWK. Verder zagen meerdere getuigen op een dag hoe de 65-jarige verdachte een nieuwe laptop van een van de cliënten op de grond gooide en kapottrapte. Afgaande op de verschillende verklaringen van bewoners, ZZP-ers en getuigen was er binnen SWK sprake van een waar schrikbewind waarbij de 65-jarige verdachte als een ware tiran tekeerging tegen de cliënten.”

De officier van justitie is duidelijk: “Hier kan niet worden volstaan met een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf. Deze verdachten moeten onvoorwaardelijk de cel in en mogen lange tijd niet aan het werk in de zorg.”

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1270
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
©FOK.nl e.a.