FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 26 juli 2021

Random Pics van de Dag #372

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

OS: Japan tafeltennissers pakken verrassend goud op gemengd dubbelspel

Het is voor het eerst sinds 2004 dat China geen goud pakt in een onderdeel van het tafeltennis. Op het gemengd dubbelspel doorbrak Japan de hegemonie van China door in de finale te winnen van de Chinezen. Japan won met 4-3 in de finale.

In de finale van het gemengd dubbelspel, een nieuwe discipline op de Spelen, pakten de Japanners Jun Mizutani en Mima Ito het goud. Na twee games keken de Japanners teken een 2-0 achterstand aan en leek er weinig te doen tegen het Chinese koppel Xin Xu en Shiwen Liu, maar wisten de wedstrijd volledig om te buigen en pakte vervolgens drie games op rij.

China trok vervolgens de stand weer gelijk, maar in de allerlaatste beslissende game van de partij was Japan oppermachtig. De Japanners kwamen maar liefst 8-0 voor en gaven die voorsprong niet meer weg. Het is van 2004 geleden dat een niet Chinees nog eens goud won op de Olympische Spelen. Toen pakte de Zuid-Koreaan Ryu Seung-min het goud.

Ben Liebrand: Grandmix 1988

Vanaf 1983 zaten bergen mensen aan het eind van het jaar klaar om te genieten van de Grandmix van Ben Liebrand op Radio 3. De beste muziek van dat jaar in een mix van een uur. 

Toen zittend voor de radio, klaar om REC in te drukken op de cassetterecorder met een speciaal voor dat moment gekochte cassette van 120 minuten. Want dan hoefde je niet halverwege snel de cassette om te draaien!! Nu genieten na een klik van je muis. 

Geniet van de Grandmix van 1988.

OS: Overzicht uitslagen Tokio dag 3

Vandaag was de derde dag van Olympische Spelen in Tokio. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Het grootste succes, of eigenlijk het enige succes, kwam vandaag van Arno Kamminga. De zwemmer won op de 100 meter schoolslag zilver achter de ongenaakbare Adam Peaty. Iedereen rekende voor Nederlands succes op Mathieu van der Poel maar een val, veroorzaakt door een misverstand over een weggehaald plankje, maakte al snel een eind aan zijn olympische droom.

De handboogschutters waren in de teamwedstrijd dicht bij brons, maar tegen Japan ging de laatste pijl in de reguliere wedstrijd slechts in de acht, waar een negen voldoende was geweest. Ook de daaropvolgende shoot-off ging verloren. Bij het skateboarden kende Roos Zwetsloot een uitstekende start van de finale en ging zelfs even aan de leiding. Na een rij missers bij de trucs viel ze echter uiteindelijk terug tot de vijfde plaats.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Skateboard Straatdames Momiji Nishiya (Jap) Rayssa Leal (Bra) Funa Nakayama (Jap)  
Schieten Skeet dames finale Amber English (VS) Diana Bacosi (Ita) Wei Meng (Chi)  
Schieten Skeet heren finale Vincent Hancock (VS) Jesper Hansen (Den) Abdullah Al-Rashidi (Koe)  
Zwemmen 100 m vlinderslag dames Maggie MacNeil (Can) Zhang Yufei (Chi) Emma McKeon (Aus)  
Zwemmen 100 m schoolslag heren Adam Peaty (GB) Arno Kamminga (Ned) Nicolò Martinenghi (Ita)  
Zwemmen 400 m vrije slag dames Ariarne Titmus (Aus) Katie Ledecky (VS) Li Bingjie (Chi)  
Zwemmen 4 x 100 m vrije slag estafette heren Verenigde Staten Italië Australië  
boogschieten team heren Zuid-Korea Taiwan Japan  
Kanovaren Kano (C1) Heren Benjamin Savsek (Slo) Lukas Rohan (Tsj) Sideris Tasiadis (Dui)  
Schoonspringen platform 10 m synchroon heren Daley/Lee (GB) Cao/Chen (Chi) Bondar/Minibajev (Rus)  
Mountainbike Cross-country heren Thomas Pidcock (GB) Matthias Flückiger (Zwi) David Valero Serrano (Spa)  
Judo -57 kg vrouwen Nora Gjakova (Kos) Sarah Leonie Cysique (Fra) Klimkait (Can) Yoshida (Jap)
Judo -73 kg heren Shohei Ono (Jap) Lasja Sjavdatoeasjvili (Geo) Tsend-Ochir (Mgl) Changrim (ZKo)
Schermen Sabel individueel dames Sofia Pozdnjakova (Rus) Sofija Velikaja (Rus) Manon Brunet (Fra)  
Schermen Floret individueel heren Cheung Ka-long (HKo) Daniele Garozzo (Ita) Alexander Choupenitch (Tsj)  
Turnen heren team Rusland Japan China  
Taekwondo vrouwen -67 kg Matea Jelic (Kro) Lauren Williams (GB) Gbagbi (Ivo) Wahba (Egy)
Taekwondo mannen -80 kg Maksim Chramtsov (Rus) Saleh Elsharabaty (Jor) Kanaet (Kro) Eissa (Egy)
gewichtheffen 55 kg dames Hidilyn Diaz (Fil) Liao Qiuyun (Chi) Zoelfija Tsjinsjanlo (Kaz)  
Tafeltennis gemengd dubbel Mizutani/Ito (Jap) Xu/Liu (Chi) Lin/Cheng (Tai)  
Triatlon Mannen Kristian Blummenfelt (Noo) Alex Yee (GB) Hayden Wilde (NZl)  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Japan 8 2 3 13
2 Verenigde Staten 7 3 4 14
3 China 6 5 8 19
4 Rusland 4 5 3 12
5 Groot-Brittannie 3 3 1 7
6 Zuid-Korea 3 0 4 7
7 Australie 2 1 3 6
8 Kosovo 2 0 0 2
9 Italie 1 4 4 9
10 Frankrijk 1 2 2 5
24 Nederland 0 3 0 3

Islam-critica met mes aangevallen in Hyde Park

Een vrouw met een Charlie Hebdo t-shirt aan is in het Londense Hyde Park aangevallen bij Speakers' Corner, een bekende plek in het park waar het recht op vrije meningsuiting nog zou moeten gelden.


Aanval op islamcritica Tash (Bron: YouTube)

Volgens diverse bronnen gaat het om de 39-jarige Hatun Tash, een prediker en lid van Defend Christ Critique Islam, een kerkgenootschap dat probeert om het evangelie over te brengen aan moslims. Vorig jaar werd zij al door de politie uit het park verwijderd omdat moslims aanstoot namen aan haar Charlie Hebdo t-shirt.

Door haar constante kritiek op de islam is zij in de moslimwereld een omstreden figuur en er gaan bij moslimactivisten zelfs geluiden op om haar te weren van Speakers' Corner. Dat laatste lijkt nu met geweld gebeurd te zijn.

Lees ook: Frankrijk neemt wet aan tegen islamisten als reactie op terroristische aanslagen

In video is te zien dat Tash bij een groepje discussiërende mannen staat en vanuit het niets wordt aangevallen. De Britse politie heeft in een verklaring laten weten dat zij met lichte verwondingen naar het ziekenhuis is gebracht. Naar de verdachte wordt nog gezocht, het gebruikte mes is gevonden.

De redactie van het satirische blad Charlie Hebdo werd in 2015 in Parijs slachtoffer van een aanslag door islamitische extremisten, omdat het blad een spotprent over de profeet Mohammed had gepubliceerd. Twaalf mensen kwamen door die terroristische aanslag om het leven.

Veel bekende auto's in Hot Wheels Unleashed

Ontwikkelaar Milestone heeft een nieuwe trailer voor Hot Wheels Unleashed uitgebracht, waarin de selectie van voertuigen wordt onthuld die bij de release beschikbaar zullen zijn voor spelers.

Er zijn 66 voertuigen bij release beschikbaar, waaronder originele ontwerpen van Hot Wheels in de 53-jarige geschiedenis van het merk. Maar ook beroemde auto's zoals de "Party Wagon" van de Teenage Mutant Ninja Turtles, de "Snoopy ” van Peanuts, “KITT” van Knight Rider, de "DeLorean" van Back to the Future en de Batmobile.

Er zijn ook andere merken aanwezig, zoals:

  • Audi R8 Spyder
  • Audi Sport Quattro
  • ’55 Chevy
  • Copo Camaro
  • ’71 El Camino
  • ’69 Dodge Charger Daytona
  • RAM 1500 Rebel
  • FIAT 500
  • ’32 Ford
  • 1956 Ford Truck
  • 2018 Ford Mustang GT
  • Humvee
  • Honda S2000
  • 2020 Koenigsegg Jesko
  • Mini Cooper S Challenge

Spelers kunnen voertuigen upgraden met behulp van het in-game Rarity System. Met het Rarity System kunnen spelers voertuigen verzamelen en demonteren om de prestaties van hun eigen voertuigen te verbeteren. Sommige upgrades kunnen alleen op unieke of geheime manieren worden ontdekt.

Hot Wheels Unleashed komt op 30 september uit voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc via Steam.

Meer details van Apex Legends: Emergence

EA en Respawn Entertainment hebben vandaag een nieuwe gameplay-trailer uitgebracht, die de nieuwe Legend, een nieuw wapen, Ranked Arenas van Apex Legends: Emergence laat zien.

Wat er nieuw is in Apex Legends: Emergence:

  • Nieuwe Legend - Seer: Hij is een mysterieuze verstoteling die een nieuwe manier biedt om vijanden te zien. De capaciteiten van Seer zijn een lust voor het oog als hij sensoren en drones gebruikt om met chirurgische precisie te jagen.
  • Nieuw wapen - Rampage LMG: 'Ring the party' met de nieuwste uitvinding van Rampart, de Rampage LMG, die een krachtige stoot uitdeelt en met een lading van Thermite Grenades kan worden opgevoerd voor een snellere vuursnelheid.
  • Wijzigingen World's Edge: Hammond Robotics blijft World's Edge uit elkaar halen met een complete herziening voor Emergence op de planning, waaronder wijzigingen aan enkele van de populairste POI's.
  • Ranked Arenas: Apex Legends zet zijn investering in arena's voort met de introductie van Ranked Arenas, waarmee spelers zich voor het eerst kunnen bewijzen in zowel de Arenas- als Battle Royale-modus. Ben jij de Apex Predator die beide overwint?
  • Nieuwe te veroveren arena's: De rotatie van de arena's wordt opnieuw vernieuwd met drie nieuwe POI's die gedurende het seizoen zullen roteren, waaronder Hillside, Dome en Oasis.

Apex Legends: Emergence bevat ook een nieuwe Battle Pass met nieuwe skins en beloningen die Legends kunnen ontgrendelen door uitdagingen te voltooien. Emergence is beschikbaar vanaf 3 augutus voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch en pc via Origin en Steam.

Tweede uitbreiding voor Assassin’s Creed Valhalla is 12 augustus verkrijgbaar

De tweede uitbreiding voor Assassin’s Creed Valhalla, The Siege of Paris, is vanaf 12 augustus verkrijgbaar. Daarnaast bevat het derde gratis seizoen, Sigrblot Season, nieuwe exclusieve beloningen en activiteiten. Het Sigrblot Festival is live vanaf donderdag 29 juli en loopt door tot en met 19 augustus.

The Siege of Paris speelt zich af in Francia en brengt Eivor op een pad vol missies langs het Frankische platteland, op weg naar een van de beruchtste veroveringsgevechten uit de Vikinggeschiedenis. Om het op te nemen tegen nieuwe soorten vijanden, krijgen spelers nieuwe wapens, vaardigheden, uitrustingen en skills. The Siege of Paris introduceert ook de terugkeer van infiltratiemissies, gebaseerd op de welgekende Black Box-missies. Met infiltratiemissies krijgen spelers de vrijheid om te kiezen wat voor hen de beste manier is om hun aangewezen doelwit te elimineren. The Siege of Paris is beschikbaar voor alle Season Pass-bezitters of apart verkrijgbaar voor alle bezitters van de game.

Vanaf donderdag 29 juli vieren spelers de zomer in het tijdelijke Sigrblot Festival, een traditioneel Vikingfestival om de start van het Raiding-seizoen te vieren. Tot en met 19 augustus zijn er verschillende festiviteiten in de Ravensthorpe-nederzetting rond het traditionele vreugdevuur, waaronder:

  • Flyting, vechttoernooi en dobbelsteen mini-games.
  • Drie nieuwe missies.
  • Exclusieve beloningen, waaronder decoraties voor de nederzetting, customization items en wapens. Ook is het eenhandige zwaard Skrofnung te verkrijgen met Sigrblot tokens in de festivalwinkel voor een gelimiteerde tijd.

Om het Sigrblot Festival te ervaren, moeten spelers Engeland bereiken, een van de eerste verhaallijnen voltooien – Grantebridgescire of Ledecestrescire – en hun nederzetting niveau 2 laten bereiken. Een andere update is gepland voor later dit seizoen en brengt een geheel nieuw River Raids map pack met zich mee, met bestemmingen verspreid langs de rivieren van Francia en Ierland.

Assassin’s Creed Valhalla is nu verkrijgbaar voor Xbox Series X, Xbox Series S, Xbox One, PlayStation 5, PlayStation 4, Stadia, Amazon Luna en pc.

OS: Gebroken knie voor Kimmann na botsing

De gifbeker was nog niet leeg voor de Nederlandse wielrenners op de Olympische Spelen: Niek Kimmann heeft een breuk in zijn knieschijf opgelopen aan een val tijdens de BMX-training. Kimmann kwam in aanvaring met een onoplettende baanofficial die even dacht over te steken, maar dat recht in de baan van de BMXer deed. Deze had geen mogelijkheid om weg te sturen of te stoppen.

Kimmann kwam hierbij hard ten val en raakte zo geblesseerd. Hij zal wel proberen te starten in de Olympische BMX-wedstrijd. 

OS: Rus trapt olympisch goud binnen in taekwondotoernooi, Kroatië pakt ook goud

Het was in Tokyo alweer tijd voor de voorlaatste dag van het taekwondotoernooi op de Olympische Spelen. De vrouwen tot 67 kilogram en de mannen tot 80 kilogram kwamen in actie, met hier en daar weer wat mooie verrassingen.

Vrouwen -67kg
De Britse Lauren Williams opende met een technische knockout tegen Malia Paseka uit Tonga, die duidelijk op een iets te hoog niveau actief was. In een spannende strijd moest de Egyptische Hedaya Wahba eraan geloven, waarna Williams in de halve eindstrijd afrekende met de Ivoriaanse Ruth Gbagbi.

In de finale ontmoette ze de Kroatische Matea Jelic, die opende met winst op Julyana Al-Sadeq uit Jordanië en de Braziliaanse Milena Titoneli. De Amerikaanse Paige McPherson was de volgende die voor de bijl ging tegen het Kroatische geweld en zo stond een fraaie finale klaar.

In die eindstrijd ging het volledig gelijk op tot aan de laatste seconden. Daarin maakte Jelic met een rake trap het verschil: met 25-22 kroonde ze zich tot olympisch kampioene. Net als in Rio won Gbagbi brons, dit keer door Titoneli te verslaan. McPherson verloor de strijd om het andere brons met 17-6 tegen Wahba, die óók vijf jaar eerder al brons won.

Mannen -80kg
Na de Spelen in Rio kwam de Rus Maksim Khramtsov behoorlijk indrukwekkend richting de top en in Tokyo was hij uitermate sterk. Faysal Sawadogo uit Burkina Faso ging er met 13-6 aan, maar daarna sneuvelden de Kroaat Toni Kanaet en de Egyptenaar Seif Eissa met 22-0 en 13-1.

De andere helft van het schema was van Saleh Al-Sharabaty uit Jordanië, die de Noor Richard Ordemann (5-4) en de Marokkaan Achraf Mahboubi (17-15) klopte. Vervolgens was hij te sterk voor de ervaren Oezbeek Nikita Rafalovich (13-11), maar in de finale was Khramtsov toch echt te sterk: 20-9.

Kanaet klopte Rafalovich in een mooi gevecht om brons met 24-18, terwijl Eissa de tweede Egyptische medaille in een half uur tijd binnen trapte door Ordemann met 12-4 te verslaan.

Cheick Sallah Cissé, die in Rio voor historisch Ivoriaans goud zorgde, vloog er in de eerste ronde al uit tegen Mahboubi.

OS: Opnieuw goud Kosovo en Japan in judotoernooi

Nora Gjakova heeft het judo tot 57 kg bij de vrouwen gewonnen. De Kosovaarse, die Sanne Verhagen eerder naar huis stuurde, wist eerst met de Japanse Tsukasa Yoshida in de halve finale af te rekenen, wat toch wel een verrassing was. Daarna werd ook de Franse Sarah-Leonie Cysique verslagen. Dit gebeurde echter door Diving, het met het hoofd naar de grond duiken van een judoka. Dit wordt direct bestraft met diskwalificatie en zo won de Kosovaarse gemakkelijk goud, voor de Française die het zilver won. Jessica Klimkait, misschien wel de beste judoka in de klasse, pakte net als Yoshida een van de twee bronzen medailles.

Bij de mannen was de ongeplaatste Shohei Ono de topfavoriet, zijn lage plaatsingsstatus had hij slechts te danken aan lange afwezigheid. Hij maakte dit waar met een ippon in de finale tegen de Georgier Lasha Shadvdatuashvili, die daarmee zijn collectie olympische medailles in alle kleuren kon vervolledigen. De bronzen medailles werden verdeeld aan de Koreaan An en de Mongool Tsogtbataar.

OS: Eerste goud ooit voor Filipijnen na gewichthefstunt

De vierde gouden medaille in het gewichtheffen is vergeven tijdens de Olympische Spelen in Tokyo. De vrouwen tot 55 kilogram streden maandag om de titel, wat de vierde voor China had moeten worden.

Wereldkampioene Liao Qiuyun was de topfavoriete, maar begon met het trekken al met een relatief matige 92 kilogram. Die lukte wel soepel, waarna ook 95 en 97 kilogram omhoog gingen, maar ook de Filipijnse Hidilyn Diaz was op de afspraak: de vicekampioene van Rio tilde 97kg op in haar tweede beurt, een poging op 99kg mislukte.

Bij het stoten ontstond een strijd om goud tussen Liao en Diaz, die elkaar afwisselden. Met 118kg kwam de Chinese op een totaal van 215kg, Diaz ging er met 119kg overheen. Liao antwoordde met 123kg en weer tilde Diaz er één kilo bij in haar tweede beurt.

Liao had maar één keuze: 126kg moest omhoog en dat lukte, waarna het afwachten was. Diaz had één poging om met 127 kilogram historie te schrijven en dat deed ze: de Filipijnse stootte het gewicht boven haar hoofd en won met 224kg als totaalgewicht het allereerste olympische goud ooit voor de Filipijnen, dat sinds de eerste twee bronzen medailles in Amsterdam 1928 was blijven steken op drie keer zilver en zeven keer brons.

Het brons was met een totaal van 213kg (90 + 123) voor de Kazachse Zulfiya Chinshanlo, die in Londen in 2012 één van de vier Kazachse winnaars van olympisch gewichthefgoud was...wat een paar jaar later weer ingeleverd mocht worden om de welbekende redenen. Chinshanlo bleef de jonge Oezbeekse Muattar Nabieva net voor: met 98 en 114 kilo kwam zij één kilo tekort.

OS: Pozdniakova treedt in voetsporen vader met goud op sabel

In een Russische zusterstrijd wist Pozdniakova de favoriet Velikaya af te schudden. In de strijd om brons denderde de Française Manon Brunet over Anna Marton heen.

Bij de dames op sabel werd Olha Kharlan, bovenaan de wereldranglijst, al in de eerste ronde verslagen door de Chinese Yang Hengyu. Een andere grote verrassng kwam vanuit Zaynab Dayibekova. De 18-jarige Oezbeekse moest zelfs nog een voorronde schermen, maar denderde door tot de kwartfinale door onder meer Shao Yaqi, vierde op de wereldranglijst, te verslaan. In die kwartfinale bleek de Hongaarse Anna Marton echter te sterk.

Halve finale

In de halve finale moest de Russische Sofia Pozdniakova beginnen tegen de Française Manon Brunet. Pozdniakova ging met voorsprong de rust in, maar Brunet volgde goed. De tweede helft had eigenaardige momenten. Steeds weer begonnen de dames te vroeg, waardoor ze kaarten opstapelden. In het verzorgdere spel daarna wist de Russin de overwinning binnen te slepen.

Sofiya Velikaya mocht het daarna opnemen tegen Hongaarse Anna Marton. Marton kwam aanvankelijk op voorsprong, maar de Russin, die op de vorige twee Olympische Spelen zilver won, kwam terug. De eerste helft ging gelijk op. In de tweede helft maakte Velikaya echter het verschil. Al snel bouwde ze een voorsprong op, die ze niet meer weggaf.

Medailles

In de strijd om brons kwam Brunet al snel op een grote voorsprong: 0-5. Hoewel Marton uiteindelijk voor rust nog twee punten wist te scoren, breidde Brunet haar voorsprong verder uit. Na rust ging Brunet door waarmee ze bezig was. Zonder Marton enige hoop te bieden, schoot ze door naar brons. Brunet won met 15-6.

De finale tussen Pozdniakova en de favoriet Velikaya begon spannend. Velikaya kwam voor, maar gaf de voorsprong voor rust weer weg. Na rust schoot Pozdniakova er zelfs voorbij. Deze voorsprong wist ze gestaag uit te breiden zonder dat Velikaya op enig moment een degelijke kans maakte op een comeback. Zo walste Pozdniakova in de tweede helft over Velikaya heen. Na de partij vierden de Russinnen de twee medailles echter gebroederlijk samen, geheel in de geest van de olympische traditie. Opmerkelijk is trouwens dat Pozdniakova’s vader ook ooit olympisch kampioen was. In 1996 won Stanislav Pozdniakov goud op sabel in Atlanta. Nu is zijn dochter hem daarin gevolgd.

OS: Kanoslalommer Savsek bekroont carrière met olympisch goud

Op de Olympische Spelen in Tokyo is ook de eerste medaille in het kanoslalommen vergeven. In de kano bij de mannen, de C1-klasse, stond de eerste finale van de Spelen op het programma op de Kasai Canoe Slalom Course.

Matej Benus, goed voor zilver in Rio, komt uit Slowakije, het enige land op aarde waar van het kanoslalommen élke minuut uit wordt gezonden, inclusief uitgebreide voor- en nabeschouwingen op de nationale TV. Op elke Slowaak staat dan ook een enorme druk en Benus kon het in Tokyo niet aan: hij ging in de finale als tweede de baan op en noteerde uiteindelijk de zesde tijd.

De Brit Adam Burgess noteerde de eerste echt goede tijd, de ervaren Sideris Tasiadis uit Duitsland dook daar net onder. Benjamin Savsek, in zijn loopbaan goed voor onder meer een wereldtitels en veel medailles, was de volgende en de Sloveense veteraan zette een vrijwel foutloze run neer, waarbij hij dik onder Tasiadis door dook.

Vervolgens was Lukas Rohan aan de beurt en de Tsjech was ondanks twee strafseconden voor het raken van een poortje verrassend snel: hij noteerde de tweede tijd. De Spanjaard Ander Elosei en de Australiër Daniel Watkins kwamen er niet aan te pas, de Fransman Martin Thomas - snelste in de kwalificatie - werd vijfde en dus was het goud binnen voor de Sloveen Savsek, voor Rohan en Tasiadis, die in Londen al zilver won.

OS: Historisch goud voor Cheung op floret; massale choke florettop

Cheung Ka-long versloeg in de finale Daniele Garozzo. Topflorettisten vielen massaal door de mand. Alexander Choupenitch veroverde ten koste van de Japanner Shikine het brons.

Op voorhand leek het olympisch toernooi op floret bij de heren een Amerikaans-Italiaanse strijd te worden. Amerikaanse schermfans, van nature ietwat overmoedig, spraken zowaar al over een sweep. Des te opvallender waren de vroege uitslagen. De Amerikanen Gerek Meinhardt (2 op de wereldranglijst) en Alexander Massialas (5) verloren van respectievelijk Vladislav Mylnikov en de olympische veteraan Peter Joppich, die al de vijfde keer aan de Olympische Spelen meedeed. Nick Itkin (9) kon aanvankelijk Anton Borodachev verslaan, maar in de volgende ronde bleek diens tweelingbroer Kirill Borodachev een maat te groot te zijn. 

Ook voor de Italianen leek het een matige dag te worden. Hoewel Andrea Cassara, eveneens voor de vijfde keer op de Olympische Spelen, en Alessio Foconi, de nummer één van de wereld, goed startten, ging het voor beide heren in de tweede ronde al mis. Foconi werd zowaar met 15-3 afgemaakt door Cheung Ka-long uit Hong Kong. Ondanks deze beschamende nederlaag bleef er hoop voor de Italianen. Daniele Garozzo bleef met moeite overeind tegen Kyosuke Matsuyama om vervolgens in de kwartfinale de Frans topscherm Enzo Lefort in een wild, met rode kaarten gevuld duel te verslaan. Wel hield de Italiaan hier een lichte hamstring blessure aan over.

Halve finale

In de halve finale moest Garozzo, die in 2016 goud won, het opnemen tegen de jonge Takahiro Shikine. Na een spannend begin, waarin het spel heen en weer ging, werd de partij chaotischer. De vele momenten van infighting – chaotische duels op extreem dichte afstand – leken de Italiaan beter te liggen, terwijl de Japanner vooral de schonere punten maakte. In de chaos lukte het Garozzo zelfvertrouwen te kweken en op grote voorsprong te komen. Deze voorsprong bleek onoverbrugbaar voor Shikine. De partij eindigde in 15-9.

In de andere halve finale moest de Tsjech Alexander Choupenitch het opnemen tegen Cheung Ka-long uit Hong Kong. Choupenitch kreeg aanvankelijk geen grip op de steeds maar weer scorende Cheung, die een degelijke voorsprong opbouwde. Desondanks kwam ook de Tsjech uiteindelijk in zijn spel. Zo kon hij weer tot 7-7 gelijk komen. De hoop van Choupenitch werd echter door nieuwe punten van Cheung doorbroken. De Tsjech ging, al dan niet door vermoeidheid, steeds ongecontroleerder spelen. Wilde aanvallen van Choupenitch boden ruimte voor het wapen van Cheung, die de score uiteindelijk uitbouwde tot 15-10.

Medailles

Daarom moesten Takahiro Shikine en Alexander Choupenitch om de bronzen medaille strijden. Het werd een snelle en intensieve partij, waarin Choupenitch al heel snel op een hele grote voorsprong kwam. Shikine had niets in de melk te brokkelen. Pas na een lange tijd scoorde de Japanner een aantal punten, maar de Tsjech denderde rustig door naar een 15-8 winst.

In de finale begon Garozzo voortvarend. Desondanks haakte Cheung al snel aan om er vervolgens zelf overheen te gaan. Tot overmaat van ramp voor Garozzo speelden zijn hamstringklachten weer op. Na enige verzorging ging de finale verder, maar de aangeslagen Garozzo kwam hierna al snel op grote achterstand. Even leek het nog spannend te worden, maar juist op dat moment maakte Cheung het af. Cheungs gouden plak is de eerste olympische schermmedaille ooit voor Hong Kong. 

Frankrijk neemt wet aan tegen islamisten als reactie op terroristische aanslagen

Frankrijk gaat krachtiger optreden tegen islamisten. Na lang beraad keurde het parlement een controversiële wet goed. De plannen gaan niet ver genoeg voor rechts in het land; er is geprotesteerd in moslimlanden.

Verscheidene aanslagen troffen Frankrijk in 2020. In de toekomst wil het land krachtiger optreden tegen islamisten. Na maanden van beraad is nu een controversiële wet goedgekeurd om "de republikeinse principes te versterken".

Na de gruwelijke onthoofding van de leraar Samuel Paty in het najaar van 2020 zullen haatoproepen op internet in de toekomst veel strenger worden aangepakt. Daarnaast wil de regering de invloed van Turkije en andere landen op Franse moskeeën beperken. De nieuwe wet moet het mogelijk maken om moskeeën of religieuze verenigingen nog sneller te sluiten als er haat en geweld wordt gepredikt.

De wijziging voorziet ook in een gevangenisstraf van maximaal drie jaar en een boete van 45.000 euro tegen iedereen die "het leven van een ander in gevaar brengt door informatie over zijn of haar privé- en gezinsleven of zijn werk te verspreiden". Geschiedenisleraar Paty was ernstig bedreigd nadat hij Mohammed-cartoons in de klas had laten zien. Zijn naam en de naam van de school waar hij werkte werden hierna op internet gedeeld.

Zowel links en rechts willen een beroep doen op de Constitutionele Raad
Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei: "We geven onszelf de middelen om te vechten tegen degenen die religie misbruiken om de waarden van de republiek in twijfel te trekken." Premier Jean Castex benadrukte meerdere keren dat de wet niet tegen de religie is gericht. Critici zien er echter elementen in die het moslimdeel van de bevolking benadelen. Zelfs Amnesty International vreest discriminatie.

Conservatieven vinden de regelgeving daarentegen nog onvoldoende. Ze hadden onder meer opgeroepen tot een hoofddoekverbod in de openbare ruimte. Volgens een bericht in de krant Le Figaro willen zowel links als rechts in beroep gaan bij de Constitutionele Raad. Die zou dan moeten controleren of de wet verenigbaar is met de grondwet.

Toen de plannen in oktober werden gepresenteerd, verklaarde president Emmanuel Macron dat de islam een "probleem" heeft met radicale stromingen. Dit leidde tot onrust en demonstraties in overwegend islamitische landen. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan bekritiseerde Macron persoonlijk.

De wet vermindert waarschijnlijk ook de invloed van de Turkse koepelorganisatie Ditib in Frankrijk, die moskeeën financieel ondersteunt en imams stuurt. Ditib wordt in Duitsland ook bekritiseerd vanwege de bemoeienissen van Erdoğan met de koepelorganisatie.

OS: Kleiduifschutters strijden om goud, 57-jarige Koeweiti pakt weer brons

Op de Olympische Spelen in Tokyo is maandag gestreden om het goud bij het kleiduifschieten en wel op het onderdeel skeet, waarbij twee kleischijven nagenoeg tegelijk vanuit twee verschillende hokken afgevuurd worden, met uiteraard als bedoeling dat die met de shotguns neergehaald worden.

Vrouwen
In de finale kregen alle zes finalisten twintig schoten om zo hoog mogelijk te scoren, waarna de eerste afvaller bekend was. Vervolgens kreeg iedereen telkens weer tien schoten en de laagst geklasseerde schutter viel af. Bij de vrouwen was de Russische Natalia Vinogradova de eerste die afviel, waarna de Duitse Nadine Messerschmidt en de Thaise Isarapa Imprasertsuk het onderspit dolven.

De Chinese Wei Meng, de Italiaanse Diana Bacosi en de Amerikaanse Amber English streden om de medailles en met 46 punten uit de eerste vijftig schoten was het Meng die het brons pakte. Regerend kampioene Bacosi en English gingen door, maar bij de laatste serie werd het beslist: Bacosi schoot in de slotserie twee keer mis, English hield het bij één misser en won met 56 rake schoten, één meer dan Bacosi.

Mannen
Bij de mannen was de Italiaan Tammaro Cassandro met 16/20 de eerste afvaller, Eric Delaunay uit Frankrijk volgde met 25/30 en de Fin Eetu Kallioinen was met 36/40 de onfortuinlijke nummer vier. Veteraan Abdullah Al-Rashidi, goed voor drie wereldtitels in de jaren negentig en olympisch brons in Rio, ging aan het einde toch de fout in en met 46/50 moest de 57-jarige sympathieke Koeweiti genoegen nemen met brons.

Op de Amerikaan Vincent Hancock stond verder geen maat: hij schoot 59 van de 60 schoten raak en pakte na 2008 en 2016 voor de derde keer goud, een historische prestatie, zeker gezien zijn nog jonge leeftijd (32). De Deen Jesper Hansen was de best of the rest en met 55 schoten pakte hij het zilver.

Honderden Limburgers kunnen door waterschade tot einde van jaar hun huis niet in

Voor honderden mensen duurt het zeker nog tot het einde van het jaar voordat ze weer naar huis kunnen na de wateroverlast in Limburg. Volgens verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer moeten de huizen namelijk eerst wekenlang drogen voordat er met herstelwerkzaamheden gestart kan worden. De ernstigste schades die zijn gemeld komen uit het gebied rondom rivier de Geul. De totale schade door de extreme wateroverlast is geraamd op zo'n half miljard euro. Lees verder bij de Gelderlander.

OS: 3x3 basketballers houden zicht op halve finales na zege op Polen

Na het verlies tegen de Belgen eerder op deze derde olympische dag, hebben de 3x3 basketballers hun tweede wedstrijd van de dag wel gewonnen. Na verlenging werd het tegen Polen 22-20 voor de Nederlanders. Na zes van de zeven wedstrijden staan de basketballers nu tweede, een plaats die rechtstreeks toegang geeft tot de halve finales.

Dinsdag staat de laatste wedstrijd op het programma, dan treft het de nummer vier in de poule: Letland Nadat Ross Bekkering geblesseerd was uitgevallen in de wedstrijd tegen België, was het nog maar de vraag of hij weer op het veld zou staan tegen Polen. Uit onderzoek bleek dat het slechts ging om een vinger uit de kom. De vinger is teruggezet en Bekkering kon weer meedoen. 

Met een ingetapete vinger begon Bekkering aan de wedstrijd en waren de 3x3 basketballers weer compleet. Ook met een wissel ging de overwinning op Polen niet van harte. Oranje verspeelde een 13-8 voorsprong, maar sloeg via Dimeo van der Horst met twee punten toch nog toe in de verlening.

Het olympische toernooi valt zwaar voor de 3x3 basketballers. Slager: "We hebben tien wedstrijden in vijf dagen. Het is al zwaar met z'n vieren, moet je nagaan als je met z'n drieën moet spelen." Het medicijn om dit olympische toernooi goed door te komen? "Goed eten, rusten en een pak slaag uitdelen", aldus Voorn.

De basketballers spelen tot nu toe een goed olympisch toernooi, van de zes wedstrijden won Oranje er vier. Servië heeft zich met zes overwinningen uit zes wedstrijden al geplaatst voor de halve finales. Na de overwinning op Polen lonkt de halve finale voor Nederland. De eerste twee landen plaatsen zich rechtstreeks voor de halve finales, terwijl de nummers drie tot en met zes een tussenronde wacht. China en Japan bungelen onderaan met allebei twee punten uit zes gespeelde wedstrijden.

Nieuwe Hollandse Waterlinie op UNESCO Werelderfgoedlijst

Het Werelderfgoedcomité van UNESCO heeft vandaag bekendgemaakt dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de Werelderfgoedlijst is geplaatst. Door plaatsing op de lijst is nu internationaal erkend dat de Waterlinie uniek en onvervangbaar is.

Samen met De Stelling van Amsterdam (in 1996 op de lijst geplaatst) vormt dit nu één Werelderfgoed: de Hollandse Waterlinies. De betrokken provincies zijn trots op de erkenning en zullen samen hard blijven werken aan de bescherming van dit erfgoed. 

Vestingstad Muiden (Foto: RCE)
Vestingstad Muiden (Foto: RCE)

Frankrijk herdenkt op 26 juli 2016 vermoorde priester Jaques Hamel

Frankrijk hield een herdenking aan de terroristische aanslag vijf jaar geleden op een katholieke kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray, Normandië.

De terroristen vielen de kerk binnen tijdens de ochtendmis, gijzelden de aanwezige kerkgangers en vermoordden vervolgens de 85-jarige priester Hamel. De terroristische organisatie Islamitische Staat eiste de aanslag op.

Minister van Binnenlandse Zaken Castex zei tijdens de herdenking dat de aanval op de kerk de ziel van Frankrijk en alle Fransen raakte.

OS: Goud voor Russische turners

Voor het eerst sinds 1996 zijn de Russische turners erin geslaagd om de olympische titel te pakken in de landenwedstrijd. In de finale bleven ze titelverdediger Japan en China voor.

Denis Abljazin, Artoer Dalalojan, Nikita Nagornyj en David Beljavskij hadden zich als beste voor de finale geplaatst en daarin gingen ze ook voortvarend van start. Na vier onderdelen was de marge met de concurrentie ruim. Maar die voorsprong werd steeds kleiner, en met nog een turner te gaan stonden Rusland, Japan en China binnen 0,537 seconden van elkaar. De vloeroefening van Nagornyi was echter weergaloos en zo pakten de Russen alsnog de titel.

COVID-19: andere aanpak reizen in Europa en meerdaagse evenementen afgelast tot 1 september

Als gevolg van de veranderde situatie in Europa heeft het kabinet besloten de aanpak voor reizen binnen de Europese Unie (EU) aan te passen. Er zijn 3 belangrijke ontwikkelingen.

  1. Meer dan de helft van de volwassenen in Europa is inmiddels volledig gevaccineerd. In Nederland heeft 83,5% de eerste prik gehad en is 59% van de volwassenen volledig gevaccineerd.
  2. De druk op de ziekenhuizen en IC’s is ondanks het aantal besmettingen beheersbaar.
  3. Sinds 1 juli zijn er Europese afspraken gemaakt over het coronabewijs (DCC) om reizen binnen de EU mogelijk te maken.

Met de aanpassing van het beleid krijgen mensen die binnen de EU willen reizen meer zekerheid en duidelijkheid. Door te testen bij terugkeer kan een mogelijke opleving van het virus gedempt worden. Reizen binnen Europa is mogelijk, maar niet zorgeloos. Maatregelen blijven nodig om veilig en verantwoord de grens over te gaan. Download de Reisapp en maak het land van bestemming favoriet om op vakantie op de hoogte te blijven van het actuele reisadvies. Lees voor vertrek het reisadvies op Wijsopreis.nl.

Voor vertrek uit Nederland
Vanaf 27 juli 2021 geeft Nederland geen oranje reisadvies aan EU-landen enkel op basis van het aantal coronabesmettingen. Een land kan nog wel een oranje reisadvies krijgen als er een nieuwe virusvariant opduikt. In de praktijk betekent dit dat op dit moment reizen naar geen enkel EU-land wordt ontraden en een geel of groen reisadvies krijgt. Daarmee brengt Nederland zijn reisadviezen in lijn met veel andere Europese landen. Het blijft mogelijk dat landen aan reizigers uit Nederland extra inreismaatregelen kunnen opleggen. Lees daarom voor vertrek het actuele reisadvies op wijsopreis.nl en welke maatregelen gelden in het land van bestemming.

Als reisadviezen alleen gebaseerd zijn op besmettingscijfers, dan is de kans groot dat reizigers de komende weken voor steeds meer landen het advies krijgen om er alleen naartoe te gaan als het noodzakelijk is. Omdat besmettingscijfers weer op zullen gaan lopen nu veel landen versoepelen. Het kabinet vindt dit, gezien de veranderde coronasituatie (vaccinatiegraad, situatie ziekenhuizen en gebruik van het coronabewijs) in Europa, niet langer nodig en proportioneel. Een oranje reisadvies wordt vanaf 27 juli alleen nog gegeven aan landen waar een zorgwekkende nieuwe variant van het virus is die nog niet wijdverspreid is in Nederland.

Voor terugkomst naar Nederland
Om te voorkomen dat het coronavirus mee naar huis genomen wordt, hebben reizigers vanaf 12 jaar per 8 augustus 2021 bij terugkeer naar Nederland een coronabewijs nodig als zij uit een EU-land komen met een geel reisadvies. Mensen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app. Andere reizigers moeten zich voor vertrek naar Nederland, maximaal 48 uur voor een PCR-test en 24 uur voor een antigeen-test, laten testen in het land van verblijf. Zij mogen alleen reizen met een negatieve testuitslag. Voor mensen die geen gebruik maken van eigen vervoer controleren vervoersmaatschappijen dit voor het instappen. Een coronabewijs kan een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn. Voor reizigers uit een land met een groen reisadvies gelden geen maatregelen bij terugkeer.

4 landen in Europa hebben op dit moment een oranje reisadvies: Spanje, Portugal, Cyprus en Andorra. De nieuwe aanpak heeft voor deze landen als gevolg dat het reisadvies op 27 juli verandert in geel. Dat betekent: reizen kan, maar er zijn risico’s. Bij terugkeer uit deze landen is het nu al verplicht om een coronabewijs te laten zien. Die verplichting blijft.

Na aankomst in Nederland
Voor iedereen, ook volledig gevaccineerden, die terugkeert uit het buitenland is het advies: test jezelf. Ook na vaccinatie of doormaken van een besmetting kunnen mensen het virus namelijk nog bij zich dragen en anderen besmetten. Reizigers uit landen met een geel reisadvies die nog niet volledig gevaccineerd of hersteld zijn van corona krijgen het dringende advies om op dag 2 en 5 na aankomst een gratis coronatest bij de GGD of een zelftest te doen. Ook mensen die geen klachten hebben kunnen het virus bij zich dragen en anderen besmetten. Verder geldt er bij terugkomst geen quarantaineplicht voor reizigers uit EU-lidstaten naar Nederland, tenzij er sprake is van een nieuwe virusvariant in het land van verblijf.

Reis veilig en voorbereid
Het kabinet benadrukt dat het belangrijk is om het reisadvies op wijsopreis.nl of in de Reisapp te raadplegen. Maak het land van bestemming favoriet om op vakantie op de hoogte te blijven. Niet alleen bij het boeken van een reis, maar ook kort voor vertrek, tijdens de reis en bij terugkeer. Een land dat op het moment van vertrek uit Nederland een groen reisadvies heeft, kan bij terugkeer een geel of oranje reisadvies hebben door een verandering van de coronasituatie in dat land. Zet daarom het vaccinatiebewijs of herstelbewijs in de CoronaCheck-app, ook al is dat niet nodig op het moment van vertrek. Het is ook raadzaam om voor vertrek uit te zoeken waar op de vakantiebestemming getest kan worden.

Buiten Europa
Voor reizen buiten Europa blijft de lijst van de Europese Unie met veilige landen (in het Engels) leidend. Van reizigers uit landen die op deze lijst staan is vanaf 8 augustus een testbewijs of vaccinatiebewijs vereist voordat ze naar Nederland reizen.

Meerdaagse evenementen met overnachting tot 1 september afgelast
Het kabinet verlengt in overleg met de evenementensector het verbod op meerdaagse evenementen tot 1 september 2021. Het gaat hierbij om meerdaagse evenementen met overnachting, waarbij bezoekers alleen toegelaten zouden worden met een coronatoegangsbewijs. Het veilig en verantwoord organiseren van meerdaagse evenementen is complex. De sector geeft daarom zelf ook aan dat dit nu niet haalbaar is voor dit type evenementen, die zouden plaatsvinden van 14 augustus tot 1 september. De organisatoren hebben door de logistieke uitdagingen die er al zijn (zoals beschikbaarheid van voldoende personeel, afspraken met leveranciers, en de organisatie van testen) deze duidelijkheid nu nodig en geven aan dat verdere uitstel van een besluit niet wenselijk is. Hoe het epidemiologisch beeld zich ontwikkelt in aanloop naar 14 augustus en of en zo ja welke voorzorgsmaatregelen dan noodzakelijk zijn voor meerdaagse evenementen, is daarom nu nog niet met zekerheid te zeggen. Daarom verlengt het kabinet het verbod op deze meerdaagse evenementen met overnachting.

Het kabinet neemt 13 augustus een besluit over eendaagse evenementen die plaatsvinden tussen 14 augustus en 1 september. Het OMT zal hierbij om advies worden gevraagd. Meerdaagse evenementen met overnachting die plaats zouden vinden tussen 14 augustus en 1 september kunnen gebruik maken van de garantieregeling voor evenementen of van de aanvullende tegemoetkoming evenementen. Het subsidiepercentage van de garantieregeling evenementen is onlangs verhoogd naar 100% van de gemaakte kosten.

COVID-19-overleggen tijdens zomerreces kabinet
Van 9 juli tot 9 augustus 2021 is het kabinet formeel met reces. Voor wat betreft de COVID-19-pandemie komen de meest betrokken ministers echter gewoon bij elkaar. Onder normale omstandigheden overleggen zij 2 keer per week: Iedere maandag een fysiek overleg, waarbij na afloop een korte toelichting aan de media wordt gegeven. Op de woensdag spreken de bewindspersonen elkaar telefonisch. Wanneer de situatie daarom vraagt, en besluitvorming nodig is, dan wordt een Ministeriële Commissie COVID-19 bijeengeroepen.

Vanaf 9 augustus wordt het normale vergaderritme weer opgepakt. Dan komt het kabinet weer meerdere keren per week bij elkaar om over de pandemie te praten. Tijdens de 1e ministerraad na het reces, op vrijdag 13 augustus, wordt het hele pakket maatregelen opnieuw gewogen op basis van de actuele informatie.

COVID-19: 3.914 positief getesten en 1 dode, totaal 1.847.372 en 17.801

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 3.914 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.847.372 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 75 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 437 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 17 patiënten opgenomen, er liggen nu 140 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

Er is sinds de vorige update 1 patiënt overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.801 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

OS: Beachvolleybalsters Schoon en Stam verliezen ook tweede wedstrijd

Raïsa Schoon en Katja Stam hebben ook hun tweede groepswedstrijd bij het olympisch beachvolleybaltoernooi verloren. Ze verloren vandaag van het Zwitserse koppel Vergé-Depré en Heidrich met 20-22 en 18-21.

De eerste set liep lang gelijk op en Schoon en Stam kwamen zelfs op 20-15. Ze wisten er echter niet in te slagen om een van de vijf setpoints te benutten waarna de Zwitserse vrouwen langszij kwamen en alsnog de setwinst pakten. In de tweede set ging het tot 17-17 gelijk op maar daarna liepen Vergé-Depré en Heidrich uit en pakten de set en dus de wedstrijd.

Schoon en Stam verloren hun eerste wedstrijd van de regerend wereldkampioenen Sarah Pavan en Melissa Humana-Paredes met 21-16, 21-14. De Nederlandse vrouwen hebben nog kans op de tussenronde maar dan moeten ze hun laatste groepswedstrijd van het Duitse duo Sude/Borger winnen en zo een van de beste nummers drie worden.

OS: Geen breuken voor Van der Poel

Mathieu van der Poel heeft bij zijn val bij de olympische mountainbikewedstrijd geen breuken opgelopen. Een woordvoerder van NOC*NSF heeft dit bevestigd. Wel heeft hij veel pijn.

Van der Poel vloog vanmorgen al na tien minuten koers van een rotsblok af en landde vervolgens verkeerd op zijn voorwiel. Hij stapte nog wel weer op zijn fiets, maar besloot twee ronden voor het einde alsnog af te stappen.

Oorzaak van de val zou een weggehaalde plank zijn. Van der Poel dacht dat die er tijdens de koers nog lag. Volgens Milan Vader, die vandaag tiende werd, had hij zijn landgenoot nog voor de race gewaarschuwd. Zo'n plank ligt er namelijk alleen tijdens het inrijden voor de veiligheid en wordt vlak voor de koers weggehaald.

Het nutteloze feitje van de dag: Belgische wegen, een ingewikkeld land

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen het allemaal, de Belgische snelwegen bevinden zich meestal niet in de beste staat en al helemaal als je ze met Nederlandse wegen vergelijkt. Gooi daarbij de Vlaams/Waalse grens en je krijgt een bijzondere lappendeken. Want zoals vele vakantiegangers al gemerkt hebben die bij Eijsden (onder Maastricht) op de A2 de grens tussen Nederland en België passeren, is er daar een opvallende lappendeken. Want over een afstand van 500 meter moet het verkeer over een allerberoerdst stukje asfalt waarna het al snel wat beter wordt. Wist je dat dit komt omdat je eerste een halve kilometer door Vlaanderen rijdt (vanuit Nederland) alvorens je het Waalse grondgebied binnen rijdt, een ander gewest en dus een andere verantwoordelijke voor het asfalteren van de snelwegen. Het stukje Vlaams asfalt lijkt vooral op een vergeten stukje Vlaanderen en het Waalse stuk is toevallig vorig jaar onder handen genomen.

De grens tussen Nederland en Vlaanderen (Bron: Google Maps)
De grens tussen Nederland en Vlaanderen (Bron: Google Maps)

De grens tussen Vlaanderen (onderaan) en Walonië (Bovenaan) (Bron: Google Maps)
De grens tussen Vlaanderen (onderaan) en Walonië (Bovenaan) (Bron: Google Maps)

OS: Badmintonsters Piek en Seinen naar kwartfinales

Selena Piek en Cherry Seinen hebben ook hun tweede groepswedstrijd gewonnen in het vrouwendubbel op het olympisch badmintontoernooi. Het Nederlands duo versloeg het Egyptische koppel Hany/Hosny met 21-6 en 21-10.

Het was een vrij eenvoudige partij voor Piek en Seinen. Vooral hun service was ijzersterk en was in de eerste game goed voor zestien punten. Ook in de tweede set verslapten ze nauwelijks. Piek en Seinen serveerden agressief en met hun spel zorgden ze ervoor dat het Egyptische koppel enkel maar kon verdedigen.

Piek en Seinen zijn nu zeker van de kwartfinales. Morgen spelen ze hun laatste groepswedstrijd tegen het als derde geplaatste Japanse koppel Matsumoto/N'hara.

OS: Badloe derde na tweede dag na diskwalificatie, Bouwmeester stijgt

Kiran Badloe gaat na zes races aan de leiding in de RS:X-klasse. De Nederlandse windsurfer won vandaag de vierde race en werd tweede in de vijfde race.. De laatste race was weer een mindere, hij werd zesde.  In het klassement heeft hij nu een punt voorsprong op de Italiaan Mattia Camboni.

Marit Bouwmeester had een betere dag dan gisteren in de Laser Radial. De regerend olympisch kampioene werd zevende in de eerste race vandaag, terwijl ze tweede werd in de tweede race. In het algemeen klassement staat de Nederlandse nu inmiddels vijfde. De Noorse Line Flem Houst gaat aan de leiding.

Windsurfer Lilian de Geus kan zich nog niet mengen in de strijd om de medailles. De regerend wereldkampioene bezet na zes races de zevende plek. De Geus werd achtste in de eerste race vandaag. In de race erna wist ze zichzelf te verbeteren door als derde te finishen. De derde race werd ze echter slechts elfde. Na de tweede dag gaat de Britse Emma Wilson aan de leiding. De Française Charline Picon, de olympisch kampioene van vijf jaar geleden, staat tweede.

Update 12:58 uur

Badloe is voor de vijfde race in de RS:X-klasse gediskwalificeerd. Dat heeft de jury bepaald na protest van de Italiaan Mattia Camboni. De Italiaan was van mening dat de Nederlander hem te weinig ruimte gaf bij de bovenste boei.

Door de diskwalificatie zakt Badloe van de eerste naar de derde plek in het klassement na zes races.

OS: Waterpolosters geven overwinning uit handen

De Nederlandse waterpolosters zijn hun olympisch toernooi begonnen met een nederlaag tegen Australië. Ondanks een zeer sterke eerste helft kon Nederland geen vuist meer maken in de tweede helft, waardoor Australië alsnog de overwinning pakte. Uiteindelijk won Australië met 15-12 (3-3, 2-5, 5-2, 5-2).

Aan het begin van de wedstrijd had Nederland zichtbaar moeite met het zeer fysieke spel van de Australiërs, maar was het verdedigend goed genoeg om de eerste periode nipt de overhand te houden. In de tweede periode kwam Nederland aanvallend ook goed op gang en belandde de bal vaker in het Australische doel, waardoor Nederland zelfs even op vier punten voorsprong kwam. Aan het einde van de eerste helft was het momentum echter helemaal verdwenen en vanaf de derde periode kon Nederland niets meer inbrengen tegen het Australische spel. Mede door gaten in de verdediging en veel missers in de aanval kon Australië de achterstand ombuigen in een voorsprong.

28 juli om 12:50 speelt Nederland tegen vicewereldkampioen Spanje. Een overwinning is nodig om een kans op de groepswinst en een vrije route naar de halve finale te behouden.

OS: 3x3 basketballers verliezen van België na overtime

De vijfde groepswedstrijd op de Olympische Spelen is verloren gegaan voor de 3x3 basketballers. Na tien minuten stond het 16-16 en dan geldt dat het land dat als eerste twee punten scoort wint. Dat waren de Belgen. Het werd 17-18. 

Oranje moest al snel een tegenvaller verwerken toen Ross Bekkering uitviel met een vingerblessure. Daardoor was er geen wisselmogelijkheid meer en werd het een slijtageslag.

De achterstand liep daarna op tot vijf punten (4-9), maar Jessey Voorn, Dimeo van der Horst en Arvin Slagter toonden veerkracht. Vlak voor tijd kwam Nederland langszij. Voorn zorgde voor de voorsprong in de verlenging, maar de Belgen maakten een tweepunter en bezorgden Oranje daarmee de tweede nederlaag van dit toernooi. Rusland, Japan en China werden verslagen, Servië was te sterk in het openingsduel.

Later vandaag wacht een wedstrijd tegen Polen. Morgen is Letland de laatste opponent in de poule. De nummers drie tot en met zes gaan naar de kwartfinales, terwijl de eerste twee zich direct plaatsen voor de halve finales. 

Politieke crisis in Tunesië, leger omsingelt het parlement

De politieke crisis in Tunesië neemt in omvang toe. Soldaten hebben het parlementsgebouw omsingeld en voorkomen dat parlementsleden binnenkomen. President Saied heeft het parlement geschorst en de regeringsleider ontslagen.

Voor- en tegenstanders van de gisteren afgezette regering verzamelen zich sinds vanochtend vroeg in het parlementsgebouw in de hoofdstad Tunis; hierbij worden met stenen gegooid. Parlementsvoorzitter Ghannouchi beschuldigde de president van het plegen van een staatsgreep. Saied's aanpak was "een staatsgreep tegen de grondwet en de revolutie van de Arabische Lente", zei de voorzitter van de Ennahda-partij, die tot nu toe heeft geregeerd. Aangezien hij de recente besluiten van de president niet erkent, wil hij het werk van het Parlement voortzetten. Samen met andere Kamerleden probeerde hij gisteravond het afgesloten gebouw binnen te komen, zo melden lokale media. Deze zat op slot met kettingen.

Er zijn ook berichten uit de op een na grootste stad van het land, Sfax, dat het leger is vertrokken. De freelance-correspondent Sarah Mersch legt uit dat de beslissende factor is hoe politie en leger zich tot elkaar verhouden. De eenheden zijn traditioneel vijanden van elkaar.

Parlement geschorst, immuniteit opgeheven
President Saied had premier Mechichi afgezet na landelijke protesten waarbij kritiek geuit werd op de regering. Volgens berichten in de media staat hij onder huisarrest. Tegelijkertijd beval Saied dat het parlement zijn werk voor een periode van 30 dagen moet staken. Ook wordt de immuniteit van de parlementsleden opgeheven. Ter ondersteuning hiervan verklaarde de president dat het land en zijn instellingen in acuut gevaar verkeerden. Het doel is om de orde en de burgervrede in Tunesië te herstellen.

In de straten van de hoofdstad Tunis werd de afzetting van het regeringshoofd gevierd. Verslaggevers meldden vuurwerk en tuterende auto's ondanks de avondklok.

Protesten tegen corona en economisch beleid
De beslissing van de president werd voorafgegaan door gewelddadige demonstraties in verschillende steden in het hele land. De meeste protesten waren gericht tegen de islamitische partij Ennahda. Demonstranten riepen op tot nieuwe verkiezingen. Ze beschuldigen de regering ervan verantwoordelijk te zijn voor de toename van de coronapandemie en voor de economische crisis van het land. Voor Tunesië, is net als voor andere mediterrane landen, de coronacrisis bijzonder ingrijpend omdat het toerisme compleet instortte en daardoor een grote inkomstenbron opdroogde.

President Saied is een onafhankelijke advocaat. Hij is sinds 2019 in functie en wilde het door corruptie geteisterde politieke systeem van het land hervormen. Tunesië is het enige land dat uit de Arabische Lente is voortgekomen als democratie. Sinds 2014 is er een grondwet van kracht die een compromis voorschrijft tussen de verschillende politieke krachten.

Voormalig president Marzouki riep na de recente gebeurtenissen de rivaliserende staatsorganen op tot dialoog. Het land zette gisteren een grote stap achteruit: "We zijn terug in de dictatuur".

OS: Eindelijk olympisch goud voor schoonspringer Daley

Tom Daley heeft voor het eerst in zijn loopbaan de olympische titel gepakt. De Britse schoonspringer was met zijn landgenoot Matty Lee de beste op het onderdeel toren synchroon.

Na vier van de zes sprongen had het duo zes punten meer dan wereldkampioenen Cao Yuan en Chen Aisen. Die kwamen nog dichtbij, maar de laatste sprong zorgde ervoor dat het goud alsnog naar Daley en Lee ging.

De inmiddels 27-jarige Daley maakte in 2008 zijn debuut op de Spelen. Hij was toen 14 jaar. Sindsdien won hij vier Europese- en drie wereldtitels en pakte hij tweemaal olympisch brons.

Bosbranden in Italië, Frankrijk en Spanje

Grotere bosbranden zorgen in verschillende Europese landen rond de Middellandse Zee voor problemen. Delen van Frankrijk, Spanje en Italië heebn met grote bosbranden te maken.

Op het Italiaanse vakantie-eiland Sardinië moesten zo'n 1200 mensen hun huizen verlaten, meldt de omroep Rai News. Ook bange toeristen zijn de kustplaats Porto Alabe ontvlucht. "Het is een ongekende ramp", zei de gouverneur van het eiland, Christian Solinas. Zo'n 20.000 hectare is al in vlammen opgegaan. Volgens de rampenbestrijding op het eiland  is het gevaar nog steeds "extreem".

Hulp uit andere landen
De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio vroeg op Facebook om hulp van andere Europese landen. Er zijn al twee vliegtuigen uit Frankrijk en twee uit Griekenland gearriveerd om de Italianen  te helpen bij de brandbestrijding. Volgens de brandweer zijn zo'n 7.500 reddingswerkers ingezet om onder meer te helpen bij de evacuaties. Volgens Rai News moest onder meer een zorginstelling worden ontruimd.

1000 brandweerlieden in Frankrijk
In Frankrijk woedt de brand in het bergachtige bosrijke gebied tussen de steden Narbonne en Carcassonne. De Franse autoriteiten hebben daar meer dan 1.000 brandweerlieden en reddingswerkers ingezet. Dat maakte minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin via Twitter bekend. Daarnaast werden blusvliegtuigen ingezet in het departement Aude in het zuiden van Frankrijk. Volgens berichten in de media is er niemand gewond geraakt.

Er staat momenteel zo'n 8,5 vierkante kilometer in de brand. Het vuur is door een onbekende oorzaak ontstaan en breidde zich daarna uit.

Zaterdag zorgde de brand voor stroomuitval door een storing in een hoogspanningsleiding. Alleen al in Frankrijk zijn hierdoor inmiddels meer dan 100.000 huishoudens getroffen, zo maakte netbeheerder RTE bekend.

Bosbrand uit de hand gelopen
In Spanje is een brand 100 km ten westen van Barcelona, in Conca de Barberà en Anoia, uit de hand gelopen. De vlammen hebben nu ongeveer 1.250 hectare land verwoest, zei de bosbouwautoriteit van Catalonië. De brandweer vreest dat wind de brand verder aanwakkert. Ongeveer 80 mensen moesten hun huis verlaten.

VN-rapport: bijna 5200 burgerslachtoffers in Afghanistan in eerste helft 2021

Met de aanvang van het terugtrekken van de internationale troepen uit Afghanistan is het aantal burgerslachtoffers weer fors toegenomen.

Ongeveer 5.200 burgers raakten gewond of gedood in de eerste zes maanden van het jaar. Dat is 47 procent meer dan in de eerste helft van 2020. In het rapport van de VN-missie in Afghanistan staat dat de stijging vooral te wijten is aan de maanden mei en juni. In deze twee maanden zijn bijna net zoveel burgers gewond of gedood als in de vier maanden daarvoor.

De NAVO begon op 1 mei officieel met het terugtrekken van haar troepen. Sindsdien zijn de offensieven van de militante islamitische Taliban toegenomen. De Taliban zegt nu meer dan 160 van de 400 districten van het land te hebben veroverd.

Bussen rijden minder, ook na de coronapandemie

Hoe langer we met zijn allen blijven thuiswerken, hoe meer de financiële huishouding van bedrijven in het openbaar vervoer richting rode cijfers gaan. Zonder passagiers geen inkomsten. Dus zien provincies en vervoersbedrijven zich genoodzaakt te snijden in dienstregelingen van stads- en streekbussen. Door het hele land heen gaan bussen minder vaak rijden. Sommige trajecten worden helemaal geschrapt, schrijft Trouw. Lees meer bij het AD.

Het gaat om buslijnen van onder meer de vervoersbedrijven Arriva (Noord-Brabant, Limburg en Friesland), Keolis (Overijssel en Gelderland) en Connexxion (Noord-Holland en Flevoland). Welke trajecten de dupe zullen worden van de bezuinigingen is nog niet helemaal duidelijk. Provincies stevenen af op zo'n 10 procent minder busritten ten opzichte van voor de pandemie, zo blijkt uit hun plannen. De inkrimping zal effect hebben op enkele tientallen buslijnen. In enkele regio’s draait de ingekrompen dienstregeling al.

De OV-bedrijven (NS, stads- en streekvervoer) kampen door de COVID-19 crisis met miljoenenverliezen. Om te voorkomen dat er straks helemaal geen treinen en bussen meer kunnen rijden, staat de overheid garant voor maximaal 95 procent van de tekorten van ov-bedrijven, wat neerkomt op 1,5 miljard euro voor dit jaar, en nog eens 240 miljoen euro tot september 2022.

Peperdure Porsche knalt op betonnen rand, auto van ruim anderhalve ton total loss

Een bestuurder van een zeer prijzige Porsche 970-Panamera heeft afgelopen nacht een betonnen rand op de Haakweg in Hoek van Holland over het hoofd gezien. De man reed met zijn zwaar beschadigde auto nog 300 meter verder voordat hij tot stilstand kwam. De bestuurder was volgens nieuwssite District8 vermoedelijk onder invloed van alcohol. De Porsche zal nader onderzocht worden en is waarschijnlijk total loss. Zo meldt het AD.

OS: Pidcock wint mountainbike-race, Van der Poel valt

Matthieu van der Poel is er bij de Olympische Spelen niet in geslaagd een medaille te pakken bij het mountainbiken. In de eerste ronde van de wedstrijd kwam de Nederlander hard ten val.

Van der Poel vloog over zijn stuur op het lastigste gedeelte van het parcours. Hij stapte nog wel weer op de fiets, maar twee rondes voor het einde stopte hij er alsnog mee. Van der Poel heeft last van zijn heup en is voor onderzoek naar het ziekenhuis gegaan.

De overwinning ging naar de Brit Tom Pidcock. Pidcock won eerder dit jaar op de weg de Brabantse Pijl, en vandaag kwam de nog maar 21-jarige Pidcock solo over de meet. Zilver was er voor de Zwitser Matthias Flückiger en het brons ging naar David Valero Serrano uit Spanje. De andere Nederlandse deelnemer Milan Vader werd tiende.

Ziggo Sport koopt rechten Ligue 1; verlengt rechten IndyCar, Formule E & Six Nations

Ziggo Sport gaat vanaf komend seizoen wedstrijden uitzenden van het Franse voetbal. De zender sleepte de uitzendrechten van de Franse voetbalcompetitie, de Ligue 1 binnen voor drie jaar. Tot 2018 was de Ligue 1 te zien bij Eurosport, maar de laatste jaren was de liefhebber van het Franse voetbal veroordeeld tot illegale livestreams.

De sportzender had wat dreunen te verwerken. Ze raakten de F1 en vanaf 2022/2023 ook de Premier League kwijt aan Viaplay en de NBA is vanaf komend seizoen te zien bij ESPN. Vandaag kwam er goed nieuws over de aankoop van diverse sportrechten. 

Ziggo Sport verlengde ook de uitzendrechten voor de IndyCar series, de Formule E en het Six Nations Rugby voor meerdere jaren. De sportzender gaat in zijn programmering meer tijd besteden aan de IndyCar series. Deze raceklasse, waarin de Nederlander Rinus van Kalmthout dit jaar zijn eerste race won, wint steeds meer aan populariteit.

Naast de IndyCar series en de Formule E, met daarin de Nederlanders Robin Frijns en Nyck de Vries, zal Ziggo Sport ook de W-Series (met Beitske Visser), DTM, Supercars, Porsche Carrera Cup, Ferrari Challenge en WRC blijven uitzenden.

Ook het jaarlijkse grootste rugbytoernooi ter wereld, de Six Nations, is in februari 2022 weer op Ziggo Sport te zien. Ook de vrouwentoernooi zal worden toegevoegd aan het uitzendschema. 

Tot slot hadden ze ook te melden dat ze de BNXT League gaan uitzenden. Een nieuwe basketbalcompetitie met clubs uit Nederland en België. Vanaf februari 2022 zal zullen ruim dertig duels uitgezonden, waaronder iedere vrijdagavond en de playoffs. 

OS: Badmintonner Caljouw wint eerste wedstrijd

Bij het olympisch badmintoernooi heeft Mark Caljouw zijn eerste groepswedstrijd gewonnen. De Nederlander versloeg in drie games Misha Zilberman uit Israël: 17-21, 21-9 en 21-10.

In de eerste game sloeg Zilberman bij 14-14 een gaatje en Caljouw wist dit niet meer goed te maken. De Nederlander wist zich in het vervolg te herstellen. In de tweede game nam hij gelijk afstand en die voorsprong gaf hij niet meer uit handen. In de beslissende derde set nam Caljouw wederom een voorsprong en bij de stand 20-10 benutte hij het eerste wedstrijdpunt.

Caljouw, die de eerste Nederlander in het enkelspel in 25 jaar op de Spelen is, speelt in zijn volgende wedstrijd tegen de nummer vijftien van de wereld, Sai Praneeth uit India.

Update 09:10 uur

In het gemengd dubbel won het al uitgeschakelde duo Robin Tabeling en Selena Piek hun laatste groepswedstrijd. Tabeling en Piek, de nummer acht van de wereld, versloegen binnen negentien minuten het Egyptische duo Adham Hatem Elgamal en Doha Hany met 21-9 en 21-4.

OS:Schuurs/Bertens uitgeschakeld in dubbelspel

De tennisloopbaan van Kiki Bertens zit erop. Bertens, die eerder in de eerste ronde van het enkelspel van het olympisch tennistoernooi werd uitgeschakeld, verloor samen met Demi Schuurs in de tweede ronde van het vrouwendubbel van de Russinnen Elena Vesnina en Veronika Koedermetova: 6-2,3-6,10-7. Vesnina won vijf jaar geleden bij de Spelen in Rio goud met Jekaterina Makarova die inmiddels gestopt is.

Bertens en Schuurs speelden slordiger dan hun tegenstanders met vier dubbele fouten en veertien afzwaaiers. In de supertiebreak kwamen de Nederlanders nog van 8-4 terug tot 8-7. De Russinnen sloegen echter vervolgens op hun eerste matchpoint toe.

Bertens zou eigenlijk ook nog in het gemengd dubbel spelen, maar dubbelpartner Jean-Julien Rojer is vandaag positief getest op corona.

OS: Boogschutterteam vierde in teamtoernooi

In navolging van het mixed team heeft ook het mannenteam op de Olympische Spelen bij het boogschieten de halve finale bereikt. Het Nederlands team won over vier sets met 5-3, waarbij setwinst 2 punten oplevert en een gelijkspel 1. Taiwan is de volgende tegenstander.

In de eerste twee sets waren de Britten sterker dan het Nederlands team, dat een pijl die nét in de 10 zat nodig had om op 54-54 te komen. De set daarna waren de Britten zeer sterk en scoorden 57, de Nederlandse 56 was onvoldoende. Vanaf halverwege de derde set kwam Nederland eindelijk op stoom: na een 7 bij de eerste pijl werden vijf goede scores opgetekend waardoor Nederland toch nog naar 54 kwam. De Britten kwamen niet verder dan een score van 50.

De laatste set was beslissend, de winnaar van deze set zou doorgaan. Nederland liet zich behoorlijk zien en wist in de laatste set een 57 te scoren. De Britten waren een stuk minder in deze laatste set en dus was het beslist. Nederland wist met enige moeite de halve finaleplaats veilig te stellen.

Update 09:04

Een nieuwe finaleplaats voor Nederland zat er niet in tegen Taiwan. In de wedstrijd werd over de gehele breedte te zwak geschoten door Nederland, terwijl de Taiwanezen behoorlijk sterk waren en vaak in de 10 schoten. Uiteindelijk werd er met 6-0 verloren. Nederland kon nooit echt een vuist maken en schoot te vaak een score van 8. Het enige wat nu rest is een wedstrijd om brons tegen Japan, dat topfavoriet Zuid-Korea in de halve finale goed partij gaf en na een shoot-off verloor

Update

Helaas zat een nieuwe medaille voor het team van boogschutters er niet in. Japan won de wedstrijd om brons na shoot-offs. Nederland kwam twee keer op voorsprong en schoot over het algemeen beter, maar gaf het op beslissende momenten uit handen. De eerste set werd 55-58, de tweede set verloor Nederland echter met 54-52, mede door een pijl in de zes. De derde set werd weer overtuigend met 57-53 gewonnen door Nederland, maar in de laatste set ging het alsnog mis. Tot aan de laatste pijl stond het 56-47 voor Japan, maar Sjef van den Berg schoot de beslissende pijl in de 8, dus waren shootoffs vereist. Hier begon Nederland met een 10, maar deze zat heel dicht op de rand. Daarna werden om en om vier negens geschoten, waarna een 10 voor Japan zeer vermoedelijk volstond. Deze werd ook geschoten, waardor Japan het brons pakte. Taiwan werd uiteindelijk verslagen door Zuid-Korea in de strijd om het goud.

Wright overklast Van den Bergh en wint World Matchplay

Peter Wright heeft voor het eerst in zijn carrière de World Matchplay gewonnen. De Schot was in de finale in Blackpool met 18-9 te sterk voor titelverdediger Dimitri Van den Bergh.

De 51-jarige Wright schakelde zaterdag in een hoogstaande partij in de halve eindstrijd ook Michael van Gerwen al uit. Hij haalde toen een indrukwekkend gemiddelde van 110,66 per drie pijlen. Een dag later noteerde hij 105,90 gemiddeld. Iets lager, maar het was wel genoeg om direct om 8-2 voor te komen tegen Van den Bergh. 

Van den Bergh kwam nog terug tot 12-8, maar daarna kon het Snakebite niet meer lastig maken. Wright gunde de Belg nog één leg en besliste de partij met dubbel negen. Wright stond in 2017 ook al in de eindstrijd van de World Matchplay, maar toen moest hij zijn meerdere erkennen in de inmiddels gestopte Phil Taylor.

Met zijn toernooizege in Blackpool veroverde Wright zijn eerste grote titel sinds vorig jaar november, toen hij de sterkste was op het EK. 

FOK! Wat een weer: buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend is het op de meeste plaatsen nog droog en schijnt geregeld de zon. In het westen is er meer bewolking en in het zuidwesten komen er al enkele buien voor, een klap onweer is daarbij niet uit te sluiten. In de loop van de ochtend neemt ook elders de bewolking toe en vanmiddag ontwikkelen er zich enkele regen- en onweersbuien, vooral in het noorden van het land. In de avond zullen de meeste buien weer verdwijnen. De maxima lopen uiteen van 21°C langs de kust tot lokaal nog 24°C in het oosten. De zwakke tot matige wind wordt op de meeste plaatsen zuidelijk en neemt toe naar matig. In de loop van de dag draait de wind naar zuidwest, langs de westkust naar west.

Komende nacht is er vrij veel bewolking en vooral in het noorden van het land kan nog een enkele bui overtrekken. Later in de nacht klaart het van het zuidwesten geleidelijk op. De minima liggen rond 16 °C. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig, langs de zuidwestkust later mogelijk vrij krachtig, 5 Bft.

Morgenochtend is het overwegend droog en schijnt af en toe de zon. In de loop van de dag neemt de bewolking weer toe en ontstaan er opnieuw (onweers)buien, die van zuidwest naar noordoost over het land trekken. Vooral in het zuidoosten en oosten kunnen deze buien stevig uitpakken met lokaal veel neerslag in korte tijd, ook hagel en windstoten zijn dan niet uitgesloten. In de avond nemen de buien geleidelijk in aantal en activiteit af. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20°C langs de kust tot 23°C lokaal in het zuidoosten en oosten. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer soms vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Purmezon (Foto: Pukeko)
Prachtig weerje nabij Purmerend. (Foto:Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

OS: Weer coronageval TeamNL, ditmaal tennisser Rojer

Vlucht KL861 heeft weer toegeslagen: Jean-Julien Rojer heeft positief getest op het coronavirus in Tokio, waardoor hij en zijn dubbelpartner Wesley Koolhof niet verder kunnen op het Olympisch tennistoernooi. Rojer moet nu in quarantaine.

Koolhof en Rojer hadden hun eerste wedstrijd bij het mannendubbel gewonnen en waren niet kansloos voor een medaille. Wat dit betekent voor Koolhof op het mixed dubbeltoernooi is nog niet bekend.

OS: Judoka Verhagen kan niet stunten tegen Kosovaarse

De Olympische Spelen van Sanne Verhagen zitten erop. De judoka kon in de achtste finales van de klasse tot 57 kilogram niet stunten tegen de Kosovaarse Nora Gjakova, die dit jaar brons veroverde bij zowel de EK als de WK. 

Verhagen werd na anderhalve minuut door Gjakova, de nummer vijf van de wereldranglijst, gevloerd; waza-ari. Onze landgenote was niet bij machten om in de resterende tijd nog wat terug te doen. Vijf jaar geleden, tijdens de Spelen van Rio de Janeiro, vormden de achtste finales voor Verhagen ook het eindpunt.

In de eerste ronde boekte Verhagen nog een zege op de Oostenrijkse Sabrina Filzmoser. Ze was de betere maar besliste pas de partij met ippon in de golden score. 

OS: Zwetsloot 5e in Streetfinale skateboard, jongste gouden medaillewinnaar ooit

Roos Zwetsloot is tijdens de finale op het onderdeel street 5e geworden. Ze ging aan het begin aan de leiding, maar moest uiteindelijk een nulscore optekenen, waardoor de medailles uit zicht waren. Nishiya Momiji pakte het goud, met haar 13 jaar is ze de jongste winnares van goud op de spelen ooit.

De finale bestaat uit 2 runs en 5 tricks, waarvoor je kunt scoren. De beste 4 scores tellen voor de eindscore. De runs van Zwetsloot waren sterk, waarna ze aan de leiding stond. Bij de eerste trick gingen er veel onderuit, maar Zwetsloot niet, waardoor zij op een score van 11.26 kwam.

Daarna ging het echter alsnog mis. Zwetsloot viel bij de volgende vier tricks elke keer, waardoor ze vier keer nul punten haalde. Er waren vier dames die die wel vier serieuze scores noteerde, waardoor het om de medailles tussen die vier ging. De Amerikaanse Sablone stond vierde, maar viel bij haar laatste trick. Dit gold ook voor de Braziliaanse Leal, waardoor het goud in ieder geval naar Japan ging. Het ging tussen Momiji, die wel een serieuze poging deed om haar score te verbeteren en dat lukte. Haar eindscore was 15.26. Nakayama probeerde het daarna nog, maar ook bij haar ging de trick de mist in. Zij pakte daardoor het brons achter Leal.

OS: Hockeysters overtuigend langs Ierland

De Nederlandse hockeysters hebben ook hun tweede groepswedstrijd gewonnen. Ierland werd met 4-0 verslagen, al bleef het lang 1-0 staan dankzij een uitblinkende Ierse keepster Ayeisha McFerran. In het laatste kwart nam Nederland alsnog ruim afstand van de Ierse hockeysters.

Oranje begon uitstekend aan de wedstrijd tegen Ierland. De Nederlandse hockeysters kwamen al snel op een 1-0 voorsprong dankzij Felice Albers en gezien de krachtsverhouding tussen de beide ploegen leek een grote winst voor Nederland voor de hand liggend, maar tot aan het laatste kwart bleef het 1-0 staan dankzij een uitblinkende McFerran.

In het vierde en laatste kwart zou Oranje alsnog een ruime overwinning pakken tegen de Ierse hockeysters. Malou Pheninckx maakte de 2-0 en daarna scoorden ook Laurien Leurink en Frédérique Matla (strafcorner) nog.

In de groepsfase speelt Oranje nog duels met Zuid-Afrika, Groot-Brittannië en Duitsland, voordat de kwartfinales beginnen met uit beide poules de beste vier landen. Het eerste duel werd met 5-1 gewonnen van India.

OS: Gouden Titmus verslaat Ledecky, eerste estafettegoud Amerika

De zwemfinales op de Olympische Spelen in Tokio zijn deze nacht volop bezig. Eerder won de Nederlander Arno Kamminga al zilver, maar er worden ook nog andere finales gewzwommen. Ariarne Titmus wist de derde gouden medaille van de nacht te halen. Zij versloeg Katy Ledecky, die hard was gestart maar het uiteindelijk toch niet vol kon houden en Titmus, die haar eigen race zwom, toch zag passeren. De Chinese Li pakte brons.

In de halve finales 100 meter rugslag was Kliment Kolesnikov de favoriet om als eerste naar de finale te gaan. Dat deed hij echter niet, Ryan Murphy was iets sneller in de eerste halve finale met 52.24, de Rus was in een race waarin hij flink in de lijn lag vijf honderdsten langzamer. Thuisfavoriet Ryosuke Irie, winnaar van het brons in 2012, werd op een honderdste 9e en lag er dus uit.

De avond werd afgesloten door een estafette 4x100 meter vrije slag bij de mannen. Hier startte Caeleb Dressel voor Amerika met een goede tijd van 47.26, en daarna kwamen de andere landen er nauwelijks aan te pas. Italië probeerde het nog wel, maar met de mindere zwemmers aan het eind hadden zij het moeilijk om een hoog tempo vol te houden. Wel konden zij net het zilver voor Australië behalen in een veld dat achter de Amerikanen lang best dicht bij elkaar lag. Vooral het team van de Russen viel uiteindelijk flink tegen.

OS: Toussaint tweede individuele zwemfinalist voor Nederland

Kira Toussaint heeft de finale op de 100 meter rugslag bereikt in Tokio. De Nederlandse begon er redelijk hard aan en had op het einde wat moeite, maar haar tijd van 59.09 was genoeg voor de 7e totaaltijd in de halve finales.

De Amerikaanse Regan Smith zwom in de eerste halve finale een Olympisch record, dat gisteren ook al drie keer verbroken werd door zowel haar als Kylie Masse en Kaylee McKeown die uiteindelijk de snelste was in de series. Kira Toussaint wist dat een vierde plek en een tijd onder de 59.5 voldoende zou zijn en haalde dat uiteindelijk ruim. Ze moest nog lang uitdrijven, maar dat vormde uiteindelijk geen probleem voor het bereiken van de finale, waar de kansen op nieuw eremetaal in het zwembad wel erg klein lijken.

OS: Zwetsloot in finale skateboarden, Oldenbeuving niet

Roos Zwetsloot heeft met één goede run en een aantal goede tricks een mooi voorschot op de finale van het skateboardonderdeel street heeft genomen. Ze scoorde 13.48, waarmee ze na 2 van de 4 heats aan de leiding gaat. Keet Oldenbeuving kwam een heat eerder al in actie, zij scoorde 8.74 en hangt aan een zijden draadje met de voorlopige vierde plaats.

Oldenbeuving haalde een redelijk niveau, maar het ging niet helemaal zonder foutjes. In een verder zwakke heat was 8.74 nog goed voor de leiding, maar van de in totaal 20 deelnemers aan de heats gaan alleen de beste 8 door, dus ze moest lang wachten. In de tweede heat waren er al een aantal dames beter, waaronder ook Zwetsloot, die veel de hoge rails opzocht.

De derde heat is nog bezig. De kans dat er nog 8 dames beter gaan zijn dan Zwetsloot lijkt klein, maar voor Keet is het te hopen dat minder dan de helft van de 10 resterende dames het beter doen dan zijzelf.

Update 04:32

Zwetsloot heeft na de derde heat voldoende zekerheid: zij zit bij de beste 3 dames en is dus zeker van de finale. Tijdens de vierde heat, die nu nog bezig is, waren er al meerdere dames die het beter deden dan Oldenbeuving. Onze vlaggendraagster heeft dus helaas geen finaleplaats weten te behalen. Zwetsloot werd uiteindelijk vierde in de kwalificatie, Oldenbeuving moet het doen met plaats 12.

OS: Arno Kamminga wint derde zilveren medaille op Spelen voor Nederland

Arno Kamminga heeft het zilver behaald tijdens de finale 100 meter schoolslag. Een tijd van 58.00 was voldoende voor de medaille, die op basis van de resultaten in eerdere ronden voor de hand lag. De Britse topfavoriet Adam Peaty won zoals verwacht het goud, Nicolo Martinenghi won voor Italië het brons.

Het veld lag op de eerste helft dicht bij elkaar. Peaty was niet bijzonder snel op de eerste 50 meter, maar Kamminga ging goed mee. Na een goed keerpunt van de Brit was het echter wel duidelijk dat de Brit inhalen op de 2e 50 meter niet meer ging, maar de enige die ietwat mee kon met de Nederlander was de Italiaan Martinenghi. Deze kwam echter niet écht in de buurt, waardoor Kamminga duidelijk de tweede plaats haalde in een tijd van exact 58 seconden, op 63 honderdsten van Peaty. Hij hield 34 honderdsten over op Martinenghi, die ruim voor de concurrentie het brons won.

OS: Maggie MacNeil wint eerste zwemgoud van de nacht

Margaret MacNeil heeft de eerste zwemfinale van de avond gewonnen. Het lag dicht bij elkaar op de finale 100 meter vlinderslag, maar Maggie had het beste eindschot. Zij won zo voor de Chinese favoriete Yufei Zhang en de Amerikaanse Emma McKeon, die de lang leidende Tori Huske 1 honderdste voor bleef.

Daarna was het tijd voor twee halve finales. Bij de halve finale op de 200 meter vrije slag zwom de Brit Duncan Scott de snelste tijd. Achter hem was het vooral verrassend dat Townley Haas de finale niet haalde. Verder waren er niet veel verrassingen en kan het voor de finale morgen nog alle kanten op.

Bij de halve finales 100 meter schoolslag bij de vrouwen was het wel een behoorlijk spannende race, omdat er echt een direct duel tussen de twee favorieten was. Tatjana Schoenmaker had gisteren in de series al laten zien in vorm te zijn, en ook vandaag was ze in een directe strijd sterker dan haar tegenstandster Lilly King. Alle andere serieuze kanshebbers gingen ook door naar de finale, die opnieuw een mooie strijd belooft.

OS: Blummenfelt snelt naar goud op triatlon

Op de Olympische Spelen in Tokyo is op de vroege maandagochtend de triatlon bij de mannen afgewerkt. Dat leverde een fraaie strijd om goud op en een uiteindelijk niet geheel onverwachte, maar toch licht verrassende kampioen op.

Bij het zwemmen werd niet heel veel verschil gemaakt, hoewel kort na het wisselen naar de fiets wel een kopgroep ontstond van tien man. Daar kwamen later nog zo'n 25 heren bij, het tempo lag niet geweldig hoog op de fiets. De Zwitser Andrea Salvisberg ontsnapte in de slotfase en sloeg een gat van maximaal een halve minuut, wat in de laatste kilometers nog gehalveerd werd.

Salvisberg begon de tien kilometer hardlopen als eerste, maar werd rap bijgehaald door een groepje favorieten, met daarin onder meer de Britse favoriet Alex Yee, vice-olympisch kampioen Jonathan Brownlee (GBR), de Belg Marten van Riel, de Noren Casper Stornes en Kristian Blummenfelt en de Fransman Vincent Luis.

Yee is in principe de sterkste loper van het veld en hij voerde het tempo dan ook lange tijd aan. Hij zag er ontspannen uit en had richting de slotfase alleen nog de gesloopt ogende Blummenfelt en de Nieuw-Zeelander Hayden Wilde achter zich - Brownlee, Van Riel en de rest haakten één voor één af.

In de laatste 2,5 kilometer lange ronde opende Blummenfelt echter de aanval en zelfs Yee had geen antwoord op de indrukwekkende versnelling. De Noor trok zich helemaal leeg en viel geen seconde meer stil: na 1:45 uur finishte hij als nieuwe olympisch kampioen, waarna hij zijn maaginhoud nog even op het finishgebied achter liet.

Yee liet wilde wel achter zich en pakte zilver, voor de Nieuw-Zeelander. Van Riel finishte namens België op een keurige vierde plek op 48 seconden, vlak voor Brownlee. De Syrische vluchteling Mohamad Maso, woonachtig en trainend in Nederland, kende vooral op de fiets een goed optreden en finishte uiteindelijk als 47e.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.