FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 27 september 2020

Darter Petersen eerste Afrikaanse toernooiwinnaar bij PDC

Darter Devon Petersen heeft zich tot winnaar gekroond van de German Darts Championship. Het was het eerste toernooi op de Euro Tour sinds corona, De Zuid-Afrikaan versloeg Jonny Clayton in de finale met 8-3. Het is zijn eerste toernooizege bij de PDC.  Bovendien is hij de eerste Afrikaanse speler die een PDC -toernooi weet te winnen.

Eerder deze maand was hij al dichtbij, maar toen kon Petersen zijn vier matchdarts niet benutten in de finale van een Players Championship tijdens de Herfstseries tegen Gerwyn Price. Petersen boekte op weg naar de finale ook al wat mooie zeges. De voormalig UK Open-kwartfinalist versloeg achtereenvolgens Jeffrey de Zwaan, Gerwyn Price, Rob Cross, Krzysztof Ratajski en Danny Noppert .

Noppert was met een halvefinaleplaats de beste Nederlander van het toernooi. De Fries won van onder meer Adrian Lewis en Daryl Gurney. Michael van Gerwen werd zondagmiddag bij de laatste zestien uitgeschakeld door Mervyn King. 

German Darts Championship - Achtste finales
Mervyn King 6-1 Michael van Gerwen
James Wade 6-1 Mensur Suljovic
Jonny Clayton 6-3 Peter Wright
Dave Chisnall 6-3 Nathan Aspinall
Danny Noppert 6-4 Max Hopp
Daryl Gurney 6-4 Glen Durrant
Devon Petersen 6-5 Rob Cross
Krzysztof Ratajski 6-2 Joe Cullen

Kwartfinales
Mervyn King 6-2 James Wade
Jonny Clayton 6-5 Dave Chisnall
Danny Noppert 6-2 Daryl Gurney
Devon Petersen 6-3 Krzysztof Ratajski

Halve finales
Mervyn King 3-7 Jonny Clayron
Danny Noppert 4-7 Devon Petersen

Finale
Jonny Clayton 3-8 Devon Petersen

Koeman kent prima start met Barcelona met ruime zege op Villarreal

Ronald Koeman is zondagavond prima begonnen aan zijn klus als trainer van FC Barcelona. De Spaanse topclub won de eerste competitiewedstrijd onder leiding van de Nederlander met liefst 4-0 van Villarreal.

Koeman zette Frenkie de Jong in de basis in Camp Nou. Hij liet ook Philippe Coutinho starten, maar de zeventienjarige Ansu Fati was de grote man in de eerste helft. De jonge Spaans international scoorde in de vijftiende (1-0) en negentiende minuut (2-0). Ook Lionel Messi was trefzeker. benutte in de 35e minuut een strafschop (3-0) en door een eigen doelpunt van Villarreal-verdediger Pau Torres stond halverwege al de 4-0-eindstand op het scorebord.

Na rust was het spel iets minder van Barcelona, en ook Villarreal-doelman Sergio Asenjo zorgde voor mooie reddingen. Fati had de jongste speler ooit kunnen met een hattrick in La Liga, maar dat record bleef uit. Evenals Coutinho ging de Fati na zeventig minuten naar de kant, terwijl Koeman aanwinst Miralem Pjanic en de zeventienjarige Pedri als invaller liet debuteren.

Het duel met Villarreal was de eerste officiële wedstrijd van Barcelona sinds de club 43 dagen geleden in de Champions League-kwartfinale tegen Bayern München (8-2) een van de pijnlijkste nederlagen uit de clubhistorie leed, met het ontslag van trainer Quique Setién tot gevolg. De start van Koeman is positief, al is de vraag welke spelers deze transferperiode, die volgende week sluit, nog worden gekocht en verkocht. De verwachting is dat de club spoedig Ajax-rechtsback Sergiño Dest zal presenteren.

De volgende competitiewedstrijd van Barcelona is donderdag. De ploeg van Koeman gaat dan op bezoek bij Celta de Vigo.

Nieuwe Red Team-rapporten; adviezen voor lokale maatregelen en mondkapjes

Het Red Team C19NL is een groep experts die zich heeft verenigd om de coronamaatregelen van het kabinet 'georganiseerd' tegen het licht te houden. Het team bestaat uit 12 personen waaronder arts microbioloog Bert Mulder, gezondheidseconoom Xander Koolman, antropologe Ginny Mooy, wiskundige Bert Slagter en oud-toezichthouder Wim Schellekens en geeft het kabinet gevraagd en ongevraagd advies over de (te nemen) coronamaatregelen.

Er zijn vandaag twee adviesrapporten gepubliceerd door het Red Team, de eerste is een analyse welke ingaat op mogelijk nieuwe te nemen lokale maatregelen en noemt dit adviesrapport 
Lokale maatregelen, een tweede Hammer en Dance.

The Hammer : een korte periode met strenge contact beperkende maatregelen om het aantal actieve infecties snel omlaag te krijgen, gevolgd door
The Dance : een lange periode met slimme, verfijnde maatregelen die zo min mogelijk economische en maatschappelijke impact hebben om bij een laag aantal besmettingen de R onder de 1 te houden.

Voor The Hammer wordt het woord lockdown gebruikt en voor The Dance het woord indammen.

De landelijke ‘intelligente lockdown’ heeft gefunctioneerd als Hammer, en bracht in juli haast
lege ziekenhuizen (60 covid-patiënten op de verpleegafdeling, 17 op de intensive care) en een
lage prevalentie (0,6% van de tests was positief).

Onze ‘anderhalvemetersamenleving’  fungeert als Dance, maar is onvoldoende in staat gebleken om de verspreiding van het virus binnen aanvaardbare grenzen te houden, getuige de volgende signalen (peildatum 27 september):

● Van de afgenomen tests is landelijk 6,1% positief (10x hoger dan begin juli).
● Op de verpleegafdeling liggen nu 537 covid-patiënten (9x hoger dan begin juli).
● Op de intensive care liggen nu 132 covid-patiënten (8x hoger dan eind juli).
● Volgens de Duitse norm van indammen hebben nu 222 van 3 de 355 Nederlandse gemeenten deze grenswaarde       overschreden.

Op dit moment is in een aantal regio's de verspreiding zodanig dat van effectief indammen geen sprake meer is:
● Mensen kunnen niet meer snel getest worden.
● Steeds minder vaak kan de bron worden gevonden en er is te weinig capaciteit om contacten na te bellen.
● De meeste mensen met klachten gaan niet preventief in quarantaine.
● Met als gevolg dat het zicht op en controle over het virus verloren gaat: het virus gaat zich vrij verspreiden door 
   de gemeenschap.

Het reproductiegetal R ligt landelijk volgens RIVM7 de laatste weken tussen 1,3 en 1,4. Dat
betekent dat het aantal nieuwe infecties elke 6 tot 8 dagen verdubbelt. De laatste verdubbeling
van het aantal patiënten op de verpleegafdeling en de intensive care duurde 10 dagen.
In deze analyse laat het Red Team  zien dat Nederland, bij ongewijzigde groei van het aantal coronabesmettingen, landelijk nog maar twee weken de tijd hebben om maatregelen te nemen als we de reguliere zorg
intact willen laten.

Het tweede rapport wat vandaag door het Red Team (samen met Roel Coutinho) is gepubliceerd, dient als ondersteuning voor de 'Besluitvorming over het invoeren van mondneusmaskers'. In dit adviesrapport maakte het Red Team opnieuw duidelijk dat de overheid haast moet maken met extra maatregelen te nemen om het coronavirus efficient in te dammen.

Dit adviesrapport dient ter ondersteuning van de besluitvorming van de overheid over het al dan niet invoeren van een landelijke verplichting voor het dragen van mondneusmaskers: in openbare binnenruimtes en
buiten, wanneer het houden van anderhalve meter niet mogelijk of onvoldoende is.

Naast deze besluitvorming, dient erg goed te worden nagedacht over de wijze waarop deze beslissing wordt gecommuniceerd door de overheid, hoe iedereen in de samenleving  eventueel geïnstrueerd kan worden voor juist gebruik mondkapjes, en hoe burgers gemotiveerd kunnen worden tot het gebruik van mondkapjes, gezien de negatieve beeldvorming en sentimenten rond de mondkapjes in de samenleving.

Daarnaast wil het Red Team de prioriteit benadrukken van het gebruik van mondneusmaskers in en rondom de zorg, voor zowel zorgverleners als patiënten.

Achtergrond van deze adviezen

Het aantal COVID-19 besmettingen loopt sinds juli op. Het aantal positieve tests verdubbelde
ruim 5 keer: 50 → 100 → 200 → 400 → 800 → 1.600 en ligt nu tegen de 3.000. Omdat het
virus in de afgelopen periode vooral rondging onder jongeren, bleef de gezondheidsschade
aanvankelijk beperkt. Inmiddels groeien de ziekenhuisopnames en de IC-opnames weer
aanzienlijk.

Deze Red Team analyses toont dat Nederland - als Nederland de reguliere zorg intact wil laten - bij
ongewijzigde groei van de coronabesmettingen , nog maar twee weken de tijd hebben om additionele
maatregelen te nemen. In enkele grote steden is die tijd mogelijk significant korter. Vanuit volksgezondheids-,
maatschappelijk - en sociaal-economisch perspectief hebben snelle maatregelen de voorkeur.
Maar de tijd dringt: hoe langer gewacht wordt, hoe groter de kans op overbelasting van de
zorg in de regio’s Amsterdam, Rotterdam en daarbuiten.

Wawrinka overklast Murray, Goffin sneuvelt op Roland Garros

Op Roland Garros staat Stan Wawrinka in de tweede ronde. De als zestiende geplaatste Zwitser, kampioen in 2015, rekende af met de met een wildcard toegelaten oud-finalist Andy Murray (ATP-111): 6-1, 6-3, 6-2.

Voor David Goffin, als elfde geplaatst, is het al voorbij. De Belg bleek niet opgewassen tegen de pas 19-jarige Südtiroler Jannik Sinner, die de Italiaanse TV-fans met 7-5, 6-0, 6-3 in een goede twee uur van een kleine verrassing voorzag.

Alexander Zverev (6) plaatste zich met een 7-5, 6-2, 6-4 overwinning op de Oostenrijker Dennis Novak (ATP-91) voor de tweede ronde, terwijl de Argentijn Diego Schwartzman (12) de Serviër Miomir Kecmanovic (ATP-40) een pak rammel gaf: 6-0, 6-1, 6-3.

Kei Nishikori, door blessures geteisterd maar terug op de 35e plek van de wereldranglijst, werkte een vijfsetter af tegen Dan Evans (32). De Brit begon sterk en leek het na een mindere periode in de wedstrijd alsnog af te maken, maar Nishikori draaide het om en won na 3:40 uur met 1-6, 6-1, 7-6 (3), 1-6, 6-4.

Halep door op Roland Garros, Gauff verrast Konta

Tennisster Simona Halep staat in de tweede ronde op Roland Garros. De Roemeense nummer twee van de wereld en eindwinnares van 2018 rekende zonder grote problemen af met de Spaanse Sara Sorribes Tormo (WTA-70): 6-4, 6-0.

De als tiende geplaatste Viktoria Azarenka, eerder deze maand verliezend finaliste op de US Open, rekende simpel af met de Montenegrijnse Danka Kovinic: 6-1, 6-2. Ook de Belgische Elise Mertens (16) had het niet al te moeilijk: Margarita Gasparyan (WTA-122) uit Rusland sneuvelde met 6-2, 6-3.

De Griekse Maria Sakkari (20) moest even aanzetten in de tweede set, maar stuurde Ajla Tomljanovic (WTA-64) met 6-0, 7-5 terug naar Australië. De Britse Johanna Konta, als negende geplaatst, ligt er al uit: de pas 16-jarige Coco Gauff (WTA-51) was met 6-3, 6-3 te sterk voor de halvefinaliste van vorig jaar.

De verliezend finaliste van 2002, Venus Williams (WTA-75), ging met 6-4, 6-4 in dik twee uur onderuit tegen de Slowaakse Anna-Karolina Schmiedlova (WTA-161). Voor Anett Kontaveit (17) is het toernooi ook al klaar: thuisfavoriete Caroline Garcia (WTA-45) klopte haar met 6-4, 3-6, 6-4.

COVID-19: Manaus (Brazilie) op weg naar groepsimmuniteit?

Op twitter zag ik berichten voorbij komen over een mogelijke groepsimmuniteit voor COVID-19 in Manaus. Deze gemeente heeft circa twee miljoen inwoners en is de hoofdstad van de staat Amazonas in Brazilie. 

Vanavond kwam ik een draadje van Marino van Zelst tegen die uitleg geeft over de achtergronden van de seroprevalentie (het deel van de bevolking wat besmet is geweest) van 44-66% in Manous en de conclusies die men daar uit zou kunnen trekken.

Hoewel onderzoekers van mening zijn dat er zoveel mensen ziek zijn geworden in Manaus dat het virus bijna geen mensen meer heeft om te infecteren, lijkt  Manaus niet echt aan een tweede COVID-19 golf te ontsnappen. Er zijn toenemende gevallen van COVID-19 in de afgelopen weken gemeld, welke voornamelijk zijn ontstaan als gevolg van het bij elkaar komen van grote groepen mensen en illegale feesten. Vanwege de huidige situatie heeft de regering opnieuw de sluiting van bars en nachtclubs aangekondigd, deze hadden in juli toestemming gekregen om weer open te gaan. Andere maatregelen zijn de verkorting van de openingstijden van restaurants en buurtwinkels tot 22.00 uur. De beperkingen zijn 30 dagen geldig.

Illegale arbeid; misstanden in nagelstudio en supermarkten op slot

Bij een controle door Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) van een nagelstudio in Amsterdam is gebleken dat men een werknemer voor zich lieten werken die illegaal in Nederland verblijft en geen tewerkstellingsvergunning heeft. Vermoedelijk slaapt deze vrouw dan ook op de werkplek. Inspecteurs troffen in de kelder van de salon een ingerichte ruimte aan met een bed en persoonlijke eigendommen, zoals kleding, medicijnen en foto’s. De werkgever kan onder meer een boete tegemoet zien voor illegale tewerkstelling.

De vrouw identificeerde zich met een kopie-paspoort van een 'lookalike'. De gegevens van deze dubbelganger komen echter niet overeen met bijvoorbeeld de geboortedatum van de nagelstyliste. Inspecteurs hebben AVIM (vreemdelingenpolitie) ingeschakeld om de identiteit van de werknemer vast te stellen en de zaak verder in behandeling te nemen. De Inspectie SZW doet nog nader onderzoek naar mogelijke onderbetaling en overtredingen van de Arbeidstijdenwet.

De werkgever had tevens geen maatregelen getroffen om werknemers te beschermen tegen ongezonde werkomstandigheden. Bij het verzorgen van nagels worden gevaarlijke stoffen zoals aceton en gels gebruikt waarvoor er onder meer adequate luchtafzuiging moet worden geregeld. De gevaarlijke stoffen behoren ook veilig te worden opgeslagen. Op al deze punten scoort de werkgever onvoldoende en zal de Inspectie SZW handhaven.

De controle is onderdeel van een internationale actie tegen mensenhandel waarbij vorige week een aantal bedrijven zijn bezocht. Bij deze inspecties is in het bijzonder gekeken naar naleving van regels voor eerlijk werk. De Inspectie SZW doet momenteel in een aantal zaken nader onderzoek naar vermoedelijke overtredingen van de Wet minimumloon, de Arbeidstijdenwet en de Wet arbeid vreemdelingen.

Filmpje op inspectiewerkt.nl over de controle van deze nagelstudio

Eerder deze week werd al bekend dat Inspectie SZW twee vestigingen van een supermarkt in de Amsterdamse binnenstad een maand lang de deuren laat sluiten. De Inspectie SZW heeft de werkzaamheden per 21 september stilgelegd, omdat de onderneming meerdere malen de Wet arbeid vreemdelingen heeft overtreden.

In totaal heeft de Inspectie SZW dit bedrijf sinds 2015 zes maal een boete opgelegd voor illegale arbeid. Inspecteurs troffen werknemers aan met een buitenlandse nationaliteit die alleen in Nederland mogen werken met een tewerkstellingsvergunning.De werkgever liet het personeel echter steeds zonder de verplichte vergunning werken.

Ook heeft de werkgever al drie keer een waarschuwing gekregen dat het bedrijf kan worden stilgelegd bij herhaling van dezelfde of soortgelijke overtredingen. Ondanks deze waarschuwingen beging de onderneming in maart wederom dezelfde fout. Weer troffen de inspecteurs een werknemer in de winkel aan, terwijl de werkgever niet beschikte over de verplichte tewerkstellingsvergunning.  

De Inspectie SZW kan concluderen dat het bedrijf zich niet heeft ingespannen om de regels voor eerlijk werk beter te gaan naleven. Het is niet gebleken dat de supermarkt adequate maatregelen heeft getroffen om dezelfde of soortgelijke overtredingen te voorkomen. Om verdere recidive tegen te gaan, heeft de Inspectie SZW besloten de werkzaamheden van de twee vestigingen stil te leggen voor de periode van één maand. Het negeren van de stillegging is strafbaar. De Inspectie zal erop toezien dat de werkgever zich aan de stillegging houdt.


Rovend scooterduo verbetert op één avond methode beroving

De politie is op zoek naar twee jongemannen die zaterdagmiddag 26 september tussen 17:25 en 18:00 uur een beroving en een poging tot beroving pleegden in het dorp Teteringen. 

Het eerste slachtoffer fietste die zaterdag rond half zes in de richting van Teteringen. Daar werd hij tegemoet gereden door een scooter met daarop twee jongemannen.

De scooter keerde vervolgens om en ging naast het slachtoffer rijden. Het tweetal sprak de fietser aan en probeerde hem uit balans te krijgen, maar dit lukte niet. Ook trachtten ze het slachtoffer de weg af te snijden. Toen dat ook niet lukte reden de twee jongemannen weg in de richting van Breda.

Bedreiging met mes
Een paar minuten later sloeg het duo opnieuw toe. Een tweede slachtoffer fietste even voor zes uur via de Espakker richting de Hoolstraat. Daar zag hij dat twee jongemannen op een scooter de weg blokkeerden.

De twee zeiden dat de fietser moest stoppen en eisten geld. Toen het slachtoffer zei dat hij geen geld op zak had dreigde een van de twee jongens met een steekwapen. Hiervan schrok de fietser en overhandigde direct een geldbedrag.

De scooter met daarop de twee jongemannen reed vervolgens weg.

De politie startte na de meldingen van de poging tot beroving en de beroving direct een onderzoek. Meerdere eenheden zochten in de omgeving naar het duo, maar troffen hen helaas niet aan.

Signalement
Het duo zou rond de 15/16 jaar oud zijn, beiden een getinte huidskleur, stevig postuur en droegen zwarte kleding bestaande uit een trainingsbroek en een jas met capuchon. Ze zaten samen op een zwarte scooter.

Getuigenoproep
De politie is op zoek naar getuigen die zaterdagvond iets hebben gezien in de omgeving van Teteringen. Heeft u informatie die het onderzoek kan helpen? Neem dan contact op met de politie op telefoonnummer 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Tweede plaats voor Coldenhoff bij MXGP van Lombardije

Motorcrosser Glenn Coldenhoff is bij de MXGP van Lombardije tweede geworden. De zege in Italië was voor de Zwitser Jeremy Seewer.

De zege in de eerste race was voor Seewer. Achter de Zwitser werd Jorge Prado tweede. In de strijd voor het wereldkampioenschap deed Antonio Cairoli goede zaken. De Italiaan finishte als derde, zijn grote concurrent Tim Gajser werd slechts twaalfde.

Glenn Coldenhoff finishte op een mooi vierde plaats, één plaats daarachter kwam Calvin Vlaanderen op de meet.

In race twee herstelde Gajser zich goed van zijn matige resultaat de eerste race en kwam als winnaar over de finish. Met een tweede plaats leek Prado dagwinnaar te worden, echter de Spanjaard werd net als Romain Febvre en Gautier Paulin bestraft voor inhalen onder geel. Coldenhoff profiteerde en schoof op naar de tweede plaats. Op de derde plaats eindigde Seewer en scoorde daarmee genoeg punten voor de dagwinst.

Waar in race één Gajser de schlemiel was, was dat in race twee Cairoli. De Italiaan werd slechts vijftiende. 

Uitslag Heracles Almelo - PSV

PSV is in de eredivisie tegen zijn eerste puntenverlies aangelopen. De Eindhovenaren hadden het moeilijk in Almelo en creëerden weinig kansen tegen Heracles. Zowel Heracles als PSV wist eenmaal te scoren vanuit een penalty: 1-1.

Bij rust was het 1-0 door een treffer van oud-PSV'er Rai Vloet, die een penalty benutte. Vroeg in de tweede helft kwam PSV op gelijk hoogte nadat Philipp Max vanaf elf meter raak schoot. In het vervolg van de tweede helft was Vloet dichtbij zijn tweede treffer, maar die wist PSV-doelman Yvon Mvogo met een goede redding te voorkomen. Bij was PSV Malen nog dicht bij de 1-2.

 

Heracles Almelo

1 - 1

PSV

 31' Vloet(pen)    51' Max (pen)
 
 Gele kaart: Hardeveld, Bijleveld, Kiomourtzoglou, Pröpper, (Heracles Almelo), Rosario,Bruma, (PSV)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 3.083
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Brouwer
Breukers (Schoofs/79)
Rente
Pröpper
Knoester
Hardeveld
Kiomourtzoglou
Vloet
Bijleveld
Bakis (v.d.Water/58)
Szöke (Burgzorg/58)
  Mvogo
Dumfries
Teze
Viergever
Max
Bruma
Rosario
Sadílek (Thomas/46)
Mauro Júnior (Madueke/46)
Ihattaren (Malen/46)
Gakpo (Boscagli/78)

Uitslag FC Emmen - Willem II

FC Emmen heeft zijn eerste punt van dit seizoen gepakt. Thuis tegen Willem II werd het 1-1.

Emmen kende een goede start en kwam al na vijf minuten op voorsprong toen De Leeuw uit een rebound de thuisclub op voorsprong bracht. Lang duurde dat echter niet want nog binnen het kwartier kwam Willem II weer langszij. Trésor scoorde na een fraaie aanval de gelijkmaker. 

FC Emmen kreeg daarna diverse kansen om op voorsprong te komen, maar deze werden niet benut. Toen Bijl, na ingrijpen van de VAR, rood kreeg voor hands moest Emmen verder met tien man. Hierna kantelde het beeld en nam Willem II het initiatief. Het kreeg weliswaar enkele kansjes maar Emmen sleepte zonder problemen het punt binnen.

FC Emmen

1 - 1

Willem II

 5' De Leeuw    13' Trésor
 
 Gele kaart: Bijl, (FC Emmen), Holmén, (Willem II)
 Rode kaart: Bijl (58) (FC Emmen),
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: ?
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Telgenkamp
Bijl
Bakker
Araujo
Cavlan
Ben Moussa
Pena
Tibbling
Laursen (A.Jansen/90 2)
Kolar (Payne/ 61)
De Leeuw (De Vos/76)
  Ruiter
Nelom (Köhlert/53)
Holmén
v.d.Avert
Köhn
Saddiki
Saglam
Llonch
Nunnely (Yeboah/26)
Pavlidis
Trésor

Quartararo wint GP van Catalonië, Rossi crasht van het podium

Fabio Quartararo heeft in Barcelona de Grand Prix van Catalonië gewonnen. De jonge Fransman was overtuigend de beste, met name in het tweede deel van de race.

Franco Morbidelli vertrok voor het eerst in zijn loopbaan vanaf poleposition, met Petronas Yamaha-teamgenoot Fabio Quartararo en Yamaha-merkgenoot Valentino Rossi ernaast. Morbidelli behield de leiding, Jack Miller knalde naar de tweede plek en in het middenveld ging het fout: Johann Zarco schoof na een move van Danilo Petrucci onderuit en nam WK-leider Andrea Dovizioso, het hele weekeinde al teleurstellend, mee het grind in.

Rossi en Quartararo pakten Miller rap terug, waardoor er drie Yamaha's voorop reden. Hun merkgenoot deed het beduidend minder: Maverick Viñales zakte van de vijfde naar de vijftiende stek in één ronde. Na negen ronden opende Quartararo vanaf inmiddels de tweede plek de aanval op Morbidelli, met succes, terwijl Miller probeerde om bij Rossi's derde plek in de buurt te komen - Joan Mir reed daar op zijn Suzuki een seconde achter.

Halverwege de race schoof Pol Espargaro vanaf plek zeven met zijn KTM het grind in, terwijl Morbidelli een flink moment kende. Hij bleef wel overeind, maar zag Rossi langszij gaan en kon er niet bij blijven. Toch kreeg Morbidelli zijn tweede plek al rap weer terug: net als een week eerder in Misano ging Rossi de fout in en wederom gleed de veelvoudig wereldkampioen het grind in.

Quartararo reed alsmaar verder weg bij Morbidelli, die Mir juist steeds dichter in zijn buurt zag komen. Miller kreeg Rins in zijn nek en zag de Spanjaard langszij gaan, waardoor de plekken twee tot en met vijf ineens nog dicht bij elkaar lagen. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde zette Mir zijn Suzuki voorbij Morbidelli, die ook gelijk uit moest gaan kijken voor de snel naar voren stormende Rins.

Nog geen ronde later draaide Rins zijn machine langs de Yamaha van Morbidelli. Quartararo's voorsprong op de twee Suzuki's werd langzaam kleiner, maar de Fransman pakte zijn derde zege én nam de WK-leiding terug in handen. Mir en Rins completeerden het podium, voor Morbidelli, Miller en diens teamgenoot Francesco Bagnaia en de Japanner Takaaki Nakagami. Viñales eindigde als negende en redde zo nog een paar puntjes.

COVID-19: 2995 nieuwe besmettingen en 9 doden, totaal 111.626 en 6374

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2995 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 111.626 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 37 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 12.626 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 9 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6374 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.ri

Update 18.18 uur:
Op Ameland en Vlieland zijn vandaag ook de eerste coronabesmettingen gemeld, daardoor is Schiermonnikoog nog de enige gemeente in Nederland waar nog geen besmetting is vastgesteld. Tot nu toe waren de daar gemelde besmettingen alleen maar bij enkele toeristen vastgesteld.

Vanaf vandaag 18.00 uur zijn ook de extra maatregelen ingegaan voor de acht veiligheidsregio's zoals van de week bekend is gemaakt. Het gaat om de regio's Brabant-Noord, Brabant Zuidoost, Flevoland, Gelderland-Zuid, Gooi en Vechtstreek, Groningen, Zaanstreek-Waterland, Zuid-Holland Zuid. In deze regio's zal onder andere de maximale groepsgrootte worden teruggebracht tot 50 personen en moeten horecagelegenheden om 01.00 uur gesloten zijn. Een aantal regio's heeft ook nog afzonderlijk extra maatregelen genomen.

Random Pics van de Dag #113

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Bayern gaat na 295 dagen zonder nederlaag af bij Hoffenheim

De imposante reeks van 23 overwinningen op rij van Bayern München is beëindigt. Op bezoek bij Hoffenheim ging de ploeg van coach Hansi Flick hard onderuit. Het werd 4-1. Het is de eerste nederlaag in liefst 295 dagen voor de Rekordmeister.

Op 9 februari van dit jaar lukte het Bayern München voor het laatst niet om te winnen in een officieel duel (0-0 tegen RB Leipzig). Nadien werden liefst 23 officiële duels op rij gewonnen. De ploeg werd kampioen, won de DFB Pokal, de Champions League en afgelopen week werd ook de Europese Super Cup gewonnen tegen Sevilla.

In de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen gaf Bayern bovendien een ongekend signaal af. Schalke 04 werd met liefst 8-0 verslagen. Maar op bezoek bij Hoffenheim ging het mis. Voor het eerst sinds 7 december 2019 ging de ploeg van Hansi Flick onderuit. Destijds werd verloren van Borussia Mönchengladbach.

Voor Joshua Zirkzee begon de middag juist nog leuk. Hij mocht de plek van Robert Lewandowski innemen in de punt van de aanval van Bayern. De jonge Nederlander kon een nederlaag echter niet voorkomen. Hij zag hoe Ermin Bicakcic en Munas Dabbur binnen 24 minuten Bayern al op een verrassende 2-0 achterstand zette.

Joshua Kimmich deed na 36 minuten nog wel wat terug, maar Bayern oogde vermoeid en Hoffenheim kon daar optimaal van profiteren. De ploeg hield het tempo ongekend hoog de hele wedstrijd en speelde Bayern kapot. Zirkzee kreeg kort na rust nog wel een heel grote kans op de 2-2. De Nederlander had pech en trof de lat. Even later moest hij plaats maken voor Lewandowski. 

Andrej Kramaric werd uiteindelijk de grote man van de wedstrijd door niet alleen de 3-1 binnen te schieten, maar ook nog de 4-1. Manuel Neuer haalde in de slotfase Ihlas Bebou namelijk nog neer, waarna Kramaric vanaf elf meter de 4-1 tegen de touwen schoot en de pijnlijke middag van Bayern nog pijnlijker maakte.

Verstappen erg blij met tweede plaats

Max Verstappen kijkt met tevredenheid terug op de Grand Prix van Rusland. De Red Bull-coureur zakte vanaf de tweede startplek even terug naar plek drie maar dankzij een straf voor Lewis Hamilton lag de weg de naar de tweede plaats open.

"Het was erg interessant in de eerste bochten. Ik had erg weinig grip aan de binnenkant van bocht twee, dus dat kostte ons wat tijd. Ik moest door de piepschuim chicane op de uitloopstrook en gelukkig kwam ik daar zonder problemen doorheen", zo blikte de nummer drie in de WK-tussenstand terug op het begin van de wedstrijd, lezen we op Verstappen.nl.

"Na de herstart waren we wat te langzaam op de medium banden. Ik had teveel overstuur bij het ingaan van de bochten, dus ik kon niet echt aansluiten of aanvallen. Bij de pitstop hebben we de voorvleugel aangepast en toen we eenmaal naar de harde banden wisselden, waren we competitiever. Het was een beetje eenzaam, maar op het einde zag ik dat ik wat inliep op Bottas en probeerde ik voor de snelste raceronde te gaan. Dit lukte echter niet omdat mijn banden op waren. We kunnen uiteindelijk tevreden zijn dat we de beide Mercedessen weer hebben gesplitst en binnen acht seconden van de leider zijn gefinisht, op een circuit waarvan we weten dat we niet echt competitief zijn. Het was dus een prima race", aldus de Red Bull-coureur.

"De Mercedessen zijn sneller, dus ze zullen je toch wel inhalen. Dit circuit staat bekend als een Mercedes-circuit. Ze zijn hier altijd dominant geweest. Ik probeerde mijn eigen race te rijden. Ik denk dat we het goed hebben gemanaged en we hebben als team alles goed gedaan. We hebben het resultaat gemaximaliseerd, dus ik ben erg blij met de tweede plaats. Na twee uitvalbeurten is het mooi om zo terug te komen en waardevolle punten te pakken", zo vertelde Verstappen vol tevredenheid na de race.

De Nederlander blikte ook alvast vooruit naar de rest van het seizoen. "Normaal gesproken moeten we om het podium mee kunnen doen, zoals we het hele jaar al hebben gedaan, dus dat gaan we ook het rest van het jaar proberen te doen."

Duikster (55) omgekomen bij ongeluk Grevelingenmeer

Bij een duikongeluk aan de Langendijk bij Den Osse is zondagmiddag een duikster overleden.

Het ongeluk gebeurde rond 12.15 uur in het Grevelingenmeer. Hulpdiensten, waaronder een traumahelicopter zijn ter plaatse geweest maar de 55-jarige vrouw uit Roermond overleed ter plekke. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeluk. Zo zullen meerdere getuigen worden verhoord en zal er een sporenonderzoek plaatsvinden.

Rookmelding leidt naar drugslab Rotterdam-Noord

Gisteravond werd melding gemaakt van rookontwikkeling in een garage aan de Soetendaalsekade. Een aanwezige man weigerde in eerste instantie de garagedeuren te openen, daar bleek hij een duidelijke reden voor te hebben. Binnen werd een drugslab aangetroffen.

Even na 22:00 uur voegden agenten zich bij de brandweer toen deze geen toegang kregen tot een garage waar rookontwikkeling was. De aanwezige 23-jarige Rotterdammer werkte uiteindelijk mee om de garagedeuren te openen en al snel werd duidelijk waarom hij eerst tegenstribbelde. In de garage werden grondstoffen en middelen aangetroffen voor het vervaardigen van vermoedelijk harddrugs. Alles is in beslag genomen om te onderzoeken wat voor middelen het precies zijn en de Rotterdammer zit vast. Enkele omliggende woningen zijn in verband met de rookontwikkeling korte tijd ontruimd geweest.


Alaphilippe soleert naar wereldtitel wielrennen

Julian Alaphilippe heeft in Imola de wereldtitel op de weg veroverd. De 28-jarige Fransman demarreerde op de laatste klim weg uit een uitgedunde groep en hield in de laatste tien kilometer zijn kleine voorsprong vast. Wout van Aert won de sprint voor het zilver, voor Marc Hirschi.

Het eerste deel van de wedstrijd kende een saai verloop. Lange tijd reed er een kopgroep van zeven voorop met zes minuten voorsprong, maar de vormde geen enkel gevaar voor het peloton, waar vooral Denemarken aan het werk was voor Jakob Fuglsang.

Frankrijk nam met nog drie rondes over van Denemarken. De versnelling van de Franse ploeg zorgde ervoor dat de kopgroep snel werd teruggehaald, waarna België het in de voorlaatste ronde overnam van Frankrijk. België, met topfavoriet Wout van Aert, liet een sterke indruk achter. Maar op de voorlaatste beklimming van de Cima Gallisterna zorgde Tadej Pogacar voor de eerste serieuze aanval.

Pogacar zou een gaatje slaan van een halve minuut, waarna België de achtervolging inzette. Vooral Tiesj Benoot en Tim Wellens deden het werk voor de Belgische formatie, waar ze kwamen niet dichter bij de Tour de France winnaar. Toch zou het avontuur van Pogacar in de laatste ronde erop zetten, nadat Tom Dumoulin op de klim van de Mazzolano naar de Sloveen toereed. De Nederlandse hoop op een wereldtitel kwam echter niet weg en werd dan ook snel ingelopen.

Op weg naar de laatste keer de beklimming van de Cima Gallisterna lieten de Italianen zich vooral zien, maar ook de ploeg onder aanvoering van Vicenzo Nibali wist niet weg te geraken. Op de laatste beklimming moest de beslissing vallen. Marc Hirschi zette aan. Van Aert volgde weer gemakkelijk en ook Julian Alaphilippe. Michal Kwiatkowski, Primoz Roglic en Jakob Fuglsang konden volgen. Dumoulin kon net niet het tempo volgen van de beteren.

Vlak voor de top zette Alaphilippe zijn aanval in. Niemand kon de 28-jarige Fransman volgen en op de top had hij maar een kleine voorsprong op de vijf achtervolgers, maar die zouden in de laatste tien kilometer niet meer dichter bij Alaphilippe komen, waardoor Frankrijk voor het eerst in 23 jaar weer een nieuwe wereldtitel bij mannen heeft. Op een kleine halve minuut won Van Aert makkelijk de sprint voor de tweede plaats. Hirschi wist knap naar het brons te sprinten, vlak voor Kwiatkowski. Fuglsang werd vijfde, voor Roglic.

Dumoulin reed een verdienstelijk wedstrijd en zou uiteindelijk op een veertiende plaats eindigen en was daarmee de beste Nederlander.

Uitslag FC Utrecht - RKC Waalwijk

In misschien wel zijn laatste wedstrijd voor FC Utrecht heeft Gyrano Kerk andermaal zijn waarde bewezen. De aanvaller zorgde tegen RKC Waalwijk voor de belangrijke 2-1. Uiteindelijk werd het 3-1.

Kerk zou in de belangstelling staan van Leeds United, Cagliari en Hellas Verona, maakte een kwartier voor tijd met buitenkantje rechts zijn fraaie treffer. Sander van de Streek bepaalde in de slotfase met een kopbal de eindstand.  Zodoende staat het ambitieuze FC Utrecht na twee duels op vier punten, aangezien het de eerste zege van het seizoen boekte. Voor RKC staat de teller ook na het derde duel op nul punten.

FC Utrecht

3 - 1

RKC Waalwijk

 40' Mahi
 74' Kerk
 85' Van de Streek
   59' Damascan
 
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: ?
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Paes
Klaiber
St.Jago
Hoogma
Warmerdam
v.d.Streek
Gustafson
Boussaid (Elia/76)
Kerk
Mahi (Emanuelson/70)
Ramselaar (Arzani/70)
  Lamprou
Bakari
Touba
Meulensteen
Wouters
Olsak (Ngonge/81)
Anita
Tahiri
Efmorfidis (El Haddouti/ 46)
Stokkers (Damascan/46)
Daneels (Sow/71)

Mijnramp China, 16 mijnwerkers overleden

Een brand op een ondergrondse lopende band was volgens de Chinese staatsmedia de oorzaak van deze ramp in een kolenmijn nabij de metropool Chongqing in het zuidwesten van China. Door de brand liep de koolmonoxideconcentratie flink omhoog.

16 mijnwerkers kwamen hierbij om het leven, ze stierven aan koolmonoxidevergiftiging, meldden staatsmedia zondag, daarbij verwijzend naar de lokale autoriteiten. Een van de mijnwerkers overleefde de mijnramp en werd naar een ziekenhuis gebracht, meldde het officiële Xinhua News Agency.

De Chinese mijnen worden beschouwd als de gevaarlijkste mijnen ter wereld. Volgens onbevestigde schattingen komen elk jaar duizenden mijnwerkers om het leven. Slechte arbeidsomstandigheden, te weinig veiligheidsmaatregelen, ontoereikende apparatuur, onvoldoende toezicht en corruptie van lokale autoriteiten zijn vaak de oorzaken van deze ongevallen. Daarnaast is er ook kritiek dat veel ongevallen worden verdoezeld.

Marini breidt WK-leiding uit na winst in GP Catalonië

Luca Marini heeft de Grand Prix van Catalonië in de Moto2 gewonnen. De Italiaanse halfbroer van Valentino Rossi was op het Catalaanse asfalt van Barcelona net een maatje te groot voor de rest en vergrootte zo zijn leidende positie in het WK.

Met Luca Marini, Jorge Navarro en Sam Lowes op de eerste rij sprongen de lichten op groen. Marini behield de leiding, Fabio Di Giannantonio en Navarro sloten aan, met Marco Bezzecchi, Lowes en Joe Roberts daar weer achter.

Na een dikke handvol ronden ging Lowes voorbij Navarro, die af moest haken bij het leidende trio. Lowes zou Lowes niet zijn zonder overdreven acties en dat duurde niet lang: hij kegelde Di Giannantonio bijna onderuit, maar beiden bleven overeind, hoewel Marini zo wel een goed sloeg.

Vanaf de zesde plek ging Xavi Vierge na acht ronden stevig onderuit, terwijl Roberts de vierde plek overnam van Navarro. Halverwege de race waren de gaten in de top-4 redelijk groot, maar Lowes kwam weer op gang en sloot wederom aan bij leider Marini.

Zeven ronden voor het einde pakte Lowes voor het eerst de leiding over, maar Marini haakte aan en pakte hem vijf ronden later terug. De Italiaan reed zich los en pakte de overwinning, voor Lowes en de verder eenzaam rondrijdende Di Giannantonio.

Bo Bendsneyder deed ook mee en werd achttiende.

F1: Uitslag Grand Prix van Rusland

Valtteri Bottas heeft de Formule 1 Grand Prix van Rusland op zijn naam geschreven. De Fin profiteerde optimaal van een fout van teamgenoot Lewis Hamilton die als derde eindigde. Max Verstappen eindigde hier tussenin op een tweede plek waarmee hij na twee uitvalbeurten weer punten mee naar huis nam.

Voor de start was er al een onderzoek naar Hamilton ingesteld omdat hij op het circuit in Sochi twee keer een proefstart maakte op een plek die niet toegestaan was. Het leverde hem uiteindelijk tien seconden straf op. De Brit mocht van poleposition starten en was prima weg, met in zijn kielzog Bottas. Verstappen startte als tweede, maar verloor een plekje en ging bij bocht twee rechtdoor en moest de omweg nemen. Daniel Ricciardo profiteerde hiervan, maar Verstappen pakte alsnog de derde plek terug.

Verder naar achteren ging het mis toen Carlos Sainz ook de omweg bij bocht twee wilde nemen. De Spanjaard sneed de weg rond het piepschuim niet goed aan en klapte de muur in. Twee bochten verder tikte Charles Leclerc Lance Stroll uit de race. Vanwege alle brokstukken volgde een safety car die maar liefst vijf ronden aan zou houden.

Nadat het veld weer vrijgegeven was gebeurde er weinig tot Hamilton na ruim tien ronden het tempo op mocht voeren. Er werden flinke gaten getrokken en het was van de toppers Hamilton die op de zachtste banden als eerste stopte in ronde zeventien. De Brit kwam na het uitzitten van de straf op plek elf weer naar buiten. Dit maakte de weg vrij voor Bottas om een flink gat met Verstappen te trekken die op zijn beurt wegreed bij de rest van het veld.

Verstappen kwam in de 26e ronde binnen en kwam terecht achter Charles Leclerc en Daniil Kvyat. Dit duo was snel ingehaald, maar Bottas was al gevlogen. De Fin reed onbedreigd naar de zege, voor Verstappen en Hamilton. Sergio Perez eindigde als vierde, voor Daniel Ricciardo en Leclerc die zijn strategie van lang doorgaan beloond zag worden met plek zes. Esteban Ocon bleef op de streep Kvyat net voor, terwijl ruim daarachter Pierre Gasly en Alexander Albon de laatste punten wegkaapten nadat ze een mooi gevecht met Lando Norris uitgevochten hadden. Enige moment van opwinding in de slotfase was een viruele safety car omdat Romain Grosjean na bocht twee de piepschuimborden van de alternatieve route aan flarden had gereden en er nieuwe geplaatst moesten worden.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 V. Bottas Mercedes 1:39:52.203
2 M. Verstappen Red Bull +7.729
3 L. Hamilton Mercedes +22.729
4 S. Pérez Racing Point +30.558
5 D. Ricciardo Renault +52.065
6 C. Leclerc Ferrari +1:02.186
7 E. Ocon Renault +1:08.006
8 D. Kvyat AlphaTauri +1:08.740
9 P. Gasly AlphaTauri +1:29.766
10 A. Albon Red Bull +1:37.860
11 A. Giovinazzi Alfa Romeo +1 ronde
12 K. Magnussen Haas +1 ronde
13 S. Vettel Ferrari +1 ronde
14 K. Räikkönen Alfa Romeo +1 ronde
15 L. Norris McLaren +1 ronde
16 N. Latifi Williams +1 ronde
17 R. Grosjean Haas +1 ronde
18 G. Russell Williams +1 ronde
DNF C. Sainz Jr. McLaren +53 ronden
DNF L. Stroll Racing Point +53 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 205
2 Valtteri Bottas Mercedes 161
3 Max Verstappen Red Bull 128
4 Lando Norris McLaren 65
5 Alex Albon Red Bull 64
6 Daniel Ricciardo Renault 63
7 Charles Leclerc Ferrari 57
8 Lance Stroll Racing Point 57
9 Sergio Perez Racing Point 56
10 Pierre Gasly AlphaTauri 45
11 Carlos Sainz Jr. McLaren 41
12 Esteban Ocon Renault 36
13 Sebastian Vettel Ferrari 17
14 Daniil Kvyat AlphaTauri 14
15 Nico Hülkenberg Racing Point 6
16 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 2
17 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 2
18 Kevin Magnussen Haas 1
19 Nicholas Latifi Williams 0
20 George Russell Williams 0
21 Romain Grosjean Haas 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 366
2 Red Bull 192
3 McLaren 106
4 Renault 99
5 Racing Point 92
6 Ferrari 74
7 AlphaTauri 59
8 Alfa Romeo 4
9 Haas 1
10 Williams 0

Uitslag Feyenoord - ADO Den Haag

Feyenoord heeft het doelpuntrijke duel tegen ADO Den Haag gewonnen. De eindstand in De Kuip was 4-2.

In de elfde minuut profiteerde ADO-aanvaller Arweiler van een fout van Geertruida: 0-1. Op achterstand had Feyenoord het vervolgens even lastig maar kwam beetje bij beetje beter in de wedstrijd. Geertruida scoorde via een kopbal de gelijkmaker.

Na rust bracht Senesi Feyenoord op voorsprong. Met twintig minuten te spelen kwamen de bezoekers via een strafschop weer op gelijke hoogte. Lang kon ADO niet genieten want twee minuten later stond Feyenoord door een doelpunt van Narsingh weer op voorsprong. Berghuis bepaalde de eindstand via een strafschop op 4-2.

Feyenoord

4 - 2

ADO Den Haag

 27' Geertruida
 57' Senesi
 71' Narsingh
 83' Berghuis(pen)
   11' Arweiler
 69' Pinas (pen)
 
 Gele kaart: Haps, Fer, (Feyenoord), Pinas, (ADO Den Haag)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Nieuwkoop
Geertruida
Senesi
Haps
Toornstra
Fer
Kökcü (Teixeira/46)
Berghuis
Bozenik (Burger/85)
Linssen (Narsingh/46)
  Koopmans
v. Ewijk
Bijen
Pinas
Faye
Bourard
Rigo (Pascu/89)
De Boer (Goossens/89)
Besuijen (Ould-Chikh/78)
Arweiler (Kramer/78)
Catic (Ratiu/58)

Trump nomineert conservatieve kandidaat voor positie opperrechter

Zoals iedereen al verwachtte heeft de Amerikaanse president Donald Trump een nieuw lid voor het Hooggerechtshof voorgesteld. De 48-jarige Amy Barrett mag van The Donald de stoel overnemen van de sinds kort overleden Ruth Bader Ginsburg.


Orange Man Glad (Foto: Chip Somodevilla/Getty Images)

Met deze nominatie komt het aantal door Republikeinse presidenten genomineerde opperrechters op zes. Drie opperrechters zijn neergezet door Democratische presidenten. Barrett is een vrome katholiek die inmiddels al een aardige carrière heeft opgebouwd in het Amerikaans rechtssysteem. 

"Vandaag is het een eer om één van het meest briljante en begaafde juridische intellecten van ons land te nomineren voor het Hooggerechtshof", aldus Trump. "Ze is een vrouw met een ongeëvenaarde prestatie, torenhoog intellect, uitstekende referenties en onverzettelijke loyaliteit aan de grondwet."

Barrett accepteerde de nominatie. "Ik hou van de Verenigde Staten en ik hou van de Amerikaanse grondwet", zei Barrett. "Een rechter moet de wet toepassen zoals is geschreven. Rechters zijn geen beleidsmakers", een grote wens van The Donald. De Senaat zal nu beslissen of Barrett geschikt wordt geacht.

Democraten boos
Zoals iedereen al verwachtte, reageerden de Democraten gepikeerd. Joe Biden, tegenstander van Trump voor de komende presidentsverkiezingen, vind dat de Senaat moet wachten met het nemen van een beslissing tot na de verkiezingen in november.

Kamala Harris, running mate van Biden, is vooral bang dat met de verkiezing van Barrett het beleid van Ginsburg, een groot voorstander van vrouwenrechten, teniet wordt gedaan.

Andere Democraten wilden direct op zoek naar een controverse. Zo wordt Barrett aangevallen vanwege de adoptie van twee van haar zeven kinderen. Deze kinderen zijn vanuit Haïti geadopteerd en de legitimiteit van deze adoptie werd bekritiseerd door een ex-campagnemedewerker van hooggeplaatste Democratische politici.

Journalist Mollie Hemingway meldde verder dat Barrett een mooi stel kinderen had. "Het zou zonde zijn als er wat met hen gebeurt. Wat jij doet is walgelijk", zo klonk het dreigend.

Democraten zijn vooral bang dat de abortuswet, Roe vs Wade, tenietgedaan zal worden. Maar zelfs met de aanstelling van Barrett zal het afschieten van deze wet geen meerderheid in het Hooggerechtshof krijgen.

Barrett zou, na Neil Gorsuch en Brett Kavanaugh de derde conservatieve opperrechter zijn die onder Trump's bewind wordt aangesteld.

Moto3-coureur Binder crasht niet en pakt eerste zege

De Grand Prix van Catalonië in de Moto3 heeft géén crash van Darryn Binder opgeleverd. Op het asfalt in Barcelona wist de Zuid-Afrikaan zelfs zijn allereerste zege bij te schrijven, na bijna honderd starts.

We begonnen met Tony Arbolino, Raul Fernandez en Gabriel Rodrigo op de eerste rij, maar WK-leider Albert Arenas nam al vroeg de leiding over, gevolgd door Darryn Binder, Arbolino, Rodrigo en Sergio Garcia.

Na zes ronden opende John McPhee vanaf plek drie de aanval op leider Arbolino, maar dat ging niet goed: de Brit schoof onderuit en kegelde ook een woeste Arenas omver. Ondertussen nam Binder de leiding over, waarbij het wachten was tot de Zuid-Afrikaan onderuit ging.

Halverwege de race reed hij in elk geval nog, met Rodrigo, Arbolino en Garcia in zijn kielzog. Zoals gebruikelijk in de Moto3 werd er weer flink gewisseld en met nog een paar ronden te gaan reed Dennis Foggia aan de leiding, met Jaume Masia en Arbolino er achteraan.

Foggia, Binder en Arbolino doken als leiders de slotronde in, waarbij vooral het feit dat Binder nog overeind reed verrassend was. De Zuid-Afrikaan viel Foggia zelfs aan, pakte de leiding en ging níet onderuit, waardoor hij eindelijk zijn eerste zege bij mocht schrijven, voor Arbolino en Foggia.

F2-race Sochi gestaakt na zware crash, eerste zege Zhou

De sprintrace van de Formule 2 in Sochi is nog wat korter geworden dan een normale sprintrace. Na nog geen helft van de race ging het behoorlijk fout - gelukkig zonder verwondingen - en werd de race na een onderbreking geheel gestaakt.

Zhou Guanyu vertrok vanaf poleposition, naast Nikita Mazepin en voor Jack Aitken en Jehan Daruvala, met kampioenschapsleider Mick Schumacher na zijn winst van zaterdag op de achtste plek. Zhou, Mazepin en Aitken behielden na wat duelleren hun posities, Schumacher vertrok ijzersterk en sloot aan op plek vier.

Het veld werkte zo de rondjes af, tot het in de achtste ronde behoorlijk fout ging: Aitken en Luca Ghiotto duelleerden volle bak om de vierde plek, waarbij de twee in elkaar haakten. Ghiotto sloeg rechtsaf en knalde hard de stootkussens in, Aitken maakte ook een flinke klap die kant op, waarna Ghiotto's auto ook nog eens uitbrandde - gelukkig stonden er stootkussens in plaats van bandenstapels, waardoor beide coureurs al snel op eigen kracht uit konden stappen.

Gezien de schade aan de veiligheidsfaciliteiten rondom het circuit was gelijk duidelijk dat een herstart er vermoedelijk niet in zou zitten en na twintig minuten kwam de organisatie er dan ook achter: geen herstart en dus pakte Zhou zijn eerste Formule 2-overwinning.

Bokser Taylor deelt keihard uit, Briedis wint World Boxing Super Series

In Londen is zaterdagavond in de boksring gestreden om de WBA Super- en IBF-wereldtitels in het superlichtgewicht (-63,5kg). De Brit Josh Taylor (16-0, 12 KO's) verdedigde zijn titel tegen de Thai Apinun Khongsong (16-0, 13 KO's).

Taylor won de IBF-titel vorig jaar van Ivan Baranchyk en troggelde de WBA Super-titel in oktober af van Regis Prograis. Khongsong was zijn eerste uitdager voor de dubbel en die uitdaging bleek niet al te lastig: The Tartan Tornado gaf de Thai geen enkele kans en maakte het met een geniepige, maar kneiterharde stoot op het lichaam binnen de eerste ronde al af.

Taylor - Khonsong

De finale van de World Boxing Super Series in het cruisergewicht (-90,7kg) zou in mei gehouden worden, maar een virus gooide roet in het eten. In plaats van zijn eigen Riga had Mairis Briedis (26-1, 19 KO's) nu München als locatie om het op te nemen tegen de Cubaan Yuniel Dorticos (24-1, 22 KO's), regerend wereldkampioen bij de IBF.

Het werd een alleszins prima gevecht, waarin het zo nu en dan redelijk heen en weer ging. Dorticos haalde af en toe goed uit met rechts, Briedis plaatste wat betere combinaties en dat bleek na twaalf ronden de doorslag te geven: met 114-114 en twee keer 117-111 ging de Let er met de Muhammad Ali Trophy en de wereldtitel vandoor.

Briedis - Dorticos

Gewapende overval op snackbar Heerhugowaard

In een snackbar aan de Betje Wolfftuin in Heerhugowaard stapte zaterdagavond om 20.50 uur een man met een vuurwapen binnen. Hij bedreigde de aanwezige medewerkers met het vuurwapen en eiste geld. Hierna vluchtte de verdachte weg in onbekende richting.

De verdachte heeft het volgende signalement: man, leeftijd tussen de 18 en 20; lengte 1.75 à 1.80 meter, normaal postuur. Hij was gekleed in een groen met beige camouflagejas en was ten tijde van de overval getooid met een bivakmuts.

De politie heeft met meerdere eenheden gezocht naar de dader, onder meer met behulp van de politiehelikopter. De verdachte is vooralsnog niet aangehouden. Bij de overval zijn geen gewonden gevallen, wel is de impact groot. Aan de medewerkers wordt slachtofferhulp aangeboden.

De politie is op zoek naar getuigen en roept deze op zich te melden via 0900-8844.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

PSV dicht bij komst Ivoriaanse middenvelder Sangaré

PSV lijkt zich te gaan versterken met Ibrahim Sangaré. De 22-jarige middenvelder van Toulouse moet 9 miljoen euro kosten en volgens het Eindhovens Dagblad wordt hij zondag of maandag gepresenteerd bij de Eindhovense club. Sangaré tekent waarschijnlijk een contract tot 2025 bij PSV.

De komst van Sangaré mag een kleine verrassing genoemd worden. Afgelopen week leek de middenvelder nog de overstap te maken naar Southampton, maar uiteindelijk koos hij toch voor PSV. Met Sangaré heeft PSV de gewilde versterking op het middenveld gevonden. De 1.91 meter lange Ivoriaan werd door Toulouse in 2016 uit zijn vaderland weggehaald. Sindsdien kwam de drievoudig international tot 78 optredens in de Ligue 1. Vorig seizoen degradeerde Toulouse.

Sangaré is de vijfde aanwinst deze zomer van PSV. Eerder versterkte de Eindhovense club zich met de keepers Yvon Mvogo en Vincent Müller, linksback Philipp Max en spits Eran Zahavi.

Ajax en FC Barcelona akkoord over Dest

Sergiño Dest heeft zaterdagavond zijn laatste speelminuten voor Ajax gemaakt. De negentienjarige vleugelverdediger vervolgt zijn loopbaan bij Barcelona, zo melden onder meer VI en De Telegraaf. Barcelona bereikte zaterdag overeenstemming met Ajax en troefde daarmee Bayern München af.

Lange tijd leek Dest zijn carrière te vervolgen bij Bayern München. De Duitse club en winnaar van de Champions League meldde zich in februari al bij Ajax, maar tot een akkoord met de Amsterdamse club zou het niet komen. Afgelopen week meldde Barcelona zich bij Ajax en beide clubs wisten zaterdagavond een akkoord te bereiken over Dest. Naar verluidt maakt Barcelona een bedrag van rond de twintig miljoen euro over, dat door bonussen nog kan oplopen.

Dest vliegt zondagmiddag of maandag naar Spanje om er te onderhandelen over een meerjarig contract bij de Catalaanse club.

Politie Rotterdam haalt vuurwapen van de straat

Agenten van de politie in Rotterdam hebben op zaterdag 26 september op de Bruinissestraat een 39-jarige automobilist uit Den Haag aangehouden.

De politie is bevoegd om in (onder meer) dit deel van Rotterdam preventief te fouilleren en ze hielden rond 19.45 uur de bestuurder staande. Hij bleek in zijn auto een doorgeladen vuurwapen te hebben en had daarnaast nog kleine hoeveelheden soft- en harddrugs bij zich. Alles in in beslaggenomen en de man zit vast.

Afbeelding: Politie Rotterdam Charlois
Afbeelding: Politie Rotterdam Charlois

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

UNITY vertegenwoordigt Nederland op het Junior Eurovisie Songfestival 2020

Zaterdagavond was het zover: de live finale van het Junior Songfestival vanuit Rotterdam Ahoy! Na maanden voorbereiding hebben drie acts alles gegeven in een fantastische finale. De finale werd gepresenteerd door Romy Monteiro en Buddy Vedder. Het is de meidengroep UNITY, die zich de winnaar van het Junior Songfestival 2020 mag noemen. Ondanks dat zij niet compleet op het podium stonden, omdat een van de meiden positief getest is op corona, wisten zij met hun nummer Best Friends de vakjury, kinderjury en kijkers thuis te overtuigen. Maar, op 29 november staan de vier meiden van UNITY er samen om Nederland te vertegenwoordigen tijdens het Junior Eurovisie Songfestival.

UNITY is super blij dat zij als groep hebben gewonnen: "We zijn zo blij en emotioneel. Zo gaaf dat we gewoon gewonnen hebben en met Demi alsnog samen kunnen optreden in de internationale finale!"

De zware taak om de finalisten te beoordelen lag in de handen van de vakjury, bestaande uit Fenna Ramos, Duncan Laurence en Ronnie Flex, en de kinderjury Matheu Hinzen (winnaar JSF 2019) en de meidengroep 6TIMES. Door 34 punten van de vakjury, kinderjury en de kijkers thuis werd duidelijk dat UNITY genoeg punten had om de finale te winnen. Jackie & Janae werden tweede met 30 punten en op de derde plaats eindigde T-SQUARE met 29 punten. Robin kon als vierde act helaas niet deelnemen vanavond, omdat ook zij positief getest is op corona.

De vakjury: "Wat een heerlijk feelgood nummer is dit. Het was een super goed optreden en wat een uithalen aan het einde. Jullie komen als groep echt meteen binnen. Daarnaast zijn jullie ook al zo professioneel. Hoe snel jullie geschakeld hebben met de veranderingen die plaatsvonden binnen jullie groep. Dat belooft nog wat voor de toekomst!"

UNITY gaat zich de komende tijd voorbereiden op het Junior Eurovisie Songfestival. Hoewel er eind november niet afgereisd wordt naar de internationale finale in Polen, gaat de finale gewoon door. De voorbereidingen hiervoor zijn elke vrijdag te volgen op juniorsongfestival.nl en het eigen YouTube-kanaal.

Op NPO Zapp wordt op 29 november voorafgaand aan de internationale finale, om 16.40 uur een Junior Eurovisie Update uitgezonden, waarin de belevenissen van UNITY te volgen zijn.

FOK! Wat een weer: overdag droger na een natte nacht

Boe!  

Nou, dat was me het depressietje wel . Odette heeft zich in het zuidwesten aardig laten gelden. Zoals ik verwacht had vielen er behoorlijke hoeveelheden regen. Dit waren vaak complete stortbuien en dat ging tot vanmiddag zo door. In Zeeland en het zuiden van Zuid-Holland vielen er tientallen mm aan regen. Zelfs de 100 mm kwam in de buurt. Dit was het geval in Terneuzen. Verder op veel plaatsen tussen de 40 en 70 mm. 

In Belgie kwam het op veel grotere schaal tot enorme hoeveelheden. Met name in een strook over Oost-Vlaanderen viel er tussen de 70 en 100 mm regen, en stormde het ook. Verder kwam er ook soms pittig onweer voor. 

Voor mij koerste die depressie erg ongunstig. Mijn droom is nog steeds om een keer 100 mm af te tappen, maar dat is met 0 mm de afgelopen 24 uur niet echt aan de orde geweest. Mijn hoogste etmaalsom is 89 mm, en dat was geloof ik alweer in 2010. Dus het wordt tijd!  

Ondertussen moeten we onze blik richten op het noordoosten, want boven Duitsland koerst een nieuwe depressie noordwestwaarts. Daar zit een fors regengebied bij, en inmiddels regent het al in het noordoosten. Uiteindelijk gaat het hele land voor de bijl. Ik denk dat de meeste regen vanaf Drenthe, tot over Utrecht naar Brabant gaat vallen. Dan spreken we over hoeveelheden tussen de 20 en 30 mm.  Ook elders is het nat en ik denk dat iedereen wel een mm of 10 krijgt.

Gisteren was het overigens in een groot deel van het land droog weer met wolkenvelden en af en toe zon. Het was ook rustig weer met weinig wind.

Vandaag trekt de regen dan zuidwestwaarts en dan lijkt de middag op de meeste plaatsen droog te blijven. De zon kan af en toe doorbreken, maar stralend weer lijkt het niet te worden. Er blijft nog het één en ander aan restbewolking over. Het wordt wel iets zachter met een graad of 18. De wind is aan zee noordelijk en vrij krachtig. In het binnenland is er minder wind en die is daar veranderlijk.

Ook de komende week is het wisselvallig. De eerste dagen valt er af en toe lichte regen, maar in de loop van de week bereiken actievere storingen ons land weer en gaat het harder regenen. Tussendoor schijnt ook af en toe de zon. Het wordt even iets zachter met 19 graden, maar later in de week koelt het af.

Fijne zondag!  

Meer weer op FOK!

Sittard om 07.30 (Foto: Charged)
Sittard gistermorgen om 07.30. Het was er fris. (Foto:Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.