FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 31 mei 2020

Snooker keert vanaf maandag terug met Championship League

De topsport wordt langzaam weer opgestart. Ook het snooker gaat weer beginnen. Het seizoen gaat verder met de Championship League. 

De Championship League heeft tussen 1 en 11 juni plaats in Milton Keynes in het Verenigd Koninkrijk. Aan dit toernooi doen de 64 beste spelers van de wereld mee waaronder de favorieten Judd Trump, Ronnie O’Sullivan, Mark Selby, Neil Robertson, Mark Allen en Kyren Wilson. De spelers zijn opgedeeld in zestien groepen van vier spelers. De groepswinnaars plaatsen zich voor de tweede ronde. Bekijk de groepsindeling op Wikipedia

Het toernooi zou eerst plaats hebben in Leicester. De locatie in Milton Keynes is echter 'coronaproof'. Spelers en scheidsrechters hoeven het hotel niet te verlaten. Ook zijn alle spelers en arbiters getest op COVID-19. Het toernooi is te zien op ITV en Eurosport. Iedere dag vanaf 16.00 uur tot het einde vasn de avond is er snooker te zien. Het toernooi is wel achter gesloten duren. 

Dit toernooi is een goede testcase voor het wereldkampioenschap. Het WK staat op de planning vanaf 25 juli in Sheffield. In het Crucible Theatre zal eveneens geen publiek worden toegelaten. 

Paris Saint-Germain neemt Icardi definitief over van Internazionale

Mauro Icardi maakt volgend seizoen definitief de overstap naar Paris Saint-Germain. De 27-jarige aanvaller speelde al sinds het begin van dit seizoen op huurbasis voor de Franse club.

Icardi kwam sinds het seizoen 2013/14 uit voor Internazionale. Aan het begin van dit seizoen maakte de Argentijn op huurbasis de overstap naar de Franse hoofdstad. In het contract was een optie tot koop opgenomen. Die optie is nu gelicht door Paris Saint-Germain.

Volgens diverse Italiaanse en Franse media is het transferbedrag circa 50 miljoen euro. Het bedrag kan door bonussen met vijf tot acht miljoen euro oplopen. Icardi had in Milaan nog een contract tot 2022.

Maandag 1,5 meter demonstratie tegen anti-zwart politiegeweld

Meerdere antiracismeorganisaties houden maandag op de Dam in Amsterdam een manifestatie tegen anti-zwart politiegeweld in Amerika en Europa. De aanleiding is de dood van George Floyd die vorige week in de Amerikaanse staat Minnesota door politiegeweld om het leven is gekomen. Dit veroorzaakte onrust en rellen in de Verenigde Staten.

De demonstratie op de Dam wordt onder andere georganiseerd door het collectief Zwarte Piet is Racisme en Back Queer & Trans Resistance NL. De organisatie roept mensen op om solidariteit te tonen met de demonstranten in de VS en om zich uit te spreken tegen institutioneel racisme in Nederland en Europa.

Als voorbeeld van anti-zwart politiegeweld wordt de dood van Mitch Henriques genoemd, die vijf jaar geleden tijdens zijn arrestatie in Den Haag overleed. Ook noemt de organisatie de Belastingdienst, die jarenlang Nederlanders met een dubbele nationaliteit strenger gecontroleerd heeft op fraude dan andere Nederlanders. 'Talloze onderzoeken tonen aan dat er sprake is van institutioneel racisme op de arbeidsmarkt, in het onderwijs, binnen de politie en binnen andere instituten', schrijven de initiatiefnemers.

1,5 meter demonstratie
Activisten die zich willen aansluiten worden opgeroepen om een mondkapje of gezichtsbescherming te dragen. Ook vraagt de organisatie aan iedereen om 1,5 meter afstand te houden. Mensen die niet kunnen komen, kunnen de protestmanifestatie volgen via een livestream.

De demonstratie op de Dam is maandag van 17.00 - 18.30 uur.

Gladbach verslaat Union Berlin; Dortmund overklast Paderborn

Op zondag twee duels in de Bundesliga. Borussia Mönchengladbach won met 4-1 van Union Berlin en Borussia Dortmund pakte drie punten op bezoek bij SC Paderborn 07. Het werd 1-6.

Gladbach was vanaf de aftrap de dominante partij en kwam in de zeventiende minuut terecht op voorsprong. Florian Neuhaus worstelde zich knap langs Marvin Friedrich en schoof de bal via de binnenkant van de paal de 1-0 binnen. Even later legde Pléa de bal perfect op het hoofd van Thuram, die bij de tweede paal de 2-0 binnenkopte. De 22-jarige Fransman vierde zijn doelpunt met een eerbetoon aan George Floyd, de zwarte, ongewapende arrestant die begin deze week in Minneapolis door politiegeweld om het leven kwam.

Kort na rust maakte Union het nog even spannend. Clubtopscorer Sebastian Andersson versierde een vrije trap en kopte die vervolgens zelf binnen. Een comeback kwam er niet. Opnieuw was het Pléa die Thuram bediende, de jonge aanvaller tikte van dichtbij zijn tiende Bundesliga-treffer van het seizoen binnen. Het slotakkoord was voor Pléa zelf, hij volleerde zuiver raakt uit een voorzet van Ramy Bensebaini: 4-1. Door de ruime zege gaat Gladbach weer over Bayer Leverkusen heen, de ploeg staat nu derde. Union wacht na de coronabreak nog altijd op een overwinning en is afgezakt naar de veertiende plaats.

Borussia Dortmund heeft zondagavond indruk gemaakt tegen laagvlieger Paderborn. Bij afwezigheid van Erling Haaland eiste Jadon Sancho de hoofdrol op. Het werd 1-6, maar de bezoekers kwamen pas laat op gang. In de 54e minuut Na een prima actie van Emre Can kon Thorgan Hazard de 0-1 van dichtbij binnentikken en drie minuten later was het opnieuw raak. Ditmaal was het Julian Brandt die de bal laag voorgaf en Sancho die eenvoudig scoorde.

In de 72e minuut leek het een beetje spannend te worden. Na hands van Can ging de bal op de stip en Uwe Hünemeier benutte de strafschop namens de thuisclub overtuigend. Twee minuten later maakte Sancho aan alle spanning alweer een einde. Op aangeven van Hazard schoot hij de bal knap in de verre hoek: 1-3. In de slotfase maakten Achraf Hakimi en Marcel Schmelzer er 1-5 van, maar het toetje was toch weer voor Sancho. Na een snelle counter benutte hij zijn zeventiende Bundesliga-doelpunt dit seizoen. De ploeg van trainer Lucien Favre behoudt door de overwinning de tweede plaats, het gat met Bayern bedraagt zeven punten. Paderborn staat stijf onderaan. 

Trump wil AntiFa als terroristische organisatie bestempelen

De Amerikaanse president Donald Trump gaat de anarchistische relorganisatie AntiFa als terroristische organisatie bestempelen, zo liet hij zondag via een tweet weten.

AntiFa is volgens Trump medeverantwoordelijk voor het grove geweld dat losbrak na de dood van de zwarte George Floyd, een geboeide arrestant, door een blanke politieagent. Op dit moment is het nog onduidelijk wie er precies verantwoordelijk wordt gehouden voor het uitdijen van het geweld naar verschillende grote steden in de VS.

Lees ook: Schokkend: politie Minneapolis doodt geboeide arrestant

Meerdere grote steden in de VS 'staan nu in brand' en volgens Trump komt dat door AntiFa en de radicale linkse groeperingen. Alhoewel minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zich nog enigszins op de oppervlakte houdt, liet hij zich in een interview ontglippen dat de rellen toch echt 'AntiFa-achtige elementen' in zich had.

In 2019 wilden de Republikeinse senatoren Bill Cassidy en Ted Cruz AntiFa ook al eens tot terroristische organisatie benoemen, nadat AntiFa onder andere de conservatieve journalist Andy Ngo hadden mishandeld en immigratie-ambtenaren hadden bedreigd.

Man aangehouden na verdacht overlijden in woning

Een 46-jarige man uit Ter Aar is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het overlijden van een 34-jarige vrouw. Een rechercheteam onderzoekt de zaak.

Agenten werden om 02.25 uur gevraagd naar een woning aan de Reigerlaan in Ter Aar te gaan waar ambulancepersoneel op dat moment was vanwege de melding dat een vrouw medische hulp nodig had. De vrouw bleek overleden en vanwege de omstandigheden waaronder zij was aangetroffen, waren er twijfels over de doodsoorzaak.

Daarop werd de 46-jarige man aangehouden op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij haar dood. Forensisch experts hebben lange tijd onderzoek verricht in de woning. Een rechercheteam onderzoekt de zaak, de man is op het bureau ingesloten voor verhoor.

Politie zoekt getuigen na explosie in woonwijk Zwolle

Een explosie aan de Geleen in Zwolle heeft rond 03:00 uur in de nacht van zaterdag op zondag 31 mei meerdere woningen beschadigd. Er vielen gelukkig geen gewonden, maar wel raakten meerdere woningen beschadigd en moesten vier woningen ontruimd worden. Onderzoekers van de forensische opsporing doen onderzoek in de woning en op basis van de eerste resultaten gaat de politie uit van een misdrijf. Het team is op zoek naar getuigen.

Op basis van het eerste onderzoek blijkt dat er rond de tijd van de explosie een donkere auto is gezien in de Geleen. Ook zou er iemand zijn weggerend. De politie komt graag in contact met iedereen die afgelopen nacht tussen 2.30 en 3.00 uur iets opvallends heeft gezien in de omgeving van de Geleen.

Door de explosie moesten bewoners van vier woningen vannacht elders onder gebracht worden. De bewoners van twee van de vier woningen kunnen inmiddels weer terug naar hun eigen huis. De bewoner van de woning waar de explosie plaatsvond, kan voorlopig nog niet terug. De schade is te groot en het onderzoek in de woning is nog niet afgerond.

Onderzoek
Het onderzoek is sinds vannacht in volle gang. Het team probeert in kaart te krijgen wat er is gebeurd en zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. Het onderzoek in de getroffen woning en de buurt zal vandaag nog duren. Agenten houden een buurtonderzoek en ook zullen er getuigen gehoord worden.

Ook roept de politie iedereen die in de omgeving van de Geleen woont en een camera aan zijn of haar woning heeft, de beelden goed te bekijken. Mogelijk is daarop iets te zien dat het onderzoek verder kan helpen. Als u tussen 2.30 en 3.00 uur in de omgeving reed en een dashcam in uw auto heeft, kan daarop ook iets te zien zijn. Als u informatie heeft of iets opvallends op de beelden ziet, neem dan contact op met de politie in Zwolle via het tipformulier of via 0900-8844. Via het tipformulier kunt u ook beelden uploaden. Anoniem een melding doen bij de politie kan via 0800-7000.

Politie beëindigt nachtelijk buurtfeestje met zwembad en DJ in Dordrecht

Een verjaardag aan de Brikstraat in Dordrecht liep afgelopen nacht uit op een aanhouding en een hoop tumult. Een verdachte liep enkele beetwonden op van een politiehond. Omstreeks 00:30 uur constateerden surveilleerdende agenten forse geluidsoverlast uit de Brikstraat. Toen agenten ter plaatse polshoogte kwamen nemen, bleek er op straat een buurtfeest te zijn georganiseerd ter gelegenheid van de verjaardag van een van de buurtbewoners.

Op straat stonden meerdere picknicktafels, een opblaasbaar zwembadje en andere attributen en was er een DJ actief. In totaal waren op de locatie circa 50-60 personen bij elkaar gekomen. De jarige gaf direct aan dat hij niet voornemens was om het feest te beëindigen. Na aanvankelijk eerst te hebben gewaarschuwd, bleek dat optreden toch onvermijdelijk was. Hierop keerde een aantal personen zich tegen de politie.

Politieagenten hielden een 33-jarige man die bij zijn aanhouding werd gebeten door een politiehond. Hij verzette zich tegen zijn aanhouding en schopte een agent. Hij werd na behandeling ingesloten in een politiecel. De man was onder invloed van alcohol en testte positief op het gebruik van harddrugs. Nadat de politie het feest had beëindigd keerde de rust weder. De politie stelt een nader onderzoek naar de ongeregeldheden. Meerdere aanhoudingen worden daarbij niet uitgesloten.

Minister: “noodzaak investeringen onverminderd groot”

“De noodzaak voor investeringen in Defensie is onverminderd groot.” Dat zegt minister Ank Bijleveld-Schouten in reactie op een artikel in De Telegraaf van vandaag.

Daarin staat dat het kabinet de voorgenomen investering bij Defensie voor zich uitschuift. Dit omdat de minister de herijking van de Defensienota niet presenteert in juni zoals gepland, maar uitstelt tot oktober. Het blad suggereert daarmee dat de organisatie het “bezuinigingsspook weer ziet opdoemen”.

“Ik had ook liever geen coronacrisis gehad, reageert Bijleveld. Maar nu die er is, kun je het niet negeren. De conclusies die De Telegraaf daaraan verbindt zijn niet de mijne.”

Ze refereert aan het nog vorige week gemelde investeringspercentage van 23,9%, dat hoger is dan ooit. Volgens de bewindsvrouw is er geen sprake van een uitstelstrategie. Dat zou, zo zegt ze, niet verantwoord zijn. “Defensie heeft de grondwettelijke taak het Koninkrijk en bondgenootschappelijk grondgebied te verdedigen. We hebben al besloten dat we de onderzeeboten gaan vervangen, dat geldt ook voor de M-fregatten. Daarvoor worden nu zorgvuldig de aanschafprocessen doorlopen. De extra F35’s - 9 stuks - zijn ook al besteld”, aldus de minister.

“We presteren goed op de 3e hoofdtaak, het leveren van bijstand bij rampen en crises. Dat doen we wel dankzij onze ervaring, opgedaan tijdens missies. Luister naar wat de logistieke planners, de militaire artsen en verpleegkundigen zeggen over hun inzet afgelopen periode: wij kunnen dit door wat we op missies meemaakten en leerden.”

Zr.Ms. Friesland (voor) en Zr.Ms. Evertsen tijdens eskaderreis in november 2019. (Afbeelding: Defensie)
Zr.Ms. Friesland (voor) en Zr.Ms. Evertsen tijdens eskaderreis in november 2019. (Afbeelding: Defensie)

COVID-19: 185 nieuwe besmettingen en 5 doden, totaal 46.442 en 5956

Tot en met 31 mei 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 46.442 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 185 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.735 (+8) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 5 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 5956 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dringende oproep: vul geen zwembaden en sproei niet

In verschillende gebieden in Overijssel en Gelderland kwam er gister fors minder water uit de kraan. Dat komt door extreme toename van het drinkwaterverbruik. Vitens roept daarom met klem op om in de provincies Overijssel en Gelderland geen zwembaden te vullen, niet te sproeien, kort te douchen en de auto niet te wassen.

Reden voor het hoge verbruik is een combinatie van het zonnige weer, lang aanhoudende droogte en het feit dat iedereen thuis is als gevolg van de Coronacrisis. Deze combinatie zorgt voor piekmomenten in het waterverbruik, zaterdag zo extreem dat klanten er last van kregen. Tuinen worden massaal gesproeid en de recente run op grote opzetzwembaden draagt ook bij aan toename van het verbruik. Vitens roept daarom al langer op om zuinig om te gaan met drinkwater.

Extreem piekverbruik
In delen van Overijssel werd een extra verbruik van 47 en 46%, met uitschieters van zelfs 70% gemeten. In Overijssel ging het om de gebieden Vechtstreek, Borne, Dinkelland, Enschede, Hof van Twente en Luttenberg/Lemelerveld.

Vitens roept mensen met klem op ook de aankomende warme dagen zuinig en bewust om te gaan met drinkwater. In de genoemde gebieden is het dringend advies geen zwembaden te vullen en niet te sproeien.

'Het gaat om het redden van een mensenleven'

Dat corona opeens heel dichtbij kan komen, weten Luc en Soraya uit de politie-eenheid Oost-Brabant inmiddels. Zij werden enkele weken geleden tijdens een avonddienst opgeroepen om te assisteren bij een reanimatie in Eindhoven. Daarna bleek pas dat de 77-jarige vrouw, die uiteindelijk is overleden, was besmet met het coronavirus.

‘Mijn collega Soraya en ik zaten op dat moment samen in de dienstauto toen we door het ziekenhuis werden gebeld met het bericht dat de vrouw was overleden en dat ze besmet was’, vertelt Luc. ‘Dan gaat er meteen van alles door je hoofd.’

Eerder die avond was de vrouw naar het ziekenhuis gebracht, nadat ze door Luc en Soraya en de ambulancedienst zo’n 25 minuten lang was gereanimeerd. Luc: ‘Toen we arriveerden hoorden we van de ambulancebroeders dat er geen indicatie was voor corona. Die hadden geen zichtbare verschijnselen geconstateerd. Dus trokken we een mondkapje voor ons gezicht en deden handschoenen aan en zijn begonnen met hartmassage. De scheuroverall hadden we niet aangetrokken en we hadden ook de veiligheidsbril niet opgezet. Op zo’n moment wil je de reanimatie zo snel mogelijk opstarten.’ ‘Het is een situatie waarin elke seconde telt’, zegt ook Soraya. ‘Een overall aantrekken kost tijd. Het gaat om het redden van een mensenleven.’

Wakker gemaakt
Luc: ‘Toen we wisten dat we mogelijk besmet zouden kunnen zijn met corona, hebben we meteen met de operationeel commandant gebeld. Met hem hebben we goed doorgesproken welke stappen we moesten nemen. Het was al laat op de avond, mijn partner lag al in bed. Die heb ik wakker gemaakt toen ik thuis kwam. Gelukkig zijn we er beiden nuchter onder gebleven. We hebben besloten om in ons dagelijks leven niets aan te passen. Ook omdat de bedrijfsarts ons vertelde dat de kans op besmetting minimaal was. We hadden met het mondkapje en de handschoenen goede beschermingsmaatregelen genomen.’

Bijna nihil
Ook Soraya wilde graag van de arts weten hoe groot de kans op besmetting was en wat dat zou betekenen voor de thuissituatie. Haar huisarts stelde haar gerust. De kans op besmetting was bijna nihil. ‘Maar natuurlijk heb ik me toch wel zorgen gemaakt. Je hoort zoveel over het virus op het nieuws.’ Gelukkig kreeg het tweetal de dagen erna geen klachten. Om die reden zijn ze ook niet getest. Na een gesprek met de bedrijfsarts en overleg met hun leidinggevende zijn ze die week ook gewoon weer op werk verschenen.

Of ze de reanimatie nu anders zouden hebben aangepakt? Soraya vindt het lastig. ‘Met de kennis van nu, zou je zeggen dat we de overall toch aan hadden moeten trekken en die spatbril op hadden moeten doen. Maar we dachten dat het slachtoffer geen corona had.’ Daar is Luc het mee eens: ’Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Ik ga er nu van uit dat ieder slachtoffer besmet zou kunnen zijn. Je gezondheid gaat toch voor alles.’

Onrust in Rotterdam-Noord; drie arrestaties

Politieagenten hielden in de nacht van zaterdag op zondag op de Abraham van Stolkweg in Rotterdam twee verdachten van 16 en 17 jaar aan op verdenking van betrokkenheid bij een schietincident. Hierbij raakten een 19-jarige man uit Krimpen aan den IJssel en een 20-jarige Rotterdammer gewond. Bij de aanhouding waren agenten genoodzaakt hun vuurwapen te trekken en werd er door agenten meerdere keren geschoten. Behalve de twee slachtoffers raakte verder niemand gewond.

Kort voor middernacht kreeg de politie meerdere meldingen dat er nabij het Roel Langerakpark op de Abraham van Stolkweg nabij het Leger des Heils was geschoten. Getuigen verklaarden dat zij meerdere knallen hadden gehoord. Direct werden meerdere politie-eenheden naar de locatie gestuurd. De politie was eerder op de avond ook al in het Roel Langerakpark en het nabij gelegen Vroesenpark park aanwezig geweest omdat de toeloop te groot was. Dit leidde tot enkele ongeregeldheden. Ter plaatse troffen agenten twee gewonde personen aan. Zowel een 19-jarige inwoner uit Krimpen aan den IJssel als een 20-jarige man uit Rotterdam waren geraakt en gewond. Zij moesten beiden naar een ziekenhuis worden vervoerd. Hun toestand is – zo het nu laat aanzien – niet levensbedreigend.

Ter hoogte van de Mevlana Moskee zagen agenten dat vanuit het aanwezige publiek een scooter kwam aanrijden met twee opzittenden die vermoedelijk met een vuurwapen meerdere schoten afvuurden. De bestuurder negeerde aanwijzingen van de politie. Agenten waren genoodzaakt hun vuurwapen te trekken en daarop te gebruiken. Zij zagen dat de bestuurder richting het talud van de Beukelsbrug opreed. Hier kwamen beiden met de scooter ten val en renden zij verder. De bijrijder, een 17-jarige verdachte uit Maassluis, kon direct ter plaatse worden aangehouden. De vermoedelijke bestuurder, een 16-jarige Rotterdammer, kon in de directe omgeving met een Benaderings Techniek Gevaarlijke Verdachten (BGTV) worden aangehouden.

Politieagenten die ter ondersteuning van de agenten ter plaatse kwamen schoonden daarop de omgeving. Agenten werden daarbij vanuit het publiek bekogeld met flessen. Zij waren daarbij genoodzaakt geweld te gebruiken om de agressieve en opstandige jongeren tot bedaren te krijgen. Daarbij werd enkele malen de wapenstok gebruikt. Aanwezigen jongeren werden gecontroleerd op het bezit van wapens. In het tumult werd ook een 24-jarige persfotograaf geslagen. Politieagenten wisten hiervoor een 33-jarige verdachte aan te houden. De fotograaf moest zich onder doktersbehandeling laten stellen. Toen agenten het park hadden ontruimd keerde de rust weer terug.

Vrouw zwaargewond na explosie in Haarlem

Een 48-jarige vrouw uit Haarlem is zondag rond 01.20 uur gewond geraakt bij een explosie. Dit gebeurde bij een woning op de Vrijheidsweg in Haarlem.

Het slachtoffer raakte zwaargewond en is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De explosie is mogelijk veroorzaakt door (zwaar) vuurwerk. Dit zal door de politie onderzocht worden. Op basis van een signalement heeft de politie in de omgeving een 23-jarige Haarlemmer aangehouden. Zijn betrokkenheid bij het incident zal worden onderzocht. De verdachte is voor verhoor en onderzoek meegenomen naar het politiebureau.

Eventuele getuigen wordt verzocht om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Man (35) overleden na frontale botsing

Zaterdagavond gebeurde een ernstig verkeersongeval op de Schouwsedijk in Zierikzee waarbij een 35-jarige man uit Zierikzee overleed. Getuigen verklaarden dat de man met zijn auto plotseling op de verkeerde weghelft terecht kwam, frontaal tegen een andere auto botste waarna er meteen een hevige brand ontstond.

De auto die in brand vloog betrof de auto van een 42-jarige man uit Aachen (Duitsland). Hij kon nog snel uit zijn auto komen, maar liep wel verwondingen op. De Duitse man is ter controle naar het ziekenhuis gebracht, hij heeft daar een blaastest ondergaan waaruit bleek dat hij niet had gedronken. De man mocht na behandeling weer naar huis.

De auto van de man uit Zierikzee brak doormidden. Vermoedelijk is de bestuurder uit de auto geslingerd. Hij overleed ter plekke. Zijn familie is meteen van zijn overlijden in kennis gesteld, zij kwamen naar de plek waar het ongeval was gebeurd.

De brandweer is met verschillende voertuigen naar de plaats van het ongeval gekomen. Zij blusten de brand aan de auto en aan de omgeving van de auto. De Koninklijke Marechaussee assisteerde bij afzettingen om publiek op afstand te houden. Politieagenten hoorden getuigen en analisten van de verkeerspolitie hebben onderzoek gedaan naar de oorzaak van het ongeval. Dat onderzoek is nog niet afgerond. Beide voertuigen zijn door de politie in beslag genomen voor onderzoek.

Homoseksuele Syriër krijgt ondanks 'problematische woonsituatie' geen urgentie

Een uit Syrië gevluchte twintiger hoeft volgens de rechter geen urgentieverklaring voor een andere woning te krijgen vanwege zijn thuissituatie. De Syriër zegt regelmatig bedreigd en mishandeld te zijn door een huisgenoot, maar volgens de rechtbank is er geen sprake van een 'levensontwrichtende situatie'.

De twintiger is uit Syrië gevlucht vanwege zijn homoseksuele geaardheid en de militaire dienstplicht. Hij verblijft sinds een paar jaar in Nederland en is student aan de Hogeschool Utrecht. Met hulp van een LHBTI-stichting vond hij een woning, met een andere statushouder als huisgenoot. Sinds oktober 2018 woont ook de partner van zijn huisgenoot in de woning. Dit heeft volgens hem geleid tot spanningen, bedreigingen, ruzies en verbaal en fysiek geweld.

Aanhoudende stresssituatie
Bij verschillende hulpinstanties deed de man zijn verhaal. Zo schreef Doras Maatschappelijke dienstverlening, een stichting voor bewoners van Amsterdam-Noord, dat hij door de 'aanhoudende stresssituatie niet toekomt aan zijn primaire levenstaken, zoals het voltooien van zijn studie maar bovenal het leiden van een menselijk aanvaardbaar leven'.

Onder meer de Hogeschool Utrecht, de stichting die hem aan de woning had geholpen en vrienden uitten hun zorgen over zijn thuissituatie. Zijn psycholoog wilde de behandeling pas hervatten als de thuissituatie weer 'stabiel' was.

Aanvraag
Op 8 februari 2019 deed de Syriër een aanvraag voor een urgentieverklaring, met zo'n verklaring krijgen woningzoekenden voorrang op sociale huurwoningen. De aanvraag deed hij op grond van sociale en medische omstandigheden.

De gemeente vroeg de GGD om advies. De GGD concludeerde dat er geen urgentie was op medische gronden, onder meer omdat hij niet goed antwoord zou hebben gegeven op de vraag of er professionele bemiddeling is geweest met de huisgenoot. De gemeente heeft de aanvraag daarna afgewezen, omdat meer Amsterdammers problemen met huisgenoten hebben en hij in staat zou zijn om zelf een andere woning te vinden.

Geen aanleiding
De Syriër stapte uiteindelijk naar de rechter. De voorzieningenrechter zegt ook een 'problematische woonsituatie' te zien 'die zijn weerslag heeft op zijn psychische gesteldheid'. Toch zou de inhoud van de medische stukken geen aanleiding geven om te stellen dat de psychische problematiek zo ernstig is dat er sprake is van 'een levensontwrichteinde situatie die maakt dat hij niet meer in staat is om zelfstandig te functioneren'.

Het staat volgens de rechter niet vast dat er daadwerkelijk geweld is gebruikt of dat er bedreigingen zijn geuit. Zo heeft de Syriër geen aangifte gedaan. Hij zegt het wel vijf keer geprobeerd te hebben en ook deed hij bij de politie een melding, die door agenten is omschreven als een 'ruzie/twist'. Bewijs voor huiselijk geweld is dat volgens de rechter echter niet.

Verontwaardiging over parkeerboete die automobilist na aanrijding kreeg

Een automobilist die zijn auto tien minuten neerzette op een parkeervak nadat hij een hond had aangereden, moet de parkeerboete die hij kreeg van de rechtbank betalen. De uitspraak leidt tot veel verontwaardigde reacties.

De aanrijding vond op 1 juni vorig jaar plaats. De bestuurder van de auto stopte om medische zorg aan de hond te verlenen en de eigenaar te kalmeren. Na tien minuten was de dierenambulance er en is hij vertrokken. Een paar dagen later kreeg hij een bekeuring thuisgestuurd.

Geen overmacht
De automobilist maakte bezwaar tegen de boete, maar de gemeente gaf hem ongelijk. Uiteindelijk stapte hij naar de rechter. De rechtbank stelde echter dat er geen sprake was van overmacht.

'Hoewel de rechtbank er begrip voor heeft dat eiser de eigenaar van de hond heeft willen ondersteunen en zich kan voorstellen dat het er niet van is gekomen om parkeergeld te betalen, staat vast dat eiser in elk geval vanaf het moment dat hij de auto heeft geparkeerd feitelijk en fysiek in staat was om parkeergeld te betalen', stelt de rechtbank in het vonnis.

Zonder pardon
Het vonnis, dat een rechter vandaag op Twitter publiceerde, leidt tot verbazing. ''In Amsterdam een dier aangereden? Eerst een parkeerkaartje kopen voordat je het dier en de eigenaar te hulp schiet - want anders krijg je zonder pardon een boete van 64,40 euro', schrijft internetexpert en jurist Danny Mekić‡. Een advocaat twittert dat de menselijke maat 'heel ver te zoeken is'.

De rechtbank schrijft in het vonnis ook dat er in parkeerbelastingzaken vrijwel geen ruimte is om af te wijken van de regels, die streng worden toegepast.

FOK! Wat een weer: iets koeler

In het noordoosten komen er enkele wolkenvelden voor, verder is het overal zonnig. In de loop van de ochtend komt er van het oosten uit geleidelijk steeds meer sluierbewolking, de zon blijft daar over het algemeen wel doorheen schijnen. In de middag kunnen er ook enkele stapelwolken ontstaan. Het blijft droog. De maximumtemperaturen variëren van 18°C op de Wadden tot 23°C in het zuiden. De wind wordt noordoostelijk en matig, aan de kust in de middag noord tot noordoost en mogelijk vrij krachtig.

In de nacht naar maandag is het helder met sluierbewolking. De minima lopen uiteen van 8°C in het noordoosten tot 13°C in Zeeland. De noordoostenwind neemt boven land af naar zwak tot matig, vlak aan zee meest matig.

Op maandag is het zonnig, maar er blijft ook nog steeds sluierbewolking aanwezig. De maxima variëren van 20°C op de Wadden tot 26°C in het zuiden van het land. De oost- tot noordoostenwind is zwak tot matig, vlak aan zee matig tot vrij krachtig. In de loop van de middag draait aan de kust de wind naar noord tot noordoost. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Klapmongeaul was bij een van de waaien in de polder van Eemnes
Klapmongeaul was bij een van de waaien in de polder van Eemnes 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Politie Amsterdam wil buxus bekeuren

De politie Amsterdam Oost-Watergraafsmeer zag gisteren een auto rijden met 3 personen erin. En dat mag niet, omdat het een tweepersoonsauto was.

Nadat de auto aan de kant stond, verklaarden de inzittenden dat ze net een bezoek aan een tuincentrum hadden gebracht en bleek de krullebol een buxus te zijn.

Gelukkig konden de agenten de humor er wel van inzien. "We hebben er hartelijk om kunnen lachen!"

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.