FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 20 september 2019

Uitslag FC Twente - Heracles Almelo

FC Twente heeft vrijdagavond de eerste nederlaag van het seizoen geleden. In de eigen Grolsch Veste werd met 2-3 verloren van rivaal Heracles Almelo.

FC Twente kwam al na vijf minuten op voorsprong dankzij een doelpunt van Cantalapiedra. Vlak voor het rustsignaal maakte Dessers gelijk op aangeven van Pröpper gelijk. In de blessuretijd kwamen de Heraclieden zelfs op voorsprong door een doelpunt van PSV-huurling Mauro Júnior.

Twente had in de tweede helft de overhand in de wedstrijd maar Heracles gaf niks weg en was goed in de counter. Twintig minuten voor tijd bracht Mauro Júnior de bezoekers op een 1-3 voorsprong. In de extra tijd was het Berggreen met de 2-3. Voor Heracles is dit de eerste zege in Enschede sinds 2012, toen werd ook met 2-3 gewonnen.

FC Twente

2 - 3

Heracles Almelo

 5' Cantalapiedra
 90+1' Berggreen
   41' Dessers
 45+2' Mauro Júnior
 79' Mauro Júnior
 
 Gele kaart: Zekhnini, Espinosa, (FC Twente), Kiomourtzoglou, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.300
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Pleguezuelo
Bijen
Schenk
Verdonk (Aboerjania/81)
Selahi (Berggreen/68)
O. Busquets
Espinosa
Cantalapiedra
Vuckic
Zekhnini
  Blaswich
Breukers
Pröpper
Knoester
Czyborra
Kiomourtzoglou
Mauro Júnior (Bakboord/90)
Merkel
v.d. Water (v.d. Buijs/85)
Dessers
Konings (Dos Santos/56)

Eerste stappen Regio Deals gezet

Ruim een jaar na het afsluiten van de eerste Regio Deals zijn in verschillende regio's de eerste stappen gezet op het gebied van kwaliteit van leven, leefomgeving en versterking van de economie. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit mede namens minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer. Met de Regio Deals pakt het kabinet samen met de regio's opgaven aan die het perspectief van burgers en bedrijven moeten versterken en de brede welvaart in de regio verbeteren.

Een sterke samenleving begint in de regio. Om een impuls te geven aan verschillende gebieden in Nederland stelde het kabinet vanuit het Regeerakkoord 950 miljoen beschikbaar voor de jaren 2018 – 2022. Na een selectie van voorstellen zijn regio’s aan de slag gegaan met lokale opgaven op het gebied van bijvoorbeeld wonen, veiligheid, werken, leren en recreëren. Met een gebiedsgerichte aanpak slaan overheden, bedrijven, bewoners en betrokken organisaties de handen ineen om de problematiek aan te pakken op een manier die past bij die regio. Het versterken van de regio kan het beste gedaan worden door mensen die daar ook leven en werken.

In een aantal regio’s merken bewoners al het een en ander van de gemaakte afspraken. In Rotterdam-Zuid wordt 260 miljoen geïnvesteerd in onder andere werk, wonen en de verbetering van ontwikkelkansen voor kinderen. Zo gaan kinderen vanaf dit schooljaar op 30 scholen in de wijken Feijenoord, Afrikaanderwijk, Hillesluis, Bloemhof, Tarwewijk, Carnisse en Oud-Charlois langer naar school om leerachterstanden weg te werken.

Op 25 oktober, de dag dat de Slag om de Schelde herdacht wordt, opent in Zeeland het vernieuwde bevrijdingsmuseum. Dit bevrijdingsmuseum is na de verbouwing de grootste culturele instelling van Zeeland, waar meer dan 100 vrijwilligers zich voor inzetten. Het museum is een ontmoetingsplek, benadrukt de Zeeuwse identiteit en versterkt het culturele aanbod in de regio en daarmee de toeristische sector.

Het kabinet en de regio’s hebben deze zomer 11 nieuwe Regio Deals gesloten, die inmiddels gestart zijn met de uitvoering. De aanmelding voor de volgende tranche Regio Deals is geopend: voorstellen kunnen tot 1 december aangemeld worden bij RVO.nl. Na sluiting van de inschrijftermijn besluit het kabinet welke voorstellen uitgewerkt worden tot een Regio Deal.

Eerste zege van het seizoen voor FC Den Bosch en FC Dordrecht

FC Den Bosch en FC Dordrecht hebben de eerste overwinning van het seizoen geboekt. De Bosschenaren wonnen met 4-0 van MVV Maastricht. De collega's uit Dordrecht versloegen N.E.C. met 2-0. De topper tussen NAC Breda en Excelsior werd gewonnen door de thuisclub met 2-1. Door een eenvoudige 4-0 winst op FC Eindhoven blijft De Graafschap lijstaanvoerder in de Keuken Kampioen Divisie.

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie
Almere City FC - Jong AZ 2-1
De Graafschap - FC Eindhoven 4-0
FC Den Bosch - MVV Maastricht 4-0
FC Dordrecht - N.E.C. 2-0
Go Ahead Eagles - Jong Ajax 1-1
NAC Breda - Excelsior 2-1
Roda JC Kerkrade - Jong FC Utrecht 1-3
Telstar - FC Volendam 1-2
Helmond Sport - TOP Oss zaterdag 19.45 uur
Jong PSV - SC Cambuur maandag 20.00 uur

Trouwstoet blokkeert kruispunt in Amsterdam: 28 boetes uitgedeeld

De politie heeft vandaag 28 deelnemers aan een trouwstoet, die stilstonden op de kruising van de Insulindeweg en de Sumatrastraat in Amsterdam Oost, op de bon geslingerd.

Volgens een politiewoordvoerder vertoonden de automobilisten "hinderlijk rijgedrag". "Ze hadden de hele kruising geblokkeerd en stonden ook geparkeerd op de stoep."

Ook was er vuurwerk afgestoken. Agenten konden echter niet constateren wie het vuurwerk had afgestoken, daarom zijn daar geen boetes voor gegeven.

De boetes zijn op kenteken geschreven, de deelnemers krijgen ze dus later op de deurmat bezorgd. Mocht het om huurauto's gaan, dan stuurt de verhuurder van de auto de boetes door.

Moordenaar Derk Wiersum vermoedelijk toch geen tiener

De man die strafrechtadvocaat Derk Wiersum woensdagochtend doodschoot, is waarschijnlijk tussen de 20 en 25 jaar oud.

Dat meldt de politie vandaag. Eerder liet de politie weten dat de schutter tussen de 16 en 20 jaar oud was, maar uit nieuwe getuigenverklaringen blijkt dat die leeftijd moet worden bijgesteld.

De schutter is nog steeds voortvluchtig. De politie vraagt mensen die meer informatie over hem hebben of camerabeelden bezitten om contact op te nemen.

Wiersum was de advocaat van kroongetuige Nabil B. De kroongetuige geldt als een belangrijke troef voor justitie in het proces rond de groep van topcrimineel Ridouan Taghi.

Japanse rugbyers beginnen thuis-WK met ruime winst

In Japan is het wereldkampioenschap rugby van start gegaan. Het gastland opende het bal in Chofu, een voorstad van Tokyo, met een wedstrijd tegen Rusland en dat leverde gelijk een ruime zege op.

Een totaal mislukte vangbal van een Japanse verdediger leverde Kirill Golosnitsky de bal op, waardoor hij Rusland met een vroege try op voorsprong kon zetten, maar daarmee was alles wat Rusland betreft eigenlijk wel gezegd.

De in Zuid-Afrika met Zimbabwaanse en Japanse ouders geboren Kotaro Matsushima rondde een fraaie aanval niet veel later af met de gelijkmakende try, kort voor rust werd een prima offload aan Japanse zijde beloond met nog een try van Matsushima.

Kort na de onderbreking nam de nieuwe Japanner Lappies Labuschagné, geboren en getogen in Zuid-Afrika, de Russische aanval over en drukte hij een derde try. In de slotfase sneed Japan nog eens door de Russische verdediging en Matsushima rondde zijn hattrick af: 30-10.

Japan - Rusland (Bron: YouTube)

Protest en onbegrip om sluiting rechtbank Marengo-proces

Journalisten en hoofdredacteuren verzetten zich tegen het besluit van de Amsterdamse rechtbank vandaag. De rechtbank doet komende week de deur dicht voor pers en publiek tijdens de zittingen van het Marengo-proces, de strafzaak tegen de groep rondom de crimineel Ridouan Taghi.

Dat besluit viel naar aanleiding van de liquidatie van Derk Wiersum, de strafrechtadvocaat die kroongetuige Nabil B. bijstond in dat proces.

'Geen concrete dreiging'
"Paniekvoetbal", noemt rechtbankjournalist Saskia Belleman het. "Ik heb nog nagebeld of er een concrete dreiging is en die is er niet. Ze willen nu de deuren dichtdoen om even rustig te kunnen bedenken hoe nu verder. Als dat je eerste reactie is na de moord op een advocaat, om dan de openbaarheid van de rechtsstaat te grabbel te gooien, dan ben ik benieuwd wat er nog gaat komen. Want dat het einde nog niet in zicht is, dat is wel duidelijk. Angst is een slechte raadgever."

'Op geen enkele wijze wijken'
Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) reageert verontwaardigd op het nieuws. Hoewel ze er begrip voor hebben dat de rechtbank en het Openbaar Ministerie niemand in onnodig gevaar willen brengen, roept de vereniging op om het proces tóch openbaar te houden.

"Juist nu moeten alle partijen uitstralen dat ze op geen enkele wijze willen wijken voor de geëtaleerde dreiging en geweld in deze zaak. Juist in dit soort omstandigheden is het cruciaal om te staan voor de fundamenten van onze democratie. Openbare rechtsspraak is er daar één van. De pers moet ook in dit soort moeilijke omstandigheden zijn controlerende en verslaggevende taak kunnen vervullen", schrijft de vereniging op haar website, ook namens het Genootschap van Hoofdredacteuren.

Andere mogelijkheden
Belleman zegt dat de rechtbank er ook voor had kunnen kiezen om een vorm van beperkte openbaarheid te kiezen. "Je kunt ook alleen publiek weren, maar dan wel de pers toestaan. Dan kan de pers nog steeds zijn controlerende taak uitvoeren en aan de buitenwereld berichten. Of ze hadden een videoverbinding kunnen maken en de media en het publiek vanaf een andere locatie mee kunnen laten kijken."

De NVJ en de hoofdredacteuren schrijven dat ze vandaag nog met de rechtbank en het Openbaar Ministerie gaan overleggen om een vorm te vinden waarin de pers aanwezig kan zijn bij het proces. Belleman is het daarmee eens: "Het is 2-0 voor Taghi, die zit nu ergens te lachen."

Olympisch judokampioene en favelaheldin Silva betrapt op doping

Judoka Rafaela Silva is betrapt op het gebruik van een verboden middel. De 27-jarige Braziliaanse is oud-wereldkampioene en regerend olympisch kampioene in de klasse tot 57 kilogram. In Rio de Janeiro won de in een favela opgegroeide Silva drie jaar geleden goud, wat voor flink wat mooie verhalen zorgde.

Naar nu blijkt leverde Silva op 9 augustus een positief plasje in. Dat was de dag waarop ze in het Peruviaanse Lima tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen goud veroverde. Het gaat om fenoterol, een medicijn dat vaak wordt gebruikt om de luchtwegen beter te laten functioneren, bijvoorbeeld in het geval van astmapatiënten.

In 2016 werd de Braziliaanse zwemkampioene Etiene Medeiros op hetzelfde middel betrapt, maar zij kwam er met een stevige waarschuwing vanaf en mocht meedoen aan de Spelen in Rio. Silva staat momenteel vierde op de wereldranglijst en pakte enkele weken geleden brons op het WK in Tokyo.

Rafaela Silva de dag dat ze haar positieve plasje inleverde bij de Pan-Amerikaanse Spelen na het behalen van de gouden medaille (Pro Shots / Action Images)
Rafaela Silva de dag dat ze haar positieve plasje inleverde bij de Pan-Amerikaanse Spelen na het behalen van de gouden medaille (Pro Shots / Action Images)

NAC Breda kritisch op Manchester City: "Veel van de spelers wilden wij niet"

NAC Breda is dit seizoen met een bijna volledig nieuwe selectie begonnen aan de strijd om promotie in de Keuken Kampioen Divisie. Mede als gevolg van de degradatie van afgelopen jaargang vertrokken er maar liefst 26 spelers, terwijl er 19 nieuwe voetballers werden aangetrokken. "Ik had niet verwacht 45 transfers te moeten doen", reageert technisch directeur Tom Van den Abbeele tegenover BN DeStem.

Door de degradatie konden veel spelers makkelijk weg bij NAC. "De meeste spelers hadden de clubs niet voor het uitkiezen, maar wel degradatieclausules met gelimiteerde transfersommen. Die zijn mij een doorn in het oog", zegt Van den Abbeele daarover. "De club moet in de sterkst mogelijke positie staan, dat was niet altijd het geval. Daarom heb ik iedere speler vroegtijdig gevraagd aan te geven of hij wel of niet wilde blijven, omdat ik niet tot eind augustus wilde wachten."

NAC had in het recente verleden vaak veel huurlingen, maar Van den Abbeele wil daar vanaf. "Je moet elf producten stallen die je zo duur mogelijk kan verkopen. Het kapitaal moet straks op het veld staan. Wij willen huurconstructies vermijden, met uitzondering van Manchester City. Daar verdienen we zelf ook aan. Dat zijn vaste bedragen of percentages, dat hangt per speler af." De Bredanaars hebben sinds drie jaar een samenwerkingsverband met City.

Dit seizoen huurt NAC slechts twee spelers van de Engelse grootmacht, waar dat er ook weleens meer dan vijf zijn geweest. "Meer dan drie spelers van City is niet nodig", vindt Van den Abbeele.

"In de eerste divisie krijgen we talenten uit een ander segment van City: spelers van achttien jaar die uit het jeugdvoetbal komen en die voor het eerst worden uitgeleend."

"Luka Ilic wilde zelf heel graag terugkomen omdat hij vond dat hij iets moest rechtzetten richting de supporters. Maar veel van de aangedragen spelers door City wilden wij niet."

MLB: Yankees winnen voor het eerst sinds 2012 weer divisietitel

New York Yankees heeft zich als derde team geplaatst voor de play-offs. Eerder waren al de Los Angeles Dodgers en de Atlanta Braves zeker van een plaats in het postseason. De ploeg van Didi Gregorius heeft voor het eerst sinds 2012 weer de titel gepakt in de American League East.

New York Yankees staan al heel lang aan de leiding in de American League East en de vraag was wanneer ze de titel zouden winnen. Dat gebeurde afgelopen nacht in het duel tegen de Los Angeles Angels. De ploeg uit New York won met 8-1 en dat was mede aan DJ LeMahieu, die in de tweede inning een homerun sloeg met twee man op de honken. Ook Brett Gardner was goed voor drie binnengeslagen punten.

Uitslagen MLB donderdag:
Atlanta Braves - Philadelphia Phillies 5-4
Pittsburgh Pirates - Seatlle Mariners 5-6 (elf innings)
Boston Red Sox - San Francisco Giants 5-4
Milwaukee Brewers - San Diego Padres 5-1
New York Yankees - Los Angeles Angels 8-1
Baltimore Orioles - Toronto Blue Jays 4-8
Chicago Cubs - St. Louis Cardinals 4-5 (tien innings)
Cleveland Indians - Detroit Tigers 7-0
Minnesota Twins - Kansas City Royals 8-5

Verstappen eerste en tweede in vrije training GP van Singapore

Met een eerste en tweede plaats in de vrije training is Max Verstappen goed begonnen aan de Grand Prix van Singapore.

In de eerste vrije training op het Marina Bay Circuit was Verstappen met een tijd van 1:40,259 het snelste van de twintig coureurs. Achter de Nederlander was het Sebastian Vettel op de tweede plaats. De Duitse Ferrari-coureur was 0,167 seconde langzamer. Op de derde plaats eindigde Lewis Hamilton in een tijd van 1:40,925. Charles Leclerc had problemen met de versnellingsbak en kwam niet verder dan de negentiende plaats.

Hamilton stond bovenaan in de tweede vrije training. Achter de Mercedes-coureur was het Verstappen op plaats twee, slechts twee tiende langzamer dan de Brit. Vettel complementeerde de top drie.

“Ik ben tevreden en de auto voelt prima. Het is een veelbelovend begin van het weekend”, aldus Verstappen. “Het is nu een kwestie van fine-tunen, maar de rest zal ook beter worden. Vooral Lewis is snel. Mercedes mogen we sowieso niet uitvlakken. Het wordt zaterdag in de kwalificatie zeer close, vooral met Hamilton. Al blijft dit een heel lastig circuit om een perfecte ronde neer te zetten.”

Van Bommel wijst Ajax aan als favoriet

Mark van Bommel heeft Ajax aangewezen als de favoriet in de strijd om de landstitel. De trainer van de Eindhovenaren vindt dat de regerend landskampioen de favorietenrol moet krijgen omdat de Amsterdammers er financieel beter voorstaan. Toch denkt Van Bommel dat de verschillen zondag in het Philips Stadion niet groot zullen zijn. "Het zal dicht bij elkaar liggen", aldus de trainer.

"Ik denk dat de verhoudingen redelijk dicht bij elkaar liggen, maar Ajax is favoriet. Dat was vorig seizoen zo en dat is nog steeds zo", zei Van Bommel vrijdag tijdens de persconferentie. "Je ziet het aan alle lijstjes met voorspellingen, maar ook aan het feit dat ze meer geld hebben en ontzettend veel kunnen uitgeven. Wij hebben veel kwaliteit, maar zover zijn wij nog niet. Maar er zijn geen garanties dat de favoriet ook altijd kampioen wordt."

Waar Ajax dinsdag met 3-0 te sterk was voor Lille OSC in de Champions League, boekte PSV donderdag een 3-2 overwinning op Sporting Portugal in de Europa League. Dat Ajax langer rust heeft gekregen in aanloop naar de topper wil Van Bommel niet als excuus gebruiken. "Dat is onze eigen schuld. Dan hadden we maar de Champions League moeten halen."

De PSV-trainer beschikt over een vrijwel fitte spelersgroep. Erick Gutiérrez ontbrak de afgelopen weken met een handblessure, maar is op de weg terug. Van Bommel besluit zaterdag of hij de Mexicaanse middenvelder opneemt in de wedstrijdselectie. Ryan Thomas en Ibrahim Afellay speelden donderdag met Jong PSV mee in een oefenwedstrijd tegen de beloften van Swansea City. De twee zijn opties voor het duel met Ajax. "Ik praat morgen met Ibi , Thomas zou ook kunnen. Hij doet het goed, begrijpt de speelwijze steeds beter. Dat vind ik knap, want hij is vorig jaar na zijn komst van PEC Zwolle al na twee trainingen geblesseerd geraakt."

Ajax-trainer Erik ten Hag sprak vrijdag op de persconferentie zijn bewondering uit voor de voorhoede van PSV. Hij noemde de Eindhovense aanvallers 'cowboys'. "Voorin zijn het wel cowboys, ja. Ach zolang als wij winnen maakt het mij niet uit hoe. Dat we voorin heel spectaculaire kwaliteiten hebben klopt. Het is soms echt genieten", aldus Van Bommel, die ervan uitgaat dat Ajax hetzelfde spel zal spelen zoals zij gewend zijn. "Wij zullen proberen hun zwaktes te benutten en die van ons als team zo goed mogelijk te maskeren."

Duitse Steimle klopt Roosen en Groenewegen in Koolskamp Koerse

Jannik Steimle heeft Koolskamp Koerse gewonnen. De Duitse stagiair van Deceuninck-Quick Step reed in de laatste vijf kilometer weg en hield stand. De 23-jarige renner voor de Nederlanders Timo Roosen en Dylan Groenewegen.

Het Kampioenschap van Vlaanderen is al jaar en dag een koers voor sprinters. Vorig jaar schreef Dylan Groenewegen Koolskamp Koerse op zijn naam en dit jaar was hij weer een van de favorieten. Lange tijd reden er drie renners voorop, maar die renners zouden nooit een rol van betekenis spelen in de finale van de Vlaamse wedstrijd.

Deceuninck-Quick Step trok met nog 45 kilometer te fietsen het peloton in waaiers. Het zorgde ervoor dat het eerste peloton nog maar bestond uit veertig renners. In eerste instantie liet Groenewegen zich verassen, maar werd weer teruggebracht door een deel van zijn ploeggenoten.

In de verschillende plaatselijke rondes was er gevaar voor waaiers, maar toch leek het erop dat het eerste peloton ging sprinten voor de zege. Toch zou het geen sprint worden, want met vijf kilometer te gaan ging Jannik Steimle er vandoor. De Duitse stagair had een klein gaatje te pakken en mede door de hulp van de motor vergrootte hij het gat. In de achtergrond probeerde verschillende renners het gat te dichten, maar steeds zat er een Deceuninck-Quick Step-renner in het wiel om de vlucht van Steimle te beschermen.

Toch lukte het Timo Roosen om er alleen vandoor te gaan in de laatste anderhalve kilometer. De Nederlander van Jumbo-Visma kwam nog kort op de Duitser, maar die behield net voldoende voorsprong op Roosen. Ook het peloton was niet ver achter en Groenewegen won de sprint van de eerste peloton.

Ten Hag wil alleen functionele trucjes zien tegen 'cowboys' van PSV

Erik ten Hag wil zondag tegen PSV geen risico nemen met Donny van de Beek. De aanvallende middenvelder is op de weg terug van een spierblessure. De Oranje-international is hersteld en heeft de groepstraining hervat, maar Ten Hag kon vrijdag niet aangeven of Van de Beek al klaar is voor een basisplaats. Hakim Ziyech, die na de wedstrijd tegen Lille OSC in de Champions League aangaf wat last te hebben van zijn hamstring, is volgens de coach wel gewoon klaar voor een basisplaats.

"Ik ben niet bereid om risico te nemen", zei Ten Hag tijdens de persconferentie over Van de Beek. "De wedstrijd tegen PSV is belangrijk, maar daarna spelen wij nog veel meer belangrijke wedstrijden. Hij is woensdag weer ingestroomd en vandaag traint hij weer. We gaan kijken hoe hij eruit komt en hoe zijn reactie is. Daarna zullen we een keuze maken."

Ziyech maakte dinsdag de negentig minuten niet vol. "Het is duidelijk dat hij wat klachten heeft", aldus de trainer. "Het is geen blessure, maar we moeten oppassen dat het geen blessure wordt. Ik denk dat je dinsdag kon zien dat hij wel gewoon honderd procent is. We hebben nog twee dagen en ik ga ervan uit dat het goed genoeg is en hij zondag kan aantreden."

Ten Hag gaf aan dat hij zondag uit wil gaan van eigen kracht. "Dat doen we tegen Juventus, tegen Real Madrid, we deden het tegen Lille en dat zullen we tegen PSV ook doen", vervolgt de Ajax-trainer, die PSV omschrijft als 'een goede ploeg'. "Met name de aanval springt in het oog. Achterin hebben ze een blok van zes en voorin hebben ze vier cowboys."

Ajax maakte dinsdag indruk in de Champions League. Na afloop was er toch wat kritiek op de Amsterdammers, omdat sommige spelers te vaak de trucendoos open gegooid zouden hebben. Ten Hag nam na afloop het woord 'circus' in de mond. "Ik houd van attractief voetbal en als het functioneel is, dan houd ik ook van trucjes. Maar ik denk dat we daarin doorsloegen", zei de trainer vrijdag. "Ik heb functionele trucjes gezien en dat juich ik toe. Als een truc averechts werkt, doordat je ruimtes en kansen weggeeft, dan zijn we doorgeslagen. Als het een doel wordt in plaats van een middel, en het heeft het een averechts effect, dan irriteer ik me daaraan", aldus Ten Hag.

Media loven Mohamed Ihattaren: "Een koningskoppel op het EK"

PSV is de groepsfase van de Europa League sterk begonnen. In het eigen Philips Stadion waren de Eindhovenaren donderdagavond dodelijk effectief en werd Sporting Portugal met een 3-2 nederlaag terug naar Lissabon gestuurd. Daags na de overwinning van het team van Mark van Bommel zijn de media in Nederland vooral lovend over het spel van de zeventienjarige Mohamed Ihattaren, die bij alle doelpunten betrokken was.

"Zeventien jaar oud pas, maar spelend met de allure van een vedette die alles onder controle heeft", zo omschrijft de Volkskrant het spel van Ihattaren.

"Met twee magische passes benadrukte Ihattaren, waarom bondscoach Ronald Koeman zal bidden dat de vormgever van PSV het Nederlands elftal verkiest boven zijn moederland Marokko."

"Ihattaren zou bij het EK in 2020 zomaar een koningskoppel kunnen vormen met Donyell Malen. Ihattaren is de speler die binnen een seconde de oplossing vindt, wanneer de tegenstander alle ruimtes lijkt te hebben afgesloten."

De Telegraaf merkt vrijdag op dat 'maestro Mohamed Ihattaren' met zijn fenomenale optreden de kwestie rond zijn toekomst als international nog eens extra aan heeft gewakkerd. "Hij presenteerde zich opnieuw als een speciaal talent. Hij toont kwaliteiten die de huidige selectie van het Nederlands elftal nog niet herbergt."

"De kwaliteit druipt ervan af bij Ihattaren, die een natuurlijk gevoel heeft voor de vrije ruimte. Bij momenten is het zelfs aan hem af te zien dat hij geniet van het spelen met zijn tegenstanders, die geen vat op hem krijgen als hij zich tussen de linies vrijloopt."

"Hij is de man die altijd aanspeelbaar is in de voorste linie, een kenmerk waaraan je een toekomstig topspeler herkent", zo besluit het dagblad.

'Koningskoppel in de maak', zo luidt de kop van het Algemeen Dagblad, verwijzend naar Donyell Malen en Ihattaren. "Met alle offensieve klasse gaat PSV overal in Europa scoren. Maar defensief zal het ook regelmatig kraken."

"Vooral Ihattaren en Malen onderstreepten weer eens hun stormachtige ontwikkeling. Elk seizoen ontstaan er nieuwe koningskoppels in het voetbal. Soms bewust, soms per toeval komen twee voetballers bij elkaar in een elftal die meteen klikken alsof ze broers zijn. Bij PSV hebben Malen en Ihattaren dat nu."

Het Eindhovens Dagblad schrijft dat PSV tegen Sporting 'opbloeide op het instinct van Ihattaren'. "Het grote talent van de club was bij alle goals op een bepalende manier betrokken, zonder zelf op het scorebord te verschijnen."

"Ihattaren is als nummer tien nu de man die vanuit de as van het veld de snelle aanvallers van PSV perfect kan lanceren", zo stelt het regionale dagblad. "Het is bijna onwaarschijnlijk dat hij op zijn leeftijd het niveau van de laatste weken een heel seizoen vast kan houden, maar voorlopig is zijn voetbalinstinct een van de grote wapens van het toch al jonge PSV."

Démare zegeviert in Slowakije, Lampaert behoudt leiding

De derde etappe in de Ronde van Slowakije is gewonnen door Arnaud Démare. De Fransman was de rapste van een uiteengeslagen peloton. Yves Lampaert behield de leiding in het algemeen klassement.

Mateusz Grabis, Gašper Katrašnik, Kenny Molly en Martin Urianstad zorgden voor de vlucht van de dag. Op 20 kilometer van de meet waren ze weer ingelopen. Door waaiers was het peloton inmiddels flink uitgedund tot amper 60 renners. De favorieten zaten allemaal wel in de voorste groep. In de oplopende eindsprint was Démare vervolgens de beste voor Alexandr Riabushenko en Alexander Kristoff.

Plants Versus Zombies: Battle for Neighborville

Plants versus Zombies vond ik altijd zo’n game die mijn moeder speelde. De leuke fleurige plantjes waren mij allemaal te vrolijk en de zombies waren niet eng. Oftewel, ik vond de mobiele versie niet leuk, ik ben tenslotte Gekke Henkie niet. Bijna 10 jaar later werd ik onder valse voorwendselen naar Plants Versus Zombies: Battle for Neighborville gestuurd. En ik heb mijn menig 180 graden bijgesteld over Plants Versus Zombies…

Ambassadeurs springen ter nagedachtenis aan Market Garden

De ambassadeurs van de VS, het Verenigd Koninkrijk en Polen maakten gisteren een tandemsprong ter ere van de militairen die in 1944 streden tijdens Market Garden. Ook burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem en de 98-jarige Amerikaanse veteraan Thomas M. Rice sprongen boven het historische luchtlandingsterrein in het Gelderse Groesbeek.

De Britse ambassadeur Peter Wilson vond het ontzettend eng. Maar hij dwong zichzelf om te denken aan de militairen van toen, voor wie het gevaar pas echt begon ná de sprong. "Ik dacht: wat stelt dit voor in vergelijking met die jongens van rond de 20 die tussen de vijanden terechtkwamen?"

Burgemeester Marcouch kon zich niet voorstellen hoe het geweest moest zijn: “Ik heb kunnen genieten van het prachtige uitzicht. Zij wisten dat lang niet iedereen zou overleven. Onvoorstelbaar!"

Herdenkingen
Afgelopen woensdag sprongen al zo’n 1.000 parachutisten ter nagedachtenis aan de operatie. En ook vandaag, morgen en overmorgen vinden er verschillende, publieksevenementen plaats. Met name de herdenking van zaterdag kan op veel belangstelling rekenen. Deze wordt live uitgezonden door de NOS en er zijn vele hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. Maar ook de rivieroversteek van Poolse militairen bij Driel is noemenswaardig. Daarmee eren de Polen hun voorgangers die met die riskante tocht ingesloten Engelsen wisten te redden.

Market Garden
De geallieerde operatie Market Garden begon 75 jaar geleden op 17 september 1944. Het doel van de grootschalige luchtlandingsoperatie was het verkorten van de oorlog. Door met een bliksemactie een doorgang te forceren naar het Ruhrgebied, zou nog voor de winter het industriële hart van Duitsland zijn veroverd en daarmee de oorlog beslecht.

Het bleek een dure misrekening, die niet alleen direct maar ook indirect vele levens kostte van militairen en burgers. Zo liet veldmaarschalk Bernhard Montgomery vanwege Market Garden na om Zeeland snel te bezetten. De toegang naar de haven van Antwerpen moest hierdoor in een moeizame Slag om de Schelde worden bevochten. Ook kregen de Duitsers hierdoor de tijd om het Ardennenoffensief voor te bereiden.

Hongerwinter
Tijdens Market Garden landden ruim 35.000 geallieerden bij Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. Het 30e Britse Legerkorps rukte op over de weg vanuit België. Market Garden mislukte omdat de geallieerden de Rijnbrug bij Arnhem niet op de Duitsers konden veroveren, het bekende ‘a bridge too far’.

Uiteindelijk leidde de mislukking tot een vertraging voor de geallieerde opmars van een half jaar. Het noorden en westen van Nederland bleven bezet en kregen zodoende de ijskoude Oorlogswinter van 1944 te verduren.

Politie zoekt getuigen van plofkraak in Utrecht

Tegen zes uur vanmorgen heeft de politie in Overvecht een vluchtende profkraker aangehouden. De recherche is nog op zoek naar de andere verdachten. De politie komt graag in contact met getuigen van de plofkraak en is dringend op zoek naar mensen die de verdachten voor de kraak, tijdens of daarna hebben gezien, of weten wie en waar zij nu zijn.

Nadat een geldautomaat in de Seinedreef doelwit was geworden van de plofkraak, zagen gealarmeerde politieagenten in die omgeving twee scooters rijden. De scooters gingen er bij het zien van de politie vandoor. Op de Lipsosdreef slaagden de agenten erin een van de beide scooters tot stoppen te dwingen. De verdachte die achterop die scooter zat, werd meteen aangehouden. De bestuurder zag echter kans er op de scooter opnieuw vandoor te gaan. Hij vluchtte weg in de richting van het park.

De tweede vluchtscooter werd later elders in de wijk aangetroffen. Op het kruispunt van de Dommeringdreef met de Brandenburchdreef en in het park heeft de politie daarom gezocht naar verdachten en sporen. Bij de zoektocht werd ook een speurhond ingezet.

Inmiddels is de recherche ook begonnen met het bekijken van camerabeelden om een volledig beeld te krijgen van wat zich vanmorgen bij de geldautomaat heeft afgespeeld. Graag spreekt het opsporingsteam ook getuigen die daarover meer kunnen vertellen. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Hoofdcommissaris onderbreekt zijn vakantie vanwege liquidaties

Hoofdcommissaris Frank Paauw van Amsterdam heeft zijn vakantie onderbroken, naar aanleiding van de liquidaties die deze week zijn gepleegd. Op woensdagochtend werd advocaat Derk Wiersum doodgeschoten in Buitenveldert. Nog dezelfde dag vond opnieuw een liquidatie plaats. Daarvan was oud-profvoetballer Kelvin Maynard het slachtoffer.

Terugkeren
Na deze geweldsgolf zag Paauw zich genoodzaakt om zijn vakantie te onderbreken en terug te keren naar Amsterdam. 'Hij gaat meerdere rechercheteams bezoeken', vertelt een politiewoordvoerder. 'En hij kan vanuit de stad beter contact onderhouden met de driehoek (burgemeester, justitie, politie; red.)'.

Paauw is op 1 mei aangetreden als hoofdcommissaris. Hij begon in 1986 bij de politie in Den Haag als inspecteur en werkte sinds 2010 onder meer als politiechef in Rotterdam.

Passagiers zetten machinist die met pensioen gaat in het zonnetje

Op dit moment is een machinist van de Nederlandse Spoorwegen bezig aan zijn allerlaatste rit richting Utrecht, om daar vervolgens afscheid te nemen van zijn werkgever. Hij gaat namelijk vandaag met pensioen. Niets bijzonders, er gaan dagelijks vele mensen met pensioen. 

Wat het wel bijzonder maakt is de actie die een jonge treinreizigster op poten zette: ze wilde graag iets bijzonders doen voor de machinist, en besloot om aan alle passagiers te vragen om een leuk berichtje voor hem te schrijven. De actie werd grif ondersteund door de passagiers want vrijwel iedereen nam de pen ter hand om een leuk berichtje te schrijven voor de pensionado to be. 

Passagiers zetten machinist die met pensioen gaat in het zonnetje  (Foto: FOK!)
Passagiers zetten machinist die met pensioen gaat in het zonnetje (Foto: FOK!)

SER: Steviger maatregelen nodig voor meer diversiteit in de top

Er zijn nog steeds te weinig vrouwen en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond in de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Dat aantal groeit wel, maar het gaat te langzaam. De SER pleit daarom voor een integrale aanpak met steviger maatregelen.

Onderdeel hiervan is een zogenoemd ‘ingroeiquotum’ voor de RvC’s van beursgenoteerde bedrijven om genderdiversiteit te bevorderen. Alle bijna 5.000 ‘grote’ vennootschappen moeten daarnaast zelf ambitieuze streefcijfers en actieplannen opstellen, waarbij er ruimte moet zijn voor maatwerk en eigenaarschap. Dat staat in het SER-advies Diversiteit in de top, tijd voor versnelling dat vandaag wordt vastgesteld in de raad. Bij het advies is ook een publieksversie 'Diversiteit in de top, tijd voor versnelling' uitgebracht.

Een evenredige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen (50-50) en van mensen met een niet-westerse migratieachtergrond in de top van het bedrijfsleven en in de samenleving moet volgens de SER het nieuwe normaal worden. Op die manier wordt talent beter benut, worden vernieuwing en creativiteit gestimuleerd en wordt de sociale cohesie vergroot. Dit past bij een inclusieve arbeidsmarkt waarin iedereen gelijkwaardig is.

SER-voorzitter Mariëtte Hamer: “Een meer diverse top in het Nederlandse bedrijfsleven heeft een voorbeeldfunctie: het laat zien dat we allemaal gelijke kansen hebben op de arbeidsmarkt en zorgt dat iedereen zich vertegenwoordigd ziet. De huidige regelingen hebben zich tot op heden echter onvoldoende bewezen; een integrale en meer activerende aanpak is dan ook noodzakelijk”.

Ingroeiquotum en streefcijfers nodig voor de top
Voor de (bijna 100) beursgenoteerde bedrijven in Nederland stelt de SER een zogenoemd ingroeiquotum voor van ten minste 30% vrouwen in Raden van Commissarissen (RvC’s). Bedrijven die de 30% nog niet hebben bereikt, mogen bij een vrijkomende plaats alleen een vrouw benoemen. Anders volgt een sanctie: nietigverklaring van de benoeming (“de lege stoel”). In andere landen, zoals Duitsland, is dit een effectieve aanpak gebleken. De beursgenoteerde bedrijven hebben een voorbeeldfunctie, het zijn toonaangevende bedrijven en zij kunnen zorgen voor een vliegwieleffect.

Daarnaast worden alle zogenaamde ‘grote’ vennootschappen (bijna 5.000) verplicht zelf ambitieuze streefcijfers op te stellen om genderdiversiteit te bevorderen in zowel hun RvC, de Raad van Bestuur (RvB) als de subtop. Zij dienen actief en open te communiceren over zowel gender- als culturele diversiteit. De SER bepleit dat daarbij een goede ondersteunende infrastructuur wordt ingericht die bedrijven actief helpt bij het opzetten, uitvoeren en monitoren van hun plannen. Dat is een belangrijke randvoorwaarde. Ook voor (semi-) publieke sector moeten deze maatregelen gaan gelden. Zij hebben hierin een voorbeeldrol te vervullen.

De SER voldoet met dit advies aan de vraag van ministers Van Engelshoven en Koolmees om met een concreet voorstel voor maatregelen te komen om diversiteit in de top te bevorderen.

Onvoldoende vooruitgang
De huidige wettelijke streefcijferbepaling heeft er niet voor gezorgd dat eind 2019 ten minste 30% in de boardrooms vrouw is. Recente cijfers van de Bedrijvenmonitor Topvrouwen laten zien dat er weliswaar enige vooruitgang wordt geboekt, maar dat het veel te langzaam gaat: de streefcijfers zijn nog ver buiten bereik. Uit de meest actuele cijfers blijkt dat vrouwen het aandeel van 18,4% hebben in de RvC en 12,4% in de RvB van grote vennootschappen.

Sommige bedrijven doen het goed, zijn koploper, maar het merendeel van de bedrijven blijft achter. Het aantal bedrijven dat het streefcijfer heeft gerealiseerd in zowel de RvC als de RvB, is 8,3%. Een grote groep bedrijven (67%) had eind 2018 nog geen enkele vrouw in de RvB, de helft had (ook) geen vrouw in de RvC. De cijfers van de Female Board Index 2019 laten eenzelfde beeld zien, van de 88 bedrijven voldoen slechts 6 bedrijven in 2019 aan het streefcijfer voor bestuurders en commissarissen, 15 bedrijven aan het streefcijfer voor bestuurders en 30 bedrijven aan het streefcijfer voor commissarissen.

Culturele diversiteit blijft te ver achter
Het aandeel hoog opgeleide kandidaten met een niet-westerse of migrantenachtergrond neemt ondertussen toe, maar de doorstroom naar de topfuncties blijft ver achter. Onderzoeken naar het aandeel leidinggevenden met een andere culturele achtergrond laten zelden een hoger aandeel dan enkele procenten zien. De SER stelt voor ook hier veel actiever in te zetten op het stimuleren van samenwerking, het verbeteren van het inzicht in culturele diversiteit, het vergroten van de zichtbaarheid van het culturele talent en het verbeteren van de transparantie.

Een dekkende ondersteunende infrastructuur
Bedrijven moeten actief worden ondersteund bij het ontwikkelen van hun actieplannen en bij de monitoring hiervan om de voorgestelde maatregelen succesvol te laten zijn. Daarom zijn een verbetering van de infrastructuur en betere regievoering nodig. De SER pleit in zijn advies voor een bredere en samenhangende aanpak. Er is meer duidelijkheid en overzicht nodig in het grote aantal organisaties dat zich bezighoudt met het bevorderen van culturele en genderdiversiteit in het bedrijfsleven. Zo kan de succesvolle charter-aanpak daarbij nog beter worden ingezet, de talentenbank voor vrouwen worden uitgebreid met culturele diversiteit en de bedrijvenmonitor nog beter worden benut. Voor bedrijven kan diversiteit een gecompliceerd onderwerp zijn om aan te snijden. Daarom brengt de SER naast de analyse en het advies ook een brochure uit voor bedrijven om hen op weg te helpen met diversiteit binnen hun onderneming.

Brede integrale aanpak
Bij het ontwikkelen van beleid voor het bevorderen van diversiteit dient volgens de SER de aandacht zich niet alleen te richten op de top van het bedrijfsleven. Het doel is ook de kweekvijver op de orde te hebben. Bovendien is het relevant oog te hebben voor de ‘stapeling’ van factoren tijdens de levensloop en de kantelmomenten die er in werk, studie, gezin of zorgsituatie toe doen. Volgens de raad vloeit hieruit voort dat er geen ‘one size fits all’ oplossing is. Het vraagt om maatregelen die gericht zijn op het verbeteren van de arbeidsmarktpositie van vrouwen (bijvoorbeeld door te investeren in kinderopvang) en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond (bijvoorbeeld door discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken). Om diversiteit en inclusiviteit in de samenleving en in bedrijven te kunnen realiseren, is een brede integrale benadering noodzakelijk.

Xbox presentatie op Gamescom: is games streamen de toekomst?

Tijdens de presentatie van Microsoft op Gamescom werd duidelijk waar de Amerikaanse techgigant brood in ziet voor de komende jaren: het streamen van games, zowel vanaf je console naar je pc als uit de cloud. Na Google Stadia en PlayStation Now is met Project Xcloud de line-up straks compleet. Maar heeft Microsoft genoeg in huis om door te breken in de groeiende streammarkt, en hoe kan het zichzelf onderscheiden van de concurrentie?

Politie moet schade schietpartij Alphen vergoeden

De politie moet de schade vergoeden die Tristan van der Vlis in 2011 aanrichtte in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Dat heeft de Hoge Raad vandaag besloten. Deze uitspraak heeft mogelijk gevolgen voor hoe de politie in de toekomst met aanvragen voor wapenvergunningen zal omgaan, nu blijkt dat de politie aansprakelijk wordt gehouden voor wat verlofhouders met de toegestane wapens doen.

De politie respecteert de uitspraak van de Hoge Raad. "Deze uitspraak betekent iets voor onze professionaliteit en ons vakmanschap. Wij moeten ons nu bezinnen op onze verantwoordelijkheid en hoe wij deze professioneel kunnen blijven uitvoeren. Voor alle betrokkenen is er nu duidelijkheid over de aansprakelijkheid. Vooral voor de slachtoffers en nabestaanden van deze vreselijke gebeurtenis, die in ons collectieve geheugen gegrift staat", aldus korpschef Erik Akerboom.

Uitspraak
De Hoge Raad volgt de eerdere uitspraak van het hof. Het hof oordeelde dat de politie deels aansprakelijk is voor het vuurwapengebruik door Tristan van der V. in 2011 en de gevolgen daarvan, omdat bij de beslissing van de politie om Van der V. in 2008 een vuurwapenvergunning te verlenen niet alle beschikbare informatie werd meegewogen.

Gevolgen
De korpschef benadrukt dat hij met de cassatie altijd oog is blijven houden voor het leed dat Van der V. heeft aangericht en de wens om de geleden schade te verhalen. Eerder erkende de politie al dat de vergunning mogelijk niet was verleend als alle informatie destijds was meegewogen. Toch vroeg de politie de Hoge Raad zich over de uitspraak te buigen, onder meer vanwege de mogelijke verstrekkende gevolgen van de uitspraak. "Het laat zien dat de politie en mogelijk ook andere overheden stil moeten staan bij mogelijke gevolgen van het verlenen van vergunningen. We moeten de uitspraak nog bestuderen, maar het gevolg zou kunnen zijn dat de politie in de toekomst anders omgaat met aanvragen en verleningen van wapenvergunningen", legt Akerboom uit.

Maatregelen
Het proces van verlofverlening is sinds de gebeurtenissen in Alphen al sterk aangescherpt. Een belangrijke maatregel is dat niet alleen wordt gekeken naar strafrechtelijke veroordelingen van een aanvrager, maar dat meer risicofactoren meewegen, zoals psychische problematiek of bepaalde levensgebeurtenissen. Iedere aanleiding tot geringe twijfel over de betrouwbaarheid van de verlofhouder heeft gevolgen voor het toekennen of intrekken van een verlof. De aanvrager moet tegenwoordig ook drie referenties opgeven, die door de politie worden benaderd. Ook heeft de politie diverse interne processen aangescherpt. Zo wordt een vergunningsaanvraag tegenwoordig altijd door minstens twee politieambtenaren beoordeeld.

Reclame Code Commissie stelt foodwatch in het gelijk

Albert Heijn, Jumbo, Bolletje, Dirk en zes anderen misleiden hun klanten door in hun volkorenproducten als beschuit, biscuits en knäckebröd stiekem witte bloem te stoppen. Dit heeft de Reclame Code Commissie bepaald naar aanleiding van 10 ‘proefprocessen’ van voedselwaakhond foodwatch. Het zijn de eerste uitspraken naar aanleiding van de nieuwe volkorenrichtlijn van de NVWA uit 2017. In de richtlijn is bepaald dat fabrikanten een product niet zomaar ‘volkoren’ mogen noemen als er ook bloem in het product zit.

Het gebruik van bloem moet duidelijk op de voorkant vermeld worden. Voor volkorenbrood was dit al langer expliciet in de wet geregeld maar fabrikanten van beschuit, crackers, koekjes en andere ‘volkoren’-producten maakten jarenlang misbruik van de onduidelijkheid in de wet. Volkorenproducten zijn belangrijk voor de gezondheid. Wereldwijd is het gebrek aan consumptie van volkorenproducten de belangrijkste voedsel gerelateerde oorzaak van een lagere verwachting in gezonde levensjaren Ook in Nederland eten we veel te weinig volkorenproducten en daarmee vezels.

Albert Heijn, Bolletje, Jumbo in de fout
Foodwatch ageert al langer tegen misleiding rond volkoren. Bijna 2 jaar na de nieuwe volkorenrichtlijn van de NVWA is foodwatch het zat dat fabrikanten nog steeds doorgaan met het misleiden van klanten en spande 10 proefprocessen aan tegen overtreders. De Reclame Code Commissie stelt foodwatch in alle 10 de klachtenprocedures in het gelijk. Zij oordeelde dat de fabrikanten in strijd handelen met de Europese Verordening (EU) nr.1169/2011 artikel 7 waarin is bepaald dat voedselinformatie niet misleidend mag zijn. De fabrikanten zijn Albert Heijn volkoren croutons, Van Vlegelaar volkoren knäckebröd (Bachman bij Aldi), Bolletje boerenbeschuit donker volkoren, Jumbo volkoren biscuits, Detailresult volkoren biscuits (Dirk), Go Tan whole Wheat noodles, Patria volkoren voedingsbiscuits, Superunie Bio+ volkoren noodles, Superunie Gwoon volkoren biscuits, Molenaar volkoren speltbiscuits (Wessanen).

Volkoren: Wereldwijd nummer 1 oorzaak kortere levensduur in goede gezondheid
Consumenten eten veel te weinig echte volkorenproducten, een belangrijke bron van ijzer, b-vitamines en vezels. Uit de meest recente voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat we in Nederland gemiddeld 20 gram vezels per dag eten. Het Voedingscentrum adviseert per dag 30 tot 40 gram voedingsvezels te eten. Wereldwijd is het zelfs de belangrijkste voedsel gerelateerde oorzaak van een lagere verwachting in gezonde levensjaren, bleek recent uit onderzoek. Als je te weinig volkoren eet loop je een hoger risico op hartziekten en diabetes type 2.

Andere vormen van misleiding: meergranen, bruin brood en vezelrijk
Consumenten worden bij graanproducten niet alleen rond de claim ‘volkoren’ misleid. Veel meergranen producten bevatten amper andere granen dan het (goedkopere) hoofdbestanddeel tarwe, soms minder dan een snufje. Bruin brood bevat vaak niet veel meer vezels dan wit brood. En de claim ‘bron van vezels’ is weliswaar een Europees wettelijk beschermde term, maar de definitie is zo slap dat consumptie van dergelijke producten vaak amper bijdraagt aan je dagelijkse vezelbehoefte.

40e editie NFF met bijzondere ode aan regisseur Pieter Verhoeff

Het Noordelijk Film Festival viert dit jaar zijn 40e editie met een bijzondere ode aan de Friese regisseur Pieter Verhoeff, die in april op 81-jarige leeftijd overleed. Tijdens het filmfestival wordt een groot deel van het oeuvre van Verhoeff vertoond op groot doek. Hoogtepunt is de vertoning van zijn miniserie De vuurtoren uit 1994.

Het leek in eerste instantie niet te lukken, vanwege een complexe situatie rondom de rechten, maar de vertoning van miniserie De vuurtoren op het Noordelijk Film Festival is een feit. “We zijn heel blij dat dit gelukt is”, zegt Fredau Buwalda, programmeur van het Noordelijk Film Festival. “Het was even spannend, maar we hebben alles op alles gezet. Zo hebben we contact gezocht met zoveel mogelijk cast- en crewleden die destijds meewerkten aan De vuurtoren. Mede door hun enthousiasme kunnen we nu toch deze bijzondere ode aan Pieter Verhoeff brengen. En terecht, want Verhoeff is een van de belangrijkste mensen in de Friese filmgeschiedenis en een groot voorbeeld voor makers uit het hele land. Liefhebbers krijgen nu de kans om zijn oeuvre in z’n geheel te ervaren. Al dat bijzondere werk in één weekend. Dat is uniek.”

Ook acteur Peter Tuinman, die een rol speelde in bijna alle speelfilmproducties van Verhoeff, is blij met dit initiatief. “Ik vind het een bijzonder hartverwarmend en terecht plan”, zegt hij. “Pieter Verhoeff was een van de grootste persoonlijkheden van onze filmhistorie en verdient een groot retrospectief. Hij heeft een intense rol gespeeld in mijn carrière.”

De vuurtoren wordt op zondag 10 november getoond in Stadsschouwburg De Harmonie. Voorafgaand vindt er een live in memoriam plaats. Door middel van fragmenten en gesprekken met bijzondere gasten wordt teruggeblikt op Verhoeffs carrière als filmmaker.

Vijf klassiekers op 35mm
Naast De vuurtoren vertoont het Noordelijk Film Festival vijf bekende (moderne) klassiekers van Verhoeff. Dit gebeurt op een traditionele 35mm projector die voor de gelegenheid speciaal wordt geïnstalleerd. Het teken van het beest (1980), De dream (1985), Van geluk gesproken (1987), Nynke (2001) en De brief voor de koning (2008) waren samen goed voor acht Gouden Kalveren in verschillende categorieën. De originele en deels geconserveerde 35mm prints, afkomstig uit de archiefcollectie van EYE Filmmuseum, zijn te zien op zaterdag 9 en zondag 10 november in het voormalige Filmhuis Leeuwarden.

Documentaires
De veelzijdige Verhoeff maakte naast speelfilms tal van documentaires. Tijdens het Noordelijk Film Festival zijn hiervan twee te zien: Yn dat sykjen sûnder finen (2008) over dichter Tsjêbbe Hettinga en Dwers & Tear (2014) over Verhoeffs vaste componist Cees Bijlstra. Ook wordt Verhoeffs veelbesproken afstudeerwerk, de mockumentary Rudy Schokker huilt niet meer (1974) vertoond, samen met de later geschoten korte film Rudy Schokker Revisited (2008).

Het Noordelijk Film Festival vindt van 6 tot en met 10 november plaats in Leeuwarden. Meer informatie is te vinden op www.noordelijkfilmfestival.nl.

Grapperhaus staat open voor hogere beloning gouden tip topcrimineel

Minister Ferd Grapperhaus lijkt gehoor te willen geven aan de oproep om de beloning te verhogen voor de gouden tip, die leidt tot de aanhouding van een topcrimineel. Dat liet de minister doorschemeren in een interview met een verslaggever van Jinek.

Nadat advocaat Derk Wiersum afgelopen woensdag werd vermoord, laaide de discussie over tipgeld weer op. Zo geven meerdere Tweede Kamerleden aan het bedrag niet hoog genoeg te vinden.

Kroongetuige
Wiersum was de advocaat van Nabil B. De kroongetuige geldt als een belangrijke troef voor justitie, in het proces rond topcrimineel Ridouan Taghi. Wel zijn er geruchten dat Nabil de samenwerking stop wil zetten.

Er is dan ook al veel gebeurd: eerder werd de broer van de kroongetuige al doodgeschoten. Vermoed wordt dat de moord op Wiersum ook te maken heeft met de getuigenissen over Taghi.

Gouden tip
Ondanks deze gebeurtenissen is de beloning voor de gouden tip rond Taghi opvallend laag, vinden meerdere politici. Er wordt 100.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot zijn arrestatie. Dat is te weinig, beaamt misdaadverslaggever Peter R. De Vries. Hij spreekt zelfs van 'fooigeld'.

Volgens De Vries moet het bedrag verhoogd worden, omdat mensen anders niet gaan praten. Zelf stelt hij een beloning van zo'n twee miljoen euro voor. 'Ik vind wat hij zegt heel begrijpelijk', luidt de reactie van Grapperhaus. 'Ik heb ook al besloten dat er een Kamerdebat komt na die afschuwelijke moord.'

Bovendien is de minister van plan om een brief naar de Tweede Kamer te sturen naar aanleiding van de dood van de advocaat. Wat de strekking daarvan is, wil hij nog niet zeggen.

Nieuwe advocaat
Volgende week dinsdag wordt het proces rondom Nabil B. hervat. Hij krijgt dan een nieuwe advocaat, wiens naam mogelijk geheel onbekend blijft.

Hoewel de schrik er goed in zit na het geweld van afgelopen week, zijn niet alle advocaten bang om de rol van Wiersum over te nemen. Strafpleiter Peter Schouten heeft zich al gemeld bij de rechtbank, schrijft het AD. 'Dit is een principekwestie', legt hij uit.

Hij doet ook een oproep aan andere advocaten om zich te melden voor de verdediging van B. Gisteren werd al bekend dat de nieuwe advocaat van de kroongetuige mogelijk anoniem zijn of haar werk gaat doen.

Doneer je koekoeksklok aan de Efteling voor nieuwe achtbaan

Voor de aankleding van de nieuwe familieachtbaan ‘Max & Moritz’ is de Efteling in Nederland en België op zoek naar specifieke gereedschappen en koekoeksklokken. De diverse rekwisieten zullen in en rond de attractie als decoratie worden aangebracht.

In het voorjaar van 2020 opent op de plek waar voorheen de Bobsleebaan stond, een nieuwe familieachtbaan: Max & Moritz. Het wordt een dubbele achtbaan, gebaseerd op het bekende Duitse beeldgedicht over de twee kwajongens Max en Moritz. De Efteling is nu op zoek naar attributen om de attractie mee te decoreren en het verhaal tot leven te brengen.

Het gaat om authentiek handgereedschap voor houtbewerking en koekoeksklokken. Spullen die in aanmerking komen: handzagen, beitels, handboren en koekoeksklokken (groot en klein), maar ook hooivorken, schoffels en harken, originele koebellen met leren riemen, eenvoudige boerenkarren, karrenwielen en raderen in metaal, hout of kunststof.

Heb jij op zolder, in een schuur, of bij familie thuis een attribuut liggen dat voldoet? En wil jij dat een speciaal plekje geven in de nieuwste Efteling-attractie? Maak dan een foto van het voorwerp en stuur deze vóór 17 november naar maxmoritz@efteling.com onder vermelding van telefoonnummer en adres. De Efteling neemt vervolgens contact op voor de verdere afhandeling.

Politie valt tuin- en kweekbedrijf binnen en neemt spullen voor hennepteelt in beslag

Afgelopen woensdag heeft de politie, van het basisteam Zwolle en het Milieuteam, in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een controle uitgevoerd bij een bedrijf aan de Popovstraat in het bedrijvenpark de Marslanden. De controle werd uitgevoerd in het kader van aanpak van ondermijning en was ook gericht op de handel in niet toegelaten gewasbeschermingsmiddelen. Deze middelen zijn ook aangetroffen en hier is door de NVWA bestuursrechtelijk tegen opgetreden.

Tijdens de controle werden in het pand goederen aangetroffen die de voorbereiding van illegale hennepteelt bevorderen. Er zijn onder andere koolstoffilters, lampen, droognetten en kweektenten in beslagnomen voor het strafrechtelijke onderzoek. De politie onderzoekt of het bedrijf kan worden getypeerd als growshop die hennepteelt in de regio faciliteert.

Politie valt tuin- en kweekbedrijf binnen en neemt spullen voor hennepteelt in beslag  (Afbeelding: Politie)
Politie valt tuin- en kweekbedrijf binnen en neemt spullen voor hennepteelt in beslag (Afbeelding: Politie)

Defensie assisteert bij grote bedrijfsbrand Tilburg

Een E-One Titan Crashtender van Vliegbasis Gilze-Rijen is vanmorgen vroeg uitgerukt. Het voertuig assisteert op verzoek van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant bij het blussen van een zeer grote brand op het industrieterrein Kraaiven in Tilburg. Daar staan 4 bedrijven in brand. Het vuur wordt bestreden door 80 brandweerlieden en een aantal blusvoertuigen.

Het personeel van de crashtender is zojuist afgelost. Een 2e tweede crashtender van de luchtmacht is op afroep beschikbaar. De Koninklijke Luchtmacht beschikt over (schuim) blusvoertuigen voor het blussen van grote hoeveelheden brandende vloeistoffen. Naast een vliegtuigbrand kan dit bijvoorbeeld een brand op een olieraffinaderij zijn. Voor het blussen van grote, moeilijk bereikbare branden kunnen ook helikopters met zogenoemde bambi-buckets worden ingezet. Dat zijn grote waterzakken met een inhoud van duizenden liters.

Even na 09.00 uur werd het sein 'brand meester' gegeven. Het nablussen gaat nog geruime tijd duren.

Haagse partijen: 'Klimaatmars door het centrum moet kunnen'

Burgemeester Krikke is ‘voorlopig van oordeel’ om de wereldwijde klimaatstaking van 27 september in te perken. Ze vindt dat de protestmars niet door Haagse winkelstraten mag lopen. De PvdD, HSP, GroenLinks, PvdA en SP roepen de burgemeester op om het evenement door te laten gaan zoals gepland.

Uitzondering
Wettelijk gezien is een verbod enkel mogelijk op basis van ‘bestuurlijke overmacht’, waarbij de politie niet in staat is om de veiligheid van deelnemers te garanderen. Omdat demonstreren een grondrecht is, is een dergelijk verbod slechts bij hoge uitzondering gerechtvaardigd. De organisatie van de staking geeft in een brief aan de Haagse gemeenteraad aan dat hier geen onderbouwing voor is. Joris Wijsmuller, fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij: ‘Het is niet uit te leggen wanneer uitgerekend Den Haag als internationale stad van Vrede en Recht de wereldwijde klimaatstaking beperkingen oplegt. Ik neem aan dat de burgemeester terugkomt op deze dwaling, anders hebben we een probleem.’

Onschuldige optocht
De Partij voor de Dieren richt zich samen met de Haagse Stadspartij, GroenLinks, PvdA en de SP tot burgemeester Krikke om de klimaatstakers toch tegemoet te komen. Robert Barker, fractievoorzitter van de Haagse Partij voor de Dieren: ‘De burgemeester zou juist moeten meelopen in de demonstratie, in plaats van hem in te perken.’ Ook Arjen Kapteijns, fractievoorzitter van Groenlinks vindt de reactie van de burgemeester overtrokken: ‘‘Het gaat hier om een onschuldige optocht van mensen die zich zorgen maken over hun toekomst.’

22 kg cocaïne en geld aangetroffen in Amsterdam, 2 arrestaties

Twee mannen uit Amsterdam in de leeftijd van 25 en 34 jaar zijn woensdagavond 18 september in een woning aan de IJdoornlaan aangehouden op verdenking van het bezit van een grote hoeveelheid harddrugs.

De recherche doorzocht rond 22.30 uur aan de hand van ingewonnen informatie de woning in Noord en trof ongeveer 22 kilo cocaïne en een grote hoeveelheid contant geld aan. De harddrugs en het geld zijn in beslag genomen. De verdachten worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Open dag in AZC Oisterwijk

Bij een fietsencontrole op het AZC in Oisterwijk is afgelopen woensdag één gestolen fiets gevonden. Er werden er meer dan 200 gecontroleerd. De wijkagent, negen politieagenten, samen met personeel van het COA en twee facilitaire medewerkers een fietsencontrole gehouden op het terrein van het AZC aan de Kievitsblekweg.

De wijkagent van het AZC: “De bewoners van het AZC komen vaak negatief in het nieuws. Ik heb de afgelopen tijd geluiden gehoord dat er veel gestolen fietsen door de bewoners gebruikt zouden worden. Om die reden hebben we de controle gehouden met die ene gestolen E-bike als resultaat. Ik denk dat er veel onbegrip heerst over de bewoners en wat hun bezighoudt. Op zaterdag 28 september 2019 is er een open dag op het AZC. Ik nodig iedereen, en vooral de mensen die mogelijk een verkeerd beeld hebben van het AZC, van harte uit om tussen 13 uur en 16 uur langs te komen. De deuren staan wijd open, informatiestands, rondleidingen en het gewone gesprek met een bewoner staan op het programma. Er is genoeg te praten, te proeven en te zien. Ik zal er zelf ook een paar uur bij aanwezig zijn.”

Koopwoningen bijna 6 procent duurder in augustus

Bestaande koopwoningen waren in augustus 5,7 procent duurder dan in augustus 2018. Dat is de laagste prijsstijging in bijna 3 jaar. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.
De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Stijgende trend prijzen koopwoningen
Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In augustus 2019 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in augustus 39,5 procent hoger.

Minder bestaande koopwoningen verkocht in augustus
Het Kadaster maakte bekend dat het in augustus 19 583 verkochte woningen registreerde. Dat is ruim 6 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste acht maanden van 2019 zijn 140 559 woningen verkocht. Dat is ruim 3 procent minder dan in dezelfde periode van 2018.

'De macht van de moeder na een scheiding'

"De macht van de moeder na een scheiding, dat is nog eens een taboe waar we geen raad mee weten." Dat schrijft journalist Mark de Bruijn donderdag in zijn 'Gescheiden Papa Pamflet' op TPO. 

"Mijn ex bepaalt sinds onze scheiding, een jaar geleden, wanneer ik mijn meiden mag zien en vooral wanneer niet", schrijft De Bruijn. Als freelance journalist verdient hij te weinig voor een advocaat. De rechter vindt dat de ouders er samen uit moeten komen en verwijst dan door naar een mediator. "Die mijn ex niet wil."

"Een omgangsregeling wil mijn ex niet. En vanaf dat punt ben je als gescheiden vader overgeleverd aan de grillen van instanties. Ook die blijken boze moeders geen strobreed in de weg te leggen. 'Dat kan toch niet zomaar allemaal?’, hoor ik regelmatig. Het kan dus wel", verzucht De Bruijn.

"We leven in een verwende samenleving waar we gretig wijzen naar autoriteiten, waarvan we ook gretig de rechtmatigheid betwisten. Maar onze eigen verantwoordelijkheid nemen? Scheidingen zijn er het beste bewijs van: als het moeilijk wordt dan houden we liever onze mond. Niemand vroeg mij het afgelopen jaar waarom ik nog maar één keer per week op het schoolplein sta. Mondige zwijgers, bespaar me uw medelijden, maar zeg er gerust eens iets van."

De geheimen van de Koude Oorlog op Park Vliegbasis Soesterberg

Op 19 en 20 oktober, het eerste weekend van de herfstvakantie, bruist het van de activiteiten op Park Vliegbasis Soesterberg. In het kader van het themajaar Koude Oorlog organiseert de provincie Utrecht in samenwerking met het Utrechts Landschap, het Nationaal Militair Museum, gemeente Soest en gemeente Zeist een groots evenement.

Beleef de verhalen en geheimen van de Koude Oorlog met een uitgebreid programma voor jong en oud, vol cultuur, natuur en avontuur. Er zijn binnen- en buitenactiviteiten. Toegang is gratis.

De Koude Oorlog
Tussen 1945 en 1991 was Europa in de greep van een oorlog die nooit uitbrak: de Koude Oorlog. Het was een tijd van oost tegen west, het IJzeren Gordijn, spionage en de dreiging van de atoombom. Gedeputeerde Rob van Muilekom: “Ook in de provincie Utrecht heeft de Koude Oorlog heel wat sporen nagelaten. Op Park Vliegbasis Soesterberg zijn verschillende gebouwen en installaties uit deze periode bewaard gebleven en is de dreiging van die tijd nog voelbaar. We willen het gebouwde erfgoed en de verhalen van de Koude Oorlog bewaren voor toekomstige generaties. Tijdens dit evenement kan jong en oud kennismaken met deze verhalen en de monumenten op dit uitgestrekte terrein met haar roemruchte verleden.”

Vliegbasis Soesterberg
Twee dagen lang is er van alles te zien en te doen op bijzondere locaties die normaal zijn afgesloten voor publiek: theatervoorstellingen, poëzie- en verhalenroutes, kunstwerken, muziek, tentoonstellingen, lezingen, wandel- en fietsroutes, en voor de jonge bezoekers zijn er gamerooms, speurtochten, exposities en meer. Alles in het teken van beleven, onderzoeken en ervaren van deze bijzondere geschiedenis. Moe van alle indrukken en toe aan een hapje of een drankje? Dan kunt u neerstrijken bij een van de foodtrucks of op de picknickplaats.

Het evenement is op zaterdag 10 en zondag 20 oktober gratis toegankelijk tussen 10.00 en 16.00 uur.  Het hele programma is te vinden op www.provincie-utrecht.nl/geheimenkoudeoorlog

De provincie Utrecht heeft 2019 uitgeroepen tot themajaar Koude Oorlog. In 2019 is het 70 jaar geleden dat de NAVO is opgericht en 30 jaar geleden dat de Berlijnse muur viel. De provincie grijpt dit themajaar aan om Utrechtse verhalen uit deze periode te ontdekken en te laten zien.

Snelrecht voor twee Lille-supporters

Twee van de zes Lille-supporters die donderdag zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris staan aanstaande maandag op een snelrechtzitting bij de Amsterdamse politierechter. Vier personen zullen zich later voor de rechter moeten verantwoorden.

Alle zes mannen, in de leeftijd van 20 tot 31 jaar, worden verdacht van openlijk geweld vóór de wedstrijd Ajax-Lille in de Champions League van afgelopen dinsdag. Ze zouden op metrostation Strandvliet politiemensen hebben geslagen en geschopt en met voorwerpen, waaronder straatmeubilair, prullenbakken, stenen en vuurwerk, naar leden van de Mobiele Eenheid hebben gegooid. Hierbij liep een aantal politiemensen letsel op.

Ruim 300 personen werden afgelopen dinsdag aangehouden voor verstoring van de openbare orde. De meeste personen zijn in de loop van de avond heengezonden. Eén man (46) heeft een strafbeschikking gekregen en betaald van 340 euro voor het bespugen van een politieambtenaar.

De twee mannen die maandag op de snelrechtzitting staan, blijven tot de zitting in voorlopige hechtenis.

'Een top-economie kan niet zonder een top-ecologie'

Beleidsmakers, ecologen en andere betrokkenen bij bijen en bestuivers kwamen donderdg samen in Tilburg voor de jaarlijkse dag van de Nationale Bijenstrategie. Bijen zijn van levensbelang voor het bestuiven van onze gewassen. Voldoende leefomgeving voor de bij is essentieel en heeft ook meerwaarde voor ons eigen welzijn en vestigingsklimaat. Onder het motto ‘een top economie kan niet zonder een top ecologie’ informeerden en inspireerden partners van de bijenstrategie elkaar.

Groene stad
In de ochtend vonden diverse excursies plaats naar natuurgebieden, imkers en boerenbedrijven. Daarna was het de beurt aan gastheer en wethouder van Tilburg Mario Jacobs. “Wil je een aantrekkelijke en concurrerende stad zijn, dan moet je een groene stad zijn,” was het statement waarmee hij de middag opende. De gemeente Tilburg is onder meer actief met ecologisch bermbeheer en gebruikt zoveel mogelijk inheemse vaste beplanting.

Happy bee happy me
Beefoundation, winnaar van de hackaton Big data 4 bees, presenteerde de game ‘Happy bee happy me’. De game zorgt ervoor dat jongeren zich betrokken voelen bij het creëren van een gunstige leefomgeving voor de bij. Spelers van de game kunnen een plant fotograferen en erachter komen voor welke bijensoort deze geschikt is en welke obstakels bijen tegenkomen. Zo verdienen ze punten om vouchers te sparen voor de aanschaf van echte planten. “De juiste plant op de juiste plek”, maakt volgens de makers van de game het verschil. De game is daarmee niet alleen geschikt voor jongeren, maar ook een instrument voor groenbeheerders. Happy bee happy me komt binnenkort online op bee-foundation.nl.

Kijk door de ogen van de bij
Partners Donne Slangen (ministerie van LNV), Eric Kiers (BASF), Koos Biesmeijer (Naturalis Biodiversity Center) en Titia Wolterbeek (Vlinderstichting) gingen met elkaar in gesprek over de meerwaarde van de bijenstrategie en wat nog moet gebeuren om echt het verschil te maken. Slangen gaf aan dat ongeveer 10% van Nederland bestaat uit natuurgebied. Wat hem betreft moeten we breder kijken dan dat als we de natuur willen versterken. “Breng de natuur dichterbij, want wat dichtbij komt ga je waarderen.”

Biesmeijer gaat aan de slag met het meten van de effectiviteit van de initiatieven binnen de bijenstrategie. Doen we samen voldoende om de bijensterfte te stoppen of zitten er gaten in wat we doen? Kiers vertelde over een project in Drenthe waar getest wordt welke zaadmengsels biodiversiteit in akkerranden het meest bevorderen. Wolterbeek vertelde hoe het ‘kleurkeur’ helpt om bij aanbestedingen van ruimtelijk groen ook de waarde van biodiversiteit mee te wegen. En tot slot riep ze iedereen op om bij zijn of haar activiteiten vooral te kijken door de ogen van de bij.

‘Bijtekenaars’
Ook dit jaar zette een aantal nieuwe partners zijn handtekening onder de bijenstrategie. Onder meer de Rabobank, IVN Natuureducatie, Stichting Food4Bees en een aantal boomkwekers en gemeenten gaan zich inzetten voor het behoud van de bij.

'Nieuwe advocaat van Nabil B. mogelijk anoniem'

Het is mogelijk dat de naam van een nieuwe advocaat van kroongetuige Nabil B. geheel onbekend blijft. Dat zegt Simeon Burmeister, plaatsvervangend deken bij de Amsterdamse Orde van Advocaten. Volgende week dinsdag wordt het proces rondom kroongetuige Nabil B. hervat. Hij zit nu zonder advocaat. De Amsterdamse Orde van Advocaten zegt dat er hoe dan ook een oplossing komt.

'In het verleden zijn kroongetuigen ook anoniem bijgestaan', zegt Burmeister. 'Daar komt een oplossing voor. Want wij laten ons niet kisten en laten ons niet wegdrukken door geweld.' In het Passage-proces werkten sommige advocaten al anoniem. Burmeister: 'Dat zou mogelijk opnieuw kunnen. Hij opereert dan helemaal anoniem. Hij zit dan achter een groot scherm en niemand weet wie de advocaat is. De rechtsbijstand wordt dus vanachter een scherm geleverd.'

Tot 750 euro verdienen als je een vuurwapen tipt aan de politie

Als reactie op de vele schietpartijen in de openbare ruimte en om te voorkomen dat er slachtoffers vallen, heeft de hoofdofficier van justitie in Rotterdam een beloning uitgeloofd voor tips die leiden tot het vinden van vuurwapens. Dit jaar zijn er in de regio Rotterdam al 72 schietincidenten geweest.

Deze incidenten hebben veel impact op slachtoffers, nabestaanden en getuigen. Om het vuurwapengeweld terug te dringen in de regio hebben de hoofdofficier van justitie, de burgemeester en de eenheidschef van politie (de driehoek), naast de bestaande middelen, onorthodoxe maatregelen aangekondigd.

Rotterdamse beloning
Wie weet heeft van het bezit van een vuurwapen kan hierover vertrouwelijk tippen bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de politie. Door informatie te delen bij het speciale team, dat getraind is in het vertrouwelijk inwinnen van informatie en het afschermen van informanten, worden tipgevers met maximaal 750,00 euro beloond, afhankelijk van het soort wapen dat aangetroffen wordt.

De beloningsregeling is een bestaande mogelijkheid die nog niet veel bekendheid heeft. Daar moet verandering in komen vindt de driehoek en dus voeren politie, OM en gemeente vanaf 1 oktober campagne om dit meer onder de aandacht te brengen. Vorig jaar zijn door TCI-tips 4 automatische vuurwapens, 34 (hand) vuurwapens, 23 (nep) vuurwapens en 5 tasers in beslag genomen. Daarnaast is 39 keer waardevolle informatie doorgespeeld aan grote onderzoeksteams.

Veiligheidsrisicosubject
Individuen die voor hun omgeving en de veiligheid in de stad een risico vormen kunnen vanaf vandaag door de officier van justitie worden aangemerkt als veiligheidsrisicosubject. Dit gebeurt na onderzoek en het opstellen van een uitgebreid en actueel risicoprofiel waarin veel verschillende factoren worden gewogen. Dit risicoprofiel vormt de aanwijzing dat het betreffende individu een vuurwapen bij zich zou kunnen dragen.

Het aanmerken van een individu als veiligheidsrisicosubject geeft de politie de mogelijkheid om iemand, op basis van de wet wapens en munitie, te fouilleren. De officier van justitie bepaalt voor welke periode een persoon wordt aangemerkt als veiligheidsrisicosubject. Politie en justitie verwachten met deze nieuwe maatregel meer vuurwapens vroegtijdig van straat te kunnen halen en schietincidenten in de openbare ruimte te voorkomen.

Foto ter illustratie: Pixabay
Foto ter illustratie: Pixabay

FOK! Wat een weer: zonnig

Vandaag wordt het na het oplossen van de lokale mistbanken op de meeste plaatsen zonnig en blijft het droog. In het noorden komen echter wolkenvelden voor waaruit mogelijk plaatselijk een spat regen valt. De maxima lopen uiteen van 17°C aan de noordkust tot 20°C in het zuidoosten. De wind wordt op steeds meer plaatsen oostelijk en neemt toe naar zwak tot matig, in het zuidwestelijk kustgebied mogelijk naar vrij krachtig.

In de nacht naar zaterdag is het onbewolkt met in het noordoosten kans op mist. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C en de oostelijke wind is zwak tot matig.

Zaterdag overdag lost de mist in het noordoosten snel op. Het wordt zonnig en de maximumtemperaturen lopen uiteen van 20°C op de Wadden tot plaatselijk 25°C in het zuiden. De oostelijke wind is overwegend matig.

Zondag nog vrij warm, later kans op een regen- of onweersbui. Daarna overgang naar een wisselvallig weertype met geregeld regen of enkele buien en lagere temperaturen.  (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Zonnetje in mei in Duitsland
Zonnetje in mei in Duitsland

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

'200 miljoen mensen slachtoffer klimaatrampen'

Over tien jaar maken klimaatgerelateerde rampen 1,5 keer meer slachtoffers dan nu. De kosten van hulpverlening aan de gedupeerden van overstromingen, stormen, droogte en natuurbranden lopen in 2030 op tot zo’n 20 miljard dollar per jaar: 2 keer hoger dan nu. En in 2050 hebben 200 miljoen mensen hulp nodig, als er nu geen maatregelen genomen worden om anders om te gaan met de stijgende risico’s van klimaatverandering. Dit zijn de conservatieve berekeningen die zijn gemaakt door het Rode Kruis in het rapport ‘the Cost of Doing Nothing’, dat vandaag verschijnt. De echte cijfers worden mogelijk nog veel schokkender. “Niets doen is geen optie, maar gelukkig kunnen we iets doen om het tij te keren. Het is tijd voor een andere aanpak in hulpverlening,” aldus Maarten van Aalst, directeur van het Rode Kruis Klimaatcentrum.

Het Rode Kruis schetst in het rapport ook een alternatief scenario. Door nu heel hard te investeren kunnen er levens worden gered en ook kosten worden bespaard. Als de wereldeconomie zich positief ontwikkelt waardoor er meer gelijkheid ontstaat en er flinke inspanningen worden verricht om onze kwetsbaarheid tegen extreem weer te verminderen, dan zouden er in 2030 68 miljoen mensen hulp nodig hebben en in 2050 10 miljoen; een stuk minder dan de 108 miljoen mensen die nu al ieder jaar hulp nodig hebben door klimaatgerelateerde rampen. “Dit rapport laat zien dat we echt moeten investeren in klimaatadaptatie en veel meer inzetten op preventieve maatregelen. Investeringen vooraf leveren veel meer op dan hulp achteraf: hiermee redden we niet alleen levens en besparen we heel veel menselijk leed, maar zijn we onder aan de streep ook goedkoper uit,” legt Van Aalst uit, die als directeur van het Rode Kruis Klimaatcentrum betrokken was bij de totstandkoming van het rapport.

Betere waarschuwingssystemen
Afgelopen zomer vielen er alleen in ons land vierhonderd extra doden door de hitte; voor kwetsbare mensen elders in de wereld heeft klimaatverandering aanzienlijk grotere gevolgen. Tropische stormen, droogte en ander klimaatgerelateerd natuurgeweld is niet te voorkomen, maar er kan wel degelijk iets gedaan worden om beter om te gaan met de stijgende risico’s van klimaatverandering en de gevolgen ervan te verkleinen. Het Rode Kruis roept overheden op om op een andere manier te investeren in humanitaire hulp. Kwetsbare gebieden, steden en infrastructuur moeten worden versterkt. En er moet worden geïnvesteerd in rampenpreventie, bijvoorbeeld door het opzetten van betere waarschuwingssystemen.

"Onbereikbare gebieden op tijd waarschuwen voor een dreigende ramp kan veel levens redden en veel leed voorkomen. Die waarschuwingssystemen zijn op sommige plekken al heel effectief," aldus Van Aalst. "In Bangladesh, India en Pakistan bijvoorbeeld vielen in 1970 honderdduizenden doden door orkaan Bhola, de dodelijkste orkaan ooit. Intussen zijn er in deze landen veel betere waarschuwingssystemen en zijn er bij een vergelijkbare orkaan nu duizenden doden te betreuren. Nog steeds te veel, maar een stuk minder. Deze systemen werken dus in de landen waar ze zijn ingevoerd, maar te veel andere gebieden worden nog niet bereikt."

Ook moeten er veel slimmere mechanismes komen voor de financiering van de humanitaire hulp; niet alleen achteraf, maar juist voorafgaand aan een ramp. En na iedere ramp moet er altijd gebouwd en gerepareerd worden met een nieuwe noodsituatie in het achterhoofd: de maatregelen die genomen worden moeten ervoor zorgen dat iedere volgende ramp minder impact heeft.

"Dubbele schok"
Ook als de CO2-uitstoot op korte termijn tot nul wordt gereduceerd, dan nog hebben humanitaire organisaties komende jaren hun handen vol aan de gevolgen van rampen door klimaatverandering. In het rapport zijn de mogelijke effecten van klimaatverandering op conflicten en epidemieën niet eens meegenomen, omdat de wetenschappelijke modellen deze nog niet precies genoeg kunnen voorspellen. Bovendien wordt alleen gekeken naar de kosten van directe noodhulp, en niet naar de duurzame wederopbouw na een ramp. “Als we zo’n complicerende factor als conflict konden meenemen waren de cijfers waarschijnlijk aanzienlijk hoger,” aldus Van Aalst. “Want mensen in conflictgebieden krijgen met klimaatverandering een dubbele schok te verwerken. Bovendien zijn de kosten van humanitaire hulp in conflictgebieden veel hoger.”

Huurders minder tevreden met woning

Huishoudens waren in 2018 minder vaak tevreden met hun woning dan in de jaren daarvoor. Vooral onder huishoudens in een huurwoning nam de tevredenheid af: in 2018 was 71 procent van de huurders (zeer) tevreden met de woning. In 2009 was dat nog 81 procent. Tussen sociale huurders en particuliere huurders zijn er nagenoeg geen verschillen in tevredenheid met de woning. Dat meldt het CBS op basis van het Woon Onderzoek Nederland 2018, een driejaarlijkse enquête onder bijna 68.000 Nederlanders.

Van de huishoudens in een koopwoning gaf ruim 93 procent in 2018 aan (zeer) tevreden te zijn met de woning. In 2006 was bijna 97 procent (zeer) tevreden. In 2018 woonden zo’n 4,5 miljoen huishoudens in een koopwoning, 2,1 miljoen huishoudens in een sociale huurwoning en 910.000 huishoudens in een particuliere huurwoning.

Huishoudens minder vaak tevreden met buitenruimte
Huishoudens is ook gevraagd naar hun tevredenheid over specifieke kenmerken van de woning. 61 procent van de huishoudens vindt dat er voldoende buitenruimte, zoals een tuin of balkon, bij de woning zit. In 2015 vond 67 procent dat nog. De daling was onder eigenaren wat sterker dan onder huurders. Ook vonden minder huishoudens in 2018 hun woning over het algemeen sfeervol. Onder huurders daalde het aandeel dat de woning goed onderhouden vindt. Huishoudens vonden de indeling van hun woning in 2018 wel wat vaker geschikt dan in eerdere jaren.

Ruim een vijfde van ontevreden huishoudens wil beslist verhuizen
De mate van ontevredenheid met de huidige woning kan een belangrijke reden zijn voor huishoudens om te willen verhuizen. Zo wilde in 2018 van alle huishoudens die (zeer) tevreden zijn met hun woning ruim 4 procent beslist binnen twee jaar verhuizen, terwijl dit aandeel bij huishoudens die niet tevreden waren met 21 procent bijna vijf keer zo groot was. Ook het percentage dat aangaf misschien te willen verhuizen was groter onder huishoudens die niet tevreden waren dan huishoudens die wel tevreden waren met de woning.

Woningeigenaren in Rotterdam minst vaak tevreden met de woning
Van alle gemeenten die in 2018 100.000 inwoners of meer hadden, was het aandeel eigenaren dat (zeer) tevreden was met de woning met 87 procent het kleinst in Rotterdam. In Den Bosch en Ede was dat percentage met 97 het hoogst. Van de vier grootste gemeenten waren eigenaren in Utrecht (94 procent) het vaakst tevreden.

Huurders waren in 2018 het vaakst tevreden met de woning in Amersfoort: 79 procent was daar (zeer) tevreden. Daarna kwamen Ede (78 procent) en Alphen aan de Rijn (77 procent). In Den Haag waren huishoudens in een huurwoning met 62 procent het minst vaak tevreden.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.