FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 20 juni 2019

Verstappen: "Mercedes veel beter dan iedereen had verwacht"

Komend weekend heeft Max Verstappen de beschikking over een verbeterde Honda-motor in zijn Red Bull-bolide. De Nederlander is blij met weer een stapje vooruit maar hij ziet dat er nog een groot gat te dichten is.

"De upgrade van de power unit van Honda is weer een stapje vooruit. De boel moet heel blijven, dus er worden kleine stappen vooruit gezet en als dat zou betekenen dat er later in het jaar een extra motor ingezet moet worden dan is dat zo", zo lezen we op Verstappen.nl.

"We weten dat we qua power unit nog wat stappen moeten zetten om vooral Ferrari bij te benen, dat zeker. Ten opzichte van Ferrari hebben we een beter chassis, maar als je meer dan een seconde verliest op het rechte stuk, wordt het lastig. Ik denk dat Mercedes veel beter is dan iedereen had verwacht. Misschien dat wij nog niet op ons gebruikelijke niveau zitten zoals vorig jaar. Maar met Honda zitten we in een heel interessant project en ik beleef er veel plezier aan", aldus de jonge Nederland voorafgaand aan het raceweekend van de Grand Prix van Frankrijk.

"Natuurlijk wil ik winnen. Maar je kunt ook veel voldoening eruit halen als je zelf optimaal presteert. We moeten gewoon stappen blijven zetten met zowel de auto als de motor, dan wordt het seizoen vanzelf kleurrijker", zo besloot Verstappen.

Verstappen: "Mercedes veel beter dan iedereen had verwacht" (Pro Shots / Panoramic)
Verstappen: "Mercedes veel beter dan iedereen had verwacht" (Pro Shots / Panoramic)

Zelfmoordwapen Van Gogh geveild

De roestige revolver waar naar verluidt kunstschilder Vincent van Gogh zichzelf mee van het leven beroofde is dinsdag per opbod verkocht. Het wapen werd verkocht voor 162.500 euro.

De Lefaucheux revolver met een kaliber van 7 millimeter werd door het veilinghuis in Parijs omschreven als het 'meest beroemde wapen in de wereld van de kunst'. Alhoewel het veilinghuis een slag om de arm hield of het inderdaad het wapen was dat Van Gogh gebruikte om zelfmoord te plegen, gaven ze wel een aantal aanwijzingen dat het wel degelijk het wapen van Van Gogh moet zijn geweest.

Het wapen werd namelijk gevonden op de plek waar Van Gogh zichzelf neerschoot, het kaliber bevestigt de grootte van de schotwond in de kunstschilder en het wapen moet sinds ongeveer 1890, het jaar waarin Van Gogh zelfmoord pleegde, in de grond begraven hebben gelegen.

Een boer vond het wapen in de jaren zestig van de vorige eeuw niet ver van het Franse dorpje Auvers-sur-Oise, waar de schilder stierf, in het veld waar Van Gogh zichzelf van het leven wilde beroven door zichzelf in de buik te schieten. De boer gaf het wapen aan de eigenaren van een herberg en nazaten van hen besloten het wapen te laten veilen.

Het wapen is in 2016 tentoongesteld in het Van Gogh Museum als onderdeel van de expositie 'De waanzin nabij. Van Gogh en zijn ziekte'. Het veilinghuis heeft de naam van de huidige eigenaar niet bekend gemaakt.

Oranje dames demonstreren overmacht als nummer 1 van Hockey Pro League

De Oranje hockeydames spelen volgende week donderdag als de nummer 1 van de FIH Pro League de halve finale van de Grand Final tegen Duitsland. Nederland stelde donderdagavond op Kampong in Utrecht de eerste plaats veilig door een overtuigende 2-1 zege op Argentinië.

De andere halve finale wordt gespeeld tussen Argentinië en Australië, zondag in het Wagener Stadion de laatste tegenstander van de Nederlandse ploeg in de poulefase. De finale in het Wagener Stadion is volgende week zondag. In dat finaleweekend moet, zes weken voor de start van het EK in Antwerpen en iets meer dan een jaar voor de Olympische spelen in Tokio, duidelijk worden of er nog een land is dat het de Nederlandse veelvraat nog echt lastig gaat maken in de jacht op de volgende gouden plak.

Als de nieuwe Pro League namelijk een ding heeft aangetoond of eigenlijk heeft bevestigd, is het dat er mondiaal geen maat staat op deze Oranje dames. In welke samenstelling bondscoach Alyson Annan de afgelopen vijftien wedstrijden ook aantrad in de Pro League, hoe druk het (club)programma ook was of hoe gering de belangen ook waren, elke keer gingen de oranjehemden juichend van het veld. Okay, de uitwedstrijd tegen Australië werd met 1-0 verloren. Maar dat was de bekende uitzondering op de regel. In analogie van oud-voetballer Gary Lineker kunnen we langzamerhand wel zeggen: ‘Dameshockey is een eenvoudig spel: 22 speelsters rennen achter een bal aan en op het einde winnen de Nederlanders.’

De speelsters die donderdag voor Nederland ‘achter de bal aan renden’, hebben bijna allemaal een wereldtitel achter hun naam staan. Liefst zestien van de achttien schitterden vorig jaar in Londen. Alleen Marijn Veen en Maria Verschoor ontbraken destijds. Zij nemen in de selectie nu de plaats in van Kitty van Male en Carlien Dirkse van den Heuvel, die beiden zijn gestopt na het WK.

Op papier was Argentinië donderdagavond een echte tegenstander, die het de Nederlandse dames in het verleden goed lastig maakte. Inmiddels is de laatste nederlaag van Oranje tegen de Zuid-Amerikanen echter alweer drie jaar geleden. Dolgraag willen de Argentijnen daaraan een vervolg geven. Ze hebben daarvoor enkele oude sterren teruggehaald en hun succescoach Carlos Retegui aangesteld.

Op de bomvolle en gezellige Klapperboom nam Argentinië zelfs brutaal de leiding. Na een heerlijke actie van Maria Granatto, die door de Nederlandse defensie soleerde, schoof Micaela Retegui de 0-1 achter Veenendaal.

Die voorsprong was overigens alles behalve terecht, want Oranje was vanaf de eerste afslag de betere ploeg en kreeg voor de openingstreffer al een paar goede kansen. Het antwoord van Oranje na de goal van Retegui liet vervolgens slechts twee minuten op zich wachten. De actie van Lidewij Welten was zeker zo puntgaaf als die van Granatto, maar de aanvaller kreeg in eerste instantie niet de terechte beloning. Dat gebeurde wel in tweede instantie, toen Welten zelf de toegekende strafcorner van Van Maasakker tot doelpunt verlengde: 1-1.

Een paar minuten later was het zelfs al 2-1. De aanval werd opgezet door Eva de Goede met een heerlijke pass, via Maria Verschoor belandde de bal bij Frédérique Matla, die een interland niet had gescoord en nu weer feilloos afrondde. Het toch al enthousiaste publiek op de Klapperboom ging uit zijn dak. Na de moesson van woensdagavond tijdens de wedstrijd van de Oranje Heren genoten de ruim 4000 fans in Utrecht van de heerlijke zomerse avondzon.

Op het veld zagen zij in de tweede helft bepaald geen zomeravondhockey, maar spectaculair was het ook niet. Dat kwam niet zozeer door het gebrek aan inzet van de Argentijnen, want die bleven passievol zoeken naar de gelijkmaker. Maar simpelweg omdat het krachtsverschil tussen beide teams te groot was. Oranje speelde solide, gaf geen kans meer weg en verzuimde alleen om de score verder uit te bouwen. Kansen kreeg de ploeg van Annan wel. Dat gebrek aan doeltreffendheid bij Oranje is misschien wel het enige lichtpuntje, waaruit de concurrentie hoop kan putten aan de vooravond van de Grand Final.

Oranje dames demonstreren overmacht als nummer 1 van Hockey Pro League (Pro Shots / Joep Leenen)
Oranje dames demonstreren overmacht als nummer 1 van Hockey Pro League (Pro Shots / Joep Leenen)

Afkoopsom van 100 miljoen voor nieuwe Barcelona-aanwinst Van Beijnen

Barcelona heeft de komst van Mike van Beijnen donderdagavond definitief afgerond. De Catalaanse grootmacht meldt op de clubsite dat de twintigjarige verdediger transfervrij overkomt van NAC Breda en voor twee jaar heeft getekend in Camp Nou. Wat opvalt is dat Barcelona het contract van Van Beijnen van een enorme ontsnappingsclausule heeft voorzien.

Van Beijnen speelde nog geen wedstrijd in het betaald voetbal, maar toch lijkt Barcelona het wel te zien zitten in hem. De jeugdige Nederlander heeft in Catalonië een contract tot de zomer van 2021 ondertekend en hij kan door andere clubs alleen voor een bedrag van honderd miljoen euro uit die verbintenis gekocht worden, zo klinkt het op de clubsite van Barcelona.

Van Beijnen speelde eerder in de jeugdopleiding van NAC Breda, PSV en Willem II, alvorens hij zich verbond aan NAC. Hij mocht wel meetrainen met de hoofdmacht van NAC, maar debuteerde uiteindelijk niet. Van Beijnen heeft de medische keuring inmiddels met succes doorstaan en zal aansluiten bij het B-elftal van Barcelona.

Opvallend is dat Van Beijnen de zoon is van Ali Dursun, de zaakwaarnemer van Frenkie de Jong. Laatstgenoemde rondde in januari voor maximaal 86 miljoen euro al zijn transfer van Ajax naar Barcelona af en zal, uiteraard, direct aansluiten bij de hoofdmacht.

Basketbalsters uitgeschakeld op WK 3x3

De Nederlandse basketbalsters hebben hun laatste groepsduel op het WK 3x3 in Amsterdam verloren. China won met een punt verschil: 12-13. Door het verlies is Oranje uitgeschakeld.

Het viertal Fleur Kuijt, Natalie van den Adel, Jill Bettonvil en Loyce Bettonvil speelden tegen het als eerste geplaatste China een goede wedstrijd. Van den Adel nam haar teamgenoten op sleeptouw en zorgde dat het tot het laatste fluitsignaal spannend bleef.

Volleybalsters sluiten Nations League af met ruime winst tegen Rusland

De Nederlandse volleybalsters hebben de laatste wedstrijd van de Nations League gewonnen. Oranje liet Rusland in eigen huis kansloos en won met 3-0 (25-12, 27-25,25-17).

Nederland en Rusland waren al uitgeschakeld voor de eindronde van de Nations League en dus stond er weinig op het spel. Toch lieten de Nederlandse volleybalsters zich van hun goede kant zien. In de eerste set lieten ze Rusland kansloos en won het eenvoudig met 25-12.

De tweede set bracht meer spanning. Lange tijd had Rusland de overhand, maar aan het einde van de tweede set pakte Nederland toch de set. In de derde set nam Nederland al snel een ruime voorsprong en zou deze voorsprong niet meer weggeven, waardoor de Nederlandse ploeg met een goed gevoel de Nations League goed afsloot.

De volleybalsters krijgen nu een korte pauze en verzamelen zich 1 juli weer om zich voor te bereiden op het olympische kwalificatietoernooi, begin augustus in Italië. Tegenstanders zijn dan België, Kenia en Italië.

Oranje pakt groepswinst en lijkt gunstige route voor zich te hebben

De Oranje Leeuwinnen hebben zich donderdagavond verzekerd van de groepswinst. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman won van Canada. Oranje had aan een gelijkspel voldoende om de eerste plek van Groep E veilig te stellen. In een onderling duel met de Noord-Amerikanen bleek Oranje de sterkste: 2-1. Het andere groepsduel tussen Kameroen en Nieuw-Zeeland eindigde in 1-1, waardoor de Afrikanen op plek drie eindigen. De Leeuwinnen treffen in de volgende ronde Japan, dat als tweede eindigde in Groep D.

Wiegman koos ervoor om een wijziging door te voeren: Merel van Dongen kreeg in Reims van de bondscoach de voorkeur boven Kika van Es. Oranje had het in de beginfase lastig. Desiree van Lunteren beging binnen twee minuten al een overtreding en scheidsrechter Stéphanie Frappart kende een strafschop toe aan Canada. Na inmenging van de VAR werd de strafschop omgezet in een vrije trap, die uiteindelijk geen gevolgen had voor Oranje.

Na twintig minuten leek Canada op voorsprong te komen via Jordyn Huitema, die Sari van Veenendaal door de benen speelde. De aanvalster van Canada stond echter buitenspel, waardoor het 0-0 bleef. In de rest van de eerste helft kreeg Oranje de beste kansen, maar Vivianne Miedema raakte na een fraaie individuele actie de paal, terwijl een omhaal van Daniëlle van de Donk uiteindelijk ongevaarlijk bleek en op het dak van het doel belandde.

Tien minuten in de tweede helft was het wel raak voor de Oranje Leeuwinnen. Sherida Spitse gidste een vrije trap vanaf de zijkant richting het vijandelijke doel, waarna Anouk Dekker de bal in het doel deponeerde: 1-0. Lang kon Nederland niet genieten van de voorsprong, want Christine Sinclair kon van dichtbij de 1-1 tegen de touwen werken. Invalster Lineth Beerensteyn zorgde er uiteindelijk voor dat Oranje de volle winst pakte.

De aanvalster zette een kwartier voor tijd de aanval zelf op en rondde het ook zelf af door te scoren na een voorzet van Van Lunteren: 2-1. Oranje lijkt met de eerste plek de gunstigste route naar de finale te hebben. In de achtste finale wacht dinsdag Japan en in de kwartfinales wacht een treffen met lager geklasseerden Italië, Nigeria, China of Chili. In de eventuele halve finale staat Oranje dan mogelijk tegen het sterke Duitsland of de nummer twee van Groep F, mogelijk Zweden. Het sterke Verenigde Staten, dat donderdagavond nog in actie komt tegen Zweden, is mogelijk pas in de finale de opponent van Oranje. Ook titelkandidaten Engeland en Frankrijk zijn aan de andere kant van het schema terug te vinden.

Oranje pakt groepswinst tegen Canada (Pro Shots / Remko Kool)
Oranje pakt groepswinst tegen Canada (Pro Shots / Remko Kool)

PSV-talent Rigo tekent nieuw contract en wordt verhuurd aan Sparta

Sparta Rotterdam neemt Dante Rigo op huurbasis over van PSV, zo meldt de club donderdag via de officiële kanalen. De twintigjarige middenvelder mag het komende seizoen ervaring op het hoogste niveau opdoen op Het Kasteel. De Belgisch jeugdinternational kwam de afgelopen voetbaljaargang vijf keer in actie in de Eredivisie en mag nu speelminuten gaan maken bij de promovendus. PSV meldt tevens dat het contract van Rigo met twee jaar is verlengd, tot medio 2022.

Het tijdelijke vertrek van Rigo komt niet uit de lucht vallen. Woensdag meldde De Telegraaf al dat PSV graag langer met het talent door wil en van plan was om hem komend seizoen elders te stallen. Volgens de krant hoopte PSV op een subtopper voor Rigo, maar is uiteindelijk de keuze gevallen op Sparta. Na Armando Obispo (Vitesse) en Maximiliano Romero (Vélez Sarsfield) is Rigo het derde PSV-talent dat wordt verhuurd.

"Dante is een speler met enorm veel potentie, die vorig seizoen zijn eerste Eredivisie-minuten gemaakt heeft bij PSV", reageert technisch directeur Henk van Stee op de clubwebsite. "Het is een speler die technisch heel vaardig is en een verfijnde traptechniek bezit, die toe was aan de volgende stap in zijn ontwikkeling. PSV ziet in hem een toekomstige speler voor het eerste elftal, maar wil hem elders ervaring op laten doen op het hoogste niveau. Hij had de keuze uit meerdere clubs, uit zowel Nederland als België, maar wilde graag naar Sparta. We zijn blij dat hij onze selectie komt versterken."

Grote brand bij recyclingbedrijf in Nijmegen

In Nijmegen woedt momenteel een zeer grote brand bij het bedrijf HKS Metals dat gevestigd is aan de Nijverheidsweg.

Deze brand zorgt voor zoveel rook en stankoverlast dat de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid tot twee keer toe een NL-Alert heeft verspreid. Het eerste Alert gaf het advies ramen en deuren te sluiten, terwijl het tweede Alert werd verspreid om te melden dat er geen direct gevaar voor de gezondheid is aangezien de gemeten concentraties schadelijke stoffen laag zijn, maar het wel nodig blijft de rook en stank te vermijden.

HKS Metals is een bedrijf dat ijzer, metalen en elektronica recyclet. Bij de brand die nu woedt is veel rook vrijgekomen die tot ver in de omgeving zichtbaar is. Een nabijgelegen weg, de Energieweg, was enige tijd gesloten voor het verkeer. Nu de rook wat meer omhoogtrekt is deze weg weer vrijgegeven.

Concert Phil Collins
Ook bezoekers van het concert van Phil Collins vanavond in het Goffertpark die daar al aanwezig zijn hebben het NL-Alert ontvangen. Het concert gaat echter wel gewoon door aangezien het Goffertpark geen last heeft van de rook en stank.

VVV neemt afscheid van clubtopscorer Mlapa

Peniel Mlapa heeft een contract getekend bij Al-Ittihad Kalba uit de Verenigde Arabische Emiraten, zo meldt VVV-Venlo donderdagavond. De international van Togo, afgelopen seizoen clubtopscorer van de Limburgse club met vijftien doelpunten, zou mogelijk voor 2,5 miljoen euro de transfer maken.

Algemeen directeur Marco Bogers liet eerder namelijk weten dat meerdere clubs interesse hadden, waaronder Besiktas. De sportbestuurder erkende onlangs de belangstelling van de Turken, die 2,1 miljoen zouden hebben geboden. "Wij denken aan een bedrag van 2,5 miljoen euro", aldus Bogers eerder. Nu laat de directeur weten dat Mlapa toe is aan de volgende stap in zijn loopbaan.

"Hij was afgelopen seizoen enorm belangrijk voor ons en we wisten dat het moeilijk zou worden hem te behouden", zo klinkt het. "De afgelopen dagen hebben we intensief onderhandeld over de overgang van Peniel. Voor hem is deze overstap natuurlijk geweldig", besluit Bogers. Mlapa tekent een verbintenis voor twee seizoenen in de Emiraten.

Mlapa werd vorig jaar door VVV gehuurd van Dynamo Dresden en na het succesvol verlopen seizoen overgenomen van de Duitse club. De Duitse Togolees miste woensdag de eerste training van VVV omdat hij in de Emiraten was voor onderhandelingen. Mlapa maakte vorig seizoen indruk in de Eredivisie met 15 doelpunten en 3 assists in 32 wedstrijden.

Valverde viert rentree met overwininning in La Route d'Occitanie

Alejandro Valverde heeft zijn tweede zege in zijn wereldkampioentrui te pakken. De Spanjaard won de eerste rit van La Route d'Occitanie. De Spanjaard van Movistar won in een sprint bergop van Eddie Dunbar.

Het was van Luik-Bastenaken-Luik geleden dat Valverde nog aan de start kwam van een wielerwedstrijd, maar in de lastige openingsetappe in de Route d'Occitanie toonde Valverde zijn goede vorm. Op de voorlaatste klim van de dag, die ook de slotklim was, reed Movistar zo hard op kop dat er niet meer veel over was van het peloton.

Op de slotklim probeerde er nog enkele renners de aanval in te zetten, maar Valverde behield de controle en in een sprintje bergop liet de wereldkampioen zijn concurrenten kansloos, waardoor hij zijn tweede zege van het seizoen boekte. Eerder won hij een rit in de UAE Tour, maar dat was bijna vier maanden geleden.

Logischerwijs is Valverde ook de eerste leider in de Franse rittenkoers.

GroenLinks wethouder Jorrit Nuijens gearresteerd in Amsterdam

Jorrit Nuijens, GroenLinks-wethouder in Diemen en voormalig gemeenteraadslid in Amsterdam, is vanmiddag door de politie voor de Stopera gearresteerd.

Dat schrijft De Telegraaf. Op diverse video's, die journalist Mike Muller op Twitter heeft gezet, is te zien hoe de wethouder na een discussie met agenten in de boeien wordt geslagen. Een woordvoerder van de politie wil na vragen van AT5 niet ingaan op de aanhouding, omdat het om een specifieke individu gaat.

Nuijens maakte bezwaar omdat hij gefilmd werd door een cameraploeg die met agenten meeliep. "We gaan samen naar het bureau en dan gaan we deze bandopname in mijn bijzijn vernietigen", zegt Nuijens. Op enig moment zegt de agent dat hij het 'een beetje zat is', waarna Nuijens wordt aangehouden.

Agenten zouden volgens omstanders naar het naastgelegen terras zijn opgeroepen, vanwege een melding van overlast.

De Telegraaf: Barcelona slaat voor derde keer toe in Nederland

Barcelona lijkt opnieuw toe te gaan slaan in Nederland. De Telegraaf meldt dat Mike van Beijnen de overstap maakt naar Catalonië. De speler van Jong NAC Breda zou donderdagmorgen 'in het grootste geheim' een tweejarig contract hebben getekend met de Spaanse grootmacht, met een optie voor nog een seizoen. De twintigjarige verdediger is na Frenkie de Jong en Ludovits Reis de derde Nederlander die deze zomer de overstap naar Barcelona maakt.

Van Beijnen was bij NAC in het bezit van een aflopend contract, waardoor hij transfervrij de overstap kan maken naar Barcelona. De belofte 'kan op alle posities aan de rechterkant uit de voeten', zo stelt De Telegraaf. Hij debuteerde verrassend genoeg nog niet in het betaald voetbal, maar desalniettemin ziet Barcelona wel toekomst in hem.

Van Beijnen, voormalig jeugdspeler van PSV, zal instromen bij Barcelona B, het tweede elftal van de Spaanse grootmacht. Hij zal zodoende hetzelfde traject gaan bewandelen als Reis, die al eerder de overstap maakte van FC Groningen.

Groenewegen sprint naar zege in ZLM Tour, Van Emden blijft leider

Dylan Groenewegen heeft de eerste rit in de ZLM Tour gewonnen. De Nederlandse topsprinter, die zich hier voorbereidt voor de Tour de France, was in de massasprint te snel voor de Let Emīls Liepiņš en de Australiër Caleb Ewan. Jos van Emden, die woensdag de proloog won, blijft leider van de Nederlandse rittenkoers.

De eerste rit in de ZLM Tour trok door de gemeente Zeeland en was gemaakt voor de sprinters. Lange tijd reden er vier renners vooruit, maar in het peloton was er altijd de controle van de sprintersploegen. In de laatste vijf kilometer werd de kopgroep teruggepakt en kon er gesprint worden voor de overwinning.

Even zag het ernaar uit dat het zonder Groenewegen moest gebeuren. De Nederlander was in de laatste vijftien kilometer bij een val betrokken, maar na een achtervolging van vijf kilometer kon de snelle man van Jumbo-Visma weer de aansluiting vinden. Daarna zette de sprinttrein van Jumbo-Visma vooraan af, waarna Groenewegen het afmaakte voor de Nederlandse ploeg. Het was voor Groenewegen alweer zijn negende overwinning van het seizoen.

In de top van het klassement veranderde er weinig. Van Emden (Jumbo-Visma) blijft aan de leiding staan van het algemeen klassement. Zijn ploeggenoten Mike Teunissen en Tony Martin zijn tweede en derde op twee seconden van de Nederlander. Groenewegen is nu de vierde man van Jumbo-Visma in de top tien van het algemeen klassement. Hij staat op een achtste plaats met een achterstand van dertien seconden.

Vilhena verlaat Feyenoord en krijgt miljoenencontract bij FK Krasnodar

Tonny Vilhena mag zich speler van FK Krasnodar noemen. De Russische club maakt donderdag melding van de komst van de 24-jarige middenvelder. Vilhena komt naar verluidt voor ongeveer negen miljoen euro over van Feyenoord. Hij heeft een meerderjarig contract getekend bij Krasnodar en zal zich zo snel mogelijk in Oostenrijk bij zijn toekomstige ploeggenoten voegen, zo klinkt het.

Met de transfer komt er na lange tijd een einde aan het huwelijk tussen Vilhena en Feyenoord. De middenvelder belandde op jonge leeftijd in de jeugdopleiding van Feyenoord, waarna in maart 2012 op zestienjarige leeftijd zijn debuut in de hoofdmacht van de havenclub volgde. Vilhena speelde sindsdien meer dan 250 officiële wedstrijden voor Feyenoord en beleefde zijn grootste succes met de club in 2017, toen de landstitel werd gewonnen.

Vilhena had nog een contract tot de zomer van 2020 bij Feyenoord en had zijn zinnen al enige tijd gezet op een zomers vertrek. Eerder leek een transfer nog af te ketsen, maar maandag vonden Feyenoord en Krasnodar elkaar alsnog in een transfersom. De speler levert Feyenoord nog 'rond de negen miljoen euro op, verzekerde Voetbal International eerder op de dag al.

Krasnodar eindigde het afgelopen seizoen op een verdienstelijke derde plaats op het hoogste niveau in Rusland. Daardoor zal het team van trainer Murad Musayev aankomend seizoen instromen in de derde voorronde van de Champions League. Vilhena zal bij Krasnodar onder meer voormalig AZ-speler Ari treffen.

Tolhoek boekt eerste profzege, Bernal nieuwe leider in Ronde van Zwitserland

Antwan Tolhoek heeft zijn eerste profzege te pakken. De Zeeuwse klimmer van Jumbo-Visma reed op de slotklim van Flumserberg weg bij zijn medevluchters en bleef vervolgens net Egan Bernal voor. De Colombiaan is wel de nieuwe leider in de Ronde van Zwitserland.

De zesde etappe in de Ronde van Zwitserland was een korte etappe, maar met slotklim naar Flumserberg, was het wel een rit voor de klimmers. In aanloop naar de slotklim reed er een grote groep van 25 renners weg, met daarbij sterke renners als Peter Sagan, drievoudig eindwinnaar Rui Costa, Matej Mohoric, Matteo Trentin en Stefan Küng. Ook de Nederlanders Antwan Tolhoek en Bertjan Lindeman waren mee in de kopgroep, die met een mooie voorsprong aan de steile slotklim begon.

Van de vluchters bleek Tolhoek de beste klimmersbennen te hebben. De 25-jarige Zeeuw reed iedereen uit het wiel, maar het gevaar kwam van achteren. Egan Bernal had zijn team aan het begin van de klim op kop gezet en kwam langzaam dichterbij, maar Tolhoek had aan de meet nog een voorsprong van zeventien seconden op de Colombiaan en boekte daarmee zijn eerste profzege.

In het klassement deed Bernal de beste zaken. De Colombiaanse klimmer van Team Ineos neemt de leiderstrui over van Peter Sagan en heeft in het klassement nu een voorsprong van twaalf seconden op Rohan Dennis. Vrijdag staat er nieuwe bergrit op het programma in de Ronde van Zwitserland.

Dumoulin niet aan de start van de Tour de France

Tom Dumoulin gaat niet van start in de Tour de France. De Limburger van Sunweb heeft dat vanmiddag aan de NOS laten weten. Dumoulin kwam vorige maand in de Ronde van Italië zwaar ten val en onderging afgelopen zondag nog een kleine operatie aan zijn knie, waarna hij zijn hoogtestage afzegde. Nu kan er ook een streep door de Tour de France.

"De Tour gaat hem niet meer worden", zegt Dumoulin tegenover de NOS. "Het heeft op dit moment geen zin meer. Ik had niet verwacht dat het herstel van de knie zo gecompliceerd zou worden. Eigenlijk ben ik als een gewonde, dolle stier op de Tour afgerend na de Giro."

Dumoulin begon elf dagen geleden aan het Critérium du Dauphiné en in de eerste dagen van de Franse rittenkoers leek het goed te gaan. Hij werd nog derde in de tijdrit, maar moest toch de strijd staken. Na de zesde etappe kreeg Dumoulin weer last van zijn knie en gaf uit voorzorg op.

Afgelopen zondag onderging de Maastrichtenaar een kleine ingreep aan zijn knie een stukje grind uit het gewricht verwijderd. Dinsdag zou Dumoulin beginnen aan zijn hoogtestage in La Plagne, maar halverwege de reis besloot de Nederlander zelf om daarvan af te zien. Nu blijkt dat Dumoulin toen besloot om niet aan de start van de Tour de France te verschijnen.

"Ik heb tien hechtingen in mijn knie", aldus Dumoulin. "Eigenlijk heb ik niet de tijd genomen alles te verwerken. Zonder na te denken heb ik er alles aan gedaan om naar de Tour te gaan. In de auto ging ik nadenken en toen heb ik besloten dat dit hem niet meer wordt."

"Het voelde als een opluchting", aldus Dumoulin. "Ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Ik haal het gewoon niet meer, heb een wond in mijn knie. Sinds mijn val in de Giro zit ik in een revalidatieproces en niet in een proces om in goede vorm de Tour te winnen."

Dumoulin niet aan de start van de Tour de France (Pro Shots / George Deswijzen)
Dumoulin niet aan de start van de Tour de France (Pro Shots / George Deswijzen)


Langer genieten van de Efteling in de zomermaanden

In de maanden juli en augustus is het zomer in de Efteling! Het park is dan dagelijks open tot 20:00 uur. Eindeloos de tijd dus om op audiëntie te gaan bij de koning in Symbolica, de koele schaduw van het Sprookjesbos op te zoeken of de elfjes in Droomvlucht gedag te zeggen. De parkshows Raveleijn en Sprookjesboom zijn meerdere keren per dag te beleven.

De late zomeropenstelling biedt de mogelijkheid voor een extra rondje in lievelingsattracties zoals Joris en de Draak, Python of Baron 1898. En daarna opfrissen in wildwaterbaan Piraña. Wie nog één keer een ritje in de Bob wil maken, kan dat deze zomer voor de laatste keer doen.

Interactieve wisseltentoonstelling in Efteling Museum
Wie van sprookjes houdt kan zich vanaf 7 juli laten verrassen in de nieuwe interactieve wisseltentoonstelling in het Efteling Museum. Samen met de Sprookjessprokkelaar kunnen gasten meer te weten komen over alle 30 sprookjes in het Sprookjesbos.

Negen Pleinen Festijn in juli en augustus
Tijdens het Negen Pleinen Festijn, op alle vrijdagen én zaterdagen in juli en augustus, is het park zelfs open tot 23:00 uur. Op deze achttien zomeravonden zindert het op negen pleinen van spectaculair entertainment. Gasten beleven wonderlijke optredens, van magische voorleesmomenten door vertelkabouters op het Herautenplein tot spraakmakend internationaal straattheater op het Anton Pieck Plein.

Ze proeven zomerse lekkernijen terwijl ze meezingen met Jürgen Freilich op het Steenbokplein of zich laten onderdompelen in Zuid-Amerikaanse sferen op het Piraña Plein. Het entertainmentprogramma is op de vrijdag- en zaterdagavond identiek. Hierdoor krijgt de gast meer gelegenheid om de feeëriek verlichte Efteling in het donker te beleven en tot laat in de avond een ritje in de achtbanen te maken. De watershow Aquanura tegen de nachtelijke hemel maakt de Efteling-zomer compleet.

Symbolica by night  (Foto: FOK!)
Symbolica by night (Foto: FOK!)

Nieuwe wapens in AOT 2: Final Battle

Koei Tecmo heeft meer informatie onthuld over de nieuwe gevechtssystemen in de komende titel Attack On Titan 2: Final Battle.

In A.O.T. 2: Final Battle bepaalt de kolossale grootte van de vijanden de sterkere uitrusting die de Scouts nodig hebben als ze willen overleven. Scouts kunnen nu naast de traditionele Slashing Gear nu de nog dodelijkere Shooting Gear gebruiken. Messen vervangen door geweren maken langeafstandsaanvallen mogelijk met een aantal verschillende kogeltypes, die verschillende soorten schade toedienen: Regular Shot, Scatter Shot, Explosive Shot, Attrition Shot, Numbing Shot en Incendiary Shot. Kogels herladen is net zo makkelijk als brandstof en messen vervangen; al krijgen spelers die in Final Battle de reload-knop loslaten als de wijzer in het gele gebied komt een perfect reload krijgen, waardoor de kogel in gebruik voor een korte tijd niet verbruikt wordt. Spelers kunnen snel wisselen tussen Shooting en Slashing Gear load-outs bij supply bases in het veld.

De Showdown Equipment is ook beschikbaar om Scouts een flinke boost in gevechtskracht te geven. Twee opties zijn beschikbaar: de ‘Thunder Spear’ deelt snel explosieve schade uit om Titans te verslaan, en de ‘Gatling Guns’ laten magazines los die door elk Titan-deel in zicht heen scheuren. Zodra dit beschikbaar wordt en de Showdown Equipment-balk gevuld is, kunnen ze voor een korte tijd schadelijke aanvallen loslaten.

Attack On Titan 2: Final Battle komt 5 juli uit op PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One en digitaal op pc via Steam.

https://www.youtube.com/watch?v=gWjjv1k1Jzk

Trump na neerhalen drone: 'Iran heeft een grote fout gemaakt'

De Revolutionaire Garde van Iran heeft een drone neergehaald. Volgens Iran gaat het om een RQ-4 Global Hawk, de VS heeft het over een MQ-4C Triton, twee types die beide ruim een dag lang vanaf grote hoogte inlichtingen kunnen verzamelen.

De Garde stelt dat de drone zijn identificatiesignaal uit had gezet en een geheime missie uitvoerde in Iraans luchtruim. Met name dat laatste wordt door de Amerikanen ontkend: de drone zou in internationaal luchtruim gevlogen hebben.

Het gaat vermoedelijk om luchtruim bij de zuidelijke provincie Hormozgan, waar internationaal wat onenigheid over is: de een zegt dat het Iraans luchtruim is, de ander noemt het internationaal.

President Donald Trump heeft in elk geval al gereageerd via de officiële kanalen, een twitterberichtje dus: "Iran heeft een hele grote fout gemaakt!", klonk het dreigend. Naar verluidt heeft Iran al gereageerd door te zeggen dat ze geen oorlog willen, maar wel 'volledig klaar zijn' voor een gewapende strijd.

World of Tanks Blitz viert vijfjarig bestaan

World of Tanks Blitz, de mobiele titel van Wargaming, viert twee mijlpalen deze maand: 120 miljoen downloads wereldwijd en zijn 5-jarig jubileum.

Op 26 juni bestaat de game 5 jaar. Om dat te vieren krijgen spelers speciale goodies tot aan die datum. Het spel is als eerst uitgebracht op iOS en kwam later uit op Android, MacOS, Steam en Windows 10. World of Tanks Blitz heeft met al deze versise bij elkaar meer dan 120 miljoen downloads
wereldwijd gehaald. Er is een dagelijks 1,5 miljoen actieve gamers laat Wargaming weten.

Om de vijfde verjaardag van Blitz te viere, is een week met festiviteiten gepland vanaf 19 juni. Tankers zullen dat zijn in staat om het uit te vechten voor 75 verschillende soorten giftboxes, die elk verschillende beloningen bevatten van boosters tot Premium-voertuigen. Drie van deze voertuigen zijn helemaal nieuw: ze zijn hightech varianten van drie iconische tanks - de T-34, de Sherman Firefly en de ELC bis. Bovendien wordt iedereen die zich tijdens de feestweek aanmeldt beloond met een speciale cadeau dat 5 dagen Premium, de Duitse Pz. III A en een verzameling zeldzame boosters bevat. Op 26 juni krijgen spelers vijf keer zoveel ervaring voor hun eerste overwinning met elke tank.

Bij de lancering bood World of Tanks Blitz spelers 90 historische voertuigen uit 3 landen. Nu bevat de game meer dan 370 gepantserde voertuigen uit 8 landen. Er is ook een speciaal onbestaand land in het spel dat alternatieve historie, fantasy en sci-fi combineert: met machines van Warhammer 40.000 en Valkyria Chronicles, en unieke tanks gemaakt door het Blitz-team en voertuigontwerpers zoals Gundam's Kunio Okawara en Peter Pound, Principal Vehicle Ontwerper voor Mad Max: Fury Road.

World of Tanks Blitz - 5 year (Foto: Wargaming)

OM eist TBS tegen schizofreen om stalking

Het OM Noord-Nederland heeft vanochtend voor de rechtbank in Assen TBS met dwangverpleging geëist tegen een 34-jarige man uit Zwolle voor de jarenlange stalking van zijn ex-partner (33) en een 17-jarige inwooster van Zuidlaren. De stalking van de minderjarige begon toen zij negen jaar oud was.

De man uit Zwolle is eerder veroordeeld voor stalking van het minderjarige slachtoffer en haar ouders. De vader deed vorig jaar driemaal aangifte van belaging door de verdachte. Ook het minderjarige slachtoffer heeft aangifte gedaan. "Uit deze aangiften blijkt heel duidelijk de wanhoop en hoe het handelen van verdachte het leven van aangevers regeert", aldus de officier ter zitting. De verdachte zit vast.

De slachtoffers hielden een logboek bij van de belagingen van de man. Hij werd gearresteerd nadat hij – ondanks een contactverbod – aan de deur thuis kwam van het minderjarige slachtoffer. Volgens de officier van justitie is de man ,,geobsedeerd” door het minderjarige slachtoffer. Rond het gezin zijn veiligheidsmaatregelen genomen, zoals de plaatsing van camera’s. Het minderjarige slachtoffer droeg een zogeheten paniekknop om snel alarm te kunnen slaan.

Ook zijn ex-partner deed eind 2018 aangifte van jarenlange belaging door de man, met wie zij de relatie in 2011 beëindigde. "Via Facebook verspreidde verdachte zeer vergaande hersenspinsels, bedreigingen en beledigingen", aldus de officier. De man uitte doodsbedreigingen en dreigde haar dochter mee te nemen. "Aangeefster is zeer bang voor verdachte en vreest voor de veiligheid van haar dochter."

"De aangevers hebben maar een wens: dat verdachte zo lang mogelijk op één plek zit, en de nodige behandeling en medicatie krijgt, waardoor hij hen niet meer lastig kan vallen. Dan hoeven zij niet elke dag meer achterom te kijken", aldus de officier.

De ex-partner maakte gebruik van haar spreekrecht. Zij verklaarde meermalen te zijn verhuisd naar onderduikadressen, uit vrees dat hij haar zou vinden. Met de school waren afspraken gemaakt dat overdag altijd de deuren dicht bleven, omdat de verdachte had gedreigd de dochter van school te halen. "Ik ben altijd bang. Na het avondeten gaat de deur op slot. Er is geen dag in de afgelopen acht jaren dat ik me veilig heb gevoeld. Ik ben altijd angstig, achterdochtig en alert. Ik ben al jaren zo ontzettend moe, totaal geïsoleerd door deze situatie. Eén moment van onoplettendheid kan heel verkeerd aflopen, vrees ik."

De reclassering zegt zich zorgen te maken over de toekomst van de man. Uit rapportages blijkt hij volledig ontoerekeningsvatbaar. Volgens de psychiater die de man heeft onderzocht is hij schizofreen en kampt hij met een alcohol- en drugsprobleem. "Schizofrenie is een levenslange ziekte, waarvoor hij de rest van zijn leven medicijnen moet gebruiken."

De psychiater adviseerde een jaar behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis. De officier wil TBS met dwangverpleging om de maatschappij tegen de man te kunnen beschermen: "De bescherming, langdurig, van de veiligheid van anderen, alsmede de algemene veiligheid van personen en goederen vereist TBS met dwangverpleging."

De advocaat deelt de conclusies van de psycholoog en de psychiater dat zijn cliënt ontoerekeningsvatbaar is. Hij vraagt om opname in een psychiatrisch ziekenhuis voor de duur van één jaar

Uitspraak: donderdag 4 juli 2019, om 13:00 uur.

Twintig jaar cel geëist voor drama in Utrechts appartement

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen een 71-jarige Utrechter. De man wordt er van verdacht in juni vorig jaar zijn vrouw te hebben doodgestoken en vervolgens het lichaam en het appartement waarin zij zich bevond in brand te hebben gestoken.

Het is rond half negen ‘s avonds als op 21 juni vorig jaar een harde knal klinkt vanuit een appartementencomplex aan de Marshalllaan in Utrecht. Kort daarop slaan de vlammen uit een flatwoning op de eerste verdieping. Gealarmeerde agenten gaan het complex in op zoek naar mensen in nood. Eenmaal binnen wordt een politieman ingesloten door het vuur en de rook. Hij ziet geen andere uitweg dan uit een raam te klimmen en zich te laten vallen. Hij komt terecht op het dak van een portiek en raakt zwaar gewond aan zijn beide benen.

Lees ook: Twee gewonden door explosie Utrecht

Ongeveer tegelijkertijd meldt zich op het politiebureau een man die zegt zijn vrouw te hebben gedood en zijn woning in brand te hebben gestoken. Het blijkt de bewoner van het appartement aan de Marshalllaan te zijn. In de woning wordt een grotendeels verbrand lichaam aangetroffen. Forensisch onderzoek toont enige tijd later aan dat het inderdaad de bewoonster betreft, de echtgenote van de melder. Ze is door steekwonden om het leven gekomen. De verdachte is vervolgd voor doodslag, brandstichting en zware mishandeling door schuld. De officier van justitie neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij zijn vrouw niet alleen van het leven beroofd heeft, maar door de brandstichting ook het lichaam verminkt heeft en de levens van diverse omwonenden en hulpverleners in gevaar heeft gebracht. Omdat niet bewezen kan worden dat de man een vooropgezet plan had, is vrijspraak gevraagd voor moord.

Waarom de man zijn vrouw doodde, is niet vast komen te staan. De verdachte beroept zich op geheugenverlies en zegt zich de gebeurtenissen niet meer te kunnen herinneren. Onderzoek naar de psyche van de man in het Pieter Baancentrum heeft echter geen aanwijzingen voor geheugenverlies opgeleverd. Ook zijn er geen stoornissen vastgesteld. De verdachte is in de visie van het Openbaar Ministerie daarom volledig toerekeningsvatbaar. Omdat de verdachte ook geen geloofwaardig inzicht heeft gegeven in zijn beweegredenen, blijven de nabestaanden met veel vragen zitten, wat hun aanzienlijke leed alleen maar vergroot. Mede daarom ziet de officier van justitie dan ook geen aanleiding voor matiging van de strafeis. Daarmee komt de eis uit op de maximumstraf van vijftien jaar voor doodslag, verzwaard met een derde als gevolg van de brandstichting en de schuld aan het zware lichamelijke letsel van de betreffende politieagent.

Namens de benadeelde partijen heeft de officier van justitie een drietal schadevergoedingen gevorderd. Voor de elf kinderen bedroeg dit een bedrag van 17.500 euro per kind, voor de gewond geraakte en nog altijd niet volledig herstelde agent een bedrag van 13.500 euro en voor een woningbouwcorporatie een bedrag van 95.000 euro als vergoeding voor het herstel van het appartementencomplex.

De rechtbank doet op 4 juli uitspraak.

Brede steun Tweede Kamer langzamere stijging AOW-leeftijd

De Tweede Kamer heeft zojuist met een overgrote meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel temporisering verhoging van de AOW-leeftijd. De wetswijziging is nodig om de AOW-leeftijd de komende jaren minder snel te laten stijgen. 128 van de 150 Kamerleden hebben voor dit wetsvoorstel gestemd. Op korte termijn wordt het voorstel in de Eerste Kamer behandeld.

De temporisering van de AOW-leeftijd is onderdeel van het pensioenakkoord waar de bonden en hun achterbannen eerder deze week mee instemden. Hiermee heeft het kabinet de eerste stap gezet. Met dit voorstel wordt de AOW-leeftijd de komende twee jaar niet verder verhoogd en komt deze pas in 2024 op 67 jaar.

Jeugddetentie en PIJ-maatregel voor poging tot doodslag en meer

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 19-jarige man veroordeeld tot 24 maanden jeugddetentie en de maatregel van plaatsing in een inrichting voor jeugdigen, de zogenoemde PIJ-maatregel. De rechtbank acht bewezen dat de verdachte heeft geprobeerd om een studente van het leven te beroven en dat hij haar zwaar heeft mishandeld en verkracht. Ook is vast komen te staan dat de verdachte eerder twee andere vrouwen heeft beroofd van hun telefoon, een derde vrouw heeft aangerand en schuldig is aan verduistering.

De rechtbank past het adolescentenstrafrecht (ASR) toe bij de verdachte die 18 jaar was ten tijde van de strafbare feiten. De rechtbank kiest voor de toepassing van het ASR omdat de verdachte in zijn ontwikkeling zwaar is achtergebleven en door geweld, verwaarlozing en misbruik is getraumatiseerd. Het ASR met de PIJ-maatregel bieden, anders dan het strafrecht voor volwassenen, betere en effectievere maatregelen om de samenleving te beschermen tegen het gevaar dat de verdachte vormt.

Na twee jaar jeugddetentie (wettelijk maximum) zal de verdachte in elk geval zes jaar worden behandeld in een maximaal beveiligde inrichting. Die periode zal mogelijk te kort zal zijn om het risico op herhaling voldoende terug te brengen. Te voorzien is dat daarna omzetting van de PIJ-maatregel in TBS nodig zal zijn. Dat is ook mogelijk.

Gebeurtenissen
Op 21 juli 2018 om 5 uur s ochtends fietste de jonge vrouw vanaf station Rotterdam Centraal naar haar woning in de wijk De Esch. Verdachte is de vrouw op zijn fiets gevolgd. Bij haar woning is de verdachte van achteren naar de vrouw gelopen. Hij heeft een stevig opgerold T-shirt om haar nek gedaan. Hij heeft daarmee meerdere malen met grote kracht haar keel dichtgedrukt en op haar hoofd geslagen. De verdachte heeft haar met zijn vingers verkracht en haar levensbedreigend verwond. Daarna is hij rustig weggefietst. De aanval vond plaats binnen anderhalve minuut.

Afschuwelijk
De verdachte heeft het leven van een onschuldige vrouw verwoest. Hij heeft zijn angst, frustratie en boosheid op de wereld en zichzelf afgereageerd op een willekeurige voorbijgangster. Zijn intentie (ik wilde iemand veel pijn doen) was afschuwelijk. De lichamelijke integriteit van de vrouw is op een ernstige manier geschonden. Zij heeft psychisch letsel opgelopen (PTSS) en is voor het leven getekend. De rechtbank rekent dit de verdachte heel zwaar aan. De gebeurtenis veroorzaakte zeer heftige emoties, bij de vrouw, in de familie- en vriendenkring van de vrouw, maar ook in de samenleving.

Straf en maatregel
De straf heeft vergelding van de ernst van de daden en beveiliging van de samenleving tot doel. De straf is een langdurige opsluiting van 24 maanden jeugddetentie en van zes jaar plaatsing in een inrichting voor jeugdigen. Daarmee wordt tegelijkertijd de samenleving tegen de verdachte beschermd. In de verdere toekomst wordt de samenleving beschermd door de orthopedagogische en therapeutische setting van de plaatsing in de inrichting. De rechtbank heeft zich bij het bepalen van de straf en de maatregel laten adviseren door de reclassering en deskundigen van het Forensisch Centrum Teylingereind waar de verdachte zeven weken is geobserveerd.

De verdachte functioneert nog zeer kinderlijk en loopt sterk achter in zijn sociaal-emotionele ontwikkeling omdat hij in zijn jeugd ernstig is mishandeld, verwaarloosd en misbruikt. Hij is daardoor getraumatiseerd en verweeft seksualiteit met agressie. Zijn complexe problematiek maakt hem als het ware een tikkende tijdbom. Alleen met een langdurige behandeling binnen een inrichting voor jeugdigen zal de verdachte zijn ontwikkelingsachterstand kunnen verkleinen. Dan is er een grotere kans op een effectieve behandeling van zijn problematiek. Met de wetenschap van nu is de kans groot dat de PIJ-maatregel uiteindelijk omgezet zal worden in TBS.

Tot slot moet de verdachte moet de benadeelde partij een immateriële schadevergoeding betalen van € 50.000,-. Ook de andere benadeelde partijen moet hij een schadevergoeding betalen.

Vrijspraak en veroordeling in zaak Mitch Henriquez

Het gerechtshof Den Haag heeft een van de agenten die betrokken was bij de aanhouding van Mitch Henriquez vrijgesproken. De rechtbank had deze agent wel veroordeeld. Het hof vindt de door deze agent verrichte handelingen (neerdrukken, slaan en gebruik van pepperspray) op het moment dat deze werden verricht niet buitenproportioneel.

De andere agent, die feitelijk de nekklem die Henriquez fataal is geworden heeft aangelegd, is wel veroordeeld. Het Haagse hof heeft aan deze agent een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden opgelegd. De rechtbank had dezelfde straf opgelegd. Het hof heeft het verzoek om aan de agent een ambtsverbod op te leggen afgewezen.

Ajax weet succescoach Ten Hag twee jaar langer aan zich te binden

Na één van de meest succesvolle seizoenen ooit voor Ajax werd er veel gespeculeerd over de toekomst van coach Erik ten Hag. Vandaag maakt Ajax aan alle onzekerheid een einde. Ten Hag is de komende drie jaar nog de coach in Amsterdam.

Zijn huidige contract liep tot en met volgend jaar zomer. Nu is zijn dienstverband dus met twee jaar verlengd. Ten Hag is sinds januari 2018 coach van Ajax. Na een moeizame start wist hij dit seizoen iedereen te overtuigen van zijn kwaliteiten door de titel en de beker te winnen en de halve finale van de Champions League te bereiken.

Deze successen leverde hem de Rinus Michels Award op voor de beste coach. Daarnaast werd door de goede prestaties zijn naam aan veel topclubs gelinkt. Zo zou hij in beeld zijn bij Chelsea en ook zijn oude werkgever Bayern München zou hem aan willen stellen. Daar coachte ten Hag eerder het beloftenelftal.

Ajax weet succescoach Ten Hag twee jaar langer aan zich te binden (Pro Shots / Niels Boersema)
Ajax weet succescoach Ten Hag twee jaar langer aan zich te binden (Pro Shots / Niels Boersema)

Afellay: "Ik plak nog geen datum op mijn rentree"

Eerder vandaag zette Ibrahim Afellay zijn handtekening onder een éénjarige verbintenis bij PSV. De middenvelder durft nog niet te zeggen wanneer hij zijn rentree zal maken, hij speelde al sinds december 2017 geen officiële wedstrijd meer.

"Ik plak nog geen datum op mijn rentree, omdat ik al een lange periode niet gespeeld heb en zeker nog een aantal trainingen nodig heb. Ik wil geen speculaties en me vrij op mijn terugkeer kunnen richten", zo lezen we op de site van het Eindhovens Dagblad.

Afellay keerde vorig seizoen terug bij PSV om te revalideren, hij draaide sindsdien mee bij onder 19. De samenwerking beviel zo goed dat de bijna fitte speler nu deel uitmaakt van de A-selectie en vandaag voor een verblijf van zeker een seizoen tekende. "Er is op een aantal fronten veel veranderd bij PSV, met name als je kijkt naar de professionaliteit. Bijvoorbeeld op het gebied van voeding en data. Tegelijkertijd is het een club waar mensen al heel lang werken en dat maakt de aanpassing makkelijk. Dit is de omgeving waar ik ben opgegroeid als speler en voor mij was het dus vanzelfsprekend om hier te revalideren."

De revalidatie was geen makkelijke periode voor de middenvelder. "Ja, het was soms zwaar. Toch heb ik altijd het geloof gehouden dat ik kon terugkeren."

"Over mijn plek in het elftal hebben we het gehad, maar het zal soms misschien ook afhangen van de tegenstander hoe ik kan spelen. Het kan eventueel ook hangend aan de zijkant", zo vertelde Afellay tijdens de persconferentie.

Afellay: "Ik plak nog geen datum op mijn rentree" (Pro Shots / PSV Media )
Afellay: "Ik plak nog geen datum op mijn rentree" (Pro Shots / PSV Media )

Nederlandse en Duitse luchtverdedigers schieten met scherp

Voor het eerst een raket afvuren. Voor veel jonge schutters werd deze droom werkelijkheid tijdens een live firing aan de Poolse Oostzeekust. De schietserie was het slotstuk van de grootste Europese luchtverdedigingsoefening van de NAVO, Tobruq Legacy 2019.

In Ustka gingen in een internationale setting 10-tallen Stinger korte-afstand luchtdoelraketten de lucht in. Zowel vanaf de Fennek-voertuigen, als vanaf de schouder. Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) verdedigde het luchtruim samen met Duitse collega’s, die met hun Leichtes Flugabwehr System vijandelijke doelen, in de vorm van drones, bestreden.

De oefening gaat de geschiedenis in als het eerste gezamenlijke optreden van de Binationale SHORAD-Task Force. Dit Nederlands-Duitse samenwerkingsverband moet in 2023 deel uitmaken van de Very High Readiness Joint Taskforce, de NAVO-flitsmacht.

Geen schietbaan in Nederland
Niet ieder doel werd geraakt, maar daar lag ook niet de prioriteit, legt kapitein Jeroen uit. "Onze schutters hebben allemaal kunnen vuren en zo ervaring op kunnen doen, en daar gaat het om", aldus de commandant van het Stinger element van de 13 Luchtverdedigingsbatterij. "Anders dan de Duitsers hebben wij in Nederland geen schietbaan waar we raketten af kunnen vuren. Het ontbreekt in Nederland aan de benodigde ruimte hiervoor. Na 2 jaar alleen droog te hebben geoefend, was deze live firing echt een hoogtepunt."

Meteen raak
Onder de Nederlandse schutters zijn veel recent opgeleide militairen die door middel van deze oefening schietervaring op moesten doen. Het eerste schot van kanonnier Sander vanaf de Fennek was gelukkig meteen raak. "Ik was best gespannen, maar wist wat ik moest doen. Ik ben heel blij dat we een frontal hit hadden. Het lukt me nooit zo goed om mijn familie uit te leggen wat ik doe, nu kunnen ze de beelden zien."

Gesignaleerd voor 1,4 miljoen

Bij een verkeerscontrole is woensdag een 40-jarige motorrijder uit Amsterdam aangehouden omdat hij stond gesignaleerd voor de betaling van 1.4 miljoen euro aan schadevergoeding.

Rond 16:10 uur reed deze motorrijder op de Rozenburglaan in Amsterdam en viel op omdat hij blauwe verlichting voerde. Bij controle bleek dat hij stond gesignaleerd voor betaling van een schadevergoeding van 1.4 miljoen euro.

De man had wel een betalingsregeling voorgesteld, maar deze was door het CJIB afgewezen in verband met een te gering bedrag. De man kan voor 363 dagen worden gegijzeld. Mocht in deze termijn het bedrag niet zijn betaald, dan blijft de vordering nog steeds openstaan.

'Real grijpt ondanks salarisaanbieding van dertig miljoen mis in Parijs'

Neymar heeft naar verluidt zijn zinnen gezet op een zomers vertrek bij Paris Saint-Germain en een rentree in de Spaanse top lonkt voor de dribbelaar.De Braziliaan wordt al langere tijd in verband gebracht met een terugkeer naar zijn oude club Barcelona en Neymar lijkt nu ook nadrukkelijk in beeld te zijn bij Real Madrid. Volgens Mundo Deportivo heeft de Koninklijke inmiddels al een, vergeefse, poging gedaan om hem binnen te hengelen.

De Spaanse sportkrant schrijft donderdagochtend dat Neymar nog altijd geldt als een droomaanwinst van voorzitter Florentino Pérez. Trainer Zinédine Zidane zou liever een aanwinst als Paul Pogba hebben voor zijn middenveld, maar Pérez is van mening dat Neymar vanuit strategisch oogpunt een betere aankoop zou zijn. De preses is, ondanks de komst van Eden Hazard, nog altijd op zoek naar een speler die 'in zijn eentje het Santiago Bernabéu kan vullen' en denkt dat Neymar na Lionel Messi en Cristiano Ronaldo wat dat betreft de enige optie is.

Om dit voor elkaar te krijgen heeft Real naar verluidt een bod van 130 miljoen euro neergelegd in Parijs. PSG kan bovendien de overbodige Gareth Bale of James Rodríguez, die overigens hard op weg lijkt naar Napoli, verwelkomen in een eventuele deal. Met een salarisaanbieding van 30 miljoen euro per jaar komt de Spaanse grootmacht bovendien in de buurt van de 36 miljoen die Neymar nu jaarlijks opstrijkt in het Parc des Princes.

Al deze moeite ten spijt heeft Pérez echter te horen gekregen dat de aanvaller zelf liever terugkeert naar Barcelona. Neymar zou het Camp Nou in gesprek met PSG-voorzitter Nasser Al-Khelaïfi zijn 'thuis' genoemd hebben en hij zou de bestuurder hebben toegebeten dat 'hij nooit had moeten vertrekken'. De wens van Barça om Neymar terug te halen kan op financieel gebied voor complicaties zorgen, al zouden de Catalanen wel een of meerdere spelers in de deal kunnen betrekken. Philippe Coutinho, Ousmane Dembélé, Ivan Rakitic en Samuel Umtiti werden in het verleden allemaal al eens in verband gebracht met een transfer naar les Parisiens.

Hittegolf des doods op komst

Vanaf komende zondag wordt het heet. Er is een grote kans dat het begin volgende week landinwaarts meerdere dagen achter elkaar ruim 30 graden wordt. Mogelijk wordt het in het zuiden en oosten zelfs ruim 35 graden! Daarbij is het weerbeeld veelal zonnig en de buienkans klein. Als er een lokale bui ontstaat zal dit wel gelijk een onweersbui zijn. Morgenmiddag start de astronomische zomer. Met 18-22 graden hebben we dan nog normale temperaturen voor juni.

Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag kan het zeer heet worden met 28-30 graden in de kustgebieden en 30-36 graden in het binnenland. Er zijn zelfs computerberekeningen die voor Zuid- en Oost-Nederland op dinsdag en woensdag maxima van 36-38 graden geven. Er is officieel sprake van een hittegolf als de maximumtemperatuur in De Bilt vijf dagen achter elkaar 25,0 graden of hoger is, waarvan minimaal drie dagen minstens 30,0 graden. De kans op een hittegolf volgende week is nu circa 60%.

Vanaf volgende week donderdag neemt de onzekerheid in de verwachting flink toe. Mogelijk volgt vrijdag een overgang naar wisselvallig weer met 20-25 graden. Misschien volgt deze weersverandering zelfs al op de donderdag.

Tot en met zaterdag normale maxima, hoge zonkracht
Het weer van komende dagen staat in schril contrast met het weer van volgende week. Vandaag en morgen wordt het 18 graden in het westen tot 22 in het oosten. Hiermee liggen de maxima rond gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar. Vooral vandaag komt nog een aantal buien voor, landinwaarts mogelijk met onweer.

Zaterdag is het zonnig en wordt het met 19 graden op Texel tot 24 in het zuidoosten al iets warmer. Tussen 12:00 en 15:00 uur schijnt de zon met UV-index 7. De onbeschermde huid kan dan al in 15 minuten rood kleuren. Zondag is het al zomers warm met op grote schaal maxima van 25-29 graden. Op de Wadden en langs de noordkust is het met 22-24 graden iets minder warm.

Astronomische zomer en meteorologische zomer
Dit jaar start de astronomische zomer morgenmiddag om 17:54 uur en eindigt op 23 september om 9:50 uur. Voor weerkundigen begint de zomer altijd op 1 juni (0:00 uur) en duurt tot en met 31 augustus.

Hittegolf des doods op komst (Afbeelding: Pixabay)
Hittegolf des doods op komst (Afbeelding: Pixabay)

Conferentie vliegbelasting en CO2-beprijzing van start

De internationale conferentie over CO2 beprijzing en het belasten van het vliegverkeer gaat vandaag van start in Madurodam in Den Haag. Met de tweedaagse conferentie wil het kabinet een stap zetten richting Europese afspraken over deze belastingen, die ons helpen bij de gestelde klimaatdoelen. Bovendien ontstaat er hierdoor een gelijk speelveld. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën treedt op als gastheer.

Bewindspersonen uit andere Europese landen en Nederland zijn aanwezig op de conferentie. In totaal zijn vertegenwoordigers aanwezig van 29 landen en van verschillende internationale organisaties.

Staatssecretaris Snel zal de conferentie onder andere openen met een discussie over het heffen van accijns op de vliegtuigbrandstof kerosine. “In luchtvaartverdragen en het EU-recht is een belastingvrijstelling voor kerosine vastgelegd. Maar Nederland denkt dat het ondanks deze verdragen tóch mogelijk moet zijn kerosine te belasten, als we het maar samen met andere Europese landen doen. Hierover wil ik het met mijn collega’s hebben. Want het is natuurlijk raar dat je meer belasting betaalt voor een tank benzine dan voor het voltanken van een vliegtuig.”

In voorbereiding op de conferentie heeft Nederland een paper opgesteld met de verschillende opties voor het beprijzen van vliegen. Daarin staat uitgelegd dat het belasten van kerosine binnen Europa mogelijk is als het op de luchthaven wordt getankt én als dit gezamenlijk gebeurt.

Nederland voert een nationale vliegbelasting in als er voor 2021 geen Europese afspraken komen. Naast het deze maand ingediende wetsvoorstel voor een minimum CO2-prijs bij elektriciteitsopwekking, werkt het kabinet ook aan een CO2 heffing voor de industrie. Het effect van deze maatregelen op onder andere het milieu kan groter worden als afspraken hierover gezamenlijk worden gemaakt. Want bij een gelijk speelveld spelen discussies over oneerlijke concurrentie tussen landen onderling minder.

Doel van de conferentie is dat een nieuwe Europese Commissie voorstellen gaat uitwerken van een Europese vliegbelasting, een heffing op kerosine en CO2-beprijzing.

15-jarige om het leven gekomen bij verkeersongeval

Een 15-jarig meisje uit Heerhugowaard is woensdagavond rond 23:20 uur om het leven gekomen bij een dodelijk verkeersongeval. Het ongeval vond plaats op de Westtangent in Heerhugowaard. 

Het slachtoffer fietste over de Westtangent toen zij werd aangereden door een personenauto. Het meisje overleed ter plaatse aan haar verwondingen. Uit onderzoek bleek dat nog een personenauto was betrokken bij de aanrijding. Beide bestuurders, een 26-jarige en een 28-jarige man uit Heerhugowaard, zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De rijbewijzen en telefoons van de verdachten werden in beslag genomen.

De toedracht van de aanrijding wordt onderzocht door de Verkeersongevallen Analysedienst van de politie. Ook is de politie op zoek naar getuigen die iets gezien of gehoord hebben dat te maken kan hebben met de aanrijding. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie op 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 


Bron: Heerhugowaard Centraal

Man klapt op geparkeerde politieauto en raakt gewond

Een 64-jarige man uit Volendam is donderdagochtend rond 05:00 uur gewond geraakt nadat hij op het fietspad langs de N247 tegen een geparkeerde politiebus aanreed. Door de klap raakte de man buiten kennis en zijn de agenten direct gaan reanimeren.

Na de reanimatie is het slachtoffer overgebracht naar het ziekenhuis. De politie controleerde op dat moment de snelheid van automobilisten op de N247. De politiebus stond op het fietspad geparkeerd. De afdeling Verkeersongevallen analyse van de eenheid Amsterdam doet onderzoek naar de verdere toedracht.

Wereldvluchtelingendag: bakkie doen op stations

Vandaag is het Wereldvluchtelingendag. “Wij willen dat iedereen zich welkom voelt bij NS. Zowel medewerkers als reizigers”, vertelt Bettina Haarbosch, programmamanager Diversiteit & Inclusie bij NS. Vandaag ondersteunt NS op een aantal treinstations de actie ‘Bakkie doen?’, een initiatief van VluchtelingenWerk. Op de treinstations Amsterdam Bijlmer, Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal en Zwolle drinken vluchtelingen een kop koffie met voorbijgangers om samen in gesprek te gaan. Naast de actie van VluchtelingenWerk ondersteunt NS eveneens een initiatief van het UAF, gericht op vluchtelingstudenten die willen leren en werken in de techniek.

Bettina Haarbosch vertelt: “Met een klein gastvrij gebaar in de vorm van een kop koffie op een aantal van onze treinstations faciliteren wij graag dit warme initiatief van VluchtelingenWerk.” Op de stationspiano’s van de deelnemende treinstations geven vluchtelingen minikoffieconcerten. De actie loopt tot 13.00 uur. VluchtelingenWerk werkt voor het eerst samen met NS en voor de tweede keer met Connexxion. Op de busstations Zaandam en Hilversum van Connexxion is het tot 13.00 uur en tot 15.00 uur mogelijk vluchtelingen te ontmoeten. Kijk voor het hele programma op www.vluchtelingenwerk.nl/bakkiedoen

Werkervaring bij NS Techniek
NS ondersteunt op Wereldvluchtelingendag naast ‘Bakkie doen?’ van VluchtelingenWerk ook een campagne van het UAF met een hoofdrol voor Ibrahim Alousi. Het UAF zet zich in voor hoger opgeleide vluchtelingen en ondersteunt statushouders in Nederland bij het vinden van passend werk en een plek in de samenleving. Jaarlijks stimuleert NS in samenwerking met verschillende organisaties de instroom van voormalige vluchtelingen in reguliere vacatures. Ook geeft NS vijf hoger opgeleide vluchtelingen de mogelijkheid om werkervaring op te doen, zich te ontwikkelen en door te stromen naar een baan binnen of buiten NS.

Ibrahim Alousi vluchtte in 2015 uit Syrië en studeerde Mechanica en Elektrotechniek in Damascus. Sinds april werkt hij bij NS Techniek en volgt een nieuw hbo-leerwerktraject van het UAF en Fontys Hogescholen. Ibrahim vertelt: “Via deze weg kan ik in iets meer dan twee jaar een hbo-opleiding afronden én werkervaring opdoen. De keuze was snel gemaakt.” Hij heeft een helder doel voor ogen: “In het begin was ik vooral bezig met integreren. Nu wil ik mezelf ontwikkelen en iets bereiken. Ik hoop dat mensen mij iets vragen omdat ik dingen weet die anderen niet weten."

Omzet supermarkten gaat in 2019 door grens van 40 miljard

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) maakt tijdens de jaarlijkse Haringparty in het Scheveningse Kurhaus bekend dat voor 2019 een omzet wordt verwacht van meer dan 40 miljard euro. Dit betekent een sterkere omzetstijging dan in de afgelopen jaren. Dat heeft alles te maken met de btw-verhoging van 6% naar 9% van het lage btw-tarief. In 2018 kwam de omzet uit op 38,7 miljard euro, een groei van 3,5% ten opzichte van 2017.

Focus op de consument
In zijn jaarrede benadrukt CBL-voorzitter Roetert het belang van ketensamenwerking en de focus op de consument door alle ondernemers in de voedselketen. “De consument is in positieve zin veeleisend, maar ook andere partijen verwachten steeds meer van ons. Samen met ketenpartners en maatschappelijke organisaties werken supermarkten en foodservicebedrijven elke dag aan het gezonder en duurzamer maken van de dagelijkse boodschappen. Daarnaast lijkt de overheid zijn grip op ondernemerschap te willen verstevigen. Veel nieuwe regelgeving leidt tot aanzienlijke kostenverhogingen. Kosten die uiteindelijk weer betaald moeten worden door de consument. De btw-verhoging en andere kostprijsverhogende maatregelen zullen niet positief bijdragen aan de koopkrachtontwikkeling voor de burger”, aldus Roetert.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Tijdens een paneldiscussie staat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen centraal. Supermarkten en foodservicebedrijven maken veel werk van een gezonder assortiment, zorg voor het milieu en dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden in productielanden ver weg en een steeds gezondere voedselomgeving voor jongeren. De drie directeuren van het Voedingscentrum, Milieu Centraal en Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) nemen de aanwezigen mee in hun visie op gezond en duurzaam in de supermarkten, de voedselketen en de samenleving.

Animal Rights vraagt aandacht voor hittestress bij varkens

Afgelopen dinsdag liep de temperatuur in Nederand op tot 27 graden in de schaduw. Animal Rights filmde die dag hoe varkens leden onder deze temperaturen in de metalen trailers in de volle zon wachtend voor het slachthuis van VION in Boxtel.

“Ze hijgen met open mond en het hele lichaam beweegt wanhopig mee op het ritme van de snelle, oppervlakkige ademhaling; ogen zijn vaak bloeddoorlopen, sommige varkens hebben schuim op de lippen, en de gevoelige snuiten zoeken wanhopig naar ieder briesje,” beschrijft Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen het lot van de dieren.

Zomertransporten betekenen leed door hittestress
De zomer komt eraan en dat is slecht nieuws voor de dieren in de vee-industrie, met name voor de ruim 12 miljoen varkens in Nederlandse fokkerijen. Varkens kunnen slecht tegen hitte; ze zweten namelijk niet. In de natuur lossen ze dat op door modderbaden te nemen, maar de onnatuurlijke situatie in de stallen en transportwagens geeft die mogelijkheid niet.

Bovendien lijden selectief doorgefokte vleesvarkens meer dan hun soortgenoten in het wild. Varkens gebruiken vooral hun neus om overtollige warmte af te dragen aan de omgeving. Echter, het doorfokken voor sneller groeiende en meer biggen producerende varkens heeft geleid tot steeds zwaardere varkens met, in verhouding, kleinere longen én een kortere snuit.

Sterfte door hitte is mogelijk
Een varken voelt zich comfortabel tot 18 a 20 graden. Al snel daarboven gaan ze sneller en oppervlakkiger ademen en de hartslag en bloeddruk lopen op. Ook gaan ze bij hitte minder eten en rollen de normaal zindelijke dieren in hun eigen mest ter afkoeling. Uiteindelijk worden ze sloom en lethargisch. De oververhitte dieren worden gevoeliger voor infecties en er komen meer miskramen voor bij zeugen.

Hitte leidt tot stress - al bij een temperatuur van 27°C; zelfs lager als de luchtvochtigheid hoog is - en hittestress kan leiden tot sterfte als gevolg van uitdroging, een verstoorde mineralenbalans, vergiftiging vanuit de darmen of hartstilstand.

Eerder onderzoek Animal Rights
Op 4 juni nog publiceerde Animal Rights een onderzoek dat liet zien dat bij transport onder extreme temperaturen geregeld veel vleeskuikens de reis naar het slachthuis niet overleven. Gedurende de zomer van 2018 filmde Animal Rights ook al hoe varkens lagen te puffen en hijgen onder de hitte in stallen en wachtend in trucks bij het slachthuis van Boxtel.

Dubbele moraal
Terwijl in de samenleving een terechte bekommernis leeft om huisdieren die tijdens warme zomerdagen opgesloten zitten, bijvoorbeeld in geparkeerde auto’s of op flatbalkons, worden miljoenen landbouwdieren die lijden in veel te warme en krappe stallen en vrachtwagens vergeten. Animal Rights hekelt deze dubbele moraal en soortdiscriminatie.

"Het is tegenwoordig sociaal volledig geaccepteerd om een autoruit in te tikken om een opgesloten hond te redden van oververhitting," zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. "Hoe kan het dan zijn dat we varkens gevangen gezet in een vrachtwagen bij tropische temperaturen niet mogen bevrijden?"

Hitteprotocol
De Nederlandse veehouderij heeft een hitteprotocol afgesproken, maar dit lijkt vooral een wassen neus waar de sector zich niet aan houdt en de NVWA niet op kan handhaven.

Dinsdag leken er bij Vion in Boxtel geen controles te zijn. Terwijl de temperatuur in geparkeerde auto’s de 30 graden overschreed, stond op het VION terrein één man met een tuinslang het asfalt hier en daar nat te houden en stonden er aan één zijde ventilatoren opgesteld.

Animal Rights: "Het is allang duidelijk dat dierenleed de sector werkelijk niets interesseert zolang het geen negatieve economische gevolgen heeft. Het is aan de minister om eindelijk eens echte maatregelen te nemen, bijvoorbeeld een transportverbod voor alle dieren op dagen waarop temperaturen boven de 25 graden zijn voorspeld." Animal Rights streeft naar een samenleving die volledig plantaardig gevoed wordt.

Nederlander vindt status en bezit minst belangrijk

Uit een onderzoek naar de drijfveren van Nederlanders, uitgevoerd door coaching company Buttons, blijkt dat de Nederlander het meest hecht aan verbondenheid en vriendschap. Op de tweede plaats komt plezier en onafhankelijkheid komt op de derde plaats. Status en bezit staan helemaal onderaan de drijfverenladder.

Drijfveren bepalen het willen, denken en doen van mensen. Dominante drijfveren zeggen veel over het streven naar voldoening en geluk. Het afgelopen jaar namen ruim vierduizend mensen deel aan de gratis Buttons online drijfverentest. Deze visuele assessment geeft aan de hand van 24 concrete drijfveren, snel inzicht geeft in wat mensen beweegt. De uitslagen van deze tests vormden de basis voor het drijfverenonderzoek.

De Buttons-methode is erop gericht mensen en teams beter te laten presteren op basis van hun drijfveren. Met Buttons leert men te werken vanuit de eigen kracht en ambities. Daarmee kan beter invulling worden gegeven aan de persoonlijke intenties van medewerkers in zowel hun privé- als werksituatie.

Nederlander vindt status en bezit minst belangrijk (Foto: My Buttons)
Nederlander vindt status en bezit minst belangrijk (Foto: My Buttons)

'Ik heb te horen gekregen dat ik dood ga'

'Maar tot die tijd leef ik.' Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is een campagne gestart rondom de bewustwording en mogelijkheden van palliatieve zorg. Deze vorm van zorg en hulp is gericht op mensen die zich in de laatste fase van het leven bevinden. Met het concept 'Ik heb te horen gekregen dat ik doodga. Maar tot die tijd leef ik’, benadrukt de campagne dat als iemand uitbehandeld is, het leven en de zorg niet stopt. Palliatieve zorg helpt om de beleving van deze periode zo positief mogelijk te maken en ondersteunt mensen om nog te doen wat ze belangrijk vinden.

Het echte verhaal
Het is voor mensen nog onvoldoende duidelijk wat palliatieve zorg is en wat de mogelijkheden zijn. Daar wil de campagne verandering in brengen. Echte mensen die zich in de laatste levensfase bevinden, vertellen hun verhaal. (Video)portretten schijnen een licht op de keuzes waar men mee te maken krijgt als het einde van het leven dichterbij komt. De campagne zet aan tot het tijdig nadenken en spreken over wat men wel en niet wil, zodat naasten en hulpverleners daarnaar kunnen handelen.

Om informatie over palliatieve zorg gebundeld aan te bieden is de website www.overpalliatievezorg.nl gerealiseerd waarop veel informatie te vinden is voor mensen die zich in hun laatste levensfase bevinden. Tot op heden was de informatie over palliatieve zorg versnipperd en daardoor niet goed vindbaar. Ook is voor patiënten nog vaak onduidelijk welke ondersteuning en zorg er verkregen kan worden en wie waarvoor verantwoordelijk is. Als iemand is uitbehandeld, zijn er nog vele zorgmogelijkheden beschikbaar om de kwaliteit van leven in de laatste fase te ondersteunen. Dat kan medische zorg zijn, maar ook psychosociale zorg en praktische ondersteuning.

De campagne is ontwikkeld in nauwe samenwerking met betrokken veldpartijen in de palliatieve zorg. Naast de website wordt de campagne ondersteund met media die verdieping aan de boodschap kunnen bieden.

120.000 mensen per jaar in Nederland
Jaarlijkse sterven er ongeveer 150.000 mensen, waarvan 80 procent van de gevallen voor de arts niet onverwacht komt. Dat betekent dat per jaar rond de 120.000 mensen palliatieve zorg nodig kunnen hebben. Uit onderzoek is gebleken dat patiënten die goede palliatieve zorg krijgen zich beter voelen in de laatste fase van hun leven.

Bewoners Osdorp schrikken wakker van harde knal en autobrand

Aan de H. Gerhardstraat in Amsterdam Osdorp is vannacht een auto in de brand gestoken.

Rond 01:00 uur hoorden bewoners een harde knal. Toen zij naar buiten keken zagen zij dat een geparkeerde auto in de straat aan de binnenkant in brand stond. Daarop schakelden zij de brandweer in. 

De brandweer was snel ter plaatse om het vuur te blussen en voorkwam zo dat het vuur oversloeg naar andere geparkeerde auto's. De in de brand gestoken auto heeft flinke schade opgelopen.

FOK! Wat een weer: landinwaarts buien

Hallo!

Vandaag even wat minder uitgebreid dan anders, i.v.m dringende andere zaken.

Gisteren trokken er over het binnenland enkele stevige regen- en onweersbuien over het land. In het westen vielen er geen buien en scheen de zon totdat ze onder gaat. De afgelopen nacht was het overal droog.

Vandaag eigenlijk een beetje hetzelfde weer als gisteren. Dat wil zeggen landinwaarts kans op een fikse bui met onweer en langs de kust flink wat zon en overal droog. De maxima liggen tussen de 20 en 22 graden. Het is dus een pak frisser.

Op vrijdag is het ook nog relatief koel, maar vanaf het weekend rennen de temperaturen omhoog. Daar vertelde ik gisteren al over.

Excuus voor dit summiere weerbericht.  

Stuttgart (Foto: bazbo)
Afgelopen weekend was bazbo in Stuttgart. Fraaie foto! (Foto:bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.