FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 1 juni 2019

Djokovic simpel naar achtste finales Roland Garros

Tennisser Novak Djokovic heeft zich zonder problemen geplaatst voor de achtste finales op Roland Garros. De Servische nummer één van de wereld stuurde de Italiaan Salvatore Caruso in een goede twee uur naar huis: 6-3, 6-3, 6-2.

De Oostenrijkse finalist van vorig jaar, Dominic Thiem (4), moest een set langer dan gepland aan de bak, maar schoof Pablo Cuevas uit Uruguay daarna wel aan de kant: 6-3, 4-6, 6-2, 7-5. De Duitser Alexander Zverev (5) had tegen Dusan Lajovic (30) zelfs twee extra sets nodig, maar na drie uur was het gedaan met de fraaie comeback van de Serviër: 6-4, 6-2, 4-6, 1-6, 6-2.

De jonge Griek Stefanos Tsitsipas (6) moest zijn partij tegen de Serviër Filip Krajinovic nog afmaken en dat werd onverwacht lastig. Er waren zelfs twee tiebreaks nodig, maar Tsitsipas pakte toch de winst: 7-5, 6-3, 6-7 (5), 7-6 (6). Juan Martin Del Potro (8) had het dan weer beduidend minder moeilijk met de Australiër Jordan Thompson: de Argentijn won in twee uur tijd met 6-4, 6-4, 6-0.

De in topvorm verkerende Italiaan Fabio Fognini (9) herstelde zich na een slippertje tegen Roberto Bautista Agut uit Spanje: 7-6 (5), 6-4, 4-6, 6-1. Karen Khachanov (10) kende een prima dag en schoof de Slowaak Martin Klizan met 6-1, 6-4, 6-3 eenvoudig opzij, terwijl Gaël Monfils (14) zijn Franse opponent Antoine Hoang met 6-3, 6-2, 6-3 uit de droom van een stunt hielp.

Hét affiche van de dag was dat van oud-kampioen Stanislas Wawrinka (24) tegen de weggezakte Bulgaar Grigor Dimitrov. Het stelde niet teleur en na ruim drie uur strijden won de Zwitser door drie tiebreaks te pakken: 7-6 (5), 7-6 (4), 7-6 (8). Borna Coric was de enige geplaatste speler die zaterdag sneuvelde. De Kroaat vocht voor wat hij waard was, maar na bijna 4,5 uur maakte de Duitser Jan-Lennard Struff het verrassend af: 4-6, 6-1, 4-6, 7-6 (1), 11-9.

Liverpool wint Champions League na armzalige finale tegen Tottenham

Liverpool heeft zaterdagavond beslag gelegd op de Champions League. Het elftal van Jürgen Klopp won in een kwalitatief niet hoogstaande finale in het Wanda Metropolitano in Madrid met 0-2 van Tottenham Hotspur. Mohamed Salah opende al vroeg de score voor the Reds, waarna Divock Origi in de absolute slotfase de eindstand bepaalde. Voor Liverpool betekent het de zesde Champions League-triomf in de clubhistorie.

Bij Tottenham keerde Harry Kane na zeven weken terug in de basis. De Engelse spits was volledig hersteld van een zware enkelblessure en kreeg de voorkeur boven Ajax-beul Lucas Moura, die zijn ploeg in de Johan Cruijff ArenA in de laatste minuut naar de finale schoot. Bij Liverpool had Georginio Wijnaldum, die in de halve finalewedstrijd tegen Barcelona op het eigen Anfield nog begon vanaf de bank, een basisplaats. Ten opzichte van de return tegen Barça keerden ook Roberto Firmino en Salah terug in de basis bij the Reds.

Al na 24 seconden in de wedstrijd legde scheidsrechter Damir Skomina de bal op de stip, nadat een voorzet van Sadio Mané tegen de arm van Moussa Sissoko kwam. Omdat Danny Makkelie, die zaterdagavond fungeerde als VAR, zijn fiat gaf aan de beslissing van de Sloveense arbiter, mocht Salah vanaf elf meter aanleggen. De Egyptenaar schoot de bal zelfverzekerd achter doelman Hugo Lloris: 0-1. Na de razendsnelle openingstreffer ontwikkelde zich een rommelige wedstrijd, waarin beide teams moeite hadden om de bal langere tijd in de ploeg te houden.

Tot grote kansen leidde dat niet, al stichtte Liverpool-rechtsback Trent Alexander-Arnold met een hard afstandsschot wel enig gevaar. Aan de andere kant was Heung-Min Son met loopacties de meest dreigende aanvaller, maar de Zuid-Koreaan werd telkens gestuit door de Liverpool-verdediging voordat hij daadwerkelijk gevaarlijk kon worden. Vlak voor rust probeerde Andrew Robertson het van afstand. Het schot van de linkervleugelverdediger van Liverpool werd echter vrij eenvoudig gekeerd door Lloris.

In de tweede helft kwam de finale meer op gang. Salah dook op aangeven van Wijnaldum op in het strafschopgebied van Tottenham, maar werd gestuit door verdediger Jan Vertonghen. Christian Eriksen stuurde kort daarna Dele Alli weg voor Tottenham. Ook de poging van de Engelsman werd echter gekraakt. Omdat de gelijkmaker uitbleef ging Tottenham achterin meer en meer ruimte weggeven, hetgeen resulteerde in goede kansen voor invaller James Milner en Mané.

De aanvallende speelwijze van Tottenham leverde vanaf dat moment echter meer en meer gevaar op van de Londenaren. Zo probeerde Alli het met een ingenieuze lob, maar doelman Alisson kon de bal nog net pakken. Even later kon Virgil van Dijk de weggesnelde Son ternauwernood van de bal zetten, terwijl een kopbal van Alli een meter over ging. Een afstandsschot van Son werd door Alisson weggebokst, waarna Lucas de bal in de rebound ook niet tegen de touwen kreeg.

Een vrije trap van Eriksen kon de Braziliaanse doelman van Liverpool daarna ook niet verrassen. Vlak voor tijd viel de beslissing in de wedstrijd. Toen de storm van Tottenham enigszins was gaan liggen, belandde de bal uit een hoekschop bij invaller Divock Origi. De Belgische aanvaller maakte met een droge knal in de verre hoek een einde aan alle onzekerheid: 0-2.

Cricketers Afghanistan verliezen van Australië op WK cricket

De cricketers van Afghanistan hebben nu eerste duel op het wereldkampioenschap cricket verloren. In Bristol bleek titelverdediger Australië met zeven wickets te sterk. 

Afghanistan kwam tot een score van 207 runs voordat het team na 38.2 overs uitgespeeld was. Australië ging op zijn gemak naar 209 runs in 34.5 overs tegenover het verlies van drie wickets. Afghanistan was in de eerste twee overs al twee man kwijt. Al met al is 207 runs nog een nette score. Bij Australië was David Warner met 89 runs de grote man. 

Eerder op de dag won Nieuw-Zeeland al met grote cijfers van Sri Lanka. Het team uit Sri Lanka mocht als eerste batten, maar na 29.2 overs was het gedaan. Het team was uit nadat het 137 runs had genoteerd. Nieuw Zeeland wist deze score na 16.1 evenaren, zonder dat het een slagman verloor. Vrijdag won West Indies al met grote cijfers van Pakistan. 

Zondag gaat het WK verder met Bangladesh tegen Zuid-Afrika. Laatstgenoemde verloor de openingswedstrijd van Engeland. Bangladesh speelt haar eerste duel. 

Samenvatting Afghanistan - Australië. (Bron: YouTube)

Tennisster Kenin knikkert Serena Williams uit Roland Garros

Tennisster Sofia Kenin heeft op Roland Garros voor een fikse verrassing gezorgd. De 20-jarige in Rusland geboren Amerikaanse, 35e op de wereldranglijst, knikkerde niemand minder dan Serena Williams uit het toernooi: 6-2, 7-5.

Drievoudig kampioene Williams (2002, 2013, 2015) was op jacht naar Margaret Court's record van 24 Grand Slam-titels in het enkelspel, maar voor de als tiende geplaatste veterane zat het er niet in. Kenin was in set één veel beter en leek in de tweede set een voorsprong weg te geven, maar ze herpakte zich en maakte het gelijk af.

Kenin speelt in de achtste finales tegen de Australische Ashleigh Barty (8), die de Duitse Andrea Petkovic moeiteloos naar huis stuurde: 6-3, 6-1. De pas 18-jarige Poolse Iga Swiatek stuurde olympisch kampioene Monica Puig na een dramatisch begin toch overtuigend terug naar Puerto Rico: 0-6, 6-3, 6-3.

De zelfs nog maar 17-jarige Amanda Anisimova staat net als op de Australian Open ook bij de laatste zestien. De Amerikaanse was met 7-6 (6), 6-4 te sterk voor de Roemeense Irina-Camelia Begu en verloor nog altijd geen set. Ze speelt hierna tegen de Spaanse qualifier Aliona Bolsova, die de Russische Ekaterina Alexandrova met 6-2, 7-5 versloeg.

Handballers Veszprém en Vardar bereiken finale Champions League

Telekom Veszprém en RK Vardar hebben zaterdag in Keulen de finale van de Velux EHF Champions League bereikt. De handballers van Vardar uit Noord-Macedonië versloegen verrassend Barcelona met 29-27. Eerder op de middag won Veszprém met 33-30 van Vive Kielce. De finale wordt zondag om 18.00 uur gespeeld en is live te zien via EHF TV.

Vooraf waren Veszprém en Barcelona favoriet voor het bereiken van de finale. De Hongaarse club uit Veszprém maakte die favorieterol waar. Alleen in de slotfase van de eerste helft stond Kielce even op voorsprong. Voor Veszprém is dit de derde keer in vijf jaar dat men de finale bereikt.

De wedstrijd tussen de Barcelona en Vardar leek lange tijd een eenvoudige overwinning te worden voor de Catalanen. In het laatste kwartier kwam de underdog echter terug van een achterstand van zes punten. Met minder dan twee minuten op de klok kwam Vardar voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong. Twee seizoenen terug was de club verliezend finalist.

Nederlandse hockeysters spelen niet groots, maar winnen wel met 2-0

De Oranje Dames hebben hun derde thuiszege in de FIH Pro League geboekt. Na zeges op China (6-0) en de Verenigde Staten (7-1) was de ploeg van bondscoach Alyson Annan zaterdag in Eindhoven met 2-0 te sterk voor Groot-Brittannië.

Nederland speelde onder warme omstandigheden dan wel niet groots. Het was voldoende om Groot-Brittannië opzij te zetten. Een zege die misschien vooraf wel was ingecalculeerd. De Britse ploeg is niet meer de angstgegner van weleer voor de Oranje Dames. Daarvoor was er al na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro afscheid genomen van te veel gevestigde namen. De laatste ontmoeting tussen beide ploegen, tijdens de Champions Trophy in China, werd dan ook met 4-0 gewonnen door Nederland.

Bijna volledige WK-selectie
Oranje trad in Eindhoven tegen Groot-Brittannië aan met de bijna volledige WK-selectie. Van de achttien speelsters die in 2018 de wereldtitel pakten, ontbraken alleen Kelly Jonker (rust), Kitty van Male en Carlien Dirkse van den Heuvel (beiden gestopt).

Op papier was het krachtsverschil duidelijk. Naarmate de eerste kwart vorderde werd dat ook duidelijk op het veld. Nederland trok het initiatief naar zich toe en opende in de twaalfde minuut de score via Frédérique Matla. De aanvalster van Den Bosch werd aangespeeld door Malou Pheninckx en haalde in een keer uit. Keepster Sabbie Heesh zat er nog aan met haar voet, maar niet voldoende. Het was voor Matla haar 33ste interlandgoal in 52 wedstrijden voor Oranje.

Keetels haalt bal van de lijn
Daarvoor was Oranje ook al een paar keer gevaarlijk tot in de Britse cirkel doorgedrongen. Schoten van Matla en Lidewij Welten werden gekeerd door Heesh. Toch kregen de Britten ook een goede mogelijkheid om op voorsprong te komen. Een goede actie van Sarah Evans leidde tot de eerste strafcorner, waarna de lage sleeppush van Grace Balsdon van de lijn werd gehaald door Marloes Keetels.

Het overwicht trok Nederland in het tweede kwart door. Dat leidde als snel tot de 2-0. Een voorzet van Margot van Geffen vanaf rechts ging via de stick van Matla omhoog, waarna Marijn Veen, volkomen vrij bij de tweede paal, de bal in het doel mepte. Na de 2-0 gebeurde er weinig meer voor beide doelen. Oranje kreeg nog wel een strafcorner, maar de push van Caia van Maasakker werd gered door Heesh.

Jubileum Koning
Na de rust nam Josine Koning de plek onder de lat bij Nederland over van Anne Veenendaal. Voor de Bossche keepster was het een invalbeurt met een extra tintje. Het was namelijk haar vijftigste interland.

Koning werd in haar jubileuminterland weinig op de proef gesteld. Tegen het einde van het derde kwart kwam voor het eerst in actie. Ze redde in een scrimmage die was ontstaan na de tweede Britse corner, waarna de bal door Oranje werd uitverdedigd. Een schot van Laura Unsworth ging langs de verkeerde kant van de paal.

Kansen op de 3-0
De echte kansen waren er voor Nederland. Matla was dichtbij haar tweede treffer. Na een goede pass van Eva de Goede schoot de aanvalster de bal op de klomp van Heesh. Een tip van Welten na een strafcornervariant belandde in het zijnet. Dezelfde Welten miste in de slotfase nog precisie voor het lege doel, nadat de Britten de keeper hadden ingewisseld voor een extra veldspeelster na een gele kaart voor Maria Verschoor.

Met de achtste overwinning in negen wedstrijd liggen de Oranje Dames meer dan uitstekende op schema voor een plek in de Grand Final van de FIH Pro League.

Voetbalsters winnen WK-uitzwaaiwedstrijd voor recordaantal toeschouwers

Het Nederlands vrouwenelftal heeft de laatste oefenwedstrijd voor het WK winnend afgesloten. Voor het oog van 30.640 toeschouwers in het Philips Stadion, een record voor een wedstrijd van de voetbalsters, boekte Oranje zaterdagavond een 3-0 overwinning op Australië. Het vroege uitvallen van Kika van Es vormde een smet op de overwinning.

Nederland koos niet voor een 'makkelijke' tegenstander in de uitzwaaiwedstrijd: Australië staat iets hoger op de FIFA-ranglijst (zesde om achtste) en is een vaste gast op de mondiale eindrondes. De ploeg van voormalig NAC Breda-aanvaller Ante Milicic maakte het Oranje ook allesbehalve eenvoudig in Eindhoven. Toch zocht Nederland halverwege de wedstrijd de kleedkamer op met een voorsprong. Vlak voor rust kopte Shanice van de Sanden bij de tweede paal raak na een vrije trap van Sherida Spitse: 1-0.

Het was een welkome opsteker. De eerste helft begon met treurig nieuws: linksback Van Es verliet huilend het veld met een polsblessure, waarvan de ernst nog onduidelijk is. Later in de eerste helft waren er zorgen om Vivianne Miedema, die op het veld ging zitten en daarna zelf de zijlijn opzocht. Uiteindelijk kon de aanvalster toch verder. Nederland kwam meermaals goed weg: Hayley Raso wist geen raad met een goede kans, Chloe Logazo volleerde rakelings naast en Desiree van Lunteren werkte de bal tegen de eigen lat.

In de tweede helft bleek Miedema meer dan fit: ze ontving de bal kort na rust aan de rand van het strafschopgebied en stelde zichzelf na een knappe passeerbeweging in staat om er 2-0 van te maken. Miedema is na 54 doelpunten voor Oranje nog maar een treffer verwijderd van recordtopscorer aller tijden Manon Melis. Met een snoeiharde volley bepaalde Shanice van de Sanden de eindstand op 3-0. Het vizier gaat nu op het WK; op dinsdag 11 juni speelt Nederland de eerste groepswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland.

325 miljoen voor stel na kanker door asbest in talkpoeder

Verzorgingsproductenfabrikant Johnson & Johnson moet in de buidel tasten. Een jury in een Amerikaanse rechtbank heeft bepaald dat het bedrijf maar liefst 325 miljoen dollar moet betalen aan een stel, waarvan de vrouw claimt dat ze kanker heeft gekregen door asbest in talkpoeder van het bedrijf.

Het is bepaald niet de enige claim die het bedrijf aan de broek heeft hangen, want meer dan 14.000 anderen eisen ook geld wegens asbestgerelateerde kanker door producten van Johnson & Johnson. Het miljardenconcern zelf ontkent dat de babypoeder ooit asbest bevatte en zegt dat de talk nooit kanker kan veroorzaken.

Een J & J-woordvoerder zegt dat men in beroep gaat, de advocaat van het stel is echter duidelijk: volgens hem is de uitspraak duidelijk en is gebleken dat er wél asbest in de poeder zat. Jerome Block zegt zelfs dat het bedrijf decennialang bezig is geweest om de waarheid te bedekken, iets wat hij uit interne documenten zegt te halen.

Verdachte steekincident in Silvolde aangehouden

De politie heeft een 18-jarige man uit Silvolde aangehouden. Hij wordt ervan verdacht dat hij een 16-jarige plaatsgenoot heeft gestoken. Het incident vond vrijdagavond 31 mei rond 23.30 uur plaats aan de Reeënstraat in Silvolde. De 16-jarige jongen zou geprobeerd hebben een ruzie tussen diverse jongens, waaronder de verdachte, te sussen.

Lees ook: 16-jarige probeert ruzie te sussen en wordt neergestoken

De verdachte zou de jongen hierop hebben gestoken. De jongen is met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Hij kon na behandeling het ziekenhuis weer verlaten. De politie is direct een onderzoek gestart en sprak met diverse getuigen. Op basis van dat onderzoek kon de verdachte worden aangehouden. De man is ingesloten.

Man slaat vrouw en jongen met hamer op hoofd

De politie heeft vrijdagavond een 44-jarige man uit Kruiningen in zijn woning aangehouden. Hij wordt verdacht van mishandeling van twee kinderen en bedreiging en mishandeling van een vrouw uit Steenbergen.

Omstreeks 20.20 uur kreeg de meldkamer informatie binnen dat een man op de Zuidwal in Steenbergen een 32-jarige vrouw uit Steenbergen en haar 9-jarige zoon met een hamer op hun hoofd geslagen zou hebben. Ook zou hij haar 3-jarige zoon geschopt hebben. Daarnaast bedreigde hij de vrouw met een mes.

Enkele mensen waren getuige van het incident en grepen in door de man vast te pakken en de politie te bellen. De man wist echter los te komen, rende naar zijn auto en reed  snel weg. Intussen was de identiteit van de in Kruiningen woonachtige agressor achterhaald en kon hij later in zijn woning worden aangehouden

De vrouw en haar kinderen zijn in een huisartsenpost nagekeken. De reden van dit gewelddadig incident is vooralsnog onduidelijk. De vrouw verklaarde de man niet te kennen. De verdachte werd overgebracht naar een politiecellencomplex. Daar werd hij vandaag gehoord. De vrouw heeft aangifte gedaan van poging doodslag.

Dubbelaar Rojer naar kwartfinales Roland Garros

Tennisser Jean-Julien Rojer heeft zich samen met zijn Roemeense kompaan Horia Tecau geplaatst voor de kwartfinales op Roland Garros. De tweevoudig halvefinalist, met Tecau als tiende geplaatst, rekende knap af met de legendarische Amerikaanse broers Bob en Mike Bryan.De tweevoudig kampioenen maakten een vroege break in de tweede set goed, maar Rojer en Tecau pakten in de tiebreak alsnog de winst: 6-3, 7-6 (7).

Jeremy Chardy en Fabrice Martin zorgden voor hun eigen publiek in Parijs voor een verrassing. Het Franse duo was in de achtste finales zowaar te sterk voor de als eerste geplaatste Pool Lukasz Kubot en Braziliaan Marcelo Melo: 5-7, 6-2, 6-3.

Miguel Angel Lopez wordt ten val gebracht door Giro-toeschouwer en reageert met enkele tikken

Een opmerkelijk moment op de laatste klim in de Giro d'Italia. Miguel Angel Lopez, de drager van de jongerentrui, werd tijdens de slotklim ten val gebracht door een toeschouwer en reageerde zijn frustratie af.

Nadat hij een paar tikken uitdeelde aan de toeschouwer vervolgde de Colombiaanse klimmer zijn weg. Hij verloor 1.49 op zijn ploeggenoot Pello Bilbao, die de voorlaatste rit in de Ronde van Italië won. Doordat Lopez een paar klappen uitdeelde riskeert de renner van Astana wel een geldboete en/of een tijdstraf te staan komen. In het klassement staat hij voorlopig op een zesde plaats.

Kristoff wint vijfde etappe Ronde van Noorwegen

Alexander Kristoff heeft zaterdag de vijfde etappe in de Ronde van Noorwegen gewonnen. De Noorse sprinter van UAE-Team Emirates was de sterkste in de massasprint.

In de etappe van Skien naar Drammen over 159 kilometer was er opnieuw een kans voor de sprinters. Na twee podiumplaatsen deze ronde wist Kristoff zaterdag eindelijk te winnen. De 31-jarige sprinter versloeg Álvaro José Hodeg en Kristoffer Halvorsen.

Met nog één etappe voor de boeg is Kristoff ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Historische landstitel Zwolse basketballers

Landstede Basketbal heeft voor het eerst in de ruim 20-jarige clubhistorie de landstitel gepakt. In de zesde finalewedstrijd van de Dutch Basketball League werd het Groningse Donar - kampioen in de vorige drie seizoenen - voor de vierde keer in zes wedstrijden verslagen, waardoor de winst in de serie (4-2) een feit was.

In het MartiniPlaza in Groningen ging het al snel fout voor de thuisploeg. Via een 10-18 eerste kwart lanceerden de Zwollenaren zich met een 13-23 tweede kwart naar een ruime voorsprong bij rust. Erik Braal, de coach van Donar, werd laat in het tweede kwart met een tweede waarschuwing ook nog eens van het veld gestuurd en dat kwam de ploeg niet ten goede.

In het derde kwart hielden de Zwollenaren de voorsprong probleemloos vast, waarna Donar in het vierde kwart dichterbij mocht komen. Zodra de Groningers binnen de tien punten kwamen legde Kaza Kajami-Keane nog even aan en met een 71-78 eindstand ging de winst en dus de titel naar de ploeg van Herman van den Belt, al bijna twee decennia lang de coach van de Zwollenaren.

Kajami-Keane was met 22 punten de topscorer aan Zwolse zijde, Sherron Dorsey-Walker tekende voor 20 punten.

Tweede ritzege voor Bilbao in Giro d'Italia, Carapaz Carapaz heeft eindzege voor het grijpen

Pello Bilbao heeft de laatste bergrit in de Giro d'Italia gewonnen. De Bask van Astana was de snelste van een favorietengroepje en pakte daarmee zijn tweede ritzege. Rozetruidrager Richard Carapaz kwam als vierde over de streep samen met Vicenzo Nibali en lijkt bijna zeker van de eindwinst in de Giro d'Italia. Primoz Roglic verloor vandaag opnieuw tijd op de betere klassementsrenners en zakt naar plaats vier, achter Mikel Landa. Bauke Mollema blijft op de vijfde plaats staan.

De voorlaatste etappe in deze Giro, de laatste rit in lijn, begon meteen met veel aanvallen. Na veel pogingen reden uiteindelijk twaalf renners weg. De kopgroep kreeg enkele minuten van het peloton, maar voor Fausto Masnada ging het niet snel genoeg. De Italiaan reed weg uit de kopgroep en zou als eerste boven komen op de Passo Manghen en pakte daarmee de Cima Coppi, het hoogste punt uit deze Giro (na het wegvallen van de Gavia).

Op de Passo Manghen, de tweede en zwaarste klim van de dag, werd er ook volop gekoerst in het peloton. Miguel Angel Lopez liet eerst zijn ploeg Astana aan het werk voordat hij zelf in de aanval trok. Alleen het Movistar-duo Carapaz en Landa konden de Colombiaanse klimmer volgen. Nibali en Roglic leken geen goede dag te kennen, maar konden in de lange afdaling weer de aansluiting vinden, net zoals de andere klassementsrenners.

Dan was het maar wachten tot de Croce d'Aune de voorlaatste beklimming van de dag, die voor heel wat vuurwerk zou zorgen. Opnieuw was het Lopez die de aanval opende, maar Landa maakte op die klim het meeste indruk. Landa kwam boven met vijftien seconden voorsprong op Nibali en Roglic.

Aan de voet van de slotklim kwam Nibali en Carapaz weer aansluiten, met niet ver daarachter de andere klassementsrenners. Toch besloot Nibali door te trekken met het Movistar-duo in het wiel. Op de slotklim, de Monte Avena, raapte het trio de overgebleven restanten uit een vroege vlucht op en die gingen strijden voor de dagzege. Van die renners was ook Bilbao en die was in een sprint te snel voor Landa.

Roglic moest meer dan vijftig seconden toegeven op de winnaar en zakte daardoor een plaats in het klassement. Hij kreeg ook nog tien seconden straftijd, waardoor hij zondag 23 seconden moet goed maken op Landa om nog op het podium te komen. Mollema, die opnieuw een sterke etappe reed, kwam nog voor Roglic en verstevigde zijn vijfde plaats in het klassement. Dat had hij ook te danken aan een door een toeschouwer veroorzaakte val van Miguel Angel Lopez, die de fan een paar tikken verkocht. De Colombiaan verloor 1.49.

Eerste zomerse dag is een feit!

Hallo allemaal!

Het is dan eindelijk gelukt. De eerste zomerse dag van het jaar is een feit.  Om 16.20 werd het in De Bilt exact 25 graden. We hebben er dit jaar wat langer op moeten wachten dan vorig jaar, want toen was de eerste zomerse dag al in april.

Aan de kust viel het nog wel mee met maxima van 18 tot 20 graden. Hier in Haarlem is het ook maar 20 graden momenteel. Morgen wordt het ook op de stranden warm.

De maxima morgen liggen tussen de 28 tot 32 graden. Er wordt al geadviseerd om dan geen grote inspanningen te doen. Sommige hardloopwedstrijden zijn afgelast, of hebben vervroegde aanvangstijden.

Op diverse festivals worden eigen flesjes water toegestaan en zijn er extra waterpunten geregeld. 

Meer hierover vanavond in het weerbericht!

Zandvoort aan Zee (Foto: Pixabay.com)
Zandvoort aan Zee. Daar zal het morgen wel flink druk worden, denk ik zo. (Foto: Pixabay.com) 

Tennisster Siniakova stunt tegen nummer één Osaka op Roland Garros

Voor tennisster Naomi Osaka zit Roland Garros er al op. De nummer één van de wereld en winnares van de vorige twee Grand Slam-toernooien werd in Parijs vrij kansloos uitgeschakeld door de Tsjechische Katerina Siniakova. De mondiale nummer 42 kreeg zeven breakpoints tegen, maar werkte ze allemaal weg en won in ruim vijf kwartier met 6-4, 6-2.

Titelverdedigster Simona Halep had het beduidend makkelijker. De als derde geplaatste Roemeense stuurde de Oekraïnse Lesia Tsurenk (27), die duidelijk niet fit was, met 6-2, 6-1 in rap tempo naar huis. Madison Keys (14) moest een extra set spelen tegen de Russische Anna Blinkova, maar na twee uur kon de Amerikaanse wel zegevierend de kleedkamers in: 6-3, 6-7 (5), 6-4.

Cooler Master creëert vette race simulator

Tot vandaag mag de wereld weer kwijlen op de nieuwste technologische snufjes tijdens Computex in Taiwan. Cooler Master gaat buiten hun eigen comfort zone met een gaming setup voor bloedserieuze gamers met ruimte: de GTA-F Cooler Master Edition. Dit bijzondere ontwerp is het resultaat van een samenwerking met GTR Simulator.

Cooler Master
GTA-F Cooler Master Edition

We hebben eerder dit soort bouwsels gezien, maar Cooler Master heeft een gamingstoel met ruimte voor drie monitorschermen, toetsenbord, muis en je pc-kast voor een heel laag prijsje. Verder is er rekening gehouden voor je racestuur en pedalen. Het hele gevaarte kan op 14 verschillende punten worden aangepast aan je persoonlijke voorkeur. Hierdoor hoeft je lichaam zich niet te forceren in een bepaalde positie en kun je urenlang blijven gamen.

Cooler Master
GTA-F Cooler Master Edition

Je kan er drie monitoren op kwijt met een doorsnede van 30 tot 36 inch (91 centimeter), of één groot scherm van 50 inch (127 centimeter). Het plankje voor je toetsenbord en muis kun je eenvoudig wegdraaien. Volgend jaar komt er een versie van de GTA-F Cooler Master Edition op de markt met een racestuur en pedalen. De GTA-F Cooler Master Edition is vanaf eind dit jaar verkrijgbaar voor een bedrag rond de €1000,-.

Warhammer 40k: Inquisitor krijgt patch en uitbreiding

De actie-RPG Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr krijgt een grote patch om bugs aan te pakken, gameplay te verbeteren, balans te verfijnen en het craften minder complex te maken. Daarnaast komt ontwikkelaar NeocoreGames met een standalone uitbreiding genaamd Prophecy. Hier krijg je een nieuwe klasse, een nieuwe verhaalmodus, meer vijandelijke rassen, omgevingen en andere gameplay.

Warhammer 40,000: Inquisitor

De reacties van fans op Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr waren wisselend. Het is een leuke game, maar de gameplay en bugs zaten je plezier een beetje in de weg. De obstakels moeten dus met de patch opgelost worden. Op 20 juni wordt de patch vrijgegeven voor ieder platform. Lees hier alles over de veranderingen die de patch brengt.

Warhammer 40,000: Inquisitor – Prophecy

Nieuwe spelers en trouwe fans kunnen hun lol op met de uitbreiding Warhammer 40,000: Inquisitor – Prophecy. Je kan dan ook als de nieuwe klasse Tech-Adept strijden tegen de Eldar en de Tyranids. Prophecy is vanaf 30 juli verkrijgbaar op pc (Windows), PlayStation 4 en Xbox One.

Warhammer 40,000: Inquisitor

Voetballer José Antonio Reyes (35) overleden

Voetballer José Antonio Reyes is op 35-jarige leeftijd overleden. De oud-speler van onder meer Arsenal en Sevilla kwam volgens Spaanse media om het leven bij een auto-ongeluk.

Reyes debuteerde al op zijn 16e in het eerste elftal van Sevilla, waar hij drie seizoenen lang indruk maakte. In 2004 trok hij naar Arsenal, waar hij de landstitel mee pakte en wat hem twee jaar later verhuurde aan Real Madrid. Daar wist hij geen contract af te dwingen, maar Reyes kwam wel in Madrid terecht: in 2010 won hij met Atlético de Europa League.

De Spanjaard kwam uiteindelijk weer terug bij Sevilla, waar hij drie keer op rij de Europa League mee won, in 2014 en 2015 - bij die laatste als aanvoerder - stond hij in de basis in de finale. Reyes speelde ook 21 interlands voor Spanje, waaronder één wedstrijd op het WK van 2006. Hij kwam in die interlands tot vier goals.

Tegenwoordig speelde Reyes in de lagere Spaanse regionen bij Extremadura, na enige tijd bij Espanyol, Cordoba en in China gespeeld te hebben.

A Plague Tale: Innocence

Eens in de zoveel tijd komt er een sleeper hit voorbij die je pas opmerkt als iedereen het er ineens over heeft. A Plague Tale: Innocence is zo'n game. Misschien kwam het door de uitgever Focus Home Entertainment, die niet bekend staat als een grote triple A uitgever. Of aan ontwikkelaar Asobo Studio, die al 15 jaar games ontwikkelt maar zelfs bij mij geen belletje deed rinkelen. Maar Asobo Studio geeft met A Plague Tale wel even zijn visitekaartje af en mag vanaf nu met de grote jongens meespelen.

Nieuw te streamen in juni

Netflix & chill? Dat kan heel goed, maar ook de concurrentie heeft weer genoeg leuks te bieden. Zo kwam Amazon Prime vorige maand (ahum, gisteren) met Good Omens, bijvoorbeeld, en zal de nieuwe Star Trek-serie Star Trek: Picard daar te zien zijn. Maar voordat het zover is kijken we eerst even naar een paar highlights uit het aanbod van de diverse streamingdiensten in juni.

Netflix

De koning van de streamingboeren, al is het maar door de enorme omvang van releases, brengt deze maand weer een paar terugkerende series uit, zoals drie nieuwe afleveringen van Black Mirror (5 juni) en het tweede seizoen van de complexe Duitse tijdreisthriller Dark (21 juni). Ook de laatste nog overgebleven Marvel-serie binnen Netflix komt nog één keer met een nieuw seizoen voordat het licht uit gaat: Jessica Jones is te zien vanaf 14 juni. Netflix heeft alle Marvel-series inmiddels geannuleerd, dus dit seizoen moet de wachttijd overbruggen tot de nieuwe Marvel-series die op Disney+ zullen verschijnen. (De ABC-serie Agents of S.H.I.E.L.D. even buiten beschouwing gelaten, waarvan overigens oude afleveringen te zien zijn bij Ziggo.)

Jessica Jones: Benjamin Walker en Krysten Ritter (Foto: David Giesbrecht/Netflix)

Daarnaast heeft Netflix de ABC-serie Designated Survivor, over een laag kabinetslid die na een terroristische aanslag plotseling de president van de Verenigde Staten is, gered van annulering. Het eerste exclusief voor Netflix geproduceerde seizoen, het derde in totaal, is te zien vanaf 7 juni.

Er zijn ook weer nieuwe films te zien op Netflix, zoals de hiphopfilm Beats (19 juni) en de nieuwe Shaft (28 juni) met Samuel L. Jackson en Richard Roundtree. Bekende films die deze maand worden toegevoegd aan het Netflix-aanbod zijn onder andere Ocean's Thirteen, The Hangover part III (beide 2 juni), Annabelle: Creation (13 juni), Dunkirk (15 juni), Man of Steel (23 juni) en Robin Hood (uit 2010, op Netflix vanaf 30 juni). Tot slot worden alle seizoenen van de musicalserie Glee toegevoegd op 30 juni.

Mis je nog iets? Voeg het toe in de reacties of in het Netflix-topic op het forum.

Amazon Prime Video

Vanaf 4 juni is de documenntaire Chasing Happiness te zien, waarin de Jonas Brothers worden gevolgd vanaf hun kindertijd in New Jersey tot het supersterleven, en van de veelbesproken break up tot de waanzinnige comeback met nummer #1 hit Sucker. Een ontroerend en persoonlijk verhaal over Nick, Joe en Kevin die op zoek zijn naar hun eigen identiteit. De documentaire neemt kijkers mee achter de schermen terwijl ze inspiratie opdoen voor hun nieuwe album Happiness Begins.

Het tweede seizoen van Absentia is te zien vanaf 14 juni. Centraal staat FBI-agente Emily Byrne (Stana Katic), die spoorloos verdween en dood werd verklaard na de jacht op een van Boston’s meest beruchte seriemoordenaars. Zes jaar na haar verdwijning werd ze, zonder enige herinnering aan de afgelopen jaren gevangenschap, teruggevonden in een verlaten hut in het bos. Haar man, special agent Nick Durand (Patrick Heusinger) is inmiddels hertrouwd en haar zoon Flynn (Patrick McAuley) lijkt zich zijn moeder niet te kunnen herinneren.

Op dezelfde datum kunnen Prime-leden de serie Too Old to Die Young zien, waarin Miles Teller een rechercheur speelt die een dubbelleven leidt als huurmoordenaar in de onderwereld van Los Angeles.

FOK!kers die hun ontdekkingen op Prime Video willen bespreken doen dat in het daarvoor bestemde topic op het forum.

Ziggo Movies & Series

Ziggo is nog steeds de zelfbenoemde 'home of HBO', maar wat hebben ze nog te bieden nu Game of Thrones voorbij is? Nou, van de boekverfilming Big Little Lies, met onder andere Nicole Kidman, Reese Witherspoon en Zoë Kravitz, verschijnt op 10 juni het tweede seizoen, dus dat is al iets. Ook is vanaf 17 juni de serie Euphoria te zien, een kijkje in het leven van een groep middelbare scholieren die worstelen met drugs, seks en geweld.

Big Little Lies: Zoe Kravitz
Zoë Kravitz in Big Little Lies

Andere series in het Ziggo-pakket zijn deze maand de vier seizoenen van Ugly Betty, dat oorspronkelijk liep van 2006 tot 2010, te zien vanaf 3 juni, The Night Shift (2014-2017), te zien vanaf 6 juni en seizoen 5b van Vikings, vanaf 15 juni.

Videoland

Ook Videoland voegt Ugly Betty in zijn geheel toe op 3 juni, dus niet-Ziggoklanten die deze serie nog niet gezien hadden kunnen ook terecht bij de voormalige videotheek. Relevanter is echter dat seizoen 3 van The Handmaid's Tale te zien is vanaf 6 juni.

In het filmaanbod voegt Videoland onder andere A Dangerous Method (4 juni), 22 Jump Street (7 juni) en een eerdere versie van Shaft (8 juni) toe.

FOK!kers die over Videoland-series en -films willen praten doen dat in het Videoland Unlimited-topic.

Dit is de tweede keer dat we een overzicht proberen te geven van wat er nieuw is op de diverse streamingdiensten. Vind je dit nuttig? Kan het beter? Mist er een streamingboer? Laat het vooral weten!

'KNVB schrapt regel in Eerste Divisie; goed nieuws voor Ajax en PSV'

Talenten van Ajax, AZ, FC Utrecht en PSV mogen vanaf volgend seizoen vaker in actie komen in de Keuken Kampioen Divisie, aldus het Eindhovens Dagblad. De KNVB heeft de afgelopen week een akkoord bereikt met de clubs uit de Eredivisie en Eerste Divisie over het schrappen van de zogenoemde 'formulierregel'. Deze regel hield in dat spelers die bij het eerste elftal op het wedstrijdformulier stonden, de daaropvolgende maandag niet meer in actie mogen komen bij het Jong-team in de competitie.

Hierdoor kwam het regelmatig voor dat spelers een heel weekeinde niet in actie kwamen, doordat zij in het eerste elftal geen minuten maakten en daarna niet bij het Jong-team mochten spelen. Vanaf komend seizoen komt daar dus verandering in. Pas als talenten in een weekend daadwerkelijk in actie zijn gekomen in het eerste elftal, mogen zij de daaropvolgende maandag niet meer spelen.

Jong-teams mogen vanaf komend seizoen ook keepers opstellen van maximaal 25 jaar oud, daar waar het afgelopen seizoen 23 jaar het maximum was. Keepers die geboren zijn na 31 december 1994 mogen spelen namens Jong-teams in de Keuken Kampioen Divisie. Voor veldspelers blijft de grens wél 23 jaar. De clubs zijn er namelijk niet in geslaagd een dispensatieregel af te spreken voor spelers ouder dan 23 jaar.

MLB: Yankees winnen van Red Sox; Gregorius dicht bij terugkeer

New York Yankees hebben een overwinning geboekt tegen hun grote rivaal Boston Red Sox. In New York wonnen de Yankees met 4-1 en blijven daardoor aan de leiding in American League East-divisie. De Red Sox hebben nu een achterstand van 8,5 games op de Yankees.

De Red Sox kwamen nog wel op voorsprong in de tweede dankzij een homerun van Rafael Devers. De Yankees waren niet onder de indruk van de achterstand en in derde inning bogen ze de achterstand om in een 3-1 voorsprong. In de vijfde sloeg DJ LeMahieu nog een homerun op een worp van Chris Sale. Het betekende voor de Sale, de pitcher van de Boston Red Sox, alweer zijn zevende nederlaag van het seizoen in twaalf wedstrijden. Vorig jaar had hij in 27 wedstrijden maar vier nederlagen op zijn naam staan. 

New York Yankees thuis te sterk voor Boston Red Sox (Bron: Youtube.com)


Naast de overwinning van de Yankees was er nog meer goed nieuws voor de ploeg uit New York. Didi Gregorius lijkt komende week zijn rentree te maken in de hoofdmacht van de New York Yankees. De Nederlandse kortestop van Yankees lag er lang uit door een Tommy John-operatie, maar speelt inmiddels weer in de Minor League en maakt daar weer een goede indruk. 


Bij de Detroit Tigers kende Niko Goodrum een goede avond. De 27-jarige honkballer sloeg vijf honkslagen uit vijf slagbeurten en van de vijf honkslagen sloeg hij twee homeruns. Daarmee had hij een groot aandeel in de zege van de Tigers tegen de Atlanta Braves: 8-2.

5-5 voor Goodrum, waarvan twee homeruns (Bron: Youtube.com)


Uitslagen MLB vrijdag: 
Baltimore Orioles - San San Francisco Giants 9-6
Pittsburgh Pirates - Milwaukee Brewers 9-4
New York Yankees - Boston Red Sox 4-1
Cincinnati Reds - Washington Nationals 9-3
Tampa Bay Rays - Minnesota Twins 3-5
Atlanta Braves - Detroit Tigers 2-8
Texas Rangers - Kansas City Royals 6-2
Chicago White Sox - Cleveland Indians 6-1
St. Louis Cardinals - Chicago Cubs 2-1
Colorado Rockies - Toronto Blue Jays 13-6
Arizona Diamondbacks- New York Mets 4-5
Oakland Athletics - Houston Astros 2-3
Los Angeles Dodgers - Philadelphia Phillies 6-3
San Diego Padres - Miami Marlins 5-3
Seatlle Mariniers - Los Angeles Angels 4-3

Giro: Etappe 20 - De laatste bergen en de Cima Coppi

Na de fraaie winnende vlucht van Johan Esteban Chaves van gisteren is het vandaag tijd voor de laatste normale rit in de Giro. De renners rijden van Feltre naar Croce D'Aune-Monte Avena, 194 kilometer lang, hoewel de finish eigenlijk maar een paar kilometer van de aankomst ligt: we rijden gewoon een (groot) rondje.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier lezen we dat Feltre historisch gezien best interessant is, het is namelijk nogal oud. Bijna vanaf de start mogen de renners omhoog, daarna gaat het ook weer naar beneden en vervolgens wacht de Cima Coppi, de naam voor de hoogste berg van de Giro. Dat had de Gavia natuurlijk moeten zijn, nu is het de 600 meter lagere Passo Manghen (2047m), met de top op 116 kilometer van de finish.

Na de Manghen volgt ook weer een flinke afdaling, daarna gaan we door het Val di Fiemme, langlaufliefhebbers zullen druk in de rondte speuren om de beruchte Alpe Cermis te spotten. Via de ook bijna twee kilometer hoge Passo Rolle gaat het dan weer heel lang naar beneden, om af te sluiten met twee kortere, maar zeker niet makkelijke klimmen, de laatste van deze Giro alvorens de slottijdrit de boel morgen echt beslist.

De rit gaat even na elf uur van start, het is een lange en zware etappe. Eurosport is er helaas pas vanaf kwart over één bij, dus volgen we de ontwikkelingen tot die tijd maar gewoon op het FOK!forum. Men is dan wel zo'n beetje bezig aan de Passo Manghen, dat is dan wel leuk. De schatting voor de finish is logischerwijze ietwat ruim: tussen 16.50 en 17.40 uur.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

16-jarige probeert ruzie te sussen en wordt neergestoken

De politie is een onderzoek gestart na een steekincident vrijdag 31 mei aan de Reeënstraat in Silvolde. Bij het incident raakte een 16-jarige jongen uit Silvolde gewond.

Agenten kregen rond 23:30 uur de melding dat er iemand gestoken zou zijn. Aanleiding voor het incident zou mogelijk een ruzie zijn tussen meerdere jongens. De 16-jarige jongen zou geprobeerd hebben de ruzie te sussen maar werd zelf het slachtoffer. De jongen werd opgevangen in een nabijgelegen woning.

Hij is met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De jongen kon na behandeling het ziekenhuis weer verlaten. De politie is direct een onderzoek gestart en heeft al met diverse mensen gesproken. Er is nog niemand aangehouden. Het onderzoek loopt. Mensen die iets gezien hebben wat van belang kan zijn, worden verzocht te bellen met 0900 8844.

Boze ambtenaar schiet 12 collega's dood

In het Amerikaanse Virginia Beach heeft een boze ambtenaar, die recent ontslagen was bij de technische dienst van de gemeente, twaalf (oud-)collega's doodgeschoten. De 40-jarige DeWayne Craddock opende het vuur rond vier uur 's middags, waarbij hij volgens de politie op meerdere verdiepingen voor slachtoffers zorgde.

In de loop van de vrijdagmiddag veranderde een kantoor waar vergunningen voor verbouwingen worden uitgegeven en waar de waterrekening betaald kan worden in een bloedbad. Ooggetuigen melden dat er vijftig tot zestig keer geschoten is; tien minuten na het begin arriveerde de politie. Vier agenten werden eveneens beschoten door Craddock, die na 'een hevig en langdurig vuurgevecht' geraakt werd, alvorens op weg naar het ziekenhuis zelf de pijp uit te gaan.

Politiechef James Cervera zegt er zeker van te zijn dat er meer slachtoffers gevallen zouden zijn als de schutter niet was uitgeschakeld. Binnen werden een pistool en een automatisch geweer gevonden, volgens Amerikaanse media had Craddock die recent gekocht.

Het was al even geleden dat er meer dan tien doden vielen bij een mass shooting in de VS: in oktober werden in een synagoge in Pittsburgh elf mensen gedood.

Politie onderzoekt schietincident Amsterdam -West

De recherche doet onderzoek naar een schietincident dat op vrijdagavond 31 mei even voor 22.00 uur heeft plaatsgevonden aan de Agatha Dekenstraat in Amsterdam-West.

Even voor 22.00 uur kwamen er bij de meldkamer meerdere telefoontjes binnen dat er zou zijn geschoten aan de Agatha Dekenstraat. Politiemensen gingen direct naar de locatie en troffen daar meerdere hulzen aan. Er werden geen slachtoffers aangetroffen. Na onderzoek werden er in een naastgelegen café vijf mannen aangehouden.

Hun mogelijke betrokkenheid wordt verder onderzocht en zij zullen worden verhoord. De recherce komt graag in contact met mensen die getuige zijn geweest en die nog niet met de politie hebben gesproken. Indien mensen de beschikking hebben over camerabeelden van het incident, dan bekijkt de recherche deze graag.

Getuigen worden verzocht om contact op te nemen met de politie op 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Eventuele camerabeelden  kunnen worden geupload via het tipformulier op de website. 

Politie onderzoekt brandstichting shishalounge

De politie doet onderzoek naar een brand in een shishalounge aan de Vredebest in Gouda. De brand vond plaats op zaterdagochtend 1 juni rond 06.00 uur. De politie gaat uit van brandstichting.

Omwonenden aan de Vredebest hoorden rond 06.00 uur een harde knal waarnaar er brand in het pand ontstond. De brandweer kon de bewoners boven het pand in veiligheid brengen, zes woningen werden ontruimd. Een van de bewoners werd gecontroleerd door de ambulance maar hoefde niet naar het ziekenhuis. De shishalounge is volledig uitgebrand. Agenten troffen voor de winkel een jerrycan aan. De straat is afgezet en er wordt forensisch onderzoek ingesteld.

De politie doet verder onderzoek naar deze brandstichting. Getuigen of mensen die mogelijk meer weten worden opgeroepen zich te melden. Mogelijk hebben mensen rond het tijdstip van de brand opvallende zaken gezien in de omgeving van de shishalounge of hebben iemand zien lopen met een jerrycan. Getuigen wordt verzocht om contact op te nemen via 0800-6070 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

'Kim executeert topdiplomaat na Trump-top, tolk naar strafkamp voor vertaalfout'

Mocht je toevallig ambities hebben om een Noord-Koreaanse topdiplomaat te worden: let even op en doe vooral niks fout. Volgens de Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo heeft het regime van Kim Jong-un namelijk een diplomaat geëxecuteerd die betrokken was bij de mislukte top tussen Kim en zijn Amerikaanse evenknie Donald Trump in Hanoi.

Het gaat om topdiplomaat Kim Hyok-chol en vier andere medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Officieel zouden ze voor de Verenigde Staten gespioneerd hebben, iets wat in Noord-Korea doorgaans niet zo wordt gewaardeerd. Voorafgaand aan hun executie, volgens Zuid-Koreaanse media al in maart, zouden de vijf enige tijd in een strafkamp doorgebracht hebben.

Een andere hooggeplaatste functionaris, Kim Yong-chol, heeft mazzel: hij is tewerkgesteld en moet zich ideologisch bij laten scholen. Deze Kim was in Hanoi de rechterhand van de Grote Opvolger. Ook een tolk is aan de dood ontsnapt: ze maakte een cruciale vertaalfout en is een strafkamp ingestuurd, zo luiden de berichten.

De Amerikaanse regering is overigens nog druk bezig om bevestiging te krijgen van het nieuws. Een lastige taak, Noord-Korea staat immers niet echt open voor onderzoek naar dergelijke zaken.

Man gewond na schietpartij in Rotterdam-West

Vrijdagavond is er geschoten aan de Jagthuisstraat in Rotterdam-West. Een Rotterdammer van 27 jaar raakte hierbij gewond. De politie heeft twee aanhoudingen verricht en heeft de zaak in onderzoek. De schietpartij vond rond 21.00 uur plaats. De betrokkenen bij de schietpartij sloegen op de vlucht, maar dankzij tips van getuigen kon de politie erg gericht zoeken.

Bij de zoektocht werd een politiehelikopter ingezet. Het resulteerde diezelfde avond nog in de aanhouding van twee verdachten: een 32-jarige man uit Boxtel en een 27-jarige man uit Capelle aan den IJssel. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

Rellen in Duits AZC, 5 agenten gewond

In de Duitse deelstaat Beieren zijn vrijdagmiddag vijf agenten gewond geraakt toen er rellen uitbraken in een asielzoekerscentrum in het dorp Stephansposching. De agenten waren opgeroepen omdat er ongeregeldheden waren in het AZC. Toen ze eenmaal ter plaatse waren werden ze door zo'n dertig asielzoekers opgewacht en in het nauw gedreven. 

Op het moment dat de politie de aanstichter van de rellen wilde arresteren, escaleerde de situatie. De asielzoekers deelden klappen uit en gooiden fietsen naar de agenten. Hoewel de agenten traangas inzette, wierpen de asielzoekers barricades op en verhinderden ze de agenten om het centrum te verlaten. Pas op het moment dat er versterking kwam kalmeerde de situatie. Vijf agenten werden overgebracht naar het ziekenhuis. In totaal zijn er zes verdachten, Nigerianen in de leeftijd tussen de 23 en 38 jaar oud, gearresteerd.

Politie zoekt getuigen van dodelijk ongeval bij Balkbrug

Vrijdagavond heeft er een ernstig verkeersongeval plaatsgevonden op de N377 ter hoogte van Balkbrug. Twee auto's botsten frontaal op elkaar waarbij een 42-jarige man uit de gemeente Hardenberg om het leven is gekomen. Een 24-jarige vrouw uit Duitsland is zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. 

Volgens meerdere getuigen was er nog een derde voertuig bij de aanrijding betrokken. De bestuurder van die auto was gevlucht maar kon korte tijd later worden aangehouden. Het gaat om een 24-jarige man. Zijn betrokkenheid bij de aanrijding wordt door de politie onderzocht. De politie is nog op zoek naar getuigen van het dodelijke ongeluk. 

Het gaat om mensen die het ongeluk hebben zien gebeuren en nog niet met de politie hebben gesproken. Ook mensen die een zwarte  Volkswagen Golf (van een ouder type) met witte kentekenplaten hebben zien rijden op de N377 worden verzocht oom contact op te nemen. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

FOK! Wat een weer: zonnig en warm weekend

Hallo daar!

De titel van het weerbericht zegt eigenlijk al voldoende, dus feitelijk zijn we nu al klaar.  

Gisteren viel het plaatselijk nog wel wat tegen, want er was toch meer bewolking aanwezig dan gedacht. Behalve in Noord-Holland. Daar scheen de zon van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Hier in Haarlem dus ook. Maar ik kan me voorstellen dat het elders wat tegen viel. Het was met 20 tot 24 graden wel heerlijk buiten. Onder de bewolking bleef het overigens iets koeler.

En voor dit weekend kunnen  we dus kort maar krachtig zijn. Zonnig en warm weer. Morgen is het op de Wadden nog een graad of 18, maar in het diepe binnenland wordt het al gauw 26 tot 27 graden. 

Voor zondag liggen de maxima tussen de 23 en 31 graden. Het blijft dit weekend ook vrijwel overal droog. De kans op een bui op zondag is hooguit 10%.

De eerste kans op significante neerslag is er midden volgende week. 

Tevens zullen jullie het tot die tijd met mij moeten doen, dus de kans dat ik weer zijpaden ga bewandelen is héél erg groot, aangezien ik het weekendweer al verklapt heb.

Morgen ben ik er dus weer. Ik verzin wel wat. Klakkeloos een weerbericht overnemen is niet mijn stijl, doch ik moet wel geprikkeld worden. En zo niet, dan bedenk ik wel wat.  

Stay Tuned!  Tot morgen!  

Koeien in Belgie (Foto: qltel)
Koebeesten in Belgie. (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Voetganger overleden na aanrijding met politieauto

In de nacht van vrijdag op zaterdag is op de Rijksweg-Noord, ter hoogte van Sint Joost, een aanrijding geweest tussen een politieauto en een persoon. Kort na middernacht werd een patrouille op de Rijksweg-Noord geconfronteerd met een persoon die plotseling voor de auto opdook.

Een aanrijding kon niet worden voorkomen. De agenten zijn direct gestart met reanimatie van de betrokken persoon. Het slachtoffer is ter plekke aan zijn verwondingen overleden. De Verkeers Ongevallen Analysedienst (VOA) van de politie onderzoekt de oorzaak en de toedracht van het ongeval.

De politieagenten die bij de aanrijding betrokken raakten zijn naar de spoedeisende hulp overgebracht voor medische behandeling. De weg werd volledig afgesloten en er is een ruime afzetting geweest in verband met het sporenonderzoek.

Bizarre finale Afrikaanse Champions League: VAR kapot, dus thuisploeg wint

De finale van de Afrikaanse Champions League is uitgelopen op een waar fiasco. Het Marokkaanse Wydad Casablanca speelde thuis eerder met 1-1 gelijk tegen het Esperance de Tunis, vrijdagavond werd er in Tunesië om de beslissing gespeeld.

Dankzij een fraaie goal van Youcef Belaili kwam Esperance in de eerste helft op 1-0, maar Wydad werd alsmaar sterker. Na ruim een uur spelen werd dat beloond: de 1-1 viel...maar werd afgekeurd wegens buitenspel. Geen probleem, het voetbal begint de VAR éindelijk serieus te adopteren, ware het niet dat die in Tunesië schijnbaar al de hele wedstrijd kapot was.

Er werden al wat dubieuze beslissingen genomen in het voordeel van de Tunesiërs, maar bij het afkeuren van de gelijkmaker was Wydad er wel klaar mee. De VAR kon niet geraadpleegd worden en dus werd het duel tijdelijk stilgelegd. Er werd druk overleg gepleegd, de president van de Afrikaanse voetbalbond kwam erbij, er werd nog meer overleg gepleegd en een uur later was er nog altijd niks duidelijk.

Na een bizarre onderbreking deed het arbitrale team de jasjes weer uit en dus leek er weer gespeeld te worden. De ervaren Gambiaanse scheidsrechter Bakary Gassama floot op zijn fluit...en gaf aan dat de wedstrijd zelfs helemaal voorbij was. Van overspelen of uitstellen was niet eens sprake: de finale was plotsklaps voorbij en Esperance werd uitgeroepen tot winnaar, de 1-1 werd immers niet meer meegeteld.

Van de Wydad-spelers was al lang geen spoor meer te bekennen, die hadden volkomen terecht het hazenpad gekozen zodra de beslissing bekend was. Zelfs het podium opbouwen lukte niet fatsoenlijk, een treffend beeld voor een dieptrieste finale, terwijl de Esperance-spelers na het laatste fluitsignaal nog het lef hadden om uitgebreid feest te vieren.

Overigens was het in de heenwedstrijd ook al feest. De scheidsrechter van dienst in die partij is inmiddels al voor zes maanden geschorst, 'wegens een matig optreden'.

Rojer en Tecau dubbelen zich naar achtste finales Roland Garros

Tennisser Jean-Julien Rojer en zijn Roemeense kompaan Horia Tecau hebben zich geplaatst voor de achtste finales op Roland Garros. Het als tiende geplaatste duo had niet al te veel moeite met de Litouwer Ricardas Berankis en de Japanner Yoshihito Nishioka: 6-3, 6-3. In de achtste finales wachten de als zevende geplaatste Amerikaanse legendes Bob en Mike Bryan, tweevoudig winnaars in Parijs en inmiddels 41 jaren jong.

Voor Matwé Middelkoop en zijn Duitse partner Tim Pütz viel het doek. De Fransen Jeremy Chardy en Fabrice Martin waren in de tweede ronde een maatje te groot voor het Nederlands-Duitse duo: 6-7 (4), 2-6.

Demi Schuurs had een kans(je) om na Roland Garros de nummer één van de wereld te worden in het damesdubbelspel, maar dat feest gaat niet door. Samen met de Duitse Anna-Lena Grönefeld was ze als negende geplaatst, maar het Chinese duo Duan Yingying/Zheng Saisai was ze met 3-6, 2-6 duidelijk de baas.

Tennisster Martic stunt tegen Pliskova op Roland Garros

Voor tennisster Karolina Pliskova zit Roland Garros er al op. De nummer twee van de wereld kwam in de derde ronde niet voorbij de als 31e geplaatste Kroatische Petra Martic, die met 6-3, 6-3 een maat te groot was. In zeven eerdere pogingen kwam Pliskova één keer (2017) tot de halve finales in Parijs, verder kwam ze nooit verder dan de derde ronde.

Ook voor de nummer negen van de plaatsingslijst is het al klaar. Elina Svitolina uit Oekraïne was niet opgewassen tegen oud-kampioene Garbiñe Muguruza (19), die met 6-3, 6-3 een mooie stap op de weg terug zette. Sloane Stephens (7) won wel: de Amerikaanse klopte de Sloveense Polena Hercog met de nodige moeite met 6-3, 5-7, 6-4.

Anastasija Sevastova (12) vocht een indrukwekkende strijd uit met de Belgische Elise Mertens (20), die in de vijfde set maar liefst vijf matchpoints door het putje spoelde. Sevastova hield het hoofd vervolgens wél koel en bijna 3,5 uur strijden maakte de Letse het op eigen service nota bene met een love game af: 6-7 (3), 6-4, 11-9.

Belinca Bencic (15) ging met 6-4, 6-1 pijnlijk onderuit tegen de Kroatische Donna Vekic (23), de Britse Johanna Konta (26) was veel te sterk voor de Slowaakse Viktoria Kuzmova (6-2, 6-1), die Kiki Bertens in de vorige ronde op zag geven. De jonge Tsjechische Marketa Vondrousova stuurde de Spaanse Carla Suarez Navarro (28) met 6-4, 6-4 naar huis, Kaia Kanepi uit Estland was de Russische Veronika Kudermetova met 4-6, 6-3, 6-0 de baas.

Madison Keys (14) en Lesia Tsurenko (27) moesten hun partij in de tweede ronde nog afmaken en deden dat met succes. Keys stuurde de Australische Priscilla Hon met 7-5, 5-7, 6-3 naar huis, Tsurenko vocht zich na bijna drie uur eindelijk langs de Servische Aleksandra Krunic, die lang goed partij bood, maar bij 5-7, 7-5, 11-9 moest capituleren.

Goffin snoept één set van Nadal af op Roland Garros

Tennisser Rafael Nadal is nog altijd op jacht naar zijn twaalfde titel op Roland Garros. De als tweede geplaatste Spanjaard moest tegen de Belg David Goffin (27) één set afstaan, maar daar bleef het ook bij: 6-1, 6-3, 4-6, 6-3. Roger Federer (3) sloeg zich in zijn 400e Grand Slam-wedstrijd langs Casper Ruud eveneens naar de achtste finales: 6-3, 6-1, 7-6 (8).

De Japanner Kei Nishikori (7) moest weer eens stevig aan de bak. Laslo Djere uit Servië trok de tweede set in de tiebreak naar zich toe en sleepte er vervolgens ook een vijfde set uit. In die vijfde set kwam Djere nota bene op een 3-0 voorsprong, maar Nishikori knokte zich terug en na bijna 4,5 uur maakte de Japanner het alsnog af: 6-4, 6-7 (6), 6-3, 4-6, 8-6.

Martin Klizan moest zijn partij tegen thuisspeler Lucas Pouille (22) nog afmaken en deed dat uiterst succesvol: 7-6 (4), 2-6, 6-3, 3-6, 9-7 voor de Slowaak. Benoit Paire kon het thuispubliek wél op de banken krijgen: in zijn tiende poging in het hoofdtoernooi haalde hij eindelijk de achtste finales, nadat de Spanjaard Pablo Carreño Busta bij 6-2, 4-6, 7-6 (1) voor Paire opgaf.

Voor twee andere Fransen eindigde het toernooi vrijdag wel, voor beiden ook nog eens tegen een Argentijn. Leonardo Mayer klopte Nicolas Mahut met 3-6, 7-6 (3), 6-4, 7-6 (3) en bereikte zo zijn tweede achtste finale op een Grand Slam, zijn eerste in parijs. Juan Ignaco Londero stuurde wildcard Corentin Moutet met 2-6, 6-3, 6-4, 5-7, 6-4 naar huis en staat ook in zijn eerste achtste finale. Niet gek: Londero debuteert in Parijs in het hoofdtoernooi van een Grand Slam.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.