FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 23 mei 2019

WK voetbal 2022: 32 landen

Het is FIFA-president Gianni Infantino niet gelukt om het WK van 2022 uit te breiden naar 48 teams. Dat gaat vanaf 2026 wel het geval zijn, maar de voetbalbond liet weten dat men heeft besloten om Qatar 2022 gewoon nog met 32 teams plaats te laten vinden.

Het idee van Infantino was dat Qatar op een WK met 48 teams wel wat wedstrijden kon delen met Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, landen die in 2017 alle banden verbraken en de grenzen met Qatar blokkeerden. De FIFA-president kwam met een heel verhaal over het 'bouwen van bruggen' en 'voetbal zorgt voor wonderen', maar daar was men niet zo van overtuigd.

Uit een intern rapport bleek dat Saoedi-Arabië, de VAE en Bahrein geen wedstrijden zouden kunnen organiseren, ook als ze het zouden willen. Dat de Saoedi's niet zo tof in de mensenrechten zitten helpt ook niet mee en Oman, geen onderdeel van de Qatar-blokkade, had geen trek in WK-wedstrijden. Infantino bracht ook nog een bezoekje aan Koeweit, maar dat land had niet genoeg tijd om de boel op orde te brengen.

'102-jarige vrouw vermoordt buurvrouw'

In een verzorgingstehuis in het Franse Chézy-sur-Marne is een 92-jarige vrouw gedood. Ze werd zaterdag gevonden en uit onderzoek bleek dat ze om het leven is gekomen door wurging en klappen op haar hoofd.

Iemand heeft de arme vrouw dus van het leven beroofd en het lijkt er alle schijn van te hebben dat dat een tien jaar oudere bewoonster is geweest. De 102-jarige verdachte gedroeg zich vreemd toen de overleden bewoonster werd gevonden en zou tegen een verzorger gezegd hebben dat ze iemand had gedood.

De hoogbejaarde verdachte is overgebracht naar een psychiatrische instelling, waar wordt onderzocht of ze al dan niet toerekeningsvatbaar is.

Verstappen mikt op derde plaats in kwalificatie

De vrije trainingen voor de Grand Prix van Monaco verliepen wisselend vandaag. Max Verstappen wisselde een goede ochtendtraining af met een ongelukkige middagsessie.

De ochtendsessie eindigde met een tweede plaats uitstekend maar in de tweede training werd Verstappen getroffen door materiaalpecht. "Wat rommel van de baan was in de luchtinlaat gekomen en dat zorgde ervoor dat de radiator lek ging. We moesten de radiator vervangen en dat kost natuurlijk tijd", zo verklaarde de Red Bull-coureur na afloop op Verstappen.nl.

Voor de kwalificatie mikt Verstappen voorlopig op de derde plaats. "Ik kon vandaag nog aardig wat ronden rijden. Je probeert wat dingen tijdens de vrije training. Sommige dingen werken en sommige niet, maar het is allemaal in orde. De balans is oké en over het algemeen zit het met de snelheid wel goed. Mercedes is te snel, maar we moeten het grote gat tussen Mercedes en de rest zien op te vullen. Ik denk dan ook niet dat we Mercedes onder druk kunnen zetten. Een derde plaats in de kwalificatie zou goed zijn."

Verstappen mikt op derde plaats in kwalificatie (Pro Shots / Action Images)
Verstappen mikt op derde plaats in kwalificatie (Pro Shots / Action Images)

GroenLinks Amsterdam wil rechtszaken gaan voeren om groei Schiphol te stoppen

GroenLinks wil dat het college van burgemeester en wethouders in Amsterdam onderzoekt of het mogelijk is om juridische stappen te zetten om de groei van Schiphol tegen te houden. Verantwoordelijk wethouder Udo Kock vindt het 'echt heel onverstandig'.

GroenLinks-raadslid in Amsterdam Imane Nadif maakte de wens om juridische stappen te zetten vandaag bekend in de gemeenteraad. De gemeente heeft 20,02 procent van de aandelen van Schiphol in handen. "Om verdere groei te voorkomen moet het college wat GroenLinks betreft nu écht werk maken van activistisch aandeelhouderschap."

Concurrentiepositie
Een verdere groei van Schiphol is zeer tegen de wens van het college dat juist wil dat de luchthaven pas op de plaats maakt. Als het aan de hoofdstad ligt mag de luchthaven tot 2023 niet groeien. Dit is ook afgesproken in het Amsterdamse coalitieakkoord. Maar het kabinet in Den Haag wil de groei niet tegenhouden.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zei eerder tegen De Volkskrant dat Schiphol na 2020 gaat groeien, omdat anders de Nederlandse concurrentiepositie een groot gevaar loopt. GroenLinks wil dit voorkomen en daarom heeft zij verantwoordelijk wethouder Udo Kock gevraagd om te onderzoeken welke mogelijkheiden de gemeente kan inzetten om de groei tegen te houden. "Het plafond is bereikt", aldus Nadif.

'Onwenselijk dreigement'
Volgens Kock is het beginnen van rechtszaken niet de goede richting. "Dat lijkt mij een onwenselijk dreigement. Maar onderzoeken is altijd natuurlijk prima, als mevrouw Nadif daar ambtelijk capaciteit voor wil dan krijgt ze die, want daar heeft de raad recht op. Alleen van mij uit al de waarschuwing: dat lijkt mij een buitengewoon onverstandige richting om op te gaan."

"Potjandorie", zo toonde de wethouder zich geïrriteerd. "Dan gaan we eindelijk sinds lange tijd, misschien veel te langzaam en te voorzichtig, de goede kant op in die discussie over de luchtvaart in Nederland. Het bewustzijn dringt toe dat de luchtvaart en ongebreidelde groei een waanzinnig slecht idee is. Dat besef is ook doorgedrongen bij Schiphol en de luchtvaartsector. (..) En wat gaan wij als Amsterdam dan doen? Dreigen met rechtszaken. Ik vind het echt heel onverstandig."

Indrukwekkende F2-pole De Vries in Monaco

Nyck de Vries heeft in de straten van Monaco op indrukwekkende wijze de poleposition gepakt voor de hoofdrace van het weekeinde, die - let op - in het prinsdom op vrijdagochtend (11.15 uur) op het programma staat.

Monaco is niet al te ruim en dus werd de kwalificatie in twee groepen afgewerkt. In de eerste groep was de Britse Monaco-debutant Callum Ilott met 1:21,462 namens het door Charouz gerunde Sauber Junior Team de snelste, maar De Vries dook er in groep twee ruim onderdoor: 1:20,676.

De Vries start daardoor vanaf poleposition, naast Ilott. Op de tweede rij start Luca Ghiotto, die met 1:20,924 de tweede tijd in groep twee liet noteren, naast Mick Schumacher, met 1:21,469 de nummer twee van groep één en net als Ilott debutant in de Monegaskische straten.

Van Gerwen pakt 5e Premier League-titel

Na vijftien dartende donderdagen op rij is het eindelijk zo ver: de play-offs van de Premier League. In The O2 Arena in Londen spelen de beste vier tegen elkaar en donderdagavond is duidelijk wie zich de winnaar van de Premier League 2019 mag noemen. Rond kwart over acht gaan we los, RTL7 is er al live bij.

Michael van Gerwen speelt voor het zevende jaar in de Premier League: hij won bij zijn debuut in 2013, verloor daarna twee keer de finale en won de vorige drie edities allemaal. Hij speelt de halve finale tegen Daryl Gurney, die vorig jaar debuteerde met een vijfde plek en dus nét naast de play-offs greep.

De veteraan in de andere halve finale is natuurlijk James Wade. In 2008 debuteerde hij met een finaleplaats, het jaar erop won hij de titel en nog een jaar later verloor hij de finale. In 2012 en 2013 schopte Wade het tot de halve finales, waar hij na zes jaar terug is. Rob Cross debuteerde vorig jaar met een plek in de halve finales en hoopt dat nu te verbeteren.

Halve finale: Michael van Gerwen (NED) - Daryl Gurney (NIR) 10-7
De heren speelden uitstekend en waren flink aan elkaar gewaagd: na tien legs stond het met 5-5 gewoon nog gelijk. Gurney plaatste op dat moment een break, maar Van Gerwen kwam er gelijk overheen en brak zelfs nog eens, waardoor hij op 8-6 als eerste een echte voorsprong pakte. De Noord-Ier leek definitief gebroken en met een paar degelijke legs maakte Van Gerwen het af: 10-7.

Michael van Gerwen - Daryl Gurney (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Daryl Gurney (Bron: PDC)

Halve finale: Rob Cross (ENG) - James Wade (ENG) 10-5
Het Engelse duo begon prima, maar echt knallend was het allemaal niet. Met een 112-finish plaatste Cross een break om op 5-3 te komen en zo kabbelde het gestaag voort. Niet voor Wade, want hij was niet echt lekker op dreef en zodoende stond het al snel 8-4. Wade bakte er verder niet bijster veel van en met 10-5 bereikte Cross zijn eerste Premier League-finale. Heel boeiend was het niet, daarom hier wat leuke fotoshops van de twee.

Rob Cross - James Wade (Bron: PDC)
Rob Cross - James Wade (Bron: PDC)

Finale: Michael van Gerwen (NED) - Rob Cross (ENG)
Van Gerwen begon prima en met finishes van 90 en 112 leek het met een 5-1 voorsprong definitief gedaan, maar daar dacht Cross toch even anders over: hij knokte zich terug naar 5-4. Hij liet vervolgens drie darts liggen om op 5-5 te komen en Van Gerwen profiteerde: met 6-4 gingen de heren de pauze in. Het was de genadeklap voor Cross, wiens spel als een nachtkaars doofde. Met een snaarstrakke 130-finish gooide Van Gerwen het niet veel later uit: 11-6 en zijn vierde opeenvolgende titel was een feit.

Michael van Gerwen - Rob Cross (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Rob Cross (Bron: PDC)

Mercedes heerst in tweede training, Verstappen zesde

Mercedes heeft ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Monaco de boventoon gevoerd. Lewis Hamilton was met 1.11,118 nipt sneller dan teamgenoot Valtteri Bottas. Max Verstappen kwam door een lekke radiator niet verder dan de zesde tijd.

Waar de Mercedes de ene na de andere snelle tijd wist te klokken had de rest van het veld aanzienlijk meer moeite. Sebastian Vettel was met de Ferrari op zeven tienden best of the rest. De Duitser klaagde over een gebrek aan grip, maar bleef de Red Bull van Pierre Gasly nipt voor, gevolgd door de Toro Rosso van Alexander Albon. Verstappen kwam hier vlak achter, maar de Nederlander klokte al vroeg in de sessie zijn snelste tijd, voor een lekke radiator hem lang binnenhield. Thuisrijder Charles Leclerc eindigde zelfs op plek tien.

Leclerc komt er in Monaco nog niet aan te pas (Foto: Pro Shots/Action Images)
Leclerc komt er in Monaco nog niet aan te pas (Foto: Pro Shots/Action Images)

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:11.118 41
2 V. Bottas Mercedes 1:11.199 48
3 S. Vettel Ferrari 1:11.881 42
4 P. Gasly Red Bull 1:11.938 39
5 A. Albon Toro Rosso 1:12.031 51
6 M. Verstappen Red Bull 1:12.052 17
7 K. Magnussen Haas 1:12.174 54
8 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:12.239 51
9 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:12.342 51
10 C. Leclerc Ferrari 1:12.350 42
11 R. Grosjean Haas 1:12.392 51
12 L. Norris McLaren 1:12.393 27
13 C. Sainz Jr. McLaren 1:12.419 47
14 D. Kvyat Toro Rosso 1:12.577 39
15 S. Pérez Racing Point 1:12.752 44
16 N. Hulkenberg Renault 1:12.872 49
17 D. Ricciardo Renault 1:12.888 43
18 L. Stroll Racing Point 1:14.558 50
19 G. Russell Williams 1:15.052 37
20 R. Kubica Williams 1:15.146 45

Onschuldige #MeToo-aanrander krijgt grote schadevergoeding

Geoffrey Rush, een Oscarwinnende acteur uit Australië, heeft van de rechter een schadevergoeding toebedeeld gekregen vanwege foutieve berichtgeving. Rush werd door een actrice beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.

Tijdens een serie optredens van het toneelstuk King Lear in 2015 en 2016 zou Rush zijn vrouwelijke collega Eryn Jean Norvill namelijk bij haar borsten gegrepen hebben, zou hij haar gevolgd zijn tot in het toilet en zou de 68-jarige acteur ongepaste SMS'jes verstuurd hebben.

Norvill besloot na een interne klacht een deal te sluiten met de Australische tabloid The Daily Telegraph. Geheel in #MeToo-traditie stapte ze niet naar de politie, maar besloot ze haar verhaal aan de wereld te vertellen en de carrière van haar tegenspeler hiermee mogelijk te vernietigen, zelfs nog voordat Rush überhaupt door een rechter schuldig werd bevonden.

Rush besloot de krant aan te klagen voor smaad en nu krijgt hij 2,9 miljoen Australische dollars, wat ongeveer neerkomt op 1,7 miljoen euro. De rechter oordeelde dat het artikel "een roekeloos onverantwoordelijk stukje sensationele journalistiek van het ergste soort" was en dat Rush niet alleen de schadevergoeding verdient voor geleden schade, maar ook voor gedane imagoschade die door kan werken in de toekomst.

Rush is bij het grote publiek misschien het meest bekend om zijn rol als Captain Hector Barbossa in de filmserie 'Pirates of the Caribbean'. In 1997 won hij een Oscar voor zijn rol als David Helfgott in de film 'Shine'. Actrice Norvill blijft bij haar standpunt dat Rush meerdere grenzen heeft overschreden.

Hockeysters Amsterdam knokken zich na rust naar overwinning op Den Bosch

Een rake strafbal van Eva de Goede twee minuten voor tijd heeft de hockeysters van Amsterdam donderdagavond in de eerste finalewedstrijd de overwinning bezorgd tegen Den Bosch (2-1), dat vrijwel de hele eerste helft domineerde en verdiend op voorsprong kwam. Maar voor de zoveelste keer knokte vechtmachine Amsterdam zich terug van een achterstand. De ploeg van Rick Mathijssen bewees opnieuw dat het bijna niet te verslaan is.

Een goal van international Frédérique Matla, de speelster in vorm bij Den Bosch, brak de ban halverwege het derde kwart voor de uitspelende ploeg. Het was een gekke goal, maar hij telde en was dik- en dikverdiend. Na een pass de Amsterdamse cirkel in pushte Matla op goal, een poging die door de stick van verdediger Charlotte Adegeest van richting werd veranderd, waardoor keepster Anne Veenendaal er niet bij kon. Het was de 24ste goal van Matla in de laatste 22 wedstrijden.

Iedereen die Amsterdam dit seizoen heeft zien spelen, weet dat het team van Rick Mathijssen niet meer van slag raakt na een tegenslag, maar daar juist kracht uit haalt. Pas bij een achterstand komt de ware kracht van Amsterdam naar boven. Dan evolueert de ploeg in een vechtersploeg van ongekende kwaliteit, die het geloof in een goede afloop nooit kwijtraakt.

Nu ook weer. Al snel na de goal van Matla schoot Kitty van Male de gelijkmaker binnen, waarna Amsterdam prachtig juichte, vol passie. Het was een slechte pass van verdediger Pien Sanders die door Van Male werd onderschept. Josine Koning redde het schot van Charlotte Vega knap, maar de rebound van Van Male ging door haar benen door: 1-1.

In de eerste vier minuten van de wedstrijd was duidelijk dat Amsterdam – Den Bosch een topwedstrijd zou worden, een prachtig affiche tussen twee ploegen die verdomd veel aan elkaar gewaagd zijn en die dit seizoen onderling al mooie duels uitvochten, in de competitie en op de EHCC. Een backhandschot van Maria Verschoor eindigde op de zijplank. Een backhandschot van Lidewij Welten vloog naast. Maar daarna domineerde Den Bosch, in ieder geval tot aan de 1-0.

Zes strafcorners voor rust kreeg Den Bosch, dat nog wat twijfelend begon, maar zich in de wedstrijd vocht en naarmate het eerste kwart vorderde de tegenstander in de achteruitversnelling dwong. De eerste de beste sleeppush van Frédérique Matla, de speelster in vorm bij Den Bosch, vloog meteen het doel in. Maar videoscheidsrechter Fanneke Alkemade keurde de goal af. De bal was boven de knie op het lichaam van uitloopster Kimberly Thompson gekomen. Poging nummer twee werd door Eva de Goede, terug na haar blessure van zaterdag, met haar stick van de lijn gered. De andere vier gingen er ook niet in.

Sinds die veelbesproken vernedering in de beslissende finalewedstrijd van vorig jaar (1-4) is er een hoop veranderd bij Amsterdam. Er is al veel geschreven over de transformatie die de ploeg heeft ondergaan van een stel mooiweerhockeyers naar een vechtmachine. Met name in de tweede seizoenshelft heeft Amsterdam met een aantal zwaarbevochten comebacks en de winst van het EK voor clubteams zoveel zelfvertrouwen getankt, dat het zelfs voor Den Bosch geen seconde bang meer is. Ook niet als de Bossche Bazen beter zijn.

Want in het tweede kwart domineerde en heerste Den Bosch. Het voelde dat het in de jacht op de 20ste landstitel donderdagavond al een belangrijke slag kon slaan. Amsterdam kwam voor rust bijna niet meer in de cirkel van Den Bosch. De ploeg van Raoul Ehren dwong twee grote kansen af. De spitsen Frédérique Matla, Lieke Hulsen Lidewij Welten kregen van dichtbij hun stick niet tegen een voorzet van Margot van Geffen aan. Even later scoorde Hulsen ook niet, uit kansrijke positie. Met hangen en wurgen haalde Amsterdam de rust.

Maar na de 1-1 van Van Male kon het opeens weer alle kanten op. Aan het eind van de pauze tussen het derde en het vierde kwart zweepte Rick Mathijssen het publiek op in het magische Wagener Stadion, waarin de laatste twee onderlinge ontmoetingen tussen beide teams een prooi waren voor de thuisploeg. Het publiek schaarde zich met allerlei toeters achter de thuisploeg en voelde dat een zege mogelijk was, maar dat het kwartje ook zomaar de andere kant op kon vallen.

Den Bosch-Keepster Josine Koning redde op een backhandschot van Marijn Veen. Lauren Stam flatste een strafcorner richting doel, een scrimmage volgde, maar geen schot op doel. Daarna was het Den Bosch weer dat een corner haalde, nummer acht. De variant mislukte en uit de counter stak Amsterdam het hele veld over. De spanning golfde door het Wagener Stadion heen. Maar Marijn Veen schoot naast.

Twee minuten voor tijd was het Pleun van der Plas die een overtreding maakte op Marijn Veen, in de cirkel. De arbitrage gaf een strafbal. Den Bosch vroeg de videoscheidsrechter aan, maar ook die oordeelde dat het een strafbal was. Eva de Goede pushte de bal feilloos tegen de touwen en bezorgde Amsterdam daarmee de zwaarbevochten zege. Zaterdag volgt de tweede finalewedstrijd, in Den Bosch.

Minister Wiebes 'schoffeert' Groningers

Minister Eric Wiebes, die er al niet zo goed op staat bij de Groningers, heeft daar vandaag weer een schepje bovenop gedaan door de forse beving die gisteren de provincie Groningen trof een 'bevinkje' te noemen.

De minister deed deze uitspraak tijdens een bezoek, samen met minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, aan het dorp Westerwijtwerd. Onder dit dorp lag gisteren het epicentrum van de beving met een kracht van 3.4 op de schaal van Richter.

"We hebben al voor deze beving versnellingen in gang gezet. Daar zijn in maart afspraken over gemaakt, want dit willen we echt. Dat versnellingspakket, dat gaan we over twee weken bespreken, daar zitten die maatregelen in. En als we dat allemaal hadden moeten doen aan de hand van een bevinkje, dan zou dat ronduit armetierig zijn geweest." babbelde de minister.

Dit schoot de Groningers dus in het spreekwoordelijke verkeerde keelgat. "BEVINKJE?!", verwoordde het Groningse SP-Kamerlid Sandra Beckerman de gevoelens van de Groningers via Twitter. "Groningen heeft barmhartige leiders nodig, geen kille bureaucraten. Maar wat zegt verantwoordelijk minister Wiebes over gisteren? 'Een BEVINKJE' en hij kan geen concrete oplossingen noemen. Volstrekt onacceptabel. Volstrekt onvoldoende."

Uiteraard had Wiebes zijn smoesje klaar en zei dat hij zich had versproken. "Ik heb eerder juist benadrukt hoe heftig deze beving is voor de bewoners. Ik probeerde duidelijk te maken dat deze ene beving niet aanleiding is om nu opeens iets uit de mouw te toveren, maar dat we al maanden continu zoeken naar mogelijkheden voor verbetering en versnelling. Dat verdienen de Groningers."

'Ook Bayer Leverkusen jaagt op handtekening Ødegaard'

Ajax zit volgens geruchten uit Nederland en Spanje al geruime tijd achter Martin Ødegaard aan, maar krijgt nu concurrentie van een oude bekende. De door Real Madrid aan Vitesse verhuurde spelmaker heeft dit seizoen grote indruk gemaakt in de Eredivisie en zou in de Johan Cruijff ArenA worden beschouwd als de ideale opvolger van Hakim Ziyech. Een overstap van de Koninklijke naar Ajax zou echter weleens een moeilijk verhaal kunnen worden voor de 20-jarige Noor.

Marca weet donderdagavond namelijk te melden dat Real Madrid niet van plan is om definitief afscheid te nemen van Ødegaard. De aanvallende middenvelder werd al tweemaal verhuurd, aan sc Heerenveen en Vitesse, en de Spanjaarden willen hem alleen opnieuw op tijdelijke basis laten gaan. Dit is niet de bedoeling van Ajax, dat er twintig miljoen euro voor over zou hebben om zijn nog tot medio 2021 doorlopende contract af te kopen.

Een verhuur aan een andere club ligt daarom voor de hand en Bayer Leverkusen zou op dit moment gelden als een van de ‘meest interessante opties’. De door Peter Bosz getrainde ploeg komt uit in de Bundesliga, dat qua niveau en intensiteit veel meer op LaLiga lijkt dan de Eredivisie. Real Madrid heeft bovendien goede ervaringen met die Werkself, aangezien Dani Carvajal daar in het verleden ook grote stappen in zijn ontwikkeling zette. Naast Leverkusen hebben ook een aantal Spaanse clubs geïnformeerd naar Ødegaard, van wie het vrijwel zeker is dat hij volgend seizoen niet in het Santiago Bernabéu zal spelen.

Door de aanwezigheid van spelers als Vinícius Júnior, Rodrygo, Marco Asensio, Isco en Brahim Díaz is de concurrentie voor de aanvallende posities immers fors. James Rodríguez keert bovendien waarschijnlijk terug van zijn huurperiode bij Bayern München, terwijl ook Eden Hazard op weg lijkt naar Real Madrid. Ødegaard ligt na het aankomende seizoen nog wel maar één jaar vast, waardoor hij dan verkocht of langer vastgelegd zal moeten worden.

Hogenkamp uitgeschakeld in kwalificatie voor Roland Garros; Bertens loot tegen Française Parmentier

Richèl Hogenkamp heeft zich niet weten te kwalificeren voor het hoofdtoernooi van Roland Garros. De 27-jarige tennisster verloor in de tweede kwalificatieronde van de Japanse Nao Hibino. Door het verlies mogen namens Nederland alleen Kiki Bertens en Robin Haase meedoen aan het graveltoernooi in Parijs.

Hogenkamp was in haar partij tegen Hibino kansloos. Na 56 minuten was de wedstrijd ten einde en stond er 6-1 en 6-2 op het scorebord.

Kiki Bertens neemt het in de eerste ronde op tegen de Française Pauline Parmentier. De Nederlandse is in Parijs, net als op de WTA-ranking, als vierde geplaatst. Parmentier is de nummer 65 van de wereld. Robin Haase is in de eerste ronde gekoppeld aan de Duitser Philipp Kohlschreiber.

CBS en SCP verdiepen samenwerking

Op 21 mei jl. ondertekenden directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en Directeur-Generaal Tjark Tjin-A-Tsoi van het CBS een nieuwe overeenkomst voor samenwerking. Daarin staat verdere verdieping centraal, zowel qua onderzoek als innovatie. Ook is in de nieuwe overeenkomst extra aandacht voor privacy naar aanleiding van de in mei 2018 ingevoerde nieuwe Europese privacywet.

Samenwerking
Voor het onderzoek naar de Culturele Veranderingen/SCP Leefsituatie Index verzorgt het CBS al jaren de dataverzameling. Hetzelfde geldt voor het onderzoek naar ouderen in instellingen, dat op dit moment loopt. "Met een heel goede respons", aldus Van de Maat. Zij is methodoloog en accountmanager voor het CBS bij het SCP. "We merken dat ouderen graag met de overheid delen hoe zij de zorg in hun verpleeghuis ervaren." Binnenkort start de Survey Integratie Minderheden, waarvoor het CBS de steekproef trekt en de weging (een rekenkundige manier om uit een niet representatieve respons een algemeen gemiddelde te berekenen die voor de populatie geldt, red.) verricht. "Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele gebieden waarop we met het CBS samenwerken. En die samenwerking verloopt heel prettig."

Verdere verdieping
De nieuwe samenwerkingsovereenkomst borduurt voort op de bestaande, die na vijf jaar afloopt. "Als je zo intensief samenwerkt, is het handig om een aantal afspraken vast te leggen", aldus Van de Maat. "Dat standaardiseert de samenwerking, voorkomt misverstanden en zorgt voor een soepel proces." In de nieuwe overeenkomst en de bijbehorende Algemene Voorwaarden is in verband met de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) vorig jaar extra aandacht voor privacy. CBS-accountmanager Maico Hoksbergen: "Daarnaast is de nieuwe overeenkomst meer inhoudelijk van aard. We streven naar verdere verdieping, zowel qua onderzoek en publicatie als qua innovatie. Het CBS wil met het SCP méér doen dan alleen de dataverzameling. We kijken nu naar intensivering van de samenwerking op het gebied van publicaties maken. Ook wordt gekeken in hoeverre er gebruik gemaakt kan worden van de data die het CBS al in huis heeft."

Kennis inbrengen
"In de nieuwe overeenkomst is vastgelegd dat we publicaties nog meer op elkaar gaan afstemmen, zoals bij de Emancipatiemonitor (een tweejaarlijks onderzoek van het SCP en het CBS naar de emancipatie van vrouwen in ons land) nu al gebeurt", aldus Van de Maat. "Dat voorkomt dat cijfers net even anders geïnterpreteerd worden." Hoksbergen: "De Emancipatiemonitor is een goed voorbeeld van hoe wij als CBS en SCP kennis inbrengen." Bij de Monitor Brede Welvaart, die het CBS op 15 mei jl. in de Tweede Kamer presenteerde, gaven de drie planbureaus een verbeterpunt aan. Zij stelden dat de samenhang van de verschillende onderdelen in de monitor meer duidelijk moet worden. "Dat is te voorkomen door van te voren gezamenlijk over de inhoud van een publicatie te spreken. Het is belangrijk dat wij als overheidsorganisaties een helder beeld presenteren", aldus Van de Maat.

Verschillende invalshoeken
SCP en CBS werken vanuit andere achtergronden en hebben een andere functie in de maatschappij. Van de Maat: "Het SCP wil graag ontwikkelingen duiden en verklaren. Het CBS presenteert de feitelijke cijfers. Dat zijn twee verschillende invalshoeken waarin we elkaar goed aanvullen." Soms moet het verschil in werkwijze van de organisaties wel uitgelegd worden. "Het CBS gaat zeer zorgvuldig om met de privacy van burgers en bedrijven. Daarom vindt het SCP het CBS soms te streng als het gaat om verzoeken om data te koppelen. Medewerkers vragen zich ook wel af waarom het lang duurt om een bestand te wegen. Het is mijn rol als accountmanager mijn collega’s uit te leggen hoe het CBS te werk gaat."

Innovatie
Ondertussen blijven de accountmanagers van het CBS en het SCP nieuwe mogelijkheden verkennen, bijvoorbeeld door de werkprogramma’s van beide organisaties voor 2020 naast elkaar te leggen en te kijken waar ze elkaar kunnen versterken. Ook op het gebied van innovatie worden stappen gezet. Hoksbergen: "We willen innoveren waar mogelijk, bijvoorbeeld door het Tijdsbestedingsonderzoek (TBO) efficiënter in te richten. Dat is voor de respondenten een tijdrovend onderzoek: gedurende een week moeten zij elke 10 minuten een dagboek bijhouden over wat zij doen. We bekijken nu met het SCP hoe dit met moderne, digitale middelen anders kan."

Ajax en PSV belonen kersverse Europees kampioenen met langdurige contracten

Ajax heeft Naci Ünüvar beloond met zijn eerste profcontract. De 15-jarige middenvelder heeft een verbintenis tot medio 2022 ondertekend. In navolging van Ajax beloont ook PSV zijn kersverse Europees kampioen met een contract. Joost de Schutter heeft zijn handtekening gezet onder een driejarig contract bij de Eindhovenaren.

Ünüvar maakt onderdeel uit van de selectie van Oranje Onder-17, dat onlangs Europees kampioen werd in Ierland. De jeugdinternational staat te boek als een van de grootste talenten van de jeugdopleiding van Ajax, waar hij sinds 2011 speelt. Ünüvar komt dit seizoen uit voor Ajax Onder-19 en Onder-17. Met dat laatste elftal won hij vorig jaar de Future Cup, terwijl hij dit seizoen indruk maakte in de Youth League.

Ook de zeventienjarige De Schutter werd onlangs Europees kampioen met Oranje Onder-17. De jeugdinternational behoort tot de vaste basisspelers in het team van bondscoach Peter van der Veen. Hij maakt al sinds zijn achtste onderdeel uit van de jeugdopleiding van PSV, waar hij vrijwel alle leeftijdscategorieën doorliep. De middenvelder ondertekende zijn nieuwe contract in het bijzijn van Hoofd Jeugdopleiding Ernest Faber en zijn familie.

Komend seizoen speelt De Schutter voor het Onder-19-team van trainers Ruud van Nistelrooy, André Ooijer en Tim Wolf. Onder leiding van dat drietal hoopt hij zich te ontwikkelen richting de profelftallen van PSV, zo schrijft de club op zijn website.

Meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk

Het moet voor werkgevers simpeler worden om mensen met een beperking in dienst te nemen. Werk moet voor werknemers meer lonen. Werkgevers en werkzoekenden weten elkaar makkelijker te vinden. En mensen komen niet alleen aan het werk, maar blijven dat ook. Dit zijn de belangrijkste doelen uit de aanpak 'Het Breed Offensief' van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). In de voortgangsbrief die ze vandaag naar de Eerste en Tweede Kamer heeft gestuurd staat hoe nog meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk kunnen komen en aan het werk kunnen blijven.

Staatssecretaris Van Ark: "Werk is belangrijk voor mensen. Het biedt mensen meer dan alléén inkomen; het biedt kansen op zelfontplooiing, geeft mensen eigenwaarde en zorgt voor sociale contacten. We hebben iedereen nodig. Hoewel er gelukkig steeds meer mensen met een beperking een baan vinden, staan er ook nu nog veel te veel mensen aan de kant. Dat is economisch onverstandig en ook moreel onacceptabel. Daarom is samen met gemeenten, werkgevers en cliënten gewerkt aan een reeks maatregelen om nog meer mensen met een arbeidsbeperking de mogelijkheid te bieden volwaardig mee te doen. Dit is een belangrijke stap op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt."

Voorstellen
Samen met expertgroepen, praktijktafels met gemeenten en werkgevers, ervaringsdeskundigen, cliëntenvertegenwoordigers, vakbonden en het Centraal Plan Bureau is in de afgelopen maanden gewerkt aan:

  • voorstellen voor verbetering en vereenvoudiging van de loonkostensubsidie;
  • meer waarborgen voor ondersteuning op maat om aan het werk te komen en te blijven;
  • het wegnemen van knelpunten bij de no-riskpolis bij loonkostensubsidie;
  • een analyse van de arbeidsmarkt- en financiële effecten van financiering van de loonkostensubsidie;
  • een voorstel voor vrijlating van arbeidsinkomen in de participatiewet voor mensen die met loonkostensubsidie werken;
  • verbetering van de werkgeversdienstverlening;
  • actieplannen in 35 arbeidsmarktregio’s voor extra arbeidsbemiddeling voor werkzoekenden.

Voor een aantal van deze voorstellen is wetswijziging nodig. Inmiddels staat een wijziging van de Participatiewet open voor internetconsultatie. Het streven is om het wetsvoorstel na de zomer van 2019 aan de Tweede Kamer aan te bieden, zodat het mogelijk per juli 2020 in werking kan treden.

Simpel Switchen
Met het project 'Simpel Switchen' wordt het voor mensen makkelijker en veiliger om stappen die ze in hun loopbaan kunnen zetten, ook daadwerkelijk gaan zetten. Hiermee worden drempels voor mensen om werk te aanvaarden weggenomen en overgangen soepeler. Zoals van beschut werk naar regulier werk of van dagbesteding naar beschut werk of van Wajong naar werk. Ook als men een stapje terug moet doen.

Een rekentool zorgt ervoor dat mensen beter inzicht krijgen in wat het financieel betekent als ze gaan werken. Ook wordt gewerkt aan manieren waarbij mensen zo min mogelijk last hebben van verrekeningen met de uitkering achteraf.

Cijfers
Al deze voorstellen zijn nodig, omdat circa de helft van de mensen met een arbeidsbeperking nog aan de kant staat. Het aandeel werkgevers dat mensen met een arbeidsbeperking in dienst heeft is minder dan 10 procent. Belangrijk instrument om deze situatie te verbeteren is de afspraak over extra banen in de markt en bij de overheid: 'de banenafspraak'. Uit de laatste trendrapportage van UWV blijkt dat de trend voor 2018 positief is, in totaal zijn ruim 53.000 extra banen gerealiseerd.

Beschut werk
Ook de aantallen plekken beschut werk kent een stijgende lijn, hoewel we er nog niet zijn. Beschut werk is bedoeld voor mensen die meer begeleiding of aanpassing van hun werkplek nodig hebben, dan van een reguliere werkgever kan worden verwacht. Eind 2018 werkten ruim 2500 mensen in beschut werk. Dat zijn er meer dan twee keer zoveel als eind 2017 toen het er bijna 1200 waren. We kijken waarom de doelstelling nog niet volledig is gehaald, onder meer door in gesprek te gaan met gemeenten waar het wel lukt en door te kijken bij gemeenten waar het nog niet is gelukt, wat we kunnen doen. Dit staat in de brief ‘voortgang beschut werk’, die staatssecretaris Van Ark ook vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het streven is om de evaluatie voor de SZW begrotingsbehandeling in het najaar aan de Tweede kamer te sturen, in het kader van de evaluatie van de Participatiewet.

Hamilton opent als snelste in Monaco

Lewis Hamilton is het Formule 1-weekend in Monaco als snelste begonnen. De Brit reed in de straten van het Prinsdom in de eerste vrije training naar een tijd van 1.12,109 waarmee hij Max Verstappen en Valtteri Bottas nipt voorbleef.

In Monaco draait het om veel ronden rijden en vertrouwen opdoen en veel coureurs waren daar in de eerste sessie al druk mee bezig, zo ook de rijders van Haas. Die renstal had het probleem dat er geen communicatie met Kevin Magnussen en Romain Grosjean mogelijk was. Omdat beide heren het pitbord niet lazen werden ze via een zwarte vlag van de baan geroepen.

Mercedes zette zoals verwacht de toon, maar Verstappen wist zich als enige tussen de kampioenschapsleiders te nestelen. Veel rijders testten de limieten uit en gingen hier en daar even rechtdoor of raakten de vangrail lichtjes. Carlos Sainz kon vanwege een probleem aan zijn McLaren geen tijd neerzetten.

Mercedes opent als snelste in Monaco (Pro Shots/Action Images)
Mercedes opent als snelste in Monaco (Pro Shots/Action Images)

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:12.106 46
2 M. Verstappen Red Bull 1:12.165 34
3 V. Bottas Mercedes 1:12.178 42
4 C. Leclerc Ferrari 1:12.467 24
5 S. Vettel Ferrari 1:12.823 35
6 P. Gasly Red Bull 1:13.170 40
7 N. Hulkenberg Renault 1:13.227 44
8 K. Magnussen Haas 1:13.232 23
9 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:13.363 38
10 R. Grosjean Haas 1:13.379 22
11 D. Ricciardo Renault 1:13.413 41
12 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:13.437 38
13 D. Kvyat Toro Rosso 1:13.731 39
14 A. Albon Toro Rosso 1:13.827 44
15 L. Norris McLaren 1:14.278 38
16 S. Pérez Racing Point 1:14.566 39
17 G. Russell Williams 1:15.115 39
18 R. Kubica Williams 1:15.514 24
19 L. Stroll Racing Point 1:16.135 36
20 C. Sainz Jr. McLaren geen tijd 3

Brandweerman ontslagen vanwege lidmaatschap Hells Angels

Brandweer Amsterdam-Amstelland heeft een brandweerman ontslagen omdat hij lid zou zijn van een beruchte motorclub.

Dit meldt Het Parool. Edwin W. staat bij de Hells Angels bekend als 'Pyro'. Hij zou al twintig jaar lid zijn van de Amsterdamse tak van de motorclub. Ook bij de brandweer werkte W. al zo'n twintig jaar. Hij combineerde zijn taak van hoofdbrandwacht met de functie 'road captain' bij Hells Angels.

Brandweercommandant Leen Schaap kondigde vorig jaar al aan leden van motorclubs te willen weren van de brandweer. Voor zover bekend is dit het eerste korpslid dat om deze reden wordt ontslagen.

"Wij vinden het ongewenst dat u willens en wetens in omgevingen met personen verkeert van wie u kunt weten dat ze min of meer structureel misdrijven plegen, zich daar op laten voorstaan of daar openlijk voor uitkomen", laat het bestuur van de brandweer weten aan Het Parool.

Nabestaanden MH17 geschokt door uitspraken Baudet

Stichting Vliegramp MH17 die nabestaanden van de ramp vertegenwoordigd heeft geschokt gereageerd op uitspraken van Thierry Baudet gisteravond in zijn debat met Mark Rutte. De Forum van Democratie-voorman trok de onafhankelijkheid van de onderzoekscommissie in twijfel.

"Ik vond ze eerlijk gezegd schandalig. Meneer Baudet is een volksvertegenwoordiger en sluit blijkbaar een groep van vele duizenden nabestaanden uit. Hij heeft ons bepaald niet gesteund met zijn verhaal. Hij heeft dingen gezegd die onjuist zijn, zonder enige kennis van zaken maar wat roepen. En wat-ie ook heeft gedaan met zijn opmerkingen over het Joint Investigation Team, is dat hij in feite de onafhankelijk van het JIT in diskrediet heeft gebracht. En dat neem ik hem zeer kwalijk", zo laat bestuurslid Piet Ploeg weten tegenover RTL Nieuws.

Tijdens het stevige debat van gisteravond kwam de verhouding met Rusland ter sprake en uiteraard bleef de ramp met de MH17 niet onbesproken. Baudet liet daar, zoals wel vaker, merken dat hij twijfelt aan de lezing van het JIT. "Dat ik achter mijn vraagtekens sta, die ik gesteld heb bij het JIT. En dat is heel simpel: vanwege het feit dat Oekraïne een van de mogelijke daders van deze situatie ook aanklager is van dit JIT", zo sprak de Forum-fractievoorzitter. Rutte noemde die uitspraak direct het dieptepunt van het debat.

Nabestaanden MH17 geschokt door uitspraken Baudet (Pro Shots / Michael Potts)
Nabestaanden MH17 geschokt door uitspraken Baudet (Pro Shots / Michael Potts)

'Barcelona stelt De Ligt voor keuze: geld of Lionel Messi'

De kans dat Matthijs de Ligt volgend seizoen in het shirt van Barcelona te bewonderen is, wordt steeds kleiner. Dat beweert althans het Spaanse Sport. Barcelona leek lange tijd de beste papieren te hebben voor het binnenhalen van de felbegeerde Ajax-verdediger, maar kan de geboden salarissen door concurrenten niet betalen. De Catalanen spelen daarom een andere troef uit: het kunnen samenspelen met Lionel Messi.

Direct na het binnenhalen van Frenkie de Jong schakelde Barcelona over naar De Ligt. Al in april bereikte de Spaanse grootmacht een persoonlijk akkoord met de centrumverdediger en diens zaakwaarnemer Mino Raiola. Barça rekende er vervolgens op dat het slechts een kwestie van tijd zou zijn voordat de club ook met Ajax een overeenkomst zou bereiken over de transfer.

Ajax bereikte in de weken die volgden de halve finale van de Champions League, door achtereenvolgens Real Madrid en Juventus uit het miljardenbal te knikkeren. Gesterkt door de successen van de Amsterdammers wilde Raiola vervolgens opnieuw onderhandelen over het salaris van De Ligt bij Barcelona. Ondertussen meldde ook Manchester United zich bij de belangenbehartiger.

In Manchester zou een jaarsalaris van veertien miljoen euro klaarliggen voor De Ligt. Barcelona wenst echter niet zoveel te betalen en weigert opnieuw te onderhandelen met Raiola en De Ligt. De Spaanse landskampioen hoopt dat het kunnen samenspelen met Messi, en De Jong, de verdediger van Ajax uiteindelijk over de streep zal trekken om toch voor Barcelona te kiezen.

Vodafone laat gebruikers in de steek

Uiteraard laat Vodafone zijn gebruikers niet overal in de steek, maar als je deze zomer naar een festival gaat en je hebt een Vodafone abonnement, dan kan het best zijn dat je daar geen ontvangst hebt.

Vodafone vertikt het namelijk om bij festivals extra tijdelijke zendmasten te plaatsen als daar niet dik voor wordt betaald door de organisatoren. Er zijn al bedragen genoemd van €10.000 tot €15.000. Wat de gevolgen hiervan zijn voor de bezoekers van deze festivals laat zich raden.

Volgens het Agentschap Telecom is dit onaanvaardbaar in de huidige maatschappij, waar telecommunicatie als onmisbaar wordt gezien. “Dit is ongewenst, zeker in het geval van calamiteiten. Als het onverhoopt misgaat, is het van belang dat de bezoekers de hulpdiensten met 112 kunnen bereiken. En andersom moeten bezoekers bereikt worden via NL-alert om te waarschuwen bij dreigend gevaar”, zegt het Agentschap Telecom in een brief aan de Tweede Kamer.

Medewerkers van bedrijven in "het wereldje" van de festivals zoals beveiliging, catering en ook artiesten stappen ondertussen massaal over naar andere providers. "We moeten tenslotte ons werk kunnen blijven doen", zegt men tegenover Hard News.

Vodafone is de enige provider die zich zo onverbiddelijk opstelt. Andere providers zien dit, terecht, als een onderdeel van het abonnement waar iedereen maandelijks voor betaalt. Zelfs op voorstellen om zendmasten te delen wordt door Vodafone niet ingegaan.

Vodafone blijft volhouden: "Alleen bijplaatsen als dat kostenefficiënt is. Voortaan beoordelen we per evenement of we extra capaciteit bijplaatsen met tijdelijke masten. Het aantal events neemt jaarlijks toe, maar Vodafone blijft bereid om in overleg met de festivals onder de juiste voorwaarden extra dekking neer te zetten", kreeg Hard News te horen. Vrij vertaald: dokken, of geen ontvangst.

Van Rouwendaal tweede bij rentree na blessure

Sharon van Rouwendaal is donderdag als tweede geëindigd op de tien kilometer open water tijdens het open Franse kampioenschap. Winnares was de Spaanse Paula Ruiz Bravo.

Vanwege een schouderblessure heeft de regerend olympisch kampioene in de afgelopen maanden een herstelprogramma gevolgd en geen wedstrijden gezwommen. Bij haar rentree in het open water moest ze ruim een seconde toegeven op de Spaanse winnares.

Nederlandse volleybalsters winnen eerste wedstrijd in Nations League

De Nederlandse volleybalsters hebben in de Nations League hun eerste zege te pakken. In Belgrado won Oranje met 3-0 (25-18, 25-21, 25-18) van Zuid-Korea.

Zowel Nederland als Zuid-Korea hadden de eerste twee duels van de Nations League verloren. Oranje dat vooral speelt met jong talent, doordat de ervaren speelsters rust krijgen door de overvolle speelkalender, won eenvoudig in drie sets van Zuid-Korea. Vooral het blok aan Nederlandse kant zorgde voor veel punten tegen Zuid-Korea.

Volgende week speelt Nederland in Apeldoorn. Dinsdag tegen Brazilië (19.30 uur), op woensdag wacht Bulgarije (19.30 uur) en op donderdag is Polen (16.30 uur) de tegenstander. Ook dan zal Oranje vooral met jonge speelsters spelen.

'Watford wil Ajax na komst Richarlison opnieuw dwarszitten'

Ajax ondervindt concurrentie in de strijd om de handtekening van Cristian Pavón. Watford zou namelijk een bod hebben uitgebracht. TyC Sports en El Liberal melden donderdag dat de FA Cup-finalist bij Boca Juniors een bod heeft uitgebracht op de 23-jarige vleugelaanvaller. De Argentijnse buitenspeler wordt ook al enige tijd in verband gebracht met Ajax en volgens Doble Amarilla heeft de Amsterdamse club reeds een bod van zestien miljoen euro neergelegd bij de topclub uit Buenos Aires.

Voor Ajax is het niet de eerste keer dat Watford zich meldt voor dezelfde speler. Twee jaar geleden wonnen the Hornets het gevecht om Richarlison, die al op weg leek naar de Johan Cruijff ArenA maar uiteindelijk toch koos voor het avontuur in de Premier League. De Braziliaanse aanvaller werd door Watford een jaar later voor veertig miljoen euro verkocht aan Everton.

Pavón is multifunctioneel en kan op elke positie in de aanval uit de voeten. De Boca-speler werd vorig jaar zomer opgenomen in de WK-selectie van Argentinië. Een jaar later hangt de vlag er echter heel anders bij, want bondscoach Lionel Scaloni heeft de door Ajax begeerde vleugelspits niet opgenomen in de selectie voor de Copa América van deze zomer, mede door de vele blessures van afgelopen seizoen.

Carnaval Festival in de Efteling weer geopend

Wie is er niet geweest? In de Efteling is het Carnaval Festival na 3 maanden hard werk weer geopend. Gedurende deze 3 maanden is er 3 miljoen euro uitgegeven om deze attractie een grondige opfrisbeurt te geven.

Technische aspecten
Er werd aandacht besteed aan de technische aspecten. Zo werden alle halogeenlampen vervangen door led-verlichting. Ook werden vele kapotte effecten weer hersteld, waarbij de scénes verder eigenlijk niet zijn veranderd.

Overige veranderingen
Sommige scènes zijn ook qua uiterlijk aangepakt. In de Japanse en Chinese gedeelten zijn aanpassingen doorgevoerd om een en ander er minder gedateerd uit te laten zien. Het Afrikaanse deel is het meest veranderd. Met neusringen en speren getooide bosjesmannen zijn verdwenen om plaats te maken voor een inheems volk met bijbehorende klederdracht, muziekinstrumenten en schilden.

Beveiligingscamera's
Er zijn ook nieuwe beveiligingscamera's geïnstalleerd waarmee de gehele baan nu in de gaten kan worden gehouden. Verder is er een nieuwe souvernierwinkel genaamd "Confetti" die in de plaats is gekomen van de oude fotobalie.

Video
looopings.nl heeft een video gemaakt waarin de aanpassingen zijn te zien.

'Guardiola verlaat Man City en gaat 24 miljoen per seizoen verdienen'

Josep Guardiola gaat Manchester City inruilen voor Juventus, zo meldt AGI. Het Italiaanse persbureau volgt met de berichtgeving de verhalen van onder meer Radio Sportiva en Onda Cero dat de trainer aan de slag gaat als opvolger van Massimiliano Allegri. Naar verluidt gaat de Spanjaard voor vier seizoenen tekenen in Turijn.

Onlangs deed het gerucht de ronde dat Guardiola heeft onderhandeld met de top van Juventus over een eventueel dienstverband. Volgens AGI is Guardiola akkoord gegaan met een vierjarig contract, waarbij de trainer 24 miljoen euro per seizoen zal toucheren. Op 4 juni zal Guardiola zijn handtekening zetten en tien dagen later zou de coach worden gepresenteerd.

Guardiola, die voor zover bekend tot medio 2021 vastligt bij Manchester City, heeft nog niet gereageerd op de meest recente geruchten. De grootmacht zou graag verder door willen met de manager, zo meldden diverse Engelse media. Naar verluidt kan Guardiola voor vijf jaar tekenen bij the Citizens, waarbij hij in totaal 113 miljoen euro kan verdienen.

Het is de vraag of de recente berichtgeving uit Italië klopt, daar Guardiola eerder heeft aangegeven het erg naar zijn zin te hebben in Engeland. Guardiola won afgelopen seizoen nog de landstitel met de topclub, terwijl men ook beslag wist te leggen op de FA Cup. Guardiola was eerder werkzaam bij Barcelona en Bayern München, waar hij respectievelijk vier en drie jaar actief was als hoofdtrainer.

FOK! sportfoto-onderschrift week 21

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is 3rr0r met het volgende onderschrift: "Als vrome man slaat Wilson uiteraard een kruisje als hij Jesus ziet."

De opgave van deze week:

San Jose Sharks-right wing Joonas Donskoi (27) en St. Louis Blues-center Ryan O'Reilly (90) zijn op een bijzondere manier bezig tijdens de play offs van de NHL, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)
San Jose Sharks-right wing Joonas Donskoi (27) en St. Louis Blues-center Ryan O'Reilly (90) zijn op een bijzondere manier bezig tijdens de play offs van de NHL, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)

Eerste trailer voor Terminator: Dark Fate

"Alweer een Terminator-film?!" denkt ongetwijfeld het gros van de filmfans die gelooft dat de filmfranchise sinds Terminator 2: Judgment Day geen relevant vervolg meer heeft uitgebracht. Maar ja, er is er inderdaad weer eentje op komst, en de eerste oordelen mogen geveld worden over de eerste trailer.

Wat deze film met zich mee heeft is dat James Cameron, schrijver en regisseur van de eerste twee films, de film heeft geproduceerd, dat Linda Hamilton opnieuw Sarah Connor speelt en de film doet alsof er na T2 geen andere films zijn geweest. Wat dat betreft haakt de film dus op hetzelfde punt in als Terminator: The Sarah Connor Chronicles. Oh, en natuurlijk is Arnold Schwarzenegger ook weer van de partij.

Terminator: Dark Fate, geregisseerd door Tim Miller op basis van een scenario door David Goyer, Justin Rhodes en Billy Ray, heeft nog geen officiële Nederlandse releasedatum, maar wordt in de VS uitgebracht op 1 november.

Reis rondt droomtransfer naar Barcelona af; tegenvallende transfersom voor FC Groningen

Ludovit Reis verruilt FC Groningen voor Barcelona, zo communiceert beide clubs via de officiële kanalen. De achttienjarige middenvelder heeft bij de Spaanse grootmacht een driejarig contract getekend, met een optie voor nog twee seizoenen. De Catalanen melden dat er 3,25 miljoen euro betaald is voor Reis, die een afkoopclausule van 100 miljoen in zijn contract bij Barcelona heeft.

De middenvelder arriveerde woensdag in Barcelona voor de medische keuring, die hij met succes doorstond. In het bijzijn van Josep Segura, Silvio Elias, José Mari Bakero en Guillermo Amor zette Reis zijn handtekening onder een contract bij de Catalanen. FC Groningen houdt dus een stuk minder over dan de eerder gemelde 7,7 miljoen. Reis werd door de club in 2015 weggekaapt bij sv Hoofddorp, waarna hij vorig seizoen zijn debuut maakte in de hoofdmacht van FC Groningen.

Totaal speelde Reis vijftig officiële wedstrijden voor FC Groningen, waarin hij goed was voor twee doelpunten en twee assists. "Het is een compliment aan alle geledingen binnen de club. De jeugdscouting heeft vier jaar geleden de specifieke kwaliteiten van Ludovit onderkend en hem weten te bewegen naar Groningen te komen. Daar zijn de trainers in de opleiding met hem aan het werk gegaan en hebben zij hem geholpen in zijn verdere ontwikkeling. Vervolgens heeft Ludovit van de staf rond de eerste selectie op zeer jonge leeftijd de kans gekregen zich te laten zien", laat technisch directeur Mark-Jan Fledderus weten op de website van FC Groningen.

"Deze transfer toont aan dat het voor jonge talentvolle spelers mogelijk is om zich bij FC Groningen onder professionele begeleiding en in een topsportomgeving stevig te ontwikkelen en vanuit Groningen direct de overstap te maken naar een wereldberoemde club als Barcelona", aldus Fledderus over Reis, die in Spanje hoogstwaarschijnlijk aansluit bij het tweede elftal. Hans Nijland, die binnenkort vertrekt als algemeen directeur, is trots. "In 23 jaar tijd heb ik namens FC Groningen zaken mogen doen met grote clubs in binnen- en buitenland, maar deze transfer met één van de grootste clubs ter wereld is een prachtig slotakkoord."

Benedetti pakt eerste profzege in Giro d'Italia, Polanc neemt leiderstrui over van ploeggenoot

Cesare Benedetti heeft de eerste bergrit in de Giro d'Italia gewonnen. De Italiaan van BORA-hansgrohe was mee in een vroege vlucht en maakte het in een sprint met vijf af. Jan Polanc, die ook mee was in de vroege vlucht, neemt de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Valerio Conti. De Sloveen heeft in het klassement nu een voorsprong van vier minuten en zeven seconden op de nummer twee Primoz Roglic. 

De sprintersetappes zitten even erop in de Ronde van Italie dus was het vandaag aan de aanvallers, die goed een bergop kunnen. Want op veertig kilometer lag de eerste echte beklimming van de Giro d'Italia, een klim van de eerste categorie.

Vanuit de start reed er een flinke kopgroep weg en het peloton gaf de kopgroep alle ruimte, waardoor de winnaar in de kopgroep gezocht moest worden. De namen waren: Manuele Boaro, Dario Cataldo, Luca Covili, Manuel Senni, Cesare Bennedetti, Josef Cerny, Tobias Ludvigsson, Connor Dunne, De Gendt, Roger Kluge, Enrico Gasparotto, Dunbar, Christian Knees, Louis Vervaeke, Gianluca Brambilla, Jan Polanc, Jasha Sütterlin, Matteo Montaguti, Francesco Gavazzi, Danilo Wyss, Jenthe Biermans, Jan Bakelants, Marco Haller, Sean Bennett en Damiano Caruso.

De kopgroep begon de slotklim met meer dan twaalf minuten voorsprong en op die klim waren Brambilla, Capecchi, Caruso en Dunbar de sterkste. In de afdaling kreeg het viertal nog gezelschap van Polanc, Benedetti en Montaguti.

De beslissing voor de etappe zou gaan vallen op een klimmetje van twee kilometer. Daarin leken de Italianen Brambilla en Capecchi de sterkste, maar eerst kwam Dunbar aansluiten en later maakte Caruso en Benedetti de aansluiting in de slotkilometer. Capecchi de langzaamste van het stel begon als eerste aan de sprint, maar werd snel overvleugeld door Benedetti, die zijn eerste profzege boekte.

Tussen de klassementsrenners leek er aanvankelijk weinig te veranderen. In het eerste deel van de klim van eerste categorie deed het peloton het rustig aan tot er aan aanval kwam van Miguel Angel Lopez, die Mikel Landa mee kreeg op zijn wiel. Ze werden in eerste instantie nog teruggepakt door de andere favorieten, maar bij een tweede aanval kregen ze wel de ruimte. Op de top had het tweetal een veertig seconden, die vrijwel gelijk beleef in de resterende dertig kilometer. Aan de meet was het verschil uiteindelijk 29 seconden. Bauke Mollema kwam bij de andere favorieten over de finish, al moest hij op de slotklim de anderen klassementsrenners even laten rijden. Hij staat in het klassement nu op een zesde plaats.

'Kick-Out Zwarte Piet niet terroristisch'

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg ziet 'Kick-Out Zwarte Piet' niet als terroristische organisatie. Dat wordt duidelijk uit een persbericht van de coördinator.

In het rapport 'Dreigingsbeeld Terrorisme' van de NCTV wordt Kick-Out Zwarte Piet wel genoemd, namelijk als 'extreemlinkse antiracistische actiegroep' die 'binnen de grenzen van de wet' opereert. Nu komt er een verduidelijking op deze vernoeming in het rapport.

Polarisatie
De NCTV beschouwt Kick Out Zwarte Piet niet als terroristisch en heeft dit ook nooit gedaan. Dat de organisatie toch wordt genoemd in het rapport, komt doordat het NCTV ook in kaart brengt waar in de samenleving sprake is van polarisatie.

Kick-Out Zwarte Piet heeft veel activisten die gevestigd zijn in Amsterdam. De organisatie laat in een reactie weten erg blij te zijn met deze nuancering. "We hopen dat het negatieve beeld waar de groep en haar leden tot op de dag van vandaag schade van ondervinden, wordt bijgesteld."

Marvel Ultimate Alliance 3-trailer toont X-Men in actie

Marvel Ultimate Alliance 3: Black Order is een actie-RPG waarin je met tig Marvel personages kunt knokken in arcade-achtige levels. De game bevat bijvoorbeeld de Avengers, de Guardians of the Galaxy en de X-Men. Die laatste komen in de nieuwe onderstaande trailer veel in beeld. We zien onder andere Magneto, Wolverine, Storm en Beast in actie.

In de game vecht je tegen Thanos en zijn Black Order. Het volgt niet de plot van de recente films. Marvel Ultimate Alliance 3 komt op 19 juli uit en is exclusief voor de Nintendo Switch.

Catherine: Full Body krijgt eerste Engelse beelden

Catherine: Full Body, de remaster op de sexy puzzelgame van Atlus, komt op 3 september uit voor de PS4. Vandaag hebben we de eerste beelden van de game in het Engels. IGN heeft tien minuten gameplay gepost van het verhaal en daarnaast is er nog een trailer van de puzzel-modus.

Deze remaster is niet alleen een update voor de graphics. Het voegt ook een nieuw scenario toe met een nieuw personage. Verder is er ook nieuwe muziek, meer geanimeerde cutscenes en een karrenvracht aan nieuwe optionele puzzels.

Stegeman vervolgd om plaatsen nepbom op kazerne

Heeft programmamaker Alberto Stegeman een strafrechtelijke grens overschreden door het plaatsen van een nepbom op de legerplaats in Oldebroek? Deze vraag zal het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland voorleggen aan de meervoudige kamer van de Rechtbank Gelderland. Het OM is van mening dat de programmamaker zich in deze kwestie niet voor alle gepleegde feiten kan beroepen op het belang van openbaarmaking.

Op dinsdag 21 augustus 2018 heeft programmamaker Stegeman actie ondernomen om aan te tonen dat de beveiliging van legerplaats Oldebroek niet goed genoeg op orde was. Op legerplaats Oldebroek kon een medewerker van de programmamaker driemaal, en de programmamaker zelf éénmaal, zonder een vereiste toegangspas toegang krijgen tot de legerplaats. Ook konden zij daar rondlopen zonder zichtbaar een toegangspas te dragen. Het programma ‘Undercover in Nederland’ heeft aandacht aan deze gebeurtenis besteed.

Nadat Stegeman zich toegang verschafte tot de legerplaats, heeft hij in de eetzaal van de legerplaats een attachékoffer met een nepbom achtergelaten. Deze nepbom had kenmerken van een ‘Improvised Explosive Device’ (IED). Daarom is in opdracht van een bomverkenner van de Koninklijke Marechaussee (KMar) het Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ingeschakeld. Die konden ‘s avonds bevestigen dat er sprake was van een nep-explosief.

Volgens het OM heeft de programmamaker zich schuldig gemaakt aan twee strafbare feiten, namelijk het betreden van de legerplaats waarvoor voor hem de toegang verboden was en het achterlaten van een voorwerp, met de bedoeling om de indruk te wekken dat hiermee een ontploffing kan worden veroorzaakt.

Het OM heeft de ernst van de feiten afgewogen tegen het maatschappelijk belang van openbaarmaking. Alles afwegende is het OM van oordeel, dat het zich ongeoorloofd toegang verschaffen tot de legerplaats in deze zaak niet vervolgd dient te worden. Dit strafbare feit is in dit geval te rechtvaardigen, gezien het maatschappelijk belang dat gediend is met het aantonen dat de toegang tot deze legerplaats hiaten vertoont.

Echter door het achterlaten van de koffer met de nepbom, is de verdachte - naar het oordeel van het OM - over de grens van de journalistieke exceptie gegaan. Het achterlaten van de betreffende koffer diende geen te rechtvaardigen maatschappelijk belang.

De zittingsdatum zal later bekend worden gemaakt.

Brothers: A Tale of Two Sons komt al snel naar Switch

Brothers: A Tale of Two Sons, het populaire indiespel uit 2013, komt op 28 mei naar de Nintendo Switch. Dat heeft uitgever 505 Games aangekondigd. Het avontuurspel waarin je twee broers tegelijk bestuurt is veelgeprezen. De broers, die je elk met een van de pookjes bestuurd, gaan in de game op reis naar de 'Tree of Life' om medicijn te halen voor hun zieke vader. Onderweg moet je allerlei puzzels oplossen.

Hockeyers Bloemendaal beginnen finale met winst

De hockeyers van Bloemendaal hebben de eerste wedstrijd uit de finale van de play-offs om de landstitel gewonnen van Kampong. De Mussen kwam al snel op een 0-1 voorsprong door een heerlijke treffer van Jorrit Croon.

Kampong domineerde daarna lange tijd het duel, scoorde een paar minuten voor tijd via Philip Meulenbroek de gelijkmaker, maar moest in de slotfase toch nog buigen voor Bloemendaal. De winnende treffer werd gemaakt door Thierry Brinkman: 1-2.

Zaterdag is het tweede duel uit de best-of-three-serie in Bloemendaal. Die wedstrijd begint om 16.00 uur. Een uitgebreid verslag van de eerste wedstrijd is hier te vinden.

Kampong - Bloemendaal (1-2)
6' 0-1 Jorrit Croon
67' 1-1 Philip Meulenbroek
69' 1-2 Thierry Brinkman

Volleybalsters weer onderuit in Nations League

De Nederlandse volleybalsters hebben na de nederlaag tegen Servië ook de tweede wedstrijd in de Nations League verloren. In Belgrado was Turkije met 1-3 te sterk voor de ploeg van Jamie Morrison.

Nederland kwam in de eerste drie sets telkens op voorsprong, maar dat leverde alleen in de derde set ook daadwerkelijk iets op, waarna Turkije het in de vierde set overtuigend afmaakte.

Nederland speelt overigens vooral met jonge speelsters, omdat het gros van de vaste waarden na een slopend seizoen rust krijgt van Morrison. Nederland speelt donderdag om 17.00 uur de derde wedstrijd, dit keer tegen Zuid-Korea.

Volgende week volgen drie wedstrijden in Omnisport in Apeldoorn, met als tegenstanders Polen, Bulgarije en - net als vorig jaar - Brazilië.

Nioh 2 Alpha gameplay uitgebreid in beeld

Nioh 2 houdt van 24 mei tot en met 2 juni een gesloten alpha test waar je uitgenodigd voor moet worden. Een paar mensen hebben al een vroege uitnodiging en streamen alvast alle content van de alpha zodat iedereen mee kan genieten. In de beelden zien we onder andere de nieuwe character creator en skill tree.

Nioh 2 moet nog dit jaar uitkomen voor de PlayStation 4

Verstappen: "Soms is het nodig fouten te maken om betere coureur te worden"

Max Verstappen verwacht dat Mercedes ook dit weekend weer zal domineren maar hij verwacht wel te kunnen strijden voor een plekje op het podium.

"Mercedes is dit weekend duidelijk de favoriet. Ik denk niet dat wij hier in Monaco zo goed zullen zijn als we vorig jaar waren. Ik ben ervan overtuigd dat we voor het podium kunnen vechten, maar het is afwachten welke trede dat zal zijn. Op deze baan zijn we normaal gesproken wat competitiever", zo liet de jonge Nederlander weten tijdens de persconferentie voorafgaand aan de Grand Prix van Monaco.

Verstappen blikte ook nog even terug op de fout die hij vorig jaar maakte tijdens de derde vrije training. "Zo verloopt het normaal in het leven: naarmate je ouder wordt, krijg je meer levenservaring. Soms is het nodig fouten te maken om een betere coureur te worden. Dat was er daar een van."

De Red Bull-coureur denkt dat het met de auto's van dit seizoen makkelijker rijden is op het bochtige circuit. "Ik zou zeggen dat het nu gemakkelijker is, omdat je meer grip hebt in vergelijking met 2015 en 2016, toen de auto's veel meer gleden. Maar inhalen met deze brede auto's is bijna onmogelijk in Monaco. Daarom moet je er ook voor zorgen dat je er goed voorstaat in de kwalificatie", zo lezen we op Verstappen.nl.

Verstappen: "Soms is het nodig fouten te maken om betere coureur te worden" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen: "Soms is het nodig fouten te maken om betere coureur te worden" (Pro Shots / Action Images)

School moet 'onruststoker' toelaten tot examengala

Het Kalsbeek College in Woerden heeft ten onrechte een leerling de toegang tot het aanstaande examengala ontzegd. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland vandaag geoordeeld in een kort geding tussen de leerling en de school. De leerling is naar de rechter gestapt omdat hij het oneens was met het besluit van de school.

Laatste schooldag
Het gaat mis op woensdag 17 april 2019, de laatste schooldag voor VMBO-examenleerlingen van het Kalsbeek College in Woerden. Op die dag heeft een groep scholieren vuurwerk afgestoken voor de school en is een auto van een leraar beklad met verf.

De groep onruststokers bestond volgens de school uit zo'n 30 leerlingen, 12 leerlingen zijn door schoolpersoneel herkend en hen is vervolgens de toegang tot het examengala ontzegd. Volgens de school waren alle leerlingen vooraf gewaarschuwd dat onruststokers op de laatste schooldag niet welkom waren op het gala.

Hoor en wederhoor
Op zitting heeft de leerling verklaard dat hij die ochtend op zijn scooter rondom de school aanwezig was, maar dat hij niet betrokken was bij de ongeregeldheden. Daarnaast is de leerling niet gehoord door de schoolleiding voordat zij het besluit genomen heeft. De voorzieningenrechter begrijpt de taak van de schoolleiding, maar merkt ook op dat een dergelijk besluit niet zondermeer genomen mag worden.

Het gaat om een afsluiting van een schooltijd, het ontzeggen van de toegang tot het examengala is een vergaand besluit. Er had hoor en wederhoor toegepast moeten worden voordat het besluit genomen werd, de school heeft dit nagelaten. Omdat het besluit niet zorgvuldig tot stand gekomen is moet het besluit teruggedraaid worden en moet de leerling toegang verleend worden tot het gala.

Johan Cruijff Arena thuishaven voor groepshoofd poule C op Euro 2020

Als het Nederlands elftal zich plaatst voor Euro 2020 dan is het voor de fans te hopen dat Oranje groepshoofd is en in poule C terechtkomt. Dit groepshoofd speelt, zo valt te lezen bij AT5, alle poulewedstrijden in de hoofdstad en wel in de Johan Cruijff Arena. De Rotterdamse Kuip zal hierdoor volgende zomer leeg blijven.

Over bijna een jaar begint het Europees kampioenschap voetbal, van 12 juni tot en met 12 juli. Omdat het een jubileumjaar is voor de Uefa, de bond bestaat dan 60 jaar, is Euro 2020 in twaalf verschillende landen. De speelsteden naast Amsterdam zijn Londen, Kopenhagen, Dublin, Glasgow, Boekarest, Boedapest, Bilbao, Sint-Petersburg, München, Rome en Bakoe.

Zondag 14 juni 2020
De poulewedstrijden in de Johan Cruijff Arena worden gespeeld op zondag 14 juni, donderdag 18 juni en maandag 22 juni. De andere wedstrijden in poule C zijn in Roemenië. Ook is er een kwartfinale in Amsterdam, die is op zaterdag 27 juni en gaat tussen de winnaar van poule A en de nummer twee van poule B. De openingswedstrijd is op 12 juni om 21.00 uur in Rome en de halve finales en de finale zijn in Londen (Wembley).

Kwalificatie
Als Nederland bij de eerste twee in de kwalificatiepoule eindigt plaatst het team van bondscoach Ronald Koeman zich rechtstreeks voor het EK. Oranje speelt in een poule met Duitsland, Noord-Ierland, Estland en Wit-Rusland. Oranje won de eerste wedtrijd met 4-0 van Wit-Rusland en verloor thuis met 3-2 in de laatste minuut van Duitsland. Op vrijdag 6 september is Duitsland-Nederland. Op donderdag 19 november is het laatste kwalificatieduel thuis tegen Estland in de Johan Cruijff Arena.

Nations League
Het zou te doen moeten zijn, maar mocht Nederland niet bij de eerste twee eindigen in de kwalificatie dan speelt Oranje sowieso playoffs voor plaatsing, dit omdat ze bij de finalisten zitten van de Nations League. Het maakt daarbij niet uit of Nederland de Nations League wint of niet. Winnen is wel aardig voor de spaarpot van de KNVB, de winnaar krijgt een bonus van 6 miljoen euro. Op 6 juni is de halve finale tegen Engeland in Portugal, de winnaar speelt de finale drie dagen later tegen de winnaar van Portugal-Zwitserland. Al deze ploegen mogen playoffs spelen als ze zich niet rechtstreeks plaatsen via de kwalificatie.

Loting
Op zondag 1 december is de loting voor het komende EK. Dan is alleen nog niet duidelijk welke landen zich plaatsen via de Nations League playoffs. Daar wordt op vrijdag 22 november voor geloot en op donderdag 26 maart volgend jaar worden die wedstrijden gespeeld.

Faillisement dreigt voor Roda JC

Het voortbestaan van voetbalclub Roda JC uit Kerkrade hangt aan een zijden draadje. Eigenaar Frits Schrouff is niet langer bereid geld in de club te steken. Daarom dreigt een bankroet.

Voor 15 juni moet de club een sluitende begroting inleveren bij de KNVB. Als de club voor die datum geen nieuwe investeerders kan vinden houdt het op voor de club uit Limburg. Eigenaar Schrouff, die zijn aandelen gratis wil weggeven, heeft de deadline zelfs gesteld op dinsdag aanstaande.

De supporters van Roda zijn inmiddels een crowdfunding gestart om het actute tekort, negen ton, op te lossen.


Snelle terugkeer in Eredivisie lonkt voor Sparta

Sparta Rotterdam heeft zich ten koste van TOP Oss geplaatst voor de laatste ronde van de play-offs in de Keuken Kampioen Divisie. De formatie van Henk Fraser won woensdagavond op eigen veld met 3-0, na de eerste ontmoeting in Oss afgelopen zondag al ook winnend te hebben afgesloten (0-2). In de eindstrijd wachten op 25 en 28 mei duels met De Graafschap, in de andere halve finale van de play-offs te sterk voor SC Cambuur (2-0 na de 1-1 in Leeuwarden). Sparta keert bij winst op de Superboeren na een jaar afwezigheid terug in de Eredivisie.

De Rotterdammers verlieten Oss drie dagen eerder met een overwinning en zaten in de thuiswedstrijd al binnen een kwartier op rozen. Bart Vriends beoordeelde een voorzet van Mohamed Rayhi op de juiste wijze en kopte vervolgens raak. Diezelfde Rayhi liet zich daarna opnieuw gelden, maar zijn schot werd knap uit het doel gehouden door Ronald Koeman junior. De bezoekers lieten het er niet bij zitten en waren in de persoon van Delano Ladan tot tweemaal toe dicht bij de gelijkmaker. De aanvaller zag eerst de bal naast het doel verdwijnen en kwam even later een teenlengte tekort. Aan de andere kant verzuimde Deroy Duarte om de voorsprong van Sparta te verdubbelen toen de middenvelder voor Koeman verscheen.

Sparta hield ook in de tweede helft moeiteloos stand en was via Abdou Harroui dicht bij de 2-0. De middenvelder, die de gehele productie van de brigade van Fraser in de uitwedstrijd voor zijn rekening nam, zag zijn stift echter langs de verkeerde kant van de paal gaan. Bryan Smeets scoorde ook niet, zijn afstandsschot ging net naast, Ook de ijverige Ladan liet weer van zich horen. De inzet van de door ADO Den Haag uitgeleende aanvaller werd echter van de lijn gehaald, tot afgrijzen van de meegereisde aanhang uit Oss.

De thuisploeg raakte desalniettemin geen moment in paniek en speelde de wedstrijd rustig uit. Fraser gunde Ragnar Ache en Halil Dervisoglu ook nog wat speeltijd in de slotfase. Laatstgenoemde ging kort na zijn entree alleen op Koeman af en probeerde de sluitpost te omspelen, maar de bal werd van zijn voet geplukt, waardoor de tweede Sparta-treffer nog even op zich liet wachten. Ache wist wél het net te vinden, tweemaal zelfs. Eerst tikte de invaller van dichtbij de bal in de korte hoek, om slechts een minuut later Koeman te verschalken met een fabelachtig afstandsschot. Sparta maakt zich op voor de wedstrijden tegen De Graafschap en voor TOP Oss rest een verlenging van het verblijf in de Keuken Kampioen Divisie.

Teruggekeerde Benschop brengt Vijverberg in extase

De Graafschap heeft zich woensdagavond geplaatst voor de laatste ronde van de play-offs in de Keuken Kampioen Divisie. Het elftal van vertrekkend trainer Henk de Jong won in eigen huis met 2-0 van SC Cambuur, hetgeen na het 1-1 gelijkspel uit de heenwedstrijd voldoende was voor het bereiken van de eindstrijd. Charlison Benschop was met twee doelpunten in de eerste helft de grote man op De Vijverberg. De Graafschap houdt door de zege uitzicht op handhaving in de Eredivisie: in de finale wacht een tweeluik met Sparta Rotterdam.

Benschop keerde terug in de basis bij De Graafschap, nadat hij afgelopen zondag in de heenwedstrijd vanwege het kunstgrasveld in Friesland nog slechts invaller was. De spits was voortdurend een plaag voor de verdediging van Cambuur en was er bij rust bijna hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor dat De Graafschap met 2-0 leidde. Na een lastig begin, waarin beide teams ogenschijnlijk gevangen door spanning nauwelijks tot uitgespeelde kansen kwamen, opende Benschop na 24 minuten voetballen de score.

De aanvaller zette het hoofd succesvol tegen een uitdraaiende voorzet van Youssef El Jebli en bracht het team van Henk de Jong zo op voorsprong: 1-0. Nigel Robertha was vlak erna aan de overzijde dicht bij de gelijkmaker, maar hij kopte op aangeven van Robin Maulun op de lat. Die mogelijkheid bleek De Graafschap wakker te schudden. De Superboeren voerden de druk op en wisten hun voordelige marge op slag van rust uiteindelijk te verdubbelen. Een vrije trap van El Jebli werd in het strafschopgebied met de hand beroerd door Robbert Schilder, waarna de penalty die volgde feilloos werd benut door Benschop.

De Graafschap leek zo af te stevenen op een eenvoudige overwinning, maar Cambuur gaf zich niet gewonnen. Trainer René Hake bracht direct na de onderbreking Kevin van Kippersluis als invaller binnen de lijnen en hij kreeg al vroeg in de tweede helft een enorme kans op de aansluitingstreffer. Na voorbereidend werk van Matthew Steenvoorden had Van Kippersluis de bal van dichtbij voor het inschieten, maar de spits produceerde alleen voor doelman Nigel Bertrams een afzwaaier. Aan de overzijde leek Nabil Bahoui op weg naar de 3-0, maar David Sambissa wist de spits op het laatste moment nog van de bal te zetten.

De Graafschap kwam in de tweede helft nauwelijks meer tot voetballen, maar had de wedstrijd twintig minuten voor tijd wel in het slot kunnen gooien. Leeroy Owusu baande zich een weg door de defensie van Cambuur, waarna doelman Xavier Mous redding bracht. Even later scheerde een schuiver van Javier Vet rakelings naast. Doordat de krachten echter ook bij Cambuur wegvloeiden, bleef De Graafschap uiteindelijk betrekkelijk simpel op de been. Henk de Jong weet na vanavond in elk geval dat hij volgend seizoen actief zal zijn in de Keuken Kampioen Divisie: de oefenmeester verruilt De Graafschap aankomende zomer voor Cambuur.

Doden bij tornado's in de VS

Delen van de Verenigde Staten zijn vannacht opnieuw getroffen door noodweer. Daarbij ontstonden ook enkele tornado's. Ook op dit moment zijn er nog steeds waarschuwingen in enkele staten van de VS. Het noodweer heeft tot dusver zeker zeven levens geeist. Vijf mensen kwamen om het leven in Missouri, één in Iowa en één in Oklahoma.  

Het is al enkele dagen mis in "Tornado Alley" in de Verenigde Staten. Vijf dagen op rij werd er noodweer verwacht waarbij het hoogtepunt zou liggen in de nacht van maandag op dinsdag. Toen was er een zogenaamde zeldzame "High-Risk" afgegeven voor delen van Texas en Oklahoma. Het was slechts de tweede keer in de geschiedenis dat een soortgelijke waarschuwing werd uitgegeven. Toch viel die nacht de schade en overlast mee. Weliswaar was er grote hagel, zware regenval en waren er diverse tornado's maar gezien de waarschuwing die werd uitgegeven leek het mee te vallen. 

Dat lijkt nu misschien toch wat anders te worden. Voor gisteren stond er een "Enhanced Risk" afgegeven die in de loop van de dag werd opgeschaald naar een "Moderate Risk", de op één na hoogste waarschuwing. Die lijkt terecht want afgelopen nacht werden inwoners van de hoofdstad Missouri onaangenaam verrast door een zware tornado die in het donker op de stad afkwam. Op video's en foto's is te zien dat er behoorlijk veel schade is in delen van Jefferson City, een stad van 40.000 inwoners. De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat de tornado allerlei brokstukken van huizen, auto's en ander materiaal ruim vierhonderd meter de lucht in slingerde en kilometers verderop neergooide. 

Op social media verschijnen beelden van omgerukte bomen, vernielde huizen en bedrijven en overal liggen stroomkabels op de weg. De autoriteiten roepen iedereen op binnen te blijven en te wachten tot de laatste stormwaarschuwingen zijn verdwenen. Het noodweer is nog niet helemaal voorbij en er zijn nog steeds waarschuwingen voor supercellen die tornado's kunnen veroorzaken. Pas bij daglicht zal de exacte schade in Jefferson City duidelijk worden. De kans is groot dat er meer slachtoffers gevonden gaan worden en dat het dodental nog zal stijgen. Ook voor vandaag en morgen staan er nog enkele waarschuwingen op stapel. Ook dan is er een "Enhanced Risk" afgegeven voor een deel van de VS. 

Ook op ons forum werden de tornado's de afgelopen dagen op de voet gevolgd. Neem daar ook eens kijkje als je wat meer informatie wil hebben of als je zelf een leuke toevoeging hebt gevonden. 

Nederland maakt afspraken met Curaçao tegen belastingontwijking

Nederland heeft met Curaçao nieuwe afspraken gemaakt in de strijd tegen belastingontwijking- en ontduiking. De landen hebben in een verklaring afgesproken zo snel mogelijk een wetsvoorstel in te dienen om anti-misbruikmaatregelen op te nemen in de belastingregeling tussen beide landen. Daarmee zal de belastingregeling gaan voldoen aan de internationale standaarden in het kader van de aanpak van belastingontwijking.

De verklaring is op woensdag 22 mei in Havana ondertekend door staatssecretaris Snel (Financiën) en de minister van Financiën van Curaçao, Kenneth Gijsbertha.

Ook met andere eilanden van het Koninkrijk; Aruba en Sint-Maarten, is in Cuba afgesproken om de belastingregelingen in lijn te gaan brengen met de internationale standaarden om belastingontwijking te bestrijden.

Ook hebben de drie eilanden aangegeven te gaan voldoen aan alle internationale afspraken op het gebied van informatie-uitwisseling en de standaarden uit het zogeheten BEPS-project van de OESO/G20 tegen belastingontwijking.

In de belastingregeling tussen Nederland en Curaçao zullen anti-misbruikbepalingen worden opgenomen die voorkomen dat de voordelen van het verdrag enkel worden gebruikt om belastingheffing te ontwijken. Bij dergelijk oneigenlijk gebruik of misbruik vervalt de mogelijkheid een beroep te doen op de voordelen van de belastingregeling.

League of Legends voor mobiel komt er aan.

Als we Reuters mogen geloven wordt er druk gewerkt aan een mobiele versie van League of Legends. Reuters zou dit van verschillende betrouwbare bronnen hebben vernomen. De game zou al meer dan een jaar in ontwikkeling zijn door Riot games. Ze werken samen met het Chinese Tencent aan de game.

Wanneer de mobiele versie uit moet komen is op dit moment niet duidelijk. Een release dit jaar lijkt uitgesloten, maar het wachten is op een officiële aankondiging van Riot Games zelf.

League of Legends Mobile

Minister Blok roept Veiligheidsraad op IS-strijders te berechten

In de VN-Veiligheidsraad in New York stelt minister Blok van Buitenlandse Zaken vandaag dat ‘het tijd is voor gerechtigheid, nu IS op de knieën is gedwongen’. Nederland heeft afgelopen tijd met veel partners gesproken om berechting van IS-strijders mogelijk te maken. Vandaag roept minister Blok de 15 leden van de Veiligheidsraad op tot actie: ‘We moeten de handen ineenslaan’.

Minister Blok pleit voor berechting van IS-strijders en voor erkenning door de Veiligheidsraad dat IS genocide heeft gepleegd op jezidi’s. ‘Berechting moet bij voorkeur in de regio, en als haalbaar via een internationaal tribunaal. Ik blijf hierop hameren. Niet alleen in de Veiligheidsraad, maar ook in mijn gesprek met de secretaris-generaal van de VN vandaag, en in gesprek met collega’s uit verschillende landen, heb ik deze essentiële vervolgstap benadrukt.’ Nederland moet constateren dat alle gesprekspartners tegen dezelfde moeilijkheden aanlopen. De doodstraf in Irak bemoeilijkt berechting in de regio en de geëigende weg van berechting via de VN-Veiligheidsraad lijkt onhaalbaar door de veto’s van de permanente VNVR-leden.

Stappen
Minister Blok: ‘Daarom heb ik 1) de Veiligheidsraad hier in New York opgeroepen tot actie over te gaan, 2) VN-organisaties en experts vandaag bij elkaar geroepen om over de obstakels te spreken - en belangrijker: hoe ze weg te nemen, en 3) de Extern Volkenrechtelijk Adviseur ingeschakeld om te adviseren hoe we de IS-strijders legitiem en effectief kunnen berechten’. Begin juli wordt het advies verwacht, dat Nederland zal gebruiken om een volgende stap te zetten.

Algemene Vergadering
Nederland wil bij de opening van de Algemene Vergadering dit najaar die stap zetten: ‘Ik nodig de Veiligheidsraad en andere landen en organisaties uit om in september met Nederland deze weg naar gerechtigheid te vervolgen’, aldus minister Blok, die in september een ministeriele bijeenkomst over IS-berechting gaat organiseren. ‘Dat zijn we verplicht aan al die slachtoffers van de gruwelijke misdaden van ISIS.’

Gerechtigheid
Nederland heeft zich ingezet voor het verzamelen van bewijs om in een rechtszaak te gebruiken via de VN-bewijzenbank Syrië en het VN-onderzoeksteam in Irak, opgericht onder aansporing en met steun van Nederland. Blok: ‘Gerechtigheid is een lange weg die veel stappen kent: onderzoek, vervolging, berechting. Zonder die laatste stap is het niet compleet. Zonder berechting geen gerechtigheid.’

Excelsior na vijf seizoenen weg uit Eredivisie

Excelsior verdwijnt na vijf seizoenen uit de Eredivisie. De club uit Rotterdam kwam woensdagavond in het tweede duel met RKC Waalwijk in de halve finale van de play-offs van de Keuken Kampioen Divisie niet verder dan een 1-1 gelijkspel, hetgeen na de 2-1 nederlaag uit de heenwedstrijd onvoldoende was om de finale te bereiken. Excelsior speelde vanaf de zeventigste minuut met een man meer na een rode kaart voor Stijn Spierings, maar wist degradatie uiteindelijk niet te voorkomen. Voor RKC wacht in de finale een tweeluik met Go Ahead Eagles.

De basiself van Excelsior kende twee wijzigingen ten opzichte van de heenwedstrijd van afgelopen zondag in Waalwijk: Ryan Koolwijk en Mounir El Hamdaoui verloren hun plek ten faveure van Marcus Edwards en Dogucan Haspolat. Bij RKC koos trainer Fred Grim voor dezelfde elf namen. De thuisploeg begon met een gevaarlijke kopbal van Thomas Oude Kotte prima aan de wedstrijd, maar een echte stormloop bleef in de openingsfase uit. Excelsior genoot weliswaar een optisch overwicht, maar slaagde er in het eerste halfuur geen moment in de bezoekers aan het wankelen te brengen.

De toch al niet eenvoudige opgave waar Excelsior voor stond, werd in de 38ste minuut nog lastiger, doordat RKC verrassend op voorsprong wist te komen. Emil Hansson bracht de bal vanaf de linkerkant van het veld met de rechtervoet in het strafschopgebied van Excelsior, waarna Spierings met een tegendraadse kopbal wist te scoren: 0-1. Luigi Bruins was op slag van rust nog dicht bij de gelijkmaker, maar doelman Etienne Vaessen wist het van richting veranderde afstandsschot van de middenvelder uiteindelijk ternauwernood te keren.

Ricardo Moniz wisselde in de rust aanvallend met het inbrengen van Dennis Eckert voor Haspolat. Het begin van Excelsior aan de tweede helft mocht er wezen, want Elías Már Ómarsson tekende amper vijf minuten na de onderbreking voor de gelijkmaker. De IJslandse spits werd in het strafschopgebied bereikt door Bruins, waarna hij de bal op fraaie wijze voorbij Vaessen wist te schieten: 1-1. RKC werd daarna even overrompeld door Excelsior. Het team van Moniz was furieus uit de kleedkamer gekomen en leek voornemens de schade zo snel mogelijk te repareren.

Twintig minuten voor tijd volgde voor RKC een volgende tegenvaller, doordat doelpuntenmaker Spierings vanwege een handsbal zijn tweede gele kaart van de avond ontving. Excelsior ontwikkelde vervolgens grote druk richting het doel van de Waalwijkers. Bruins en Edwards schoten rakelings naast, terwijl Eckert na voorbereidend werk van Jurgen Mattheij van dichtbij op Vaessen stuitte. Excelsior zocht met man en macht naar de 2-1, maar ging uiteindelijk roemloos ten onder.

GRID gameplay video

Deze week werd aangekondigd dat de GRID-franchise weer leven ingeblazen wordt. Zoals we van de serie gewend zijn zal er veel variatie zijn qua auto's en locaties, Fictieve stratencircuits of nagemaakte echte circuits, het zit er allemaal opnieuw in. Met onder andere GT, Touring, Stock Cars en Muscle Cars zijn er veel verschillende klasses in verschillende disciplines, naast straat- en circuit races kun je ook ovals, point-to-point en Time Attack verwachten.

Nu is er gisteren ook een eerste gameplay video online gezet. GRID (de nieuwe dus) komt 13 september naar PlayStation 4, Xbox One en pc.



Go Ahead Eagles mag blijven dromen van Eredivisie na treffer in extremis

Go Ahead Eagles mag blijven dromen van een rentree in de Eredivisie. De ploeg van John Stegeman won woensdagavond met 0-1 van FC Den Bosch en dat is voldoende voor een finaleplek in de play-offs van de Keuken Kampioen Divisie. Afgelopen zondag hielden beide ploegen elkaar in bedwang (2-2) en op basis van de uitzege gaan the Eagles naar de finale, waarin RKC Waalwijk, over twee duels te sterk voor Excelsior, op 25 en 28 mei de tegenstander is. De winnaar van het tweeluik speelt volgend seizoen op het hoogste niveau.

In de eerste helft was vooral de spanning bij beide ploegen goed merkbaar en bleef goed voetbal achterwege. Richard van der Venne was tot twee keer toe dicht bij de openingstreffer voor de bezoekers uit Deventer. Bij de eerste mogelijkheid bracht Wouter van der Steen bekwaam redding en bij de tweede kans raakte de middenvelder van de paal met een schot vanaf de rand van het strafschopgebied. Jort van der Sande, trefzeker voor de Bosschenaren tijdens de eerste ontmoeting in de Adelaarshorst van afgelopen zondag, zag een afstandsschot van ongeveer twintig meter langs het doel vliegen.

De eerste kans van de tweede helft was voor de ploeg van John Stegeman. Paco van Moorsel anticipeerde op een voorzet van Jeff Stans en trapte niet in de buitenspelval van de thuisclub, maar kwam net tekort om de bal te juiste richting mee te geven. Ook de thuisspelende ploeg vervolgde de jacht op de openingstreffer en Van der Sande leek de 1-0 aan te tekenen. Zijn kopbal van dichtbij miste echter precisie, waardoor Hobie Verhulst redding kon brengen en de gelijke stand intact hield. Kort daarna kwam Thomas Verheydt de aanvalslinie van de Deventenaren versterken en maande Stegeman zijn elftal om meer risico's te nemen.

Het resulteerde in een laatste halfuur met nogal wat spanning. Een schot van Jaroslav Navratíl ging voorlangs en aan de andere kant deed Van der Sande er alles aan om het verschil te maken. De aanvaller in Bossche dienst ging gretig naar het gras na een duel in het strafschopgebied, maar arbiter Martin van den Kerkhof wuifde de protesten weg. Een inzet van Luuk Brouwers werd op tijd onschadelijk gemaakt door de verdediging van Go Ahead, terwijl ook Danny Holla twee goede mogelijkheden in rook zag opgaan. Stegeman gebruikte met het inzetten van Maarten Pouwels zijn laatste troef. De boomlange invaller wist niet het broodnodige doelpunt te maken. Dat deed Jeroen Veldmate wel, want de verdediger was alert bij een hoekschop en kopte ongehinderd raak. Zijn elftal blijft mag dus blijven hopen op Eredivisie-voetbal, terwijl alles en iedereen in Den Bosch zich opmaakt voor een nieuw seizoen in de Keuken Kampioen Divisie.

Sony begint filmstudio om PlayStation-games te verfilmen

Na het grote succes van TV-series in de afgelopen jaren en de strijd tussen streamingdiensten wil iedereen een graantje meepikken. Sony denkt dat ook te kunnen doen en heeft een nieuwe afdeling opgericht: PlayStation Productions.

De nieuwe afdeling zal de Sony games gaan omzetten in film en tv-series. Welke series of films dat allemaal zijn is op dit moment nog niet bekend, maar met content als The Last of Us, God of War is er genoeg te doen.

PlayStation Productions

Een overzicht met korte samenvattingen van alle verkiezingsprogramma's

Voor als je nog niet weet wat je wil stemmen, of als je nét wat meer informatie wil dan de stemwijzer je geeft, is er een helpende hand. Bij Kaf hebben ze van elk verkiezingsprogramma een korte samenvatting (leestijd: twee minuten) gemaakt, georganiseerd per thema, zodat je snel kan zien waar elke partij voor staat:

       
CDA PvdA PvdD Denk
FvD 50Plus CU/SGP PVV
VVD Jezus Leeft! Volt De Groenen
PiratenPartij/indeRegio GroenLinks SP D66

Testreizigers positief over reizen met betaalkaart

De eerste ervaringen van deelnemers aan de proef ‘Reizen met je betaalkaart’ zijn overwegend positief. Dat blijkt uit een klantonderzoek over de eerste maanden van de proef op het traject Leiden – Den Haag. Zo’n duizend testreizigers op dit traject kunnen sinds januari bij NS in- en uitchecken met hun bankpas of creditcard. De proef loopt tot de zomer.

Uit het onderzoek blijkt dat de deelnemers het reizen met de betaalkaart net zo gemakkelijk vinden als reizen met de OV-chipkaart. Het wordt als een voordeel ervaren dat het niet nodig is om saldo op een kaart te laden; de reiskosten worden aan het einde van de dag van de bankrekening afgeschreven.

Ook vinden reizigers het handig dat je ‘de reispas’ al op zak hebt, je hoeft geen OV-chipkaart aan te schaffen. De testreizigers kunnen ook wensen naar voren brengen. Zo zouden ze graag op meer punten kunnen in- en uitchecken dan nu bij de proef beschikbaar zijn. Ook zouden ze willen dat het in- en uitchecken iets sneller gaat.

Doel van de proef
Voor een eventuele landelijke invoering van reizen met de betaalkaart, zijn ingrijpende technische aanpassingen nodig bij alle vervoersbedrijven, bij Translink en bij de banken. Deze proef richt zich allereerst op de ervaring van reizigers. Om beter te weten wat er nodig is voor een landelijke invoering, is het daarnaast belangrijk om de techniek in de praktijk te testen.

Samenwerking tussen partijen
Inchecken met de bankpas of creditcard is vooral handig voor incidentele reizigers en toeristen. Het is daarom één van de mogelijkheden die de OV-bedrijven en Translink onderzoeken vanuit het Innovatieprogramma OV-betalen. De proef is tot stand gekomen in samenwerking met banken en creditcardverstrekker ICS. Deelnemers aan de proef reizen met een contactloze bankpas van ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank of RegioBank of een contactloze creditcard van Mastercard of VISA, uitgegeven door ICS (International Card Services).

Aanpak personeelstekort zorg werkt

De gezamenlijke aanpak van het kabinet, werkgevers en het onderwijs om het personeelstekort in de zorg terug te dringen lijkt aan te slaan. Volgens de nieuwste cijfers is het verwachte tekort aan medewerkers in ieder geval teruggelopen naar 80.000 en mogelijk zelfs naar 55.000 in 2022.

De werkgelegenheid is in 2018 harder gestegen dan verwacht en het aantal zij-instromers en herintreders nam toe. Ook is er sprake van een verdere stijging van instroom in het zorgonderwijs. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig jaar werd er nog uitgegaan van een tekort van 100.000 tot 125.000 mensen in 2022. Reden voor het kabinet om te starten met een ambitieus programma om het dreigende personeelstekort te lijf te gaan. Die regionale aanpak blijkt nu ruim een jaar later zijn eerste vruchten af te werpen.

De bewindspersonen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport reageren verheugd: “Dit is heel goed nieuws. We hebben al die mensen in de gezondheidszorg heel hard nodig. Als je kiest voor de zorg, weet je zeker dat je altijd werk hebt. En het is prachtig en betekenisvol werk. Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat we deze mensen ook vast weten te houden.”

Uit de tussentijdse evaluatie blijkt namelijk ook dat het ziekteverzuim in het derde kwartaal van 2018 ten opzichte van een jaar eerder is gestegen van 4,9 procent naar 5,1 procent. En de uitstroom van medewerkers uit de sector nam in diezelfde periode met 6 procent toe. Dat zijn ongeveer 7000 mensen meer dan in dezelfde periode het jaar ervoor. De komende jaren zal de regionale aanpak daarom worden geïntensiveerd met extra aandacht voor scholing en goed werkgeverschap.

De Jonge, Bruins en Blokhuis laten weten: “Deze cijfers laten zien dat we op de goede weg zijn, maar de klus is nog lang niet geklaard. Het blijft dus alle hens aan dek.”

Verdachten opgepakt van koperdiefstal begraafplaats

Bezoekers van de begraafplaats aan de Hengelosestraat in Enschede meldden sinds begin april bij de politie dat er ornamenten waren weggenomen van diverse graven. Tot op heden zijn er veertien aangiften gedaan van diefstal. Dankzij een getuige kwam de politie afgelopen weekend achter de identiteit van de verdachten.

Op maandagavond 20 mei heeft de politie een 18-jarige man en een 19-jarige man uit Enschede aangehouden. Zij worden verdacht van diefstal/heling van koperen en bronzen beeldjes/voorwerpen die mogelijk afkomstig zijn van graven van de Westerbegraafplaats.

De politie heeft diverse ornamenten aangetroffen en in beslag genomen. Van een aantal beelden is duidelijk van welk graf het is weggenomen. De politie zoekt nog duidelijkheid over de herkomst van een aantal voorwerpen. De politie heeft meerdere foto's online gezet, deze zijn hier te vinden. Mensen die denken een voorwerp te herkennen wordt verzocht om contact op te nemen met de politie. Dat kan via 0900-8844 of via het tipformulier op de website. 

Verdachten opgepakt van koperdiefstal begraafplaats (Foto: Politie)
Verdachten opgepakt van koperdiefstal begraafplaats (Foto: Politie)

Duits-Nederlandse legermacht slaat oefenaanval Ruhrgebied af

Verdedig het Duitse Ruhrgebied tegen een optrekkende vijand. Voor deze taak zag de Duits-Nederlandse Division Schnelle Krafte zich tijdens oefening Green Griffin gesteld. De snel oprukkende vijand moest met behulp van luchtmobiele operaties worden gestopt en teruggedrongen.

Aan de 2-weekse oefening deden zo’n 3.000 militairen mee. Nederland leverde 5 Chinook-transporthelikopters, 6 Apache-gevechtshelikopters, 250 militairen van het helikoptercommando en een kleine 500 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade.

Majoor Sander Spithoven was commandant van het Nederlandse squadron: “Met Duits-Nederlandse formaties tot wel 22 helikopters hebben we de vijand afgestopt en de grondtroepen ondersteund. We hebben veel van elkaar geleerd en zijn beiden op een hoger niveau gekomen. Door het gezamenlijk plannen, vliegen, briefen en debriefen, maar ook door procedures en technieken op elkaar af te stemmen. We waren echt 1 team, met 1 taak.”

De Duitse en Nederlandse heli’s vormden voor de gelegenheid een combined helicopter taskforce. Die bestond naast de Nederlandse toestellen uit 10 Duitse NH90-transporthelikopters en 6 Tiger-gevechtshelikopters. Om al die mensen en middelen goed met elkaar te laten samenwerken, stond de 1e week in het teken van afstemming.

Bruggen heroveren
Daarna volgde het echte werk. De gesimuleerde vijand stootte vanuit het noordoosten door richting het plaatsje Celle. Hun doel: het Ruhrgebied in handen krijgen. De vijand bestond uit 4 divisies met serieuze luchtverdedigingsmiddelen. Om ze te stoppen moesten 4 bruggen bij Wieren worden vrijgemaakt van vooruitgeschoven vijandelijke troepen. Dit gebeurde met luchtmobiele acties.

Verkenners
Voorafgaand leverden verkenners, waaronder Nederlandse, een realtime situatieschets vanaf de grond. Vervolgens vlogen de Chinooks en NH90’s én een Nederlands C-130-transportvliegtuig meer dan 600 militairen en tientallen underslung-ladingen in. Dit gebeurde in 6 waves. Tiger en Apache-gevechtshelikopters beveiligden deze inzet. Dit werd logistiek in goede banen geleid dankzij een pick-up zone voor ladingen en passagiers en 2 F(A)RPS (forward arming and refueling point). Slecht weer verhinderde een dag later helaas een zogenoemde ‘hasty extraction’-oefening (snelle aftocht).

Een Duitse NH90, met op de achtergrond een Nederlandse Chinook. (Foto: Defensie)
Een Duitse NH90, met op de achtergrond een Nederlandse Chinook. (Foto: Defensie)

FOK! Wat een weer: aanvankelijk zonnig

Vandaag blijft het droog is er aanvankelijk veel ruimte voor de zon, wel drijft er in de loop van de dag van het zuidwesten uit wat sluierbewolking binnen en kunnen er in het binnenland wat stapelwolken ontstaan. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 17°C langs de noordwestkust tot lokaal 23°C in het zuidoosten. De zuidelijke wind is zwak tot matig. In de loop van de dag wordt de wind overal zuidwestelijk en is overwegend matig.

In de nacht naar vrijdag zijn er enkele wolkenvelden maar klaart het op veel plaatsen op. Het blijft droog en de minimumtemperatuur komt uit op 8°C in het noorden tot 11°C in het zuiden. De wind komt uit het zuiden en is overwegend zwak.

Vrijdag overdag zijn er opnieuw enkele wolkenvelden maar de zon zal op veel plaatsen wel te zien zijn. In het zuidoosten kan er in de loop van de middag een bui voorkomen, elders blijft het droog. Het kwik stijgt naar 18 aan zee tot lokaal 23 in het zuidoosten. De wind draait in de ochtend naar het westen en neemt toe naar matig. In de loop van de middag en avond draait de wind verder naar een noord- tot noordwestelijke richting en neemt boven land af naar zwak, in het noorden blijft de wind matig. (Bron: KNMI)

 Kerk in Talinn
Kerk in Talinn

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Giro: Etappe 12 - Eindelijk een échte berg

In de Giro d'Italia gaan we dan echt beginnen. Natuurlijk, we hebben al twee tijdritten gehad en onderweg gebeurde soms iets, maar vooral na de twee ongekend saaie ritten van deze week is het hoog tijd voor wat actie en dat zou vandaag best eens kunnen komen.

De renners vertrekken in Cuneo en 158 kilometer later ligt de finish in Pinerolo. Bij het horen van die namen weet je al dat er in principe geklommen zal moeten worden en dat is dan ook het geval, hoewel het nog bepaald niet het hooggebergte is.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we dat de renners na 117 kilometer beginnen aan de klim: bijna negen kilometer lang, bijna tien procent gemiddeld en een maximum van bijna vijftien procent. Dat kan leuk worden, daarna is het nog wel tien kilometer dalen en twintig kilometer grotendeels vlak.

Lekker opmaken voor de sprint wordt het dan niet, want we lezen dat de renners 2,5 kilometer voor de finish aan de bak moeten: de San Maurizio, een muurtje van een halve kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 13%, maximaal zelfs twintig. Dan volgt wel de finish, ongetwijfeld met een stevig uitgedunde groep klimmers of vluchters.

Om kwart over één gaan de renners van start, mogelijk is het gelijk al leuk om naar de vorming van een kopgroep met potentie te kijken en Eurosport is er direct bij. De finish wordt wederom tussen vijf en half zes verwacht.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FIOD en OM halen witwasmachine voor cryptovaluta offline

De FIOD en het Openbaar Ministerie hebben op 22 mei een van de grootste online mixers voor cryptovaluta offline gehaald. Het gaat om Bestmixer.io. Met deze actie wordt een grote slag toegebracht aan het verhullen van criminele geldstromen via het mixen van cryptovaluta zoals bitcoins. In Nederland en Luxemburg werden zes servers werkend ontmanteld en in beslag genomen.

Tijdens het onderzoek is nauw samengewerkt met het Digital Intrusion Team (DIGIT) van de politie, Europol en met de autoriteiten in Luxemburg, Frankrijk en Letland. In juni 2018 startte het Financial Advanced Cyber Team (FACT) van de FIOD het onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket. Aanleiding was een rapport van cyber securitybedrijf McAfee.

In het onderzoek is informatie verzameld van transacties tussen klanten en Bestmixer.io. De klanten komen vanuit heel de wereld met een nadruk op de VS, Duitsland en Nederland. De FIOD gaat de informatie samen met Europol analyseren. Daarna wordt de data met andere landen gedeeld.

Mixen van cryptovaluta
Cryptovaluta gelden op het anonieme deel van het internet, het darknet, als regulier betaalmiddel en worden in de criminele wereld veel als betaalmiddel gebruikt.

Een crypto mixingservice is een onlinedienst die het mogelijk maakt de herkomst of bestemming van cryptovaluta te verhullen. Met deze service worden cryptovaluta tegen betaling van een commissie opgesplitst en weer in andere samenstelling bij elkaar gevoegd.

Mensen die gebruik maken van een mixingservice doen dat vermoedelijk om hun anonimiteit te vergroten. Uit het onderzoek tot nu toe blijkt dat veel van de gemixte cryptovaluta een criminele herkomst of bestemming hebben. Vermoedelijk is de mixer in die gevallen gebruikt om criminele geldstromen te verhullen en wit te wassen.

De totale omzet van darknet markets bedraagt op jaarbasis circa 800 miljoen dollar. Het vermoeden is dat een groot deel van betalingen via het darknet langs mixers gaat om de criminele (crypto)gelden wit te wassen.

Een van de drie grootste mixingservices
Bestmixer.io is een van de drie grootste mixingservices voor cryptovaluta en bood diensten aan voor het mixen van de cryptovaluta bitcoins, bitcoin cash en litecoins. De dienst is gestart in mei 2018, behaalde in een jaar tijd een omzet van minimaal 200 miljoen dollar (ca. 25.000 bitcoin) en garandeerde dat klanten anoniem zouden blijven.

OM eist forse taakstraf tegen vier AZC-relschoppers

Terwijl op 18 januari 2016 in het gemeentehuis van Bernheeze de raadsvergadering over de komst van een AZC plaatsvond, liep buiten op het plein een demonstratie uit de hand. De situatie was zelfs voor de getrainde leden van de Mobiele Eenheid zeer beangstigend, omdat ze lange tijd door een grote groep werden bekogeld. Vier verdachten stonden terecht voor het (openlijk) geweld tegen ME-ers. Het OM Oost-Brabant eiste gisteren tegen de vier verdachten 160 uur werkstraf.

Punt gemaakt
De demonstratie was daarvoor rustig verlopen en één van de organisatoren riep op tot het beëindigen ervan. Op dat moment groepeerden zich o.a. jongeren met capuchons en sjaals voor hun gezichten. Er werd vuurwerk en eieren naar de gevel van het gemeentehuis gegooid. Het bordes van het gemeentehuis werd bestormd door een grote groep demonstranten. Er werd met vuisten en stokken op de ramen geslagen en men bleef gooien met zwaar vuurwerk. Hierop werd besloten om de Mobiele Eenheid in te schakelen. Toen keerde het geweld zich richting de Mobiele Eenheid.

Impact
De mate van geweld was enorm. Bijna een uur lang werden de leden bestookt met gevaarlijk en illegaal vuurwerk, stenen, stokken en zelfs een jerrycan met een brandende lap stof. Ze stonden doodsangsten uit tegenover de veel grotere groep geweldplegers. Ook de personen binnen in het gemeentehuis zaten in een extreem beangstigende situatie.

Geen enkel begrip
Drie verdachten konden ter plekke worden aangehouden en zijn reeds berecht. De vier verdachten van vandaag konden later worden herkend naar aanleiding van de beelden. Een van de mannen is de persoon die de brandende jerrycan gooide en een van de verdachten zou naast het plegen van openlijk geweld een zaklamp van de politie hebben gestolen. Door de lange tijd tot de berechting, matigde de officier van justitie de eis. Maar zij trok zwaar aan het feit dat het recht om je mening te uiten en te protesteren tegen de plannen van de gemeente omsloeg in genadeloos geweld. De officier eiste ook vergoeding van de schade voor vier slachtoffers.

Politie vindt voor miljoenen euro's aan drugs in Nieuwendijk

Tijdens een actie van politieteam Dongemond is woensdagmiddag op de bovenverdieping van een bedrijfspand aan de Rijksweg inn Nieuwendijk een enorme drugsopslag aangetroffen. De politie ging ter plaatse op onderzoek na een tip die was binnengekomen via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). In verband met deze vondst is in Waalwijk een 21-jarige man aangehouden.

Op de begane grond was een reguliere handel gevestigd. Een trap leidt naar de bovenverdieping. Daar werden een groot aantal plastic zakken met XTC-pillen aangetroffen. Maar ook lag er amfetamine en MDMA. Het gaat om zeker 200 kilo, de straatwaarde van de drugs loopt in de miljoenen euro’s. Het lijkt te gaan om een soort distributiecentrum. Deskundigen van de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen en van de Unit Forensisch Technisch Onderzoek zijn ter plaatse gekomen. De recherche stelt een nader onderzoek in naar de betrokkenen bij deze drugsopslag

Politie vindt voor miljoenen euro's aan drugs in Nieuwendijk (Foto: Politie)
Politie vindt voor miljoenen euro's aan drugs in Nieuwendijk (Foto: Politie)

Schuldig aan doodslag maar niet strafbaar

Een 40-jarige man die op 17 juli 2018 zijn 43-jarige collega neerstak in een slagerij aan het Hobbemaplein in Den Haag is door de rechtbank Den Haag ontslagen van alle rechtsvervolging. De rechtbank acht doodslag bewezen maar door een geslaagd beroep op noodweerexces is hij hiervoor niet strafbaar.

Noodweersituatie
Beide mannen hadden op de ochtend van 17 juli 2018 ruzie gehad in de slagerij. Nadat de verdachte was vertrokken besprak het slachtoffer de ruzie met de eigenaar. Op camerabeelden was onder andere te zien dat ze vervolgens vuistslagen oefenden. De rechtbank is van oordeel dat uit deze gebaren blijkt dat de eigenaar en het slachtoffer van plan waren om de verdachte zijn gedrag van die ochtend betaald te zetten. Toen de verdachte ’s middags terugkwam om met de eigenaar over de ruzie te spreken nam die hem mee naar het keukentje; een kleine, volle ruimte waarvan de enige uitgang de deur naar de winkel is.

Anders dan in de rest van de slagerij stonden daar ook geen camera’s. Het slachtoffer voegde zich bij hen en de deur van het keukentje werd dichtgedaan. De deur van de slagerij was al eerder afgesloten. De verdachte werd daarna door het slachtoffer meerdere keren op het hoofd en het lichaam geslagen. Uit deze feiten en omstandigheden leidde de rechtbank af dat er meteen een dreigende situatie voor de verdachte moet zijn ontstaan en dat hij geen reële mogelijkheid had om zich daaraan te onttrekken. Er was sprake van een noodweersituatie en verdachte mocht zich verdedigen.

Hevige gemoedsbeweging
De rechtbank is echter wel van oordeel dat de verdachte in zijn verdediging te ver is gegaan door zijn collega vervolgens met een mes te lijf te gaan. De rechtbank acht echter aannemelijk dat die disproportionele reactie het directe gevolg was van een hevige gemoedsbeweging. Hij zat opgesloten in een kleine ruimte, het was een twee-tegen-één situatie en hij was bang dat hem iets ernstigers zou worden aangedaan.

De aard en intensiteit van die gemoedsbeweging is van doorslaggevend belang geweest voor de overschrijding van de grenzen van zijn noodzakelijke verdediging. De rechtbank acht voorts van belang dat de verdachte het mes niet al bij zich had op het moment waarop hij de keuken betrad. Hij koos voor het gebruik van dit mes omdat er geen ander, minder ingrijpend, middel voorhanden was.

Noodweerexces
De verdachte komt dan ook een succesvol beroep toe op noodweerexces. De verdachte is daarom niet strafbaar en zal worden ontslagen van alle rechtsvervolging.

Aantal vergunde nieuwbouwwoningen laagste in drie jaar

Voor de bouw van ruim 12.500 woningen werd in het eerste kwartaal van 2019 een vergunning afgegeven. Dat is ruim een kwart minder dan in het eerste kwartaal van 2018 en het laagste aantal in drie jaar tijd. Niet alleen het aantal vergunde woningen was lager, maar ook de vergunde bouwsom voor nieuwbouw en verbouw van woningen was aanzienlijk lager. De omzet van de bouwsector nam in het eerste kwartaal met 11,4 procent toe. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers over de bouw.

In 2017 en 2018 werden nog voor ongeveer 70.000 te bouwen woningen vergunningen afgegeven. Tussen 2000 en 2008 werd jaarlijks nog voor gemiddeld 80.000 nieuw te bouwen woningen een vergunning verleend. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een vroege indicator voor wat in de nabije toekomst aan woningen gebouwd zal worden. Woningtransformaties (het omzetten van niet-woningen zoals kantoren in woningen) zijn niet in deze cijfers opgenomen. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is circa twee jaar.

Vergunde bouwkosten
De totale bouwkosten van afgegeven vergunningen voor de bouw en verbouw van woningen en bedrijfsgebouwen daalde in het eerste kwartaal 2019 met 8 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018. Deze daling werd voornamelijk veroorzaakt door de bouwkosten voor de bouw en verbouw van woningen. Deze daalden met bijna 17 procent. De vergunde bouwkosten voor de bedrijfssector stegen juist met ruim 10 procent.

Omzet bouw ruim 11 procent hoger
De omzet van de bouw is in het eerste kwartaal van 2019 met 11,4 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Het is meer dan tien jaar geleden dat de bouwomzet zo sterk steeg in een eerste kwartaal. In alle branches steeg de omzet met meer dan 10 procent.

De hoogste omzetstijging deed zich voor bij grote bouwbedrijven vanaf 100 werkzame personen. Voor het eerst sinds 2008 slaagden grote bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw erin om het omzetniveau van vóór de crisis te bereiken.

Meer faillissementen en minder vertrouwen
In het eerste kwartaal zijn 114 faillissementen uitgesproken in de bouw (exclusief projectontwikkeling), 16 procent meer dan een jaar eerder. Sinds juni 2018 stijgt het aantal faillissementen in de bouw elke maand.

Het ondernemersvertrouwen onder de bouwers was aan het begin van het tweede kwartaal lager dan de kwartalen daarvoor. Een kwart van de bouwers gaf aan dat een tekort aan personeel hun activiteiten hindert.

42 procent geregistreerd in Donorregister

Op 2 januari 2019 stond 42 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,4 miljoen personen, ruim 57 duizend meer dan in april 2018. Van de geregistreerden geeft 31 procent expliciet geen toestemming voor orgaandonatie, een jaar eerder was dat 30 procent. Dat blijkt uit de cijfers van het CBS en het Donorregister.

Op 1 juli 2020 wordt de nieuwe donorwet ingevoerd. Deze wet regelt dat iedereen vanaf 18 jaar die ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente in het Donorregister wordt opgenomen met de vermelding ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’, wanneer zij niet actief een keuze vastleggen. Begin 2019 was 54 procent van de Nederlanders vanaf 18 jaar nog niet geregistreerd.

Toestemming zonder donatiebeperking
Het aantal personen van 12 jaar of ouder dat toestemming geeft voor donatie, met of zonder donatiebeperking, neemt jaarlijks toe. De toename is in 2018 lager dan de jaren daarvoor. Het aantal personen dat expliciet geen toestemming geeft neemt sinds 2016 toe, van 1,56 miljoen in 2016 tot 1,90 miljoen personen in 2018 en 1,95 miljoen in 2019.

In 2019 geeft meer dan de helft van de geregistreerde personen (58 procent) aan donor te willen zijn, al dan niet met donatiebeperkingen. Van de geregistreerden geeft 31 procent geen toestemming voor orgaandonatie, en 11 procent laat de keuze aan nabestaanden of een aangewezen persoon.

Mensen kunnen hun keuze in het Donorregister elk moment veranderen. In de periode van april 2018 tot 2 januari 2019 hebben ruim 8.000 mensen hun keuze gewijzigd van ‘toestemming’ naar ‘geen toestemming’. Vooral 50- tot 70-jarigen hebben hun keuze aangepast. 3.000 personen hebben hun keuze in de omgekeerde richting van ‘geen toestemming’ naar ‘toestemming’ aangepast.

Meer vrouwen dan mannen geregistreerd
Vrouwen staan vaker dan mannen geregistreerd in het Donorregister (45 procent, tegenover 39 procent in 2019), en ze geven ook vaker toestemming voor donatie. 27 procent van de vrouwen geeft daarbij toestemming voor orgaandonatie, al dan niet met donatiebeperking. Bij mannen is dat 22 procent. 13 procent van de vrouwen en 12 procent van de mannen geeft expliciet geen toestemming voor orgaandonatie. De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn in alle leeftijdsgroepen aanwezig, met uitzondering van 80-plussers.

Percentage donoren verschilt per gemeente
Er zijn regionale verschillen in het aandeel mensen dat toestemming heeft gegeven voor orgaandonatie, al dan niet met donatiebeperking. In 21 gemeenten staat meer dan 30 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder geregistreerd als donor. De top drie bestaat uit Goirle (34 procent), Hilvarenbeek en Oost-Gelre (33 procent). Daarnaast zijn naast Nijmegen en Horst aan de Maas, relatief veel inwoners van gemeenten in Noord-Brabant die zich als orgaandonor hebben geregistreerd. De gemeenten met het laagste aandeel geregistreerde donoren zijn Urk (9 procent), Staphorst (13 procent) en Neder-Betuwe (14 procent).

In Neder-Betuwe heeft 19 procent vastgelegd geen orgaandonor te willen zijn, gevolgd door Gorinchem, Ridderkerk en Tholen met 18 procent. Het laagste aandeel bewoners dat heeft vastgelegd geen donor te willen zijn is met 8 procent te vinden in Tubbergen, Reusel-De Mierden en Dinkelland.

Keukenhof toneel van terrorismeoefening

Samen met andere hulpverleners hield de politie woensdagochtend 22 mei een grote terrorismeoefening op het terrein van Keukenhof. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op incidenten met extreem geweld, organiseert de politie-eenheid Den Haag regelmatig dit soort oefeningen.

Ruim 250 personen namen woensdag deel aan de oefening, die plaatsvond van 08.30 tot 13.00 uur. Centraal in de oefening stond de onderlinge samenwerking tussen de diverse deelnemende partijen, naast de politie, de brandweer, ambulancediensten, Keukenhof, de gemeente en de Veiligheidsregio Hollands Midden.

Gezamenlijke training
Tijdens de oefening trainden de medewerkers van de verschillende hulpdiensten samen een terrorismesituatie. Het gezamenlijk trainen van een situatie met extreem geweld is heel belangrijk, omdat in dit soort gevallen het noodzakelijk is om van elkaar precies te weten wie wat doet tijdens zo’n hectische situatie.

Waarheidsgetrouw
Aan de oefening namen onder andere honderd studenten van het mbo Rijnland deel. Zij zorgden voor het zogenoemde ‘tegenspel’, waarmee de hulpdiensten werden geconfronteerd. Om de situatie zo waarheidsgetrouw mogelijk neer te zetten, is ook gebruik gemaakt van tien Lotusslachtoffers. Zij lagen op verschillende plekken (zwaar)gewond in het park.

Burgemeester onder de indruk
Burgemeester Lies Spruit van Lisse woonde de oefening bij en toonde zich onder de indruk van het optreden van de hulpdiensten.
‘Wat belangrijk is, is dat je elkaar goed weet te vinden. Juist in dit soort situaties’, vertelt burgemeester Lies Spruit. 'Alle partijen kennen elkaar goed. In het dagelijks werk hebben we korte lijnen met elkaar. Grote incidenten zijn gelukkig niet aan de orde van de dag. Daarom moeten we trainen en oefenen om onze samenwerking ook dan optimaal te houden. Het is plezierig dat Keukenhof haar park voor deze oefening ter beschikking wilde stellen.'

Miljoen bezoekers Keukenhof
Keukenhof ontvangt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers in acht weken tijd en is daarmee het drukst bezochte park van Nederland. Op drukke dagen zijn er vijftigduizend bezoekers in het park. Keukenhof moet alle processen organiseren die nodig zijn voor een leuk en onbezorgd dagje uit tussen de tulpen.

'Veiligheid goed geborgd'
‘Alles wat op een dag in een stad met vijftigduizend inwoners gebeurt, gebeurt ook in Keukenhof’, aldus directeur Bart Siemerink. ‘EHBO en veiligheid zijn onderwerpen die goed geborgd moeten zijn. Wij werken voor alle veiligheidsaspecten al lange tijd goed samen met vele partners en overheden en vinden het belangrijk om regelmatig samen met hen te trainen. Dit jaar werken wij mee aan deze grote oefening, samen met gemeente Lisse en alle hulp- en veiligheidsdiensten. Daar leren we met z’n allen van!‘

Integrale samenwerking
‘Ik ben trots dat deze trainingsdag tot stand gekomen is op eigen initiatief en organisatietalent van medewerkers zelf’, zegt teamchef Monique Blom. ‘Het feit dat Keukenhof de gelegenheid biedt om deze oefening binnen het eigen werkgebied te laten plaatsvinden, maakt het voor de politiemedewerkers van basisteam Bollenstreek-Noord extra realistisch en bijzonder. Deze oefening op het gebied van extreem geweld is een mooi voorbeeld van integrale samenwerking, waarbij diverse organisaties de kans krijgen om hun eigen kennis verder te ontwikkelen en de onderlinge samenwerking te verstevigen’, aldus Blom.

Keukenhof toneel van terrorismeoefening (Foto: Politie)
Keukenhof toneel van terrorismeoefening (Foto: Politie)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.