FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 februari 2019

Cyberpunk 2077 sowieso op E3 dit jaar

Cyberpunk 2077, de langverwachte sci-fi RPG van Witcher-ontwikkelaar CD Project RED, zal zonder meer aanwezig zijn op gamebeurs E3 in juni van dit jaar. Dat maakte de Poolse studio bekend via Twitter.

Het mag dan geen enorme verrassing meer zijn, toch is het leuk om te horen dat we meer gaan zien van het langverwacht project. Al in 2012 werd de aankondiging voor Cyberpunk 2077 gedaan, waarna een jaar later een teaser-trailer verscheen. Vervolgens duurde het maar liefst 5 jaar voordat we weer wat hoorden.

Nu lijkt een release dan eindelijk dichtbij te komen alhoewel daar nog steeds geen details over zijn. Wel is gezegd dat de game momenteel al van begin tot einde is uit te spelen binnen de muren van ontwikkelstudio CD Project RED, dus er wordt goede voortgang geboekt. Vermoedens zijn dat een release aan het einde van dit jaar of volgend jaar zal zijn.

Willem II bekerfinalist na gewonnen strafschoppenserie

Willem II heeft zich donderdagavond voor de finale van de TOTO KNVB Beker geplaatst. De Tilburgers zegevierden in een bizarre penaltyreeks. Het team van Adrie Koster zag AZ viermaal missen en mag nu op 5 mei voor de finale in De Kuip aantreden tegen Ajax, dat woensdagavond titelverdediger Feyenoord elimineerde. Het was alweer de derde triomf van de Tilburgers dit seizoen op AZ, na twee overwinningen in competitieverband (0-2 en 2-1).

In de eerste twintig minuten stichtte Willem II het meeste gevaar, hoewel het zeker geen hoogstaande wedstrijd was. Een inzet van Daniel Crowley belandde in het zijnet en een schot van Alexander Isak ging ruim naast. Een heerlijke knal van Stengs brak de ban. De buitenspeler draaide vlak buiten het zestienmetergebied om zijn as en schoot het leer daarna verwoestend achter de kansloze Timon Wellenreuther: 0-1.

Willem II probeerde AZ vervolgens vast te zetten, maar het team van Adrie Koster speelde niet de sterkste wedstrijd van het seizoen en de bezoekers voetbalden zich dan ook simpel onder de druk vandaan. Het was juist AZ dat uitzicht had op een doelpunt. Wellenreuther had dit keer echter wel een antwoord op een poging van Stengs en daarna kreeg hij een poging van Mats Seuntjens van afstand hard en recht op zich af.

Aras Özbiliz werd na rust vervangen door Vangelis Pavlidis en Willem II oogde feller dan in de eerste 45 minuten. De thuisploeg bleef echter slordig spelen, waardoor AZ via een uitbraak hoopte het duel in het slot te kunnen gooien. Ricardo van Rhijn had na ruim een uur spelen de 0-2 op zijn schoen, maar zijn subtiele lobje was een prooi voor Wellenreuther en leidde tot een ontevreden gezicht bij Van den Brom.

Redelijk uit het niets verscheen enkele minuten later de 1-1 op het scorebord. Na voorbereidend werk van Pavlidis schoof Isak het leer keurig achter Marco Bizot en gingen ruim dertienduizend fans uit hun dak. Willem II geloofde in een tweede doelpunt en zorgde via Diego Palacios wederom voor gevaar. Bizot was echter op zijn hoede en keerde de inzet. De laatste kansen vóór de verlenging waren voor Oussama Idrissi en Teun Koopmeiners, maar Wellenreuther liet zich op het natte veld niet verrassen.

In de verlenging hielden de teams elkaar wederom in evenwicht. Een schot van de actieve Pavlidis ging voorlangs, terwijl een van richting veranderde inzet van Seuntjes maar nipt over het Tilburgse doel ging. In de 117e minuut ontsnapte AZ, toen de voor de geblesseerde Palacios ingevallen Kristofer Kristinsson de paal raakte. In de noodzakelijke strafschoppenreeks trok Willem II aan het langste eind dankzij de uitblinkende doelman Timon Wellenreuther.

Willem II bekerfinalist na gewonnen strafschoppenserie (Pro Shots / Marcel van Dorst)
Willem II bekerfinalist na gewonnen strafschoppenserie (Pro Shots / Marcel van Dorst)

Mogelijk Borderlands 3-aankondiging op PAX East

Borderlands-ontwikkelaar Gearbox Software zal eind maart aanwezig zijn op gamebeurs PAX East en belooft 'verrassingen' te gaan laten zien. We hopen natuurlijk allemaal dat het gaat om Borderlands 3.

Het panel van Gearbox vindt plaats op 28 maart tussen 14.00 en 15.00 lokale tijd. De beschrijving luidt als volgt: "Dit is de kans om een achter-de-schermen-kijkje te krijgen bij Gearbox Software en Publishing, samen met het laatste nieuws van de makers van Borderlands, Battleborn en Brothers in Arms. We zullen dit jaar met exclusieve onthullingen en verrassingen komen, dus mis het niet".

Al in 2017 verklapte Gearbox-topman Randy Pitchford dat 90% van het ontwikkelteam werkte aan een nieuwe Borderlands-game. In datzelfde jaar liet hij in een tech-demo zien hoe ze bij Gearbox de nieuwste versie van Unreal Engine gebruiken voor hun op handen zijnde Borderlands-game. Ook is het mogelijk dat we alleen nieuws krijgen over de Game of the Year-edities van Borderlands-titels. GOTY-versies kwamen niet al te lang geleden langs bij verschillende rating boards dus die zitten er sowieso aan te komen.

Sega toont Judgment in meerdere talen

Judgment is een aankomende game van Sega CS1, de studio die verantwoordelijk is voor de Yakuza-games. Wat dat betreft is Judgment een soort spin-off, omdat het zich in dezelfde locatie als Yakuza afspeelt: Kamurocho, de nagemaakte rosse buurt van Tokyo. Dit keer speel je alleen niet als een crimineel, maar als privé detective Takayuki Yagami. Yagami is in de game op zoek naar een seriemoordenaar.

De nieuwe onderstaande trailer laat de verschillende taalopties van de game zien. De game krijgt, in tegenstelling tot de recente Yakuza-games, Engelse voice-overs. Er is daarbij gelukkig lip-sync toegepast. Liefhebbers kunnen uiteraard nog steeds voor Japans kiezen. Daarnaast krijgt de game ook ondertiteling in Engels, Frans, Italiaans, Duits en Spaans.

Judgment kwam eind vorig jaar uit in Japan en moet ergens dit jaar in het westen uitkomen.

Zweedse langlaufsters verrassen Noren en pakken wereldtitel

Op het wereldkampioenschap langlaufen in het Oostenrijkse Seefeld hebben de Zweedse dames ietwat verrassend de wereldtitel gepakt op de estafette - twee keer vijf kilometer klassiek en twee keer vijf kilometer in vrije stijl. Noorwegen moest er na een fraaie strijd aan geloven.

De pas 21-jarige Ebba Andersson beet het Zweedse spits af en wisselden in een kopgroepje met ook nog de Noorse Heidi Weng en de Russische Yulia Belorukova. De zelfs nog maar 19-jarige Frida Karlsson, eerder al sensationeel goed voor zilver op de tien kilometer klassiek, ging vervolgens gelijk op met de Noorse Ingvild Flugstad Østberg, terwijl de Russische Anastasia Sedova en de Duitse Katharina Hennig de achtervolgers vormden.

Bij de derde loopsters sloeg Zweden toe: Charlotte Kalla hielp haar ploeg in 2014 met een magistraal optreden als slotloopster naar olympisch goud, dit keer beukte ze Astrid Uhrenholdt Jacobsen aan gort, waardoor de Noorse uiteindelijk bijna twintig seconden toe moest geven op Kalla.

De Noorse slotloopster Therese Johaug, wereldkampioene op de tien kilometer klassiek, trok zichzelf helemaal leeg om bij de Zweedse Stina Nilsson te komen, wat met een kilometer te gaan eindelijk lukte. Sprintspecialiste Nilsson had echter duidelijk de rapste benen en bracht Zweden zo na tien jaar Noorse WK-dominantie naar het goud.

Ver achter de twee aartsrivalen vochten slotloopsters Natalia Nepryaeva (Rusland) en Laura Gimmler (Duitsland) om het brons, een strijd die in het voordeel van de Russische dames werd beslist, zeker na een val van Gimmler.

Beste bridger ter wereld betrapt op doping

We weten het allemaal: bridge is een fucking hardcore sport. Daar hoort natuurlijk - helaas - doping bij, zo bleek vorig jaar al, maar nu gaan we nog een stapje verder: niemand minder dan Geir Helgemo heeft een dopingschorsing aan de broek gekregen. Ja inderdaad, dé Geir Helgemo, de nummer één van de wereldranglijst in het bridge.

De internationale Bridgefederatie WBF is aangesloten bij antidopingautoriteit WADA en dus wordt er ook op doping gecontroleerd. Tijdens de World Bridge Series in Orlando, in september vorig jaar, was Helgemo de sjaak: de 49-jarige Noor, sinds 2011 verhuisd naar en uitkomend voor Monaco, leverde daar een positief plasje in.

Bij Helgemo werd om te beginnen clomifeen in zijn urine gevonden, iets wat bijvoorbeeld gebruikt wordt bij vrouwen die kampen met onvruchtbaarheid, ongetwijfeld niet iets waar meneer Helgemo zelf mee te maken heeft. Omdat bridge hardcore is zat de Noor ook aan de syntetische testosteron, zo bleek uit de urinetests.

De nummer één van de wereld, die in 2017 al in de problemen kwam wegens belastingontduiking ter waarde van 1,7 miljoen euro, zal tot 20 november vanaf de zijlijn toe moeten kijken.

Riiber bekroont fenomenaal seizoen met wereldtitel noordse combinatie

Jarl Magnus Riiber heeft zijn eerste wereldtitel op de noordse combinatie te pakken. De nog altijd maar 21-jarige Noor kent een fenomenaal goed seizoen - de eindzege in de World Cup is al zeker - en in het Oostenrijkse Innsbruck en Seefeld bekroonde hij dat met WK-goud op de kleine schans.

Riiber won het schansspringen en mocht zes seconden voor landgenoot Espen Bjørnstad vertrekken, terwijl de Oostenrijkse Franz-Josef Rehrl een seconde later volgde. Op grofweg twintig tot veertig seconden volgden de nodige andere kanshebbers, die tijdens de tien kilometer langlaufen al snel een achtervolgend groepje vormden.

Voorin viel Bjørnstad vrij rap weg, maar Rehrl sloot aan bij Riiber, tot ook de Oostenrijker het tempo moest laten gaan. Rehrl sloot aan bij de achtervolgers, waar de Oostenrijkse veteraan Bernhard Gruber het tempo dusdanig hoog hield dat alleen Rehrl en de Japanner Akito Watabe konden volgen.

Het trio kwam langzaam bij Riiber in de buurt en sloot in de slotfase onder leiding van Watabe aan, waarna de Japanner - nadat Rehrl definitief gelost was - een aanval op goud pleegde. Dat werd echter gepareerd en Watabe moest het hoofd buigen: brons. Riiber's benen waren een stuk sneller dan die van de vijftien jaar oudere Gruber en dus ging het goud naar de jonge Noor, hoewel ook Gruber kon juichen met zijn knappe zilveren medaille.

Büchli wereldkampioen keirin bij WK baanwielrennen

Matthijs Büchli en Theo Bos hebben zich bij het WK baanwielrennen in het Poolse Pruszkow de halve finales bereikt op het onderdeel keirin. Een plek bij de eerste vier was voldoende voor plaatsing.

Büchli deed dat overtuigend door zijn race te winnen. De Noord-Hollander, die op de Olympische Spelen van Rio zilver veroverde op dit onderdeel, won zijn race. Ook Bos wist zich te plaatsen voor de halve finales. De 35-jarige baansprinter werd derde in zijn heat achter de Australiër Matthew Glaetzer en Jack Carlin uit Groot-Brittannië.

Büchli en Bos hadden beiden de herkansingen nodig om zich te plaatsen voor de kwartfinales.

Donderdagavond gaat het om de medailles op het onderdeel.

Sprinttoernooi vrouwen 
Laurine van Riessen heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van sprinttoernooi bij de vrouwen. De 31-jarige baanwielrenster won in de achtste finales van de Australische Kaarle McCulloch met een miniem verschil van 0,049.

In de eerste ronde van het sprinttoernooi was ze te sterk voor Zuid-Koreaanse Lee Hye-jin. Voor Hetty van de Wouw, die haar debuut maakt tijdens een WK, zat het na de eerste ronde erop. Ze verloor van de Mexicaanse Luz Daniela Gaxiola.

Het sprinttoernooi gaat donderdagavond verder met de kwartfinales. De medailles worden pas vrijdag vergeven.

De wedstrijden van het WK baanwielrennen zijn te volgen op Eurosport en Belgische tv-zenders. De uitzending op Eurosport begint om 18.30, net zoals de uitzending op de Belg.

Update 19.56

Büchli heeft zich weten te plaatsen voor de finale van de keirin. De 26 jarige Noord-Hollander won de tweede halve finales nadat Büchli al vroeg de sprint op gang trok. Hij won net voor Matthew Glaetzer uit Australië en de Brit Jack Carlin, die zich ook plaatsen voor de finale.

Bos, die in de eerste halve finale in actie moest komen, kon zich niet plaatsen voor de finale. De 35-jarige baansprinter, die in 2006 wereldkampioen werd op de keirin, ging met drie rondes de sprint aan. Hij sloeg een gat, maar in de laatste ronde viel Bos stil en werd uiteindelijk laatste in zijn halve finale.

Op het sprinttoernooi bij de vrouwen heeft Van Riessen zich niet weten te plaatsen voor de halve finales. De 31-jarige Nederlandse verloor in twee heats van de Française Mathilde Gros.

In de eerste heat probeerde Van Riessen het met een verrassingsaanval en het leek ook te lukken, maar aan de finish was Gros toch net iets te snel voor de Nederlandse. In heat twee was ze kansloos tegen de Française, waardoor Van Riessen is uitgeschakeld in het sprinttoernooi.

Update 21.24

Matthijs Büchli heeft zijn tweede gouden medaille binnen. De 26-jarige baanwielrenner uit Haarlem won woensdag met Nederland al het goud op de teamsprint en vandaag pakt hij het goud op de keirin.

In de finale liet Büchli de Japanner Yudai Nitta en de Duitser Stefan Bötticher achter zich. Hij was in het verleden al dicht bij de wereldtitel, maar moest tot twee keer genoegen nemen met het brons. Op de Olympische Spelen van Rio moest hij het doen met het zilver.

Büchli wereldkampioen keirin bij WK baanwielrennen (Pro Shots / Action Images)
Büchli wereldkampioen keirin bij WK baanwielrennen (Pro Shots / Action Images)

Beelden van bloedtransfusie heterdaadje tijdens dopingrazzia

Gisteren berichtten we al over de dopingrazzia bij het WK langlaufen en daarbij deelden we dat er een heterdaadje was bij de Oostenrijkse langlaufers Dominik Baldauk en Max Hauke. Beide heren zouden gezellig aan de bloedzak gehangen hebben ten tijde van de inval. Vandaag kunnen we dat bericht met beelden ondersteunen.

De Noorse zender NRK heeft zijn handen kunnen leggen op een fragment waar we Hauke zeer ongemakkelijk zien zitten ten tijden van de inval. Hij kan geen kant op aangezien hij nog midden in zijn bloedtransfusie zit. Voor zover wij weten zijn dit de eerste beelden ooit van een sporter die betrapt wordt tijdens een bloedtransfusie.

Prinses Margriet opent dovencongres

Prinses Margriet opent vrijdag 22 maart het congres Let’s Connect van de Stichting Plots- en Laatdoven in Doorn. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. 

Stichting Plots- en Laatdoven zet zich in voor mensen die plotseling of geleidelijk doof zijn geworden en voor zwaar slechthorenden. Dit doet zij door middel van voorlichting, het bevorderen van onderzoek, de organisatie van activiteiten en het in contact brengen van lotgenoten. Naar schatting zijn er 9.000 mensen die plotseling, of in relatief korte tijd, doof zijn geworden. Jaarlijks komen daar ongeveer 70 mensen bij.

Prinses Margriet opent het meerdaagse internationale congres ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van Stichting Plots- en Laatdoven. Prinses Margriet woont enkele presentaties bij en bezoekt stands van organisaties die zich bezighouden met plots- en laatdoofheid. Ook spreekt zij met plots- en laatdoven.

Eefting pakt zilver op scratch bij WK baanwielrennen, wereldrecord voor Australië op ploegenachtervolging

Roy Eefting heeft de zilveren medaille gepakt op de scratch tijdens het WK baanwielrennen in het Poolse Pruszków. Het goud ging naar de Australiër Sam Welsford, die even daarvoor ook al de wereldtitel had veroverd op de ploegenachtervolging met zijn landgenoten uit Australië.

Na een race over 15 kilometer bestaand uit 60 rondes werd er gesprint voor de winst. Daarin was de Australiër Welsford de snelste, voor Eefting en de Nieuw-Zeelander Thomas Sexton.

Het zag er even niet dat er gesprint werd voor de winst. De Portugees Rui Oliveira had met nog twee rondes te gaan een mooie voorsprong, maar viel in het slot van de wedstrijd stil, waardoor er toch nog gesprint werd voor de zege en daarin Welsford de beste.

Even daarvoor had Welsford al het goud gepakt op de ploegenachtervolging. Samen met zijn landgenoten klokte Australië een wereldrecord. Sam Welsford, Kelland O’Brien, Leigh Howard en Alexander Porter reden een tijd van 3.48.012 en was daarmee ruim sneller dan het oude wereldrecord (3.49.804) wat ook op naam stond van de Australische ploeg. Groot-Brittannië werd tweede met een tijd van 3.50.810. Denemarken won de strijd om het brons tegen Canada.

Net zoals bij de mannen bestond de finale bij de ploegenachtervolging uit Australië en Groot-Brittannië. Ook nu was Australië de sterkste. Waar bij de mannen het verschil groot was tussen beide landen was het bij de vrouwen klein, al leek dat er niet op na drie kilometer. Australië had op dat moment een voorsprong van ruim acht tienden, maar nadat de derde Australische dame in de problemen kwam liep het verschil in de laatste rondes snel terug, maar ze hielden net genoeg over voor de winst op de ploegenachtervolging.

Asielzoeker 40 maanden cel in voor verkrachting minderjarige asielzoekster

Een 33-jarige man is ook in hoger beroep schuldig bevonden aan de verkrachting van een minderjarig meisje in een asielzoekerscentrum. Het vonnis van de rechtbank Noord-Holland blijft in stand. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag bepaald.

De rechtbank veroordeelde de man 8 maanden geleden tot een gevangenisstraf van 40 maanden en verplichtte hem daarnaast om ruim 5000 euro schadevergoeding aan het slachtoffer te betalen. Hiertegen stelde de verdachte hoger beroep in. Bij het hof bepleitte hij zijn onschuld. Dit bracht het hof echter niet tot een andere conclusie dan de rechtbank.

Het hof vindt de opgelegde straf terecht, omdat het om een ernstig misdrijf gaat waaraan fysiek geweld en intimidatie te pas zijn gekomen. Daarnaast was het slachtoffer, als minderjarige asielzoekster in een voor haar vreemd land, een kwetsbaar meisje en vond de verkrachting plaats op een plek waar zij zich veilig moest kunnen voelen.

In het nadeel van de verdachte woog mee dat hij nog altijd niet stilstaat bij wat hij het slachtoffer heeft aangedaan. Dat de gevangenisstraf van 40 maanden gevolgen kan hebben voor de verblijfsstatus van de verdachte, die zelf ook asielzoeker is, is geen reden om een lagere straf op te leggen, zo vindt het hof.

Politie pakt 34-jarige man op voor schietpartij

De politie heeft gisteren een 34-jarige man uit Arnhem aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij een schietincident aan de Corrie Tendeloostraat afgelopen maandag in Arnhem. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Rond 14:00 uur die dag was er een schietincident in een woning aan de Corrie Tendeloostraat. Eén persoon raakte hierbij gewond. De politie startte een grote zoekactie naar de daders, die de buurt in waren gevlucht. Daarbij werden onder andere een politiehelikopter en een speurhond ingezet.

Zeeuwse lijsttrekker FvD verstopt zich

In de verkiezingstijd zijn de lijsttrekkers niet van je TV te slaan, op eentje na. Fred Walravens, lijsttrekker van het Forum voor Democratie, lijkt onvindbaar voor de Zeeuwse pers. Omroep Zeeland probeert Walravens al tijden te spreken te krijgen maar hij lijkt zich goed verstopt te hebben.

Normaal gesproken wil je als politicus graag van jezelf laten horen en wil je een bekend gezicht worden. Dat zit er voor Walravens op deze manier niet in. Niet alleen is hij voor de pers onvindbaar, ook de Zeeuwen zelf moeten goed zoeken om te vinden hoe hij eruit ziet. In Zeeland siert namelijk niet Walravens de posters van het FvD maar de daar onverkiesbare Thierry Baudet staat op de verkiezingsposters. Baudet is ook niet verkiesbaar voor de Eerste Kamer dus waarom hij op de posters staat is sowieso een raadsel.

Uiteraard heeft Omroep Zeeland Walravens op alle mogelijke manieren proberen te bereiken, daarbij werd onder meer contact gezocht met de regiocoördinator en met de landelijke persvoorlichter van Forum voor Democratie. Ook die route leverde niks op. Sinds kort heeft de Zeeuwse afdeling van het FvD wel diverse standpunten voor de komende verkiezingen op hun site staan maar van een gedegen verkiezingsporgramma is geen sprake.

De zoektocht van Omroep Zeeland naar Walravens:

'GasGod' crasht nogmaals met Red Bull

Teamgenoot van de Nederlandse Formule 1-coureur Max Verstappen, Pierre Gasly, heeft zijn Red Bull donderdag voor een tweede maal in twee weken niet op de baan weten te houden.

Tijdens een testsessie op het Circuit de Catalunya vlakbij Barcelona, raakte de 23-jarige Gasly na 62 ronden in bocht negen van de baan en knalde zijn gloednieuwe wagen in de vangrail. De testsessie werd hierdoor met dertig minuten stilgelegd. De nieuweling bij Red Bull Racing werd nog even nagekeken in het lokale medisch centrum, maar uiteindelijk raakte hij overigens niet gewond.

Een week eerder was Gasly ook al de mindere van de auto, toen de Fransman met zijn bolide tijdens een trainingssessie vroegtijdig in de vangrail belandde.

Morgen hoort Holleeder de strafeis

Cor van Hout moest dood omdat Willem Holleeder alles opeiste wat van hem was. Dat heeft het OM vandaag gemeld op de derde dag van het betoog in de strafzaak tegen Holleeder. Volgens het OM is hij schuldig aan het uitlokken van de moord op zijn zwager.

Een groep mannen, de groep rond Jesse R., is verantwoordelijk voor de dood van Cor van Hout en Robert ter Haak op 24 januari 2003 in Amstelveen. Holleeder zou hiervoor opdracht hebben gegeven. Dat blijkt volgens het OM uit diverse verklaringen waaronder die van twee kroongetuigen en de zussen en ex-vriendin van de verdachte.

In een visualisatie lieten de officieren van justitie vandaag op zitting zien hoe een andere groep mannen uit Alkmaar via een tussenlaag gekoppeld kan worden aan de verdachte. Volgens de officieren van justitie maakte Holleeder deel uit van een driemanschap, samen met Stanley Hillis en Dino S. Dit hechte driemanschap zou de ‘groep Alkmaar’ opdracht hebben gegeven Willem Endstra en John Mieremet te vermoorden. En daarnaast de doodslag op Robert ter Haak en het zwaar lichamelijk letsel aan David Denneboom te hebben uitgelokt.

De officieren van justitie komen tot deze conclusies op basis van vier dossiers die vandaag zijn besproken. Het gaat om de doodslag op Robert ter Haak op 24 januari 2003 in Amstelveen en de moord op Cor van Hout op 24 januari 2003 in Amstelveen (dossier Viool); de moord op Mieremet op 2 november 2005 in Pattaya, Thailand (dossier Fazant); de moord op Willem Endstra op 17 mei 2004 in Amsterdam en de poging tot doodslag op Endstra’s zakenrelatie David Denneboom op 17 mei 2004 in Amsterdam (dossier Enclave); een poging tot liquidatie van John Mieremet op 26 februari 2002 in Amsterdam (dossier Boeddha).

Morgen komen de zaaksdossiers Agenda (het medeplegen van de moord op Cees Houtman op 2 november 2005 in Amsterdam) en Perugia (het medeplegen van de moord op Thomas van der Bijl op 20 april 2006 in Amsterdam) aan bod. Vervolgens worden de persoonlijke omstandigheden van de verdachte besproken. Het betoog van de officier van justitie zal in de middag worden afgesloten met de strafeis.

Overbruggingskrediet voor luchthaven Sint Maarten

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Raymond Knops, heeft een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waaruit blijkt dat er een overbruggingskrediet nodig is voor de luchthaven op Sint Maarten om een faillisement te voorkomen. Er wordt in totaal een bedrag van 15 miljoen aan Sint Maarten geleend. 

Reeds op 8 januari heeft de ministerraad van Sint Maarten ingestemd met het financieringsvoorstel van de stuurgroep van het trustfonds voor het herstel van de luchthaven, inclusief de voorwaarden die daaraan door Nederland verbonden zijn.

Het financieringsvoorstel bestaat uit een bijdrage van 50 miljoen dollar uit het trustfonds en een lening van 50 miljoen dollar van de Europese Investeringsbank aan de overheid van Sint Maarten. Vervolgens leent de Sint Maartense overheid deze 100 miljoen dollar door aan de luchthaven voor het herstel van de luchthaventerminal.

De verwachting is dat deze financiering later dit jaar zal worden verwezenlijkt, aangezien het voldoen aan de eerder genoemde voorwaarden voor financiering tijd in beslag neemt. De bijdrage van 50 miljoen dollar voor het herstel van de luchthaven was onderdeel van de tweede tranche, welke begin november 2018 in het trustfonds is gestort met goedkeuring van Eerste en Tweede Kamer.

Om in de tussentijd de continuïteit van de luchthaven te waarborgen, is er een overbruggingskrediet nodig. Zonder Nederlands overbruggingskrediet zal de luchthaven naar verwachting komende week al failliet zijn. Nederland zal de 15 miljoen dollar in gedeelten aan de Sint Maartense overheid lenen. De bedragen zullen door de Sint Maartense overheid vervolgens worden geleend aan de luchthaven. Om een faillissement van de luchthaven te voorkomen, is de eerste overboeking van 5 miiljoen van het overbruggingskrediet reeds verricht.

Nieuw testprogramma legt vervuilende auto's aan banden

Het nieuwe programma Green NCAP is een samenwerkingsverband van Europese overheden, automobielclubs, consumentenorganisaties en universiteiten. Het doel is aan de hand van testresultaten informatie te bieden over uitstoot en zuinigheid van auto’s. Green NCAP wil daarmee autofabrikanten aanzetten om zuiniger auto’s met minder schadelijke uitstoot te ontwikkelen.

De testmethoden gaan verder dan de wetgeving op basis van de zogenoemde verbruikscijfers nu van fabrikanten eist. De voertuigen zijn onderzocht op schadelijke uitstoot, CO2 en brandstofverbruik en de fabrieksopgave is vergeleken met de werkelijke prestaties op de weg. Green NCAP wordt uitgevoerd door Euro NCAP.

In de eerste test van Green NCAP zijn twaalf auto’s onder de loep genomen, met nogal uiteenlopende resultaten. De elektrische Hyundai Ioniq en eveneens elektrische BMW i3 haalden de maximale vijf sterren in de test. Daartegenover stonden de VW Golf 1.6 TDI, de Fiat Panda 1.0 en de oudere uitvoering van de Ford Fiesta 1.0 EcoBoost. Deze voertuigen wisten geen enkele ster te behalen. Eén ster is er voor de Audi A7 50 TDI, de Volvo XC40 T5 en de Subaru Outback 2.5. De Ford Fiesta 1.0 EcoBoost krijgt in de meest recente uitvoering twee sterren. Vier sterren zijn er voor de VW up! GTI. De BMW X1 2.0d en de Mercedes-Benz A-200 behaalden beiden drie sterren.

De drie voertuigen die geen sterren hebben behaald zijn toegelaten volgens de oude normen en mogen nog tot september 2019 worden verkocht. Vanaf september 2019 zullen deze voertuigen aan de strengere normen moeten voldoen. In een van de volgende testen van Green NCAP zullen ook deze nieuwe uitvoeringen onderzocht gaan worden.

 

Luiten net buiten top tien in Oman na eerste dag

Joost Luiten staat na de eerste dag van het Oman Open op een gedeelde elfde plaats. De 33-jarige Nederlandse golfer liep een ronde van 69 slagen, drie slagen onder het baangemiddelde. Hij heeft een achterstand op Kurt Kitayama. De Amerikaanse golfer ging rond in 66 slagen.

Luiten won het toernooi vorig jaar, en dit jaar is hij de hoogst geklasseerde speler op de wereldranglijst. Met de vorm van de Nederlander is ook weinig mis, gezien zijn uitstekende prestatie op het WGC-Mexico. Daarin deden de beste 75 spelers van de wereld mee en daarin werd hij gedeeld tiende in dezelfde score als Tiger Woods.

In Oman begon Luiten zijn ronde met een bogey, maar later herstelde hij zich door vijf birdies te slaan. Na een bogey op de zeventiende hole zakte uit de top tien van het klassement, maar de Nederlander doet nog altijd goed mee in Oman.

Scheidsrechtersbaas baalt na Klassieker: "Corners niet behandeld"

Hoekschop die eigenlijk geen hoekschop was. De VAR greep niet in. Matthijs de Ligt kopte Ajax in De Kuip vlak voor rust naar 0-1 uit een onterecht gegeven corner. De VAR grijpt echter niet in bij een dergelijke misser en kijkt alleen naar een eventuele overtreding. "Dat was niet het geval, dus kunnen ze niets anders dan bevestigen dat het spel verder gaat en er dus een corner wordt genomen", verklaart scheidsrechtersbaas Dick van Egmond in gesprek met het Eindhovens Dagblad.

Het doelpunt van De Ligt was voor Feyenoord dus extra pijnlijk. Jordy Clasie greep namelijk goed in en de bal verdween via Dusan Tadic over de achterlijn. Scheidsrechter Kevin Blom floot echter toch voor een corner: "Ja, maar de regels die de FIFA heeft opgesteld, zijn duidelijk en die volgen wij", vertelt Van Egmond. "Wij behandelen geen corners, zoals we ook niet bij elke inworp of vrije trap gaan ingrijpen. En daaruit kan ook worden gescoord. Bij de tackle van Clasie kijkt de VAR alleen naar de vraag: is dit wel of geen strafschop?"

Zeker in de halve finale van het bekertoernooi kan een beslissing doorslaggevend zijn. "Het is natuurlijk altijd jammer als er wordt gescoord uit een onterechte hoekschop", vervolgt Van Egmond, die aangeeft dat er volgens de protocollen is gehandeld. "Maar het wringt niet. Dit weten wij. We laten de VAR niet bij alle spelsituaties ingrijpen, dus blijven er onterecht gegeven corners, vrije trappen en inworpen in het voetbal."

Sinds de invoering ligt de VAR eigenlijk continu onder vuur. Van Egmond benadrukt nog maar eens wat de VAR precies doet in het Nederlandse voetbal. "De VAR grijpt alleen in bij doelpunten, rode kaarten en strafschoppen. Die regels zijn duidelijk." Ook op dat gebied zijn er nog weleens twijfels. Zo trok scheidsrechter Pol van Boekel afgelopen weekend een zuivere strafschop voor Fortuna Sittard in na overleg met zijn VAR.

Viviani sprint net iets sneller dan Gaviria en wint vijfde etappe UAE Tour

Elia Viviani heeft de vijfde etappe in de UAE Tour gewonnen. De Italiaans kampioen van Deceuninck-QuickStep was na 181 kilometer de snelste in de massasprint, voor Fernando Gaviria en Marcel Kittel.

Het was vandaag weer de beurt aan de sprinters in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten. Net zoals in de voorbije etappes was opnieuw Charles Planet mee in de aanval. De Fransman kreeg ditmaal vier metgezellen met zich. De maximale voorsprong liep op naar de drie minuten, alleen in het peloton was er de volledige controle en op dertig kilometer van de streep werd de kopgroep weer ingerekend door het peloton.

Net zoals als in de tweede etappe werd het een massasprint. Alexander Kristoff deed de lead-out voor Fernando Gaviria, net zoals als in de tweede etappe. Toen won Gaviria voor Viviani, maar ditmaal passeerde de Italiaan nog net de Colombiaan en pakte alweer zijn derde zege van het seizoen.

In het algemeen klassement veranderde er niks. Primo¸ Roglič heeft 21 seconden voorsprong op wereldkampioen Alejandro Valverde. Vrijdag staat de laatste bergop aankomst op het programma in de UAE Tour.

Inspectie heft verscherpt toezicht MC IJsselmeerziekenhuizen op

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft het verscherpt toezicht op MC IJsselmeerziekenhuizen opgeheven. Het verscherpt toezicht werd ingesteld op 6 augustus 2018 vanwege bestuurlijke onrust in het ziekenhuis en zorgen over de kwaliteit en veiligheid van zorg.

Op 25 oktober 2018 werd het faillissement van MC IJsselmeerziekenhuizen uitgesproken. Daarmee veranderde de situatie in het ziekenhuis. De curatoren namen de bestuurlijke verantwoordelijkheid van het ziekenhuis over.

Het toezicht door de inspectie veranderde na het faillissement ook. De inspectie richtte zich minder op de verbetermaatregelen die in het kader van het verscherpt toezicht genomen moesten worden en meer op het veilig verlenen, afbouwen en overdragen van de zorg. Over de toezichtsactiviteiten tijdens het faillissement publiceert de inspectie op een later moment een rapport.

De oorspronkelijke redenen waarom de inspectie het verscherpt toezicht destijds instelde zijn verdwenen. Daarom heeft de inspectie besloten het verscherpt toezicht nu op te heffen.

Poepsmeerder Vondelpark schuldig bevonden

Gonzalo B. (42) is door de rechtbank schuldig bevonden aan het besmeuren van vijf vrouwen met poep in het Vondelpark in Amsterdam. Hij moet zich psychisch laten behandelen. Dat meldt AT5. Als B. zich niet laat behandelen, moet hij twee maanden de cel in. Ook legde de rechter hem een taakstraf op van 150 uur en mag hij een jaar lang niet in de buurt komen van openbare parken in de stad.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een taakstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor het geval B. geen hulp zou zoeken. De mishandelingen vonden plaats in 2017 en 2018. Vrouwen werden 's ochtends vroeg in het Vondelpark mishandeld en besmeurd met poep. Een 14-jarig meisje werd 20 oktober 2017 zelfs van achter tegen de grond geschopt. De dader wreef de substantie in haar gezicht. Dat deed hij zo hardhandig, dat het meisje pijn had.

Agent buiten functie gesteld wegens plichtsverzuim

De leiding van de politie Oost-Nederland heeft een medewerker uit de eenheid buiten functie gesteld. Hij wordt verdacht van ernstig plichtsverzuim. De medewerker wordt ervan verdacht dat hij foutief heeft gerapporteerd in het politiesysteem nadat hij tijdens de uitoefening van zijn functie betrokken was bij een geweldsincident.

De afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie doet hier onderzoek naar in opdracht van het Openbaar Ministerie. Gedurende het onderzoek heeft de medewerker geen toegang tot gebouwen en systemen.

Celstraffen geëist tegen 11 leden 'multinational' in drugs

"Deze groep mensen heeft zich gedurende langere tijd schuldig gemaakt aan de grootschalige import van verdovende middelen. Het is een “multinational in verdovende middelen” die vanuit verschillende landen in Zuid-Amerika vooral cocaïne vervoerde naar Europa, via de havens van Antwerpen en Rotterdam. De gevaren van cocaïnehandel zijn bekend. En in deze zaak zijn die ook gebleken: de hoofdverdachte is in 2015 in zijn auto in Amsterdam doodgeschoten." Dat zeiden donderdag de officieren van het Landelijk Parket tijdens het requisitoir in een omvangrijk en langdurig onderzoek naar de invoer van diverse partijen cocaïne.

Voor de rechtbank in Rotterdam eisten zij straffen tot 4 jaar tegen elf mannen in leeftijd variërend van 34 tot 61 jaar en afkomstig uit Colombia, Amsterdam, Rotterdam, Landsmeer en Horst. De partijen werden in 2011 al ingevoerd en omdat het onderzoek, zeker na de liquidatie van de hoofdverdachte, lang duurde, vroegen de officieren een lagere straf dan te doen gebruikelijk voor invoer. De mannen worden verder verdacht van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en het voorhanden hebben van vuurwapens.

Riante levenstijl
Ook deze mannen hebben uit winstbejag gehandeld, aldus het OM. Bij enkelen zijn grote geldbedragen in beslag genomen, maar ook luxe goederen als horloges, sieraden en auto’s. Van de hoofdverdachte was bekend dat die in Spanje in een riante villa woonde, maar officieel ingeschreven stond in een flatje in Amsterdam-West. Hij, en andere leden van de groep, reisden veelvuldig heen en weer tussen Zuid-Europa, Zuid-Amerika en de havens van Rotterdam en Antwerpen.

Corruptie
Om de drugs uit de containers te halen zouden de mannen gebruik hebben gemaakt van zowel corrupte overheidsmedewerkers, als medewerkers van overslagbedrijven. Zo is van een Rotterdams bedrijf het dienstrooster van een groep medewerkers gevonden. Ook zijn bij zoekingen Douaneformulieren over bepaalde containers ontdekt. Niet alle partijen cocaïne zijn gevonden: vermoedelijk zijn er meer geweest dan de onderschepte vier met een totaal van 257 kilo in 2011.

Trouwstoet veroorzaakt overlast, één bekeuring

Op de Van Vollenhovenstraat in Rotterdam kreeg een 25-jarige Rotterdammer maandagmiddag meerdere prenten voor asociaal en gevaarlijk rijgedrag. Hij maakte deel uit van een trouwstoet die voor veel overlast zorgde in de wijk.

Agenten kregen meldingen dat in de omgeving van de Crooswijkseweg, via de Boezemweg, in de richting van de Maasboulevard meerdere auto’s de verkeersregels met voeten traden. Ze gaven geen richting aan, bleven staan bij groen licht, reden langzamer dan het overige verkeer en toeterden hinderlijk.

Een van de bestuurders die opviel was de 25-jarige man uit Rotterdam. Ook hij maakte geen gebruik van zijn richtingaanwijzers, haalde rechts in, gebruikte onnodig zijn waarschuwingslichten en bleef stilstaan waar dat niet mocht. Op de vordering van de agent om door te rijden weigerde hij dat. Op dat moment besloot de agent hem te bekeuren.

Ajax boekt winst van 20,3 miljoen en ziet eigen vermogen stijgen

Ajax heeft over de eerste zes maanden van het boekjaar 2018/2019 een netto winst van 20,3 miljoen euro geboekt. De club uit Amsterdam heeft donderdag de halfjaarcijfers per 31 december gepresenteerd en daaruit blijkt dat het operationale resultaat 27,5 miljoen euro positief is. De goede cijfers heeft de club voornamelijk te danken aan deelname aan de groepsfase van de Champions League en de verkoop van Justin Kluivert aan AS Roma.

De netto omzet van Ajax over de eerste zes maanden van het boekjaar (31 december 2018 tot 1 juli 2019) bedraagt 104,3 miljoen euro en kent daarmee een stijging van 56 miljoen euro. Tegenover de netto omzet staat ook een stijging van de netto bedrijfslasten. Deze zijn met 25,6 miljoen euro omhoog gegaan naar een bedrag van 76,8 miljoen euro. Het eigen vermogen is met 20,4 miljoen euro gestegen naar 178,7 miljoen euro.

Ajax meldt dat de voetbalomzet is gestegen van 52,5 miljoen euro naar 71,9 miljoen euro. Dit heeft de club vooral te danken aan de wedstrijden in de voorrondes van de Champions League en kwalificatie voor de groepsfase van het toernooi. Bovendien zijn de Europese recettes gestegen van 2,1 miljoen euro naar 8,4 miljoen euro. De opbrengsten uit de seizoenkaarten zijn met 800.000 euro gedaald naar 6,1 miljoen euro. Ajax verkocht 39.543 seizoenkaarten, 800 minder dan een jaar eerder.

Ajax laat weten dat de selectie van het eerste elftal uit 25 spelers bestaat. Twee contractspelers zijn verhuurd, terwijl 41 spelers een jeugdcontract hebben. De club is in het betreffende boekjaar hogere salarissen gaan betalen. Hierdoor zijn de salariskosten zijn met 14,2 miljoen euro gestegen, mede door premies die zijn uitgedeeld door het behaalde resultaat in de Champions League.

De afschrijvingen op vergoedingssomen zijn met 7,8 miljoen euro gestegen naar 18,5 miljoen. Dit komt onder meer door het aantrekken van Dusan Tadic, Daley Blind, Hassane Bandé, Rasmus Kristensen, Nicolás Tagliafico en Zakaria Labyad. Mede door de transfer van Kluivert naar Roma kwam er in totaal 17,9 miljoen euro binnen. Ajax spreekt de verwachting uit over het gehele boekjaar 2018/2019 een operationele winst te boeken en te eindigen met een positief netto resultaat. Deze verwachtingen baseert de club op de inkomsten vanuit de Champions League en de transferinkomsten in het tweede halfjaar uit de transfers van Frenkie de Jong en Maximilian Wöber.

Vrijspraak voor snelwegverkrachting

De rechtbank spreekt een 20-jarige man uit Culemborg vrij van verkrachting en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Er zijn wisselende verklaringen door de vrouw afgelegd en er is niet genoeg steunbewijs.

De man en de vrouw reden in een auto op de snelweg richting Culemborg. De vrouw verklaarde dat de man is afgeslagen, de auto heeft stilgezet en haar gedwongen heeft om seksuele handelingen met hem te verrichten. De man verklaarde dat er in de auto oraal en seksueel contact is geweest, maar dat daarbij geen sprake is geweest van dwang.

De vrouw legde op belangrijke punten verschillende verklaringen af tegenover de politie, in haar aangifte en bij de rechter-commissaris. Alleen de verklaring van de vrouw is onvoldoende om tot een bewezenverklaring te komen. Er moet ook steunbewijs zijn dat het verhaal van de vrouw bevestigt. Het bewijs in het dossier kan zowel de verklaring van de vrouw als van de man ondersteunen. De rechtbank vindt daarom dat de verkrachting en vrijheidsberoving niet bewezen kan worden en spreekt de man hiervan vrij.

20 jaar cel voor riviermoord Suriname

Een 37-jarige man uit Amsterdam is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar voor de moord op zijn toenmalige vriendin in Suriname. Ook is hij veroordeeld voor poging tot oplichting van een verzekeringsmaatschappij, oplichting van een hypotheekverstrekker en valsheid in geschrifte.

Afgelegen plek
De man was in juni 2015 op vakantie in Suriname met zijn 29-jarige vriendin uit Almere. In de avond van 25 juni zijn zij samen naar een afgelegen plek langs de Surinamerivier gegaan. Nog diezelfde nacht heeft de man de politie gemeld dat zijn vriendin in de rivier was gevallen. Volgens de man was zij onder invloed van drank langs de rand van de rivier op een muurtje gaan liggen en in het water gevallen toen hij verderop stond te plassen. Haar lichaam is drie dagen later gevonden bij een houtzagerij langs de rivier. De politie in Suriname heeft het onderzoek destijds gesloten, maar nadat de familie van het slachtoffer de Nederlandse politie had ingeschakeld is er alsnog een grootschalig onderzoek opgestart.

Planmatig en berekend te werk gegaan
Uit dat onderzoek blijkt onder andere dat kort voor de reis naar Suriname een levens- en uitvaartverzekering is afgesloten op naam van het slachtoffer. Die polis is vervolgens gewijzigd, zodat de verdachte de begunstigde werd. De rechtbank stelt vast dat de man voor de vakantie weet had van het naderende overlijden van zijn toenmalige vriendin. Hij is planmatig en berekend te werk gegaan om zijn voorgenomen plan, om zijn vriendin om het leven te brengen, ten uitvoer te brengen.

Bij de Surinamerivier heeft hij ervoor gezorgd dat zij in de stroming terecht is gekomen waardoor zij is overleden. Tijdens de gerechtelijke procedure heeft hij aantoonbaar gelogen, zo heeft hij in Suriname tegen de politie gezegd dat hij niet kan zwemmen en heeft hij verklaard nooit eerder op de bewuste plek te zijn geweest. Daarnaast heeft hij documenten vervalst om zijn onschuld te bewijzen en stroken zijn verklaringen niet met informatie uit het dossier. Op de dag dat het lichaam van de vrouw is aangespoeld heeft de man Suriname verlaten.

Onherstelbaar leed
De verdachte heeft op koelbloedige wijze zijn toenmalige vriendin vermoord en daarna geprobeerd om het geld van de levensverzekering op te strijken. Zijn uitgevoerde plan en zijn egoïstische en opportunistische opstelling staan in schril contrast met de toekomstplannen die het slachtoffer samen met de verdachte voor zich zag. De moord heeft de nabestaanden van het slachtoffer onherstelbaar leed en verdriet toegebracht. Dat de verdachte ook slachtoffer van de dood van zijn vriendin zou zijn vindt de rechtbank niet overtuigend. Niets wijst erop dat hij daadwerkelijk gerouwd heeft om haar dood en eenmaal weer in Nederland duurde het niet lang voordat hij opnieuw een relatie had. De rechtbank is het met de officier van justitie eens dat een lange, onvoorwaardelijke, gevangenisstraf op zijn plaats is.

3 illegalen aangehouden voor reeks inbraken

Twee mannen en een vrouw die illegaal in Nederland verbleven, zijn aangehouden in een onderzoek van de recherche naar een reeks woninginbraken. De politie verdenkt de aangehouden mannen van tientallen inbraken op verschillende locaties in Limburg. De vrouw is aangehouden op verdenking van heling.

Met de aanhouding afgelopen zaterdag van de twee mannen van 37 en 41 en een 37-jarige vrouw, allen met de Albanese identiteit, heeft de politie een bende achterhaald die zich de afgelopen twee maanden in Limburg bezig hield met inbraken in woningen. De groep werkte vanuit een appartement in Vaals.

Werkwijze
De inbraken werden veelal gepleegd in de vroege avonduren, vaak bij het invallen van de schemering. Tijdens de inbraken werden er voornamelijk geld, sieraden en dure merkproducten buitgemaakt door de mannen. Bij een doorzoeking van hun appartement in Vaals werden onder andere sieraden en aangeschafte dure kleding aangetroffen. Naar de herkomst van de sieraden wordt nader onderzoek ingesteld door de politie.

Onderzoek
Een onderzoek van de recherche naar woninginbraken leidde afgelopen zaterdagavond tot de aanhouding van de drie verdachten. De mannen waren toen betrokken bij een woninginbraak in Heerlen. De buit van deze inbraak is ook aangetroffen door agenten. Gisteren werden de verdachten voorgeleid aan de Rechter-Commissaris en in bewaring gesteld voor een periode van veertien dagen.

Buurtbewoners klagen met succes: drugsdealer opgepakt

Verschillende terecht klagende buurtbewoners zijn donderdag op hun wenken bediend. Een notoire overlastgever op het gebied van drugs is aangepakt. Er werden drugs in zijn woning gevonden en hij is aangehouden.

Al geruime tijd kreeg de wijkagent klachten uit de omgeving van de Boekweitstraat in Tilburg. In die straat is het vaak een komen en gaan van mensen. Dat geeft bijna 24 uur per dag parkeeroverlast en geluidsoverlast. Gelukkig trokken de buurtbewoners aan de bel en waarschuwden de wijkagent. Het vermoeden was dat er in drugs gedeald zou worden vanuit het pand. De politie startte een onderzoek en uit enkele observaties van het pand bleek dat het vermoeden wel eens juist kon zijn.

Vanmorgen om 08.30 uur viel het onderzoeksteam het pand binnen. De bewoner werd aangehouden omdat er in de woning harddrugs werd aangetroffen. Verschillende gripzakjes met vermoedelijk cocaïne en versnijdingsmiddelen. In de woning troffen de agenten meerdere luxe goederen aan die niet verenigbaar waren met de inkomenspatroon van de man. Die goederen zijn in beslag genomen en er zal ook een financieel onderzoek gestart worden.

Buurtbewoners klagen met succes: drugsdealer opgepakt (Foto: Politie)
Buurtbewoners klagen met succes: drugsdealer opgepakt (Foto: Politie)

Politie onderzoekt gewelddadige dood jonge vrouw

De politie is donderdag 28 februari 2019 een onderzoek gestart na het aantreffen van het lichaam van een vrouw in een woning aan de Van der Munniklaan in Leens. Politieagenten kregen een melding voor een reanimatie op het betreffende adres. Zij stelden in de woning vast dat deze vrouw mogelijk het slachtoffer was geweest van een geweldsincident.

In het pand troffen de agenten ook een 30-jarige man aan. Hij werd hierop aangehouden. De politie onderzoekt de betrokkenheid van de verdachte bij de dood van het slachtoffer.  De 30-jarige woont ook in de woning. Naar de exacte relatie tussen de man en de vrouw doet de politie nog onderzoek. Het slachtoffer betrof een 23-jarige vrouw. In de woning lagen ook twee jonge kinderen te slapen. Voor hen is opvang geregeld.

Omdat de doodsoorzaak van de vrouw onduidelijk is, is direct opgeschaald. De woning is afgezet, waarna forensisch rechercheurs sporenonderzoek konden verrichten om zo meer duidelijkheid te kunnen krijgen over de toedracht. Dit onderzoek zal de hele dag in beslag nemen. Ook heeft de politie in de omgeving van de woning een buurtonderzoek gehouden.

Nieuwe behandeling chronisch hartfalen voorwaardelijk in basispakket

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) laat een nieuwe behandeling bij chronisch hartfalen voorwaardelijk toe tot het basispakket van de zorgverzekering. De vergoeding gaat in op 1 april 2019.

Behandeling bij chronisch hartfalen
Het gaat om een behandeling, waarbij een sensor (CardioMEMS) wordt geïmplanteerd in de longslagader bij de patiënt. De patiënt stuurt via de sensor informatie over de status van hartfalen aan zijn behandelaar. Hierdoor krijgen de hartfalenverpleegkundige en cardioloog informatie waardoor zij de behandeling op afstand kunnen aanpassen en zo proberen de kans op een ziekenhuisopname te verkleinen.

Vergoeding
De vergoeding van de behandeling geldt voor de duur van 4 jaar. CardioMEMS wordt alleen vergoed uit het basispakket bij patiënten met een gevorderd stadium van chronisch hartfalen met herhaaldelijke ziekenhuisopnamen. De patiënten dienen daarnaast deel te nemen aan onderzoek, waardoor de effectiviteit en kosteneffectiviteit van CardioMEMS bepaald kan worden. Voor deze voorwaardelijke toelating is een budget van 3,8 miljoen euro beschikbaar.

OM eist gevangenisstraffen van 6 jaar tegen Syriëgangers

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag gevangenisstraffen van zes jaar geëist tegen twee mannen die sinds de zomer van 2013 tot begin 2018 hebben deelgenomen aan terroristische organisaties in het strijdgebied in Syrië. Het gaat om Ahrar al-Sham en Jund al-Aqsa, jihadistische strijdgroepen organisaties die een zuiver islamitische samenleving nastreven.

De twee vrienden van 30 en 32 jaar zijn in 2013 gezamenlijk met een buurjongen vanuit de Amsterdamse Vogelbuurt naar Syrië gereisd. Deze derde persoon zou in 2014 zijn omgekomen in de gewapende strijd. De twee teruggekeerde Syriëgangers die terecht staan bij de rechtbank Rotterdam zijn vorig jaar aangehouden.

Volgens een vader van een van de verdachten waren de drie vrienden na een periode van drank en joints geradicaliseerd en doorgeslagen in het geloof. Beide verdachten verklaarden dat zij naar Syrië zijn gereisd om mensen te helpen. Volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket hebben de verdachten schiet- en sporttrainingen gevolgd en zijn zij voorzien van een vuurwapen.

Gewelddadige strijd
Ook volgens informatie van de AIVD zijn de verdachten betrokken geweest bij de gewelddadige jihadistische strijd. Deze informatie wordt ondersteund met andere resultaten van het onderzoek. Voor het OM staat vast dat zij zich hebben aangesloten bij een terroristische organisatie.

Een van de verdachten hield het er op dat hij de vijand wel in het oog heeft gehouden, maar niet heeft deelgenomen aan aanvallen. Hij zou wel munitie hebben gedragen, macaroni en spaghetti gekookt en bij een doorlaatpost hebben gewerkt. Bij doorzoekingen zijn afbeeldingen van hem gevonden waarop hij in militaire kleding en met een wapen staat.

Gedwongen ontgrendeling iPhone met vingersensor was rechtmatig

De rechtbank Noord-Holland heeft 3 mannen veroordeeld in verband met phishing-activiteiten en deelname aan een criminele organisatie. In 2015 en 2016 zijn nepmails, zogenaamd afkomstig van banken, gestuurd aan rekeninghouders. Zij waren in de veronderstelling dat de mails echt van hun bank afkomstig waren. Op deze geraffineerde wijze heeft de organisatie van de rekeninghouders pinpassen en pincodes weten te bemachtigen.

Vervolgens zijn in een aantal gevallen opnamelimieten verhoogd via internetbankieren en zijn grote geldbedragen gepind van de bankrekeningen van de rekeninghouders. De rechtbank heeft de 3 mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen (variërend van 198 tot 219 dagen, waarvan een deel voorwaardelijk) en werkstraffen variërend van 180 tot 240 uur. Ook moeten zij de schade van een van de gedupeerde rekeninghouders vergoeden. Een man en een vrouw die door de bende waren ingeschakeld om met de gestolen pinpassen en pincodes geld van de rekeningen te pinnen, hebben werkstraffen van 120 en 100 uur opgelegd gekregen.

Gedwongen ontgrendeling iPhone met vingersensor
Tijdens het opsporingsonderzoek in deze zaak heeft de politie belangrijke informatie verkregen die afkomstig was van de iPhone van een van de verdachten. Omdat deze verdachte niet bereid was vrijwillig zijn iPhone te ontgrendelen, heeft de politie hem geboeid en vervolgens de duim van de verdachte tegen de sensor van de iPhone gehouden om het toestel te ontgrendelen. Daarna kon de daarin opgeslagen informatie worden onderzocht.

De rechtbank is van oordeel dat deze handelwijze niet in strijd is met het beginsel dat de verdachte het recht heeft niet te worden gedwongen (actief) aan zijn eigen veroordeling mee te werken. De opsporingsambtenaren hadden de gerechtvaardigde verwachting dat er op de iPhone belangrijke informatie stond over de ernstige verdenkingen tegen de verdachte.

Zij hadden in 2016 voor dit type iPhone nog geen technische mogelijkheden om toegang te krijgen tot de gegevens op die iPhone. Door het plaatsen van de duim van de verdachte op de sensor is slechts een beperkte inbreuk op zijn lichamelijke integriteit gemaakt. De rechtbank is daarom van oordeel dat de opsporingsambtenaren in deze zaak rechtmatig hebben gehandeld.

12 jaar cel en tbs voor poging tot moord op Osse rijschoolhouder

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 47-jarige man uit Roermond veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar en tbs met dwangverpleging voor poging moord op een vrouw in Oss. Daarnaast moet de man het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 28.000 euro.

De man uit Roermond nam in maart 2015 onder een valse naam contact op met de vrouw die een rijschool had in Oss. Hij vertelde aan de telefoon dat hij rijlessen bij haar wilde volgen en dat hij zou langskomen voor het betalen van een lespakket. De vrouw vertrouwde het niet helemaal en vroeg haar moeder ook aanwezig te zijn wanneer de man zou langskomen.

Een dag later meldde de man zich en liet de vrouw hem binnen. Samen liepen ze naar de woonkamer waar ook de moeder van de vrouw was. Toen de vrouw zich omdraaide, zag ze dat de man een pistool op haar richtte. Hij haalde de trekker over waarna het schot de arm van de vrouw schampte. De man haalde de trekker vervolgens nog een aantal keer over, maar het wapen weigerde. Daarop ontvluchtte hij de woning. In de woning bleef de patroonhouder, die kennelijk uit het vuurwapen was gevallen, achter.

De man is uiteindelijk pas veel later in beeld van justitie gekomen toen bij zijn aanhouding in Duitsland voor een andere strafzaak in zijn auto een vuurwapen zonder patroonhouder werd aangetroffen. Dat vuurwapen bleek na schietproeven te matchen met de in de woning van het slachtoffer gevonden kogel en huls. Verder politieonderzoek leverde vervolgens nog meer belastend bewijs op richting deze man wat betreft de gebruikte telefoon en zijn aanwezigheid ter plaatse tijdens het schietincident.

De rechtbank is van oordeel dat op basis van het bewijs, vastgesteld kan worden dat de verdachte de schutter is geweest, een ander scenario is volgens de rechtbank niet aannemelijk geworden, ook omdat de man daar geen enkele verklaring over heeft willen geven. Gelet op de wijze waarop de aanslag op de vrouw is voorbereid en uitgevoerd is er volgens de rechtbank sprake van voorbedachte raad en dus van een poging tot moord.

De straf
Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank onder meer mee dat de man geen enkele verantwoordelijkheid nam voor zijn daad en hierover ook niets heeft willen verklaren. Volgens de rechtbank is er geen andere verklaring dan dat hij deze koelbloedige liquidatiepoging in opdracht van een ander heeft verricht, maar ook daarover heeft de man niets willen verklaren.

De moordpoging heeft een zeer grote impact op het leven van het slachtoffer. Zij heeft hieraan psychische klachten overgehouden. Nog altijd leeft ze in grote angst en onzekerheid, met name omdat zij niet weet waarom de man dit heeft gedaan en wie de opdrachtgever is. De rechtbank weegt bij het bepalen van de hoogte van de straf ook mee dat de man een aanzienlijk strafblad heeft met daarop veroordelingen voor geweldsdelicten. Dit incident pleegde hij tijdens een voorwaardelijke invrijheidsstelling waarin hij een klinische behandeling moest volgen. Hij ontvluchtte die kliniek echter een maand voor deze poging tot moord en was sindsdien voortvluchtig.

De man heeft niet meegewerkt aan een onderzoek naar zijn geestvermogens. Toch konden een psychiater en een psycholoog vaststellen dat de man onder meer aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt en dat sprake is van drugs- en alcohol verslaving. Ze schatten de kans op herhaling hoog in. Daarom vindt de rechtbank het noodzakelijk de man de maatregel van tbs met dwangverpleging op te leggen.

4 jaar cel voor verkrachting na GHB drogering op Tinderdate

De rechtbank veroordeelt een 34-jarige man uit Emmeloord voor verkrachting, aanranding en overtreding van de Opiumwet. Hij krijgt een gevangenisstraf van 4 jaar opgelegd. Daarvan is 1 jaar voorwaardelijk. Verder moet de man een schadevergoeding van ruim 29.000 euro aan het slachtoffer betalen.

De verkrachting vond plaats in de nacht van 30 september op 1 oktober 2017. De man en het slachtoffer spraken via Tinder met elkaar af in Nijmegen voor een date. Op het moment dat het slachtoffer naar het toilet ging, deed de man GHB in haar drankje. De man zou het slachtoffer met zijn auto naar haar slaapadres brengen. Onderweg viel de vrouw door de GHB meerdere keren weg.

Misbruik
De man heeft misbruik gemaakt van haar toestand door zijn penis bij het slachtoffer in haar mond te brengen. De man maakt hiermee op brute wijze inbreuk op de lichamelijke en geestelijke integriteit van het slachtoffer. Dit alles ter bevrediging van zijn eigen lustgevoelens. De rechtbank rekent de man de omstandigheden waaronder de feiten zijn gepleegd, zeer zwaar aan.

Onvoldoende bewijs
De rechtbank kan op basis van de rapporten van het NFI niet vaststellen of de man met zijn vingers of penis in de vagina van het slachtoffer is geweest. Hiervoor is geen bewijs gevonden. De rechtbank spreekt de man op dit punt vrij.

GHB
Daarnaast oordeelt de rechtbank dat de man thuis een grote hoeveelheid GHB in zijn bezit had. Het bezitten van een grote hoeveelheid verdovende middelen hangt vaak samen met crimineel gedrag. Dit veroorzaakt onrust en schade in de samenleving. Ook is de man eerder in aanraking gekomen met justitie met betrekking tot GHB. De rechtbank houdt hier rekening mee bij het bepalen van de strafoplegging.

Bijzondere voorwaarden
De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Voor het voorwaardelijke gedeelte van de straf geldt een proeftijd van 3 jaar. Hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden. De voorwaarden bestaan uit reclasseringscontact en meewerken aan verdiepende diagnostiek van het NIFP. Ook moet hij zich onder behandeling zal stellen. Tot slot geldt een contactverbod met het slachtoffer

Politie zit op hol geslagen paarden achterna

De paarden die woensdag waren ontsnapt in Heiloo aan de Vennewatersweg zijn allemaal terug gevonden in de omgeving van Egmond en Krommenie. De politie ontving gisteren rond 15.00 uur een melding dat er paarden waren ontsnapt en op hol waren geslagen. De paarden zagen hun kans toen de verblijven werden schoongemaakt. De agenten zagen de paarden op volle snelheid aan komen galopperen vanuit Heiloo. De groep paarden renden rechtdoor de N203 op.

Er is meerdere keren door de politie en burgers geprobeerd de paarden te stoppen maar dit was niet gemakkelijk. Onderweg zijn er een aantal paarden gestopt, uiteindelijk hebben vier paarden zich vastgelopen bij station Krommenie. Vijf van de paarden zijn terug gevonden in Egmond en de andere 12 paarden op de route Heiloo-Krommenie. Diverse paarden zijn gewond geraakt, waarvan een ernstig. Het paard is behandeld door een dierenarts. Verder is er geen schade ontstaan.

Horizon: Zero Dawn bereikt mijlpaal van tien miljoen

Van Horizon: Zero Dawn zijn inmiddels tien miljoen exemplaren verkocht. Dat heeft Guerrilla Games vandaag bekendgemaakt. De Nederlandse studio die in Amsterdam is gevestigd is daarmee verantwoordelijk voor een enorme hit, tien miljoen is namelijk een mijlpaal die nieuwe franchises slechts zelden bereiken.

Horizon: Zero Dawn is een PS4-exclusive die begin 2017 uitkwam. De game kreeg later een grote uitbreiding en wist mede daardoor te blijven verkopen. Het is een open-wereld post-apocalyptische game waarin je met de roodharige Aloy tegen robot-dinosauriërs vecht. Het zou niemand verbazen als Guerrilla Games aan een sequel werkt voor de nog onaangekondigde PS5.

Voorzieningenrechter verbiedt bomenkap Namenmonument

De 24 bomen die plaats moeten maken voor het Namenmonument, een monument ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust, mogen voorlopig niet worden gekapt. Ook mogen er vooralsnog geen andere voorbereidende werkzaamheden op de geplande locatie aan de Weesperstraat worden uitgevoerd. Er moet eerst worden gewacht op de uitkomst van de bodemprocedure. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald in een zaak die was aangespannen door omwonenden.

Lees ook: Kabinet stelt 6 miljoen extra beschikbaar voor Namenmonument

De gemeente Amsterdam en het Nederlands Auschwitz Comité willen het Namenmonument oprichten in de groenstrook tussen de Weesperstraat en de Hoftuin. Daarvoor moeten onder meer 24 bomen worden gekapt.

De omwonenden hadden tegen zowel de bouw- als de kapvergunning beroep aangetekend. Dit beroep wordt op 28 mei behandeld door de meervoudige kamer van de rechtbank. Omdat de kap van de bomen al op 1 maart van start zou gaan, hadden de omwonenden de voorzieningenrechter in een spoedprocedure gevraagd de kap en andere voorbereidende werkzaamheden voorlopig uit te stellen.

De rechter stelt de omwonenden nu in het gelijk. Hoewel de rechtbank begrijpt dat het Auschwitz Comité zo snel mogelijk van start wil gaan met de oprichting van het monument, weegt het belang van een zorgvuldige beoordeling van alle ingebrachte argumenten zwaarder. Hiervoor is het noodzakelijk dat de meervoudige kamer zich over de zaak kan buigen.

Omdat de kap van de bomen in principe niet ongedaan kan worden gemaakt, moet daarmee in ieder geval worden gewacht tot na de uitspraak van de meervoudige kamer. Datzelfde geldt voor alle andere werkzaamheden die ter plaatse moeten worden uitgevoerd om de locatie bouwrijp te maken.

Volgens het Auschwitz Comité zou een latere start van de werkzaamheden grote financiële gevolgen hebben, en mogelijk zelfs kunnen leiden tot afstel van het monument. Het Comité heeft die stelling naar het oordeel van de rechter echter onvoldoende onderbouwd.

Hearthstone gaat richting Year of the Dragon

Hearthstone gaat richting de volgende rotatie. In 'The Year of the Dragon' rouleren Journey to Un'Goro, Knights of the Frozen Throne en Kobolds & Catacombs naar Wild. Daarnaast worden er enkele kaarten toegevoegd aan de Hall of Fame.

Dit keer zijn het maar liefst negen kaarten. Doomguard, Naturalize, Divine Favor uit de Classic Set verdwijnen uit Standard. Daarnaast verdwijnen Genn Greymane en Baku the Mooneater en de vier ondersteunende kaarten. Deze hoorden bij The Witchwood. Uiteraard krijgen spelers hiervoor weer een gepaste Dust-hoeveelheid toegewezen.

In The Year of the Dragon wijzigt het Hearthstone-team de aanpak voor de singleplayer-avonturen. Deze maken gebruik van het principe achter Dungeon Runs, maar dan met meer aanpassingsmogelijkheden, meer hero powers en meer decks om uit te kiezen. Hier komt dan wel weer een prijs tegen over te staan. Het eerste hoofdstuk is gratis, maar de vier daaropvolgende hoofdstukken kosten 700 gold per stuk of 19,99 euro voor ze alle vier.

Arena krijgt twee wijzigingen. Spelers kunnen voortaan ook in arena werken aan hun golden heroes (voorheen was dit enkel in ranked mogelijk). Daarnaast gaan de beschikbare sets in arena regelmatig rouleren (twee keer per uitbreiding) om de ervaring fris te houden. De eerste roulatie gaat bestaan uit Basic, Classic, Curse of Naxxramas, Whispers of the Old Gods, Mean Streets of Gadgetzan, The Witchwood en de eerste uitbreiding van The Year of the Dragon.

Hearthstone Year of the Dragon Solo Adventure Content

Lidl maakt geen inbreuk op merkrecht Grolsch

De voorzieningenrechter in Rotterdam heeft vandaag de vorderingen van bierfabrikant Grolsch tegen Lidl afgewezen. Grolsch vindt dat Lidl met het biertje Kordaat inbreuk maakt op haar merkrechten. De naam Kordaat en het door Lidl gebruikte beeldmerk voor Kordaat zouden teveel lijken op de naam Kornuit en het door Grolsch voor dat bier gebruikte beeldmerk. Grolsch wil daarom dat Lidl het Kordaatbier uit de handel neemt.

Verwarring
De vraag die de voorzieningenrechter moest beantwoorden is of er sprake is van verwarringsgevaar. Daar is sprake van wanneer het publiek producten of merken met elkaar kan verwarren en wanneer het publiek zich kan vergissen in de herkomst van de betrokken waren of diensten.

In auditieve zin lijken de beide biernamen enigszins op elkaar. Ze beginnen beide met ‘kor’ en eindigen op ‘t’. Maar door het verschil in letters waarop de klemtoon ligt is te weinig overeenstemming om voor een gevaar van verwarring te zorgen. Daarnaast zijn er niet voldoende visuele overeenkomsten in de beeldmerken van Kornuit en Kordaat die een gevaar voor verwarring met zich meebrengen.

Geen inbreuk
De voorzieningenrechter is van oordeel dat geen sprake is van een inbreuk. De vorderingen tot het treffen van voorlopige voorzieningen zijn daarom afgewezen. De voorzieningenrechter geeft altijd een voorlopig oordeel. Alleen in een bodemprocedure wordt een definitief oordeel gegeven.

Zo, en nu eerst een bavaria  

Lidl maakt geen inbreuk op merkrecht Grolsch (Foto ter illustratie: Pixabay)
Lidl maakt geen inbreuk op merkrecht Grolsch (Foto ter illustratie: Pixabay)

Sekscoach neemt gezichtsmasker van menstruatiebloed

Het WTF verhaal vandaag brengt ons bij sekscoach Demetra Nyx uit Los Angeles. Deze dame wil namelijk dat vrouwen hun menstruatie omarmen in plaats van zich te schamen voor de maandelijkse periode. 

Dat doet ze onder meer door zichzelf een gezichtsmasker van haar menstruatiebloed aan te meten, en foto's daarvan te delen op Facebook en Instagram. De reacties van haar volgers zijn niet echt positief zoals het zich laat raden. 

Hoogstwaarschijnlijk is madam ook lid van de wereldwijde freebleeding beweging, die als grap van 4Chan de wereld veroverde. Ons advies is dat ze naar Nepal verhuist om voorlichting over menstruatie te geven in plaats van smerige foto's de wereld in te slngeren. Uw redacteur excuseert zich het komende half uur vanwege misselijkheid. 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

You are a jungle-child. Your body is meant to writhe in pleasure. Your body is meant to howl. Your body is meant to be covered in blood. Your freedom of expression has been Stolen from you. The witches are back. The witches are back. 🥀🌹 🌚 If you’re someone who gets a period... that’s beautiful. If you’re someone who supports your partner during their period... that’s beautiful. . If you think this is gross, why? . If you have a period and hate it, can you love it? Why not? (I’d love to work with you on this). . And if you’re one of the women in my inbox, sending me random photos of you doing this same thing... you’re extra beautiful. I love you. Send me more. xoxoxo

Een bericht gedeeld door Demetra Nyx (@demetra_nyx) op11 Jul 2018 om 6:36 (PDT)

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

I will do this every month until people are no longer shocked by it. 🥀 I will do it until little girls stop being taught that the natural functions of their bodies are disgusting and unclean. I will do it until women stop feeling like they can’t have sex on their period because it is gross. I will do it until we stop being embarrassed that we sometimes bleed through our clothing. Through your sheets. The idea isn’t to get everyone to put blood on their face (though - wow - does it make your skin glow!) Rather... if I do something soooo shockingly disgusting and put it out in public... maybe someone somewhere will feel like: “well, if she can do *that*, maybe I don’t have to hate my period after all. Maybe my body isn’t that gross after all.” . Also, it’s fun and I like it 💁🏼‍♀️ . #mybodymychoice #menstruation #witchesofinstagram #blood #witch #fuckyourstandards

Een bericht gedeeld door Demetra Nyx (@demetra_nyx) op15 Mei 2018 om 2:51 (PDT)

Eigenaar moet illegale sloop cafe Kadoelen herstellen van gemeente

Ferry Prud'homme de Lodder, de eigenaar van café Kadoelen in Amsterdam, moet van stadsdeel Noord de sloopwerkzaamheden die hij aan het pand verricht heeft ongedaan maken. Het pand werd vorige week gesloopt om het onbewoonbaar te maken voor krakers.

Deze sloop was echter illegaal. In de eerste plaats omdat de eigenaar geen sloopvergunning had gekregen van stadsdeel Noord, maar ook omdat café Kadoelen een beschermd dorpsgezicht is en dus in de huidige staat moet blijven. Daarnaast loopt er ook nog een aanvraag voor een monumentenstatus voor het café. Die is in eerste instantie afgewezen, maar over het bezwaar moet nog uitspraak worden gedaan.

Het stadsdeel gaat de eigenaar deze week via een brief mededelen dat hij het pand weer op moet knappen. Het pand moet in eerste instantie weer wind- en waterdicht worden gemaakt. In de tussentijd is het stadsdeel nog met de eigenaar in gesprek wat de nieuwe bestemming van het pand moet zijn.

De eigenaar wil graag woningen maken van het pand, waar de gemeente het liefst de horecafunctie behoudt. Voorlopig wil Noord dan ook nog niet meewerken aan het vervangen van het café door twee vrijstaande woningen omdat het ontwerp (nog) geen stedenbouwkundig akkoord heeft. Gesprekken hiervoor zijn nog wel gaande.

Ook het merendeel van de omwonenden lijkt voorstander voor het behoud van de horecafunctie. Tijdens een vergadering van de stadsdeelcommissie heeft een aantal bewoners aangegeven het pand via crowdfunding te willen kopen om zo te zorgen dat het een café blijft. In het verleden is hetzelfde gedaan bij café 't Sluisje, ook in Noord. Tot nu toe is het nog wel bij een idee gebleven en zijn de plannen niet concreet.

Lady Gaga: 'Social Media is toilet van het internet'

Lady Gaga ontkent alle geruchten dat ook in het echte leven de vonk tussen haar een haar collega Bradley Cooper is overgesprongen. Dat meldt het AD. Volgens de zangeres was het intieme optreden met Cooper tijdens de Oscar-uitreikingen één grote show.

Dat vertelt ze in de de talkshow van Jimmy Kimmel: "Dit is wat we wilden dat jullie zagen. Het is een liefdesliedje en A Star is Born een liefdesverhaal" Verder geeft ze nogal af op Social Media: "Social Media is het toilet van het internet. Ik bedoel, wat het heeft gedaan met voor de popcultuur is rampzalig." Het nummer Shallow kreeg een Oscar voor beste filmnummer. 

Boksers Dirrell en Eubank Jr wereldkampioen na felle strijd

In de bokswereld staat komend weekeinde eigenlijk maar één écht boeiend gevecht op het programma: Brian Carlos Castaño verdedigt in Brooklyn zijn WBA-wereldtitel in het superweltergewicht (-69,9kg) tegen Erislandy Lara. Daarom kijken we nog even terug naar afgelopen weekeinde, want dat was een stuk interessanter, vooral voor de supermiddengewichten (-76,2kg).

In de O2 Arena in Londen stonden twee Britse rivalen tegenover elkaar: James DeGale (25-2) en Chris Eubank Jr (27-2), met als inzet de vacante IBO-wereldtitel. Dat werd een fraai gevecht, vooral voor fans van Eubank Jr. Hij kreeg DeGale in de tweede en tiende ronde naar het canvas - in de elfde ook, maar dat ging op illegale wijze - en werd na twaalf ronden duidelijk terecht als winnaar aangewezen.

Eubank Jr vs DeGale (Bron: YouTube)

Joe Joyce is weliswaar al 33, de Brit is dé up-and-coming man bij de zwaargewichten. Na zeven knock-outs in zeven gevechten nam hij het in Londen op tegen zijn grootste tegenstander tot nu toe (letterlijk), Bermane Stiverne (25-3). De oud-wereldkampioen was duidelijk niet in vorm en kon zich vanaf ronde twee nauwelijks nog verdedigen, waarna Juggernaut Joyce erop los kon slaan tot de scheidsrechter het beëindigde. Het leverde Joyce de Commonwealth en WBA Gold-titels op, naast een prima zege.

Bij de lichtgewichten (-61,2kg) vochten thuisfavoriet Lee Selby (26-2) en de Amerikaan Omar Douglas (19-2) om de vacantie intercontinentale IBF-titel. Selby werd boven beide ogen geraakt tijdens twee kopstoten, maar hield stand en werd door alle drie juryleden uitgeroepen tot winnaar.

Joyce vs Stiverne (Bron: YouTube)

In het Amerikaanse Minneapolis stonden de Amerikaan Anthony Dirrell (32-1) en de Turk Avni Yildirim (21-1) tegenover elkaar, met de vacantie WBC-wereldtitel in het supermiddengewicht als inzet. Die had Dirrell al eens in bezit, tot hij in 2015 verloor van Badou Jack, terwijl Yildirim zijn tweede wereldtitelgevecht vocht: in 2017 verloor hij om de IBO-titel tegen Eubank Jr.

De heren gingen er flink tegenaan en in de zevende ronde leverde een kopstoot een joekel van een snee boven Dirrell's oog op. De partij ging nog even verder, maar in de tiende ronde adviseerde de arts om er een einde aan te maken. De scorekaarten werden erbij gepakt en twee van de drie juryleden wezen Dirrell aan als nieuwe wereldkampioen.

Dirrell - Yildirim (Bron: YouTube)

CSI-actrice Lisa Sheridan (44) overleden

De 44-jarige Amerikaanse actrice Lisa Sheridan is overleden. Sheridan was onder meer te zien in CSI: Miami, CSI: NY, Invasion en Halt and Catch Fire. Dat meldt het AD.  

Sheridan zou de laatste tijd depressieve buien hebben gehad, maar volgens haar familie is er van zelfmoord geen sprake. Elke suggestie in die richting is 100% ongegrond laat de familie bij monde van haar manager Mitch Clem weten.

Sheridan overleed afgelopen maandag in haar appartement in New Orleans. Autopsie moet duidelijkheid geven over de doodsoorzaak. 

Phoenix Wright: Ace Attorney Trilogy komt in April

Phoenix Wright: Ace Attorney Trilogy komt op 9 april uit voor Switch, PS4, Xbox One en pc. Het gaat hier om remasters van de eerste drie games in de beroemde visual novel-serie waar je als advocaat rechtszaken dient te winnen. De collectie gaat dertig euro kosten.

Om precies te zijn bevat de trilogie de volgende games: Phoenix Wright: Ace Attorney, Phoenix Wright: Justice For All, and Phoenix Wright: Trials and Tribulations. Deze drie titels kwamen oorspronkelijk uit voor de GameBoy Advance, al werden ze pas tijdens het Nintendo DS tijdperk vertaald naar het Engels. Tot nu toe waren de games alleen beschikbaar op Nintendo spelcomputers en telefoons, maar nu wordt de serie dus overal op gezet.

TBT-game Mutant Year Zero krijgt pc-demo

Mutant Year Zero: Road to Eden is een ietwat ondergesneeuwde turn-based tactics game van vorig jaar die niet al te veel exposure heeft gekregen. Om de titel toch wat meer aandacht te geven brengen ontwikkelaar The Bearded Ladies en uitgever Funcom nu een speelbare demo uit via Steam voor onbepaalde tijd.

Het spel zelf heeft ontzettend veel weg van soortgelijke turn-based actiegames, met XCOM 2 als meest treffende overeenkomst. In een team bestaande uit fantasierijke figuren zoals een half-mens-half-eend krijg je de taak om verschillende missies te doorkruizen waarbij ook stealth gameplay een grote rol speelt. Zodra je in gevechten verwikkeld raakt wordt het turn-based-systeem geactiveerd en lijkt het qua combat-mechanics als twee druppels water op XCOM.

De game kreeg over het algemeen goede reviews waarbij gameplay en graphics werden geprezen en als grootste kritiekpunt de relatief kleine hoeveelheid content vaak werd genoemd. Er is weinig te doen zodra het spel uitgespeeld is. De vraag is dan ook of Funcom plannen heeft om op dat gebied later meer toe te voegen. De demo is slechts 4GB groot en kun je hier downloaden.

Kingdom Hearts III krijgt Critical-modus en betaalde DLC

Kingdom Hearts III director Tetsuya Nomura heeft in een interview met Dengeki Online aangegeven dat de game meer content gaat krijgen. In plaats van een 'Final Mix' release zoals voorgaande games krijgt KHIII zowel gratis als betaalde updates. Behalve Critical-modus, een nieuwe hogere moeilijkheidsgraad, is het nog onbekend wat Nomura aan de game wil toevoegen.

Nomura vertelt dat ze voor Critical niet alleen zomaar de game moeilijker gaan maken. Het team maakt gaat de balans van de game bijstellen om deze modus zo uniek mogelijk te maken. In het interview bevestigt Nomura tevens wederom dat er meer Kingdom Hearts-games in de planning staan voor de toekomst.

Uiterlijk in 2021 korting op parkeertarief voor emissieloze voertuigen

Staatssecretaris Van Veldhoven bereidt een wetsvoorstel voor waarbij gemeenten de mogelijkheid krijgen om lagere parkeertarieven te hanteren voor emissieloze voertuigen. Dit zou een belangrijke impuls kunnen zijn om de transitie naar emissieloze voertuigen te versnellen. Dat schrijft ze vandaag aan de Tweede Kamer. 

Emissieloze voertuigen zijn vrij van uitlaatgasemissies en dragen dus bij aan een schonere lucht. De maatregel staat niet op zichzelf, maar maakt onderdeel uit van een breed en uitgebalanceerd maatregelenpakket uit het ontwerp-Klimaatakkoord.

Op dit moment mogen voor parkeerplekken, parkeervergunningen en laadplekken alleen verschillende tarieven worden gerekend basis van de parkeerduur, de parkeertijd, de ingenomen oppervlakte en van de ligging van de terreinen of weggedeelten. Het wetsvoorstel voegt de mogelijkheid toe om ook korting te geven op emissieloze voertuigen.

De verwachting is dat de wet begin 2020 aan de Tweede Kamer wordt voorgelegd. Het streven van de staatssecretaris is om het wetsvoorstel zo snel mogelijk, maar uiterlijk 1 januari 2021, in werking te laten treden. 

OM eist opnieuw 5 jaar voor aanval met ovenreiniger in de gevangenis

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam eiste in hoger beroep een gevangenisstraf van vijf jaar tegen een man die ovenreiniger in het gezicht van een medegevangene zou hebben gegooid. Het slachtoffer raakte door de aanval vrijwel volledig blind.

Het incident vond plaats in november 2016 in de gevangenis in Heerhugowaard. Het slachtoffer zou een dag voor de aanval door verdachte en groep medegevangenen zijn gewaarschuwd. Een dag later liep hij over de hal en kreeg hij een beker met bijtende vloeistof in het gezicht gegooid. Wat het OM betreft staat voorbedachte rade vast.

De verdachte ontkent degene te zijn geweest die de aanval heeft uitgevoerd. In de visie van de advocaat-generaal blijkt uit het onderzoeksdossier echter dat verdachte, samen met twee anderen, op die gang aanwezig zijn geweest op het moment van de aanval. Een van die medeverdachten werd eerder onherroepelijk vrijgesproken, de zaak tegen de ander werd geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs.

Het OM eiste in eerste aanleg ook een gevangenisstraf van vijf jaar. De rechtbank ging daarin mee. Daarnaast oordeelde de rechtbank dat verdachte een bedrag van ruim 186.000 euro aan schadevergoeding moet betalen aan het slachtoffer. Verdachte ging tegen de uitspraak in hoger beroep.

De advocaat-generaal drukte ter zitting de ernst van het feit uit: “Wat aangever door verdachte is aangedaan, is een daad van buitengewone agressie. De gevolgen zijn afschuwelijk en onomkeerbaar. Aangever zal nooit meer kunnen zien zoals hiervoor. Hij heeft al meerdere operaties moeten ondergaan en zijn situatie kan ook nog verslechteren in de loop der tijd. Niets kan een rechtvaardiging vormen om een ander zoiets gruwelijks aan te doen.”

Het hof doet uitspraak op 13 maart 2019.

Politie laat bewoners in de kroeg wachten bij ontruiming

De politie heeft afgelopen nacht een 37-jarige man aangehouden nadat er om 21:40 uur een melding binnen kwam dat er een gaskraan open zou staan in een woning aan de Laakkade in Den Haag. De politie liet uit voorzorg tien omringende woningen ontruimen. De 47 bewoners moesten op last van de politie in een kroeg in de buurt wachten. 

De opgeroepen branweer controleerde alle woningen en gaf om 01:00 uur aan dat er geen gevaar was geweest. Uit onderzoek bleek er namelijk helemaal geen gaskraan opengedraaid te zijn. De bewoners konden met een gerust hart terug naar huis. De politie heeft de aangehouden man overgebracht naar de Opvang Verwarde Personen. 

Kamerleden durven niet meer op reis

Leden van de Tweede Kamer durven niet meer op dienstreis te gaan. Dat heeft te maken met de vele moties van wantrouwen die tegenwoordig worden ingediend.

Door de krappe meerderheid van de huidige coalitie zijn de regeringspartijen bang dat afwezigheid van een van hun Kamerleden leidt tot een aangenomen motie van wantrouwen. Hoewel de waarde daarvan staatsrechtelijk dubieus is willen de fractieleiders dat toch graag voorkomen.

Daardoor gaan Kamerleden steeds minder vaak op dienstreis naar buitenlandse bijeenkomsten of vergaderingen. De positie van Nederland komt daardoor onder druk te staan in de huidige wereld, schrijven acht voorzitters van parlementaire delegaties aan de besturen van Eerste en Tweede kamer.

Vroeger werd dit probleem opgelost door te 'pairen'. Een Kamerlid van de coalitie sprak dan met een oppositiekamerlid af dat beiden niet zouden stemmen. Maar de oppositie werkt daar niet meer zo eenvoudig aan mee. Partijen als de PVV en de SP zelfs helemaal niet.

Een aantal Kamerleden willen dan maar de mogelijkheid om hun fractievoorzitter te kunnen machtigen bij dringend verblijf in het buitenland. Maar daarvoor is wel een grondwetswijziging noodzakelijk.

God Eater 3

De God Eater-serie speelt zich af in een post-apocalyptische toekomst, waarin grote wezens genaamd Aragami de wereld bedreigen. De aarde is ondergedompeld in Ash en alleen jij en je team mede-God Eaters kunnen zich buiten begeven. Vanuit je basis, ditmaal het rijdende fort genaamd Chrysanthemum, ga je in God Eater 3 met speciale levende wapens genaamd God Arcs de Aragami te lijf.

Het is vandaag #zeldzameziektendag

Vandaag is het International Rare Disease Day, ofwel Zeldzameziektendag. De problematiek van zeldzame aandoeningen is veel breder dan de dure weesgeneesmiddelen die vaak in het nieuws zijn. Organisaties uit de hele wereld vragen dit jaar aandacht voor “Bridging health and social care”. In Nederland organiseert patiëntenkoepelorganisatie VSOP samen met partners uit Duitsland en België een symposium over het belang van grensoverschrijdende zorg voor mensen met zeldzame aandoeningen.

Wat is zeldzaam
Een aandoening krijgt het label ‘zeldzaam’ als het voorkomt bij minder dan 1 op 2.000 mensen. Toch zijn zeldzame aandoeningen gezamenlijk allesbehalve zeldzaam omdat er zo’n 7.000 zeldzame aandoeningen bestaan. In Nederland telt dit op tot ruim 1 miljoen mensen die leven met een zeldzame aandoening. In driekwart van de gevallen openbaart de aandoening zich in de kindertijd. 80% van de zeldzame aandoeningen is genetisch en erfelijk.

Zeldzame aandoeningen zijn vaak in het nieuws vanwege de vaak dure weesgeneesmiddelen, maar dat is slechts een heel klein deel van de problematiek. Meestal duurt het bijvoorbeeld erg lang voordat een juiste diagnose is gesteld. Voor patiënten is dat een tijd van onzekerheid en onbegrip. Bovendien kan zonder diagnose niet de juiste behandeling of begeleiding worden gestart, hetgeen soms onherstelbare gezondheidsschade oplevert.

Gewonde man opgepakt na schietpartij Wapenstraat

Woensdagmiddag, om ongeveer 16.30 uur, is in de Wapenstraat in Rotterdam door een aantal mannen op elkaar geschoten. Eén van hen raakte gewond en werd aangehouden. Wat er zich precies heeft afgespeeld is nog niet helemaal duidelijk, maar dat er op elkaar is geschoten is wel zeker. In de Wapenstraat zijn enkele hulzen gevonden. De politie zoekt getuigen.

Nadat de agenten aankwamen werd een 29-jarige Rotterdammer aangetroffen in de Maliestraat, een zijstraat van de Slaghekstraat. Hij lag op de grond tussen geparkeerde auto’s en bleek gewond aan zijn been. De man is overgebracht naar een ziekenhuis waar hij later die dag werd aangehouden. Na onderzoek door agenten in de directe omgeving is in de Maliestraat een vuurwapen in een container aangetroffen. Hier wordt onderzoek naar verricht.

Een uitgebreid onderzoek in de omgeving werd ingesteld, de andere verdachten zijn niet gevonden. De politie zou graag in contact komen met getuigen. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie op 0900-8844 od 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Fortnite Seizoen 8 begint vandaag

Na lang wachten begint vandaag eindelijk seizoen 8 van Fortnite. Een nieuw seizoen gaat altijd gepaard met een nieuwe battle pass en grote wijzigingen in de wereld. Seizoen 8 is niet anders.

De Battle Pass van seizoen 8 staat in het teken van piraten, met meerdere skins en emotes die cosmetisch aan elkaar verbonden zijn. Ook de map toont de invloed van piraten, met een lagoon, piratenschip en kanonnen waarmee je jezelf kan lanceren. De trailer van de battle pass en cinematische trailer vind je hieronder.

Naast de Battle Royale-modus heeft ook Save the World, de PvE-modus, een flinke update gekregen. Een nieuw systeem maakt het hero-systeem uitgebreider en geeft iedere hero een unieke perk. Hoe dat werkt kun je ook vinden in de patch notes. Die vind je allemaal hier.

'Redder in nood' blijkt brandstichter te zijn

De politie Zeeland-West-Brabant denkt met de aanhouding van drie mannen van 18, 22 en 31 jaar oud uit de gemeente Hulst in totaal meer dan veertig brandstichtingen te hebben opgelost. Twee van de drie verdachten zijn in december 2018 aangehouden, de derde begin februari van dit jaar. Tot op dit moment doet de politie onderzoek naar de branden. De recherche onderzoekt aangestoken branden in de gemeente Hulst vanaf september 2014. Eind vorig jaar zijn de branden gestopt.

De branden begonnen in 2014 met een verkeersbord, een parasol en een stapel kranten en liepen uit tot autobranden, branden in touringcars en uiteindelijk werden zelfs branden aangestoken in (leegstaande) schuren en woningen. Dit ging zelfs zo ver dat er reëel gevaar ontstond voor mensen en dieren. Ook in Stekene, net over de Belgische grens, werd brand gesticht in zes trailers die op het terrein van een transportbedrijf stonden.

Redder in de nood
In de tussentijd zijn de drie verdachten meerdere malen door rechercheurs gehoord en hebben zij al diverse brandstichtingen bekend. De branden werden vaak gesticht in wisselende samenstelling. Een van de verdachten, de 31-jarige man die de politie als hoofdverdachte ziet, deed zich regelmatig voor als ‘ontdekker’ van branden, waarschuwde vervolgens bewoners en/of eigenaren van goederen of gebouwen zodat hij als de redder in nood gezien zou worden, maar uit onderzoek blijkt ook hij zelf waarschijnlijk betrokken te zijn bij verschillende brandstichtingen. Hij wordt er ook van verdacht de twee andere verdachten te hebben aangezet tot het stichten van brand.

De politie heeft de drie verdachten kunnen aanhouden na een brand die gesticht werd in een stapel houten pallets in de tuin van een woning aan de Wilgenstraat in Vogelwaarde. De bewoners van de woning werden op 1 november 2018 gewekt door een oranje gloed die afkomstig was uit hun tuin. Toen zij naar buiten keken bleek de stapel pallets in brand te staan. Uit het onderzoek dat toen gestart werd kwamen de drie verdachten naar voren. Op 3 december 2018 zijn de 31-jarige man en de 22-jarige man aangehouden. De derde verdachte is op 4 februari jl. aangehouden door de politie.

Toen het onderzoek op gang was zijn ook nog twee andere verdachten aangehouden. Dit betreffen een 21-jarige man uit Sas van Gent en een 24-jarige man uit Hulst. Zij zouden medeplichtig zijn bij het in brand steken van een personenauto in februari 2018. Uit het rechercheonderzoek is gebleken dat zij met de rest van de branden niets te maken hebben.

Het onderzoek naar de brandstichtingen is nu in een afrondende fase. Het Openbaar Ministerie gaat de drie mannen vervolgen en brengt hen te zijner tijd voor de rechter. De 18-jarige verdachte mag thuis het proces afwachten, de andere twee mannen zitten nog steeds vast.

Gemeente wil kosten verhalen
Omdat in veel gevallen de brandweer is ingezet om de branden te blussen en die inzetten geld kosten voor de gemeenschap, wil de gemeente Hulst de kosten van alle inzetten verhalen op de brandstichters. Naast dat er een strafrechtelijk traject is gestart zijn ook hulpverleningsinstanties ingeschakeld om in een later stadium de verdachten te kunnen behandelen.

Een woordvoerder van de politie: "Aan veel van de branden is aandacht geschonken in de regionale media. Aan de hand van die berichten en getuigenoproepen hebben zich verschillende getuigen bij de politie gemeld. Mede dankzij hen is de politie de drie verdachten op het spoor gekomen en dat heeft uiteindelijk geleid tot de aanhouding van de drie mannen. De rechercheurs die bezig zijn geweest met deze zaak bedanken dan ook alle mensen die in deze zaak een bijdrage hebben geleverd."

'Redder in nood' blijkt brandstichter te zijn (Foto ter illustratie: Pixabay)
'Redder in nood' blijkt brandstichter te zijn (Foto ter illustratie: Pixabay)

Robin Energie failliet

De rechtbank heeft Robin Energie failliet verklaard. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) trekt de leveringsvergunning van Robin Energie dan ook in. Tegelijkertijd is de ACM gestart met een regeling waardoor de klanten van Robin Energie wel elektriciteit en gas blijven ontvangen.

De wettelijke regeling zorgt ervoor dat de levering van elektriciteit en gas in alle gevallen wordt voortgezet. Klanten krijgen vanzelf een nieuwe energieleverancier. De netbeheerders garanderen tot die tijd de levering van energie. De curator van Robin Energie bekijkt nu eerst of er een bestaande energieleverancier is die de klanten wil overnemen. Als dat niet zo is, worden de klanten verdeeld over alle andere energieleveranciers.

Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid van de ACM: “Consumenten komen niet zonder stroom of gas te zitten. Maar een faillissement van een energieleverancier kan wel financiële gevolgen voor hen hebben. De ACM zou het toejuichen als de sector met een plan komt om deze gevolgen in de toekomst zoveel mogelijk te beperken.”

Tijdens de overgangsperiode waarin voor de klant een nieuwe energieleverancier wordt gezocht, kan een klant niet overstappen of opzeggen. Deze periode eindigt uiterlijk op 13 maart 2019. Klanten krijgen bericht van de nieuwe leverancier. Daarna kunnen zij zelf besluiten of ze bij die leverancier blijven of dat ze alsnog overstappen naar een andere leverancier.

Nieuwe wet versterkt bestrijding computercriminaliteit

De wet Computercriminaliteit III treedt per 1 maart 2019 in werking. Justitie en politie krijgen nieuwe bevoegdheden om computercriminaliteit beter te bestrijden. Door sneller en effectiever te kunnen optreden wordt Nederland veiliger. De snelle ontwikkeling van de technologie heeft ervoor gezorgd dat criminaliteit in een digitale wereld met andere middelen moet worden aangepakt. Die mogelijkheden zijn er nu. Daarmee kunnen het Openbaar Ministerie en de opsporingsdiensten aan de slag.

Politie en justitie kunnen heimelijk en op afstand (‘on line’) computers binnengaan voor de opsporing van ernstige delicten, zoals kinderpornografie, drugshandel of liquidaties. Dat kan een personal computer zijn, een mobiele telefoon of een server. De wet geeft opsporingsambtenaren de mogelijkheid om daarna verschillende onderzoekshandelingen te verrichten. Zij kunnen gegevens ontoegankelijk maken of kopiёren, maar ook communicatie aftappen. Het wordt voor criminelen lastiger om zich op het Internet te verschuilen voor de opsporing.

Ook wordt het mogelijk opsporingsambtenaren als ‘lokpubers’ in te zetten om de opsporing en vervolging van ‘groomers’, die via internet minderjarigen benaderen voor seksuele doeleinden, te vergemakkelijken. Verder wordt heling van computergegevens als zelfstandig delict strafbaar. Daarmee kan iemand worden aangepakt die over gegevens van anderen beschikt, ook als niet bewezen kan worden dat hij zelf die gegevens heeft overgenomen.

Malafide verkopers die op internet herhaaldelijk goederen of diensten te koop aanbieden, maar niet leveren, kunnen straks strafrechtelijk worden vervolgd. Het Openbaar Ministerie heeft hiervoor een richtlijn ontwikkeld met nieuwe strafeisen voor oplichting via internet.

Eénderde mannen doet liever belastingaangifte dan huishouden

Vanaf vrijdag 1 maart kunnen 8 miljoen mensen hun belastingaangifte over 2018 doen, waarvan 6,7 miljoen particulieren. Zij kunnen tot 1 mei aangifte doen via Belastingdienst.nl/aangifte. De meesten willen echter niet tot het laatste moment wachten. Twee derde van de Nederlanders (67%) is van plan vóór 1 april aangifte te doen. Wie de belastingaangifte voor 1 april indient, ontvangt voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Wanneer iemand geld terugkrijgt, staat het bedrag meestal een week nadat het bericht ontvangen is op de rekening.

Om het aangifte doen zo makkelijk mogelijk te maken, heeft de Belastingdienst veel gegevens vooraf ingevuld. Hierdoor kost aangifte doen steeds minder tijd. 65% van de Nederlanders heeft minder dan een uur nodig om zijn aangifte te controleren en indien nodig aan te vullen, blijkt uit een flitspeiling in opdracht van de Belastingdienst.

Aftrekkosten
Wie in 2018 kosten heeft gemaakt die aftrekbaar zijn, moet deze zelf toevoegen in de aangifte. Dat dit veelvuldig wordt gedaan blijkt ook uit een recente peiling onder 1.069 particulieren. Meer dan de helft van de respondenten (56,5%) heeft weleens aftrekbare kosten opgevoerd. Het vaakst gaat het om zorgkosten (22,8%). Ook kosten met betrekking tot de aankoop van een eerste huis (13,3%) en het oversluiten van een hypotheek (12,4%) worden vaak opgegeven. De aangiftechecklist van de Belastingdienst geeft duidelijkheid over welke kosten aftrekbaar zijn.

1 op de 3 mannen verkiest belastingaangifte doen boven huishoudelijke klusjes
Het merendeel van de mensen dat particulier aangifte doet, geeft aan dit geheel zelfstandig te doen. Opvallend hierbij is het verschil tussen mannen (71,1%) en vrouwen (46%). Bijna 1 op de 3 mannen zegt het doen van aangifte zelfs te verkiezen boven huishoudelijke klusjes. Iets minder dan een kwart van de Nederlanders laat zijn partner, een vriend of familielid meekijken. Wie geen beroep kan doen op bekenden vindt alle benodigde informatie op Belastingdienst.nl/aangifte en kan de Belastingdienst vragen stellen via Twitter of Facebook. Daarnaast bieden maatschappelijke organisaties zoals vakbonden, ouderenbonden, belastingwinkels, sociaal werkers en fiscaal dienstverleners hulp bij aangifte.

Het onderzoek is van 8 tot en met 12 februari 2019 uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van de Belastingdienst. Aan het onderzoek namen 1.069 aangifteplichtige respondenten deel vanaf 16 jaar die zelf hun belastingaangifte doen.

A32 dicht door meerdere aanrijdingen door mist

De mist zorgt donderdagochtend in Friesland en daarbuiten voor ongelukken en filevorming. De A32 tussen Heerenveen en Leeuwarden in de richting Leeuwarden is afgesloten door een ongeluk met meerdere voertuigen bij Wirdum.

De mist op die snelweg is zo dicht dat het zicht nihil is en dat zorgt voor verkeersophoping. 

Ruzie tussen machinisten oorzaak van treinramp Caïro

Een ruzie tussen treinmachinisten zou ervoor hebben gezorgd dat een diesellocomotief gisteren op hol sloeg, tegen een stootblok knalde en daarna explodeerde in het centraal station van het Egyptische Caïro.

Minstens 25 mensen kwamen daarbij om het leven en nog eens 47 mensen raakten gewond. Dat meldt het AD. Minister Hisham Arafat (verkeer) is afgetreden na de ramp. 

Man door voordeur beschoten, verdachte zwaargewond

Vanmorgen rond 04:00 uur is een man gewond geraakt nadat hij door de deur heen beschoten werd. Dat gebeurde in de Zeppelinstraat in Helmond. De man raakte gewond aan zijn voeten zo meldt Omroep Brabant. Hij was aanspreekbaar en is naar het ziekenhuis overgebracht. In de woning waren ook een vrouw en een jong kind aanwezig; zij bleven ongedeerd. 

De verdachten gingen ervandoor en de politie kwam ze op het spoor in de wijk Rijpelberg in Helmond. De politie zette de achtervolging in die die uiteindelijk eindigde in een voortuin aan de Zeilbergsestraat. Onderweg, op de Energiestraat in Deurne, sprong de bijrijder uit de rijdende auto en raakte zwaargewond aan zijn hoofd. Hij werd door een traumaheli naar het ziekenhuis gebracht. 

De andere verdachte, die de auto in de voortuin parkeerde, is nog voortvluchtig. De politie heeft wel een idee om wie het gaat. De politie doet onderzoek en vraagt mensen die informatie hebben om contact op te nemen. 

Twitteraars gaan los op DWDD

Twitter ontplofte gisterenavond zo'n beetje nadat er een opmerkelijke gast aan tafel bij DWDD was aangeschoven. Niemand minder dan Piet van der Molen die in 2013 het lichaam van zijn overleden moeder verborgen hield en haar pensioen en AOW bleef innen was te gast. 

Volgens Van der Molen was dat op verzoek van zijn moeder zelf. Haar laatste wens was dat Piet, die werkloos was en nog thuis woonde, voor hun 9 katten kon blijven zorgen. Hij mocht van haar niets zeggen als ze dood ging. Volgens Van der Molen was zijn moeder een oude vrouw die vlug boos werd en sprak hij haar daarom niet tegen. 

Nadat ze overleden was heeft hij een uur aan haar bed gezeten en getwijfeld of hij wel of geen arts zou bellen. Hij besloot het niet te doen. Van der Molen: "Maar toen ik mijn moeder iedere dag verder zag opzwellen, dacht ik: je moet haar ergens in zetten. Het lichaam zou uit elkaar spatten. Ik moest een kist bouwen”. Hij hield het lichaam van zijn moeder uiteindelijk 2,5 jaar verborgen. 

Aan tafel zat ook Joris van Casteren. Hij schreef het boek 'Moeders lichaam' over Van der Molen. Ook hij werd genadeloos afgestraft door de kijkers van De Wereld Draait Door. 

Veel schade bij mislukte plofkraak Amsterdam

De recherche doet uitgebreid onderzoek naar een mislukte plofkraak die heeft plaatsgevonden in de nacht van woensdag op donderdag aan de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam. Iets voor 03:00 kreeg de politie meerdere meldingen binnen van een explosie. Ter plaatse troffen de agenten een zwaar beschadigde geldautomaat aan. 

De daders, vermoedelijk twee stuks, die zijn gevlucht op een scooter, hebben geen geld buit weten te maken. Bij de explosie raakten verschillende woningen beschadigd, de politie waarschuwt omwonenden om beducht te zijn op glassplinters in de woning. De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie is ter plaatse geweest om onderzoek te doen naar de gebruikte explosieven. 

Nadat de EOD hun onderzoek had afgerond gingen de forensische rechercheurs aan het werk. Omdat Liander daarnaast herstelwerkzaamheden moest verrichten werd ook tijdelijk de stroom afgesloten in de straat. De politie vraagt getuigen om zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

NS trekt 65 miljoen uit voor aanpak stations

De treinreiziger is steeds positiever over de 396 Nederlandse treinstations, zo blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2018 van NS waaraan 80.551 reizigers deelnamen. 76% van de reizigers geeft de treinstations een 7 of hoger. In 2014 was dit nog 65%. De grootscheepse verbouwing van de grote treinstations van Nederland, is hier een belangrijke oorzaak van. NS heeft nu nog eens circa 200 stations op het oog voor een upgrade. NS verbetert hier het verblijf onder het mom van de pijlers lekkere koffie, beschut wachten, een schoon toilet en een watertappunt. NS reserveert hiervoor de upgrade de komende vijf jaar € 65 miljoen.

Roger van Boxtel, president-directeur NS, presenteert de plannen vandaag op Station Bilthoven: “De trein heeft de wind mee. We willen in Nederland betrouwbaar, comfortabel en op een schone manier reizen. De Stations bepalen voor een groot deel bepalend voor de ervaring van onze reizigers. Na de succesvolle verbouwingen van de grote stations als Rotterdam Centraal, Breda, Arnhem Centraal en Utrecht Centraal, willen we nu andere stations aangenamer maken. Belangrijk, want een derde van de treinreizigers reist juist via een kleiner station.”

Stationshuiskamers en toiletten
Inmiddels is de operatie op stations als Bilthoven, Cuijk en Geldermalsen afgerond. Belangrijk onderdeel van de verbetering is de Stationshuiskamer. In 2018 hebben we de Stationshuiskamer op station Heerhugowaard, Alphen aan den Rijn, Den Helder, Assen en Goes geopend. Op deze vijf stations was voorheen een Kiosk gevestigd. De medewerkers van de voormalige Kiosk zijn nu gastvrouwen en gastheren van de Stationshuiskamer en een belangrijk aanspreekpunt voor de reiziger. Reizigers kunnen hier even rustig kunnen zitten, met voorzieningen als Wifi, actuele reisinformatie en de mogelijkheid om iets te eten of drinken.

Dit jaar opent NS op 9 kleine stations een nieuwe Stationshuiskamer, waarmee het totaal aantal Stationshuiskamers op 25 komt. Het gaat hierbij onder meer om de stations Emmen, Tiel en Boxtel. In 2021 wil NS in totaal 35 Stationshuiskamer geopend hebben, waaronder in Bergen op Zoom en Beverwijk. Op andere stations waar nog geen voorzieningen zijn, bekijkt NS ook de mogelijkheden om een Kiosk te openen of om samen met lokale ondernemers en partners een comfortabele wachtruimte met koffie te realiseren.

Een toegankelijk en schoon stationstoilet is belangrijk voor de reiservaring van onze reizigers. Binnen 3 jaar wil NS samen met ProRail op 92 kleine stations een vernieuwd toilet realiseren, waar reizigers contactloos kunnen betalen. Hiermee komt 90% van de reizigers langs een modern, schoon en toegankelijke stationstoilet. Vorig jaar maakte NS bekend dat er op 222 stations een watertappunt komt, waar reizigers zelf hun waterfles kunnen vullen.

Stationsbeleving grote en kleine stations
Veel grote stations zijn inmiddels verbouwd. Dit leidt tot stijgende tevredenheid onder reizigers. Aan kop gaat Utrecht Centraal. Op dit nieuwe station steeg de waardering van 62% in 2014 naar 93% in 2018. Afgelopen jaren hebben ook enkele kleine stations een metamorfose ondergaan. Dat is de aanzet voor de landelijke upgrade kleine stations. Een voorbeeld hiervan is station Bilthoven, met zo’n 5.000 dagelijkse reizigers. Dit station werd in 2015 volledig vernieuwd, met een modern en toegankelijk toilet en een Stationshuiskamer. Dit zorgde voor een aangename beleving en een verbeterd veiligheidsgevoel. De waardering voor dit station steeg van 63% in 2014 naar 90% in 2018.

Station Delft grootste stijger
Jaarlijks meet NS de waardering voor de stations door middel van de Stationsbelevingsmonitor. In 2018 deden 80.551 reizigers hieraan mee. In 2018 gaf 76% van de reizigers geeft de stations een 7 of hoger. In 2014 was dit nog 65%. De waardering voor de 47 grote stations steeg van 67% in 2014 naar 80% in 2018. Op kleine stations is de waardering altijd lager. Toch steeg ook hier de van 55% in 2014 naar 67%, in 2018. Het stations met de hoogste waardering is Schin op Geul, met meer dan 95%. Grootste stijger is Delft. De waardering steeg hier – sinds de opening van het nieuwe station – van 40% naar 92%.

FOK! Wat een weer: the party is over!!

Dag beste mensen!

Het feest is voorbij. Na alle ongekende luxe die we gehad hebben de afgelopen dagen, gaat het weer nu uit een ander vaatje tappen. De glans gaat er nu echt wel een beetje van af. De eerste dagen is het nog licht wisselvallig met af en toe een beetje regen, maar rond het weekend gaat het echt harder regenen en ook flink waaien. Koud wordt het daarbij niet, maar 20 graden zit er voorlopig niet meer in.

Vandaag is het dan heel anders buiten. De bewolking overheerst, er is maar spaarzaam wat ruimte voor wat zon en in de middag kan er plaatselijk wat regen vallen. Het is met 10 tot 14 graden nog wel erg zacht. De wind uit het zuidwesten gaat wel aantrekken, behalve in het noorden.

En verder: dat zien we dan wel weer.

Fijne dag!  

Zonsondergang aan Zee. (Foto: DJMO)
Zonsondergang aan zee. (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Aantal bijstandsontvangers fors omlaag

Het aantal personen met een bijstandsuitkering is in 2018 met 24.000 gedaald. In 2017 was er nog een daling van 8.000. In 2018 is de bijstandsafhankelijkheid het sterkst afgenomen onder de jongeren tot 27 jaar en de 27- tot 45-jarigen. Voor het eerst na 2008 is ook het aantal bijstandsontvangers met een niet-westerse achtergrond gedaald. Eind 2018 telde Nederland 433.000 bijstandsgerechtigden tot de AOW-leeftijd. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Relatief sterkste daling onder jongeren
In 2018 is het aantal bijstandsgerechtigden in alle drie de leeftijdsgroepen gedaald. De daling was het sterkst onder jongeren tot 27 jaar. In deze groep nam het aantal bijstandsontvangers met bijna 14 procent af. Dit komt neer op 6.000 jongeren. Het aantal 27- tot 45-jarigen met bijstand verminderde met 16.000, oftewel 9 procent. Onder de 45-plussers gaat het minder snel. Bij hen bedroeg de daling minder dan 1 procent. Zij lijken minder te profiteren van de gunstige arbeidsmarkt dan de jongere leeftijdsgroepen, waardoor zij eerder of langer op bijstand zijn aangewezen. Ook speelt bij 45-plussers de jaarlijkse verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd mee. Oudere bijstandsontvangers verlaten de bijstand later voor een AOW-uitkering. In 2018 is de AOW-leeftijd met drie maanden verhoogd tot precies 66 jaar. De groep 45-plussers met bijstand is daardoor minder snel gedaald.

Minder personen met niet-westerse achtergrond
Het aantal bijstandsontvangers tot de AOW-leeftijd met een niet-westerse migratieachtergrond is in 2018 met ruim 10.000 afgenomen. Dit is de eerste daling na 2008. Het aantal bijstandsgerechtigden met een Nederlandse of westerse achtergrond daalt al voor het derde jaar op rij.

Dat de daling onder de bijstandsontvangers met een niet-westerse achtergrond later op gang is gekomen, is vooral toe te schrijven aan de instroom van vluchtelingen in de bijstand, vooral Syriërs, in de afgelopen jaren. Vluchtelingen met een verblijfsvergunning kunnen een beroep doen op bijstand, indien zij onvoldoende inkomen of vermogen hebben.

De instroom in de bijstand van deze groep is sterk afgenomen en de uitstroom toegenomen. De in- en uitstroomcijfers over 2018 zijn bekend voor de eerste drie kwartalen. In de periode januari tot en met september 2018 zijn bijna 5.600 personen ingestroomd die in Syrië zijn geboren. In dezelfde periode hebben er 6.900 de bijstand verlaten. In geheel 2017 bedroeg de instroom van Syriërs nog ruim 13.000, tegen een uitstroom van 5.500.

Helft uitstromers aan het werk
Voor de eerste helft van 2018 is bekend hoeveel bijstandsverlaters direct aan de slag gingen als werknemer. In totaal zijn er in die periode 56.000 personen de bijstand uitgestroomd. Van hen vond bijna de helft, 26.000, een werknemersbaan. Het aandeel baanvinders tot de AOW-leeftijd varieert naar geboorteland. Van de bijstandsuitstromers met Nederland als geboorteland stroomde 48 procent door naar een baan. Van de uit Syrië afkomstige uitstromers had 44 procent een baan gevonden. Bij de groep geboren in Eritrea of Somalië was dat 42 procent.

Bijstandsuitstromers in de leeftijdsgroep 27 tot 45 jaar komen het vaakst in een werknemersbaan terecht. Dit geldt voor alle geboortelanden, behalve Afghanistan. Onder de Afghanen is de doorstroom naar werk het grootste bij de personen jonger dan 27 jaar. Andere redenen om de bijstand te verlaten zijn bijvoorbeeld het beginnen aan een studie of het vinden van een partner met een eigen inkomen of vermogen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.