FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 3 februari 2019

Manchester City overtuigt met hattrick Agüero tegen Arsenal

Manchester City heeft zich goed hersteld van de nederlaag van eerder deze week. De Engelse kampioen zette zondag Arsenal opzij.
City ging dinsdag nog met 2-1 onderuit bij Newcastle United, al profiteerde koploper Liverpool met een gelijkspel tegen Leicester City (1-1) maar nauwelijks. The Reds komen maandagavond in actie tegen West Ham United (uit) en om de druk op te voeren had het elftal van Pep Guardiola drie punten nodig tegen Arsenal.

De thuisploeg ging met wat hulp van Alex Iwobi uitstekend van start. Na een afgeslagen aanval leken The Gunners te kunnen uitverdedigen, maar Iwobi treuzelde en leverde op een gevaarlijke plek in bij Aymeric Laporte. De Spanjaard bediende Sergio Agüero, die na 48 seconden raak kopte. Op St. James' Park opende hij dinsdag de score al na 25 seconden.

Kort na de openingstreffer had City een strafschop kunnen krijgen toen Agüero bij de schouder werd gepakt door Shkodran Mustafi. Arsenal ontsnapte echter en een paar minuten later stond het plotseling 1-1. Lucas Torreira trapte vanaf links een strakke hoekschop die door Nacho Monreal werd verlengd en door Laurent Koscielny werd binnengekopt.

Arsenal kwam door die treffer veel beter in de wedstrijd. Het team van Unai Emery combineerde beter en creëerde gevaar, onder meer via een afstandsknal van Torreira die werd geblokt. Toch ging Manchester City na een prachtige aanval met een voorsprong rusten. Raheem Sterling speelde een fraaie één-twee met Ilkay Gündogan, die de bal met een boog achter de Londense defensie legde. Sterling zag vlak voor de doellijn Agüero helemaal vrij staan: 2-1.

In de tweede helft kreeg het publiek in het Etihad Stadium een veel sterker City te zien. De gastheer creëerde kansen via onder meer Kevin De Bruyne, maar Bernd Leno hield Arsenal aanvankelijk nog in de wedstrijd. Na een uur werd het wel 3-1 toen Sterling vanaf links laag voorgaf en Agüero de bal met zijn arm over de lijn gleed. De bezoekers lieten na de pauze in aanvallend opzicht helemaal niks zien, ook niet nadat Aaron Ramsey en debutant Denis Suarez invielen.

Manchester City heeft nu twee punten meer dan Tottenham Hotspur en twee minder dan Liverpool, maar de koploper heeft dus een wedstrijd minder gespeeld. Arsenal is gezakt naar de zesde plaats.

FOK! sportfoto-onderschrift week 5

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is BB-King met het volgende onderschrift: "Kijken Lamprou, zo kom je nu bij de lat!"

De opgave van deze week:

We zien hier Petra Kvitova tijdens de finale van de Australian Open tegen Naomi Osaka, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)
We zien hier Petra Kvitova tijdens de finale van de Australian Open tegen Naomi Osaka, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)

VS pakt studenten nepuniversiteit op

De Amerikaanse autoriteiten hebben 130 studenten gearresteerd op verdenking van immigratiefraude. Ze stonden ingeschreven aan de zogenaamde University of Farmington, die door undercoveragenten was opgezet. India, waar bijna alle studenten vandaan komen, heeft protest aangetekend. De aanklagers stellen echter dat de studenten wisten dat het om een nepinstituut ging.

De University of Farmington werd in 2015 opgezet met het doel om zogeheten pay-to-stay immigratiefraude te ontmaskeren. Er kwam een website met aanmeldinfo en afbeeldingen van studenten in lesruimtes en relaxend op de campus, wat stockfoto's bleken te zijn. Het instituut had ook een nep-Facebookpagina inclusief evenementenkalender, aldus de BBC.

Het universiteitsgebouw werd gevestigd op een bedrijvenpark in een buitenwijk van Detroit, en volgens rechtbankdocumenten waren alle medewerkers undercoveragenten. Volgens de aanklacht worden dergelijke instituten misbruikt om te frauderen door studenten legaal het land in te loodsen, met als doel ze langer te laten blijven dan hun studentenvisa toestaan. De studenten zouden hebben geweten dat het hier om zo'n constructie ging, en dat deze illegaal zijn.

Er werden ook acht recruiters gearresteerd die de studenten zouden hebben binnengehaald. Zij worden verdacht van samenzwering om visumfraude te plegen en illegalen onderdak te bieden voor winst. India heeft bij de Amerikaanse ambassade in New Delhi officieel protest aangetekend. Het land stelt dat de studenten erin zijn geluisd.

Het is niet de eerste keer dat Amerikaanse undercoveragenten een nepuniversiteit opzetten. Dat gebeurde eerder met de zogenaamde University of Northern New Jersey. Destijds, in 2016, werden 21 mensen opgepakt. Maar dat er nu ook studenten zijn gearresteerd is wel nieuw.

Zilver en brons voor Van Beek en Beune op schaatsmijl

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden langebaan in Hamar heeft Nederland zilver en brons gepakt.

Lotte van Beek en Joy Beune werden tweede en derde op de 1.500 meter voor vrouwen. Bij afwezigheid van de nummers één en twee van de WB-stand, Ireen Wüst en Miho Takagi, was Brittany Bowe de grote favoriet en die rol maakte ze waar. Ze won in 1:55,89 minuten. Van Beek reed 1:56,13 en Beune kwam in 1:57,15 over de meet. Sanneke de Neeling won de B-groep in 1:57,833 minuten, Reina Anema werd daar met 2:00,102 vijfde.

Op de 500 meter voor mannen greep Jan Smeekens net naast een medaille. Met 34,90 werd hij vierde. Net als zaterdag was Pavel Kulizhnikov de snelste. De Rus zegevierde in 34,78. Dai Dai Ntab en Kai Verbij deden zondag niet mee met het oog op het WK afstanden aankomende week. Hein Otterspeer werd in de B-groep tweede in 35,483 seconden.

Denis Yuskov was superieur op de schaatsmijl voor mannen. De drievoudig wereldkampioen op deze afstand reed 1:44,95. Marcel Bosker was de enige Nederlandse deelnemer. Hij werd met 1:46,54 vierde. Debutant Wesly Dijs pakte met 1:49,630 de zesde plek in de B-groep, Gijs Esders werd in 1:50,288 achtste.

Wilders: Nijpels is nieuwe Al Gore

Geert Wilders heeft via Twitter hard uitgehaald naar "klimaatgoeroe" Ed Nijpels. Hij noemt hem onder meer nep en wijst op vermeende hypocrisie. 

Van Gerwen naar halve finale van The Masters

Michael van Gerwen heeft zich zonder al te veel moeite geplaast voor de halve finale van The Masters. De Brabander won in de kwartfinale met 10-5 van Mensur Suljovic en speelt zondagavond tegen Dave Chisnall voor een plaats in finale.

De 29-jarige Brabander was scorend beduidend beter dan de Oostenrijker, maar Suljovic bleef in de partij dankzij een aantal goede finishes. Zo wierp The Gentle een-96 finish voor 2-3 en een 161-check-out voor 4-6. Na de tweede pauze maakte Van Gerwen dan toch het verschil met zijn opponent. De wereldkampioen noteerde tegenover de Oostenrijker een gemiddelde van 102,92, waar hij in zijn eerste wedstrijd tegen Jonny Clayton net onder de 100 gooide. 

In de halve finale treft Van Gerwen Chisnall, die met 10-4 te sterk was voor Stephen Bunting. De andere halve finale gaat tussen James Wade en Peter Wright. De halve finales zijn te zien op RTLZ. Voor de finale kan je weer zappen naar RTL7. 

Uitslagen kwartfinale The Masters

Dave Chisnall (99.74) 10-4 (93.31) Stephen Bunting
Michael van Gerwen (102.92) 10-5 (96.76) Mensur Suljovic
Joe Cullen (91.76) 6-10 (95.37) James Wade
Michael Smith (94.96) 6-10 (95.07) Peter Wright

Halve finales (vanaf 20u)
Michael van Gerwen v Dave Chisnall
James Wade v Peter Wright

Betonfabriek ENCI in Maastricht staat in de hens

In Maastricht is de brandweer rond 18:00 uur met groot materieel uitgerukt voor een brand bij betonproducent ENCI. Naast gewone blusvoertuigen wordt er ook een hoogwerker ingezet bij de bluswerkzaamheden. Dat meldt 1Limburg.

Volgens een woordvoerder van de brandweer is de brand begonnen in een loods met bouwmaterialen op het terrein van de cementfabriek. Er komt flink wat rook vrij bij de brand, het advies van de veiligheidsregio luidt dan ook om dan ramen en deuren gesloten te houden en mechanische ventilatie uit te schakelen. 

Tiener Ledeux wereldkampioene big air, ook goud voor Bösch

Freestyleskiester Tess Ledeux heeft in het Amerikaanse Solitude de wereldtitel gepakt op de big air. De pas 17-jarige Française, ondanks haar leeftijd twee jaar geleden al goed voor goud op de slopestyle, was in de finale een klasse apart.

Ledeux scoorde in al haar drie runs beter dan de beste run van de overige medaillewinnaars. Met een totaalscore van 184,75 punten bleef ze de Amerikaanse Julia Krass (173,75) en de Britse Isabel Atkin (168,75) vrij ruim voor, terwijl Sarah Höfflin uit Zwitserland met 167,75 net naast het brons greep.

Tess Ledeux (Bron: YouTube)

Bij de mannen was de 21-jarige Zwitser Fabian Bösch de beste, zijn tweede wereldtitel na het slopestylegoud in 2015. Met 186,00 punten was hij net iets te sterk voor de excentrieke Zweed Henrik Harlaut (184,00), die op zijn beurt de Canadees Alex Beaulieu-Marchand (183,25) nipt voor wist te blijven. Mees van Lierop eindigde in de kwalificaties als 31e.

Fabian Bösch (Bron: YouTube)

Darter Veenstra wint Dutch Open, eerste Nederlandse zege sinds 2006

Richard Veenstra is de winnaar geworden van de Dutch Open Darts. Hij is de eerste Nederlander die de herentitel wint sinds Raymond van Barneveld in 2006. Bij de dames was wereldkampioene Mikuru Suzuki de beste.

Veenstra moest in de finale zien af te rekenen met Ryan Hogarth. In de tweede set deelde de Nederlander een gevoelige tik uit. Bij 2-2 gooide hij 158 uit. Hogarth herpakte zich echter uitstekend. Hij won de derde set. Een set later had Veenstra tweemaal de kans om het te beslissen, maar hij miste. In de vijfde en laatste set maakte Veenstra het alsnog af.

“Dit is het toernooi dat je wil winnen. Dat is moeilijker dan de Lakeside”, zegt Veenstra direct na de gewonnen titel, waarmee hij onder andere Van Barneveld, Scott Waites en Martin Adams opvolgt. “En dat je dan in zo’n rijtje mag staan is echt geweldig!”

Suzuki, de regerend wereldkampioen bij de vrouwen, toonde in de finale nogmaals haar klasse. Ze kwam nauwelijks in de problemen in haar partij tegen Aileen de Graaf. De Nederlandse won slechts twee legs en de Japanse zegevierde met 5-2. Suzuki won eerder op de dag ook nog de koppelfinale. Ze was met Yuriko Yamaguchi 4-0 te sterk voor titelverdedigers Corrine Hammond en Lorraine Winstanley.

De finale van de herenkoppels werd een absolute thriller. Justin van Tergouw en Martijn Kleermaker kwamen 3-0 voor in die partij tegen Gino Vos en Berry van Peer, maar zagen na acht legs een gelijke stand op het bord staan. In de laatste en beslissende leg maakten Vos en Van Peer het verschil.

Uitslagen Dutch Open Darts - Laatste 64
Fabian Roosenbrand – Nigel van Milligen 3-4
Graeme Orr – Michael Busscher 3-4
Nick Kenny – Sven Verdonck 4-3
Meindert de Boer – Mario Vandenbogaerde 0-4
Darryl Fitton – Marcel Blik 4-3
Sjoerd Koopman – Francis Carragher 3-4
Silko Visser – Gauke van der Boom 1-4
Christian Johansson – David Parletti 0-4
Michael Unterbuchner – Daniel Bakker 4-1
Michel van der Horst – Carlo van Cleef 1-4
Martijn Kleermaker – Arjan Konterman 3-4
Patrick van den Boogaard – Mark Schlaghecke 3-4
Rick Hofstra – Sylvester Paassen 4-1
Leroy Zondervan – Ryan Hogarth 1-4
Adam Smith Neale – Tony Martin 1-4
Gerko Tibbe – Scott Mitchell 2-4
Richard Veenstra – Michael Stoeten 4-2
Carlo van Peer – Danny Kronenberg 4-3
Aaron Turner – Luc Peters 1-4
Frans van der Weit – Martin Jongejan 1-4
Ross Montgomery – Peter Voskamp 2-4
Roy Fleer – Jeffrey Sparidaans 1-4
Martin Adams – Danny Blom 3-4
Kevin Doets – Chris Landman 4-0
Wayne Warren – Davy van der Zande 4-2
Odwin Tuinstra – Nico van Coillie 0-4
Kevin Wensink – Arnoud Daalmeijer 4-1
Remco van Eijden – Willem Mandigers 2-4
Jeffrey van Egdom – Mike Kuijper 4-1
Colin Philippi – Raimon Gacka 4-2
Rupert Frauendienst – Gino Vos 4-2
Arie van den Eijkel – Mike de Decker 1-4

Laatste 32
Nigel van Milligen – Michael Busscher 4-3
Nick Kenny – Mario Vandenbogaerde 4-3
Darryl Fitton – Francis Carragher 4-2
Gauke van der Boom – David Parletti 0-4
Michael Unterbuchner – Carlo van Cleef 4-1
Arjan Konterman – Mark Schlaghecke 2-4
Rick Hofstra – Ryan Hogarth 3-4
Tony Martin – Scott Mitchell 3-4
Richard Veenstra – Carlo van Peer 4-0
Luc Peters – Martin Jongejan 4-3
Peter Voskamp – Jeffrey Sparidaans 4-3
Danny Blom – Kevin Doets 1-4
Wayne Warren – Nico van Coillie 4-1
Kevin Wensink – Willem Mandigers 1-4
Jeffrey van Egdom – Colin Philippi 4-3
Rupert Frauendienst – Mike de Decker 1-4

Laatste 16
Nigel van Milligen – Nick Kenny 1-4
Darryl Fitton – David Parletti 1-4
Michael Unterbuchner – Mark Schlaghecke 4-0
Ryan Hogarth – Scott Mitchell 4-1
Richard Veenstra – Luc Peters 4-1
Peter Voskamp – Kevin Doets 1-4
Wayne Warren – Willem Mandigers 4-0
Jeffrey van Egdom – Mike de Decker 4-3

Kwartfinale
Nick Kenny – David Parletti 1-5
Michael Unterbuchner – Ryan Hogarth 4-5
Richard Veenstra – Kevin Doets 5-4
Wayne Warren – Jeffrey van Egdom 2-5

Halve finale
David Parletti – Ryan Hogarth 1-2 (2-3, 3-0, 2-3)
Richard Veenstra – Jeffrey van Egdom 2-1 (1-3, 3-1, 3-1)

Finale
Ryan Hogarth – Richard Veenstra 2-3 (3-0, 2-3, 3-0, 3-2, 1-3)

Skicrossers Thompson en Place wereldkampioen

In het Amerikaanse Solitude hebben Marielle Thompson en François Place zich laten kronen tot wereldkampioen op de skicross. Voor zowel de Canadese als de Fransman is het de eerste wereldtitel, hoewel Thompson in 2014 al wel olympisch goud won.

De vrouwenfinale was een spannende, waarbij Thompson zich na een matig begin langs Alizee Baron uit Frankrijk en de Zwitserse Fanny Smith knokte. World Cup-leidster Smith moest achter Thompson - de nummer twee in de World Cup-stand - genoegen nemen met zilver, Baron pakte voor de Zwitserse veterane Sanna Lüdi het brons.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Ook de mannenfinale was mooi, met Place als enige overgebleven van het Franse team vol kanshebbers. Hij klopte olympisch kampioen Brady Lehman en diens Canadese landgenoot Kevin Drury, terwijl de ervaren Zwitser Alex Fiva er niet in slaagde zich het podium op te skiën.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Uitslag ADO Den Haag - Heracles Almelo

Heracles Almelo heeft ook zijn derde wedstrijd na de winterstop niet weten te winnen. ADO Den Haag was in eigen stadion met 2-0 te sterk.

Voorafgaand aan het treffen in het Cars Jeans Stadion kon ADO Den Haag niet terugvallen op een goede balans tegen Heracles Almelo. De club uit de Hofstad wist slechts één van de laatste elf competitiewedstrijden tegen de Almeloërs te winnen, terwijl Heracles in elk van de laatste dertien onderlinge Eredivisie-ontmoetingen tot scoren kwam. ADO bleef daarnaast in de laatste vijf thuisduels zonder overwinning: de laatste keer dat men in Den Haag zes thuiswedstrijden op rij niet wist te winnen, was in maart 2012.

Heracles wist na de winterstop nog niet te winnen en leek in Den Haag ook dramatisch van start te gaan. Binnen een minuut had Erik Falkenburg de bal al achter doelman Janis Blaswich gekopt, maar dankzij de grensrechter en videoscheidsrechter werd er buitenspel geconstateerd. De VAR moest in de eerste helft andermaal in actie komen, nadat Falkenburg in de rug werd geduwd. Er werd echter geen actie ondernomen naar aanleiding van het incident in het strafschopgebied. Via Abdenasser El Khayati en Tom Beugelsdijk had ADO verder de beste mogelijkheden in een betrekkelijk matige eerste helft.

De eerste goede kans in de tweede helft was voor de bezoekers. Brandley Kuwas dook vrij op in het strafschopgebied, maar zag zijn schot geblokt worden door Aaron Meijers. Een kwartier later was ook ADO gevaarlijk via een kopbal van Beugelsdijk, die ploeggenoot Danny Bakker raakte. Lang leek het duel af te steven op een doelpuntloos gelijkspel, maar in het Haags kwartiertje kwam ADO toch op voorsprong. Wilfried Kanon bediende de ingevallen Necid, die zich vrij speelde in het strafschopgebied en de bal in de hoek schoof. In de laatste minuten tekende de Tsjechische spits ook voor zijn tweede doelpunt van de avond op aangeven van Sheraldo Becker, waarmee hij de eindstand op 2-0 bepaalde.

Door de zege neemt de club uit de Hofstad afstand van de gevarenzone en stijgt men naar de elfde plaats van de Eredivisie. Heracles staat nu achtste.

ADO Den Haag

2 - 0

Heracles Almelo

 79' Necid
 89' Necid
   
 
 Gele kaart: Hooi, Beugelsdijk, Necid, (ADO Den Haag), v. Hintum, Droste, (Heracles Almelo)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.464
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Troupée
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Immers
El Khayati (Malone/90 1)
Bakker
Becker
Falkenburg (Necid/69)
Lorenzen (Hooi/46)
  Blaswich
Droste (v.d. Berg/90 1)
Rossmann
v. Hintum
Czyborra
Konings (Peterson/86)
Osman
Drost
v. Nieff
Kuwas
Dalmau

Wielrenner Turgis sprint naar zege in Franse openingskoers

Anthony Turgis heeft de 40e editie van de GP la Marseillaise op zijn naam geschreven. De renner van Direct Energie was in de Franse openingskoers net iets sneller dan zijn vluchtgenoot Romain Combaud.

Het was in de Franse openingskoers lang wachten tot de juiste kopgroep wegreed uit het peloton. Uiteindelijk kregen vier renners de ruimte: Romain Combaud (Delko Marseille Provence ), Anthony Turgis (Direct Energie), Julien Antomarchi (Natura4Ever-Roubaix Lille Metropole) en Morne van Niekerk (St-Michel-Auber 93)

Het verschil tussen de kopgroep en het peloton liep op naar meer dan zeven minuten. Vital Concept zette de achtervolging op de kopgroep, maar ze kwamen nooit meer bij de eerste van de kopgroep. Van de vier bleven Combaud en Turgis over. In een sprint was Turgis net iets sneller dan zijn landgenoot en pakte zo de eerste zege op Franse bodem.

Niki Terpstra, sinds dit jaar ploeggenoot van Turgis, eindige in het peloton op een 41ste plaats. De Nederlander die dit jaar is overgestapt naar Direct Energie is zich aan het voorbereiden op de Vlaamse klassiekers die over 27 dagen begint met het Omloop van het Nieuwsblad.

BREIN: 'Mogelijk ook illegale downloaders aanpakken'

Tim Kuik (u kent hem nog wel, het brein achter BREIN) stelt in een interview met de nerds van Met Nerds Om Tafel, dat het niet geheel ondenkbaar is dat behalve uploaders, in de toekomst ook downloaders van auteursrechtelijk beschermde content worden aangepakt. Dat meldt Tweakers. Hij zegt er wel bij dat hij daar z'n twijfels over heeft. Op een ander moment geeft Kuik toe dat het doel van Brein niet zozeer het volledig uitroeien van illegaal downloaden is, maar om 'te voorkomen dat het hek van de dam raakt en iedere Nederlander aan de torrents gaat.'

Tijdens het interview wordt ook aangehaald dat sommige tv-series in Nederland slechts via één kanaal beschikbaar zijn en daarom relatief duur zijn om te kijken. Als voorbeeld wordt het populaire Games of Thrones genoemd. Wil je dat in Nederland legaal kijken dan ben je verplicht om een Ziggo abonnement te nemen. Het goedkoopste abonnement is 18,70 euro. Echter, om GoT te kunnen kijken moet je het aanvullende HBO-pakket afnemen. Nog eens 14,95 euro per maand. 

Dat komt neer op 33,65 euro per maand, minimaal. Tim Kuik noemt dit in het interview een "bijzonder vreemde situatie". Hij zegt er echter meteen achteraan dat Ziggo daar op aangesproken moet worden en niet BREIN. 

Voor als je bijna twee uur lang niets te doen hebt, hieronder kun je de bewuste podcast terugluisteren. 

 

PSV dreigt Bergwijn lang te moeten missen door ogenschijnlijk zware blessure

Het is aannemelijk dat PSV voorlopig niet kan beschikken over Steven Bergwijn. De 21-jarige aanvaller raakte zondag geblesseerd. Bergwijn moest tijdens de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard per brancard het veld verlaten en zich laten vervangen door Mohammed Ihattaren. De spits liep een op het oog zware blessure op, nadat hij ongelukkig op de grond terechtkwam.

Bergwijn strompelde na de ongelukkige landing nog een stukje door, ging naar de grond en schreeuwde het uit van de pijn. De vleugelaanvaller werd op een brancard naar de kleedkamers gebracht en er wordt momenteel gevreesd dat hij zijn kuitbeen heeft gebroken. Indien dat het geval is, lijkt het aannemelijk dat het seizoen van Bergwijn reeds ten einde is.

Het is voor PSV de tweede tegenvaller in aanvallend opzicht, nadat Hirving Lozano vorige week uitviel met een hoofdblessure. Achteraf viel de kwetsuur van de Mexicaanse aanvaller mee, al was hij zondagmiddag in de wedstrijd tegen Fortuna Sittard niet van de partij. Op het moment dat Bergwijn geblesseerd raakte, leidde PSV al met 3-0 tegen de Limburgers. Het werd uiteindelijk 5-0.

Achtste WTA-titel voor Bertens in Sint Petersburg

Kiki Bertens heeft het WTA-toernooi van Sint-Petersburg gewonnen. De Nederlandse nummer acht van de wereld won in twee spannende sets van de Kroatische Donna Vekic: 7-6 (2), 6-4. Het was voor 27-jarige tennisster haar achtste WTA-titel in tien finales.

De eerste set leek eenvoudig naar Vekic te gaan. De nummer dertig van de wereld kwam op een dubbele break voorsprong en alles weer erop dat de Kroatische de eerste set ging winnen. Bertens vocht zich sterk terug van een 2-5 achterstand en wist maar liefst vier games op rij te winnen, maar Vekic wist er alsnog een tiebreak eruit te slepen. Daarin was Bertens duidelijk wat beter dan haar tegenstandster en pakt de tiebreak met 7-2.

Bertens leek in het begin van de tweede set de definitieve slag te slaan. Vroeg in de set kwam de Nederlandse op 3-1, maar Vekic vocht zich terug in de set. Bij 4-4 in de tweede set brak Bertens opnieuw de service van de Kroatische en mocht voor de wedstrijd serveren. In die game kwam ze op 40-0 en het eerste wedstrijdpunt leek raak, maar Hawkeye gooide roet in het eten. Vekic kwam nog terug tot deuce en op het vierde wedstrijdpunt was het wel raak voor Bertens.

Door de zege heeft Bertens nu ook haar eerste titel op een indoorbaan binnen. Ondanks de winst blijft ze de nummer acht van de wereld. Het gat naar de nummer negen is wel 1280 punten, terwijl ze de nummer zes en zeven in het zicht heeft. Ze krijgt wel 141.500 dollar bijgeschreven op haar rekening.

Achtste WTA-titel voor Bertens in Sint Petersburg (Pro Shots / Action Images)
Achtste WTA-titel voor Bertens in Sint Petersburg (Pro Shots / Action Images)

Zaalvoetballers overtuigend door in WK-kwalificatie

De Nederlandse zaalvoetballers hebben zich zonder grote problemen geplaatst voor de tweede ronde van de kwalificatie voor het WK van volgend jaar. In Estland won Nederland alle drie groepswedstrijden.

Estland werd met 4-1 verslagen, waarna Montenegro met 4-2 voor de bijl ging. In de laatste wedstrijd stond Oranje tegenover Bulgarije, wat met 6-1 geklopt werd. Mats Velseboer was lekker op dreef in Estland: hij tekende voor in totaal zes goals.

In de tweede ronde speelt Nederland in oktober tegen gastland Roemenië, Kazachstan en Albanië of Macedonië, die zondag onderling uitmaken wie dat laatste plekje krijgt. Een plek bij de top-2 is nodig om naar de laatste kwalificatieronde te mogen.

Van Persie ontgoocheld: "Ik begrijp het ook niet meer, echt bizar"

Robin van Persie had na afloop geen woorden voor de verliespartij van Feyenoord bij Excelsior. Vorige week werd Ajax nog met 6-2 overmeesterd. De Rotterdammers gingen zondagmiddag op pijnlijke wijze met 2-1 onderuit tegen de stadgenoot. Van Persie schoot Feyenoord vlak na rust op voorsprong, maar zag hoe Ali Messaoud even later voor de gelijkmaker zorgde. In de slotfase waren de beste kansen voor de thuisploeg en was het Robin van der Meer die 29 seconden na zijn invalbeurt op aangeven van Mounir El Hamdaoui de winnende maakte.

"Ik begrijp het ook niet meer", reageerde Van Persie in gesprek met FOX Sports op de vraag hoe het kan dat Feyenoord onderuit ging. "Het was al ongelofelijk dat het erop leek dat je twee punten zou gaan verspelen, maar drie... echt bizar. Dan speel je vorige week zo'n goede wedstrijd... Ik weet het niet, zeg jij het maar."

In aanloop naar De Klassieker van vorige week werd er bij Feyenoord gehamerd op de juiste mindset waarmee gestreden moest worden. Hoe het zondag met de mindset zat? "Volgens mij wel goed", aldus Van Persie. "We hebben een goede trainingsweek gehad. We hebben het er nog over gehad, de trainer heeft het er nog over gehad en ik heb het er nog over gehad met die gasten. Iedereen ging akkoord dat de focus vol op Excelsior ging. Iedereen in Rotterdam heeft een topweek gehad, maar dan moet je dan wel een goed vervolg geven. Bij de 1-0 is er niets aan de hand, maar de goals krijgen we wel erg makkelijk tegen.” Door de nederlaag blijft Feyenoord steken op 39 punten, elf minder dan de nummer twee Ajax. Volgende week zaterdag krijgen de Rotterdammers bezoek van De Graafschap.

Rusland wereldkampioen bandy, Nederland degradeert

Voor het tweede jaar op rij en voor de zesde keer in de laatste zeven jaar heeft Rusland zich gekroond tot wereldkampioen bandy, de voorloper van het ijs- en veldhockey. Rivaal Zweden, op Finland in 2003 na het enige andere land dat ooit een van de 39 WK's won, werd in eigen huis na verlenging verslagen.

Beide landen wonnen in de groepsfase met 22-1 van Kazachstan, waarna Zweden in de halve finale nog eens met 20-1 van de Kazachen won. Rusland klopte Finland met 6-2 en de Finnen wonnen brons door Kazachstan met 8-2 te verslaan. In de finale in Vänersborg kwam Zweden op 4-2 en 5-3, maar het was niet genoeg: Yury Vikulin werkte in de laatste minuut de 5-5 binnen.

Er was dus verlenging nodig om de wereldtitel te beslissen en daarin schoot Almaz Mirgazov de Russen naar de wereldtitel: 6-5. Nederland verloor in de groepsfase van Duitsland (10-13), de VS (2-13) en Noorwegen (0-14), waarna de Duitsers in de strijd om de zevende plek met 6-12 te sterk waren, na een prima begin van Nederland. Oranje eindigde zo als achtste en moet volgend jaar in de B-divisie in actie komen.

De hoogtepunten van de finale (Bron: YouTube)

Van der Poel pakt wereldtitel veldrijden

Mathieu van der Poel is wereldkampioen veldrijden geworden. In de Deense havenplaats Bogense maakte hij zijn favorietenrol waar en kwam na 12 ronden solo over de finish. Voor de Nederlander is dit de tweede wereldtitel bij de elite in zijn carrière.

Na de start vormde zich een kopgroep met naast Van der Poel ook de landgenoten Lars van der Haar en Corné van Kessel, verder de Belgen Wout van Aert, Michael Vanthourenhout, Toon Aerts, Laurens Sweeck en de Spanjaard Felipe Orts Lloret.

Mede door ploegenspel bleef de groep in de openingsfase bij elkaar. In de derde ronde maakte Aerts een foutje waardoor Van der Poel alleen weg kon rijden. De Nederlander pakte een voorsprong van een kleine zes seconden, alleen drievoudig wereldkampioen Van Aert slaagde erin om terug te keren aan de kop. Door een foutje van de Belg op een schuine kant kon Van der Poel opnieuw wegrijden en aan een lange solo beginnen. Regerend Belgisch kampioen Aerts maakte een ronde voor het einde de aansluiting bij zijn landgenoot Van Aert.

Na zeventig minuten wedstrijd kwam de 24-jarige Van der Poel solo over de finish. De strijd voor de tweede plaats werd in de laatste ronde beslist toen Aerts na een afdaling onderuit ging. Van Aert kwam op zestien seconden achterstand als tweede over de finish. De onfortuinlijke Aerts volgde op tien seconden als derde.

Uitslag
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout van Aert (BEL)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Michael Vanthourenhout (BEL)
5. Laurens Sweeck (BEL)
6. Lars van der Haar (NED)
7. Quinten Hermans (BEL)
8. Marcel Meisen (DUI)
9. Jens Adams (BEL)
10. Gianni Vermeersch (BEL)

Van der Poel pakt wereldtitel veldrijden (Pro Shots / Action Images)
Van der Poel pakt wereldtitel veldrijden (Pro Shots / Action Images)

Duitse rodelaarsters na 22 jaar in eigen huis verslagen

De World Cup rodelen in het Duitse Altenberg is zondag ietwat uitgelopen op een farce. Het sneeuwde nogal hard in Duitsland, waardoor de estafette 's middags afgelast werd en de vrouwenwedstrijd in de ochtend bij één in plaats van twee runs bleef.

Door de sneeuwval ontstonden bijzonder vreemde resultaten. Als tiende van de 28 dames ging Sandra Robatscher naar beneden en de Italiaanse zag hoe de een na de ander door de zware sneeuwval geen schijn van kans had om haar tijd aan te vallen. De allerlaatste starter, de Duitse wereldkampioene Natalie Geisenberger, kwam met 0,09 seconden nog in de buurt, hoewel ze doorgaans gehakt maakt van de Italiaanse Robatscher. Op 0,246 seconden stond de Russische Viktoriia Demchenko op de derde plek, enkele duizendsten voor de Amerikaanse Emily Sweeney. De vanuit Kroatië overgekomen Nederlandse Daria Obratov eindigde als 26e en op twee na laatste.

Veel van de late starters waren volstrekt kansloos. Zo eindigden de Duitse wereldtoppers Julia Taubitz en Dajana Eitberger als 24e en 25e, terwijl de Amerikaanse Summer Britcher op de 20e plek bleef steken. De tweede run werd vervolgens afgelast en dus hadden de dames onderin de ranglijst ook geen kans om zich met de omgekeerde volgorde van run twee weer wat naar voren te werken.

Voor de statistieken was het een leuke uitslag. Voormalig olympisch- en wereldkampioene Gerda Weissensteiner was in februari 1996 in St Moritz de laatste Italiaanse die een World Cup-zege boekte. Daarnaast is het de eerste keer sinds november 1997, toen de Oostenrijkse Andrea Tagwerker in Königssee won, dat een niet-Duitse in Duitsland de winst pakt.

Uitslag PEC Zwolle - FC Utrecht

PEC Zwolle heeft zondagmiddag een sensationele overwinning geboekt op FC Utrecht, dat een kwartier voor tijd op comfortabele voorsprong was gekomen. Drie doelpunten in slechts dertien minuten tijd bezorgden PEC alsnog de volle buit en zodoende sloot men voor het eerst sinds december 2014 drie opeenvolgende Eredivisie-wedstrijden winnend af.

De openingsfase in Overijssel mocht er absoluut zijn. Na slechts negentien seconden stond de lat een doelpunt van Sean Klaiber na een uithaal vanaf de rand van het strafschopgebied in de weg. In de zevende minuut was het echter FC Utrecht dat de leiding nam: Simon Gustafson mocht van ver uithalen en zag zijn schot buiten het bereik van Mickey van der Hart in het doel eindigen. Het was voor de middenvelder alweer zijn vierde goal in zijn laatste drie duels met de Zwollenaren; een reeks waarin hij ook nog twee andere treffers voorbereidde.

Het was weliswaar voor het eerst dat PEC onder leiding van Stam tegen een achterstand aankeek, maar de thuisploeg beet goed van zich af. Na enkele kleine kansjes en een inzet van Younes Namli op de bovenkant van de lat nivelleerde Vito van Crooij in de 25e minuut de tussenstand: na voorbereidend werk van Namli rondde de aanvaller simpel af. Het tempo zakte vervolgens tot aan de rust behoorlijk in: de ploegen van Stam en Advocaat speelden de bal rond en creëerden geen gevaarlijke momenten meer.

Het spel was na rust aanvankelijk niet groots, met veel kleine overtredingen en weinig voetbal. Na nog geen uur spelen liet FC Utrecht zich echter gelden. Van der Hart redde uitstekend op een inzet van Sander van de Streek van dichtbij, maar uit de daaropvolgende hoekschop kopte Letschert de tweede treffer van de Domstedelingen binnen: 1-2. Het duel ging vervolgens op en neer, met een schot van Ouasim Bouy dat net naast ging en ook een kopbal van Willem Janssen ging maar net langs de verkeerde kant van de paal.

De laatste twintig minuten zaten vol spanning. Urby Emanuelson raakte de enkel van Thomas Lam na een duel om de bal, waarna de VAR Björn Kuipers maande om de beelden te bekijken. De arbiter opteerde vervolgens voor een rode kaart. Vijf minuten later leek Jean-Christophe Bahebeck het duel toch in het slot te gooien, met een hard schot in de korte hoek, maar PEC gaf zich niet gewonnen.

Lam vond vijf minuten later eveneens het doel en uiteindelijk viel ook de 3-3. Kuipers werd opnieuw door de VAR, zo leek het, geattendeerd op het feit dat de overtreding van Mark van de Maarel op Kingsley Ehizibue in het strafschopgebied was gemaakt. Advocaat was weer niet over de VAR te spreken, kreeg geel en zag hoe Mike van Duinen niet miste. Tot overmaat van ramp voor FC Utrecht volgde in de extra tijd ook nog de 4-3 van Van Duinen. Dankzij de overwinning komt PEC, de nummer twaalf, op 24 punten uit 20 duels. FC Utrecht heeft vier punten meer dan PEC en is de nummer zes.

PEC Zwolle

4 - 3

FC Utrecht

 25' v.Crooy
 80' Lam
 90' v.Duinen
 90+3' v.Duinen
   7' Gustafson
 59' Letschert
 75' Bahebeck
 
 Gele kaart: Lam,Namli, Paal, (PEC Zwolle), Bazoer,Bahebeck,Gavory,Letschert, (FC Utrecht)
 Rode kaart: , Emanuelson (71) (FC Utrecht)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.024
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
Ehizibue
v.Polen
Lam
Paal
Bouy (Flemming/72)
Clement
Namli
v.Crooy (Elbers/81)
Thy
v.Duinen
  Jensen
Klaiber
Letschert
Janssen
Gavory
Bazoer (Kerk/81)
v.Overeem
Gustafson
Emanuelson
Bahebeck (v.d.Maarel/76)
v.d.Streek

Vermiste man opgedregd in kanaal bij Weert

Zondagmiddag werd in het kanaal bij de Noordkade in Weert een lichaam aangetroffen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het om een vermiste 22-jarige man uit Weert gaat. De politie doet onderzoek hoe het slachtoffer te water is geraakt.

Zondagochtend ontving de politie een melding over een 22-jarige man die vermist was. De hulpdiensten zijn daarop een zoektocht gestart. Daarbij is via burgernet ook de hulp van het publiek ingeschakeld. Een van de mogelijke scenario’s was dat de vermiste man te water zou zijn geraakt. Daarom heeft de brandweer een duikteam ingezet voor een zoeking in het kanaal aan de Suffolkweg. Daarbij werd de fiets van de vermiste man aangetroffen. Ook in de omgeving van het water werd een zoektocht gestart. Hierbij is ook de politiehelikopter ingezet.

Rond 15.15 uur is met behulp van de Sonarboot van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen het lichaam van de 22-jarige man geborgen. De politie doet onderzoek naar het overlijden van de man en de omstandigheden waarin hij te water is geraakt. Daarom zoekt de politie getuigen. Mensen die iets gehoord of gezien hebben wordt verzocht om de politie te bellen op 0900-8844.

Uitslag PSV - Fortuna Sittard

PSV heeft geen fout gemaakt tegen Fortuna Sittard. In navolging van concurrent Ajax (6-0) won ook de koploper van de Eredivisie met ruime cijfers.
Bij PSV ontbrak Hirving Lozano in de opstelling. De Mexciaanse aanvaller raakte vorige week tegen FC Groningen geblesseerd aan zijn hoofd en werd voor het duel van zondag buiten de wedstrijdselectie gelaten. Hij werd tegen Fortuna Sittard vervangen door Donyell Malen. De Eindhovenaren begonnen goed aan de thuiswedstrijd en kwamen al na zeven minuten spelen op voorsprong. Gastón Pereiro kreeg de bal voor zijn voeten en schoot vanaf de rand van het strafschopgebied de 1-0 binnen.

PSV speelde in de eerste 45 minuten allesbehalve overtuigend. Toch leek het er geen moment op dat Fortuna zou gaan stunten in het Philips Stadion. Want na een half uur spelen maakte Essers hands op het middenveld en pakte hij zodoende zijn tweede gele kaart van de middag. Dat Mark van Bommel niet geheel tevreden was over het spel van zijn ploeg bleek wel in de rust. De matig spelende Malen werd vervangen door Cody Gakpo. De talentvolle aanvaller liet zich wél positief gelden.

Een kleine tien minuten na rust had Gakpo een afgemeten voorzet in huis op Luuk de Jong. De spits van PSV verlengde de bal met het hoofd over doelman Alexei Koselev heen. De aanvoerder maakte op deze manier zijn honderdste goal in dienst van PSV. Nog geen twee minuten later was het Gakpo die zelf scoorde. Het talent speelde zichzelf knap vrij en schoot de bal vanaf een meter of twintig buiten bereik van Koselev.

Ondanks de ruime voorsprong kreeg PSV een domper te verwerken. Bergwijn raakte geblesseerd aan zijn kuit en moest het veld per brancard verlaten. Zonder hem in de ploeg wist de thuisploeg de voorsprong verder uit te bouwen. Door twee goals van De Jong, die zijn hattrick vol maakte, won het team van Van Bommel probleemloos met overtuigende cijfers. Volgende week zondag wacht voor PSV de uitwedstrijd tegen FC Utrecht.


PSV-speler Luuk de Jong na het score van de 4-0. (Pro Shots / Joep Leenen)

PSV

5 - 0

Fortuna Sittard

 8' Pereiro
 54' De Jong
 56' Gakpo
 76' De Jong
 87' De Jong
   
 
 Gele kaart: Malen, Angelino, (PSV), Pinto, El Messaoudi, (Fortuna Sittard)
 Rode kaart: , Essers (32/2xg) (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34.400
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Dumfries
Schwaab
Viergever
Angelino
Rosario (Gutiérrez/80)
Pereiro
Hendrix
Bergwijn (Ihattaren/ 66)
De Jong
Malen (Gakpo/46)
  Koselev
Essers
Rodríguez
Heerings (Dembélé/52)
Pinto
Balic (Ciranni/35)
El Messaoudi
Smeets
Hutten
Novakovich (Ramírez/80)
Diemers

Herzog wint 500m bij afwezigheid Kodaira

De Oostenrijkse schaatsster Vanessa Herzog heeft de tweede 500 meter voor vrouwen bij de wereldbekerwedstrijden in Hamar gewonnen. Herzog won in 37,610 seconden.

Angelina Golikova uit Rusland werd tweede in 37,901, haar landgenote Olga Fatkulina eindigde op plek drie in 38,090. Sanneke de Neeling was de enige Nederlandse deelneemster. Zij klokte een tijd van 38,917 seconden.

Noa Kodaira, die zaterdag de eerste 500 meter won in een nieuw baanrecord, ontbrak zondag. De Japanse wil zich optimaal voorbereiden op de WK afstanden die donderdag van start gaan in Inzell.

Kimi Goetz won de 500 meter in de B-groep. De Amerikaanse zegevierde in 38,910 seconden. Isabelle van Elst werd met 39,164 seconden derde, voor de 39,340 van Floor van den Brandt.

Hockey Pro League: Belgische dames en heren winnen van Australië

In de Hockey Pro League heeft wereldkampioen België in Melbourne Australië met 4-1 verslagen, een dag nadat de Kookaburras al 5-5 speelden tegen Oranje. Het was een confrontatie tussen de nummers 1 en 2 van de wereldranglijst. Eerder waren de Belgen met 4-2 te sterk voor Argentinië en speelde de ploeg gelijk tegen Nieuw-Zeeland (4-4) en Spanje (3-3). In de shoot-outs werd gewonnen van Nieuw-Zeeland. De serie tegen Spanje ging verloren.

Australië kwam tegen België nog wel op voorsprong door Daniel Beale na een voorzet van Jacob Anderson, maar de Belgen bogen die achterstand nog voor de rust om in een voorsprong. Sébastien Dockier tekende voor de gelijkmaker, waarna Alexander Hendrickx vanaf de kop van de cirkel de wereldkampioen op 2-1 zette. In het derde kwart werd het duel in Melbourne definitief beslist na treffers van opnieuw Dockier en Tanguy Cosyns. Dockier – speler van Den Bosch – werd uitgeroepen tot Man of the Match.

Ook de hockeysters van België boekten zondag een overwinning op Australië: 1-2. Zaterdag waren de Hockeyroos nog te sterk voor het Nederlands elftal. De doelpunten vielen pas na rust. Een rake strafcorner van Michelle Struijk en een doelpunt van Louise Versavel zorgden voor een 0-2 marge. Brooke Paris scoorde nog tegen voor Australië.

De Belgische hockeysters verrassen tot nu toe in de Pro League. Afgelopen vrijdag was de ploeg van de Nederlandse bondscoach Niels Thijssen al met 1-0 te sterk voor Nieuw-Zeeland nadat eerder met 2-0 was verloren van Argentinië.

Politie vindt 400 kg coke na anonieme tip

De politie heeft 400 kilo cocaïne gevonden in een loods bij een woning aan de Kromhoutstraat in IJmuiden. Twee bewoners zijn aangehouden. Zondagochtend in de vroege ochtend is de politie een loods binnen gevallen. Er was informatie binnen gekomen dat in die loods harddrugs zou liggen.

Dat bleek ook zo te zijn. Vierhonderd kilo werd gevonden en in beslag genomen. De twee bewoners van de bij de loods behorende woning, die daar aanwezig waren, zijn aangehouden. De recherche onderzoekt de zaak verder.

Politie vindt 400 kg coke na anonieme tip (Foto ter illustratie: Pixabay)
Politie vindt 400 kg coke na anonieme tip (Foto ter illustratie: Pixabay)

De vis betalen was geen optie

Een politieman heeft gisteren in zijn vrije tijd in een supermarkt aan de Oost-Vaardeke in Oudenbosch een 36-jarige man aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Dat ging niet zonder slag of stoot. De man had kort daarvoor een winkelmedewerkster mishandeld.

Een medewerkster van de winkel had zaterdagmiddag gezien dat de man een bakje vis in zijn binnenzak stopte. Bij de kassa sprak het winkelpersoneel hem aan en vroeg hem zijn zakken leeg te maken. De man weigerde dit en liep de winkel uit. Daar spuugde hij richting een medewerkster, schold haar uit en bedreigde hij haar met de dood. Ook gooide hij een blikje drinken richting haar hoofd. De vrouw kon voorkomen dat het blikje haar hoofd raakte, maar haar horloge sneuvelde.

Een politieman in zijn vrije tijd kwam te hulp, maar ook tegen hem gedroeg de verdachte zich agressief. De agent werkte de verdachte naar de grond en hield hem aan. Terwijl hij op de grond lag, wist hij nog een andere winkelmedewerkster te schoppen. De verdachte is korte tijd later overgedragen aan andere agenten. Na fouillering bleek dat de verdachte zes pakjes vis bij zich had. Hij is meegenomen naar het politiebureau en voor nader onderzoek en verhoor in de cel gezet.

De vraag van de dag is: Wat is jouw favoriete visgerecht?

Uitslag Excelsior - Feyenoord

Feyenoord is er niet in geslaagd om de 6-2 overwinning op Ajax een goed vervolg te geven. Op bezoek bij Excelsior, de nummer zestien van de Eredivisie, had de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst het moeilijk en leek het er lang op dat beide ploegen de punten moesten delen. Vlak voor tijd was het Robin van der Meer die 29 seconden na zijn invalbeurt op aangeven van Mounir El Hamdaoui de winnende 2-1 tegen de touwen schoot.

Na de zinderende overwinning van vorige week op Ajax hoopte Feyenoord de goede lijn door te trekken in de Rotterdamse stadsderby. Van Bronckhorst hield vast aan dezelfde namen, alleen de geblesseerde Eric Botteghin werd in de achterhoede vervangen door Jan-Arie van der Heijden. Nicolas Jörgensen en de van Everton gehuurde Cuco Martina begonnen op de bank. Het tempo van de wedstrijd lag beduidend lager dan een week eerder in De Kuip, met een gezapige eerste helft als gevolg. Excelsior hield de ruimtes klein en had weinig moeite om de bezoekers van het scoren af te houden. De ploeg van trainer Adrie Poldervaart liet zich bij vlagen ook aanvallend gelden. Marcus Edwards probeerde het van afstand, maar zijn schot werd gekraakt. Een kopbal van Jurgen Mattheij werd door Kenneth Vermeer naast gekeken.

Pas op slag van rust werd Feyenoord gevaarlijk. Alessandro Damen voorkwam tot twee keer toe een achterstand voor Excelsior. Jens Toornstra zag zijn inzet gekeerd worden door de keeper, waarna Thomas Oude Kotte de bal voor de doellijn wegwerkte. Even later had Toornstra een afgemeten voorzet op Robin van Persie in huis, maar de spits van Feyenoord raakte de bal te licht om het Damen moeilijk te maken. De sluitpost stond zijn mannetje en zorgde ervoor dat beide ploegen met de brilstand gingen rusten. Na de thee trapte Feyenoord het gas in en kreeg het na anderhalve minuut al een enorme kans. Steven Berghuis kreeg de bal voor zijn voeten en raakte van dichtbij de paal. Excelsior ontsnapte aan een 0-1 achterstand.

Feyenoord zocht nadrukkelijker de aanval dan in de eerste helft en het doelpunt liet niet lang op zich wachten. Tien minuten na rust had Calvin Verdonk een lastig te verdedigen voorzet in huis. Lorenzo Burnet raakte de bal beroerd en bood Van Persie een niet te missen kans. De captain schoof de bal in de verre hoek, buiten het bereik van Damen en maakte derhalve zijn elfde treffer van dit Eredivisie-seizoen tegen zijn oude club. De thuisploeg kroop na de tegentreffer wat meer uit zijn schulp en ging op jacht naar de gelijkmaker. Bij de eerste kans was het meteen raak. Feyenoord liet Excelsior combineren in het strafschopgebied, waarna Ali Messaoud de trekker overhaalde en Kenneth Vermeer het nakijken liet: 1-1.

Van Bronckhorst had Verdonk inmiddels vervangen door Ridgeciano Haps en de invaller zorgde op de linkerflank voor de meeste dreiging. De back kwam veel op en zorgde met zijn acties voor gevaarlijke momenten. De trainer van de Rotterdammers greep met nog een kleine tien minuten op de klok opnieuw in en haalde Van der Heijden naar de kant ten faveure van Jörgensen. Met een extra aanvaller in de ploeg hoopte Feyenoord de overwinning binnen te halen. Heel overtuigend was het niet wat de bezoekers lieten zien, waardoor het vertrouwen bij Excelsior groeide en de thuisploeg nog de beste kansen kreeg. Door twee goede reddingen op rij voorkwam Vermeer erger voor zijn ploeg. Met een extra aanvaller binnen de lijnen wist Feyenoord niet gevaarlijk te worden en was het juist Excelsior dat meer ruimte kreeg om te voetballen en gevaarlijk werd. In de eerste minuut van de blessuretijd werd de thuisploeg beloond. El Hamdaoui bracht de bal hoog voor en bij de tweede paal dook Van der Meer op. Met een fraaie volley liet hij Vermeer kansloos en bezorgde hij Excelsior de overwinning.

Schouten en Vilhena. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Schouten en Vilhena. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Excelsior

2 - 1

Feyenoord

 63' Messaoud
 90' v.d.Meer
   54' v.Persie
 
 Gele kaart: Schouten, v.d.Meer, (Excelsior), Vilhena, (Feyenoord)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.400
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Damen
Horemans
Mattheij
Oude Kotte
Burnet
Schouten
Messaoud (Eckert/77)
Koolwijk
Edwards (v.d.Meer/ 90)
El Hamdaoui
Bruins (Anderson/72)
  Vermeer
St.Juste
v.Beek
v.d.Heijden (Jörgensen/84)
Verdonk (Haps/66)
Clasie
Toornstra (Ayoub/76)
Vilhena
Berghuis
v.Persie
Larsson

Kittel begint seizoen goed met zege in Challenge Mallorca

Marcel Kittel heeft de vierde en laatste wedstrijd van de Challenge Mallorca gewonnen. De sterke Duitser van Katusha - Alpecin pakte de zege in de massasprint voor Timothy Dupont en Hugo Hofstetter.

Na vijf kilometer ontstond er al een kopgroep van vier renners met daarbij geen belangrijke renners. De voorsprong liep op naar meer dan vijf minuten, maar in het peloton was alles onder. Op de enige klim van de dag, op 35 kilometer van de streep, werden de vroege vluchters dan ook gegrepen door het peloton.

Met nog twintig kilometer trok Lars Boom in de aanval. De nieuwe aanwinst van Roompot-Crelan kreeg Peio Goikoetxea en Justin Wolf met zich mee. Boom mocht even hoop houden op een stuntje, doordat de Nederlander met nog tien kilometer een halve minuut voorsprong had op het peloton. Toch kwam alles samen en mocht het peloton zich opmaken voor de sprint om de zege in Palma.

In die sprint was Kittel duidelijk de snelste, voor Dupont en Hofstetter. Voor de Duitser in dienst van Kathusa-Alpecin was het eerste zege. Kittel is het seizoen alvast beter begonnen dan vorig jaar, want toen moest hij tot begin maart wachten op zijn eerste zege van het jaar en daar bleef het dan ook bij.

Zuiplap rijdt niet één, maar twee keer tegen politieauto

Politiemensen hebben in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 februari 2019 rond 04:00 uur op de Westdam in Steenbergen een 55-jarige man aangehouden, die onder invloed van alcohol met zijn auto tot twee keer toe een politieauto ramde.

Agenten hadden de man op de Westdam in een auto zien stappen en hielden hem in de gaten. Ze zagen dat de man probeerde met de auto een parkeervak te verlaten wat niet goed lukte. Toen ze hem een stopteken gaven, om te controleren of hij onder invloed van alcohol was, kwam de man bijna tegen een boom, die naast de parkeervakken op de stoep staat, tot stilstand. Vervolgens reed de man achteruit tegen de politieauto aan, die achter hem stond. De verdachte reed vervolgens vooruit weg richting de Kade.

Een andere politie-eenheid die hem tegemoet kwam, gaf hem opnieuw een stopteken en probeerde met de blauwe zwaailichten zijn aandacht te trekken, waarop de man stopte. Hij reed echter opnieuw achteruit en opnieuw tegen de politieauto aan die nog altijd achter hem reed. Omdat hij nu was ingesloten, kon de man worden aangehouden. Hij moest meewerken aan een blaastest waaruit bleek dat hij onder invloed van alcohol was. Op het bureau moest hij meewerken aan een ademanalyse (uitslag 905 ug/l).

Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt vanwege rijden onder invloed, gevaarlijk rijgedrag, doorrijden na een ongeval en het negeren van een stopteken. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Zuiplap rijdt niet één, maar twee keer tegen politieauto (Foto: FOK!)
Zuiplap rijdt niet één, maar twee keer tegen politieauto (Foto: FOK!)

Bruiloft eindigt met schietincident

Zaterdagavond om 23:55 uur kreeg de politie een melding van een schietincident bij horecagelegenheid Beckum Palace aan de Haaksbergerstraat in Beckum. Bij de horecagelegenheid werd een bruiloft gehouden met enkele honderden gasten. Op een gegeven moment ontstond er onenigheid tussen een aantal personen. Hierbij werd er zowel binnen in het pand als buiten geschoten. Na het incident zijn de dader en/of daders vermoedelijk in een auto weggereden.

Bij het incident raakten drie personen afkomstig uit Almelo gewond. Een man en een vrouw zijn door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De derde persoon was lichtgewond. De mannen konden na behandeling naar huis maar de vrouw ligt nog in het ziekenhuis. De politie is druk bezig met het onderzoek naar dit incident. Over de toedracht valt op dit moment nog niets te melden.

UFC: Brazilianen houden heerlijk huis in Fortaleza

Een uitzinnig Braziliaans publiek in het uitverkochte 'Centro de Formação Olímpica do Nordeste' in de Braziliaanse stad Fortaleza schreeuwden hun lokale favorieten naar een overwinning. Een groot aantal landgenoten stonden zaterdagavond in de octagon om hun vuisten te laten spreken tijdens UFC Fight Night 144, het derde UFC-evenement in de stad die zijn naam ontleent aan het Nederlands fort dat ooit in de 17e eeuw door de Portugezen werd overgenomen.

Raphael Assuncao vs Marlon Moraes
Het eerste gevecht tussen deze twee bantamgewichten, het debuut van Moraes bij de UFC, eindigde na drie ronden in een juryoverwinning voor Assuncao. Eerherstel was echter niet het enige wat zaterdag op het spel stond. De winnaar van dit gevecht zal ongetwijfeld de volgende zijn die kampioen T.J. Dillashaw tegenover zich in de octagon zal zien.

Beide Brazilianen gingen de strijd aan alsof het hun laatste dag op aarde was. Moraes die keiharde low-kicks landde op de benen van Assuncao terwijl de laatste zijn vuisten dwars door het hoofd van Moraes wilde rammen. In de eerste ronde komt Moraes veel completer over terwijl hij Assuncao tweemaal hard op het hoofd raakt met zijn vuisten.

Assuncao is aangeslagen na een klap op zijn kin en slaap en valt op het canvas. Moraes ruikt bloed, duikt direct op zijn slachtoffer en gaat snel voor de verwurging. Na ruim drie minuten in die eerste ronde klopt Assuncao af en lijkt Moraes niet alleen wraak genomen te hebben voor het verlies tijdens zijn debuut, maar mag hij gelijk zijn blik zetten op de kampioensgordel.

José Aldo vs Renato Moicano
Voormalig kampioen Aldo was teleurgesteld dat hij, ten eerste, underdog was in zijn gevecht tegen Moicano, maar ook nog eens als co-main event op de card stond. Zit niemand dan meer te wachten op de nog maar 32-jarige Braziliaanse straatvechter uit Manaus? Eerlijk is eerlijk, sinds zijn beschamende verlies tegen Conor McGregor bleek Aldo geen schim meer van zichzelf. Zijn laatste overwinning op de sterker geachte Jeremy Stephens deed menig MMA-fan weer smullen van genot en schreeuwen om meer van het oude.

Aldo heeft al dat geschreeuw gehoord en, sterker nog, tot zich genomen als een vampier bloed tot zich neemt en daardoor alleen maar gewelddadiger wordt. Vanaf het luiden van de bel voor de eerste ronde schatte Aldo de snelheid en kracht van zijn tegenstander als vanouds razendsnel in. Katachtige hoofdbewegingen maakte het haast onmogelijk voor Moicano om de oud-kampioen te raken en zijn voetbewegingen leken de counters met een ogenschijnlijke gemak te voorzien van extra kracht.

Een frustrerende eerste ronde voor Moicano, maar wat een genot om Aldo weer bezig te zien.

Toch was de eerste ronde voor Moicano. Lag dat aan de kwaliteiten van Moicano, of aan de strategie van Aldo? Antwoord op die vraag kwam al snel in de tweede ronde. Aldo raakte Moicano met een venijnige linkse die hem verdoofd liet rondlopen. De woede van Aldo kwam op dat moment naar boven en een mooie overwinning lag voor het grijpen. Als een straatvechter in de favela's van Brazilië besloot 'Junior' om Moicano af te maken. De scheidsrechter móest wel ingrijpen, want het pak slaag voor Moicano was enorm.

Een heerlijke overwinning voor Aldo en zelfs aartsvijand nummer één, McGregor, kon via Twitter zijn bewondering voor de oude meester niet onderdrukken.

Als laatste nog even een shout-out naar de Surinamer Jair Rozenstruik die een heerlijk UFC-debuut beleefde. De vechter van Hemmers Gym in Breda rekende heerlijk af met zijn tegenstander Junior Albini. 

Overige uitslagen UFC Fight Night 144 en daarna nog wat hoogtepunten
Marlon Moraes verslaat Raphael Assunção na opgave (verwurging, ronde 1)
José Aldo verslaat Renato Moicano door TKO (stoten, ronde 2)
Demian Maia verslaat Lyman Good na opgave (verwurging, ronde 1)
Charles Oliveira verslaat David Teymur na opgave (verwurging, ronde 2)
Johnny Walker verslaat Justin Ledet door TKO (stoten, ronde 1)
Livia Renata Souza verslaat Sarah Frota na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Markus Perez verslaat Anthony Hernandez na opgave (verwurging, ronde 2)
Mara Romero Borella verslaat Taila Santos na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Thiago Alves verslaat Max Griffin na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Jair Rozenstruik verslaat Junior Albini door TKO (stoten, ronde 2)
Geraldo de Freitas verslaat Felipe Colares na jurybesluit (30-27 x2, 30-26)
Said Nurmagomedov verslaat Ricardo Ramos door TKO (stoten, ronde 1)
Rogerio Bontorin verslaat Magomed Bibulatov na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)

NHL: Sprong scoort, maar Jets vernederen Ducks

De ijshockeyers van de Winnipeg Jets hebben in de NHL een harde klap uitgedeeld aan de Anaheim Ducks, de ploeg van Daniël Sprong. De jonge Amsterdammer scoorde wel, maar kon een zware nederlaag niet voorkomen: 9-3.

De Jets gingen in de eerste periode al stevig tekeer. Andrew Copp, Jack Roslovic, Blake Wheeler, Bryan Little, nog eens Roslovic en Brendan Lemieux zorgden in de eerste periode al voor zes goals, een evenaring van het clubrecord voor de Jets.

Nick Ritchie deed vroeg in de tweede periode wel iets terug en Sprong tekende voor 6-2, maar Tyler Myers en nog eens Roslovic - die zijn eerste NHL-hattrick scoorde, allemaal uit de powerplay - gooiden de deur keihard dicht, waarna Little nog voor 9-2 zorgde. Devin Shore mocht namens de Ducks nog een soort eretreffer maken, maar daar bleef het bij.

Uitslagen NHL zaterdag
Philadelphia Flyers - Edmonton Oilers 5 - 4 OT
Montreal Canadiens - New Jersey Devils 2 - 3 OT
Columbus Blue Jackets - St. Louis Blues 2 - 4
Florida Panthers - Vegas Golden Knights 3 - 1
New York Islanders - Los Angeles Kings 4 - 2
Ottawa Senators - Detroit Red Wings 0 - 2
Toronto Maple Leafs - Pittsburgh Penguins 3 - 2
Winnipeg Jets - Anaheim Ducks 9 - 3
Minnesota Wild - Chicago Blackhawks 3 - 4 OT
Nashville Predators - Dallas Stars 1 - 3
New York Rangers - Tampa Bay Lightning 2 - 3
Colorado Avalanche - Vancouver Canucks 1 - 5
San Jose Sharks - Arizona Coyotes 3 - 2 OT

Jets - Ducks (Bron: YouTube)

Russische zender kondigt nieuwe serie Djatlov Pass aan

Wat gebeurde er nou echt met de 9 expeditieleden die in 1959 om het leven kwamen tijdens het ‘Djatlovpas-incident’ in het Oeral-gebergte? Op die vraag moet een nieuwe Russische televisieserie het antwoord gaan geven. De Russische zender TV-3 heeft een trailer vrijgegeven van de nieuwe serie. 

In Oblast Sverdlovsk, het huidige Jekaterinenburg, kwamen acht mannen en twee vrouwen samen voor een geplande ski-trip. De meeste groepsleden waren studenten of alumni van het toenmalige Polytechnisch instituut van de Oeral (UPI), nu bekend als de Staats-Technische Universiteit van de Oeral. De groep werd geleid door de 23-jarige Igor Djatlov. De bergpas waar de lichamen gevonden werden is later naar hem vernoemd.

Reconstructie
Dagboeken en camera’s die in hun laatste kamp werden gevonden maakten het mogelijk de weg die de groep vanuit dat kamp had afgelegd te reconstrueren. Op 31 januari bereikten ze de grens met het hoogland en bereidden ze zich voor op de beklimming. In een bebost dal bouwden ze een opslagplaats voor levensmiddelen en uitrusting die ze op de terugweg nodig zouden hebben.

De volgende dag (1 februari) begonnen ze aan de oversteek van de bergpas. Omwille van een verminderd zicht veroorzaakt door slechte weersomstandigheden raakte de groep uit de koers en belandde te diep richting het westen van de Cholattsjachl. Toen de groepsleden dit opgemerkt hadden, besloten ze aan de berghelling een kamp op te slaan.

Voorafgaand aan de expeditie had Djatlov beloofd een telegram naar hun sportvereniging te sturen zodra de groep terug in Vizjaj was aangekomen. Het bericht werd uiterlijk 12 februari verwacht. Omdat Djatlov echter Joedin op de hoogte had gesteld van een mogelijke vertraging van het telegram, werd er na 12 februari niet direct actie ondernomen. Vertragingen van een aantal dagen waren gebruikelijk bij zulke expedities.

Reddingsactie
Pas toen de nabestaanden van de klimmers een reddingsactie eisten, stuurde het hoofd van het instituut op 20 februari een groep vrijwillige studenten en leerkrachten op pad. Ook het leger en de politie werden bij de zoektocht betrokken. Zij zetten vliegtuigen en helikopters in om de expeditie op te sporen.

Op 26 februari vond men de verlaten en zwaar beschadigde tent aan de Cholattsjachl. Een spoor van voetafdrukken leidde naar de grens van een nabijgelegen bos. Na 500 meter werd het spoor door sneeuw bedekt. Aan de bosrand vonden de reddingstroepen de overblijfselen van een vuur en de eerste twee lichamen onder een grote dennenboom.

Tussen de boom en het kamp werden drie andere lichamen gevonden. Men vermoedde dat ze op de terugweg naar het kamp waren. De zoektocht naar de vier overgebleven klimmers nam meer dan twee maanden in beslag. Pas op 4 mei werden hun lichamen gevonden onder een vier meter dikke sneeuwlaag in een ravijn in het bos op 75 meter afstand van de dennenboom.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De vernielde tent in de staat waarin de reddingsploeg hem aantrof op 26 februari 1959 (Foto: Wikimedia)
De vernielde tent in de staat waarin de reddingsploeg hem aantrof op 26 februari 1959 (Foto: Wikimedia)

Gerechtelijk onderzoek
Onmiddellijk na de vondst van de eerste vijf slachtoffers werd er een gerechtelijk onderzoek ingesteld. Uit de lijkschouwing kwam naar voren dat de lichamen geen dodelijk letsel vertoonden, waardoor men tot de conclusie kwam dat ze allen door onderkoeling waren gestorven. Een van de lijken had een kleine barst in zijn schedel die echter geen dodelijke verwonding kon zijn geweest.

Aanvankelijk werd er gespeculeerd dat de inheemse Mansi-bevolking de groep misschien had aangevallen en om het leven gebracht. Het onderzoek wees echter uit dat de omstandigheden van hun dood deze theorie niet onderbouwden: enkel de voetafdrukken van de klimmers waren zichtbaar en er waren geen tekenen van geweld.

De lijkschouwing van de vier die in mei werden gevonden gaf daarentegen een ander beeld weer. Drie lijken vertoonden zware verwondingen: eentje had zware schedelbreuken en 2 lichamen vertoonden zwaar borstletsel. Volgens Dr. Boris Vozrozjdenny moest de kracht die deze verwondingen veroorzaakt had erg groot zijn geweest. Hij vergeleek het met de kracht van een auto-ongeluk. Opvallend was het ontbreken van uitwendig letsel, waardoor het leek alsof de lijken door hoge druk verminkt waren. Bovendien ontbrak de tong van één van hen.

Hypothermie
Ondanks de zeer lage temperaturen (ca. −25 tot −30 °C) en de sterke wind waren de slachtoffers schaars gekleed. Sommigen hadden slechts één schoen aan, terwijl anderen geen schoenen of enkel sokken droegen. Anderen droegen afgescheurde stukken kleding van medeklimmers die reeds gestorven waren.

De aannemelijkste verklaring is echter het zogenaamde ‘paradoxaal uitkleden’, dat zich bij tot 25% van de sterfgevallen door hypothermie voordoet. Het ontstaat meestal bij middelmatige tot zware hypothermie, wanneer de persoon gedesoriënteerd en verward is. Hierdoor kan het zijn dat de persoon in kwestie zich uitkleedt, wat op zijn beurt leidt tot een toename van warmteverlies.

(Tekst gaat onder de foto verder) 

De tombe waar de 9 slachtoffers van het drama samen begraven liggen  (Foto: Wikimedia)
De tombe waar de 9 slachtoffers van het drama samen begraven liggen (Foto: Wikimedia)

Onverklaarbaar
Toch blijven er vragen openstaan. Zo gaven nabestaanden van de slachtoffers aan dat hun huid opvallend oranje was en dat hun haar volledig grijs was. Verder gaf een voormalig opsporingsambtenaar in een privé-interview prijs dat zijn dosimeter een hoog stralingsgehalte aantoonde rond de Cholattsjachl en dat dit de oorzaak was van de radioactiviteit die bij de kledingstukken gemeten werd. De bron van de straling werd echter niet gevonden.

Een andere groep bergbeklimmers, die zich ca. 50 km ten zuiden van de plaats van het ongeluk bevond, zag in de nacht waarop het ongeluk plaatsvond merkwaardige oranjekleurige bollen aan de noordelijke hemel. Tussen februari en maart 1959 werden gelijksoortige ‘bollen’ in Ivdel en aangrenzende gebieden door verschillende, afzonderlijke ooggetuigen waargenomen, waaronder de meteorologische dienst en het leger.

Daarnaast wordt er in een aantal berichten gesproken over de aanwezigheid van een grote hoeveelheid schroot in het betreffende gebied, wat leidde tot speculaties dat het leger het gebied in het geheim gebruikte en dit in de doofpot wilde stoppen.

Heropening onderzoek
Andrej Koerjanov, een Russische openbaar aanklager, heeft ook aangegeven dat het onderzoek is heropend. Er zouden inmiddels 75 verschillende theoriën bestudeerd zijn. Koerjanov: "De meest fantastische theorieën met ontvoeringen door buitenaardse wezens en paranormale verschijningen hebben we uitgesloten." Hij geeft aan dat er wel nieuwe autopsies zullen plaatsvinden.

De rechercheur die het onderzoek destijds leidde, is inmiddels overleden. Er wordt onder meer gehoopt dat er nu ook geheim gebleven documenten ingezien mogen worden. Koerjanov: "Nog altijd vragen familieleden, de media en het publiek onze onderzoekers de waarheid te vinden.  Mensen maken er geen geheim van dat ze denken dat de waarheid wordt achtergehouden."

Ook Rusland uit kernwapenverdrag

Nadat de VS aan het einde van de week aankondigde het INF-atoomwapenakkoord op te schorten, stapt ook Rusland eruit. President Vladimir Poetin gaf direct opdracht tot het ontwikkelen van nieuwe raketten, meldt de Volkskrant.

De VS en in het verlengde de Navo uiten al enige tijd twijfel of de Russen zich wel houden aan het verdrag uit 1987, dat vanaf land gelanceerde kernraketten verbiedt met een bereik tussen de 500 en de 5500 kilometer. Zo zou de Russische SSC8-raket het akkoord schenden, maar volgens Moskou heeft die een bereik van 480 kilometer.

Dus liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo deze week weten dat de atoomwapendeal met ingang van zaterdag voor een halfjaar zou worden opgeschort. In de tussenliggende tijd zou Rusland dan kunnen laten zien dat het zich 'verifieerbaar' aan het verdrag houdt.

De Russen beweren omgekeerd dat de VS het verdrag zelf schendt met de ontwikkeling van raketdefensie in Roemenië. Bovendien zeggen beide landen dat andere landen, met name China, ongestoord wapens ontwikkelen die ze zelf niet mogen maken. De Amerikaanse president Donald Trump zei eerder dat het verdrag niet kan overleven tenzij China het ook tekent. Schijbaar voelen de Chinezen daar niet voor, maar toch waarschuwde de regering in Beijing dat het opschorten door de Amerikanen tot "ongunstige gevolgen" kan leiden.

Verboden
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gezegd dat ze wil bemiddelen om het akkoord te redden. Maar Poetin heeft zijn regering verboden om nog met de VS te praten over onwapening.

In 2021 loopt bovendien het New START-verdrag tussen Washington en Moskou af, dat het aantal langeafstandsraketten met kernkoppen beperkt tot 1550 stuks. De Amerikanen zouden de boot afhouden wat betreft gesprekken over verlenging ervan, aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Daarmee zou er over twee jaar een einde kunnen komen aan alle inspecties waarmee de Amerikanen en Russen elkaars nucleaire arsenalen in de gaten houden.

Crossover aangekondigd voor Final Fantasy XIV en XV

Tijdens het Final Fantasy XIV Fan Fest is een crossover aangekondigd met Final Fantasy XV. Details over wat de crossover precies inhoudt zijn nog schaars, maar wel weten we dat in ieder geval de Regalia, het bekende voertuig uit XV, als mount beschikbaar komt in XIV.

Square Enix heeft een trailer vrijgegeven waarin we Noctis Lucis Caelum de wereld van Hydaelyn zien betreden met de Regalia, waar hij zich voegt bij de Warrior of Light. De trailer is hieronder te bekijken. De crossover moet halverwege april beschikbaar zijn in Final Fantasy XIV.

NBA: Warriors zijn James-loze Lakers de baas

De basketballers van de Golden State Warriors hebben in de NBA thuis gewonnen van de Los Angeles Lakers, die het weer zonder LeBron James moesten doen. Klay Thompson was goed voor 28 punten, DeMarcus Cousins dunkte een heerlijke score binnen en de Warriors wonnen met 115-101.

James Harden scoorde voor de 26e keer op rij minstens dertig punten. De point guard hielp zijn Houston Rockets op bezoek bij de Utah Jazz met 43 punten op weg naar een simpele 98-125 zege, die vooral vanaf de tweede helft van het tweede kwart tot stand kwam. Het was inmiddels de 30e zege voor de Rockets, die er net zoveel hebben als Utah.

Uitslagen NBA zaterdag
Detroit Pistons - Los Angeles Clippers 101 - 111
Charlotte Hornets - Chicago Bulls 125 - 118
Orlando Magic - Brooklyn Nets 102 - 89
Washington Wizards - Milwaukee Bucks 115 - 131
Cleveland Cavaliers - Dallas Mavericks 98 - 111
Miami Heat - Indiana Pacers 88 - 95
Golden State Warriors - Los Angeles Lakers 115 - 101
San Antonio Spurs - New Orleans Pelicans 113 - 108
Minnesota Timberwolves - Denver Nuggets 106 - 107
Phoenix Suns - Atlanta Hawks 112 - 118
Utah Jazz - Houston Rockets 98 - 125
Sacramento Kings - Philadelphia 76ers 115 - 108

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Oranje podium bij WK veldrijden voor beloften vrouwen

Inge van der Heijden is in Denemarken wereldkampioen veldrijden geworden in de categorie onder 23 jaar. Fleur Nagengast won het zilver. Topfavoriete Ceylin Del Carmen Alvarado moest genoegen nemen met de derde plaats.

Door de harde wind was het niet eenvoudig om alleen het verschil te maken. Tot aan de laatste ronde bleef dan ook een groep van tien rensters aan de leiding. In de laatste ronde nam Alvarado risico bij een afdaling. Van der Heijden en Nagengast, die na een slechte start en valpartij toch weer aangesloten was bij de kopgroep, volgden in haar wiel. Alvarado was echter niet in staat om dat tempo vol te houden en werd in de sprint voorbij gegaan door Van der Heijden en Nagengast. Voor de winnares is dit haar eerste WK-titel. De 17-jarige Puck Pieterse werd knap zesde.

Uitslag
1. Inge van der Heijden (NED)
2. Fleur Nagengast (NED)
3. Ceylin Del Carmen Alvarado (NED)
4. Silvia Persico (ITA)
5. Anna Kay (GBR)
6. Puck Pieterse (NED)
7. Katie Clouse (USA)
8. Nicole Koller (ZWI)
9. Marion Norbert-Riberolle (FRA)
10. Clara Honsinger (UsA)

Oranje podium bij WK veldrijden voor beloften vrouwen (Pro Shots / Action Images)
Oranje podium bij WK veldrijden voor beloften vrouwen (Pro Shots / Action Images)

Agressieveling houdt huis in centrum Werkendam

De politie heeft zondagochtend vroeg een man aangehouden die verdacht wordt van verschillende feiten die hij gepleegd zou hebben in het uitgaanscentrum van Werkendam. Het zou gaan om meerdere mishandelingen en vernielingen.

Rond 02:00 uur werden meerdere eenheden van de districten Zeeland-West-Brabant en Rotterdam richting het centrum van Werkendam gestuurd. Er zou daar een agressieve man met een ijzeren staaf mensen belagen en spullen vernielen. Toen de dienders het centrum inreden bleek de verdachte al gevlogen. Een portier van een café gaf aan mishandeld te zijn, een vrouw die uit haar auto wilde stappen had een klap gekregen, terrasmeubilair zou door hem vernield zijn en een voorgevel van een pand zou zijn beschadigd. 

Verschillende getuigen wisten de agenten te vertellen dat het om iemand uit het dorp ging. De agenten kenden de man ook en startten een zoekactie. Nadat er meerdere adressen waren afgereden werd hij aangetroffen in een pand aan de Biesboschhaven Noord. Het pand werd omsingeld en op een gegeven moment kwam hij naar buiten. De verdachte is toen aangehouden. De recherche gaat de zaak onderzoeken en verzoekt gedupeerden en slachtoffers aangifte te doen.

Een man met een ijzeren staaf, niet de man uit het bericht (Foto ter illustratie: pxhere)
Een man met een ijzeren staaf, niet de man uit het bericht (Foto ter illustratie: pxhere)

Gewapende overval op hotel in Maastricht, politie zoekt getuigen

In de nacht van zaterdag op zondag heeft er rond 00:30 uur een overval plaatsgevonden op een hotel aan de Stationsstraat in Maastricht. De overvaller bedreigde een medewerker van het hotel en wist een nog onbekend geldbedrag buit te maken. De overvaller vluchtte vervolgens op de fiets weg in de richting van de Spoorweglaan. 

Het signalement van de verdachte luidt als volgt: Man, licht getint, ongeveer 1.85 meter lang, zwarte haren en een baardje. Daarnaast droeg hij een groene jas met een capuchon die voorzien was van een witte streep. Ondanks de inzet van Burgernet is de man niet meer aangetroffen. 

Bij de overval is niemand gewond geraakt. De politie is een onderzoek opgestart en is op zoek naar getuigen. Deze kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook kan het tipformulier op de website gebruikt worden, hier kunnen eventueel ook beelden met de politie gedeeld worden. 

Het leed dat slowchat heet #5

Iedere ochtend is er vast wel iets waar jij je aan ergert, of wil je gewoon even de laatste roddels met de wereld delen. Misschien heb je wel een grandioos idee om het klimaatprobleem op te lossen of heb je een geniale uitvinding gedaan. 

Wil je gewoon ergens over klagen, of dat nou over het weer is, of over die collega die jou steeds probeert te verleiden, of over de vis die je vanmorgen dood in je auquarium vond: schuif aan, neem een bak koffie en brand los! 

Het leed dat Slowchat heet  (Foto: Pxhere)
Het leed dat Slowchat heet (Foto: Pxhere)

Aantal kankerpatiënten blijft toenemen

Uit de nieuwste cijfers blijkt dat 116.000 Nederlanders in 2018 de diagnose kanker hebben gekregen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 1990. Dit past in de negatieve trend dat steeds meer mensen kanker krijgen en hiermee blijft de ziekte doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Borstkanker is de meest geconstateerde vorm van kanker onder vrouwen en bij mannen is dat prostaatkanker. Inmiddels overleeft 64% van de mensen de ziekte en dat aantal wordt gelukkig steeds hoger. Er zijn nu ongeveer 800.000 Nederlanders die leven met of na kanker.

Wereldkankerdag
Ieder jaar op 4 februari is het Wereldkankerdag en wordt stilgestaan bij de impact van kanker. Meer dan 160 organisaties bundelen de krachten en is er aandacht voor het thema 'late gevolgen na kanker'. Veel mensen die de ziekte hebben gehad, kampen namelijk met emotionele en relationele problemen. Ook is er vaak sprake van vermoeidheid en angst voor terugkeer van de ziekte. Uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van KWF Kankerbestrijding blijkt dat 86 % van de (ex-) kankerpatiënten te maken heeft met deze klachten.

Vraag Vandaag
Maandag 4 februari om 12.00 uur is de online uitzending van 'Vraag Vandaag', een KWF - programma gepresenteerd door Mirella van Markus (Hart van Nederland) vanuit het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. SBS - presentatrice Renate Gerschtanowitz en cabaretier Peter Heerschop gaan op stage bij kankeronderzoekers. Zo komen we meer te weten over onderzoek naar een vaccin tegen kanker. Dit is een baanbrekend onderzoek dat door professor Arjan Griffioen in het Amsterdam UMC wordt uitgevoerd. Professor Sanne Schagen doet in het AvL-NKI onderzoek naar de late gevolgen bij kanker en weet wat precies wat een ‘chemobrein’ is.

Kijkers kunnen al hun vragen over kanker online stellen aan een panel van deskundigen, Feiten en Fabels worden van elkaar gescheiden en het laatste oncologische nieuws wordt besproken.

Meest voorkomende kankersoorten in 2018 (Bron: Nederlandse Kankerregistratie (NKR), IKNL)
Meest voorkomende kankersoorten in 2018 (Bron: Nederlandse Kankerregistratie (NKR), IKNL)

79-jarige vrouw bestolen van sieradenkistje, politie zoekt man met hond

Een 79-jarige vrouw uit Graft zat zaterdagmiddag rond 13:00 uur in haar woonkamer rustig een broodje te eten. Plotseling hoorde zij een geluid en zag zij schimmen in de slaapkamer. Toen zij ging kijken gingen er drie vrouwen vandoor. Die waren haar woning aan de Mieuwijdt binnen geslopen en gingen er met een sieradenkistje vandoor. De oudere dame is het drietal nog achterna gegaan.

Buiten op straat zag een man met een hond het drietal wegrennen. Ook deze man is de vrouwen achterna gerend. Het slachtoffer kon alleen zeggen dat het om drie vrouwen ging en dat er een ‘dikkertje’ tussen zat. De politie is op zoek naar getuigen van de insluiping, en met name naar de man met de hond. Ze hopen dat hij een duidelijke(re) omschrijving van de vrouwen heeft. Deze man en andere getuigen kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Barcelona ziet indrukwekkende reeks ondanks dubbelslag Messi eindigen

Barcelona heeft zaterdagvond na acht zeges op rij weer eens punten gemorst in LaLiga. De koploper kwam op eigen veld tegen Valencia nog wel terug van een 0-2 achterstand, maar wist uiteindelijk niet te winnen: 2-2. Lionel Messi nam beide doelpunten van Barcelona voor zijn rekening, maar oogde in de slotfase niet meer okselfris. De ploeg van Ernesto Valverde weet zich ook na dit weekeinde verzekerd van de koppositie in LaLiga, al kan achtervolger Atlético Madrid zondag bij een zege op Real Betis op drie punten van de lijstaanvoerder komen.

Barcelona plaatste zich afgelopen woensdag dankzij een spectaculaire 6-1 overwinning op Sevilla voor de halve finales van de Coap del Rey, maar Valenica was niet voornemens om zich op vergelijkbare wijze naar de slachtbank te laten leiden door de Catalanen. Sterker nog: het bezoek schoot furieus uit de startblokken en had al binnen vijf minuten de leiding kunnen nemen. Dani Parejo stuitte in kansrijke positie op doelman Marc-André ter Stegen, waarna Denis Cheryshev in de rebound op de paal schoot. Barcelona maakte in de openingsfase een kwetsbare indruk en moest halverwege de eerste helft alsnog toestaan dat Valencia op voorsprong kwam.

De ploeg uit de sinaasappelstad schakelde razendsnel om na balverlies van Messi, waarna Kevin Gameiro oog in oog met Ter Stegen koelbloedig afrondde: 0-1. Kort erna wist Valencia zijn voordelige marge zelfs uit te breiden: scheidsrechter Alberto Undiano Mallenco legde de bal op de stip na een overtreding van Sergi Roberto op Daniel Wass, waarna Parejo het buitenkansje verzilverde. Barcelona zat daarmee in de problemen, maar het elftal van Valverde wist op slag van rust toch nog wat terug te doen. Nélson Semedo ging in het strafschopgebied van Valencia over het been van Toni Lato, waarna Messi vanaf elf meter voor de aansluitingstreffer zorgde.

Barcelona begon vervolgens uitstekend aan de tweede helft en kreeg al snel enkele kansen om de stand gelijk te trekken. Zo schoot Messi op doelman Neto en werd een schot van Luis Suárez vlak voor de doellijn geblokt door een verdediger van Valencia. Aan de overzijde lieten Rodrigo en Cheryshev goede mogelijkheden op de 1-3 liggen, alvorens Messi na 64 minuten voetballen voor de gelijkmaker zorgde. De vedette werd op een meter of twintig van het doel bereikt door Arturo Vidal, waarna hij fraai ruimte voor zichzelf creëerde en Neto uiteindelijk kansloos liet met een laag schot. Barcelona zocht daarna nog met man en macht naar de overwinning, maar een derde treffer zat er uiteindelijk niet meer in voor de koploper.

Uitslagen LaLiga zaterdag
Levante - Getafe 0-0
Real Sociedad - Athletic Bilbao 2-1
FC Barcelona - Valencia 2-2
Celta de Vigo - Sevilla 1-0

Auto te water, bijrijder overleden

Een auto is zondagochtend rond 05.00 uur te water geraakt langs de Broerdijk in Oostwoud. Een 18-jarige man uit Nieuwe Niedorp, die als bijrijder in het voertuig zat, is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.

Het voertuig werd bestuurd door een 19-jarige vrouw uit Nieuwe Niedorp. Door nog onbekende oorzaak kwam de auto op zijn kop in het water terecht. De bestuurster wist op eigen kracht uit de auto te komen en alarm te slaan.

De man is met behulp van de hulpdiensten uit de auto gehaald en met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij aan zijn verwondingen overleden. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeluk.

Gervinho schiet Parma in blessuretijd naast Juventus

Juventus heeft zaterdagavond op spectaculaire wijze punten laten liggen in de Serie A. De koploper leek in eigen huis door twee doelpunten en een assist van Cristiano Ronaldo op weg naar een simpele zege op Parma, maar Gervinho gooide in het laatste kwartier met twee treffers toch nog roet in het eten voor la Vecchia Signora: 3-3. Juventus blijft ondanks het puntverlies koploper, met een voorsprong van negen punten op achtervolger Napoli.

Juventus had voor eigen publiek wat goed te maken, nadat het midweeks op pijnlijke wijze uit de Coppa Italia was gekegeld door Atalanta (3-0). De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was na ruim een kwartier voetballen voor Cristiano Ronaldo: het schot van de Portugese vedette werd tot hoekschop verwerkt door doelman Luigi Sepe. Aan de overzijde dwong Juraj Kucka met een venijnig schot Mattia Perin tot een redding. Parma verweerde zich in de eerste helft kranig, maar zag Juventus in minuut 36 toch de leiding nemen.

Ronaldo werd in het strafschopgebied bereikt door Blaise Matuidi, waarna hij met enig fortuin de verre hoek wist te vinden: 1-0. Het betekende voor de Portugees zijn zestiende competitietreffer dit seizoen, waarmee hij zich naast Fabio Quagliarella aan kop op de topscorerslijst nestelde. Op slag van rust dacht Ronaldo nog aan te mogen leggen voor een strafschop, nadat arbiter Piero Giacomelli een overtreding op Martín Cáceres had waargenomen. Die beslissing werd na raadpleging van de videoscheidrechter (VAR) echter teruggedraaid, waardoor Parma de rust zonder verdere kleerscheuren haalde.

Na ruim een uur voetballen wist Juventus zijn voordelige marge te verdubbelen via Daniele Rugani. De verdediger schoot de bal van dichtbij binnen, nadat een voorzet vanaf de linkerflank met het hoofd was verlengd door Ronaldo. Antonino Barillà zorgde twee minuten later voor de 2-1, maar via Ronaldo herstelde Juventus zijn voordelige marge van twee vrijwel onmiddellijk weer in ere. Ronaldo troefde Simone Iacoponi af in de lucht en trof met het hoofd doel.

De ploeg van Massimiliano Allegri leek zo voor een eenvoudige slotfase te staan, maar via Gervinho wist Parma een kwartier voor tijd toch weer dichter bij te komen. De Ivoriaan scoorde bij de eerste paal prachtig achter het standbeen langs en bracht de spanning in de wedstrijd zo volledig terug. Juventus leek vervolgens stand te houden, maar diep in blessuretijd wist Parma toch nog een gelijkmaker te forceren via Gervinho. De voormalig speler van onder meer Arsenal schoot via de vingertoppen van Perin en de onderkant van de lat raak.

Uitslagen Serie A zaterdag
Juventus - Parma 3-3
Empoli - Chievo 2-2
Napoli - Sampdoria 3-0

Japan is in paniek na vondst riemvissen

Paniek; de wereld vergaat! Althans, in Japan: daar werden afgelopen week twee riemvissen uit visnetten gehaald, voor de kust van Toyama. Eerder deze week spoelde daar ook al een dood exemplaar aan. In de haven van Imizu werd ook een riemvis aangetroffen in een visnet.

De riemvis heeft een langgerekt riemvormig lichaam. Het lichaam is zilverkleurig met verticale golfvormige zwarte lijnen, de vinnen zijn rood tot roze gekleurd. De mond is opvallend fel naar boven gericht en staat bijna verticaal. De vis wordt zelden levend aangetroffen. Soms spoelen ze aan, en meestal zijn dit dan dode exemplaren. Toch wordt de soort af en toe waargenomen, al zwemmend vlak onder de zeespiegel.

Paniek
Volgens een Japanse mythe zouden de riemvissen zichzelf op het strand gooien vlak voor er een onderwaterbeving op gaat treden. Deze mythe werd versterkt toen er in het jaar voorafgaand aan de aardbeving en tsunami in Fukushima er meer dan een dozijn riemvissen aanspoelden in Japan.

Toch is er geen wetenschappelijk bewijs dat seismische activiteit ervoor zorgt dat de vissen zich aan het wateroppervlak vertonen. Wetenschappers hebben verschillende theorieën. Een ervan is dat de vissen simpelweg hun voedsel volgen: "Als de garnalen waarmee ze zich voeden richting wateroppervlak gaan, kunnen ze soms in de netten van vissers terechtkomen", zo zegt directeur Osamu Inamura van het Uozu Aquarium.

Professor in de ichtyologie, Hiroyuki Motomura, van de universteit in Kagoshima heeft er een vrij logische verklaring voor: “De vissen komen vaak met de stroming naar de oppervlakte als ze in slechte gezondheid zijn. Daarom zijn ze ook vaak dood als ze gevonden worden.”


Nederlandse tennissers naar Davis Cup-finales, Haase voorkomt blamage

De Nederlandse tennissers hebben zich geplaatst voor de Davis Cup-finales, die van 18 tot en met 24 november gespeeld worden in het Spaanse Madrid. Daar strijdt Nederland met zeventien andere landen om de eerste titel in het nieuwe format van het landentoernooi.

In de kwalificaties speelde Nederland in Ostrava tegen Tsjechië, waar het na één dag 1-1 stond. Robin Haase en Jean-Julien Rojer speelden in het dubbelspel tegen Lukas Rosol en Jiri Vesely, wat een spannende wedstrijd werd. Het Nederlandse duo won set één in de tiebreak, maar gaf de tweede set uit handen. Toch won het duo de beslissende derde set in de tiebreak en dus kwam Nederland op voorsprong.

Haase mocht het vervolgens afmaken tegen de 17-jarige Davis Cup-debutant Jiri Lehecka. De tiener staat buiten de mondiale top-1000 en was voor Haase dus een levensgevaarlijke tegenstander. Dat bleek, want na het winnen van de eerste set was de Hagenaar in set twee eigenlijk gewoon kansloos tegen de volslagen onbekende Lehecka. Haase wist zich toch te herstellen en voorkwam een blamage door het in drie sets alsnog af te maken: 6-4, 2-6, 6-3.

Door de 3-1 voorsprong hoefde Tallon Griekspoor niet meer in actie te komen, het duel was gespeeld en Nederland staat in de finalegroep.

Getuige filmt zoveelste plofkraak in Amsterdam

Aan het Lambertus Zijlplein in Amsterdam is zaterdagavond de zoveelste plofkraak gepleegd op een pinautomaat. Iets na 22.30 uur was een harde knal te horen op het Lambertus Zijlplein, met een enorme ravage tot gevolg. De politie heeft bevestigd dat het gaat om een plofkraak en dat er in de omgeving met hulp van een politiehelikopter wordt gezocht naar de daders. Het is niet bekend of er iets buit is gemaakt zo meldt AT5. 

De politie heeft de directe omgeving van het Lambertus Zijlplein tijdelijk afgezet voor sporenonderzoek en mogelijk explosiegevaar. Het is niet de eerste keer dat op het Lambertus Zijlplijn een plofkraak wordt gepleegd. In oktober vorig jaar was het ook raak. Dat bleef alleen bij een poging, want de zware explosieven kwamen toen niet tot ontploffing.

De politie heeft half januari twee verdachten aangehouden, een 26-jarige en 22-jarige man uit Amsterdam.

FOK! Wat een weer: ergste kou gaat uit de lucht

Hallo!  

Dat was gisteren weer een nare dag om buiten te zijn. Het was waterkoud en er viel neerslag. In het westen was dat meestal regen- en motregen, maar dieper landinwaarts viel de neerslag in de vorm van (natte) sneeuw. Op een paar plekken bleef de sneeuw ook even liggen, zoals in Twente en op de Veluwe. Echter toen de neerslag afnam dooide de sneeuw ook deels weer weg, want het kwik kwam wel boven nul uit. In het druilerige westen was het +2 tot +3 graden. Uiterst onaangenaam wat mij betreft.

Vandaag beginnen we de dag dan grijs met bewolking, nevel en hier en daar mist. Als die zijn opgetrokken ziet het weerbeeld er allemaal wat vriendelijker uit. De zon breekt geregeld door, al zijn er ook nog wat wolkenvelden. Heel plaatselijk valt er een enkel buitje. Het wordt ook wat zachter buiten: de maxima komen uit op ongeveer 5 graden. Er staat een zwakke tot matige west-noordwestenwind. 

Kortom, het is echt een kwakkelwinter. Komende week gaan de temperaturen echter omhoog en ook s'nachts komt het kwik weer boven 0 uit. Daarbij is het licht wisselvallig, maar de zon zien we ook af en toe.

Fijn weekend!  

Ver weg (Foto: Interpretatie)
Interpretatie (Met hoofdletter) is momenteel ver van huis. Het zonnetje in Zuid-Afrika.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Twee politieauto's geramd bij achtervolging

Twee mannen die zaterdagavond op heterdaad waren betrapt bij een woninginbraak in Lottum, hebben tijdens een daaropvolgende achtervolging twee politieauto's geramd. Toen de bewoners van een pand aan de Hombergerweg twee inbrekers hadden overlopen, belden zij meteen de politie. Agenten gingen in enkele voertuigen van de politie op de melding af en kwamen de vluchtauto waarin de verdachten zaten op het spoor.

Bij de A73 in Horst werd een politieauto door de auto zodanig geramd, dat de politieauto niet meer verder kon rijden. Een andere politieauto bleef de vluchtauto op het spoor. Ter hoogte van Overloon werd op de A73 ook dit politievoertuig geramd door de vluchtauto. Hierdoor moest ook de tweede politieauto de achtervolging even later staken. Geen van de betrokken agenten raakten bij de achtervolging gewond.

De verdachten zaten in een middelgrote donkerkleurige personenauto. Dit voertuig moet op meerdere plaatsen flink beschadigd zijn geraakt. Mensen die dit voertuig mogelijkhebben gezien, worden verzocht contact met de politie op te nemen. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Van Baarle pakt eindzege in Herald Sun Tour, Halvorsen wint slotrit

Dylan van Baarle heeft de Herald Sun Tour op zijn naam geschreven. In de laatste etappe kwam de leidersplaats van de 26-jarige Nederlander van team Sky niet meer in gevaar en pakte zo eindzege in de Herald Sun Tour. De slotetappe werd gewonnen door Kristoffer Halvorsen, ploeggenoot van Van Baarle.

In een etappe van 89 kilometer met 21 rondjes van 4,2 kilometer door Melbourne was het snel duidelijk dat een massasprint de beslissing moest brengen. Daarin werd Halvorsen perfect afgezet door zijn ploeggenoten van team Sky en pakte zo zijn eerste overwinning van het seizoen. Voor team Sky was het de tweede dagzege, want in de derde etappe van deze Australische rittenkoers pakte ook Owain Doull een ritwinst.

Naast de twee ritwinsten voor team Sky pakte de Engelse WorldTour-ploeg ook de eindoverwinning met Van Baarle. Voor de 26-jarige Nederlander is het een mooie opsteker in een aanloop naar het Vlaamse voorjaar, dat over een maand van start gaat.

Tivani pakt etappezege mee in Vuelta a San Juan

Germán Tivani heeft de zesde etappe in de Vuelta a San Juan. In de voorlaatste rit van de Argentijnse rittenkoers was de Argentijn de snelste van een vroege vlucht, die het peloton net voor bleef. 

Dayer Quintana, Daniel Diaz, Daniel Zamora, Tivani, Leonardo Rodriguez, Gabriel Juarez en Daniel Lucero waren de vroege vluchters van de dag. Ze kregen maar een maximale voorsprong van drie minuten en het peloton leek alles onder controle te hebben.

Halverwege de wedstrijd ging het voor Quintana, Diaz, Zamora en Tivani niet hard genoeg in de kopgroep en lieten de andere vroege vluchters achter zich. Het zorgde door de goede samenwerking dat de kopgroep met nog vijftien kilometer te gaan nog twee minuten voorsprong had op het peloton.

Ondanks de verschillende ploegen in het peloton aan kop kwamen werden ze vroege vluchters niet meer gegrepen. Quintana moest in de laatste kilometers wel afhaken vanwege een lekke band. De kopgroep van drie mocht uitmaken wie de winst ging pakken op het Autódromo El Villicúm. Zamora trok de sprint aan voor zijn ploeggenoot Tivani, die het vervolgens afmaakte. 

Sam Bennett won de sprint van het peloton en moest op twaalf seconden van de winnaar genoegen nemen met een vierde plaats. Winner Anacono blijft met nog één etappe te gaan leider in de Vuelta a San Juan.

Man betrapt met luipaard in handbagage

De douane op het vliegveld van het Indiaanse Chennai heeft een opvallende vondst gedaan. Een passagier werd betrapt met een luipaard in zijn handbagage.

De man, die aankwam met een vlucht uit Bangkok, trok de aandacht van de douaniers omdat er vreemde geluiden uit zijn tas kwamen. Ook zou hij zich verdacht gedragen hebben. Toen douanebeambten de man controleerden bleek er een luipaardwelpje in zijn tas te zitten. Het diertje was ongeveer een maand oud en woog slechts een kilo.

Het beestje was er slecht aan toe en werd door medewerkers van de douane met een babyflesje gevoerd. Daarna is hij afgevoerd naar een dierenopvang.

De 45-jarige reiziger is opgepakt. Onderzocht wordt of de man deel uitmaakt van een smokkelbende.

Man dreigt met vuurwapen in trein

De politie heeft vannacht in Velp twee mannen aangehouden nadat ze met een vuurwapen hadden gedreigd in een trein.

De twee mannen begonnen te dreigen met het wapen toen een conducteur om hun kaartje vroeg.

De massaal aanwezige politie heeft het tweetal daarna op station Velp uit de trein gehaald. De mannen zitten nog vast, over hun identiteit is nog niks bekend.

De overige treinreizigers hebben slachtofferhulp aangeboden gekregen. Inmiddels is de situatie in en rondom de trein weer gekalmeerd.

Pardonneukertjes

Een hoop politiek gesodemieter de afgelopen weken over de trainerende ouders m.b.t. het niet nakomen van uitzettingsprocedures en hun ‘pardonkinderen’. Ouders die uit landen komen, zoals Armenië, die absoluut beschamende levenstandaarden hebben ten opzichte van Nederland. De ouders worden in eerste en ook in tweede instantie afgewezen via Nederlandse en Europese immigratiewetten maar blijven toch doorprocederen.

Uitslag AZ - FC Emmen

AZ heeft zaterdag korte metten gemaakt met FC Emmen. Het team van trainer John van den Brom was thuis met 5-0 te sterk en boekte daarmee voor het eerst sinds 2009 vijf zeges op een promovendus op rij in de Eredivisie. In de laatste vijftien Eredivisie-duels met nieuwkomers leed de club uit Alkmaar zelfs geen enkele nederlaag: elf zeges en vier remises. Voor FC Emmen is het de eerste nederlaag van het nieuwe kalenderjaar.

Dick Lukkien keek al vanaf de eerste minuut lijdzaam toe hoe zijn team in Alkmaar op alle fronten werd afgetroefd. Na een charge op Jonas Svensson in het strafschopgebied wees Serdar Gözübüyük naar de stip en zette Teun Koopmeiners de thuisploeg op een verdiende voorsprong. Het veldoverwicht van AZ resulteerde na een half uur spelen in de 2-0, maar wederom vanaf elf meter. Na een tackle van Keziah Veendorp was het opnieuw Koopmeiners die Kjell Scherpen vanaf elf meter passeerde: 2-0.

De paal stond de 3-0 van Oussama Idrissi in de weg, maar tien minuten voor de onderbreking verscheen de derde treffer alsnog op het scorebord. Na een goede actie van Svensson werkte Michael de Leeuw ongelukkig de bal in eigen doel met het hoofd. Lukkien koos ervoor om Gersom Klok en Alexander Bannink in de rust te vervangen, ten faveure van Andrej Lukic en Nico Neidhart, maar het duel was na de 47e minuut definitief gelopen.

AZ

5 - 0

FC Emmen

 10' Koopmeiners(pen)
 30' Koopmeiners(pen)
 35' De Leeuw (e.d)
 47' Stengs
 86' Johnsen
   
 
 Gele kaart: , Klok, (FC Emmen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 14.328
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Vlaar (Hatzidiakos/ 79)
Koopmeiners
Ouwejan
Midtsjo
Til
Maher
Stengs
Seuntjens (Johnsen/52)
Idrissi
  Scherpen
Klok (Neidhart/46)
Veendorp
Bakker
Cavlan
Bannink (Lukic/ 46)
Bijl
De Leeuw (Braken/72)
Chacon
A.Jansen
Arias

'Stop met zuigen, start met likken'

Twee 21-jarige jongens uit Breda hebben afgelopen zaterdag lolly's uitgedeeld in het Centrum van Breda.

Ze deden dat in het kader van hun anti-rook campagne 'stop met roken, start met likken'. Een van de jongeren, Siebe Hooghwinkel bekent dat hij zelf ook rookte: "Twee van de vijf jongens heeft gerookt. Ik was één van die twee rokers. Op mijn zestiende alleen op feestjes, maar een jaar later kocht ik zelf pakjes sigaretten.” Siebe rookte zo’n drie pakjes per week en deed meerdere pogingen om te stoppen. “Nu ben ik al sinds Nieuwjaarsdag gestopt. Ik werd steeds bewuster hoe slecht het eigenlijk is en kreeg minder eetlust. En hoe eerder je stopt, hoe beter."

En nu pakken de heren dus groot uit en staan met spandoeken midden in Breda lolly's uit te delen. Naast hun ideële doel hebben de beide heren ook nog een ander doel, ze willen hun studentenvereniging in een gunstiger daglicht stellen. "De laatste jaren komen studentenverenigingen steeds vaker negatief in beeld. Wij willen laten horen dat ons dispuut Matador binnen de vereniging superleuk is voor studenten”, zegt de andere jongen Olaf Stuve. Siebe zit in het vierde jaar van de opleiding Mediavormgeving en Stuve volgt de opleiding International Business. "We hebben hier een grote vriendengroep, het is gezellig, we drinken een biertje in de stad en vergroten hier ons netwerk. Je leert zoveel mensen kennen", zegt Siebe. Door deze actie wordt ook het imago van studentenvereniging opgevijzeld hopen beide heren "Zo vangen we twee vliegen in één klap!"

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.