FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 21 januari 2019

Australian Open: Serena of een nieuweling?

Ook bij de vrouwen zijn alle kwartfinalistes op de Australian Open bekend. De gehele top-3 van de wereld ligt er al uit en van de top-10 zijn er nog maar vier over, de hoogste tijd voor een overzichtje.

Serena Williams (16) - Karolina Pliskova (7)
Williams won het toernooi al zeven keer, dus dit is bepaald geen onbekend terrein voor haar. Echt moeilijk heeft ze het nog niet: Tatjana Maria, Eugenie Bouchard en Dayana Yastremska zorgden voor geen enkele tegenstand, Simona Halep kon daar één set voor zorgen. Pliskova klopte landgenote Karolina Muchova en had het soms wat lastig met Madison Brengle en Camila Giorgi, maar tegen Garbiñe Muguruza overtuigde de Tsjechische, die voor de derde keer - en de derde keer op rij - de kwartfinales gaat spelen in Melbourne.

Naomi Osaka (4) - Elina Svitolina (6)
Osaka won de US Open, maar verder is dit de eerste keer dat ze op een Grand Slam de laatste acht haalt. Magda Linette en Tamara Zidansek moesten er in twee sets aan geloven, Hsieh Su-wei en Anastasija Sevastova hielden het drie sets vol tegen de Japanse. Svitolina haalde vorig jaar ook de kwartfinales en hoopt in haar vierde poging voor het eerst de halve finales op een Grand Slam te halen. Viktorija Golubic en Viktoria Kuzmova waren geen partij, Shuai Zhang en Madison Keys maakten het haar wat lastiger, maar niet lastig genoeg.

Williams kan voor de achtste keer de titel pakken (Pro Shots/Action Images)
Williams kan voor de achtste keer de titel pakken (Pro Shots/Action Images)

Petra Kvitova (8) - Ashleigh Barty (15)
Kvitova haalde in Melbourne de kwart- en halve finales, maar dat was al in 2011 en 2012. De tweevoudig Wimbledon-kampioene is voorlopig op dreef: ze had weliswaar geen ontzettend moeilijke route naar de kwartfinales, maar toch wonnen Magdalena Rybarikova, Irina-Camelia Begu, Belinda Bencic en Amanda Anisimova allen zelfs niet bijna één set. Barty staat voor het eerst in de kwartfinales van een Grand Slam, uitgerekend voor eigen publiek. Luksika Kumkhum, Wang Yafan en Maria Sakkari werden vrij simpel verslagen, Maria Sharapova werd het volgende slachtoffer van Barty.

Anastasia Pavlyuchenkova - Danielle Collins
Vier keer eerder schopte de ooit zo beloftevolle Pavlyuchenkova het tot de laatste acht, één keer (2017) in Melbourne. Monica Puig, Kiki Bertens en Aliaksandra Sasnovich werden slachtoffer van de Russische, die vervolgens wereldtopper Sloane Stephens (5) klopte. Collins speelt pas haar zesde hoofdtoernooi op een Grand Slam en haalde nooit eerder de laatste acht. Na zeges op Julia Görges (14) en Sachia Vickery, gevolgd door zeer overtuigende overwinningen op Caroline Garcia (19) en de mondiale nummer twee, Angelique Kerber, zal de Amerikaanse kansen zien op meer, want niks lijkt onmogelijk in Melbourne.

Met Barty heeft Australië weer eens een heldin in het vrouwentennis (Pro Shots/Action Images)
Met Barty heeft Australië weer eens een heldin in het vrouwentennis (Pro Shots/Action Images)

Williams slaat Halep naar huis, Osaka naar kwartfinales

Tennisster Serena Williams staat weer eens in de kwartfinales van de Australian Open. De zevenvoudig kampioene, als zestiende geplaatst, speelde de nummer één van de wereld uit het toernooi.

Simona Halep begon kansloos tegen Williams, maar in set twee wist ze eindelijk een servicebeurt te winnen en trok ze de stand zowaar gelijk. In de beslissende set liet Halep meerdere breakkansen liggen, waarna Williams wél toesloeg en het op eigen service afmaakte: 6-1, 4-6, 6-4.

Ook de nummer vier van de wereld, US Open-kampioene Naomi Osaka, staat bij de laatste acht. De Japanse stuurde Anastasija Sevastova (13) met 4-6, 6-3, 6-4 terug naar Letland.

In een typische WTA-partij wist Elina Svitolina (6) met 6-2, 1-6, 6-1 te winnen van Madison Keys (17), terwijl de Tsjechische Karolina Pliskova (7) voormalig wereldranglijstaanvoerster Garbiñe Muguruza met 6-3, 6-1 overtuigend terug naar Spanje sloeg.

Australian Open: nieuwe generatie in de kwartfinales

In Melbourne is de Australian Open in volle gang. Inmiddels zijn alle kwartfinalisten bij de heren en dames bekend, wat betekent dat het voor ons tijd is voor een overzicht van de laatste acht, te beginnen met de heren.

Novak Djokovic (1) - Kei Nishikori (8)
Djokovic won het toernooi al zes keer en stond in zijn eerste vier partijen twee sets af: één tegen Denis Shapovalov en één tegen Daniil Medvedev. Mitchell Krueger en Jo-Wilfried Tsonga gingen in straight sets voor de Servische bijl. Nishikori haalde drie keer eerder de kwartfinales in Melbourne, maar daar strandde het telkens. Na vijfsetters tegen Kamil Majchrzak, Ivo Karlovic en Pablo Carreño Busta en drie sets tegen João Sousa moet de Japanner tegen Djokovic zien te stunten om zijn eerste halve finale in Melbourne te halen.

Milos Raonic (16) - Lucas Pouille (28)
Servicekanon Raonic stond in 2016 in de halve finales en in het jaar ervoor en erna in de kwartfinales. Met Nick Kyrgios, Stan Wawrinka en Alexander Zverev in zijn eerste vier partijen had niemand een moeilijker loting dan de Canadees, toch verloor hij welgeteld één set - ook Pierre-Hugues Herbert was geen partij. Pouille kwam alleen op Wimbledon en de US Open één keer tot de laatste acht, maar zeges op Mikhail Kukushkin, Maximilian Marterer, Alex Popyrin en Borna Coric hebben hem nu ook in Melbourne zover kunnen brengen.

Raonic speelt vooralsnog geweldig (Pro Shots/Action Images)
Raonic speelt vooralsnog geweldig (Pro Shots/Action Images)

Roberto Bautista Agut (22) - Stefanos Tsitsipas (14)
Bautista Agut staat voor het eerst in zijn loopbaan in de kwartfinales van een Grand Slam-toernooi en dat heeft hij dik verdiend. Hij maakte mogelijk een einde aan Andy Murray's carrière, klopte John Millman en was vervolgens toppers Karen Khachanov (10) en Marin Cilic (6) de baas. Ook voor de pas 20-jarige Tsitsipas wordt het een unicum, sterker nog: het is Griekenland's beste resultaat in het mannentennis ooit. Na zijn zeges op Matteo Berrettini, Viktor Troicki en Nikoloz Basilashvili mepte de pas 20-jarige niemand minder dan Roger Federer naar huis in vier zware sets.

Frances Tiafoe - Rafael Nadal (2)
Ook de 21-jarige Amerikaan Tiafoe staat voor het eerst bij de laatste acht op een Grand Slam-toernooi. Prajnesh Gunneswaran en wereldtopper Kevin Anderson moesten eraan geloven, waarna Andrea Seppi en Grigor Dimitrov de sjaak waren tegen het toptalent. Nadal won in 2009 en is vooralsnog uitstekend bezig, hoewel de thuisfans wat minder gelukkig zijn. Met James Duckworth, Matthew Ebden en Alex de Minaur schakelde hij drie Aussie's in straight sets uit, waarna ook Tomas Berdych geen set kon pakken tegen de Spaanse hardhitter.

Tsitsipas boekte een wellicht historische overwinning op Federer (Pro Shots/Action Images)
Tsitsipas boekte een wellicht historische overwinning op Federer (Pro Shots/Action Images)

Kaartjes Super Bowl weer reteduur

Het duurt nog een paar weken, maar dé American footballwedstrijd van het jaar, de Super Bowl, gaat dit jaar tussen The New England Patriots en de Los Angeles Rams. Op 3 februari zullen beide topteams in het Mercedes Benz Superdome in Atlanta strijden om de 53e American footballtitel.

De kaartjes voor dit avondvullend spektakel worden echter duur betaald. Op dit moment kost het goedkoopste kaartje ongeveer 2800 dollar, met een gemiddelde van 7800 dollar. Met ruim 74.000 kaartjes in de verkoop, zal een gevuld stadion alleen al meer dan een half miljard dollar aan slechts de kaartverkoop opleveren.

Een groot aandeel in de prijs zijn echter de 'servicekosten' . De officiële kaartverkoopsite van de NFL, NFL on Location, kan bijvoorbeeld in totaal 1500 dollar aan servicekosten rekenen. Twee kaartjes van elk 3700 dollar kunnen dan opeens bij afrekenen 8900 dollar gaan kosten en dan is dit nog één van de goedkopere websites om kaartjes te kopen.

Daar krijg je trouwens wel een optreden van Maroon 5, Travis Scott en Big Boi in de rust gratis bij.

Prijzen voor drank en eten blijven trouwens wel zeer redelijk. Een biertje zal vijf dollar gaan kosten, net als een hamburger. Een hotdog kost twee dollar en een bak nacho's drie dollar. Voor degenen die geen alcohol drinken kan een frisdrankje gehaald worden voor een schappelijke twee dollar, inclusief gratis refill.

Nishikori na sensationele thriller naar kwartfinales Australian Open

Tennisser Kei Nishikori heeft zich op de Australian Open na een werkelijk fantastische strijd met Pablo Carreño Busta geplaatst voor de kwartfinales. De als achtste geplaatste Japanner liep na meer dan vijf uur vechten met de als 23e geplaatste Spanjaard als winnaar van de baan.

In de eerste set werd over en weer flink gebroken, maar het was de Spanjaard die de set in een tiebreak pakte. Carreño Busta won ook set twee, maar Nishikori trok de derde set na het goedmaken van een break naar zich toe en won vervolgens ook set vier. De vijfde en beslissende set ging naar de zogenaamde supertiebreak, dit jaar ingevoerd om veel te lange wedstrijden te voorkomen - iets waar Nishikori en Carreño Busta ogenschijnlijk lak aan hadden.

De Spanjaard kwam in de beslissende supertiebreak - waar het tot tien punten gaat - op een 8-5 voorsprong, maar na een wat controversiële beslissing in Nishikori's voordeel wat betreft een bal die al dan niet uit was knokte de Japanner zich knap terug en pakte hij met vijf opeenvolgende punten alsnog de winst: 6-7 (8), 4-6, 7-6 (4), 6-4, 7-6 (8).

Milos Raonic zette zijn overtuigende toernooi ondertussen voort door nummer vier Alexander Zverev eruit te kegelen. De Canadees (16) maakte gehakt van de Duitser, die alleen in set drie iets in te brengen had: 6-1, 6-1, 7-6 (5). De mondiale nummer één, Novak Djokovic, stond dik drie uur op de baan tegen de Rus Daniil Medvedev (15), die na een gewonnen tiebreak echter leeg was: 6-4, 6-7 (5), 6-2, 6-3.

De als 28e geplaatste Fransman Lucas Pouille plaatste zich ondertussen ook voor de kwartfinales en wel door Borna Coric (11) uit Kroatië naar huis te sturen. Na een dikke drie uur stapte Pouille als winnaar de baan af: 6-7 (4), 6-4, 7-5, 7-6 (2).

Reddingstunnel Julen is klaar

In het Spaanse Totalán, waar de 2-jarige Julen vorige week zondag in een diepe put viel, is men klaar met het graven van de reddingstunnel. Vanavond is de beoogde diepte van 60 meter bereikt. Het boren heeft 55 uur geduurd.

Zie ook "Reddingsactie in volle gang" en "Spaanse peuter zou gevonden zijn"

Nu de tunnel klaar is moet deze verstevigd worden, wat nog 5 a 6 uur gaat duren. Daarna moeten de mijnwerkers nog een zijwaartse tunnel uithakken van zo'n 4 meter. De hoop is dat ze dan gelijk uitkomen in een ruimte in de put, onder een harde laag aarde, waar Julen zich zou moeten bevinden. Naar verwachting zal dit nog zo'n 24 uur in beslag nemen. Als alles goed gaat.

'Ajax-top heeft 'beraad gehad' na debacle tegen Heerenveen'

Ajax werkt achter de schermen hard aan het vinden van een nieuwe doelman, zo verzekert Valentijn Driessen van De Telegraaf maandagavond.

Tweede doelman Kostas Lamprou maakte zondag in de dramatisch verlopen thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen (4-4) een weifelende indruk, waardoor de Amsterdamse club vastberaden zou zijn om zijn keepersgilde nog deze maand te versterken.

De positie van eerste doelman André Onana staat niet ter discussie bij Ajax, maar over Lamprou, die sinds het tijdelijke vertrek van Benjamin van Leer naar NAC Breda als back-up van de Kameroener fungeert, bestaan naar verluidt de nodige twijfels. Het optreden van de Griek tegen Heerenveen zou voor de Ajax-top reden zijn om zich te roeren op de transfermarkt. "Ze zijn ook bezig. Ze hebben vandaag beraad gehad over hoe ze hiermee doorgaan en óf ze hiermee doorgaan", onthult Driessen bij Veronica Inside .

Volgens de verslaggever had Ajax eerder moeten anticiperen. "Van der Sar (algemeen directeur, red.) heeft van de week meegetraind, maar toen heeft hij ook die Lamprou gezien. Toen had hij ook aan de bel moeten trekken en moeten zeggen dat deze jongen echt te klein is. Tegen Flamengo in Amerika maakte hij ook twee ketsers en nu weer."

Ajax zou inmiddels serieus werk maken van een nieuwe doelman. "Ze willen nu toch echt een keeper gaan huren, voor de rest van het seizoen. De naam van Stekelenburg viel, maar dat kan ik me nauwelijks voorstellen. Die heeft nu al twee jaar niet gekeept en verdient een dik salaris", aldus Driessen. Stekelenburg staat momenteel onder contract bij Everton, waar hij als back-up van Jordan Pickford fungeert.

Schouten wint opnieuw op natuurijs van Haaksbergen, Meijer wint bij vrouwen

Simon Schouten heeft de eerste schaatsmarathon van deze winter op natuurijs gewonnen. De 28-jarige Schouten was na 100 rondes de snelste in een sprint van een kopgroep van tien schaatsers.

Ploeggenoot Arjan Stroetinga werd tweede op de ijsbaan schaats- en skeelerclub IJSCH in Haaksbergen. Casper de Gier kwam als derde over de streep. Schouten is nu drie jaar op rij de beste op de eerste marathon op natuurijs van het kalenderjaar. In 2019 en 2018 won de schaatser van Royal A-ware al in Haaksbergen, terwijl hij in 2017 de beste was in Noordlaren.

Veel topmarathonschaatssters deden niet mee, omdat zij al naar Oostenrijk zijn afgereisd voor de Alternatieve Elfstedentocht en de open Nederlandse kampioenschappen, later deze week op de Weissensee.

Bij de vrouwen ging de winst naar Rixt Meijer. De 36-jarige schaatsster won voor Marijke Groenewoud en Elsemieke van Maaren. Ook bij de vrouwen ontbraken veel grote namen, onder wie Manon Kamminga, de winnares van vorig jaar. Ook Irene Schouten, die dit seizoen al elf wedstrijden won was niet aanwezig in Haaksbergen.

Twee jonge meisjes geraakt bij schietpartij Helmond

In het centrum van Helmond vond maandagmiddag een schietincident plaats waarbij werd geschoten op een auto. Twee onschuldige kinderen die op straat aanwezig waren, liepen hierdoor schotwonden op. Kort erna werd een verdachte Helmonder aangehouden. Het onderzoek is in volle gang.

De auto werd maandagmiddag kort voor half vier beschoten ter hoogte van de kruising van de Helmondse Molenstraat en de Noord Koninginnewal. De achterruit van het voertuig raakte zwaar beschadigd en de inzittenden van de auto namen de benen. De beschoten auto werd op straat achtergelaten. Getuigen meldden dat een groene Opel Astra met hoge snelheid wegreed. Deze auto werd kort daarna teruggevonden aan de Wolfstraat in Helmond. Ook de inzittenden van deze auto waren gevlucht. Niet ver van het incident vandaan, op het Doorneind, werd een 23-jarige man uit Helmond aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het schietincident en zit vast voor het verdere onderzoek.

Bij het schietincident vielen twee willekeurige slachtoffers. Het gaat om twee meisjes uit Helmond van 2 en 15 jaar. Het 2-jarige meisje zat bij haar moeder achter op de fiets toen een kogel haar been raakte. Het 15-jarige slachtoffer liep een schotwond aan haar arm op toen ze op de Molenstraat liep. Ze zijn beiden naar het ziekenhuis gebracht. Het 2-jarige kind ligt nog steeds in het ziekenhuis. Het 15-jarige slachtoffer mocht na behandeling naar huis.

Reactie burgermeester
“Ik ben enorm geschrokken van het incident dat heeft plaatsgevonden in het hart van onze binnenstad. Een heftige gebeurtenis en mijn gedachten gaan uit naar de twee jonge slachtoffers en hun familie. Dat dit op klaarlichte dag in een winkelstraat heeft kunnen gebeuren vind ik vreselijk. Onschuldige kinderen die het slachtoffer worden van pistoolschoten: echt totaal onacceptabel”,
laat burgemeester Elly Blanksma weten.

Een woordvoerder van de politie verklaart: "Er wordt een Team Grootschalige Opsporing (TGO) opgestart om deze zaak te onderzoeken. De forensisch rechercheurs zijn maandagavond op de locatie nog volop bezig met de zoektocht naar sporen. Dit gaat nog ettelijke uren in beslag nemen. Het onderzoek naar de aanleiding en wie hiervoor verantwoordelijk is, is in volle gang. Heb je gezien wie uit de beschoten auto aan de Molenstraat zijn gestapt, weet je wie de inzittenden van de groene Opel Astra waren of heb je anderszins informatie die met deze zaak te maken heeft? Bel 0900-8844 of deel informatie via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000."

Het is ook mogelijk om online een tipformulier in te vullen. Daar kan ook eventueel beeldmateriaal geupload worden.

Twee jonge meisjes geraakt bij schietpartij Helmond (Foto: Politie)
Twee jonge meisjes geraakt bij schietpartij Helmond (Foto: Politie)

Demo Resident Evil 2 Remake meer dan 2 miljoen keer gedownload

In de 'one shot demo' van Resident Evil 2 Remake krijgen spelers een half uur de tijd en slechts één poging om het voorproefje van Capcoms re-release van Resident Evil 2 succesvol af te ronden. Deze slinkse doch briljante opzet van een horrorgame-demo blijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen aangezien de demo afgelopen zaterdag al de twee miljoen downloads passeerde.

Bij dit aantal zitten ongetwijfeld veel downloads van dezelfde personen, maar aan de andere kant zijn de cijfers alleen afkomstig van mensen die akkoord zijn gegaan met het bijhouden van data voorafgaand aan de demo. Volgens bronnen van Destructoid wist tot nu toe 27% van alle spelers de demo helemaal uit te spelen binnen de gegeven dertig minuten.

Veel Resident Evil-liefhebbers vinden het tweede deel uit de franchise het beste deel en derhalve kijken er een boel mensen naar uit om de zombie-horrorgame uit 1998 in hevig opgepoetste hoedanigheid nogmaals door te spelen. De remake werd ontwikkeld met behulp van de RE Engine, waar ook het meest recente Resident Evil 7 in is gemaakt. Als je nog een poging wilt wagen in de demo kan dat tot en met 31 januari; de game zelf releaset aanstaande vrijdag al.

Snowboarders Kim en James winnen in Zwitserse halfpipe

Snowboarders Chloe Kim en Scotty James hebben tijdens de World Cup in het Zwitserse Laax een zege geboekt in de halfpipe. Het was het sluitstuk van de Laax Open, waar ook een World Cup op de slopestyle gehouden werd.

De nog altijd maar 18-jarige olympisch kampioene Kim zette in haar eerste van twee finaleruns al 89,00 punten neer, wat genoeg bleek voor de winst. Voor Kim was het echter niet genoeg, want ze ging er met 93,75 nog eens overheen. De Spaanse veterane Queralt Castellet pakte met 80,50 punten de tweede plek, voor Kim's landgenote Arielle Gold (77,25).

De Australiër James was bij de mannen de beste dankzij 95,75 punten in zijn eerste run. Dat bleek voldoende, waarna zijn tweede run nauwelijks nog een run genoemd mocht worden: 1,50 punten. De 17-jarige Japanner Yuto Totsuka pakte met 92,00 punten de tweede plek, Jake Pates (VS) werd derde met 85,50 punten.

De hoogtepunten van Kim en James (Bron: YouTube)

Spaanse nachtclubeigenaar doodgeschoten

In Marbella is vannacht voor zijn huis in San Pedro de Alcantara een 49-jarige man doodgeschoten. Het slachtoffer is Marco Yaqout, een van oorsprong Marokkaanse man met de Spaanse nationaliteit zo melden Spaanse media. De man was bekend in Marbella vanwege meerdere uitgaansgelegenheden die hij in zijn bezit had in Puerto Banus.

De liquidatie vond vannacht rond 03:25 uur plaats voor de villa van Marco in de wijk Las Petunias in San Pedro de Alcantara. Terwijl hij kwam aanrijden in zijn Bentley en de auto in zijn garage wilde parkeren werd hij minstens twintig keer beschoten. Marco zou nog geprobeerd hebben om via de bijrijderskant uit de auto te komen maar dit lukte hem niet meer. De dader of daders hebben zich waarschijnlijk verscholen gehouden achter een naastgelegen vuilcontainer. Een voorbijganger die hem dood in zijn auto zag liggen heeft vervolgens de politie gewaarschuwd.

Marco Yaqout was een bekend figuur in Marbella. Hij woonde daar al vele jaren en bezat meerdere uitgaansgelegenheden in de haven van Puerto Banus. Zo was Marco Yaqout onder andere de eigenaar van shishalounge Rotana, café/bar Portside en nachtclub Tibu. Waarom hij werd doodgeschoten is nog niet bekend, de politie onderzoekt de zaak.

Agressieve Pool verwondt 3 agenten tijdens arrestatie

Bij de arrestatie van een agressieve 30-jarige Poolse man heeft de politie vanmiddag op de Stationsstraat in Waalwijk pepperspray ingezet en drie waarschuwingsschoten gelost. Er raakten bij het incident drie agenten gewond.

Vanmiddag zagen twee agenten in opleiding dat een man al schreeuwend met een stok door de Stationsstraat liep en daarmee op drie auto’s sloeg. De studenten vroegen direct om ondersteuning om de vandaal aan te houden. Hierna kwam nog een surveillance eenheid ter plaatse. Bij de arrestatie richtte de man zijn agressie op de agenten. Hij schopte en sloeg hen met een stok. De dienders werden daarbij zodanig in het nauw gedreven dat zij hun wapenstok gebruikten, met pepperspray spoten en drie waarschuwingsschoten losten.

Tijdens het tumult sprong de verdachte nog op de motorkap van een aankomende auto, ook probeerde hij nog tevergeefs een vrouw uit haar auto te trekken. De verdachte rende de Julianastraat in waar hij onder veel verzet werd overmeesterd. Hij is ingesloten. Het is nog niet duidelijk waarom de man zo agressief was en of hij onder invloed was. De recherche stelt een nader onderzoek in naar het incident.

Twee agenten liepen bij de schermutselingen aangezichtsletsel op, een andere agent klaagde over pijn aan zijn enkel en moest met een ambulance voor behandeling naar het ziekenhuis. Er hebben inmiddels twee gedupeerden aangifte gedaan van vernieling. De politie roept de vrouw op die bijna uit haar auto getrokken werd op om zich te melden via 0900-8844.

Update 20:46 uur
Video toegevoegd, met dank aan Boevennieuws


Agressieve Pool verwondt 3 agenten tijdens arrestatie (Foto: Politie.nl)
Agressieve Pool verwondt 3 agenten tijdens arrestatie (Foto: Politie.nl)

Zuid-Korea opgeschrikt door misbruikschandaal in sportwereld

Zuid-Korea is opgeschrikt door een misbruikschandaal in de sportwereld. Verschillende vrouwelijke sporters zeggen dat ze seksueel misbruikt zijn door hun coach.

Tweevoudig Olympisch kampioen shorttrack Shim Suk-hee was een maand geleden de eerste die naar buiten kwam met beschuldigingen. Volgens de 21-jarige shorttrackster heeft haar voormalige coach Cho Jae-beom haar meerdere keren verkracht tussen haar zeventiende en twintigste.

Vlak voor de spelen van Pyeongchang werd Cho ontslagen als bondscoach. Reden voor dat ontslag was dat hij Shim geslagen had. Momenteel zit hij een gevangenisstraf uit van tien maanden omdat hij meerdere shorttracksters mishandeld heeft.

Inmiddels hebben ook sporters uit het judo, taekwondo en worstelen verteld seksueel misbruikt te zijn door hun coaches. Leden van het curlingteam dat zilver won in Pyeongchang beschuldigen hun coach van verbale mishandeling en achterhouden van prijzengeld.

Voormalig schaatsbondscoach Jeon Myeong-hu ligt onder vuur. Jeon zou coaches die zich schuldig hebben gemaakt niet hebben bestraft en sporters die slachtoffer zijn onder druk hebben gezet om geen openheid te geven.

Lakeside-kampioen Durrant met tourkaart naar PDC

Darter Glen Durrant is één van de dertig nieuwe gezichten bij de PDC dit seizoen. De Lakeside-kampioen won zondag een tourkaart in de Britse Qualifying School van de PDC. De lijst met 128 namen is nu compleet. 

Durrant mag de komende twee jaar bij de PDC spelen omdat hij genoeg punten bij elkaar sprokkelde en zo via de ranglijst van de Q-School een tourkaart bemachtigde. Alle spelers uit de top-64 van de wereldranglijst na het WK zijn zeker van een tourkaart voor het komende seizoen. De lijst wordt vervolgens aangevuld met de winnaars van de Q-School van vorig jaar en de nummers één en twee van de Development Tour en Challenge Tour in 2017 en 2018. 

Twintig darters van de 128 darters komen uit Nederland. Deze groep wordt uiteraard aangevoerd door Michael van Gerwen, de nummer één van de wereld. Jelle Klaasen, Raymond van Barneveld, Jermaine Wattimena, Benito van de Pas, Vincent van der Voort, Jan Dekker, Jeffrey de Zwaan, Danny Noppert, Ron Meulenkamp en Christian Kist zijn de andere Nederlandse spelers in de mondiale top 64.

Dirk van Duijvenbode, Vincent Kamphuis en Mario Robbe kwamen vorig jaar door de Q-School. Een prestatie die dit jaar werd geleverd door Niels Zonneveld, Mike van Duivenbode, Yordi Meeuwisse, Vincent van der Meer en Maik Kuivenhoven. Geert Nentjes verdiende een PDC Tour Card vanwege een topnotering op de jeugdranking.

Darters met een tourkaart mogen alle Players Championships spelen, hebben toegang tot de UK Open en alle kwalificatietoernooien die van belang zijn. Via de Pro Tour kunnen ze zich dan weer plaatsen voor de grote TV-toernooien. Het Pro Tour-seizoen start 9 februari met de eerste Players Championship. 

Lijst met alle tourkaarthouders. (Bron: PDC)
Lijst met alle tourkaarthouders. (Bron: PDC)

KNVB geeft beelden VAR-moment bij Ajax - Heerenveen vrij

Gisteren was er al veel ophef over de onterecht dan wel terecht niet gegeven strafschop na de aanvaring tussen Ajax-keeper Kostas Lamprou en Heerenveen-speler Sam Lammers. Vandaag heeft de KNVB inzicht gegeven in de totstandkoming van het oordeel van scheidsrechter Serdar Gözübüyük.

Direct na het incident gaf Gözübüyük aan dat het om een voetbalcontact ging en niet om een overtreding. Videoscheidsrechter Dennis Higler zag dit anders en adviseerde de scheidsrechter het moment te gaan bekijken. Maar ook na het herhaaldelijk terugkijken van de situatie en de inzichten van Higler gehoord hebbende bleef Gözübüyük bij zijn besluit.

Vandaag heeft de KNVB de beelden van het VAR-moment vrijgegeven, dus oordeelt u zelf:

De beelden van het incident tusse Lamprou en Lammers inclusief VAR-overleg (Bron: YouTube/KNVB)

Niet krabben = 240 euro lappen

IJs op de ruit betekent een forse belemmering van het zicht, met alle risico’s van dien. Zeker wanneer het ‘s morgensvroeg donker is of de weg glad door bevriezing. Toch zijn er mensen die de autoruiten niet goed schoonmaken en de weg op gaan. Een risico voor zowel de bestuurder als alle andere weggebruikers. 

Een woordvoerder van de politie: "Een automobilist is verplicht om voldoende zicht naar voren en opzij te hebben. De politie adviseert daarom de voor- en achterruit, de zijramen en de buitenspiegels voor het rijden goed schoon te maken. Niet krabben is geen optie: rijden met slecht zich is niet alleen gevaarlijk, maar kan ook een boete van zo’n €240,- opleveren. Dit is een behoorlijk bedrag en daarom waarschuwen wij de mensen ook."

De woordvoerder geeft ook nog wat tips mee: "Een dichtgevroren ruit komt nooit gelegen. Het betekent dat je in de winter tijd moet maken om je autotruiten ijsvrij te maken voor je vertrekt. Het is handig om je voor- en achterruit voor de bevriezing af te dekken met een anti-ijsdeken of voorruitfolie. Een dakhoes bedekt naast de voorruit ook de zijramen, de achterruit en de zijspiegels. Ideaal voor mensen die helemaal niet willen krabben 's ochtends vroeg. Gooi geen heet water over de voorruit; het raam kan door het plotselinge temperatuurverschil barsten of breken."

Eerder deze week ging een bericht op een van de Twitteraccounts van district Rotterdam viral, nadat de politie per ongeluk waarschuwde met het oude boetebedrag in hun tekst. 

Niet krabben = 240 euro lappen (Foto ter illustratie ©Pxhere)
Niet krabben = 240 euro lappen (Foto ter illustratie ©Pxhere)

PANIEK! SNEEUW! morgen minder treinen

Er wordt morgen een godsgruwelijke hoeveelheid sneeuw verwacht, lokaal maar liefst vijf centimeter. Maar dat is voor de NS wel reden om morgen minder treinen te laten rijden.

In het westen van het land wordt slechts twee centimeter sneeuw verwacht. In het zuiden en oosten lokaal vijf centimeter. 

De NS heeft daarom besloten om op de meeste trajecten slechts één trein per half uur te laten rijden in plaats van één per kwartier. 

De Nederlandse Spoorwegen raden aan om voor vertrek de reisplanner te raadplegen. 

Update 19:35 uur:
De NS heeft de belangrijkste aanpassingen op een rij gezet:

Minder Intercity’s gehele dag
Alkmaar/Schagen – Amsterdam – Utrecht - Sittard
Amersfoort – Deventer
Amsterdam – Den Haag CS
Breda – Dordrecht
Dordrecht – Lelystad Centrum
Den Haag CS – Utrecht
Nijmegen – Utrecht – Schiphol
Rotterdam – Utrecht

Minder Sprinters gehele dag
Almere – Hilversum
Uitgeest – Utrecht
Amsterdam – Hoofddorp
Arnhem – Nijmegen
Den Haag CS – Dordrecht
Den Haag CS – Gouda Goverwelle
Den Haag CS – Leiden
Groningen - Assen
Nijmegen – Wijchen
Utrecht – Woerden

Minder Intercity’s/Sprinters spits
Vlissingen – Roosendaal: minder Intercity’s
Enkhuizen – Amsterdam: minder Intercity’s
Rotterdam – Gouda Goverwelle:  minder Sprinters
Alphen ad Rijn – Leiden:  minder Sprinters
Utrecht – Houten Castellum: minder Sprinters
Oss – ’s Hertogenbosch:  minder Sprinters
Veenendaal C – Utrecht: minder Sprinters                  

Overige aanpassingen

Utrecht – Almere: geen rechtstreekse treinen. Reis via Weesp.

Overige vervoerders rijden volgens de normale dienstregeling.

Trein in de sneeuw (Ramon Vasconcellos [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons)
Trein in de sneeuw (Ramon Vasconcellos [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons)

'Rabiot is het zat en sleept PSG mogelijk voor de rechter'

Adrien Rabiot zet mogelijk een stap naar de rechter. De middenvelder van Paris Saint-Germain is niet blij met de manier van handelen van zijn club. Rabiot weigert zijn aflopende contract te verlengen, waardoor de Franse topclub heeft besloten de 23-jarige Fransman te verbannen bij het eerste elftal. Hij overweegt nu juridische stappen te nemen.

De laatste maanden wordt er hevig gespeculeerd over de toekomst van Rabiot. De middenvelder wordt gelinkt met een transfervrije overstap naar Barcelona komende zomer, terwijl er ook verhalen zijn dat de Spaanse topclub bereid is een bedrag te betalen, zodat de speler deze transferwindow al van club wisselt. PSG heeft Rabiot in de tussentijd niet meer nodig bij de hoofdmacht.

De zesvoudig international van Frankrijk werd de laatste trainingssessies verbannen naar de jeugdploeg van PSG, terwijl Rabiot eerder deze maand niet meeging op trainingskamp naar Doha vanwege 'familiaire redenen'. “De club geeft geen verdere publieke reactie op deze beslissing uit respect voor de familie en de geliefden van de speler”, zo meldde PSG.

Volgens L’Équipe is de speler het nu zat. Hij overweegt drastische maatregelen als PSG besluit hem voor langere tijd te verbannen. Als hij voor een langere periode niet kan meetrainen met het eerste, dan sleept hij PSG voor de rechter, zo klinkt het. Rabiot heeft tot op heden 227 wedstrijden voor PSG gespeeld, met 24 doelpunten en zeventien assists tot gevolg.

NAC Breda strikt aanvaller van Crystal Palace

NAC Breda heeft zich versterkt met Sullay Kaikai. De Engelse linksbuiten heeft een contract getekend voor anderhalf jaar. NAC heeft daarna de optie om de speler, die ook een paspoort uit Sierra Leone heeft, een jaar langer aan zich te binden. Kaikai speelde tot voor kort voor Crystal Palace.

De geboren Londenaar speelde sinds zijn vijftiende voor Palace en werd verhuurd aan Crawley Town, Cambridge United, Shrewsbury Town, Brentford en Charlton Athletic. In het eerste elftal van the Eagles kwam Kaikai elfmaal in actie en in september 2014 kwam hij in het EFL Cup-duel met Newcastle United tot scoren.

"Ik heb veel goede dingen gehoord, ook over de supporters", reageert de 23-jarige Kaikai. "Ik heb er erg veel zin in en kijk uit naar deze uitdaging. Toen ik hoorde over de kans om voor NAC te kunnen spelen, was ik direct geïnteresseerd. Ik kan niet wachten om te beginnen en alles te geven. Ik ga proberen om direct van waarde te zijn."

Voor het NAC van trainer Mitchell van der Gaag is Kaikai na Ramon Pascal Lundqvist en Khalid Karami de derde aanwinst van deze winter. De Parel van het Zuiden, die op de voorlaatste plaats staat in de Eredivisie, bereidt zich deze week voor op de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag van komende vrijdag.

Roompot-Charles krijgt wildcard Parijs-Roubaix

De Nederlandse wielerploeg Roompot-Charles heeft van organisator ASO een wildcard gekregen voor deelname aan Parijs-Roubaix. Ook voormalig winnaar Niki Terpstra mag met zijn ploeg Direct Energie van start in de zware wielerklassieker.

Kopman bij Roompot-Charles is Lars Boom. Na twee seizoenen in dienst van Team LottoNL-Jumbo maakte hij de overstap naar de oranje-formatie. Zijn beste resultaat in de Hel van het Noorden was een vierde plaats in 2015.

Naast Roompot-Charles hebben nog zes andere ploegen een wildcard gekregen. Een van die teams is Direct Energie. Terpstra maakte dit seizoen de overstap van Quickstep naar de Franse pro-continentale ploeg. In 2014 won de Noord-Hollander de wedstrijd.

Wildcards
Arkéa-Samsic (FRA)
Cofidis (FRA)
Delko-Marseille Provence (FRA)
Direct Energie (FRA)
Roompot-Charles (NED)
Vital Concept-B&B Hotels (FRA)
Wanty-Gobert (BEL)

Eerste trailer voor American Gods 2

Het is alweer anderhalf jaar geleden sinds het eerste seizoen van American Gods eindigde, maar het tweede seizoen komt er dan toch echt aan; de eerste trailer is inmiddels verschenen.

De serie, een verfilming van het gelijknamige boek van Neil Gaiman, is oorspronkelijk ontwikkeld door Bryan Fuller (Hannibal) en Michael Green (Logan) voor de Amerikaanse kabelzender Starz. Zij stonden ook aan het hoofd van de productie van het eeste seizoen, maar vertrokken met onenigheid in de voorbereidingen voor het tweede, wat mogelijk de vertraging verklaart.

American Gods telt acht afleveringen en is vanaf 11 maart te zien bij Amazon Prime Video.

Blizzard vergroot WoW-esport prijzenpot

World of Warcraft is niet alleen een populaire MMORPG, het heeft al jaren twee esport-modi. Ontwikkelaar Blizzard wil het prijzengeld dat je kunt verdienen aanvullen met bijdragen van fans. Dit systeem werkte namelijk behoorlijk goed met hun RTS StarCraft II. Daarnaast wordt het aantal esport-evenementen flink opgeschroefd.

WoW Arena

Twee esport-varianten
Er zijn twee esport-toernooien in World of Warcraft: de Arena World Championship en de Mythic Dungeon International. In de Arena spelen twee teams van minimaal drie en maximaal vier spelers tegen elkaar. De beste teams van de zomerfinale, van het hele seizoen en het team met de meeste punten gaat door naar het Arena World Championship. Hieronder de beelden van de finale van 2018.

In Mythic Dungeon moet een team van vijf spelers zoveel mogelijk punten halen met het leeghakken van een dungeon. Mythic Dungeon is dus PvE (player versus environment), terwijl Arena PvP (player versus player) is. Om je te bewijzen, moet je team tussen 26 februari en 12 maart vijf level 14 Mythic Keystone Dungeons schoonvegen. Als je dat lukt, dan ga je door naar het Tournament Realm. Hier mag je max level personages aanmaken en helemaal losgaan met items en talents.

WoW MDI

Prijzenpotten
Fans kunnen binnenkort in-game toys kopen. Een gedeelte van de omzet die Blizzard hiermee genereert wordt toegevoegd aan de prijzenpot voor de esporters. Voor Arena zijn er voor Europa in totaal 12 Cups (toernooien) verdeeld over twee seizoenen per jaar. Iedere Cup heeft een prijzenpot van $10.000,-. De finale heeft een superpot van $100.000,-. Esporters die meedoen aan Mythic Dungeon kunnen ieder weekend aan de bak voor een prijzenpot van $12.000,-. De finale heeft ook een superpot van $100.000,-.  

Songfestivalkandidaat Nederland bekend

Nederland stuurt singer/songwriter Duncan Laurence (24) naar het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv.

De zanger studeerde afgelopen jaar af aan de Rockacademie in Tilburg en deed in 2014 mee aan The Voice of Holland. Het was The Voice-coach Ilse DeLange, die zijn naam bij de commissie opgooide.

Opnieuw arrestatie voor vergismoord op GGZ-directeur

Het onderzoek naar de vergismoord op GGZ-directeur Rob Zweekhorst is nog altijd in volle gang. Vandaag werd een 44-jarige Schiedammer aangehouden in de gevangenis. Hij zit daar momenteel een straf uit voor andere zaken. Eerder werd op 20 november 2018 een 51-jarige Schiedammer aangehouden op verdenking van betrokkenheid, net als zijn vandaag aangehouden plaatsgenoot. Nog steeds hoopt de politie getuigen te spreken die meer kunnen vertellen over de zaak.

Op 1 januari 2014 werd de toen 44-jarige Zweekhorst, vader van twee kinderen, vermoedelijk slachtoffer van een persoonsverwisseling. Hij werd aangezien voor een ander en op straat doodgeschoten toen hij zijn honden uitliet. Justitie loofde al snel een beloning uit van 15.000 euro voor de gouden tip. Met de aanhoudingen is het team dat de moord onderzoekt een stap verder in het onderzoek. De beloning is nog steeds van kracht wanneer iemand informatie heeft die de zaak rond kan maken.

Opnieuw arrestatie voor vergismoord op GGZ-directeur (Foto: Politie.nl)
Opnieuw arrestatie voor vergismoord op GGZ-directeur (Foto: Politie.nl)

'Bloedsuperwolfmaan begin van einde der tijden'

Bijzondere natuurverschijnselen roepen altijd weer vreemde gedachten op bij sommige mensen. Zo ook de bloedsuperwolfmaan van vanacht.

Volgens Mark Biltz en Paul Begley is hiermee het einde der tijden ingeluid. Hoe precies? Dat weten de heren zelf ook niet helemaal. Begley zegt er dit over: "Dit soort onheilspellende voortekenen van de apocalyps maken duidelijk dat ons een ramp van cataclysistische proporties te wachten staat."

Wel wil hij nog kwijt dat het einde der tijden morgen al bereikt kan worden. Maar het kan ook nog even duren, maar de VS gaan het in ieder geval binnen tien jaar merken.

Volgens de heren speelt de Amerikaanse president Trump een grote rol. Op diens geboortedatum, 14 juni 1946, was er eveneens een bloedmaan te zien boven de aarde, de bloedmaan van vannacht was exact twee jaar na zijn inauguratie toen hij exact 70 jaar, 7 maanden en 7 dagen oud was. Dat kan volgens de heren geen toeval zijn. Ook de Joden en Israel spelen een belangrijke rol. Maar hoe? Dat wordt niet echt duidelijk.

De oplossing volgens beide heren? Koop hun boek en kalender via Amazon.

Beer houdt 13-jarige verdachte aan

Met nepgeld betalen en vervolgens door de beer die je eten bezorgt worden aangehouden. De 13-jarige jongen die gisteravond in de boeien werd geslagen, is niet aan zijn maaltijd toegekomen. De bezorgende beer bleek namelijk net zo nep als het geld dat de verdachte wilde uitgeven: het was een beer van een agent.

Agenten van basisteam Charlois waren al aanwezig bij de maaltijdbezorger aan de Pleinweg in Rotterdam-Zuid, omdat er die avond met vals geld was betaald door een klant. Op dat moment werd een bestelling gedaan onder een andere naam, maar voor hetzelfde adres als waar met het valse geld was betaald. De alerte filiaalmanager attenteerde de aanwezige agenten op de nieuwe bestelling, en zij kwamen direct in actie. 

Handboeien
Een van de agenten trok een bedrijfsjas aan, zette de bekende helm met beren-oren op en reed naar het adres. Daar werd hij aangesproken door de 13-jarige jongen, die hem geld overhandigde. Dat deze bezorgbeer een politiebroek aan had en bewapend op de scooter zat, ontging de verdachte. Dat hij ook handboeien bij zich had, had de jongen binnen enkele seconden in de gaten: hij werd ter plekke aangehouden. Bij hem werden twee valse briefjes van 50 aangetroffen.

Beer houdt 13-jarige verdachte met nepgeld aan (Foto: Politie)
Beer houdt 13-jarige verdachte met nepgeld aan (Foto: Politie)

Frankrijk en Duitsland vernieuwen vriendschap

Frankrijk en Duitsland tekenen dinsdag een nieuw vriendschapspact, een hernieuwing van het verdrag dat de twee landen in 1963 tekenden. Maar niet alle EU-lidstaten zijn gecharmeerd. Zo wil Italië met Polen een tegenwicht bieden. De Frans-Duitse as zou te dominant worden, helemaal nu de Britten aanstalten maken om de EU te verlaten.

In de ontwerpverklaring wordt gesteld dat de twee landen samen gaan optrekken bij belangrijke EU-kwesties. Ook binnen de Verenigde Naties willen ze een gezamelijk machtsblok vormen. Frankrijk is permanent lid van de VN-Veiligheidsraad is en heeft vetorecht.

De Fransen en Duitsers willen tevens hun economieën verder integreren door middel van een Frans-Duitse economische zone. Ook willen ze de Europese militaire capaciteiten verder uitbouwen en daarin hiaten opvullen, wat "zowel de EU als de Navo moet versterken". Dit moet vorm krijgen in een Frans-Duitse defensieraad. Daarnaast willen de landen de mate van tweetaligheid in de grensstreken versterken, en culturele uitwisselingsprogramma's voor jongeren opzetten. Ook moet er een 'Franco-Germaanse' universiteit komen.

Oude doelstellingen
De BBC wijst op de significantie van de plek van ondertekening, Aken, een stad die door de eeuwen heen afwisselend in Franse en Duitse handen was. De ondertekening van het pact uit 1963 is dinsdag precies 56 jaar geleden. Aan het toenmalige streven zou niet zo gek veel zijn veranderd. "Het zet de oude doelstellingen voort en vertaalt ze in de uitdagingen van vandaag", zegt professor Dirk Leuffen van de Universiteit van Konstanz.

Maar Alistair Cole van de Universiteit van Cardiff, in het Verenigd Koninkrijk, denkt dat het om meer gaat dan symboliek. Het zou de bedoeling zijn in de EU van na de Brexit de "centrale rol van Frankrijk en Duitsland te onderstrepen". En de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft het specifiek over de Europese integratie, die volgens haar in 1963 "nog niet goed was uitgewerkt".

Ongemak
Binnen de EU heerst ongemak over de macht van Parijs en Berlijn, met name in Italië. Migratiekwesties wil dat land bijvoorbeeld niet aan die twee overlaten. "Het is tijd om tegenover de Frans-Duitse as een Italiaans-Poolse as te zetten", reageerde de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini.

Maar ook Nederland is niet onverdeeld blij, want het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU is een grote stap terug. In de jaren 60 moest Den Haag hard lobbyen bij de Fransen om de Britten erbij te krijgen, als tegenwicht tegen Frankrijk en Duitsland. Als voorstanders van liberaal economisch beleid en als tegenstanders van te vergaande politieke integratie trokken de Nederlanders en de Britten vaak samen op.

Nederland zoekt het wat dat betreft nu in een samenwerkingsverband met Ierland, Denemarken, Zweden, Finland, Estland, Letland, Litouwen en Tsjechië. Maar dan zijn er dus wel acht landen nodig om vergelijkbaar gewicht in de schaal te kunnen leggen zoals dat eerder alleen al samen met de Britten kon.

20-jarige opgepakt om mishandelen ambulancemedewerker

Agenten hielden maandag een 20-jarige man uit Voorschoten aan voor mishandeling van ambulancepersoneel en het vernielen van een ambulance. De ambulancedienst reed maandagochtend rond 05:30 uur voor een melding naar de Smellekenhorst in Leiden.

Toen zij daar aankwamen stond de 20-jarige man de ambulancemedewerkers onder aan de flat op te wachten. Een van de medewerkers sprak met de man die al snel daarop agressief reageerde. Het ambulancepersoneel voelde zich niet veilig en sloot de ramen van hun voertuig.

De agressieveling wist één van de ruiten in te slaan waardoor een ambulancemedewerker gewond raakte. Door de dreiging waren zij genoodzaakt om door te rijden en de politie te alarmeren. Agenten hielden aan de Smellekenhorst de Voorschotenaar aan voor mishandeling en het vernielen van een ambulance.

Voor de medische situatie aan het Smellekenhorst moest een andere ambulance worden opgeroepen. De ambulancebroeder die gewond raakte is aan zijn verwondingen behandeld.

2,5 jaar cel voor hacker

De rechtbank Noord-Holland heeft vandaag aan een 25-jarige man dertig maanden gevangenisstraf opgelegd. Daarvan zijn 10 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De man is veroordeeld voor het meermalen plegen van computervredebreuk ofwel hacken, diefstal, oplichting en witwassen. Ook is hij veroordeeld voor het hacken van het Dropboxaccount van een jonge vrouw, het dreigen een filmpje van haar openbaar te maken tenzij zij daarvoor betaalde en voor smaadschrift. Hij heeft de feiten grotendeels bekend.

Hij drong via een door phishing verkregen wachtwoord het email-account binnen van 23 personen die een online account hadden bij Wehkamp en Bol.com. Zo kreeg hij toegang tot deze accounts en bestelde hij op hun naam vaak dure spullen bij Wehkamp en Bol.com. Die spullen liet hij door derden ophalen bij afhaalpunten waarna ze werden verkocht aan onder meer Used Products. De gedupeerden kwamen er niet snel achter dat hun account was gehackt omdat de man de doorstuurfunctie in hun emailaccount had gewijzigd. Inkomende mails van Wehkamp en Bol.com kon hij zo onderscheppen.

De man heeft daarnaast een valse website gemaakt die sterk overeenkwam met die van de ABN AMRO bank. Hij benaderde op geautomatiseerde wijze adverteerders op Marktplaats en deed zich voor als koper. Hij verzocht grote aantallen verkopers via een link een bedrag van 0,01 euro over te maken naar zijn bankaccount om zo hun identiteit en bankgegevens te bevestigen. De link leidde echter naar een phishing-website waardoor hij toegang kreeg tot hun ABN AMRO accounts en geld kon doorsluizen. 36 personen zijn hiervan het slachtoffer geworden.

De man is tot slot ook veroordeeld voor het hacken van het Dropbox account van een jonge vrouw, waardoor hij een seksueel getint filmpje van haar in bezit kreeg. Hij dreigde vervolgens dit filmpje openbaar te maken tenzij zij hem betaalde. Toen zij dit niet deed heeft hij het filmpje daadwerkelijk op internet geplaatst op de website dumpert.nl, waardoor de man ook is veroordeeld voor smaadschrift.

De rechtbank neemt de man kwalijk dat hij zijn kennis van de digitale wereld heeft misbruikt om de strafbare feiten te plegen en voor eigen financieel gewin is gegaan. Met deze cybercriminaliteit heeft hij het vertrouwen geschaad dat iedereen moet kunnen hebben in het gebruik van internetaccounts en elektronisch betalingsverkeer. Het wegvallen van dit vertrouwen kan ernstige gevolgen hebben nu zoveel bedrijven en personen tegenwoordig afhankelijk zijn van online diensten.

Daarnaast neemt de rechtbank de man in ernstige mate kwalijk dat hij privé materiaal heeft gedownload van een jonge vrouw om haar daarmee tot betaling te dwingen en seksueel getint materiaal op internet heeft geplaatst. Het filmpje is in korte tijd door honderdduizenden personen bekeken. Als gevolg daarvan heeft de vrouw nog steeds te kampen met psychische klachten en gevoelens van angst en onzekerheid. De rechtbank vindt dan ook dat de ernst van de feiten een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf rechtvaardigt en volgt de eis van de officier van justitie. Na zijn gevangenisstraf moet de man zich tijdens een proeftijd aan allerlei voorwaarden houden zoals inzicht geven in computer- en internetgedrag en meewerken aan schuldhulpverlening. Dit alles onder toezicht van de reclassering.

12 benadeelden hebben vorderingen tot schadevergoeding ingediend die (al dan niet gedeeltelijk) zijn toegewezen. Aan de ABN AMRO is een bedrag toegekend van 59.617,41 euro, namelijk het bedrag dat de bank als schadeloosstelling heeft uitgekeerd aan gedupeerde klanten. Aan de jonge vrouw is een bedrag van 6.000 euro toegekend van door haar geleden immateriële schade, 1.977,77 euro voor de door haar gemaakte reiskosten en misgelopen inkomsten en 720 euro voor advocaatkosten.

2,5 jaar cel voor hacker  (Foto: FOK!)
2,5 jaar cel voor hacker (Foto: FOK!)

Man dreigt met bom in AH-XL

Een 55-jarige in Tilburg verblijvende Poolse man is zondag 20 januari 2019 omstreeks 22.55 uur in de Albert Heijn aan de Jan Heijnsstraat in Tilburg aangehouden voor bedreiging en het doen van een valse bommelding. 

Volgens een beveiliger kwam de bedreiger verward en agressief over. Ook had hij een reep chocolade en water uit de winkel gepakt en geconsumeerd. De supermarkt werd uit voorzorg ontruimd. Agenten zijn vervolgens bewapend met schilden de winkel binnen gegaan. Volgens Omroep Brabant werd er bij de actie ook een politiehond ingezet. 

De man, die zich bij de kassa’s bevond, werd eerst in het Nederlands en omdat hij daar niet op reageerde in het Engels gesommeerd om zijn handen te laten zien en te knielen. Nadat hij daaraan voldeed werd hij aangehouden en geboeid afgevoerd. Er werd geen bom aangetroffen. Het motief van de man is nog niet duidelijk. Hij moet nog met hulp van een tolk worden verhoord. De recherche stelt een nader onderzoek in naar het incident.

10 uur Blue Monday

Hoewel het zonnetje best lekker schijnt schijnt het toch de meest deprimerende dag van het jaar te zijn. En daar hoort natuurlijk het titelnummer van New Order uit 1983 bij.

Waarvan dus akte. Voor het gemak duurt deze versie ruim tien uur. Dus heb je 'm aangezet op het moment van publicatie, dan is-ie heel handig precies afgelopen op het moment dat er aan deze blauwe maandag ook een einde is gekomen.

Wishing you all a most depressing Blue Monday.

VVD houdt voet bij stuk: voorlopig geen uitzetstop voor kinderen

De ChristenUnie zet de boel op scherp: ze eist een directe stop op het uitzetten van asielkinderen en hun ouders, zo meldt onder meer de NOS. Volgens de partij zou het ronduit bizar zijn dat de kinderen nu worden uitgezet terwijl er overleg wordt gevoerd over het verruimen van de regels en ze dus mogelijk zouden kunnen blijven. Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de CU zegt: "Laten we pas op de plaats maken en eerst duidelijkheid geven over het nieuwe beleid."

Lees ook: CDA draait: Kinderpardon moet worden uitgebreid

Afgelopen zaterdag liet het CDA weten dat ze 'van inzicht veranderd zijn' en toch een verruiming van het kinderpardon te ondersteunen. Dit zou komen door het onderzoek en rapport van 38 wetenschappers, waarin aangetoond wordt dat het onverantwoord is om kinderen die hier al langer dan vijf jaar verblijven uit te zetten. Ze zouden psychische schade oplopen door de stress en onzekerheid. 

Lees ook: Wetenschappers: 'kinderen uitzetten onverantwoord'


Vandaag schuiven de vier coalitiepartijen aan tafel om over het aanpassen van de regels te spreken. Het CDA en D66 dienden afgelopen zaterdag het plan bij Mark Harbers (VVD) in om de regels te verruimen. Dankzij dit plan zouden meer kinderen en hun ouders in aanmerking kunnen komen voor een verblijfsvergunning. 

Een van de maatregelen zou het omzetten van het 'meewerkcriterium' naar een tegenwerkcriterium moeten zijn. Nu moeten de asielzoekers nog proactief meewerken aan hun uitzetting. Eén afspraak missen bij de IND kan er al toe leiden dat ze buiten de pardonregeling vallen. De partijen vinden niet dat dat van asielzoekers mag worden verwacht en zien liever een tegenwerkcriterium. 

Regeerakkoord
De VVD, de grootste regeringspartij, gaat ervan uit dat de afspraken zoals die in het in het regeerakkoord zijn vastgelegd worden gerespecteerd. De partij wil dan ook niet dat de regels worden aangepast.  Hoewel de partij de grootste is, is ze momenteel wel in de minderheid waar het het Kinderpardon betreft: dankzij de de steun van de CU (5 zetels), PvdA (9 zetels), CDA (19 zetels), D66 (19 zetels), GroenLinks (14 zetels), SP (14 zetels) en de PvdD( 5 zetels) is er een ruime Kamermeerderheid van 85 zetels voor het uitbreiden van de regeling. 

Schrijnend
Ook mensenrechtenorganisaties en asieladvocaten pleiten voor een onmiddellijke stop op het uitzetten van kinderen zo schrijft het AD. Als voorbeeld wordt de situatie van drie Armeense kinderen aangehaald. Shushan (8), Vrej (5) en Jemma (3), die alle drie in Nederland geboren zijn, horen vandaag of ze worden uitgezet naar Armenië. Het gezin zit sinds afgelopen woensdag in een detentiecentrum in Zeist. 

Vooral voor dit gezin is de situatie extra schrijnend volgens hun advocaat Mary Grigorjan. Shushan is op het terrein van het AZC onder een vrachtwagen terecht gekomen, waardoor ze ernstig gewond raakte. Ook hield het meisje psychische klachten over aan het ongeluk. Daarvoor wordt ze nu behandeld. Daar wordt totaal geen rekening mee gehouden volgens Grigorjan. 

Update 13:52 uur
Er komt voorlopig geen uitzetstop voor 'gewortelde' kinderen zo meldt RTL Nieuws. Zoals verwacht houdt de VVD voet bij stuk.

Volgens Klaas Dijkhoff zullen er altijd kinderen teruggestuurd moeten worden, ook als het kinderpardon wordt versoepeld. Dijkhoff: "Dus dat moet je niet stopzetten, want dat verlengt alleen maar de onzekerheid." Het coalitieoverleg over het kinderpardon wordt later deze week vervolgd. 

79 scholen krijgen predicaat Excellente School

Vandaag hebben 79 scholen en schoolsoorten voor primair, voortgezet en speciaal onderwijs het predicaat Excellente School 2018 gekregen. Zij mogen dit predicaat in principe drie jaar voeren. De predicaten zijn toegekend door de inspecteur-generaal van het onderwijs op basis van de adviezen van de Jury Excellente Scholen. De uitreiking van de predicaten heeft op feestelijke wijze plaatsgevonden op de scholen zelf. Ze ontvingen het predicaat van een school in de regio die in voorgaande jaren al het predicaat ontvangen had, om kennisdeling te bevorderen.

Op www.excellentescholen.nl is er een kaart vinden met een overzicht van Excellente Scholen 2018, evenals een overzichtskaart van alle Excellente scholen 2016, 2017 en 2018. Vandaag komen er 22 scholen in het primair onderwijs, 45 scholen in het voortgezet onderwijs en 12 scholen in het speciaal onderwijs bij. Vanaf vandaag mogen 191 scholen of schoolsoorten zeggen dat ze excellent zijn: 64 scholen in het primair onderwijs, 110 schoolsoorten in het voortgezet onderwijs en 17 scholen in het speciaal onderwijs.

De toekenning van het predicaat Excellente School betekent dat een school (of schoolsoort) onderwijs biedt van goede kwaliteit en zich daarnaast onderscheidt van andere goede scholen door te excelleren met een specifiek profiel. In de afgelopen periode namen 110 scholen/schoolsoorten deel aan het traject Excellente Scholen. Hun excellentieprofielen zijn zorgvuldig beoordeeld door de onafhankelijke jury middels dossieronderzoek, een dialoog en een jurybezoek.

De inspectie wil stimuleren dat Excellente scholen met andere geïnteresseerde scholen kennis delen over het terrein waarop ze excelleren. Later dit jaar zullen scholen nader met elkaar in contact gebracht worden.

Animal Rights brengt opnieuw gruwelijke beelden naar buiten

In aanloop naar het Tweede Kamer debat over dieren in de veehouderij van 24 januari, brengt Animal Rights opnieuw beelden naar buiten van een stal waarin de levensomstandigheden door ieder fatsoenlijk mens als onacceptabel zullen worden beschouwd. In deze stal in de omgeving van Venray leven zeugen en hun biggen onder afgrijselijke condities. “We sturen deze beelden ook naar de NVWA met de vraag om in te grijpen,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

Smerig en brandgevaarlijk
Door heel het geïnspecteerde stallencomplex hangt spinrag bezet met stof, als dichte sluiers van het plafond, wanden en leidingen naar beneden. Het vuil is innig verstrengeld met elektrische installaties zoals ventilatie en verlichting. Er is weinig fantasie voor nodig om te bedenken wat één kortsluiting-vonk hier teweeg zou brengen. “Wanneer is een stal smerig genoeg om handhavers en de lokale overheid tot ingrijpen te bewegen,” vraagt Animal Rights directeur Susan Hartland zich af.

De stalbranden epidemie in Nederland is een van de onderwerpen tijdens het debat op 24 januari. Kortsluiting en elektraproblemen in het algemeen zijn oorzaak nummer 1 voor stalbranden.

De standaard
Dat varkens leven op roosters boven een gierput gevuld met hun eigen ontlasting is standaard in de varkensindustrie. Dat de dieren hun hele korte leven ammoniak dampen inademen ook. Dat zeugen hun biggen baren en zogen in krappe stangen-kooien evenzeer. Het couperen van staartjes en oormerken gebeurt routinematig. En dat de de stallen troosteloos, prikkelarm, geestdodend zijn is bijna overal hetzelfde. Net als de afwezigheid van daglicht en de mogelijkheid om naar buiten te gaan en te wroeten in aarde. “Zelfs zonder de misstanden in deze nieuwe beelden is het leven van varkens in Nederlandse stallen dieronwaardig,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

Dode dieren
5,4 miljoen biggen sterven er jaarlijks in Nederlandse stallen; daar komen nog ongeveer een half miljoen oudere dieren bij die ook nooit het slachthuis halen. Ook op dit bedrijf lagen de dode biggen, achteloos aan de kant gegooid, in de gangpaden tussen de levende dieren. Dit verklaart ongetwijfeld mede het grote aantal vliegen dat zelfs in de winter aanwezig is op de varkens. Achter het bedrijf lagen twee oudere dieren dood, onbedekt, onder een voersilo.

Animal Rights brengt opnieuw gruwelijke beelden naar buiten  (Foto: Animal Rights)
Animal Rights brengt opnieuw gruwelijke beelden naar buiten (Foto: Animal Rights)

Eerste marathon op natuurijs vanavond in Haaksbergen

Schaatsbond KNSB is positief gestemd over de kansen op een marathon op natuurijs.

De grootste kandidaten lijken dit jaar Haaksbergen en Noordlaren. Mogelijk wordt de vereiste dikte van drie centimeter, op het dunste punt, daar maandag al gehaald. Outsider in de traditionele strijd om de eerste marathon is Nieuw-Buinen. Veenoord Nieuw-Amsterdam en Arnhem lijken kansloos.

De KNSB zal maandag in ieder geval gaan inspecteren bij de verenigingen in Haaksbergen en Noordlaren, mogelijk komt daar ook Nieuw-Buinen nog bij.  Normaliter wordt dat opnemen gedaan door competitieleider marathon Willem Hut, maar hij verblijft momenteel bij de Weissensee, daar wordt later deze week het Open Nederlands kampioenschap verreden. Daarom zal zijn rol in Nederland worden overgenomen door Arjan Smit.

Als Smit constateert dat het ijs op een of meer banen goed genoeg is kan het snel gaan. De marathon kan dan eventueel dezelfde dag nog verreden worden.

Update 21 januari 11:30 uur:

De KNSB heeft bekendgemaakt dat de eerste marathon op natuurijs vanavond verreden zal worden in Haaksbergen. Haaksbergen wint de traditionele strijd daarmee voor het tweede jaar op rij. De dames zullen vanavond starten om 19 uur, de heren een uur later om 20 uur.

Bosz: "Ik wil gewoon kijken of dat lukt, die twee zijn echt wereldtop"

Peter Bosz beleefde zaterdagmiddag zijn rentree in de Bundesliga, maar kende als trainer van Bayer Leverkusen een valse start. Borussia Mönchengladbach bleek met 1-0 te sterk. Wat wel opviel was dat Die Werkself met een bijzonder aanvallende opstelling aan de wedstrijd tegen de nummer drie van de Bundesliga begonnen. Bosz koos er namelijk voor om met vijf offensief denkende spelers van start te gaan, waaronder de creatievelingen Julian Brandt, Kai Havertz en Charles Aránguiz op het middenveld.

"Ik ben gaan spelen met vijf aanvallend ingestelde spelers, wat normaal eigenlijk niet kan, maar ik wil gewoon kijken of het lukt om mijn beste spelers in één elftal te zetten", legt hij zijn keuze uit in gesprek met De Telegraaf . "Julian heeft eigenlijk altijd linksbuiten gespeeld, maar ik zie in hem meer een middenvelder dan een linksbuiten. Dat vind ik zo'n geweldige speler. Brandt en Havertz, dat is echt wereldtop."

Bosz kent doordat hij in de winterstop instapte als de opvolger van Heiko Herrlich maar een korte voorbereidingstijd en de Nederlandse oefenmeester is er nog niet in geslaagd om zijn speelstijl er helemaal in te slijpen. Hij verwacht wel dat dit minder moeite zal kosten dan bij Borussia Dortmund, waar hij te maken kreeg met centrale verdedigers die zich maar moeilijk in de offensieve speelstijl konden vinden.

"Ik had daar eerder jongens moeten wegschoppen die zo'n remmende factor waren", voegt hij toe tegenover het Algemeen Dagblad . "Hier bij Leverkusen zal je geen verhalen van spelers gaan horen van: het kan niet hoe Peter Bosz wil spelen. Acht basisspelers van vandaag waren er al onder Roger Schmidt (die tussen 2014 en 2017 ook zeer aanvallend voetbal speelde met Leverkusen, red.). Ze zeggen alleen: 'We moeten even graven in ons geheugen, trainer, hoe alles toen ook al weer ging.'"

Van Persie: "Het streven is wel om deze week twee keer te spelen"

Feyenoord is de tweede seizoenshelft zaterdag begonnen met een 3-1 nederlaag tegen PEC Zwolle. Woensdag staat voor de Rotterdammers een nieuwe wedstrijd op het programma. In de kwartfinale van de KNVB Beker wacht de confrontatie met Fortuna Sittard. Vier dagen later krijgt de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst bezoek van Ajax. Aanvoerder Robin van Persie hoopt beide wedstrijden te kunnen spelen.

Van Persie wil nog niet vooruitkijken naar de wedstrijd van zondag tegen Ajax. "De wedstrijd tegen Fortuna is nu het belangrijkste", aldus de aanvaller. "Ik wil het nu niet belangrijker maken dan anders. Een club als Feyenoord moet altijd winnen. En ja, nu laat de buitenwereld er allerlei verhalen op los. Dat mag ook, dat is de rolverdeling. Voor ons is het duidelijk. Woensdag hebben we gewoon weer een kans. Daar moeten we vol voor gaan."

De 35-jarige Van Persie hield het zaterdagavond zeventig minuten vol. Hij werd twintig minuten voor tijd vervangen door Jens Toornstra. "Het was geen discussie of ik hier wel of niet zou starten. Het streven is wel om deze week twee keer te spelen", aldus de captain, die complimenten uitdeelde aan PEC Zwolle. "Maar wij waren te slordig. We zullen hier kritisch naar moeten kijken. Het is wat het is. Als je zo speelt als na rust, krijg je het tegen iedereen moeilijk."

De Jong: "We waren ongeveer bij Arnhem toen de 4-4 viel in de ArenA"

PSV mag zich ondanks het puntenverlies tegen FC Emmen nog altijd koploper van de Eredivisie noemen.

De Eindhovenaren speelden zondag met 2-2 gelijk en zetten daarmee de eerste plaats op het spel. Achtervolger Ajax wist echter niet te winnen van sc Heerenveen (4-4) en dus was de opluchting groot bij de selectie van de Eindhovenaren. Bij aanvoerder Luuk de Jong zorgde het gelijkspel van de concurrent voor een dubbel gevoel, want hij beseft dat PSV de voorsprong op Ajax had kunnen vergroten. "Maar natúúrlijk ontlaadde de spanning zich onderweg wel even bij ons."

Ajax gaf zondag een 3-1 voorsprong uit handen. Nadat Heerenveen was teruggekomen tot 3-3, zorgde invaller Klaas-Jan Huntelaar voor de 4-3. Vlak voor tijd bepaalde Kik Pierie de eindstand op 4-4. "We waren ongeveer bij Arnhem toen de 4-4 viel in de ArenA'', aldus De Jong in gesprek met De Telegraaf . "Wat je dan denkt? Ja, van alles. Vooral ongeloof hoe alles loopt op zo'n eerste zondag na de winterstop. Maar je baalt ook meteen van de kans die je zelf hebt laten liggen. Ik bedoel: achteraf hadden wij ook verder uit kunnen lopen en vier punten op Ajax voor kunnen staan."

Terugkijkend op het gelijkspel van PSV tegen Emmen, vindt De Jong dat de scherpte bij de Eindhovenaren ontbrak. "Dat leek niet alleen zo, het was ook zo'", aldus de spits. "Eigenlijk al vanaf de 0-2 gingen we te veel ruimte weggeven. Ineens bleven we met te veel mensen voor de bal als we 'm verloren. We gaven Emmen het gevoel dat er nog wat te halen viel. Dat mag natuurlijk nooit. En het gebeurt ons ook nooit. In die bijna vijf jaar bij PSV heb ik niet eerder gelijkgespeeld na een 2-0 voorsprong."

Het was pas voor de tweede keer dit seizoen dat PSV punten liet liggen. Na de nederlaag van Feyenoord in december volgde nu het gelijkspel in Emmen. De Jong gaf in de winterstop nog aan dat hij niet verwacht dat PSV en Ajax geen punten meer zouden verspelen. "Dat was geen indekken, maar gewoon een realistische kijk. Je ziet zelfs in Frankrijk dat het oppermachtige Paris Saint-Germain wel eens wat laat liggen. Maar natuurlijk dacht ik niet: het gebeurt ons al meteen in Emmen."

'Fuck God'

Zowel de Protestantse kerk als de Katholieke kerk in het dorpje Westervoort zijn het slachtoffer geworden van graffitispuiters. Op de muren en deuren werden haatdragende leuzen zoals 'Fuck God' en "ora pro nobis, Lucifer", wat "bid voor ons, Lucifer" betekent, gespoten. 

Ook zijn er enkele ramen gesneuveld zo meldt de Politie op Facebook. De vernieligen vonden vermoedelijk plaats in de nacht zaterdag op zondag. De politie heeft buurtonderzoek gedaan bij beide kerken. Mensen die iets gezien en/of gehoord hebben wordt gevraagd om contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of een privebericht te sturen. 

'Fuck God' (Foto: Politie Westervoort )
'Fuck God' (Foto: Politie Westervoort )

'Fuck God' (Foto: Politie Westervoort )
'Fuck God' (Foto: Politie Westervoort )

Puttense schedel blijkt eeuwen oud te zijn

Het onderzoek naar de schedel die op 8 september 2018 in Putten werd gevonden, is afgerond. Het is een eeuwenoude schedel, blijkt uit onderzoek van het NFI. De onderzoekers dateren de schedel tussen 1535 en 1829 na Christus.

Op 8 september vorig jaar werd de schedel in de bossen bij Putten gevonden. Al vrij snel was bekend dat het om een menselijke schedel ging. Vervolgens heeft het NFI onderzocht hoe oud de schedel is. Als de schedel minder dan honderd jaar oud was geweest, zou hij ook onderzocht worden op DNA-sporen.

Was er in dat geval een DNA-spoor gevonden, dan zou deze zijn vergeleken met sporen in de database van vermiste personen om zo te onderzoeken of het afkomstig is van een vermiste persoon. Aangezien deze schedel enkele honderden jaren oud is, wordt het niet verder onderzocht.

Domme dief kiest verkeerde vluchtroute

Er zijn intelligente mensen, iets minder slimme mensen, en ook gewoon ronduit domme mensen. In deze laatste categorie valt de 32-jarige man die gisterenmiddag rond 15:00 een man beroofde op de Peter Vineloolaan in Bergen op Zoom. Daar stond een man bij de geldautomaat om geld op te nemen. 

De 32-jarige man ging achter hem staan en vroeg het slachtoffer om geld. Het antwoord wachtte hij echter niet af, want toen het geld uit de automaat kwam greep hij het voor de ogen van het slachtoffer weg en zette het op een lopen. Ver kwam hij echter niet, want hij werd achtervolgd door zijn slachtoffer. De vlucht ging langs het politiebureau dat tegenover de bank staat. 

Agenten zagen vanuit het bureau het tweetal rennen en vertrouwden het zaakje niet. Ze gingen er dan ook achteraan en grepen de dief bij zijn kladden. Hij werd aangehouden en verhoord. De man die bestolen werd heeft aangifte gedaan en kreeg direct zijn centen terug van de poltie. 

Slechte luchtkwaliteit door stoken

De Stichting Luchtfonds ijvert voor snel uitgevoerd hyperlokaal onderzoek naar de luchtkwaliteit in woonwijken tijdens deze koudeperiode. Het Luchtfonds slaat alarm: door de huidige kou en de recente groei van het aantal hout- en pelletstookinstallaties verslechtert de luchtkwaliteit in veel woonwijken snel. Er wordt door steeds meer huishoudens langdurig gestookt. Het Luchtfonds krijgt een toenemend aantal berichten over Nederlanders die ramen en deuren gesloten moeten houden, maar desondanks in hun slaap- en woonkamers indringende, schadelijke houtstooklucht ervaren.

Onvoldoende data
Luchtfonds-voorzitter Jos Merks licht toe: “Er zijn volstrekt onvoldoende data over de hyperlokale effecten van houtstook. In vrijwel alle bestaande onderzoeken is sprake van macrocijfers over luchtkwaliteit. We hebben nauwelijks écht inzicht wat er gebeurt in en rond huizen in wijken waar volop wordt gestookt. Het kan niet anders of de luchtkwaliteit in wijken en huizen neemt snel af nu het koud is. Ons bereiken berichten over mensen die een paar jaar geleden één of twee stokende buren hadden, maar nu door soms wel tien stokers ingesloten zijn. Het kan niet anders of dit is funest voor de leefbaarheid, gezondheid en veiligheid van steeds meer Nederlanders.”

Dagelijks doden
Volgens informatie van het Luchtfonds komen er momenteel dagelijks 100 tot 200 nieuwe stokende huishoudens bij. Merks: “We weten veel over luchtkwaliteit in het algemeen. Maar we weten nauwelijks wat er gebeurt als de woonkamer of slaapkamer zich vult met de rook van stokende buren. Nu wordt op basis van internationaal onderzoek aangenomen dat houtstook 3 tot 7 doden dagelijks vergt in ons land. Het gaat hier om berekeningen, niet om harde gegevens. Het lijdt in elk voor ons geen twijfel dat tijdens deze koudeperiode weer veel longpatiënten in het ziekenhuis belanden. Afgezien van de persoonlijke ellende en de kosten, zou dit voor onze politici en gezondheidsorganisaties onaanvaardbaar moeten zijn.”

Messi behoedt Barcelona met sublieme invalbeurt voor blamage

Barcelona heeft zondagavond een moeizame overwinning geboekt in LaLiga. De koploper speelde in het eigen Camp Nou geen grootse wedstrijd tegen middenmoter Leganés, maar wist de krachtmeting in de laatste twintig minuten toch nog naar zich toe te trekken: 3-1. Lionel Messi nam Barcelona als invaller bij de hand en zorgde ervoor dat men nu na twintig speelrondes weer een voorsprong van vijf punten heeft op achtervolger Atlético Madrid.

Barcelona begon zonder Messi, die rust kreeg met het oog op de Copa del Rey-wedstrijd van aanstaande woensdag tegen Sevilla, maar dat leek de ploeg van Ernesto Valverde aanvankelijk niet te deren. De koploper speelde een degelijke eerste helft onder aanvoering van uitblinker Ousmane Dembélé en wist na ruim een halfuur voetballen de ban te breken. Dembélé schoof de bal vanaf een meter of twaalf beheerst binnen op aangeven van Jordi Alba, nadat hij de aanval zelf in eerste instantie had opgezet met een fraaie beweging.

De openingstreffer kwam voor Barcelona op het juiste moment. Leganés werd in de openingsfase weliswaar achteruitgedrukt, maar de formatie van trainer Mauricio Pellegrino verweerde zich kranig en hoefde pas in minuut 31 de eerste serieuze kans te incasseren. Dembélé had een fraai balletje in huis op Luis Suárez, maar de Uruguayaanse wist het leder vervolgens niet op doel te krijgen. Kort erna zorgde Dembélé alsnog voor de 1-0, zodat Barcelona met een voorsprong aan de thee kon.

Kort na de onderbreking liet Dembélé zich opnieuw gelden, ditmaal met een fraai hakje waarmee hij Philippe Coutinho voor het doel zette. Het schot van de Braziliaanse middenvelder vloog vervolgens echter naast. Barcelona leek zodoende voornemens om snel verder afstand te nemen van Leganés, maar de Catalanen moesten na 57 minuten een flinke tegenvaller incasseren. Youssef En-Nesyri werd aan de rechterkant van het veld bereikt door een pass van achteruit, waarna de Marokkaan de bal laag voor het doel bracht. Martin Braithwaite was daar ontsnapt aan de aandacht van Gerard Piqué en kon voorts eenvoudig de 1-1 tegen de touwen werken.

Kort na de gelijkmaker schoot Dembélé voorlangs, maar doordat Barcelona verder weinig kansen wist te creëren, werd Messi na 64 minuten voetballen alsnog binnen de lijnen gebracht door Valverde. De Argentijnse superster had uiteindelijk zeven minuten nodig om zijn stempel op de wedstrijd te drukken: Messi dwong Iván Cuéllar met een afstandsschot tot een fraaie redding, maar doordat de doelman de bal niet wist te klemmen, kon Suárez de 2-1 op het scorebord brengen. Cuéllar claimde nog wel een overtreding van Suárez, maar daar wilde de arbitrage niets van weten. Messi zorgde zelf in de blessuretijd uiteindelijk voor het slotakkoord, door na een fraaie combinatie met Alba overtuigend raak te schieten. Smet op de zege voor Barcelona was het geblesseerd uitvallen van Dembélé in de tweede helft.

Gillette, maar dan over vrouwen ...

'Toch een doodnormale reclame?' Dat was de mening van vele mensen over de mannenhatende reclame van scheermerk Gillette die maar vonden dat mannen (en veel vrouwen overigens) die aanstoot namen aan de video zich niet zo moesten aanstellen.

Het lijkt voorspelbaar wat diezelfde mensen over deze video gaan zeggen. Want als het over vrouwen gaat wordt een spiegeltje al snel weer seksistisch en vrouwenhatend genoemd ...

Moraal van het verhaal; klootzakken en trutten heb je overal, maar stop nou eens met generaliseren.

Nieuwbouwkoopwoningen 17 procent duurder

Nieuwbouwkoopwoningen waren in het derde kwartaal van 2018 17 procent duurder dan een jaar eerder. De prijzen van bestaande koopwoningen stegen in dezelfde periode met 9,2 procent. De prijs van een koopwoning is daarmee gemiddeld gestegen met 10,2 procent en daarmee is Nederland na Slovenië het land met de grootste prijsstijging in de Europese Unie. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster.

In de afgelopen drie jaar waren de verkoopprijzen van koopwoningen elk kwartaal hoger dan een jaar eerder. De stijgende trend in de prijsontwikkeling zet door in het derde kwartaal. De prijzen van nieuwbouwkoopwoningen stijgen nu vier kwartalen op rij sterker dan de prijzen van bestaande koopwoningen.

Alleen in Slovenië stegen de huizenprijzen harder
Alle koopwoningen gezamenlijk, uitgedrukt in de huizenprijsindex (HPI), waren in het derde kwartaal 10,2 procent duurder dan een jaar eerder. Binnen de Europese Unie kende alleen Slovenië een hogere stijging van de huizenprijzen. Gemiddeld stegen de prijzen in Europa 4,3 procent. De prijs van nieuwbouwwoningen is in Nederland in het derde kwartaal gestegen met 17 procent, de sterkste prijsstijging in Europa. Ook bij bestaande koopwoningen behoort Nederland met een stijging van 9,2 procent tot de landen met de grootste prijsstijging in een jaar.

Minder woningen verkocht
In het derde kwartaal zijn ruim 63 duizend woningen verkocht; bijna 57 duizend bestaande en meer dan 6 duizend nieuwbouwwoningen. Dit is 7,4 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Zowel bij nieuwbouw- als bestaande koopwoningen is het aantal verkochte woningen elk kwartaal van 2018 lager dan een jaar eerder.

Nieuwbouwkoopwoningen 17 procent duurder
Nieuwbouwkoopwoningen 17 procent duurder

FOK! Wat een weer: brede opklaringen

Er zijn brede opklaringen en minimumtemperaturen liggen tussen de -5°C langs de kust tot lokaal -10°C landinwaarts. De wind is zwak en veranderlijk, in de noordelijke helft zuidwestelijk.

Er komt in het noorden geleidelijk bewolking en mogelijk kan daar wat lichte regen vallen. Op een koude ondergrond zou dit plaatselijk kortstondig aanleiding kunnen geven tot gladheid. In het midden en zuiden is er meer ruimte voor de zon en blijft het droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van +2°C in het oosten en zuidoosten tot +5°C langs de noordwestkust. De wind wordt overal zuid tot zuidwest en neemt toe naar zwak tot matig.

In de avond kan er in het noorden nog steeds af en toe wat lichte regen vallen, bij temperaturen rond het vriespunt kan dit nog steeds voor lokale gladheid zorgen. Verder is er in de nacht naar dinsdag op de meeste plaatsen aanvankelijk weinig bewolking. In de loop van de nacht neemt van het westen uit geleidelijk de bewolking toe. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -2°C tot lokaal nog -6°C in het zuidoosten. De wind wordt zuid en neemt toe naar matig, langs de kust naar (vrij) krachtig.

Dinsdag overdag is het bewolkt en vanaf halverwege de ochtend gaat het van het westen uit sneeuwen. De sneeuw bereikt het oosten van het land pas in de tweede helft van de middag, tegelijkertijd kan de neerslag in het westen overgaan in wat lichte regen of motregen alvorens het daar droog wordt. Op veel plaatsen kan er zich een sneeuwdek vormen van 1-3 cm. De maximumtemperatuur ligt op veel plaatsen net iets boven het vriespunt, alleen langs de westkust loopt de temperatuur iets verder op. De wind is zuid en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig. In de middag draait de wind in het westen naar zuidwestelijke richtingen en neemt daarbij af. (Bron: KNMI)

Weinig wolken, maar interpretatie spotte ze toch
Weinig wolken, maar Interpretatie spotte ze toch

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Leslie Jones boos over nieuwe Ghostbustersfilm: 'Dit zou Trump gemaakt hebben'

Leslie Jones, die ene zwarte mevrouw uit de uitzonderlijke slechte reboot van de Ghostbustersfranchise uit 2016 die de hele film liep te schreeuwen omdat dat grappig zou moeten zijn, is weer eens boos. Na de aankondiging van Ghostbusters 3 vorige week schoot de actrice slash comediënne in een Twitterstuip. Jones noemt de nieuwe film op voorhand al 'zó beledigend' en 'iets wat Trump zou doen', want Trump.

De reboot uit 2016 was een compleet voorspelbare en totale box-office flop die maar door weinig mensen gewaardeerd werd. Wie overigens durfde te stellen dat de film niet zo goed was was uiteraard meteen een complete seksist, omdat een film met een vrouwelijke cast gewoonweg geweldig móet zijn.

Leslie Jones is weer eens boos
Leslie Jones is weer eens boos

Gelukkig voor Jones zal de nieuwe reboot - volgens de geruchtenmolen - draaien om het oude team dat een nieuw team de kneepjes van het vak leert en zal dat team uit twee mannen én twee vrouwen bestaan. De reboot uit 2016 zal hierbij compleet genegeerd worden. 

 

Blue monday trapt af met Super Red moon

Het wordt blauwbekken deze ‘Blue Monday’. Op de meest deprimerende dag van het jaar is het ’s ochtends vroeg -5 tot -9 graden. Overdag loopt het kwik op naar een graad of 2. Somber is het niet, want de zon is maandag volop aanwezig. Voordat die 'zondag' echter aanbreekt, vindt er straks eerst nog een volledige maansverduistering plaats. 

Om 3:30 uur begint de maan door de schaduw van de aarde te bewegen. We zien dan een hap die tot 5:40 uur steeds groter wordt. Op dat tijdstip is de maan voor een uur lang verduisterd: direct zonlicht kan de maan niet meer bereiken. Vanaf ongeveer 6:45 uur valt er weer direct zonlicht op de maan. De maansverduistering is om 8:45 uur voorbij. Op dat moment kunnen we de maan niet meer zien, omdat deze dan inmiddels onder de horizon ligt. Mogelijk is de verduistering in het noorden van het land moeilijk of zelfs helemaal niet zichtbaar, want daar arriveert de komende uren bewolking. Dit geldt vooral voor de Waddeneilanden en delen van Friesland en Groningen. Hoe zuidelijker je komt, hoe beter het uitzicht.

De maansverduistering is te zien aan de westelijke horizon. Wanneer de maan in zijn geheel verduisterd is staat deze op 21°. Dit is vrij laag, dus een vrij zicht naar het westen is wenselijk wanneer je optimaal wil genieten van de maansverduistering.

Van nat en zacht tot volop winter
Vorig jaar was het heel ander weer op Blue Monday en deed het weer de meest deprimerende dag van het jaar eer aan. Op 15 januari was het namelijk nat, somber en grijs. In het westen en noordwesten viel regionaal 15-20 mm regen en in de Randstad werd lokaal 24 mm afgetapt. Met maxima van 7-9 graden was het bovendien zacht.

In 2017 beleefden we een koude winterse periode en kon op sommige plaatsen zelfs worden geschaatst. Blue Monday viel op 16 januari en toen vroor het in Drenthe, Overijssel en Gelderland de hele dag. Op weerstation Heino (Overijssel) kwam het kwik niet hoger dan -2,2 graden. ’s Nachts was het ijskoud met in het Drentse Eelde een minimumtemperatuur van -9,1 graden. In een groot deel van het land was het die dag erg somber weer met veel bewolking. In het noorden en noordwesten scheen de zon juist wel veel.

Twaalf jaar schrijven voor FOK! - bazbo's jubileum

'Dames en heren, zijn columns voor FOK! worden nauwelijks meer gelezen, maar door die enkele lezer nog altijd bijzonder hoog gewaardeerd. Sinds donderdag 18 januari 2007, dus afgelopen vrijdag alweer twaalf jaar lang, plaatst hij zijn schitterende stukjes op de FrontPage. Dames en heren, de columns op FOK! zijn al lang dood, maar bij mij aan tafel schuift nog altijd aan: de levende legende bazbo!'

70 procent van slachtoffers geweldsdelict voelt zich onveilig

Twee derde van de slachtoffers van een geweldsdelict voelt zich in het algemeen wel eens onveilig, tegenover een derde van de mensen die in de afgelopen twaalf maanden geen slachtoffer van een geweldsmisdrijf zijn geweest. Ook in hun eigen buurt voelen meer slachtoffers van geweldsdelicten zich wel eens onveiliger dan degenen die geen slachtoffer waren. Dit blijkt uit cijfers van de Veiligheidsmonitor 2017 van het CBS. 

Slachtoffers van één of meer geweldsdelicten zijn vijf keer zo vaak bang om slachtoffer te worden van criminaliteit als degenen die in de voorafgaande twaalf maanden gevrijwaard bleven van een geweldsdelict. Slachtoffers lopen of rijden vier keer zo vaak om als niet-slachtoffers, om zo onveilige plekken te vermijden. Ook voelen naar verhouding meer slachtoffers zich onveilig als ze alleen thuis zijn of op straat lopen, en doen ze ‘s avonds vaak de deur niet meer open. Dit vermijdingsgedrag, dat voortkomt uit onveiligheidsgevoelens, is bij mannen en vrouwen vergelijkbaar.

Onveiligheidsgevoelens nemen af
In 2017 gaf een derde van de Nederlanders van 15 jaar of ouder aan zich wel eens onveilig te voelen. Van de vrouwen voelt 43 procent zich wel eens onveilig, tegenover 25 procent van de mannen. Zowel bij mannen als bij vrouwen zijn de onveiligheidsgevoelens licht afgenomen ten opzichte van 2012.

Onveiligheidsgevoelens in eigen buurt
Van de Nederlandse bevolking (15 jaar of ouder) voelt 16 procent zich wel eens onveilig in zijn of haar eigen buurt. Deze onveiligheidsgevoelens komen meer voor onder vrouwen (20 procent) dan onder mannen (13 procent). Meer vrouwen dan mannen (12 tegen 5 procent) doen ’s avonds vaak de deur niet open omdat ze het niet veilig vinden. Ruim 3 procent van de vrouwen loopt of rijdt vaker om in eigen buurt, om onveilige plekken te vermijden. Van de mannen meldt 1 procent dit vermijdingsgedrag.

Meer vrouwen dan mannen bang slachtoffer te worden van misdrijf
Meer vrouwen (3 procent) dan mannen (2 procent) zijn bang om slachtoffer te worden van een misdrijf. Van vrouwen acht bijna 10 procent de kans groot of heel groot dat ze slachtoffer worden van een woninginbraak, tegenover 8 procent van de mannen. Ook schatten mannen de kans om slachtoffer te worden van zakkenrollerij of beroving op straat lager in dan vrouwen.

Gevoel van onveiligheid vooral waar jongeren rondhangen
Vrouwen voelen zich, meer dan mannen, onveilig op diverse locaties in hun eigen woonplaats. Vooral op plekken waar veel jongeren rondhangen is dit het geval: 44 procent van de vrouwen, tegenover 33 procent van de mannen. Ook rondom uitgaansgelegenheden, in het openbaar vervoer, in het stadscentrum en in winkelcentra voelen meer vrouwen dan mannen zich wel eens onveilig.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.