FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 april 2018

Nu al motorwissel bij Toro Rosso

Komend weekend is in Bahrein de tweede race van het Formule 1-seizoen 2018. Een team dat al vroeg in de problemen zit is Toro Rosso. Bij de bolides van het Italiaanse team moeten nu al motorcomponenten vervangen worden.

De problemen die Pierre Gasly in Australië troffen zijn hier debet aan. Door een probleem met zowel de turbo als de MGU-H is de verbrandingsmotor in de bolide van de Fransman beschadigd geraakt. Alle drie de componenten moeten vervangen worden. In de auto van teamgenoot Brendon Hartley worden uit voorzorg de turbo en de MGU-H vervangen.

Dit jaar moeten de motorencomponenten veel langer meegaan. Voor de verbrandingsmotor, de turbo en MGU-H geldt de regel dat er drie per seizoen beschikbaar zijn voor er straf volgt. Toch is Honda F1-baas Toyoharu Tanabe ervan overtuigd dat de wissel noodzakelijk was. "Het vervangen van componenten voor de tweede race is uiteraard een lastige beslissing en niet ideaal, aangezien het aantal krachtbronnen en aanverwante componenten gelimiteerd is tot drie. We zijn echter van mening dat dit de juiste weg is. We blijven ontwikkelen om er zeker van te zijn dat dit probleem zich niet nogmaals aandient."

Nu al motorwissel bij Toro Rosso (Pro Shots / Insidefoto)
Nu al motorwissel bij Toro Rosso (Pro Shots / Insidefoto)

IJshockeysters blijven op promotiekoers op WK

De Nederlandse ijshockeysters blijven uitstekend bezig in groep 2A van het wereldkampioenschap, het vierde niveau. In het Sloveense Maribor werd ook de vierde groepswedstrijd winnend afgesloten: Mexico ging er met 7-0 aan.

Al snel kwam Nederland op voorsprong, waarna dit in de tweede periode uitgebreid werd. Onder meer dankzij drie goals en een assist van Julie Zwarthoed en twee goals en twee assists van captain Savine Wielenga werd Mexico zonder grote problemen opzij geschoven.

Nicky Tjin-a-Ton en Maree Dijkema scoorden de overige twee goals. Goalie Nadia Zijlstra had het niet al te druk: de Mexicaanse dames kwamen tot slechts vier schoten op doel, die allemaal gestopt werden door Zijlstra.

Vrijdag speelt Nederland de laatste en beslissende groepswedstrijd tegen Groot-Brittannië. Dat land won ook alle vier groepsduels en staat op 17-3 wat betreft goals, tegen 20-3 voor Nederland. De winnaar speelt volgend jaar in groep 1B, het derde niveau.

AS Roma helpt Barcelona op weg naar halve finales Champions League

Barcelona heeft zichzelf een goede uitgangspositie verschaft in de heenwedstrijd van de kwartfinales in de Champions League. Tegen AS Roma werd in Spanje met 4-1 gewonnen.

Barcelona nam vanaf de aftrap het initiatief in de wedstrijd en leek via Luis Suárez op voorsprong te komen, maar de Uruguayaan werd teruggefloten vanwege buitenspel. Ivan Rakitic was vervolgens dicht bij de 1-0, maar de Kroaat raakte met zijn schot de paal en Samuel Umtiti kwam een teenlengte te kort om binnen te tikken.

Toch zouden de Catalanen de kleedkamer opzoeken met een voorsprong. Roma slaagde er niet om de bal uit te verdedigen, waarna Andrés Iniesta met een pass Lionel Messi wilde bedienen, maar in een poging om de Argentijn van het scoren af te houden gleed Daniele de Rossi de bal in eigen doel: 1-0.

Direct na rust werd Barcelona wederom gevaarlijk, maar Suárez kon de mogelijkheid niet verzilveren. In de 55ste minuut kreeg het wederom hulp van de gasten uit Rome. Een voorzet van Rakitic werd door Umtiti tegen de paal gewerkt, waarna Kostas Monolas de bal ongelukkig in zijn eigen doel werkte.

Vier minuten later volgde de beslissing. Alisson kon in eerste instantie nog redding brengen op een schot van Suárez, maar Gerard Piqué stond op de goede plek om de 3-0 binnen te werken. Balverlies van Marc-André ter Stegen zorgde bijna nog voor spanning in de wedstrijd, maar de Duitser kon zijn fout herstellen op een inzet van Grégoire Defrel. Ter Stegen had vervolgens nog een redding in huis, maar moest zich na tachtig minuten wel gewonnen geven. Een voorzet van Diego Perotti werd door Edin Dzeko binnengegleden.

Drie minuten voor tijd werd de marge toch weer drie. Suárez kreeg de bal wat gelukkig voor zijn voeten en schoot vervolgens raak: 4-1. Het was het eerste doelpunt van de spits dit seizoen in de Champions League.

Liverpool veel te sterk voor Manchester City in Champions League

Liverpool heeft Manchester City een forse dreun uitgedeeld in de heenwedstrijd van de kwartfinales in de Champions League. The Reds wonnen in eigen huis met 3-0.

De thuisploeg, waar Virgil van Dijk een basisplaats had en Georginio Wijnaldum na rust in het veld kwam, kende een fantastische start van de wedstrijd. Mohamed Salah haalde succesvol de trekker over en zette na twaalf minuten spelen Liverpool op 1-0 voorsprong. Het was het 38ste doelpunt van het seizoen voor de Egyptenaar.

Na 21 minuten spelen was het al 2-0. Van ongeveer twintig meter schoot Alex Oxlade-Chamberlain keihard raak. De marge werd tien minuten later nog groter voor het elftal van Jürgen Klopp. Op een voorzet van Salah kopte Sadio Mané de 3-0 tegen de touwen.

Na rust nam Manchester City het initiatief over van de thuisploeg, maar het kon daarbij nauwelijks gevaarlijk worden. Zes minuten voor het einde van de wedstrijd dacht het elftal van Josep Guardiola wat terug te doen, maar een treffer van Gabriel Jesus vond geen doorgang nadat aangever Leroy Sané buitenspel stond. Het bleef op Anfield 3-0, waardoor er volgende week een loodzware opgave wacht voor Manchester City om alsnog de halve finales te bereiken.

'Marokko beschuldigt FIFA van valsspelerij in strijd WK 2026'

De Marokkaanse voetbalbond is allerminst gelukkig met wereldvoetbalbond FIFA. Men beschuldigt de mondiale federatie ervan op het laatste moment eisen voor het WK van 2026 aangepast te hebben, wat in het voordeel zou zijn van de kandidatuur van Mexico, de VS en Canada.

Die triokandidatuur is naar verluidt de favoriet van FIFA-president Gianni Infantino, en geheel in de bekende FIFA-stijl zou hij proberen om een en ander op geniepige wijze zo oneerlijk mogelijk te laten verlopen. Vorige maand moesten de bid books ingeleverd worden door de potentiële gastlanden van het WK van 2026, waarvoor de Noord-Amerikaanse landen concurrentie krijgen van Marokko.

In de uren voor het verstrijken van de deadline werden echter ineens nog de nodige voorwaarden aangepast, waardoor Marokko claimt in het nadeel te zijn. De Marokkaanse bond was er niet van op de hoogte gebracht en door de korte termijn is het voor hen vrijwel onmogelijk om overal aan te voldoen voor FIFA's evaluatiecomité deze maand op bezoek komt en beoordelingscijfers uitbrengt.

Fouzi Lekjaa, de voorzitter van de Marokkaanse bond, heeft dan ook een brandbrief gestuurd naar Infantino. Hij zegt in december al meerdere kregen gevraagd te hebben naar meer informatie over de manier waarop de FIFA de bids zal beoordelen, maar pas in maart, 48 uur voor de deadline van het inleveren van de bid books, kreeg Marokko dan eindelijk antwoord.

Nieuwe eisen gaan onder meer over de inwonersaantallen van speelsteden (minstens 250.000), de jaarcapaciteit van de vliegvelden (minstens 60 miljoen) en de reisafstanden van vliegvelden naar gaststeden (maximaal 90 minuten). Dat alles is volgens Marokko zwaar in het voordeel van United 2026"Dit was allemaal geen onderdeel van de oorspronkelijke criteria en hier zijn we tot heel kort voor de deadline niet van op de hoogte gebracht", foetert Lekjaa.

Het evaluatiecomité van de FIFA moet een en ander transparanter en eerlijker maken, maar er is veel kritiek op. Geen enkel lid is onafhankelijk en de meesten zijn FIFA-officials die aangesteld zijn door Infantino zelf. Lekjaa heeft Infantino gevraagd om het scoringssysteem waar de bids mee beoordeeld worden op te schorten, zodat een eerlijke procedure plaats kan vinden. 

Gezien de geschiedenis van de FIFA lijkt de kans bijzonder klein dat men ook daadwerkelijk stappen gaat ondernemen om het eerlijker te maken, de kans lijkt groter dat Infantino er koste wat het kost voor zal zorgen dat zijn favoriet het toernooi krijgt. Op 13 juni wordt in Moskou gekozen waar het WK van 2026 gehouden zal worden.

Gevaarlijke bacterie bij patiënten Zaans ziekenhuis ontdekt

Bij negen patiënten in het Zaans Medisch Centrum is een bacterie aangetroffen met een speciale vorm van resistentie. Die resistentie wordt veroorzaakt door het enzym New Delhi Beta-lactamase (NDM), meldt het ziekenhuis.

Het Zaanse ziekenhuis heeft maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Patiënten van het Zaans Medisch Centrum die de bacterie blijken te hebben, worden met voorzorgsmaatregelen in het ziekenhuis behandeld. Ondertussen zouden de andere patiënten in het ziekenhuis momenteel geen risico lopen in aanraking te komen met de bacterie. Mensen die de afgelopen drie maanden opgenomen zijn geweest op een aantal afdelingen van het ziekenhuis, ontvangen binnenkort een oproep om zich met een huiduitstrijk te laten testen op de aanwezigheid van de bacterie.

Volgens het ziekenhuis merken degenen die de bacterie bij zich dragen daar niets van. De uitspraak van het ziekenhuis is opmerkelijk omdat in andere delen van de wereld vele pasgeborenen en ouderen zijn overleden aan de gevolgen hiervan.

Bijzonder enzym bij patiënten Zaans ziekenhuis
Bijzonder enzym bij patiënten Zaans ziekenhuis (Foto: ANP)

Oostenrijk wil af van hoofddoekjes op school

Oostenrijk wil het dragen van hoofddoekjes door meisjes in kinderdagverblijven en lagere scholen verbieden. Volgens Weense media heeft Bondskanselier Sebastian Kurz woensdag gezegd dat hij met dat plan het ontstaan van parallelle samenlevingen wil tegengaan. "Versluiering van jonge kinderen is iets wat we echt niet willen hebben in ons land."

Het wetsvoorstel dat dit verbod mogelijk maakt moet begin deze zomer klaar zijn. Om hoeveel meisjes met een islamitische achtergrond het in Oostenrijk gaat, wist Kurz niet maar voor hem staat vast dat alle kinderen gelijke kansen verdienen. "Daar hoort ook bij dat er op jonge leeftijd geen sprake kan zijn van discriminatie", aldus de politicus van de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP).

De rechts-populistische Heinz-Christian Strache, voorzitter van de FPÖ en vicekanselier, zei met een hidjabverbod "verkeerde ontwikkelingen bij de politieke islam te willen tegengaan". Vooral in de stedelijke gebieden is dat een thema. Veel moslims geloven dat meisjes vanaf de puberteit een hoofddoekje moeten dragen. Voor ze tien jaar oud zijn gebeurt dat niet vaak.

Oostenrijk wil af van hoofddoekjes op school
Oostenrijk wil af van hoofddoekjes op school (Foto: ANP)

Dries Roelvink gaat optreden in uitverkocht Paradiso

Dries Roelvink staat op 10 september in een vol Paradiso. Alle kaarten voor het eenmalige concert van de volkszanger in de Amsterdamse poptempel zijn verkocht. Dat maakte de zanger zelf op Twitter bekend.

Roelvink noemde eerder het optreden een onmogelijke droom en een diep gekoesterde wens. De 'Ik kom eraan'-zanger heeft grootse plannen voor 'Paradiso'. Zo nodigt hij een aantal gastartiesten uit, onder wie Ruth Jacott. De volkszanger brengt niet alleen zijn eigen repertoire "maar ook Bowie en Prince, die ooit op dezelfde planken stonden". "Engelstalig zingen, daar draai ik mijn hand niet voor om. Misschien doe ik ook nog wel wat nummers van mijn Nederlandse held Herman Brood", zegt Dries in De Telegraaf.

Dries Roelvink in Paradiso uitverkocht
Dries Roelvink in Paradiso uitverkocht (Foto: BuzzE)

'Huntelaar dicht bij contractverlenging bij Ajax'

Klaas Jan Huntelaar lijkt zijn contract bij Ajax te gaan verlengen. De Amsterdammers zijn zeer tevreden over de 34-jarige aanvaller.

Huntelaar keerde afgelopen zomer terug bij Ajax en hij kreeg toen een contract voor een jaar. In eerste instantie zou hij de stand-in van Kasper Dolberg zijn, maar die speelt vanwege zijn vormdip en een blessure een teleurstellend seizoen. Inmiddels scoorde Huntelaar al twaalf keer in de Eredivisie.

Volgens Voetbal International kan de routinier daarom een nieuw contract verwachten, ook omdat hij in de kleedkamer veel aan Ajax toevoegt. Afgelopen weekend maakte Huntelaar in de slotfase de winnende goal tegen FC Groningen (1-2), waardoor de ploeg nog een beetje mag hopen op de landstitel.

Klaas Jan Huntelaar droeg tussen 2006 en 2008 ook het shirt van Ajax. Hij werd toen twee keer topscorer van de Eredivisie, maar de Amsterdammers grepen wel naast de landstitel. Om deze jaargang nog kampioen te worden, moeten er zeven punten worden goedgemaakt op koploper PSV.

El Ahmadi over toekomst: "Na WK zie ik het wel"

Karim El Ahmadi denkt erover om nog een keer de stap naar het buitenland te zetten. Zijn contract bij Feyenoord verloopt na volgend seizoen.

"Ik heb hierna nog een eenjarig contract. Ik zit ook te kijken wat ik ga doen. Ik ben nu 33 en speel komende zomer een WK, daarna zie ik het wel", vertelt de aanvoerder in het YouTube-programma Bij Andy in de Auto van Andy van der Meijde. "Het zou leuk zijn om nog een stap te zetten. Ik zou nog wel een keer in het buitenland willen spelen. China denk ik niet, maar Qatar of Dubai lijkt me wel leuk."

El Ahmadi speelde voor zijn terugkeer bij Feyenoord in 2014 twee jaar bij Aston Villa. Daarvoor stond hij ook al vier jaar onder contract bij de Rotterdammers. De 33-jarige middenvelder werd in die periode al eens verhuurd aan Al-Shabab uit Qatar, maar achteraf gezien was dat niet in ieder opzicht een goede keuze.

"Ik was 25. Ik heb het echt naar m'n zin gehad, maar het had niet veel met voetbal te maken", zegt El Ahmadi. "De stadions waren leeg, dat soort dingen. Het ging slecht met Feyenoord. Als ik daar dezelfde mentaliteit had, had ik nooit die keuze gemaakt. Feyenoord liet mij ook vrij makkelijk gaan. Ik was er toen wel klaar mee, ik dacht: dan ga ik gewoon weg."

Internazionale en AC Milan komen niet tot scoren in Milanese derby

De wedstrijd tussen AC Milan en Internazionale is onbeslist geëindigd. In het San Siro werd woensdagavond niet gescoord.

Zes punten was het verschil in aanloop naar de Derby della Madonnina. Internazionale bezette de vierde plek in de Serie A en AC Milan stond zesde. De thuisploeg kreeg de eerste goede mogelijkheid. Samir Handanovic voorkwam met een goede redding de 1-0 na een kopbal van Leonardo Bonucci.

Inter dacht voor rust op voorsprong te komen via Mauri Icardi. De Argentijn bleef rustig voor het doel van Gianluigi Donnarumma, maar de treffer vond geen doorgang. De hulp van de VAR werd ingeroepen en het bleek dat Icardi buitenspel stond en zodoende de treffer werd geannuleerd.

Na rust kreeg Icardi een uitgelezen mogelijkheid om alsnog te scoren, maar voor open doel mistte hij. Een treffer van AC Milan werd vervolgens geannuleerd. Patrick Cutrone trof doel via een omhaal, maar ook hij stond buitenspel. Gescoord werd er in het vervolg van de wedstrijd niet meer en daardoor bleef het bij 0-0.

Ronaldo vereerd: "Dit is me nog nooit overkomen"

Cristiano Ronaldo stal dinsdag de show in Turijn met een fantastische omhaal voor Real Madrid tegen Juventus. De Portugees kreeg een staande ovatie.

Ronaldo reageerde zichtbaar vereerd toen het Juventus-publiek na de weergaloze treffer op de banken stond. "Het was een geweldig moment. Ik kan niet anders dan 'grazie' zeggen. Dit is me nog nooit overkomen in mijn carrière", zei de sterspeler na afloop tegen beIN Sports. "Het was een geweldige goal, wat kan ik zeggen? Fantastisch. Ik had niet verwacht dat ik zo zou scoren."

Met de prachtige omhaal verdubbelde Ronaldo de score, nadat hij binnen drie minuten de openingstreffer al voor zijn rekening had genomen. Tot slot leverde hij ook de assist bij de 0-3 van Marcelo. "Ik denk dat het een geweldige wedstrijd was en we hebben ook nog eens drie keer gescoord tegen een geweldig team als Juventus."

Door de overtuigende uitslag is de return van volgende week in Bernabéu een formaliteit. Bayern München zette dinsdag ook een grote stap naar de halve finales van de Champions League door met 1-2 van Sevilla te winnen. Woensdagavond zijn de heenwedstrijden van de andere twee kwartfinales, Liverpool - Manchester City en Barcelona - AS Roma.

.

Rusland woedend over verwerpen voorstel OPCW

Rusland is woedend dat zijn voorstel voor een onderzoek van onafhankelijke experts naar de affaire-Skripal is afgewezen in de organisatie tegen chemische wapens OPCW.

De Russische ambassadeur in Den Haag, Alexander Sjoelgin, noemde de beschuldigingen tegen zijn land woensdag schandalig. Hij ontkende met grote klem dat de Russen iets te maken hebben met de aanslag met zenuwgas op de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter in het Engelse Salisbury vorige maand. Volgens Sjoelgin heeft Rusland al zijn chemische wapens vernietigd, zoals afgesproken in de WCW. Het Verenigd Koninkrijk en andere westerse landen maken zich volgens hem schuldig aan leugens en schendingen van het internationaal recht.

Rusland woedend over verwerpen voorstel OPCW
Rusland woedend over verwerpen voorstel OPCW (Foto: ANP)

Opnieuw maxiumbreak op snookertoernooi in China

Ook in de tweede ronde van het China Open viel er een maxiumbreak van 147 te zien. Stuart Bingham maakte in zijn wedstrijd tegen Ricky Walden in het zevende frame de maximale break in het snooker. Voor de 41-jarige Engelse snookerspeler was het zijn vierde in zijn carrière. Bingham won zijn tweede ronde met 6-5 van Walden.

maxiumbreak Stuart Bingham (YouTube)


Jack Lisowski zorgde in Beijing voor de grootste verrassing in de tweede ronde. De 26-jarige Engelsman was met 6-2 sterk voor de Schot John Higgins, de nummer vijf van de wereld. Lisowski begon uitstekend aan de wedstrijd met een 95. Higgins had meteen een antwoord met een break van 70, maar daarna liep Lisowski weg met breaks van 72, 54 en 68.

[b]Uitslagen tweede ronde China Open:[/b]

Mark Selby - Ben Woollaston 6-3
Lü Haotian - Fergal O'Brien 6-1
Mark J Williams - Michael Holt 6-1
Mark Allen - Yan Bingtao 6-4
Jack Lisowski - John Higgins 6-2
Gary Wilson - Joe Perry 6-4
Kyren Wilson - Mark King 6-4
Ding Junhui - Xiao Guodong 6-2
Zhou Yuelong - Jak Jones 6-2
Neil Robertson - Sam Craigie 6-5
Stuart Bingham - Ricky Walden 6-5
Graeme Dott - Chris Wakelin 6-3
Barry Hawkins - Michael White 6-1
Cao Yupeng - David B Gilbert 6-2
Luo Honghao - Duane Jones 6-5
Tom Ford - Elliot Slessor 6-4

Van Bronckhorst: "Zo willen we dat hij speelt"

Giovanni van Bronckhorst is zeer te spreken over het spel van Dylan Vente en Tonny Vilhena zondag voor Feyenoord tegen Excelsior (5-0 winst).

Door de afwezigheid van Robin van Persie en Nicolai Jörgensen begon Vente in de spits. "Ik vond dat Dylan heel goed speelde. Hij was meer het aanspeelpunt dan de man die voor de goal moest komen", vertelt Van Bronckhorst in gesprek met Feyenoord TV.

"Ik wilde met name onze middenvelders achter de laatste linie hebben. Dat deed hij uitstekend. Ik vond het wel jammer voor hem dat hij op de momenten dat hij wel voor de goal kwam de bal niet kreeg. Hij had wel een goal verdiend.”

Vilhena wist het net wel te vinden en dat betekende zijn tiende competitiedoelpunt van het seizoen. "We zijn met hem bezig geweest dat hij zorgt voor de balans én de aansluiting naar voren. De goal die hij maakt is daar een voorbeeld van. Hij staat verdedigend goed, wint de bal en gaat over zijn tegenstander heen. Zo komt hij in de positie om te scoren. Zo willen we dat hij speelt."

Komende zondag gaat Feyenoord op bezoek bij hekkensluiter FC Twente. "Ze hebben net een trainerswissel gehad, staan op de laatste plaats en we komen steeds dichter bij het slot van de competitie. Wij spelen de laatste weken steeds beter vanuit onze kracht. We laten de bal goed rond gaan en dat zullen we ook tegen FC Twente moeten doen."

Bertens klopt ook Krunic in Charleston

Tennisster Kiki Bertens is doorgedrongen tot de derde ronde van het WTA-toernooi in Charleston. De Nederlandse (WTA-27) klopte op het Amerikaanse gravel de Servische Alexandra Krunic (WTA-50) in twee sets: 6-4 en 6-2.

Bertens had al snel vat op de service van Krunic en kwam dan ook met 3-1 voor te staan. De Nederlandse leverde echter haar service in, maar een game later volgde een nieuwe break. Op 5-3 kon Bertens de set uitserveren, maar ondanks drie setpunten volgde er een break. Een game later was het wel raak voor de Nederlandse.

In set twee stoomde Bertens door naar 5-0, voordat Krunic twee games kon pakken. Op 5-2 was het op het derde wedstrijdpunt wel raak voor Bertens die hiermee ook haar tweede partij tegen de Servische winnend afsloot.

In de volgende ronde wacht de winnares van het duel tussen de Britse Johanna Konta (WTA-22) en de Hongaarse qualifier Fanny Stollar (WTA-219).

Younes gelinkt aan drie Duitse clubs

Amin Younes' toekomst is nog steeds onzeker, maar in de Duitse media worden wel twee nieuwe clubs met de buitenspeler van Ajax in verband gebracht.

Younes werd eerder al gelinkt aan VfL Wolfsburg en volgens Bild zijn ook Schalke 04 en Borussia Mönchengladbach geïnteresseerd. Ajax nam de 24-jarige vleugelaanvaller in 2015 voor zo'n 2,5 miljoen euro van Mönchengladbach over. In januari ondertekende hij een vijfjarig contract bij Napoli.

De samenwerking tussen Younes en de Italianen zou op 1 juli ingaan en vervolgens wilde Napoli hem al vanaf januari overnemen. Op het laatste moment besloot de speler dat echter niet te doen. Het contract dat komende zomer ingaat, is nog gewoon geldig.

Bild spreekt over een Klub-Chaos en schrijft dat Younes nog niet akkoord is met Wolfsburg, zoals eerder werd beweerd. "Niet waar!", luidt de reactie van technisch directeur Olaf Rebbe.

Far Cry 5 is beste launch uit de serie

Ubisoft heeft bekendgemaakt dat Far Cry 5 de beste lancering is van de franchise en de één na beste van Ubisoft tot nu toe. Ook heeft Ubisoft een infographic met wat statistieken vrijgegeven, want wie houdt daar nou niet van?

Far Cry 5 haalde in de eerste week ruim 310 miljoen dollar op, waarvan meer dan viijftig procent digitaal. Dit betekent een verdubbeling van de lancering van Far Cry 4. Enkel The Division had een grotere eerste week. In totaal is de game meer dan 55 duizend uur gestreamed en hebben Far Cry 5-video's samen ruim 117 miljoen views.

Er zijn ook wat statistieken voor de lol vrijgegeven, zoals het aantal aanvallen door stinkdieren en hoe lang het zou duren om alle dialogen in de game te horen. Deze statistieken vind je hieronder.

Far Cry 5 Statistieken

Win het Eurovision Song Contest bordspel!

Met dank aan Just Games hebben we een leuke winactie voor Eurovisiefans! Test je Eurovisiekennis, stel je eigen optreden samen en sleep die felbegeerde douze points binnen met het Eurovision Song Contest bordspel!

In mei kunnen we weer genieten van de bijzondere en uiteenlopende acts op het Eurovisie Songfestival. Dit jaar wordt Nederland vertegenwoordigd door zanger Waylon met het nummer Outlaw In 'Em.

Alle Songfestivalfans kunnen vanaf 18 april hun hart ophalen en de strijd met elkaar aangaan in het Eurovision Song Contest bordspel. In dit kennisspel beantwoord je vragen over de muzikale wedstrijd om kaarten te verzamelen waarmee je je eigen optreden samenstelt. Sleep die 12 punten binnen en word de winnaar van het Eurovison Song Contest bordspel!

Het officiële Eurovision Song Contest bordspel is ontwikkeld en wordt uitgegeven door Just Games, in samenwerking met de EBU (European Broadcasting Union).

Update 20:26
Per abuis werd 13 april genoemd als deadline genoemd, dit moet 18 april zijn.

Win het Eurovision Song Contest bordspel!
Win het Eurovision Song Contest bordspel!

WINNEN!
In DIT topic ESF / [WINACTIE] Het Eurovision Song Contest bordspel! kan je je favoriete Eurovisielied ooit laten weten. Daarmee maak je kans op één van de drie te winnen bordspellen.

Deelnemen kan tot en met 18 april, een kleine week na de releasedatum op 13 april van dit bordspel!
Crew is uitgesloten van deelname.

'Ziyech is Ajax-publiek zat en wil weg'

Hakim Ziyech is mogelijk aan zijn laatste weken bij Ajax bezig. De spelmaker botste dit seizoen al meerdere keren met het thuispubliek.

Ziyech liet veel mooie dingen zien in de Johan Cruijff Arena, maar in sommige duels strooide hij ook met foute passes. Het kwam hem geregeld op een fluitconcert te staan. Volgens Voetbal International heeft de relatie tussen Ajax en Ziyech een 'onherstelbare deuk' opgelopen en is intern iedereen van zijn vertrekwens op de hoogte.

De 25-jarige linkspoot noemt de fluitconcerten zelf hypocriet. "De ene aanval mij uitfluiten en als ik dan bij de volgende aanval scoor, moet ik zeker wel bij ze gaan juichen en feestvieren? Zo zit ik niet in elkaar. Wie mij warmte geeft, krijgt warmte terug. Ik ga geen toneelstukjes opvoeren."

Voorlopig wil Ziyech niet te ver vooruitkijken. "We zien wel wat er gaat komen, eerst dit seizoen maar eens goed afsluiten. En dan met Marokko naar het WK. Dat wordt geweldig om mee te maken, maar dat niet alleen. We willen daar ook presteren." Marokko speelt in groep B tegen Iran, Portugal en Spanje.

Ongeloof over Nijhuis: "Dit is dramatisch"

Bas Nijhuis ging zaterdag opzichtig in de fout tijdens het duel tussen PEC Zwolle en Sparta. De arbiter liet een grove overtreding onbestraft.

Sparta-verdediger Julian Chabot zette tien minuten voor rust zijn noppen vol in het onderbeen van Younes Namli. Het was een klein wonder dat de speler van PEC Zwolle de wedstrijd gewoon kon uitspelen. Scheidsrechter Nijhuis gaf wel een overtreding, maar de kaarten hield hij op zak.


De situatie leidde tot ongeloof in de studio van FOX Sports. Omdat Chabot een overtreding tegen kreeg, kan hij niet meer geschorst worden. "Dit is dramatisch van Nijhuis. Dit is toch verschrikkelijk slecht?!" reageerde Kenneth Perez. "Chabot krijgt niks, maar Bas Nijhuis zou hier misschien wel iets voor moeten krijgen."

Ook Robert Maaskant had geen goed woord ervoor over. "Ik ben fan van Nijhuis en ik houd ervan hoe hij fluit, maar dit gaat echt te ver. Die jongen kan zijn been breken bij zo'n situatie."

Update woensdag 4 april
De KNVB heeft Chabot voor drie wedstrijden (waarvan één voorwaardelijk) geschorst en Sparta gaat daarmee akkoord. Dat schrijven de Rotterdammers op hun website. De trap van Chabot op het been van Younes Namli werd niet gezien door arbiter Nijhuis, waardoor de Duitser alsnog kon worden geschorst. Hij mist de wedstrijden tegen VVV-Venlo en Vitesse.

Man aangehouden die 'verdacht' pakje achterliet in bieb

De man die op 4 april een verdacht pakketje in de Openbare Bibliotheek aan de Hoogstraat in Rotterdam achterliet, is dezelfde dag aangehouden. Een paar uur na zijn daad kwam de man opnieuw de bibliotheek binnen, waar hij zich overigens rustig en normaal gedroeg. Het personeel herkende de man direct en lichtte de politie in. Agenten konden hem probleemloos aanhouden.

De bibliotheek werd korte tijd ontruimd, nadat de man er een pakketje neerlegde en vervolgens het pand uitliep. Beveiligingspersoneel van de bibliotheek nam bij het aantreffen van apparaat geen enkel risico en liet het pand gecontroleerd ontruimen. Dat verliep vlekkeloos. Het pakketje bleek na onderzoek een radio te zijn en was daarmee onschuldig.

De man die de radio in de bibliotheek achterliet, deed dat rond 14.45 uur en verliet pand direct nadat hij het apparaat had achtergelaten. Beveiligingspersoneel zag het toestel korte tijd later en besloot uit voorzorg dat alle bezoekers en personeel de bibliotheek moesten verlaten, wat professioneel en rustig gebeurde. Ook een deel van de Hoogstraat en het plein tussen de Bibliotheek en de Markthal werd vervolgens voor het publiek afgezet.

Toen na korte tijd werd duidelijk dat het apparaat onschuldig was, konden bezoekers en personeelsleden weer naar binnen en werden de Hoogstraat en het plein weer vrijgegeven. De aangehouden man zit vast wordt verhoord. Waarom hij de radio achterliet, moet uit het onderzoek blijken.

Man aangehouden die 'verdacht' pakje achterliet in bieb (Foto: stockfoto politie.nl)
Man aangehouden die 'verdacht' pakje achterliet in bieb (Foto: stockfoto politie.nl)

Locadia verbaasd door PSV-akkoord met Brighton

Jürgen Locadia verruilde PSV in de winterstop voor Brighton & Hove Albion. De aanvaller had niet echt op een transfer gerekend.

In Voetbal International vertelt Locadia over het moment waarop hij hoorde dat hij naar de Premier League kon verhuizen. Tijdens het trainingskamp van PSV in de Verenigde Staten (Orlando, red.) stond hij op het veld om te herstellen van een blessure. "Normaal mag je je telefoon niet mee, maar ik had muziek op tijdens het lopen. Ik kreeg op donderdag een bericht van mijn zaakwaarnemer: Bel me…"

"Toen ik hem aan de lijn had, zei hij dat er een akkoord was tussen PSV en Brighton." De 24-jarige spits kon het amper geloven. "Ik was geblesseerd, dus waarom zou er nu een club komen? Maar hij was serieus. Tja, vanaf dat moment was het natuurlijk storm in mijn hoofd. Ik mocht ook eerder naar huis, had mijn kop er niet meer bij."

Uiteindelijk ging het allemaal vrij snel en nam Brighton & Hove Albion de speler voor zestien miljoen euro over van PSV. "Ik was helemaal van slag. Premier League. Spelen tegen Manchester United, Arsenal en Liverpool. Het Walhalla voor iedere voetballer."

'Marcel Brands vertrekt naar Everton'

Marcel Brands vertrekt binnen een maand naar Everton. Dat meldt Sky Sports woensdag. Volgens het Engelse medium zou PSV, de huidige werkgever van Brands, al een opvolger in de startblokken hebben staan. Het is echter onduidelijk om wie het gaat.

Het vertrek van de technisch directeur zou inmiddels besproken zijn tijdens het directieoverleg. Het juiste moment wordt om het nieuws bekend te maken, wordt op dit moment nog afgewacht. De eventuele landstitel voor PSV zou hier vooral mee te maken kunnen hebben.

Volgens Rik Elfrink, PSV-watcher voor het Eindhovens Dagblad, hebben The Toffees (nog) geen contact gehad met belangstellenden voor Brands. De technische man heeft in Eindhoven nog een contract tot medio 2020. Volgens diezelfde Elfrink is het echter niet ondenkbaar dat verschillende clubs verregaande interesse in Brands hebben.

'Marcel Brands vertrekt naar Everton' (Pro Shots / Thomas Bakker)
'Marcel Brands vertrekt naar Everton' (Pro Shots / Thomas Bakker)

Streppel: "Stijn is voor ons een voorbeeld in alles"

De blessure van Stijn Schaars is keihard aangekomen bij de selectie van sc Heerenveen. De middenvelder liep woensdag een dubbele beenbreuk op.

Schaars kwam tijdens de training in botsing met een tegenstander en brak daarbij zijn kuit- en scheenbeen. "Stijn is voor ons een voorbeeld in alles. Dit is heel erg", vertelt Jurgen Streppel in gesprek met Voetbal International. "De jongens waren er ook helemaal vanaf nadat het gebeurd was."

In het ziekenhuis werd de diagnose gesteld bij de aanvoerder van de ploeg. Streppel wist direct dat het goed mis was. "Het gebeurde in een gewoon duel, het was een normaal blok. Ik ben tot aan de ambulance bij hem gebleven. Dit is een persoonlijk drama voor Stijn, wat dit voor ons als team betekent komt later wel."

Schaars speelde dit seizoen 29 wedstrijden voor Heerenveen en kwam daarin tot drie doelpunten en drie assists. In februari verlengde de 34-jarige middenvelder zijn contract tot de zomer van 2019.

Ivoorkust geïrriteerd na 1 aprilgrap over De Boer

De nationale voetbalbond van Ivoorkust is niet blij met een 1 aprilgrap over Frank de Boer die enigszins uit de hand is gelopen.

De Ivoriaanse website Linfodrome plaatste zondag een bericht dat Frank de Boer de nieuwe bondscoach van het land zou worden. Andere media meldden het nieuws vervolgens ook, omdat ze niet in de gaten hadden dat het om een 1 aprilgrap ging. De nationale bond van Ivoorkust vond het nodig om met een statement naar buiten te komen.

"Het is geen geheim dat we een opvolger voor Marc Wilmots zoeken. De bond werkt hier hard aan, en komt te zijner tijd met een nieuwe naam", aldus Sory Diabaté, de vice-voorzitter van de bond. "Het is een onderwerp dat de mensen steeds meer bezighoudt. Iedereen heeft het bericht overgenomen, ook internationaal is het verspreid. Daarom zijn we een beetje geïrriteerd."

Ivoorkust zit sinds november vorig jaar zonder bondscoach. Het land besloot toen de samenwerking met Wilmots te beëindigen, nadat het land onder zijn leiding naast een WK-ticket had gegrepen. Woensdag geeft de bond een persconferentie en mogelijk wordt dan meer duidelijkheid gegeven over zijn opvolger.

Rechters kritisch over proef legale wietteelt

Het experiment dat het kabinet in petto heeft om de teelt en verkoop van hennep tijdelijk te legaliseren in een paar gemeenten, kan leiden tot allerlei rechtszaken. Dat komt omdat de proef op gespannen voet staat met internationale verdragen. Ook is mogelijk sprake van willekeur en rechtsongelijkheid, omdat een beperkte selectie van telers en coffeeshops mag meedoen.

Deze kritiek uit de Raad voor de rechtspraak in een advies aan justitieminister Ferd Grapperhaus, die een wetsvoorstel voorbereidt.

Het kabinet heeft besloten dat in zes tot tien gemeenten coffeeshops vier jaar lang hennep kunnen verkopen zonder dat dit strafbaar is. Nu wordt verkoop gedoogd. Daarnaast worden telers uitgekozen die alleen voor dit experiment hennep telen.

Het is nog niet bekend welke gemeenten gaan meedoen. Ook de regels, voorwaarden en het toezicht moeten nog worden vastgelegd. Dat zal een adviescommissie doen.

De Raad vraagt meer duidelijkheid van Grapperhaus en mogelijk aanpassing van het wetsvoorstel.

Rechters kritisch over proef legale wietteelt
Rechters kritisch over proef legale wietteelt (Foto: ANP)

Column oud-hockeyer Rob Reckers: "Schaf videoscheidsrechter af en stop met klagen"

Na weer een bloedstollend Euro Hockey League-weekend vol videoreferrals zit ik met een pijnlijke nek aan het ontbijt. Het continu switchen van veld naar scherm is me niet in de koude kleren gaan zitten. Ik vraag me dan ook oprecht af of de video-assistent nou een toegevoegde waarde is of een hinderlijke tijdrover die het spel afremt.

Mijn eerste gevoel zegt dat sport er eerlijker van wordt. Maar ik vraag me af of dat de volledige waarheid is. Mogelijk word ik hierbij negatief beïnvloed door mijn eerste ervaring in 2008. Een loepzuiver doelpunt werd ondanks eindeloze herhalingen uit verschillende invalshoeken afgekeurd. Het kostte ons destijds de finale van de Champions Trophy. Tijdens het betreffende toernooi werd achteraf geconstateerd dat grofweg vijftig procent van de calls onjuist was.

De kans dat een scheidsrechter van vlees en bloed de goede beslissing zou nemen, was dus net zo groot als met de inzet van geld slurpende camerasystemen. Gevolg van de inzet van de ondersteuning is dat de mannen in geel minder beslissingen durven nemen en respect verliezen bij de steeds feller klagende spelers.

Een forse investering in technologie en manuren wordt gedaan om een dieper liggend probleem op te lossen. Respect voor elkaar en voor de beslissingen die iemand met de beste wil van de wereld neemt. Ja, natuurlijk maken scheidsrechters fouten. Soms ook hele grote. Maar van felle kritiek of zelfs agressieve bejegening is een scheidsrechter nog nooit beter gaan fluiten. En ik heb ook nog nooit een ploeg gezien die voordeel had bij het continu negatief benaderen van de scheidsrechters. Het tegenovergestelde daarentegen wel.

Een scheidsrechterlijke dwaling is natuurlijk vervelend, maar over een volledig seizoen bekeken zal je soms geluk hebben en soms wat minder. Laten we niet vergeten dat scheidsrechters ook gewoon mensen zijn. Als we spelers zouden straffen voor al hun fouten zouden we de wedstrijd na enkele minuten kunnen staken bij een gebrek aan deelnemers.

Ik zou dan ook graag een voorstel doen. Ik realiseer me dat velen zullen verwijzen naar mijn brevet van onvermogen om hier zelf vroeger gevolg aan te geven, vanwege mijn eigen gedrag naar de arbitrage. Bij voorbaat accepteer ik alle kritiek. Maar laten we de videoscheidsrechter weer afschaffen. Gewoon zeventig minuten actie in plaats van wachten en staren naar een videoscherm. En geen enkele uitlating meer richting de scheidsrechters. Deze uitingen hebben toch slechts verdere negatieve invloed hebben op het aantal positieve beslissingen dat je zal ondergaan. Respecteer het leidinggevend duo of accepteer een tijdstraf voor commentaar.

Neem rugby als lichtend voorbeeld. Grote breedgeschouderde spierbundels met indrukwekkende baarden die altijd zonder onvertogen woord het bevel van de leidsman accepteren. Daar neem ik mijn petje voor af. Dit zou het hockey ook goed passen. Dat kost niks en zal extra bewonderaars opleveren. Veel meer dan verwarrende scheidsrechterlijke beslissingen vanuit een donker videohol, die veel te veel tijd kosten.

Rob Reckers werd met Oranje Zwart drie keer landskampioen. Hij speelde 209 keer in het shirt van Oranje. De aanvaller behaalde met het Nederlands team goud op het EK in 2007 en zilver op de Olympische Spelen van 2004 in Athene. In 2016 beëindigde hij zijn hockeycarrière.

Spielberg wil vrouwelijke Indiana Jones

De volgende Indiana Jones zou best eens gespeeld kunnen worden door een vrouw. Steven Spielberg vindt dat het tijd wordt dat een actrice de rol van ontdekkingsreiziger in de wereldberoemde films op zich neemt.

"We zouden de naam moeten veranderen van Jones in Joan", zegt Spielberg in een interview met The Sun over de rol die door Harrison Ford bekendheid kreeg. "En daar zou niets mis mee zijn." Hoewel hij weet dat fans woedend zouden kunnen worden, gelooft hij dat het hoofdpersonage 'een andere vorm' aan zou mogen nemen.

De vijfde film, die vanaf april volgend jaar wordt opgenomen, zal de laatste Indiana Jones-film zijn voor Ford. Maar er komt 'vrijwel zeker' een zesde, zei de filmmaker eerder al. Dan zal hij beslissen of hij voor Jones of Joan gaat.

Spielberg wil vrouwelijke Indiana Jones
Spielberg wil vrouwelijke Indiana Jones (Foto: BuzzE)

Van der Breggen schrijft openingsrit Healthy Ageing Tour op haar naam

Anna van der Breggen heeft de openingsetappe van de Healthy Ageing Tour gewonnen. De Nederlandse van Boels-Dolmans was in een tijdrit over acht kilometer twee seconden sneller dan haar ploeg- en landgenoot Chantal Blaak. De Duitse Lisa Brennauer werd op tien seconden derde.

Van der Breggen klokte in Heerenveen een tijd van tien minuten en 35 seconden over acht kilometer. Voor de olympisch kampioene was het alweer haar derde zege van het seizoen. Afgelopen zondag won ze nog de Ronde van Vlaanderen en eerder in het jaar schreef ze ook de Strade Bianche op haar naam.

VU naar rechter om krakers Verrekijker

De Vrije Universiteit in Amsterdam stapt naar de rechter om het zaaltje De Verrekijker, een gekraakte vrijplaats die werd gedoogd, terug te krijgen. In het zaaltje werd eind februari een geheime bijeenkomst gehouden met de omstreden Palestijnse spreekster Rasmea Odeh. Het collectief heeft bewust verzuimd de Vrije Universiteit hiervan op de hoogte te brengen.

De universiteit stelt dat de ruimte leeg moet, omdat het collectief zich herhaaldelijk niet aan de afspraken heeft gehouden. Vanwege de bijeenkomst eind februari met Odeh zegde de VU eerder het vertrouwen op in het collectief De Verrekijker en beëindigde zij het gedoogd gebruik van de gelijknamige ruimte. Het collectief kreeg tot uiterlijk 3 april om de ruimte leeg te maken en in oorspronkelijke staat aan de universiteit terug te geven. Het collectief heeft het zaaltje echter nog steeds niet verlaten en daarom start de VU een kort geding.

VU naar rechter om gekraakte Verrekijker
VU naar rechter om gekraakte Verrekijker (Foto: ANP)

'Brazilianen zetten prijs op hoofd UFC-vechter'

UFC-vechter Colby Covington heeft aardig wat mensen pissig gemaakt met zijn controversiële en soms ronduit beledigende opmerkingen. De 30-jarige weltergewicht heeft het echter vooral bij de Braziliaanse fans he-le-maal verbruid.

Covington's laatste gevecht, tegen thuisvechter Demian Maia in Sao Paolo, ging over de volle drie ronden en de Amerikaan won na jurybesluit. Een ontzettend knappe overwinning in het hol van de leeuw, maar dat weerhield Covington niet om direct na het gevecht het hele Braziliaanse volk tot op het bot te beledigen. In de octagon noemde hij alle Brazilianen 'vieze beesten' en Brazilië 'een vuilnisbelt' en bracht zo het publiek in Sao Paolo tot razernij.


Colby's speech (Bron: Youtube)

Toen Covington vanuit de octagon richting kleedkamer liep, werd hij omringd door een tiental beveiligers die hem beschermden tegen een retekwaad publiek dat hem met alles wat maar los en vast zat bekogelde. Covington kreeg na afloop de gehele MMA-gemeenschap over zich heen, maar hij nam niets terug. Sterker nog, hij maakte het allemaal nog een stukje erger. "Man, ik genoot ervan. Ik wist dat ze teleurgesteld waren, omdat ik Demian had verslagen, maar dit was heerlijk. Ik had het naar mijn zin."

Covington kon inmiddels niet meer zonder bewapende beveiligers veilig het vechtershotel bereiken en besloot een excuus de wereld in te gooien. "Ik wil mijn excuses aanbieden aan alle vieze beesten die beledigd zijn nadat ik ze met Brazilianen heb vergeleken."

Dat Covington ballen van staal heeft blijkt wel uit het feit dat hij in mei weer in Brazilië zal gaan vechten en nog wel tegen publieksfavoriet Rafael Dos Anjos voor de interimtitel in het weltergewicht. Covington wacht een warm onthaal.

"Dit gevecht is nu al legendarisch. Dit zal mijn naam voor altijd vestigen.", aldus de intrigant. "Ik was best nerveus om het gevecht aan te nemen, want ik weet dat mensen mij dood willen zien. Ik heb inmiddels al heel wat doodsbedreigingen gehad en er is me verteld dat iemand een prijs op mijn hoofd heeft gezet. Ik moet dood, voordat ik de octagon haal."

UFC 224 wordt gehouden op zaterdag 12 mei in de Jeunesse Arena in Rio de Janeiro. Als hoofdgevecht, het titelgevecht in het vedergewicht bij de dames, tussen kampioene Amanda Nunes en uitdaagster Raquel Pennington. Vlak daarvoor mag Covington het opnemen tegen Dos Anjos voor de interimtitel in het weltergewicht. 

Win Switch-accessoires van Speedlink

Afgelopen Pasen zijn we natuurlijk eieren gaan zoeken, maar in plaats van felgekleurde eitjes kwamen we enkele Speedlink-accessoires voor Nintendo Switch tegen. Zo is er de Guard Protection Cover voor de Nintendo Switch dock, zodat er geen krassen op je scherm komen als je deze in en uit de docking station haalt. De ergonomische V-Grip 2-in-1 houder voor de Joy-Cons biedt verbeterde besturing van de controller door de verbeterde toegang tot de knoppen door middel van hoe de vorm van de controllers in de V-Grip zitten. Je kunt deze aan losse Joy-Cons of aan de Switch zelf vastmaken. Om het af te maken kun je jouw Joy-Cons een andere stijl geven met de STIX Controller Caps. Deze passen op de analoge sticks van de controllers en bieden extra grip. De set bevat caps in drie kleuren die gemakkelijk bevestigd en gewisseld worden.

We vergeven twee sets van van deze accessoires. Wat moet je er voor doen? Antwoord geven op de volgende vraag: uit welke kleuren bestaan de Stix Controller caps in de set? Jouw antwoord kun je op de volgende pagina insturen. Meedoen kan tot 9 april. Succes!

Speedlink - Guard Protection Cover for Nintendo Switch (Foto: Speedlink)
Speedlink - Guard Protection Cover for Nintendo Switch (Foto: Speedlink)


Speedlink - V-Grip 2-in-1 Holder for Nintendo Switch (Foto: Speedlink)
Speedlink - V-Grip 2-in-1 Holder for Nintendo Switch (Foto: Speedlink)

Speedlink - V-Grip 2-in-1 Holder for Nintendo Switch (Foto: Speedlink)
Speedlink - V-Grip 2-in-1 Holder for Nintendo Switch (Foto: Speedlink)

Nieuwe printer voor ruimtestation ISS

Na bijna achttien jaar heeft ruimtestation ISS een nieuwe printer. Die is woensdag afgeleverd door een ruimtevrachtschip. De HP Envy ISS, een speciaal aangepaste versie van de Envy, wordt binnenkort geïnstalleerd. Als alles goed gaat, maakt de bemanning in mei de eerste proefdruk.

Printen in de ruimte is een stuk moeilijker dan printen op aarde. Zo moet het papier blijven liggen, het mag niet door de gewichtloosheid wegvliegen na het afdrukken. Inktbollen mogen niet vrijkomen en door het ruimtestation gaan zweven. Bovendien moet hij nog brandbestendiger zijn dan op aarde. Fabrikant HP is jaren bezig geweest om de printer klaar te maken voor de ruimte.

Het ISS heeft twee printers: een Amerikaanse Epson Stylus Color 800 en een Russisch apparaat. De bemanning van het ruimtestation gebruikt die om handleidingen en instructies te printen, maar ook foto's en mails van het thuisfront op aarde. Per maand gebruiken de bemanningsleden ongeveer 1000 A4'tjes. De Epson is na al die jaren aan vervanging toe. Volgens astronauten hapert hij al een jaar of zes.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft in totaal vijftig speciale ruimteprinters besteld. Twee daarvan gaan naar het ISS, de andere blijven op aarde als reserve.

Nieuwe printer voor ruimtestation ISS
Nieuwe printer voor ruimtestation ISS (Foto: BuzzT)

McCarthy sprint naar winst in derde etappe Ronde van Baskenland

Jay McCarthy heeft de derde etappe in de Ronde van Baskenland gewonnen. De Australiër in dienst van Bora-Hansgrohe was na 185 kilometer de snelste van een uitgedund peloton. De Wit-Rus Alexandr Riabushenko werd tweede, net voor de Pool Michal Kwiatkowski. Julian Alaphilippe blijft leider in het algemeen klassement. 

Thomas De Gendt ging al snel na de start er vandoor. De Belgische aanvaller kreeg niet veel later het gezelschap van Christopher Juul Jensen. Later kwamen ook zes andere renners aansluiten bij het tweetal: Jon Irisarri, Aritz Bagües, Ben King, Brendan Canty, Willie Smit en Pavel Sivakov. Het verschil tussen het peloton en de kopgroep liep op tot zes minuten.

Sunweb voerde het peloton aan in dienst van sprinter Michael Matthews. De Duitse ploeg kreeg later ook hulp van Astana en team Sky, waarna de voorsprong snel daalde. Op twintig kilometer stond de laatste klim van de dag op het programma en daar versnelde Kwiatkowski samen met zijn ploeggenoot David De la Cruz en op zestien kilometer van de streep had het duo van Sky de koplopers te pakken, die toen nog bestond uit De Gendt en Juul Jensen.

De Gendt moest al snel passen. Toen de la Cruz op een hellende strook doortrok moest ook Kwiatkowski eraf, nadat de Pool het meeste werk had gedaan voor zijn ploeggenoot. De la Cruz en Juul Jensen hadden nog een voorsprong van twintig seconden, maar mede door het werk van Movistar werd het tweetal teruggepakt.

In de laatste twee kilometer probeerde Alex Aranburu van Caja Rural-Seguros RGA het nog, maar ook de Spanjaard werd teruggepakt door het uitgedunde peloton. In de sprint won McCarthy overtuigend voor Riabushenko en Kwiatkowski, mede dankzij het goede werk van zijn ploeggenoten.

Jakobsen sprint naar zege in Scheldeprijs

Fabio Jakobsen heeft de 106e editie van de Scheldeprijs gewonnen . De 21-jarige Nederlander was na 200 kilometer in Schoten de snelste in de sprint van een uitgedund peloton. Voor de renner van Quick-Step Floors was het alweer de tweede zege van het seizoen. Eerder schreef Jakobsen Nokere Koerse op zijn naam.

Jan-Willem van Schip van Roompot-Nederlandse Loterij was al vroeg actief in de wedstrijd. De Nederlander was aanwezig in de eerste kopgroep van de dag, maar mede door waaiervorming kwam de kopgroep niet weg.

Het peloton brak in meerdere delen door wind, maar uiteindelijk kwam alles weer bij elkaar. Moreno Hofland liet zich even zien in de wedstrijd door alleen voorop te rijden, maar de Nederlander van Lotto Soudal liet zich al snel weer terugzakken in het peloton. Daarna was het de beurt aan Van Schip. Ditmaal kreeg de Nederlander wel de ruimte van het peloton. Van Schip had het gezelschap van Jonas Rickaert, Sean De Bie, Guillaume Van Keirsbulck en Alexander Cataford. Ze pakten twee minuten voorsprong op het peloton.

Opnieuw brak het peloton in meerdere delen vanwege de wind. Op 85 kilometer van de streep zorgde een spoorwegovergang voor een ander beeld in de koers. De tweede groep negeerde het rode licht en werden uit koers genomen. In die groep zaten onder meer Dylan Groenewegen en Arnaud Démare. De koplopers waren ondertussen ingelopen.

Op de lokale rondes rond Schoten kreeg Owain Doull samen met Antoine Duchesne de ruimte van het peloton. Bij het ingaan van de laatste ronde had het duo nog een voorsprong van een halve minuut op het peloton, maar met nog acht kilometer te gaan was het voorbij voor de Brit en de Fransman. Marcel Kittel was ondertussen al weggevallen. De Duitser van Katusha reed op tien kilometer voor de derde keer lek en liet het peloton begaan.

In de laatste zeven kilometer probeerde Jos van Emden en Mike Teunissen nog aan een sprint met het uitgedunde peloton te ontkomen, maar hun aanval kwam niet ver. Met vier kilometer te gaan probeerde Van Emden het nogmaals, maar ook ditmaal was het geen succes. De Belgische ploegen Lotto Soudal en Quick-Step Floors maakten zich op voor de sprint en daarin was Jakobsen de snelste. Het was voor de jonge Nederlander alweer de tweede zege van het seizoen en alweer de 23ste van het seizoen voor Quick-Step Floors.

Spider-Man voor PlayStation 4 lanceert 7 september

Zoals vanmorgen al vermeld is eindelijk de releasedate van Spider-Man onthuld. De datum is 7 september aanstaande. Voor sommigen zal het langer wachten zijn dan verwacht, maar we hebben eindelijk een datum om naar uit te kijken.

Het betekent ook ongetwijfeld dat de game nogmaals als grote titel aanwezig is op de E3-persconferentie van Sony. De E3 staat gepland voor 12 tot en met 14 juni, al is de precieze tijdsindeling van het event nog niet bekend. Hoe dan ook, we hebben een datum en we hoeven nog maar 154 nachten te slapen.

Er is ook een collector's edition van de game aangekondigd. Hierin vind je extra outfits voor Spider-Man, een Spider-Drone Gadget, een sticker, steelbook, artbook, extra missies en een Spider-Man beeld. Je vindt de collector's edition hieronder en gaat 149,99 dollar kosten.

Spider-Man Collectors Edition

Spider-Man boxart

Pissige Vlemmix eist twee ton van Patricia Paay

Patricia Paay krijgt een schadeclaim van 200.000 euro aan haar broek. Johan Vlemmix dient op 18 april een eis tot schadevergoeding in bij de rechtbank in Den Bosch. Dat meldt Omroep Brabant. Paay eiste al eerder op haar beurt 30.000 euro schadevergoeding van Vlemmix.

De ruzie tussen de voormalige zangeres en tv-persoonlijkheid en de Brabantse ondernemer en koningshuisfan begon toen Vlemmix een levensgrote lookalike sekspop van Paay op de markt wilde brengen. Hij zag daarvan af toen de advocaat van Paay hem had gesommeerd zijn initiatief niet door te zetten. Als Vlemmix de pop wel zou gaan verkopen, zou hij door Paay voor de rechter zijn gesleept.

Naast de Patricia Paay-pop wilde Vlemmix poppen van andere bekende Nederlanders op de markt brengen. Door de acties van Paay wil nu niemand meer een pop kopen en ligt zijn handel stil, claimt hij.

"Ik kom nu met een tegenclaim", zegt Vlemmix tegen Omroep Brabant. "Ik ben zo ziek van alles geworden. Door deze zaak zijn de poppen zo negatief in de publiciteit gekomen dat mensen überhaupt geen pop meer durven te kopen. Het is nu ook klaar met mijn handel in poppen, ik heb de stekker eruit moeten trekken. Niemand durft nog een pop te kopen. Ze heeft behoorlijk wat door mijn neus geboord vanwege alle negatieve publiciteit. Nu krijgt ze een flinke tegenclaim."

Niet alleen met de poppenhandel piest Vlemmix naast de pot, ook zijn politieke carrière staat op een laag pitje. Met zijn Partij voor de Toekomst deed de ondernemer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar de 749 stemmen die hij kreeg waren niet genoeg voor een plekje in de Eindhovense raad.

Johan Vlemmix eist twee ton van Patricia Paay
Johan Vlemmix eist twee ton van Patricia Paay (Foto: BuzzE)

Britse minister schrapt beschuldiging Rusland

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, ligt onder vuur omdat zijn ministerie een tweet heeft verwijderd waarin Rusland verantwoordelijk wordt gesteld voor de vergiftiging van Sergej Skripal. Dat is een voormalige Russische dubbelspion die zich in Zuid-Engeland vestigde.

Johnson wordt volgens de krant The Guardian nu ook verweten dat hij twee weken geleden riep dat onderzoekers van een wetenschappelijk onderzoekscentrum van defensie in Porton Down hadden gezegd dat "het absoluut zeker" is dat het merkwaardige gif, novitsjok, uit Rusland kwam.

Dinsdag meldde de baas van hetzelfde centrum, Gary Aitkenhead, dat de giftige stof als novitsjok is geïdentificeerd, maar dat het niet duidelijk is waar die stof vandaan kwam.

Britse minister schrapt beschuldiging Rusland
Britse minister schrapt beschuldiging Rusland (Foto: ANP)

2e verdachte homomishandeling aangehouden

Vanmorgen is een tweede verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij de incidenten in Dordrecht van afgelopen weekend, waarbij twee slachtoffers na een afspraak via een datingapp werden bedreigd en één slachtoffer werd mishandeld. Het betreft een 16-jarige jongen uit Dordrecht. Afgelopen maandag hield de politie al een 14-jarige Dordtenaar aan.

De slachtoffers hadden allebei een afspraak gemaakt via een datingapp en werden na het verschijnen op de afgesproken locatie belaagd. Eén man is in de nacht van vrijdag op zaterdag in elkaar geslagen op de Smitsweg. De andere man werd de nacht erna op de Schenkeldijk achterna gezeten en kon net ontkomen voordat hij mishandeld werd. De slachtoffers hebben inmiddels allebei aangifte gedaan. Het onderzoek richt zich op een groep waartoe beide verdachten behoren, verdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

2e verdachte homomishandeling aangehouden  (Foto: stockfoto politie.nl)
2e verdachte homomishandeling aangehouden (Foto: stockfoto politie.nl)

15 jaar cel voor moord op schoonzus

De rechtbank in Amsterdam heeft een 42-jarige man veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de moord op zijn 35-jarige schoonzus, in mei 2016 in de Amsterdamse wijk Osdorp. Zijn 23-jarige vriendin is vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van de vrouw. Wel krijgt zij vier maanden gevangenisstraf voor het weggooien van bewijsmateriaal, zoals bebloede kleding.

Het motief voor de moord is waarschijnlijk dat de hoofdverdachte wilde kijken in de telefoon van zijn schoonzus. Daarin zou iets hebben gestaan waar de man kwaad over was. Hij zelf heeft er nooit veel over willen zeggen, aldus de rechtbank, die het verontrustend noemt dat deze man de vrouw om zoiets onbeduidends om het leven heeft gebracht.

De straf is gelijk aan de eis.

15 jaar cel voor moord op schoonzus
15 jaar cel voor moord op schoonzus (Foto: ANP)

20.000 euro voor tip moordzaak Rotterdam

Justitie heeft een beloning van 20.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt naar de dader die de 42-jarige Ergin Basakçi uit Hellevoetsluis heeft omgebracht. Hij werd op 28 augustus vorig jaar doodgeschoten op de Prins Hendrikkade in Rotterdam.

De politie zegt in het bijzonder op zoek te zijn naar informatie over een witte Volkswagen Polo met zwart zonnedak, een donkergrijze Kia Rio en een blauwe Volkswagen. In 'Bureau Rijnmond', het opsporingsprogramma van Openbaar Ministerie en politie, wordt donderdag aandacht gevraagd voor de zaak.

20.000 euro voor tip moordzaak Rotterdam
20.000 euro voor tip moordzaak Rotterdam (Foto: ANP)

Schaars breekt kuit- en scheenbeen, einde seizoen

Stijn Schaars komt dit seizoen niet meer in actie voor sc Heerenveen. De middenvelder is zwaar geblesseerd geraakt: de Friezen melden dat Schaars woensdag tijdens de training zijn kuitbeen en scheenbeen heeft gebroken.

Hoelang het herstel van de ervaren middenvelder gaat duren, is nog niet bekend. Schaars, die dit seizoen nog geen enkele competitiewedstrijd miste, is in het ziekenhuis meteen geopereerd. Eerder deze week bleek al dat ook voor Martin Ødegaard het seizoen voorbij is. Hij heeft een middenvoetsbeentje gebroken.

In de laatste weken van dit seizoen strijdt sc Heerenveen nog om een plek in de play-offs. De ploeg van trainer Jurgen Streppel bezet nu de achtste plaats. Komend weekend is in eigen stadion de streekderby tegen rivaal FC Groningen.

Massale diskwalificatie in Scheldeprijs wegens oversteken spoor

In de Scheldeprijs is een fors deel van het deelnemersveld gediskwalificeerd. Op het moment dat de groep een spoorovergang wilde passeren, sloten de spoorbomen en moest men dus wachten. Zo'n dertig renners hadden echter schijt aan de regels en de veiligheid, en staken 'gewoon' over.

De regels voor dergelijke zaken zijn zo duidelijk als maar zijn kan: directe diskwalificatie, aangevuld met maximaal één maand schorsing of een geldstraf van 200 tot 5000 Zwitserse frank. De jury was dan ook onverbiddelijk en trok de groep dommeriken naar de kant, waar ze zelfs nog boos over deden ook.

Onder meer topsprinters Dylan Groenewegen en Arnaud Démare waren de sjaak, net als Tony Martin en Kris Boeckmans. Het voorval gebeurde zo'n honderd kilometer voor de streep en het ging daarbij om de mongolenwaaier: een groep met geloste en dus matig koersende renners.

Het incident vond plaats bij Krabbendijke in Zeeland. De renners die het strafbare feit hebben gepleegd kunnen ook nog een straf verwachten volgens de Nederlandse wetgeving. 

Vettel baalt van verdwijnen grid girls

Formule 1-coureur Sebastian Vettel genoot altijd wel van de grid girls op de startopstelling voorafgaand aan de Formule 1-races, en de Duitser is dan ook wat bedroefd over het feit dat ze er niet meer zijn: grid girls waren volgens eigenaar Liberty Media écht niet meer van deze tijd, en dus staan er nu grid kids op de grid.

Ferrari-coureur Vettel houdt van tradities, en volgens hem hoort daar ook bij dat de mooie dames hun werk gewoon mogen doen. "Ik hou graag aan bepaalde dingen vast, dus er zijn vast zaken waar ik geen specialist in ben en die ik niet hoef te begrijpen. Ik ben wat verward over de latere starttijden, en ik vind het eigenlijk triest dat er geen grid girls meer zijn", aldus Vettel gevraagd naar zijn mening over Liberty Media.

"Verder is er nog niet veel veranderd, dus we moeten even wachten. Zeker voor de coureur is er niet veel veranderd, de regels waren er al voor ze de sport overnamen. Rond de races is het voor de fans wel leuker geworden, er is wat meer te doen, dus dat is fijn", zegt de Duitser.

Lewis Hamilton gaf aan vooral blij te zijn dat het allemaal wat meer open is geworden richting de fans, Daniel Ricciardo ziet verbetering in de sfeer rond de paddock: "Er is een soort gemeenschapsruimte, een soort café. In de paddock hoor je muziek en is er wat meer sfeer."

Snel wil oplossing voor getto-uitkering

Het kabinet vindt dat een zogenoemde getto-uitkering niet moet meetellen bij het vaststellen van de hoogte van het inkomen. Dat heeft staatssecretaris Menno Snel van Financiën aan de Tweede Kamer laten weten.

Ongeveer 150 mensen ontvangen zo'n uitkering uit Duitsland, omdat zij in de Tweede Wereldoorlog in een Joods getto hebben gewerkt. Vorig jaar meldde Financiën dat deze uitkering gewoon meetelt bij het vaststellen van het inkomen en dus kan leiden tot hogere belastingen of lagere toeslagen. Daarop kwamen vragen van 50PLUS uit de Kamer.

De staatssecretaris schrijft nu dat hij de wens van deze groep begrijpt om hun getto-uitkering ,,vanwege hun bijzondere karakter" niet te laten meetellen bij hun inkomen. ,,Deze kwestie verdient een oplossing en heeft mijn volle aandacht." Hij wil nog dit voorjaar met een oplossing komen.

Snel wil oplossing voor getto-uitkering
Snel wil oplossing voor getto-uitkering (Foto: ANP)

Twee arrestaties om miljoenenfraude pgb-geld

De recherche heeft twee broers die een thuiszorgbureau in Utrecht runnen opgepakt. Ze worden verdacht van jarenlange, stelselmatige fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb's). Vermoedelijk gaat het om meer dan 6 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie.

De verdachten zouden met hun thuiszorgbureau voornamelijk zorg aan cliënten van Turkse komaf leveren. Het vermoeden is dat er is gefraudeerd met pgb-geld en dat bijna 80 procent daarvan niet aan zorg is besteed. Dit zou zijn gebeurd door dagbesteding of individuele begeleiding te declareren voor meer dan honderd cliënten, terwijl deze zorg vermoedelijk niet of slechts gedeeltelijk geleverd werd.

Er zijn drie kantoren en drie woningen doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op bankrekeningen en tien auto's, waaronder een Porsche, BMW, Landrover en een Audi. De broers worden verdacht van valsheid in geschrift, oplichting en het witwassen van vermoedelijk crimineel geld.

Twee arrestaties om miljoenenfraude pgb-geld
Twee arrestaties om miljoenenfraude pgb-geld (Foto: ANP)

Slimmerik aangehouden voor heling

De politie heeft afgelopen dinsdag op het Dr Struyckenplein in Breda een 27-jarige Bredanaar aangehouden wegens heling. Hij was in het bezit van een gestolen mobiele telefoon. Het mobieltje was het weekend ervoor uit een auto gestolen die geparkeerd stond in de Bredase wijk Westerpark.

De 27-jarige slimmerik belde met het gestolen mobieltje diverse mensen die als contact in het adresboek stonden om iets aan hen te verkopen. Een van deze contacten belde de rechtmatige eigenaar van het toestel die prompt de politie alarmeerde. Een van de agenten wist, door zich voor te doen als gebeld persoon, de locatie van de verdachte te lokaliseren en hem aan te houden. De man vertelde dat hij de mobiele telefoon voor 10 euro van een onbekende man had gekocht. Hij krijgt een proces-verbaal wegens heling.

Slimmerik aangehouden voor heling (Foto: ANP)
Slimmerik aangehouden voor heling (Foto: ANP)

NHL: Islanders houden Flyers nog uit play-offs

De ijshockeyers van de Philadelphia Flyers zijn nog niet zeker van een plek in de play-offs. Dinsdagavond werd op bezoek bij de New York Islanders verloren, nadat een fraaie comeback teniet werd gedaan.

John Tavares zette de Islanders in de eerste periode op voorsprong, maar Wayne Simmonds tekende voor de gelijkmaker. In de tweede periode haalden de Islanders uit: Anthony Beauvillier, Tavares en Mathew Barzal zorgden voor een 4-1 tussenstand.

Toch gaven de Flyers niet op en met twee powerplaygoals in de derde periode bracht Nolan Patrick zijn ploeg terug in de wedstrijd. Claude Giroux maakte de gelijkmaker, maar 28 seconden later zette Barzal de 5-4 eindstand op de borden.

De Flyers krijgen nog wel kansen om zich voor de play-offs te plaatsen: statistici schatten de kans in op een dikke negentig procent. Barzal passeerde met zijn twee goals en één assist de grens van tachtig punten, de eerste rookie na Evgeni Malkin in 2006/07 die dat voor elkaar krijgt.

Uitslagen NHL dinsdag
Columbus Blue Jackets - Detroit Red Wings 5-4 OT
New Jersey Devils - New York Rangers 5-2
New York Islanders - Philadelphia Flyers 5-4
Florida Panthers - Nashville Predators 2-1
Montreal Canadiens - Winnipeg Jets 4-5 OT
Tampa Bay Lightning - Boston Bruins 4-0
Calgary Flames - Arizona Coyotes 1-4
Vancouver Canucks - Vegas Golden Knights 4-5 SO
San Jose Sharks - Dallas Stars 2-4

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Schutter YouTube was veganistische blogger

De vrouw die dinsdag drie mensen neerschoot bij YouTube, was een veganistische blogger uit de stad San Diego. De 39-jarige vrouw schreef veel over veganisme, dierenleed en de Perzische cultuur. Ze was ervan overtuigd dat YouTube haar tegenwerkte en klaagde dat ze geen geld kreeg voor veelbekeken vlogs.

Het YouTube-kanaal van de vrouw is dinsdag verwijderd. Haar accounts op Facebook en Instagram zijn ook gedeletet.

De politie is nog terughoudend over een motief, maar zegt wel dat er "geen aanwijzing is dat de vrouw de slachtoffers kende of dat mensen doelbewust zijn beschoten."

De vrouw pleegde na de aanval zelfmoord. Een gewonde man verkeert in kritieke toestand, twee vrouwen raakten ernstig gewond.

Schutter YouTube was veganistische blogger
Schutter YouTube was veganistische blogger (Foto: BuzzT)

Fortnite BR: "niet spelen in de klas!"

Het mateloos populaire Fortnite Battle Royale is sinds kort ook beschikbaar voor de iPhone en iPad. Ontwikkelaar Epic Games heeft nu een gekscherende mededeling toegevoegd aan het laadscherm van het spel, een referentie naar een klacht van een docent die op Reddit zijn beklag deed over gamende kinderen tijdens de les.

De klacht van de docent was op Reddit te lezen maar is inmiddels verwijderd. Het was niet eens zozeer een klacht over het spel zelf, aangezien de docent ('Mr. Hillman') toegeeft het spel zelf ook veelvuldig te spelen: "Ten eerste, ik ben gek op jullie game, ik speel het bijna elke avond met vrienden. Er is alleen één probleem: sinds de mobiele versie uitkwam zijn mijn studenten het voortdurend aan het spelen tijdens de les. Ik weet niet of het mogelijk is, maar zou er een berichtje aan het laadscherm toegevoegd kunnen worden om ze een hak te zetten? Iets als 'Mr. Hillman zegt: niet spelen tijdens de les". 

Gelukkig is Epic Games' community manager KL Smith de beroerdste niet:

Het is trouwens niet de eerste keer dat het verslavende spelletje onderwerp van discussie is in de klaslokalen: 

De mobiele versie van Fortnite BR kwam gisteren officieel uit voor iOS; een Android-versie volgt nog. Vergeet voordat je op aanschaf over gaat niet de systeemeisen even te controleren: oudere iOS-versies/apparaten ondersteunen de game niet. 

Spangas straks ook te zien in Noorwegen

De populaire Nederlandse jeugdserie Spangas is verkocht aan de Noorse publieke zender NRK Super. Dat maakte producent NL Film woensdag bekend. De serie wordt in Nederland door KRO-NCRV uitgezonden op NPO 3.

"NRK Super was enthousiast over de manier waarop Spangas complexe, maatschappelijke thema's zoals pesten en genderdiversiteit aankaart en tegelijkertijd entertainend blijft. Dat vind ik een groot compliment voor de serie", stelt producent Kaja Wolffers van NL Film.

Spangas is de langstlopende dagelijkse jeugddramaserie van Nederland. Het programma is sinds 2007 op de buis en viert later dit jaar zijn 12,5 jarig jubileum met de 2000e aflevering. Het won in het verleden al prijzen als de Gouden Stuiver (voor beste jeugdprogramma). Ook verschenen er twee bioscoopfilms.

Eerder werden remake-rechten al verkocht aan Duitsland en Zwitserland.

Spangas straks ook te zien in Noorwegen
Spangas straks ook te zien in Noorwegen (Foto: BuzzE)

First-person brawler City of Brass komt in mei uit

Gamestudio Uppercut Games heeft bekendgemaakt dat hun first-person knokspel City of Brass op 4 mei uitkomt voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De game heeft een 'Arabian Nights' thema, bevat alleen singleplayer en leent elementen uit de BioShock-serie.

Enkele ontwikkelaars die aan City of Brass werkten hebben eerder meegewerkt aan BioShock en BioShock 2 onder de vleugel van 2K Australia. Dit is onder andere terug te zien in de gameplaybeelden, waarin de speler typische 'dual wield' wapens combineert zoals een zwaard en een zweep. De kleurrijke brawler gaat €22,99 kosten op Steam, consoleprijzen zijn nog niet bekend. Bekijk hieronder de nieuwe trailer.

Handelsconflict escaleert, beurzen verder omlaag

De Europese aandelenbeurzen deden woensdag opnieuw een stap terug. De escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, de twee grootste economieën ter wereld, zorgde voor terughoudendheid onder beleggers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,9 procent lager op 523,63 punten. De MidKap zakte 1,1 procent tot 764,42 punten. De beurzen in Londen en Parijs leverden 0,4 en 0,6 procent in. De DAX in Frankfurt daalde 1,2 procent.

China sloeg woensdag terug in het handelsconflict met de VS, nadat de Amerikaanse regering met meer importheffingen op Chinese producten kwam. Het land kondigde aan tarieven van 25 procent op te leggen voor meer dan 106 Amerikaanse producten, waaronder sojabonen, vliegtuigen, auto's en chemicaliën. De verhoging die Amerika oplegt aan 1300 Chinese producten zijn goed voor 50 miljard dollar. Hiermee lijkt het einde van het conflict, ondanks gesprekken tussen Amerika en China, nog niet in zicht.

ASML
Grootste daler bij de hoofdfondsen was chipmachinemaker ASML met een verlies van bijna 3 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize en bierbrouwer Heineken gingen aan kop met plussen van rond 0,4 procent.

ArcelorMittal zakte 2,7 procent. Het staalconcern vecht een bod op doelwit Essar Steel aan van een consortium onder leiding van het Russische VTB Capital. Onder meer de familie achter het failliete Essar zou onderdeel uitmaken van het consortium. Volgens de wet in India is dat niet toegestaan.

MidKap
In de MidKap sloten chipbedrijf Besi en maaltijdbezorger Takeaway de rij met minnen van 2,6 procent. Postbezorger PostNL ging aan kop met een winst van ruim 1 procent.

Bij de kleinere bedrijven won Nedap 0,8 procent na een handelsbericht. De Nederlandsche Apparatenfabriek, zoals Nedap voluit heet, heeft in de eerste maanden van dit jaar de opbrengsten met 8 procent zien stijgen en is positief over de ontwikkelingen in 2018.

WPP
WPP zakte in Londen 1 procent. Het grootste reclamebureau ter wereld meldde onderzoek te doen naar de aantijgingen van misbruik en wangedrag van topman en oprichter Martin Sorrell.

Swiss Re verloor meer dan 3 procent in Zürich. Het Japanse technologieconcern Softbank zal waarschijnlijk niet meer dan 10 procent kopen in de Zwitserse herverzekeraar. Vorige maand meldden ingewijden dat Softbank een belang van 25 procent zou willen nemen in Swiss Re.

De euro was 1,2291 dollar waard, tegen 1,2262 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,8 procent goedkoper op 62,34 dollar. Brentolie zakte ook 1,8 procent in prijs tot 66,90 dollar per vat.

Beurzen lager na escalatie handelsconflict
Beurzen lager na escalatie handelsconflict (Foto: ANP)

Rechtszaak Bandidos pas over een jaar

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Limburgse leden van motorbende Bandidos vindt op zijn vroegst in het vroege voorjaar van 2019 plaats. Dat bleek tijdens een zogenoemde pro-formazitting van de rechtbank in Maastricht.

Tijdens een serie invallen door de politie eind mei 2015 werd een groot aantal verdachten rond de Limburgse afdeling van de Bandidos opgepakt. Eind 2015 werden ze onder voorwaarden op vrije voeten gesteld. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de Bandidos een criminele organisatie. De leden zouden betrokken zijn bij drugshandel, bedreigingen, afpersingen, witwassen, verboden wapenbezit en openlijk geweld.

Tijdens de zitting woensdag constateerde de rechtbank dat vrijwel alle getuigen zijn gehoord. Eén getuige is onvindbaar, twee anderen zitten in België en één in Colombia. Met hen moet nog worden gesproken.

De rechtbank hoopte de zaak in de zomer te kunnen afronden maar dat gaat niet lukken, zo bleek woensdag.

Rechtszaak Bandidos pas over een jaar
Rechtszaak Bandidos pas over een jaar (Foto: ANP)

Toezichthouders Chemie-Pack blijven anoniem

De namen van de ambtenaren die toezicht hebben gehouden bij Chemie-Pack in Moerdijk blijven geheim. De Raad van State heeft dat woensdag besloten in het hoger beroep van de gemeente Moerdijk en de veiligheidsregio tegen een beslissing van de rechtbank in Breda over het verzoek van een aantal bedrijven dat bezig is met een miljoenenclaim.

Chemie-Pack in Moerdijk ging begin 2011 in vlammen op. De vuurzee werd veroorzaakt door een onvoorzichtige medewerker, maar in diverse onderzoeksrapporten was er ook kritiek op slechte overheidscontroles bij het bedrijf.

Twee grote klanten en de buurman van Chemie-Pack die de gemeente en veiligheidsregio aansprakelijk hebben gesteld voor hun schade, willen de namen en bevoegdheid van de toezichthouders weten om te kunnen controleren of ze hun werk goed hebben gedaan. Volgens de Raad van State heeft de overheid al voldoende informatie openbaar gemaakt en weegt het privacybelang van de ambtenaren zwaarder.

Toezichthouders Chemie-Pack blijven anoniem
Toezichthouders Chemie-Pack blijven anoniem (Foto: ANP)

Gerard Ekdom van Radio 2 naar Radio 10

Gerard Ekdom stapt over van Radio 2 naar Radio 10, waar hij per september een nieuwe ochtendshow presenteert. Talpa Radio kondigde zijn komst woensdag aan op de dag dat de zender dertig jaar bestaat.

Ekdom komt op de plaats van Lex Gaarthuis, die sinds januari 2017 de ochtendshow presenteert voor Radio 10. "Lex is in gesprek met Talpa Radio over zijn programma en zijn verdere toekomst bij Radio 10. Dat geldt voor het hele team", zegt een woordvoerster van de zender.

Gerard Ekdom (40) presenteert sinds oktober 2015 de ochtendshow op Radio 2, voor BNNVARA. Daarvoor presenteerde hij bijna tien jaar Arbeidsvitaminen en bijna vijf jaar Effe Ekdom op 3FM. Gerard: "Ik heb het geweldig gehad bij de publieke omroep, maar ik ben toe aan nieuwe uitdagingen. Ik kijk uit naar een ochtendprogramma op Radio 10, de zender die alles in zich heeft om nog verder te groeien. Daarnaast krijg ik bij Talpa Network de kans om mijn creativiteit in andersoortige producties tot leven te brengen."

Algemeen directeur van Talpa Radio, Menno Koningsberger, zegt dat Gerard Ekdom past in de strategie van Radio 10 om de komende jaren een groter publiek te bereiken. "Gerard is al heel lang een van de beste radiomakers van het land en tegelijk een ultieme muziekliefhebber en -kenner. Hij is de perfecte man om met zijn energie, creativiteit en humor de groei van Radio 10 verder te begeleiden."

Gerard Ekdom van Radio 2 naar Radio 10
Gerard Ekdom van Radio 2 naar Radio 10 (Foto: BuzzE)

Onderzoek geweldadige woningoverval levert nieuwe verdachte op

In het onderzoek naar de gewelddadige overval op een bejaarde vrouw uit Bladel heeft de politie op 4 april een 32-jarige man uit Breda aangehouden. Eind maart werd in dezelfde zaak al een 24-jarige man uit die plaats opgepakt.

Op 7 september 2017 raakte de 78-jarige vrouw ernstig gewond in haar woning in Bladel. Tijdens de overval werd zij zwaar toegetakeld door ten minste twee mannen. De man die vorige week werd opgepakt zou de overval samen met een 25-jarige man zonder vast woonadres hebben gepleegd. Hij werd 9 januari dood gevonden in een woning in Breda.

De nu aangehouden verdachte kwam in de loop van het onderzoek als verdachte naar voren. Wat zijn rol precies is geweest moet uit verder onderzoek blijken. Hij werd vanmorgen rond 07.30 uur aangehouden in de Penitentiaire Inrichting in Vught. Hij zat daar korte tijd vast in verband met een verkeersmisdrijf. Na zijn vrijlating werd hij direct weer aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de overval.

De man zit vast en wordt verhoord. Nieuwe arrestaties worden niet uitgesloten.

Onderzoek geweldadige woningoverval levert nieuwe verdachte op (foto: politie.nl)
Onderzoek geweldadige woningoverval levert nieuwe verdachte op (foto: politie.nl)

Rematch Canelo - Golovkin afgelast na positieve dopingtest

Een tweede wereldtitelgevecht tussen boksers Gennady Golovkin en Saul Canelo Alvarez gaat niet door. De twee zouden elkaar op 5 mei treffen in het middengewicht, maar de Mexicaan Canelo testte onlangs positief op het verboden clenbuterol en heeft zich nu teruggetrokken.

Op 18 april staat een hoorzitting gepland voor Canelo. Clenbuterol komt nog wel eens via besmet vlees het lichaam in, omdat koeien in landen als Mexico voer krijgen dat ermee gemengd is, zodat de kwaliteit van het vlees beter wordt. Canelo geeft besmet vlees dan ook de schuld van de positieve test.

In september stonden de twee vorig jaar in Las Vegas al tegenover elkaar. Destijds stonden vijf wereldtitels op het spel en vooraf werd gehoopt op een prachtig gevecht, maar het kende een anticlimax: de jury kwam niet tot een winnaar en dus eindigde het gevecht in een gelijkspel. Golovkin is overigens van plan om op 5 mei in Las Vegas gewoon te vechten, maar zijn tegenstander is nog niet bekend.

Assassin's Creed Origins aanpassen met Animus Control Panel

Voor het eerst in de serie wordt het mogelijk om een aantal parameters aan te passen in Assassin's Creed Origins. Ubisoft komt deze maand met een update voor de pc-versie (geen plannen voor console) die dit toestaat.

In totaal worden 75 parameters in 11 categorieën aanpasbaar in de Animus Control Panel. Wil je meer dieren kunnen temmen en vier keer zo snel rond kunnen rennen? Geen probleem. Wil je de AI sterker maken, door ze jouw aanwezigheid sneller op te laten merken? Gewoon doen. Een overzicht van wat zoal mogelijk is zie je in de screenshot hieronder.

Ubisoft komt zelf met drie presets, waaronder God Mode, en het wordt mogelijk om jouw eigen samenstelling te delen op een eigen forum. Mer details hierover volgen later deze maand.

Assassin's Creed Origins Animus Control Center

NBA: Heat als achtste team naar play-offs na winst op Hawks

De basketballers van de Miami Heat hebben zich als achtste team geplaatst voor de play-offs in de NBA. In de eigen American Airlines Arena werden de Atlanta Hawks verslagen, waardoor een plekje in het postseason de ploeg niet meer kan ontgaan.

Tegen de zeer matig draaiende Hawks had Miami het nog bijzonder moeilijk. Met minder dan drie minuten te spelen stond de ploeg acht punten achter, maar een 11-0 run draaide dat onder meer dankzij Goran Dragic en Hassan Whiteside helemaal om. 

Met een minuut te gaan nam Miami definitief een voorsprong, waarna twee blocks van Josh Richardson de boel in het slot gooiden. Het worden de achtste play-offs in de afgelopen tien seizoenen voor de ploeg van coach Erik Spoelstra, alleen de Spurs, Celtics en Hawks haalden het postseason vaker in het afgelopen decennium.

Uitslagen NBA dinsdag
Cleveland Cavaliers - Toronto Raptors 112-106
Philadelphia 76ers - Brooklyn Nets 121-95
Miami Heat - Atlanta Hawks 101-98
New York Knicks - Orlando Magic 73-97
Chicago Bulls - Charlotte Hornets 120-114
Houston Rockets - Washington Wizards 120-104
Milwaukee Bucks - Boston Celtics 106-102
Oklahoma City Thunder - Golden State Warriors 107-111
Dallas Mavericks - Portland Trail Blazers 115-109
Denver Nuggets - Indiana Pacers 107-104
Utah Jazz - Los Angeles Lakers 117-110
Phoenix Suns - Sacramento Kings 97-94
Los Angeles Clippers - San Antonio Spurs 113-110

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Team Edwin Evers hint naar Radio10 overstap

Of het een grapje was of dat een van de sidekicks van Evers Staat Op zich in zijn enthousiasme versprak weten we natuurlijk niet, maar er werd woensdagochtend gehint naar een overstap naar Radio 10. Eind 2018 stopt Edwin Evers na 21 jaar met zijn ochtendshow.

Kenners denken dat Evers en zijn team te zijner tijd overstapt naar een andere Talpazender. Talpa heeft naast 538 ook Veronica, Radio 10 en Skyradio. Woensdagochtend besprak het team het jubileum van Radio 10 waar Edwin Evers zijn carrière begon. Omdat Radio 10 een studio boven de studio van 538 heeft schreeuwden Evers en zijn sidekicks "GEFELICITEERD! GA ZO DOOR!"

Vervolgens schreeuwde een van de sidekicks: "EN HOU EEN KAMER VRIJ''. Edwin Evers vroeg eerst onnozel waarom, om daarna te herhalen: "Hou een kamer vrij."

 De overstap naar Radio 10 zou niet raar zijn. De zender scoort goed en met Evers in bijvoorbeeld de middag kunnen ze de concurrentie aan met Ruud de Wild, de best beluisterde middag-DJ.

 

Basketballers Leiden veel te sterk voor jong Weert

De basketballers van ZZ Leiden hebben in de Dutch Basketball League een niet al te ingewikkelde zege gepakt. Er werd gewonnen op bezoek bij Basketball Academie Limburg in Weert, waar de eerdere ontmoetingen door onderschatting nog bijna problemen opleverden.

Dat was dit keer niet het geval en waaraan dat lag was niet helemaal duidelijk: mogelijk zaten de spelers van Weert nog vol euforie na de fraaie zege op Forward Lease Rotterdam, of wellicht zat een groot deel van de piepjonge ploeg met het hoofd vooral bij de eindexamens, ook niet onbelangrijk.

Pas bij 0-14 kwamen de eerste Limburgse punten op het bord via een drietje van Sam van Dijk, maar Weert kwam geen moment in de buurt. Carrington Love, Clayton Vette en Worthy de Jong hielden Leiden scherp en bezorgden de ploeg uiteindelijk een 46-75 zege.

Door de winst doen de Leidenaren nog altijd volop mee voor een plek in de top-2 van de DBL, wat automatische plaatsing voor de halve finales van de play-offs oplevert.

MLB: Gregorius schittert bij Yankees, eerste homerun Ohtani

De honkballers van de New York Yankees hebben dinsdag tegen de Tampa Bay Rays hun eerste thuiswedstrijd gewonnen. In een uitverkocht Yankee Stadium - waar veel mensen vanwege de zeikende regen een tijd binnen stonden te schuilen - werd een ruime 11-4 overwinning geboekt en dat was voor een groot deel te danken aan kortestop Didi Gregorius.

De 28-jarige Amsterdammer liep in de tweede inning al één punt binnen en sloeg in de derde running voor het eerst zelf toe: de worp van pitcher Chris Archer werd door Gregorius de tribunes ingeslagen, waarmee de Nederlander zichzelf, Brett Gardner en Aaron Judge over de thuisplaat sloeg.

In de zesde inning kwamen de Rays langszij, maar nadat een verdedigende fout van de Rays voor 5-4 zorgde was het weer de beurt aan Gregorius. Pitcher Austin Pruitt moest toekijken hoe de Nederlander de bal dit keer zelfs de tweede ring in wist te rammen, waarmee hij wederom zichzelf, Gardner én Judge over de plaat sloeg: 8-4.

Gregorius had in de achtste inning nog even de kans om zelfs op tien binnengeslagen runs te komen, want hij kwam aan slag met alle honken bezet. Dat lukte niet, maar hij raakte de bal wel en sloeg Tyler Austin en wederom Gardner binnen: acht RBI's, de eerste Yankees-speler sinds Alex Rodriguez er dertien jaar geleden tien maakte in één wedstrijd.

Gregorius speelde een wereldwedstrijd (Bron: YouTube)

In Los Angeles gingen de handen weer op elkaar voor de Japanner Shohei Ohtani. De nieuwe superster debuteerde onlangs al keurig als pitcher in de MLB, en dit keer sloeg hij thuis tegen de Cleveland Indians zijn eerste homerun. Dat was gelijk een lekkere, want bij zijn allereerste slagbeurt wist hij de bal met twee honken bezet de tribunes in te meppen: three run home run. Zijn teamgenoten negeerden hem vervolgens bij het binnenlopen van de dugout, een MLB-traditie wanneer een rookie zijn eerste homerun slaat.

Ohtani slaat zijn eerste homerun (Bron: YouTube)

Uitslagen MLB dinsdag
Detroit Tigers - Kansas City Royals 0-1
New York Yankees - Tampa Bay Rays 11-4
San Francisco Giants - Seattle Mariners 4-6
Miami Marlins - Boston Red Sox 2-4
Toronto Blue Jays - Chicago White Sox 14-5
New York Mets - Philadelphia Phillies 2-0
Atlanta Braves - Washington Nationals 13-6
Milwaukee Brewers - St.Louis Cardinals 5-4
Houston Astros - Baltimore Orioles 10-6
Arizona Diamondbacks - Los Angeles Dodgers 6-1
Oakland Athletics - Texas Rangers 1-4
Los Angeles Angels - Cleveland Indians 13-2
San Diego Padres - Colorado Rockies 8-4

Zeemijn in Amsterdamse IJ wordt geruimd

De oude zeemijn die eind januari bij baggerwerkzaamheden in het Amsterdamse IJ werd gevonden, wordt woensdag geruimd. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) behandelt de mijn eerst ter plekke onder water, zodat het explosief zo veilig mogelijk per schip kan worden verplaatst naar het IJsselmeer. Daar brengt de EOD hem tot ontploffing.

De hele operatie duurt naar verwachting zo'n tien tot twaalf uur, waarvan anderhalf uur op het IJ. Omwonenden hoeven hun huis niet uit, maar het scheepvaartverkeer wordt wel stilgelegd. Tijdens het vervoer naar het IJsselmeer gelden verkeersmaatregelen bij de Oranjesluizen en de Schellingwouderbrug.

De zeemijn ligt sinds de Tweede Wereldoorlog in het IJ. Na de vondst van het 600 kilo wegende explosief is het volgens de procedures teruggelegd op de bodem. De mijn werd 24 uur per dag bewaakt met een boot.

Zeemijn in Amsterdamse IJ wordt geruimd
Zeemijn in Amsterdamse IJ wordt geruimd (Foto: ANP)

Zeer grote brand in visverwerkingsbedrijf Urk

Bij visverwerkingsbedrijf Van der Lee Seafish op Urk is woensdagochtend brand uitgebroken. De brandweer, die de brand als "zeer groot" bestempelt, is met meerdere voertuigen uitgerukt.

"We hebben een schuim-blusvoertuig uit Lelystad naar hier laten komen. Die kan de knockdown uitdelen met grote hoeveelheden schuim", aldus een woordvoerder van de brandweer.

De brand is niet overgeslagen naar andere panden. Ook is er niemand in het pand. "Iedereen is in veiligheid gebracht", aldus de zegsman. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Zeer grote brand in visverwerkingsbedrijf Urk
Zeer grote brand in visverwerkingsbedrijf Urk (Foto: ANP)

VGZ stopt beleggen in 'te dure' farmaceuten

Zorgverzekeraar VGZ is gestopt met het beleggen in farmaceutische bedrijven die extreem hoge prijzen vragen voor medicijnen. VGZ stopte daarmee nadat het Zorginstituut die handelwijze van farmaceuten niet-ethisch heeft genoemd. De zorgverzekeraar laat dat weten na berichtgeving in de Volkskrant.

De krant schrijft dat zorgverzekeraars samen voor enkele miljoenen beleggen in bedrijven die torenhoge prijzen vragen voor hun geneesmiddelen, en concludeert dat dat strijdig is met het doel van verzekeraars om de zorgkosten zo laag mogelijk te houden. Het Zorginstituut, dat adviseert welke medicijnen er in het basispakket moeten, hekelde dat prijsbeleid al eerder, bijvoorbeeld in het geval van Spinraza, het peperdure medicijn tegen de zeer ernstige spierziekte SMA. Ook minister Bruno Bruins (Medische Zorg) vond dat die prijs van dit geneesmiddel wel lager kan.

Een woordvoerder van VGZ laat weten dat de hamvraag is: hoe kunnen wij een verzekerde recht in de ogen kijken wanneer wij beleggen in een bedrijf dat ervoor zorgt dat diezelfde verzekerde niet het medicijn krijgt dat hij nodig heeft? "Wij moeten de zorg betaalbaar en toegankelijk houden. Daarom voelden sommige beleggingen ongemakkelijk." Twee bedrijven, Gilead Sciences en Biogen, zijn inmiddels geschrapt uit de beleggingsportefeuille van VGZ.

VGZ stopt beleggen in 'te dure' farmaceuten
VGZ stopt beleggen in 'te dure' farmaceuten (Foto: ANP)

Noodtoestand bij Borneo na olieramp

Door een enorme olieramp aan de oostkust van het eiland Borneo dreigt ernstige milieuschade. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen. Met man en macht wordt geprobeerd verdere verspreiding in zee te voorkomen.

In totaal is een oppervlakte van meer dan twaalf vierkante kilometer voor de Indonesische havenstad Balikpapan met olie bedekt. Boven het water hing een enorme zwarte rookwolk. Bij oliebranden zijn sinds het weekend minstens vijf vissers om het leven gekomen. Bovendien klagen veel mensen in het gebied over ademnood en misselijkheid.

Het is nog steeds onduidelijk hoe de olieramp is ontstaan. Milieuactivisten houden het Indonesische staatsbedrijf Pertamina verantwoordelijk, die in de baai van Balikpapan een grote raffinaderij exploiteert. Zij vermoeden dat de enorme hoeveelheden olie door een gat in een pijpleiding in zee terechtkwam. De autoriteiten wijzen er echter op dat het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval nog aan de gang is. Pertamina heeft de beschuldigingen afgewezen.

Noodtoestand bij Borneo na olieramp
Noodtoestand bij Borneo na olieramp (Foto: ANP)

Met de Thalys naar Disneyland

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven steunt het initiatief om de Thalys rechtstreeks naar Luchthaven Charles de Gaulle (Parijs) en Marne la Vallée (Disneyland) te laten rijden. Vanaf april 2019 gaat de hogesnelheidstrein, vanuit Amsterdam, twee keer per dag op dit traject rijden.

Van Veldhoven: “De bestemmingen leveren een bijdrage aan de duurzame ambities van het kabinet, om het reizen met de trein aantrekkelijker te maken. Vanaf de beide stations is het eenvoudig overstappen naar populaire bestemmingen in Oost- en Zuid-Frankrijk, zoals Lyon en Nice. Daarmee bieden we een betrouwbaar en duurzaam alternatief voor korte vluchtbestemmingen in Europa.”

Eerder werd al bekend dat vanaf vandaag (4 april) de Eurostar-trein gaat rijden tussen Amsterdam en Londen. Van Veldhoven “Het is fantastisch dat Nederlanders nu zonder gebruik te maken van vliegtuig, auto of boot, duurzaam naar het hart van Londen kunnen reizen.” Van Amsterdam naar Londen moeten passagiers nu nog in Brussel uitstappen voor een paspoortcontrole. Deze controle zal op termijn verdwijnen. Staatssecretaris Harbers van het Ministerie van Justitie en Veiligheid zet samen met Staatssecretaris Van Veldhoven alles op alles, om de benodigde internationale afspraken hierover spoedig af te ronden. Van Londen naar Amsterdam is het al een rechtstreekse reis, zonder tussentijdse controles.

Naast deze route naar Londen komen er nu dus ook nieuwe routes naar Frankrijk. Tot op heden moesten reizigers vanuit Nederland in Parijs op Gare du Nord overstappen naar andere stations in Parijs, zoals Gare de Lyon of Gare Montparnasse, voor een verdere aansluiting naar Zuid- en Oost Frankrijk. Dat is vanaf april 2019 verleden tijd. Dan rijdt de Thalys vanuit Amsterdam, via Schiphol, Rotterdam, Antwerpen, Brussel rechtstreeks naar Charles de Gaulle en Marne la Vallée. Daardoor kunnen reizigers uit Amsterdam bijvoorbeeld in zes uur, via Charles de Gaulle, naar Lyon. Dit betekent een reistijdwinst van ongeveer drie kwartier met, nog belangrijker voor de reiziger, een overstap op hetzelfde station.

De Thalys rijdt nu nog twee keer per dag vanuit Amsterdam naar Lille. Er is dus geen sprake van een verhoging van de frequentie, maar van een wijziging van de eindbestemming. De nieuwe bestemmingen doen volgens de berekeningen van Thalys, meer recht aan de wens van internationale reizigers vanuit Nederland. Alternatieve routes voor reizigers naar Lille blijven bestaan, maar dan via Brussel met andere vervoerders zoals TGV of Eurostar. De consumentenorganisaties in het Landelijk Overleg Consumentenbelang Openbaar Vervoer (Locov) hebben positief geadviseerd over deze bestemmingswijziging

Drugsdealende familie opgepakt

Een ‘familiebedrijf’ dat zich bezighoudt met drugshandel veroorzaakt overlast en een onveilige sfeer voor omwonenden. De politie pakt dit soort groepen hard aan. Acht leden (26–58 jaar) van dezelfde familie werden na een uitgebreid onderzoek naar handel in verdovende middelen afgelopen maanden aangehouden. Daarnaast arresteerde de recherche nog eens twaalf personen (18–54 jaar) buiten de familie die deel uit lijken te maken van dit criminele samenwerkingsverband. Volgens recent aangesteld districtchef Tarik Topcu “werd zo een overlast gevende groep, die zich lang onaantastbaar waande, buiten spel gezet.”

Directe aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek naar de handel in verdovende middelen was de arrestatie van een 26-jarige Schiedammer begin augustus vorig jaar. Bij hem vond de politie gebruikshoeveelheden (hard)drugs. Agenten en collega’s van Toezicht en Handhaving van de gemeente Schiedam hielden de familie, en de lieden waarmee zij samenwerkten vervolgens gedurende langere tijd in de gaten. Niet alleen meldingen over de handel in verdovende middelen, maar ook over bedreiging, intimidatie, vernieling en andere overlast gevende zaken waren aanleiding om door te pakken.

Gezamenlijke aanpak
Het vervolgonderzoek, onder leiding van het Openbaar Ministerie en in samenwerking met de gemeente Schiedam en de Belastingdienst, leidde onder andere naar een garagebox aan de Holysingel in Vlaardingen en naar een woning aan de Johan Wagenaarstraat in Schiedam van waaruit vermoedelijk de verdovende middelen werden verhandeld. De informatie bleek juist. De rechercheurs namen de afgelopen maanden onder andere een auto, ruim een kilo harddrugs, een nepvuurwapen en grote hoeveelheden verpakkingsmateriaal in beslag.

Op last van de gemeente Schiedam werd de woning aan de Johan Wagenaarstraat gesloten. Dat gold ook voor een woning aan de Van Bleiswijkstraat in Vlaardingen. Districtchef Tarik Topcu is trots op het resultaat: “Drugshandel, intimidatie en geweld zijn onacceptabel. Daar is nergens plaats voor, ook niet in Schiedam. Ik ben er trots op dat mijn dienders in samenwerking met de gemeente en het OM deze overlast gevende groep hebben aangepakt. Politie en partners pakken de drugshandel en hieraan gelieerde overlast met hoge prioriteit op. Schiedammers moeten zich veilig kunnen voelen en we hebben in samenwerking met de gemeente de georganiseerde druggerelateerde criminaliteit een slag toegebracht.”

Arrestaties
In totaal hielden agenten twintig personen aan, van wie acht uit dezelfde familie. Zes verdachten zitten nog vast. De rest is heengezonden in diverse stadia van de vervolging, maar zijn nog steeds verdachte in het onderzoek dat wordt voortgezet.

Drugsdealende familie opgepakt (Foto: Politie.nl)
Drugsdealende familie opgepakt (Foto: Politie.nl)

'Nog geen actie van Witte Huis tegen Amazon'

Ondanks herhaalde dreigementen van president Donald Trump richting Amazon, vinden er op dit moment geen gesprekken in het Witte Huis plaats over actie tegen de webwinkelgigant. Dat meldden ingewijden rond de Amerikaanse regering aan persbureau Bloomberg.

Trump heeft op Twitter geregeld uitgehaald naar Amazon omdat het bedrijf onvoldoende zou betalen aan de Amerikaanse postdienst voor zijn pakketbezorgingen en daarmee kleine winkeliers in de Verenigde Staten valse concurrentie aandoen. Maar volgens de bronnen wordt in het Witte Huis nu niet actief gesproken over strengere regelgeving voor Amazon. Mede door zorgen over strengere regels is de beurskoers van Amazon de laatste tijd flink gedaald.

Er wordt gespeculeerd dat Trump met zijn aanvallen op Amazon het vooral heeft gemunt op oprichter en topman Jeff Bezos. Bezos is eigenaar van de krant The Washington Post die geregeld kritisch schrijft over Trump. Aanpakken van Amazon is natuurlijk een makkelijke manier voor Trump om deze kritische stem het zwijgen op te leggen.

'Nog geen actie van Witte Huis tegen Amazon'
'Nog geen actie van Witte Huis tegen Amazon' (Foto: ANP)

Makers Stranger Things beticht van plagiaat

Broers Matt en Ross Duffer hebben het idee van Stranger Things gestolen van een filmmaker. Dat beweert deze Charlie Kessler in ieder geval in rechtbankpapieren die hij dinsdag indiende.

Kessler maakte in 2011 de korte film Montauk. Drie jaar later kwam hij in contact met de gebroeders Duffer en pitchte hij naar eigen zeggen het concept. Volgens de filmmaker zijn de broers vervolgens met zijn idee aan de haal gegaan. De werktitel van Stranger Things was ook Montauk en de serie zou in eerste instantie ook plaatsvinden in het plaatsje met die naam, voordat de producenten de serie in het fictieve stadje Hawkins lieten plaatsvinden. De Duffers hebben overigens altijd beweerd dat Montauk een verwijzing was naar Jaws; het stadje uit de haaienfilm dat was gebaseerd op Montauk.

Kesslers korte film, waarin een vermist jongetje en een militaire basis (waar op kinderen wordt geëxperimenteerd) voorkomen, is overigens niet de eerste bovennatuurlijke verwijzing naar die plaats. In 1992 kwam het boek The Montauk Project: Experiments In Time uit, dat ook ging over geheime overheidsexperimenten.

Makers Stranger Things beticht van plagiaat
Makers Stranger Things beticht van plagiaat (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: zon en regen

Hallo allemaal!

Het was gisteren helemaal geen onaardig weer. Het was behoorlijk zacht en op diverse plaatsen heeft de zon flink geschenen. Hier bij mij thuis bleef de bewolking echter behoorlijk hardnekkig en was het soms zelfs wat somber. De eerste buien dienden zich rond een uur of 4 aan, maar een eerste pluk met regen en onweer trok over de Noordzee.

Vandaag krijgen we eigenlijk een herhaling van vandaag. De zon schijnt geregeld, maar er ontstaan ook regen- en onweersbuien. Ook dit kunnen weer pittige exemplaren worden. Toch zullen er ook plekken zijn waar het op zich wel meevalt met de buien, en dan denk ik vooral aan de kuststreek. Tegen de avond draven er wederom buien op vanuit het zuidwesten. Een wisselvallige dag dus. De temperaturen liggen tussen de 12 en 16 graden. Best lekker dus weer.  De wind komt uit een zuidelijke richting en is meest matig van kracht.

Het mooie weer wat er aan zit te komen laat toch wat scheurtjes zien. Vrijdag en zaterdag lijken nu de mooiste dagen te worden met 17 tot 20 graden, maar op zondag komt er meer bewolking en zou er zelfs een bui kunnen vallen. Dit zat gisteren nog niet in de modeluitvoer. 

P.s: laat het gerust in de comments achter als jullie een bui des doods over jullie heen hebben gekregen .

Tot ziens!

Nederland
 

Landgoed Twickel (Foto: spylacopa_68)
Op tweede paasdag maakte spylacopa_68 een wandeling over Landgoed Twickel in Delden. Het was een sombere dag. ( Foto spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Onderwijsinspectie soepeler voor zorgschool

Vanaf april 2018 heeft de onderwijsinspectie meer mogelijkheden om bij de beoordeling van leerresultaten van basisscholen rekening te houden met de aanwezigheid van veel leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Deze leerlingen scoren soms lager op de eindtoets dan op basis van hun achtergrond te verwachten zou zijn, ondanks inspanningen van de school. Voor sommige scholen houdt dit in dat ze onder de minimumnorm uitkomen.

Door deze maatregel uit het regeerakkoord kan de inspectie scholen die veel leerlingen met bijzondere onderwijsbehoeften opvangen toch een voldoende beoordeling geven van de leerresultaten. “We moeten scholen vooral erkennen om wat ze weten te bereiken en niet straffen als ze extra hun best doen om leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een plek te bieden”, aldus minister Slob (Onderwijs).

Sommige scholen spannen zich nu extra in om leerlingen met bijzondere onderwijsbehoeften op te vangen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om leerlingen met ernstige gedragsproblematiek, autisme of een privésituatie waardoor de leerling ook jeugdhulp nodig heeft. Als een school hierdoor een a-typische populatie heeft en lagere resultaten haalt dan je alleen op basis van het gemiddelde leerlinggewicht mag verwachten, kan de inspectie een uitzondering maken op basis van haar discretionaire bevoegdheid. Hiermee kan zij de resultaten van de school toch als ‘voldoende’ kwalificeren. De school moet dan aan kunnen tonen dat zij wel het beste uit de kinderen heeft gehaald. Voorheen kon de inspectie dan alleen van een negatief oordeel afzien door het oordeel ‘niet te beoordelen’ te geven.

De regeling voor de verandering wordt op 4 april 2018 in de Staatscourant gepubliceerd. De wijziging gaat direct in. Zo kunnen de resultaten van basisscholen direct beoordeeld worden onder deze nieuwe regeling.

Schietpartij bij hoofdkantoor YouTube

De Amerikaanse politie is met veel mensen en wagens afgekomen op een vermeende schietpartij bij het hoofdkwartier van YouTube in San Bruno (Californië). De politie zei te reageren op een schutter. Over mogelijke slachtoffers is nog niets bekendgemaakt.

Een medewerker van het bedrijf schreef op Twitter dat hij zich met collega's had gebarricadeerd in een ruimte. Later twitterde hij: "Veilig. Ben geëvacueerd en nu buiten." De politie heeft mensen opgeroepen uit de buurt te blijven van het adres waar het bedrijf is gevestigd.

"We zaten in een vergadering toen we mensen hoorden rennen. De vloer trilde. We dachten eerst aan een aardbeving", twitterde een andere medewerker. Op televisiebeelden is te zien dat medewerkers van het bedrijf met hun handen in de lucht het gebouw verlaten.

Update 23:23

Diverse mensen zouden naar meerdere ziekenhuizen zijn gebracht met onbekend letsel. Het aantal slachtoffers is nog niet bekendgemaakt. Wel zouden er meer dan tien schoten zijn gevallen.

Update 4-4-2018 07:33

De schietpartij was het gevolg van een huiselijke ruzie. Dit melden Amerikaanse media op basis van bronnen bij de politie.

De 39-jarige Nasim Najafi Aghdam schoot dinsdagmiddag (lokale tijd) drie mensen neer met een pistool en beroofde daarna zichzelf van het leven. Een van de slachtoffers, een 36-jarige man die in kritieke toestand verkeert, zou het beoogde doelwit van de vrouw zijn geweest.

Een vierde persoon raakte lichtgewond en moest aan een verstuikte of gebroken enkel worden behandeld


Nasim Najafi Aghdam

VS wil 1300 Chinese producten extra belasten

De Amerikaanse regering heeft een lijst gepubliceerd met meer dan 1300 Chinese producten waarvoor zij de invoertarieven met 25 procent wil verhogen. Het gaat vooral om hightech-producten, waaronder halfgeleiders, pacemakers en protheses. Ook staan er grondstoffen voor medicijnen als insuline en antidepressiva op. De totale waarde bedraagt zo'n 50 miljard dollar.

Met de invoerheffing wil de regering China straffen voor de veronderstelde diefstal van patenten van Amerikaanse bedrijven. ,,Dit niveau is passend, zowel met het oog op de geschatte schade voor de Amerikaanse economie en om de eliminatie te bereiken van China's schadelijke handelingen, politiek en praktijken", aldus de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer.

De lijst is nog niet definitief en tot 22 mei loopt er een inspraakprocedure.

China dreigt met tegenmaatregelen van gelijke schaal. China kondigde maandag al invoerheffingen aan op 128 Amerikaanse importproducten zoals varkensvlees en wijn, in reactie op de door president Donald Trump ingevoerde importheffingen voor staal en aluminium.

VS wil 1300 Chinese producten extra belasten
VS wil 1300 Chinese producten extra belasten (Foto: ANP)

Ryan Reynolds veilt roze Deadpool-pak

Ryan Reynolds heeft een Deadpool-campagne gelanceerd waarmee geld opgehaald wordt voor Fuck Cancer. De organisatie zet zich in voor preventie en vroege ontdekking van de ziekte. Ryan noemt de strijd tegen kanker in het filmpje "een gevecht waarin iedereen een held kan zijn".

In een spotje biedt de acteur als zijn alter ego een geheel roze versie van zijn Deadpool-kostuum aan. "Wat je er daarna mee doet mag je zelf weten", grapt Ryan, die daarbij wel wat suggesties geeft. "Voeg je het toe aan je garderobe? Wordt het een nieuwe aanwinst voor je SM-kelder? Of hang je het aan een paal om vogels, kinderen en bejaarden weg te jagen?"

Het pak dat geveild wordt is niet het enige waar op geboden kan worden. Naast gesigneerde dvd's en andere merchandise spreekt Ryan bij een aantal bieders ook de voicemail in als Deadpool.

Ryan Reynolds veilt roze Deadpool-pak
Ryan Reynolds veilt roze Deadpool-pak (Foto: BuzzE)

160 artiesten vieren Record Store Day

Ruim 160 artiesten en bands treden op Record Store Day op in een of meer platenzaken. Met in totaal 270 optredens wordt op 21 april het feest van de onafhankelijke platenwinkel gevierd.

In honderd platenwinkels in het hele land wordt de hele dag live muziek gemaakt. De band Claw Boys Claw, dit jaar de Nederlandse ambassadeur van Record Store Day, geeft optredens in achtereenvolgens Hilversum, Utrecht, Gouda en Delft. Andere artiesten die dit jaar in één of meerdere platenzaken spelen zijn onder anderen Blaudzun, Racoon, Ellen ten Damme, Tim Knol, The Brahms, Gruppo Sportivo en Bettie Serveert.

Record Store Day ontstond elf jaar geleden in de Verenigde Staten. Het evenement vindt plaats in inmiddels 2000 onafhankelijke platenzaken in Amerika, Europa, Australië en Japan. Op de website van de Nederlandse Record Store Day staat het complete programma.

160 artiesten vieren Record Store Day
160 artiesten vieren Record Store Day (Foto: BuzzE)

Toerisme vertoont sterkste groei sinds 2006

Het aantal gasten dat in 2017 in Nederlandse logiesaccommodaties verbleef, is gestegen naar 42 miljoen, een groei van bijna 9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit is de sterkste groei sinds 2006. Dat blijkt uit de laatste toerismecijfers van het CBS.

De groei van het toerisme in 2017 wordt vooral gedragen door buitenlandse gasten, met een toename van 13 procent vergeleken met een jaar eerder. De 17,8 miljoen buitenlandse gasten verbleven samen 44 miljoen nachten in Nederlandse logiesaccommodaties, een stijging van 11 procent ten opzichte van 2016. Het binnenlandse toerisme nam met 6 procent toe naar 24,4 miljoen gasten die bij elkaar 67,8 miljoen overnachtingen maakten. Dat is een groei van 2 procent.

In deze cijfers zijn toeristen die in accommodaties met minder dan vijf slaapplaatsen hebben overnacht, niet meegenomen. Daartoe behoort ook een groot deel van de accommodaties van particulieren die via online-platformen worden aangeboden.Door de groei van de afgelopen jaren is het toerisme een substantiële sector van de Nederlandse economie geworden. Zo zijn de totale toeristische bestedingen in 2016 uitgekomen op 75,7 miljard euro, resulterend in 3,9 procent van het Bruto Binnenlands Product (bbp) en 641.000 banen.

Buitenlandse gasten vooral uit buurlanden
Bijna 80 procent van de buitenlandse gasten kwam uit Europa. Meer dan de helft van de buitenlandse gasten komt uit de ons omringende landen Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Bezoekers uit deze landen waren samen goed voor 64 procent van alle overnachtingen door buitenlanders. Vooral de groei van het aantal gasten uit Duitsland zette in 2017 door met een toename van ruim 14 procent (665.000 meer gasten) vergeleken met een jaar eerder. Duitsers verbleven ook het langst in een accommodatie, gemiddeld 3,4 nachten.

In 2017 kwam ruim 20 procent van de buitenlandse toeristen die in de Nederlandse accommodaties verbleven van buiten Europa. De meeste intercontinentale toeristen kwamen van het Amerikaanse (11 procent) en Aziatische continent (8 procent). Het aantal gasten dat daar vandaan kwam liet in 2017 een groei van respectievelijk 22 en 25 procent zien.

Opvallende groeiers waren verder onder andere Taiwan (79 procent), IJsland (40 procent), en Rusland (36 procent). Het aantal toeristen uit China nam met 26 procent toe. Met ongeveer 2 procent van alle buitenlandse gasten is dit nog een relatief bescheiden groep. Intercontinentale gasten verbleven het kortst in een Nederlandse accommodatie, gemiddeld 1,8 nachten.

Amsterdam populair onder buitenlanders
Verreweg de meeste buitenlandse gasten gingen in 2017 naar Noord-Holland en bezochten met name Amsterdam. De hoofdstad was met 6,7 miljoen buitenlandse hotelgasten de belangrijkste trekpleister van ons land. Van alle buitenlandse gasten trok 37 procent naar Amsterdam. Mede hierdoor is Noord-Holland de enige provincie die veel meer buitenlandse dan Nederlandse gasten trekt.

De spreiding van de buitenlandse gasten over de verschillende provincies is sinds 2012 nauwelijks gewijzigd. Duitsers verblijven graag aan de Nederlandse kust en gaan ook relatief vaak op bezoek in Amsterdam. Belgen gaan het liefst net over de grens naar Limburg en Noord-Brabant, maar verblijven ook aan de kust. Engelsen komen vooral naar onze hoofdstad. Dat geldt ook voor de meeste intercontinentale gasten die naar Nederland komen. Met de groei van het toerisme neemt de toeristische druk op Amsterdam verder toe.

Vooral hotels profiteren
 Niet alle accommodatietypen profiteren evenveel van de groei van het aantal gasten in 2017. Hotels en groepsaccommodaties ontvingen respectievelijk 11 en 12 procent meer gasten dan een jaar eerder. Huisjesterreinen kregen 7 procent meer gasten. Bij kampeerterreinen zette de dalende trend van de laatste jaren door, met een afname van 3 procent.

Toerisme vertoont sterkste groei sinds 2006 (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Toerisme vertoont sterkste groei sinds 2006 (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.