FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 25 mei 2017

Rutte had 'prima dialoog' met Trump

Premier Mark Rutte heeft donderdag op de NAVO-top in Brussel een "prima dialoog" gehad met Donald Trump. "Ik ga een prima relatie met hem opbouwen."

De Amerikaanse president had eerder op de dag hard uitgehaald naar de NAVO-landen die nog geen 2 procent van hun nationaal inkomen aan defensie uitgeven. Op de vraag wat hij vond van Trumps "lompe gedrag" zei Rutte dat hij hem niet wil recenseren. "Dat heeft helemaal geen zin. Elk land kiest zijn eigen staatshoofd." De sfeer aan de dinertafel was dan ook niet ijzig, vond de premier.

Trump dreigde eerder dat de VS minder gaan bijdragen aan de NAVO als lidstaten de 2 procentnorm niet halen. Dat zei hij ook nu weer, aldus minister Jeanine Hennis van Defensie.

6 miljard euro

Voor Nederland betekent dat zo'n 6 miljard euro per jaar erbij voor defensie. "Dat zal in de formatie een belangrijk onderwerp zijn. Ik heb gezegd dat ik ervoor sta dat we er stap voor stap naartoe werken. Je kunt dat niet in een keer uitgeven", aldus Rutte.

Alle NAVO-landen die de norm nog niet halen, moeten elk jaar gaan rapporteren over hoe ze dat denken te gaan doen. Eind dit jaar moet de eerste rapportage worden ingeleverd, zo werd afgesproken.

Dat Trump niet expliciet zei dat een aanval op een lidstaat een aanval op allen is, zoals verwoord in artikel 5 van het NAVO-verdrag, baart het kabinet geen zorgen. Trump heeft gezegd dat de VS zich blijven inzetten voor een sterke NAVO, aldus Rutte. Dat betekent ook steun voor de collectieve veiligheid in artikel 5, klonk het bij minister Koenders van Buitenlandse Zaken. "Heel duidelijk. Daarom is deze top een succes."

Rutte had 'prima dialoog' met Trump
Rutte had 'prima dialoog' met Trump (Foto: ANP)

F1-teams moeten auto's aanpassen na crash Monger

De Formule 1-teams hebben hun bolides voor het raceweekend in Monaco aan moeten passen. Aanleiding hiervoor is de crash die Formule 4-coureur Billy Monger meegemaakt heeft. De Brit verloor hierbij zijn beide benen.

Autosportfederatie FIA deed onderzoek naar het ongeval en heeft nu bij monde van veiligheidsdirecteur Laurent Mekies medegedeeld dat het punt waar de auto aan de achterzijde opgekrikt wordt aangepast moet worden. Het lijkt erop dat dit gedeelte van de F4-bolide eraan bijgedragen heeft dat Monger zulke zware verwondingen opgelopen heeft.

Volgens de FIA is het opkrikpunt de plek die het eerste geraakt wordt wanneer er een auto vanaf de achterzijde tegen de voorligger aan rijdt. Het punt kan ervoor zorgen dat de crashstructuur van de andere auto minder goed werkt. Daarom mag hiervoor geen agressief ontwerp meer gemaakt worden van het opkrikpunt en moet de FIA het ontwerp van het onderdeel goedgekeurd hebben voordat het op de auto gebruikt mag worden.

Politie onderzoekt invasie van tuinkabouters in Assen

De politie van Assen heeft vandaag grondig onderzoek gedaan in de wijk Marsdijk van de stad. Daar zijn namelijk vorige week zo'n vijftig tuinkabouters vanuit het niets opgedoken in de omgeving van de lokale roeivereniging.

Of we hier te maken hebben met groupies van Djeez, verre familieleden van Paulus en Plop en/of een lokale afdeling van de Islamitische Staat is niet bekend. Wat wel bekend is, is het feit dat de minihaatbaardjes steeds in een andere opstelling staan.

We hopen dan ook van harte dat @PolitieAssen snel met een verlossend antwoord zal komen op hun Twitterkanaal.

Politie België pakt 128 anti-Trumpbetogers op

De Belgische politie heeft donderdag in totaal 128 betogers opgepakt die demonstreerden tegen de NAVO en de Amerikaanse president Trump. Een veertigtal beklom viaducten boven de rondweg van Brussel om er spandoeken op te hangen, terwijl negentig betogers werden opgepakt die een kruispunt bezet hielden vlakbij het NAVO-hoofdkwartier, waar de NAVO-top werd gehouden.

De manifestatie bij de ring leidde tot files op de snelweg met enkele lichte ongelukken tot gevolg. De demonstranten op het kruispunt bij de NAVO hadden toestemming om te betogen, maar weigerden te vertrekken toen de hun toegezegde tijd - tot twee uur voor het begin van de top - verstreken was. Zij hoopten de doorgang voor president Trump te blokkeren, maar die nam een andere weg.

Politie België pakt 128 anti-Trumpbetogers op
Politie België pakt 128 anti-Trumpbetogers op (Foto: ANP)

Trumps reisverbod weer tegengehouden

Een Amerikaanse rechtbank voor hoger beroep heeft de aangepaste versie van het reisverbod voor mensen uit bepaalde moslimlanden van president Trump tegengehouden. Volgens de rechtbank in de stad Richmond is het verbod discriminatie op basis van religie, aldus Amerikaanse media woensdag.

De Amerikaanse president Trump had de eerste versie van zijn "travel ban" aangepast omdat die door een ander gerechtshof ook was tegengehouden. Trump besloot toen niet door te gaan tot de hoogste rechter maar het verbod aan te passen.

De zaak gaat nu waarschijnlijk wel naar de hoogste rechtbank van de VS, de Supreme Court.

Trumps reisverbod weer tegengehouden
Trumps reisverbod weer tegengehouden (Foto: ANP)

Bertens naar halve eindstrijd in Nürnberg

Tennisster Kiki Bertens is doorgedrongen tot de halve finale van het WTA-toernooi in Nürnberg. De Nederlandse (WTA-19) zegevierde vorig jaar in het Duitse evenement en lijkt dit jaar goed op weg naar titelprolongatie.

Bertens had in de kwartfinale weinig problemen met Alison Riske (WTA-36). De Amerikaanse kwam in de eerste set weliswaar een break voor te staan, maar Bertens repareerde deze in de achtste game en ging twee games later nogmaals door de service van haar opponente en won de eerste set. In set twee was bij een 4-3 voorsprong een break voldoende om de halve finale te bereiken.

Daarin neemt Bertens het op tegen Masaki Doi (WTA-64). De Japanse won de eerste set tegen Yaroslava Shvedova de eerste set en zag vervolgens haar opponente geblesseerd opgeven.

NAC met één been in Eredivisie, videoscheidsrechter weer belangrijk

NAC Breda heeft de eerste wedstrijd in de nacompetitie om promotie en degradatie gewonnen van N.E.C. met 1-0. Matchwinner was Cyriel Dessers met zijn goal in de slotfase.

De manschappen van de Parel van het Zuiden kregen in het eigen Rat Verlegh Stadion de steun van bekende ex-spelers. Onder andere Pierre van Hooijdonk en Ronnie Stam waren toeschouwers van NAC’s jacht naar promotie.

In het eerste bedrijf golfde het spel heen en weer, maar grote kansen vielen er nauwelijks te noteren. Wel was het qua strijd het kijken waard voor de fans. Een rode kaart voor Wojciech Golla leek het duel open te breken. Leek, want na videobeelden te hebben bestudeerd, draaide arbiter Dennis Higler zijn beslissing terug.

De rode kaart wordt teruggedraaid. (Bron: Twitter/FOXSportsNL)

De tweede helft bracht veel meer spektakel. Met name Taye Awoniyi had zich onsterfelijk kunnen maken toen hij in de 72e minuut N.E.C. op voorsprong had kunnen zetten. De invaller kopte het leder na een vrije trap op de deklat. In de laatste tien minuten was het Cyriel Dessers, die NAC in verroering bracht door de winnende binnen te schieten. Zondag is de return in Nijmegen.  

Het enige doelpunt van de wedstrijd. (Bron: Twitter/FOXSportsNL)

Macron wint handdrukstrijd van Trump

De manier waarop Donald Trump handen schudt, is inmiddels berucht. De Amerikaanse president gelooft heilig dat dominantie tussen gesprekspartners deels in handdrukken wordt geuit. Helaas leek de kersverse Franse president Macron die strijd dit keer te winnen.

Macron houdt Trumps hand stevig vast, en klemt zijn vingers om Trumps handpalm. Trumps vingers daarentegen bungelen er maar zo'n beetje bij. Verder kijkt de president duidelijk ongelukkig terwijl hij zich beseft dat het dit keer niet gaat lukken, de overhand te hebben.

Bij de worsteling schudden beide mannen zo hard dat hun knokkels er wit van worden. Nadat Trump opgeeft en zijn hand terug probeert te trekken, knijpt Macron nog eens flink.

Denk je: "Die rotmedia moeten die Trump echt áltijd hebben, dat blijkt maar weer, hou alsjeblieft op met neuzelen over zoiets kleins als een fucking handdruk"? Kijk dan onderstaande uitleg even en heb de komende vier of acht jaar elke nieuwe ontmoeting van Trump weer iets om naar uit te kijken. Er zit tussen welke twee zakenlui of politici dan ook, enorm veel macht en dominantie verscholen in de juiste handdruk:

Oordeel zelf over de Macron Shake:

Ariana wil videobellen met gewonden

Ariana Grande zal niet naar Manchester gaan om haar gewonde fans te bezoeken. Toch wil ze de mensen graag spreken die door de aanslag in Manchester van afgelopen maandag in het ziekenhuis zijn beland. Volgens RadarOnline zal ze daarom via een videoverbinding met ze in contact komen.

Bronnen bij de zangeres vertellen aan RadarOnline dat Ariana de slachtoffers persoonlijk wil spreken. Dat ze niet naar het Verenigd Koninkrijk wil vliegen, is omdat ze nog steeds behoorlijk ontdaan is van de aanslag. Bovendien wil haar familie niet dat de zangeres zich te veel inspant na alles wat er is gebeurd.

Ariana wil videobellen met gewonden
Ariana wil videobellen met gewonden (Foto: BuzzE)

Van Garderen dolblij met eerste zege in grote ronde

Tejay van Garderen was in de achttiende etappe te snel voor zijn medevluchter Mikel Landa van de Giro d'Italia. Voor de renner van BMC was dit zijn eerste zege in een grote ronde. "Een ongelofelijk gevoel’’, zei de Amerikaan na afloop van de etappe.

Van Garderen kwam als kopman naar de Ronde van Italië, maar na de eerste bergetappe had de Amerikaan al een grote achterstand op de andere favorieten. "Ik ben mijn best blijven doen en ben erin blijven geloven. Dit is mijn eerste ritzege in een grote ronde’’, zei de gelukkige Amerikaan tegen de pers. "Ik heb de laatste jaren veel moeilijke momenten gekend. Hoogtepunten, maar ook dieptepunten. Vandaag was absoluut een hoogtepunt."

VS: veel burgerdoden na bombardement Mosul

Meer dan honderd burgers zijn in maart om het leven gekomen door een Amerikaanse luchtaanval op een gebouw in de Iraakse stad Mosul. Dat is gebleken uit onderzoek door de Amerikaanse strijdkrachten.

Onderzoekers concludeerden dat door het bombardement explosieven afgingen die door Islamitische Staat in het pand waren geplaatst. Het gebouw stortte daardoor in, met een ongekend hoog aantal burgerslachtoffers tot gevolg. Lokale functionarissen en ooggetuigen zeiden eerder dat mogelijk tot 240 mensen waren omgekomen.

Brigadegeneraal Matthew Isler zei dat de luchtaanval was gericht tegen twee scherpschutters van IS. De VS noch hun Iraakse bondgenoten wisten volgens Isler dat er burgers aanwezig waren in het gebouw. Ook zou niet bekend zijn geweest dat IS explosieven had aangebracht in het pand.

Volgens Isler stierven 101 burgers in het gebouw. In de directe omgeving vielen nog eens vier burgerdoden. Over het lot van 36 burgers bestaat nog altijd onduidelijkheid.

VS: veel burgerdoden na bombardement Mosul
VS: veel burgerdoden na bombardement Mosul (Foto: ANP)

Roosen pakt zijn eerste profzege in Tour des Fjords

Timo Roosen heeft de tweede etappe in de Tour des Fjords gewonnen. De renner van LottoNL-Jumbo kwam na 185 kilometer alleen over de finish. Edvald Boasson Hagen werd tweede op drie seconden van de Nederlander. Voor Roosen is dit zijn eerste overwinning bij de profs.

In het algemeen klassement heeft Roosen een achterstand van 24 seconden op Dries Van Gestel. De Belg van Sport Vlaanderen - Baloise had woensdag de eerste etappe gewonnen in Noorwegen.

Hogenkamp door, Rus treft Lemoine in laatste kwalificatieronde Roland Garros

Richèl Hogenkamp, Arantxa Rus en Quirine Lemoine hebben zich geplaatst voor de laatste ronde van het kwalificatietoernooi voor Roland Garros.

De als vierde geplaatste Hogenkamp was in de tweede ronde van het kwalificatietoernooi te sterk voor Jessika Ponchet. De Nederlandse was met 7-5, 6-2 te sterk voor de Française.

In de laatste ronde van het kwalificatietoernooi moet Hogenkamp tegen Heather Watson. De Britse is de 118 van de wereld, terwijl Hogenkamp op plek 105 staat op de wereldranglijst.

Rus wist zich ook te plaatsten voor de laatste ronde van het kwalificatietoernooi. In de tweede ronde was ze te sterk voor Duitse Antonia Lottner met 6-4, 7-5.

In de volgende ronde speelt de Nederlandse tegen landgenote Lemoine. De 25-jarige tennisster won haar partij tegen Taiwanese Chang Kai-Chen in drie sets: 6-2, 2-6, 6-3.

Bosz: "Appje: finales moet je leren winnen"

Voor Peter Bosz was woensdagavond een deceptie vanwege de teleurstellende nederlaag van Ajax in de finale van de Europa League.

De manier waarop er werd verloren van Manchester United, was iets waar de trainer ontevreden over was. "We konden ons spel niet spelen wat we wilden spelen, daardoor moet je je positiespel goed kunnen spelen. Maar dan kom je ongelukkig op achterstand door een eigen ingooi."

Ajax kwam vol goede moed uit de kleedkamer, al liep het snel tegen een nieuwe domper aan. "Via een corner kom je dan verder op achterstand. Het was een beetje een saaie wedstrijd. We creëerden niks", zo vertelde de coach wat een ieder inderdaad had gezien.

"We kunnen beter, als je speelt tegen een tegenstander die je zoek speelt, dan is het wat anders. Ik vind dat we geen enkel moment aanspraak hebben gemaakt op de overwinning."

Voor de coach stond vast dat men met een goed gevoel afscheid moest nemen van de Europa League. "Een sportman wil winnen, de teleurstelling is daar. En ik heb gezegd: haal die medaille op met de kop omhoog. Dan mag die laatste wedstrijd niet alles zeggen", treurde Bosz analyserend na.

"Ik las net een appje, dat je finales moet leren winnen. Het is moeilijk te zeggen of we de groep bij elkaar kunnen houden. Ik ga er vanuit van wel", besloot de oefenmeester tegenover RTL 7.

Tusk kaart mensenrechten aan bij Erdogan

EU-president Donald Tusk heeft de mensenrechten in Turkije aan de orde gesteld tijdens een onderhoud in Brussel donderdag met president Recep Tayyip Erdogan. Dat twitterde Tusk na afloop zelf.

Tusk had Erdogan, in Brussel voor de NAVO, op aandringen van bondskanselier Angela Merkel uitgenodigd voor een gesprek. De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben grote zorgen over de ontwikkelingen in Turkije. Het kandidaat-lid voor de EU keert zich steeds meer af van de Europese waarden. Erdogan overweegt zelfs herinvoering van de doodstraf.

Ook de voorzitter van het EU-parlement, Antonio Tajani, sprak met de Turkse leider. Tajani meldde na afloop dat het een "constructief" overleg was geweest. "We wachten nu op een positief signaal van zijn kant over de doodstraf en persvrijheid."

Over de gesprekken is verder niets naar buiten gebracht. De EU-leiders bespreken de relatie met Turkije naar verwachting op een top in juni.

Tusk kaart mensenrechten aan bij Erdogan
Tusk kaart mensenrechten aan bij Erdogan (Foto: ANP)

NAVO neemt actieplan tegen terrorisme aan

De leiders van de 28 NAVO-landen zijn donderdagavond op hun top in Brussel akkoord gegaan met een actieplan tegen terrorisme. Een belangrijk onderdeel daarvan is intensivering van de strijd tegen IS.

De militaire alliantie wordt lid van de door de VS geleide coalitie tegen de terreurbeweging, een stap die wordt gezien als tegemoetkoming aan president Donald Trump. Een gevechtsrol voor de NAVO is echter niet aan de orde.

De AWACS-radarvliegtuigen van de NAVO zullen meer vluchten gaan uitvoeren om de actuele situatie in Syrië en Irak in kaart te brengen. Verder wordt een nieuwe inlichtingenafdeling voor informatie-uitwisseling opgezet, die ook oog heeft voor Syriëstrijders. Een nog aan te stellen coördinator gaat hier toezicht op houden.

De leiders gaven ook groen licht voor een plan om de kosten van de collectieve veiligheid eerlijker te verdelen. Elke lidstaat die minder dan 2 procent van het bbp uitgeeft aan defensie, moet jaarlijks rapporteren over hoe het zijn uitgaven tot dat peil denkt op te trekken.

NAVO neemt actiepan tegen terrorisme aan
NAVO neemt actiepan tegen terrorisme aan (Foto: ANP)

'Trump heeft alleen Twitter-app op telefoon'

Dat de Amerikaanse president Donald Trump van twitteren houdt, is geen geheim. Twitter is zelfs zo belangrijk in zijn leven dat het de enige app is die op zijn iPhone staat, meldt de Amerikaanse nieuwssite Axios.

De één-app-strategie is onderdeel van een plan om Trump zo min mogelijk tijd te geven om tv te kijken en te tweeten. De vele tweets van Trump volgen namelijk regelmatig op uitzendingen van Amerikaanse nieuwszenders. Trumps medewerkers proberen daarom zijn vrije tijd beperkt te houden. Tijdens zijn eerste buitenlandse reis, die hem naar het Midden-Oosten en Europa bracht, lijkt die tactiek te werken.

'Trump heeft alleen Twitter-app op telefoon'
'Trump heeft alleen Twitter-app op telefoon' (Foto: BuzzT)

Dumoulin baalt van Kruijswijk en Mollema

Tom Dumoulin was na de achttiende etappe in de Giro d'Italia teleurgesteld in de Nederlanders Steven Kruijswijk en Bauke Mollema. "Ik ben een beetje teleurgesteld in klassementsmannen die tijd pakken op mij."

"Ik vind het jammer dat een Italiaan en een Colombiaan een pact kunnen sluiten, maar drie Nederlanders niet. Ik denk dat we best gezamenlijke belangen kunnen vinden", Aldus Dumoulin tegen de NOS.

Dumoulin keek wel tevreden terug op de achttiende etappe. "Ik had een goede dag en heb de aanvallen doorstaan. Ik was blij dat ik de aanval op de Gardena kon weerstaan. Nairo Quintana en Vincenzo Nibali waren duidelijk met elkaar in de slag."

Met nog twee bergetappes en een tijdrit van dertig kilometer te gaan, lijkt de Nederlander op weg naar eindwinst. De rozetruidrager weet dat hij er nog niet is. "Ik weet dat er nog twee heel zware dagen komen. In de Vuelta verloor ik de leiding op een slechte dag, dus ik ga me niet rijk rekenen.", sloot Dumoulin af tegen de NOS.

'The Joker' gearresteerd

The Joker heeft zich weer eens in de nesten gewerkt. De vuige crimineel is dit keer in Miami-Dade in Florida ingerekend, nadat hij zijn vuurwapen op automobilisten had gericht.

De politie van Miami-Dade kreeg meldingen van een man met tattoo's op zijn gezicht en groen haar, die automobilisten in het vizier had - overigens zonder daadwerkelijk te schieten. Bij aankomst kon de politie de man zonder hulp van Batman inrekenen.

Het bleek slechts te gaan om de 29-jarige Lawrence Sullivan in plaats van Batman's aartsvijand. Het zelfbenoemd 'tattoomodel' bleek inderdaad een geladen vuurwapen bij zich te hebben en daarvoor is hij aangeklaagd. 

Britse diensten verijdelen achttien aanslagen

Britse inlichtingendiensten hebben de afgelopen vier jaar achttien terreuraanslagen verijdeld. Dat heeft de Britse regering donderdag bekendgemaakt. Alleen al sinds de aanslag bij het Britse parlementsgebouw in Londen in maart verhinderden de diensten vijf aanslagen.

De binnenlandse inlichtingendienst MI5 is doende met ongeveer vijfhonderd onderzoeken. Er zijn ongeveer 3000 personen voor wie de geheime diensten bijzondere interesse hebben.

Ook de dader van de aanslag in Manchester afgelopen maandag behoorde daar een tijdje toe. De laatste tijd was deze Salman Abedi echter geen doel van onderzoek geweest. Door de aanslag vielen 22 doden.

Britse diensten verijdelen achttien aanslagen
Britse diensten verijdelen achttien aanslagen (Foto: ANP)

Hockeysters Den Bosch zetten eerste stap naar landstitel in chaotische finale

Den Bosch heeft donderdag de eerste stap gezet naar een nieuwe landstitel. In het Wagener Stadion won de titelverdediger met 0-1 van en in Amsterdam. Het enige doelpunt werd na rust gescoord door Maartje Krekelaar.

Lang werd er niet gepraat over het doelpunt. Het gesprek na het duel ging meer over de Bossche ‘treffer’ voor rust van Marlies Verbruggen. Deze treffer werd in eerste instantie afgekeurd, daarna toegekend om vervolgens alsnog te worden geannuleerd. De situatie ontstond na de derde strafcorner van Den Bosch. Keepster Anne Veenendaal bracht redding, waarna de bal bij Verbruggen kwam en doeltreffend uithaalde. Vlak voor de uithaal van de spits floot de scheidsrechter voor een overtreding van Verbruggen.

Deze beslissing werd aangevochten door Den Bosch. De videoscheidsrechter gaf aan dat het een doelpunt was. Het was vervolgens aan Amsterdam om te prostesteren omdat er volgens hun gescoord werd na het fluitsignaal. De scheidsrechter besloot vervolgens zelf een videoreferral aan te vragen. De videoscheidsrechter stelde inderdaad dat er door Verbruggen was gescoord na het fluitsignaal waardoor de treffer alsnog werd afgekeurd. Hiermee kwam er een einde aan de eerste helft waarin Den Bosch beter was dan Amsterdam. 

Zes minuten na rust kwam Den Bosch alsnog op voorsprong. Krekelaar kon vrij de cirkel in lopen en flatste de bal tussen de benen van Veenendaal in het doel. Amsterdam zette aan, maar slaagde er niet in om Den Bosch in de tweede helft pijn te doen. De ploeg kreeg twee strafcorners, maar die leverden niets op. Bij de eerste werd de variant doorzien door Den Bosch en bij de tweede haalde Julia Müller niet uit, maar besloot zonder succes aan de wandel te gaan in de cirkel.

Zaterdag is de tweede wedstrijd in Den Bosch. Mochten de dames dan opnieuw weten te winnen, dan zijn ze opnieuw kampioen van Nederland. Wint Amsterdam, dan volgt zondag een beslissingswedstrijd. 

Trump wil enorme bedragen van NAVO-landen

23 NAVO-landen zijn de Amerikaanse belastingbetaler massale bedragen verschuldigd, omdat ze de VS hebben laten opdraaien voor de collectieve veiligheid. Ze moeten hun "chronisch wanbetalen" goedmaken. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump donderdag op de NAVO-top in Brussel.

Trump doelt op de lidstaten die minder dan 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie uitgeven. Alle NAVO-landen beloofden daar in 2014 binnen tien jaar naartoe te werken. Ze moeten hun eerlijke deel betalen en hun beloften nakomen, zei Trump. Volgens hem is 2 procent gezien de huidige "kwaadaardige dreigingen"te weinig.

Trump wil enorme bedragen van NAVO-landen
Trump wil enorme bedragen van NAVO-landen (Foto: ANP)

Van der Poel wint tweede rit Ronde van België

Mathieu van der Poel heeft de tweede etappe gewonnen in de Ronde van België. De veldrijder won was in de sprint te sterk voor Philippe Gilbert en de andere veldrijder Wout Van Aert. Morgen zal de Nederlander niet meer starten in de Ronde van België, omdat Van der Poel zondag van start gaat in de WB mountainbiken.

Net zoals woensdag was Brian van Goethem mee in de vroege vlucht. De Nederlander van Roompot - Nederlandse Loterij kreeg vier Belgen met zich mee: Alexander Geuens, Rob Leemans en Kenneth Vanbilsen. De vijf zouden een maximale voorsprong van vijf minuten bij elkaar fietsen.

Op veertig kilometer van de streep was de vroege vlucht alweer over. Op dat moment begon ook de heuvelzone. In de heuvelzone was het Gilbert samen met de veldrijders Van der Poel en Van der Aert die stevig doortrokken. Uiteindelijk zou dat leiden tot een kopgroep van 28 koplopers, waar leider Bryan Coquard de slag had gemist.

Uit de kopgroep van 28 reden dertien renners weg. De dertien hadden al snel één minuut op het peloton. In de sprint met dertien was Van der Poel de snelste Gilbert en Van der Aert. In het klassement neemt Gilbert de leiding over van de Fransman Coquard.

Van Garderen wint, Dumoulin blijft in het roze

Tejay van Garderen heeft de achttiende rit in de Giro gewonnen. De Amerikaan van BMC was in de sprint sneller dan zijn medevluchter Mikkel Landa. Tom Dumoulin verloor geen tijd op zijn directe concurrenten en blijft leider in het algemeen klassement. Ook Bauke Mollema en Steven Kruijswijk blijven in de top tien van het klassement.

Meteen na de start kozen vier renners voor de aanval: Manuele Boaro, Natnael Berhane, Joey Rosskopf en Diego Rosa. Het viertal had al snel één minuut te pakken op het peloton. Op de Passo Pardoi, de eerste col van de dag maakte de negentien renners de oversteek naar de kopgroep. Bij die negentien zaten onder meer Winner Anacona, Andrey Amador, Landa, Van Garderen en de winnaar van woensdag Pierre Rolland.

Op de tweede klim nam Sunweb de controle op zich, waardoor de kopgroep vier minuten kon pakken op het peloton. Halverwege de tweede klim nam Bahrain Merida het tempo over van Sunweb. Al snel moesten de knechten eraf van Dumoulin, alleen Laurens ten Dam kon nog even aanhaken in het peloton. Toen Orica-Scott het overnam van de ploeg van Vicenzo Nibali moest ook Ten Dam eraf in het peloton.

Movistar nam het op de Passo Gardena, de derde klim van de dag het heft zelf in handen. Nummer acht Bob Jungels moest er in de klim snel af. Op drie kilometer van de top was het aan Nairo Quintana die in de aanval ging. De Colombiaanse klimmer sloot al snel aan bij zijn ploeggenoot Amador, die zich had laten terugzakken vanuit het peloton.

Quintana had snel een gat te pakken van vijftien seconden, waardoor Dumoulin zelf in de achtervolging moest. Nibali sprong uit het wiel van Dumoulin en reed snel het gat dicht naar Quintana, mede door hulp van zijn landgenoot Dario Cataldo. Net voor de top kwam Dumoulin terug bij Quintana en Nibali.

In de afdaling van de Passo Gardena had Adam Yates en Quintana een klein gaatje op het peloton, maar ook dat werd opgelost door Dumoulin. Op de Passo di Pinei, een korte maar steile klim bepaalde Orica-Scott en Movistar het tempo en kwamen ze op vijftig seconden van Landa en Van Garderen die even daarvoor in de afdaling waren weggereden bij hun medevluchters.

Op de slotklim bepaalde Movistar het tempo in de groep van de favorieten. Op zeven kilometer van de streep sprong Quintana weg, maar de kopman van Movistar werd snel terug gegrepen door het werk van FDJ. Toen Quintana weer was gegrepen probeerde Dumoulin het nog even alleen, maar ook de Nederlander kon niet wegkomen bij de groep waar ook Steven Kruijswijk en Bauke Mollema bij.

Daarna was het de beurt aan Thibaut Pinot en Domenico Pozzovivo. De twee kregen de ruimte van Dumoulin, Quintana en Nibali, die alleen maar naar elkaar keken. In de achtervolging gingen nog wel Ilnur Zakarin, Kruijswijk en Mollema maar zouden niet meer bij Pinot en Pozzovivo.

De twee renners zouden nog wel dicht bij Landa en Van Garderen komen, maar de Spanjaard en Amerikaan hielden nog genoeg over van hun voorsprong. In de sprint was Van Garderen iets sneller dan Landa, waardoor het de tweede zege is van BMC in deze Giro.

'Zonder beweging dreigt minderheidskabinet'

Als partijleiders in Den Haag zich niet bereid tonen tot compromissen te komen, is een minderheidskabinet de enige optie die overblijft. Die boodschap heeft informateur Edith Schippers donderdag aan de fractievoorzitters meegegeven.

Schippers ontvangt vrijdag opnieuw alle fractievoorzitters om te praten over de vastgelopen kabinetsformatie. Onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks klapten eerder al. Een verkennend gesprek tussen D66 en de ChristenUnie bood deze week onvoldoende aanknopingspunten voor nieuwe onderhandelingen, constateerden voormannen Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers.

"Ik constateer dat momenteel alle meerderheidscoalities stuiten op bezwaar van minimaal één partij", stelt Schippers. "Zonder beweging gaat die er dus niet komen. Zo eenvoudig is het. En dan eindig je met een minderheidskabinet. Dat heeft op dit moment niemands voorkeur."

De informateur riep de partijleiders woensdag al op uit hun 'comfort zone' te stappen. "Vertel niet alleen wat je niet wilt. Kijk niet alleen naar de ander. En laat zien wat je zelf bereid bent te doen", voegde ze daar donderdag aan toe.

'Zonder beweging dreigt minderheidskabinet'
'Zonder beweging dreigt minderheidskabinet' (Foto: ANP)

Koningin bezoekt jonge slachtoffers aanslag

De Britse koningin Elizabeth II heeft donderdag een bezoek gebracht aan het kinderziekenhuis in Manchester. Daar probeerde de vorstin de jonge slachtoffers van de bomaanslag in de stad een hart onder de riem te steken.

De officiële Twitteraccount van het Britse koninklijk huis toonde foto's van het bezoek aan het Royal Manchester Children's Hospital. Te zien is hoe Elizabeth bij de jongeren aan het bed staat.

De vorstin vroeg de veertienjarige Evie Mills uit Harrogate of ze speciaal voor het concert naar Manchester was gekomen. De tiener antwoordde bevestigend: ze mocht voor haar verjaardag naar het optreden van zangeres Ariana Grande, die veel jonge fans heeft.

Onder de indruk
Elizabeth zei tegen het meisje Grande "een erg goede zangeres" te vinden. De vorstin noemde de aanslag op de Manchester Arena verschrikkelijk. "Het is erg slecht, om zoiets tot doelwit te maken."

De gewonde jongeren waren onder de indruk van het koninklijke bezoek. "Het was gewoon overweldigend. Je zou het niet verwachten", zei de vijftienjarige Millie Robson na haar ontmoeting met de majesteit tegen Sky News.

Koningin bezoekt jonge slachtoffers aanslag
Koningin bezoekt jonge slachtoffers aanslag (Foto: ANP)

Filmpremière The Mummy in Londen afgelast

Universal Pictures heeft de première van de film The Mummy in Londen afgelast uit respect voor de slachtoffers van de aanslag in Manchester. Dat laat de filmstudio donderdag weten.

"Iedereen bij Universal is verslagen door de terroristische aanslag in Manchester en we blijven de gemeenschap en het land steunen bij het herstel. Uit respect voor degenen die getroffen zijn door deze tragedie hebben we besloten niet door te gaan met de Londense première van The Mummy, die voor volgende week gepland staat."

De première van The Mummy, met daarin onder meer Tom Cruise en Russell Crowe, is niet de eerste première die wordt afgelast. Woensdag maakte Filmstudio Warner Bros. bekend dat de filmpremière van Wonder Woman volgende week in Londen niet doorgaat.

Filmpremière The Mummy in Londen afgelast
Filmpremière The Mummy in Londen afgelast (Foto: BuzzE)

Merkel dreigt Erdogan met vertrek troepen

Duitsland trekt zijn troepen terug van de Turkse luchtmachtbasis Incirlik als Duitse parlementariërs die niet mogen bezoeken. Daarmee dreigde de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag bij aankomst op de NAVO-top in Brussel, waar ook de Turkse president Erdogan aanwezig is. Merkel zal de boodschap "zeer duidelijk" aan hem overbrengen.

Berlijn zei eerder al te overwegen de ongeveer 260 militairen naar Jordanië te verplaatsen, maar het dreigement wordt nu concreter. Erdogan zei woensdag dat hij nog niets had gehoord uit Berlijn. Hij voegde eraan toe dat het hem weinig kan schelen en er geen groot probleem in te zien. De Duitse militairen zijn in Incirlik vanwege de strijd tegen Islamitische Staat.

Merkel dreigt Erdogan met vertrek troepen
Merkel dreigt Erdogan met vertrek troepen (Foto: ANP)

Vettel veruit snelste in tweede vrije training

Sebastian Vettel heeft op het circuit van Monaco met de Ferrari veruit de snelste tijd gereden. De Duitse coureur was in de straten van het Prinsdom met een tijd van 1.12,720 de eerste rijder ooit die de grens van de 1.13 minuten slechtte.

Op een halve seconde van Vettel was Daniel Ricciardo met de Red Bull de nummer twee, vlak voor de Ferrari van Kimi Räikkönen, de verrassende Toro Rosso's van Daniil Kvyat en Carlos Sainz. Max Verstappen noteerde een zesde tijd.

Voor Mercedes is er nog werk aan de winkel, want zowel Lewis Hamilton als Valtteri Bottas kwamen er niet aan te pas. Ook Renault heeft nog veel te doen, Nico Hülkenberg miste eerder vandaag de eerste sessie en reed pas een zeventiende tijd. Teamgenoot Jolyon Palmer moest zijn Renault met een rokende motor aan de kant zetten. De monteurs van Williams wacht ook overwerk nadat Lance Stroll zijn auto in de muur parkeerde.

Uitslag tweede vrije training

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:12.720   38
2 D. Ricciardo Red Bull 1:13.207 +0:00.487 35
3 K. Räikkönen Ferrari 1:13.283 +0:00.563 46
4 D. Kvyat Toro Rosso 1:13.331 +0:00.611 41
5 C. Sainz Toro Rosso 1:13.400 +0:00.680 43
6 M. Verstappen Red Bull 1:13.486 +0:00.766 36
7 S. Perez Force India 1:13.799 +0:01.079 45
8 L. Hamilton Mercedes 1:13.873 +0:01.153 31
9 K. Magnussen Haas F1 1:13.890 +0:01.170 46
10 V. Bottas Mercedes 1:13.902 +0:01.182 39
11 S. Vandoorne McLaren 1:13.946 +0:01.226 42
12 J. Button McLaren 1:13.981 +0:01.261 37
13 F. Massa Williams 1:14.003 +0:01.283 46
14 R. Grosjean Haas F1 1:14.022 +0:01.302 44
15 E. Ocon Force India 1:14.093 +0:01.373 47
16 L. Stroll Williams 1:14.474 +0:01.754 27
17 N. Hülkenberg Renault 1:14.870 +0:02.150 41
18 J. Palmer Renault 1:15.616 +0:02.896 8
19 M. Ericsson Sauber 1:15.691 +0:02.971 32
20 P. Wehrlein Sauber 1:15.695 +0:02.975 37

'Aanslagen openbaar vervoer Moskou verijdeld'

De Russische binnenlandse veiligheidsdienst FSB heeft donderdag vier personen gearresteerd die bomaanslagen wilden plegen op het openbaar vervoer in Moskou. Het gaat om Russische staatsburgers afkomstig uit landen in Centraal-Azië, meldde nieuwszender RT. Ze zouden behoren tot een netwerk dat is verbonden met de terreurgroep Islamitische Staat en werden aangestuurd vanuit Syrië.

In april was de metro van de Russische stad Sint-Petersburg doelwit van een bomaanslag, gepleegd door een etnische Oezbeek. Vijftien mensen kwamen om en meer dan veertig raakten gewond.

'Aanslagen openbaar vervoer Moskou verijdeld'
'Aanslagen openbaar vervoer Moskou verijdeld' (Foto: ANP)

Britse politie: belangrijke vondsten gedaan

De Britse politie maakt vorderingen in het onderzoek naar de zelfmoordaanslag in Manchester. Politiechef Ian Hopkins van het gebied Greater Manchester zei donderdag tegen journalisten dat "belangrijke" aanhoudingen zijn verricht.

Hopkins voegde toe dat bij invallen spullen in beslag zijn genomen die "erg belangrijk" lijken te zijn voor het onderzoek. Hij trad niet in detail. De krant The Independent berichtte eerder dat onder meer explosieven zijn aangetroffen.

De politie heeft sinds de aanslag op de Manchester Arena meerdere huiszoekingen verricht. Er zitten nog acht mensen vast.

Britse politie: belangrijke vondsten gedaan
Britse politie: belangrijke vondsten gedaan (Foto: ANP)

Rutte verwacht geen lesje van Trump

Premier Mark Rutte verwacht niet dat Donald Trump Nederland de les gaat lezen als hij hem donderdag ontmoet. "Ik verwacht eerlijk gezegd een constructieve opstelling", zei hij voorafgaand aan de NAVO-top in Brussel.

De Amerikaanse president zal de andere landen er naar verwachting op wijzen dat ze meer aan defensie moeten gaan besteden. "Ik zal zeggen dat we weer de goede kant op gaan wat betreft de defensiebestedingen", aldus Rutte.

De NAVO-landen hebben afgesproken dat ze daar in 2024 2 procent van het nationaal inkomen aan uitgeven. Nederland zit nu nog onder de 1,2 procent. "We geven nu een miljard meer uit dan een tijdje geleden. Het is mijn intentie om dat verder te verhogen."

Twijfel
Trump zaaide eerder twijfel over het nut van de NAVO. Maar hij heeft later "heel verstandige dingen" over het belang van het bondgenootschap gezegd, vervolgde de premier.

Hij zei verder dat Nederland voorstander is van toetreding van de NAVO tot de coalitie die in Syrië en Irak IS bestrijdt. De 28 leiders zullen daar later op de dag groen licht voor geven, wat wordt gezien als een tegemoetkoming aan Trump.

Nuttig
Nederland en de andere NAVO-landen zijn al lid van die coalitie. De toetreding van de NAVO als organisatie is nuttig vanwege de politieke "besluitvormingskracht" van de NAVO en het delen van informatie, aldus Rutte, en niet voor een militaire rol.

"Nederland bokst in die coalitie al een tijdje boven zijn gewicht", gaf Rutte aan. Zo traint Nederland militairen in Irak. "We doen al heel veel, we gaan vandaag toezeggen weer een tankervliegtuig beschikbaar te stellen."

Rutte verwacht geen lesje van Trump
Rutte verwacht geen lesje van Trump (Foto: ANP)

Op doping betrapte atlete krijgt olympisch zilver 2008

Oud-discuswerpster Olena Antonova mag zich officieel winnares van het olympisch zilver op de Spelen van 2008 in Beijing noemen. De Oekraïnse eindigde als derde, maar de Cubaanse Yarelis Barrios werd vorig jaar bij hertesten alsnog betrapt op het gebruik van verboden middelen.

Dat Antonova het zilver krijgt is opvallend te noemen. In 2013 bleek dat de Oekraïnse een jaar na de Spelen van Beijing tijdens het wereldkampioenschap aan de stanozolol zat, een anabole steroïde. Daar werd ze voor geschorst, hoewel ze inmiddels al gestopt was met topsport.

Overigens is het een vergelijkbaar verhaal als dat van Barrios zelf. De Cubaanse moest dus het olympisch zilver van 2008 inleveren vanwege doping, maar kreeg vorig jaar juist het olympisch brons van 2012 toegewezen nadat Darya Pischalnikova aan de doping bleek te zitten. 

Kind te water in Capelle a/d IJssel: traumaheli vliegt

In Capelle aan den IJssel is donderdagmiddag een kind te water geraakt bij de Schaardijk. Het gebeurde bij restaurant het Zalmhuis. Volgens een omstander, de 68-jarige Kees die bij de Brienenoordbrug zat te vissen, hoorde hij ineens een roep om hulp waarna er omstanders in het water sprongen. 

Ook zochten bootjes en schepen stroomafwaarts naar de drenkeling. Volgens de visser duurde het zo'n twintig minuten voordat het kind uit het water werd gehaald. Het kind is met een traumhelikopter naar het Sofia Kinderziekenhuis gebracht. 

'Akkoord OPEC verlenging productieverlaging'

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) is het donderdag bij haar vergadering in Wenen eens geworden over een verlenging van de productieverlaging tot eind maart volgend jaar. Dat lieten verschillende ingewijden rond het oliekartel weten.

Het besluit was al verwacht. De Saudische olieminister had voorafgaand aan de vergadering namelijk laten doorschemeren dat de productieverlaging waarschijnlijk met negen maanden verlengd zou worden. Een officiële verklaring van de OPEC moet nog naar buiten worden gebracht.

Het oliekartel heeft samen met andere grote olieproducenten zoals Rusland sinds begin dit jaar de productie met 1,8 miljoen vaten per dag verlaagd om zo de prijzen te stutten. Die verlaging loopt eind juni af, maar er blijft sprake van overaanbod op de oliemarkt. Saudi-Arabië, het belangrijkste OPEC-lid, en Rusland hadden al aangekondigd voorstander te zijn van een verlenging.

Ingeprijsd
De olieprijzen gingen donderdagmiddag omlaag, na eerder op de dag nog hoger te hebben gestaan. Er was bij oliehandelaren enige hoop dat de OPEC mogelijk met een grotere verlaging van de productie zou komen. De verlenging met negen maanden was al reeds ingeprijsd in de prijzen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) noteerde omstreeks 13.50 uur 1,6 procent lager op 50,55 dollar en Brentolie daalde 1,4 procent tot 53,22 dollar per vat.

'Akkoord OPEC verlenging productieverlaging'
'Akkoord OPEC verlenging productieverlaging' (Foto: ANP)

Rooney doneert ton voor Manchester

Manchester United-ster Wayne Rooney heeft een flink bedrag gedoneerd ten behoeve van de nabestaanden van de terreuraanval op Manchester. Dat meldt Telegraph.

Via zijn eigen stichting doneert de voetballer 100.000 pond, ofwel 116.000 euro. De ster leeft naar eigen zeggen mee met de getroffenen en stelt: "Als vader ben ik geschokt dat een mooie avond voor zo veel jonge mensen zo tragisch kan aflopen."

"Er zijn momenten in je leven die je direct aangrijpen", vertelt Rooney. "Maandagavond was er zo één."

Vader Hayden over zoon Nicky

Afgelopen maandag kreeg de race- en motorsporwereld een groot verlies te verwerken toen motorcoureur Nicky Hayden bezweek aan de verwondingen die hij dagen eerder opliep bij een verkeersongeval in Rimini. De Amerikaan is slechts 35 jaar oud geworden.

Eind vorig jaar werd er door Honda Pro Racing een korte video over de motorsportlegende uitgebracht, waarin Nicky's vader Earl Hayden vanuit het huis in Kentucky vertelt hoe zijn zoon van kleins af aan ervan droomde om wereldkampioen te worden en hoe hem dat uiteindelijk lukte.

The Kentucky Kid is opgegroeid in een bekende racefamilie: zijn vader en broers Tommy en Roger Lee racen ook. Tezamen hebben de drie broers bijna elk mogelijk kampioenschap een keer gewonnen. Het vrouwelijke deel van de familie bestaat uit moeder Rose en de twee zussen Jenny en Kathleen. Helaas moest het gezin 22 mei j.l. afscheid nemen van de voormalig MotoGP-wereldkampioen nadat hij vijf dagen eerder ernstig hersenletsel opliep na een fietsongeluk.

Bekijk hieronder de video met Earl Hayden. Mocht je meer Nicky Hayden willen, bekijk dan eens de documentaire van Mark Neale uit 2006: The Doctor, The Tornado and The Kentucky Kid. 

Bewaren

Realistische De Ligt: "Het zat er eigenlijk geen moment in"

Matthijs de Ligt was één van de betere Ajax-spelers in de Europa League-finale tegen Manchester United. Na afloop sprak de verdediger volwassen taal.

Met z'n medaille om de nek sprak De Ligt na afloop met RTL7. "Ik hecht nu nog weinig waarde aan die medaille, maar over een paar weken komt het besef denk ik wel dat het een mooi avontuur was", zei het 17-jarige talent. Ajax verloor met 0-2 door goals van Paul Pogba en Henrikh Mkhitaryan.

"Ze maakten twee goals die bijna uit het niets vielen. Wij hebben zelf eigenlijk geen echte kans gehad, behalve die in de slotminuten van Neres. Zij speelden heel gegroepeerd. Het is gewoon heel lastig om daar doorheen te voetballen. Uiteindelijk heeft het er voor ons nooit echt in gezeten en hebben zij gewoon verdiend gewonnen", sprak hij realistisch.

Volgens De Ligt werd de finale op details beslist. "We hebben dit seizoen geen prijs gewonnen. Dat is jammer, het hoort niet bij Ajax. Maar we kunnen wel terugkijken op een geslaagd seizoen als je kijkt naar hoe we het voetbal van Ajax weer op de kaart hebben gezet. Ook in het buitenland."

Fans Ariana Grande starten actie

Fans van Ariana Grande zijn op social media een actie gestart om het nummer One Last Time op nummer één te krijgen in de Britse iTunes-hitlijst.

Op Twitter roepen de fans iedereen op om het liedje te downloaden ter nagedachtenis aan de 22 doden en 59 gewonden die vielen tijdens het concert van de popster maandag in Manchester.

Het nummer was het slotnummer van het concert en de boodschap die op Twitter wordt verspreid is dan ook: 'Laat Ariana Grandes nummer (One Last Time) voor 22 weken bovenaan staan, het is het laatste liedje dat deze mooie kinderen hoorden... 22 levens, 22 weken.'

Volgens onbevestigde berichten zou de opbrengst van het nummer naar de slachtoffers van de terreuraanslag gaan. Donderdag had de actie al succes, One Last Time behaalde af en aan al de eerste positie in de iTunes-lijst. Ook Britse radiostations hebben de oproep opgepakt en draaien het liedje regelmatig.

Verstappen derde in eerste training Monaco, Hamilton bovenaan

Max Verstappen is prima begonnen aan het weekeinde van de Grand Prix van Monaco. De Nederlandse Red Bull-coureur zette donderdagochtend tijdens de eerste vrije training de derde tijd op de klokken.

Het was een veelbelovend begin voor de Nederlander, die in het prinsdom nog nooit de finish haalde. Verstappen was een kleine tiende sneller dan teamgenoot Daniel Ricciardo, die de vijfde tijd liet noteren.

Ricciardo pakte met 1:13,622 vorig jaar de poleposition en die snelste tijd ooit in Monaco ging er donderdagochtend al aan. Sebastian Vettel was exact één duizendste van een seconde sneller, Lewis Hamilton werkte met 1:13,425 als snelste een rondje door de Monegaskische straten af.

Opvallend was ook het resultaat van Toro Rosso. Daniil Kvyat en Carlos Sainz noteerden de zesde en negende tijd, maar deden dat als enige coureurs op de softbanden in plaats van de ultrasoftbanden, waardoor enige speling nog mogelijk zou moeten zijn.

Jenson Button, die dit weekeinde Fernando Alonso vervangt bij McLaren, zette bij zijn eerste Formule 1-optreden dit jaar de veertiende tijd neer, slechts een dikke tiende achter teamgenoot Stoffel Vandoorne.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Monaco

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:13.425   40
2 S. Vettel Ferrari 1:13.621 +0:00.196 34
3 M. Verstappen Red Bull 1:13.771 +0:00.346 32
4 V. Bottas Mercedes 1:13.791 +0:00.366 40
5 D. Ricciardo Red Bull 1:13.854 +0:00.429 45
6 D. Kvyat Toro Rosso 1:14.111 +0:00.686 42
7 K. Räikkönen Ferrari 1:14.164 +0:00.739 37
8 S. Perez Force India 1:14.201 +0:00.776 32
9 C. Sainz Toro Rosso 1:14.333 +0:00.908 39
10 E. Ocon Force India 1:14.425 +0:01.000 39
11 F. Massa Williams 1:14.617 +0:01.192 37
12 S. Vandoorne McLaren 1:14.813 +0:01.388 38
13 K. Magnussen Haas F1 1:14.870 +0:01.445 34
14 J. Button McLaren 1:14.954 +0:01.529 35
15 R. Grosjean Haas F1 1:15.321 +0:01.896 33
16 L. Stroll Williams 1:15.595 +0:02.170 44
17 J. Palmer Renault 1:15.949 +0:02.524 42
18 P. Wehrlein Sauber 1:16.258 +0:02.833 33
19 N. Hülkenberg Renault -:--.--- -:--.--- 3
20 M. Ericsson Sauber -:--.--- -:--.--- 3

'Iran heeft nieuwe raketfabriek gebouwd'

Iran heeft een derde ondergrondse fabriek gebouwd waar ballistische raketten kunnen worden geproduceerd. Het land is ook van plan vaart te blijven zetten achter het eigen raketprogramma, berichtte persbureau Fars.

"De derde ondergrondse fabriek van Iran is gedurende de afgelopen jaren gebouwd door de gardisten", zei het hoofd van de luchtmachttak van de invloedrijke Revolutionaire Garde, Amirali Hajizadeh. "We zullen onze raketcapaciteiten sterk blijven uitbreiden."

Soennitische buurlanden van de islamitische republiek en Israël hebben eerder hun zorgen uitgesproken over het Iraanse raketprogramma. Hajizadeh is daar niet van onder de indruk. "Het is logisch dat onze vijanden Amerika en het zionistische regime boos zijn om ons raketprogramma. Ze willen dat Iran zich in een zwakke positie bevindt", stelde hij.

'Iran heeft nieuwe raketfabriek gebouwd'
'Iran heeft nieuwe raketfabriek gebouwd' (Foto: ANP)

Visser redt berenwelp van verdrinkingsdood

Een visser in de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft onlangs een opmerkelijke 'vangst' gedaan. Brad Meck was aan het vissen op het Raystown Lake toen hij plotseling een 'object' richting zijn boot zag drijven.

"Ik dacht eerst dat het een boomstronk was", aldus Meck tegen WTAJ-TV"Toen ik het op mij af zag komen dacht ik dat het misschien een bever of zoiets was. Vervolgens kwam het nog dichterbij en bedacht ik me ineens: 'verdomme, het is een berenwelpje!'", beschrijft hij de situatie.

Volgens Meck had het kleine beertje grote moeite om boven water te blijven en dus trok hij het diertje uit het meer en zette hij het naast zich in de boot. "Op het moment dat ik hem beet wilde pakken dacht ik nog 'Bijt me alsjeblieft niet!', maar hij was zo kalm als mogelijk en toonde geen enkel teken van vijandigheid."

Het beertje proestte wat water uit en bleef naast zijn redder zitten terwijl Meck naar de oever roeide. "Ik zag ongeveer welke kant hij op aan het zwemmen was en dacht dat de moeder misschien al naar de overkant was gezwommen, terwijl het welpje misschien niet kon volgen. Daarom ben ik die kant op geroeid en daar heb ik het dier achtergelaten."

De lokale natuurautoriteiten in Pennsylvania zijn overigens niet helemaal gelukkig met Meck's actie. Volgens hen moet men wilde dieren met rust laten en moeten zij gebeld worden om de zaak af te handelen. Daar werd op social media boos op gereageerd, want het duurt vaak schijnbaar nogal lang voor de autoriteiten op een telefoontje af komen. 

"Hij had inderdaad beter de Game Commission kunnen bellen, zodat die vier uur later een dode welp uit het water konden trekken", klonk het sarcastisch. Volledig onlogisch is de gedachte van de autoriteiten overigens niet: niemand weet zeker dat de moeder inderdaad aan de andere kant van het meer was en als dat niet het geval was zou de toekomst van het welpje er wel eens slecht uit kunnen zien.

Het door de visser uit het water gehaalde beertje (Bron: YouTube)

Veel files en overlast op Hemelvaartsdag

Automobilisten moeten donderdag rekening houden met vertraging en files op de wegen. Vooral richting de kust kan het druk worden, verwacht de ANWB.

Vanuit Duitsland kwam de verkeersstroom al vroeg in de ochtend op gang. Ook de oosterburen kunnen genieten van een lang vrij weekend. De intocht van het vakantieverkeer zorgt voor files op de A12 en A1 in westelijke richting. Rond 11.00 uur stond het verkeer op 37 plaatsen stil en zorgde voor ruim 180 kilometer file.

Een ongeluk op de A58 bij knooppunt Markiezaat zorgt sinds de vroege ochtend al voor lange files op die weg en de op de A4 die daarop aansluit. Op de weg richting de Zeeuwse kust is slechts een rijstrook beschikbaar waardoor er lange files en vertragingen tot drie kwartier zijn ontstaan. Rond 11.00 is de weg weer opengegaan, maar waren de files nog lang, meldt de Verkeersinformatiedienst VID.

Veel files en overlast op Hemelvaartsdag
Veel files en overlast op Hemelvaartsdag (Foto: ANP)

Blind: "Het viel niet zomaar onze kant op"

Daley Blind versloeg met Manchester United Ajax in de Europa League-finale en vond de zege een logisch resultaat. De Amsterdammers hadden weinig in te brengen tegen het spel van José Mourinho’s manschappen, die de wedstrijd professioneel wisten te winnen zonder in moeilijkheden te komen.

Blind had maling aan de 'lelijke' manier waarop de Europa League werd gewonnen. "Een Europese finale winnen, dat is bijzonder. Dat we deze dan winnen ook. We werken er keihard voor, dus het is niet zo dat het zomaar onze kant opvalt. We hebben tactisch gespeeld, dat heeft goed uitgepakt."

"Met Fellaini hebben we veel fysieke mogelijkheden. We weten dat ze voetballend heel sterk zijn, wij zijn fysiek sterk. Vanuit de tweede bal hebben we gespeeld, zonder risico. Van daaruit scoren we twee keer. Het is bijzonder, ik ben heel erg blij", aldus de oud-Ajacied.

Trump laat EU-gastheren kwartier wachten

President Donald Trump is donderdag in Brussel ontvangen door EU-'president' Donald Tusk. Dat gebeurde in de 'Tusk Tower', het met een knipoog naar de Trump Tower in New York eventjes in Brussel zo omgedoopte gebouw waar de Europese toppen plaatsvinden.

Trump kwam ruim een kwartier te laat aan bij zijn eerste afspraak met de hoogste Brusselse vertegenwoordigers. Nadat de twee Donalds elkaar de hand schudden, verdwenen ze uit beeld.

Naast Tusk ontmoet Trump ook de voorzitters van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en het Europese Parlement Antonio Tajani, en buitenlandchef Federica Mogherini.

De bijeenkomst is volgens EU-bronnen bedoeld 'ter kennismaking' met de nieuwe Amerikaanse president. Er is geen officiële agenda. Tusk twitterde woensdag wel dat hij Trump "ervan wil overtuigen dat euro-atlantisme betekent dat de vrije wereld samenwerkt om een post-westelijke wereldorde te voorkomen".

Trump laat EU-gastheren kwartier wachten
Trump laat EU-gastheren kwartier wachten (Foto: ANP)

6.600.000 migranten willen Europa in

Uit een gelekt Duits overheidsdocument blijkt dat er mogelijk een nieuwe immigratiegolf aan zit te komen deze zomer. Er zouden namelijk bijna zeven miljoen migranten in de landen om de Middellandse Zee klaarstaan om naar Europa af te stomen, meldt Telegraph.

Op de kusten van Noord-Afrika zouden er reeds 2,5 miljoen mensen zijn verzameld op zoek naar een boot om de overtocht te maken. In Turkije bevinden zich er nog eens 3,3 miljoen en in Jordanië 0,8 miljoen.

Bij de migratiecrisis van 2015, waar de EU en Schengen bijna door uiteenbarstten, kwamen 1,8 miljoen mensen naar Europa. In 2014 waren het er 283.000 en in 2016 precies 500.000.

Een reactie op Twitter linkt het onderstaande YouTube-filmpje:

'Minderheden bedreigen Britse cultuur'

56 procent van de Britten denkt dat de aanwezigheid van etnische minderheden in hun land, een direct gevaar vormt voor de Britse cultuur. Dat schrijft The Guardian op basis van een nieuw onderzoek.

Een kwart denkt dat de immigranten banen stelen en één op de drie Britten is van mening dat minderheden meer uit de samenleving halen, dan ze toevoegen. Saillant detail is dat Britten verwachten dat hun land minder goed met vluchtelingen en migranten om zal kunnen gaan na Brexit.

Ook wijst maar één op zeven richting premier Theresa May bij de vraag wie het beste de migratieproblematiek kan opossen. Het onderzoek vond plaats vóór de recente aanslag in Manchester. 

Van Gerwen in Dubai te sterk voor Van Barneveld

De darters van de PDC zijn weer eens op snoepreisje in het kader van de World Series of Darts. De PDC wil het darten over de wereld aan de man brengen en hebben daarvoor de WSoD in het leven geroepen. Eerste stop is Dubai, de Dubai Darts Masters. 

Het is al weer de vijfde editie in Dubai. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld namen het in de zandbak tegen elkaar op en Van Gerwen won met 10-5. Van Gerwen kwam 4-1 voor, waarna Van Barneveld nog 170 uitgooide om de achterstand tot twee legs de reduceren.Op 6-3 had Barney de kans om terug te komen tot 6-4. Van Gerwen toverde echter een 150-finish uit de hoge hoed en keek de vijfvoudig wereldkampioen tegen een 7-3 achterstand aan. Ondanks een 121-finish in elfde leg en een gemiddelde van 101 kon Van Barneveld niet tippen aan zijn landgenoot. Van Gerwen won met 10-5 en noteerde een finishpercentage van 67%. Daarnaast schreef de Brabander het hoogste gemiddelde van de avond op zijn naam: 104.87.

Er waren nog drie andere wedstrijden. Titelverdediger in Dubai Gary Anderson had geen problemen met Phil Taylor. Het werd 10-3. Peter Wright won met 10-5 van Dave Chisnall. Gerwyn Price kwam een 7-9 achterstand te boven en wist met 10-7 te winnen van James Wade. 

Op hemelvaartsdag zijn de halve finales en finale. Van Gerwen speelt tegen Price en Anderson zal aantreden tegen Wright. 

Klaassen: "Ze maken twee mazzeltjes"

De weg naar de Europa League-finale was mooi, maar tegen Manchester United had Ajax geen kans. Davy Klaassen was na afloop zeer realistisch.

"We waren gewoon niet goed vandaag", concludeerde de aanvoerder voor de camera van RTL7. Volgens Klaassen had dat ook te maken met het spel van de tegenstander. "Ja, misschien wel. Maar ik denk wel dat wij beter kunnen. Het zat er vandaag niet echt in."

Ajax ging met 0-2 ten onder door goals van Paul Pogba en Henrikh Mkhitaryan. "Ze maken twee mazzeltjes, dat is net het verschil vandaag. Ik was niet echt nerveus, maar het begin liep gewoon niet lekker. Ze wachtten af tot twintig meter van het doel. Dan wordt het lastig voetballen als je je dag niet hebt."

Klaassen kreeg van de immer irritante Marcel Maijer tot slot ook de vraag of hij al weet of hij wel of niet bij Ajax blijft. "Ik heb helemaal geen zin om daarover na te denken. Zou ook wel een beetje raar zijn als ik daar nu aan zou denken", aldus de middenvelder. "Beetje klote om die vraag nu te krijgen. Dat vind ik jammer", zo liet hij Maijer terecht weten.

IS verovert stad Filipijnen

In de Filipijnse stad Marawi zijn minstens 21 doden te betreuren bij gevechten tussen het Filipijnse leger en onder de IS-vlag vechtende moslimextremisten.

In een poging een nest van de beruchte militante moslims uit te roken, viel het Filipijnse leger dinsdag een schuilplaats van hen aan. Daarop besloten de islamisten te proberen de hele stad te veroveren en zo veel mogelijk wanorde en bloedvergieten te veroorzaken.

Gijzelingen, onthoofdingen en IS-vlaggen
Een politiechef is onthoofd en publieke gebouwen zijn bezet of in de brand gestoken. De IS-vlag wordt op vele openbare plekken in de stad gehesen. Ook bestormden de militanten de kathedraal van de stad. Daarbij gijzelden ze een katholieke priester en veertien anderen.

Hoewel het gaat om een groep van 100 tot 200 zwaarbewapende IS-terroristen, houden ze de stad van ongeveer 200.000 overwegend islamitische inwoners in hun greep.

President: 'Alle opstandelingen gaan dood'
De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft in het zuidelijke deel van het land de noodtoestand uitgeroepen en waarschuwde woensdag dat dit uitgebreid zou kunnen worden naar de rest van het land: "Er is een groot probleem in [de regio] Mindanao en we vinden nu overal sporen van IS."

De noodtoestand zal minstens twee maanden gaan duren. De president is scherp in zijn bewoordingen: "Als ik denk dat je dood zou moeten, ga je dood. Als je tegen ons vecht, ga je dood. Als je publiekelijk tegen ons in opstand komt, ga je dood. En als dat betekent dat er velen gaan sterven, dan is dat maar zo."

'Abedi vloog van Düsseldorf naar Manchester'

Salman Abedi, de vermoedelijke dader van de bomaanslag in Manchester, vloog vier dagen voor zijn daad van Düsseldorf naar de Engelse stad. Dat meldde Focus Online donderdag op basis van bronnen bij veiligheidsdiensten in Berlijn.

In 2015 vloog Abedi ook al eens van Duitsland naar Groot-Brittannië, toen vanuit Frankfurt. Vermoedelijk was hij daarvoor in Syrië geweest, waar hij een paramilitaire training zou hebben ondergaan, aldus de Britse politie aan haar Duitse collega's.

De naam van Abedi kwam volgens het bericht niet voor in internationale opsporingssystemen. Hij stond evenmin op observatielijsten waarmee de reisbewegingen van verdachte islamisten worden gevolgd. De Duitse autoriteiten zoeken uit of Abedi in Syrië mensen heeft leren kennen die hij nu in Noord-Rijnland-Westfalen of Hessen heeft ontmoet, zei een expert van het Bundeskriminalamt tegen Focus.

'Abedi vloog van Düsseldorf naar Manchester'
'Abedi vloog van Düsseldorf naar Manchester' (Foto: ANP)

Treinpassagiers Amsterdam woedend op NS

Treinreizigers die in de nacht van woensdag op donderdag met de trein uit Amsterdam probeerden weg te komen, klagen op Twitter volop over de dienstverlening van de Nederlandse Spoorwegen.

Treinen waren overvol, omdat veel Ajax-fans tegelijkertijd uit de stad vertrokken. Op Twitter klagen reizigers over matige communicatie, te weinig treinmaterieel, perronwissels op het laatste moment, treinen die steeds weer leeggeruimd werden en een gigantische vertraging.

De politie werd ingezet om te zorgen dat sommige overvolle treinen toch konden vertrekken, terwijl andere passagiers moesten wachten op de perrons.

De NS adviseerde sommige mensen een taxi te nemen. De klantenservicemedewerkers kunnen echter niet garanderen dat die kosten vergoed worden. Anderen krijgen te horen dat ze zonder taxi niet meer thuis kunnen komen en dat ze de eerste vroege trein kunnen nemen.

Update 9.48 uur
De Nederlandse Spoorwegen zelf zegt 'nietsaandehand' in een persbericht:

"Hoewel het druk is op de stations in Amsterdam verloopt het vertrek van de voetbalfans uit de hoofdstad woensdagavond zonder incidenten. Volgens de Nederlandse Spoorwegen staan er veel mensen op de stations en moeten die even wachten voordat ze het perron op mogen. De reizigers hebben daar begrip voor, aldus een woordvoerder kort na middernacht, en tot dusverre is er geen sprake van ongeregeldheden.

De NS liet eerder woensdag weten dat er extra materieel en personeel achter de hand werd gehouden. Het spoorbedrijf doet er alles aan om mensen thuis te krijgen.

Amsterdam kreeg woensdagavond 120.000 Ajax-fans te verwerken. Zij waren vooral op het Museumplein te vinden. Zo'n 100.000 mensen keken daar naar de wedstrijd tegen Manchester United, die Ajax met 2-0 verloor.

Ook in Stockholm verliep de uittocht van voetbalfans voorspoedig. De Ajaxfans verlieten snel en teleurgesteld het stadion."

Treinpassagiers Amsterdam woedend op NS
Treinpassagiers Amsterdam woedend op NS (Foto: ANP)

Ajax lager op beurs na verliezen finale

Ajax zakte donderdag op de beurs in Amsterdam flink. De enige beursgenoteerde voetbalclub van Nederland verloor woensdagavond de finale van de Europa League tegen Manchester United. De beurshandel verloopt verder rustig, veel beleggers zijn vrij vanwege Hemelvaart.

Ook zijn in onder meer Zürich, Helsinki, Kopenhagen en Stockholm de beurzen gesloten. In Amsterdam stond de AEX-index kort na de openingsbel 0,2 procent hoger op 528,92 punten en de MidKap steeg 0,3 procent tot 798,93 punten. Londen steeg 0,1 procent, Parijs en Frankfurt wonnen 0,4 procent.

Bij de kleinere fondsen op het Damrak zakte Ajax 5,9 procent. De club plaatste zich door het verliezen van de finale niet voor de groepsfase van Champions League. Ajax moet zich volgend seizoen nu via de voorronden voor het hoofdtoernooi van de Champions League zien te plaatsen.

Ajax lager op beurs na verliezen finale
Ajax lager op beurs na verliezen finale (Foto: ANP)

Giro: Etappe 18 - De tweede koninginnenrit

Rit 17 werd zoals verwacht een rit voor de vluchters en een rustige rit voor de klassementsrenners. Iedereen wist dat deze rit voor de vluchters zou zijn, dus wilde ook iedereen in de kopgroep zitten. Een zeer omvangrijke groep van een mannetje of 40 reed weg, nadat er eerder al drie mannen waren weggereden.

Brutt, Mohoric en Rolland reden een tijd op kop, maar Rolland liet zich na een tijd terugzakken toen hij hoorde dat er een grote groep aan zat te komen. Lange tijd leek dat een slechte beslissing, want de voorsprong van Brutt en Mohoric op die achtervolgende groep liep op tot bijna zes minuten. Na een tijd was Brutt alleen helemaal klaar, hij kwam niet meer vooruit en viel ver terug. Toen mocht Mohoric alles alleen doen, maar een grandioze solo zat er niet in.

De achtervolgende groep, die in de tussentijd uit elkaar was geslagen, kwam terug. Een grote groep zou richting de finish rijden en het zou lang duren voor de finale echt los zou barsten. Pas op een kilometer of 20 van de streep kwamen de eerste aanvalletjes. Daarna werd er slag om slinger gedemarreerd en de beslissende demarrage kwam van Pierre Rolland.

In het begin van de rit werd hij nog uitgelachen omdat hij zich terug liet zakken, maar dat bleek achteraf heel slim te zijn. Hij sloeg meteen een gat en ze zagen hem nooit meer terug. Voor Cannondale de tweede zege in de World Tour in een paar dagen tijd. Twee jaar lang wonnen ze niets op het hoogste niveau en nu ineens twee keer achter elkaar. Voor Rolland is het een mooi succes, hij bleef steeds aanvallen en zijn aanvalslust is nu eindelijk beloond. Daar kan je eigenlijk geen problemen mee hebben.

Daarachter werd Rui Costa tweede, hij zal nog wel eens nadenken over de tactieken van zijn ploeg. Nog verder daarachter kwam het peloton op ongeveer acht minuten binnen. Het was een rustige dag voor die mannen, ze namen de tijd om te herstellen van de zware rit over de Mortirolo en de Stelvio. Waarschijnlijk hielden ze zich ook in met het oog op de rit die nu komen gaat.

We duiken de Dolomieten in en krijgen daar een rit voorgeschoteld met vijf lastige beklimmingen in amper 140 kilometer. Dit wordt een belangrijke rit, voor Dumoulin is dit de grootste uitdaging die hij nog gaat krijgen. Voor zijn directe concurrenten is het de beste kans om hem het vuur na aan de schenen te leggen.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De startplaats
De start is in Moena, op 15 kilometer van de finishplaats van de vorige rit. Tijdens die vorige rit zijn de renners ook al langs Moena gereden, maar de start zal nu zijn in het midden van het dorpje. Moena is, zoals bijna alle dorpjes in de omgeving, een wintersportoord. Het ligt niet direct bij een skigebied, dus alle wintersporters die naar Moena trekken moet wel iedere dag nog een aardige tocht afleggen voor ze de latten kunnen onderbinden.

In de zomer is er niet veel te doen in dit dorpje met 2700 inwoners, maar in de winter zitten de ontelbare hotels hier wel behoorlijk vol. Het centrum van Moena is behoorlijk pittoresk, het is een mooi bergdorpje met allerlei fraaie gebouwen. Ook de rivier Avisio die dwars door de stad loopt zorgt voor wat mooie plaatjes.

De Giro is in het verleden twee keer aangekomen in Moena. Voor het eerst in 1963, toen een zware bergrit werd gewonnen door Vito Taccone, in die tijd ook wel bekend als de Gems van de Abruzzen. Hij won vijf ritten in de Giro van 1963, het was zijn beste jaar als prof. Drie jaar later kwam de Giro terug en de overwinning ging toen naar Gianni Motta. Hij zou dat jaar ook de Giro winnen en in de straten van Moena was hij onder meer Jacques Anquetil en Italo Zilioli te snel af.

De renners starten op de Strade Riccardo Löwy, bij het park dat naar dezelfde man is vernoemd. Deze man, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz om het leven kwam, is een van de bekendere inwoners die Moena ooit heeft gehad. Als lid van het Oostenrijks-Hongaarse leger werd hij tijdens de Eerste Wereldoorlog gestationeerd in dit dorp en hij verrichte hier zoveel goede daden dat hij door de gemeenteraad in 1916 werd uitgeroepen tot ereburger. Omdat er verder geen boeiende verhalen rond Moena zijn, start men dus in de naar hem vernoemde winkelstraat.

De startplaats van vandaag, Moena (Foto: Panoramio)
De startplaats van vandaag, Moena (Foto: Panoramio)

De route
De eerste 15 kilometer van deze rit zullen de renners over bekende wegen rijden. Ze rijden richting Canazei, de finishplaats van de vorige rit. Vooral voor Pierre Rolland zal dit een prettig begin zijn, hij kan zijn zegetocht nog eens beleven. Het slot van de vorige rit was niet bepaald lastig, dus de eerste kilometers van deze rit zijn dat dan uiteraard ook niet. Een tweetal kilometer waarin het aan 5% omhoog loopt, maar verder vals plat of gewoon plat richting Canazei.

In Canazei ligt op de plek waar tijdens de vorige rit de finish lag nu de eerste tussensprint. De renners stoppen deze keer niet, maar rijden door en komen dan meteen uit bij de eerste klim van de dag. Buiten Canazei wacht meteen de Passo Pordoi. Deze klim van de eerste categorie, die in het verleden een aantal keer de Cima Coppi is geweest, is van deze kant 12 kilometer lang en 6,8% gemiddeld.

Het is een regelmatige klim, zonder echte uitschieters. Steiler dan 9% wordt het nooit, het schommelt steeds rond de 7%. De renners rijden door de prachtige natuur, met uitzicht over imposante bergtoppen. De Passo Pordoi is een echte klassieker, de klim kwam al 40 keer voor in de Giro. Voor het eerst in 1940, toen kwam de legendarische Gino Bartali hier als eerste boven. In de jaren daarna kwam de net zo legendarische Fausto Coppi hier twee keer als eerste boven. Op de Pordoi staat ook een monument ter ere van Coppi.

Vier keer kwam er een rit aan op deze bergpas. Voor het laatst in 2001, toen ging de overwinning naar iedereens favoriete Mexicaan, Julio Alberto Perez Cuapio. Vorig jaar maakte de Pordoi ook deel uit van de Giro, toen was het een van de beklimmingen in de rit waar Steven Kruijswijk zichzelf naar het roze reed.

Veel van de beklimmingen van die prachtige rit gaan we nu weer doen, hoewel een aantal van die bergen dan wel weer van een andere kant. Ook de Pordoi doen we van een andere kant dan in 2016. Na 26 kilometer komen de renners boven op de pasovergang.

Het profiel van de eerste twee beklimmingen van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de eerste twee beklimmingen van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Prima uitzicht vanaf de Pordoi (Foto: Google Maps)
Prima uitzicht vanaf de Pordoi (Foto: Google Maps)

De afdaling van de Pordoi is ongeveer 10 kilometer lang en goed te doen. Er zijn behoorlijk wat bochten en ook nogal wat haarspeldbochten, maar veel venijnige bochten zitten er niet tussen. Deze afdaling lijkt me er een waar de renners graag aan beginnen. De weg is ook breed genoeg, hoewel er wel af en toe wat scheuren in het wegdek te vinden zijn.

Na negen kilometer dalen komen de renners door Arabba en daar houdt het serieuze dalen op. Het gaat nog een aantal kilometer verder in licht dalende lijn, maar al snel wordt het helemaal vlak. De renners fietsen een aantal kilometer door een vallei, maar na 46 kilometer begint in Cernadoi de tweede klim van de dag. De renners gaan klimmen naar de Passo Valparola, via de Passo Falzarego.

Ook deze klim kwam tijdens de Giro van vorig jaar voorbij. In rit 14, om precies te zijn. Het was de laatste klim van de dag en hier plaatste Steven Kruijswijk zijn beslissende aanval. Chaves kon nog wel volgen, maar de rest reed hij op een flinke achterstand en zodoende nam hij een optie op de roze trui. De klim werd toen wel van de andere kant gedaan, alleen het laatste stuk richting de top en de afdaling die dadelijk volgt zijn gelijk aan de rit van toen.

De Passo Valparolo is van deze kant 12 kilometer lang en 6,4% gemiddeld. Deze klim van de tweede categorie is dus behoorlijk gelijk aan de vorige klim. Ook de Valparola is een regelmatige klim, zonder enorme uitschieters. Het gaat steeds omhoog aan 6 à 7%, er zijn weinig steilere stroken en veel simpeler wordt het ook niet.

Als de renners bovenkomen op de Passo Falzarego slaan ze linksaf en gaan ze nog even verder klimmen, richting Valparola. Dit laatste stuk van de klim is het lastigste stuk. Richting de top krijgen de coureurs te maken met een kilometer aan 8%, met uitschieters naar 14%. Na 57 kilometer komen ze boven en dan hebben ze pas de tweede van vijf bergen gehad.

Mooie natuur bovenop Valparola (Foto: Panoramio)
Mooie natuur bovenop Valparola (Foto: Panoramio)

De afdaling van de Valparola is 14 kilometer lang. De mensen die de rit van vorig jaar goed hebben onthouden zullen weten dat dit geen enorm lastige afdaling is. De weg is breed, het wegdek is behoorlijk goed en Steven Kruijswijk ging hier zonder problemen naar beneden. Dan weet je dat dit geen enorme uitdaging is.

Er zijn behoorlijk wat bochten, maar die liggen meestal goed in het zicht en daar valt prima doorheen te sturen. De omgeving is ook hier weer adembenemend, de kale bergtoppen van de Dolomieten zijn tijdens de afdaling goed in beeld. Na 71 kilometer komen de renners beneden in La Vila en hier is meteen de tweede tussensprint van de dag.

Zonder veel vlakke meters begint de weg al snel weer omhoog te lopen. We gaan fietsen richting de finishplaats van die legendarische rit 14 van de Giro van vorig jaar. Wel op een iets andere manier dan vorig jaar, toen zat er in de slotfase van de rit nog een muurtje, maar die slaan we over. Het gaat rechtdoor over een brede weg richting Corvara, daar waar vorig jaar in de absolute slotfase vroege vluchter Atapuma pas werd ingerekend en waar Preidler een waanzinnig slechte sprint reed, waar Chaves optimaal van kon profiteren.

Kruijswijk werd tweede en pakte de roze trui. Het zou voor hem een opmaat zijn naar nog meer tweede plaatsen in de dagen daarna. Hij leek ongenaakbaar op weg naar de eindzege, maar dat liep uiteindelijk toch net even anders. Richting Corvara loopt het vier kilometer min of meer vals plat omhoog, aan een procentje of drie. Van Corvara fietst men dan verder richting Colfosco en hier begint de derde klim van de dag officieel.

De Passo Gardena is een klim van de tweede categorie, 9 kilometer lang en 6,4% gemiddeld. De Gardena, of Grödnerjoch, is ook een bekende klim in de Giro. Kwam onder meer vorig jaar nog voor in de koers. Van deze kant is het vooral in het begin lastig, bij het dorp Colfosco gaat het meteen aan 11% omhoog, maar zo lastig wordt het daarna niet meer.

Richting de top blijft de stijgingsgraad tussen zes en acht procent hangen. Na 85 kilometer, op ongeveer 50 kilometer van de streep, komen de renners boven op deze prachtige klim. Overal waar je kijkt zie je hier de meest schitterende bergen liggen.

Het profiel van de Passo Gardena (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de Passo Gardena (Bron: Giro d'Italia)

De natuur heeft weer veel moois te bieden (Foto: Panoramio)
De natuur heeft weer veel moois te bieden (Foto: Panoramio)

Zoals gezegd, het is hier erg mooi (Foto: Panoramio)
Zoals gezegd, het is hier erg mooi (Foto: Panoramio)

Na de beklimming van de Grödnerjoch volgt de langste afdaling van de dag. Er gaat bijna 20 kilometer gedaald worden richting de finishplaats van deze rit. De organisatie heeft het weer voor elkaar gekregen om een lokaal circuit in elkaar te draaien. De afdaling van de Passo Gardena is niet heel ingewikkeld. In het begin zijn er wat haarspeldbochten, maar daarna wordt het weer even vlak. Het loopt zelfs nog een aantal meter omhoog, met daarna twee vlakke kilometers. Vervolgens wordt er verder gedaald richting Selva-Wolkenstein en in dit tweede deel van de afdaling gaat het wel stevig naar beneden, maar lastig wordt het niet.

De bochten hier liggen er netjes bij en zijn prima te nemen. De weg is ook steeds breed en wordt richting het eind van de afdaling zelfs nog breder. In het fraaie dorpje Selva-Wolkenstein is het gedaan met het serieuze dalen, de renners passeren hier na 96 kilometer en vervolgens gaat het nog zeven kilometer in licht dalende lijn verder richting Ortisei.

Na 103 kilometer, op ongeveer 35 kilometer van het eind, rijden de renners dan door de finishplaats van deze rit. Ze rijden dwars door dit dorp en gaan als de huizen verdwijnen linksaf door een tunneltje. Hier begint de volgende klim van de dag, de Passo di Pinei. Deze beklimming van de derde categorie is vier kilometer lang en 6,3% gemiddeld. Veel stelt dit ding dus niet voor, het is ook geen klim die vaak wordt gebruikt in de Giro.

Wel is het een onregelmatige klim, die in het midden enorm steil is. De klim begint met een kilometer aan 6%, maar daarna wordt het weer even vlak. Vervolgens begint het te stijgen aan 7% en loopt het verder op naar acht procent. Er volgt dan zelfs een halve kilometer aan 10%, met een strook aan 15%. Na dit zware stuk wordt het weer even een aantal meter vlak, voor het richting de top weer gaat stijgen aan 8%. De laatste meters van deze beklimming zal het dan maar stijgen aan 6%. Met 109 kilometer in de benen komen de coureurs hier boven.

De laatste twee beklimmingen van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De laatste twee beklimmingen van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het houdt niet op met de mooie natuur vandaag (Foto: Panoramio)
Het houdt niet op met de mooie natuur vandaag (Foto: Panoramio)

Een makkelijke afdaling van vijf kilometer volgt. Het gaat niet steil naar beneden, er zijn geen lastige bochten en de weg is breed. Het gaat tussendoor zelfs nog een aantal keer licht omhoog. Na vijf kilometer in licht dalende lijn fietsen de renners door Castelrotto. We zitten nog steeds in Südtirol, dus is er ook een Duitse naam voor dit dorp. Die halve Duitsers hier noemen het ook wel Kastelruth.

Dan beginnen er bij de goed geïnformeerde lezer natuurlijk allerlei belletjes te rinkelen, we passeren nu dus het dorp van de allerbeste schlagermuzikanten ooit aller tijden van deze planeet en ver daarbuiten: Kastelruther Spatzen. In Kastelruth, waar alle volwassen vrouwen een witte roos vinden, loopt de weg nog even flink omhoog. Er wordt één kilometer geklommen en daarna is het buiten Kastelruth nog even vlak, maar dan slaan de renners rechtsaf en beginnen ze aan het tweede deel van de afdaling.

Dit deel is ongeveer zes kilometer lang en een stukje lastiger dan het eerste deel. Het gaat steiler naar beneden en er zijn wat meer haarspeldbochten te vinden. De weg is wel steeds breed en goed, dus alsnog voorzie ik hier weinig problemen. Het is bepaald geen afdaling om even het verschil te maken. Tegen het eind van de afdaling rijden de renners door een aantal goed verlichte tunneltjes en daarbuiten is er een prachtig uitzicht over de vallei.

Na 123 kilometer komen de renners beneden bij Ponte Gardena en hier slaan ze rechtsaf, waarna ze door een tunnel fietsen. Licht aan het eind van de tunnel is er alleen nog niet, want na de tunnel begint de slotklim. Boven die tunnel staat overigens een leuk kasteeltje.

Een mooi kasteel in de buurt van Kastelruth (Foto: Panoramio)
Een mooi kasteel in de buurt van Kastelruth (Foto: Panoramio)

De slotklim is 9,3 kilometer lang en 6,8% gemiddeld. Voor het profiel moet je hierboven even kijken. De organisatie is een beetje lui geweest en heeft besloten om de klimmetjes niet los op de site te zetten, maar aan elkaar geplakt. Ik ben ook een beetje lui, dus ik ga geen moeite doen om dat los te knippen. Ze zoeken het maar uit met hun hele handel.

In ieder geval, de klim naar Pontives begint makkelijk. Het gaat eerst vals plat omhoog, voordat het wat serieuzer wordt. In de eerste kilometer van de klim wordt het niet steiler dan 5%. Vervolgens wordt het wel wat serieuzer, er komt anderhalve kilometer aan 7,5% aan. Daarna zwakt de klim weer wat af, een tussenstuk van twee kilometer aan 4 à 5%.

Met nog vier kilometer tot de top van de klim begint het pas echt serieus te worden. Het begint te stijgen naar 7% en daarna zelfs richting 9%. In de laatste drie kilometer van de klim gaat het aan 9,3% omhoog, met richting de top een kilometer aan meer dan 10% en zelfs een paar stroken aan 12%. Op vier kilometer van de streep komen de renners boven op deze klim van de eerste categorie, tevens de lastigste klim van de dag.

Na de klim is het één kilometer zo goed als vlak, het lijkt zelfs licht naar beneden te lopen. Daarna is het tot op twee kilometer van de streep vals plat, maar dan rijden de renners Ortisei binnen en hier slaan ze linksaf. Vervolgens slaan ze rechtsaf en rijden ze over een lange, rechte weg. Ze zien de ellende dan al liggen. De weg loopt op tot op 500 meter van de streep en het wordt steeds steiler.

De slotkilometer begint aan 6%, maar het blijft stijgen tot 13%. Dit laatste stuk is enorm zwaar, maar eenmaal boven op dit knikje slaan de renners rechtsaf en rijden ze in dalende lijn het pittoreske en schilderachtige centrum van Ortisei binnen. Op 400 meter van de streep rijden ze het centrum in en hier liggen steentjes. Er volgen nog twee bochten in de vlakke laatste meters, want het blijft wel de Giro natuurlijk. Na 137 kilometer zit deze korte Dolomietenrit er dan op.

Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Ortisei/St. Ulrich ligt er prachtig bij (Foto: Panoramio)
Ortisei/St. Ulrich ligt er prachtig bij (Foto: Panoramio)

De finishplaats
Ortisei, of St. Ulrich, is een dorp met 4700 inwoners. Het ligt in de regio Trentino-Alto Adige. Tijdens de rit reden we even Veneto binnen, maar uiteindelijk eindigen we toch in Zuid-Tirol. Ortisei ligt in de Val Gardena en wordt gezien als het belangrijkste wintersportoord van deze vallei. Het is in ieder geval het meest pittoresk, je struikelt in het centrum van dit dorp over de prachtige huizen. Ook zijn er veel restaurants en barretjes, want het is hier extreem toeristisch.

Dit dorp is een van de weinige plaatsen waar de bevolking nog overwegend Ladinisch spreekt. Dit oude taaltje is tegenwoordig bijna overal vervangen door het Italiaans en in sommige gevallen het Duits, maar van de 4700 mensen in Ortisei spreekt 80% het nog. Ortisei is samen met een aantal andere dorpjes in de omgeving ook belangrijk als het gaat om de Tiroler beeldhouw- of houtsnijkunst.

De Giro is hier twee keer eerder geweest. Voor het eerst in 1940, in een rit waarin de renners ook voor het eerst over de Passo Pordoi gingen. De rit werd gewonnen door Gino Bartali, terwijl Fausto Coppi in de roze trui reed. Pas in 2005 kwam men weer terug en de overwinning ging ditmaal naar een iets minder bekende renner.

De Colombiaan Ivan Parra won in Ortisei, terwijl hij reed bij Colombia-Selle Italia, de toenmalige ploeg van Gianni Savio. Af en toe moet Savio toch genoemd worden, het blijft een schande dat Androni niet van de partij is. In Ortisei versloeg Parra onder meer Juanma Garate en José Rujano. Eén dag later zou Ivan Parra dit kunstje herhalen, hij won weer. Daarna hebben we nooit veel meer gehoord van Ivan, de broer van Fabio. Alleen in 2015 liet hij nog even van zich horen, toen hij op 40-jarige leeftijd werd betrapt op doping.

Ortisei gaat nu in ieder geval op zoek naar een derde winnaar. Kijkend naar het profiel van de rit zal dat wel weer een sterke klimmer gaan worden. Een tweede Colombiaantje op de erelijst behoort tot de mogelijkheden.

Het pittoreske centrum van Ortisei/St.Ulrich (Foto: Panoramio)
Het pittoreske centrum van Ortisei/St.Ulrich (Foto: Panoramio)

TV & het weer
Deze korte rit begint logischerwijs pas vrij laat. Om 13:00 staan de renners aan het vertrek. Na ee korte neutralisatie van tien minuten begint de koers echt. Eurosport zal er meteen om 13:00 bij zijn, hebben ze ons beloofd. Het is wel een lekker ritje om vanaf het begin te kijken, dus wanneer je de mogelijkheid hebt raad ik je aan om ook meteen klaar te gaan zitten. Je mist dan alsnog de helft, want Eurosport, maar daar is niets aan te doen. Het is dan wel hemelvaart, maar dat is toch een nietszeggende feestdag. Gewoon met de hand in de broek op de bank, niks mis mee. Tussen 16:57 en 17:28 worden de renners in Ortisei verwacht.

In Ortisei wordt het in de middag 16 graden, niet heel warm dus. Het dorp ligt ook op 1200 meter hoogte, dus geheel onlogisch is dat niet. In de startplaats zal het wat warmer zijn, maar het schijnt sowieso geen extreem warme dag te worden. Ook weer een dag zonder regen, de renners hebben de hele Giro al geluk op dat gebied.

Favorieten & voorspelling
Dit is eigenlijk de tweede koninginnenrit van de Giro. Wel een korte rit, maar korte ritten kunnen juist heel leuk zijn. Het is alleen jammer dat de vorige rit relatief makkelijk was, de rit die we nu krijgen had eigenlijk na de rit met de Stelvio moeten komen. Dan hadden we gegarandeerd spektakel gehad, maar dat verwacht ik nu alsnog. Quintana en Nibali staan nog steeds achter Dumoulin en ze zullen hem bergop op een grote achterstand moeten rijden, willen ze de Giro winnen. Deze rit is daar ideaal voor.

We gaan weer een aantal keer boven de 2000 meter komen en dan roepen de darmen van Dumoulin om hun moeder. We gaan waarschijnlijk hetzelfde scenario krijgen als tijdens de 16e rit. Movistar gaat mannetjes meesturen en Bahrain zal dat nu ook wel gaan doen. Dan is het vervolgens wel de vraag of Nibali en Quintana nu meer durven. Vooral Quintana durfde eigenlijk niet op de Umbrailpass. Misschien kon hij ook niet beter, dat zullen we tijdens deze rit wel ontdekken.

In ieder geval gaat het een spannende rit worden. Er zullen wat ploegen zijn die al vroeg in de rit oorlog willen maken, omdat de laatste beklimmingen van de dag minder hoog liggen. De laatste klim is dan wel weer het lastigste, dus dat zou ook weer enigszins verlammend kunnen werken. Alsnog verwacht ik veel actie en de klassementsrenners vooraan in Ortisei.

1. Quintana. Schijnt nog steeds niet in topvorm te zijn en schijnt ook nog last te hebben van zijn valpartij van eerder, desondanks is hij nog steeds de sterkste in koers. Er zijn geen lastige afdalingen en er is een behoorlijk stevige klim aan het eind. Niemand gaat Quintana hier kunnen stoppen. Alleen zijn eigen lafheid kan hem parten spelen, maar als hij hier serieus gaat koersen wint hij.

2. Nibali. Deze keer geen lastige afdaling aan het eind, dus gaat hij Quintana niet kunnen lossen. Op dat laatste steile stukje zal Quintana hem lachend voorbij fietsen, als hij dat niet al eerder heeft gedaan. Hij is verder wel beter dan de rest, dus dan wordt hij alsnog tweede.

3. Zakarin. Als er geklommen moet worden is Ilnur niet te stoppen. Vervelende is alleen dat er dan ook wel eens gedaald moet worden. Gelukkig voor de Tartaar zijn er tijdens deze rit geen lastige afdalingen. Daarom kan zelfs hij de aansluiting met de rest houden. Hoewel hij op de slotklim vast weer gelost wordt door Quintana en Nibali, want die zijn simpelweg beter.

4. Pozzovivo. Domenico rijdt eindelijk weer eens op hoog niveau rond. Begon ondertussen ook wel een keer tijd te worden. Bergop hoort hij bij de beteren, alleen is deze aankomst niet zo geschikt voor hem. Er zullen er altijd wel een paar bij zijn die in de laatste kilometer sneller gaan.

5. Landa. Ik voorspel voor Mikel hetzelfde scenario als in de rit naar Bormio. Hij gaat uiteraard weer vroeg in de aanval, al was het maar om punten te verzamelen voor zijn bergtrui. Maar waarschijnlijk gaan er ook weer wat gasten mee die hoog in het klassement staan, waardoor ze nooit veel voorsprong krijgen. Vervolgens wordt hij dan op de laatste klim bijgehaald en in de straten van Ortisei verneukt hij het zelf door de bocht weer slecht aan te snijden.

Overigens is Eurosport echt een Mourinho.

Umidigi G - 5 inch voor de kleine portemonnee

Umidigi heeft verschillende toestellen op de planning staan, de eerste uit die reeks is de Umidigi G variant. Een 5-inch toestel met wat lagere specificaties tegen een gunstige pre-sale prijs van $89,99 

En wat ontvang je dan voor dat geld? Wij gaan het eens bekijken want hebben een exemplaar ontvangen om een korte preview over te schrijven. Het komt in een simpele doos met wat blauwe accenten. In de verpakking zit een envelopje met daarin een pinnetje, en screen protector. Tevens gewoon een lader en kabel. Naast de telefoon zelf zit er een siliconen beschermhoesje bij die netjes aansluit.

umidigi-g2 (Foto: rene90)

umidigi-g3 (Foto: rene90)

Specificaties

  • 5-inch SHARP HD scherm met Gorilla Glass 4
  • MTK6737 quad-core 1.3GHz
  • 2GB werkgeheugen, 16GB opslag met uitbreidbaar geheugen via microSD
  • Android 7.0
  • 8 MP camera achter, 2 MP voor
  • 2000mAh accu
  • Vingerafdruksensor
  • Dual sim / sim+microSD (banden B1/B3/B7/B20 op 4G)
  • 142.7x70.5x7.5mm 
  • Website Umidigi

Het toestel zelf ligt lekker in de hand en valt me alles mee als je kijkt naar de prijs. De afwerking is zeer netjes en het toestel voelt degelijk aan, wel plastic uiteraard. Het is een licht en dun toestel wat prettig is. Het scherm is een 720P scherm met goede kleuren. Met wat kort gebruik valt het op dat de processor aardig draait op Android 7. Youtube, Whatsapp en andere apps draaien goed met het wat beperkte werkgeheugen van 2GB. Een paar kleine dingen zijn al getest zoals GPS (werkt binnenshuis al), speaker die een dikke voldoende haalt en de vingerafdruksensor die doet wat je vraagt.

Wel moeten ze nog écht sleutelen aan de camera. In de omschrijving beschrijven ze 'fast capture' maar dit is zeker niet het geval. Vooral bij minder licht kan de sensor dit niet aan en als je gewoon beweegt krijg je een vertraging op het scherm en een soort wazig beeld. Je moet vervolgens de telefoon even stil houden voordat het scherm ook stil staat. Hopelijk lossen ze dit zo snel mogelijk op, want los van dat is het een aardig toestel qua looks / gebruik voor simpele dingen wat ideaal in de hand ligt qua formaat.

umidigi-g1 (Foto: rene90)

umidigi-g4 (Foto: rene90)

umidigi-g5 (Foto: rene90)

umidigi-g6 (Foto: rene90)

Londen woest over lekken onderzoek Manchester

De Britse regering is woedend over het uitlekken van informatie uit het onderzoek naar de terreuraanslag in Manchester via Amerikaanse media. De autoriteiten vermoeden dat de informatie die op grond van lang bestaande afspraken wordt gedeeld, via Amerikaanse inlichtingendiensten haar weg vindt naar de media, aldus Sky News en The Guardian.

Premier Theresa May is volgens The Guardian van plan de kwestie bij de Amerikaanse president Donald Trump aan te kaarten wanneer zij hem donderdag tijdens de NAVO-top in Brussel spreekt. Het lekken kan het onderzoek, dat al geleid heeft tot acht arrestaties in Groot-Brittannië en twee in Libië, bemoeilijken.

Britse functionarissen reageerden onthutst toen de New York Times woensdag forensische foto's van de gebruikte bom publiceerde. Eerder was al de naam van de vermoedelijke dader, Salman Abedi, in Amerika uitgelekt voordat die in Engeland bekend werd gemaakt.

Londen woest over lekken onderzoek Manchester
Londen woest over lekken onderzoek Manchester (Foto: ANP)

Xbox Game Pass lanceert in juni

Xbox Game Pass is vanaf 1 juni beschikbaar. Xbox Live Gold-leden krijgen een trial van 14 dagen.

Met Xbox Game Pass, een service vergelijkbaar met EA Access, kan je toegang krijgen tot een gigantische catalogus van games voor een vast maandelijks bedrag. In februari werd de dienst al aangekondigd, vanaf volgende week is het officieel onderdeel van Xbox Live.

Vanaf de lancering zitten er al ruim 100 games inbegrepen bij Game Pass, deze worden iedere maand aangevuld, en games zullen ook weer het programma verlaten. Alle games kunnen direct gedownload worden naar de Xbox One, dus er is geen sprake van streaming. Als actief lid van Xbox Game Pass krijg je ook korting op games die onderdeel zijn van het programma, om de game permanent aan je verzameling te kunnen toevoegen.

Het abonnement kost €9,99 per maand, waarmee je dus ongelimiteerd toegang krijgt tot de games die Xbox Game Pass ondersteunt. Het zijn op dit moment in totaal 112 games, waarvan 72 van origine Xbox 360-games zijn, maar speelbaar op Xbox One via backward compatibility. Voorbeelden van games die onderdeel zijn van Xbox Game Pass zijn Sunset Overdrive, Mad Max, Halo 5: Guardians en alle BioShock-games. Een volledige lijst van de 112 games is hier te vinden.

Ruim 3,6 miljoen kijkers voor voetbalfinale

Ruim 3,6 miljoen kijkers hebben woensdag via RTL 7 de finale van de Europa League op televisie bekeken. De wedstrijd tussen Ajax en Manchester United eindigde in een 2-0 overwinning voor de Engelse club. De huldiging van de kampioenen, meteen aansluitend aan het duel in Stockholm, trok 2,777 miljoen kijkers, aldus de Stichting KijkOnderzoek (SKO) donderdag.

De wedstrijd was het best bekeken programma van de avond. De huldiging kwam op plaats twee in de dagrangschikking van de SKO. Het Journaal van 20.00 uur kwam uit op de derde plaats met iets meer dan 1,6 miljoen kijkers.

Ruim 3,6 miljoen kijkers voor voetbalfinale
Ruim 3,6 miljoen kijkers voor voetbalfinale (Foto: ANP)

Wedstrijdjury haalt Belg uit Ronde van België

Dries De Bondt is woensdag na afloop van de eerste etappe in de Ronde van België gediskwalificeerd. De Belg van Vérandas Willems-Crelan werd door de wedstrijdjury uit de koers gezet omdat hij woensdag gebruik maakte van een voet- of fietspad.

Ook kreeg de Belg een boete van honderd Zwitserse frank. Het is de eerste keer dat een renner uit een koers gehaald wordt voor een dergelijk vergrijp.

Laatste Avondmaal met Far Cry 5

Ubisoft geeft ons morgen de eerste uitgebreide trailer van Far Cry 5. Als zoethoudertje mogen we kijken naar de cover art van de game die zich afspeelt in de Verenigde Staten. Hierop zien we een aantal personen die poseren als op het beroemde schilderij van Da Vinci genaamd Het Laatste Avondmaal.

Far Cry 5 - Poster

Niet alle elementen komen overeen met het iconische voorbeeld. De grote hoeveelheid wapens valt op, de aangepaste sterren op de Amerikaanse vlag (van de noordelijke staten), een vrouw met een bruidsjurk, een hond, een vastgebonden man met ‘zondaar’ op zijn rug geschreven en een aantal vliegtuigen. De game speelt zich af in Montana, een staat die grenst aan Canada. Natuurlijk zijn de samenzweringstheorieën op internet niet van de lucht: “Ubisoft laat de game in een ‘blank gebied’ van de wereld afspelen om niet beticht te worden van racisme.” Morgen weten we meer.

Da Vinci - Ultima Cena 

Volleyballers veel te sterk voor Moldavië

De Nederlandse volleyballers hebben bij het WK-kwalificatietoernooi ook hun tweede duel gewonnen. In Koog aan de Zaan was de ploeg van bondscoach Gido Vermeulen met 3-0 (25-15, 25-13, 25-16) te sterk voor Moldavië.

Tot aan de eerste technische time-out (8-7) ging het gelijk op, maar in het vervolg van de wedstrijd liep Oranje makkelijk weg bij Moldavië. In set twee en drie kwam Nederland ook niet in de problemen.

Nederland gaat aan de leiding in groep B, waarvan de groepswinnaar zich plaatst voor het WK van 2018 in Italië en Bulgarije, terwijl de nummer twee in augustus meedoet aan een laatste kwalificatietoernooi.

Donderdag speelt Nederland om 20.00 tegen Griekenland. De Grieken hebben ook hun beide wedstrijden gewonnen in de poule.

Netflix stopt met The Get Down

Netflixserie The Get Down, over de opkomst van hiphop, krijgt geen tweede seizoen. Deadline maakte het nieuws woensdag bekend op basis van bronnen rond de show. Vlak daarna plaatste regisseur Baz Luhrmann, die The Get Down ontwikkelde, een lang bericht op Facebook waarin hij een vervolg "onwaarschijnlijk" noemt. Zijn filmprojecten zouden te weinig tijd overlaten voor de serie.

"Toen Sony en Netflix mij vroegen The Get Down te realiseren, heb ik mijn filmregieprojecten twee jaar uitgesteld", legt Baz uit. "We hebben over heel veel mogelijkheden voor de toekomst nagedacht, maar de simpele waarheid is: ik maak films. En het ding met films is dat als je ze regisseert, je niets anders in je leven kunt hebben."

The Get Down werd afgelopen zomer gelanceerd op Netflix. Eerder dit voorjaar maakte de streamingservice de tweede zesdelige helft beschikbaar. De serie, waaraan ook hiphoppioniers Grandmaster Flash en Kool Herc meewerkten, was met een budget van rond de 120 miljoen voor het eerste seizoen één van de kostbaarste producties van Netflix.

Netflix stopt met The Get Down
Netflix stopt met The Get Down (Foto: BuzzE)

Explosieven gevonden voor nieuwe aanslagen

De Engelse politie heeft in de zoektocht na de aanslag in Manchester meer explosieven gevonden. Dat schrijft het Engelse dagblad The Independent op basis van anonieme bronnen.

De politie vond de explosieven bij het onderzoek naar de aanslag bij het stadion in Manchester. Veiligheidsdiensten zouden zich zorgen maken over de vondst.

Een van de gevonden explosieven is gecontroleerd tot ontploffen gebracht.

Explosieven gevonden voor nieuwe aanslagen
Explosieven gevonden voor nieuwe aanslagen (Foto: ANP)

Ronnie Wood ondergaat longoperatie

Ronnie Wood heeft onlangs een ingreep aan zijn longen ondergaan. Bij de Rolling Stones-gitarist werd een longnodule verwijderd.

Volgens zijn woordvoerder heeft de 69-jarige geen verdere behandeling nodig en zal de Europese Rolling Stones-tournee geen hinder ondervinden van de operatie, zo meldt Reuters. De Stones doen tijdens die tournee ook Nederland aan, op 30 september staan de oude rockers in de Arena en op 15 oktober in het Gelredome.

In een statement bedankt Ronnie zijn artsen en de medische technologie. "Ik ben erg dankbaar voor moderne screenings waarbij dit zo snel werd opgemerkt en ik wil de dokters die me hebben behandeld bedanken", aldus de muzikant.

Ronnie Wood ondergaat longoperatie
Ronnie Wood ondergaat longoperatie (Foto: BuzzE)

Veel animo voor nieuwe Verhoeven in Cannes

Buitenlandse partijen hebben veel interesse om te participeren in Blessed Virgin, de nieuwe Franse film die regisseur Paul Verhoeven gaat maken. Dat heeft producent Saïd Ben Saïd van SBS Productions gemeld op het festival van Cannes. Hij probeert op de markt van Cannes partijen te vinden die het project mee willen financieren.

Blessed Virgin wordt de tweede film die de Franse producent maakt met de Nederlandse regisseur. Eerder leverden zij samen de thriller Elle af, die vorig jaar de competitie van Cannes haalde. Blessed Virgin vertelt het levensverhaal van de lesbische non Benedetta Carlini, die in de renaissance leefde in een klooster in Italië. Voor het project werkt Verhoeven weer samen met zijn vaste scenarist Gerard Soeteman (Turks Fruit, Soldaat van Oranje, Zwartboek).

"Paul en Gerard werken momenteel heel hard aan de voltooiing van het script", vertelt de producent. Na de zomer moet het scenario klaar zijn; Ben Saïd hoopt op het festival van Toronto de deals waar hij nu over praat concreet af te sluiten. Als alles loopt zoals gepland, wordt Blessed Virgin in de winter gedraaid in Toscane en Frankrijk. Of de film controversieel wordt, durft Ben Saïd nog niet te zeggen. "Paul is niet iemand die schokt om het schokken. Hij is alleen iemand die zaken die bij het leven horen, zoals seks of geweld, niet uit de weg gaat. Dat kan soms voor sommige mensen al te veel zijn."

Eigen plan
De hoofdrol wordt vertolkt door de Belgische actrice Virginie Efira. Het is nog niet duidelijk of er Nederlandse acteurs voor het project worden gevraagd. "We gaan de andere rollen pas casten als het script af is", legt hij uit. "Maar het wordt een Franstalig project, dus het zou alleen een Nederlandse acteur kunnen zijn die de Franse taal goed machtig is." De Franse producer is nog op zoek naar een Nederlandse coproducent voor het project. De Nederlandse editor Job ter Burg, die eerder Zwartboek en Elle deed met Verhoeven, wordt verantwoordelijk voor de montage van Blessed Virgin.

De samenwerking met Verhoeven is SBS Productions erg goed bevallen. "Paul is een regisseur die heel erg zijn eigen plan trekt", legt Ben Saïd uit. "Dat levert eigenlijk altijd films op die ik zelf als bioscoopbezoeker ook zou willen zien. De eerste versie van Elle was exact de film die ik voor ogen had; dat werkt heel fijn samen." De Franse thriller, over een vrouw die op zoek gaat naar haar verkrachter, trok wereldwijd ruim 2 miljoen bezoekers. De meeste bezoekers werden getrokken in Frankrijk, Nederland en de VS. "We waren heel blij met de ontvangt van de film. We wisten van tevoren dat het geen gemakkelijk onderwerp was, en dat we niet de cijfers zouden gaan halen van bijvoorbeeld Zwartboek."

Ander concreet project
Er is nog een ander concreet project dat de Nederlandse filmer en de producent voorbereiden, een oorlogsdrama dat zich in Lyon afspeelt. "Maar daarvoor zijn we ons nog aan het documenteren. Paul is nog erg aan het zoeken naar de insteek waarmee hij dat verhaal wil vertellen. Bovendien wordt die film vermoedelijk duurder dan Blessed Virgin."Naar verwachting is de nieuwe film van Verhoeven pas begin 2019 in de Nederlandse bioscopen te zien.

Veel animo voor nieuwe Verhoeven in Cannes
Veel animo voor nieuwe Verhoeven in Cannes (Foto: BuzzE)

LB: Patricia Paay wil nieuw huis

Lekker belangrijk: nieuws dat je niet wil missen!

Patricia Paay is met haar man Robert op zoek naar een nieuw huis. De twee willen op een andere plaats opnieuw beginnen.

"We willen samen een nieuwe start maken", vertelt Patricia aan Shownieuws. "Hij is hier bij mij ingetrokken en we willen graag een huis echt voor onszelf. Met een groot hek eromheen zodat niemand me meer kan volgen."

Sinds woensdag staat het huis van Patricia in Lijnden officieel te koop. De presentatrice woont er sinds eind 2013. Patricia beleefde de laatste maanden een moeilijke tijd nadat een seksvideo van haar op internet belandde. Sindsdien komt ze nog maar weinig in het openbaar.

Patricia Paay wil nieuwe start maken
Patricia Paay wil nieuwe start maken (Foto: BuzzE)

Olympisch kampioen 100m vrije slag laat WK schieten door hartoperatie

Het wereldkampioenschap zwemmen in Boedapest moet het in juli ook doen zonder Kyle Chalmers, de zoveelste Australische topzwemmer die afzegt voor het toernooi.

De pas 18-jarige Chalmers brak begin vorig jaar door op de nationale kampioenschappen en maakte de hype compleet door in Rio de Janeiro olympisch goud te pakken op de 100 meter vrije slag, het koningsnummer van het zwemmen. Zijn opmars was opvallend, want pas vanaf eind 2015 begon hij zich in plaats van op Aussie rules vooral op zwemmen te richten. 

Chalmers kampt echter met supraventriculaire tachycardie, een hartaandoening die voor pijn op de borst en zelfs flauwvallen kan zorgen. Volgens Australische media heeft de zwemmer dit jaar al drie 'aanvallen' gehad door de aandoening. Al op zijn twaalfde kreeg hij de diagnose en Chalmers is er al eens eerder voor geopereerd.

"We hebben besloten dat het met het oog op de lange termijn voor Kyle het beste was om de operatie nu te doen in plaats van het uit te stellen", aldus coach Peter Bishop. "Kyle heeft hierdoor lang genoeg de tijd om te herstellen en zich voor te bereiden op de Gemenebestspelen van 2018", zegt Bishop, doelend op de Spelen die volgend jaar in het Australische Gold Coast gehouden worden.

FOK! Wat een weer: Steeds warmer, weekend tropisch

In mei leggen alle vogels een ei. 

Hallo daar! Er staan ons een paar prachtige dagen te wachten en met het verlengde weekend voor de deur zal niemand, behalve de diehard weeramateur daar rouwig om zijn. Toch zijn er inmiddels wel wat kantekeningetjes te plaatsen voor wat betreft de zondag. Daar kom ik zo op.

Een zwak warmtefrontje golfde al een tijdje voor onze deur en zorgde de afgelopen dagen nog voor gematigde temperaturen en de aanvoer van wolkenvelden. In het noorden heeft het daar zelfs even uit geregend. Niet veel, maar toch. Dat warmtefrontje trekt dan vandaag definitief door ons land heen en vanaf dan draait de wind naar het oosten tot zuidoosten en komt de aanvoer van echt warme lucht op gang. 

Vanmiddag zien we in het binnenland nog wat stapelwolken ontstaan en die schermen de zon soms even af. Langs de kust is het ronduit zonnig. De meeste bewolking vinden we toch weer in het oosten en noorden. Het blijft wel droog. De maxima liggen tussen de 20 en 25 graden. Er staat maar een zwakke tot matige noordelijke wind. 

Morgen en overmorgen zijn zonnig en droog. Er zal hooguit wat sluierbewolking te zien zijn, maar die schermt de zon nauwelijks af. In het binnenland zijn tropische temperaturen van 30 graden mogelijk. Misschien nog wel iets hoger. Ook langs de kust wordt het met een aflandige wind royaal boven de 25 graden. Toch wil ik de kans op zeewind niet helemaal uitsluiten, maar zeker is dat nog niet.

Zondag. Er zijn modellen die het al tot enkele onweersbuien laten komen. Andere modellen laten dat pas op maandag gebeuren. Feit is wel dat het nog erg warm blijft. Afhankelijk van eventuele bewolking is een 30 graden zeker nog wel mogelijk.

De koelere lucht ligt op de loer, maar nadert slechts heel langzaam. Zodoende kan het ook op maandag nog redelijk warm worden, maar dan is de kans op onweer een stuk groter. 

Maar ik loop op de feiten vooruit. Geniet eerst maar van een paar heerlijke dagen.

Fijne Hemelvaartsdag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:33
Zon onder: 21:41
Zonkracht: 6/3

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1895 Iers toneelschrijver en dichter Oscar Wilde wordt schuldig bevonden aan sodomie en moet voor twee jaar de gevangenis in.
1940 De Slag om Duinkerken begint.
1979 Een DC-10 van American Airlines verliest vlak na de start in Chicago een motor waardoor het toestel neerstort en 273 mensen de dood vinden.
2006 Paus Benedictus XVI brengt een vierdaags bezoek aan Polen.
2009 Haakon Lie een Noors politicus overlijdt.

Zonsondergang in Purmerend (Foto: Spylacopa_68)
Spylacopa_68 maakte vanuit Purmerend deze mooie foto van de zonsondergang met contrails en wat laaghangende wolken. (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

23 miljoen Amerikanen onverzekerd in 2026

Ongeveer 23 miljoen Amerikanen zouden in 2026 onverzekerd zijn door afschaffing van Obamacare en invoering van de nieuwe zorgwet van president Donald Trump. Het is de eerste keer dat het effect van de nieuwe zorgregels is doorgerekend.

De Affordable Care Act waarbij alle Amerikanen recht hadden op goede en betaalbare zorg en verplicht een zorgverzekering moesten afsluiten, werd onder de vorige president Obama ingevoerd. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde in mei met een minieme meerderheid in met een wijziging van Obamacare. De meeste Republikeinse leden van het huis stemden voor. Alle 193 Democratische leden stemden tegen.

23 miljoen Amerikanen onverzekerd in 2026
23 miljoen Amerikanen onverzekerd in 2026 (Foto: ANP)

Sarah Hyland: niemand moet zo dun zijn als ik

In een post op Twitter heeft Sarah Hyland gereageerd op kritiek dat ze te dun is. De Modern Family-actrice kampt met fysieke problemen.

"Ik wil iets aankaarten waarover heftig gediscussieerd wordt in de comments op mijn Instagram", schrijft de 26-jarige. "Dat iets is mijn gewicht. Normaal reageer ik niet op dit soort dingen omdat het alleen maar aandacht geeft aan negativiteit, maar ik wil iets uitleggen en liefde verspreiden."

De actrice vertelt dat ze het het afgelopen jaar moeilijk heeft gehad. "Misschien dat ik daar ooit over praat, maar op dit moment hou ik liever mijn privacy. Ik wil wel zeggen dat dit jaar veel verandering heeft gebracht, en daarmee ook fysieke veranderingen. Ik heb te horen gekregen dat ik niet mag sporten. Daar ben ik erg over van streek, want ik ben een bewegingsactivist."

Bedrust
Sarah legt uit dat ze helemaal niet dun wil zijn, maar dat ze de afgelopen maanden veel spiermassa is verloren omdat haar bedrust is voorgeschreven. Ze onthult dit omdat haar werd verweten anorexia te promoten en ze niet wil dat haar jonge fans dat geloven. "Dus ik ben hier om te zeggen dat niemand het gewicht zou moeten nastreven dat ik op dit moment heb."

Toen Sarah negen jaar oud was, beek zij nierdysplasie te hebben. Vijf jaar geleden kreeg ze tijdens een transplantatie een nier van haar vader.

Sarah Hyland: niemand moet zo dun zijn als ik
Sarah Hyland: niemand moet zo dun zijn als ik (Foto: BuzzE)

Politie laat verdachte vrouw Manchester vrij

De Engelse politie heeft de vrouw die eerder werd opgepakt in het Engelse Blackley voor betrokkenheid bij de bomaanslag in Manchester vrijgelaten. Ze wordt niet aangeklaagd, zo meldt de politie via Twitter.

Zes andere verdachten, allen mannen, zitten nog wel vast. Het gaat onder meer om een broer van Abedi: Ismail. Een andere broer, Hashem, zou zijn aangehouden in de Libische hoofdstad Tripoli. Hij wordt verdacht van banden met Islamitische Staat, meldde een lokale antiterrorisme-eenheid.

De vader, Ramadan Abedi, is volgens ooggetuigen woensdag ook opgepakt door gewapende mannen die in auto's naar zijn huis in Tripoli waren gekomen. Hij had eerder in de media verklaard niet te kunnen geloven dat zijn zoon een aanslag zou plegen.

Politie laat verdachte vrouw Manchester vrij
Politie laat verdachte vrouw Manchester vrij (Foto: ANP)

Jury voor rechtszaak Bill Cosby compleet

De twaalf juryleden die zich over de misbruikzaak van Bill Cosby moeten buigen, zijn gekozen. Zeven mannen en vijf vrouwen zullen beslissen of de gevallen komiek schuldig is aan het drogeren en aanranden van basketbalcoach Andrea Constand.

Woensdag werden de laatste twee juryleden toegevoegd aan de groep. Eén van hen verving een eerder gekozen lid dat wegens persoonlijke redenen niet langer onderdeel kon zijn van de rechtszaak. Twee van de juryleden zijn Afro-Amerikaans.

Huidskleur
Tijdens de procedure maakte het team van Cosby bezwaar tegen de selectie, omdat die te weinig mensen met een donkere huidskleur zou bevatten. Een Afro-Amerikaans potentieel jurylid werd volgens de advocaten puur om haar afkomst afgewezen. Een rechter wees het bezwaar af, nadat de aanklagers hadden aangetoond dat de vrouw in kwestie een politie-agente was die ooit is beschuldigd van rommelen met bewijsmateriaal.

Vorige maand verklaarde Cosby's dochter Ensa op de radio dat ras een grote rol speelde in de beschuldigingen aan haar vaders adres. In een interview deze maand liet Cosby desgevraagd weten dat dat weleens waar zou kunnen zijn. De voormalig televisiester leek uiteindelijk tevreden over de juryselectie. Na afloop zei hij buiten de rechtbank woensdag tegen onder meer NBC dat hij dankbaar was voor de "aardige mensen uit Pittsburgh", waar de jury werd gekozen, en bedankte hij ook de lokale politie, die alles "soepel had laten verlopen".

Jury voor rechtszaak Bill Cosby compleet
Jury voor rechtszaak Bill Cosby compleet (Foto: BuzzE)

NAVO-top moet Trump tevreden stellen

Tijdens het eerste bezoek van Donald Trump aan Europa als president van de Verenigde Staten is de NAVO-top van regeringsleiders en staatshoofden een belangrijk hoogtepunt. De verwachting is dat zij donderdag enkele handreikingen doen om tegemoet te komen aan Trumps kritiek op de militaire alliantie.

Trump wil dat de bondgenoten hun defensie-uitgaven verhogen en meer aan terrorismebestrijding gaan doen. NAVO-chef Jens Stoltenberg zei woensdag dat de lidstaten hier hard aan werken. In aanwezigheid van de Belgische koning Filip wordt donderdag om 17.00 uur het nieuwe NAVO-gebouw officieel in gebruik genomen. Kort daarvoor heeft Trump een monument onthuld met een deel van het door terreuraanslagen ingestorte World Trade Center in New York.

De bijeenkomst van de leiders daarna is ingekort tot een werkdiner en is volgens de planning klaar rond 21.00 uur. Premier Mark Rutte is aanwezig namens Nederland. Donald Tusk en Jean-Claude Juncker, de voorzitters van de Europese Raad en de Europese Commissie, hebben om 10.00 uur een ontmoeting met Trump.

NAVO-top moet Trump tevreden stellen
NAVO-top moet Trump tevreden stellen (Foto: ANP)

Tientallen migranten verdronken bij Libië

Zeker 34 migranten zijn woensdag verdronken voor de kust van Libië. Dat gebeurde nadat zo'n tweehonderd mensen zonder reddingsvesten uit een boot waren gevallen. Onder de slachtoffers zijn veel jonge kinderen. De private reddingsorganisatie MOAS meldde dat medewerkers lichamen uit het water hebben gehaald. "Het gaat vooral om peuters", zei medeoprichter Chris Catrambone op Twitter. De kustwacht meldde later dat ten minste 34 lichamen zijn aangetroffen.

De migranten probeerden op een tiental bootjes de oversteek naar Europa te maken. Marineschepen, koopvaardijschepen en een sleepboot assisteerden MOAS en de Italiaanse kustwacht bij het redden van mensen. 1800 migranten zijn in veiligheid gebracht. Voor tientallen mensen kwam de hulp te laat. Ongeveer de helft van de circa vijfhonderd opvarenden van een van de boten kwam terecht in het water toen het vaartuig deels kantelde. Dat gebeurde onder meer doordat de migranten plots naar dezelfde kant van het vaartuig waren gelopen.

Het is nog onduidelijk waar de migranten aan land zijn gebracht.

Tientallen migranten verdronken bij Libië
Tientallen migranten verdronken bij Libië (Foto: ANP)

Autoriteiten vijf keer gewaarschuwd voor Abedi

De autoriteiten zijn de laatste vijf jaar minstens vijf keer gewaarschuwd voor zelfmoordterrorist Salman Abedi. Zo belden vrienden van hem de antiterrorismelijn nadat Abedi hen had verteld dat het "prima was om een zelfmoordterrorist te zijn".

Ook wisten de autoriteiten dat de vader van de aanslagpleger die in Manchester voor een bloedbad zorgde, lid was van een aan Al Qaida gelieerde Libische groepering. Ook de moskee waar Abedi eerder kwam had de politie al eens gewaarschuwd dat de aanslagpleger aan het radicaliseren was, schrijft het Engelse dagblad The Telegraph.

Familie van de omgekomen dader waarschuwde daarnaast de Britse politie, om te wijzen op het gevaar dat de man vormde. Met die informatie werd niets gedaan. Abedi stond wel op een zogenoemde watchlist van de autoriteiten, maar werd niet nauw gevolgd.

Autoriteiten vijf keer gewaarschuwd voor Abedi
Autoriteiten vijf keer gewaarschuwd voor Abedi (Foto: ANP)

Geen wereld zonder slachtoffers

Je bent geen held als je in Manchester tientallen hoofdzakelijk zeer jonge slachtoffers maakt. Het is pure lafheid om dit met een zelfmoordaanslag te doen, waardoor je nooit verantwoording af hoeft te leggen of met je eigen geweten in overleg moet. Als je dan een organisatie vertegenwoordigt die dit stimuleert of faciliteert, gaat ook die organisatie daar nooit applaus voor krijgen, anders dan van de smerige lafaards die al aan die organisatie waren gelieerd. Heel de wereld haat je alleen maar meer. Meer niet.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.