FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 1 oktober 2016

'Londen neemt alle EU-regels eerst over'

Groot-Brittannië zal na het vertrek uit de EU alle regels en wetten van de unie in de Britse wetten opnemen. In de jaren na de brexit zullen overbodige voorschriften worden geschrapt. Dat zal de Britse premier Theresa May volgens de omroep ITV zondag bekend maken in een toespraak tot haar conservatieve partij.

Volgens de omroep wil May het bedrijfsleven daarmee geruststellen en meer zekerheid geven. De omroep gaf geen bronnen voor het bericht en een woordvoerder van de premier wilde geen commentaar geven.

'Londen neemt alle EU-regels eerst over'
'Londen neemt alle EU-regels eerst over' (Foto: ANP)

Ruim 100.000 bezoekers bij Open Huizen Dag

Ongeveer 105.000 belangstellenden zijn zaterdag afgekomen op najaarseditie van de NVM Open Huizen Dag. Circa 29.000 huiseigenaren deden mee. Volgens makelaarsvereniging NVM waren er huizen waar bezoekers in de rij moesten staan om binnen te komen. Sommige woningen trokken meer dan 25 kijkers. Gemiddeld ging het om vier per woning. Voor een klein aantal huizen was helemaal geen interesse.

In april konden potentiële kopers nog kiezen uit 37.000 huizen. De NVM zegt dat er nu minder huizen te koop zijn. "Daarom is het logisch dat er minder verkopende deelnemers zijn."

Ruim 100.000 bezoekers bij Open Huizen Dag
Ruim 100.000 bezoekers bij Open Huizen Dag (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 01/10/2016

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. PSV slaagde er niet in te winnen op bezoek bij sc Heerenveen, het werd er 1-1. Roda JC wacht nog altijd op zijn eerste overwinning van dit seizoen, vandaag was N.E.C met 0-1 te sterk.

SC Heerenveen-speler Lucas Bijker in duel met PSV'er Gaston Pereiro. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
SC Heerenveen-speler Lucas Bijker in duel met PSV'er Gaston Pereiro. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

sc Heerenveen

1 - 1

PSV

 72' Zeneli    75' St.Juste (e.d)
 
 Gele kaart: Mulder, Mulder, (sc Heerenveen), Narsingh, (PSV)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 23.650
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Marzo
St.Juste
v.Aken
Bijker
v.Amersfoort
Schaars
Kobayashi (Thorsby/90 3)
Zeneli
Ghoochannejhad (Veerman/79)
Larsson (Slagveer/52)
  Zoet
Brenet
Schwaab
Moreno
Willems
Pröpper
S.de Jong
Guardado (Zintsjenko/55)
Pereiro
L.de Jong
Bergwijn (Narsingh/68)

Roda JC

0 - 1

N.E.C. Nijmegen

     78' Mayi
 
 Gele kaart: v.Hyfte, Auassar, (Roda JC), Mayi, Bikel, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 11.915
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Leer
Rutjes
Werker
Kum
v.Peppen
Auassar
Gullón
Paulissen (Ajagun/59)
v.Hyfte
Noor (De Silva/83)
Mytides (Rosheuvel/72)
  Delle
Dyrestam
Dumic
Golla
Fomitschow
Bikel (Kadioglu/67)
Von Haacke (Rayhi/86)
Breinburg
Ofosu
Awoniyi (Owusu-Abeyie/59)
Mayi

Uitslag Vitesse - FC Groningen

Vitesse heeft in de Eredivisie een 2-1 zege geboekt op FC Groningen. De bezoekers kwamen door een benutte strafschop al snel op voorsprong, maar het was de thuisclub die in het Gelredome het overwicht had en de overwinning naar zich toetrok.

Vitesse

2 - 1

FC Groningen

44' Baker
76' Leerdam
  4' Hoesen (pen)
 
Gele kaart: Rashica, Tighadouini (Vitesse), Davidson (FC Groningen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 15.055
Arbiter: Wiedemeijer
Bijzonderheden: Duel lag vanwege noodweer tien minuten stil
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Leerdam
Kashia
Van der Werff
Kruiswijk
Nakamba
Foor (Miazga/86)
Baker
Rashica (Van Bergen/46)
Van Wolfswinkel
Tighadouini (Nathan/90+1)
  Padt
Hateboer
Larsen
Memisevic
Davidson (Van der Laan/46)
Hiariej
Linssen (Van Weert/78)
Jenssen
Idrissi
Hoesen
Mahi (Sörloth/65)

FOK! sportfoto-onderschrift week 39

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is klappernootopreis met het volgende onderschrift: "Mercedes belooft plechtig dat er comfortabeler stoeltjes in de Formule 1 bolides komen..."

De opgave van deze week:

Bayern München-speler Franck Ribéry wil ons wat duidelijk maken, maar wat? (Pro Shots / Witters)
Bayern München-speler Franck Ribéry wil ons wat duidelijk maken, maar wat? (Pro Shots / Witters)

Kelly Osbourne schikt met minnares vader

Kelly Osbourne en Michelle Pugh hebben het op een akkoordje gegooid. Dat meldt People. De dames vlogen elkaar deze zomer in de haren toen naar buiten kwam dat haarstyliste Michelle jarenlang een affaire had met Kelly's vader Ozzy Osbourne.

Kelly was woest en beledigde Michelle meermaals op Twitter. In een van de berichten plaatste Kelly het mobiele nummer van de haarstyliste en riep ze mensen op het nummer te bellen als ze behoefte hadden aan een goedkope kappersbeurt en seksuele handelingen. Michelle beschuldigde Kelly van laster en stapte naar de rechter.

"De tweets zijn verwijderd en de zaak is buiten de rechtszaal opgelost", liet Michelle's advocaat weten aan People.

Kelly Osbourne schikt met minnares vader
Kelly Osbourne schikt met minnares vader (Foto: BuzzE)

Politie op de vuist met migranten in Calais

De Franse politie heeft zaterdag traangas en waterkanonnen gebruikt om een demonstratie in havenplaats Calais uiteen te jagen. Migranten en actievoerders waren daar de straat op gegaan om te demonstreren tegen de komende sluiting van het grote migrantenkamp bij de plaats.

Ongeveer tweehonderd migranten en vijftig sympathisanten hadden zich, ondanks een verbod van de autoriteiten, verzameld onder een brug nabij het asielzoekersdorp, beter bekend als 'de jungle'. De politie raakte slaags met de groep toen zij de migranten wilde terugdringen naar het kamp. Eerder op de dag waren vier bussen waarmee ongeveer 150 actievoerders onderweg waren naar Calais door de politie tegengehouden.

De Franse president Hollande heeft gezegd dat hij het migrantenkamp voor het eind van het jaar wordt gesloten.

Politie op de vuist met migranten in Calais
Politie op de vuist met migranten in Calais (Foto: ANP)

Verstappen heel tevreden met derde plaats in kwalificatie

Max Verstappen kwalificeerde zich eerder vandaag als derde voor de Grand Prix van Maleisië en daarmee was de Nederlander blij. "Ik ben heel tevreden om me hier als derde te kwalificeren", zo lezen we op de website van de Nederlandse Formule 1-coureur.

"Het hele weekend verliep al goed en zeker de lange runs waren heel positief. Er was nog wel wat ruimte voor verbetering in de korte runs, maar vandaag in de kwalificatie kwam het allemaal goed voor elkaar. We zaten er uiteindelijk niet te ver vanaf en ik kijk natuurlijk uit naar zondag, want ik denk dat we in de race meer kans hebben", zo vulde Verstappen aan tijdens de persconferentie na de kwalificatie.

De Nederlander wil in de race de strijd aangaan met de coureurs van Mercedes die op eerste twee startplaatsen staan. Dat Verstappen een extra setje zachte banden heeft overgehouden aan de kwalificatie kan daarbij een voordeel zijn. In Q2 gebruikte hij namelijk mediums om een snelle tijd neer te zetten. 

"Zo houden we in ieder geval alle opties open. Wat we precies gaan doen, hangt onder meer af van de temperatuur. We beginnen op de zachte band, in de race beslissen we wat we daarna gaan doen. De balans op de zachte band was in ieder geval goed, al moet ik zeggen dat het op de andere compounds ook prima ging", aldus een gretige Verstappen.

Verstappen heel tevreden met derde plaats in kwalificatie (Pro Shots / Action Images)
Verstappen heel tevreden met derde plaats in kwalificatie (Pro Shots / Action Images)

Robben opnieuw geblesseerd bij Bayern

Arjen Robben heeft tijdens een wedstrijd van zijn club Bayern München opnieuw een blessure opgelopen. De Nederlandse aanvaller liep in de competitiewedstrijd tegen FC Köln (1-1) een kneuzing aan zijn ribben op en werd na 45 minuten gewisseld.

Volgens trainer Carlo Ancelotti is het geen zware blessure. "Hij had pijn en kon niet verder. Maar het is niets iets ernstigs." Toch zou het wel kunnen betekenen dat Robben zijn rentree voor Oranje uit moet stellen. Bondscoach Danny Blind riep de aanvaller niet op voor de WK-kwalificatieduels tegen Wit-Rusland en Frankrijk, maar sprak nog wel een klein beetje hoop uit dat hij toch over de Bayern-speler zou kunnen beschikken.

Deze hoop lijkt nu ijdel te zijn, te meer Bayern met Robben niet te veel risico wil nemen na een periode vol blessureleed. Hij mocht een aantal malen invallen, voordat hij vandaag voor het eerst weer in de basis startte.

Farage ontkent bij Trump te zijn

"In tegenstelling tot mediaberichten, ben ik in Engeland." Met deze tweet ontkende de omstreden Britse politicus Nigel Farage dat hij in de Verenigde Staten zou zijn om de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump te coachen voor zijn tweede debat tegen zijn Democratische rivale Hillary Clinton.

Een woordvoerder van de UKIP partij in Engeland ontkende de berichten ook, maar kon niet zeggen of Farage in de nabije toekomst naar Amerika zou reizen om Trump te helpen bij zijn campagne. Farage zelf zinspeelde daarop bij zijn afscheidsspeech tijdens de UKIP conferentie, waar hij zei dat hij niet uitsloot terug te keren naar de VS om Trump te helpen. De twee conservatieve politici hadden elkaar in augustus ook al ontmoet in Mississippi.

Farage staat bekend om zijn scherpe debattechniek en opruiende teksten, met name over immigranten. Hij gold als boegbeeld van de brexitcampagne. Na het referendum waarin de Britten stemden voor een vertrek uit de EU, nam hij afscheid als leider van de UKIP-partij.

Farage ontkent bij Trump te zijn
Farage ontkent bij Trump te zijn (Foto: ANP)

Chaves wint Ronde van Lombardije

Esteban Chaves is de winnaar geworden van de Ronde van Lombardije. Hij klopte in de laatste klassieker van dit seizoen zijn landgenoot Rigoberto Uran en de Italiaan Diego Rosa in de sprint.

Die drie sprongen samen met op dertig kilometer van de finish weg op de Selvina, de laatste serieuze beklimming. Een achtervolgende groep met onder anderen Robert Gesink, Alejandro Valverde, Fabio Aru en Warren Barguil slaagde er niet meer in het gat dicht te rijden. Op een klimmetje op drie kilometer van de finish versnelde Chaves, waarna Barget de andere moest laten gaan. In Bergamo was het vervolgens Rosa die als eerste de sprint aanging, waarna Chaves er in de laatste meters nog overheen kwam.

Zware explosieven in Vlaardingen gevonden

In een garagebox aan de Planciusstraat in Vlaardingen zijn zaterdag zware explosieven en scherpe munitie gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie moest er aan te pas komen om de explosieven onschadelijk te maken.

Een politiewoordvoerster meldde dat de vondst onderdeel is van een lopend Haags politie-onderzoek. In dat onderzoek werden vrijdag al vier personen aangehouden uit Hoek van Holland en Vlaardingen. In twee woningen van de verdachten werden ook drugs en geld aangetroffen. Daarnaast werd er ook drugs in enkele auto's van de verdachten gevonden.

De garagebox was eigendom van een van de verdachten.

Zware explosieven in Vlaardingen gevonden
Zware explosieven in Vlaardingen gevonden (Foto: ANP)

Keeper trapt kaak tegenstander kapot: 4 jaar schorsing

De Chileense keeper Claudio Abarca heeft een probleem. Niet alleen is het een ontzettende oetlul, ook mag hij vier jaar lang niet meer voetballen. De speler van het in de derde Chileense divisie uitkomende General Velazquez werd afgelopen maandag tijdens de wedstrijd tegen Estacion Central ogenschijnlijk ietwat geïrriteerd door tegenstander Diego Diaz.

Als je de keeper bent en een tegenstander raakt je aan is er uiteraard maar één juiste manier om te reageren, zo zal Abarca wellicht gedacht hebben. Hij twijfelde geen moment en gaf de voor hem zittende Diaz een snoeiharde trap op diens gezicht. De weinig dappere actie van de keeper leverde Diaz een op drie plaatsen gebroken kaak op. 

De trap was zo gewelddadig dat de aanwezige politie het veld op kwam om Abarca in te rekenen. Hij bracht de nacht door op het politiebureau, waarna hij onder voorwaarden vrijgelaten werd - zo mag hij niet bij Diaz in de buurt komen. De Chileense voetbalbond ANFA heeft gelukkig weinig tijd nodig gehad om duidelijk te maken dat dit soort idioot gedrag geen plaats heeft op een sportveld: nog deze week hebben ze laten weten dat Abarca vier jaar geschorst is. 

Volgens ons begaat Abarca inderdaad een overtreding, maar oordeel vooral zelf (Bron: YouTube)

Nuon Solar Team wint in Zuid-Afrika

Het Nuon Solar Team heeft opnieuw bewezen dat het de beste zonnewagen ter wereld kan bouwen. De Delftse studenten die de wagen maakten, wonnen zaterdag de SASOL Solar Challenge in Zuid-Afrika. Zij verbraken tegelijkertijd het wereldrecord aantal gereden kilometers in een zonnerace: totaal 4717 kilometer.

Het is de tweede keer dat het team in Zuid-Afrika wint. "Met 173 kilometer voorsprong op de belangrijkste concurrent, de Japanse Universiteit Tokai, was het verschil nog nooit zo klein. Twee jaar geleden was het verschil met nummer twee nog 1500 kilometer", aldus een woordvoerster van het Solar Team.

Nuon Solar Team wint in Zuid-Afrika
Nuon Solar Team wint in Zuid-Afrika (Foto: ANP)

Judeska wil internationale acteercarrière

Judeska is door het dolle. Bon Bini Holland, de film waarin ze een van de hoofdrollen speelt, heeft vrijdagavond een Gouden Kalf gewonnen. "Ik ben klaar. Hollywood, Bollywood ik kom eraan", juicht ze in een video die Jandino Asporaat zaterdag op Instagram plaatste.

"Heb niet alles kunnen verstaan, maar volgens mij is ze blij", schreef Jandino, die al jaren in de huid van Judeska kruipt, bij de video. "Nu is ze echt niet meer te stoppen." Bon Bini Holland sleepte vrijdagavond het Gouden Kalf van het Publiek in de wacht, de publieksprijs van het Nederlands Film Festival. "We hebben alles tegen de vlakte geklapt", aldus Judeska.

Voor ze haar koffers pakt richting Hollywood, rest haar nog één taak in Nederland. "Dushi John Williams, ik ga zitten op je gezicht voor deze."

Wereldwijd
Jandino reageerde zaterdag ook 'zelf' via Instagram op het winnen van de filmprijs. "Deze prijs is voor de kleintjes, de jongeren, de ouderen. Voor de mensen met een droom, zelfs voor degenen die niet durven te dromen, pak onze droom en maak het jouw droom, de hokjesdenkers, de nee-schudders, deze prijs is ook voor jullie", schrijft de komiek.

Volgens Jandino gaat het Gouden Kalf 'verder dan onze Nederlandse grenzen'. "Want Bon Bini Holland is inmiddels al in 9 andere talen gedupt. Van Frans, Spaans, Arabisch, Duits enz. Mensen lachen wereldwijd om het zelfde ding. We lijken veel meer op elkaar dan we van elkaar verschillen. Laar niemand je niks anders wis maken. Samen hebben we dit gedaan en samen gaan we het blijven doen."

 

Dit was September 2012, @doutzen en ik waren hier onze presentatie teksten aan het repeteren voor het goudenkalf gala. Totaal niet kunnen denken dat wij 4 jaar later wij zelf een #GoudenKalf zouden winnen. Deze prijs is voor de kleintjes, de jongeren, de ouderen.. Voor de mensen met een droom, zelfs voor degenen die niet durven te dromen, pak onze droom en maak het jouw droom, de hokjesdenkers, de nee schuders, deze prijs is ook voor jullie.. Deze prijs gaat verder dan onze Nederlandse grenzen. Want #BonBiniHolland is inmiddels al in 9 andere talen gedupt. Van Frans, Spaans, Arabisch, Duits enz.. Mensen lachen wereldwijd om het zelfde ding. Wij lijken veel meer op elkaar, dan we van elkaar verschillen. Laat niemand je niks anders wijs maken, Samen hebben we dit gedaan en samen gaan we het blijven doen. #WerelWijd #DroomJagers #WijStoppenNiet #WerkHardLachHarder #YDK #HetHuisVanAsporaat ❤

Een foto die is geplaatst door Jandino..♥ (@jandinoasporaat) op1 Okt 2016 om 6:18 PDT

Judeska wil internationale acteercarrière
Judeska wil internationale acteercarrière (Foto: BuzzE)

Verwarde man vernielt beelden in Rome

De Italiaanse politie heeft zaterdag een 39-jarige Ghanese man gearresteerd die tussen vrijdagavond en zaterdagmorgen vernielingen aanrichtte in verschillende kerken in het centrum van Rome.

Vrijdagavond vernielde de man twee beelden in de Basilica Santa Prassede ten zuiden van het centraal station. In twee andere kerken in de buurt kregen nog meer beelden klappen van de verwarde man.

Zaterdagmorgen drong de man de kerk San Vitale in de Via Nazionale binnen, waar hij drie beelden en een kaarsenstandaard vernielde. Daarna nam hij ook in een andere kerk beelden onder handen. Bij zijn acties schreeuwde de man en zaaide paniek. De politie kon hem zaterdag vlakbij Piazza del Popolo inrekenen.

Verwarde man vernielt beelden in Rome
Verwarde man vernielt beelden in Rome (Foto: ANP)

Afrekening in Charleroi

Burgemeester Paul Magnette (PS) van de Belgische stad Charleroi heeft voor maandagavond de speciale veiligheidsraad bijeengeroepen, nadat zaterdagochtend een man in een café in het centrum van Charleroi werd doodgeschoten.

De man, zonder verblijfsvergunning, werd getroffen in café "Le Capital" op de Boulevard Bertrand. De politie houdt rekening met een afrekening in het criminele circuit.

Twee weken geleden werd in de vlakbij gelegen Rue Turenne ook een man doodgeschoten.

Afrekening in Charleroi
Afrekening in Charleroi (Foto: ANP)

Vlaamse burgemeesters vaak bedreigd

Burgemeesters van Belgische gemeenten in Vlaanderen hebben steeds vaker te maken met fysieke en verbale bedreigingen. Uit een rondgang van de krant De Standaard bleek dat bijna de helft van de burgervaders te maken heeft gehad met gewelddadige inwoners.

Op de vraag of zij ooit geconfronteerd zijn met verbaal en/of fysiek geweld, antwoordde 48 procent bevestigend. Een op de zes eerste burgers verklaarde klappen te hebben gekregen. Enkele burgemeester hebben om politiebewaking gevraagd of laten tijdens gemeenteraadsvergaderingen agenten in burger een oogje in het zeil houden.

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten overweegt om een vertrouwenspersoon aan te stellen voor burgemeesters in nood. Verder komt er misschien een opleiding om burgemeesters te leren omgaan met boze en agressieve ingezetenen.

Vlaamse burgemeesters vaak bedreigd
Vlaamse burgemeesters vaak bedreigd (Foto: ANP)

Iran maakt Amerikaanse drone na

Iran beweert dat het een Amerikaanse drone heeft nagemaakt. Het gaat om een onbemand vliegtuigje dat volgens het land over een lange afstand kan vliegen en vier precisiebommen als wapens kan dragen.

Het toestel, Saegheh ofwel bliksemflits gedoopt, is een kopie van een Amerikaanse drone die Iran volgens eigen zeggen vijf jaar geleden uit de lucht schoot en beschadigd in handen kreeg. Dat toestel, een RQ-170, werd gebruikt door de geheime dienst CIA. Teheran beweert dat het nog drie andere Amerikaanse drones heeft.

Iran maakt Amerikaanse drone na
Iran maakt Amerikaanse drone na (Foto: ANP)

Terminator op de bon in Duits station

Een hoofdagent van de Duitse politie kreeg de verrassing van zijn leven toen hij op het centraal station van München twee mannen aanhield die tegen de regels in op het perron fietsten. Het bleken acteur Arnold Schwarzenegger en zijn persoonlijke bewaker te zijn.

Stefan Schmitt was in uniform op weg naar zijn werk toen hij de twee al slalommend op het perron zag manoeuvreren. Hij sommeerde hen te stoppen en ontdekte daarna dat hij met de wereldberoemde Oostenrijk-Amerikaanse filmster en voormalig gouverneur van Californië van doen had.

De 'Terminator' verklaarde op de fiets te zijn gestapt omdat hij tijdelijk problemen met lopen had. Bij wijze van boete ging hij samen met Schmitt op de foto die de politie trots verspreidde.

Tennisster Rus zegeviert in Thailand

Tennisster Arantxa Rus heeft het ITF-toernooi in Hua Hin (25,000 dollar) gewonnen. De Nederlandse (WTA-237) was in de finale met 3-6, 7-6 (4) en 7-6 (3) te sterk voor de thuisspelende Thaise Nicha Lertpitaksinchai (WTA-311).

Rus had het niet makkelijk tegen Lertpitaksinchai, want de wedstrijd duurde bijna drie uren. Toch wist de speelster uit Monster aan het langste eind te trekken en voor het eerst sinds oktober 2013 weer een ITF-toernooi op haar naam te schrijven.

Rutte: stop met onzin over MH17

De Nederlandse ambassadeur in Moskou zal het gesprek maandag op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken opnieuw gebruiken om duidelijk te maken dat Nederland van de Russen volledige medewerking verwacht in het onderzoek naar het neerhalen van de MH17. "Maar ook dat ze moeten stoppen met het verspreiden van allerlei onzin over de kwaliteit van het onderzoek", zei premier Mark Rutte zaterdag tegen de NOS.

Hij reageerde op het feit dat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag de Nederlandse ambassadeur in Moskou op het matje riep. De ambassadeur moet zich maandag melden op het ministerie in Moskou.

Rutte: stop met onzin over MH17
Rutte: stop met onzin over MH17 (Foto: ANP)

België twijfelt over missie naar Filipijnen

De Belgische handelsmissie naar de Filipijnen in mei 2017 staat op losse schroeven door de omstreden uitspraken van de Filipijnse president Rodrigo Duterte. Zo noemde Duterte de Amerikaanse president Obama onlangs een "hoerenzoon" en vrijdag vergeleek hij zichzelf met Hitler.

Volgens premier Geert Bourgeois van Vlaanderen heeft zijn regering tegenover het federale Agentschap Buitenlandse Handel al bedenkingen geuit over de missie en "lijkt een ministeriële aanwezigheid vanuit Vlaanderen op deze missie niet haalbaar".

In de Waalse krant La Libre Belgique van zaterdag dringt ook de staatssecretaris voor Buitenlandse Handel van het gewest Brussel, Cécile Jodogne, aan op het annuleren van de missie.

België twijfelt over missie naar Filipijnen
België twijfelt over missie naar Filipijnen (Foto: ANP)

Autobom ramt restaurant in Somalië

Een auto vol explosieven is zaterdag in de Somalische hoofdstad Mogadishu ingereden op een restaurant. Minstens drie personen kwamen, volgens getuigen, bij de zelfmoordactie om het leven. Zeker zeven mensen raakten gewond. Omwonenden zeiden dat het restaurant vooral door leden van de binnenlandse veiligheidsdiensten wordt bezocht.

De aanslag is opgeëist door de islamitische extremistische beweging al-Shabaab, die eerder soortgelijke aanslagen pleegde in Mogadishu. In een verklaring liet een woordvoerder van al-Shabaab weten dat ze het gemunt hadden op het personeel van de nabijgelegen gevangenis, waar rebellen in ondergrondse cellen worden vastgehouden.

Autobom ramt restaurant in Somalië
Autobom ramt restaurant in Somalië (Foto: ANP)

'Militairen voor bescherming minderheden Irak'

Nederlandse militairen moeten in Irak helpen om gevluchte minderheden te beschermen, zodat die veilig naar huis kunnen terugkeren. Dat heeft Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie zaterdag gezegd. Hij pleit voor een waarnemings- en beschermingsmissie.

Het Kamerlid wijst erop dat in Irak onder meer christelijke minderheden nog in tenten leven, terwijl zij inmiddels naar huis zouden kunnen terugkeren. Zij hebben dan wel bescherming nodig van de internationale gemeenschap. Nederlandse militairen zouden hieraan kunnen bijdragen, aldus Voordewind. Hij vindt dat de Nederlandse missie in Irak hiermee kan worden uitgebreid, ook omdat de inzet van de Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen inmiddels voorbij is.

Voordewind sprak zaterdag in het programma Kamerbreed over de situatie in Irak en Syrië.

'Militairen voor bescherming minderheden Irak'
'Militairen voor bescherming minderheden Irak' (Foto: ANP)

Jan Smit baalt van hersenschudding

Jan Smit baalt enorm nu hij vanwege een hersenschudding een concert van zijn Elfstedentour af heeft moeten zeggen. Via Instagram liet de zanger zaterdag weten blij te zijn met de begripvolle reacties.

"Ik wil iedereen bedanken voor de lieve en begripvolle reacties nadat ik gisteravond thuis van de trap ben gevallen, met een hersenschudding tot gevolg", luidt Jan's boodschap. "Ik baal natuurlijk enorm dat mijn concert in Kerkrade vanavond niet door kan gaan! Ik kan én mag op dit moment even niets anders dan plat liggen."

Jan viert dit jaar dat hij twintig jaar in het vak zit, onder meer met zijn Elfstedentour. Het concert in Kerkrade zou het tweede van elf concerten in heel Nederland zijn. Vorige week zaterdag trapte de Volendammer zijn jubileumtournee af in Den Bosch. Het concert van volgende week zaterdag in Apeldoorn gaat vooralsnog gewoon door.

Jan Smit baalt van hersenschudding
Jan Smit baalt van hersenschudding (Foto: BuzzE)

'Google overweegt bod op Twitter'

Google heeft de hulp van zakenbank Lazard Ltd ingeroepen om een bod op Twitter voor te bereiden. Dat heeft Bloomberg vernomen van een bron die betrokken is bij het mogelijke overnamebod. Afgelopen week werd bekend dat Twitter verwacht nog voor het einde van het jaar te zijn overgenomen.

Volgens de bron is het niet zeker dat Google ook daadwerkelijk een bod gaat doen op Twitter. Wel is de techgigant meer dan 'gewoon geïnteresseerd' in het sociale netwerk. Tegenover Bloomberg willen Google en Lazard niets kwijt over een mogelijk bod.

Twitter heeft Goldman Sachs en Allen & Co in de arm genomen om een inventarisatie te maken van potentiële kopers. Naast Google worden Disney en Salesforce genoemd. Ook de naam van Netscape-oprichter en fanatiek twitteraar Marc Andreessen is gevallen.

'Google overweegt bod op Twitter'
'Google overweegt bod op Twitter' (Foto: BuzzT)

Elon Musk woedend om Tesla met korting

Tesla's zijn aan de prijs en een korting bedingen zit er niet in. CEO en oprichter van het autobedrijf Elon Musk heeft dan ook furieus gereageerd op een Reddit-bericht waarin een nieuwe klant vertelde over een korting die hij bedongen had op een splinternieuwe Tesla.

Op Twitter heeft Musk zelf een brief gezet die hij naar verkopers in zijn bedrijf heeft gestuurd. In de brief feliciteert de Zuid-Afrikaanse ondernemer zijn medewerkers met een goed kwartaal, maar hij wijst ze er ook op dat het niet door de beugel kan om nieuwe Tesla's met korting te verkopen. Volgens Musk is het niet aan andere klanten uit te leggen dat hij of zij meer heeft betaald voor een Tesla dan een ander. Musk vindt het prima dat testauto's of showmodellen met korting worden verkocht, maar voor nieuwe Tesla's moet de volle mep worden betaald.

Musk voegt er nog aan toe dat hij zelf ook altijd de nieuwprijs betaalt voor zijn auto's. "Net als mijn familie, vrienden en beroemdheden. Het maakt me niet uit hoe invloedrijk ze zijn."

Elon Musk woedend om Tesla met korting
Elon Musk woedend om Tesla met korting (Foto: BuzzT)

Ziekenhuis in Aleppo gebombardeerd

Bij luchtaanvallen in het noordoosten van de stad Aleppo, waar een hevige strijd woedt tussen rebellen en regeringstroepen, is zaterdag een ziekenhuis gebombardeerd. Het ziekenhuis werd getroffen door twee zogenoemde barrel bombs. Dat meldde de medische staf van het ziekenhuis.

Barrel bombs zijn vaten met explosieven en scherven die veelal uit helikopters worden gegooid. Ze worden gebruikt door het Syrische leger.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten is een burger om het leven gekomen en raakten meerdere mensen gewond. Het ziekenhuis is buiten gebruik geraakt.

Ziekenhuis in Aleppo gebombardeerd
Ziekenhuis in Aleppo gebombardeerd (Foto: ANP)

Herpes vreemdste cadeau dat Robbie kreeg

Robbie Williams heeft zijn fans gechoqueerd met openbaringen over zijn verleden met aanbidsters. Robbie was vrijdagavond te gast in The Graham Norton Show, toen Graham hem vroeg naar het meest vreemde dat hij ooit heeft gekregen van een fan. "Herpes", antwoordde de 42-jarige popster direct. Vervolgens vertelde hij een verhaal waar hij 'heel erg van in de problemen kan komen door het te vertellen'.

"Vroeger huurde ik een kasteel waarin we oefenden voor onze tournee. Ik lag in een van de kamers te slapen en toen ik wakker werd stond een vrouw aan het voeteneinde van mijn bed te stoffen. Na een kort en vreemd gesprek vroeg ze: 'Heb je een ochtenderectie?' Ik keek onder de dekens en zei dat ik die inderdaad had. Vervolgens vroeg ze: zal ik je aftrekken? Toen antwoordde ik 'oké' en deed ze haar ding."

Daarmee was de kous nog niet af. "Later sprak ik met de eigenaresse van het kasteel en vertelde haar dat ik een vreemde ontmoeting had gehad met de schoonmaakster. De eigenaresse zei daarop: we hebben helemaal geen schoonmaakster."

Jaren later kwam Robbie erachter wie de mysterieuze dame was. "Ik vertelde het verhaal een paar jaar later aan mijn band. Mijn gitarist sprong ineens op en zei: dat is Maureen, van het café! Ze vertelde al dat ze dat had gedaan maar niemand geloofde haar!"

Herpes vreemdste cadeau dat Robbie kreeg
Herpes vreemdste cadeau dat Robbie kreeg (Foto: BuzzE)

'Trump krijgt debatcoaching van Farage'

De omstreden Britse politicus Nigel Farage gaat Donald Trump coachen voor het tweede debat dat de Republikeinse presidentskandidaat binnenkort voert met zijn Democratische rivale Hillary Clinton. Dat melden Britse media zaterdag.

Amerikaanse media bevestigen dat Farage vrijdagavond naar de Verenigde Staten is gevlogen, nadat het eerste debat afgelopen maandag voor Trump niet geweldig was verlopen. De Britse politicus zou tot het volgende debat, op 19 oktober, Trump van advies voorzien. De twee rechtse politici hadden elkaar in augustus ook al ontmoet in Mississippi.

Farage staat bekend om zijn scherpe debattechniek en opruiende teksten, met name over immigranten. Hij gold als boegbeeld van de brexitcampagne. Na het referendum waarin de Britten stemden voor een vertrek uit de EU, vond Farage dat zijn taak erop zat en nam hij afscheid als leider van de UKIP-partij. Hij zit nog wel voor die partij in het Europees Parlement.

'Trump krijgt debatcoaching van Farage'
'Trump krijgt debatcoaching van Farage' (Foto: ANP)

'Angelina wil Brad niet laten vervolgen'

Angelina Jolie wil niet meewerken aan het onderzoek naar Brad Pitt. De acteur ligt onder een vergrootglas bij de kinderbescherming na een incident aan boord van een privévliegtuig. Volgens TMZ wil Angelina echter niet dat haar ex wordt vervolgd.

Ingewijden vertelden de entertainmentsite dat de actrice, die anderhalve week geleden een scheiding aanvroeg, haar mond houdt als haar naar het voorval wordt gevraagd. Wat er precies is gebeurd, is nog steeds onduidelijk. Bronnen beweren dat Brad zijn oudste zoon Maddox (15) in zijn gezicht heeft geslagen, maar anderen ontkennen dat weer. Zij zeggen dat de acteur de puber aanvloog en Angelina tussenbeide kwam.

Voor de actrice staat het belang van haar kinderen voorop. Brad laten straffen is volgens TMZ niet haar prioriteit. Vrijdag gingen beiden akkoord met een eerste tijdelijke regeling. Maddox blijft met zijn broers en zussen Pax, Zahara, Shiloh, Knox en Vivienne voorlopig bij Angelina wonen. Brad krijgt een bezoekregeling. De acteur krijgt bovendien te maken met willekeurige alcohol- en drugstesten. Beide echtelieden krijgen individuele begeleiding en ook voor het gezin staat een therapeut klaar.

'Angelina wil Brad niet laten vervolgen'
'Angelina wil Brad niet laten vervolgen' (Foto: BuzzE)

World Superbikes-podium voor Van der Mark na aparte race

Michael van der Mark heeft op het circuit van Magny-Cours in Frankrijk een tweede plek veroverd in de World Superbikes. De Nederlander maakte een prima bandenkeuze op het circuit dat bij de start nog nat was, maar gedurende de race opdroogde.

Van der Mark vertrok als zesde op de full wets, waar het al snel niet al te best meer op ging. De Hondarijder ging naar binnen om droogweerbanden te nemen en dat ging ronde na ronde een stuk beter. Naarmate de race vorderde maakte hij alsmaar meer tijd goed en met nog tien ronden te gaan - en zo'n veertig seconden achterstand - werd duidelijk dat een podiumplaats heel goed mogelijk was.

Leon Camier en Lorenzo Savadori reden vooraan op hun natweerbanden, die inmiddels flink versleten waren. De op intermediates vertrokken Chaz Davies maakte snel tijd goed op het duo en nam met enkele ronden te rijden de leiding. Ondertussen schoof Van der Mark steeds verder naar voren en met twee ronden te gaan moesten eerst Camier en vervolgens ook Savadori eraan geloven. De Nederlander was nog net snel genoeg om de razendsnelle Kawasaki van Tom Sykes achter zich te houden, die eveneens overgeschakeld was op droogweerbanden en genoegen moest nemen met plek drie.

"Het was een erg moeilijke beslissing", liet Van der Mark na afloop weten over de bandenkeuze. "Chaz maakte de gok om op intermediates te vertrekken, maar ik had geen goed gevoel op die banden en koos daarom voor de natweerbanden. Na een paar ronden ging dat niet goed meer en raakte ik alsmaar meer gefrustreerd, dus kwam ik naar binnen voor de droogweerbanden. Het leverde een erg belangrijke podiumplek op, die hadden we hard nodig. Het was een moeilijke race, maar ik heb er erg van genoten", analyseerde de Nederlander.

Het was de zesde podiumplek van het seizoen voor Van der Mark, die zijn vierde plek in het WK verstevigde. Zijn voornaamste concurrenten in de strijd om plek vier zijn teamgenoot Nicky Hayden en de Italiaan Davide Giugliano, maar de Amerikaan haalde de finish niet en Giugliano kon door een blessure niet starten. 

Hugh Hefner lacht om 'gezondheidsproblemen'

Hugh Hefner heeft op social media de draak gestoken met zijn vermeende gezondheidsproblemen. Verschillende Amerikaanse media meldden vrijdag dat de Playboy-baas ernstig ziek was, maar daar is volgens Hugh niets van waar.

"Het zou fijn zijn als de tabloids me eerder deze week al hadden laten weten dat ik ziek ben", twitterde Hugh. "Dan had ik mijn plannen voor het weekeinde afgezegd." De oude snoeper deelde ook een foto van hem met zijn zestig jaar jongere vrouw Crystal. De twee genoten vrijdagavond van een film.

Volgens onder meer TMZ rukten hulpdiensten vrijdag massaal uit naar de Playboy Mansion na geruchten dat de 90-jarige Hugh was gestorven. De Playboy-baas belde echter zelf met de politie om te laten weten dat hij in orde was. Hugh, die in december 2012 trouwde met de nu 30-jarige Crystal, zou al jaren een broze gezondheid hebben en nauwelijks nog uit zijn slaapkamer komen.

Hugh Hefner lacht om 'gezondheidsproblemen'
Hugh Hefner lacht om 'gezondheidsproblemen' (Foto: BuzzE)

Ex-Power Ranger ontkent moord met zwaard

Power Ranger-acteur Ricardo Medina Jr. ontkent dat hij zijn huisgenoot om het leven heeft gebracht met een samoeraizwaard. De 37-jarige acteur, vooral bekend als de rode Power Ranger in de jeugdserie Power Rangers Wild Force, stond vrijdag voor de rechter.

De zaak wordt op 20 oktober voortgezet, meldt Los Angeles Times. Ricardo zou zijn huisgenoot Josh Sutter op 31 januari 2015 meermaals hebben gestoken met een zwaard. Vlak voor de steekpartij hadden de twee mannen ruzie over de manier waarop Ricardo's vriendin haar auto had geparkeerd. Volgens de acteur was Josh respectloos naar zijn vriendin toe.

Ricardo beweerde eerder dat hij uit zelfverdediging handelde. De ruzie over de geparkeerde auto zou zo hoog op zijn gelopen dat Josh de deur van Ricardo's slaapkamer intrapte. De acteur zag volgens zijn verklaring geen andere mogelijkheid dan zichzelf te verdedigen met zijn samoeraizwaard. Hij stak Josh meermaals in zijn buik.

De acteur belde 911 en wachtte in zijn woning op de politie. Die arresteerde hem niet veel later, maar Ricardo werd pas bijna een jaar later aangeklaagd. Als de acteur wordt veroordeeld voor moord, hangt hem een celstraf van 26 jaar tot levenslang boven het hoofd.

Ex-Power Ranger ontkent moord met zwaard
Ex-Power Ranger ontkent moord met zwaard (Foto: BuzzE)

Hoeveel mag de koning eigenlijk verdienen?

Omdat de leden van het koningshuis betaald worden uit de algemene middelen, is uit de begrotingsstukken op te maken hoeveel de koning en zijn directe familie aan salaris ontvangen. In de begroting van dit jaar was het toekomstige salaris van kroonprinses Amalia, die over 5 jaar 18 wordt, af te lezen.

The Post Online berichtte er anderhalve week geleden al over, en Metronieuws bracht het vandaag nog eens onder de aandacht: als ze volwassen  is, gaat Amalia zo'n 1,5 miljoen euro per jaar verdienen. Dat wil zeggen: 263.000 euro daarvan is inkomen, en de rest is bedoeld voor 'personele en immateriële uitgaven' van de vermoedelijke troonopvolgster. Ter vergelijking: de koning krijgt in 2017 888.000 euro inkomen, aangevuld met ongeveer 4,7 miljoen euro aan onkostenvergoeding. In die laatste post vallen bijvoorbeeld ook de kosten voor onderhoud aan vastgoed (paleizen), de Gouden Koets, beveiliging en de hofhouding.

In artikel 40 van de grondwet is vastgelegd dat de koning een uitkering krijgt van de Staat, en ook dat daarover geen belasting hoeft te worden betaald. Een belasting op geld dat direct van de schatkist afkomstig is, zou ook vrij zinloos zijn. Het grondwetsartikel zal niet snel worden gewijzigd, maar over de begroting van het Kabinet kan in de Tweede Kamer natuurlijk wel worden gedebatteerd. Het is echter niet waarschijnlijk dat er op dit moment iets aan zal veranderen.

Omliggende landen
Dat 1,5 miljoen euro veel geld is voor een 18-jarige (en 2 ton ook, als je naar het eigenlijke salaris kijkt) hoeft weinig betoog, en ook ons staatshoofd hoeft natuurlijk niet op een houtje te bijten. Maar hoe is dat in andere landen?

België: Koning Filip ontvangt jaarlijks 11,5 miljoen euro, de afgetreden koning Albert II ongeveer 9 ton en de kroonprinses (Elisabeth) ook, vanaf haar 18e verjaardag.
Verenigd Koninkrijk: Koningin Elizabeth II ontvangt jaarlijks naar schatting 8 miljoen pond, kroonprins Charles ongeveer de helft. 
Zweden: Koning Carl Gustav XVI heeft een salaris van ongeveer 550.000 euro. 
Spanje: Koning Felipe verlaagde zijn eigen salaris tot ongeveer 234.000 euro. 
Japan: Keizer Akihito heeft per jaar maar liefst 170 miljoen euro ter beschikking.
Verenigde Staten (ter vergelijking): President Barack Obama heeft een salaris van 400.000 dollar, en krijgt daarnaast natuurlijk onkostenvergoedingen. De vier voormalige presidenten ontvangen ieder ongeveer 200.000 dollar.

De cijfers laten zich echter lastig vergelijken, omdat het verschillend én onduidelijk is wat er van het geld moet worden betaald (hofhouding, vastgoed, reizen, belasting).

Op het forum verder discussiëren over de hoogte van Amalia's toekomstige salaris kan hier.

Prinses Amalia wordt twaalf (Foto: ANP)
Prinses Amalia (midden) hoeft niet te gaan vakkenvullen (Foto: ANP)

Prinses Beatrix heeft nieuwe knie

Prinses Beatrix is zaterdag geopereerd in het Franciscus/Vlietlandziekenhuis in Schiedam. Ze heeft een nieuwe rechterknie gekregen. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst gemeld.

Volgens de orthopedisch chirurgen die de ingreep hebben uitgevoerd, is de operatie goed verlopen. De prinses blijft nog een paar dagen in het ziekenhuis en zal dan thuis verder revalideren. Beatrix kreeg in 2005 al een nieuwe linkerknie.

In verband met de ingreep is Beatrix dinsdag niet bij de opening van het Europees verpleegkundig congres voor ouderen in Rotterdam. Ze wordt vervangen door koningin Máxima.

Prinses Beatrix heeft nieuwe knie
Prinses Beatrix heeft nieuwe knie (Foto: ANP)

Werkloosheid niet omhoog door vluchteling

De komst van talrijke vluchtelingen naar Duitsland drijft er de werkloosheid niet op. Dit heeft de chef van het Duitse Federale Bureau voor de Arbeid, Frank-Jürgen Weise, tegen Duitse media gezegd. Weise beklemtoonde dat er in het komend jaar geen noemenswaardige stijging van de werkloosheid zal zijn, ondanks de komst van veel vluchtelingen.

De krant Bild meldde zaterdag dat er in september in de Bondsrepubliek 171.958 nieuwe werklozen zijn ingeschreven die afkomstig zijn uit landen waar veel erkende vluchtelingen vandaan komen. Dat is meer dan twee keer zo veel als in september vorig jaar, aldus Bild.

Weise is tot eind dit jaar ook chef bij de migratiedienst BAMF (Bundesamt für Migration und Flüchtlinge).

Werkloosheid niet omhoog door vluchteling
Werkloosheid niet omhoog door vluchteling (Foto: ANP)

Zonen 'El Chapo' mogelijk achter hinderlaag

De zonen van de veroordeelde drugsbaas Joaquín 'El Chapo' Guzmán zitten waarschijnlijk achter een hinderlaag in Mexico die vrijdagochtend (lokale tijd) aan vijf soldaten het leven kostte en nog eens tien verwondde. Dat meldde generaal Alfonso Duarte, de hoogste militair van de staat Sinaloa.

De aanval op het militaire konvooi vond plaats aan de rand van de stad Culiacan, in het noorden van Sinaloa, aan de Mexicaanse westkust. Het konvooi, dat de gevangene Julio Ortiz vervoerde, werd bestookt met granaten. Twee voertuigen vatten daarop vlam.

Naar verluidt was Ortiz betrokken bij een conflict over de controle van drugsplantages tussen Aureliano Guzmán, broer van Joaquin, en Alfredo Beltran, leider van het rivaliserende Beltran Leyva-kartel. De aanslagplegers slaagden erin Julio Ortiz levend uit het konvooi te krijgen. Het is niet duidelijk of Ortiz een bondgenoot of rivaal is van de gewapende mannen.

Laffe aanval
Bij de hinderlaag zouden meerdere gepantserde vrachtwagens zijn gebruikt. "Het was een laffe aanval omdat de soldaten zich helaas niet konden verdedigen", zei Mario Lopez, gouverneur van Sinaloa. Op Twitter beloofde de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen.

De 61-jarige Guzmán, voorheen de nietsontziende baas van het Sinaloa-drugskartel, zag in 2015 kans te ontsnappen uit de gevangenis bij Mexico-Stad via een meer dan een kilometer lange tunnel. In januari dit jaar werd hij na een grote klopjacht weer opgepakt. Sindsdien staat hij onder streng toezicht.

De Verenigde Staten hebben om uitlevering van de drugsbaas gevraagd. Guzmáns advocaten proberen dat te voorkomen.

Zonen 'El Chapo' mogelijk achter hinderlaag
Zonen 'El Chapo' mogelijk achter hinderlaag (Foto: ANP)

Apple pakt stickerapp Phoneys aan

Apple dreigt 'stickerapp' Phoneys uit de App Store te gooien. Volgens de iPhonemaker is de app in strijd met de regels van de virtuele winkel. Ontwikkelaar Adam Howell heeft een week de tijd gekregen om zijn iMessage-stickers te veranderen. Doet hij dat niet, dan knikkert Apple zijn app uit de App Store.

Volgens Howell heeft Apple hem benaderd over zijn app Phoneys waarmee iOS-gebruikers nep-iMessage-berichtjes naar anderen konden versturen. Sinds iOS 10 is het voor appmakers mogelijk om zogeheten stickers te maken voor iMessage. Waar de meeste stickers bestaan uit smileys, heeft Howell ervoor gekozen de stickers vorm te geven als iMessage-berichten, maar dan wel met een plagerige inhoud. Een grappig idee, maar daarmee overtreedt hij een aantal App Store-regels.

Ontwikkelaars moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om hun stickerapp in de App Store te krijgen. Zo is het verboden om stickers te maken die op 'de chatbubbels van iMessage' lijken, mogen stickers niet bestaan uit blauwe of groene 'bubbels', mag Apples lettertype San Francisco niet worden gebruikt en mag de app niet als doel hebben om anderen voor de gek te houden. Omdat Howell met Phoneys al deze regels overtreedt, verbaast het hem niet dat Apple contact met hem heeft gezocht.

Howell weet nog niet wat hij met Phoneys gaat doen. Omdat zo'n beetje de hele app op de schop moet, kiest hij er mogelijk voor om Apple de app te laten verwijderen.

Apple pakt stickerapp Phoneys aan
Apple pakt stickerapp Phoneys aan (Foto: BuzzT)

Lucille Werner rekende niet meer op kind

Lucille Werner werd twee jaar geleden totaal verrast toen ze van haar man hoorde dat ze moeder zou worden. "Eigenlijk hadden we er helemaal niet meer op gerekend", zegt de presentatrice, die zoon Angel (6) adopteerde uit Bulgarije, in De Telegraaf.

"We hadden ons in 2009 opgegeven voor adoptie en dat daarna eigenlijk op zijn beloop gelaten", legt Lucille uit. "Wanneer we informeerden hoe hoog ons dossier op de stapel lag, dan kregen we elke keer te horen dat het nóg wel een jaar zou kunnen duren en daar maakten we niet eens zo'n punt van. Lukt het, dan lukt het en anders zou ons leven ook wel verder zijn gegaan."

Nu Angel eenmaal deel uitmaakt van haar leven, kan Lucille zich die 'laconieke houding' niet meer voorstellen. "Dit geluk, deze life changing gebeurtenis, hadden we natuurlijk nooit willen missen. Sterker nog, dit hadden we altijd willen hebben!"

Lucille Werner rekende niet meer op kind
Lucille Werner rekende niet meer op kind (Foto: BuzzE)

Google integreert Agenda en Maps

Google gaat Agenda en Maps gedeeltelijk integreren. Android-gebruikers kunnen voortaan al hun agenda-items waar een locatie aan is toegevoegd terugzien in Google Maps. Ook is het makkelijker gemaakt om vaak gebruikte adressen te ordenen met labels.

In Google Maps is een nieuwe sectie gemaakt waarin al je afspraken staan vermeld. Met een paar klikken heb je een routebeschrijving naar de afspraak te pakken. Om maximaal gebruik te kunnen maken van de nieuwe integratie moet je natuurlijk wel je agenda-items voorzien van een adres. Ook afspraken uit je Gmail-inbox, zoals vluchten, worden in de nieuwe afsprakensectie van Maps gezet.

Als je in Maps vaak terugkerende locaties hebt en deze makkelijker wilt kunnen aanroepen, is er nu de mogelijkheid om deze locaties te labelen. Een label maakt het niet alleen makkelijk om een locatie terug te vinden binnen Maps, je kunt het label ook gebruiken om locaties via Googles spraakassistent op te zoeken.

Google integreert Agenda en Maps
Google integreert Agenda en Maps (Foto: BuzzT)

Verstappen vertrekt als derde tijdens GP van Maleisië

Max Verstappen begint zondag vanaf de derde plek aan de Grand Prix van Maleisië. Op het Sepang International Circuit noteerde de Nederlander in een sterke kwalificatiesessie de derde tijd, met alleen de Mercedessen van Lewis Hamilton en Nico Rosberg voor zich.

Tegen Hamilton was in de hele kwalificatie geen kruit gewassen. In de tweede sessie was hij veruit de snelste en ook in de derde en beslissende sessie was de sterkste. De Brit liet 1:32,850 minuten noteren en daar kwam niemand meer bij in de buurt. Rosberg had dat tot twee keer toe wel gekund, maar in beide snelle ronden maakte hij een forse fout, wat hem de nodige tienden van seconden gekost heeft. 

Ondanks zijn fout in zijn snelste ronde kwam Rosberg nog wel tot 1:33,264 minuten en dat was genoeg om Verstappen van de eerste startrij te stoten. Met 1:33,420 deed de 19-jarige Nederlander het echter bijzonder goed, wat tot de derde plek en tevreden reacties leidde. Teamgenoot Daniel Ricciardo vergezelt hem zondag op de tweede startrij: de Australiër was met 1:33.467 enkele honderdsten van een seconde langzamer.

Voor Verstappen is het zijn op één na beste kwalificatie ooit. In België deed hij het met de tweede plek nog iets beter. De strijd met teamgenoot Ricciardo laat nog altijd een ruim voordeel zien voor de Australiër: 9-3. 

Uitslag kwalificatie voor de Grand Prix van Maleisië:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:32.850   5
2 N. Rosberg Mercedes 1:33.264 +0:00.414 6
3 M. Verstappen Red Bull 1:33.420 +0:00.570 6
4 D. Ricciardo Red Bull 1:33.467 +0:00.617 6
5 S. Vettel Ferrari 1:33.584 +0:00.734 6
6 K. Räikkönen Ferrari 1:33.632 +0:00.782 5
7 S. Perez Force India 1:34.319 +0:01.469 6
8 N. Hülkenberg Force India 1:34.489 +0:01.639 6
9 J. Button McLaren 1:34.518 +0:01.668 3
10 F. Massa Williams 1:34.671 +0:01.821 6
11 V. Bottas Williams 1:34.577   6
12 R. Grosjean Haas F1 1:35.001 +0:00.424 6
13 E. Gutierrez Haas F1 1:35.097 +0:00.520 6
14 K. Magnussen Renault 1:35.277 +0:00.700 6
15 D. Kvyat Toro Rosso 1:35.369 +0:00.792 6
16 C. Sainz Toro Rosso 1:35.374 +0:00.797 6
17 M. Ericsson Sauber 1:35.816   8
18 F. Nasr Sauber 1:35.949 +0:00.133 8
19 J. Palmer Renault 1:35.999 +0:00.183 8
20 E. Ocon Manor 1:36.451 +0:00.635 9
21 P. Wehrlein Manor 1:36.587 +0:00.771 9
22 F. Alonso McLaren 1:37.155 +0:01.339 5

Tyrande Whisperwind beschikbaar in Hearthstone

Blizzard heeft eindelijk Tyrande Whisperwind beschikbaar gemaakt als Priest-hero in Hearthstone. Om haar vrij te spelen moet je een Twitch Prime-lid worden, waar wij in Nederland een kleine workaround voor nodig hebben.

Twitch Prime is gekoppeld aan Amazon Prime, wat diverse voordelen oplevert (waaronder geen reclames op Twitch, snellere shipping van Amazon en meer). Om Tyrande te krijgen hoef je gelukkig niet te betalen: de trial-periode is genoeg om haar te krijgen. Het enige nadeel is dat Twitch Prime niet in Nederland beschikbaar is. Oeps. Gelukkig is daar het internet met een manier om haar toch te krijgen.

De manier om haar toch te bemachtigen, getest door mijzelf, vind je hier. Blizzard heeft aangegeven een manier te zoeken om haar ook in andere regio's beschikbaar te maken, maar heeft verder niets concreets te melden.

Gemeenten mogen gaan experimenteren met bijstand

Een aantal gemeenten gaat meedoen aan een experiment waarbij ze op een andere manier mogen omgaan met de bijstand. Op die manier moet worden getest welke aanpak het beste werkt om mensen uit de bijstand aan een baan te helpen.

Het onderzoek gaat twee jaar duren en gedurende deze tijd krijgen mensen met een bijstandsuitkering meer of juist minder verplichtingen opgelegd. Zo zou het mogelijk moeten zijn om bijverdiensten langer te mogen houden alvorens gekort te worden op de uitkering, geeft staatssecretaris Jetta Klijnsma als voorbeeld.

Hiermee lijkt de proef een typisch compromis uit dit VVD/PvdA-kabinet. Pvda-kamerlid John Kerstens zegt hier bijvoorbeeld over: "Met de nu overeengekomen experimenten kunnen we meer zicht krijgen op waarmee mensen het beste geholpen zijn.' Het is niet de bedoeling om mensen met een stok te jagen naar banen die er niet zijn. 'Doen wat helpt, stoppen met wat dat niet doet". 

VVD-kamerlid Chantal Nijkerken-de Haan kijkt er iets anders tegenaan: "Mensen die kunnen werken, moeten zo snel mogelijk aan de slag. Met deze experimenten gaan we bekijken wat de meest effectieve weg daartoe is. Er ligt nu een voorstel voor waarbij in een experiment niet alleen een aantal regels versoepeld kunnen worden, maar waarbij op voorstel van de VVD ook onderzoek wordt verricht naar het effect van intensivering van deze regels."

Utrecht, Tilburg, Groningen en Wageningen gaan meedoen, en nog maximaal 21 andere gemeenten kunnen zich aanmelden om deel te nemen. Begin volgend jaar wordt gestart met het experiment.

ANWB wil strengere handhaving op snelweg

De ANWB wil dat de politie-Porsches op de snelweg terugkeren om strenger de regels te handhaven. Met name door concentratieverlies onder automobilisten ontstaan te veel ongelukken, wat weer tot files leidt.

"Iedereen doet maar wat op de snelweg, omdat men weet dat de pakkans te verwaarlozen is. Automobilisten bellen, lezen, scheren zich, tutten zich op en weet ik wat al niet. Allemaal zaken waardoor de concentratie verslapt en er te pas en onpas ongelukken ontstaan", zegt ANWB-directeur Frits van Bruggen in De Telegraaf. ,,Iedereen die wat vaker op de weg zit, weet precies wat ik bedoel en zal hetzelfde constateren."

De bond ziet de filecijfers weer stijgen en iedere dag ontstaan er een paar files door ,,dat soort fratsen". Van Bruggen: "Nu weten wij uit ervaring dat alleen een campagne om dat gedrag te veranderen nauwelijks helpt. Alleen stringente handhaving, zichtbare observatie en staandehoudingen bieden soelaas, zo denken wij. Vandaar onze oproep om de politie weer een hoofdrol te geven op de weg".

Verkeer geen topprioriteit
De Nationale Politie herkent de klachten van de ANWB, maar denkt niet dat er op korte termijn iets verandert. "Verkeer staat niet op de topprioriteitenlijst die wij hebben gekregen van de minister", reageert de politie in de krant.

Uit cijfers die de ANWB zaterdag bekendmaakte, blijkt dat de filezwaarte (lengte maal duur van de file) in ons land in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw is gestegen in vergelijking met vorig jaar. Ondanks de goede weersomstandigheden bedroeg de stijging ruim 8 procent.

Verkeersellende
De ochtendspitsen waren ongeveer hetzelfde als vorig jaar, maar overdag en tijdens de avondspits stokte het verkeer flink meer. Vooral op de wegen in de regio Amsterdam was het flink drukker (plus 25 procent ten opzichte van 2015). Dat kwam vooral door werkzaamheden en omleggingen van de A1 en A6 tussen Almere en Amsterdam.

De drukste spits was die van afgelopen donderdagavond: 695 kilometer aan files op snel- en provinciale wegen. Nu het herfst is en sneller donker wordt, verwacht de ANWB meer van dat soort verkeersellende.

ANWB wil strengere handhaving op snelweg
ANWB wil strengere handhaving op snelweg (Foto: ANP)

Lavrov spreekt Kerry, verdedigt aanval Aleppo

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft vrijdag de luchtaanvallen op Aleppo tegenover zijn Amerikaanse collega John Kerry verdedigd. De bombardementen kunnen niet worden gestaakt, zoals Kerry eist, omdat de rebellen nog altijd samen optrekken met het terroristische Nusra-Front, zei Lavrov.

De beide ministers slaan elkaar al dagen met beschuldigingen om de oren, maar gingen vrijdag voor het eerst weer in gesprek. Kerry herhaalde daarin dat de inwoners van Oost-Aleppo zo in het nauw zitten dat het hevige offensief van Syrische regeringstroepen, met steun van Rusland, onmiddellijk moet stoppen. Hij dreigde eerder deze week de samenwerking en het overleg met Rusland af te breken als dat niet zou gebeuren.

Lavrov spreekt Kerry, verdedigt aanval Aleppo
Lavrov spreekt Kerry, verdedigt aanval Aleppo (Foto: ANP)

Pia Dijkstra in het zonnetje om donorwet

Pia Dijkstra, Tweede Kamerlid voor D66, wordt maandag tijdens de jaarlijkse Donorweek in het zonnetje gezet voor de manier waarop ze zich heeft ingezet voor orgaandonatie. Stichting Nationaal Donor Monument kent haar in Naarden de waarderingsspeld de Gouden Klim toe.

Volgens de stichting durfde Dijkstra het de afgelopen jaren aan "om een moeilijk en belangrijk thema opnieuw en degelijk ter discussie te stellen en daarvoor ook nieuwe mogelijkheden en oplossingen te bieden". Elk jaar overlijden ongeveer 150 mensen die op de wachtlijst staan omdat er geen donororgaan beschikbaar is. D66 wil daar verandering in brengen en Pia Dijkstra werkte jaren aan een voorstel om de bestaande donorwet te veranderen.

Dat plan is onlangs aangenomen door de Tweede Kamer. Als ook de Eerste Kamer ermee instemt, wordt iedereen die nog geen keuze heeft vastgelegd, gevraagd aan te geven wat hij wil: ja, nee, mijn nabestaanden mogen beslissen. Wie herhaaldelijk niet de mogelijkheid gebruikt om te zeggen dat hij geen donor wil zijn, wordt geregistreerd als iemand met geen bezwaar.

Pia Dijkstra in het zonnetje om donorwet
Pia Dijkstra in het zonnetje om donorwet (Foto: ANP)

Orkaan Matthew zwaarste sinds Felix

De orkaan Matthew, die zich richting Jamaica en Cuba begeeft, is vrijdag (lokale tijd) in kracht toegenomen en daarmee de eerste grote orkaan in het gebied sinds vier jaar. Met windstoten van 240 kilometer per uur heeft Matthew nu een kracht waarmee hij huizen kan verwoesten, aldus meteorologen.

De orkaan, die zich vrijdag op ruim zevenhonderd kilometer ten zuidoosten van de Jamaicaanse hoofdstad Kingston bevond, is door het Amerikaanse National Hurricane Center ingedeeld in de op een na zwaarste categorie.

Naar verwachting bereikt Matthew maandagochtend (lokale tijd) als een zware storm de zuidkust van Jamaica, waar zich naast de hoofdstad ook de enige olieraffinaderij van het land bevindt.

Het zonnige weer weerhield veel inwoners van Kingston er vrijdag niet van water en voedsel in te slaan. Sandy was in 2012 de laatste grote storm boven de Atlantische Oceaan.

Update 10:18 uur:
Intussen is de orkaan Matthew nog sterker geworden. Het Amerikaanse National Hurricane Center heeft hem opgeschaald naar categorie 5. Het is nu de zwaarste orkaan sinds Felix, een orkaan uit 2007. De orkaan bevond zich de afgelopen nacht boven de Caribische zee tussen Colombia en Jamaica en beweegt zich met zo'n 10 km/u richting het zuidwesten met windstoten tot 250 kilometer per uur. 

Orkaan Matthew zwaarste sinds Sandy
Orkaan Matthew zwaarste sinds Sandy (Foto: ANP)

Fan vraagt handtekening tijdens wedstrijd, honkballer valt aan

De Amerikaanse honkbalploegen San Francisco Giants en Los Angeles Dodgers stonden vrijdagavond tegenover elkaar voor een zeer belangrijk duel. Dat weerhield een fan van de Giants er echter niet van om de beveiliging te omzeilen en 'gewoon' het veld op te lopen.

De man was schijnbaar fan van outfielder Angel Pagan en leek de Puerto Ricaan om een handtekening te vragen. Pagan reageerde wel, maar vermoedelijk niet op de manier die de fan in gedachten had: de honkballer greep hem beet, gooide hem met een prachtige ippon op de rug en hield de man vast tot de beveiliging er was.

'Verplichte anticonceptie incapabele ouders'

Wilde een PvdA-wethouder in Amsterdam eerder deze week al een loopje nemen met het eigendomsrecht, nu is bij het CDA in Rotterdam de lichamelijke integriteit niet meer veilig. Wethouder Hugo de Jonge (jeugd, onderwijs en zorg) wil een discussie op gang brengen over (tijdelijke) verplichte anticonceptie voor vrouwen die niet in staat zijn tot verantwoord ouderschap. Het gaat om vrouwen die bijvoorbeeld verslaafd zijn, psychische problemen hebben of dakloos zijn.

Verplichte geboortebeperking is nu niet mogelijk. De Jonge wil erop aansturen dat die wettelijke mogelijkheid er wel komt. Volgens de wethouder zijn er nog te veel gevallen van mishandeling en verwaarlozing van jonge kinderen door ouders die om uiteenlopende redenen de verantwoordelijkheid niet aankunnen. In Rotterdam zouden volgens de woordvoerder van De Jonge tien à twintig ouders voor verplichte anticonceptie in aanmerking komen.

In de Maasstad begint deze maand een preventieprogramma, waarbij rond de 160 'kwetsbare' vrouwen vrijwillig anticonceptie gaan gebruiken en intensief worden begeleid. Dat worden er op termijn rond de vierhonderd. Het programma is opgezet naar voorbeeld uit Tilburg, waar sinds 2014 kwetsbare ouders worden begeleid bij het voorkomen van zwangerschappen.

Het idee van verplichte anticonceptie voor ouders die niet in staat zijn een kind op te voeden is niet nieuw. Vorig jaar kaartte Leefbaar Rotterdam de kwestie al aan en ook in 2012 gingen er onder deskundigen stemmen op voor zo'n maatregel. Dat nu het CDA ook met een dergelijk voorstel komt mag opmerkelijk genoemd worden, aangezien de meeste Christelijke stromingen nog steeds tegenstander zijn van anticonceptie. Alhoewel zelfs de Paus al eens een deurtje heeft open gezet...

'Verplichte anticonceptie incapabele ouders'
'Verplichte anticonceptie incapabele ouders' (Foto: ANP)

Tennisscheidsrechters levenslang geschorst vanwege wedschandaal

Twee tennisscheidsrechters uit Turkije mogen de rest van hun leven geen enkele wedstrijd meer onder hun hoede krijgen. Alle benodigde licenties en documenten van Serkan Aslan en Mehmet Ulker zijn door wereldtennisbond ITF ingetrokken. 

De twee gebruikten het livescoresysteem om mensen met wie ze in contact stonden de kans te geven live weddenschappen te plaatsen zonder dat de wedkantoren de echte standen wisten. Het aanbieden van live standen en noteringen voor tenniswedstrijden werkt doorgaans vrij simpel voor de kleine toernooitjes waar de heren actief waren: de scheidsrechter voert een gescoord punt direct in op een door de ITF verstrekte tablet, waarna die score gelijk het internet opgestuurd wordt. Daar wordt het bijvoorbeeld gebruikt door de website van de ITF om zo de live scores te vermelden en door wedkantoren om zo, volledig legaal, live weddenschappen aan te bieden.

De twee Turken vertraagden de boel echter opzettelijk. Zo werden punten niet altijd gelijk ingevoerd - of klikten ze bewust op de verkeerde speler - waardoor wedkantoren de informatie te laat of zelfs verkeerd binnenkregen. Via een mobiele telefoon gaven de scheidsrechters de echte score door aan 'een derde partij', die snel hun inzetten bij de wedkantoren plaatsten. De scheidsrechters herstelden vervolgens hun 'fout' op de tablets en gaven de juiste stand door. 

Wedkantoren kunnen op zo'n manier flink veel geld verliezen en dat merken ze doorgaans snel op, wat tot onderzoek kan leiden. In het tennis bestaat daarvoor de Tennis Integrity Unit en die besloten na onderzoek dat de twee inderdaad schuldig waren. 

Verstappen tweede in laatste training Maleisië

Max Verstappen heeft een prima derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Maleisië achter de rug. Op het circuit van Sepang zette de 19-jarige Nederlander een knappe tweede tijd neer. 

In het slot van de training werd door diverse teams nog een kwalificatie-simulatie afgewerkt, wat voor Lewis Hamilton resulteerde in de snelste tijd. De Brit kwam tot 1:34,434 minuten, ruimschoots de snelste tijd van het weekeinde. Verstappen kende een zeer sterke ronde en met zijn 1:34,879 is hij de enige die dit weekeinde naast Hamilton onder de 1:35 is gedoken. 

Met 1:35,053 zette Nico Rosberg de derde tijd neer, gevolgd door vrijwel identieke tijden van de Ferrari-coureurs Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel. Daniel Ricciardo kwam tot de zesde tijd, een ruime halve seconde achter Red Bull-teamgenoot Verstappen. 

Om 11.00 uur Nederlandse tijd gaat de kwalificatie in Sepang van start.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Maleisië:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:34.434   16
2 M. Verstappen Red Bull 1:34.879 +0:00.445 14
3 N. Rosberg Mercedes 1:35.053 +0:00.619 16
4 K. Räikkönen Ferrari 1:35.150 +0:00.716 15
5 S. Vettel Ferrari 1:35.170 +0:00.736 14
6 D. Ricciardo Red Bull 1:35.461 +0:01.027 22
7 N. Hülkenberg Force India 1:35.776 +0:01.342 16
8 V. Bottas Williams 1:35.902 +0:01.468 17
9 C. Sainz Toro Rosso 1:36.222 +0:01.788 18
10 F. Massa Williams 1:36.227 +0:01.793 20
11 S. Perez Force India 1:36.259 +0:01.825 15
12 J. Button McLaren 1:36.363 +0:01.929 11
13 E. Gutierrez Haas F1 1:36.553 +0:02.119 14
14 J. Palmer Renault 1:36.604 +0:02.170 20
15 R. Grosjean Haas F1 1:36.687 +0:02.253 15
16 K. Magnussen Renault 1:36.741 +0:02.307 19
17 D. Kvyat Toro Rosso 1:36.752 +0:02.318 20
18 M. Ericsson Sauber 1:36.765 +0:02.331 19
19 F. Nasr Sauber 1:37.106 +0:02.672 18
20 E. Ocon Manor 1:37.961 +0:03.527 17
21 P. Wehrlein Manor 1:38.089 +0:03.655 13
22 F. Alonso McLaren 1:41.199 +0:06.765 15

Porno op reclamescherm

In het centrum van de Indonesische stad Zuid-Jakarta, voor het stadhuis, staat een groot LED-scherm waarop vrijdagavond een pornofilm te zien was. Automobilisten in de file en andere passanten konden zo genieten van "Japanse kunst" in plaats van de gebruikelijke reclame.

Kenners wisten zelfs te achterhalen dat het hier ging om de film 'Tokyo hot number 1185'. De kunstzinnige hardcore-film speelde enkele minuten af waarna de autoriteiten de stroom naar het bord afsloten.

Men weet nog niet of het hier gaat om een menselijke fout of een hack. De politie houd rekening met het laatste.

FOK! Wat een weer.. Wisselvallig weekend

Goeiemorgen! Gisteren was het een redelijke dag. Er viel wel een enkele bui waarbij zelfs op een paar plaatsen onweer werd gemeld. Toch bleef het op heel veel plaatsen droog en scheen de zon flink. Wel stond er een goed voelbare wind uit een zuidwestelijke richting. Vandaag en morgen draait het om buien.

Op zee en in de kustprovincies viel vannacht al een enkele bui, terwijl het in het zuidoosten meest bewolkt was. Zo beginnen we de dag ook. Een paar buien in het westen en bewolkt weer in het zuidoosten. Daar kan overigens ook wat regen vallen. Later op de dag klaart het daar dan op. De buien op zee worden steeds zwaarder en kunnen later op de dag ook onweer en hagel geven. Ze trekken dan geleidelijk aan ook iets verder de kustprovincies in. De noordwestelijke helft heeft daar echter de meeste kans op. De temperatuur ligt rond de 18 graden en staat een meest matige zuid-zuidwestenwind.

Komende nacht gaan de buien gewoon door en dan kan er langs de hele kust plaatselijk flink wat neerslag vallen. Onweer en hagel bljven mogelijk. Ook het IJsselmeer is warm, dus ook in de noordelijke provincies kan een fikse bui vallen. De rest van het binnenland blijft overwegend droog met opklaringen. Daar kan het dan ook behoorlijk afkoelen.

Morgen valt voorlopig weer de laaste neerslag. Verspreid over het land vallen er enkele buien. De zon schijnt echter ook af en toe en het wordt ongeveer 17 graden.

Tot morgen!

Zon op 07:40
Zon onder 19:18
Zonkracht

3 / 2

Nederland
 

Avondlucht boven Haarlem (Foto: Stephan5)
Een mooie avondlucht boven Haarlem. Dit soort avonden kriijgen we nog vaak voor de lens komende week. ( foto: Stephan5)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1812 Oprichting Avans Hogeschool.
1890 Het Yosemite National Park in de Amerikaanse staat Californie wordt opgericht.
1960 Nigeria wordt onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.
1982 Sony presenteert de eerste CD-speler ter wereld.
2015 De Nederlandse reisorganisatie Arke bestaat niet meer. Het heet vanaf nu TUI.

Nederland en België grootste frietfabrikanten

Meer dan de helft van alle in Europa geproduceerde bevroren aardappelproducten komt uit Nederland en België. De meerderheid van de producten zoals patat, aardappelkroketten en rösti is bestemd voor het buitenland, met het Verenigd Koninkrijk als belangrijkste afnemer. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek

In 2015 produceerden Europese fabrikanten voor 3,8 miljard euro aan diepvriespatat. Ongeveer een derde daarvan kwam uit Nederlandse fabrieken. Dit komt neer op ruim 1,6 miljard kilo friet, een hoeveelheid die gelijkstaat aan een wekelijkse consumptie van tien puntzakken patat van 175 gram per Nederlander. België produceert bijna een kwart van de Europese bevroren aardappelproducten.

Beide landen zijn al jaren de belangrijkste Europese producenten van friet en andere aardappelproducten bestemd voor het vriesvak. Het Verenigd Koninkrijk is niet alleen een belangrijke afnemer, maar neemt ook bijna 16 procent van de Europese productie voor zijn rekening. Duitsland komt op plaats vier met 8 procent.

Nederland en België grootste frietfabrikanten
Nederland en België grootste frietfabrikanten (Foto: ANP)

Weekend in teken van de wetenschap

Het eerste weekend van oktober staat op tal van locaties in het teken van de wetenschap. Bezoekers kunnen op 275 plaatsen een kijkje nemen bij bedrijven, instellingen, instituten, musea en universiteiten. De organisatie verwacht dat het bezoekersaantal van 143.000 mensen van vorig jaar wordt overschreden.

Tijdens het Weekend van de Wetenschap openen deuren die anders voor het gewone publiek gesloten blijven. Zo kunnen frisdrankliefhebbers een rondleiding krijgen in de Coca Cola-fabriek in Dongen en het Natuurmuseum Nijmegen gunt bezoekers een blik in het depot. "ESA-Estec houdt een open dag, dat is normaal gesproken hermetisch gesloten. Je kunt er André Kuipers tegen het lijf lopen", meldt de organisatie.

De activiteiten van het themaweekend zijn verspreid over het hele land, maar in het noordoosten en zuiden zijn wat witte vlekken. Met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap willen de deelnemers laten zien dat "wetenschap en technologie staan voor innovatie en toekomst".

Weekend in teken van de wetenschap
Weekend in teken van de wetenschap (Foto: ANP)

Doden bij aanrijding op A2 bij Best

Een ernstig ongeval met twee voertuigen op de A2 bij Best vrijdagavond laat heeft aan twee mensen het leven gekost. De politie vermoedt dat een van de doden een spookrijder was. Het andere dodelijke slachtoffer zat in het andere betrokken voertuig. Daarin zaten nog twee inzittenden, die er beide ernstig aan toe zijn.

Politie, brandweer en ambulances waren op de plaats van het ongeluk. De snelweg werd in de richting Tilburg volledig afgesloten. Even na 02.00 uur werd de A2 ter hoogte van knooppunt Ekkersweijer weer vrijgegeven, meldde Rijkswaterstaat.

Gewonde bij steekpartij in Berlicum

Bij een steekpartij in Berlicum is een vrouw vrijdagavond laat ernstig gewond geraakt. Het incident speelde zich vermoedelijk af in de relationele sfeer, meldt de politie van Den Bosch.

De vrouw werd neergestoken in een woning aan de Westakkers in de Brabantse plaats. Zij is naar het ziekenhuis gebracht. Een mannelijke verdachte is aangehouden. De politie is een onderzoek gestart.

Gewonde bij steekpartij in Berlicum
Gewonde bij steekpartij in Berlicum (Foto: ANP)

Rise of the Tomb Raider geeft credits weg

Om de fans waardering te tonen bij de lancering van Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration-editie krijgt iedereen die tussen 11 en 18 oktober online inlogt met Rise of the Tomb Raider 100.000 ingame credits gratis. Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration  komt 11 oktober uit, dus ook snelle nieuwkomers kunnen hiervan profiteren.

Rise ot Tomb Raider - Gratis credits

Met de ingame credits kun je Expedition Card Packs kopen met ieder vijf kaarten. In deze packs kunnen gewone en speciale kaarten zitten met verschillende niveau’s van zeldzaamheid. Een gewone kaart kun je slechts één keer gebruiken en deze past het spel aan. Een folie-kaart kun je meerdere keren gebruiken en heeft meer absurde aanpassingen.
Kaarten kunnen je wapens en kleding geven, maar ook betere vaardigheden, slechtere gezondheid en grote hoofden voor jou of je vijanden. De Expedition Cards zijn bedoeld om je meer variatie in de gameplay te geven.

Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration bevat alle DLC, extra missies, extra pakjes, meer spelmodi, een artbook en bij de PlayStation 4 versie zit ook de ondersteuning voor PlayStation VR in de missie Blood Ties.

Rise ot Tomb Raider - Lara - 20 jaar

Geen excuses Lavrov voor MH17

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, ziet geen reden om na het uitkomen van het rapport van het Joint Investigating Team (JIT) over het neerhalen van vlucht MH17 verontschuldigingen aan te bieden.

In een gesprek met de BBC ging hij vrijdag niet in op de conclusie dat het passagierstoestel met 298 mensen aan boord door een Russische Buk-raket is neergehaald, afgevuurd uit gebied dat gecontroleerd werd door pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne.

"Excuses? Waarvoor?", reageerde Lavrov op vragen over de vermeende Russische betrokkenheid. Volgens hem is het strafrechtelijk onderzoek nog gaande. "Ook het rapport en de onderzoekers zelf zeggen dat er nog verder onderzoek moet worden gedaan." Hij zei tevens te twijfelen aan de bewijsvoering. "Veel bewijs is gebaseerd op foto's en videobeelden van sociale media en verklaringen van anonieme getuigen."

Hoopvol
De bewindsman riep op niet te snel te oordelen en zei tevens te hopen dat de onderzoekers bereid zijn te kijken naar "de enorme hoeveelheid gegevens" die de Russische autoriteiten hebben aangedragen. Dat is volgens Lavrov nog niet gebeurd, maar hij zei "erg hoopvol te zijn" dat die informatie alsnog in het onderzoek wordt betrokken.

Hij wees verder op het feit dat de onderzoekers zich richten op de namen van circa honderd betrokkenen. "Maar niemand is tot dusver genoemd als verdachte of getuige", zei hij. Ook zei hij het "vreemd"te vinden dat Maleisië als direct betrokkene namens de maatschappij Malaysia Airlines niet meteen deelnam aan het onderzoek. Dat gebeurde volgens hem pas een half jaar later. Lavrov stipte eveneens aan dat de onderzoekers - naar zijn zeggen in strijd met de resolutie van de VN-Veiligheidsraad - niet regelmatig rapporten hebben verstrekt over de voortgang van het onderzoek.

Geen excuses Lavrov voor MH17
Geen excuses Lavrov voor MH17 (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.