FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 23 september 2016

Duitse supermarktketen krijgt meer tijd

De Duitse supermarktketen Kaiser's Tengelmann krijgt twee weken de tijd om een ondergang te voorkomen. Eigenaar Karl-Erivan Haub heeft het noodlijdende bedrijf tot 7 oktober gegeven om alsnog een redding te bewerkstelligen met zijn belangrijkste concurrenten en vakbond Verdi voor de ruim vierhonderd filialen en 15.000 banen.

Tengelmann zit al langer in zwaar weer en besloot twee jaar geleden al zijn filialen te verkopen aan concurrent Edeka. Die deal werd echter tegengehouden door de mededingingsautoriteiten, die vonden dat de concurrentie op de markt te sterk werd bepekt. De Duitse overheid draaide dat besluit echter terug, waarna concurrent ReWe naar de rechter stapte. Die stelde het supermarktbedrijf weer in het gelijk.

De top van Tengelmann, Edeka en ReWe probeerden die patstelling donderdagavond samen met vertegenwoordigers van de vakbonden te doorbreken. Dat gesprek verliep volgens de betrokkenen constructief, maar concrete vooruitgang of een datum voor verder overleg werd niet gemeld.

Verdeling
ReWe zet in op een verdeling van de filialen van Tengelmann onder diverse Duitse supermarktbedrijven. Daarbij is het concern bereid de banen van alle werknemers die het overneemt te garanderen, zoals de Duitse regering heeft geëist. Het bedrijf wees er nogmaals op dat de fusie van Edeka en Tengelmann een grote bedreiging zou zijn voor zijn eigen werknemers.

De ondernemingsraad van Tengelmann blijft echter inzetten op de voortzetting van het bedrijf in zijn huidige vorm, terwijl de topman van Tengelmann juist heeft gedreigd de stekker helemaal uit het bedrijf te trekken als er niet snel een oplossing komt.

De historie van Kaiser's Tengelmann gaat terug tot het eind van de negentiende eeuw. In 1881 werd Kaiser's Kaffee Geschäft AG opgericht in Viersen, terwijl het eerste filiaal van Tengelmann in 1893 in Düsseldorf werd geopend. In 1971 werd Kaiser's overgenomen door het Tengelmann-concern.

Duitse supermarktketen krijgt meer tijd
Duitse supermarktketen krijgt meer tijd (Foto: ANP)

Paniek in vliegtuig door rokende telefoon

Een rokende telefoon heeft vrijdag even voor paniek gezorgd in een Indiaas vliegtuig dat van Singapore op weg was naar Chennai, maar daar veilig landde. Passagiers aan boord van het toestel van IndiGo snoven een vreemde lucht op, afkomstig uit het bagagecompartiment boven hun hoofd, en waarschuwden het cabinepersoneel. Dat trof in de locker een knetterende en walmende mobiel aan van het type Samsung Galaxy Note 2.

Hoewel een geen sprake was van vuur gebruikten de bemanningsleden een brandblusser om dreigend gevaar te bezweren. De telefoon werd vervolgens in een bak water gelegd. De Zuid-Koreaanse fabrikant raakte onlangs in opspraak doordat batterijen in het allernieuwste model, de 7, zouden kunnen ontploffen. Dat leidde tot het besluit grote partijen van deze smartphones terug te roepen. De Note 2 kwam al in 2012 op de markt en vertoonde voor zover bekend geen kuren.

Paniek in vliegtuig door rokende telefoon
Paniek in vliegtuig door rokende telefoon (Foto: BuzzT)

Nijmeijer wil bouwen aan betere maatschappij

Tanja Nijmeijer blijft voorlopig in Colombia, waar maandag het historisch vredesakkoord wordt ondertekend dat een eind maakt aan ruim vijftig jaar burgeroorlog. Het Nederlandse lid van de guerrillabeweging FARC wil er helpen aan "het opbouwen van een betere maatschappij". Dat heeft ze gezegd in een radio-interview dat de VPRO vrijdagavond uitzond. Ze ambieert geen politieke carrière, maar "als dat moet, dan moet het."

Nijmeijer behoort sinds 2003 tot de gewapende rebellen en maakte de voorbije jaren deel uit van de delegatie die op Cuba de vredesonderhandelingen voerde met de Colombiaanse regering. Een terugkeer naar Nederland zit er op korte termijn niet in omdat ze op de opsporingslijst van Interpol staat en daarmee uitlevering aan de Verenigde Staten riskeert. "Ik zou het fijn vinden naar Nederland te kunnen, weer Nederlands om me heen te horen, het landschap te zien, maar vooral mijn familie."

Nijmeijer ziet de nabije toekomst in haar zelfgekozen tweede vaderland in Zuid-Amerika met vertrouwen terug door de amnestieregeling die is afgesproken voor FARC-strijders die geen misdaden tegen de menselijkheid hebben gepleegd. "Mensen kunnen zeggen wat ze willen, maar je weet zelf wat voor rol je hebt gespeeld. Ik heb mijn geweten echt schoon."

Verboden organisatie
Om de overgang van een verboden organisatie naar een politieke mogelijk te maken, moet FARC de wapens neerleggen. Nijmeijer vertelde totaal geen moeite te hebben haar geweer, jarenlang een extra "lichaamsdeel", in te leveren. "Als bewezen is dat politieke deelname mogelijk is en dat er geen bedreigingen meer zijn van buitenaf hebben we die wapens niet meer nodig. Ze zijn dan een hoopje ijzer. Voor ons was het een middel in een bepaalde periode om onze levens te redden, om onszelf te verdedigen. "

Wat het akkoord juridisch gezien voor haar persoonlijk, als niet-Colombiaanse gaat betekenen, is nog niet duidelijk. "Op dit moment zijn we bezig met de discussies. Ik ben niet de enige buitenlandse. Onze advocaat raadt aan daar niet over te spreken."

Nijmeijer wil bouwen aan betere maatschappij
Nijmeijer wil bouwen aan betere maatschappij (Foto: ANP)

Strippende olympische worstelcoaches jaren geschorst

Twee Mongoolse worstelcoaches hebben een schorsing van drie jaar aan hun tijdens de Olympische Spelen uitgetrokken broek hangen. Dat hebben ze te danken aan hun ietwat bizarre protest tijdens een wedstrijd om een van de bronzen medailles in de klasse tot 65 kilogram vrije stijl.

De Mongoliër Ganzorig Mandakhnaran stond daarin tegenover de Oezbeek Ikhtiyor Navruzov. Ganzorig stond op voorsprong en leek het brons te gaan pakken, tot hij in de slotseconden een kapitale blunder maakte: hij daagde Navruzov uit, leek hem uit te lachen en danste om hem heen, het gevecht ontwijkend. Met name dat laatste mag in het worstelen logischerwijze niet - het is immers een vechtsport - en dus werd Ganzorig bestraft terwijl hij op de schouders van zijn coach bezig was aan een ereronde.

Ganzorig gedraagt zich als een mongool, wat hem een bronzen medaille kost (Bron: YouTube)

Navruzov kreeg één gratis punt van de juryleden en daarmee kwam de stand op 7-7. In het worstelen wint bij een gelijkspel de worstelaar die als laatste een score heeft laten noteren, Navruzov dus. Coaches Tserenbaatar Tsogbayar and Byambarinchen Bayaraa waren het hier duidelijk niet mee eens en zetten hun protest kracht bij door hun kleren uit te trekken. Het duo hield de onderbroeken gelukkig aan, maar het leverde hun pupil wel nog een strafpunt op - hoewel dat feitelijk voor de winst geen verschil meer maakte.

De coaches bleven nog wat boos rondstampen, aangemoedigd door het publiek dat de striptease wel kon waarderen. Ook halfnaakt op de mat gaan liggen maakte overigens geen verschil meer, het kwaad was al geschied. De Mongoolse worstelbond voelt de actie van de twee ook nog na: zij moeten een kleine veertigduizend euro betalen aan de internationale worstelbond als straf. Of de bond geschorst is geweest is niet bekend, maar eerder deze maand was Mongolië - een vrij groot worstelland - de opvallende afwezige op het WK voor junioren.

De Mongoolse coaches zijn boos, strippen, gaan op de mat liggen en druipen uiteindelijk af (Bron: YouTube)

De beslissing leverde overigens flink gemengde gevoelens op in de worstelwereld. Het bijzonder onsportieve gedrag van Ganzorig werd door weinig fans gewaardeerd, maar Navruzov 'won' eerder in het toernooi in de kwartfinale volgens bijna iedereen zeer onterecht van de Puerto Ricaan Franklin Gomez. Na tussenkomst van nota bene een Oezbeeks jurylid kreeg Navruzov in die partij een beslissend voordeel toegewezen. 

Corps Groningen schorst leden om 'bangalijst'

Het Groningse studentencorps Vindicat Atque Polit schorst een groep van dertien leden die een lijst met 23 vrouwelijke leden hebben verspreid. Op de lijst stonden naast de naam en een foto, ook contactgegevens en een 'score' voor de prestaties tussen de lakens. Vindicat zegt in een verklaring zich te distantiëren van de lijst en de gang van zaken te betreuren.

De lijst verscheen donderdagavond op internet en via stadsblog Sikkom werd het nieuws verder verspreid. Het bestuur van Vindicat meent dat 'de grenzen van een studentengrap' zijn overschreden. "Ik wil benadrukken dat deze actie haaks staat op de normen en waarden van Vindicat en hoe wij onze vrouwelijke leden zien", zegt rector Stijn Derksen.

Er zijn inmiddels maatregelen getroffen. Zo hebben de vrouwen op de lijst een nieuw telefoonnummer. De kosten daarvan worden op de leden verhaald.

Corps Groningen schorst leden om 'bangalijst'
Corps Groningen schorst leden om 'bangalijst' (Foto: ANP)

Hoog stopt als hockeyinternational

Ellen Hoog stopt als international van de Nederlandse hockeyvrouwen. De hockeyster wil zich gaan toeleggen op een maatschappelijke carrière, maar blijft nog wel actief als speelster van Amsterdam.

"Trots kijk ik terug op een mooie carrière. Ik heb er veel voor gegeven en er veel voor gelaten, maar het was het ruimschoots waard", liet Hoog op haar website weten. De 30-jarige hockeyster kwam in haar loopbaan als international tot 232 interland en trof daarin 60 keer doel.

Hoog debuteerde in 2004 op het internationale podium en won met het Nederlands team twee keer olympisch goud (2008 en 2012) en eerder dit jaar werd in Rio de Janeiro het zilver gepakt.

Daarnaast verzamelde Hoog met Oranje onder meer twee wereldtitels, drie Europese titels en pakte ze twee keer de Champions Trophy.

Eneco stopt met sponsoring Eneco Tour

Eneco stopt met het organiseren van de Eneco Tour. Dit heeft het energiebedrijf vandaag tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Eneco was twaalf jaar lang verantwoordelijk voor de organisatie van de meerdaagse wielerwedstrijd door België en Nederland.

Volgens het bedrijf zijn alle doelen bereikt. Sport- en mediabedrijf Golazo neemt de licentie van Eneco over en verwacht dat de wedstrijd vooralsnog in 2017 weer verreden zal worden. Op dit moment is men hard op zoek naar een nieuwe sponsor.

De Eneco Tour was tot 2005 bekend onder een andere naam; de Ronde van Nederland. Deze naam werd in 1948 ingevoerd. Hoe de koers in de toekomst gaat heten, is nog niet duidelijk.

Grim wordt assistent-bondscoach, Langeler schuift door

De Nederlandse voetbalbond (KNVB) heeft een opvolger gevonden voor Marco van Basten, die bij wereldvoetbalbond FIFA aan de slag gaat. Het is Fred Grim geworden; nu nog bondscoach van Jong Oranje.

Grim moet bij het Nederlands elftal de leegte op gaan vullen, die Van Basten en Dick Advocaat (Fenerbahçe) achterlieten. De KNVB hoopt op korte termijn nog een assistent te presenteren. Bij Jong Oranje neemt Art Langeler, hoofd jeugdopleidingen bij PSV, het stokje van Grim over. Hij gaat beide functies combineren.

"Het is goed nieuws dat Fred zich verbindt aan mijn staf", liet Blind in een eerste reactie weten. "We hebben jarenlang in hetzelfde team gespeeld en ook in het trainersvak samengewerkt. Ik ken Fred als een gedreven en enthousiaste coach, die een belangrijk aandeel kan hebben in ons team. Bovendien maakt Fred Grim al langer deel uit van het voetbaltechnische hart binnen de KNVB en kent hij de visie van Oranje. En, ook belangrijk, hij is bekend bij de nieuwe generatie Nederlandse voetballers."

Ook Grim is blij met de kans, die hij nu heeft gekregen. "Werken met de beste voetballers van Nederland is fantastisch. Daarnaast ligt er met kwalificatie voor het WK 2018 een mooie doelstelling. Natuurlijk heb ik met absoluut veel plezier en motivatie bij Jong Oranje gewerkt, en had ik graag met dat team naar het EK gewild. Maar dit is een kans die ik met beide handen aangrijp."

Nieuwe spoorbeveiliging vanaf 2024

Het nieuwe beveiligingssysteem voor het spoor (ERTMS) wordt volgens een voorlopige planning vanaf 2024 uitgerold. Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) duurt de uitrol tot 2038. Ze benadrukt in een brief aan de Kamer vrijdag dat het om een "zeer indicatieve planning" gaat.

Het gaat om een complex project, vooral voor het spoor. Het systeem ligt al op de Hanzelijn (Lelystad-Zwolle), de Betuwelijn, tussen Amsterdam en Utrecht en op de hogesnelheidslijn. Ook is een deel van de treinen ermee uitgerust. Oorspronkelijk zou de verdere uitrol dit jaar al beginnen.

ERTMS zorgt ervoor dat een trein niet meer door een rood sein kan rijden. Verder kunnen treinen dichter op elkaar en dus vaker gaan rijden. Voor het project is een budget van 2,33 miljard euro beschikbaar. Dijksma wil in de tweede helft van volgend jaar knopen doorhakken over de invoering.

Nieuwe spoorbeveiliging vanaf 2024
Nieuwe spoorbeveiliging vanaf 2024 (Foto: ANP)

'Brad Pitt heeft zoon Maddox niet geslagen'

Brad Pitt heeft zijn vijftienjarige zoon Maddox niet geslagen. Dat zegt een insider tegen People. Wel zou een ruzie tussen de acteur en zijn vrouw Angelina Jolie zo erg uit de hand zijn gelopen dat Maddox ertussen sprong.

Tijdens een vlucht afgelopen woensdag kreeg Brad ruzie met Angelina. De 52-jarige acteur zou dronken zijn geweest en was aan het schreeuwen. Dit ging er zo heftig aan toe dat Maddox het gevoel had dat hij zijn moeder moest verdedigen. Dus kwam hij tussenbeide. Dit tot woede van Pitt.

Alhoewel Brad ontkent dat hij Maddox fysiek heeft mishandeld, zou hij wel hebben toegegeven dat hij de situatie verkeerd heeft aangepakt. "Hij heeft hem niet in zijn gezicht geslagen. Hij benadrukt dat hij dat niet heeft gedaan. Ja, hij heeft hem beetgepakt, omdat de situatie uit de hand liep." Elke andere versie van het verhaal is overdreven of gelogen, aldus de ingewijde.

Beelden
Volgens Us Weekly zijn er beveiligingsbeelden uit de privéjet van de Pitts waarop te zien is dat Brad dronken is en hard schreeuwt. Uit de beelden zou ook blijken dat de acteur zijn zoon niet heeft geslagen.

Pitt wordt mogelijk onderzocht door de FBI wegens de geruchten over mishandeling. Dit gaat via de FBI omdat de ruzie zich afspeelde in het Amerikaanse luchtruim.

'Brad Pitt heeft zoon Maddox niet geslagen'
'Brad Pitt heeft zoon Maddox niet geslagen' (Foto: BuzzE)

Giel Beelen in Bijbelquiz

Giel Beelen doet dit jaar mee met de De Grote Bijbelquiz van de EO. De radio-dj neemt het op tegen onder anderen GTST-acteur Bartho Braat en model Sylvia Geersen. Dat maakte de EO vrijdagmiddag bekend.

Verder strijden kunstenaar Henk Helmantel, politicus Gert-Jan Segers, presentatrice Zarayda Groenhart, schrijver Zihni Özdil, actrice Lone van Roosendaal, columniste Ellen Deckwitz en schrijfster Inez van Oord om de titel Bijbelkenner 2016. De quiz staat net als voorgaande jaren onder leiding van Bert van Leeuwen.

De Grote Bijbelquiz is voor het eerst een week lang elke werkdag te zien op NPO 2. Na vijf voorrondes vindt op zaterdag 8 oktober de grote finale plaats.

Giel Beelen en Bartho Braat in Bijbelquiz
Giel Beelen in Bijbelquiz (Foto: BuzzE)

'Google heeft interesse in Twitter'

Twitter heeft een behoorlijke sprong gemaakt op de beurs door geruchten dat het bedrijf zich opmaakt voor een verkoop. CNBC meldt dat een overname nog voor het einde van het jaar een feit kan zijn. Onder meer Google zou interesse hebben in het sociale netwerk.

Twitter praat momenteel met meerdere potentiële overnamekandidaten. Behalve Google wordt ook Salesforce.com genoemd als een belangrijke partij. Door het nieuws van een op handen zijde overname schoot het aandeel-Twitter vrijdag met 15 procent omhoog.

De interesse in Twitter zou vooral te maken hebben met de data die het bedrijf bezit en niet zozeer met het netwerk zelf.

'Google heeft interesse in Twitter'
'Google heeft interesse in Twitter' (Foto: BuzzT)

Justin Bieber houdt stand in singleslijst

Justin Bieber blijft heersen in de Nederlandse Single Top 100. Voor de vijfde achtereenvolgende week bezet de Canadese zanger de eerste twee plekken in de lijst, deze week voor de tweede week met Let Me Love You.

In het afgelopen jaar stond Justin de helft daarvan op de eerste plaats: 54 weken terug scoorde hij zijn eerste nummer 1-hit met What Do You Mean, waarna er nog vier volgden. In totaal komt hij deze week op 28 weken.

In de staart van de lijst profiteert Boef van de ophef die afgelopen week over hem ontstond. Twee singles waarop de rapper, die afgelopen week twee keer werd aangehouden, meedoet zitten weer in de lift. Het nummer Lauw komt bovendien opnieuw binnen op 96. Die single staat in totaal nu 26 weken genoteerd.

Singles Top 10 week 39
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, single o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) DJ Snake feat. Justin Bieber - Let Me Love You
2. (2) Major Lazer feat. Justin Bieber & MØ - Cold Water
3. (3) The Chainsmokers feat. Halsey - Closer
4. (4) Sevn Alias feat. Jason Futuristic, BKO & Jairzinho - Gass
5. (6) Martin Garrix & Bebe Rexha - In The Name Of Love
6. (5) Jonas Blue feat. JP Cooper - Perfect Strangers
7. (-) Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - My Love
8. (7) Broederliefde - Jungle
9. (8) Drake feat. Wizkid & Kyla - One Dance
10. (9) Shawn Mendes - Treat You Better

Justin Bieber houdt stand in singleslijst
Justin Bieber houdt stand in singleslijst (Foto: BuzzE)

Van Basten gepresenteerd bij FIFA: "Het is een grote eer voor mij"

Marco van Basten is vrijdag officieel aangesteld bij de FIFA. Daar gaat hij aan de slag als Chief Officer for Technical Development. Van Basten besloot onlangs te stoppen als assistent-bondscoach bij het Nederlands elftal om aan de slag te gaan bij de wereldvoetbalbond. Bij de FIFA gaat hij zich bezig houden met innovatie op voetbaltechnische gebieden en scheidsrechterszaken.

"Het is een grote eer voor mij om aangesteld te worden voor deze opdracht", laat Van Basten via de FIFA weten. "Ik hoop een bijdrage te kunnen leveren om ervoor te zorgen dat voetbal de nummer één sport in de wereld blijft."

"Voetbal is spectaculair en het moet in elk opzicht spectaculair blijven. We houden allemaal van deze sport. Dat is waarom ik hard zal werken om het voetbal technisch te ontwikkelen, zodat de sport de fans en spelers altijd emoties en vreugde zal geven."

FIFA-voorzitter Gianni Infantino is verheugd met de komst van Van Basten. "Marco van Basten is voetbal. In de afgelopen maanden heb ik wat discussies met hem gehad, waarin ik hem hoorde praten over zijn visie van het spelletje, en voor mij was direct duidelijk dat hij een geweldige aanwinst voor de FIFA is."

"Marco is een groot kenner, niet alleen een legende. Hij kan veel voor het voetbal betekenen, voor het spel binnen de lijnen en buiten de lijnen. Ik ben erg blij dat hij ons team is komen versterken en ik weet zeker dat hij goed werk gaat leveren."

EU-handelsverdrag met Canada dichterbij

De EU stevent af op een vrijhandelsakkoord met Canada. De 28 ministers van Handel steunen 'CETA' unaniem, aldus EU-commissaris Cecilia Malmström, die het onderhandelingsmandaat namens de lidstaten heeft, vrijdag in Bratislava. De onderhandelingen over het omstreden vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten (TTIP) gaan gewoon door.

Dit bleek na afloop van een tweedaags informeel overleg van de handelsministers. De Commissie moet wel nog een aantal Europese ,,zorgen" met Canada gladstrijken. ,,Er wordt gewerkt aan een gezamenlijke, juridisch geldige verklaring dat aan het verdrag wordt geniet", zei Malmström. Het gaat om bepalingen over duurzaamheid, klimaat, milieu en arbeidsomstandigheden.

De ondertekening van CETA is op 27 oktober in Brussel gepland. Begin volgende maand worden in Washington de onderhandelingen over TTIP voortgezet.

EU-handelsverdrag met Canada dichterbij
EU-handelsverdrag met Canada dichterbij (Foto: ANP)

Leerlingen op schoolreis vinden lijk

Wat een educatief schoolreisje had moeten zijn, werd voor leerlingen van de Sint-Vincentiusschool uit het Belgische Lanaken een schrikachtige ervaring. De kinderen vonden namelijk een lijk in het Albertkanaal, meldt 1Limburg.

In eerste instantie dachten de scholieren dat er een pop in het water dreef. Bij nadere inspectie bleek het een drijvend lijk te zijn. Ze waarschuwden de hulpdiensten, waarna de brandweer het lijk uit het water viste.

De politie onderzoekt de zaak. De scholieren konden nadat ze van de schrik waren bekomen hun praktijkles aardrijkskunde hervatten.

'Schade aardbeving Italië rond 4 miljard'

De schade die de aardbeving van vorige maand in Midden-Italië heeft aangericht, wordt geschat op ongeveer 4 miljard euro. Maar de getroffen burgers mogen erop rekenen dat alles weer wordt zoals het was, verzekerde premier Matteo Renzi vrijdag.

Ruim 2500 mensen verblijven nog in tenten. Waarschijnlijk kunnen velen komend weekeinde verhuizen naar een comfortabeler onderkomen, beloofde de Burgerbescherming. De burgemeester van het zwaar getroffen Amatrice wil tentbewoners desnoods onderbrengen in hotelkamers. Er is ook haast bij, want de herfst is begonnen. In de Apennijnen kan het ook in oktober al flink sneeuwen.

De komende zeven maanden verrijzen noodwoningen, die de getroffen inwoners moeten herbergen tot ze hun eigen huizen weer kunnen betrekken. De autoriteiten zeggen vervolgens zo snel mogelijk te willen beginnen met de wederopbouw. Veel aardbevingsslachtoffers nemen de toezeggingen echter met een korrel zout, met de nog altijd niet voltooide herbouw van het in 2009 verwoeste L'Aquila in gedachte.

Naschokken
De nieuwe huizen voor de gedupeerden worden aardbevingsbestendig gebouwd, zei de coördinator die door de regering is aangesteld voor de klus. Volgens deskundigen ontbrak het daaraan bij veel vorige maand ingestorte panden. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke overtredingen van de bouwvoorschriften.

De aardbeving, die 297 mensen het leven kostte, voltrok zich komend weekeinde precies een maand geleden. De aarde is nog altijd onrustig in het rampgebied. Ook in de nacht van donderdag op vrijdag zijn er weer naschokken gevoeld.

'Schade aardbeving Italië rond 4 miljard'
'Schade aardbeving Italië rond 4 miljard' (Foto: ANP)

Rutte noemt wietplan 'tikje naïef'

Premier Mark Rutte vindt het plan om de wietteelt te reguleren een 'tikje naïef'. Volgens de premier zal er niet veel belangstelling zijn voor een 'lichte poldervariant' van de wiet, en zal dat dus de illegale teelt niet veel remmen.

Rutte zei vrijdag ook op dat het overgrote deel van het spul naar het buitenland gaat. Hij verwacht daarom dat de teelt gewoon doorgaat, ook als die wordt gereguleerd.

Hij wijst erop dat de werkzame stof tegenwoordig niet meer is te vergelijken met vroeger. "Als er dan in Nederland een soort hele lieve poldervariant wordt gebrouwen, hoe groot is dan de kans dat die gebruikt gaat worden? Die lijkt me niet zo groot", aldus Rutte, die het spul 'troep' noemt.

Hij reageerde op de bekendmaking van D66 dat zich voor het eerst een meerderheid aftekent in de Tweede Kamer om de wietteelt te reguleren. Het is de bedoeling dat de productie strafbaar blijft, maar de teelt bij gecontroleerde telers niet langer wordt vervolgd.

Ook komt er controle op de kwaliteit van cannabis, wat ook de gezondheidsrisico's moet beperken.

Rutte noemt wietplan 'tikje naïef'
Rutte noemt wietplan 'tikje naïef' (Foto: ANP)

Treitervlogger Ismail Ilgun bedreigd

Hartverwarmend nieuws uit Zaandam. De Telegraaf heeft namelijk een filmpje waarin Ismail Ilgun zelf wordt bedreigd. De doodsbange treitervlogger heeft dan ook aangifte gedaan.

Op de beelden is te zien hoe een woedende Zaandammer de 19-jarige Turk een paar rake trappen verkoopt. Ismail zet het hierna op een lopen. Ooggetuige Sebastiaan vindt het nog knap dat de treiterturk nog zo hard kon rennen. "Die boze man zag er behoorlijk sterk uit", vertelt hij aan De Telegraaf.

"Ik woon niet in de wijk, maar ik kom er wel vaak en volgens mij is Ismail niet meer veilig als hij alleen over straat loopt". Volgens Sebastiaan is de hele wijk Poelenburg woedend op de treitervlogger en zijn bende. Ze zijn zo bang geworden, dat het nu een stuk veiliger is op straat.

De politie bevestigt dat Ismail aangifte heeft gedaan van mishandeling. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.


Het bewuste filmpje, met dank aan De Telegraaf

Steam Greenshite

Ik had al eerder bericht over de poging van ontwikkelaar Digital Homicide om Steam aan te klagen, de ontwikkelaar van ‘pareltjes’ zoals The Slaughtering Grounds, ETL: the Extra Large Testicle en Temper Tantrum. In hun verklaring schrijft Digital Homicide dat Valve door hen te verbannen van Steam indirect het online bedreigen en pesten van ontwikkelaars goedkeurt en weigert wat te doen aan mensen die anoniem achter hun computer gal lopen te spuwen. En daar (en ik kan niet geloven dat ik het zeg) heeft Digital Homicide wel een punt.

Geen kaartcontroles conducteurs op maandag

Conducteurs die zijn aangesloten bij vakbond FNV Spoor voeren komende maandag geen kaartcontroles uit. Daarmee vragen zij aandacht voor het behoud van de tweede conducteur op alle dubbeldekstreinen. Die is nodig voor de sociale veiligheid van reizigers en passagiers, aldus FNV Spoor.

De aankondiging volgt op het verstrijken van het ultimatum aan de directie van NS, die niet is ingegaan op de eis om voor 16.00 uur vrijdagmiddag de maatregel van het schrappen van de tweede conducteur ongedaan te maken.

De NS laat weten de actievoerders opnieuw voor een gesprek te hebben uitgenodigd. Volgens het vervoersbedrijf is het schrappen van de tweede conducteur op de twintig korte dubbeldekstreinen van het type DDZ6 goed uit te leggen, ook aan de reizigers. NS wijst het reizend publiek erop dat maandag ondanks de afwezigheid van kaartcontroles gewoon moet worden betaald. De poortjes bij de stations maken het volgens de NS noodzakelijk om in- en uit te checken.

Geen controles
De acties beginnen maandag om 04.00 uur en duren tot 15.00 uur 's middags. Volgens de actievoerders worden in heel Nederland geen controles uitgevoerd. Wel krijgen de reizigers kaarten uitgedeeld waarmee zij steun aan de conducteurs en hun eisen kunnen betuigen.

Andries van den Berg van FNV Spoor meent dat de NS door het laten verstrijken van het ultimatum "blijkbaar de verminderde sociale veiligheid, minder controle op zwartrijders en extra fysieke belasting voor de conducteurs accepteert".

Geen kaartcontroles conducteurs op maandag
Geen kaartcontroles conducteurs op maandag (Foto: ANP)

Trein stilgezet vanwege verdachte personen

De politie in Utrecht heeft vanmiddag een trein laten stilzetten, omdat ze op zoek waren naar drie verdachte personen. Het bleek uiteindelijk loos alarm te zijn.

Het drietal gedroeg zich volgens medepassagiers verdacht, waarop ze een melding maakten bij de politie. De politie liet na die meldingen de NS de trein stilzetten. Gewapende agenten met kogelvrije vesten onderzochten de bagage van de drie personen, maar daar werden geen verdachte voorwerpen gevonden. Een van de drie werd wel meegenomen naar het politiebureau, omdat hij geen ID-bewijs bij zich had, de andere twee konden hun weg vervolgen.

Wat er precies verdacht was aan het gedrag van het drietal, wilde de politie niet zeggen. De treinen rijden inmiddels weer.

Politie onderzoekt verdachten in trein
Politie onderzoekt verdachten in trein (Foto: ANP)

Kabinet akkoord met 24 miljard kuub gas

De ministerraad is akkoord gegaan om tot en met 2021 jaarlijks hooguit 24 miljard kuub gas uit de Groningse bodem te halen. Alleen in koude winters mag van dit cijfer worden afgeweken. Dat maakte het kabinet vrijdag bekend.

Er wordt elk jaar gekeken of de productie moet worden aangepast, bijvoorbeeld omdat de omstandigheden veranderen of er nieuwe kennis is. Een gelijkmatige gaswinning moet de kans op aardbevingen zo klein mogelijk houden. Het kabinet gaat bij dit besluit af op adviezen van onder meer toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Premier Mark Rutte gaf aan dat de veiligheid leidend is geweest bij deze stap. "Dit besluit is een nieuwe stap van het kabinet om verder te werken aan de veiligheid van de Groningers en aan het herstel van het vertrouwen." Ook wordt de afhandeling verbeterd van schade die Groningers door de aardbevingen hebben, meldt minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Tegen de gaswinning is veel verzet. Groningers voelen zich onveilig, want de gaswinning zorgt voor aardbevingen in het gebied waardoor huizen, scholen en andere gebouwen beschadigd raken. Vanwege de veiligheid van de Groningers is de gaswinning sinds 2012 gehalveerd, constateerde Rutte. Tot oktober 2016 mag de NAM 27 miljard kuub gas uit de grond halen.

Kabinet akkoord met 24 miljard kuub gas
Kabinet akkoord met 24 miljard kuub gas (Foto: ANP)

Nederlander doodgeschoten in Colombia

Een 34-jarige Nederlander is donderdag op straat in de Colombiaanse stad Cali doodgeschoten. Een 25-jarige Nederlander die bij hem was raakte gewond. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bevestigd.

Volgens lokale media kwamen de slachtoffers met een derde man uit een kapperszaak toen ze onder vuur werden genomen. De drie daders zaten op een motor. Na de schietpartij zou een van hen op de motor zijn verder gereden, de andere twee vluchtten weg in een gereedstaande auto.

De man die is gedood was woensdag met een binnenlandse vlucht van Bogota naar Cali gevlogen. Enkele dagen eerder was hij vanuit Nederland in Colombia aangekomen. De gewonde vertelde de politie dat hij de vermoorde Nederlander enkele dagen eerder voor het eerst had ontmoet en dat hij zelf als tolk fungeerde.

De derde persoon die met de Nederlanders was, is spoorloos.

Nederlander doodgeschoten in Colombia
Nederlander doodgeschoten in Colombia (Foto: ANP)

Monty Pythons Terry Jones lijdt aan dementie

De Britse komiek, schrijver en regisseur Terry Jones lijdt aan dementie. Bij hem is progressieve afasie, een hersenaandoening die het spraakcentrum aantast, vastgesteld.

"Deze ziekte heeft invloed op zijn vermogen om te communiceren waardoor hij niet langer in staat is om interviews te geven", zegt een woordvoerder van de 74-jarige Jones tegen Britse media.

Het nieuws komt op de dag dat de organisatie van de BAFTA Awards bekendmaakte dat Jones een speciale award krijgt voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de film- en televisiewereld. "Terry is trots en vereerd om op deze manier erkend te worden", aldus de woordvoerder. Volgens hem kijkt hij ondanks zijn ziekte uit naar de uitreiking, volgende maand tijdens een speciale ceremonie.

Jones is vooral bekend als lid van Monty Python. Hij was bij vier films van de Britse komediegroep niet alleen betrokken als acteur maar ook als regisseur.

Monty Pythons Terry Jones lijdt aan dementie
Monty Pythons Terry Jones lijdt aan dementie (Foto: BuzzE)

Duidelijk verhaal in Watch Dogs 2

Ubisoft heeft een verhaaltrailer online gezet van Watch Dogs 2. Hierin ontdekken we het verhaal van Marcus Holloway, een jonge hacker van de San Francisco Bay Area.

Marcus wordt gezien door de beruchte hackersgroep Dedsec . Zij zien in hem een geniale hacker, iemand die ze goe dkunnen gebruiken. Dedsec heeft namelijk de geheimen van een machtig technologisch bedrijf ontdekt, dat mensen op grote schaal tracht te manipuleren. Marcus sluit zich aan bij Dedsec. Ze willen de controle terug in de handen van mensen en komen in actie.

Watch Dogs 2 komt 15 november uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Slet (18) kleit piemels 10 neukertjes na

Lily Heaume is niet vies van de mannen. Op haar achttiende heeft het Engelse meisje al tien (!) mannen versleten. Om een aandenken aan haar neukertjes te hebben, heeft ze hun piemels nagekleid.

Het tienermeisje is – weinig verrassend – studente aan de kunstacademie. Toen ze op een dag per sms werd gedumpt, stond Lily net in haar atelier. En dat bracht haar op een idee.

Ze besloot ter plekke vanuit haar geheugen de paarsgepunte lans van haar kersverse ex na te kleien. "Vervolgens kerfde ik er 'leugenaar' in", vertelt de blonde studente.

Lily kreeg er lol in. Dus besloot ze ook van haar negen andere exen maar een dildo te maken. Niet voor de lol, want het is uiteindelijk een kunstproject geworden.

Alle spermasperen werden wit geverfd en voorzien van een kleine, blauwe bloem. Ook schreef ze overal een persoonlijke boodschap bij. Een van de teksten luidt: "Houd op me te bellen."

Onder de naam '10 Portraits' was haar kunstwerk te zien tijdens de eindejaarsexpositie op Hampstead School of Art. En uiteindelijk wist ze zelfs kopers te trekken.

Overigens heeft het blondje geen namen bij de batsbajonetten gezet. "Ik heb ze slechts vanuit mijn herinneringen nagemaakt. Met twee van hen ben ik nog bevriend. Een andere ex werd juist kwaad."

Vertrouwde gezichten op SGP-lijst

De top drie van de kandidatenlijst waarmee de SGP in maart 2017 aan de Tweede Kamerverkiezingen wil meedoen, bevat geen verrassingen. Fractieleider Kees van der Staaij voert de lijst opnieuw aan, voor de derde keer. Hij wordt gevolgd door de twee andere SGP-Kamerleden, Elbert Dijkgraaf op twee en Roelof Bisschop op drie.

De partij heeft de voorlopige kandidatenlijst vrijdag bekendgemaakt. Lijstduwer is Mark Brouwer, die de publieksprijs Jonge Ambtenaar van het jaar won.

Vertrouwde gezichten op SGP-lijst
Vertrouwde gezichten op SGP-lijst (Foto: ANP)

Jubileumalbum Jan Smit op nummer 1

Jan Smit is de nieuwe lijstaanvoerder in de Album Top 100. De Volendamse zanger verslaat de dorpsgenoten van Ancora, die na hun binnenkomst vorige week direct naar de zevende positie buitelen.

Met het album 20 viert Jan dat hij twintig jaar in het vak zit. In 1996 scoorde hij zijn eerste hit. Ondertussen is hij toe aan zijn elfde nummer 1-hit in de albumlijst. Daarvan is tot nu toe Op weg naar geluk uit 2006 zijn succesvolste. Die cd stond zeven weken op de eerste plaats.

De top 3 wordt deze week gecompleteerd door voormalig lijstaanvoerder Broerderliefde en Nick Cave & The Bad Seeds, die stuivertje wisselen. Boudewijn de Groot is na Jan Smit de hoogste nieuwkomer in de lijst. Het verzamelalbum Collected 1964-2016 moet het doen met een vijfde plaats.

Album Top 10 week 39
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (-) Jan Smit - 20|
2. (3) Broederliefde - Hard Work Pays Off 2
3. (2) Nick Cave & the Bad Seeds - Skeleton Tree
4. (5) Rotterdam Airlines - Gate 16
5. (-) Boudewijn de Groot - Collected 1964-2016
6. (6) Drake - Views
7. (1) Ancora - Door weer en wind
8. (11) Justin Bieber - Purpose
9. (4) Bastille - Wild World
10. (7) The Beatles - Live At The Hollywood Bowl

Jubileumalbum Jan Smit op nummer 1
Jubileumalbum Jan Smit op nummer 1 (Foto: BuzzE)

Overwatch krijgt pornoparodie

Overwatch is populair, en niet alleen bij plusminus tien miljoen spelers op pc en consoles. Pornomaatschappij brazzers heeft ook de populariteit van de shooter opgemerkt en komt nu met de eerste officiële pornoparodie op Overwatch, die de weinig suggestieve naam Oversnatch XXX Parody meekrijgt.

In Oversnatch krijgt pornoster Danny D (verkleed als Reaper) het aan de stok met actice Aletta Ocean (verkleed als Widowmaker) in een stripclub. Ondergetekende vermoedt dat deze schietpartij heel anders gaat eindigen dan een gebruikelijke Overwatch-potje, waarbij spelers "gg" in de chat schrijven en Bastion play of the game krijgt.

Oversnatch gaat volgende week in premiére. Het is de vraag of Blizzard blij zal zijn met de pornofilm: eerder stuurde het nog een advocatenteam achter makers van amateur-pornofilmpjes aan waarin gebruik wordt gemaakt van Source Film Maker en de modellen van Blizzard zelf. 

Bekijk de (SFW) trailer hieronder. Overwatch is speelbaar op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Overwatch krijgt pornoparodie

Brussel keurt overname Roompot goed

De overname van Roompot Vakanties door de Franse investeerder PAI Partners krijgt het groene licht van Brussel. De overeenkomst heeft volgens de Europese Commissie vrijdag een geringe impact op de markt en zal daardoor geen concurrentieproblemen opleveren.

De Nederlandse uitbater van vakantieparken en campings in Nederland, België en Duitsland kondigde de beoogde overname vorige maand aan. PAI zou onder meer investeringen hebben toegezegd om de 32 eigen parken van Roompot sneller op te knappen. Zo zijn er plannen om campings om te vormen tot parken met huisjes.

Het management van het van oorsprong Zeeuwse bedrijf blijft aandeelhouder, zei het vorige maand.

Brussel keurt overname Roompot goed
Brussel keurt overname Roompot goed (Foto: ANP)

'Apple werkt aan Echo-concurrent'

Apple werkt volgens Bloomberg nog altijd aan een concurrent voor de slimme Echo-speaker van Amazon. Het nieuwe apparaat moet een op Siri gebaseerde hub worden voor slimme apparaten. Bloomberg heeft vernomen dat Apple inmiddels een prototype van het apparaat aan het testen is.

Over het geheimzinnige nieuwe Apple-apparaat is verder nog weinig bekend, maar het lijkt aannemelijk dat het een speaker wordt die te allen tijde aangeroepen kan worden met 'Hey, Siri'. Vervolgens kan bijvoorbeeld de opdracht worden gegeven om een muziekje op te zetten, de thermostaat een tikje lager te zetten of de verlichting aan te doen.

Momenteel gebruikt Apple de Apple TV als centrale hub voor slimme apparaten. De apparaten praten met elkaar via Apples smarthomeplatform HomeKit. Vooralsnog is het aantal apparaten dat HomeKit ondersteunt beperkt, maar door de prominente plaats van HomeKit in iOS 10 is de verwachting dat dat snel zal toenemen.

Er waren eerder al geruchten over een 'Echo-killer' van Apple, maar het project leek gesneuveld te zijn. Nu blijkt dus dat dat niet zo is.

'Apple werkt aan Echo-concurrent'
'Apple werkt aan Echo-concurrent' (Foto: BuzzT)

Draagbare tester tegen uitbraak MRSA

Met een nieuwe, draagbare tester kan voortaan mogelijk verspreiding van de MRSA-bacterie in ziekenhuizen worden voorkomen. Het apparaat is ontwikkeld door Maastricht University. De tester is een handige, snelle en goedkope manier om een bacterie te identificeren, vóórdat een uitbraak plaatsvindt, aldus de universiteit vrijdag.

In een operatiekamer of op de afdeling intensive care laat de tester meteen een resultaat zien waardoor laboratoriumonderzoek overbodig zou moeten worden.

Besmetting met MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus aureus) is levensgevaarlijk voor mensen met een flink verminderde weerstand. Het kan onder meer leiden tot longontsteking of bloedvergiftiging. In de loop der jaren is de bacterie resistent geworden tegen gangbare antibiotica.

Draagbare tester tegen uitbraak MRSA
Draagbare tester tegen uitbraak MRSA (Foto: ANP)

Bijbel tot belangrijkste boek gekozen

Na het uitbrengen van bijna 75.000 stemmen is De Nieuwe Bijbelvertaling gekozen tot het belangrijkste boek van Nederland. Het dagboek van Anne Frank, Het Achterhuis, eindigde op de tweede plaats. In de ban van de ring van de Engelse schrijver Tolkien staat op de derde plaats.

De verkiezing vormt onderdeel van het Jaar van het Boek, waarbij ook de Leescoalitie, de stichting Lezen en de stichting Lezen & Schrijven zijn betrokken. Sinds april konden lezers kiezen uit een lijst met honderd titels, verzameld door deskundigen van de Koninklijke Bibliotheek, de Universiteit van Amsterdam, brancheorganisatie CPNB en het Letterkundig Museum. Lezers voegden zelf nog eens 3800 titels toe.

Het winnende boek, De Nieuwe Bijbelvertaling, is een uitgave van de Bijbel in hedendaags Nederlands uit 2004. Uitgaven als De Statenbijbel en Bijbel in gewone taal kregen eveneens veel stemmen en staan daardoor ook in de top 20. Boeken over het geloof trokken sowieso veel stemmen. Het boek De interpretatie van de betekenissen van de Koran van Aboe Ismail staat op plaats vijf.

Bijbel tot belangrijkste boek gekozen
Bijbel tot belangrijkste boek gekozen (Foto: ANP)

Lil' Kleine heeft eigen emoji

Lil' Kleine is in de voetsporen getreden van Kim Kardashian en Justin Bieber. Van de rapper zijn sinds vrijdag emoticons verkrijgbaar. Hij is daarmee de eerste BN'er met eigen emoji's.

Er zitten liefst driehonderd symbooltjes in het te downloaden pakket, waaronder talloze smiley's van het hoofd van Lil' Kleine. Op de plaatjes slikt hij onder meer pillen, is hij aan de drank of steekt hij zijn middelvinger op. De emoji's kunnen gebruikt worden in bijvoorbeeld WhatsApp of Facebook Messenger.

Lil' Kleine heeft eigen emoji
Lil' Kleine heeft eigen emoji (Foto: BuzzE)

Poolse abortuswet in eerste lezing aangenomen

Het Poolse parlement heeft de voorgestelde nieuwe strenge abortuswet vrijdag in eerste lezing aangenomen. In de Sejm stemden 267 afgevaardigden voor, 154 tegen en onthielden zich elf.

Het project van de initiatiefgroep Stop Aborcji wil abortus in alle gevallen strafbaar stellen, behalve wanneer een vrouw zwanger is geworden na een verkrachting.

Het wetsontwerp van de tegenbeweging Ratujmy Koniety (Laat ons de vrouwen redden) werd afgewezen. Dit initiatief wilde de bestaande wetgeving, die al tot de strengste in Europa behoort, juist liberaliseren. Poolse vrouwen kunnen nu een zwangerschap alleen laten afbreken als deze het gevolg is van een verkrachting, als het leven van de moeder gevaar loopt of als er een ernstige afwijking is aan de vrucht.

Poolse abortuswet in eerste lezing aangenomen
Poolse abortuswet in eerste lezing aangenomen (Foto: ANP)

Ghanese Nederlander wil wintersportwereld veroveren

Ghana is niet bepaald het grootste en meest bekende wintersportland ter wereld - zo kent men een chronisch gebrek aan sneeuw en ijs, om maar wat te noemen. Toch is de dit jaar opgerichte Ghanese bobslee- en skeletonbond (BSF Ghana) deze week door de wereldwijde bond IBSF geaccepteerd als volwaardig lid. Dat heeft de IBSF bekendgemaakt. BSF Ghana werd deze zomer opgericht door niemand minder dan Akwasi Frimpong, een Nederlands-Ghanese topsporter.

De 30-jarige Frimpong werd in Ghana geboren, maar kwam in 1994 op zijn achtste al met zijn moeder naar Nederland. In 2008 kreeg hij zijn Nederlandse paspoort, wat ook in de sportwereld de nodige deuren voor hem opende. Frimpong was een bekwaam atleet en probeerde op de 100 en 200 meter de Olympische Spelen te bereiken. Alleen in 2011 kwam hij daar met een tijd van 10,45 seconden op de 100 meter ooit bij in de buurt, daarna probeerde hij het op een andere manier.

Frimpong meldde zich aan als remmer voor het nationale bobsleeteam en kwam in 2013 en 2014 in enkele World Cups uit met onder meer piloot Ivo de Bruin. De Spelen van Sochi haalde Frimpong echter niet. In de jaren daarna ging hij verder met studeren en het opbouwen van een maatschappelijke carrière. "Het is belangrijk om ook buiten de sport om jezelf te ontwikkelen, zodat je een toekomst op kunt bouwen. Ik ben blij dat ik bij de Johan Cruyff University heb kunnen leren hoe ik mijn studie met topsport moet combineren."

Een dikke week geleden maakte Frimpong zijn eerste echte skeletonstart op het ijs en het zag er direct al strak uit (Bron: YouTube)

Zijn liefde voor het ijskanaal bleef bestaan en sinds kort is hij overgestapt naar skeleton, de sport waar men met het hoofd naar beneden op een sleetje met enorme snelheden naar beneden raast. In juni richte Frimpong er de Ghanese bobslee- en skeletonbond op, met één groot doel: Ghanese deelname op de Olympische Winterspelen van Beijing in 2022. Vanuit zijn nieuwe thuisbasis in de Amerikaanse staat Utah - waar in Park City een olympische bob- en skeletonbaan ligt - heeft Frimpong de Ghanese bond opgericht en gooit hij alles in de strijd om zelf komend seizoen topfit aan de start te verschijnen.

Frimpong met de prachtige onderkant van zijn skeletonslee (Foto: www.akwasifrimpong.com)
Frimpong met de prachtige onderkant van zijn skeletonslee (Foto: www.akwasifrimpong.com)

Uiteraard is hij niet van plan om jaar na jaar in zijn eentje Ghana te blijven vertegenwoordigen in de winter. "Veel Ghanezen zijn erg atletisch en getalenteerd en wij willen hen de kans geven om hun talent ook in een wintersport te laten zien. Zo kunnen we de diversiteit van de sport in Ghana hopelijk vergroten. We willen Ghana immers niet alleen op de Zomerspelen, maar ook op de Winterspelen zien", zo vertelt Frimpong. 

Via de officiële site van de kersverse Ghanese bond vraagt men naast de gebruikelijke donaties vooral om mensen met een Ghanese achtergrond die zin hebben om een voor hen totaal nieuwe sport uit te proberen. Frimpong zelf zal waarschijnlijk in november zijn debuut op de internationale kalender maken tijdens wedstrijden in de North American Cup.

Frimpong tijdens de starttrainingen in de VS (Foto: www.akwasifrimpong.com)
Frimpong tijdens de starttrainingen in de VS (Foto: www.akwasifrimpong.com)

40 miljoen nepartikelen in EU onderschept

De douane-autoriteiten in de EU hebben vorig jaar meer dan 40 miljoen nepartikelen in beslag genomen, een stijging van 15 procent ten opzichte van 2014. De totale waarde bedroeg 650 miljoen euro, aldus de Europese Commissie vrijdag. Nagemaakte merksigaretten (27 procent) werden het vaakst aan de buitengrenzen van de EU geconfisqueerd. Chinese exporteurs zijn de grootste overtreders van intellectueel eigendom (41 procent).

Volgens EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen en Douane) zijn er geen tekenen dat 'de criminele activiteit die onze gemeenschappelijke markt overspoelt met nagemaakte en illegale producten afneemt'. Naast sigaretten worden onder valse merknamen ook vooral drank, medicijnen, elektrische apparaten, parfums en speelgoed op grote schaal de EU binnengesmokkeld.

Na China (inclusief Hongkong) zijn Montenegro, Maleisië en Benin de grootste boosdoeners. De Nederlandse douane nam in 2015 volgens de Commissie ruim 5 miljoen 'foute' artikelen in beslag, meer dan dubbel dan het jaar ervoor.

40 miljoen nepartikelen in EU onderschept
40 miljoen nepartikelen in EU onderschept (Foto: ANP)

Scootmobiels raken vaker te water

De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen (MRD) wil dat er meer aandacht komt voor de rijvaardigheid van bestuurders van scootmobielen. Uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam blijkt dat het aantal reddingen van bestuurders die te water raken in de afgelopen tien jaar is toegenomen.

Niet altijd komt hulp op tijd: het afgelopen jaar verdronken scootmobielbestuurders in onder meer Bergen op Zoom, Barendrecht en Bunschoten.

In de periode 2006-2009 werden gemiddeld zeven reddingen per jaar uitgevoerd, sindsdien zijn het er jaarlijks gemiddeld zestien, blijkt uit het onderzoek. In de afgelopen tien jaar is het aantal scootmobiels enorm toegenomen. "We weten niet hoeveel het er precies zijn en we weten ook niet hoeveel bestuurders er daadwerkelijk zijn verdronken, maar we zien deze cijfers toch als een signaal", aldus een woordvoerder van de MRD.

Test
"Om brommer te mogen rijden moet je tegenwoordig een rijbewijs halen. Raar dat we bij een groep mensen die vanwege hun gezondheid minder vaardig zijn, iets dergelijks niet vereisen." De organisatie pleit dan ook voor de invoering van een test, die periodiek wordt herhaald.

Dat het misgaat komt volgens de woordvoerder ook door technische tekortkomingen. "Het onderscheid tussen gas geven en remmen is niet altijd helder. De constructie met drie wielen is ook niet ideaal, bij het raken van een stoepje valt hij al om."

Scootmobiels raken vaker te water
Scootmobiels raken vaker te water (Foto: ANP)

De top 40 van 18 september 1976

Banner top 40Elke vrijdagmiddag kun je hier de hoogtepunten van een oude top 40 terugzien. Dit jaar gaan we terug naar het jaar dat Sesamstraat voor het eerst in Nederland op TV komt, de Concorde voor de eerste keer vliegt, Apple Computer Company wordt opgericht, Veronica voor het eerst op TV komt, in Canada de doodstraf wordt afgeschaft, de PLO een vliegtuig van Air France en Palestijnse terroristen een vliegtuig van KLM kapen, de Viking 1& 2 op Mars landen, Jimmy Carter president van Amerika wordt, Sony met Betamax komt en de Eagles het album Hotel California uitbrengen. Weet je al welk jaar het is?? Het is 1976.

Kramer: "Ik ben beter dan vorig jaar"

Michiel Kramer speelde donderdag in de beker tegen Top Oss eindelijk weer eens negentig minuten voor Feyenoord en scoorde een keer. De spits blijft geduldig wachten op zijn kansen.

Kramer moet dit seizoen in de Eredivisie tot nu toe genoegen nemen met een reserverol. "In een fase waarin je wat minder speelt, moet je het in deze wedstrijden laten zien. Dat is niet altijd even makkelijk", sprak hij tegenover FOX Sports.

Met het nodige geluk maakte Kramer tegen Oss zijn eerste doelpunt van deze jaargang. "Een ongelooflijk lelijke goal, maar hij telt wel. Toen die bal tegen mijn rug ging, had ik het inderdaad wel in de gaten", grapte de aanvaller. "Ik was bij twee goals betrokken, dus ik heb het niet slecht gedaan. Maar het kan altijd beter."

De 27-jarige speler denkt niet dat zijn gebrek aan speeltijd te maken heeft met zijn eigen niveau. "Ik investeer in mezelf en ik ontwikkel me, dus ik weet 100 procent zeker dat ik beter ben dan vorig jaar. Ik moet geduld hebben en wachten op mijn kansen. Die komen vast wel weer een keer."

Bulgaar pakt terrasje met 169.000 euro op zak

Een Bulgaar heeft dinsdag in Rotterdam een terrasje gepakt met 169.000 euro op zak, maakte de politie vrijdag bekend. De 23-jarige man zat aan een tafeltje op het Stationsplein, maar gedroeg zich erg nerveus toen hij de politie zag. Toen hij op verzoek van agenten zijn identiteitskaart pakte, zagen ze in zijn tasje flinke bundels bankbiljetten van 50 en 500 euro zitten.

Hij gaf verschillende verklaringen over de hoogte van het bedrag dat hij bij zich had en sprak van 10.000 tot 60.000 euro. De agenten vonden de feiten en omstandigheden verdacht en besloten de Bulgaar daarom aan te houden voor witwassen. In zijn bagage werd nog meer geld gevonden. In totaal kwam de politie tot een bedrag van 168.890 euro. Het geld is in beslag genomen. De man heeft er afstand van gedaan.

Bulgaar pakt terrasje met 169.000 euro op zak
Bulgaar pakt terrasje met 169.000 euro op zak (Foto: ANP)

Reus krijgt release datum voor consoles

Reus, een strategische 2D-godgame van Nederlandse bodem heeft nu eindelijk een release datum voor de consoles. Het spel kwam een aantal jaar geleden al uit op pc en deed het toen goed.

In Reus is het de bedoeling om een lege planeet te laten floreren door verschillende soorten, godachtige reuzen te besturen. Op 14 oktober kun je aan de slag met de vier verschillende reuzen op PlayStation 4 en Xbox One.

Onderdanigheid beste houding bij overval

Verzet van slachtoffers of omstanders leidt ertoe dat overvallers geweld gebruiken in plaats van stoppen met de overval. Beter is het een onderdanige houding aan te nemen, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR).

Op afstand van de dader te blijven, het hoofd buigen en schouders en handen naar beneden te laten hangen, helpen tegen geweld. Evenals de handen in de lucht te steken als teken van overgave, aldus de onderzoekers, die camerabeelden analyseerden van overvallen op winkels en horeca. Overvallers kunnen een onverzettelijke lichaamshouding als verzet zien.

De onderzoekers zeggen dat bij weinig overvallen geweld wordt gebruikt omdat weinig weerstand wordt geboden. De bevindingen ondersteunen het politieadvies om rustig te blijven, de overval te aanvaarden, de buit te geven en naar de daders te kijken zonder oogcontact te hebben.

Onderdanigheid beste houding bij overval
Onderdanigheid beste houding bij overval (Foto: ANP)

Forgotton Anne aangekondigd

Square Enix is een tijd geleden begonnen met het Square Enix Collective. Dit initiatief helpt indie developers met de ontwikkeling en promotie van hun games. Hieruit is nu een nieuwe titel gekomen die Forgotton Anne heet.

Het spel wordt een cinematisch avontuur waarbij men zich bevindt in de forgotton realm, een zone waar alle zoekgeraakte voorwerpen terechtkomen. Anne de hoofdrolspeelster is ook hier beland en moet zien te ontsnappen. Forgotton Anne komt in 2017 uit voor PlayStation4, Xbox One en pc

Big Bang Theory-acteurs weer best betaald

In de lijst van best betaalde televisie-acteurs van zakenblad Forbes, nemen de hoofdrolspelers van The Big Bang Theory de hoogste posities in.

Bovenaan prijkt de naam van Jim Parsons, die Sheldon speelt in de serie. Hij verdiende het afgelopen jaar 25,5 miljoen dollar (22,7 miljoen euro). Zijn collega's Johnny Galecki (Leonard), Simon Helberg (Howard) en Kunal Nayyar (Raj) volgen met respectievelijk 24, 22,5 en 22 miljoen dollar (21,4, 21 en 19,6 miljoen euro). De top vijf wordt afgesloten door NCIS-acteur en producent Mark Harmon, die het met 20 miljoen dollar (17,8 miljoen euro) moest doen.

Jim en Johnny wisten samen met collega Kaley Cuoco twee jaar geleden een salaris te onderhandelen van 1 miljoen dollar (900.000 euro) per persoon per aflevering. Forbes maakte twee weken geleden de lijst bekend met best betaalde tv-actrices. Kaley moest daar Sofia Vergara boven zich laten, en verdiende met 24,5 miljoen dollar (21,9 miljoen euro) net iets minder dan collega Jim.

Big Bang Theory-acteurs weer best betaald
Big Bang Theory-acteurs weer best betaald (Foto: BuzzE)

'FBI betrokken bij onderzoek Brad Pitt'

De FBI is geïnformeerd over beschuldigingen van kindermishandeling door Brad Pitt.

Een bron van de LA Times weet te vertellen dat de landelijke recherchedienst een melding heeft ontvangen over een incident inzake het welzijn van een minderjarige tijdens een internationale vlucht, waarbij Brad betrokken zou zijn geweest. Het gedrag van de acteur zou in de beschuldigingen wanordelijk zijn genoemd.

De krant geeft verder geen informatie over het gemelde incident, maar volgens New York Daily News zou het zijn gegaan om een ruzie tussen Brad en zijn oudste zoon Maddox (15) tijdens een vlucht in het privévliegtuig van de familie. Angelina en in ieder geval enkele van de andere vijf kinderen van het stel zouden daarbij aanwezig zijn geweest. Het meningsverschil zou uit de hand gelopen zijn, waarop een anonieme getuige de instanties inlichtte.

De acteur erkent volgens een insider van de site dat hij niet goed handelde tijdens de ruzie, en werkt mee aan het onderzoek. Wel ontkent hij stellig dat er fysiek geweld is gebruikt.

Eerder liet de politie in Los Angeles, de LAPD, weten dat er niets waar was van berichten van onder meer TMZ en People dat de instelling onderzoek doet naar mogelijke mishandeling door de acteur. De plaatselijke kinderbescherming gaf aan nooit uitspraken te doen over lopende zaken.

'FBI betrokken bij onderzoek Brad Pitt'
'FBI betrokken bij onderzoek Brad Pitt' (Foto: BuzzE)

'Derde van schepen Hanjin gelost'

Van de bijna honderd schepen die eigendom zijn van de noodlijdende Zuid-Koreaanse reder Hanjin Shipping hebben inmiddels 35 vaartuigen hun lading afgeleverd. Dat meldde de Koreaanse minister van Financiën Yoo Il-ho vrijdag. Veel containers die zijn gelost, worden nog wel in havens vastgehouden.

Yoo drong aan op een snelle afwikkeling van de ladingen en kondigde tevens nieuwe maatregelen aan om de sector vooruit te helpen. Daarover moet in oktober meer bekend worden.

Veel havens weigeren de schepen van Hanjin te lossen, omdat ze bang zijn niet betaald te krijgen voor hun werk. Donderdag werd bekend dat het bedrijf extra financiering krijgt om zijn nog met containers rondvarende schepen te laten lossen. De regering gaf vrijdag aan alles in het werk te stellen om daarbij te helpen.

Naar verwachting zal eind oktober 90 procent van alle containerschepen ontdaan zijn van hun vracht.

'Derde van schepen Hanjin gelost'
'Derde van schepen Hanjin gelost' (Foto: ANP)

'Lokale back-up iOS 10 makkelijker te kraken'

Het vorige week gelanceerde iOS 10 mag je iPhone of iPad op veel terreinen dan een stuk veiliger maken, het Russische Elcomsoft heeft een behoorlijke zwakke plek in het systeem ontdekt. Lokale back-ups zijn volgens het Russische bedrijf tot wel veertig keer makkelijker te kraken dan back-ups van eerdere iOS-versies.

Het probleem is volgens de Russen ontstaan doordat Apple een andere verificatiemanier gebruikt binnen iTunes. De manier waarop de computer toegang kan krijgen tot de inhoud van een back-up, is aanzienlijk minder goed beveiligd dan in voorgaande versies van iOS. Door het nieuwe verificatiesysteem gaan offline back-ups een stuk sneller, maar die snelheid blijkt dus ten koste te gaan van de veiligheid. Wie eenmaal een lokale back-up gekraakt heeft, kan vrijwel alle data uit een back-up halen. Denk daarbij aan wachtwoorden en andere gevoelige gegevens.

Elcomsoft meldt nadrukkelijk dat het alleen om lokale back-ups gaat. Wie back-ups maakt via iCloud, lijkt zich in dit geval geen zorgen te hoeven maken. Volgens het Russische bedrijf is iOS 10 verder zo goed beveiligd dat het kraken van lokale, in iTunes gemaakte, back-ups de enige manier is om aan data van een iOS-apparaat te komen.

'Lokale back-up iOS 10 makkelijker te kraken'
'Lokale back-up iOS 10 makkelijker te kraken' (Foto: BuzzT)

'Schnitzels + dikke tieten = seksisme'

Austrian Schnitzelhaus ligt in Australië ernstig onder vuur. Ze prijzen hun schnitzels namelijk aan met behulp van een vrouwtje met dikke tieten. En dat is natuurlijk seksisme, klaagt een vrouwtje.

Ene Kylie Johnson wilde deze week haar ouders meenemen naar de schnitzeltent in Erina Fair. Tot haar ontsteltenis zag ze dat een kleine schnitzel werd omschreven als 'dames'. "Dit is zo seksistisch en beledigend voor vrouwen", klaagt de brunette. "En dat noemt zichzelf een familierestaurant!"

"Willen ze nu dat vrouwen een kleinere portie bestellen? Ik geef momenteel borstvoeding, en heb juist een groter menu nodig!"

Andere zure mutsen klagen vooral over de advertenties van de restaurantketen. Zo wordt voor Vaderdag geadverteerd met een rondborstig vrouwtje dat een pul bier inschenkt. "Ik heb jullie restaurant niet bezocht, vrouwen zijn geen lustobject!", bromt een kort, pittig kapsel.

Voor Moederdag wordt juist gebruikgemaakt van een vrouw in de keuken. "Net of dat de enige plek is waar een vrouw thuishoort!" Het schnitzelhuis zegt achter de reclamecampagnes te staan, en laat weten niet te zullen buigen voor het feminisme.

Schnitzels en dikke tietenDit is dus seksistisch!

Moederdag
Ook seksistisch, want vrouw staat niet de hele dag in de keuken

India koopt Franse jachtbommenwerpers

India heeft voor 8 miljard euro 36 Rafale-jachtbommenwerpers besteld bij Frankrijk. De contracten werden vrijdag in New Delhi door de ministers van Defensie Manohar Parrikar en Jean-Yves Le Drian ondertekend, bevestigden het Indiase ministerie en de Franse vliegtuigfabrikant Dassault.

De aanschaf is onderdeel van een grootscheepse moderniseringscampagne voor de Indiase strijdkrachten, waaronder de aankoop van onderzeeërs en artillerie. De luchtmacht gebruikt voor een groot deel verouderde gevechtsvliegtuigen van Sovjet-makelij, waarmee India potentiële dreigingen van Pakistan en China moeilijk het hoofd kan bieden.

Oorspronkelijk wilde India 126 Rafales aanschaffen. Waarom nu maar 36 stuks zijn aangeschaft, heeft New Delhi niet toegelicht.

India koopt Franse jachtbommenwerpers
India koopt Franse jachtbommenwerpers (Foto: ANP)

'Klant mist deskundigheid bij winkelpersoneel'

De kennis van veel winkelmedewerkers schiet tekort, terwijl juist service en kennis worden gezien als een van de belangrijkste factoren om voor een bepaalde winkel te kiezen. Dat stellen economen van ABN AMRO in een vrijdag gepubliceerd rapport over de Nederlandse winkelbranche.

De deskundigheid van het winkelpersoneel wordt in bijna alle branches als belangrijkste verbeterpunt voor winkels gezien, constateert ABN op basis van eigen onderzoek onder 4000 consumenten. Dat geldt vooral voor bouwmarkten, waar de kennis volgens 53 procent van de ondervraagden tekortschiet. Bij elektronica- en sportwinkels vindt circa 40 procent van de consumenten de kennis van het personeel te beperkt.

Vooral ouderen hechten waarde aan het advies van winkelpersoneel, aldus de bank. Jongeren baseren zich meer op de mening van vrienden en op internetrecensies.

'Klant mist deskundigheid bij winkelpersoneel'
'Klant mist deskundigheid bij winkelpersoneel' (Foto: ANP)

OM België eist 27 jaar cel tegen Nederlander

Het Belgische Openbaar Ministerie eist 27 jaar gevangenisstraf tegen de Amsterdammer Robert K. Een jury had de zestigjarige donderdag tijdens een proces in Tongeren al schuldig bevonden aan doodslag op zijn huurbaas, Mathieu Henkens, in Neeroeteren (Maaseik) in 2013.

K. huurde een studio van Henkens in het Belgisch-Limburgse dorp. De mannen hadden een verleden in de cannabisteelt. Volgens K. was Henkens hem 150.000 euro schuldig. Henkens dreigde K. uit huis te zetten. Zonder vast adres kon K. zijn uitkering in België verliezen.

De 54-jarige Henkens werd met 29 messteken en minstens zes hamerslagen omgebracht. Volgens het OM was de moord ,,een gruwel". Na het pleidooi van K.'s advocaat wordt vrijdag de strafmaat bepaald. De Nederlander werd in België al eerder veroordeeld tot werkstraffen en celstraffen voor drugsdelicten.

OM België eist 27 jaar cel tegen Nederlander
OM België eist 27 jaar cel tegen Nederlander (Foto: ANP)

Colombia en FARC tekenen historisch akkoord

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos en de leider van de guerrillabeweging FARC, Rodrigo Londono, ondertekenen maandag een historisch vredesakkoord. Als de Colombiaanse bevolking dat akkoord een halve week later bij referendum goedkeurt, komt daarmee een eind aan een oorlog die een halve eeuw heeft geduurd en aan 220.000 mensen het leven heeft gekost.

Het akkoord is het resultaat van onderhandelingen in de Cubaanse hoofdstad Havana, die vier jaar hebben geduurd. Bij de ondertekening in de Colombiaanse kustplaats Cartagena zijn ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry aanwezig. Zijn ambtsgenoot Bert Koenders vertegenwoordigt Nederland. Ons land heeft een faciliterende rol gespeeld tijdens de onderhandelingen.

De FARC werd in 1964 gesticht aan het begin van de Colombiaanse burgeroorlog en heerste op zijn hoogtepunt in 2005 over 10 tot 15 procent van het Colombiaanse grondgebied. De groep raakte in de jaren tachtig betrokken bij drugshandel en haalde een belangrijk deel van zijn inkomsten uit ontvoeringen van grootgrondbezitters en politici. De bekendste ontvoering was die van de Frans-Colombiaanse Íngrid Betancourt in 2002. De presidentskandidate werd na zes jaar bevrijd door het Colombiaanse leger.

Tanja Nijmeijer
Als de Colombianen op 2 oktober instemmen met het akkoord, worden de naar schatting 7000 guerrillastrijders ondergebracht in speciale VN-kampen en ontwapend. Volgens de deal hoeven ze zich niet juridisch te verantwoorden voor hun misdaden en krijgen ze een bijdrage om het burgerlijke leven weer op te pakken. De FARC beweert geen geld te hebben om dat te bekostigen, hoewel de Colombiaanse bevolking ervan overtuigd is dat de rebellen honderden miljoenen moeten hebben verdiend aan de drugshandel.

De Nederlandse Tanja Nijmeijer sloot zich in 2002 aan bij FARC en was betrokken bij de onderhandelingen in Havana. Het is niet bekend of zij maandag getuige is van de ondertekening of wat er daarna met haar gebeurt.

Colombia en FARC tekenen historisch akkoord
Colombia en FARC tekenen historisch akkoord (Foto: ANP)

Spoedontruiming Australische Fokker-100

Ruim honderd inzittenden hebben vrijdag op de luchthaven van Perth een vliegtuig van de Australische maatschappij Qantas na de landing via de noodglijbanen moeten verlaten. Tot de spoedontruiming van de Fokker-100 werd besloten nadat de bemanning rook had geconstateerd in de cabine.

Qantas liet weten dat alle 97 passagiers en vijf bemanningsleden veilig waren. De website van de krant Western Australia Today meldt dat twee personen met ambulances naar het ziekenhuis moesten.

Het toestel kwam uit de mijnbouwstad Newman. Technici onderzoeken het vliegtuig om de oorzaak van de rookontwikkeling te achterhalen.

Spoedontruiming Australische Fokker-100
Spoedontruiming Australische Fokker-100 (Foto: ANP)

'OM vervolgt Geert Wilders onterecht'

Het Openbaar Ministerie vervolgt PVV-leider Geert Wilders onterecht. Dat zei de advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops, vrijdag aan het begin van de zitting in de zaak bij de rechtbank in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol.

Knoops voert verweer tegen de vervolging van de politicus om zijn omstreden 'minder Marokkanen'-uitspraken. De verdediging krijgt deze kans voor het begin van het inhoudelijke proces, dat vanaf 31 oktober gepland staat.

Een zogenoemd preliminair verweer gaat over de vraag of het OM Wilders wel terecht vervolgt. Als de rechtbank het OM niet-ontvankelijk zou verklaren gaat de zaak verder niet door.

Regelen
Wilders wordt berecht om zijn omstreden 'minder Marokkanen'-uitspraken. Hij is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

Wilders zei tijdens een campagnebezoek op 12 maart 2014 aan het Haagse stadsdeel Loosduinen dat Den Haag 'een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen' moet worden. Een week later vroeg hij op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen aan een zaal vol PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde "minder, minder, minder". "Dan gaan we dat regelen", reageerde Wilders.

Doctrine
Knoops wijst op een 'doctrine' in de Verenigde Staten dat een rechter geen oordeel moet vellen over uitspraken die zijn gedaan in politieke context. De rechter heeft wel de bevoegdheid om dat te doen, maar zou dat niet moeten doen, meent Knoops. De uitspraken waarvoor Wilders wordt vervolgd, horen volgens de advocaat beoordeeld te worden door de publieke opinie en de kiezers tijdens de verkiezingen.

Nu wordt van de rechter eigenlijk een oordeel gevraagd over het verkiezingsprogramma van de PVV, stelt Knoops. "Een programma dat door bijna een miljoen kiezers wordt omarmd. Dat is inbreken in de eerbied van een politieke partij. Van u wordt een onmogelijke taak verlangd."

'OM vervolgt Geert Wilders onterecht'
'OM vervolgt Geert Wilders onterecht' (Foto: ANP)

Eetstoornis boulimia komt minder vaak voor

Het aantal mensen dat lijdt aan de eetziekte boulimia nervosa is in de laatste dertig jaar flink afgenomen. Overgewicht lijkt normaler geworden en daardoor is de druk om eetbuien te compenseren door bijvoorbeeld te braken of laxeermiddelen te gebruiken verminderd. Dat staat in een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen vrijdag.

Als een kind tussen elf en dertien jaar vindt dat hij of zij er goed uitziet, beschermt dat tegen eetproblemen op latere leeftijd. Aardig gevonden worden door veel klasgenoten kan juist bevorderen dat iemand de ziekte krijgt, blijkt uit het onderzoek.

Is het aantal nieuwe gevallen van boulimia afgenomen, het aantal mensen met anorexia nervosa, waarbij de patiënt sterk vermagert, bleef de afgelopen drie decennia stabiel.

De twee eetstoornissen zijn ernstige psychiatrische aandoeningen die meestal ontstaan in de overgang van jeugd naar volwassenheid.

Eetstoornis boulimia komt minder vaak voor
Eetstoornis boulimia komt minder vaak voor (Foto: ANP)

KPN wint terrein op Ziggo in totaalpakketten

KPN en dochterbedrijf Telfort winnen terrein op marktleider Ziggo op de markt voor alles-in-éénpakketten met internet, televisie en vaste telefonie. Dat meldde marktonderzoeker Telecompaper vrijdag.

KPN heeft inmiddels een kwart van de markt voor dergelijke totaalpakketten in handen, Telfort bedient een op de tien huishoudens met zo'n abonnement. Ziggo is goed voor ruim de helft van die markt, maar ziet wel gestaag marktaandeel verloren gaan.

In nog uitgebreidere pakketten waarbij ook mobiele telefonie is inbegrepen, is KPN volgens Telecompaper de absolute leider. Bijna twee derde van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels een alles-in-éénpakket, met of zonder mobiele telefonie erbij.

KPN wint terrein op Ziggo in totaalpakketten
KPN wint terrein op Ziggo in totaalpakketten (Foto: ANP)

'NSA-medewerker liet software slingeren'

Dat Russische hackers onlangs hacksoftware van de NSA in handen hebben gekregen, komt mogelijk door slordigheid van een medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst. Volgens Reuters heeft de medewerker de software op een computer laten slingeren waar Russen later toegang toe kregen.

De software, waarmee onder meer systemen van Cisco en Fortinet afgeluisterd kunnen worden, werd twee weken geleden online gezet door een groep die zichzelf Shadow Brokers noemt. In eerste instantie werd gedacht aan een 'nieuwe Edward Snowden' of een Russische indringing bij de NSA. Rechercheurs van de FBI zouden beide theorieën inmiddels terzijde hebben geschoven. Een blunder ligt volgens de agenten meer voor de hand.

Hoe de link tussen Shadow Brokers en Rusland precies zit, is niet duidelijk. Het is mogelijk dat Russische criminelen achter het collectief zitten, maar vooralsnog gaan de Amerikaanse opsporingsdiensten van overheidsbemoeienis uit. Criminelen hadden de tools niet geopenbaard, maar verkocht, zo luidt de redenatie.

'NSA-medewerker liet software slingeren'
'NSA-medewerker liet software slingeren' (Foto: BuzzT)

Jim Carrey weerlegt soa-beschuldiging

Jim Carrey noemt de beschuldigingen dat hij zijn overleden ex-vriendin met drie seksueel overdraagbare aandoeningen had opgezadeld volkomen kul. Volgens de advocaat van de acteur is haar man Mark Burton alleen maar uit op zijn geld. "Dit is een wanhopige, valse beschuldiging", aldus advocaat Marty Singer tegen TMZ.

In een aangepaste aanklacht stelde Mark donderdag dat Jim Cathriona White drie seksueel overdraagbare aandoeningen heeft gegeven; twee soorten herpes en gonorroe. Toen Cathriona Jim daarmee confronteerde zou hij haar gemanipuleerd, beschaamd en bedreigd hebben. Eerder beschuldigde de man met wie Cathriona getrouwd was ten tijde van haar dood dat Jim medeverantwoordelijk is voor haar zelfmoord. De pillen die zij daarvoor gebruikte, waren volgens hem van de komiek. De acteur noemde de aanklacht een schande.

Volgens Singer is Jim absoluut niet van plan Mark tegemoet te komen in deze zaak en komt er dus ook geen schikking. De acteur zal tot het einde doorvechten om zijn gelijk te krijgen.

Jim Carrey weerlegt soa-beschuldiging
Jim Carrey weerlegt soa-beschuldiging (Foto: BuzzE)

'Bespaar werksters Hongkong ramen lappen'

De Filipijnen roepen werkgevers in Hongkong op hun Filipijnse personeel het ramen zemen voortaan te besparen. Dit jaar vielen in de Chinese metropool al meerdere werksters tijdens de gevaarlijke klus te pletter, stelt een belangenvereniging van huishoudelijk personeel.

Hongkong telt ongeveer 180.000 Filipijnse dienstmeisjes en veel hoogbouw. Vorige maand vond een 35-jarige Filipijnse de dood toen ze naar beneden stortte bij het lappen van de ramen van haar werkgever. Ze zou al de vierde zijn dit jaar. Uitzendbureaus voor huishoudelijk personeel willen de taak niet laten vervallen en zien meer in extra voorlichting over veiligheidsvoorschriften, meldt de South China Morning Post.

Volgens de Filipijnse viceconsul Alex Vallespin wil de regering in Manilla het bestuur van Hongkong nu vragen werkgevers te verbieden hun personeel de ramen te laten zemen.

'Bespaar werksters Hongkong ramen lappen'
'Bespaar werksters Hongkong ramen lappen' (Foto: ANP)

Minister: meld discriminatie stageplek

Allochtone studenten die door discriminatie geen stageplek krijgen, moeten dat altijd melden. En hun scholen moeten er serieus werk van maken. Leerbedrijven die discrimineren komen daar te makkelijk mee weg, aldus minister Jet Bussemaker (Onderwijs) vrijdag.

De bewindsvrouw wil de bereidheid vergroten om stagediscriminatie aan te kaarten. Dit schooljaar zijn er in vijf steden trainingen waarbij mbo-scholieren en het personeel discriminatie leren herkennen. Bussemaker denkt ook aan anoniem solliciteren voor een stageplek, maar ze wacht eerst op de resultaten van projecten waarbij anoniem wordt gesolliciteerd voor een gewone baan.

Als allochtone jongeren eenmaal een stageplek hebben gevonden, is de kans dat ze daarna bij de werkgever in dienst kunnen treden even groot als die van autochtone mbo-studenten. Bedrijven die discrimineren verliezen de status van leerbedrijf. Ze kunnen dan geen gebruik meer maken van stagiairs.

Risicovol
Uit onderzoek blijkt dat migrantenjongeren meer moeite moeten doen om een stageplek te krijgen dan autochtone leeftijdsgenoten. Het gaat vooral om meisjes met een hoofddoek en jongeren van wie werkgevers denken dat ze 'risicovol' zijn. Betrokken studenten en scholen gaan liever op zoek naar een andere stageplaats, dan dat ze de discriminatie aankaarten.

"Leerbedrijven die aan de deur bewust of onbewust onderscheid maken op basis van huidskleur, geloof of afkomst moeten daarop worden aangesproken en, als dat niet voldoende is, worden aangepakt. Stagediscriminatie is ontoelaatbaar'', aldus Bussemaker.

Minister: meld discriminatie stageplek
Minister: meld discriminatie stageplek (Foto: ANP)

Verrassingsaanval op Gigi Hadid was protest

Vitalii Sediuk heeft tekst en uitleg gegeven waarom hij topmodel Gigi Hadid (21) donderdag heeft aangevallen na een modeshow in Milaan. De Oekraïense grappenmaker greep Gigi op een onbewaakt ogenblik op straat bij haar middel en tilde haar op, waarna zij erin slaagde zich los te worstelen.

In een verklaring aan The Hollywood Reporter legt Vitalii zijn motieven uit. "Hoewel ik van mening ben dat Gigi Hadid prachtig is, hebben zij en haar vriendin Kendall Jenner niets van doen met haute couture. Ik moedig de mode-industrie aan om echte talenten op de catwalk en de covers van Vogue te zetten in plaats van leuke meiden van Instagram met een goed netwerk", zegt Sediuk.

"Zie het maar als een manifest of een protest. Dit is ook een waarschuwing voor Anna Wintour, die van Vogue een tabloid heeft gemaakt door de Kardashians en soortelijke beroemdheden op de cover van het zo gewaardeerde magazine te zetten." Op de beschuldigingen dat zijn stunt niets anders een aanval op een vrouw, antwoordt hij: "Doe niet zo dramatisch".

Gigi Hadid reageert op Twitter op het incident. "Ik had alle recht om mezelf te verdedigen. Hoe durft die idioot zomaar iemand op te tillen." Ze besluit haar tweet humoristisch en met een vuist-emoji. "Hard rennen, dat kan hij wel."

Verrassingsaanval op Gigi Hadid was protest
Verrassingsaanval op Gigi Hadid was protest (Foto: BuzzE)

Huishoudens delen in herstel economie

Huishoudens profiteren meer en meer van het herstel van de economie. Waar van 2001 tot 2012 vooral bedrijven hun inkomen zagen toenemen en huishoudens nauwelijks extra geld overhielden, is die trend sindsdien andersom.

Huishoudens waren vorig jaar goed voor 55 procent van de totale netto-inkomsten van Nederland, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag heeft gepubliceerd. Dat aandeel is sinds 2012 steeds toegenomen.

Dat huishoudens meer overhielden komt onder meer doordat er minder sociale premies betaald hoefden te worden. Zo ging onder meer de pensioenpremie omlaag. Daarnaast steeg het inkomen doordat het aantal werkenden toenam.

Bedrijven
Bedrijven zagen aan de andere kant met name buitenlandse winsten dalen. Het CBS benadrukt dat de olieprijs daar een belangrijke rol bij speelt. Sinds medio 2014 is die stevig gedaald. Dat zorgt onder meer voor schommelende buitenlandse winsten bij enkele grote Nederlandse multinationals. Daarnaast keren bedrijven weer meer dividend uit aan aandeelhouders, waardoor onder de streep uiteindelijk minder geld overblijft.

In totaal bedroeg het nationaal beschikbaar inkomen, het bedrag dat vrij is om uit te geven, te investeren of te sparen, vorig jaar krap 505 miljard euro.

Huishoudens delen in herstel economie
Huishoudens delen in herstel economie (Foto: ANP)

Attrition mode keert terug in Titanfall 2

Titanfall-ontwikkelaar Respawn Entertainment heeft bekendgemaakt dat de fan-favoriete modus Attrition terug zal keren in Titanfall 2. Attrition was niet beschikbaar in de multiplayer tech test, wat enkele fans zorgen baarde.

Attrition is een traditionele team deathmatch-modus, maar dan met een Titanfall-twist: groepen van vijandelijke, AI-gestuurde soldaten en Titans worden willekeurig in de map gedropt en beide teams kunnen deze 'minions' vernietigen.

Respawn gebruikt de opgenomen beelden van een prominente Twitch-streamer om de vertrouwde gamemodus in de pc-versie te showen. Bekijk de gameplay hieronder. Titanfall 2 komt op 28 oktober uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

'Herstart TTIP-onderhandelingen'

Frankrijk en Oostenrijk stellen vrijdag voor opnieuw te beginnen met de onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten. Dat zei de Oostenrijkse minister Reinhold Mitterlehner (Economie) in een interview met de krant Die Welt.

Mitterlehner kondigde aan met zijn Franse collega Matthias Fekl te pleiten voor zo'n 'herstart' op een bijeenkomst van EU-ministers in Bratislava. De nieuwe onderhandelingen zouden onder meer een nieuwe naam moeten krijgen en gepaard moeten gaan met meer transparantie.

De gesprekken tussen Europeanen en Amerikanen over het vrijhandelsverdrag TTIP verlopen moeizaam. De Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel zei vorig maand dat de onderhandelingen feitelijk zijn mislukt.

Mitterlehner stelde dat hij de steun voor zijn voorstel ziet toenemen. "Niet iedereen staat achter ons, maar veel collega's steunen ons privé."

Minister: herstart TTIP-onderhandelingen
'Herstart TTIP-onderhandelingen' (Foto: ANP)

Belgenmop: parkeermeter op de weg

De Brusselse deelgemeente Ukkel heeft een mooie Belgenmop gelanceerd. Ze hebben namelijk midden op de openbare weg een parkeerautomaat geplaatst.

Op de kruising van de Frambozenstruikstraat en de Schoon Verblijflaan in de Belgische stad is sinds deze week een parkeermeter te bewonderen. Weggebruikers moeten dan ook flink uitwijken om niet bovenop de automaat te knallen.

Het bedrijf dat de parkeerautomaat heeft geplaatst, wordt de zwarte piet toegespeeld. Ze hadden namelijk moeten wachten op de verbreding van de stoep. Maar hier konden ze blijkbaar niet op wachten.

Omwonenden willen de parkeermeter nu weg hebben. De gemeente heeft voorlopig de automaat afgeschermd tegen verkeer.

Weer meer vervuilende auto's op de weg

In Nederland rijden weer vaker minder zuinige auto's op de weg. Omdat fiscale voordeelregelingen zijn geschrapt, lopen consumenten minder warm voor zuinigere auto's. Volgens brancheorganisaties Bovag en Rai Vereniging is het effect van het gewijzigde beleid per 1 januari duidelijk zichtbaar.

Nederland was vorig jaar, net als de twee voorgaande jaren, nog wel koploper in Europa op het gebied van zuinige auto's. Sinds 2010 was de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto's in Nederland gedaald. Vorig jaar was de uitstoot gemiddeld 101 gram per kilometer. Dit jaar ligt de gemiddelde CO2-uitstoot echter op 110 gram per kilometer.

Volgens de brancheverenigingen is het daarmee nog maar de vraag of Nederland dit jaar nog een plek in de Europese top 3 gaat innemen. Door bovenmatig nationaal fiscaal beleid is de automarkt in Nederland de afgelopen jaren ernstig verstoord, menen ze.

Run
Voor zeer zuinige auto's, met of zonder stekker, die in 2015 op kenteken werden gezet, golden nog bijtellingstarieven van 7 of 14 procent. Dit jaar geldt voor de allerzuinigste modellen, volledig elektrische auto's uitgezonderd, een bijtellingstarief van 15 procent en voor minder zuinige auto's 21 of 25 procent. Voor auto's die volledig elektrisch rijden geldt een tarief van 4 procent.

Vanaf 2017 zijn er nog maar twee tarieven: 4 procent voor vol elektrisch en 22 procent voor alle overige modellen. De brancheverenigingen verwachten dat eind dit jaar een run zal ontstaan op de auto's die nog voor 15 procent bijtelling in aanmerking komen.

Weer meer vervuilende auto's op de weg
Weer meer vervuilende auto's op de weg (Foto: ANP)

Dieuwertje baalt van wegbezuinigen programma

Dieuwertje Blok baalt enorm dat haar programma Landinwaarts van de buis wordt gehaald. Aan het programma ligt het volgens haar niet. "We zijn wegbezuinigd. De reden moet je aan de NPO vragen", zegt Dieuwertje vrijdag in het AD.

"De kijkcijfers zijn niet de belangrijkste reden. Je zit tegenover De Wereld Draait Door en dan weet je gewoon dat het echt lastig is", aldus de presentatrice. Dieuwertje snapt dat het schrappen van het programma meer oplevert dan een beetje 'wegschrapen'. "Dat kan ik me ook wel voorstellen. Wij maken een arbeidsintensief programma dat er heel mooi uitziet. We hadden wel net allerlei plannen, bijvoorbeeld met de website. Voor ons als makers is het heel treurig."

Desondanks gaat Dieuwertje de komende maanden 'met net zoveel plezier als altijd' aan het werk. "Het wordt met zo veel liefde gemaakt. En dat blijven we ook tot januari doen."

Dieuwertje baalt van wegbezuinigen programma
Dieuwertje baalt van wegbezuinigen programma (Foto: BuzzE)

Weer zwaar bombardement Aleppo

Door rebellen beheerste wijken in het oosten van de Syrische stad Aleppo zijn in de nacht van donderdag op vrijdag voor de tweede opeenvolgende keer zwaar gebombardeerd vanuit de lucht. Dat hebben reddingswerkers en activisten gemeld. Over slachtoffers was nog niets bekend.

Het Syrische leger, dat ondersteund wordt door de Russische luchtmacht, kondigde donderdagavond laat een offensief aan tegen de rebellen in het oosten van Aleppo. Het gebied, waarin minstens 250.000 mensen verblijven, werd in de voorgaande nacht ook zwaar gebombardeerd. Een arts in de stad maakte daarna melding van minstens 45 doden.

Weer zwaar bombardement Aleppo
Weer zwaar bombardement Aleppo (Foto: ANP)

Duitse supermarktketen staat op omvallen

De Duitse supermarktketen Kaiser's Tengelmann staat op omvallen. Gesprekken tussen het noodlijdende bedrijf en zijn belangrijkste concurrenten over een mogelijke redding van ruim vierhonderd filialen en 15.000 banen liepen donderdagavond op niets uit, meldde de Duitse krant Handelsblatt vrijdagochtend.

Tengelmann zit al lange tijd in zwaar weer en besloot twee jaar geleden al zijn filialen te verkopen aan concurrent Edeka. Die deal werd echter tegengehouden door de mededingingsautoriteiten, die vonden dat de concurrentie op de markt te sterk werd bepekt. De Duitse overheid draaide dat besluit echter terug, waarna concurrent ReWe naar de rechter stapte. Die stelde dat supermarktbedrijf weer in het gelijk.

De top van Tengelmann, Edeka en ReWe probeerden die patstelling donderdagavond samen met vertegenwoordigers van de vakbonden te doorbreken. Dat gesprek verliep volgens de betrokkenen constructief, maar concrete vooruitgang of een datum voor verder overleg werd niet gemeld.

Stekker
ReWe zet in op een verdeling van de filialen van Tengelmann onder diverse Duitse supermarktbedrijven. Daarbij is het concern bereid de banen van alle werknemers die het overneemt te garanderen, zoals de Duitse regering heeft geëist. Het bedrijf wees er nogmaals op dat de fusie van Edeka en Tengelmann een grote bedreiging zou zijn voor zijn eigen werknemers.

De ondernemingsraad van Tengelmann blijft echter inzetten op de voortzetting van het bedrijf in zijn huidige vorm, terwijl de topman van Tengelmann juist heeft gedreigd de stekker helemaal uit het bedrijf te trekken als er niet snel een oplossing komt.

Duitse supermarktketen staat op omvallen
Duitse supermarktketen staat op omvallen (Foto: ANP)

'Adverteerders boos op Facebook om videodata'

Een aantal grote adverteerders is boos op Facebook omdat het sociale netwerk valse informatie heeft verstrekt over de tijd die gebruikers besteden aan het kijken naar video's op het netwerk. Volgens Wall Street Journal heeft Facebook de fout een aantal weken geleden toegegeven, maar heeft het voor adverteerders even geduurd voordat de werkelijke schade duidelijk werd.

Advertentiebemiddelaar Publicis Media heeft te horen gekregen dat het aantal kijkminuten soms wel 80 procent hoger is voorgesteld dan werkelijk het geval was. Door de verkeerde data hebben advertentie-inkopers mogelijk 'verkeerde' keuzes gemaakt bij de inkoop van reclametijd op Facebook. Ook kan het invloed hebben gehad op hun specifieke keuze voor Facebook in plaats van andere advertentieplatforms als Google, Twitter en traditionele tv-kanalen.

Ook voor mediabedrijven kan de datafout van Facebook gevolgen hebben. Sommige uitgevers baseren hun keuze voor type content op de data die het aangeleverd krijgt. Volgens Facebook is de fout inmiddels hersteld en heeft het geen gevolgen gehad voor de kosten van advertenties.

'Adverteerders boos op Facebook om videodata'
'Adverteerders boos op Facebook om videodata' (Foto: BuzzT)

'Kamer wil regulering wietteelt'

De overheid moet toezicht gaan houden op de teelt van wiet. Een nipte meerderheid in de Tweede Kamer is inmiddels voor regulering te porren, meldt oppostiepartij D66 vrijdag.

De politieke discussie zat de laatste jaren muurvast. Door de Groep Bontes/Van Klaveren, die als VNL wil meedoen aan de komende verkiezingen, is er nu voor het eerst een meerderheid, aldus Kamerlid Joram van Klaveren. Regeringspartij PvdA pleitte al langer voor regulering.

D66-Kamerlid Vera Bergkamp spreekt van een doorbraak. "Na burgemeesters, gemeenten en een groot deel van de Nederlanders wil nu ook de Tweede Kamer dat de wietteelt gereguleerd wordt. We moeten weer gidsland worden in Europa."

Achterdeur
Het is de bedoeling dat de productie strafbaar blijft, maar de teelt bij gecontroleerde telers niet langer wordt vervolgd. Net zoals nu met de verkoop van cannabis in coffeeshops. Telers worden ook belastingplichtig. Verder komt er controle op de kwaliteit van cannabis, wat ook de gezondheidsrisico's moet beperken.

Met het voorstel wil D66 'de achterdeur van de coffeeshop regelen' en een einde maken aan het scheve gedoogbeleid. Bergkamp: "In de huidige situatie is het zo dat cannabis verkocht mag worden, maar dat het niet geteeld of aangevoerd mag worden. Een onhoudbare situatie."D66 wijst erop dat de gezondheidsrisico's nu te groot zijn en dat het veel politiecapaciteit kost. Ook keren rechters zich tegen het huidige beleid. Door ook de achterdeur eindelijk te regelen, lossen we dit op."

D66: Kamer wil regulering wietteelt
'Kamer wil regulering wietteelt' (Foto: ANP)

Genoeg wapens in Mafia 3

2K en Hangar 13 today komen met een nieuwe Mafia 3-trailer waarin ze ingaan op het arsenaal van Lincoln Clay.

In de video zien we hoe Lincoln Clay’s jarenlange militaire training hem van pas komen als hij weer thuis is in New Bordeaux. Alles van wapens tot explosieven worden door Lincoln ingezet om Marcano’s te pakken in Mafia 3.

Mafia 3 is vanaf 7 oktober beschikbaar op de PlayStation 4, Xbox One en op pc.

Tenniscoach weer voor rechter in zaak Everink

Tenniscoach Mark de J. moet vrijdag weer voor de rechtbank in Utrecht verschijnen op verdenking van de moord op zakenman Koen Everink. Tijdens de vorige zitting op 27 juni ontkende hij het misdrijf te hebben gepleegd. "Sinds mijn aanhouding zit ik onschuldig vast", zei hij toen.

Volgens De J. - destijds coach van tennisser Robin Haase - werd hij rond de tijd dat Everink werd gedood uit zijn auto gesleurd, achterin gezet en vastgehouden. Hij kreeg naar eigen zeggen een muts over zijn hoofd en hij hoorde mensen zijn auto uitgaan.

Wat die hebben gedaan weet De J. niet, omdat hij niets kon zien. Voor zijn gevoel duurde zijn 'kidnapping' ongeveer tien minuten, blijkt uit verklaringen van hem. Er is inmiddels een reconstructie bij de woning van Everink in Bilthoven gehouden, om te kijken of zijn de beweringen kunnen kloppen.

Volgens de aanklagers heeft de tenniscoach Everink opzettelijk met meerdere messteken doodgestoken. Ook heeft De J. een heel duur horloge en een telefoon van zijn slachtoffer gestolen. Het horloge is later gevonden bij de zus van De J. in huis, waar ze het had verstopt. Ook werd een bloedspoor van Everink in de auto van de tenniscoach gevonden. De J. had flinke gokschulden bij Everink, stelt het Openbaar Ministerie.

Tenniscoach weer voor rechter in zaak Everink
Tenniscoach weer voor rechter in zaak Everink (Foto: ANP)

The Simpsons in langste tv-marathon ooit

Animatieserie The Simpsons breekt dit najaar haar eigen record. Op de Amerikaanse televisie worden vanaf 24 november alle zeshonderd afleveringen achter elkaar uitgezonden, wat volgens zender FXX staat voor de langste tv-marathon ooit.

Het oude record stond ook op naam van Homer, Marge, Lisa, Bart en Maggie Simpson; in 2014 werden ook alle episodes van de animatieshow achter elkaar vertoond. Toen waren er echter nog 'maar' 552 afleveringen gemaakt van The Simpsons, dat met 28 seizoenen niet alleen de langstlopende animatieserie op de Amerikaanse televisie is, maar ook de langstlopende sitcom.

Net als twee jaar geleden start de marathon op de Amerikaanse feestdag Thanksgiving. Dertien dagen later, op 6 december, wordt de recentste aflevering van de show getoond.

The Simpsons in langste tv-marathon ooit
The Simpsons in langste tv-marathon ooit (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer... Nog geen herfst

Vanochtend is er tamelijk veel bewolking en er zou lokaal lichte regen kunnen vallen. In de middag is het op de meeste plaatsen droog en ook de zon komt meer tevoorschijn. De temperatuur loopt op tot zo'n 20 graden. De wind is matig.

Dit weekend zou de thermometer nog wat meer op kunnen lopen tot zo'n 23 á 24 graden in het binnenland.

Zon op 07:29
Zon onder 19:34
Zonkracht

3 / 2

Nederland
 

 

Uien die te drogen liggen op het land (Foto: Oeje55)
Uien die te drogen liggen op het land (Foto: Oeje55)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
490 v. Chr. Slag bij Marathon, oorsprong van de marathonlangeafstandsrace, de eerste keer gelopen door Phidippides.
1846 Ontdekking van Neptunus door de Franse astronoom Urbain Le Verrier en de Britse astronoom John Couch Adams. De vinding werd geverifieerd door de Duitse astronoom Johann Gottfried Galle.
1973 Juan Perón komt opnieuw aan de macht in Argentinië.
1990 Tijdens de golfoorlog haalt Irak de munteenheid van Koeweit, de Koeweitse dinar, uit omloop.
1999 NASA laat weten dat ze het contact met de Mars Climate Orbiter verloren hebben.

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Kinderbescherming op controle bij Chris Brown

Chris Brown heeft donderdag bezoek gehad van de Amerikaanse kinderbescherming. De instelling kwam poolshoogte nemen, om te controleren of het welzijn van zijn dochter Royalty niet in gevaar was.

Volgens TMZ kwam de kinderbescherming langs omdat de moeder van het tweejarige meisje zich zorgen maakte. Chris werd eind augustus gearresteerd, nadat hij een wapen had getrokken tijdens een ruzie met voormalig Miss Californië Baylee Curran.

Chris maakte in maart 2015 bekend dat hij een tien maanden oude dochter had, verwerkt tijdens een avontuurtje met Nia Guzman, en dat hij naar de rechter stapte voor een omgangsregeling. Hij had op dat moment nog een relatie met model Karrueche Tran, die hem verliet. De zanger en de moeder van het meisje delen inmiddels de voogdij. Eerder dit jaar probeerde Nia die regeling tevergeefs aan te passen. Royalty was volgens TMZ bij de zanger ten tijde van het bezoek van de kinderbescherming.

Kinderbescherming op controle bij Chris Brown
Kinderbescherming op controle bij Chris Brown (Foto: BuzzE)

Agente VS vervolgd na dood zwarte man

Een agente uit Tulsa (Oklahoma) is in staat van beschuldiging gesteld na het doodschieten van een ongewapende, zwarte man. De vrouw wordt beschuldigd van doodslag, berichtte The New York Times donderdag (lokale tijd).

De blanke agente Betty Shelby was vorige week vrijdag afgekomen op een melding dat een auto midden op de weg was verlaten. Op camerabeelden is te zien dat de bestuurder, Terence Crutcher, zijn handen in de lucht steekt, naar de auto loopt en tegen het voertuig leunt.

Een politieman gebruikte vervolgens een stroomstootwapen tegen Crutcher, die daarop werd neergeschoten door Shelby. De bestuurder overleefde het niet. Volgens de politie bleek later dat de man ongewapend was.

De advocaat van de agente heeft betoogd dat Crutcher weigerde bevelen op te volgen. De man zou zijn hand door het autoraam hebben gestoken. Shelby dacht daardoor dat hij een wapen probeerde te pakken, aldus de jurist.

Volgens de nabestaanden van de doodgeschoten man klopt die lezing niet. Uit foto's zou blijken dat het autoraam dicht was.

Agente VS vervolgd na dood zwarte man
Agente VS vervolgd na dood zwarte man (Foto: ANP)

Aanklacht Jim Carrey uitgebreid

De man van de overleden ex-vriendin van Jim Carrey, heeft zijn beschuldigingen aan het adres van de acteur uitgebreid. In een aangepaste aanklacht stelt Mark Burton donderdag dat de komiek Cathriona White drie seksueel overdraagbare aandoeningen heeft gegeven; twee soorten herpes en gonorroe.

Volgens The Wrap stelt de aanklager in de nieuwe documenten dat toen Cathriona Jim confronteerde met de soa's, hij haar manipuleerde, beschaamde en bedreigde. Tegenover TMZ verklaarde de man dat de visagiste voor haar dood een brief schreef aan Jim, waarin ze beweerde nooit meer een man te kunnen vinden vanwege de aandoeningen.

Eerder beschuldigde de man waarmee Cathriona getrouwd was ten tijde van haar dood dat Jim medeverantwoordelijk is voor haar zelfmoord. De pillen die zij daarvoor gebruikte, waren van de komiek. De acteur noemde de aanklacht eerder deze week een schande.

Tijdens haar relatie met Jim, was niet algemeen bekend dat Cathriona getrouwd was. Een woordvoerder van de Dumb and Dumber-acteur meldde na haar dood eind september 2015 dat de Ierse van plan was nog datzelfde jaar te scheiden. In Amerikaanse media werd destijds gespeculeerd dat Cathriona met Mark was getrouwd om aan een verblijfsvergunning te komen; zonder kon ze de VS niet verlaten om haar zieke vader te bezoeken in Ierland.

Aanklacht Jim Carrey uitgebreid
Aanklacht Jim Carrey uitgebreid (Foto: BuzzE)

Man overleden na schietpartij tijdens protest

Een man die was neergeschoten tijdens een betoging tegen politiegeweld in Charlotte (North Carolina), is overleden in het ziekenhuis. De 26-jarige Justin Carr was naar verluidt in zijn hoofd geschoten, berichtte de Charlotte Observer.

Het is volgens de lokale krant nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de schietpartij. De politie wil niet zeggen of al een verdachte in beeld is. De gemeente Charlotte liet eerder wel weten dat het fatale schot in elk geval niet is gelost door de politie.

Een inwoner van Charlotte verklaarde tegenover persbureau Reuters dat Carr voor hem stond toen hij werd geraakt. "Ik dacht eerst dat het niet dodelijk was, omdat de politie aan het schieten was met rubberen kogels", aldus de getuige.

Omstanders zouden het slachtoffer enkele minuten op de grond hebben laten liggen voordat ze hem omdraaiden. Er bleek bloed uit zijn hoofd te komen.

Man overleden na schietpartij tijdens protest
Man overleden na schietpartij tijdens protest (Foto: ANP)

Tienerdochter jaloers op Kate Winslet

Mia, de vijftienjarige dochter van Kate Winslet, is een beetje jaloers op haar moeder. De reden: Kate deelt het witte doek deze dagen met Liam Hemsworth en Justin Timberlake, idolen van de tiener.

Met Liam heeft Kate in The Dressmaker zelfs een affaire. "Ik ben geen Google-mens, dus ik had niet eens door hoe jong hij is", vertelde de 40-jarige in de Toady Show over de acteur (26). "Ik wist wel dat het onder de dertig was, wat verklaarde waarom mijn dochter wat afgunstig was."

Alsof dat nog niet jaloersmakend genoeg was voor Mia, neemt de Titanic-ster ook nog een Woody Allen-film op met Justin Timberlake. "Het is eigenlijk wel een beetje gemeen hè", grapte Kate over de situatie. "Maar het is oké, Mijn dochter houdt van me. Ze zei me alleen dat als ik haar niet meeneem naar de set, ze nooit meer tegen me praat."

Tienerdochter jaloers op Kate Winslet
Tienerdochter jaloers op Kate Winslet (Foto: BuzzE)

Brandweerlieden omgekomen in Moskou

Zeker twee en mogelijk zeven brandweerlieden zijn donderdagavond omgekomen tijdens de bestrijding van een vuurzee in een pakhuis in het noordoosten van Moskou. Twee lichamen zijn geborgen. Drie (volgens persbureau Interfax) of vijf (Wedomosti) collega's worden nog vermist.

Het contact met hen werd verbroken toen het dak van het gebouw van 1600 vierkante meter instortte. Er lagen lagen producten van een plasticfabriek opgeslagen. Ondanks de enorme rookontwikkeling bestond er volgens de autoriteiten geen gevaar voor omwonenden.

Brandweerlieden omgekomen in Moskou
Brandweerlieden omgekomen in Moskou (Foto: ANP)

3voor12 Award voor album O van De Staat

Het album O van De Staat heeft de 3voor12 Award 2016 gewonnen en is daarmee verkozen tot het beste Nederlandse album van het afgelopen jaar.

Het is de tweede keer dat De Staat de 3voor12 Award wint. In 2009 werd hun debuutalbum Wait for Evolution bekroond. Dat kwam niet eerder voor in de dertien jaar dat de prijs inmiddels bestaat.

De jury, bestaande uit onder anderen Typhoon, Laidback Luke en Sue The Night, koos na lang beraad De Staat voor de tweede maal als winnaar omdat de band "door de jaren heen toonaangevend en eigenzinnig is gebleven".

De winnaar van de 3voor13 Award is donderdagavond bekendgemaakt in Paradiso Noord in Amsterdam.

3voor12 Award voor album O van De Staat
3voor12 Award voor album O van De Staat (Foto: BuzzE)

De allergrootste hoax

Ik zie op Facebook steeds meer domme berichtgeving langskomen. Mensen delen maar van alles. Nu was er weer een bericht over ‘knettergekke’ staatsecretaris Dijksma die 200 miljard voor het klimaat een goed plan vond. De Dagelijkse Standaard was één van de zogenaamde kranten die met dit bericht kwam. Ik heb het eens gelezen en kreeg stellig de indruk dat men het bij de Dagelijkse Standaard niet goed snapte. Ze hebben het over 200 miljard extra. En dat over de rug van de arme belastingbetaler die nu al niet rond kan komen. Gelul natuurlijk. Het is 200 miljard tot aan 2050. 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.