FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 23 juli 2016

Haase naar finale Gstaad

Tennisser Robin Haase heeft zich geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi in Gstaad. De Nederlander (ATP-95) was met 7-6(5) en 7-6(2) te sterk voor de Fransman Paul-Henri Mathieu (ATP-60).

De eerste set liep uit op een tiebreak, waarin Mathieu een 3-0 voorsprong nam, maar Haase zich terugknokte tot 3-3, voordat beide tennissers naar binnen moesten voor een regenpauze. Na de break was het Haase die net even wat scherper was en via een tie-break de set pakte.

In het tweede bedrijf kwam de Nederlander al snel een break voor te staan, maar gaf deze meteen daarop weer weg. In de tiebreak was Haase ook ditmaal de betere, waardoor hij doorstoomde naar de finale op het Zwitserse gravel.

In de eindstrijd treft Haase Feliciano Lopez (ATP-21). De Spanjaard had drie sets nodig om met de Duitser Dustin Brown (ATP-99) af te rekenen: 4-6, 6-3 en 6-3.

Taylor naar zestiende finale World Matchplay na masterclass tegen Anderson

Phil Taylor heeft de finale van de World Matchplay bereikt. In de halve finale was hij met 17-8 te sterk voor regerend wereldkampioen Gary Anderson. De Engelsman gaat op voor zijn zestiende titel in Blackpool, maar dan moet hij zondag wel zien af te rekenen met Michael van Gerwen. 

Taylor zat direct goed in de wedstrijd, maar Anderson kon toch nog bijblijven waardoor het nog 'slechts' 3-2 stond bij de eerste pauze. Terug op het podium was het wel direct raak voor The Power en liep uit naar 5-2. Even later werd het zelfs 7-2 nadat Anderson drie pijlen op tops had gemist. 

In het resterende deel van de partij kon Taylor kleine foutjes van Anderson direct afstraffen. Op 11-4 kon Anderson nog terug komen tot 11-6 omdat Taylor nog wat dubbels miste, maar na een 65- en 64-finish van The Power was het snel gedaan een eventuele comeback van Anderson. 

Zondag zal de finale gaan tussen Taylor en Van Gerwen. Taylor heeft al zijn vijftien voorgaande finales gewonnen. Van Gerwen is het zijn derde finale op een rij. In 2014 verloor hij de finale met 18-9 van Taylor. Vorig jaar was Mighty Mike met 18-12 te sterk voor James Wade. Het heeft alles in zich om een historische finale te worden.  

FOK! gaat naar Hoenderdaell

Na de zomervakantie zal ik voor FOK! een bezoek brengen aan Landgoed Hoenderdaell, gelegen in het Noord-Hollandse Anna Paulowna. Op het landgoed worden dieren van over de hele wereld opgevangen, en Stichting Leeuw heeft er ook haar onderdak gevonden. 

Ik zal tijdens mijn bezoek met Robert Kruijff in gesprek gaan over het ontstaan van het landgoed, en over de samenwerking met Stichting Leeuw. Tevens ligt het in de bedoeling om de leeuwen en de roofvogels van (heel) dichtbij te fotograferen en/of te filmen. 

Als jullie graag dingen willen weten, dan kun je hier je vraag stellen, of in het forumtopic in Flora & Fauna. Aan het eind van de zomervakantie zal ik alle vragen verzamelen en meenemen tijdens mijn bezoek aan het park!

Van Gerwen overklast Lewis en is finalist World Matchplay

Darter Michael van Gerwen staat in de finale van de World Matchplay. De titelverdediger won in Blackpool met 17-9 Adrian Lewis. In de finale zondag treft hij Phil Taylor of wereldkampioen Gary Anderson. 

Van Gerwen opende direct met een break, maar op 3-0 was het Lewis die terug brak en even later met een 70-finish op 3-3 kwam. Het werd 4-3 en Lewis faalde op tops om weer gelijk te komen. Van Gerwen stapte direct in en plaatste een nieuwe break. Twee legs later gooide van gerwen 68 uit en stond bij de tweede pauze zelfs 7-3 voor. Beide heren hadden hun topvorm nog niet te pakken. De gemiddelden lagen nu zo rond de 95. 

Het werd 8-4 en Van Gerwen kon het grote vlak niet vinden en gooide één, waardoor een finish niet mogelijk was. Lewis stond klaar en werkte een break achterstand weg. Een leg later echter waren de rollen omgedraaid en was de dubbele break voorsprong weer een feit. Na vijftien legs stond het 10-5. 

Lewis kwam na de derde pauze goed uit de startblokken met een 130-finish, nadat Van Gerwen bullseye had gemist om 170 uit te gooien. Het verschil van twee breaks bleef staan en bij het ingaan van de vierde pauze was het 12-8. Er volgden twee breaks en Lewis had een nieuwe kans om een break. Hij faalde echter waardoor Van Gerwen op 14-9 kon komen. Jackpot kon in zijn eigen leg de dubbel opnieuw niet vinden, waarna Van Gerwen 103 uitgooide, de eerste 100+-finish deze wedstrijd. De wedstrijd kabbelde naar het einde. Van Gerwen won uiteindelijk met 17-9. 

Van Gerwen had zowel een beter gemiddelde als een beter finishpercentage dan Lewis. Een snelle voorsprong bleek ook vanavond weer voldoende. Het nadeel van dit legsysteem, als éénmaal een voorsprong van twee breaks staat, dan komt de tegenstander niet met zo snel langszij. 

[Tour] Spanning in de regen

Het was af en toe een spookachtig beeld met die regen en wasem van de warmte. De uiteengereten kopgroep kwam in stukken en brokken op de top van de Joux Plane. Kelderman zat dichtbij de drie voorop. Er was strijd geweest. Het dalen begon. Wie zou het meeste risico nemen? Misschien was het Kelderman wel, maar dat zullen we nooit weten, want hij viel. In ieder geval nam Izaguirre meer risico dan Pantano en zeker meer dan Nibali. De strijd werd in de afdaling beslist. Het was een mooie rit met veel strijd, maar die strijd was er eentje van de soldaten en niet van de generaals. Dat is in een oorlog ook zo, maar in de Tour verwacht je iets anders.

Zware kneuzingen Kelderman

Na afloop van de twintigste etappe van de Tour de France vandaag moest Wilco Kelderman een scan laten maken van zijn rug. In de afdaling van Joux-Plane kwam de Nederlander ten val. Op de scan die werd gemaakt bleek dat er niets is gebroken, wel heeft Kelderman zware kneuzingen aan zijn onderrug.

"Ik zat in de afdaling nog vrij dicht op Vincenzo Nibali”, zo zei de renner van Team Lotto NL-Jumbo. "Er zat nog altijd een korte klassering in, daardoor ben ik voluit gegaan. In de laatste bocht ben ik over de witte lijn geslipt. Ik kwam vol op mijn rug in de hekken terecht. Vervolgens had ik zoveel pijn dat ik nauwelijks meer kon trappen. Gelukkig lijkt het erop dat ik niks gebroken heb. Ik hoop dat ik Parijs morgen nog haal.”

Wilco Kelderman kwam ten val vandaag (Foto:Pro Shots / George Deswijzen)

Duits leger klaar voor actie in München

In München is vrijdag een legereenheid in gereedheid gebracht om eventueel in actie te komen na de schietpartij in een winkelcentrum in de noordwestelijke wijk Moosach. De Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, heeft tegenover de Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung bevestigd dat inzet van de strijdkrachten tot de mogelijkheden werd gerekend.

Het ging met name om een eenheid van 'Feldjäger' in de Beierse hoofdstad. De Feldjäger zijn in de Bundeswehr een soort militaire politie. Het is er uiteindelijk niet van gekomen.

Een Duitse tiener zonder strafblad uit München schoot vrijdag negen mensen dood voor hij zich van het leven beroofde. Door de verwarring over het bloedbad, werd geruime tijd gevreesd dat er meerdere daders op pad waren en er mogelijk sprake was van een terroristische aanslag. Dat bleek niet het geval.

Bondskanselier Angela Merkel en minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière hebben zaterdag de politie in München geprezen. "Ze waren in de beste zin van het woord de helpers en beschermers van burgers." De Maizière is zaterdagmiddag naar München gegaan om samen met zijn Beierse colllega Joachim Herrmann de plek van de schietpartij te bezoeken.

Duits leger klaar voor actie in München
Duits leger klaar voor actie in München (Foto: ANP)

Uitslag en standen na twintigste Touretappe

Vandaag werd de twintigste etappe verreden in de Tour de France van dit jaar. Elke avond na de etappe plaatst FOK! de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag twintigste etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Ion Izaguirre Spa Movistar 4h 06' 45''
2. Jarlinson Pantano Col IAM Cycling + 00' 19''
3. Vincenzo Nibali Ita Astana + 00' 42''
4. Julian Alaphilippe Fra Etixx-Quick Step + 00' 49''
5. Rui Alberto Faria da Costa Por Lampre + 01' 43''
6. Roman Kreuziger Tsj Tinkoff + 01' 44''
7. Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 00' 49''
8. Joaquin Rodriguez Oliver Spa Katusha + 03' 24''
9. Daniel Martin Ier Etixx-Quick Step + 04' 12''
10. Romain Bardet Fra AG2R + 04' 12''
17 Wout Poels NED Team Sky + 04' 18''
32 Stef Clement NED IAM Cycling + 08' 04''
36 Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 09' 49''
67 Timo Roosen NED Team Lotto NL-Jumbo + 19' 57''
74 Dylan van Baarle NED Cannondale + 20' 53''
95 Tom Jelte Slagter NED Cannondale + 27' 57''
110 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo + 29' 52''
122 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin + 33' 46''
149 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL-Jumbo + 34' 08'
163 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin + 34' 34'
164 Ramon Sinkeldam NED Team Lotto NL-Jumbo + 34' 34'
165 Laurens ten Dam NED Team Giant-Alpecin + 34' 34'
175 Tony Martin Dui Etixx-Quick Step + 36' 19''

Algemeen klassement na de twintigste etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Christopher Froome GBr Team Sky 86h 21' 40''
2. Romain Bardet Fra AG2R + 04' 05''
3. Nairo Quintana Col Movistar + 04' 21''
4. Adam Yates GBr Orica + 04' 42''
5. Richie Porte Aus BMC Racing Team + 05' 17''
6. Alejandro Valverde Spa Movistar + 06' 16''
7. Joaquin Rodriguez Oliver Spa Katusha + 06' 58''
8. Louis Meintjes ZAf Lampre + 06' 58''
9. Daniel Martin Ier Etixx-Quick Step + 07' 04''
10. Roman Kreuziger Tsj Tinkoff + 07' 11''
11 Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 13' 13''
18 Stef Clement NED IAM Cycling + 38' 57''
28 Wout Poels NED Team Sky +1h 06' 57''
32 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL - Jumbo +1h 24' 38''
73 Laurens ten Dam NED Team Gianti-Alpecin +2h 53' 22''
82 Tom Jelte Slagter NED Cannondale +3h 09' 19''
91 Dylan van Baarle NED Cannondale +3h 23' 15''
94 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo +3h 26' 19''
112 Timo Roosen NED Team Lotto NL - Jumbo +3h 50' 43''
125 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin +4h 03' 16''
144 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin +4h 21' 41''
154 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin +4h 28' 11''
161 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL - Jumbo +4h 30' 34''
175 Sam Bennett Ier Bora-Argon 18 +5h 17' 14''

Klassement groene trui na twintigste etappe

# Rijder Nat Team Punten
1 Peter Sagan Tsj Tinkoff 440
2 Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step 228
3 Michael Matthews Aus Orica 183
4 Bryan Coquard Fra Direct Energie 156
5 Alexander Kristoff Noo Katusha 152


Klassement witte trui na twintigste etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Adam Yates GBr Orica 86h 26' 22'
2 Louis Meintjes ZAf Lampre + 02' 16'
3 Emanuel Buchmann Dui Bora-Argon 18 + 42' 58'
4 Warren Barguil Fra Team Giant-Alpecin + 47' 32'
5 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo +1h 19' 56'


Klassement bolletjestrui na twintigste etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Rafal Majka Pol Tinkoff 209
2 Thomas de Gendt Bel Lotto Soudal 130
3 Jarlinson Pantano Col IAM Cycling 121
4 Ilnur Zakarin Rus Katusha 84
5 Rui Alberto Faria da Costa Por Lampre 76


Ploegenklassement na twintigste etappe

# Team Land Tijd
1 Movistar Team Spa 259h 11' 21''
2 Team Sky GBr + 08' 14''
3 BMC Racing Team VS + 48' 11''
4 AG2R Fra + 56' 50''


Uitvallers

rugnummer Rijder Nat Team Etappe
146 Michael Mørkov Den Katusha 8
108 Mark Renshaw Aus Team Dimension Data 9
123 Matthieu Ladagnous Fra FDJ 9
31 Alberto Contador Spa Tinkoff 9
123 Cedric Pineau Fra FDJ 9
86 Sebastian Langeveld NED Cannondale 10
147 Jurgen van den Broeck Bel Katusha 12 DNS
178 Angelo Tulik Fra Direct Energie 12
201 Simon Gerrans Aus Orica 13 DNS
121 Thibaut Pinot Fra FDJ 13 DNS
68 Edward Theuns Bel Trek-Segafredo 13
82 Matti Breschel Den Cannondale 14
71 Mathias Frank Zwi IAM Cycling 14
164 Jens Debusschere Bel Lotto Soudal 15 DNS
15 Jesús Herrada Spa Movistar 15
101 Mark Cavendish GBr Team Dimension Data 17 DNS
95 Rohan Dennis Aus BMC Racing Team 17 DNS
16 Gorka Izaguirre Spa Movistar 17
192 Borut Bozic Slo Cofidis 17
62 Fabian Cancellara Zwi Trek-Segafredo 18 DNS
132 Shane Archbold NZl Bora-Argon 18 18 DNS
191 Daniel Navarro Spa Cofidis 19
114 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin 19

'Piloot MH370 oefende crash op simulator'

De piloot van de verdwenen vlucht MH370 van Malaysia Airlines heeft voor de ramp thuis met een simulator geoefend op een crash. Zaharie Ahmad Shah liet zijn virtuele toestel in de Indische Oceaan storten nog geen maand voor de Boeing 777 daadwerkelijk ergens in de oceaan verdween.

Dat schrijft het blad New York Magazine (NYM). Het blad baseert zijn artikel op een vertrouwelijk document van de Maleisische politie, die de gebeurtenissen rond ramp onderzoekt. Op 8 maart 2014 ging de Boeing onderweg van Kuala Lumpur naar Peking, met aan boord 239 mensen. Na ongeveer drie kwartier was er geen contact meer met het toestel.

Maleisië heeft de Amerikaanse federale recherche FBI de harddrives gegeven die Zaharie gebruikte om zijn simulatiepraktijken op te zetten. De FBI ontdekte zes data-eenheden van het programma Microsoft Flight Simulator X, die waren gedeletet. Die datagegevens brachten de virtuele crashpogingen in beeld.

Overeenkomsten
De data laten zien dat Shah een vlucht nabootste die vertrok vanuit Kuala Lumpur, vervolgens over de Straat Malakka vliegt, dan links naar de Indische Oceaan draait en doorvliegt tot de brandstof is verbruikt. Onderzoekers zien overeenkomsten, hoewel de werkelijke route voor zover die kon worden getraceerd, op een bepaald moment afweek van de simulatie. Er waren al enige tijd geruchten dat de FBI dergelijke gegevens had, aldus NYM.

De piloot was al geruime tijd verdachte, maar hard bewijs ontbrak. Ook nu is het nog niet zo dat de oorzaak van de ramp formeel is bewezen.

Gestaakt
Juist afgelopen week maakten Australië, Maleisië en China bekend dat ze het beoogde zoekgebied geheel hebben bekeken. Het zoeken naar de vliegtuigresten is daarmee voor onbepaald tijd gestaakt.

'Piloot MH370 oefende crash op simulator'
'Piloot MH370 oefende crash op simulator' (Foto: ANP)

Bomaanslag in Kabul met zeker 80 doden door IS opgeëist

Een zelfmoordterrorist heeft zich zaterdag in de Afghaanse hoofdstad Kabul opgeblazen te midden van deelnemers aan een grote demonstratie. Daarbij zijn zeker 80 doden en 231 gewonden gevallen. Over de dader en het motief is nog niets bekend. IS eiste niet lang na de aanslag de verantwoordelijkheid op.

De aanslag vond plaats tijdens een demonstratie van de Hazara, een shi’itische minderheid in Afghanistan. Ze eisten van de regering dat zij in hun bergachtige woongebied worden aangesloten op elektriciteit.

Doden door bomaanslag in Kabul
Doden door bomaanslag in Kabul (Foto: ANP)

Sagan meest strijdlustige renner

Peter Sagan is uitgeroepen tot de meest strijdlustige renner van deze Tour de France. Dit maakte de organisatie van de Tour vanmiddag bekend.

Deze Tour was Sagan veelvuldig in de aanval. Daarnaast won hij drie etappes en de groene trui. Sagan kreeg drie stemmen van de jury, eentje meer dan Thomas de Gendt. Jarlinson Pantano werd derde met één stem.

Vooraf mochten wielerfans via internet hun voorkeur uitspreken. Daarna was het aan de jury om een beslissing te maken.

Succesvolle Tour voor Peter Sagan (Pro Shots / George Deswijzen)

Dagzege Izaguirre, Froome wint Tour

Ion Izaguirre heeft de twintigste etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Spanjaard kwam in de etappe, van Megève naar Morzine-Avoriaz, solo over de meet. Het is de eerste Spaanse dagzege deze Tour. Christopher Froome behield het geel en wint voor de derde maal de Tour de France.

Vanuit de start probeerden verschillende renners te ontsnappen. Er ontstond een kopgroep van 19 man met daarin Wilco Kelderman en Roy Curvers maar echt veel ruimte kregen ze niet. Een grotere groep met Nibali, Slagter, Lindeman en Van Baarle sloten zich aan vlak voor de eerste echte beklimming van de dag. De Gendt reed vervolgens weg uit de kopgroep die uiteen brokkelde. De Belg kwam als eerste boven op de Col des Aravis. (tweede categorie). In de afdaling werd hij teruggepakt door het grootste deel van de oude kopgroep.

De volgende beklimming was de col de la Colombière van de eerste categorie. De Gendt was opnieuw als eerste boven. Het peloton volgde op ruim vijf minuten. Doordat in de afdaling onder meer Sagan en Nibali hard reden versplinterde de kopgroep weer. De nieuwe koplopers waren Oliveira, Nibali, Sagan, Kreuziger, Gougeard, Pantano, Rui Costa en Alaphilippe en zij begonnen tesamen aan de Col de la Ramaz van de eerste categorie. In het peloton was het Astana die het tempo maakte. Sagan moest in de kopgroep lossen. Het tempo werd daardoor langzamer, waardoor de voorsprong op de groep daarachter met Kelderman kleiner werd.

Gougeard sprong weg uit de kopgroep en sloeg een gaatje. Mollema had intussen moeite om het tempo in de groep gele trui bij te houden en moest lossen. Vooraan was De Gendt Gougeard inmiddels voorbij gegaan en hij kwam als eerste boven gevolgd door Costa en Rolland die zich in de afdaling weer konden voegen bij de Belg. In de afdaling moest Rolland lossen omdat hij te voorzichtig naar beneden reed. Pantano en Alaphilippe, die uit de groep met Kelderman reden, daalden het beste en kwamen aan kop. Mollema wist weer terug te keren in de groep Froome.

Dertig kilometer voor de meet hadden Alaphilippe en Pantano vijftig tellen voorsprong op de groep Kelderman en bijna zeven minuten op de groep gele trui. De Col de Joux Plane, van de buitencategorie, was de laatste beklimming. In de groep gele trui was het Aru die in de problemen kwam en moest lossen met een hongerklop. Mollema reed weg bij de klassementsrenners die hem lieten rijden. Uit de groep Kreuziger/Kelderman was het Nibali die op jacht ging naar de twee koplopers.

Vooraan was het Pantano die maar met moeite kon aanklampen bij Alaphilippe. Mollema kon niet wegblijven en kwam weer terug in de groep gele trui waarna hij even later moest lossen. Nibali wist bij de twee koplopers aan te sluiten en ze ook achter hem te laten. Izaguirre was inmiddels ook bij Alaphilippe en Pantano gekomen. Bij een versnelling van de Spanjaard moest Alaphilippe lossen. Nog onder de top kwamen Izaguirre en Pantano bij Nibali. Pantano was als eerste boven. Kelderman zat daar een halve minuut achter.

In de afdaling was het Izaguirre die wegreed. De Spanjaard van Movistar wist de voorsprong vol te houden en kwam alleen over de meet. Kelderman kwam ten val in de afdaling. Hij kon wel verder en kwam ruim twee minuten na Izaguirre over de finish.

Donut-incident achtervolgt Ariana Grande

Het incident in een donutwinkel van vorig jaar blijft Ariana Grande achtervolgen. Naar nu blijkt mocht de zangeres niet op een gala in het Witte Huis optreden vanwege alle ophef rondom het incident.

Volgens Gawker staat dat te lezen in mails die WikiLeaks vrijdag openbaar heeft gemaakt. Het gaat onder meer om mails van het Democratic National Committee. Daarvan gaan er verschillende over Grande.

Grande likte vorig jaar aan donuts in een winkel en riep dat ze Amerika haatte. Uit de mailwisseling blijkt dat Republikeinen Grande als voorbeeld stelden in de hetze die in hun ogen tegen Donald Trump wordt gevoerd door de Democraten. Die zou er flink van langs hebben gekregen met opmerkingen over Mexicanen, terwijl het gedrag van Grande werd getolereerd.

Op de vraag of Grande welkom was op het gala in het Witte Huis schreef een van de medewerkers: "Nope, sorry."

Donut-incident achtervolgt Ariana Grande
Donut-incident achtervolgt Ariana Grande (Foto: BuzzE)

'We hebben veel vakantieleed bespaard'

De ANWB heeft zaterdag ruim honderd auto's en rond de vijftig caravans aan een controle onderworpen tijdens een gratis vakantiecheck bij Hazeldonk en Maastricht. Dat waren er ongeveer evenveel als vorig jaar, aldus een woordvoerster.

Elf caravans bleken te zwaar beladen, eentje had zelfs 210 kilo te veel aan boord. Door spullen over te hevelen naar de auto werd dat probleem opgelost. In zeven gevallen was de breekkabel tussen auto en caravan te slap. Bij twaalf auto's was het oliepeil veel te laag, soms zelfs onder het minimumniveau.

Eén auto bleek een kapotte radiateur te hebben, een euvel dat direct moest worden verholpen. Ook werden twee auto's naar de reparatie gestuurd met een versleten multiriem (voorheen V-snaar). ,,We hebben mensen vandaag flink wat leed bespaard", aldus de woordvoerster.

De controles vonden plaats op de verzorgingsplaatsen Hazeldonk (langs de A16 onder Breda) en Knuvelkes (langs de A2 bij Maastricht), beide vlak voor de grens met België.

'We hebben veel vakantieleed bespaard'
'We hebben veel vakantieleed bespaard' (Foto: ANP)

Oud-songfestivalwinnares achter de tralies

De Griekse politie heeft de Zweedse oud-songfestivalwinnares Carola enkele uren vastgezet. Dat gebeurde een tijdje geleden op het eiland Kos. Carola was daar om vluchtelingen te helpen, vertelde ze tijdens een groot interview op de Zweedse staatsradio.

Carola Häggkvist is in eigen land zeer populair. In 1991 won ze het Eurovisie Songfestival, nadat ze in 1983 ook al hoge ogen gooide op het liedjesspektakel. Met de Nederlandse vertaling van haar lied Främling had ze zelfs een hitje in ons land.

De zangeres was afgereisd naar Kos om vluchtelingen te helpen, zei ze tijdens het radio-interview. "Ik leerde een Iraanse-Noor kennen. Hij had een auto en we besloten samen te werken." Via de man kwam ze erachter dat criminelen op de motoren van de boten uit waren waarmee de vluchtelingen hun oversteek maakten. Op een avond zag ze dat dieven een motor te pakken hadden. Ze wist die samen met vluchtelingen weer af te pakken. Maar dat liep uit op een achtervolging dwars door het eiland.

Slot en grendel
Carola dacht slim te zijn en reed naar het politiebureau, in de veronderstelling dat de dienstdoende agenten haar wel zouden helpen. "Maar toen beschuldigden de dieven mij van de motordiefstal. En het eindigde dat ik gearresteerd werd en achter slot en grendel werd gezet", zei ze. Na een paar uur kwam Carola weer vrij. De gestolen motor heeft ze nooit meer gezien en waarom ze werd gearresteerd is nooit duidelijk geworden.

Op Kos heeft de Zweedse veel vluchtelingen geholpen. De zangeres heeft het zelfs voor elkaar gekregen dat sommigen van hen naar Zweden konden komen. Die had ze kleding en koffers gegeven. In een daarvan zat nog een oude foto van haar met haar telefoonnummer. "Opeens werd ik gebeld door een douanier", vertelde Carola. "Die wilde even controleren of het verhaal dat de nieuwe eigenaar van de koffer vertelde wel klopte. Ik was blij dat hij belde, want nu weet ik dat de mensen veilig zijn."

Oud-songfestivalwinnares achter de tralies
Oud-songfestivalwinnares achter de tralies (Foto: BuzzE)

Schutter is in München geboren

De Iraanse dader van de schietpartij in München is in die stad geboren en had geen banden met Islamitische Staat. Dat heeft de politie in de Beierse hoofdstad zaterdag verklaard.

De Duitse justitie neemt de schietpartij, waardoor negen mensen werden gedood, een "klassiek geweldsincident". De schutter zou aan depressies hebben geleden. De schietpartij lijkt daarmee geen terreurdaad. Er is geen afscheidsbrief gevonden. De achttienjarige Duitse Iraniër zat nog op school. Hij had volgens de politie een duidelijke belangstelling voor eerdere geweldincidenten. Bij huiszoeking is een boek over dat soort incidenten gevonden.

De doden zijn allen afkomstig uit München en omgeving. Onder de slachtoffers zouden zeven tieners zijn.

Uit voorlopig onderzoek blijkt dat de schutter zelf een einde aan zijn leven heeft gemaakt. Hij zou in het bezit zijn geweest van een 9 mm-Glock, een pistool. Hij had bovendien driehonderd patronen bij zich. De politie heeft op hem geschoten maar hem niet geraakt.

Schutter is in München geboren
Schutter is in München geboren (Foto: ANP)

Gouda Roze Stad 2018

Gouda organiseert over twee jaar Roze Zaterdag. Dat is zaterdagmiddag bekendgemaakt. De organisatie koos voor Gouda om de ervaring die de gemeente heeft met het organiseren van grote evenementen in het centrum. Ook de wil die de stad heeft om Roze Zaterdag aan te wijzen als hét landelijk evenement in Gouda in 2018, speelde mee bij het besluit.

Het evenement dient als ondersteuning van de belangen van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

Dit jaar is Amsterdam en volgend jaar Den Bosch, samen met Oss, het toneel van Roze Zaterdag.

Gouda Roze Stad 2018
Gouda Roze Stad 2018 (Foto: ANP)

Ahold en Delhaize definitief samen

Ahold en Delhaize hebben hun vorig jaar aangekondigde fusie zaterdag officieel afgerond. Met de goedkeuring van de Amerikaanse toezichthouder FTC op vrijdag zijn alle hordes voor het vorig jaar aangekondigde huwelijk tussen het Nederlandse en het Belgische supermarktbedrijf weggenomen.

Ahold liet donderdag al weten dat de overname van zijn Belgische branchegenoot nagenoeg rond was. Eerder deze maand besloten beide bedrijven om in totaal 86 Amerikaanse supermarkten te verkopen, om zo groen licht te krijgen voor hun voorgenomen fusie. De FTC eiste dat 81 winkels moesten worden afgestoten. Als onderdeel van de onderhandelingen werden nog eens vijf winkels extra verkocht.

De megafusie tussen Albert Heijn-eigenaar Ahold en Delhaize werd eind juni vorig jaar aangekondigd. Door de samensmelting ontstaat een bedrijf met ruim 6500 winkels in Europa en de Verenigde Staten, waar circa 375.000 medewerkers meer dan 50 miljoen klanten bedienen.

Ahold en Delhaize definitief samen
Ahold en Delhaize definitief samen (Foto: ANP)

F1: Uitslag kwalificatie GP van Hongarije

Nico Rosberg start morgen bij de Grand Prix van Hongarije op de eerste startpositie. In een lange, door regen en crashes geteisterde, kwalificatie was hij uiteindelijk zijn teamgenoot Lewis Hamilton net de baas. Max Verstappen timede verkeerd in de laatste sessie, waardoor hij zijn vierde startpositie niet meer kon verbeteren.

Het was een incidentrijke eerste sessie, die vier rode vlag situaties kende. Allereerst door een hoosbui op de Hungaruring, waardoor de sessie bijna een half uur stillag. Toen de eerste coureurs weer de baan op gingen was er een crash van achtereenvolgens Ericsson, Massa en Haryanto, die allemaal voor een rode vlag zorgden. Aan het eind van de sessie op de inmiddels opdrogende baan, waren buiten deze drie coureurs de andere usual suspects voor wie de sessie erop zat; Palmer, Magnussen en Wehrlein.

Bij de tweede sessie was timing het belangrijkste euvel. Na een aantal rondjes op de intermediates besloot Bottas om als eerste naar de supersoft banden te gaan en dat bleek de juiste keuze. Wie niet een juiste keuze maakte was Raikkonen, die als een van de eerste klaar was in de sessie en vervolgens verder wegzakte om uiteindelijk als veertiende de sessie te beëindigen. Verstappen (eerste) en Ricciardo (tweede) timden wel goed en waren meer dan veilig. Voor Grosjean, Kvyat, Perez, Gutierrez en nasr was de tweede sessie het eindpunt. Hamilton was met zijn tiende plaats net veilig en mocht door naar de laatste sessie, waarin hij als eerste een snelle tijd noteerde.

Verstappen timede met zijn Red Bull erg slecht in zijn laatste ronde; hij kwam te laat over de streep en kreeg daardoor geen mogelijkheid meer om zijn eigen tijd te verbeteren. Hij had geluk dat hij al een snelle, vierde, tijd had staan en dat Alonso ook nog eens spinde, waardoor veel mensen, waaronder hijzelf, hun tijd toch niet meer konden verbeteren. Hier zat ook Hamilton bij, die ook nog eens zag dat Rosberg in zijn laatste rondje net onder zijn tijd dook en de pole position pakte. Hamilton start als tweede, Ricciardo als derde en Verstappen dus op plek vier.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Hongarije

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:19.965   29
2 L. Hamilton Mercedes 1:20.108 +0:00.143 28
3 D. Ricciardo Red Bull 1:20.280 +0:00.315 27
4 M. Verstappen Red Bull 1:20.557 +0:00.592 27
5 S. Vettel Ferrari 1:20.874 +0:00.909 25
6 C. Sainz Toro Rosso 1:21.131 +0:01.166 28
7 F. Alonso McLaren 1:21.211 +0:01.246 28
8 J. Button McLaren 1:21.597 +0:01.632 25
9 N. Hülkenberg Force India 1:21.823 +0:01.858 24
10 V. Bottas Williams 1:22.182 +0:02.217 26
11 R. Grosjean Haas F1 1:24.941   18
12 D. Kvyat Toro Rosso 1:25.301 +0:00.360 21
13 S. Perez Force India 1:25.416 +0:00.475 16
14 K. Räikkönen Ferrari 1:25.435 +0:00.494 20
15 E. Gutierrez Haas F1 1:26.189 +0:01.248 18
16 F. Nasr Sauber 1:27.063 +0:02.122 21
17 J. Palmer Renault 1:43.965   9
18 F. Massa Williams 1:43.999 +0:00.034 7
19 K. Magnussen Renault 1:44.543 +0:00.578 9
20 M. Ericsson Sauber 1:46.984 +0:03.019 5
21 P. Wehrlein Manor 1:47.343 +0:03.378 9
22 R. Haryanto Manor 1:50.189 +0:06.224 9

Tim Hofman pakt wanbetaler aan

En weer trakteert Tim Hofman ons met een geweldige aflevering van #BOOS, waarin hij mensen helpt die boos zijn. Dit keer helpt hij Roel, die een bedrijf heeft in relatiegeschenken. Hij stuurde kerstpakketten naar een bedrijf, maar na 7 maanden is er nog steeds niet betaald. Tijd voor Tim om langs te gaan bij dit bedrijf, en dat gaat niet zo heel makkelijk. De politie komt er zelfs bij, die overigens een oogje blijken te hebben op Tim.

Bennett verlengt bij Lotto-Jumbo

George Bennett rijdt ook de komende twee jaar voor de Nederlandse ploeg Lotto-Jumbo. De klimmer zal ook de komende jaren als belangrijkste taak krijgen om de kopmannen in de bergen bij te staan.

"Zijn goede vorm bevestigt hij in de Tour door een aantal keer mee te gaan in ontsnappingen", liet technisch directeur Nico Verhoeven zaterdag weten. "Bennett wordt ingezet om de kopmannen te ondersteunen in het rondewerk. Hij zal onderdeel zijn van de klassementstrein richting 2018."

Miljoenen Chinezen geëvacueerd door regenval

Hevige regenval heeft in China aan zeker honderd mensen het leven gekost en 16 miljoen Chinezen uit hun huizen verdreven, meldden de staatsmedia zaterdag. Ongeveer honderd mensen zijn vermist.

De hevige regen, die maandag begon, veroorzaakte overstromingen en aardverschuivingen. Vooral de provincie Hebei werd getroffen. De provincie telde 72 doden en 78 vermisten. Lokale autoriteiten schatten de schade op ongeveer 2 miljard euro. 9 miljoen inwoners werden geëvacueerd.

De autoriteiten in de centraal gelegen provincie Hunan spraken tegenover het staatspersbureau Xinhua van vijftien doden en acht vermisten door onweersbuien en hevige winden. Daardoor sloegen ruim 7 miljoen inwoners van Hunan op de vlucht en raakten 18.000 huizen beschadigd.

Deze zomer heeft hevige regenval in China al aan meer dan driehonderd mensen het leven gekost. Ruim 1,5 miljoen hectares met gewassen raakten tot nu toe beschadigd, met als gevolg een economisch verlies van zo'n 3 miljard dollar. De Chinese centrale bank kondigde vrijdag aan financiële steun te verlenen aan de overstroomde gebieden.

Miljoenen Chinezen geëvacueerd door regenval
Miljoenen Chinezen geëvacueerd door regenval (Foto: ANP)

COC krijgt jubileumpenning Amsterdam

COC Nederland heeft de jubileumpenning van de stad Amsterdam ontvangen voor zijn voortdurende inzet voor gelijke rechten en acceptatie van seksuele diversiteit. COC-voorzitter Tanja Ineke kreeg de penning zaterdag uit handen van de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim.

Het COC Nederland viert deze Roze Zaterdag zijn zeventigjarig jubileum. De vereniging werd in 1946 in Amsterdam opgericht onder de schuilnaam Shakespeareclub. In 1949 werd de Shakespeareclub omgedoopt in Cultuur- en Ontspanningscentrum (COC). Het COC is de oudste nog bestaande belangenorganisatie voor lesbiënnes, homo's, biseksuelen en transgenders ter wereld.

COC krijgt jubileumpenning Amsterdam
COC krijgt jubileumpenning Amsterdam (Foto: ANP)

Verstappen mist P1 op 0,002 seconden in VT3

Max Verstappen is er tijdens de derde vrije training in Hongarije net niet in geslaagd om de snelste tijd te rijden. Nico Rosberg was 2 duizendste sneller.

De laatste vrije training verliep echter alles behalve probleemloos voor de Nederlander. Door een probleem met de elektronica miste hij een half uur en kon slechts 10 rondes rijden. Toen hij uiteindelijk buiten was bleek het met de snelheid wel goed te zitten. Verstappen teamgenoot Daniel Ricciardo werd derde, Mercedes-coureur Lewis Hamilton kwam niet verder dan de vierde plek.

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.  N. Rosberg Mercedes 01:20.261 25
2.  M. Verstappen Red Bull 01:20.263 10
3.  D. Ricciardo Red Bull 01:20.726 22
4.  L. Hamilton Mercedes 01:20.769 23
5.  K. Raikkonen Ferrari 01:20.859 18
6.  S. Vettel Ferrari 01:21.185 22
7.  F. Alonso McLaren 01:21.584 11
8.  V. Bottas Williams 01:21.649 21
9.  S. Perez Force India 01:21.672 22
10.  J. Palmer Renault 01:21.935 19
11.  F. Massa Williams 01:21.975 28
12.  K. Magnussen Renault 01:21.989 13
13.  J. Button McLaren 01:22.009 11
14.  E. Gutiérrez Haas 01:22.142 15
15.  R. Grosjean Haas 01:22.284 13
16.  C. Sainz Jr. Toro Rosso 01:22.402 21
17.  N. Hulkenberg Force India 01:22.427 22
18.  D. Kvyat Toro Rosso 01:22.541 18
19.  F. Nasr Sauber 01:22.816 23
20.  M. Ericsson Sauber 01:23.219 23
21.  P. Wehrlein Manor 01:23.311 24
22.  R. Haryanto Manor 01:23.513 23

Van Bronckhorst: "Ik denk dat ik dicht tegen de grens van ontslag aan zat"

Giovanni van Bronckhorst kende een lastig eerste seizoen als hoofdtrainer van Feyenoord, hij vreesde zelfs een tijdje voor zijn ontslag. Feyenoord verloor gedurende afgelopen seizoen op een gegeven moment zeven wedstrijden op rij. Toch kwamen de Rotterdammers de vormcrisis te boven en sloot het seizoen af met winst van de KNVB Beker.

Van Bronckhorst heeft tijdens de periode van nederlaag nooit gedacht om de handdoek in de ring te gooien, vertelt hij tegen het Algemeen Dagblad. "Weglopen zit niet in mijn karakter. Je moet je energie stoppen in de dingen waar je invloed op hebt. Dat waren de trainingen en de interactie met de groep. Er was heel veel druk. Op mij, op het team, op de hele club. Het was moeilijk werken."

Toch is het niet zo dat de 41-jarige trainer niet getwijfeld heeft aan zichzelf. "We hebben wel eens in de trainerskamer gezeten met een gevoel van 'zeg het maar, want kun je nou nog meer doen?'. Je weet in voetbal dat de ommekeer een keer komt. Of jij nou de trainer bent of niet."

"Er kan altijd een tijd komen dat je niet meer verder kunt. Dat is óók het trainersvak. Dan word je ontslagen en mag de volgende het proberen. Ik denk wel dat ik dicht tegen die grens aan zat."

Van Bronckhorst dacht dat hij eruit zou vliegen. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Van Bronckhorst dacht dat hij eruit zou vliegen. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Sting komt met rockalbum

Sting komt in november met een ouderwets rockalbum. Dat bevestigt de ex-frontman van The Police tegenover Rolling Stone. Er is al een teaser op internet te vinden van een van de songs van het album dat 57th & 9th gaat heten.

"Het is geen luitplaat", verwijst Sting naar Songs From the Labyrinth uit 2006. Op dat album liet hij zich inspireren door luitmuziek. "De plaat is veel rockachtiger dan wat ik de laatste jaren heb gemaakt." De Brit noemt 57th & 9th "een soort omnibus van alles dat ik in de achterliggende jaren heb gedaan".

Sting maakt op zijn nieuwe plaat gebruik van enkele gerenommeerde muzikanten. Zo is drummer Vinnie Colaiuta te horen. Hij was eind jaren zeventig drummer bij Frank Zappa en speelde een belangrijke rol op het album Joe's Garage.

Het laatste rockalbum van Sting is A Brand New Day en dateert uit 1999. 

Sting komt met rockalbum
Sting komt met rockalbum (Foto: BuzzE)

Rus breekt wereldrecord ballonvaren

De Russische ballonvaarder Fedor Konyukhov heeft zaterdag een wereldrecord gevestigd door in iets meer dan elf dagen de wereld rond te reizen. Volgens Australische media vloog de Rus zaterdag over het vliegveld in het Australische Northam waar hij op 12 juli was vertrokken voor zijn reis.

Hij verbrak het oude record dat op naam stond van de Amerikaan Steve Fosset. Die had er in 2002 dertien en een halve dag voor nodig om de aarde in een luchtballon te ronden.

Tijdens zijn reis vloog Konyukov soms op een hoogte van 10 kilometer en kreeg hij te maken met extreme temperaturen van wel 56 graden onder nul.

Rus breekt wereldrecord ballonvaren
Rus breekt wereldrecord ballonvaren (Foto: ANP)

Erdogan tekent zijn eerste decreet

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn eerste decreet uitgevaardigd sinds de noodtoestand van kracht is die dat mogelijk maakt. Hij laat onder andere meer dan duizend private scholen sluiten. Verder maakt hij het mogelijk verdachten langer (tot dertig dagen) vast te houden zonder officiële aanklacht.

Dat meldden Turkse media zaterdag.

Turkije voerde op voorspraak van Erdogan de noodtoestand is na de mislukte staatsgreep door een deel van het leger op 15 juli. Door het uitroepen van de noodtoestand kregen Erdogan en de Turkse regering meer bevoegdheden om mensenrechten te schenden en de dictatuur verder uit te breiden.

Erdogan tekent zijn eerste decreet
Erdogan tekent zijn eerste decreet (Foto: ANP)

'Toestel EgyptAir brak in de lucht'

Het toestel van EgyptAir dat in mei in de Middellandse Zee stortte, brak in de lucht kort nadat brand was uitgebroken in of vlakbij de cockpit. De bemanning werd door de brand overweldigd.

Dat hebben functionarissen die bij het onderzoek betrokken zijn verklaard, meldde The New York Times zaterdag. Niet duidelijk is of de brand het gevolg was van een technisch mankement of is aangestoken.

De onderzoekers baseren hun informatie onder andere op de twee zwarte dozen die zijn geborgen. De Airbus A320 verdween op 19 mei tijdens een vlucht van Parijs naar Caïro. Alle 66 inzittenden van vlucht MS804 kwamen om het leven.

'Toestel EgyptAir brak in de lucht'
'Toestel EgyptAir brak in de lucht' (Foto: ANP)

Microsoft overwoog meerdere keren een 'Xboy'

Gedurende de vorige generatie consoles waren er meerdere geruchten over de ontwikkeling van een 'Xboy', een handheld-console uit de stallen van Microsoft. Deze is er echter nooit gekomen, maar is zeker wel overwogen. Dit vertelt voormalig Chief Xbox Officer Robbie Bach.

De handheld heeft niet altijd bekend gestaan als 'Xboy' en er waren zeker geen werkende prototypes, maar er waren wel tekeningen en ideeën over de aanpak. Het idee is meerdere keren geopperd, maar uiteindelijk is er voor gekozen het project niet uit te werken door een gebrek aan focus en breedte binnen het team. 

Bach koos er voor om de focus te behouden op Xbox 360 (wat leidde tot een succes) en achteraf is hij erg blij met de keuze, aangezien de smartphones de handheld-markt over hebben genomen. Ook Sony faalde wereldwijd enigszins met PlayStation Vita, waardoor alleen Nintendo nog een plaats binnen de markt kon behouden, hoewel ook Nintendo 3DS een zwak begin kende.

Hoe dan ook, het lijkt erop dat we dus nooit een 'Xboy' gaan zien. Misschien is dat wel voor het beste. Vanaf 2 augustus kunnen we in ieder geval aan de slag met Xbox One S.

Xbox One S

'Absolute veiligheid bestaat niet'

Absolute veiligheid is geen haalbaar doel. De surveillancestaat die daarvoor nodig is wil niemand. Dat heeft de kabinetschef van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, Peter Altmaier, vrijdagavond gezegd.

Altmaier stond de Duitse televisie te woord naar aanleiding van de schietpartij in München, die zeker aan acht mensen het leven kostte. Hij noemde de aanval "wreed en onmenselijk". Over de toedracht van de schietpartij is nog niets bekend. Geen enkel mogelijk motief wordt uitgesloten, aldus Altmaier.

Volgens Altmaier doet de regering al het mogelijke om aanvallen van extremisten te voorkomen en zijn er in het verleden ook al meerdere aanslagen voorkomen. Of de aanval van vrijdag een terreurdaad was kon hij niet zeggen. Het onderzoek loopt.

'Absolute veiligheid bestaat niet'
'Absolute veiligheid bestaat niet' (Foto: ANP)

Duits veiligheidskabinet bijeen

Het Duitse veiligheidskabinet komt zaterdag onder leiding van bondskanselier Angela Merkel rond het middaguur in Berlijn bijeen om zich te beraden over de schietpartij vrijdagavond in München. Een achttienjarige Duitse Iraniër schoot daar in een winkelcentrum negen mensen dood en pleegde daarna waarschijnlijk zelfmoord.

Bij de zitting van het veiligheidskabinet is ook minister Thomas de Maizière aanwezig. Die brak na de schietpartij een verblijf in de VS af en reisde spoorslags naar Berlijn.

De Maizière overlegt voorafgaand aan de kabinetszitting met onder anderen vertegenwoordigers van de Duitse veiligheidsdiensten.

Duits veiligheidskabinet bijeen
Duits veiligheidskabinet bijeen (Foto: ANP)

Tour: Etappe 20 - Nog één kans in de bergen

Nederlanders en de derde week, het is de laatste tijd niet echt een goede combinatie. Tom Dumoulin verloor in de derde week zijn leidende positie in de Vuelta. In de Giro van dit jaar vond Kruijswijk het een goed idee om een sneeuwmuur te koppen terwijl hij in het roze reed en nu hebben we in de derde week zelfs twee slachtoffers.

In een domme val brak Tom Dumoulin het een en ander, waardoor een gouden medaille in Rio ineens een stuk minder zeker is geworden. Bauke Mollema verloor door een val dan weer zijn tweede plaats in het klassement. Iedereen viel, maar hij had er het meeste last van. Staat nu tiende, dat klinkt dan toch weer een stuk minder aantrekkelijk.

In het slot van de rit kregen we genoeg spektakel, door een afdaling waar blijkbaar olie op de weg lag ging bijna iedereen op z'n plaat. Reichenbach, Porte, Froome, Nibali, Mollema, veel grote namen maakten wat mee. Een jongen die alles probleemloos overleefde was Bardet. In de afdaling volgde hij ploegmaat Cherel en zodoende reed hij voor de slotklim voor het peloton. Niemand kwam meer bij hem in de buurt en hij rolde de laatste overblijvende vluchter, Rui Costa, in. Mollema deed een vergelijkbare poging, hij wilde ook in de afdaling wegrijden, maar hij eindigde in het skoekeloen en vergooide zijn klassement. Bardet had iets meer geluk en pakte zo zijn tweede rit in de Tour. Ook meteen de eerste ritwinst voor Frankrijk in deze Tour, dat konden ze wel gebruiken.

Door een schuiver verloor Froome nog wat tijd, maar hij gaat nog steeds onbedreigd af op zijn derde Tourwinst. Concurrenten als Mollema en Porte vielen ook, terwijl Quintana helemaal geen goede benen had. Zo gaat de Tour dus nooit meer spannend worden. De laatste lastige rit zal daarom ook wel niet echt een grandioos succes worden, hoewel het weer nog wel voor wat spektakel kan zorgen. Nog één keer mogen we door de Alpen, met vier serieuze beklimmingen. Aankomst beneden, maar dit is wel de laatste kans om nog iets te forceren, als je een rit wil winnen of hoog wil eindigen in het klassement.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De voorlaatste rit van de Tour zal vertrekken op bekend terrein. Twee dagen geleden kwam de tijdrit hier aan en ook tijdens de vorige rit werd dit dorp doorkruist, vlak voor de afdaling richting Domancy waar zowat iedereen op z'n snufferd ging. We zijn in Megève, nog steeds een klein dorpje met 3500 inwoners in de Haute-Savoie. Een dorpje waar in de zomer vooral veel toeristen zijn, die in de bergen in de omgeving gaan skiën, of snowboarden, of wat dan ook. Ongekende luxe wel voor dit dorp, twee ritten geleden gedebuteerd en nu voor de derde dag op rij in de Tour.

Op de eerste dag kregen ze er met Chris Froome een grote naam op de erelijst bij, op de tweede dag kregen ze vooral stukken vel van een aantal renners. Nu zal het aan het begin van de rit wel rustig blijven. De renners rijden in het begin van de rit over bekende wegen. Tijdens de vorige rit kwamen ze van Flumet en ging het in licht stijgende lijn richting Megève, nu gaan ze richting Flumet, in licht dalende lijn. De start van deze rit is bij de finishplek van de vorige rit, bij het palais des sports dus. In de winter is dit dorpje overigens een stuk pittoresker. Kerstboompje, lichtjes, sneeuw, dat werkt wel met al die chaletjes daar.

In de eerste kilometers van de rit is het redelijk vlak. Het gaat lichtjes naar beneden, waardoor het wel een snelle start zal zijn. Na een tijdje slaan de renners wel rechtsaf, verlaten ze de grote weg en doen ze nog een kort klimmetje aan. Na 9,5 kilometer komen ze door Flumet, daar waar ze tijdens de vorige rit passeerden na een afdaling. Nu gaat hier juist een beklimming beginnen. De renners fietsen richting het noorden en volgen een aantal kilometer de rivier l'Arrondine. De weg begint al meteen licht omhoog te lopen, maar het duurt nog wel even voor de klim officieel gaat beginnen. In totaal wordt er elf kilometer geklommen, maar het deel dat echt telt is 6,7 kilometer lang en 7% gemiddeld.

Megève is een veelzijdige plaats. Zo wordt er ook een World Cup skicross gehouden, natuurlijk wel in een andere tijd van het jaar (Foto: Getty)

De Col des Aravis is een beklimming van de tweede categorie. We beginnen de dag nog redelijk rustig. Na 15 kilometer passeren de renners La Giettaz en hier begint de bochtige Aravis. De klim is op het eerste deel na behoorlijk regelmatig. Een aantal kilometer gaat het aan 7% omhoog, alleen richting de top wordt het even wat steiler. Dan is er nog een lang stuk aan 8%. De weg is wel breed en best goed. Onderweg hebben de renners vaak een prachtig uitzicht over de omgeving. Ook zit er richting de top van de klim nog een leuk tunneltje in het parcours.

Op de top van de klim is er helemaal een mooi uitzicht. Zowel links als rechts prachtige rotspartijen. Aan de rechterkant is ook nog een kapelletje, voor de renners die nog wat morele steun kunnen gebruiken. Bekende klim in de Tour, overigens. Al een keer of 16 voorgekomen in deze ronde, grote namen als Gino Bartali, Charly Gaul, Lucien Van Impe, Marino Lejarreta en Marco Pantani kwamen hier al eens als eerste boven. De laatste keer dat deze berg deel uitmaakte van de Tour was in 2010, Jerome Pineau was toen de gelukkige om hier wat punten te rapen.

Het is zeker niet de eerste keer dat het peloton de Col des Aravis aandoet (Foto: Getty)

De afdaling van de Aravis is 12 kilometer lang, maar niet heel erg lastig. De weg is breed genoeg en alle bochten zijn vrij overzichtelijk. Deze afdaling zou niet veel problemen mogen opleveren, tenzij het natuurlijk enorm slecht weer wordt. Een hoop bochten verderop rijden de renners na 33 kilometer door het welkebekende wintersportoord Le Grand Bornand, waar de tussensprint van de dag is. Een plaats die met enige regelmaat wordt aangedaan in de Tour. In 2013 nog, toen Rui Costa er op overtuigende wijze won.

Ook in 2009 was Le Grand Bornand een finishplaats, toen reden de Schleckjes samen met Contador een flink eind weg van de rest. De overwinning was uiteindelijk voor Frank Schleck. Twee jaar eerder ging de overwinning in Le Grand Bornand dan weer naar Lindus Gerdemann. We dachten toen allemaal dat hij een groot talent was, maar dat viel uiteindelijk ook best wel tegen. Le Grand Bornand is vooral geschikt als finishplaats omdat er wat interessante bergen in de buurt zijn, zoals de Col de la Colombière. Die beklimming begint nu meteen.

Bijna 12 kilometer lang en 5,8% gemiddeld, een klim van de eerste categorie. Niet echt een enorm lastige klim, er zitten weinig steile stroken tussen. Richting het eind wordt de klim pas echt steil, met een stuk aan 9%, maar de rest van de tijd gaat het toch vrij geleidelijk omhoog. Een aantal kilometer aan 5%, een kilometer die bijna vlak is en maar een paar lastigere kilometers aan 7,5%. Nog best goed te doen. De Col de la Colombière (niet te verwarren met de Col du Grand Colombier) is ook een populaire beklimming in de Tour, waar veel grote renners ooit als eerste bovenkwamen. Luis Herrera, Marco Pantani, Piotr Ugrumov, Richard Virenque en Floyd Landis, om er maar een paar te noemen.

Over Floyd Landis gaan we het later nog hebben, want uiteindelijk is deze rit toch voor een groot deel een kopie van een van de beste ritten ooit. Na 45 kilometer zijn de renners boven op de Colombière en is het nog een kilometer of 100 tot de finish. Op de top is er een mooi uitzicht over de omgeving.

Rui Costa won in 2013 in Le Grand Bornand, niet lang voor hij op magnifieke wijze wereldkampioen zou worden (Foto: Getty)

De afdaling van de Colombière is best lang. In totaal een kilometer of 17, dat is niet mis. De weg is hier wel redelijk breed, maar niet te breed. Er zitten behoorlijk wat bochten in, die niet allemaal even goed zijn in te schatten. De afdaling begint vooral heel steil, met een kilometer waar het aan meer dan 10% naar beneden gaat. Na 52 kilometer rijden de renners door Le Reposoir en hier wordt het wat makkelijker. De meeste bochten zijn nu geweest en het gaat wat minder steil naar beneden. Er zitten zelfs nog een heel stuk tussen waar het zowat vlak is. Richting het eind van de afdaling wordt het dan weer iets lastiger, maar nog steeds niet echt problematisch.

Na 61 kilometer zijn de renners beneden in Scionzier. Het zal nu een hele tijd vlak zijn, de renners rijden lang door de valleien van de Arve en de Giffre. De renners rijden over brede wegen door wat dorpjes als Marnaz en Marignier, zonder veel noemenswaardigheden. De enige noemenswaardigheid is dat de omgeving nog steeds mooi is, overal bergen. Over brede avenues rijden de renners naar Mieussy, waar de volgende klim van de dag gaat beginnen. Richting Mieussy, waar we na 78 kilometer aankomen, begint de weg al een beetje omhoog te lopen. In Mieussy zal het dan wat serieuzer omhoog gaan lopen, de Col de la Ramaz begint.

Dit is een beklimming van de eerste categorie, 14 kilometer lang en 7,1% gemiddeld. Best een onregelmatige klim, het begint met twee kilometer aan flinke percentages, maar daarna is het weer een kilometer praktisch vlak. Vervolgens wat kilometers aan 6%, voor het echt steil begint te worden. Van acht, naar negen, naar zelfs 11%. Dit enorm steile stuk is overigens in een tunnel, wat best merkwaardig is. Normaal maak je een tunneltje zodat je niet helemaal over de berg hoeft, maar nu gaat het ineens enorm steil omhoog in een tunnel.

Hoe dan ook, na de tunnel wordt het weer wat vlakker. Richting de top wordt het ook niet meer zo steil, paar kilometer aan 7%. Na 93 kilometer komen de renners boven op de derde en voorlaatste klim van de dag. Nog een kilometertje of 50 tot de finish. De Ramaz is niet echt een populaire klim in de Tour, het is pas de vierde keer dat we hem gaan beklimmen. In 1981 voor het eerst, maar daarna pas weer in 2003. Virenque zou toen als eerste bovenkomen, in een rit die hij later zou winnen, maar die vooral bekend zou staan als de rit van Jesus Manzano, die voor hij de Col de la Ramaz überhaupt had bereikt al van z'n fiets was gedonderd. In 2010 was de Tour er voor het laatst, ook in een rit met aankomst in Morzine.

Het profiel van de Col de la Ramaz (Bron: Letour.fr)
Het profiel van de Col de la Ramaz (Bron: Letour.fr)

Het probleem van deze rit is dat we nogal wat lange afdalingen en valleien hebben, waardoor vroege actie niet heel erg waarschijnlijk is. Na de beklimming van de Col de la Ramaz krijgen we nu een afdaling van 16 kilometer. Niet echt een lastige afdaling, de weg is behoorlijk breed en er zitten weinig lastige bochten in. Een afdaling in verschillende schuifjes, met ook wat vlakke stroken tussendoor. Wel een paar kilometer waar het wat steiler naar beneden gaat. In dat stuk zitten ook een aantal haarspeldbochten, maar de weg is breed genoeg en het overzicht is vaak ook prima. Zou niet veel problemen mogen opleveren, deze afdaling.

Na 109 kilometer komen de renners uit in Taninges en gaan ze een tijd door een vallei rijden. We hebben bijna een rondje gereden en komen nu weer in de vallei van de Giffre uit. Over rechte en brede wegen gaat het meer dan tien kilometer rechtdoor. Het blijft vlak, tot Samoëns, waar de renners na 122 kilometer passeren. In Samoëns zijn er ook wat bochten, dus de renners moeten voor het eerst in een tijd weer daadwerkelijk gaan sturen. In Samoëns ligt de voet van de slotklim van vandaag, we gaan bijna beginnen aan de Joux Plane. Nog maar een kilometer of 25 tot de streep, als de koers nog niet is losgebarsten zal het hier zeker gaan gebeuren. Samoëns is overigens best een leuk plaats, mooi gelegen tussen de bergen in. Skiresortje in de buurt ook nog eens, niks mis mee allemaal.

De oprichter Samoëns heeft een prima locatie uitgekozen (Foto: WikiCommons)
De oprichter Samoëns heeft een prima locatie uitgekozen (Foto: WikiCommons)

De beklimming van de Joux Plane begint. Deze klim is 11,6 kilometer lang en 8,5% gemiddeld, wat het een beklimming van de buitencategorie maakt. De klim begint meteen pittig, met een kilometer aan 10%. Daar gaan meteen een hoop jongens overboord, als dat al niet het geval was op voorhand. Het wordt even wat makkelijker, met een kilometer aan 7,5%, maar daarna is er alweer een kilometer aan 9%. Daarna krijgen we het makkelijkste deel van deze klim, een aantal kilometer aan 7%. Na zes kilometer klimmen wordt het niet meer makkelijk, continu zal het stijgen aan 9 à 10%. Alleen richting de top wordt het nog iets makkelijker. Na 134 kilometer, op 12 kilometer van de finish, komen de renners boven op deze col van de buitencategorie.

De Joux Plane is een redelijk bekende klim in de Tour. In het verleden kwam de beklimming met enige regelmaat voor. Bekende namen als Peter Winnen, Marco Pantani en Richard Virenque kwamen hier als eerste boven. Toch is er maar één naam die echt genoemd mag worden op de Joux Plane. Niemand minder dan Floyd Landis. In de Tour van 2006 had hij een gigantische inzinking in de rit naar La Toussuire. Michael Rasmussen zou een jaar voor zijn Tour met de overwinning gaan lopen. Landis was nergens te bekennen, terwijl hij nochtans goed bezig was in die Tour. Het jaar nadat Lance Armstrong stopte was zijn voormalige meesterknecht op weg om de Tour te winnen.

Tot die rit naar La Toussuire. Hij zakte grandioos door het ijs en verloor tien minuten op de ritwinnaar, een stuk of acht op de jongens die voor de gele trui gingen. Na de rit kwam Floyd op het geniale idee om een whiskey en een biertje te drinken. Dat zou wel helpen, dan kon hij daarna weer fris aan de start verschijnen. Het hielp. Floyd Landis ging er al vroeg in de rit vandoor, een aantal beklimmingen voor de Joux Plane. Op de Colombière reed hij iedereen de vernieling in, maar op de Joux Plane had hij minuten voorsprong. Hij zou aankomen in Morzine, met ongeveer zes minuten voorsprong op Carlos Sastre. Een dag nadat hij de Tour verloor, won hij de Tour weer, met overmacht. Nog nooit hadden we zo'n wederopstanding gezien. Te mooi om waar te zijn, later bleek ook wel waarom. Toch is het een van de geniaalste ritten ooit.

Het profiel van de Joux Plane, inclusief de afdaling naar de finish (Bron: Letour.fr)
Het profiel van de Joux Plane, inclusief de afdaling naar de finish (Bron: Letour.fr)

De laatste keer dat we de Joux Plane aandeden was ook in 2006, het jaar van Landis. Daarna durfde men hier misschien niet meer te komen, maar tien jaar later is het dan weer zover. We maken weer deze grandioze finale mee in een rit. De afdaling van de Joux Plane is niet zonder gevaren. De weg is niet bijzonder breed en er zijn behoorlijk wat bochten. Het grootste deel van de tijd rijdt men wel door open gebied, dus daar zijn de bochten nog wel redelijk in te schatten. Er zit ook wat bochtenwerk tussen dat minder goed is in te schatten, nog wel een paar vervelende bochten.

In de buurt van Morzine komen de renners op een grotere weg terecht. In Morzine moet er behoorlijk veel gestuurd worden. Op ongeveer twee kilometer van de streep komt er een lange terugdraaiende bocht, die lang doorloopt. Daarna zijn er nog wat bochten naar links, voor de renners op het laatste rechte stuk terechtkomen. Richting de finish is het nog steeds niet helemaal recht, er blijven wat flauwe bochten in het parcours zitten. Op een paar meter van de streep zit er nog een bochtje. Het blijft bijna continu dalen, tot op een paar hectometer van de finish, dan loopt het juist weer lichtjes omhoog. Na 146 kilometer is dan de laatste lastige rit van de Tour gedaan. We zijn in Morzine en daar finishen we voor het lokale VVV-kantoortje.

Voor wie zin heeft in een stukje wielergeschiedenis: de rit waar Floyd Landis zijn epische slag sloeg (Bron: YouTube)

Voor wie minder zin heeft in een filmpje van drie kwartier: een foto van een zegevierende Landis in Morzine (Foto: Getty)

Morzine is een wintersportoord met ongeveer 3000 inwoners in de Haute-Savoie. Het is behoorlijk populair in de Tour, dit wordt al de 20e keer dat de Tourkaravaan hier passeert. In de winter kan het hier best druk worden, dan wonen er tijdelijk ineens 40.000 mensen. Vooral het skiresort Avoriaz is populair. Daarom komen we zogenaamd ook aan in 'Morzine-Avoriaz', zodat men nog wat reclame kan maken voor Avoriaz.

In feite komen we aan in Morzine en dat deden we voor het laatst in 2010. Toen won Andy Schleck hier, voor Samuel Sanchez en Robert Gesink. Het is ook een plaats waar de Colombianen een goede herinnering aan hebben. Zo hebben Lucho Herrera en Fabio Parra hier gewonnen in de Tour en deed Nairo Quintana dat dunnetjes over in de Dauphine van 2012. Dat was toch wel zijn doorbraak, eigenlijk. Helaas is hij tijdens deze Tour heel erg slecht bezig.

Toch is Morzine vooral het dorp van Floyd Landis. Hij is al eerder genoemd, maar enige herhaling is in dit geval niet slecht. Nadat hij door het ijs zakte en minuten verloor in de rit naar La Toussuire pakte hij wat alcholische versnaperingen en de dag erna was hij niet meer te stoppen. Hij kwam als eerste over de Colombière, als eerste over de Joux Plane en ook in de afdaling richting Morzine was hij niet te stoppen. Met bijna zes minuten voorsprong op de nummer twee mocht hij toch wel voorzichtig de handjes in de lucht gooien in Morzine.

In dienst van het illustere Phonak zou hij doen wat zijn vroegere kopman altijd deed: de Tour de France winnen. Kort na de Tour werd hij betrapt op het gebruik van verboden middeltjes, maar dat mag de pret niet drukken. Zijn wederopstanding blijft nog altijd een van de geniaalste dingen die we ooit met z'n allen hebben gezien. Het rennen van Froome komt in de buurt, maar dit blijft prachtig.

Landis wint de Tour...nou ja, eventjes dan (Foto: Getty)

Het schijnt best wel kutweer te worden in Frankrijk. Niet echt warm, amper 20 graden. Vooral veel regen, is de verwachting. Misschien ook zelfs wat onweer. Tegen het eind van de middag zal het onweer los gaan barsten, dus de renners hebben een goede reden om vroeg hard te gaan fietsen. Aan de regen gaan ze sowieso niet ontkomen, nat zal het de hele dag zijn. Vooral in de afdaling van de Joux Plane kan dat nog voor spektakel zorgen. Deze voorlaatste rit start om 12:55, hoewel het echte vertrek pas vijf minuten later is. Tussen 16:49 en 17:17 wordt de finish verwacht in Morzine, daar waar we hopen op een nieuwe Landis. De uitzending begint behoorlijk vroeg, de NOS is er meteen om 12:55 bij, die pakken dus de hele rit mee. De Belgjes zitten dan weer te kloten met het journaal van 13:00, dus die zijn er pas rond 13:35 bij. Dat wordt weer verplicht luisteren naar Herbert Dijkstra, help.

Voorspelling

Qua voorspelling heb ik niet echt een idee. Het kan zijn dat er renners zijn die na alle valpartijen van de vorige rit nog wat mensen onder druk willen zetten. BMC en Astana dat even gaat kijken hoe het met Froome is, dat zou kunnen. De kans lijkt me echter niet zo groot. Ze deden hun best om voor ritwinst te gaan, maar een aantal jongens vielen toch best wel tegen. Bardet anticipeerde goed, maar Aru en Porte waren echt niet goed genoeg. Dit is weer zo'n rit met een aankomst beneden, dus het kan goed zo zijn dat het weer naar de vluchters gaat. Er zijn maar weinig klassementsrenners met eergevoel, dus bij mijn voorspelling ga ik wel uit van wat vluchters. Als het tussen de klassementsrenners wordt beslist ga ik vooral uit van Froome. Als hij weer op een normale fiets zit met z'n normale ovalen blad zal het wel loslopen. Zelfs op een andere fiets verliest hij zowat niets. De rest is echt kansloos.

1. Majka. Ja, heeft nog geen rit gewonnen. Normaal doet hij dat wel. De bollentrui is sowieso van hem, maar een rit ontbreekt. Twee jaar achter elkaar een rit gewonnen in de Tour, zou gek zijn als het nu niet lukt. Enorm vaak in de aanval geweest, maar zonder succes. Je gunt hem nu wel een succesje.

2. Costa. Nieuwe dag, nieuwe kansen. Hij kwam nog best dicht in de buurt tijdens de vorige rit, helaas reed Bardet zijn karretje in de poep. Zal wel moe zijn, maar afijn. Maakt niet uit, gewoon weer proberen.

3. Pantano. Die gaat ook gewoon bijna iedere dag in de aanval. Daarom noem ik hem maar weer, dat is dan makkelijk. Heb je toch ene soort van zekerheid dat je nog een goede naam noemt.

4. Pauwels. Iedere dag in de aanval, moet kunnen. Vrij weinig succes, op die tweede plaats op de Ventoux na. Om echt op te vallen moet hij nog wel een keer extra in de aanval gaan, het liefst met wat meer succes.

5. Kelderman. Haha gefopt.

Nvidia maakt peperdure Titan X bekend

Voor wie zijn vakantiegeld nog niet heeft uitgegeven is er misschien nog een mooie uitgave te doen over een week of twee: Nvidia heeft de nieuwe Titan X gebaseerd op de Pascal-technologie onthuld. De kosten: 1200 dollar.

Nvidia windt er geen doekjes om en laat cijfers zien:

  • 11 TFLOPS FP32
  • 44 TOPS INT8 (nieuwe 'deep learning inferencing instructies')
  • 12B transistoren
  • 3,584 CUDA-cores geklokt op 1.53GHz (versus 3,072 cores geklokt op 1.08GHz in de vorige Titan X)
  • Tot 60% snellere performance dan de vorige Titan X
  • Flink hun best gedaan zodat je maximaal kan overklokken
  • 12 GB GDDR5X-geheugen (480 GB/s)

Waar dat beloofde snellere HBM2-geheugen blijft weten we niet, maar blijkbaar heeft Nvidia het nog niet nodig. De paper-launch is 2 augustus, het is afwachten wanneer het echt beschikbaar is in Amerika en Europa.

Dader is 18-jarige Iraniër uit München

Het bloedbad in München is aangericht door een achttienjarige Duitse man van Iraanse afkomst. Zijn motief is nog niet bekend. Dat liet de politie van de Beierse hoofdstad in de nacht van vrijdag op zaterdag weten.

De man handelde alleen. Eerder was sprake van drie mogelijke schutters. Twee anderen kwamen in beeld doordat ze hard met hun auto wegreden van het Olympia-winkelcentrum. Ze zijn gevonden en bleken niets met het bloedbad te maken te hebben. Ze probeerden de schietpartij te ontkomen.

De man was niet bekend bij de politie. Hij begon zijn daad bij de McDonald's en ging daarna verder bij de winkels. Daarna sloeg hij op de vlucht. Een kilometer verderop werd hij dood gevonden. Hij heeft negen mensen doodgeschoten. Bovendien raakten 21 mensen gewond, van wie drie zwaargewond.

Bij de zoektocht naar de dader waren 2300 agenten betrokken, waaronder elite-eenheden en politiemensen uit Oostenrijk.

Dader is 18-jarige man uit München
Dader is 18-jarige man uit München (Foto: ANP)

Anno 2205 is de ruimte in

Orbit, de tweede grote DLC voor Anno 2205, is nu beschikbaar voor alle spelers. Na de release van de DLC Tundra eerder dit jaar, is Orbit de laatste content die onderdeel is van de Anno 2205-Season Pass.

Spelers kunnen in Anno 2205 met deze DLC de ruimte veroveren door hun eigen modulaire ruimtestation te bouwen, uit te breiden en te managen. Om gebruik te maken van Nexus, een AI die het ruimtestation beheert, moeten spelers astronauten de ruimte in sturen. Spelers moeten de nieuwe Orbital Institutes in hun steden en sectoren plaatsen en inwoners opleiden, zodat ze klaar zijn voor de ruimte. De drie types astronauten, Biologen, Natuurkundigen en Ingenieurs, zijn alle drie voor een ander deel van het ruimtestation belangrijk.

De mogelijkheden voor het bouwen van een ruimtestation stellen dankzij de twaalf verschillende modules spelers in staat om te experimenteren hoe ze hun ruimtestation het beste kunnen optimaliseren. Hoe groter het ruimtestation wordt, des te meer expertise er wordt opgebouwd, die vervolgens in de Nexus gebruikt kan worden om nieuwe bonuseffecten voor alle andere regio’s in de game vrij te spelen. Er zijn rond de 75 bonuseffecten die ontdekt kunnen worden.

Naast Orbit brengt de nieuwe gratis patch verbeteringen voor alle spelers, waaronder Steam achievements en tijdelijke zomerevenementen die nieuwe ornamenten met zich meebrengen.

Orbit is beschikbaar voor spelers die beschikken over de Season Pass van Anno 2205. Alle andere spelers kunnen Orbit los aanschaffen.

Gebruik je lichaam in FIFA 17

Electronic Arts heeft een trailer online waarin we de pushback-tech van FIFA 17 in actie zien. Eden Hazard leende zijn lichaam en kennis om Electronic Arts te leren om de bal aan te nemen en tegelijkertijd je positie te behouden in het spel.

Er is meer fysiek contact in FIFA 17, waardoor je nu ook de bal beter en realistischer kan afschermen van je tegenstanders. Je kunt 360 graden draaien om de bal als het moet, en dat meteen simpele schouderknop op je controller.

FIFA 17 komt 27 september uit op PlayStation 4, Xbox One, pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

SEGA wil geen Hatsune Miku op schijf in Europa uitbrengen

Het goede nieuws is dat SEGA na lang beraad eruit is en het ritmespel Hatsune Miku: Project Diva X ook in Europa uitbrengt. Maar het regent alweer klachten van fans dat de uitgever het spel alleen digitaal gaat uitgeven in ons continent.

We krijgen het spel wel tegelijkertijd met de Amerikanen, maar daar komt het spel nog gewoon op schijf uit in de winkels met een pre-orderbonus. Mocht SEGA zich afvragen waarom het spel hier niet goed verkoopt: de mensen importeren nu uit Amerika of Japan, omdat ze een spel dat ze gekocht hebben graag ook fysiek in hun handen willen hebben.

Hatsune Miku: Project Diva X komt 30 augustus uit op PlayStation 4 en PlayStation Vita.

Koude taferelen in I am Setsuna

Square Enix heeft de JRPG I am Setsuna uitgebracht en dat vieren ze met een launchtrailer. Het is de debuuttitel van de gloednieuwe studio van de uitgever, Tokyo RPG Factory.

De game vertelt het verhaal van Setsuna, een jonge vrouw met een enorme innerlijke kracht, die op reis gaat om het ultieme offer te brengen en de mensen van haar land te redden. Het woord “setsuna” is afgeleid van het Japanse “setsunai,” dat zoveel betekent als bitterzoet verdriet en fungeert als het centrale thema in de game. Dankzij de, turn-based controls en gameplay-mechanismen combineert I am Setsuna nostalgische elementen uit de gouden tijden van JRPG met de technologie van vandaag.

I am Setsuna is nu digitaal verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Steam voor €39,99. Een bundel met de game en de officiële soundtrack (Winter’s End) is verkrijgbaar op Steam.

Vechten en handelen in No Man's Sky

Hello Games heeft in deze warmte twee trailers uitgebracht voor twee van hun elementen in het spel No Man’s Sky. De combat en de handel worden in onderstaande filmpjes uitgelicht.

In het spel ben je in de ruimte en ga je op verkenning uit op gegenereerde planeten. Niets is voorgebakken of gescript, alles is procedureel geprogrammeerd, zodat de mogelijkheden van flora en fauna die je vindt op de planeten eindeloos zijn. De bedoeling is het zoeken naar het centrum van de ruimte, maar als je doelloos wil rondzweven en verkennen in de ruimte kan dat ook.

No Man’s Sky komt uit op PlayStation 4 en pc, en wel op 12 augustus.


SEGA brengt heel veel Sonic in 2017

Sonic Mania en Project Sonic 2017 zijn tijdens Comic Con in San Diego aangekondigd. Sonic is dit jaar 25 jaar geworden, maar omdat SEGA geen planning kan maken komen er twee games met de blauwe egel pas volgend jaar uit. Ook komt er een Sonic LEGO-poppetje en levels voor LEGO Dimensions in de herst van 2016.

Sonic Mania is een klassieke Sonic waarmee de egel populair werd. Het is een 2D-platformgame met de klassieke look en de klassieke gameplay van Sonic The Hedgehog. Oude bekende zones en acts zijn nieuw leven ingeblazen, maar ook nieuwe zones met acts en bazen zijn toegevoegd. De levels zijn te spelen met Sonic, maar ook Tails en Knuckels. Het spel wordt ontwikkeld door PagodaWest Games samen met Christian Whitehead en Simon Thomley, die eerder de Sonic Games al eens nieuw leven hebben ingeblazen met remasters. Sonic Mania wordt alleen digitaal verkocht vanaf de lente van 2017 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Project Sonic 2017 is alleen aangekondigd, met zo min mogelijk informatie. Sega heeft bekendgemaakt dat het spel uitgebracht wordt voor PlayStation 4, Xbox One, NX, en pc. Dat zal in de gezellige decembermaand van 2017 moeten gebeuren. 

Sonic Mania

Project Sonic 2017

Sonic voor LEGO Dimensions
 

Wonder Woman en Blue Beetle vragen om onrecht

Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment hebben tijdens een panel op Comic-Con International: San Diego twee nieuwe personages aangekondigd uit de Injustice 2 line-up. In een gameplayvideo zien we Wonder Woman en Blue Beetle het met elkaar uitvechten.

Een terugkerend personage is Wonder Woman. in de eerste Injustice moest ze wisselen tussen zwaard en schild-houding naar haar lasso-houding om deze wapens te kunnen gebruiken. In dit deel is deze beperking er niet meer en kan zij al haar wapens altijd gebruiken. Nieuw is de 'zegen van de goden' waarmee haar vaardigheden beter worden. Zo zal de atletische god Hermes haar meer snelheid en een luchtdash geven.

Blue Beetle is al sinds deel 1 gevraagd door de DC-fanaten, al was het maar DLC, maar nu pas in Injustice 2 maakt hij zijn opwachting. ZIjn buitenaardse technologiëen geven hem allerlei gadgets en wapens voor zijn pak. Zijn handen kunnen veranderen in schilden, zwaarden en knuppels om van dichtbij huis te houden op zijn tegenstander. Van afstand kan hij zijn handen in energiekanonnen veranderen en zo energieballen schieten, ook in de lucht. Want zijn vleugels zorgen ervoor dat hij makkelijk in d elucht kan manouvreren: om aan te vallen of te vluchten.

Injustice 2 wordt ontwikkeld door NetherRealm Studios. Het vechtspel beschikt over een line-up van DC-superhelden en -superschurken en laat spelers hun eigen ultieme versie van de DC-personages bouwen en deze verbeteren.

Injustice 2 komt in 2017 uit op PlayStation 4 en Xbox One in 2017.

Topinkomens minder sterk gestegen

De topinkomens in Nederland zijn vorig jaar gestegen, maar niet zo sterk als in eerdere jaren. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van topbestuurders van 123 bedrijven en instellingen. Bij elkaar gingen de topbestuurders er vorig jaar gemiddeld 4,25 procent op vooruit ten opzichte van 2014. Hun vaste salaris steeg 2,1 procent.

Een bestuursvoorzitter verdiende vorig jaar gemiddeld 737.000 euro, 30.000 euro meer dan in 2014.

De bonussen stegen wel fors, met 12,7 procent tot gemiddeld 325.000 euro. Negen keer werd een bonus uitgekeerd van meer dan een miljoen. Uitschieter was Shell-topman Ben van Beurden, die 3,5 miljoen kon bijschrijven.

Nancy McKinstry
De best betaalde topbestuurder was Nancy McKinstry van Wolters Kluwer. Ze verdiende vorig jaar 15,5 miljoen euro. Haar inkomen werd opgestuwd door onder meer 12 miljoen euro aandelenwinst; haar vaste salaris lag op 760.000 euro.

Bij de twintig onderzochte bedrijven in de (semi)publieke sector daalden de topinkomens vorig jaar met 6 procent naar gemiddeld 473.000 euro. Bij de ruim honderd bedrijven in de commerciële sector werd juist meer verdiend.

Topinkomens minder sterk gestegen
Topinkomens minder sterk gestegen (Foto: ANP)

Politie Rotterdam schiet verdachte in been

Een 38-jarige Rotterdammer is vrijdagavond door de politie in zijn been geschoten. De man wordt verdacht van het neersteken van een 23-jarige plaatsgenoot. Dat meldt de politie op haar website.

Rond 22.00 uur ontstond een ruzie tussen de twee mannen op de Beumershoek. De 38-jarige man stak daarbij het slachtoffer in zijn hoofd en borst.

Agenten waren snel ter plaatse, maar de verdachte luisterde niet naar de aanwijzingen en stribbelde tegen bij zijn arrestatie. Daarop schoot de politie hem in zijn been.

Beide mannen zijn naar een ziekenhuis overgebracht en verkeren buiten levensgevaar.


Zes maanden cel voor hacker The Fappening

De Amerikaanse hacker die honderden iCloud- en Gmail accounts, waaronder die van beroemdheden kraakte, heeft zes maanden celstraf gekregen. Andrew Helton stuurde phishing-mails naar zijn slachtoffers en kwam zo achter inloggegevens.

Hij maakte op die manier naaktfoto's en -video's van onder anderen Jennifer Lawrence, Kate Upton en Gabrielle Union buit. De autoriteiten benoemden de slachtoffers niet. Als zijn celstraf erop zit, staat Andrew nog twee jaar onder toezicht.

De privéfoto's van verschillende sterren doken twee jaar geleden op, wat The Fappening werd genoemd.

Zes maanden cel voor hacker The Fappening
Zes maanden cel voor hacker The Fappening (Foto: BuzzT)

100e Vierdaagse gehaald door 42.557 lopers

Precies 42.557 wandelaars hebben de honderdste Vierdaagse uitgelopen. Er vielen vrijdag nog 439 lopers uit, wat vrij veel is voor de laatste dag met de feestelijke intocht in Nijmegen tot besluit. Het aantal uitvallers is ongeveer het dubbele van de jaren hiervoor op de laatste loopdag, terwijl de organisatie de finishtijd nog verruimde naar 18.30 uur.

Marsleider Johan Willemstein is, zei hij vrijdag, een "bijzonder happy" mens. Het hoge aantal uitvallers in deze Vierdaagse-editie wijt hij deels aan de weersomstandigheden en deels aan het feit dat er 5000 lopers meer dan normaal mee mochten doen, vanwege het jubileum van de wandeltocht. "De honderdste heeft vast meer niet zo goed getrainde deelnemers gelokt, terwijl het hier en daar ook erg druk op en langs de route was. Maar gezien de massa mensen had het niet beter kunnen gaan."

100e Vierdaagse gehaald door 42.557 lopers
100e Vierdaagse gehaald door 42.557 lopers (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: kans op onweer

De zaterdag begint met veel bewolking die al snel op veel plaatsen wordt doorbroken door de zon. Met name in het (zuid)oosten van het land maakt men kans op een regenbui, eventueel gepaard gaand met onweer. De temperaturen liggen tussen de 21 graden op de Wadden tot 27 graden in het oosten. De wind is matig tot zwak en komt uit het noorden.

Zon op 05:49
Zon onder 21:42
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

Opkomst van de maan boven het Prinsenbos in Naaldwijk (Foto: Kiwias en Naomi)
Opkomst van de maan boven het Prinsenbos in Naaldwijk (Foto: Kiwias en Naomi)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1886 De eerste auto's van Gottlieb Daimler kwamen op de markt.
1903 Henry Ford verkocht zijn eerste auto, een tweecilinder Model A die is gemaakt in Detroit.
1967 In Detroit (Michigan, VS) braken rassenrellen uit in de overwegend Afro-Amerikaanse en verarmde binnenstad. 43 mensen stierven en 1400 huizen verbrandden.
1982 Op de set van de film The Twilight Zone sloeg een geprepareerde helikopter te pletter, waardoor acteur Vic Morrow en twee jeugdige acteurs de dood vonden.
1987 De drie nog levende leden van de Beatles daagden platenmaatschappij EMI-Capitol voor de rechter wegens fraude met cd-royalty's.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Tien doden, 21 gewonden bij schietpartij winkelcentrum München

Bij een schietpartij in een winkelcentrum in het noorden van de Duitse stad München, zouden volgens eerste berichten mogelijk meerdere dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Momenteel is de Duitse politie met veel mensen aanwezig om de situatie te controleren. Onduidelijk is of de eventuele dader(s) al is gepakt.

De schietpartij vond plaats in het Olympia Einkaufszentrum.

Voor zolang het beschikbaar is, is hier een periscope-stream te volgen.

Update 02.30 uur:
In een persconferentie rond 02:00 uur heeft de politie van München laten weten dat er in totaal tien doden zijn gevallen en 21 gewonden, waarvan drie nog in kritieke toestand verkeren. Onder de doden is ook de dader. Alles wijst er naar dat de dader alleen handelde; De drie vermeende voortvluchtigen waar eerder over werd gesproken bleken er niets mee te maken te hebben. Er waren in totaal 2300 politiemensen op de been tijdens de klopjacht.

De dader zou een Iraans-Duitse man zijn van achttien jaar die zichzelf tijdens de zoekactie van de politie van het leven beroofd heeft. Over zijn motieven is nog niets bekend.

Update 01.00 uur:
De politie van München heeft bevestigd dat er momenteel negen doden en tien gewonden zijn gevallen bij de schietpartij. Ook blijft de politie er op hameren om vooral geen beeldmateriaal via internet te verspreiden en vraagt mensen hun beeldmateriaal direct naar ze door te sturen.

Op het Marienplatz zijn eerder deze avond ook een drietal mannen opgepakt, onduidelijk is of deze aanhouding in verband staat met de gebeurtenissen.


Update 23.34 uur:
Ook moskeeën openen de deuren voor gestrande reizigers en andere mensen die door de aanslag onderdak nodig hebben voor de nacht.

Update 23.29 uur:
Vanavond is er crisisberaad in de bondskanselarij in Berlijn, dat melden diverse bronnen aan persbureau DPA. Deze bronnen vertellen ook dat Angela Merkel nog steeds onzichtbaar is. Merkel is op dit moment in ieder geval nog niet in de kanselarij. Tevens komt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, terug van zijn vakantie in New York.

Update 23.23 uur:
Minister Peter Altmaier zegt dat de Duitse inlichtingendiensten aanslagen vaak hebben kunnen voorkomen, deze keer helaas niet. De vertrouweling van Angela Merkel weet tevens te vertellen dat Merkel de situatie op de voet volgt. Merkel is nog niet te zien of horen geweest vanavond.

Gestrande reizigers worden door de spoorwegen opgevangen in slaapwagons. Eerder was al bekend dat de hotels gestrande reizigers gratis laten overnachten. Ook bieden Duitse burgers spontaan opvang aan via de hashtag #offenetür

Update 22.54 uur:
NOS meldt dat mogelijk één van de daders zichzelf van het leven heeft beroofd. Dat is echter nog niet bevestigd. Tevens verzoekt de politie aan mensen om te stoppen met speculeren over de daders.

Update 22.35:
De politie München heeft tot nu toe acht doden geteld.

Update 22.25 uur:
Op een getweete video met het interview met de vrouw die getuige was in het McDonalds toilet zegt de presentator weer dat het Allah Akhbar roepers waren.

Update 22.18 uur:
De telegraaf heeft ontdekt dat er op Social Media het gerucht de ronde doet dat de daders extreem-rechtsen of neo-nazi's zouden zijn die op deze wijze de aanslag van Anders Breivik herdenken.

Update 21.56 uur:
Lauraetta Januze verteld op CNN in een interview dat haar zoon met een van de daders in het toilet van de McDonalds was. "Daar laade hij zijn wapen. Ik hoorde boem, boem, boem en zag daarna allemaal gewonden." Ook zag ze hem rechtstreeks in de gezichten van kinderen schieten.

Update 21.35 uur:
Een video van slachtoffers die worden verzorgd en afgevoerd door hulpdiensten.
Waarschuwing beelden kunnen schokkend zijn.

Op een onbevestigde video is een conversatie te horen waarin de daders voor 'losers' (wankers) worden uitgemaakt. Uiteindelijk wordt er geschoten en duikt de filmer weg.

Update 21.24 uur:
Het Duitse NTV weet dat er helikopters met scherpschutters boven München vliegen. Tevens zijn er uit heel Zuid-Duitsland politie eenheden onderweg ter versterking.

Persbureau DPA zegt dat alle eenheden van de politie nu in verhoogde staat van paraatheid zijn gebracht. Tevens worden alle bijeenkomsten en evenementen waar veel mensen samen zijn scherp in de gaten gehouden.

Update 20:55 uur:
Ziekenhuizen in de omgeving van München bereiden zich voor op de komst van gewonden. Artsen en verplegend personeel zijn opgeroepen om te komen werken. Intussen wordt er ook op topiveau overleg gevoerd. Burgemeester Reiter zit met een crisisteam in het stadhuis. Premier Seehofer van Beieren en minister Herrmann van Binnenlandse Zaken zijn op weg naar München.

Volgens de politie hadden de daders geweren bij zich (Langwaffen). Een getuige op RTL zegt dat een van de daders kisten aan had en op buitenlanders schold.

Update 20:25 uur:
Ook taxichauffeurs hebben de raad gekregen om geen passagiers meer op te pikken en de buurt van de schietpartij te mijden. 

Update 20:12 uur:
Ook het centraal station van München is ontruimd, helaas zijn er nog geen daders aangehouden alhoewel de politie in grote getale aanwezig is. Ook is een speciaal team (SEK oftewel Spezialeinsatzkommando) onderweg.

Het winkelend publiek zoekt intussen een veilig heenkomen. Op twitter bieden inwoners van München mensen die niet meer naar huis kunnen een slaapplek aan onder de hash-tag #offenetür (open deur)

.

Update 20:00 uur:
Alhoewel er nog weinig bekend is druppelt er wel van allerlei informatie binnen. Zo is het intussen bevestigd dat er 11 doden te betreuren zijn. Ooggetuigen melden dat er 3 daders zijn en er is ook in de metro geschoten.

Op last van de politie zijn alle winkels gesloten, meld een journalist van de Beierse omroep (BR). Klanten die binnen zijn kunnen niet meer de winkels uit. De politie raad ook iedereen aan om binnen te blijven. Ook het openbaar vervoer is stilgelegd.

De politie meld ook dat de schietpartij is begonnen bij de McDonalds aan de Hanauerstraße.

Update 19.37 uur:
Sky News meldt dat er een tweede schietpartij gaande is bij een metrostation. Er komen ook berichten binnen van schietpartijen in andere delen van de stad.

Update 19:29 uur:
Er is een video opgedoken die qua locatie bij een van de McDonald's in het winkelcentrum lijkt te zijn.

Update 18:56 uur:
Veel is nog onbekend omdat as we speak bezig is, maar het lijkt zeer ernstig. Met beelden die aan Alphen doen denken, laat de schutter het vierde grootste winkelcentrum in Duitsland achter. Met zekerheid is nog niets te zeggen, maar het lijkt erop dat de schutter in een café om zich heen begon te schieten en het winkelcentrum verliet, het metrostation in. Hier zijn ook schoten gelost.

Transfer Wijnaldum naar Liverpool afgerond

Georginio Wijnaldum speelt komend seizoen bij Liverpool. De middenvelder heeft een contract getekend voor vijf seizoenen, zo meldde de club op de website. De middenvelder komt over van Newcastle United. In totaal betalen The Reds een bedrag van €27,5 miljoen voor de Oranje international.

Wijnaldum werd een jaar geleden nog voor twintig miljoen euro door PSV verkocht aan Newcastle, maar nadat die club degradeerde had de speler zijn zinnen gezet op een nieuwe transfer. Met Liverpool is deze wens nu uitgekomen.

PSV profiteert overigens van de nieuwe overstap. Een woordvoerder laat dat aan de Telegraaf weten: "Wij kunnen bevestigen dat er sprake is van een doorverkooppercentage. Maar over verdere details doen wij geen mededelingen."

Taylor en Anderson naar halve finales World Matchplay

De top vier van de PDC staan in de halve finales van de World Matchplay. Donderdag wisten darters Michael van Gerwen en Adrian Lewis zich al te plaatsen. Vanavond waren het Phil Taylor en Gary Anderson die zich erbij voegde. 

Taylor speelde zijn honderdste wedstrijd in Blackpool. Hij won dit toernooi al vijftien keer. Vanavond was Mervyn King de tegenstander. The Power kwam op 5-2 en miste vervolgens negen pijlen om weg te lopen. King kon helemaal terugkomen (5-5) en liep even zelfs naar 7-9. Vanaf 10-10 gingen de twee Engelse darters gelijk op tot 13-13. Taylor zette een schitterende eindsprint met een tiendarter en een 124-finish. Hij won met 16-14. 

De tweede kwartfinale van de avond ging tussen Anderson en Steve Beaton. Er leek niets de hand voor Anderson, die snel 8-3 voor kwam. Beaton begon zijn ritme steeds beter te vinden, terwijl Anderson vooral dubbels begon te missen. Beaton kwam op 12-12 helemaal terug. Doordrukken kon Beaton echter niet, De Schot profiteerde van het slechte gooien van Beaton en kwam weer een break voor. Anderson kwam op 15-12, om zijn eerste matchdart op bulls-eye te missen. Een leg later kon hij het via tops wel afmaken. 

Zaterdag worden de halve finales gespeeld. Lewis zal de avond openen tegen Michael van Gerwen. De andere halve finale zal gaan tussen Taylor en Anderson. 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.