EU eist harder optreden van X (voorheen Twitter) tegen desinformatie

In een brief aan Elon Musk dringt EU-commissaris Breton aan op strenger optreden tegen illegale inhoud op de korteberichtendienst X. Op het platform geposte beelden van de aanvallen op Israël zouden in werkelijkheid uit videogames afkomstig zijn.

De aanvallen op Israël zijn ook een hot onderwerp op sociale netwerken – maar er wordt ook nepnieuws over de aanvallen verspreid via de portalen. Juist vanwege deze beschuldiging levert de EU nu kritiek op het platform X, voorheen Twitter.

Dinsdagavond publiceerde Thierry Breton, EU-commissaris verantwoordelijk voor de interne markt en diensten, een brief over de onlinedienst X - gericht aan de eigenaar van het platform, de Amerikaanse miljardair Elon Musk. Daarin hekelde Breton dat X werd gebruikt om “illegale inhoud en desinformatie” over de oorlog tegen Israël in de EU te verspreiden. 

Naarmate de brief vorderde, werd Breton veel strenger van toon, waarbij hij ‘gewelddadige en terroristische inhoud’ aan de kaak stelde die ‘lijkt te circuleren’ op X. Breton citeerde bijvoorbeeld afbeeldingen die verband hielden met oorlog, maar oorspronkelijk uit videogames zouden komen.

Afbeeldingen tonen fragmenten uit computerspellen 
Zo concludeert ook ARD-correspondent Nils Dampz over dit soort valse informatie: artikelen die als ‘breaking news’ worden bestempeld maar een fragment uit het computerspel ‘Arma3’ laten zien. Er werd dit weekend ook een video gepost door verschillende accounts waarop naar brandende huizen te zien waren, gecombineerd met kritische teksten over Israël. De video laat echter drie jaar oude beelden zien uit Algerije.

De EU heeft de regelgeving voor desinformatie aangescherpt
Breton riep Musk op om strenger op te treden tegen dit soort desinformatie en benadrukte de verplichting voor exploitanten van sociale netwerken om illegale en gemanipuleerde inhoud te verwijderen.

In dit verband verwees de EU-commissaris ook naar de Digital Services Act, die eind augustus in werking trad . De daarin opgenomen regelgeving draagt exploitanten van grote internetportals als X, maar ook Facebook, Apple, Amazon, Google en TikTok op om harder op te treden tegen haat, haatzaaiende uitlatingen en nepnieuws. Daartoe is de verplichting ingevoerd dat gebruikers van de diensten de mogelijkheid krijgen vermoedelijke illegale inhoud te melden.

Musk houdt zich van de domme
Aan het einde van zijn brief vroeg Breton aan Musk om binnen 24 uur te reageren op de beschuldigingen en eisen. En Musks antwoord kwam: hij vroeg de EU-commissaris om de overtredingen op te sommen “zodat het publiek ze kan zien”.

En ook op Bretons repliek dat Musk zich zeer bewust is van “misinformatie en verheerlijking van geweld” vroeg de eigenaar van X waar het precies over ging.

Musk ontving zelf al kritiek vlak na de aanvallen op Israël, omdat hij op zijn eigen X-profiel twee accounts had aanbevolen om op de hoogte te blijven van de oorlogsontwikkelingen, aldus Nils Dampz. Deze twee door Musk aangeprezen accounts staan echter bekend om het verspreiden van antisemitische en/of valse informatie.

X: Al actie ondernomen tegen tienduizenden posts
Ongeveer een jaar geleden heeft Musk de berichtendienst Twitter overgenomen en later hernoemd naar “X”. De overname ging gepaard met een grote ontslagronde in het bedrijf - en met kritiek dat er ook flink is bezuinigd op de afdelingen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid op het platform. Ondertussen worden deze bedrijfsonderdelen echter weer uitgebreid, zoals Lind Yaccarino, de door Musk aangestelde CEO van X, heeft meegedeeld.

Op het eigen bedrijfsaccount, dat informeert over maatregelen om veiligheid en transparantie op X te waarborgen, hebben de exploitanten van de online dienst meegedeeld dat “escalatieteams” al zijn opgetreden tegen tienduizenden berichten die onder andere gewelddadige uitlatingen bevatten of opriepen tot haatdragend gedrag. Bovendien zijn nieuw aangemaakte accounts van gebruikers die vermoedelijk banden hebben met de radicaalislamitische Hamas verwijderd.