Australian Open: Serena of een nieuweling?

Ook bij de vrouwen zijn alle kwartfinalistes op de Australian Open bekend. De gehele top-3 van de wereld ligt er al uit en van de top-10 zijn er nog maar vier over, de hoogste tijd voor een overzichtje.

Serena Williams (16) - Karolina Pliskova (7)
Williams won het toernooi al zeven keer, dus dit is bepaald geen onbekend terrein voor haar. Echt moeilijk heeft ze het nog niet: Tatjana Maria, Eugenie Bouchard en Dayana Yastremska zorgden voor geen enkele tegenstand, Simona Halep kon daar één set voor zorgen. Pliskova klopte landgenote Karolina Muchova en had het soms wat lastig met Madison Brengle en Camila Giorgi, maar tegen Garbiñe Muguruza overtuigde de Tsjechische, die voor de derde keer - en de derde keer op rij - de kwartfinales gaat spelen in Melbourne.

Naomi Osaka (4) - Elina Svitolina (6)
Osaka won de US Open, maar verder is dit de eerste keer dat ze op een Grand Slam de laatste acht haalt. Magda Linette en Tamara Zidansek moesten er in twee sets aan geloven, Hsieh Su-wei en Anastasija Sevastova hielden het drie sets vol tegen de Japanse. Svitolina haalde vorig jaar ook de kwartfinales en hoopt in haar vierde poging voor het eerst de halve finales op een Grand Slam te halen. Viktorija Golubic en Viktoria Kuzmova waren geen partij, Shuai Zhang en Madison Keys maakten het haar wat lastiger, maar niet lastig genoeg.

Williams kan voor de achtste keer de titel pakken (Pro Shots/Action Images)
Williams kan voor de achtste keer de titel pakken (Pro Shots/Action Images)

Petra Kvitova (8) - Ashleigh Barty (15)
Kvitova haalde in Melbourne de kwart- en halve finales, maar dat was al in 2011 en 2012. De tweevoudig Wimbledon-kampioene is voorlopig op dreef: ze had weliswaar geen ontzettend moeilijke route naar de kwartfinales, maar toch wonnen Magdalena Rybarikova, Irina-Camelia Begu, Belinda Bencic en Amanda Anisimova allen zelfs niet bijna één set. Barty staat voor het eerst in de kwartfinales van een Grand Slam, uitgerekend voor eigen publiek. Luksika Kumkhum, Wang Yafan en Maria Sakkari werden vrij simpel verslagen, Maria Sharapova werd het volgende slachtoffer van Barty.

Anastasia Pavlyuchenkova - Danielle Collins
Vier keer eerder schopte de ooit zo beloftevolle Pavlyuchenkova het tot de laatste acht, één keer (2017) in Melbourne. Monica Puig, Kiki Bertens en Aliaksandra Sasnovich werden slachtoffer van de Russische, die vervolgens wereldtopper Sloane Stephens (5) klopte. Collins speelt pas haar zesde hoofdtoernooi op een Grand Slam en haalde nooit eerder de laatste acht. Na zeges op Julia Görges (14) en Sachia Vickery, gevolgd door zeer overtuigende overwinningen op Caroline Garcia (19) en de mondiale nummer twee, Angelique Kerber, zal de Amerikaanse kansen zien op meer, want niks lijkt onmogelijk in Melbourne.

Met Barty heeft Australië weer eens een heldin in het vrouwentennis (Pro Shots/Action Images)
Met Barty heeft Australië weer eens een heldin in het vrouwentennis (Pro Shots/Action Images)