Zelenskyy bevestigt dat Russische troepen oprukken naar Kharkiv

Er wordt al weken gespeculeerd over een Russisch offensief in de buurt van Kharkiv. Nu heeft het Oekraïense ministerie van Defensie gevechten nabij Kharkiv gemeld., Russische troepen zijn opgerukt in de regio.

Volgens het ministerie van Defensie in Kyiv is het Russische leger een grondoffensief begonnen in de Oost-Oekraïense regio Kharkiv.

Het ministerie liet weten dat de Russische troepen in de vroege ochtend hadden geprobeerd door de Oekraïense verdedigingslinies te breken met behulp van pantservoertuigen. De gevechten gaan daarom door. 

'Gevechten met verschillende intensiteit'
Volgens een hooggeplaatste Oekraïense militaire vertegenwoordiger zijn de Russische troepen ongeveer een kilometer het Oekraïense grondgebied binnengedrongen. Het ministerie van Defensie zei dat de aanvallen waren "teruggedrongen", maar dat er nog steeds "gevechten van wisselende intensiteit" plaatsvonden. Verschillende reserve-eenheden zijn naar het getroffen gebied gestuurd om de verdediging te versterken.

"De Oekraïense strijdkrachten houden hun posities: Geen meter grond is verloren gegaan", schreef de gouverneur van de regio Kharkiv, Ihor Synyehubov, op Telegram. Hij zag geen gevaar voor de miljoenenstad Kharkiv.

Oekraïne verklaarde verder dat Rusland de dag ervoor verschillende luchtaanvallen had uitgevoerd in het gebied rond het stadje Vovchansk, dat in het grensgebied bij de Russische regio Belgorod ligt.

De Russische militaire blogger Rybar beschreef ook de gevechten bij Vovchansk: het aanvankelijke doel was om de gevechtszone uit te breiden en vijandelijke posities te verkennen tijdens de strijd.

Kharkiv al wekenlang onder vuur
Het grensgebied rond de grote stad Kharkiv in het noordoosten van Oekraïne ligt al enkele weken onder hernieuwd Russisch vuur, waardoor Kyiv al enige tijd vreest voor een nieuw offensief. Er zijn berichten dat Russische troepen daar enkele tienduizenden manschappen hebben gegroepeerd. De ernst van de situatie blijkt uit het feit dat het ministerie van Defensie in Kyiv hierover heeft gereageerd - niet de generale staf, zoals gewoonlijk het geval is.

Rusland probeert al sinds het begin van zijn invasie in februari 2022 de grensregio Kharkiv te veroveren. In de herfst van 2022 moest het leger zich daar terugtrekken. Maar zoals overal aan het front zijn het momenteel de Russische strijdkrachten die het initiatief in deze regio nemen sinds het mislukken van het Oekraïense tegenoffensief in de zomer van 2023.

Zelenskyy: "Hevige strijd" in de regio Kharkiv
Zelenskyy sprak van een "hevige strijd" rond Kharkiv. "Rusland is een nieuwe golf van tegenoffensieve acties begonnen", zei hij op een persconferentie. "Het Oekraïense leger had de aanval in de regio Kharkiv verwacht en zich er op voorbereid met troepen, brigades en artillerie (...) Er is nu een hevige strijd gaande in deze regio".