'Gaat heen en vermenigvuldig u'

Het geboortecijfer in Italië, een van de laagste ter wereld, daalt de afgelopen 15 jaar gestaag en bereikte vorig jaar een laagterecord van 379.000 geboortes.

Met de sterke steun van het Vaticaan heeft de  regering onder leiding van Giorgia Meloni een campagne opgezet om tegen 2033 minstens 500.000 geboortes per jaar te stimuleren, een cijfer dat volgens deskundigen noodzakelijk is om te voorkomen dat de economie bezwijkt onder het gewicht van een vergrijzende bevolking.

Paus Franciscus spoort daarom nu nog nadrukkelijker Italianen aan om kinderen te krijgen. Daarnaast roept hij op tot politieke strategieën en beleid om koppels aan te moedigen kinderen te krijgen, waaronder het beëindigen van onzekere arbeidscontracten en belemmeringen bij het kopen van een huis, en ervoor te zorgen dat vrouwen niet gedwongen worden te kiezen tussen moederschap en een carrière.

"Het probleem van onze wereld is niet dat er kinderen worden geboren: Het zijn egoïsme, consumentisme en individualisme die mensen verzadigd, eenzaam en ongelukkig maken," zei Franciscus.

Franciscus zal naar verwachting de nadruk blijven leggen op demografie tijdens het komende Heilig Jaar 2025, dat hoop als hoofdthema zal hebben.