'Wel of niet bekwaam, iedereen kan zich volspuiten met botox of fillers'

Steeds meer millennials kiezen voor fillers en botox om volle lippen, grotere borsten en een gladde huid te krijgen. Deze producten zijn gemakkelijk online verkrijgbaar, waardoor zelfverklaarde cosmetische artsen zonder juiste kwalificaties ingrepen uitvoeren met ernstige gevolgen. Is er een manier om deze trend te stoppen?

Richard Struik is distributeur van fillers en botox en levert alleen aan BIG-geregistreerde artsen, professionals met de juiste opleiding en erkenning. Toch lukt het onbevoegde 'thuisartsen' om aan dezelfde producten te komen. "Ik vraag me af waar zij hun producten vandaan halen. Wellicht via schimmige circuits of leveranciers," vertelde hij in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Struik benadrukt dat de cosmetische industrie voornamelijk wordt aangedreven door geld. "Sommige mensen overtreden regels en proberen snel geld te verdienen, zonder de patiënt in acht te nemen." Deze zelfverklaarde artsen zoeken online naar fillers en botox, en gaan daarmee aan de gang zonder de juiste bevoegdheden. "Helaas is er een online markt waar iedereen deze producten kan kopen, ongeacht hun bekwaamheid. De verkopers zijn alleen geïnteresseerd in het verkopen van fillers, zonder na te denken over wie ze injecteert. Dit is verontrustend en zeer frustrerend voor de branche."

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt dat consumenten zelf verantwoordelijk zijn door wie ze zich laten inspuiten met fillers en botox, aangezien het niet gaat om een ziekte of medische ingreep. Struik is verontwaardigd over deze stelling. Hij beschouwt het als een vorm van struisvogelpolitiek.