Frans elitekorps GIGN goed voorbereid op Olympische Spelen

Frankrijk laat niets aan het toeval over bij de Olympische Spelen in Parijs welke start op 26 juli en duurt tot 11 augustus.

Geconfronteerd met een veiligheidssituatie die door het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt omschreven als de meest uitdagende in de moderne geschiedenis, bereiden de leden van de GIGN, zich voor om de ergste scenario's het hoofd te bieden.

De GIGN (Groupe d'Intervention de la Gendarmerie Nationale) werd 50 jaar geleden opgericht na het bloedbad op de Olympische Spelen in München in 1972, hierbij kwamen 11 Israëli's om bij een aanslag door een Palestijnse militante groepering. Het is een van Frankrijks tactische elite-eenheden, verantwoordelijk voor het bevrijden van gijzelaars, antiterrorismeoperaties en andere invallen waarbij hun inzet nodig is.

Tijdens een van de laatste generale repetities voor de Spelen naderden ongeveer 50 in khaki-kleding geklede mannen op een zwarte gepantserde vrachtwagen een verlaten kantoorgebouw aan de rand van Parijs en bliezen een raam op de tweede verdieping open met een explosief. Nadat ze de glasscherven van het raamkozijn hadden verwijderd, bestormden ze het met graffiti bedekte gebouw op zoek naar gijzelaars - gespeeld door jonge agenten van de gendarmerie.

De eerste taak van GIGN in verband met de Olympische Spelen van 2024 was het veiligstellen van de aankomst van de Olympische fakkel in Marseille woensdagavond. Hierbij waren zo'n 120.000 mensen aanwezig, waaronder president Macron. De vlam werd in de haven overhandigd aan de eerste fakkeldragers. Vanuit Marseille reist de vlam door Frankrijk. 

De grootste uitdaging is misschien wel de openingsceremonie op 26 juli in Parijs, wanneer 300.000 mensen langs de oevers van de Seine zullen staan om te kijken naar een botenparade langs een 4 mijl lang stuk van de rivier. De GIGN zal op elke boot met atleten twee agenten in burger plaatsen, terwijl scherpschutters op daken zullen worden geïnstalleerd en troepen beneden in de straten van de stad zullen worden ingezet.

Ghislain Rety, de commandant van de GIGN, zei dat zijn team er klaar voor was. "Het zou oneerlijk zijn om te zeggen dat er geen risico is, maar het wordt zoveel mogelijk beperkt," zei hij.

In totaal zullen ongeveer 50.000 Franse politieagenten en soldaten Parijs beveiligen tijdens de Spelen, met extra hulp van enkele duizenden buitenlandse veiligheidsagenten.