Utrecht besluit tot ontruiming van bezette Universiteitsbibliotheek

Nadat dinsdagmiddag een grote groep activisten het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek aan de Drift in Utrecht heeft bezet, heeft het bestuur van de universiteit de actievoerders gevorderd het terrein te verlaten. De politie heeft de mensen die het terrein niet wilde verlaten aangehouden.

Woensdagavond is een groep activisten na een demonstratie op het Domplein opnieuw het universiteitsgebouw aan de Drift binnengedrongen. De driehoek van Utrecht heeft de mogelijkheden overwogen en laat op de avond uiteindelijk besloten om het pand te ontruimen vanwege lokaalvredebreuk.

De universiteit heeft de aanwezige personen eerder op de avond tot 22.00 uur de tijd gegeven om te vertrekken, maar daar is geen gehoor aan gegeven. Om 23.30 uur heeft de Universiteit opnieuw de actievoerders gevraagd te vertrekken en ontruiming door de ME aangekondigd.

Rond 1.00 uur werden de eerste arrestanten naar een stadsbus gebracht. Ze zijn via de achterkant van het bezette gebouw naar buiten gehaald. De politie laat weten op X dat de driehoek heeft besloten om het pand te ontruimen vanwege lokaalvredebreuk. 

Rond 2.00 uur was de ME nog steeds aanwezig en stond er nog een groep van zo'n 25 actievoerders.

De demonstranten willen dat de Universiteit Utrecht de banden met Israël verbreekt en een standpunt inneemt over de situatie in Gaza. Volgens Raha, een student en woordvoerder van de actievoerders, werkt de Universiteit Utrecht samen met bekende Israëlische organisaties die wapens ontwikkelen en verkopen als 'field tested', wat zou betekenen dat de wapens getest zijn op het Palestijnse volk. De studenten eisen dat deze samenwerking wordt geboycot, net zoals na de Russische inval in Oekraïne binnen twee weken de banden met Rusland werden verbroken door de Universiteit Utrecht.