ME aangevallen met ammoniak door demonstranten in Amsterdam

In Amsterdam zijn agenten woensdagavond even voor 22.00 uur op het Rokin, dat vol stond met pro-Palestijnse activisten, bespoten met ammoniak. Daarna greep de ME in.

De aanval van demonstranten kwam op een onverwacht moment. Agenten hadden net bitterballen gekregen van een restaurant in de buurt dat hen wilde steunen toen de activisten toesloegen.

De demonstranten gooiden eerst met stenen en braken daarna door een hek. Toen agenten dichtbij kwamen, gooide een van hen een fles met ammoniak (mogelijk schoonmaakmiddel) in het gezicht van een van de agenten. Daarna veegden agenten het Rokin leeg. Daarbij zijn ook politiehonden ingezet, maar die lijken niemand gebeten te hebben.

In totaal zijn er woensdag 32 aanhoudingen verricht. Dat aantal ligt opvallend laag, mogelijk komt dat doordat de GVB-bussen door activisten onbruikbaar gemaakt waren.

De demonstranten zijn opgepakt wegens openlijke geweldpleging, vernieling, mishandeling en opruiing. Inmiddels lijkt de rust teruggekeerd op het Rokin. De meeste demonstranten zijn volgens de politie vertrokken.

In de nacht van maandag op dinsdag greep de politie ook in bij een protest van pro-Palestijnse activisten. Toen werden er 169 aanhoudingen verricht. De meeste verdachten werden afgevoerd in bussen die van het GVB gevorderd waren.

Woensdag stonden er ook GVB-bussen klaar voor de arrestanten. De activisten hebben die bussen echter onbruikbaar gemaakt door onder meer de banden leeg te laten lopen.

De agenten hebben bij het UvA protest minder middelen tot hun beschikking dan bij bijvoorbeeld risicovolle voetbalwedstrijden. Zo zijn er geen politiepaarden, die vaak gebruikt worden om grote menigtes te verdrijven, aanwezig. Ook is er geen waterkanon. De Nederlandse politie heeft geen werkende waterwerpers meer, maar ze worden soms nog wel gehuurd van België of Duitsland. Dit keer is daar niet voor gekozen.