Russische beul opgeblazen in zijn auto

Yevgeniy Ananievsky, een Rus die verantwoordelijk was voor het martelen van Oekraïners in het gevangenkamp Olenivka in Berdiansk, is zondag opgeblazen in zijn auto. 

Een autobom in het bezette Berdiansk heeft de Rus gedood die verantwoordelijk zou zijn voor het opzetten van martelkamers in de Oblast Zaporizhzhia, aldus de Oekraïense militaire inlichtingendienst HUR op 5 mei.

HUR voert regelmatig aanslagen uit op Russische functionarissen, hun gevolmachtigden en medewerkers in zowel bezette delen van Oekraïne als in Rusland. Kyiv geeft doorgaans geen commentaar op deze aanvallen en eist de verantwoordelijkheid er niet voor op.

De Russische beul, Yevgeniy Ananievsky, die een positie bekleedde in het door Moskou geïnstalleerde bestuur in de bezette delen van Zaporizhzhia Oblast, werd op 5 mei vroeg in de ochtend in zijn auto gedood. HUR zei dat hij martelkamers had ingericht in de plaatselijke strafkolonie Berdiansk.

Russische wetshandhavers bevestigden de moord, maar maakten geen naam niet bekend.

Oekraïne heeft informatie geregistreerd over meer dan 128.000 slachtoffers van vermeende Russische oorlogsmisdaden, meldde het Openbaar Ministerie half maart. Deze omvatten opzettelijke aanvallen op burgers, aanvallen op culturele locaties of medische instellingen, marteling en deportaties.

Van de Russische kampen voor Oekraïense krijgsgevangenen is Olenivka, in de door Rusland bezette Donetsk Oblast, het meest berucht. Dit tot gevangenis omgevormde kamp is berucht geworden door berichten over mishandeling en marteling van de gevangenen. In de nacht van 28 juli 2022 doodde een explosie in het kamp 57 Oekraïense gevangenen en Olenivka werd wereldwijd bekend.

Stap voor stap verzamelde de Kyiv Independent in Rusland informatie over het functioneren van de gevangenis en over de bewakers, managers en toezichthouders. Ze konden de mensen identificeren die betrokken waren bij het systematische misbruik van Oekraïense krijgsgevangenen, waaronder verdedigers van Mariupol, die na het beleg van de stad ook naar Olenivka werden gestuurd.

Hieronder hun reportage