Bernie Sanders (82) wil zich opnieuw verkiesbaar stellen als senator in VS

De linkse politicus Bernie Sanders wil zich in november opnieuw verkiesbaar stellen als senator in de VS. De 82-jarige legde uit dat "deze verkiezing in 2024 in veel opzichten de meest belangrijke verkiezing in ons leven is: Blijven de Verenigde Staten functioneren als een democratie? Of gaan we over tot een autoritaire regeringsvorm?"

In een videoboodschap hekelt Sanders de economische ongelijkheid in de VS en de enorme invloed van de superrijken op het politieke systeem van het land.

Sanders is een van de drie onafhankelijke senatoren in het Amerikaanse Congres. Hij stemt echter meestal met de Democraten mee en wordt daarom tot hun politieke kamp gerekend. De meest recente stemming over Amerikaanse militaire hulp aan Israël, die door Sanders expliciet wordt afgewezen, was een ander verhaal. Hij stelde de kwestie ook aan de orde in zijn videoboodschap. "Israël had het absolute recht om zich te verdedigen tegen deze terroristische aanval," benadrukte Sanders met betrekking tot de aanval van de islamitische Hamas op 7 oktober. "Maar het had en heeft niet het recht om oorlog te voeren tegen het hele Palestijnse volk, en dat is precies wat het aan het doen is." Hij vindt dat het geld van de Amerikaanse belastingbetaler hiervoor niet naar de "extremistische" regering van Israël moet gaan.

Gelijktijdig met de presidentsverkiezing moeten Amerikanen in november hun stem uitbrengen voor alle zetels in het Huis van Afgevaardigden en een derde van de zetels in de Senaat. Senatoren hebben een ambtstermijn van zes jaar. Sanders zit al meer dan 30 jaar in het Congres. Het niet-partijgebonden lid vertegenwoordigde eerst de staat Vermont in het noordoosten van de VS als lid van het Huis van Afgevaardigden en is sinds 2007 senator. Hij stelde zich in 2016 en 2020 zonder succes kandidaat voor de Democratische presidentsverkiezingen.