Chinese president Xi op bezoek in Europa

De Chinese president Xi Jinping is aangekomen in Frankrijk, de start van zijn eerste reis naar de EU sinds 2019. Tijdens zijn bezoek aan de EU zal de Chinese president zijn Franse ambtgenoot, Emmanuel Macron, en de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, ontmoeten.

Zij zullen er bij hem op aandringen om goede afspraken te maken over de handel tussen de EU en China en de Chinese invloed bij Rusland aan te wenden in verband met de oorlog in Oekraïne. Het westen wil vooral dat het land geen wapens aan Rusland levert waardoor de balans in het conflict kan omslaan.

Voorafgaand aan het bezoek vertelde Macron de Franse krant La Tribune dat er betere handelsverdragen nodig zijn "omdat China nu op veel gebieden overcapaciteit heeft en massaal naar Europa exporteert".

In september 2023 startte de EU een onderzoek naar de mogelijkheid om strafheffingen op te leggen om EU-producenten te beschermen tegen goedkopere import van elektrische voertuigen (EV) die volgens de EU worden gesubsidieerd door de Chinese overheid.

De overcapaciteit e-auto's en staal als gevolg van een zwakke vraag in China leidt tot oneerlijke handel en onaanvaardbare marktverstoring, zei Von der Leyen, die "kunnen leiden tot de-industrialisatie in Europa" en  banenverlies, met name in de Duitse auto-industrie.

Verder zal Macron proberen Xi te overtuigen om geen tegenmaatregelen te nemen naar aanleiding van de strafheffingen, door de invoerrechten op Franse cognac en landbouwproducten te verhogen. China opende in januari een onderzoek naar brandy die uit de Europese Unie werd geïmporteerd, wat de vrees deed ontstaan dat cognac een soortgelijke behandeling zou kunnen krijgen als Australische wijn, waarop China strafheffingen van ruim 200% invoerde.

Xi, die in Parijs werd verwelkomd door de Franse premier Gabriel Attal, zei in een verklaring bij zijn aankomst dat de banden tussen China en Frankrijk "een model zijn voor de internationale gemeenschap van vreedzame coëxistentie en win-win samenwerking tussen landen met verschillende sociale stelsels".

Later in de week gaat de Chinese leider door naar Servië en Hongarije, twee landen die worden gezien als landen die dichter bij Peking maar ook dichter bij Rusland staan. Hongarije hoopt de Europese hub te worden voor de Chinese productie van elektrische voertuigen nadat BYD in 2023 een deal sloot voor zijn eerste EV-fabriek in Europa.

De EU-leiders zijn verdeeld over hoe ze met China moeten omgaan, gezien de groeiende wereldwijde invloed en economische macht van het land.