PVV-onderhandelaar 'showt' formatiestukken: strengste asielakkoord ooit

Bij aankomst bij de formatiebesprekingen droeg Gidi Markuszower, PVV-Kamerlid en onderhandelaar, enkele documenten onder zijn arm. Deze waren goed zichtbaar voor de journalisten die stonden te wachten, en werden dus ook duidelijk in beeld gebracht door een persfotograaf.

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Dat is een van de "bouwstenen voor doorbraken" die PVV, VVD, NSC en BBB willen bereiken, zo valt te lezen op een document.

Het 'voorlopige regeerakkoord' noemt een belastingverlichting van 'PM miljard' vanaf 2025 voor de middenklasse en kwetsbare groepen. Waarschijnlijk verwijst 'PM' naar 'pro memorie', wat betekent dat het bedrag laterprecies wordt vastgesteld. Het nieuwe kabinet wil zich richten op een akkoord over de volgende kernpunten: zekerheid en koopkracht, beheersing van migratie, huisvesting en volkshuisvesting, infrastructuur en openbaar vervoer. En een duurzame toekomst voor de landbouw en visserij. 

In het conceptakkoord wordt benadrukt dat hoewel niet alles meteen kan worden opgelost, "Nederland snakt naar veranderingen" vanwege het gebrek aan betrouwbaarheid van de overheid en de politiek voor de burgers, of het nu gaat om rechtszekerheid, goed bestuur of veiligheid in de eigen buurt."