'Overheid komt afspraken met zonnepanelenbezitters niet na'

Mensen met zonnepanelen op hun dak, voelen zich bedrogen. Diverse energiebedrijven brengen honderden euro's in rekening voor 'terugleverkosten'. Dit heeft tot gevolg dat eigenaars besluiten om hun panelen uit te schakelen of zelfs van het dak te halen, zoals De Telegraaf meldt.

De verplichting voor zonnepaneelbezitters om 'terugleverkosten' te betalen, is gerelateerd aan het niet stoppen van de salderingsregeling. Voormalig minister Rob Jetten wilde deze regeling afbouwen, maar zijn voorstel werd afgewezen in de Eerste Kamer. De huidige salderingsregeling stelt mensen in staat om de jaarlijks opgewekte elektriciteit te verrekenen met het jaarlijkse verbruik.

Bij de aanschaf van de zonnepanelen is geen rekening gehouden met deze extra kosten, waardoor de terugverdientijd langer wordt. Sommige mensen overwegen zelfs om hun panelen uit te schakelen of van hun dak te verwijderen.

Een gefrustreerde elektrotechnisch ingenieur, Marco Berkheij, beklaagt zich bij de Telegraaf: "De overheid komt haar afspraken niet na en staat toe dat energiebedrijven deze kosten in rekening brengen, waardoor het minder rendabel is om in zonnepanelen te investeren. Ik voel me gestraft omdat ik zonnepanelen heb." Meer hierover bij WNL.