Rusland gaat tactische kernwapens testen na 'provocaties Westen'

Het Russische ministerie van Defensie heeft vandaag aangekondigd dat er uitgebreide luchtmachtoefeningen zullen plaatsvinden in het zuiden van Rusland, hierbij zullen ook gevechtssituaties met tactische kernwapens worden geoefend. Volgens het ministerie zijn deze oefeningen een reactie op "provocaties van westerse functionarissen" en zijn ze bevolen door president Vladimir Poetin. Het is onduidelijk of er tijdens de oefeningen daadwerkelijk bommen tot ontploffing zullen worden gebracht. De laatste nucleaire tests in Rusland vonden plaats in 1990, tijdens de Sovjet-Unie.

Met "provocaties" zou kunnen worden gedoeld op de uitspraken van de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron. Hij gaf aan dat Oekraïne Britse wapens mag inzetten om doelen in Rusland aan te vallen. Het Kremlin reageerde hier onmiddellijk boos op en beschouwt het als een "directe escalatie" van het conflict tussen Oekraïne en Rusland. Een woordvoerder van het Kremlin benadrukte dat dit een "gevaar kan betekenen voor de Europese veiligheid en de hele Europese veiligheidsstructuur".

Maar woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, haalde later opmerkingen aan van de Franse president Emmanuel Macron over het mogelijk sturen van soldaten naar Oekraïne, evenals verklaringen van vertegenwoordigers van de Britse en Amerikaanse Senaat.

Militaire en andere speciale diensten zijn bezig met het verifiëren van berichten over de inzet van het Franse vreemdelingenlegioen in Oekraïne, voegde Peskov eraan toe. 

Peskov verwees ook naar een bericht in de Financial Times waarin stond dat Rusland sabotagedaden in heel Europa voorbereidde en noemde dit "niet serieus" en "ongegrond". De krant had gepubliceerd zei dat Europese inlichtingendiensten hun regeringen hadden gewaarschuwd dat Rusland gewelddadige sabotagedaden aan het beramen was over het hele continent, omdat het op een koers van permanent conflict met het westen zou aansturen.