Nationale Herdenking op de dam vrij rustig verlopen

De Nationale Herdenking in Amsterdam is rustig verlopen. Er waren zo'n 4.400 toeschouwers aanwezig in plaats van de eerder genoemde 10.000 mensen.

Op X werd gemeld dat de politie om 20.00 uur een activist tegen de grond heeft gewerkt, die de stilte wilde verstoren. De politie legde de man hardhandig het zwijgen op. 

Burgemeester Halsema speecht tijdens Dodenherdenking: "Oorlog maakt wonden die nooit helen"
Bij de Nationale Herdenking op de Dam heeft burgemeester Femke Halsema gespeecht. In haar speech benoemde de burgemeester dat ondanks dat aan elke oorlog een einde komt, het geweld blijft voortrazen in de herinnering. "Bij diegenen die overleefden, bij de nabestaanden. Er is verdriet, schuldgevoel soms, om er nog te zijn. Oude angst kan zo maar opvlammen. Bij het plotselinge geluid van een sirene. Als er gescholden wordt of er agressie is in onze straten. Als beelden van gruwelijk oorlogsgeweld onze huiskamers, onze harten binnendringen." Volgens de burgemeester 'maakt oorlog wonden die nooit helen'. "Pijn, een diep gevoel van verlatenheid, van onveiligheid, leven door."

Halsema gaat verder dat "meningsverschillen soms zo luid kunnen kinken dat het ons mededogen overstemt". De burgemeester wil meegeven om een zacht gemoed te hebben "voor al die mensen die de wond van oorlog nog voelen" en om "oog te hebben voor iedereen die rouwt om alle kinderen die de wereld niet heeft kunnen redden". "Laten we soms even stil zijn. Laten we elkaar tot troost zijn."

Vanmiddag man opgepakt wegens opruiing
De politie heeft eerder vandaag een 41-jarige man aangehouden vanwege opruiende berichten op sociale media rond de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Volgens de politie gingen die berichten onder andere over het verstoren van de herdenking. 

De Telegraaf schrijft dat het zou gaan om de in Amsterdam geboren Rachid El Ghazaoui, beter bekend als rapper Appa. "Er is geen perfecter moment om de schreeuw van de genocide in Gaza te laten horen dan 4 mei tijdens de dodenherdenking", zou de rapper op Instagram hebben geschreven volgens de krant. 

Over de identiteit van de man en zijn uitspraken kan de politie geen verdere informatie geven. De woordvoerder laat weten dat de uitspraken door het Openbaar Ministerie als strafbaar zijn beoordeeld. De man is door de politie opgepakt en meegenomen voor verhoor.