VK: Oekraïne mag Stormshadow op Rusland afschieten

Het westen lijkt niet meer onder de indruk van Russische blablabla dat alleen dat land raketten over de grens zou mogen schieten. De Britse minister van Buitenlandse zaken, David Cameron, heeft aangeven dat het VK niet moeilijk zal doen als Oekraine Stormshadows op doelen in Rusland afschiet. Ook Frankrijk en Italië leveren deze kruisraketten met een bereik van 550+ km (exacte gegevens zijn geheim).

David Cameron zei dat Oekraïne "absoluut het recht heeft" om aanvallen uit te voeren in Rusland met Britse wapens tijdens zijn tweede bezoek aan Kyiv, ze beslissen zelf hoe de door Groot-Brittannië geleverde munitie gaat worden gebruikt.

"In termen van wat de Oekraïners doen, is het naar onze mening hun beslissing hoe ze deze wapens gebruiken, ze verdedigen hun land, ze zijn illegaal binnengevallen door Vladimir Poetin en ze moeten deze stappen nemen," zei hij. "We bespreken geen voorbehouden, maar laten we absoluut duidelijk zijn, Rusland heeft een aanval uitgevoerd op Oekraïne en Oekraïne heeft absoluut het recht om terug te slaan naar Rusland."

Het bezoek van Lord Cameron aan Kyiv volgde kort na de Britse beslissing om Oekraïne dit jaar voor minstens 3 miljard pond aan militaire steun te geven.

Cameron bevestigde afzonderlijk een pakket van 36 miljoen pond voor energiesteun aan Oekraïne. Het pakket omvat 20 miljoen pond aan nieuwe noodfinanciering na Russische aanvallen op de Oekraïense energie-infrastructuur.

In de laatste tranche van wapens voor het Zelenskyy regime heeft Groot-Brittannië precisiegeleide bommen, raketten en apparatuur voor 100 mobiele luchtverdedigingsteams opgenomen om "Oekraïne in staat te stellen de drones en raketten van Rusland neer te schieten".

"Oekraïne verdedigt zich fel tegen de illegale invasie van Rusland, waardoor een oorlog waarvan Poetin dacht dat die dagen zou duren, jaren gaat duren. Maar deze oorlog is de uitdaging van onze generatie en Oekraïne kan hem niet alleen uitvechten," zei de minister van Buitenlandse Zaken in Kyiv.