Houthi-militie dreigt met aanvallen op Israëlische havens Middellandse Zee

De Houthi-militie in Jemen heeft gedreigd haar aanvallen op schepen in de Middellandse Zee uit te breiden. Volgens een woordvoerder van de militie, die gelieerd is aan de radicale islamitische organisatie Hamas, zouden de Houthi's alle schepen die vanuit de Middellandse Zee op weg zijn naar Israël en binnen bereik liggen, aanvallen.

De Israëlische havens aan de Middellandse Zee liggen op ongeveer 2000 kilometer afstand van Jemen. Het geschatte bereik van de raketten waarover de Houthi's beschikken loopt uiteen van 1.900 tot 2.500 kilometer. Volgens experts beschikt de militie ook over Iraanse drones die tot 2.000 kilometer ver kunnen vliegen. Dit betekent dat de Houthi's hun dreigement in theorie zouden kunnen waarmaken.

De Houthi's, die grote delen van de Rode Zeekust in Jemen controleren, vallen sinds november schepen aan in de Rode Zee en de Golf van Aden. Naar eigen zeggen willen ze de Palestijnen steunen in de oorlog tussen Israël en het islamistische Hamas in de Gazastrook. Onlangs dreigden ze ook hun aanvallen uit te breiden naar de Indische Oceaan.

De VS en het VK hebben gereageerd op de acties op Rode Zee met aanvallen op milities in Jemen. Daarnaast proberen oorlogsschepen van twee internationale coalities het scheepvaartverkeer langs de Jemenitische kust veilig te stellen.