Nieuw te streamen in mei

Terwijl de lente ons een beetje in de steek laat zoeken wij streamingfans ons heil thuis, op de bank, met een serie of film. Deze maand ziet nieuwe seizoenen van populaire favorieten (Bridgerton, Hacks, Doctor Who), streamingreleases van films die in andere landen gewoon in de bioscoop verschenen, documentaires en -series, reality, komedie, sciencefiction en maatschappelijk drama. Je moet het alleen wel even weten te vinden; hieronder een eerste aanzet voor waar je deze maand naar zou kunnen gaan kijken.

HBO Max

Het derde seizoen van Hacks is nu te zien.  Een jaar nadat hun paden scheidden, geniet Deborah Vance (Jean Smart) van het succes van haar stand-upspecial, terwijl Ava (Hannah Einbinder) nieuwe kansen nastreeft in Los Angeles.

Pretty Little Liars: Summer School (9 mei) gaat verder na Pretty Little Liars: Original Sin enconfronteert de hoofdfiguren met een lot dat erger is dan de dood: zomerschool. Millwood High is echter niet het enige dat hun leuke zomerbaantjes en liefdeslevens in de weg staat. Een nieuwe schurk, die al dan niet een connectie heeft met A, is naar de stad gekomen en gaat ze allemaal op de proef stellen.

Turtles All The Way Down (nu te zien),gebaseerd op de gelijknamige bestseller van John Green (The Fault in Our Stars, Paper Towns), gaat over de 17-jarige Aza Holmes (Isabela Merced), die worstelt met een dwangstoornis. Het is niet makkelijk om Aza te zijn, maar ze doet haar best... Ze wil een goede dochter, vriendin en student zijn, maar moet tegelijkertijd zien om te gaan met een stormvloed aan invasieve, obsessieve gedachten die ze niet kan beheersen. Wanneer ze opnieuw contact maakt met Davis, haar jeugdliefde, wordt Aza geconfronteerd met fundamentele vragen over liefde, geluk, vriendschap en hoop.

Voordat eind deze maand de prequel Furiosa: A Mad Max Saga in de bioscopen verschijnt kun je op HBO Max de eerdere films nog even bekijken: Mad Max, Mad Max 2, Mad Max Beyond Thunderdome en natuurlijk Mad Max: Fury Road zijn vanaf 16 mei te streamen.

Vers na de release van Beyoncé's recordbrekende, genre-tartende nieuwe album, onderzoekt CNN de staat van de Amerikaanse countrymuziek in een nieuwe documentaire: Call Me Country: Beyoncé and Nashville's Renaissance (24 mei). De 42 minuten durende film onderzoekt "deze afrekening in het genre rechtstreeks vanuit de countrymuziekhoofdstad van de wereld" door middel van interviews met muzikanten en analyses door cultuur- en countrymuziekexperts. 

In mei eindigen ook de series The Girls on the Bus en The Sympathizer, dus die zijn voor de liefhebbers dan gereed om helemaal te bingen.

Prime Video

De Pudding Club (nu te zien) is een zesdelige absurdistische komedieserie waarin vijf psychiatrische patiënten hun week bespreken, onder toeziend oog van hun strenge begeleidster. De verhalen die ze vertellen zijn politiek incorrect, bizar en hilarisch, waardoor je al snel de waarheid niet meer van waanzin kunt onderscheiden. Of deze therapie-sessies de patiënten zullen helpen, is dan ook nog maar de vraag... 

The Idea of You (nu te zien) is een Amerikaanse romantische filmkomedie gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van Robinne Lee uit 2017. De film vertelt het verhaal van Solène (Anne Hathaway), een 40-jarige alleenstaande moeder, die een onverwachte romance begint met de 24-jarige Hayes Campbell (Nicholas Galitzine), de leadzanger van August Moon, de hipste boyband op aarde.

Volg Jeremy Clarkson op zijn nieuwste avontuur: het boerenleven. De oud-presentator van Top Gear ruilt de snelle auto's in voor tractoren en transformeert zichzelf in Clarkson's Farm (seizoen 3, nu te zien) tot de meest onwaarschijnlijke boer van Groot-Brittannië. Samen met zijn agrarische collega's neemt Clarkson het op tegen ongehoorzame dieren, gewassen die niet groeien, onbehulpzame weersomstandigheden en een onverwachte pandemie. Wat zou er mis kunnen gaan?

Andere toevoegingen aan Prime Video in mei zijn onder andere The Magnificent Seven, Death Wish deel 1 t/m 5 (nu te zien), The Beekeeper (17 mei) en Ferrari(25 mei).

Apple TV+

Dark Matter (8 mei twee afleveringen, daarna wekelijks tot 26 juni) is sci-fi thriller gebaseerd op het blockbusterboek van de veelgeprezen bestseller auteur Blake Crouch, en met in de hoofdrollen Joel Edgerton, Jennifer Connelly, Alice Braga, Jimmi Simpson, Dayo Okeniyi en Oakes Fegley.

Het boek wordt geprezen als een van de beste sci-fi-romans van het decennium en is een verhaal over de weg die niet is afgelegd. De serie volgt Jason Dessen (gespeeld door Edgerton), een natuurkundige, professor en familieman die - op een avond terwijl hij naar huis loopt in de straten van Chicago - wordt ontvoerd in een alternatieve versie van zijn leven. Wonder verandert al snel in een nachtmerrie wanneer hij probeert terug te keren naar zijn realiteit te midden van het geestverleggende landschap van levens die hij had kunnen leiden. In dit labyrint van realiteiten begint hij aan een schrijnende reis om terug te keren naar zijn ware familie en hen te redden van de meest angstaanjagende, onverslaanbare vijand die je je maar kunt voorstellen: zichzelf.

In seizoen drie van de tweetalige serie Acapulco (nu twee afleveringen te zien, vanaf woensdag wekelijks een nieuwe tot 26 juni), is het tijd om fouten uit het verleden en een opwindend nieuw begin te verzoenen. In het huidige verhaal keert de oudere Maximo (Derbez) terug naar een Las Colinas die hij niet meer herkent. Terwijl in 1985 de jongere Maximo (Enrique Arrizon) zijn klim op de ladder van succes voortzet, terwijl hij mogelijk alle relaties in gevaar brengt waar hij zo hard aan heeft gewerkt.

Hollywood Con Queen (8 mei) is een explosieve, nieuwe driedelige documentaireserie die het schokkende verhaal achter een van Hollywood's grootste oplichting verkent. Een mysterieuze figuur die de 'Con Queen' wordt genoemd, doet zich voor als de machtigste vrouwen in de industrie en lokt nietsvermoedende slachtoffers naar Indonesië met de belofte van een levensveranderende carrièremogelijkheid. De doelwitten van de 'Con Queen' putten hun persoonlijke financiën uit in het nastreven van een grote doorbraak, terwijl ze worden uitgebuit in een pervers psychologisch spel over de hele wereld. De zwendel trekt uiteindelijk de aandacht van ervaren onderzoeksjournalist Scott Johnson van The Hollywood Reporter en toegewijde privédetective Nicole Kotsianas, die op zoek ging naar de waarheid, om een verhaal te ontdekken dat vreemder was dan ze zich hadden kunnen voorstellen.

The Big Cigar (17 mei twee afleveringen, daarna wekelijks tot 14 juni) is het ongelooflijke waargebeurde verhaal van de Hollywood-revolutie die de sociale revolutie ontmoet: het is een wild verhaal van Black Panther-oprichter Huey Newton die ontsnapt uit de FBI naar Cuba met de hulp van de beroemde producer Bert Schneider in een onmogelijk uitgebreid plan - met een nepfilmproductie - dat op alle mogelijke manieren fout gaat. En op de een of andere manier is het allemaal waar. Meestal.

De hartverwarmende, veelgeprezen komedie Trying met in de hoofdrollen Esther Smith en Rafe Spall, keert op 22 mei terug met een vierde seizoen (twee afleveringen, daarna wekelijks tot 3 juli). In dit spannende nieuwe seizoen zijn we zes jaar snel vooruit en ontdekken we dat Nikki (Smith) en Jason (Spall) ervaren adoptanten zijn die een mooie kleine nucleaire familie hebben opgebouwd, verrijkt door een buitengewoon ondersteuningsnetwerk. Echter, als hun tienerdochter, Princess (Rayner), begint te verlangen naar een band met haar biologische moeder, worden Nikki en Jason geconfronteerd met de ultieme test van hun opvoedingsvaardigheden.

SkyShowtime

Na vier decennia in Los Angeles te hebben gewoond als een van de beroemdste gezinnen, nemen de Stallones in het tweede seizoen van The Family Stallone (16 mei) voorgoed afscheid van Hollywood en verhuizen ze naar het oosten. Sophia en Sistine jagen hun dromen na in New York City terwijl Scarlet in Miami het studentenleven en een nieuwe liefde ontdekt. De kinderen zijn nu echt het huis uit en Sly en Jen settelen in Palm Beach. Maar afstand is voor dit gezin geen obstakel. Het seizoen mondt uit in een onvergetelijke reis naar Italië om hun familiegeschiedenis te verkennen, nieuw leven in de liefde te blazen en onvergetelijke herinneringen te maken.

Concordia (23 mei twee afleveringen, daarna wekelijks twee nieuwe tot in totaal zes afleveringen) is de gemeente van de toekomst, gebouwd op een fundering van surveillance en datacollectie. Niet voor snode, egoïstische doeleinden, maar voor het welzijn van de inwoners met als doel om een vrijere, eerlijkere en menselijkere samenleving te creëren. Na twintig jaar bestaan is Concordia een onbetwistbaar succes, tot er rampen toeslaan die de fundering en de mogelijkheid tot uitbreiding in gevaar brengen: de allereerste moord en een hack van de ondoordringbare AI van de stad. Het onderzoek om de hack te herstellen, de moord op te lossen en de uitbreiding te voltooien wordt een race tegen de klok en het team bevindt zich al snel oog in oog met een diep verontrustend geheim dat alles wat de makers hebben bereikt, dreigt te vernietigen... 

Na twee films vol vriendschap en eindeloos geflirt zijn Poppy en Branch in Trolls Band Together (5 mei) nu eindelijk officieel een stelletje (#broppy)! Naarmate ze naar elkaar toe groeien, ontdekt Poppy dat Branch een geheim verleden heeft. Hij zat ooit bij haar favoriete boyband, de razend populaire BroZone, met zijn vier broers: Floyd, John Dory, Spruce en Clay. Toen Branch nog een baby was viel BroZone, net als zijn familie, uit elkaar. Sindsdien heeft Branch zijn broers nooit meer gezien. Maar wanneer Branch’s broer Floyd door een paar gemene popster-schurken, Velvet en Veneer, voor zijn muzikale talenten wordt ontvoerd, beginnen Branche en Poppy aan een aangrijpende en emotionele reis om de andere broers te herenigen en Floyd te redden van een lot erger dan vergetelheid.

Disney+

De langstlopende sciencefictionserie Doctor Who keert, na een introductie van vier specials vorig jaar, op 11 mei terug met een nieuw seizoen (twee afleveringen, daarna wekelijks tot in totaal acht afleveringen). Het is het eerste seizoen voor de nieuwe Fifteenth Doctor (Ncuti Gatwa) en de companion Ruby Sunday (Millie Gibson). Het seizoen volgt Ruby's introductie in de wereld van de Doctor en de band die de twee opbouwen door hun vergelijkbare achtergronden. In dit eerste seizoen reist het duo naar ruimtestations gerund door baby's, de opnamestudio waar de Beatles hun eerste album opnemen, een buitenaards slagveld, de 'regency'-periode in het Verenigd Koninkrijk en nog veel meer.

Over de Beatles gesproken: de documentaire Get Back van Peter Jackson die in 2021 verscheen (en nog steeds op Disney+ te zien is), baseerde zich op hetzelfde materiaal als waar in 1970 de (veel kortere) documentaire Let it Be van Michael Lindsay-Hogg op was gebaseerd. Deze documentaire is vanaf 8 mei ook te zien, waardoor Beatles-fans die deze nooit hebben kunnen zien de schade kunnen inhalen en de vergelijking tussen Lindsay-Hogg en Jackson kunnen maken.

De documentaireserie Camden (precieze dag in mei nog onbekend) verkent het kloppende muziekhart van de Britse hoofdstad en laat zien hoe de levens en carrières van iconische wereldsterren door deze Londense buurt zijn beïnvloed. Archiefbeelden,observaties en interviews vertellen de rijke geschiedenis van Camden. Beroemde muzikanten van over de hele wereld halen herinneringen op aan de buurt: van hun eerste optredens tot uitverkochte zalen en hoogte- en dieptepunten uit het uitgaansleven en hun jeugdige ontdekkingstocht in demuziekwereld.

Het is 1536. Het leven van Matthew Shardlake wordt verstoord als Thomas Cromwell hem opdraagt om een verdachte dood in het afgelegen klooster van Scarnsea te onderzoeken. Bedrog en corruptie zijn er in de serie Shardlake (nu te zien) wijdverbreid en al snel wordt duidelijk dat de moord niet de eerste is. Shardlake raakt verstrikt in een web van leugens dat niet alleen zijn integriteit, maar ook zijn leven bedreigt. Deze meeslepende detectiveserie is gebaseerd op de populaire Tudor-mysterieromans van C.J. Sansom.

In Abbot Elementary (seizoen 3, 8 mei) volgen we een groep gedreven en gepassioneerde leerkrachten – en een ietwat toondove directeur – die hun weg zoeken in het openbare scholensysteem in Philadelphia. Ondanks de tegenslagen zijn ze vastbesloten hun leerlingen te helpen slagen in het leven. Hoewel deze hardwerkende ambtenaren met te weinig zijn en niet over voldoende middelen beschikken, houden ze van hun werk. Ook al zijn ze het niet eens met de visie van het schooldistrict.

Netflix

Club de Costa is terug en hotter dan ooit! Met een hechte, diverse cast van acht die de Costa-familie vormen, is geen dag hetzelfde aan de Spaanse kust in Costa!! de serie (nu te zien). Van eye-candy tot hartstochtelijke romances, van aanstekelijke beats tot te gekke danspasjes - deze zonovergoten serie met een flinke dosis humor heeft het allemaal.

Deel 1 van seizoen 3 van Bridgerton is te zien vanaf 16 mei. Het achtdelige seizoen zal in twee delen verschijnen. Penelope Featherington (Nicola Coughlan) heeft haar langgekoesterde verliefdheid op Colin Bridgerton (Luke Newton) eindelijk opgegeven na het horen van zijn kleinerende woorden over haar vorig seizoen. Ze heeft besloten dat het tijd is om een man te vinden, het liefst één die haar genoeg vrijheid geeft om haar dubbelleven als Lady Whistledown voort te zetten, ver weg van haar moeder en zussen. Maar vanwege haar gebrek aan zelfvertrouwen mislukken Penelope's pogingen op de huwelijksmarkt dramatisch. 

Atlas Shepherd (Jennifer Lopez) is in Atlas (24 mei) een briljante data-analist die weinig heeft met mensen en een sterk wantrouwen koestert tegen kunstmatige intelligentie. Ze neemt deel aan een missie om een rebelse robot te onderscheppen waarmee ze een mysterieus verleden deelt. Maar wanneer de situatie uit de hand loopt, blijkt vertrouwen op AI de enige kans om de toekomst van de mensheid te redden.

Canal+

De Franse misdaadserie Of Money and Blood (D’Argent et du sang, 16 mei twee afleveringen, daarna wekelijks) is gebaseerd op het boek van Fabrice Arfi over het waargebeurde verhaal van de grootste zwendel van de eeuw. Zijn boek over het koolstof-belastingfraudeschandaal onthult een duistere wereld van hebzucht, macht en bedrog in het Parijs van 2009.

Het verhaal draait om de opkomst van een nieuwe markt voor 'koolstofquota', die in het leven is geroepen om de strijd tegen vervuiling aan te gaan. Echter, in plaats van het bevorderen van milieuvriendelijke praktijken, wordt deze markt al snel het toneel van een complexe zwendel, waarbij miljarden euro's verdwijnen in de zakken van gewetenloze oplichters. In het middelpunt van deze oplichting staat een bende kleine criminelen uit Belleville, een beruchte wijk in Parijs. Gedreven door hun verlangen naar rijkdom en status, bundelen ze hun krachten met een handelaar uit de hogere klasse om een meesterplan uit te voeren dat de wereld zal verbijsteren.

Years and Years (12 mei, maar nu al beschikbaar op HBO Max) is een zesdelig meeslepend Brits drama van Russell T. Davies (Doctor Who, Queer as Folk). Door de ogen van een gewone familie uit Manchester zien we de wereld van 2019 tot 2034 drastisch veranderen met vergaande technologische en politieke toekomstbeelden. Tweevoudig Oscarwinnaar Emma Thompson speelt een glansrol als extreemrechtse politica die in Groot-Brittannië aan de macht komt.

Terwijl extreemrechts in Groot-Brittannië aan de macht komt en de samenleving sneller dan ooit verandert, ervaart de familie Lyons dagelijkse worstelingen. De serie verweeft de levens van vier broers en zussen, hun kinderen en grootmoeder (Anne Reid). Op een cruciale nacht in 2020, wanneer ze allemaal bij elkaar zijn, bepaalt een uitzonderlijke gebeurtenis het leven en de liefdes van de Lyons voor de volgende vijftien jaar. Politieke onrust, technologische ontwikkelingen en verre oorlogen beïnvloeden het dagelijks leven. De familie Lyons lijkt machteloos te staan in een wereld vol hoop en angst.

De Britse tiendelige historische fictie-serie The Winter King (25 mei) is gebaseerd op Bernard Cornwells romantrilogie The Warlord Chronicles, met in de hoofdrol Iain De Caestecker als Arthur Pendragon. De serie vertelt het verhaal van de legende van koning Arthur met een andere invalshoek. 

Wanneer koning Uther één van zijn zoons verliest tijdens de strijd tegen de Saksen houdt hij zijn andere zoon, de buitenechtelijk geboren Arthur hier verantwoordelijk voor en verbant hem naar Frankrijk. Zonder erfgenaam probeert Uther koste wat kost zijn nalatenschap veilig te stellen. Wanneer hij er dan eindelijk in slaagt om opnieuw een kind te verwekken, voorziet de druïde Merlin dat deze jongen het einde van Engeland kan betekenen, en haalt Arthur terug om het koninkrijk te redden.