EU wil vluchtelingendeal met Libanon sluiten

De EU wil de illegale migratie van Syrische vluchtelingen naar Cyprus een halt toeroepen. Daartoe reizen EU-commissievoorzitter von der Leyen en de Cypriotische president Christodoulidis naar Libanon. Het doel: een miljardendeal met het land.

Het doel is om de illegale binnenkomst van Syrische vluchtelingen in de EU te voorkomen. Daarom reizen EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Cypriotische president Nikos Christodoulidis vandaag naar Libanon. Tijdens het bezoek moet een akkoord worden bereikt om de voornamelijk Syrische migranten in het land te houden. Hiervoor wordt ongeveer een miljard euro aan financiële hulp beschikbaar gesteld.

De EU-fondsen zullen worden gebruikt om de gezondheidszorg, het onderwijs en de sociale voorzieningen in Libanon te verbeteren. Er zijn ook fondsen toegewezen aan de veiligheidsautoriteiten en strijdkrachten van het land, voor de strijd tegen smokkelbendes en voor economische en financiële hervormingen. Volgens de plannen zal legale migratie worden vergemakkelijkt.

De Cypriotische regering heeft onlangs het groeiende aantal Syrische vluchtelingen uit Libanon als niet langer aanvaardbaar genoemd en de EU opgeroepen om actie te ondernemen. Cyprus is niet in staat om nog meer mensen op te nemen, benadrukte staatshoofd Christodoulidis. De bestaande vluchtelingenkampen zijn overvol en de behandeling van asielaanvragen moest voorlopig worden stopgezet.

Volgens staatshoofd Christodoulidis arriveerden Syriërs uit Libanon, ongeveer 160 kilometer verderop, de afgelopen maanden bijna dagelijks per boot op Cyprus. Sinds het begin van 2024 zijn er al ongeveer 4.000 migranten geteld - in het eerste kwartaal van vorig jaar waren dat er slechts 78.

In absolute aantallen is dit aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld in Italië, Spanje en Griekenland, waar bootvluchtelingen uit landen als Tunesië, Libië, Egypte, Marokko en Turkije aankomen. Nergens anders in de EU worden echter zoveel asielaanvragen in verhouding tot de bevolking ingediend als op Cyprus. De vluchtelingenkampen op het eiland zijn overvol.