Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 18

Elf stuks! Dat is het aantal films dat de filmdistributeurs deze week loslaten in de Nederlandse bioscopen. Er is sciencefiction, sportdrama, horror, documentaire, toneelverfilming, romcom en nog veel meer. Wat wordt jouw eerste keus?

Challengers

Tashi is een sterke vrouw die zowel op als buiten de tennisbaan haar mannetje staat en getrouwd is met een tenniskampioen die een wat mindere periode doormaakt. Tashi’s pogingen haar man er weer bovenop te helpen nemen een verrassende wending wanneer hij het moet opnemen tegen de uitgerangeerde Patrick, zijn voormalige beste vriend en de ex van Tashi. Als zaken uit hun verleden er vervolgens toe leiden dat de spanningen hoog oplopen, wordt Tashi gedwongen zich af te vragen welke prijs er voor de winst zal moeten worden betaald. 

Breathe

Nadat de aarde door gebrek aan zuurstof onbewoonbaar is geworden, leven moeder Maya en haar dochter Zora gedwongen ondergronds. Ze kunnen slechts kleine uitstapjes naar de oppervlakte maken dankzij een felbegeerd zuurstofpak dat is ontworpen door Maya’s dood gewaande echtgenoot Darius. Wanneer een mysterieus stel beweert te weten wat er met Darius gebeurd is, laat Maya ze binnen in hun bunker. Deze bezoekers blijken echter niet wie ze beweren te zijn en dat brengt moeder en dochter in een levensgevaarlijke situatie. 

Tarot

Wanneer een groep overmoedige vrienden de heilige regel van tarotlezingen schendt (gebruik nooit het spel kaarten van iemand anders), ontketenen ze ongemerkt een gruwelijk kwaad dat in de kaarten gevangen zat. Eén voor één komen ze oog in oog te staan met de dood en moeten ze alles in het werk stellen om te ontsnappen aan de noodlottige toekomst die in hun lezing is voorspeld. 

Club Zero

De eigenzinnige miss Novak gaat aan de slag op een privéschool waar ze les zal geven in het bewust omgaan met eten. De verwachtingen zijn hoog en slechts een kleine selectie leerlingen mag deelnemen aan haar lessen. Terwijl voedingspatronen uitgebreid onder de loep worden gelegd, ontstaat er een hechte band tussen miss Novak en haar pupillen. De onderlinge relatie neemt een gevaarlijke wending als de leerlingen volledig opgaan in de voorgestelde leefwijze van hun geliefde docent. Tegen de tijd dat de andere docenten en ouders echt begrijpen waar de kinderen mee bezig zijn, is ‘Club Zero’ de schokkende realiteit geworden. 

Garfield

Garfield (met de stem van Chris Pratt), de wereldberoemde typische binnenkat die een hekel heeft aan maandagen en dol is op lasagne, waagt zich buiten de deur voor een wild avontuur! Als zijn vader, de sjofele straatkat Vic (met de stem van Samuel L. Jackson), onverwachts opduikt, worden Garfield en zijn vriend hond Odie gedwongen hun luizenleventje achter zich te laten en met Vic mee te gaan voor een razend grappige, risicovolle roofoverval. 

Bed & Breakfast

Als workaholic Sarah tot haar eigen schrik ontslag neemt, heeft ze geen idee meer wat ze met haar leven aan moet. Ze laat zich overhalen op de B&B van haar tante te passen, maar doet dat met gepaste tegenzin. Want wat moet dit stadse meisje wiens leven aan elkaar hangt van overwerken, afhaalmaaltijden en Ubers tussen de kippen en de moestuin in een Gronings dorp? Wanneer Sarah niet één, maar zelfs twee potentiële lovers ontmoet, stroomt niet alleen de B&B, maar ook haar hart vol liefde. Gedwongen te kiezen tussen de twee mannen die in ongeveer alles van elkaar verschillen, ontdekt Sarah langzaam maar zeker ook welke keuzes ze nog meer moet maken. 

Woman Of…

Tegen de achtergrond van de Poolse transformatie van communisme naar kapitalisme, beslaat Woman Of… 45 jaar uit het leven van Aniela Wesoly. Aniela woont al meer dan de helft van haar volwassen leven als man in een Pools provinciestadje. De reis naar persoonlijke vrijheid als trans vrouw onthult moeilijkheden in het huwelijk en het ouderschap, gespannen familierelaties en gecompliceerde houdingen in haar omgeving, die haar constant in onmogelijke situaties plaatsen. Welke keuzes zal Aniela moeten maken? Zal zij bereid zijn alles op te offeren om te worden wie ze werkelijk is? 

Boléro

Parijs in de roaring twenties. We volgen Maurice Ravel, die op dat moment als de belangrijkste (nog levende) componist van het land wordt gezien. Hij werkt aan een compositie voor Ida Rubinstein, een extravagante Russische choreografe. Iets zinderends moet het worden, erotisch en gewaagd. Maar terwijl de stad bruist, blijft het bij Ravel stil. Hij verliest zich in zelfkritiek, en in herinneringen aan eerdere mislukkingen. Overal om zich heen hoort hij inspiratie, maar hij krijgt niets op papier. Hoe dichter de deadline nadert, hoe groter zijn writer’s block wordt. Tot daar ineens een ritme is, en een opzwepende, sensuele melodie die de basis vormen voor wat zijn wereldberoemde meesterwerk is geworden: de Boléro. 

Radical

Leraar Sergio Correa komt vol goede moed aan op zijn nieuwe school in het Mexicaanse Matamoros. Hij ontdekt al snel dat er op de school weinig middelen zijn en nog minder enthousiasme is om de jongeren iets bij te leren. Zij komen vaak uit moeilijke thuissituaties en behalen de laagste testscores van het land. Hij besluit het roer compleet om te gooien en ‘radicale’ methodes te gebruiken om zijn leerlingen te inspireren en een betere toekomst te bieden. 

A Few Mornings, an Evening

Terwijl de dagen verstrijken, legt de camera subtiele veranderingen en bescheiden momenten van verwondering vast. Gaandeweg zien we hoe mensen, honden, schapen, kippen, geiten en andere dieren deze dagelijkse routine beleven. De komst van een mannelijke geit op de boerderij luidt een kortstondig paringsritueel in, maar uiteindelijk hervat de tijd zijn vaste ritme. Als je goed kijkt, zie je hoe verhalen zich ontvouwen en hoe de dieren ons hun unieke karakter tonen. Dit wordt verder benadrukt in de aftiteling, waar de dieren evenveel ruimte krijgen als de mensen die bij de productie van de film betrokken waren. 

Macbeth: Ralph Fiennes & Indira Varma

Eén van Shakespeare’s meest bekende tragedies, Macbeth, komt naar het witte doek. Tony en BAFTA-winnaar Ralph Fiennes en Olivier Award-winnaar Indira Varma schitteren in een gloednieuwe productie van William Shakespeare’s Macbeth. Een meeslepend verhaal over hebzucht, moord, deceptie en bijgeloof. Er kleeft bloed aan de handen van een stel, gecorrumpeerd door hun meedogenloze lust voor macht. Eenmaal de grens over, is er geen weg meer terug. Het theaterstuk, geregisseerd door Simon Godwin en met set en kostuumontwerp door Frankie Bradshaw, wordt voor bioscoopvertoning live opgenomen in Dock X, een pakhuis omgebouwd tot theater in Londen. De live-registratie brengt het publiek nog dichter bij het drama en de personages van deze in de pers bejubelde uitvoering.