Gemaskerde studenten barricaderen Columbia Universiteit

De pro-Palestijnse demonstraties op de elitaire Columbia Universiteit in New York, die al bijna twee weken aan de gang zijn, dreigen te escaleren. In de loop van de nacht drongen demonstranten een gebouw binnen, meldden Amerikaanse media. Het ging om Hamilton Hall, dat in 1968 ook al bezet was tijdens een protest tegen de Vietnamoorlog.

Op video's was te zien hoe mensen met capuchons en Palestijnse sjaals ramen ingooiden en de ingang van het gebouw barricadeerden met stoelen en tafels. Volgens de studentenkrant 'Columbia Spectator' waren er enkele tientallen demonstranten in Hamilton Hall. Honderden anderen demonstreerden buiten het gebouw.

Maandag had de universiteit aangekondigd dat ze studenten zou schorsen als ze niet voor de middag een protestkamp op de universiteitscampus zouden verlaten. De demonstranten lieten de deadline verstrijken. In een verklaring die een student na afloop voorlas, werd gesproken over bangmakerij. De demonstranten zouden niet vertrekken voordat de universiteit hun eisen zou inwilligen of de studenten met geweld van het terrein worden verwijderd.

De demonstranten bekritiseren het optreden van Israël in de Gaza-oorlog en eisen solidariteit met de Palestijnen. Ze roepen verder hun universiteit op om de financiële banden met Israël te verbreken.

Universiteitsvoorzitter Minouche Shafik maakte maandag in een verklaring duidelijk dat de universiteit niet van plan was om "investeringen uit Israël af te wijzen". In gesprekken had het universiteitsbestuur wel aangeboden om transparanter te zijn over de investeringen van de universiteit en om voorstellen van studenten voor "maatschappelijk verantwoorde investeringen" sneller te beoordelen.

Joodse studenten hebben universiteit verlaten 
Shafik klaagde dat veel van de Joodse studenten de sfeer op Columbia University de afgelopen weken "ondraaglijk" hadden ervaren en daarom de universiteit hadden verlaten. "Antisemitische taal en acties zijn onaanvaardbaar en oproepen tot geweld zijn gewoonweg weerzinwekkend," zei de universiteitsvoorzitter.

De regering van Biden riep de demonstranten op om geen geweld te gebruiken. "We respecteren zeker het recht op vreedzaam protest," zei John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, zondag op ABC News. De regering veroordeelde echter antisemitische uitspraken "evenals de haatzaaiende taal en bedreigingen met geweld".

Honderden studenten gearresteerd 
Bijna twee weken geleden veroorzaakte een actie van de New Yorkse politie op Columbia veel ophef en kritiek, wat leidde tot protesten en het opzetten van tentenkampen op tientallen universiteiten in de VS. Sindsdien zijn er volgens de New York Times in het hele land meer dan 800 mensen gearresteerd, onder wie universiteitsmedewerkers. Sommigen worden beschuldigd van antisemitisme en het bagatelliseren van het islamistische Hamas, dat onder andere de vernietiging van de staat Israël als doel heeft. De organisatoren van de protesten verwerpen de beschuldiging van antisemitisme. Ze benadrukken dat de protesten gericht zijn tegen de Israëlische oorlogsvoering in de Gazastrook.

Op 7 oktober vorig jaar doodde Hamas ongeveer 1.200 mensen en nam meer dan 250 gijzelaars in de Gazastrook. Israël reageerde met een grondoffensief en luchtaanvallen in het kustgebied. Volgens de door Hamas gecontroleerde gezondheidsautoriteiten zijn er sinds het begin van de oorlog ongeveer 34.500 mensen gedood door de aanvallen van Israël.