Tweede Kamer wil landelijke dag tegen antisemitisme op 25 april

De Tweede Kamer wil dat 25 april de landelijke dag tegen antisemitisme wordt. Elk jaar rond deze datum zou de Tweede Kamer een plenair debat moeten voeren over antisemitisme. Juist de massale komst van nieuwe Nederlanders maakt het nodig om aandacht te blijven vragen voor dit probleem.

Het toenemende antisemitisme behoeft voortdurend aandacht, aldus Joost Eerdmans (JA21). De motie om 25 april uit te roepen tot landelijke dag tegen antisemitisme is medeondertekend door de PVV, VVD, NSC, BBB, SGP, ChristenUnie en CDA. Daarmee staat een ruime Kamermeerderheid achter het plan.

Educatieve straf daders antisemitisme
Vrijwel de volledige Kamer, behalve het afwezige Forum voor Democratie, wil dat daders van antisemitisme ook een educatieve straf moeten krijgen, als bijzondere voorwaarde bij een straf die de rechter oplegt. Daarbij kan worden gedacht aan een verplicht bezoek aan het Nationaal Holocaustmuseum. "In theorie kan een rechter dit doen, maar in de praktijk wordt zo'n educatieve maatregel nauwelijks opgelegd", zei initiatiefnemer Mpanzu Bamenga (D66).