Burkina Faso ontkent betrokkenheid leger bij bloedbad met 223 doden

Het door het leger geregeerde Burkina Faso heeft een rapport van Human Rights Watch (HRW) dat stelt dat soldaten op 25 februari minstens 223 dorpelingen hebben gedood tijdens twee aanvallen, afgewezen als "ongefundeerde beschuldigingen".

"De regering van Burkina Faso verwerpt en veroordeelt dergelijke ongegronde beschuldigingen met kracht," zei minister van Communicatie Rimtalba Jean Emmanuel Ouedraogo zaterdag laat in een verklaring. "De moorden in Nodin en Soro hebben geleid tot het openen van een gerechtelijk onderzoek," zei hij. "Terwijl dit onderzoek loopt om de feiten vast te stellen en de daders te identificeren, is HRW er met grenzeloze fantasie in geslaagd om 'de schuldigen' aan te wijzen en haar oordeel uit te spreken".

HRW beschreef het bloedbad als "een van de ergste mishandelingen van het leger in Burkina Faso sinds 2015". "Deze massamoorden... lijken deel uit te maken van een militaire actie tegen burgers die beschuldigd worden van samenwerking met islamistische gewapende groepen, en kunnen worden gezien als misdaden tegen de menselijkheid", zei de in New York gevestigde groep afgelopen donderdag.

In de verklaring van Burkina staat: "De mediacampagne die rond deze beschuldigingen is georkestreerd, en toont duidelijk aan dat het de bedoeling is... om onze strijdkrachten in diskrediet te brengen."

"Alle beschuldigingen van schendingen en misbruik van mensenrechten die worden gemeld in het kader van de strijd tegen terrorisme worden systematisch onderzocht", gevolgd door de regering en de hoge commissaris voor de mensenrechten van de VN. De junta schakelde donderdag de BBC en Voice of America radiozenders uit nadat ze hadden bericht over het beschuldigende rapport van HRW.

De West-Afrikaanse natie onder militair bewind wordt geteisterd door een opstand die in 2015 vanuit buurland Mali begon. Sindsdien zijn duizenden burgers, troepen en politieagenten gedood, twee miljoen mensen zijn hun huizen ontvlucht en ontevredenheid binnen het leger leidde tot twee staatsgrepen in 2022.