Israël overweegt offensief Rafah uit te stellen bij gijzelaarsdeal

Er zit beweging in de onderhandelingen tussen Israël en de terroristische organisatie Hamas. In de Israëlische media wordt de minister van Buitenlandse Zaken Katz geciteerd die zegt dat het militaire offensief in Rafah zou worden uitgesteld als er een overeenkomst zou worden bereikt om gijzelaars vrij te laten.

Hamas had eerder melding gemaakt van een aanbod door Israël, dat ze momenteel bestudeerden. 

Vanavond gaf Hamas een video vrij van twee ontvoerde Israëliërs. Daarin pleiten de mannen voor een deal tussen Hamas en de Israëlische regering voor het vrijlaten van de gijzelaars de gijzelaars. De opname was niet gedateerd. Een van de mannen, Omri Miran, zei dat hij 202 dagen in gevangenschap zat– vandaag is het 204 dagen sinds de ontvoering op 7 oktober. De man vertelde het jammer te vinden dat hij dit jaar Pesach niet met zijn gezin kon vieren.

Het is nog onduidelijk onder welke omstandigheden de video is opgenomen en of de twee mannen uit eigen vrije wil spraken. De tweede gijzelaar – Keith Siegel die volgens Israëlische media ook het Amerikaanse staatsburgerschap heeft – riep in de video op om te blijven demonstreren voor de vrijlating van alle gijzelaars. Voor vanavond stonden al demonstraties gepland in Israël.

Hamas heeft al meerdere keren beelden laten zien van de op 7 oktober uit Israël ontvoerde mensen. Dit soort video’s worden door Israël geclassificeerd als een psychologisch spel met de familieleden.