Kristi Noem, beoogd VP van Trump schoot haar hond uit haat dood

Kristi Noem is druk doende met haar sollicitatie om VP kandidaat van Trump te worden. De wapenfanate is bezig met een boek waarin ze beschrijft haar eigen hond te hebben doodgeschoten. Of dit voldoende gestoord is om een kans te maken op de positie naast Trump zal moeten blijken.

De Republikeinse gouverneur van de Amerikaanse staat South Dakota, Kristi Noem, zorgt voor opschudding met een boek waarin ze beschrijft hoe ze haar hond genaamd Cricket doodschoot. De Britse 'Guardian' deed verslag van het relevante fragment uit het nog niet gepubliceerde werk.

Daarin legt Noem uit dat ze haar hond Cricket eigenlijk wilde trainen voor de fazantenjacht. De ongeveer 14 maanden oude Duitse Ruwharige Pointer was te onstuimig en joeg het wild weg. De hond wilde niet luisteren en ook zijn elektrische halsband maakte geen indruk op de hond. Later die dag greep Cricket kippen op het erf van een buurgezin "als een getrainde huurmoordenaar" en gromde naar Noem. Hierop schoot ze het dier dood in een grindgroeve. "Ik haatte die hond," schrijft de 52-jarige.

Met de passage uit het boek, dat volgende maand in de VS verschijnt, wil Noem volgens the Guardian benadrukken dat ze bereid is om als politicus "moeilijke, zware en onaangename" dingen te doen als dat nodig is. Kort daarna deed ze iets soortgelijks met een "lastige en valse" geit die steeds achter haar kinderen aanzat.

In de campagne voor de presidentsverkiezingen van dit jaar wordt Noem aangeprezen als kanshebber voor de rol van zogenaamde running mate van de Republikeinse ex-president Donald Trump, d.w.z. als mogelijke vicekandidaat. 

Nadat het Guardian-artikel was gepubliceerd, verdedigde Noem zichzelf op X voorheen Twitter. "We houden van onze dieren, maar op een boerderij moeten moeilijke beslissingen zoals deze steeds opnieuw worden genomen," schreef ze. "Helaas hebben we een paar weken geleden ook drie paarden moeten doden die al 25 jaar bij onze familie waren."