Rutte nog geen steun van 'goede vriend' Erdogan voor topfunctie NAVO

Demissionair premier Rutte heeft vrijdag nog niet de gehoopte steun van de Turkse president Erdogan nog niet binnengehaald, al zei Rutte na afloop tegen de NOS dat hij een "heel positief gesprek" heeft gevoerd met Erdogan. Het bezoek van Rutte aan Erdogan vandaag was voor eigen rekening, niet namens de Nederlandse regering, maar was gericht op Rutte's ambitie om secretaris-generaal van de NAVO te worden.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verwacht van de volgende NAVO-topman dat deze aandacht houdt voor de strijd tegen terrorisme en solidariteit binnen de NAVO essentieel vind. De regeringsleiders hebben het ook over de oorlogen in Gaza en Israël gesproken. Verwacht wordt dat Erdogan iets terug wil voor de steun aan Rutte.

Rutte had lovende woorden voor Erdogan en Turkije. Hij noemde de president "een goede vriend" en omschreef Turkije als een "cruciale bondgenoot". "Zeker gezien de moeilijke buren die Turkije heeft, is het belangrijk dat we in dat deel van de wereld Turks leiderschap hebben om de veiligheid aan de zuidflank van de NAVO veilig te borgen."

Turkije is een van de laatste vier NAVO-landen die nog geen steun hebben uitgesproken voor Rutte. Erdogan zei na de ontmoeting deze beslissing nog met "strategische wijsheid en rechtvaardigheid" te zullen nemen. De belangrijkste steun voor Rutte komt uit Washington, omdat de Amerikanen in de praktijk veruit de meeste invloed binnen de NAVO hebben. Steun van de Verenigde Staten is het belangrijkste maar de benoeming vereist uiteindelijk goedkeuring van alle lidstaten. 

Nederland en Turkije vieren dit jaar hun 100-jarige vriendschap, maar in feite wordt er al ruim vier eeuwen een warme vriendschap onderhouden, benadrukten de regeringsleiders. "Heel erg bedankt voor de vriendschap in al die jaren", eindigde Rutte zijn deel van de persconferentie.