Duitse en Franse ministers van Defensie ondertekenen miljardenwapenproject

De ministers van Defensie van Frankrijk en Duitsland kwamen vrijdag in Parijs bijeen om een overeenkomst te bekrachtigen over een nieuw gezamenlijk tankproject genaamd het Main Ground Combat System (MGCS).

Deze formele overeenkomst geeft het startsein voor de ontwikkeling van de eerste fase van het pantservoertuig, genaamd de 'tank van de toekomst' – een project ter waarde van miljarden euro's.

De nieuwe gevechtstank zal de Duitse Leopard 2-tank en de Franse Leclerc vervangen.

Beiden ministers stelden dat het project niet mag worden gezien als een nieuw model van de Leopard 2-tank, een van de meest geavanceerde gevechtsvoertuigen ter wereld. “Het gaat niet om het maken van een Leopard 3 of 4, het gaat om het ontwerpen van iets geheel nieuws”, benadrukte Boris Pistorius, de Duitse minister van Defensie.

De tank zal naar verluidt kunstmatige intelligentie bevatten en bepaalde geautomatiseerde systemen hebben waarvoor geen ‘menselijke piloten’ nodig zijn, aldus Pistorius.

De ministers kondigden aan dat de verdeling van de contracten voor de fabrikanten naar verwachting tegen het einde van het jaar zal zijn afgerond – “een ambitieus doel”, zeiden ze tegen journalisten. De verwachting is dat deze tank van de volgende generatie in 2040 klaar zal zijn.